PDA

View Full Version : Čuvanje namirnica


atlantis
05.10.2007., 14:05
Bok iskusne :)

U zadnjih par mjeseci luk mi izuzetno brzo strune.

Kupovala sam crveni, ljubicasti, srebrenac
u metrou, billi, konzumu, na dva placa
drzala ga u frizideru, vani, podrumu, papirantom, celofanu

kupujem svega nekoliko komada

al on trune... nakon par dana nadjem barem jednog trulog :rolleyes:


kak se vi s tim borite? ima li lijeka?

polly
05.10.2007., 14:11
1. mora biti na suhom, zračnom i tamnom mjestu
2. birati tvrde, duguljaste (na neku foru više trune okrugli luk :nezna: ), i s dva sloja neoštećene kore, glavice
3. nažalost ove godine je izgleda luk loš općenito
a to bi neko od onih koji ga sade mogao bolje obrazložiti
moja pretpostavka je, kiša u krivo doba rasta

Madame Hooch
05.10.2007., 14:39
luk držim u frižideru samo ako je očišćen i već načet ...i to samo dan-dva jer se potroši u to vrijeme

čuvam ga u pletenoj košarici od vrbe (zapravo je kupljena ko ukras za stavit veliku teglu cvijeća u nju), u špajzi ispod najdoljnje police (daklem - mrak, suho, prozračno), a na zalihi mi je količina za otprilike 1,5-2 mjeseca (mješano zlatni i ljubičasti, te 1-2 glave češnjaka)
isto tako i krumpir , u drugoj košarici (njega imam samo za 2-3 tjedna) :top:

murtela
05.10.2007., 15:46
MH jel mogu i one kosarice pletene za kruh? Nemam pojma od koje su biljke ispletene.

Madame Hooch
05.10.2007., 18:35
MH jel mogu i one kosarice pletene za kruh? Nemam pojma od koje su biljke ispletene.

ma gle, meni je ovo s košarama ispalo slućajno - u originalu sam ih i kupila za stavit tegle u njih, ali kod zadnje selidbe - kak imaju po dva uha sa strane - upotrijebila sam ih za prenošenje "rasutog" tereta i tak su ostale u špajzi i zahvalna sam im
prednost im je u tome da su čvrste i duboke (ko 5l lonac otprilike) pa stvarno kad ih gurneš ispod police, ono unutra ostane u mraku

inače, ima za kupiti po šoping centrima jako zgodne keramičke posude sa rupama i poklopcem u obliku ogromnog luka ili krumpira ili malo manje ogromnog češnjaka ; uglavnom su švapske proizvodnje pa na njima piše
KARTOFFEL , ZWIEBEL , KNOBLAUCH

ovo na kaj ti misliš, pa - nije da ne može, ali košarice za kruh su uglavnom vrlo plitke ...a materijal od kojeg se pletu je u 80% slućajeva, kukuruzna komušina

Špranja
07.10.2007., 21:08
Dobila sam kašetu jabuka. Kako da ih "ambalažiram" da potraju duže vrijeme? Napomena: imam podrum.

go2
07.10.2007., 21:28
Dobila sam kašetu jabuka. Kako da ih "ambalažiram" da potraju duže vrijeme? Napomena: imam podrum.
možeš spremiti samo potpuno zdrave i neoštećene jabuke koje nisu niti udarene
Moj djed je nekad slagao jabuke u drvene kištrice, rađene da zrak svuda struji oko njih, samo jedan sloj u visinu, nikako se ne smiju dodirivati
svakih par dana se pregledaju i izdvoje one koje počinju trunuti
Temperatura treba biti što niža i to treba staviti na prozračno mjesto, ali ne na propuh

murtela
08.10.2007., 00:28
Primjetila sam da cesto trazimo svjete o cuvanju namirnica. Pa bi mogli, ako se modaratorice slazu , imati jedan opci o cuvanju hrane. :klopa:

c0bra_c00l
08.10.2007., 12:03
..i makni banane od jabuka.:top:

Juraj2
08.10.2007., 13:58
Nije da bas ide ovdje ali da pitam: Koliko dugo cuvate krumpir- ili grah-salatu u frizideru ? Moze li izdrzati 3-4 dana ?

