PDA

View Full Version : Dokumenti za prelazak granice sa životinjom i ostala problematika vezana uz to


stranice : [1] 2

dora123
05.11.2007., 15:44
postoji li takvo što i kako se nabavlja? molim vas, sto god znate o tome jer idem na put u eu, a ne bi htjela nekom drugom ostavljat macu da ju cuva. puno hvala!

lianne
05.11.2007., 15:59
certifikat!
odi kod veta da ti ga izda(ukoliko je ovlasten,ukoliko ne-uputit ce te dalje :mig: )

Noemi
05.11.2007., 16:06
maca mora biti cipirana, kada to rijesis trazi putovnicu. u putovnicu se upisuje datum cijepljenja protiv bjesnoce, ciscenje od trakavica/glista, druga cjepljenja etc:)

sretno:kiss:

nika35
30.06.2008., 11:24
Koji su mi dokumenti potrebni po novom na granici? Koje potvrde moram izvadit?

Andrea25
30.06.2008., 12:22
treba ti samo papir koji ce ti izdati tvoj veterinar i plava knjizoca (ona u kojoj su cjepljenja). Makar mene nikad nitko nije nista trazio...

lapdog
30.06.2008., 12:25
Ubrzo i mi idemo preko granice sa Konom. Pitala sam vetove što treba. Pas treba biti čipiran i redovito cijepljen, naravno, da ima knjižicu, te ga se treba odvesti 10 dana prije puta na pregled, a vetovi napišu da je pas zdrav i da može podnijeti put do odredišta.

white alien
30.06.2008., 14:42
Zavisi gdje putuješ, da li je riječ o štenetu ili odraslom psu?
Ako ideš u EU, vrijede drugačiji propisi nego za recimo BIH ili Srbiju, navedi specifično pa ću ti objasniti točno.:top:

Pingvich
01.07.2008., 18:06
Evo, sad ću ja pitati jedno.
Jedna stankinja (Austrija) je našla macu staru dva mjeseca koju je htjela povesti sa sobom u Austriju - avionom. Maca je bila kod mene tjedan dana dok je ona bila na krstarenju i dobila sam zadatak srediti papire i ispalo je da na Volosku, u Vau Vau, ne znaju što treba.
Napomenula sam gdje ide i da ide avionom.
Nisu je cijepili jer je premalena, ali nisu znali da li bi radi toga mogla imati problema.
Upisali su neko drugo cjepivo u knjižicu, čipirali je (iako su rekli da ni to nije obavezno) i dali mi certifikat.
Na granici su radili probleme da nema što treba i da bi je u stvari po pravilu trebali oduzeti, ali samo pukom srećom nisu.
Falio je certifikat - koji sam dobila, ali trebao je biti na engleskom.

mrzm smglsnk
08.08.2008., 07:43
Ja bih trebao sam cuckom ići u Mađarsku pa me zanima da li i nama treba taj vražji certifikat? Prošle godine kada smo išli preko granice imali smo neki papir i knjižicu, a na granici su nam rekli da smo trebali ići na neki drugi granični prijelaz gdje se može ići sa životinjama, ovo, ono, ali su nas ipak pustili - o čemu je lik pričao, da li netko zna? I što točno treba za prijelaz preko granice? Veterinari mi baš nisu bili od pomoći jer jedni pričaju jedno, a drugi drugo...

pikica_24
08.08.2008., 09:18
Papir se izvadi u veterinarskoj stanici grada zagreba u Heinzelovoj preko puta vet. faksa i košta oko 100 kuna. To ti može dat samo veterinarski inspektor, i tamo radi te ti neće stvarati nikakve probleme. Dodješ, kažeš da trebaš potvrdu za prijelaz granice, daš vet. knjižicu da se vidi da je pas cijepljen i to je to. Malo pričekaš. Dakle to ne izdaju veterinari osobno jer i oni moraju nositi u Heinzelovu.
Ja bez toga ne bi išla preko granice iako te najčešće nitko ništa ne pita i čak ni ne gleda knjižicu. Uvijek pitanjaa tipa a gjde imate te pse...:top:

Andrea25
08.08.2008., 09:54
Papir se izvadi u veterinarskoj stanici grada zagreba u Heinzelovoj preko puta vet. faksa i košta oko 100 kuna. To ti može dat samo veterinarski inspektor, i tamo radi te ti neće stvarati nikakve probleme. Dodješ, kažeš da trebaš potvrdu za prijelaz granice, daš vet. knjižicu da se vidi da je pas cijepljen i to je to. Malo pričekaš. Dakle to ne izdaju veterinari osobno jer i oni moraju nositi u Heinzelovu.
Ja bez toga ne bi išla preko granice iako te najčešće nitko ništa ne pita i čak ni ne gleda knjižicu. Uvijek pitanjaa tipa a gjde imate te pse...:top:

veterinari uglavnom imaju kod sebe par potvredenih potvrda koje naknadno popune, tako da ti moze i tvoj veterinar izdati :D

pikica_24
08.08.2008., 13:34
veterinari uglavnom imaju kod sebe par potvredenih potvrda koje naknadno popune, tako da ti moze i tvoj veterinar izdati :D

Ja znam da će ti u Heinzelovoj dat 100 %, za ostale veterinare ne znam, neki imaju ,neki nemaju.

