View Full Version : Predbračni ugovor
Predbračni ugovor,da ili ne pitanje je sad?
Po onome sto sam ja okusio u svome braku definitivno jedno veliko "DA"
Kada dodes pod kako ono stari ljudi kazu Pi... krov zivjeti kao ja a da nisi tako nesto potpisao,ulazes i ulazes lovu jer sam radis a onda na kraju shvatis nakon mnogo godina da si ulagao u nesto tude jer te ta osoba svim silama hoce istjerati sa "svojeg" a ti ostajes na cesti.A ono ulozeno?pojeo vuk magare,naganjaj po sudu.A ako ju krivo slucajno pogledas tada samo pozove murju i kaze da si ju maltretirao mada tako nesto uopce ne :eek: mora biti istina,i ode ti pajdo u bajbukanu pa se zali onom gore.
Brančika
27.09.2007., 00:10
Zapravo je bračni ugovor (ne predbračni) jer može se sklopiti neposredno prije, ali i za cijelo vrijeme trajanja braka. :kava:
Nikad nije kasno za nekoga tko želi na taj način urediti imovinskopravne odnose u braku sve dok on traje.
mozes ga zvati kako hoces,na isto ti sve svodi
Brančika
27.09.2007., 12:40
mozes ga zvati kako hoces,na isto ti sve svodi
Zapravo ne, jer očito nije ista stvar.
Ako se priča o predbračnom ugovoru automatski se javlja presumpcija da se može sklopiti samo pred brak, tj. prije sklapanja braka.
Zato su ljudi u zabludi jer misle da su nešto propustili napraviti što se moglo baš prije sklapanja braka i samo tada, a zapravo ta mogućnost postoji za vrijeme cijelog trajanja braka.
I to je vrlo bitna razlika.
Badava kukati da je nešto trebalo napraviti prije braka, kad ti je cijelo vrijeme postojala ta mogućnost. ;)
Partfiš
27.09.2007., 12:46
Iako sam vecinu nekretnina ja unio u brak, ako ikada dodje do brakorastura dat cu pola zenici jerbo smatram da bi to tako trebalo biti.
Ak nis drugo onda zbog klinaca koji ce se bolje osjecati ako oboje nastavimo zivote u normalnoj okolini a ne da jedan grca u besparici a drugi se smjeska jer je potpisao ugovor.
Jebo ugovore, postanite ljudi...pardon LJUDI.
Fakat ti je genitalna ideja, partvish.
Cekaj, cekaj, da bog da da ne dočekao, kako tvoj rad, trud i ostalo ide nekom drugom i tu ne mislim na exicu i djecu.
A što se kikača tiče, već si odlučio dati ih njoj u toj hipotetici a drugo udržavanje djece plaćaš alimentacijom.
pandalavanda
27.09.2007., 13:27
dečko i ja planiramo kroz koju godinu kupovati stan. dio novaca će nam dati moji roditelji a ostalo ćemo sami kroz kredite. složili smo se da će dio koji će dati moji biti samo moj jer to nije bračna stečevina, dakle ovjereno kod javnog bilježnika izraženo u kvadratima tog stana jer naravno da za 50 godina 30000eura neće vrijediti isto kao danas. sve ostalo u životu steći ćemo sami i u slučaju da se razvedemo, jedino pravedno će biti stvari dijeliti popola.
Iako sam vecinu nekretnina ja unio u brak, ako ikada dodje do brakorastura dat cu pola zenici jerbo smatram da bi to tako trebalo biti.
Ak nis drugo onda zbog klinaca koji ce se bolje osjecati ako oboje nastavimo zivote u normalnoj okolini a ne da jedan grca u besparici a drugi se smjeska jer je potpisao ugovor.
Jebo ugovore, postanite ljudi...pardon LJUDI.
U pravu si sada kada nisi u svemu tome ali kada dodes u situaciju da ulazes i ulazes a ona te tjera iz kuce i mjenja brave,zove policiju kao napadas ju, onda cu te pitati ,ali bolje da ne dodes u takvu situaciju.
zekoslava3
28.09.2007., 15:24
ne znam da li sam pozvana da komentiram temu jer još nisam u braku niti sam razvedena pa imam iskustva. međutim, nisam balava, imam godina i vidim ljude koji me okružuju. Istina, mnogi su nadrapali jer nisu potpisali ugovor, i iako sam žena, moram priznati da su to u najvećem broju slučajeva bili muškarci. Međutim, kada sad gledam stvari iz daleka, kao neutralni promatrač, sve te otimačice stečene imovine (naravno i otimači) su takvi. Takvi su bili od početka stupanja u vezu. Jebi ga, mislim da se takve osobe mogu prepoznati u startu i onda od njih treba bježat, ne stupati s njima u brak. Jasno, priznajem, lako je meni sad tu pametovat... Uglavnom, ja sam načelno protiv potpisivanja, jer ukoliko se toliko zeznem u životu i u procjeni, i nabasam na nekog nepoštenog gada koji će me jednog dana opelješit, onda će to biti zbog moje vlastite gluposti i nesposobnosti da prepoznam takvu osobu.
