PDA

View Full Version : Slatko vrhnje i tučeno vrhnje


T@nja
08.11.2003., 18:05
Kakav slag radite? Miksate slatko vrhnje? Koristite slag pjenu iz vrecice? Kupite gotovi iz skrinje ili onaj u "spreju"?

Ako miksate slatko vrhnje.........kako odrzati takav slag da bude isti i drugi dan?

FFE
08.11.2003., 19:08
Ja miksam ono vrhnje iz case, i cesto dodam jos secera. Brzo se pojede, tako da nemam problem s njegovim odrzavanjem. Odlican mi je i Ledov slag u casi, ali njega ima samo u HR.

njasa
08.11.2003., 19:46
meni je najdrati slag iz kesice pa se misa sa mlikom ili vodom. to kod nas nestane isti dan.
ne volim one iz tetrapaka tipa hopla i tako to

magic
08.11.2003., 20:34
U mojoj kuci shlag jede samo Junior i to samo onaj Dukatov u sprayu - direkt u usta :D

Znam da je grozno, ali shto cu.

mala_slatka
09.11.2003., 01:53
magic kaže:
U mojoj kuci shlag jede samo Junior i to samo onaj Dukatov u sprayu - direkt u usta :D

Znam da je grozno, ali shto cu. nisi jedina tjesi se:D i moji drito u usta i ja samo slegnem ramenima,a sto cu drugo:rolleyes:

Winona
09.11.2003., 10:46
T@nja kaže:
Kakav slag radite? Miksate slatko vrhnje? Koristite slag pjenu iz vrecice? Kupite gotovi iz skrinje ili onaj u "spreju"?

Ako miksate slatko vrhnje.........kako odrzati takav slag da bude isti i drugi dan?

zavisi sto imam doma. Ili izmiksam slatko vrhnje i dodam secera u prahu. Ili izmiksam s mlijekom onaj prah od Dr. Oetkera.

Ako hocu da slag "drzi" i drugi dan ( kolaci na primjer) stavim jedan mali schlagfix.

FFE
09.11.2003., 11:21
magic kaže:
U mojoj kuci shlag jede samo Junior i to samo onaj Dukatov u sprayu - direkt u usta :D

Znam da je grozno, ali shto cu.

Dukatov slagg-spray je odlican, a direkt u usta i ja spricam.:D

Slag uglavno koristim za espresso kavu. Onaj iz vrecice ne volim.

placebo
09.11.2003., 11:29
magic kaže:
U mojoj kuci shlag jede samo Junior i to samo onaj Dukatov u sprayu - direkt u usta :D

Znam da je grozno, ali shto cu.

:D

nisi to nikad probala?:D deset puta bolje nego žlicom.. ukusno i zabavno :D

magic
09.11.2003., 15:21
placebo kaže:
:D

nisi to nikad probala?

A shto mislish, od koga je to vidio :angeleye:

Lola
09.11.2003., 15:23
ja sam ovo ljeto trebala par puta slag za mousse od cokolade.
svako slatko vrhnje za slag koje sam kupila je bilo ili povareno ili se slag nije dao napravit niti nakon 5 minuta mixanja.pa odustala.
inace slag volim samo u mousseu ili kavi.a nije los ledov,jer je onak fino kremast.

T@nja
10.11.2003., 08:30
magic kaže:
U mojoj kuci shlag jede samo Junior i to samo onaj Dukatov u sprayu - direkt u usta :D




Ne volis slag? Ajoj, ja ne mogu zamislit kolac bez slaga...ili kesten pire!

baby24
30.10.2007., 13:11
pozdrav

dal znate koja je razlika izmedju slatkog vrhnja za slag i tucenog vrhnja?
imam recept za kolac gdje ide slatko vrhnje(dukat) al posto imam u kuci tuceno vrhnje (hopla) zanima me dal je isti ukus i dal jednako uspijeva i
meni se cini da je to isto... mada me zanima od iskusnih kuharica, sta je poenta izmedju to dvoje?