Ghordy
17.08.2008., 00:34
evo ovako ...
vec duze vrime pokusavam nabavit cistokrvno stene americkog stafforda ili pita ... al 0 bodova .

i evo nasa sam facu koji bi mi poklonija mjesanca pita i stafforda ... al je tu jedan problem . sta se ja selim ca izvan ove drzave za godinu dana i bojim se da stene nece moc ic sa menom jer je krizanac ... dali se ja brinem bezveze ili je istina da necu moc sa nim priko granice ? ako ga cipiram cjepim

white alien
17.08.2008., 10:56
Zavisi gdje se seliš, čak i hoćeš li kupirati psa itd. i ne, nije problem što je pas križanac već čega je križanac, tj. križanac je pasmina tipa bull koje su u nekim zemljama zabranjene, a u većinu zabranjen uvoz.

Pour Audrey
11.09.2008., 19:53
namjeravam putovati u sarajevo slijedeći tjedan ili tjedan nakon,a imam macu staru nepuna dva mjeseca.tehnički bi ju mogla ostaviti na čuvanje,no s obzirom da idem na oko tjedan dana i u svoj stan,htjela bih ju povesti.namjeravam ići autobusom ili vlakom,maca se već vozila na malo duljem putu i vožnja joj nimalo ne smeta.moja pitanja su

a)trebam li vaditi nekakve papire za prijelazak preko granice?
b)ako trebam,gdje,što točno i koliko bi ta procedura trajala?
c)kakvo je stanje sa prijevozom ljubimaca u vlaku/autobusu?

unaprijed hvala.

hellie
11.09.2008., 20:04
što se tiče prijevoza mislim da ti je najbolje pitati baš prijevoznika. mislim da u vlaku ne bi trebao biti takav problem jer ima više mjesta a maca će ionako biti u prijenosniku. ne znam kako bi busom bilo. i koliko put traje? da li će maca moći toliko izdržati u prijenosniku?

yabooka
02.09.2009., 14:44
Pozdrav!

Imam pitanje, zanima me kako to tocno funkcionira i koja je procedura? Imamo jednog zamorca kojeg bi trebalo prebaciti preko granice (slo-hrv), jel neka procedura oko prijavljivanja policiji (il kome vec) ili ga se samo preveze kao prtljagu? Putovao bi vlakom.

Hvala unaprijed :)

Karen_13
02.09.2009., 18:25
I ja se pridružujem pitanju, samo je u pitanju pas star 2 mjeseca, hr-bih.

Maslina
03.09.2009., 10:28
Meni u Puli su rekli da maca mora biti cjepljena protiv bjesnoće petnaest dana prije prelaska granice.

getano77
10.09.2009., 21:44
Mi imamo plavu knjižicu prema europskim standardima na kojem piše Pet passport (dakle putovnica). Unutra se nalaze svi podatci, broj čipa, fotografija, ime vlasnika, adresa itd. I sva cjepljenja, naručito moraju biti upisana ona od bjesnoće.

agw
14.09.2009., 23:38
I ja se pridružujem pitanju, samo je u pitanju pas star 2 mjeseca, hr-bih.

Ja sam sa psom prelazio nekoliko puta granicu SRB-BH i CG-BH i uglavnom samo pitaju da li imam dokumenta, a dva puta je gledao u knjizicu.

Pozitron
01.10.2009., 12:15
Pozdrav, otvorio sam novi topic nepotrebno uglavnom

trebao bih malu pomoć.
Naime kanim kupiti mačića Maine Coon-a u Mađarskoj, starog 3 mjeseca i zanima me kakva je procedura sa uvozom. Da odmah napomenem, ne namjeravam skrivati mačku po autu već želim sve legalno obaviti.
Da li se plaća carina za mačića??
Uzgajatelj mi je rekao da će mi dati mikročip,putovnicu,pedigree i ugovor sa macom. Da li je to sve što je potrebno ili treba prolaziti još neke posebne procedure???

Zanima me jer bih ovaj ili sljedeći vikend išao po mačića u Mađarsku pa ako netko ima iskustva da me savjetuje.

Napomena: U putovnici će vjerojatno i dalje kao vasnik pisati mađar od kojeg uzimam mačića, da li ću zbog toga imati problema na granici ???

puno hvala na info

pozdrav

lotus_flower
01.10.2009., 12:37
Ako namjeravate životinju prevesti preko granice, prvi korak je uvijek kontaktirati odgovornu službu/ministarstvo države u koju želite životinju prevesti. Tamo ćete dobiti sve naputke što vam je potrebno od veterinarskih potvrda, čipa, i slično.
Imajte svu komunikaciju u pisanom obliku (ili isprintano) kod sebe.

Drugi korak je da kontaktirate prijevoznika ukoliko putujete nekim javnim prijevoznim sredstvom. Mene je tako Lufthansa za prijevoz mačke prekooceanskim letom tražila da je čipirana, što naše ministarstvo recimo ne traži. Obično se dodatno naplaćuje prijevoz ljubimaca. Neke avio-kompanije dopuštaju da je životinja s vama u kabini ako se radi o manjoj životinji. Raspitajte se u tom slučaju koja je maksimalno propisana veličina i oblik nosiljke.