atlantis
08.10.2007., 14:07
kuham obrok po obrok pa nam ne ostane...

s jelima s krumpirom (varivima) nema problem do drugog dana... salatu ne bih chuvala zbog luka a ne zbog krumpira :D

spy
08.10.2007., 14:20
jabuke u kištri je dobro tu i tamo polit vodom da budu vlažne

Špranja
08.10.2007., 16:04
spy, ovo mi je jako "sumnjiv" savjet...Zadržati što više (i što duže) vlastitu vlagu u jabukama - to je OK, ali čini mi se da polijevanje može samo pospješiti truljenje...
(BTW, potpis ti je baš "apetitlih", taman za Gastronomiju...:tuctuc: ...iako bih rado stavila onaj smajlić koji je na Gastronomiji zabranjen...)

Špranja
08.10.2007., 16:28
Nije da bas ide ovdje ali da pitam: Koliko dugo cuvate krumpir- ili grah-salatu u frizideru ? Moze li izdrzati 3-4 dana ?
Krumpir najkasnije do drugog dana, a grah-salata može i 2-3 dana. Luku ne bu niš u "zdravstvenom" smislu (zapravo je konzerviran octom i uljem), ali promijeni se - nije više onako svježe-hrskav, a i okus je pomalo drugačiji. Koga to smeta, jede samo friško spremljenu grah-salatu.

Jatza
08.10.2007., 21:13
Bok iskusne :)

U zadnjih par mjeseci luk mi izuzetno brzo strune.

Kupovala sam crveni, ljubicasti, srebrenac
u metrou, billi, konzumu, na dva placa
drzala ga u frizideru, vani, podrumu, papirantom, celofanu

kupujem svega nekoliko komada

al on trune... nakon par dana nadjem barem jednog trulog :rolleyes:


kak se vi s tim borite? ima li lijeka?

I meni se isto događa ove godine... Izvana izgleda savim ok, trune iznutra; po mirisu skužim da se nešt događa. :ne zna:

Jatza
08.10.2007., 21:16
možeš spremiti samo potpuno zdrave i neoštećene jabuke koje nisu niti udarene
Moj djed je nekad slagao jabuke u drvene kištrice, rađene da zrak svuda struji oko njih, samo jedan sloj u visinu, nikako se ne smiju dodirivati
svakih par dana se pregledaju i izdvoje one koje počinju trunuti
Temperatura treba biti što niža i to treba staviti na prozračno mjesto, ali ne na propuh

Moj djed je to isto radio, a ako me sjećanje dobro služi, između jabuka je stavljao novinski papir...

Juraj2
09.10.2007., 11:48
Krumpir najkasnije do drugog dana, a grah-salata može i 2-3 dana. Luku ne bu niš u "zdravstvenom" smislu (zapravo je konzerviran octom i uljem), ali promijeni se - nije više onako svježe-hrskav, a i okus je pomalo drugačiji. Koga to smeta, jede samo friško spremljenu grah-salatu.

Problem i je u tome sto meni frisko pripremljena krumpir i grah salata ne valjaju :D
Volim da se okusi malo prožmu, a krumpir salata i ohladi . Uopce me ne smeta sto luk malo "uvene".

spy
09.10.2007., 13:08
spy, ovo mi je jako "sumnjiv" savjet...Zadržati što više (i što duže) vlastitu vlagu u jabukama - to je OK, ali čini mi se da polijevanje može samo pospješiti truljenje...
(BTW, potpis ti je baš "apetitlih", taman za Gastronomiju...:tuctuc: ...iako bih rado stavila onaj smajlić koji je na Gastronomiji zabranjen...)

Nakon što ste svoje plodove ubrali u optimalnom stanju zrelosti (tzv. tehnološka zrelost) treba ih pravilno uskladištiti kako bi što dulje očuvali kvalitetu. Pored održavanja optimalne temperature i vlažnosti u skladištu (podrumu) za čuvanje plodova od neophodne je važnosti sadržaj kalcija. U nedostatku kalcija plodovi brzo propadaju čak i kad su zadovoljeni uvjeti skladištenja. Kako biste svojim jabukama osigurali dovoljnu količinu kalcija, potrebno je plodove nakon berbe potopiti u otopinu bogatu kalcijem. Stoga ovdje prenosimo recept dr. sc. Ive Krpine za pripremu takve otopine objavljen u emisiji „Vikend u voćnjaku“ na Radio Sljemenu (88,1 MHz).