Lali Puna
28.09.2007., 15:56
U pravu si sada kada nisi u svemu tome ali kada dodes u situaciju da ulazes i ulazes a ona te tjera iz kuce i mjenja brave,zove policiju kao napadas ju, onda cu te pitati ,ali bolje da ne dodes u takvu situaciju.
i kako bi ti točno PREDbračni ugovor pomogao da ti ostane ono što si ulagao TIJEKOM BRAKA?
ne znam da li sam pozvana da komentiram temu jer još nisam u braku niti sam razvedena pa imam iskustva. međutim, nisam balava, imam godina i vidim ljude koji me okružuju. Istina, mnogi su nadrapali jer nisu potpisali ugovor, i iako sam žena, moram priznati da su to u najvećem broju slučajeva bili muškarci. Međutim, kada sad gledam stvari iz daleka, kao neutralni promatrač, sve te otimačice stečene imovine (naravno i otimači) su takvi. Takvi su bili od početka stupanja u vezu. Jebi ga, mislim da se takve osobe mogu prepoznati u startu i onda od njih treba bježat, ne stupati s njima u brak. Jasno, priznajem, lako je meni sad tu pametovat... Uglavnom, ja sam načelno protiv potpisivanja, jer ukoliko se toliko zeznem u životu i u procjeni, i nabasam na nekog nepoštenog gada koji će me jednog dana opelješit, onda će to biti zbog moje vlastite gluposti i nesposobnosti da prepoznam takvu osobu.
Ovo već zvuči na - samokažnjavanje :zubo:
Ne, ozbiljno, možda se takvi "tipovi" mogu i prepoznati unaprijed, ALI - neki to rade i "na finjaka"... I čuj, vjerojatno i oni koji su nasanjkani misle "kako to nisam vidio prije". Dakle - sve je za žive ljude. Pa čak i krive procjene karaktera svog odabranika. Da smo unaprijed sposobni ocjeniti - ne bi bilo rastava UOPĆE. A kamo još i imovinskih konflikata...
Da li ugovor? DA. Zašto ne? Naravno - nesuvislo je pisati ugovor ako prije sklapanja braka - nitko nema ništa! Šta da piše? "Ne dam ti kuću moje babe koju će jednog dana pustiti mojoj mami a ona negdje u poznim godinama - meni"? Dakle - ima smisla ako netko od partnera ima neku imovinu, firmu - nešto - stečenu van braka. U braku bi isto tako trebalo paziti da se na zajedničkoj imovini upisuje i zajedničko vlasništvo. Nitko ne misli na rastavu u trenutku dok se gradi kuća ili kupuje stan. Svi imaju namjeru ostati cijeli život u tom stanu... ali to nije UVIJEK tako i zato - ZAJEDNIČKO vlasništvo. Što se nasljedstva tiče - mislim da je tu zakon određen da ne spada u podjelu imovine pri rastavi... (ispravite me ako griješim).
E sad - ako će se netko natezati - natezati će se s ugovorima i bez njih... I to će se onda natezati ne samo oko kuće ili stana nego i oko "3 vilice i 3 žlice meni, a po 3 tebi" ... To se već ne da izbjeći ni ugovorom...
i kako bi ti točno PREDbračni ugovor pomogao da ti ostane ono što si ulagao TIJEKOM BRAKA?
Pa možda se može odrediti - ili da se imovina stečena u braku dijeli 50:50, ili 30:70 ili - određeni dio imovine se dijeli, a određeni dio (npr- posao! Nečija firma) ne ...
Brančika
28.09.2007., 23:32
Da li ugovor? DA. Zašto ne? Naravno - nesuvislo je pisati ugovor ako prije sklapanja braka - nitko nema ništa! Šta da piše? "Ne dam ti kuću moje babe koju će jednog dana pustiti mojoj mami a ona negdje u poznim godinama - meni"? Dakle - ima smisla ako netko od partnera ima neku imovinu, firmu - nešto - stečenu van braka.
Zapravo ovdje nisi u pravu jer imovina sa kojom ulaziš u brak je vlastita i ne postaje bračna stečevina sklapanjem braka, te se niti ne dijeli razvodom braka. Bračni ugovor bi se u ovom slučaju sklapao za svu ili neku buduću imovinu. (npr. ona namjerava kupiti stan kad su već u braku, pravno to je bračna stečevina, ali mogu ugovoriti da je to samo njena imovina).