Treći korak: pomno isplanirajte svoje putovanje. Većina država traži da su veterinarske potvrde ne starije od 10 dana, pa vodite računa o tome kad se naručujete kod veterinara i ako imate presjedanja i slično.

:)

OOOOOOO
01.10.2009., 12:50
zna mozda tko koliko dodje taj papir za prelazak preko granice i koliko vrijedi?(Rijeka)

Jelena-82
01.10.2009., 12:54
Ništa, nema više papira, nego dobiješ putovnicu za kućne ljubimce koja je besplatna.

*Kikachica*
26.10.2009., 20:20
Znaci ona plava knjizica je u biti i putovnica?
Je li to sigurno jer bih za koji dan trebala u Slo pa da me nebi vracali zbog pasine?! :)))

Didi
26.10.2009., 20:39
Ništa, nema više papira, nego dobiješ putovnicu za kućne ljubimce koja je besplatna.Otkada je taj propis? To je nešto novo. Ja sam posljednji put išla s psima preko granice u šestom mjesecu i trebala mi je veterinarska svjedodžba (60 kn kod veterinara i vrijedi četiri mjeseca) uz redovnu plavu knjižicu, a bome su im i provjeravali čip na granici. Možda zato što su bile dvije kusice. Bolje da ne pričam što su sve radile slovenskim carinicima. :cerek:

filos
27.10.2009., 14:43
Znaci ona plava knjizica je u biti i putovnica?
Je li to sigurno jer bih za koji dan trebala u Slo pa da me nebi vracali zbog pasine?! :)))

Propis je od 12. mjeseca prosle godine! Ne ona plava u kojoj su cjepljenja...tj. ona koju nosimo svaki put kod veta; već putovnica; gotovo isto izgledaju! evo link:

http://209.85.129.132/search?q=cache:_KaN6eDx6QMJ:www.vauvau.net/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle% 26id%3D2693%26Itemid%3D214+putovnica+za+psa&cd=2&hl=hr&ct=clnk&gl=hr&client=firefox-a

clea...
27.10.2009., 22:04
Propis je od 12. mjeseca prosle godine! Ne ona plava u kojoj su cjepljenja...tj. ona koju nosimo svaki put kod veta; već putovnica; gotovo isto izgledaju! evo link:

http://209.85.129.132/search?q=cache:_KaN6eDx6QMJ:www.vauvau.net/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle% 26id%3D2693%26Itemid%3D214+putovnica+za+psa&cd=2&hl=hr&ct=clnk&gl=hr&client=firefox-a
nisam sigurna da ovo vrijedi i za mace....ja sam pred koji tjedan pitala veta zbog tetine mace koja će vjerojatno ići u švicarsku pa mi je rekao da uz putovnicu u koju je upisano cijepljenje protiv bjesnoće i zaraznih bolesti te čipiranje treba i ta neka potvrda koja vrijedi 4 mjeseca.....

fr4ntik
28.10.2009., 06:10
Prije tjedan dana je maca cijepljena bjesnoću i dobila ovakvu, novu putovnicu.
Ne razumijem više ništa, zašto bi i zbog čega trebao za nju još neki certifikat:ne zna:
I zašto nadležni jednostavno ne izdaju točne upute svim veterinarima, a ne da lutamo i nagađamo o svemu, pa i riskiramo da nas vrate sa granice!

jinx999
31.10.2009., 21:50
Za mace su potrebni certifikati,ja ne razumijem zašto jer novi dokument se zove putovnica za kućne ljubimce,ne putovnica za pse..
Za pse nisu potrebni certifikati...
I da za prelazak granice je obavezno cjepivo za bjesnoću,za zarazne nije..

*Kikachica*
07.11.2009., 11:04
Evo, bila sam kod veta prekjucer i cjepila Moa protiv bjesnoce sto je bitno za prelazak preko granice i kupila tu novu putovnicu, dodje 15kn.
U njoj su svi podaci kao i u prijasnjoj (vlasnik,ime,broj cipa . . .) samo sto je potvrda od cjepljenja protiv bjesnoce tek od ove godine pa mi je vet rekao da nezna hoce li me zbog toga (ako me pitaju putovnicu) zezati jer pas da bi isao preko grane mora biti redovno cjepljen..sto u ovoj novoj putovnici ne pise.

I navodno bi trebalo proci bar 3tjedna od cjepljena da bi mi pas presao granicu.
Ja idem sutra pa me bas zanima hoce li me zezati ili mozda vratiti sa granice :rolleyes:

I hvala na ovom linku gore!

lotus_flower
07.11.2009., 14:28
Prije tjedan dana je maca cijepljena bjesnoću i dobila ovakvu, novu putovnicu.
Ne razumijem više ništa, zašto bi i zbog čega trebao za nju još neki certifikat:ne zna:
I zašto nadležni jednostavno ne izdaju točne upute svim veterinarima, a ne da lutamo i nagađamo o svemu, pa i riskiramo da nas vrate sa granice!

jer to nije njihov posao.
tvoja je životinja, i shodno tome, tvoja je odgovornost da se raspitaš koji su uvjeti da prevezeš životinju, ne veterinarova.
Za EU su to jedni uvjeti, za Švicarsku (kako nije članica EU), to su vjerojatno drugi. Na tebi je da saznaš, što tvoj veterinar ima s tim? ...to bi značilo da bi vet sve regulacije za svaku državi na kugli zemaljskoj trebao u svakom trenutku znati :rolleyes:

*Kikachica*
09.11.2009., 08:36
Eto za sve koji namjeravaju preko Rupe sa pasinom,friski izvjestaj od jucer. Nitko me nista nije pitao.Carinik je samo pogledao Moa kad je zalajao i rekao 'a sta se ti ljutis' :))) ..:top::top::top:

nivle
17.11.2009., 00:02
:DEto za sve koji namjeravaju preko Rupe sa pasinom,friski izvjestaj od jucer. Nitko me nista nije pitao.Carinik je samo pogledao Moa kad je zalajao i rekao 'a sta se ti ljutis' :))) ..:top::top::top:

vitez svedskog stola
23.11.2009., 10:45
Postovani,
zanima me kakva je procedura s uvozom psa iz Mađarske?
Naime, planiram kupiti psa iz uzgajivaćnice u Mađarskoj (znači uredni svi papiri, pasoš za psa, svo cjepljenje, čipiranje, itd), pa me zanima kakva je procedura na granici.
Da li ja na granici trebam platiti nekakve takse, carinu ili takvo što??

Svaki odgovor je dobrodošao,

Zahvaljujem

blalla
13.03.2010., 15:58
planiram odlazak u Italiju s psom, Američki stafford koji nema papire,
da li netko zna kakva je situacija kad su u pitanju opasne pasmine?

rastko
14.03.2010., 15:32
Cip, pasos, potvrda od ljekara da je zdrav, u pasosu mora biti markica od vakcine protiv bjesnila.

U EU zemlje vise ne mogu uci psi koji nemaju cip. Barem su meni tako rekli kada sam se zadnji put vracala.

Sto se tice pasimne, mislim da to nema nikakve veze, uzmi mu brnjicu da se ne brines oko propisa.

Pretpostavljam da je i cipovan i vakcinisan, tako da ce te uvjerenje i pasos izaci oko 50 Kuna, i manje...

moglo_bi_i_gore
26.05.2010., 20:41
Bok svima!

Zna li itko sto je sve potrebno za putovanje sa stenetom od 3 mjeseca iz S.A.D.-a do Hrvatske. Psic je mali i putovao bi samnom, no zanima me zna li itko:
1) zdravstvene uvjete koje psic mora ispuniti,
2) smije li se tako mlad psic uopce prenositi preko nase granice?
3) koje sve papire mora imati?
4) s obzirom da je put dug, a psic tako mali, kako rijesiti situaciju sa wc-om dok u avionu?
5) kako rijesiti situaciju sa hranom?

Svjesna sam da je let sa psom stresan i za vlasnika i za psica, no mozda bude neizbjeziv, te me zanima ima li itko odgovore na moja pitanja (i ona kojih se mozda nisam sjetila), te neki savjet.

Hvala svima

Smartie
27.05.2010., 05:56
[QUOTE=moglo_bi_i_gore;26891722]Bok svima!

1) zdravstvene uvjete koje psic mora ispuniti,

mora biti čipiran, imati potvrdu od veterinara o zdravstvenom stanju, trebao bi biti i cijepljen protiv bjesnoće, ali s obzirom da je tako mali mislim da može proći uz vet. potvrdu da je zdrav. Pitaj da li je potrebna karantena, ali mislim da nije.

2) smije li se tako mlad psic uopce prenositi preko nase granice?

smije ;)

3) koje sve papire mora imati?

već rečeno.

4) s obzirom da je put dug, a psic tako mali, kako rijesiti situaciju sa wc-om dok u avionu?

nikako. Obavlja to u transporteru u kojem će biti. Vjerujem da je mali psić jer više od 8 kg niti ne smije s tobom u avion, već ide sa cargom.

5) kako rijesiti situaciju sa hranom?
daješ manje količine nego inače. Uopće ne znam koliko bi put trajao :D

moglo_bi_i_gore
28.05.2010., 15:47
Smartie, hvala na odgovoru... Post je bio preseljen jer sam nepotrebno otvorila novu temu.

Let bi trajao izmedju 7 i 8 sati, sa par sati presjedanja (izmedju 1.5 - 4) te jos jedan let od 1.5 sati. Naporno za psica, znam.

Je li itko vec letio sa pesekom na tako dugi put?
Zao mi je zamisliti ga svog zakakanog u putnoj torbi (mali je i isao bi samnom)....

Smartie
29.05.2010., 11:44
Smartie, hvala na odgovoru... Post je bio preseljen jer sam nepotrebno otvorila novu temu.

Let bi trajao izmedju 7 i 8 sati, sa par sati presjedanja (izmedju 1.5 - 4) te jos jedan let od 1.5 sati. Naporno za psica, znam.

Je li itko vec letio sa pesekom na tako dugi put?
Zao mi je zamisliti ga svog zakakanog u putnoj torbi (mali je i isao bi samnom)....

