PDA

View Full Version : CLA iliti nešto novo...

idy
10.11.2003., 10:56
Nedavno sam nabasala na neke znanstvene radove o konjugiranoj linolnoj kiselini. Normalno se nalazi u namirnicama životinjskig podrijetla. Navodno čuda stvara; liječi karcinome, djeluje kao antioksidans, stimulira imuni sustav, inhibira "otpuštanje" imunoglobulina pa time smanjuje simptome alergija. Znatno utječe na smanjivanje masnog tkiva u tijelu te povećanje mišićnog i koštanog. Toksikološki testovi bili su negativni što znači da je netoksična i u većim dozama.
Zanima me da li ste štogod čuli o tome i znate li da li postoje kakvi preparati s CLA u Hrvatskoj ili u negdje u Europi?
Koje je vaše stajalište o tome? Smatrate li da se radi samo o nekoj "svatoj vodici" koja će se prodavati naivcima?
Obzirom da nisam našla ništa o CLA u dnevnom tisku ili pamfletima raznih trgovačkih firmi mislim da bi se moglo raditi o ozbiljnijoj stvari.

Laganini
10.11.2003., 23:31
CLA je vrlo dobar antioksidans, općenito vrlo dobar za zdravlje. Pokazuje određene rezultate i prilikom mršavljenja - gubitka masnog tkiva, ali samo ako se istovremeno s uzimanjem baviš sportom.
CLA je ok, treba ga uzimat stalno kroz duže vrijeme. Nije čudotvoran, ali nije ni beskoristan.
Prvenstveno je dobar kao antioksidans.
Možeš ga pronaći na www.kaiser.hr , www.heliks.hr ili u bilo kojem dućanu sportke prehrane. Mislim da bi ga moglo biti i po apotekama.

idy
11.11.2003., 14:47
Zahvaljujem na trudu, ali na tim stranicama su gotovo samo proizvodi za nabildavanje ili vitamini i minerali. Mene konkretno interesira korištenje CLA kao pomoć u borbi protiv za raka. Naime, prijateljeva majka boluje od te bolesti pa nastoji uključiti u prehranu tvari koje bi joj mogle pomoći. Mislim da je bavljenje sportom u njenom slučaju potpuno isključeno. Zanima me i da li se netko bavi istraživanjem učinka CLA na tumore ili općenito djelovanjem CLA na ljudski organizam? Ima li znanstvenih radova u RH koji se bave tom temom?

Laganini
12.11.2003., 03:35
Na tim stranicama ipak ima za naručit CLA, ali valjda nisi dobro gledala. Ipak, CLA nije ograničen samo na sportaše, neka ga proba uzet, pa neka vidi. Neće biti ništa loše ako se ne bavi sportom.
Osobno bih ti preporučio da na istim onim linkovima (ili negdje na netu) potražiš proizvod koji se zove hrskavica morskog psa.
Ovo ti može zvučat čudno, međutim, morski pas je jedino biće koje ne može oboljeti od raka. Istraživači su našli razlog, i hrskavici morskog psa postoje neki proteini koji onemogućavaju stanice tumora da se hrane i razvijaju.
Potraži nešto i o tome na netu, istraživanja govore da ta hrskavica pomaže ljudima.

Cialenga
13.11.2003., 07:54
Cini mi se da je prije par godina na Sv. Duhu u Zagrebu postojala studija koristenja CLA u lijecenju tumora.

Paranoid Android
13.11.2003., 09:09
Prije nekoliko godina casopis -Fitness- je objavio odlican clanak o CLA,nazalost taj broj je rasprodan,ali isplatilo bi se dati truda pa ga nabaviti,jer je zaista jako iscrpan i informativan.

Evo malo po sjecanju:CLA se prirodno stvara djelovanjem bakterija kod krava koje se hrane travom,i pohranjuje se u mlijeku i misicima.....

Clanak zatim dovodi u uzrocno poslijedicnu vezu pojavu raka i slicnih oboljenja sa hranjenjem krava(tj krave koje se uzgajaju na farmama imaju malo ili uopce nemaju CLA),uglavnom tvar je djelotvorna za mrsavljenje jer sprijecava gubitak misica a potice gubitak masnoca....

:D

irasomething
14.12.2011., 10:34
..oživljavam temu..ako itko ikada vidi ovaj moj post..bila bi mu jako zahvalna..da mi napiše da li je koristio CLA i kakvi su rezultati..hvala

Bugy
14.12.2011., 15:13
navodno CLA, barem što se tiče mršavljenja, nije djelotvorna na ljudima...

irasomething
14.12.2011., 15:40
..uf nakon 8 godina od zadnjeg posta dobijem ovakav odgovor..hvala ti ..sad mi je sve jasno...

Bugy
14.12.2011., 21:33
inače ne postoji preparat za mršavljenje, postoje stvari koje mogu pomoći tek kada su zadovoljeni drugi uvjeti...

irasomething
14.12.2011., 21:37
inače ne postoji preparat za mršavljenje, postoje stvari koje mogu pomoći tek kada su zadovoljeni drugi uvjeti...

u potpunosti se slažem s tobom..tko je spomenuo mršavljenje?