U braku bi isto tako trebalo paziti da se na zajedničkoj imovini upisuje i zajedničko vlasništvo. Nitko ne misli na rastavu u trenutku dok se gradi kuća ili kupuje stan. Svi imaju namjeru ostati cijeli život u tom stanu... ali to nije UVIJEK tako i zato - ZAJEDNIČKO vlasništvo.
Ukoliko je stan ili bilo kakva nekretnina stečena za vrijeme braka i glasi na bilo kojeg od supružnika, tada se ta imovina dijeli, ukoliko je stečena radom bilo kojeg od supružnika ili na bilo koji drugi način potječe iz bračne stečevine. Nije potrebno da stan glasi na oboje.
Ali bih naglasila da ako supružnici kupe stan i recimo iz nekih razloga vlasništvo stana stave na roditelja od jednog od njih, stan se neće dijeliti, jer pravno nije u vlasništvu niti jednog od njih.
Što se nasljedstva tiče - mislim da je tu zakon određen da ne spada u podjelu imovine pri rastavi... (ispravite me ako griješim).
Točno. Pri razvodu se ne dijeli vlastita imovina, tj. imovina stečena prije braka, stečena nasljeđivanjem, darovanjem i sl. ALI, dobitak od igara na sreću nije vlastita imovina. :zubo:
E sad - ako će se netko natezati - natezati će se s ugovorima i bez njih... I to će se onda natezati ne samo oko kuće ili stana nego i oko "3 vilice i 3 žlice meni, a po 3 tebi" ... To se već ne da izbjeći ni ugovorom...
Upravo tako.
Čak i ako se odredi da sva buduća imovina koja se stekne bude raspodijeljena u smislu "tko zaradi - njegovo je, tko od svoje plaće kupi - njegovo je", ako se ljudi zainate natezanje im ne gine.
Ukoliko je stan ili bilo kakva nekretnina stečena za vrijeme braka i glasi na bilo kojeg od supružnika, tada se ta imovina dijeli, ukoliko je stečena radom bilo kojeg od supružnika ili na bilo koji drugi način potječe iz bračne stečevine. Nije potrebno da stan glasi na oboje.
Ali bih naglasila da ako supružnici kupe stan i recimo iz nekih razloga vlasništvo stana stave na roditelja od jednog od njih, stan se neće dijeliti, jer pravno nije u vlasništvu niti jednog od njih.
Ili ako supružnik - napravi DAROVNICU na jednog...
Ali - recimo da ljudi grade kuću. I sad - dio oni dižu kredit, dio pomažu starci... Netko više, netko manje, netko pak više uloži truda i rada... i bla bla... Takve stvari bi trebalo možda čak U TOKU rješavati što je koliko čije... Zvuči surovo, ali - nije na odmet. Ljudi često razmišljaju "pa svejeeedno na koga glasi kad smo zajedno" a na kraju ispadne - katastrofa!
Ili - na nečiju postojeću kuću - dižu kat?!
Zapravo ovdje nisi u pravu jer imovina sa kojom ulaziš u brak je vlastita i ne postaje bračna stečevina sklapanjem braka, te se niti ne dijeli razvodom braka. Bračni ugovor bi se u ovom slučaju sklapao za svu ili neku buduću imovinu. (npr. ona namjerava kupiti stan kad su već u braku, pravno to je bračna stečevina, ali mogu ugovoriti da je to samo njena imovina).
Dobro - teoretski. A u praksi? Što ako netko ima recimo starinu od prije braka. I onda se bračni par odluči - sve renovirati, praktički dosta para uložiti ZAJEDNO na renoviranje, useljenje i slično. Teren i ruševina JESU nečiji od prije, ali ne i kuća kako izgleda - kasnije... Što zakon tu kaže?
Ili - firma. Npr. on otvori neku firmicu koja ili tek počinje poslovati ili ne posluje dobro. Onda kroz brak ona počne raditi s njim u toj firmi i nekim čudom dožive rascvat! Jednako se krše oko tog posla - svaki na svoj način. Rastava. I? Što sad? Tko će od njih reći "oh, pa nije važno, nek ti ostane sve!" ? Isto tako može biti i obratno - da on ima firmu, stvari idu istim tokom (nema pa ima...) ali ona gotovo ništa ne pridonosi. Možda nešto raducka tamo ali apsolutno nema veze s uspjehom firme... Kako će on dokazati da je njen doprinos bio skoro nula ako se ona "namerači" na pola?
