PDA

View Full Version : Aneurizma - abnormalno lokalno proširenje krvne žile


smoke
28.09.2006., 16:26
Situacija je sljedeća: Tata mi je nedavno pao u kupaonicii misleći da je slomio rebro otisao na hitnu. Tamo su mu lijecnici pri snimanju na ultrazvuku sasvim slucajno primjetili da mu je aorta u trbušnoj šupljini jako proširena (čak 5 cm) i da svakog trenutka moze puknuti sto bi bilo fatalno. U petak (za tjedan dana) je naručen za jos nekakve valjda pretrage i vjerovatno ce ostati u bolnici gdje će ići na operaciju. Meni ovo zvuci jako opasno i mislim da je operacija vrlo riskantna.

Zanima me koliko prosirenje moze izdrzati aorta?
Kolika je brzina sirenja aorte?
Koliko zapravo bi bila riskantna operacija?
Da li je tjedan dana pre dugo za cekati?
Kako bi se moj tata trebao ponasati u tih tjedan dana (djeta? mirovanje?...nesto drugo?)
..bi li jos nesto trebao znati??

HVALA!

allegra
28.09.2006., 18:49
Ne znam koliko ti tata ima godina i kakve još bolesti ima (i zna li uopće za njih), ali proširenje abdominalne aorte, ili aneurizma, je najčešće posljedica ateroskleroze i neregulirane arterijske hipertenzije. Jasno, uz to dolaze i sve one bolesti koje pogoduju razvoju ateroskleroze (povišene masnoće u krvi, debljina, pušenje, dijabetes).

Operacija abdominalne aorte svakako nije bezazlen (ili što novinari vole reći - rutinski) operativni zahvat, ali bolje ga je učiniti što prije. Taj dio aorte je proširen i neelastičan, pa može lako doći do disekcije ili čak rupture. U tom slučaju malo je vjerojatno da će se stići učiniti operativni zahvat, a i operacija je u takvom stanju puno riskantnija. Dakle, najbolje je da tvoj otac posluša liječnike i da se javi kad je naručen na pretrage.

Do tada potrebno je maksimalno regulirati krvni tlak, to jest održavati ga u granicama normale ili čak nešto niže, ako je ikako moguće. Svakako bi trebalo izbjegavati veće tjelesne napore koji mogu dovesti do povišenja tlaka (hodanje uzbrdo, dizanje tereta i slično). Bilo bi dobro da smanji sol u prehrani i da ne pije mineralnu vodu (sve to povisuje tlak). Kod dolaska u bolnicu napravit će mu vjerojatno temeljitu internističku obradu radi utvrđivanja faktora rizika za operaciju, ali i za nastanak aneurizme (ako već ranije nisu utvrđeni).

I da, tjedan dana nije dugo, čak mislim da je relativno brzo ... ali s aneurizmom se nikad ne zna, to je kao tempirana bomba. Ne očekuj da će odmah drugi dan nakon što dođe u bolnicu biti opreriran jer treba prije toga napraviti pretrage, a i sve faktore rizika (tlak, dijabetes?) staviti pod kontrolu ... time se naime smanjuje i operativni rizik.

trebor
28.09.2006., 20:30
allegra je napisao sasvim dobro objašnjenje.

Ja bih to malo proširio s kirurško anesteziološkog gledišta. Odmah bih podebljao allegrine tvrdnje i rekao da riječ o potencijalno izuzetno opasnoj i zahtjevnoj operaciji. Krvarenja iz aorte, bila ona uzrokovana spontanim rupturom ili tijekom kirurškog zahvata, su razlog što se čovjek može u tren oka "izgubiti" ili "ostati na stolu".
Osim toga, pristup aorti koja je smještena retroperitonealno nije jednostavan i zahtjeva veliki rez i "razmicanje" abdominalnih organa da bi se aorti uopće moglo pristupiti.
Abdominalne aneurizme su mahom lokalizirane oko ishodišta lijeve i desne renalne arterije koje krvlju opskrbljuju bubrege. Ponekad, i ne baš previše rijetko, posljedično ima za rezultat otežan rad bubrega što može ići i do ozbiljne renalne insuficijencije uslijed ishemije.
Operacijom se zaklema aorta i uradi aneurizmektomija ( odstranjenje aneurizme ) i na mjestu resekcije postavi se intravaskularna proteza kojom se nadomjesti defekt krvne žile.
Ukoliko je pak aneurizma na mjestu ili blizu mjesta gdje se abdominalan aorta račva u dvije ilijakalne arterije ( tkz. bifurkacija aorte ) obično se mora uraditi aortobiilijakalni ili aortobifemoralni bajpas. Znači mjesto proširenja se nakon saniranja obostrano premosti.
Kad se operacija uradi ovakav bolesnik uvijek mora doći u Jedinicu intenzivnog liječenja gdje će biti najmanje narednih dan-dva ako sve ide OK.
Osim uobičajenih postupaka u JIL-u, posebna pažnja se poklanja kontroli cirkulacije u donjim ekstremitetima i jaakooo dobroj antikoagulacijskoj terapiji te pomnoj kontroli funkcije bubrega.
Po vađenju lokalnih drenova nakon dva-tri dana, sada već po izlazu iz JIL-a, valja bolesnika što prije vertikalizirati i dobrom fizioterapijom polako vraćati u normalan život.

smoke
28.09.2006., 22:22
Puno hvala na ovakvim opsirnim objasnjenjima!!!

..znaci odgovor nije onakav kakvom sam se nadao, ocito je rizik velik.
Inace otac mi ima 69 godina, nema visok niti nizak tlak i ima anginu pectoris! ..jeli to mijenja sto???
Trebore koliko su zapravo česte komplikacije pri ovakvom zahvatu?

trebor
29.09.2006., 21:39
Što se učestalosti komplikacija tiče tu nemam pravi odgovor. Nijedna operacija a pogotovo ovakav doista veliki kirurški zahvat nije bez rizika.
Možda ti nešto o tome može reći vaskularni kirurg koji će operaciju i uraditi.

No takva operacija danas nije ista stvar kao i prije 10-15 godina. Kirurške i anesteziološe tehnike kao i skrb u JIL-ovima danas je na puno većem nivo. Nekad čak ne bi to niti operirali.

Postojanje angine pectoris rizik zahvata još više podiže. Tu nema sumnje. No ako je bolesnik kadrijalno kompenziran to nije kontraindikacija za operaciju.
Po preoperativnom ASA skoriranju bolesnika ( koje ima skalu od 1 - 5 gdje je 1 zdrav čovjek a 5 moribundan, vrišteći, smrtni rizik ) a s obzirom na 70 godina, anginu i postojanje aortalne aneurizme ja bi ovako odoka, bez svih informacija, malo optimistički gledano, tvom ocu dao jednu vrlo čvrstu 3-icu ili slabu 4-ticu

Ne želeći te plašiti, moraš biti svjestan da je ovdje svaki ishod moguć i da grdo griješi svaki onaj tko te pokušava uvjeriti da će sve 100% garantirano proći dobro.
No uz dobrog kirurga i anesteziologa i dobru skrb nakon operacije postoje isto tako dobre šanse da sve prođe OK.
Sretno.

doc_1
30.09.2006., 19:13
Ako se smijem i ja malko uključiti...Rizik za rupturu raste eksponencijalno iznad 6 cm promjera. Postojanje koronarne bolesti ukazuje na vjerojatnu aterosklerotsku podlogu nastanka aneurizme. Operacija jest opsežna, ali rezultati su zaista dobri. Sam UZV nije dovoljan za preciznu dijagnostiku, a sam sam bio svjedokom svakojakih nesporazuma kad su ljudi stizali u panici sa "aneurizmom", a mjerenja su načinjena u krivom promjeru (uzdužnm umjesto poprečnom, a tada ako je dobro "pogodiš" aorta može i 10 cm "široka" biti) i sl...dakle prvo dijagnostika.
Potrebno je učiniti MSCT angiografiju, ev. sa 3D rekonstrukcijom i kontaktirati vaskularnog kirurga. S obzirom na pridruženu koronarnu bolest, valjalo bi razmotriti (ukoliko je lokacija aneurzme pogodna), i endovaskularno liječenje (postavljanje steta u abd.aortu i "isključenje" aneurizme)

bijou
18.05.2007., 08:49
Vidim da se ovdje vec spominjala tema koja mi je prije tri dana postala nazalost jako bliska.
Prije tri dana na redovnom pregledu ultrazvukom abdomena ( zbog kontrole prostate) mom oci je otkrivena prosirena abdominalna aorta u duzini 7 cmm, najveceg promjera 4.8cm s troboznim promjenama te je prohodnost 2.7mm. Odmah je upucen vaskularnom kirurgu koji ga je pak uputio na UVZ znimanje svih zila u abdomenu. Koje jos preglede je moguce napraviti za tocno utvrdjivanje stanja?
Ima li netko informaciju koji doktori u kojoj bolnici u HR su najjaci za rjesavanje ovih problema. Koliko sam dosad shvatila citajuci na internetu operacija dolazi u obzir , ali je dosta rizicna. Inace otac mi pije tablete za tlak , ali tlak mu je uredan (nema nikakve zasad povisenja iznad normale), ima 73god, za njegove godine je dobrog zdravlja, nema masnoću, šećer, zasad nije imao problema sa srcem.
Ako netko ima osobno iskustvo sa ovom bolesnju molim da ga podjeli sa mnom bez obzira kako lose ili dobro bilo.

ante dumbledore
18.05.2007., 15:51
ako smijem, iako vidim da sam manje kirurški potkovan od nekih forumaša...ako su zakazali za tjedan dana znači da nema disekcije aorte... međutim gospodin ima koronarnu bolesti i očito razvijenu aterosklerozu i pitanje je kako znati da u tih tjedan dana njegova aorta neće disecirat. Ja znam da se vjerojatno radi o In ops situaciji što bi se reklo, ali nekada čekanje razvoja simptomatologije nije dovoljno brzo...
ne želim nikog prestrašit već samo raspravljamo, kolegica je imala pacijenticu sa aortnom aneurizmom(koju je dg auskulatacijom, da je pohvalim još kao studentica) koja je tkđ bila hemodinamski stabilna i nije išla na hitni operacijski zahvat, poslije je koliko ja znam bila ok.
dakle moje je pitanje kakav je postupak sa dijagnosticiranom aneurizmom koja je očito simptomatska?ovisno o st praesens po primitku

cokolada
05.10.2007., 11:59
Trebalo bi mi malo vise informacija o o ovome pa ko zna i moze mi pomoci neka pise

Mami mi je dijagnosticirana aneurizma abdominalne aorte, pise u nalazu lako prosiren infrarenalni dio abdominalne aorte, odnosno i ovako abdominalna aorta dilatirana je do 25mm u infrarenalnom dijelu.
Znaci to je 2,5cm, adoktor je rekao da se od 4cm preporucuje operacija.