Za pripremu otopine potrebno je:

10 litara vode

0,4 kg kalcijeva klorida

20 g vinobrana

10 ml ovlaživača (Chromovit, Radovit)


Jabuke se potope u otopinu na nekoliko minuta (plivaju jer su lakše od vode pa ih je dobro potisnuti prema dolje) i zatim bez brisanja poslože u letvaricu. Uloga vinobrana je da s kožice ploda ukloni gljivice koje uzrokuju truljenje. Ovlaživač uklanja masno-voštanu prevlaku s ploda i omogućava bolje prianjanje otopine. Priprema otopine je jednostavna, a sastojci su jeftini. U uskladištenim jabukama škrob vrlo polagano prelazi u šećer odnosno jabuke postupno prelaze iz tehnološke u užitnu zrelost, kad su najbolje za jelo.

I savjet za kraj. Jabuke ne pokrivajte ako ne želite da prebrzo dozriju. Najbolje je da ih posložite u jednom sloju. Ovako uskladištene jabuke mogu se očuvati više mjeseci, pa i do idućeg ljeta ukoliko imate dobar podrum. Povremeno ih je dobro poprskati vodom da se ne isuše.

:five:

Špranja
10.10.2007., 01:27
Ovo moram povjerovati, nema mi druge...:ne zna:
Hvala na trudu.
Potpis ti je (to i dalje mislim:D ) bljak...

Lali Puna
07.06.2008., 18:53
dakle, kkao priznajem, totalno sam neuka u tim domaćinskim poslovima, sad kužim da nisam nikad obraća pozornost na stvari koje su se, valjda, radile same od sebe...

mamu ne bih pitala jer..ma, znatekak je to sa sveznajućim majkama, a sveki me bed pitat...nije me nikad interesiralo domaćinstvo, a dosad mi nije trebalo jer sam uglavnom kuhala dan za danom...
sad imam malu beštiju pa jedva da stignem neki brzinski ručak skuhat...elem, da ne trošim vrijeme na pranje i čišćenje povrća, ja bih si to pripremila preko vikenda pa da mi je prek tjedna bar malo lakše i brže
ok, ne mislim sad da mi tjedan dana sve stoji nasjeckano u frižideru, mrkvu sam samo očistila od lišća i oprala, ali i to je nešto...
ja danas bila u tjednoj nabavci povrća i skužila da nemam pojma kak da šta spremim....oprala sam zelenu salatu, razdvojila na listove i ono :confused:, kaj sad..da ju spremam mokru il suhu, u vrećicu, u plastičnu posudu, u neku zdjelu pa pokrijem sa prozirnom folijom...

savjete, tipse, upute - molim....kak da povrće održim što svježijm i da mi se ne pokvari, a da bude što pripremljenije za kuhanje...
salata, kupus, kelj, mrkva, peršin, karfiol...štagod, zahvalna sam na svim savjetima...

a što mogu kad sam neuka, čovjek či dok je živ

alexxx
07.06.2008., 20:30
vakuum posude? ima ih u billi, navodno produljuju svježinu, nemam pojma koliko niti da li uopće iako imam doma 2 :D

Lali Puna
07.06.2008., 22:37
ne znam, alexxx, al to nemam sad...a povrće imam...

polly
07.06.2008., 22:45
ne znam baš kak bu ti to hodalo sa čuvanjem
salata ti već za dan počne na mjestima reza/trganja žutiti
trebala bi je do kraja osušit, a i onda je pitanje koliko bi trajala

uglavnom, najbolji način čuvanja povrćki je da ih dobro umotaš u kuhinjske ručnike (može i salvete, netko to radi s novinama) i onda staviš u vrećicu

najdulje kaj meni stoji spremno za kuhanje je od noću do jutra
npr. oko 23 sata očistim, operem i posućim povrćke koje onda u pol 7 ujutro skuham
s tim nema problema