Brančika
29.09.2007., 17:57
Dobro - teoretski. A u praksi? Što ako netko ima recimo starinu od prije braka. I onda se bračni par odluči - sve renovirati, praktički dosta para uložiti ZAJEDNO na renoviranje, useljenje i slično. Teren i ruševina JESU nečiji od prije, ali ne i kuća kako izgleda - kasnije... Što zakon tu kaže?
Ili - firma. Npr. on otvori neku firmicu koja ili tek počinje poslovati ili ne posluje dobro. Onda kroz brak ona počne raditi s njim u toj firmi i nekim čudom dožive rascvat! Jednako se krše oko tog posla - svaki na svoj način. Rastava. I? Što sad? Tko će od njih reći "oh, pa nije važno, nek ti ostane sve!" ? Isto tako može biti i obratno - da on ima firmu, stvari idu istim tokom (nema pa ima...) ali ona gotovo ništa ne pridonosi. Možda nešto raducka tamo ali apsolutno nema veze s uspjehom firme... Kako će on dokazati da je njen doprinos bio skoro nula ako se ona "namerači" na pola?
Ovo o čemu pričaš je drugi par rukava od onog što sam pisala gore, ali vidim da ne prepoznaješ razliku. Pročitaj si malo obiteljski zakon pa će ti biti jasnije. To što ti govoriš da je "praksa" jest itekako i poznato u "teoriji" tj. zakonu. :D
ivana:-)
29.09.2007., 23:11
Iskreno, meni je taj predbracni ugovor bezveze. Jer zasto ides razmisljat o razvodu, a jos se nisi ni vjencao. JAsni mi je da se svega moze desit, ali valda ima toliko postenih ljudi, da ipak imas granicu kaj je tvoje,a kaj nije.
Ovo o čemu pričaš je drugi par rukava od onog što sam pisala gore, ali vidim da ne prepoznaješ razliku. Pročitaj si malo obiteljski zakon pa će ti biti jasnije. To što ti govoriš da je "praksa" jest itekako i poznato u "teoriji" tj. zakonu. :D
Daj ti pojasni :D Vidim da se kužiš - pa ... Ja sam totalni laik što se zakona tiče, a nemam volje baš ni čitati... Draže mi ovako :rofl:
Vjerujem da je u zakonu nešto po čemu se i to rješava, ali je to teško u praksi. Vidim ljude koji su "nasanjkani" upravo zbog nekog zakona ili - rupe u njemu. Dakle - opet - mislim da bi ugovorom neke takve nedoumice lakše odredili
Iskreno, meni je taj predbracni ugovor bezveze. Jer zasto ides razmisljat o razvodu, a jos se nisi ni vjencao. JAsni mi je da se svega moze desit, ali valda ima toliko postenih ljudi, da ipak imas granicu kaj je tvoje,a kaj nije.
Ima dovoljno poštenih. Ali i dovoljno - nepoštenih. Uostalom, ne mislim da je isključivo stvar u poštenju. Kad dođe do bračnih razmirica i netko se osjeća ogorčeno, bijesno, onda najčešće - udaraju natrag po onome što mogu, a to je - imovina. Ne bi vjerovala oko kojih gluposti se mogu bivši partneri koji su nekada živjeli zajedno i djelili krevet - zakrviti kao da su od životne važnosti... Pretužno.
mici123
07.10.2007., 20:43
nemamo predbračni ugovor jer to nema smisla. imovina prije braka ili darovi i nasljedstvo se ionako ne dijele. dijeli se samo bračna stečevina, ono što su partneri zajedno stekli (imovinu i kredite po pola :D )
Da sam ja Oprah i da se udam za nekog lika prosječnih primanja (npr. netko kao MM) onda bi vjerojatno potisala predbračni ugovor gdje omjer raspodjele bračne stečevine ne bi bio 50:50 nego bi bio možda 90:10 :ne zna:
Također, da sam se udala za Brad Pitta potpisala bi ugovor jer je to fer (ja imam zbilja skromna primanja naspram njegovih). Ljudi koji zarađuju silnu lovu se na taj način osiguravaju od partnera koji se žene iz interesa.
Zapravo ne, jer očito nije ista stvar.
Ako se priča o predbračnom ugovoru automatski se javlja presumpcija da se može sklopiti samo pred brak, tj. prije sklapanja braka.
Zato su ljudi u zabludi jer misle da su nešto propustili napraviti što se moglo baš prije sklapanja braka i samo tada, a zapravo ta mogućnost postoji za vrijeme cijelog trajanja braka.
I to je vrlo bitna razlika.