Ovo je dijagnosticirano UZ, slucajno.Doktor nije sugerisao nista hitno, samo je dao terapiju za pritisak koji se mora drzati u normali i mjesecnu kontrolu.

Ja se brinem jer sam citala da ovo moze biti opasno i da li neko zna ili ima iskustva sa ovime.
Kada ici sa operacijom, moze li se ovo i koliko brzo siriti? Moze li se znati pouzdano debljina i cvrstina zidova aorte?

Pliz trebaju mi odgovori jer se brinem!

ante dumbledore
05.10.2007., 15:14
dakle,aneurizma aorte je jedno ozbiljno stanje, no doktor ti je rekao da nije aneurizma prevelika i 2,5 cm nisu zastrašujuća no svakako je treba ozbiljno shvatiti
za sada treba raditi konzervativno liječenje no ja osobno bi se ipak odlučio za operaciju, od internističkog tipa liječenja svakako kontrola krvnog tlaka igra središnju ulogu,no taj tip aneurizme je posljedica gotovo uvijek teških aterosklerotskih promjena tako da svako treba kontrolirat i druge parametre,kolesterol i GUK prvenstveno...dakle liječenje statinima i kontrola šećera ako je eventualno poremećen. veliki rizik je za nju trauma trbuha koja može potaknut disekciju aorte što onda zahtjeva hitno kirurško zbrinjavanje,sa značajnim mortalitetom i sa pravovremenom intervencijom

Ivanicapeca
05.10.2007., 15:22
veliki rizik je za nju trauma trbuha koja može potaknut disekciju aorte što onda zahtjeva hitno kirurško zbrinjavanje,sa značajnim mortalitetom i sa pravovremenom intervencijom

Jeli to, laički rečeno, napuknuće tog unutarnjeg zida aorte, koje kreće od želuca, pa krv ustvari drži taj vanjski zid? To se dogodilo tetku prije jedno 3 godine i dr. Biočina u KB Dubrava ga je operirao i spasio, iako je napuknuće bilo skroz od želudca pa do malo ispod srca.
Čovjek sad pazi na prehranu i ne radi nikakve poslove koje zahtijevaju napor. znači, ne nosi teške vrećice i torbe, polako se penje po stepenicama i dosta se odmara i izbjegava stresna stanja koliko je god to moguće.

http://www.medicina.hr/clanci/aneurizme_aorte.htm

ante dumbledore
05.10.2007., 15:41
jest
inače kirurškim zahvatom se taj dio pojača implantatom koji onda to mjesto štiti od rupturiranja te aneurizme

cokolada
06.10.2007., 11:26
dakle,aneurizma aorte je jedno ozbiljno stanje, no doktor ti je rekao da nije aneurizma prevelika i 2,5 cm nisu zastrašujuća no svakako je treba ozbiljno shvatiti
za sada treba raditi konzervativno liječenje no ja osobno bi se ipak odlučio za operaciju, od internističkog tipa liječenja svakako kontrola krvnog tlaka igra središnju ulogu,no taj tip aneurizme je posljedica gotovo uvijek teških aterosklerotskih promjena tako da svako treba kontrolirat i druge parametre,kolesterol i GUK prvenstveno...dakle liječenje statinima i kontrola šećera ako je eventualno poremećen. veliki rizik je za nju trauma trbuha koja može potaknut disekciju aorte što onda zahtjeva hitno kirurško zbrinjavanje,sa značajnim mortalitetom i sa pravovremenom intervencijom

Znas ja sam se ovdje najvise prepala cini mi se, jer sve sto sam citala o ovome je opasno, a doktor je to tako predstavio kao da je upala uha,nije veliko prosirenje, samo paziti pritisak i ukinuti pusenje i to ce biti sasvim ok-kazao je. I ja sam razmisljala je li bolja operacija sada odmah.

Da li se moze znati kakve su cvrstoce zidovi aorte koji su ispupceni, moze li se po tome procijeniti nivo rizika?

Ovo je sve dijagnosticirano UZ a uradi cemo ako Bog da i CT.

cokolada
06.10.2007., 11:29
Ovdje o tome pričali.... (http://www.forum.hr/showthread.php?t=165002&highlight=aneurizma+aorta)


Znam, citala sam o tome ali sam trebala nekih informacija jer nisu svi slucajevi isti. Ovdje se radi da je doktor ustanovio velicinu od 2,5 cm i rekao da se prati ali ja se brinem i trebam misljenja nekih koji znaju nesto vise o ovome.
Thanks u svakom slucaju

doc_1
25.10.2007., 22:05
Dakle ovako:

1. 2.5 cm u infrarenalnom dijelu jedva da se kvalificira kao povećanje promjera aorte

2. kako i rekoh već na temi na koju linka kolega Trebor, rizik za rupturu/disekciju postoji od 5 cm naviše (ili kod pojave simptoma-koji su rijetki kod manjim promjera). Dakle nema nikakvoga straha za sada kod vaše mame

3. kontrola tlaka dobro će joj doći i za dotičnu dilataciju a i općenito.

4. redovne mjesečne kontrole nisu neophodne (prva je, da se utvrdi da li dotična dilatacija napreduje). Potom mislim da je dovoljna kontrola i 2x godišnje (češće ako se utvrdi neko značajnije proširenje, ali dinamika bolesti nije tako nagla ako 2.5 uzmemo kao početni promjer). Ako je kolega koji je dijagnosticirao privatnik, onda svakako mjesečne kontrole :no: :angeleye:

Mirjana80
02.04.2008., 22:08
Moja majka je pre 10 dana imala krvarenje u mozgu. Dovedena je najpre na odeljenje poluintenzivne nege, a onda je prebacena u Institut za neurohirurgiju u Beogradu.

Lekar je rekao da ima aneurizmu. Ona je inace u svesnom stanju, prepoznaje me, razume sve sto joj govorim, ali slabo prica. Izgovori po koju recenicu, ali je ja zamolim da cuti da se ne bi zamarala. Stanje je veoma tesko, ali ja vidim postepen oporavak. Naravno, taj oporavak je milimetarski, ali primetan. Recimo, najpre me dva dana nije prepoznavala, onda je pocela da razume sve sto joj govorim da me pita po nesto (doduse jedva, ali uspe da izgovori), pa je krenula da jede... Medjutim, ima visok pritisak, sestre joj daju da pije trodone, bensendine i mnogo spava.

Cini mi se da je dobila drugu sansu za zivot. Ipak, vec 10 dana gledam kako se muci i sporo oporavlja. Svaki put kad odem nasmejana sam i pricam joj lepe price, jer mislim da ne sme nicim da se opterecuje i da joj je psihicki oporavak vazan iznad svega. Lekar mi, medjutim, kaze da ne mogu jos da joj snime krve sudove, jer se nije dovoljno oporavlia za to. Ne mogu da urade ni operaciju jer nije stabilno.
Takodje, lekar je optimista, ali ne moze nista da garantuje....

Znam da ce moje pitanje mozda zvucati malo naivo, ali recite mi sta mogu da ocekujem? Koliko oporavak moze da traje? Postoji li opasnost od pogorsanja stanja? Sta sve mogu da ucinim za nju?

Termination
03.04.2008., 10:41
u medicini sve ovisi o stanju na terenu

Ivanicapeca
03.04.2008., 11:16
Moja majka je pre 10 dana imala krvarenje u mozgu. Dovedena je najpre na odeljenje poluintenzivne nege, a onda je prebacena u Institut za neurohirurgiju u Beogradu.

Lekar je rekao da ima aneurizmu. Ona je inace u svesnom stanju, prepoznaje me, razume sve sto joj govorim, ali slabo prica. Izgovori po koju recenicu, ali je ja zamolim da cuti da se ne bi zamarala. Stanje je veoma tesko, ali ja vidim postepen oporavak. Naravno, taj oporavak je milimetarski, ali primetan. Recimo, najpre me dva dana nije prepoznavala, onda je pocela da razume sve sto joj govorim da me pita po nesto (doduse jedva, ali uspe da izgovori), pa je krenula da jede... Medjutim, ima visok pritisak, sestre joj daju da pije trodone, bensendine i mnogo spava.

Cini mi se da je dobila drugu sansu za zivot. Ipak, vec 10 dana gledam kako se muci i sporo oporavlja. Svaki put kad odem nasmejana sam i pricam joj lepe price, jer mislim da ne sme nicim da se opterecuje i da joj je psihicki oporavak vazan iznad svega. Lekar mi, medjutim, kaze da ne mogu jos da joj snime krve sudove, jer se nije dovoljno oporavlia za to. Ne mogu da urade ni operaciju jer nije stabilno.
Takodje, lekar je optimista, ali ne moze nista da garantuje....

Znam da ce moje pitanje mozda zvucati malo naivo, ali recite mi sta mogu da ocekujem? Koliko oporavak moze da traje? Postoji li opasnost od pogorsanja stanja? Sta sve mogu da ucinim za nju?