Lali Puna
07.06.2008., 23:17
ne znam baš kak bu ti to hodalo sa čuvanjem
salata ti već za dan počne na mjestima reza/trganja žutiti
trebala bi je do kraja osušit, a i onda je pitanje koliko bi trajala

ma, nemam sad pet kila salate, imam za jednu, najviše dvije salate..ok, onda bum zelenu radila u ponedjeljak i utorak

i, rekoh, nisam mislila na to da mora bit spremno za kuhanje (nisam ni mislila čistiti mrkvu ili slično), samo obavljeni oni grubi poslovi - pranje (to je sever povrće koje treba pol sata prat, a ne ono ušminkano iz supermarketa) ili nešto tipa odvajanje listova na brokuli od cvjetova..ili onog lišća od mrkve...

ne kužim, kak povrće zna da je oprano? :D zakaj neoprano može stajat, a oprano ne?

složila sam 'komplete za kuhanje na pari' - dva lista kelja, malo cvjetoca karfiola, malo brokule. stavila sam to u plastične posude i poklopila i u fridž. jel to ok?

polly
08.06.2008., 07:07
ne kužim, kak povrće zna da je oprano?

nažlempa se vode :D


ja lisnato povrće (uključen i karfiol, brokula,..) ne bi prala par dana unaprijed
mrkvu, krumpire i slično bi po pranju obrisala ostavila 2-3 sata da se dobro osuši

Lali Puna
08.06.2008., 12:12
a, jebat ga, već sam oprala..sad čekirala u frižideru sve je ok
bum vidla...

ombia
08.06.2008., 15:55
nažlempa se vode :D


ja lisnato povrće (uključen i karfiol, brokula,..) ne bi prala par dana unaprijed
mrkvu, krumpire i slično bi po pranju obrisala ostavila 2-3 sata da se dobro osuši


Ovako. Pere se neposredno pred konzumiranje. Onda nis ne istrune, zamotano u novinski papir moze stajati danima.

atlantis
08.06.2008., 18:36
sve perem prije upotrebe, ne vidim potrebu za dvostrukim pranjem i ciscenjem, cisti gubitak vremena

Lali Puna
08.06.2008., 22:05
sve perem prije upotrebe, ne vidim potrebu za dvostrukim pranjem i ciscenjem, cisti gubitak vremena

a zakaj se onda povrće pere prije zamrzavanja? nisam nikad vidjela blatno i neprano povrće zamrznuto, štoviše čisti se i od koštica i sl
al, dobro, možda ja nemam pojma

pa ne bih onda prala prije kuhanja, tak sam htjela uštedit vrijeme
nisam mislila da je blato na mrkvici ili bubac na salati esencijalno za njezinu svježinu (štoviše, na mrkvama iz dućana nikad nema blata i sve je ok)

ali ok...dakle, ne prati. a jel mogu barem odvojiti listove salate/kelja i sl?

jel mogu ikako čuvati povrće dva/tri/pet dana, a da si malo olakšam pripremu ručka onaj dan kad ga mislim upotrijebiti? da ga bacim u duboko?(recite vi šta hoćete, al oprat ću ga prije smrzavanja..nemrem blatne i neočišćene mahune smrznut da ga jebeš, jednostavno nemrem!)

atlantis
08.06.2008., 23:13
tko je spominjao smrzavanje?

ti sigurno ne, pa sam isto tako i ja komentirala da mi je blesavo pretpranje zelene salate kad bih ju ionako opet oprala prije posluzivanja... isto vrijedi i za mrkvu, cjetacu, spinat, tikvice - za ciscenje svega toga treba 10 minuta

a ako pitas kako sacuvati nesto u skrinji, onda je odgovor da se zelena salata ne moze cuvati smrznuta, kelj takodjer ne vjerujem da je dobar, spinat se blansira, cvjetaca, brokula takodjer, mrkva, paprika, paradajz svjezi i oprani te posuseni

ombia
09.06.2008., 11:10
.