Badava kukati da je nešto trebalo napraviti prije braka, kad ti je cijelo vrijeme postojala ta mogućnost. ;)
pravno gledano, da, možeš ga nazvat kako god
možeš ga nazvat i ugovor o uništavanju krumpirove zlatice :kava:
bitan je sadržaj
plavooki
23.10.2007., 20:21
Točno. Pri razvodu se ne dijeli vlastita imovina, tj. imovina stečena prije braka, stečena nasljeđivanjem, darovanjem i sl. ALI, dobitak od igara na sreću nije vlastita imovina. :zubo:
Upravo tako.
Čak i ako se odredi da sva buduća imovina koja se stekne bude raspodijeljena u smislu "tko zaradi - njegovo je, tko od svoje plaće kupi - njegovo je", ako se ljudi zainate natezanje im ne gine.
a imovina stečena nasljedivanjem u toku braka ???
Penelope
24.10.2007., 11:34
Kako se određuje vrijednost imovine koja je stečena u braku?
Naprimjer kupljeni namještaj i sl.
A kako se tretira novac koji je partner stekao u braku, ali prodajom stana koji je naslijedio?
I što se sve računa kao imovina? Samo nekretnine, pokretnine, što?
plavooki
25.10.2007., 12:03
pravno gledano, da, možeš ga nazvat kako god
možeš ga nazvat i ugovor o uništavanju krumpirove zlatice :kava:
bitan je sadržaj
možeš ga nazvat i ugovor o uništavanju krumpirove zlatice
HAHA,ta ti je dobra,u pravu si:cerek:
Verona_V
28.10.2007., 18:30
Ljudi kad kupuju auto obično uzmu zračne jastuke. Ne planiraju ga skršiti ,ali računaju na to da se može desiti. Iako će oni možda voziti poštivajući sva pravila, ne možeš računati da neće se pojaviti neko deseti ko ne poštuje pravila. Isto je i s brakom. Masa ljudi (pogotovo frajeri koji imaju firmu/obrt) prenese svu imovinu na tvrtku (ili brata/sestru/mamu/tatu) i onda se moš jebat. Zato ti lijepo daš odvjetniku da napiše ugovor u kojem stoje uvijeti 'što nakon razvoda', tipa ako ideš na fax da u slučaju razvoda dobivaš neku lovu da ne moraš odustat od toga.Ne mora biti tamo samo raspodjela imovine ukoliko je jedan bogat,a drugi ne.
waitapu
28.10.2007., 21:07
Vrlo rado cu potpisati pred/bracni.
Dragi ce jednog dana naslijediti ogromno nasljedstvo, i iako se u dosadasnjim razgovorima gnusao tih papira, i iako smo dugo hodali i prije nego li sam znala koliko njegova obitelj 'teži', vjerujem da ce jedan clan njegove obitelji htjeti da potpisem ugovor. Ja cu ga procitati, mozda ponesto preinaciti, ili bez da trepnem potpisati.
Sada pokrecemo zajednicki biznis i sto se financija tice, sve je na papiru.
Za mene tu nema ništa osobno. Samo treba paziti što se potpisuje. :D
ono šta on naslijedi ne ide u bračnu stečevinu :kava:
waitapu
28.10.2007., 22:33
Krivo sam se izrazila. Nece sve nuzno naslijediti, nesto ce mu jednostavno biti prepisano, dok smo u braku, a to, koliko znam spada u zajednicku imovinu? Ne znam, se moze darovnicom iskljuciti partnera?
Osim toga, zivimo u mom stanu, ali njegovi ce sad uloziti poprilicnu svotu u preuredjenje i ja cu ponuditi da potpisemo ugovor...
Ma uglavnom, nije bitno, oko mene se ugovori potpisuju bez problema :D
crvenkapa
09.11.2007., 14:34
a imovina stečena nasljedivanjem u toku braka ???Meni je osobno glupo a i bez veze ugovori ovakvi i onakvi.I sto uopce znaci ugovor?Po nekom mojem laickom razmisljanju ono sto je moje je i od mojeg partnera u istoj mjeri ne vazem tko je koliko i zasto vazno je da imamo.Ako se razvodis podjele te drugi na pola znaci zakljucak cemu ugovor?Razumjela bih da kad ulazis u brak suprug ti je neizmjerno bogat a ti sirotinja pa se zeli zastiti da ga ne opeljesis ako nije siguran u zajednicu a ako nije cemu te uzima za suprugu!I obrnuto?Mislim da nisam sa ovog planeta sto se toga tice,ako zakon propisuje nesto na sto imas pravo i na snazi je bezveze mi je onda neki ugovor to mi ispada da netko zeli provesti svoju volju a ovaj drugi mora postovati jer je podpisao ugovor,a dali bi recimo taj drugi podpisao taj i takav ugovor kad bi se trazilo,to je vec pitanje?Ili djelis ili ne!Razumijem one ljude koji imaju razlog za partneru i djeci prepisati ili upisati imovinu iz razloga sto bi postojala mogucnost da sa njima djele.Sto je recimo slucaj kod mene trebam svu svoju imovinu prepisati svojem suprugu i djeci tako da drugi nemogu do nje.