Jeli mama operirana?
Kod nas na Rebru to neurokirurzi jako lijepo rješavaju. Ipak je to oštećenje na mozgu koje je zahvatilo neke centre i trebat će neko vrijeme da se oporavi i da zdravi centri preuzmu funkciju ovih oštećenih. Vjerojatno će i na rehabilitaciju u neke toplice. Dobro je da se već tako dobro oporavlja.
Ako je liječnik optimista, trebaš i ti biti. Naravno da nema nikakvih garancija, ako i u ničemu u ovome životu.

trebor
03.04.2008., 19:39
Opisala si vrlo jasnu sliku subarahnoidalne hemoragije ( SAH ) odnosno krvarenja u subarahnoidalnom prostoru centralnog nervnog sistema odnosno krvarenje ide u prostor gdje cirkulira likvor.
SAH je vrlo nezgodna dijagnoza i apsolutno nikakve prognoze ne bi se trebale davati dok ne prođe 2 - 3 tjedna, ponekad čak i više. S ovim tipom krvarenja promjene u trenutnom stanju su često dramatične. Npr. sve bude OK prvih tjedan - dva a onda se sve okrene naopako i čovjek ne baš i prerijetko loše završi.
No ne bih te htio plašit, samo govorim da se ovdje mora ići oprezno iz dana u dan. Kad se opće stanja stabilizira, a to znači da je čovjek hemodinamski stabilan ( puls, tlak ) mora se napraviti angiografija cerebralnog krvotoka da se utvrdi mjesto gdje se nalazi puknuta aneurizma. O neurokirurgu dalje ovisi hoće li se ići operirati ili liječenje nastaviti konzervativno dobrom kontrolom tlaka, mirovanjem itd...

Mirjana80
04.04.2008., 11:48
Opisala si vrlo jasnu sliku subarahnoidalne hemoragije ( SAH ) odnosno krvarenja u subarahnoidalnom prostoru centralnog nervnog sistema odnosno krvarenje ide u prostor gdje cirkulira likvor.
SAH je vrlo nezgodna dijagnoza i apsolutno nikakve prognoze ne bi se trebale davati dok ne prođe 2 - 3 tjedna, ponekad čak i više. S ovim tipom krvarenja promjene u trenutnom stanju su često dramatične. Npr. sve bude OK prvih tjedan - dva a onda se sve okrene naopako i čovjek ne baš i prerijetko loše završi.
No ne bih te htio plašit, samo govorim da se ovdje mora ići oprezno iz dana u dan. Kad se opće stanja stabilizira, a to znači da je čovjek hemodinamski stabilan ( puls, tlak ) mora se napraviti angiografija cerebralnog krvotoka da se utvrdi mjesto gdje se nalazi puknuta aneurizma. O neurokirurgu dalje ovisi hoće li se ići operirati ili liječenje nastaviti konzervativno dobrom kontrolom tlaka, mirovanjem itd...

Trebore, zaista si mi dao precizne informacije i hvala ti na tome.
No, sinoc je ponovo krenulo krvarenje i lekari su je operisali u toku noci. Medjutim, gotovo da nema nade da ce se izvuci jer je stanje stvarno tesko. Svesna sam toga i da je jako tesko davati prognoze. Ipak, negde na Internetu sam procitala da drugo krvarenje prezivi 40% pacijenata. Ostaje mi da se nadam da ce biti medju njima.
Medjutim, isto tako sam svesna fatalnih posledica i trudim se da budem realna i uvidim njeno stanje.
Lekar mi je rekao da je aneurisma skoro centrimetar bila velika i da se nalzi u hipotalamusu. To je zaista jako jako tesko.

Ivanicapeca
04.04.2008., 12:33
Trebore, zaista si mi dao precizne informacije i hvala ti na tome.
No, sinoc je ponovo krenulo krvarenje i lekari su je operisali u toku noci. Medjutim, gotovo da nema nade da ce se izvuci jer je stanje stvarno tesko. Svesna sam toga i da je jako tesko davati prognoze. Ipak, negde na Internetu sam procitala da drugo krvarenje prezivi 40% pacijenata. Ostaje mi da se nadam da ce biti medju njima.
Medjutim, isto tako sam svesna fatalnih posledica i trudim se da budem realna i uvidim njeno stanje.
Lekar mi je rekao da je aneurisma skoro centrimetar bila velika i da se nalzi u hipotalamusu. To je zaista jako jako tesko.

Drži se i misli pozitivno i dalje:grli:

njetočkanezvanova
15.10.2008., 21:21
Kako dolazi do toga? Kako spriječiti i kako liječiti?

Pročitala sam da je jedna cura od 26 godina umrla zbog toga 4 mjeseca nakon rođenja djeteta:(.

ante dumbledore
15.10.2008., 22:00
pa može biti posljedica aterosklerotskog proces na aorti koji dovede uglavnom do aneurizme koja onda puca, a može biti traumatski, uglavnom nastane proširenje aorte slabije stijenke koje onda pod opterećenjem visokog krvnog tlaka puca i dolazi do masivnog krvarenja. liječi se mjerama intenzivnog liječenja do definitivne kirurške korekcije ako se radi o prijetećoj rupturi, ili disekciji aorte, a ako rutpurira onda je jedina šansa za spas hitna kirurška korekcija, koja nosi visok peri i postoperativni mortalitet čak i u najvećim centrima, praktički ti je puknuće aorte izvan bolnice 100% smrtno.

Ivanicapeca
16.10.2008., 07:22
Da sve baš i nije uvijek tako crno jest primjer mog tetka kojem se to dogodilo na otoku. Pomagao je izvući čamac iz mora i u jednom trenu je osjetio jaku prodornu bol u prsima. Odveli su ga prvo gliserom u Split gdje su ustanovili da je ta vanjska stijenka aorte pukla i to u dužini od želuca do srca. Smjestili su ga u ambulantna kola i gombali po staroj cesti:rolleyes: od St do Zg i to ravno u Dubravu. Zaprimio ga je dr. Biočina koji se, iskreno, dosta premišljao bili nebili operirao, ali ipak na kraju je i evo mog tetka živog i zdravog već petu godinu.:top:

ante dumbledore
16.10.2008., 20:34
da disekcija aorte je izliječiva bolest, ali i sa viskom postotkom smrtnosti, naravno mnogo se toga može učiniti da se spriječi smrt prije dolaska na operacijski stol a onda jel i u tijeku operacije te poslijeoperacijiski, iako je cijeli proces izuzetno zahtjevan i svaki specifičan,al evo kod tvog tetka su vjerojatno stabilizirali tlak do bolnice dobro, i drago mi je zbog tetka a i tebe :D

doc_1
17.10.2008., 03:31
prvo i osnovno: ti novinarski termini "puknuće aorte" i sl. najobičnija su budalaština jer nemaju veze s činjenicama a niti sa mozgom. Novine u RH su tako ozbiljne da ni za važnije teme nemaju stručne savjetnike, a kamoli za tako što periferno za kakvo drže zdravstvo.

Ti se referiraš vjerojatno na slučaj mlade žene o kojoj su pisali kao o donoru i spasitelju tri života. Da je njoj "pukla aorta" nebi bila nikakav donor (ni u jednom od scenarija koje je kolega Ante opisao) jer bi ruptura (puknuće) bilo kojeg tipa izazvala iskrvarenje od kojeg bi bila u takvom šoku da se organi nebi uspjeli održati nikakvim intenzivnim liječenjem. Da je dobila disekciju nebi bila kandidat za transplantaciju ponovo jer nitko nebi mogao biti siguran u kakvom su stanju žile koje bi uz organe trebale biti transplantirane.

A o opetovanom iznošenju u javnost identiteta primatelja i njegovog donora (što je protivno etičkim principima u postupcima transplantacije) da ne govorim. Na njihov (novinarski) mi se senzacionalizam i dilentantizam povraća :bljak:

toni1234
15.11.2008., 22:42
Pozdrav svima.
Razmisljam kako da to objasnim a da me shvatite sta pricam.
moj prijatel ima 48 god posa na skener otkrili su mu grudnu arteriju ili aortu dimenzija mu je 5.4mm oni su mu rekli da je zro za operaciju citali smo nesto o grudnoj aorti nije laka operacija ne radi se sfugdje komlikovana je slazemo se sa time dali moze neko da pise nesto vise o ovome bolestu kako se leci ko je na naj doktor za to i jos ovo doktor mu je rekao koji mu je otkrio to da to ne stane ne go si i dalje shiri on nije vaskularni hirurg sta predlazete hfala.

doc_1
16.11.2008., 09:58
Predlažemo da napišeš točan nalaz CT-a pa da budemo pametniji mi kojima to nešto govori.

Ovako je bilo što govoriti neozbiljno i načelno

Nik99
27.11.2008., 16:53
Vec 2 mjeseca imam tegobe, budjenje u snu sa simptomima infarkta, stezanje i pritisak u prsima, u glavi, osjecaj da cu past u nesvjest, tlak mi skoci valjda,( u hitnoj uvijek 150/80), puls ne tolko ili ga ja ne osjecam da mi srce nabija.
To mi se dogadjalo uvijek u snu, probudio bi se u noci i "pozlilo bi mi"
U hitnoj sva 4-5 puta nema koronarnih zbivanja, dr opce prakse veli anksiozni poremecaj sa panicnim napadima.OK to prihvacam , no uvijek imam osjecaj il simptome da mi nekaj s hercom ne stima, a i bas svaki dan u nazad 2 mjeseca se osjecam lose, umoran, pritisak u glavi, prsima ,valjda sad zbog brige.

Napravio ultrazvuk srca, ( radim ga i inace 1x godisnje radi sportskog pregleda ,jer na EKG veli nepotpuni blok desne grane,pa traze ponekad dodatni pregled, no to nije nikakav problem kak vele kardiolozi inace kaj se tice srca sve 5.) , holter uredan (jedino mije malo cudno kaj mi je puls u mirovanju izmedju 45-55 , a u snu 32, jel to normalno? nisam ipak takav profi sportas?)
(ergometriju sada nisam , a zadnji put sam je radio u 1. mj 2008 i nalaz odlican)
Tlak mi je OK, inace uvijek povisen kad mjerim kod dr,svi krvni nalazi i mokrace OK, radio gastroskopiju jer su me uputili da nemam mozda problema sa refluksom u jednjak ili brruh na zelucu, to je isto odlicno.