Lali Puna
09.06.2008., 12:49
tko je spominjao smrzavanje?

pa tema je čuvanje namirnica, ja sam pitala za načine kako da si sačuvam povrće dva-tri-pet dana, a da ga pritom malo obradim prije
dakle, može smrzavanje, frižider, podrum, špajza..štajaznam...ne mora nužno bit frižider...
dakle, ima smisla smrznut mahune na 5 dana? ili?

polly
09.06.2008., 13:01
dakle, ima smisla smrznut mahune na 5 dana? ili?

a probaj pa ćeš saznat :ne zna:
meni nema smisla mahune uopće smrzavati jer mi dobe neki čudan miris i od savršene povrćke se pretvore u nešto nejestivo
no masa ljudi ih jede smrznute i fine su im
tak da moraš sama probat jel ti to valja ili ne
meni je na kraće rokove dobar špinat, mladi grah, grašak, buča, krastavci (za kuhat, ne za salatu) i tu je otprilike kraj

kaj se tiče spremanja u frižider i špajzu
mrkve i krumpir operem i ostavim da se dobro posuši, pa spremim (mrkve u frižider, krumpir u špajzu)
ostalom povrću počistim načete listove, zamotam u kuhinjske papirnate ručnike, stavim u najlon vrećicu i u frižider
salatu, kelj, brokulu, poriluk, paradajz, papriku,.... ne čistim detaljno i ne perem danima unaprijed
to napravim pred upotrebu ili kao što sam rekla noć prije rano jutarnje pripreme

a i vjerojatno ne kuhaš 5 totalno različitih povrtnih jela za 15 ljudi pa da ti to uzima toliko vremena
5-10 min nije strašno, bar meni nije :ne zna:
no buš se spraksala, znam da je meni lako pisat kad kuham od sredine osnovne škole :D


osim toga, kažu da se vitamini i minerali gube na mijestu reza i namakanjem i da je najbolje povrće čistit i prat neposredno pred pripremu

Lali Puna
09.06.2008., 13:39
salatu, kelj, brokulu, poriluk, paradajz, papriku,.... ne čistim detaljno i ne perem danima unaprijed
to napravim pred upotrebu ili kao što sam rekla noć prije rano jutarnje pripreme

e, hvala, polly, pomaže

rekoh, nisam mislila detaljno sve očistiti i narezati, rekoh da nisam mislila nascjeckat mrkvu i da mi tri dana takva stoji u frižideru
ali koliko se može - može...recimo, mrkvi sam odrezala ono lišće gore, na korabi, karfiolu u brokuli sam isto otrgnula lišće i spremila u jednu vrećicu za tufnut na paru ili s rižom
ne kuham niš komplicirano, ali tek toliko da si malo pomognem i da si uštedim koju minutu...jer maloj beštiji (to je beba od 3 mjeseca, ak nisam jasna) dosadi da me gleda kak kuham nakon maksimalno pol sata (iako se pritom debiliram do bola :D :D :D)

gotovanka
09.06.2008., 23:43
bog. kako svaki dan imam svjeze skuhani rucak/ne kuham navecer ili nedjeljom pa za cijeli tjedan/ moram si pomoc pa tako vec par godina koristim od tupperwarea posudu za salatu. znate ono- operete salatu,slozite ju i osusite u maloj centrifugi gdje vam stoji spremna za serviranje cak do pet dana. takodjer koristim i druge njihove posude u kojima drzim oprano,isjeckano povrce ali samo za drugi dan. tako si ustedim na vremenu.
meso isto dan prije operem, osusim,istucem i spremim u posudu.
jedino mi riba mora bit bas ono svjeza.

Zenabr1
10.06.2008., 09:23
mahune,grasak,mrkvu,kelj,to ocistim i blansiram a onda stavim u frizer,moze stajati 6mj.u frizeru i kad stavljas kuhati nema miris,meso ako zelim na naglo prvo slozim u pac i ostavim 2dana da odstoji,a sve drugo pripremam kada kuham isti dan voce isto operem i spremim u skrinju tako ga imam cijelu zimu/za kolace ja to radim tako:)

Zenabr1
10.06.2008., 09:30
Nije da bas ide ovdje ali da pitam: Koliko dugo cuvate krumpir- ili grah-salatu u frizideru ? Moze li izdrzati 3-4 dana ?

grah salatu mozes duze drzati u frizideru,ali krumpir duze od 2dana ti ne preporucam jer se brzo kvari i pozeleni,krumpir je inace problematicna namirnica moj savjet je kada ga pripremis brzo ga potrosi