maldenka
13.11.2007., 09:40
evo ja sam se sad prvi put susrela sa bracnim ugovorom, udajem se iduce godine i prije nekoliko dana decko je rekao da bi volio kad bi napravili bracni ugovor posto on ima stan u centru zagreba od 130 kvadrata (ocevina) a ja nemam nista... dali da to napravima i jeli u redu da to trazi od mene:ne zna:
evo ja sam se sad prvi put susrela sa bracnim ugovorom, udajem se iduce godine i prije nekoliko dana decko je rekao da bi volio kad bi napravili bracni ugovor posto on ima stan u centru zagreba od 130 kvadrata (ocevina) a ja nemam nista... dali da to napravima i jeli u redu da to trazi od mene:ne zna:
Maldenka ne razumijem što će vam ugovor kada se u slučaju rastave ono što je uneseno u brak, znači u ovom vašem slučaju taj stan, ne dijeli na pola. Ukratko, ti i bez ugovora u slučaju razvoda nemaš pravo na taj stan. Jedino ako postoji još nešto što ne znamo...
Osobno sam za ugovore jedino ako je netko bogat, tipa Bill Gates pa će zaraditi milijune u braku ali ovako se ne slažem. Moj dečko je rastavljen, ima dvoje djece iz prvog braka i ne bi mi ni palo na pamet da potpisujem ikakav ugovor, eventualno neki da osiguram naše dijete :rofl: jer su njegovi iz prvog braka osigurani i to dobro. To se da regulirati i z ugovora, sva imovina koju ćemo steći će glasiti na moje ime i gotovo... Šala mala...Ali generalno mislim da ugovor nije potreban kada su ljudi "normalni" jer znaš što ti pripada. Vjerojatno naivno ali ja to tako mislim... Ne mogu zamisliti da bih mogla uživati u nečemu što mi ne pripada...
Eagle30
08.12.2007., 23:32
Vrlo interesantna tema. Ja bih to ovako riješio. Uveo bih ga pod obavezno prije sklapanja braka.
Znam nekoliko primjera rastave gfdje su se svađali oko sitnica.
A da je kojim slučajem bilo ugovora nebi bilo problema.
Samo je malo (meni bar) da mi buduća žena predloži ugovor, stvori se odmah neko nepovjerenje.
najbolje bi bilo onako kao sam predložio.
rijeka53
08.01.2008., 22:04
da potpisujem ikakav ugovor, eventualno neki da osiguram naše dijete
...Ali generalno mislim da ugovor nije potreban kada su ljudi "normalni" jer znaš što ti pripada. Vjerojatno naivno ali ja to tako mislim... Ne mogu zamisliti da bih mogla uživati u nečemu što mi ne pripada...
.... evo zasto DA potpisati ugovor: (konzultirati PF vrve od nerijesenih materijalnih problema)
1. zbog materijalnog osiguranja djece ili sebe same,
2. "poslije" raspada veze nema NORMALE,
3. lakse se place i tjesi na jahti-vili-autu nego u podstanarima i busu:D
lavicaaa
18.01.2008., 16:51
nakon razvoda u kojem sam ostala "na cesti" s dijetetom, bez ičega, u zamjenu za prestanak psihičkog maltretiranja, ja sam definitivno DA za ugovor...
Ako jednog dana budem s nekim živjela, želim da to bude u stanu kojeg sam JA kupila, samo zato da budem sigurna da mi dijete ima krov nad glavom.
Definitivno bi bilo pametno složiti bračni ugovor prije stupanja u brak !:top:
A sad konkretno: imate li primjer nekog bračnog ugovora? Koje sve stavke bi trebao obavezno sadržavati i o kojima bi se moglo razmišljati za uvršenje u ugovor?
Npr. 1. Posebna imovina bračnog druga, 2. Zajednička imovina bračnih drugova
Ono što sam ja jedino uspjela naći je iz obiteljskog zakona (nn 162/98):
Članak 259.
(1) Bračnim ugovorom mogu se urediti imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini.
(2) Prema trećim osobama uglavci o upravi ili raspolaganju imovinom imaju pravni učinak ako su upisani u zemljišne knjige, odnosno u javne upisnike kod kojih je upis nužan za stjecanje prava ili se stvar ne može rabiti bez takva upisa.
(3) Bračni ugovor sklapa se u pisanom obliku, a potpisi bračnih drugova moraju biti ovjereni.