Jedino mi je 2x od nekih zadnjih 10-ak mjerenja nadjen dost razlicit tlak u rukama ...lijeva 130/80 , desna 160/80 ,na hitnoj nikad izmjerena ta razlika, nego jednom kod dr opce prakse ( tad me i uputila dalje jer da mozda nije sve od anksioznosti)
i kod kardiologa bas taj dan izjerena razlika u tlaku na moje inzistiranje da izmjeri i drugu ruku, pa sam upucen na MR angiografiju (prikaz aorte ascendens, arcusa aorte s pračenjem grana i aorte thoracalis descendens) zbog sumnje na "svrknutu subklaviju koja bi kao mogla prouzrocit te neke smetnje i te tlakove razlicite, a i kad sam kardiologu rekel da sam sportas i da po zimi dizem utege do 80 kg ( sto i nije tak puno po meni) on je skoro poludel i sumnjal na nekao napuknuce aorte ili nekih hematoma, kaj ja znam.

Napravim ja i taj MR,vec sam potrosio i previse love jer to sve nebi nikad napravil da sam cekal redove po bolnicama, sve dobro, jedino veli ovo na kraju:
DUž descedentne torakalne aorte prati se zadebljanje lateralne stjenke promjera do 4 mm, glatkih kontura, bez znakova ulceracije.
Nema perikardnog niti pleuralnog izljeva

Kaj to zadnje znaci, treba li me brinut, trebam li nesto mjenjat, moze li to biti arteroskleroza ili nekaj, vaskulčarna hipertrofija???
bubam na pamet, al bi molim nekog da mi veli za misljenje dok ne dodjem do strucne osobe.
jel me to treba brinut, trebam li se zbog tog suzdrzavat treninga, rekla mi je samo dr koja je snimala to da kao nebi bilo dobro da dizem 80 kg i pretjerivat, al sve normalno ostalo, no rekal je da to zadebljanje nije primjereno mojim godinama.
O kakvom se zadebljanju radi?

No ja se ne mirim s time jer ne smatram da sam dobio odgovor koji me zadovoljava, jer ako to nesto kasnije moze prec ili prelazi u nekaj drugo onda bolje da odma pazim na sebe, a imam i dvoje male djece pa moram i na njih mislit prije neg krenem trenirat, a to necu dok ne utvrdim postoji li stvarno fizicki uzrok tegobama ili je cisto samo psihicke naravi.
BTW imam 29 god.
hvala

Nik99
01.12.2008., 13:51
Di ste maheri za krvnozilni sustav, pls odogovor na ono zadebljanje aorte.

thnx

trebor
01.12.2008., 17:29
Moš bit maher ovakav il onakav no za neki specifičan individualan slučaj teško je biti decidiran i reći "tako i tako" a da čovjeka nikad vidio. Tako da forumsko nagađanje niti približno nema važnost mišljenje koje moraš dobiti od kardiologa ili vaskularnog/kardijalnog kirurga.
To je nadam se sasvim jasno.
Ovako odoka, zadebljanje od najviše 4mm a bez ikakvih ostalih specifičnosti u MR nalazu ne čini mi se kao neka disekcija. Što je točno i što uopće dolazi u obzir teško je špekulirati. Za aterosklerozu si mlad. Neodređenu simptomatologiju ipak imaš. Nedefinirani bolovi u prsištu. Razlika ( povišenih ) tlakova. Puls u mirovanju od 40-tak i u snu 32 baš i nije skroz OK taman da si Michael Phelps....hm....Možda bi definitivno mogao razlučiti što i kako s tim zadebljanjem i uopće s stanjem herca ako bi uradio koronarografiju, odnosno "pravu" angiografiju velikih krvnih žila. Jasno, to je sad već ozbiljna invazivna pretraga za koju kardiolog mora imati što se kaže "opravdanu sumnju"....Ili da sakupiš svoje papiriće sa nalazima pa da odeš po drugo mišljenje?....Zbilja ne znam kakav suvisao savjet napisati a da nisu dr House gluposti....

ante dumbledore
01.12.2008., 20:02
puls 32 u snu je ok, posebice sportašima, tako da nalaze ergometrije i ekg praktički zanemari, blok desne grane u tebe po ovom predstavljenom nema nikakvog značenja. a što se tiče aorte, pa sad to zadebljanje bi trebalo malo ispitat, mislim da bi bilo dobro uključit vaskularnog kirurga, te uradit ev aortografiju, koliko ja znam jako dobro invazivnu radiologiju radi hebrang u Zg. ne bih rekao da je u pitanju disekcija, prije neki vaskulitis ako išta.

Nik99
03.12.2008., 07:49
thnx na odgovorima.
Dr koja je to snimala (radiolog) rekla je da nebi trebal brinut , da eventualno napravim kontrolu za par mjeseci ponovno i da mi to definitivno nebi uzrokovale tegobe koje imam.
Vjerovatno sam razvio zbog tih tegoba anksioznost i napade panike, tako da mi sada niti jedan dan nije bas dobro, a da mi i je nekaj tak ozbiljno fizicki nebi se valjda vec 2 mjeseca osjecal tak lose.
No ja cu ipak ici trazit misljenje kardiologa, imate li gdje ili koga za preporucit.
Mogu jos bez cekanja napravit ergometriju..treba li mi uopce?

ante dumbledore
03.12.2008., 15:25
tu indikaciju postavlja kardiolog, tako da ćeš više znat nakon njegovog pregleda, kad vidi koliko rizičnih faktora imaš... a što se tiče aorte, ne bi loše bilo posavjetovat se sa imunologom/reumatologom da vidiš jel to nešto autoimuno. nakon toga bi logično bilo potražit mišljenje vaskularnog kirurga osim ako internisti su sigurni što je.

jagodica_bobica
03.12.2008., 19:36
imam i ja jedno pitanje vezano uz zadebljanje aorte..
ovako, radi se o mojoj majci koja ima sljedeći nalaz nakon MR-a mozga,MR angiografije(3DTOF) i venografije(SWI)-

pa kaže:
vidljiva je proširena tentorijska vena s lijeve strane koja se vjerojatno ulijeva u Rosentalovu venu.
Nema jasnih znakova arterio-venskog shunta te se najvjerojatnije radi o razvojnoj venskoj anomaliji.
Ventrikularni sustav je urednog izgleda i položaja.
Nema znakova ekspanzivnog procesa kao ni akutne ishemije ili intrakranijskog krvarenja.
Područja optičke hijazme, kavernoznih sinusa, pontocerebelarnih kuteva i kraniocervikalnog prijelaza su uredne morfologije.
Diskretna masna degeneracija uz falks cerebri.

neurolog joj je nakon iščitavanja nalaza govorio o mogućnosti neke operacije sa ciljem otklanjanja tog zadebljanja..neko propuhivanje krve žile:confused: pa me zanima koliki su rizici za spomenuti zahvat i kada je on neophodan?
hvala unaprijed..

Nik99
17.12.2008., 11:51
puls 32 u snu je ok, posebice sportašima, tako da nalaze ergometrije i ekg praktički zanemari, blok desne grane u tebe po ovom predstavljenom nema nikakvog značenja. a što se tiče aorte, pa sad to zadebljanje bi trebalo malo ispitat, mislim da bi bilo dobro uključit vaskularnog kirurga, te uradit ev aortografiju, koliko ja znam jako dobro invazivnu radiologiju radi hebrang u Zg. ne bih rekao da je u pitanju disekcija, prije neki vaskulitis ako išta.


Evo ovak, u međuvremenu sam napravio još ergometriju,nema nikakavih poremečaja, zaključak kaže: nema bitnih promjena ST segmenta koji bi pokazivali znakove za koronarnu insufijenciju, poremečaja ritma nije bilo.
Dakle, pregledan sam od 4 kardiologa tokom ove godine, očigledno sa srcem problema nema . valjda bi se bar jednom našlo nekaj zbog čeg bi me uputili na daljnju pretragu.Dakle onda valjda nema druge nego da je to anksiozni poremečaj pošto ja uvijek imam neko osjećaj da mi je "slabo srce" i da se umaram brže.
Kolko sam skužio dr (dosta njih) ne priznaje te psihičke tegobe kao uzrok problema i vele da uvijek mora bit negdje fizički problem, pa mi s tim bacaju bube da idem dalje kopat i da bacim tablete za smirenje i antideprsive koje sam u međuvremenu dobio od psihijatra.

Dobio sam jedino napravit sad još hormone štitnjače.

Kaj se tiće zadebljana taj kardiolog mi je rekel da je to arteroskleroza ( kak zna ak nije ni pogledal slike magneta??)
Radiolog koji je snimal je rekel da nije arteroskleroza, dr opće mi isto veli arteroskleroza.Jedino kaj mi svi vele ne dizati teško u teretani (više od 50 kg)
dok mi je ovaj zadnji kardiolog rekel da dižem utege, ne previše teške, no da ne radim aerobno, dakle trčanje itd.... (kardiolog s rebra).
Zar nije veće opterečenje dizanje utega od trčanja?

E to me sad mući, dali tjelesna aktivnost, u kojoj mjeri, zašto ne trčat i opterečivat se ( valjda može doć do puknuća aorte??? ) .........moram li prekinut sportske aktivnosti kojima se bavim.
Nije bad sve prekinut i prilagodit način života ako trebam, no zašto to napravit ako to zadebljanje nije ništa zabrinjavajuće ili potencijalno opasno, a na to pitanje za sada ne nalazim zadovoljavajuć odgovor.
Može li se to dovoljno dobro vidjet sa MR pretragom uopće i imam li tu ikakve indikacije za koronografiju možda?
preporuka je da smanjim aktivnosti, barem na godinu dana kada bi opet trebao napraviti magnet da se vidi dal to zadebljanje napreduje.