grogo bolger
30.10.2007., 13:16
hopla je ono biljno? :misli:
: ovdje ide onaj smajlić kojeg na gastronomiji ne stavljamo: :o


kad tučeš slatko vrhnje dobiješ šlag :o
ubaci kremfix :mig:

zuko
30.10.2007., 13:32
hopla je vrhnje na biljnoj bazi i okus mu se ne može mjerit s okusom pravog slatkog vrhnja. Ako radiš kolače, nemoj ih uništit hoplom, nego ih radi sa slatkim vrhnjem

reader
30.10.2007., 13:33
Meni je to isto...čak mi je to biljno finije jer nije jako slatko.

grogo bolger
30.10.2007., 13:50
hopla,hole i slični nusprodukti naftne industrije imaju puno onih Eova, a ukus je živi očaj ::rolleyes:

@reader nitko te ne sprečava da ne staviš šećer :mig:

zuko
30.10.2007., 14:07
Meni je to isto...čak mi je to biljno finije jer nije jako slatko.

slatko vrhnje osim kaj mu je takvo ime uopće nije slatko, osim ako ga ti sam ne zašećeriš. Ja radim i neka slana jela baš sa slatkim vrhnjem jer mi ima puno bolji okus od npr. vrhnja za kuhanje.

Anadiomena
30.10.2007., 14:47
moze jedna slikica pakiranja pravog slatkog vrhnja.

ove hople i ine izbjegavam ,meni je to tako nekako masnjikavo i zapinje u grlu.

Tinach
30.10.2007., 16:24
moze jedna slikica pakiranja pravog slatkog vrhnja.

ove hople i ine izbjegavam ,meni je to tako nekako masnjikavo i zapinje u grlu.

pakirano ko kiselo vrhnje. osim kaj piše ''slatko vrhnje'' :ne zna:

chateauxdeif
30.10.2007., 16:58
ja bih vam objasnila, ali nemojte to molim vas shvatiti kao "podučavanje":mig:
to što pišem odnosi se na postupak u domaćinstvu.

slatko vrhnje je ona masnoća koja se skida sa površine mlijeka dok se mlijeko još nije "skisalo". kisanje mlijeka, bez pomoći sirila počinje se događati u toplom prostoru nekoliko sati nakon mužnje, ali masnoća se obire uglavnom nakon 24 sata. iz tog vrhnja, slatkog, može se lupanjem dobiti ono što mi zovemo šlag.

kiselo vrhnje je masnoća koja se skida sa površine mlijeka kada se ono već skisalo, negdje oko 48 sati nakon mužnje. iz tog vrhnja možemo lupanjem dobiti maslac zvan putar:D to kiselo vrhnje je, kada se ohladi u frižideru, tako tvrdo da se može mazati kao maslac.

kumice na placu zato u tu masnoću pomiješaju i kiselog mlijeka i malo još nečega (gustina), pa imaju 5 litara kiselog vrhnja i 10 sireva od 15 lit mlijeka što je nenormalan odnos. no to je druga priča:D

u dučanu se kiselo vrhnje prodaje pod nazivom kiselo vrhnje ili mileram (isto naziv za diskusiju) i ima različite postotke masnoće.
slatko vrhnje se prodaje pod nazivom slatko vrhnje
mislim da je oblik posudica istovjetan.

ona sva ostala "sintetika" koliko znam ne nosi naziv slatko vrhnje i napisano je kakovog je podrijetla. da li biljnog ili naftnog. to je odlično za one koji ne podnašaju mlijeko.
prodavači vrlo rijetko znaju što je što i treba sa oprezom uzeti njihovu informaciju.
gotovi "šlagovi" mislim da u principu nisu od pravog slatkog vrhnja.

ja sam zadnjih 6 godina s mlijekom, kravama, kozama, patkama, guskama,kokoškama...... postala na TI pa eto znam kaj sam jela i kaj sada jedem:cerek:

danči
30.10.2007., 18:51
jeste i vi primjetili kako u dućanima više nema slatkog vrhnja za kupiti, tj. ima samo Meggle, dok od naših proizvođača Dukata i Vindije nema - ima samo vrhnje za šlag.
pretpostavljam da to nije isto? :confused:
ili griješim? :ne zna:

BBlue
30.10.2007., 19:34
Slatko vrhnje je vrhnje za šlag - u čašicama Meggle od 1,8 dl, ono njemačko po 2 dl, Dukatovo i Vindijino u kartonskim tetrapacima - to je sve OK.:top: Treba ih dobro izlupati, eventualno dodati kremfix i uživati u okusu. Ne smiju ih oni s povećanim kolesterolom. Ali za njih i za sve ostale još su opasnija biljna vrhnja - i da izuzmemo aditive i dodatke zbog kojih na sobnoj temperaturi traju beskonačno, to je hidrogenizirana masnoća, za koju su čak i poslovično neupućeni Ameri shvatili koliko je opasna. :flop:

chateauxdeif
30.10.2007., 19:41
Treba ih dobro izlupati, eventualno dodati kremfix i uživati u okusu. Ne smiju ih oni s povećanim kolesterolom. Ali za njih i za sve ostale još su opasnija biljna vrhnja - i da izuzmemo aditive i dodatke zbog kojih na sobnoj temperaturi traju beskonačno, to je hidrogenizirana masnoća, za koju su čak i poslovično neupućeni Ameri shvatili koliko je opasna. :flop:

nisam nikada upotrebljavala kremfix i zašto ga upotrebljavati.?:)

grogo bolger
30.10.2007., 19:49
pa ako kolač stoji dugo van šlag ima tendenciju da opusti jel, pa ga učvrstiš sa kremfixom :D

x-type
30.10.2007., 20:04
Slatko vrhnje je vrhnje za šlag - u čašicama Meggle od 1,8 dl, ono njemačko po 2 dl, Dukatovo i Vindijino u kartonskim tetrapacima - to je sve OK.:top: Treba ih dobro izlupati, eventualno dodati kremfix i uživati u okusu. Ne smiju ih oni s povećanim kolesterolom. Ali za njih i za sve ostale još su opasnija biljna vrhnja - i da izuzmemo aditive i dodatke zbog kojih na sobnoj temperaturi traju beskonačno, to je hidrogenizirana masnoća, za koju su čak i poslovično neupućeni Ameri shvatili koliko je opasna. :flop:

ja mislim da nije isto jer kad sam zadnji put kupovao, sjecam se da sam naletio i na njihovo vrhnje za slag i na ono koje je nekad bilo u zuto-zelenom kariranom tetrapaku (dukat) od kojeg se dobio fini slag (pravo vrhnje). ovo vrhnje za slag je biljno, dukat i vindija su ga isto poceli proizvodit!

TincH
30.10.2007., 20:07
Meni je biljno vrhnje katastrofa :flop:
Baš ono, okus za ubit se.

crazyform
30.10.2007., 20:10
ja koristim slatko vrhnje,kupujem na placu ,na onom štandu Veronike i dobro je,no zna mi se dogodit da mi nakon što na kolaču odstoji recimo 24 sata,pusti tekućinu.zašto i kako to spriječiti?

BBlue
30.10.2007., 20:15
. ovo vrhnje za slag je biljno, dukat i vindija su ga isto poceli proizvodit!

Kupujem redovito slatko vrhnje jer imam klince koji obožavaju kolače s kremama, i nikada, nikada, nikada nisam vidjela da Dukat i Vindija imaju biljno vrhnje!!!!! Samo su promijenili ambalažu, vrhnje je i dalje mliječno. :top:


Biljno od naših proizvođača ima samo Podravka, a kao robna marka ima K+:flop:

BBlue
30.10.2007., 20:16
pa ako kolač stoji dugo van šlag ima tendenciju da opusti jel, pa ga učvrstiš sa kremfixom :D

:top:

BBlue
30.10.2007., 20:18
ja koristim slatko vrhnje,kupujem na placu ,na onom štandu Veronike i dobro je,no zna mi se dogodit da mi nakon što na kolaču odstoji recimo 24 sata,pusti tekućinu.zašto i kako to spriječiti?