Na takav put psa ne vodiš u putnoj torbi, već u transporteru, upravo iz tih higijenskih razloga. Odrasli pas može dugo izdržati bez nužde, ali štene ne. Neće umrijeti od malo dreka i pišaline po sebi, oprat ćeš ga kad dođeš doma ako se to desi. ;) Za tako malo štene koje je u transporteru u vjerojatno prespava većinu puta nije to neki napor. Stavi mu u transporter neku pelenu koja dobro upija pa će ići na to. Povremeno provjeriš, počistiš i baciš u WC. Ako je mali ni uradak neće biti veliki :D

ivy's
30.05.2010., 17:35
E, jel mi moze netko reci kako tocni ide procedura kada se putuje sa zivotinjim, u ovom konktrentnom slucaju sa mackom. Imamo sve papire i sve mi je jasno oko pravila ali mene zanima kako to tocno izgleda. Ono: dodjem na check in i prijavim da imam zivotinju. Tamo dam putovnicu? Jel moram jos negdje ici ili je to, to? Sto kada prolazim carinu? Pasosku? I sto kada sletim na aerodrom u Bruxellesu? Moram se nekome posebno javiti ili samo prolazim normalo kako bi i ince pa ako me netko zaustavi. Kome u Belgiji pokazujem putvinicu od macke?

Hvala na pomoci. Ne bi bas da me uhapse da svercam macku :)

balböceği
04.06.2010., 08:12
evo ı mene sa slıcnım tegobama - neke odgovore sam uspjela pronacı na ovoj temı alı ıpak me zanıma jos nesto -
vracam se u hrvatsku sa svojım dugoocekıvanım ljubımcem. stenac sıvaskog kangala (rıjetka pasmına ızvan turske). pas je cıstokravan no nema dokumente. nıje mı problem papırologıja, strah me samo da mı netko na plesu nebı rekao falı vam to ı to - byby moj stenac! :(
rekose mı da treba ovo - health certificate, potvrda o cijepljenju i identification card, tzv. pseca putovnica. da lı je to sıgurno sve?

drugı problem je sto ja moram u hrvatsku 15.6. a pas ce tada bıtı star samo 3 tjedna...pretpostavljam da se tako mlad ne smıje cıjepıtı...sta u toj sıtuacıjı??

za avıon pretpostavljam da ce ıc sa mnom u kabınu, ı da mu nece jako tesko pastı let od 2 sata?

Smartie
04.06.2010., 08:36
Prvo i osnovno, odvojiti štene od majke s tri tjedna je bolesno, neodgovorno, sebično i jadno samo zato što ti je taj pas "san snova". :flop: Iskreno mislim i nadam se da te neće ni pustiti u zemlju s takvim nečim. Sramota. Drugo, da, moraš imati potvrdu da je pas zdrav, da je cijepljen i sve ostalo od ovlaštenog veterinara. Pošto se tako malo štene ne može niti cijepiti, a niti pouzdano pregledati i dokazati da je zdrav, bojim se da tu opet imaš veliki problem.
Što se mene tiče :flop::flop::flop:

balböceği
04.06.2010., 09:28
moj grıjeh, moj grıjeh, moj prevelıkı grıjeh! bolesna sam, neodgovorna ı sebıcna. hvala! :mig:

s obzırom da ne znate sıtuacıju u kojoj stene odrasta - ne bıh se upustala u komentare vaseg tıpa - mozda stenac nema majku...? prvo skocı pa recı hop! :rolleyes:

ınace sam bas mıslıla ıc kod seoskog cıce veterınara da mı na wc papıru perom ı tıntom napıse health certıfıkate ı da ga cıjepı protıv peronospore...:flop:

ovdje sam se obratıla za pomoc a ne za prosudjıvanje karaktera...:s

Smartie
04.06.2010., 10:57
Sorry, ali mogla si odmah barem malo naglasiti da je štene ostalo bez majke. Jer sorry, ali zaista mislim da je odvajati tako malo štene radi hira "hoću takvog psa" nehumano.
Pa šta nema neki veći grad gdje bi mogla dobiti poštambiljanu nekakvu potvrdu? Da si s autom, mogla bi ga sakriti i niko ne bi ni znao da ga imaš, ali u avion, uz sve te preglede po zračnim lukama :ne zna::ne zna: Možda najbolje da nazoveš Veterinarski zavod i pitaš za detalje. :ne zna:

balböceği
04.06.2010., 11:16
ma ımamo ovlastenıh veterınara hrpu cıjelu - u velıkom smo gradu - ovo sa selom je bıla ıronıja! :D

ne brıne me to tolıko kolıko carına ı njıhove perıpetıje....pa me zanımaju ta ıskustva...da lı trebaju samo te trı stvarı za ulaz psa u hrv. ılı jos nesto?