Imam uputnicu za kardiologa i ima li nekakav negdje da mi može dati konkretne odgovore, upute, jel mi se možda isplati dat 300 kn i otić na konzultacije u magdalenu?

thnx
p

sheki
23.04.2009., 08:51
zeljela bi s nekim kontaktirati koji je imao slican problem kao sta je moj...tata mi ima 64 godine...prije 7 dana operiran je trbusnu aortu..operacija je trajala oko 8 sati gdje je proglasena uspjesnom ali on je vec 7 dana na intezivnom ljecenju gdje lezi u izazavanoj komi u kriticnom stanju...
ljecnici nam neznaju nis konkretno rec..

zanima me dali je itko upoznat sa takvim slucajem?
jer nemogu vise bit neinformirana...

doc_1
23.04.2009., 17:06
Kod takvih su operacija mogući najrazličitiji scenariji i svakojake komplikacije. Pretpostavljam da se radilo o operaciji aneurizme trbušne aorte. Ovisi puno o lokalizaciji aneurizme, jesu li ili nisu uključene bubrežne arterije (ili ako je veća i neke druge u trbuhu...).
Često takvi pacijenti imaju promjene i na drugim krvnim žilama (na srcu, u mozgu) tako da su mogući i loši ishodi unatoč dobro učinjenoj operaciji.

Nebih vas htio obeshrabriti i sve najbolje vama i vašem tati

akcija1
12.07.2009., 15:46
Pozz, dijagnosticirana je ova dijagnoza disectio aorte abdominalis da li je netko imao ovu dijagnozu i gdje se vrsi operacija ?
To je napuknuce aorte sto veze stomak i srce i rekli su mu da u ey yu nema nigdje da se opreise

trebor
12.07.2009., 18:01
Pozz, dijagnosticirana je ova dijagnoza disectio aorte abdominalis da li je netko imao ovu dijagnozu i gdje se vrsi operacija ?
To je napuknuce aorte sto veze stomak i srce i rekli su mu da u ey yu nema nigdje da se opreise
Spojio sam ti ovdje temu pa malo pročitaj što se piše. Odmah možeš zaključiti da se to operira na vaskularnim kirurgijama diljem zemlje no zapazi i to da je ova operacija veeelika i da sa sobom nosi ne baš premali rizik.

nerka
19.08.2009., 10:57
bok, imam jedno sllično pitanje u vezi tate - ima 55 god, situacija je sljedeća:

iz pule iz bolnice je otpušten s ovom diagnozom:
učinjena mu je MSCT aorte, di je ustranovljena parcijalno trombozirana aneurizma torakoabdominalne aorte, promjer torakalne aorte 36, abdominalne 40 mm.

zatim odlazi na KB Dubrava:
gdje mu je ponovno napravljen MSCT aorte -- i gdje je vidljiva disekcija aorte od neposredno nakon polazišta lijeve art.supklavije do lumena. 7 cm. kaudalno do polazišta renalnih arterija nalazi se proširenje AA, promjera do 43mm, pri čemu je protočni lumen promjera 27 mm. Dužina AAA je 6 cm i proteže se do bifurkacije, ilijačne arterije b.o.
Dimenzije aorte: ascendentna 52, luk 44-33, torakalna 42-29 mm (promjer polumjesečastog tromboziranog lažnog lumena je 12 mm), na ishodištu TC 36 mm ( protočan lumen 29 mm), na ishodištu renalnih arterija 29 mm.

TEE - LA 29, aorta u korijenu 22 mm. Aorta u području Vlsalva sinusa 36-39, sinotubularni spoj 27, luka 30 - bez znakova disekcije ascedentne aorte i luka. Silazna aorta: do 40 mm, debljina tromba 16 mm, koji ispunjava cijeli lažni lumen, mjestimice na području tromba, manji areali nepotpune tromboze.Na jednom mjestu vrlo je suspektna manja komunikacija između pravog i lažnog lumena. Nema perikardijalnog izljeva.

Otpustili su ga s Dubrave bez neke značajne terapije, osim tableta da regulira krvni tlak (inaće je dosta jači čovijek). Sada smo upučeni na Sveti Duh gdje bi trebao napraviti magnet aorte i još neke detaljnije pretrage.

Ako mi netko može bolje rastumačiti ove navedene nalaze ili nešto više reći o tome bila bih jako zahvalna.
Koji je najbolji doktor za takve slučajeve?
Rekli su mu da njegov slučaj nije za operaciju.
Što dalje? Gdje dalje ići i što napraviti?

milla karolina
19.08.2009., 11:47
istina je samo jedna...postojanje aneurizme je postojanje prave pravcate tempirane bombe u tijelu koja kad eskpodira je fatalna ..na žalost nekom mom se to desilo. shvatitie tu bolest opasno po život

trebor
21.08.2009., 20:57
bok, imam jedno sllično pitanje u vezi tate - ima 55 god, situacija je sljedeća:

iz pule iz bolnice je otpušten s ovom diagnozom:
učinjena mu je MSCT aorte, di je ustranovljena parcijalno trombozirana aneurizma torakoabdominalne aorte, promjer torakalne aorte 36, abdominalne 40 mm.

zatim odlazi na KB Dubrava:
gdje mu je ponovno napravljen MSCT aorte -- i gdje je vidljiva disekcija aorte od neposredno nakon polazišta lijeve art.supklavije do lumena. 7 cm. kaudalno do polazišta renalnih arterija nalazi se proširenje AA, promjera do 43mm, pri čemu je protočni lumen promjera 27 mm. Dužina AAA je 6 cm i proteže se do bifurkacije, ilijačne arterije b.o.
Dimenzije aorte: ascendentna 52, luk 44-33, torakalna 42-29 mm (promjer polumjesečastog tromboziranog lažnog lumena je 12 mm), na ishodištu TC 36 mm ( protočan lumen 29 mm), na ishodištu renalnih arterija 29 mm.

TEE - LA 29, aorta u korijenu 22 mm. Aorta u području Vlsalva sinusa 36-39, sinotubularni spoj 27, luka 30 - bez znakova disekcije ascedentne aorte i luka. Silazna aorta: do 40 mm, debljina tromba 16 mm, koji ispunjava cijeli lažni lumen, mjestimice na području tromba, manji areali nepotpune tromboze.Na jednom mjestu vrlo je suspektna manja komunikacija između pravog i lažnog lumena. Nema perikardijalnog izljeva.

Otpustili su ga s Dubrave bez neke značajne terapije, osim tableta da regulira krvni tlak (inaće je dosta jači čovijek). Sada smo upučeni na Sveti Duh gdje bi trebao napraviti magnet aorte i još neke detaljnije pretrage.

Ako mi netko može bolje rastumačiti ove navedene nalaze ili nešto više reći o tome bila bih jako zahvalna.
Koji je najbolji doktor za takve slučajeve?
Rekli su mu da njegov slučaj nije za operaciju.
Što dalje? Gdje dalje ići i što napraviti?
ufff...nalaz koji si napisala je uistinu nezgodan...Teško je laički opisati sve ovo...

Radi razumjevanja mali uvod... (http://images.google.com/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e6/Gray506.svg/180px-Gray506.svg.png&imgrefurl=http://hr.wikipedia.org/wiki/Luk_aorte&usg=__pTOOU3g26mgFdDfMY6yLxt4stsg=&h=223&w=180&sz=16&hl=en&start=3&sig2=2kOtET6DtgAe0ehodIm6RQ&um=1&tbnid=QWFZxSeyTQBzFM:&tbnh=107&tbnw=86&prev=/images%3Fq%3Dluk%2Baorte%26hl%3Den%26sa%3DN%26um%3 D1&ei=V--OSuPnLKGImwOQ-s2wAw)
Normalna aorta počinje izlazom iz lijevog srca i ide prema gore ( ascendentna aorta ). Taj uzlazni dio ubrzo prelazi u luk aorte ( arkus ) koji u svom dijelu ima ishodišta glavnih arterija koje vode krv u gornje dijelove tijela.
Luk aorte nastavlja se u silaznu aortu ( descendentna aorta ) koja se "spušta" skroz dolje do račvišta ( bifurkacije aorte ) gdje se aorta dijeli u lijevu i desnu ilijačnu arteriju koje krv vode u lijevo odnosno desnu nogu.
Radi razumjevanja terminologije treba reći da descendentna aorta ( silazna ) svojim smještajem "prolazi" kroz prsni koš i abdomen pa se prema tome dijeli na torakalnu ( dio koji prolazi kroz toraks ) i abdominalnu aortu ( dio koji prolazi kroz abdomen sve do bifurkacije aorte ) odnosno cijeli taj silazni dio aorte ( descendnentni ) može se i opisati torakoabdominalnom aortom.
Kada stijenku aorte pogledaš u presjeku, vidiš i to da je ta stijenka slojevita i ima tri sloja - unutrašnja intima koja je u dodiru s krvlju, srednji mišićni sloj ( media ) i vanjska adventicija.

Aorta u cijelom svom silaznom ( descendentnom, torakoabdominalnom ) dijelu kod tvog oca je značajno bolesna.

U gornjem dijelu ( torakalna aorta ) je opisana disekacija aorte. To je stanje kad se uslijed nečega ( najčešće traume ali eto nekad i bez očitog razloga ) unutarnja stijenka aorte ( intima ) pukne. Kroz tu pukotinu krv pod visokim tlakom ( aorta je glavna "tlačna cijev" u organizmu ) jednostavno rasloji stijenku aorte ( krv prodre između intime i mišićnog sloja aortalne stijenke ). Ta stijenka sad više nije čvrsta nego je prilično deformirana i u akutnoj fazi diskacije postoji značajna šansa za puknućem što je naravno fatalno. Ukoliko se akutna faza dobrom kontrolom tlaka i ostalim terapijskim mjerama nekako prebrodi i disekacija ne progredira, krv koja je prodrla i raslojila stijenku trombozira ( napravi se ugrušak - tkz lažna stijenka ) i stanje je sad malo stabilnije. Ukoliko disekacija progredira odnosno procjena je prema CT ili MR nalazu i hemodinamskom statusu bolesnika da je neminovno puknuće aorte neminovna je operativna terapija.