žalosna sova
20.01.2008., 20:56
Znam slučaj kada jedan partner radi i donosi novčana sredstva, a drugi je na porodiljnom i prima lovu, prima alimentaciju za djecu iz bivše veze i prima dječji doplatak. Na kraju na sudu ispada da partner koji radi je novčano manje pridonio, i sukladno time, traži se podjela stečene imovine. Nije bog zna što, ali partner sa alimentacijom već živi sa drugim partnerom od kojeg živi, a alimentacija, ponovni porodiljni (s najnovijim partnerom) i dječji doplatci, su dovoljni da sve bivše partnere razvlači po sudu i zagorčava im život.
Pa ti radi i živi sa 3000 kuna, plaćaj režije, plaćaj alimentaciju koja se troši na odvjetnike protiv tebe i plaćaj svoje odvjetnike za postupak protiv svog djeteta (dijete je tužitelj) u postupku za određivanje alimentacije, plaćaj odvjetnike da te ne ispraši iz te male nekretnine koju si nasljedio. A partner, 4 puta 300 kuna dječji doplatak za svu djecu, alimentacije od bivših 2000 kuna i porodiljni koji je sada valjda 1600 kuna za nezaposlene roditelje + novi partner koji daje lovu za život + sreća da su sva djeca istog spola pa se odjeća i ouća "nasljeđuje" s višeg na niže dijete. (Pred) bračni ugovor do u najmanju sitnicu i kod sirotinje je zakon. :top:
Definitivno bi bilo pametno složiti bračni ugovor prije stupanja u brak !:top:
A sad konkretno: imate li primjer nekog bračnog ugovora? Koje sve stavke bi trebao obavezno sadržavati i o kojima bi se moglo razmišljati za uvršenje u ugovor?
Npr. 1. Posebna imovina bračnog druga, 2. Zajednička imovina bračnih drugova
Ono što sam ja jedino uspjela naći je iz obiteljskog zakona (nn 162/98):
Članak 259.
(1) Bračnim ugovorom mogu se urediti imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini.
(2) Prema trećim osobama uglavci o upravi ili raspolaganju imovinom imaju pravni učinak ako su upisani u zemljišne knjige, odnosno u javne upisnike kod kojih je upis nužan za stjecanje prava ili se stvar ne može rabiti bez takva upisa.
(3) Bračni ugovor sklapa se u pisanom obliku, a potpisi bračnih drugova moraju biti ovjereni.
ne postoji formular za ispuniti.
odi odvjetniku, plati, potpisi.
ne postoji formular za ispuniti.
odi odvjetniku, plati, potpisi.
Znam da formular ne postoji.
Ali mi nije jasno zasto bi morala sastavljanje ugovora platiti odvjetniku??? Mogu i sama sastaviti ugovor. Svakako, neki prijedlozi o stavkama ugovora (koji su važni za uvrstiti) su uvijek dobrodošli. :mig:
žalosna sova
22.01.2008., 01:11
Znam da formular ne postoji.
Ali mi nije jasno zasto bi morala sastavljanje ugovora platiti odvjetniku??? Mogu i sama sastaviti ugovor. Svakako, neki prijedlozi o stavkama ugovora (koji su važni za uvrstiti) su uvijek dobrodošli. :mig:
Pa počnite razmišljati o tome da se prilikom rastave materijalno ne oglođete. I da odmah dogovorite susrete djece sa roditeljem s kojim ne žive. To su dvije stvari koje ne funkcioniraju prilikom rastava. Kod nekih manje, kod nekih više.
Ostalo su nijanse.
Krivo sam se izrazila. Nece sve nuzno naslijediti, nesto ce mu jednostavno biti prepisano, dok smo u braku, a to, koliko znam spada u zajednicku imovinu? Ne znam, se moze darovnicom iskljuciti partnera?
Osim toga, zivimo u mom stanu, ali njegovi ce sad uloziti poprilicnu svotu u preuredjenje i ja cu ponuditi da potpisemo ugovor...
Ma uglavnom, nije bitno, oko mene se ugovori potpisuju bez problema :D
Dali ja moram ista potpisati ako muzevi roditelji daruju muzu stan s ciljem da to bude samo njegovo?
Dali ja moram ista potpisati ako muzevi roditelji daruju muzu stan s ciljem da to bude samo njegovo?
ne!!!!!!!!
darovano je njegovo
Esmeralda40
14.02.2008., 14:42
Trenutno se nalazim u čudnoj situaciji, pa oprostite ako je post malo duži!