Didi
04.06.2010., 11:23
ma ımamo ovlastenıh veterınara hrpu cıjelu - u velıkom smo gradu - ovo sa selom je bıla ıronıja! :D

ne brıne me to tolıko kolıko carına ı njıhove perıpetıje....pa me zanımaju ta ıskustva...da lı trebaju samo te trı stvarı za ulaz psa u hrv. ılı jos nesto?Najbolje bi ti bilo nazvati hrvatsku ambasadu ili konzulat, a možda čak i carinu i nadležno ministarstvo. Štene staro tri tjedna specifičan je slučaj pa mislim da će se tako i tretirati pri ulazu u zemlju. Ne vjerujem da ćeš ovdje naći nekoga s takvim iskustvima.

balböceği
04.06.2010., 11:33
zovem hrv. carınu cıjelo jutro - prvo se nıtko ne javlja, onde me trı puta krıvo prespoje....ıspada da nıtko ılı nema pojma ılı ım se neda zamaratı s tım...! :(

Smartie
04.06.2010., 11:58
zovem hrv. carınu cıjelo jutro - prvo se nıtko ne javlja, onde me trı puta krıvo prespoje....ıspada da nıtko ılı nema pojma ılı ım se neda zamaratı s tım...! :(

hmmm... welcome to croatia :D

balböceği
04.06.2010., 13:52
ınformacıje od carıne na aerodromu - potvrda o zdravstvenom stanju, potvrda o cıjepljenju, putovnıca ı to je to. a sta ak je pas premalı za cıjepljenje ı cıpıtanje? njıhov odgovor - nazovıte veterınarsku sluzbu aerodroma.

ınformacıje veterınarske sluzbe na plesu - bebac nemre putovatı dok se ne cıpıra (a ne cıpıra se tak malı), treba ımatı ı potvrdu o cıjepljenju (a ne moze se cıjepıtı tak malı) - ak nema potvrdu o cıjepljenju onda treba potvrda za mlade zıvotınje od lokalnog veterınara da nıje napustao mjesto prebıvalısta (leglo) ı da nıje bıo u dodıru s drugım zıvotınjama + potvrda o zdravstvenom stanju zıvotınje. ne preporucujemo putovanje s tak mladom zıvotınjom (cısto zbog papırologıje - jer ne mozete nabavıtı sve potrebne dokumente, ostavıte ga nekome na cuvanje??)

ınformacıje konzulata - nısmo ımalı slucaj putovanja s tak mladom zıvotınjom, ınace sa ova trı dokumenta prolazıte carınu bez problema...

ı sta sad? :(

Smartie
04.06.2010., 14:38
Pa to ti je ono što sam ti rekla. Šta sad? Ništa. Produlji boravak ili se vrati po njega kad naraste ili idi s autom, švercaj ga prek grane i nadaj se da neće cviliti na prelazima. Ili pitaj u Srbiji/Bosni kakvi su njihovi uvijeti, pa leti tamo, a od njih autom...

Laura Scott
17.06.2010., 12:57
Molim vas za informaciju: smije li maca preko granice bez svoga vlasnika, tj. u pratnji neke druge osobe (primjerice osobe iz istog kucanstva)?!
Hvala unaprijed na odgovoru :)

PS Put je iz Hrvatske u Njemacku, automobilom.

balböceği
17.06.2010., 22:53
koliko ja znam - onaj tko je naveden u macinoj 'putovnici' kao vlasnik mora ic s njom...tj. ona mora putovati s njim.

Corduroy
17.06.2010., 23:02
Ko da je problem nadodati još jednog vlasnika u red ispod

navigo
18.06.2010., 08:22
Napravite pismenu izjavu koju od vas traže.
Najbitnija stvar od svega je da na pet passport piše Vaše ime i prezime, onda Vam praktički ništa drugo i ne treba osim njega.
( potvrda o cijepljenu i izjava , sve se to nalazi u pet passportu )
Iskreno pomalo sam zabrinuta za tako malo štene, ja bih ipak pričekala dok napuni 8 tjedana ako se ikako može.

balböceği
19.06.2010., 09:41
ma ne...stenac nije doputovao, zakljucili smo da to stvarno nije pametno pa je dobio novog vlasnika...a mi novog stenca - koji je ipak stariji te je sretno doputovao/doletio u zagreb. :top:

nakon bezbroj poziva izlaznoj, ulaznoj carini, avionskoj kompaniji, ambasadama i veterinarskim sluzbama - jedino sto treba za putovanje ljubimca je uredno popunjena knjizica od strane ovlastenog veterinara i čip (ak ima cip - prolazi bez problema/tak su mi rekli u jednoj od sluzbi). znaci sva papirologija koja se trazi - tipa potvrda o cijepljenju, zdravstvenom stanju, putovnica...je zapravo ta jedna jedina knjizica koju je vet uredno popunio, zalijepio naljepnice cjepiva, i svi ostalih tretmana. za ulaz u hrvatsku traze od cjepiva onaj zarazni mix, bjesnocu i tretman protiv unutarnjih i vanjskih parazita.

cip glasi na supruga, a putovnica na mene (samo sam ja s njim putovala) i nismo imali nikakvih problema. bitno je da pas putuje s onim tko je naveden kao vlasnik u putovnici...

evo nadam se da ce nekome pomoci ovo iskustvo!

Laura Scott
19.06.2010., 11:27
bitno je da pas putuje s onim tko je naveden kao vlasnik u putovnici...

Hvala, isto je i za mace, provjerila :)

tijana1989
26.08.2010., 13:59
Hello imam stene staro 2mj., primio je prvo cjepivo koje ga sljeduje s obzirom koliko je star. Sljedeci mjesec putujem kod svojih u Hrv (zivim u Bih), pa me zanima dali mogu sa psicem prec granicu i sta mi je za to potrebno?