Vratimo se nalazu....
Opisana disekacija počinje odmah ispod lijeve arterije subklavije a to je arterija koja krv vodi prema glavi i području lijeve ruke. Od te točke pa skroz prema dolje prati se disekacija. Na jednom mjestu sumljiva je i moguća komunikacija između pravog i lažnog lumena. Ovaj detalj u cijelom lošem nalazu, pogotovo je loš jer sugerira da ugrušak nije baš skroz da tako kažem formiran i da skokovi tlaka mogu biti naročito opasni. a opasni su i bez toga.
U donjem dijelu aorte, ispod dijafragme ( abdominalna aorta ) nastavlja se opisana disekacija i tu je opisano i značajno proširenje aorte ( aneurizma ). Aneurizmom se opisuje bolesni dio stijenke krvne žile gdje je sama stijenka uslijed neke bolesti ili stanja ( traume, disekacije...) značajno proširena, neelastična i ( opet ) predstavlja stalni rizik za rupturu ( puknuće ).
U nalazu tvog oca aneurizma se opisuje od ishodišta bubrežnih arterija skroz do račvišta ( bifurkacije ) aorte. Ovisno o razvoju kliničke slike vrlo su moguće poteškoće sa funkcioniranjem bubrega.

Ako su u Dubravi rekli da to nije za operirati a Sutlić se barem voli gledati u ogledalu i šepuriti se da je operirao sve i svašta onda mislim da se tu ne može ništa dodati.
Uvjerljivo najteže operacija u kardijalnoj kirurgiji ( teže od bilo kakvih i na samom srcu ) su operacije torakalnih aneuriza i disekacija. Ako je k tome problem i u abdominalnoj aorti onda zbilja ne znam tko će se to usuditi operirati. Vjerojatno nitko kod nas.
Za neko drugo mišljenje moralo bi se posegnuti za inozemstvom ( Berlin, Beč, Zurich...) odnosno narealnije je možda za mišljenje dočekati prof Turinu kad iz Zuricha navrati u Magdalenu. Ne znam jel još uvijek dolazi jer ima podosta godina.
Dobra ( čak i perfektno dobra ) kontrola tlaka, izbjegavanje bilo kakvih napora i slično...bojim se da je jedino što se može savjetovati. Magnet aorte i svaka daljnja dijagnostika čini mi se da neće ništa posebnog drugačijeg i novog reći.

nerka
24.08.2009., 20:00
hvala trebor na info!

doc_1
27.08.2009., 10:07
A evo kad je već takva tema..da se i ja malo nadovežem...:mig:

Dimenzije aorte nisu ekstremne ni u kojem odsječku aorte (čitaj svaka za sebe nebi zahtijevala operaciju).
Inače indikaciju za operaciju u ovakvim slučajevima predstavlja ili malperfuzija (dakle da neka od grana aorte koja snabdijeva neki važan organ u trbuhu ne dobija krv) ili povećanje aorte (još veće od ovoga koje je sada, ili progresija istoga).U konkretnom bi slučaju ev.povećanje mogla uzrokovati ta komunikacija koja se opisuje na TEE. Iako nije nemoguće da se sa vtemenom i ona zatvori.

Kao i Trebor, savjetovao bih strogu kontrolu tlaka, izbjegavanje naglih težih fiz. napora i kontrolu jednom godišnje (ili svakih 6 mjeseci) bilo magnetom, bilo kombinacijom TEE i ultrazvuka abdomena (kod nekog tko to zaista dobro radi)

Istina je, kod nas te operacije nisu baš zaživjele. Nešto su, mislim, bili radili u Dubravi na vaskularnoj kirurgiji, ali neznam da je to baš tolikog opsega bilo. U svakom slučaju, mislim da su kardijalni kirurzi kvalificiraniji za tu patologiju

simple
27.08.2009., 20:27
Indikacije za operaciju su (da utvrdimo gradivo :) ): sirenje aorte ili ekstenzija disekcije (klinicki se ocituje perzistirajucom ili ponovnom boli), ruptura aorte, zatvaranje nekog od glavnih ogranaka i disekcija kod Marfanova sindroma. Inace je smrtnost i broj komplikacija kirurskog lijecenja u usporedbi s medikamentnim lijecenjem znacajno veca (3x). Kratkorocno gledano (godinu dana). Dugorocno gledano, za 3-5 godina ishod lijecenja lijekovima ili kirurgijom se izjednacuje - 60-80% prezivljenja nakon 5, 40% nakon 10 godina. Mozda najbolji pristup lijecenju je medikamentna terapija, a cim bolest dodje u subakutnu fazu (nakon nekih 8 tjedana minimalno) moze se razmotriti postavljanje stent-grafta u nekom od iskusnih centara (s vise od 20 intervencija) gdje je, prema studijama, stopa komplikacija zahvata oko 7.5% (npr. neuroloske komplikacije 1%, smrtnost unutar 30 dana oko 3%). Ne zelim ovim brojevima nikog zastrasiti, ali bitno je shvatiti ozbiljnost i prognozu bolesti.

Smišnica
05.11.2009., 14:32
Jel mi moze netko opisati postupak operacije aneurizmu na mozgu?
Od bolnickog kreveta,anestezije do oporavka.
Molim vas!
Hvala!

replayme
23.02.2011., 19:07
Osoba je imala strasnu glavobolju i zatvorilo joj se oko potpuno.
Napravili su CT, MR, EKG, CT s jodom, angiografiju, sumnjajući na aneurizmu kako bi bili sigurni da je to to te kako izgleda. Mojim laičkim rječnikom, nastao je mjehurić na stijenki krvne žile koji onda uzrokuje to zatvoreno oko, s njim vidi duplo i cijelo vrijeme je zatvoreno. Nakon te pretrage, rekli su da mora na operaciju i to sutra. Moze mi reci netko vise molim vas o tome? Da li ce se oko otvoriti, koliko traje lijecenje ?

bimo
16.03.2011., 07:32
Kod takvih su operacija mogući najrazličitiji scenariji i svakojake komplikacije. Pretpostavljam da se radilo o operaciji aneurizme trbušne aorte. Ovisi puno o lokalizaciji aneurizme, jesu li ili nisu uključene bubrežne arterije (ili ako je veća i neke druge u trbuhu...).
Često takvi pacijenti imaju promjene i na drugim krvnim žilama (na srcu, u mozgu) tako da su mogući i loši ishodi unatoč dobro učinjenoj operaciji.

Nebih vas htio obeshrabriti i sve najbolje vama i vašem tati

U rujnu 2010. prošao sam operaciju ugradnje tri prijemosnice na srcu i uspješno se oporavio. Početkom 3. mjeseca ove godine operativnim zahvatom ugrađen mi je graft resekcijom abdominalne aorte na mjestu dvije aneurizme veličine po 4,2 cm (gotovo spojene u jednu).
Slijedi rehabilitacija.
Ima li netko preporuke gdje, kako i kada provesti rehabilitaciju.

prilika
16.03.2011., 09:26
U rujnu 2010. prošao sam operaciju ugradnje tri prijemosnice na srcu i uspješno se oporavio. Početkom 3. mjeseca ove godine operativnim zahvatom ugrađen mi je graft resekcijom abdominalne aorte na mjestu dvije aneurizme veličine po 4,2 cm (gotovo spojene u jednu).
Slijedi rehabilitacija.
Ima li netko preporuke gdje, kako i kada provesti rehabilitaciju.

Kako su vam otkrivene te aneurizme abdominalne aorte? Slučajno ili ste imali nekih problema? Koje ste dijagnostiče pretrage obavili da se to otkrilo?

Što se tiče rehabilitacije najbolje da pitate vašeg liječnika u bolnici ili operatera, on će vam sigurno znati preporučiti najbolje mjesto za oporavak.

Želim vam uspješan oporavak.

bimo
16.03.2011., 18:58
Kod takvih su operacija mogući najrazličitiji scenariji i svakojake komplikacije. Pretpostavljam da se radilo o operaciji aneurizme trbušne aorte. Ovisi puno o lokalizaciji aneurizme, jesu li ili nisu uključene bubrežne arterije (ili ako je veća i neke druge u trbuhu...).
Često takvi pacijenti imaju promjene i na drugim krvnim žilama (na srcu, u mozgu) tako da su mogući i loši ishodi unatoč dobro učinjenoj operaciji.

Nebih vas htio obeshrabriti i sve najbolje vama i vašem tati

Kako su vam otkrivene te aneurizme abdominalne aorte? Slučajno ili ste imali nekih problema? Koje ste dijagnostiče pretrage obavili da se to otkrilo?

Što se tiče rehabilitacije najbolje da pitate vašeg liječnika u bolnici ili operatera, on će vam sigurno znati preporučiti najbolje mjesto za oporavak.

Želim vam uspješan oporavak.

AAA mi je otrikvena UZV pregledom, a potom sam radio CT.
Otac mi je umro od rupture AAA pa su aktivnosti bile uvjetovane i tim faktorom.

prilika
17.03.2011., 08:34
Glavno je da ste sada dobro. Nadam se da će vam se javiti netko tko ima iskustva sa rehabilitacijom.

arubi
25.03.2011., 00:45
Nakon koliko se provodi rehabilitacija, u pitanju je bio sah aneurizme, operacija prosla dobro, sve i dalje dobro..jedino oko zatvoreno i za to treba na regabilitaciju. U otpusnom
Pismu ne pise kada, samo: stacionirana terapija

kl.incica
29.03.2011., 20:39
pozdrav svima...
ispricavam se na ubacivanju...imam neka pitanja slicne tematike...
ovako...decko mi je prije 8 mjesec pretucen i tada mu je pukla aneurizma u mozgu, te je bio tjedan dana u komi...do danas se odlicno oporavio i gotovo je kao da se nije nista ni dogodilo...no, prosli tjedan je upucen na MSCT Angiografiju krvnih žila gdje je otkriveno da ima još jednu aneurizmu.
Ovo je njegov nalaz : dobar prikaz karotidnih arterija ispod baze lubanje, kao i iznad razine Wilisijeva kruga. Lijevo tik iznad kavernoznog sinusa je aneurizma sakularnog oblika koja polazi od arterije carotis int., dimenzija 11-12mm. Iako u svom kranijalnom dijelu aneurizma dolazi u blizinu arterije, pravo polazište je smješteno kaudalno, te se doima kao da arterija prolazi kroz dio aneurizme nakon što izađe (sifon) iz kavernoznog sinusa. U ostalim djelovima Wilisijeva kruga ne nalazim patoloških promjena.
Nakon toga je upućen na "konzultacije" na KBC Rebro gdje su mu rekli da će morati doći na kraću hospitalizaciju radi dodatnih pretraga i kako bi se odlučilo da li će se liječiti endovaskularno ili mikrokirurški.
Ono što mene zanima - kakvi su to oblici liječenja, što podrazumijevaju? Koliki su rizici? Da li je u većoj opasnosti zbog tog stanja u kojem je bio prije 8 mjeseci???

