PDA

View Full Version : dvostruki os

nomadsoul
09.11.2003., 16:46
ovak:
imam 2 particije od po 10 giga, na c: sam imao instaliran winme, a na d: win2000. odlučio sam instalirat winxp na c: i kad sam to napravil više mi se ne javlja kad upalim komp ona poruka za odabir os-a nego mi automatski starta xp i ja nemrem više pokrenut win2000. pokušal sam s reinstalacijom s boot cd-a, ali me traži reepair disk, kojeg nemam ili ako idem na repair console traži admin password, a ja sam ga disable-ao još prije dosta vremena (jer sam jedini user tog kompa pa kao kaj će mi).
jel mogu kak zaobići taj password ili bilo kaj naspravit da mogu ući u te fakin windowse

molim pomoć i to hitno!! (bar do 8 sati navečer)
hvala

HANS
09.11.2003., 17:35
ako se XP starta automatski probaj kod starta ići na F8 (kao da ideš u BIOS) i čekaj Safe mode i uđi na yes onda idi u control panel acc. user i probaj ako ti da izbrisati stari pass i stavi novi
meni je dost put upalilo ...ako ne je`o si ježicu i nemaš ništa več ili kopat windowse ili format
Pouka ne se igrati ako ne znaš što radiš

nomadsoul
09.11.2003., 17:39
HANS kaže:
ako se XP starta automatski probaj kod starta ići na F8 (kao da ideš u BIOS) i čekaj Safe mode i uđi na yes onda idi u control panel acc. user i probaj ako ti da izbrisati stari pass i stavi novi
meni je dost put upalilo ...ako ne je`o si ježicu i nemaš ništa več ili kopat windowse ili format
Pouka ne se igrati ako ne znaš što radiš

pa nemrem izbrisat password od 2000 ako radim u xp jer su to dva nezavisna os-a, svaki na svojoj particiji i nemaju pojma jedan o drugom

HANS
09.11.2003., 17:48
nisam dobro shvatio.
pa kaj bu ti 2000 briši ga i zaboravi

suba
09.11.2003., 17:49
probaj sa cd-om od win2000 bootat kopm i onda odabrat repair opciju.
ja sam imao sličnih problema i napravio sam ovo i sada sve radi normalno...

nomadsoul
09.11.2003., 17:52
suba kaže:
probaj sa cd-om od win2000 bootat kopm i onda odabrat repair opciju.
ja sam imao sličnih problema i napravio sam ovo i sada sve radi normalno...

napravil sam to već prije, al me traži repair (il kak se već zove) disketu koju nisam napravil, a bez tog nemre ništ..

nomadsoul
09.11.2003., 17:53
HANS kaže:
nisam dobro shvatio.
pa kaj bu ti 2000 briši ga i zaboravi

treba mi, da mi ne treba, ne bi ga ni instalirao na drugu particiju, ne?:rolleyes:

nomadsoul
09.11.2003., 17:57
palo mi na pamet..
jel možda moguće da netko od vas ko ima win2000 napravi taj rescue disk, zipa ga i pošalje mi mailom? jel bi to funkcioniralo? :confused:

Lamp
09.11.2003., 18:15
nomadsoul kaže:
palo mi na pamet..
jel možda moguće da netko od vas ko ima win2000 napravi taj rescue disk, zipa ga i pošalje mi mailom? jel bi to funkcioniralo? :confused:

Ne vrijedi. Rescue disketa zapisuje podatke o računalu na kojem je napravljena.

Nego pošalji ti nama što piše u c:\boot.ini i reci jel ti d: particija primarna (pretpostavljam da nije, pošto si na c imao win9x) ili je logical drive na extended particiji?

I što ti znači da si disejblovao admin password? Upisao prazan, ili si disejblovao admin account, ili što?

nomadsoul
09.11.2003., 18:24
Lamp kaže:
Ne vrijedi. Rescue disketa zapisuje podatke o računalu na kojem je napravljena.

Nego pošalji ti nama što piše u c:\boot.ini i reci jel ti d: particija primarna (pretpostavljam da nije, pošto si na c imao win9x) ili je logical drive na extended particiji?

I što ti znači da si disejblovao admin password? Upisao prazan, ili si disejblovao admin account, ili što?

problem je što se više ne sjećam jel sam upisao prazan ili sam upisao neki i poslije ga isključio.
ako idem na taj repair console i dok me pita za password, samo pritisnem enter (za slučaj da ga nisam ni imao) al ništ se ne dogodi (znači da je vjerojatno bio neki password)

c mi je primarna particija.

Lamp
09.11.2003., 18:30
nomadsoul kaže:
problem je što se više ne sjećam jel sam upisao prazan ili sam upisao neki i poslije ga isključio.
ako idem na taj repair console i dok me pita za password, samo pritisnem enter (za slučaj da ga nisam ni imao) al ništ se ne dogodi (znači da je vjerojatno bio neki password)

Ovo možeš dosta lako riješiti. Na primjer ERD disk.

c mi je primarna particija.