Ne znam za to slatko vrhnje - probat ću ga. Inače, možda ga ne izlupaš dovoljno u svim dijelovima... probaj dodati kremfix.

x-type
30.10.2007., 20:27
Kupujem redovito slatko vrhnje jer imam klince koji obožavaju kolače s kremama, i nikada, nikada, nikada nisam vidjela da Dukat i Vindija imaju biljno vrhnje!!!!! Samo su promijenili ambalažu, vrhnje je i dalje mliječno. :top:


Biljno od naših proizvođača ima samo Podravka, a kao robna marka ima K+:flop:

onda sam naletio na promjenu ambalaze, al sjecam se da sma citao i da me nesto odbilo u sastojcima. bilo prije dobra 2 mjeseca pa se mozda i ne sjecam najbolje, a na webu ne mogu provjerit jer nemam flash instaliran za dokatove stranice

crazyform
30.10.2007., 20:47
Ne znam za to slatko vrhnje - probat ću ga. Inače, možda ga ne izlupaš dovoljno u svim dijelovima... probaj dodati kremfix.
možda si u pravu,imam onaj glupi fiksni mikser,pa mi pri rubu posude možda ne istuče dovoljno.obavezno probat veroniku,1l sl.vrhnja je 15kn,dobro je i za kuhanje.:top: a 1 žlica ima 5800cal:)

Tinach
31.10.2007., 12:53
probajte i bohnecovo.
ima u konzumu, žuti je poklopčić- najbolji šlag na svijetu ispadne :top:

Laa Laa
31.10.2007., 14:28
Ima super članak o slatkom i tučenom vrhnju u zadnjem broju Ića i pića.
Na nekoliko stranica objašnjavaju se razlike, povijest, tehnike pripremanja...

tough_cookie
31.10.2007., 17:51
spojila sam sa starom temom jer ima nesto savjeta i komentara.

reader
07.11.2007., 13:08
hopla,hole i slični nusprodukti naftne industrije imaju puno onih Eova, a ukus je živi očaj ::rolleyes:

@reader nitko te ne sprečava da ne staviš šećer :mig:

Nikada ne stavljam šećer!
nego, možda ne govorimo o istim vrhnjima....ja pod slatko vrhnje podrazumijevam ona u tetrapaku (od 2 dl pa do 1l), što su gusto tekuća pa se smiksaju u šlag za kolač...
Ne znam da ima u čašicama...
Je li se to u čašicama moksa za kolače ili se dodaje jelima kao što dodajemo vrhnje za kuhanje?!

BBlue
07.11.2007., 18:47
Nikada ne stavljam šećer!
nego, možda ne govorimo o istim vrhnjima....ja pod slatko vrhnje podrazumijevam ona u tetrapaku (od 2 dl pa do 1l), što su gusto tekuća pa se smiksaju u šlag za kolač...
Ne znam da ima u čašicama...
Je li se to u čašicama moksa za kolače ili se dodaje jelima kao što dodajemo vrhnje za kuhanje?!

Da ponovimo gradivo - slatko vrhnje je mliječni proizvod. Kod nas ga ima u tetrapaku (0,5 l ili 2 dl - Dukat, ili Vindija), ili u plastičnim čašicama (0,2 dl ili 0,18 dl - Meggle, ili Bayernland.) Rok trajanja mu nije dug, miksa se mikserom i dobiješ pravi šlag.

Biljno vrhnje je ZAMJENA za slatko vrhnje, može stajati na polici, rok trajanja skoro pa beskonačan, sastoji se uglavnom od hidrogenizirane masnoće, šećera i aditiva. Pakiran je u tetrapaku, ima ga raznih vrsta (Hola, Hulala, Hopla, K+, Podravka pa i Meggle), miksa se mikserom (daleko lakše nego pravo slatko vrhnje) i dobiješ plastičnu masu koja okusom nije ni slična šlagu.

Kako neke trgovine biljno vrhnje prodaju pod vrhnje za šlag - jedino je rješenje čitati etikete...