Unaprijed se puno zahvaljujem na odgovorima!!!

kl.incica
29.03.2011., 20:43
pozdrav svima...
ispricavam se na ubacivanju...imam neka pitanja slicne tematike...
ovako...decko mi je prije 8 mjesec pretucen i tada mu je pukla aneurizma u mozgu, te je bio tjedan dana u komi...do danas se odlicno oporavio i gotovo je kao da se nije nista ni dogodilo...no, prosli tjedan je upucen na MSCT Angiografiju krvnih žila gdje je otkriveno da ima još jednu aneurizmu.
Ovo je njegov nalaz : dobar prikaz karotidnih arterija ispod baze lubanje, kao i iznad razine Wilisijeva kruga. Lijevo tik iznad kavernoznog sinusa je aneurizma sakularnog oblika koja polazi od arterije carotis int., dimenzija 11-12mm. Iako u svom kranijalnom dijelu aneurizma dolazi u blizinu arterije, pravo polazište je smješteno kaudalno, te se doima kao da arterija prolazi kroz dio aneurizme nakon što izađe (sifon) iz kavernoznog sinusa. U ostalim djelovima Wilisijeva kruga ne nalazim patoloških promjena.
Nakon toga je upućen na "konzultacije" na KBC Rebro gdje su mu rekli da će morati doći na kraću hospitalizaciju radi dodatnih pretraga i kako bi se odlučilo da li će se liječiti endovaskularno ili mikrokirurški.
Ono što mene zanima - kakvi su to oblici liječenja, što podrazumijevaju? Koliki su rizici? Da li je u većoj opasnosti zbog tog stanja u kojem je bio prije 8 mjeseci???

Unaprijed puno hvala na odgovorima!

arna
30.05.2011., 17:40
Dižem temu jer mi je aktuelna i hitno molim mišljenja. Najme, suprug ima dekompenziranu cirozu jetre, postspecifične promjene pluća obostrano, dijabetes, slabo zgrušavanje krvi i aneurizmu infrarenalnog dijela abdominalne aorte. Trebao bi transplantaciju jetre, ali stvar otežava aneurizma, liječnici se nisu mogli usuglasiti što bi prije radili jerbo jedno smeta drugom, muž se boji pa se nije izjasnio ni za šta, i tak je prošlo već skoro godina dana.
I danas smo bili na hitnom prijemu u bolnici jer već desetak dana povremeno ima bolove u donjem dijelu trbuha, te mu je ultrazvukom ustanovljeno povećanje aneurizme abd. aor. 78x75 mm pp, u duljini od cca 14 cm, te je odmah naručen za bolničko liječenje sad u petak ( spominje se EVAR).
Guglam o toj aneurizmi već satima i nisam pametna, rizici su veliki, znam, on se boji da ne ostane vegetirati poslije operacije ( ako uopće preživi), i pita se što dobiva...i dalje ostaje pitanje transplantacije jetre....ima li neke realne šanse da će ikada moći relativno normalno funkcionirati, isplati li se uopće dirati aneurizmu obzirom na sve popratne tegobe...ili da ostane u sadašnjem stanju išćekivanja kraja, pa kolko traje- traje....
Molim mišljenja, sasvim otvorena i iskrena...ni u kom slučaju obvezujuća, naravno.

Gerta
30.05.2011., 19:17
Dižem temu jer mi je aktuelna i hitno molim mišljenja. Najme, suprug ima dekompenziranu cirozu jetre, postspecifične promjene pluća obostrano, dijabetes, slabo zgrušavanje krvi i aneurizmu infrarenalnog dijela abdominalne aorte. Trebao bi transplantaciju jetre, ali stvar otežava aneurizma, liječnici se nisu mogli usuglasiti što bi prije radili jerbo jedno smeta drugom, muž se boji pa se nije izjasnio ni za šta, i tak je prošlo već skoro godina dana.
I danas smo bili na hitnom prijemu u bolnici jer već desetak dana povremeno ima bolove u donjem dijelu trbuha, te mu je ultrazvukom ustanovljeno povećanje aneurizme abd. aor. 78x75 mm pp, u duljini od cca 14 cm, te je odmah naručen za bolničko liječenje sad u petak ( spominje se EVAR).
Guglam o toj aneurizmi već satima i nisam pametna, rizici su veliki, znam, on se boji da ne ostane vegetirati poslije operacije ( ako uopće preživi), i pita se što dobiva...i dalje ostaje pitanje transplantacije jetre....ima li neke realne šanse da će ikada moći relativno normalno funkcionirati, isplati li se uopće dirati aneurizmu obzirom na sve popratne tegobe...ili da ostane u sadašnjem stanju išćekivanja kraja, pa kolko traje- traje....
Molim mišljenja, sasvim otvorena i iskrena...ni u kom slučaju obvezujuća, naravno.

Ono što dobiva je smanjenje smrtnosti.
Kada se aneurizma abdominalne aorte poveća iznad 5cm rizik od rupture drastično raste, a kod aneurizmi preko 7cm je 20-50% godišnje.
EVAR je metoda izbora kod aneurizmi većih od 7cm, smrtnost kod zahvata neruptutirane aneurizme je oko 4%, kod operacije rupturirane preko 30% i to samo ako se operacija uspije odmah napraviti (inače je kod rupture aneurizme smrtnost oko 90%).

To je sada primarni problem, ciroza je otegotna okolnost u cijeloj priči, ali je situacija ozbiljna i mislim da nemate što puno razmišljati.

markomikulcic
12.08.2011., 16:18
Dali je tko imao ili znade nekoga da je imao aneurizmu u glavi,
kako je danas i kakve su posljedice ostale ako ih ima

sparina123
12.08.2011., 22:25
evo, mojoj sestrični je prije nekih 2 mj pukla aneurizma, jedna od tri koliko ih je imala, ona nije iz zg i hitna ju je dovela bila je 2 tjedna na intenzivnoj na strogom mirovanju i lijekovima, kad se krvarenje smirilo operirana je, op je dobro prošla bolova nije imala i nakon tjedan dana nakon skidanja konaca otišla je doma, sad čeka još jednu op endovaskularno jer je aneurizma na takvom mjestu gdje drugačija vrsta op ne dolazi u obzir
ne troši nikakve lijekove, ne smije se saginjati, nagle pokrete raditi, ne smije na sunce, za sad ništa osim odmaranja, šetnje predvečer kad osjeti umor u krpe i ležat

markomikulcic
13.08.2011., 08:13
ajde baš mi je drago da je dobro, nadam se da će i druga operacija biti uspješno obavljena

Victoria88
13.08.2011., 11:59
Dali je tko imao ili znade nekoga da je imao aneurizmu u glavi,
kako je danas i kakve su posljedice ostale ako ih ima

imao moj tata...nismo znali dok nije pukla...i onda sra*a :/
ako te zanima u vezi rupturirane aneurizme na mozgu javi mi se na pp..

boba1902
16.08.2011., 23:01
dakle,aneurizma aorte je jedno ozbiljno stanje, no doktor ti je rekao da nije aneurizma prevelika i 2,5 cm nisu zastrašujuća no svakako je treba ozbiljno shvatiti
za sada treba raditi konzervativno liječenje no ja osobno bi se ipak odlučio za operaciju, od internističkog tipa liječenja svakako kontrola krvnog tlaka igra središnju ulogu,no taj tip aneurizme je posljedica gotovo uvijek teških aterosklerotskih promjena tako da svako treba kontrolirat i druge parametre,kolesterol i GUK prvenstveno...dakle liječenje statinima i kontrola šećera ako je eventualno poremećen. veliki rizik je za nju trauma trbuha koja može potaknut disekciju aorte što onda zahtjeva hitno kirurško zbrinjavanje,sa značajnim mortalitetom i sa pravovremenom intervencijomPozdrav, nova sam na forumu, ne snalazim se baš i ne znam način na koji sve ovo ide.. No da krenem: Moja rođakinja (56) prije točno dva tjedna je pala, udarila glavom i doživjela moždani, tj pukla joj je aneurizma koja je bila urođena. Prethodni dan je spavala duže nego obično. Svih ovih dana su vladale promjene raspoloženja(sreća, tuga, zabrinutost)Žalila se na bolove glave. Bilo je sve u redu i činilo se da će biti u redu sve do danas kad je aneurizma pukla ponovno! Doktori su iz ne znam kojeg razloga čekali 14 dana od dana prvog puknuća. Molim vas da mi kažete, barem iz prakse koliko je moguće, kolike su njene šanse da preživi jer čitajući literaturu, ne vjerujem baš u njezin oporavak i ostanak među nama :(
Hvala unaprijed na pomoći i razumijevanju, pozdrav.

boba1902
16.08.2011., 23:04
imao moj tata...nismo znali dok nije pukla...i onda sra*a :/
ako te zanima u vezi rupturirane aneurizme na mozgu javi mi se na pp..