Unaprijed hvala

Corduroy
26.08.2010., 14:09
Ako ide prije navršenih tri mjeseca trebaju ti čip i potvrđena knjižica, a ako ide nakon cjepljenje za bjesnoću uz ovo gore navedeno

ScuderiaBull
21.12.2010., 03:06
Haj ljudi,

htio bih vas pitati kakva je procedura prijevoza domaće životinje preko granice (u ovom slučaju 1 frizijski konj, tj ždrijebe)?
Mislim da iz Nizozemske

Morate li kakvu posebnu dozvolu imati?

Nemojte se ljutiti jer sam malo promašio temu,
ali ipak je u svezi s njom!

Didi
21.12.2010., 08:59
Ne znam hoće li ti itko ovdje moći odgovoriti na pitanje. Imamo doduše temu o konjima i jahanju, ali vjerojatno tamo neće naći odgovor.Ja bih na tvojem mjestu nazvala Ministarstvo poljoprivrede i njih pitala. Ili na njihovoj stranici pretražila propise. Ali, mislim da će ti biti brže i jednostavnije nazvati.

zdenka27
30.12.2010., 08:45
Evo mog problema : štene koje sam naručila iz Srbije ne može prijeći granicu jer nije cijepljen protiv bjesnoće ( za to je još premali). Iako sam na ovim stranicama čitala da se to može uz neku potvrdu od veterinara.
Ne znam detalje, ali na graničnom prijelazu nisu dozvolili ulazak u Hrvatsku.
Što da radimo? Može li mi netko reći na koji točno zakon da se pozovemo? Gdje to piše?
Ne bih baš čekala još par mjeseci, nadala sam se štenetu koje ću ja odgajati.
Može li me netko savjetovati?

Didi
30.12.2010., 09:22
Ovdje su ti uvjeti za uvoz kućnih ljubimaca u RH (http://www.mps.hr/UserDocsImages/publikacije/Ku%C4%87ni%20ljubimci%20bro%C5%A1ura.pdf). Koliko vidim, nema šanse da iz Srbije uvezeš necijepljeno štene. Koliko je štene staro?

Corduroy
30.12.2010., 09:26
Za Srbiju, koliko čujem, je potreban titar antitijela. Za ulaz u RH
Pas cijepljen i čipiran sa potvrđenom knjižicom može u Srbiju, ali će naši zajebavati na povratku.
Računajte na to...

allayna
19.01.2011., 15:37
Vidim da ima dosta odgovora na pitanje prijevoza štenadi avionom..ja bih putovala s mojim odraslim pekinezerom u Njemačku..znači,kratak let..papire ćemo već srediti,skužila sam šta sve triba..samo me zanima da li psić može biti samnom u avionu, da ga se ne zatvara u transporter i da se ne odvaja od mene jer bi mu srce puklo:(? Tu sam informaciju dobila od sestrične pa bih samo tila da mi netko potvrdi..Hvala

Didi
19.01.2011., 16:32
Koliko se ovdje pisalo, može s tobom u kabinu, ali mora biti u transporteru. Koliko je težak? Koliko znam o pekićima, trebao bi upasti u kategoriju do osam kila, ali pitam.

ChiliKimi
19.01.2011., 17:16
samo me zanima da li psić može biti samnom u avionu, da ga se ne zatvara u transporter i da se ne odvaja od mene jer bi mu srce puklo:(

Može u kabinu s vama ali mora biti u transporteru, ne smijete ga vaditi van. U slučaju da ga krenete vaditi reagirat će stjuardesa jer ne smijete to raditi. Pri rezervaciji će se provjeriti da li pas može u kabinu jer je kod C.a. dopušten jedan pas u kabini.

Maja0406
23.01.2011., 23:07
Upustila sam se u avanturu nabavke mačića iz Ukrajine,ima sve papire,cijepljen je i čipiran. Ono što mene zanima jel netko ima iskustva s uvozom mačića u RH avionom bez pratnje? Znaći uzgajivač ga pošalje,ja dođem po njega u zračnu luku. Malo sam tražila po internetu,ali ništa konkretno nisam našla. Trenutno ne mogu zvati da ih pitam,pa evo ako netko zna kako to ide.:ne zna:

ChiliKimi
23.01.2011., 23:20
U tom slučaj ti mačić ide u cargo prostor, s obzirom da nema putnika s kojim bi bio u kabini. Na domaćim letovima samo staneš pored trake kad krenu stvari i pokupiš transporter. E sad, na međunarodnim letovima ne možeš unutra. Preporučam ti da nazoveš cargo službu zg aerodroma, oni su zaduženi za to, pa će ti točno objasniti koja je procedura.

SilvrBckGorilla
25.01.2011., 07:38
Ja sam sa svojim isao samo s onim papirom di pisu cijepljenja...

papalukas1965
25.01.2011., 18:39
dobra vecer ljudi, zanima me i treba mi hitno informacija koji su sve papiri i sve ostalo potrebno za prelazak iz srbije psa u hrvatsku.. pas ima 2 ipo mjeseca.. hvala puno ako tko odgovori..