Naime, situacija je ovakva: Imam dvoje djece iz prošlog braka, moj zaručnik isto ima dvoje djece iz prvog braka. Živimo kod mene, a djeci i bivšoj ženi je ostavio njihov zajednički stan. Planiramo obnoviti kuću njegove pokojne bake koja je još u vlasništvu njegove mame, a koja ne želi ništa prepisati do svoje smrti, ali nema ništa protiv da radimo što hoćemo na toj zemlji jer je zaručnik jedini nasljednik. Pitam se kako se mogu zaštititi u slučaju da napravimo kuću, a da se njemu, nedajbože, nešto desi, pa da njegova djeca dođu po svoje nasljedstvo i mene izbace van.
Ta zemlja i stara kuća mi je prirasla srcu prvi put kad sam je vidjela, tako da sam s radošću počela raditi na njoj i čistiti je obzirom da od bakine smrti od prije 6 godina nitko nije ni bio tamo! On je pozvao svoju djecu da nam pomognu u čiščenju, a i naši odnosi bi postali prisniji, međutim, oni su to odbili.Sad već prikupljam cvijeće koje ću posaditi, i spremam se i uzgojiti vrt. Veselim se svemu tome, ali me žulja to što papirnato nemam ništa riješeno.
Pa gle, vec to sto idete sredjivati tudju kucu je problematicno. Recimo da se njegova mama uda...tvoj zarucnik vise nece biti jedini nasljednik! Ili potpise ugovor o dozivotnom uzdrzavanju sa tko zna kim! Tvoj dragi onda nije nikakav nasljednik. A ako se njemu nesto desi...ti i tvoja djeca nemate nista...sudski mozes dokazivati da si zajedno sa zarucnikom ulagala u kucu, ali sve je to na klimavim nogama jer em ste (samo) zarucnici, em je nase sudstvo super brzo...
Ako pogledas na podforumu Pravo, ima masa ljudi koji imaju problema s time sto su ulagali u nesto sto nije njihovo...
Esmeralda40
14.02.2008., 18:55
Mama je stara i bolesna, pa ne vjerujem da će se udati, ali se nikad ne zna, zar ne!? :mig:
Šalu na stranu, zar stvarno ne postoji nikakav ugovor koji bi mogla potpisati sa dragim da bi zaštitila sebe od mogućih loših situacija?
Mama je stara i bolesna, pa ne vjerujem da će se udati, ali se nikad ne zna, zar ne!? :mig:
Šalu na stranu, zar stvarno ne postoji nikakav ugovor koji bi mogla potpisati sa dragim da bi zaštitila sebe od mogućih loših situacija?
Ozenite se. :)
Salu na stranu, pitaj na Pravu.
Drage moje da se I ja malo ukljucim. Moja situacija je slicna I ja imam djete iz prvog braka a suprug dvoje iz prvog braka I tako nama svekrva ponudi da napravimo gornji kat apartmana na moru kao bit ce va bolje kad ste na moru da ste sami,sta da kazem fatalna greska. Sve je bilo super dok se to gradilo radilo,znaci mi smo to izgradili sve ispocetka jer je bila samo deka bez zidova,kad smo sve zavrsili I uredili moja svekrva hladno izjavljuje da je kuca njezina I da ce je ona ostavit kome hoce,I da kaj se ona mucila gradit da ce ona to lijepo iznajmljivat. Moj savjet bez papira nista ni cvijece posadit a kamoli nesto drugo.jer ak se nedaj boze nekaj dogodi sve dobivaju djeca tj.bivsa ak su djeca maloljetna a ti ljepo van.
pramenka
04.03.2008., 15:44
u svakom slućaju ga treba napraviti ...nikad sene zna do ćega može doći ,,pa nek obadvije strane budu osigurane .....
inikaaaaaa
11.04.2008., 21:05
ja sam naravno ZA potpisivanje predbračnog ... ali malo mi je bed!! Pa kako da mu velim - čuješ ja bi potpisala predbračni . Neznam , bojim se da bi on to krivo shvatio .. možda kao nekakvo nepovjerenje ili neznam što .. na sto muka sam .. Zajedno su 4 god,od toga 2 živimo zajedno.Sve je za 5 , ali .. nikad neznaš što život nosi i što će biti za 10..15..20godina..udajem se next year .. pa bi mi dobro došlo nekoliko savjeta:)
simple mind
12.04.2008., 09:58
a meni baš nije sasvim jasno kakvu funkciju ima predbračni ugovor u RH, kad ono što se zajednički stekne se ionako dijeli napola, a ono što partneri naslijede ili dobiju darovnicom od svojih roditelja pripada samo njima....:ne zna:
doduše, moj je ex je tijekom rastave rekao da mu je žao što nismo potpisali predbračni ugovor kojim bi on zaštitio svoju plaću (tijekom braka) od mene i djece, tj. što nije zadržavao najveći dio plaće za sebe... :rofl:
e fakat svega na ovome svijetu....
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.