Bok, nova sam na forumu pa se ni ne snalazim baš. Moja rođakinja je imala puknuće aneurizme u glavi i to drugi put u 14dana :( Koje su posljedice i šanse za opravak? Hvala unaprijed na razumijevanju, pozdrav

sparina123
17.08.2011., 21:19
vjerojatno je imala više aneurizmi i dok se to lijekovima i mirovanjem stabilizira onda bu valjda operirana, pa ja sam na prošloj str pisala za svoju sestričnu
ona je operirana i još čeka jednu operaciju, nema nikakvih posljedica, osim kaj se mora čuvati kak joj je reko dr, bar je kod nje prošlo u redu e sad ko zna kakvo je stanje kod tvoje rodice dr sve objasni, pa razgovarajte s njim

Victoria88
18.08.2011., 11:23
@boba1902: jel rodjakinja bila hospitalizirana nakon puknuca prve aneurizme? jer koliko je meni poznato nakon rupture aneurizme dolazi do izljevanja krvi u subarahnoidalni prostor te se mora to pocistiti i "zatvoriti" rupturirana aneurizma kako se nebi krv dalje izljevala u SAH prostor..... :ne zna:
posljedice i sanse za oporavak ovisi od osobe do osobe, netko prodje samo s glavoboljama nakon operacije...moj tata se vrlo dobro oporavio, relativno dobro funkcionira ali ima ostecenje prednjeg dijela mozga i steka (racimo to tako) u nekim stvarima (al on je i imao komplikacija nakon operacije)....
ajd napisi sta je doktor rekao i tako to...
edit: moja kuma je nakon rupturirane aneurizme pala u komu, nisu je mogli operirat zbog visokog tlaka...tlak se nije dao nikako spustiti i pretpostavi kako je zavrsilo, nazalost....

Cinderellamare
26.10.2011., 00:37
Molim vas ako to saznate odite na operaciju ili bilo što da vam bude bolje. Moj otac je bio uvijek savršeno zdrav, nikad ga nije ništa boljelo, i nedavno iznenada mu je pukla aorta i preminuo je. Molim vas poduzmite nešto, ako vam je proširena.

Victoria0
26.10.2011., 16:52
Molim vas ako to saznate odite na operaciju ili bilo što da vam bude bolje. Moj otac je bio uvijek savršeno zdrav, nikad ga nije ništa boljelo, i nedavno iznenada mu je pukla aorta i preminuo je. Molim vas poduzmite nešto, ako vam je proširena.

Prvo da izrazim sućut tvog oca. Evo ovako ja sam dosta prosla s tom ANEURIZMOM, pisala sam na drugu temu no uglavnom zelim reci svim pacijentima koji imaju aneurizmu da slusaju doktore. Moja aneurizma torokalne aorte je bila 7 cm i onda sam isla na operaciju. Operacija je jako teska i neugodna, poslje operacije osječala sam kao da imam 100 g, a imala sam samo 27, no vrijeme kako je prolazilo ja sam se osječala sve bolje i bolje. Danas zivim normalno, nemam vecih problema, imam pacemaker. Optimistična sam, zivim, setam, izađem, kupam se, uglavnom radim sve sto skoro radi mladi. Zato dragi moji ne moj te se bojati ako doktor ili Vas kardiokirurg to napomene da morate na operaciju ne moj te čekati, jel u takvoj dijagnozi je biti ili ne biti. Ja se nadam koga čeka ova operacija da ce uspjeti kako je meni uspijela. Nadam se dam sam malo razjasnila sta se tice te "temirane bombe". Hvala

chaverronni
25.02.2012., 17:42
Ok ovo je malo glupo ali meni pulsira u trbuhu oko pupka posebno kad legnem na leđa.Inače sam mršava i gastroenterolog mi je rekao da mi je želudac nisko i ja sam negdje pročitala da se može čuti lupanje u trbuhu i od toga.
Inače sam niskotlakaš i imam 20 godina.
Zanima me samo jeli je iako moguće da imam aneurizmu trbušne aorte?

mikely
14.03.2012., 06:40
Ja bih samo da pitam, posto je mojoj mami tek pre nekoliko dana receno da bi mogla imati ovo obolenje, trbusne aorte, da li je moguce da neko boluje od toga punih 9 godina, d atrpi bolove u predelu stomaka? Mama je isla na sve moguce preglede, cak i na CT skener koji pokaze sve organe, i niko joj nikada nije rekao niti je video nesto na snimcima, da bo moglo biti to sto je ova zadnja doktorka predlozila. Ja se iskreno i nadam da nije to, ali nekako mi sve upucuje na to, ima visok pritisak, ima i neku trombocitozu, to je koliko znam zgrusavanje krvi... Dakle, da li je moguce da ona zivi sa tom bolesti 9 godina? I kako ta bolest nema neku da kazem kulminaciju, kako je moguce da onda svih 9 godina ima isti tip bolova, i da se taj bol nije razvio u nesto gore? Daj boze da nije to, jer mnogo mi je cudno da , ako jeste ta bolest, vec za ovih 9 godina nije doslo do te rupture. POz

Sashica
21.04.2012., 16:07
monaste, post ti je premješten (http://www.forum.hr/showthread.php?t=717742) na PDF Dječje zdravlje.

totalnozbunjen
04.05.2012., 22:32
zdravo svima....imam jedno jako bitno pitanje u vezi operacije mozdane arterije....mama mi je operirana aneurizma arteria cerebbri 24.02 ove godine....bilo nam je receno da bi oporavak trebao trajat kratko te da nebi trebalo bit nikakvih posljedica,medutim ona je bila prvo u komi 3 dana...poslije toga se probudila ali desetak dana nije mogla pricat....a uz sve to cijela desna strana joj je ostala nepokretna pa su je poslali u krapinske toplice na oporavak....gdje su rekli da bi joj nakon cetiri tjedna trebalo bit bolje.....ali tek nakon 7 tjedana je pocela mrdat nogu,ali ne i ruku u kojoj dosta cesto osjeca jaku bol...tek prije tri dana je doktor rekao da postoji mogucnost da su joj tokom operacije ostetili zivac za ruku....dali mi netko moze reci ako je imao takvo iskustvo dali postoji ikakva mogucnost oporavka ako im se desila takva greska pri operaciji....ili opcenito dal netko ima iskustva s tim pa da mi malo sve pojasni jer ja vise stvarno neznam sta da mislim....molim vas za pomoc.....hvala.....

Molecule
09.10.2012., 18:32
Bok, molio bih vas pomoć u vezi s trbušnom aneurizmom. Imam 27 godina, aktivno se već duže vrijeme bavim fitnessom i odnedavno imam sve simptome trbušne aneurizme. Naručen sam na ultrazvuk bubrega i abdomena, al tek za dva mjeseca :( S tim da sam otišao po uputnicu jer sam imao bolove u donjem dijelu leđa, pa sam posumnjao na bubrege. U zadnjih desetak dana imam osjećaj nadutosti u želucu i na trenutke jako izraženo pulsiranje u tom predjelu. Pošto imam sve simptome aneurizme, a pregled tek za dva mjeseca, dal da smanjim sa fizičkom aktivnošću ili da prekinem, ili to ne bi trebalo imti veze ?

arubi
26.03.2013., 21:19
Nakon koliko se provodi rehabilitacija, u pitanju je bio sah aneurizme, operacija prosla dobro, sve i dalje dobro..jedino oko zatvoreno i za to treba na regabilitaciju. U otpusnom
Pismu ne pise kada, samo: stacionirana terapija

Dali je tko imao ili znade nekoga da je imao aneurizmu u glavi,
kako je danas i kakve su posljedice ostale ako ih ima

Moja mama je imala prije dvije godine kad sam ovo pisala, nakon tri mjeseca joj se oko otvorilo. Posljedice se osjete i zato doktori ne zele da ide raditi vec je svaki napisao da je za prijevremenu mirovinu i to sad ganjamo, no znate da je to ovdje u hr bez podmicivanja apsolutno nemoguce.

Nakon te aneurizme koja joj je pukla, imala je jos jednu, nakon godinu i tri mjeseca koju su rijesili endovaskularnim putem sto je bilo grozno buduci da je bila nekoliko trenutaka klinicki mrtva.
Nakon godinu dana, i manje, nasli su joj i trecu!!! Koju na proslim snimkama nisu vidjeli, ali eto, sad, kad gledaju ponovno, vide, na starim i novim. Ovo je prestrasno.

Obzirom da nije narasla u odnosu na lipanj prosle godine, rekli su da je to dobro i da ce mozda ONA morati donijeti odluku hoce li to operirati, rijesiti endovaskularnim putem ili ce samo cesce ici na kontrolu, mislim, wtf ??

No, jos se kao nisu skupili svi specijalisti i pogledali snimku najnoviju pa jos ne znamo. Ovome kao da nema kraja, najgore je to sto ce kao ona morati preuzeti odgovornost i odluciti sto s time ???

-farfalla-
27.05.2013., 15:47
Pozdrav svima,
dal je imao tko iskustva sa dr. Marinovićem u KB Dubrava?

-Razz-
29.12.2013., 12:29
Pozdrav.
Pročitao sam temu, mene zanima koji su znaci, kako da prepoznam rupturu (puknuće) abdominalne aorte.
Kod oca (70g.) je utvrđena AAA promjera 6cm, trenutno je kod kuće.
Ima jake bolove u kuku, otečene obje noge ispod koljena i trombozu.
Zato me zanima kako da prepoznamo rupturu da bih ga odmah vozio za bolnicu.

jedino što sam na internetu našao je:
Prvi znak rupture (proboja ili prsnuća) je obično izrazito jaka bol u donjem dijelu trbuha i u leđima sa bolnom osjetljivošću trbuha iznad aneurizme. Ukoliko dođe do unutarnjeg krvarenja bolesnik vrlo brzo upada u šok. Prsnuće aneurizme trbušne aorte je vrlo često smrtonosno.

ima li još znakova?
Hvala

trebor
29.12.2013., 14:30
Nema tu puno filozofije već upravo to što je navedeno - dominantna izrazita bol i popratni znakovi hemoragijskog šoka koji se ubrzo razvija ( ubrzan puls, blijedilo, hladan znoj, uplašenost...)....