Zanima nas D particija i sadržaj c:\boot.ini fajla.

nomadsoul
09.11.2003., 18:31
recimo da sad formatiram c, jel bi se pokrenuli win2000 na d, ili bi izgledalo ko da nemam instaliran os?

npr. sad formatiram c, odem u win200, napravim rescue disk, instaliram opet xp na c i onda ak mi bude opet ista stvar, odem na repair preko win2000 boot cd-a i upotrijebim taj rescue disk?:confused:

nomadsoul
09.11.2003., 18:33
Lamp kaže:
Ovo možeš dosta lako riješiti. Na primjer ERD disk.

Zanima nas D particija i sadržaj c:\boot.ini fajla.

c:\boot.ini nemrem najti, tj nema ga na c-u

d particija je, kolko se sjećam logical drive (al nisam 100%) siguran.

ak bi upalila ova gore navedena opcija s formatiranjem, najrađe bi se za nju odlučio, nemam kaj izgubit.

Lamp
09.11.2003., 18:47
nomadsoul kaže:
c:\boot.ini nemrem najti, tj nema ga na c-u

d particija je, kolko se sjećam logical drive (al nisam 100%) siguran.

Mora ga biti, samo je hidden.

I nemoj se uvrijediti, ali mislim da je najbolje da zovneš nekog ko se malo kuži da ti to sredi. Pogotovo što si napisao da ti je 2K instalacija važna.

nomadsoul kaže:
ak bi upalila ova gore navedena opcija s formatiranjem, najrađe bi se za nju odlučio, nemam kaj izgubit.

Imaš. Lako se možeš nać u situaciji da ti comp neće bootat nijedan OS.

nomadsoul
09.11.2003., 18:51
možda se ne kužim skroz, ali kužim se dovoljno da znam uključiti opciju show hidden files i vidjeti da nema boot.ini-a.

ako formatiram c (na kojem su xp) i on ne boota ni jedan os, jel mogu instalirat 2000 na c, napravit rescue disk i popravit onog na d?

Lamp
09.11.2003., 18:58
nomadsoul kaže:
možda se ne kužim skroz, ali kužim se dovoljno da znam uključiti opciju show hidden files i vidjeti da nema boot.ini-a.

A jesi li isključio opciju "Hide protected OS files"?

[B]ako formatiram c (na kojem su xp) i on ne boota ni jedan os, jel mogu instalirat 2000 na c, napravit rescue disk i popravit onog na d? /B]

Ma sve se može, pitanje je kako... Možeš pokrenut instalaciju XPa, ubiti C particiju, napraviti novu i na nju opet instalirati XP, te se nadati da će ovaj put skontati da imaš 2K na D particiji... Možda...

nomadsoul
09.11.2003., 19:02
e viš kaj nisi odma reko? (nisam uopće znal za tu opciju, jel to me i 9x imaju?)

evo:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect

i kaj sad?

Lamp
09.11.2003., 19:20
nomadsoul kaže:
e viš kaj nisi odma reko? (nisam uopće znal za tu opciju, jel to me i 9x imaju?)

[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect

i kaj sad?

Pošto ti je D particija vjerojatno logical drive, dodaj na kraj ovog boot.ini liniju:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINNT="Windows 2000" /fastdetect

i restartuj comp.

nomadsoul
09.11.2003., 19:36
radi
hvala very much!

Lamp
09.11.2003., 20:05
nomadsoul kaže:
radi
hvala very much!

Nema na čemu.

A sad - brzo sredi admin password i napravi rescue diskete ;)

SETRA Samoborček
09.11.2003., 21:22
E , pomoć ljudi, kao za windows me i xp

prvo je bio instaliran xp, sada i me, ali je xp na prvom disku, me na drugom

kaj treba promjenit u boot.ini-ju

sa postavkom:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows Millenium Edition" /fastdetect

neradi:(

Lamp
09.11.2003., 21:36
SETRA Samoborček kaže:
E , pomoć ljudi, kao za windows me i xp

prvo je bio instaliran xp, sada i me, ali je xp na prvom disku, me na drugom

kaj treba promjenit u boot.ini-ju

sa postavkom:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows Millenium Edition" /fastdetect

neradi:(

Normalno da ne radi. Ova sintaksa radi samo za NTolike WindoZe. Za 9x sintaksa je

c:\="Windows NjeSra"

kod tebe bi dakle bilo

d:\="Windows ME"

Međutim Win9x je dosta izbirljiv u pogledu diska/particije sa koje se hoće butat, pa nisam siguran kako ovo izvesti.

SETRA Samoborček
09.11.2003., 21:39
Lamp kaže:
Normalno da ne radi. Ova sintaksa radi samo za NTolike WindoZe. Za 9x sintaksa je

c:\="Windows NjeSra"

kod tebe bi dakle bilo

d:\="Windows ME"

Međutim Win9x je dosta izbirljiv u pogledu diska/particije sa koje se hoće butat, pa nisam siguran kako ovo izvesti.

e da, fala ti, :) u međuvremenu našo, na stranici:
http://web.ukonline.co.uk/cook/dualboot.htm

a treba izgledati ovako:

[boot loader]
timeout=30

[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional Edition" /fastdetect
D:\="Microsoft Windows Millennium Edition"