Zenabr1
10.06.2008., 09:33
oprostite zaboravila sam reci zelenu salatu ja ocistim ,operem i spremim u veliku plasticnu posudu sa poklopcem i tako mi izdrzi 7dana da se ne pokvari,samo mora biti dobro ocijedjena

Haludovo
25.01.2010., 12:55
Godinama sam na jesen brao jabuke i nosio ih u podrum.
Podrum je sa posebnim ulazom u sklopu kuče. Ima pola betonsko a pola zemljano dno. Ništa nije pomagalo. Jabuke su se slabo održavale usprkos raznim majstorijama i savjetima izvana.
Godinama sam te iste (većinu) nosio van iz podruma i bacao na kompost. Ono što je ostalo bilo je sve smežuranije i smežuranije dok na kraju sve nisam bacio na kompost.
Onda, jedne godine toliko su rodile da ih nisam mogao sve staviti u podrum. Ostavio sam dosta plodova pod drvetom na zemlji.
Zima je te godine bila blaga i ja sam otkrio da su te jabuke ispod drveta puno sočnije i ukusnije od mojih u podrumu. Trebalo ih je malo oprati i po potrebi oguliti i bile su izvrsne.
Cijele godine jeo sam te ispod drveta a one iz podruma na kraju bacio na kompost.
Dosta mi je bilo tog podruma i nošenja jabuka tamo amo.

http://i48.tinypic.com/2qx9kc5.jpg

Vidio sam da susjedi drže jabuke vani u sanducima ili kartonskim kutijama dok se temperatura ne spusti ispod nule. Tada ih unesu unutra. Odlučio sam da ih kopiram.
Uzmem drvenu paletu, stavim je ispod jabuke u hladovinu da je jesensko sunce ne grije. Na paletu stavim kartonske kutije a u njih jabuke. Kad je počelo da smrzava ja u akciju.
Prošle godine sam ih rasporedio; malo na tavan, malo u šaht za vodomjer, malo u podrum, malo ispred podruma pod nadstrešnicu a malo ostavio vani na paletama jer sam ih imao previše.
Sve su bile bolje od onih u podrumu. Najbolje su mi bile iz šahta za vodu.
Kad sam na proljeće pospremao one kutije sa paleta, otkrio sam na svoje veliko iznenađenje da jabuke koje su tamo ostale nisu smrznule iako je temperatura kratkotrajno, bila daleko ispod nule, do – 15 stupnjeva.

http://i49.tinypic.com/qq4l1s.jpg

Ove godine, odlučim se i sve ostavim vani. Nikako mi se nije dalo ići dolje u šaht po njih. Kad je bilo javljeno da ide minus pet ja ih dobro pokrijem PE folijom i zašuškam sa strane prema zemlji te sve pritisnem letvama.
Kad je prvu noć bilo -10 ja uzmem ipak jednu košaru kvalitetnih u sa njima u podrum. Nisam htio da Božić i Novu godinu budem slučajno bez svojih jabuka.
Ostale sam ostavio vani. Iznenada doleti ovaj hladni val i odjednom minus 23 u Međimurju. Odoše moje jabuke mislim se ja i samog sebe kritiziram kako sam bio glup i lijen a nadao sam se potajno uspjehu.
Po njima je malo pao i snijeg i nisam htio ništa dirati a onda nakon Nove godine otvorim i one nisu smrznule. He he heeee kakvo je to bilo veselje.

http://i48.tinypic.com/2ueo8c5.jpg

Zaključio sam da je to starinski način čuvanja u trapu samo što je ovdje umjesto zemlje odozgo debela folija. Zemlja grije odozdo a toplina ne može van od folije. Plastenik je to ipak, i to niski sa malom površinom hlađenja a velikom površinom zemaljskog grijanja.
Još uvijek ne mogu da vjerujem u sve to, ali do godine ponovo. Nema više nošenja unutra i van.
No ove godine uselilo se unutra i par miševa, debljaju se i uživaju. Jednog sam uhvatio na ljepilo ali drugi neće ili koliko ih već ima. Dogodine ću i na to obratiti veću pažnju.

Dodatak:
Na prvoj slici, vidi se u daljini moj kompost a pored njega hrpa granja.
Ta hrpa granja služi da ptice koje se hrane na kompostu a posebno kosovi mogu brzo da se sakriju kad naleti jastreb..:)