Leo 031
25.01.2011., 19:19
Pas mora imati titar test, tj. test na antitijela za bjesnoću. On se radi mjesec dana nakon što štene primi cjepivo protiv bjesnoće.
I naravno knjižicu sa podacima o psu i primljenim vakcinama.

papalukas1965
25.01.2011., 19:41
leo hvala ti na odgovoru,ali da te jos nesto pitam ako si upucen a vidim da jesi.. :) znaci uzeo bih dvije zenke stare 2 ipo mjeseca, cijepljene su sa onim osnovnim cjepivima a protiv bjesnoce jos ne smiju dobiti,imaju cip i putovnicu(rodovnicu jos nemaju,kaze vlasnik da to treba jos malo pricekati da ce mi postom poslati).. koliko tu citam i koliko sam ja skuzio trebaju imati cip i putovnicu i potvrdu o cjepljenju(mislim da je to sada sve u onoj plavoj knizici)..a nakon sto napune 3 mjeseca trebaju se cijepiti protiv bjesnoce sto nije moj slucaj.. valjda si skuzio sto zelim pitati pa ti unaprijed zahvaljujem na odgovoru..pozdrav

Leo 031
25.01.2011., 19:51
Znam što me pitaš, ali iz Srbije niti jedan pas ne može ući bez titar testa koji se ne može napraviti bez cjepiva protiv bjesnoće, znači pas od 2 mj. ne može ući u Hrvatsku iz Srbije (osim ako ga na neku foru ne prešvercaš i ne skuže te).
Čak ni odrasli pas iz Hrvatske, u Hrvatskom vlasništvu ako ode na izlet u Srbiju, ne može nazad ući bez titar testa.

Arvena
25.01.2011., 22:54
Da li netko zna što je potrebno od dokumentacije da bi se sa macom vlakom ili autobusom putovalo u Sloveniju i natrag?

papalukas1965
26.01.2011., 19:08
leo moram te jos nesto pitati.. :) sad sam se raspitao sve, nece trebati taj titar test..samo je sada problem sto ne znam koliko se placa carina i taj pdv na granici.savjetovali su me da vlasnik napise izjavu i ovjeri kod javnog biljeznika da mi poklanja stence,ali mora i napomenuti njihovu stvarnu vrijednost i na to valjda ide pdv na carini.. sto sada napraviti,sto je najbolje?? pomozite ljudi jer je hitno.. :s

zdenka27
28.01.2011., 16:20
Ne vjerujem da će ( legalno ) štenci iz Srbije moći preći u Hrvatsku bez titar testa.
A što se tiče vrijednosti, hm...to je relativno.
U Hrvatskoj sam našla oglas u kojem primaju predbilježbe za određenu vrstu koja je mene zanimala - 850 eura, a ista vrsta se mogla naći u oglasima BIH i Srbije puno jeftinije npr. 300 eura. Dakle, što je prava vrijednost je jaaakooo rastezljivo. Naravno, onaj od koga uzimaš štence zna po kojoj cijeni bi ih prodao u Srbiji pa onda još malo smanjite taj iznos i to napišite u toj izjavi.
Ipak provjeri još jednom da li će vas pustiti preko granice da se ne vozate bez veze!

Pimpinell@
28.01.2011., 23:18
Čak ni odrasli pas iz Hrvatske, u Hrvatskom vlasništvu ako ode na izlet u Srbiju, ne može nazad ući bez titar testa.


Pitanjce:)
Jel ovo vrijedi samo za Srbiju ili i Crnu Goru??
Primjerice odlučim otići u posjet dole sa psima, treba li raditi titar test i koliko traju nalazi, jer ako i idem idem na 5-6 dana ne više od toga ???

I za kog vrraga je to uopće potrebno odraslim uredno cijepljenim psima??

Didi
29.01.2011., 07:14
I za kog vrraga je to uopće potrebno odraslim uredno cijepljenim psima??Zemlje koje se smatraju naprednijima u zaštiti od zoonoza postavljaju takav uvjet za pse porijeklom iz zemalja koje smatraju manje naprednima. Nas yebu u mozak neke članice EU, Australija, a za SAD ne znam, pa mi malo yebemo u mozak druge. Međutim, kad bolje pogledaš nije to bez veze. Kad se sjetiš igara s cijepljenjem (i tvojih, između ostaloga), ne znam otkuda bi se znalo da se osoba koja se pojavi s psima na granici nije baba Jaga iz Vukoyebine Donje, nego netko tko uredno brine o psima.

Za Crnu Goru ne znam. Moglo bi biti. Nazovi Ministarstvo poljoprivrede ili potraži na njihovim stranicama pa pitaj.

Leo 031
29.01.2011., 12:27
Pitanjce:)
Jel ovo vrijedi samo za Srbiju ili i Crnu Goru??
Primjerice odlučim otići u posjet dole sa psima, treba li raditi titar test i koliko traju nalazi, jer ako i idem idem na 5-6 dana ne više od toga ???

I za kog vrraga je to uopće potrebno odraslim uredno cijepljenim psima??

Nema veze, da se za 10 min vratiš iz Srbije sa svojim psom, moraš imati titar.
Jedino mislim da ako se jednom napravi titar test da on uvijek vrijedi (ako se pas redovno cijepi, bar mi je to logično).
Što se tiče Srbije, mislim da je stvar na mjestu jer koliko sam čitala oni stvarno imaju velikih problema s bjesnoćom.
Ovo je popis zemalja koje ne moraju raditi titar test da bi pas ušao u Hrvatsku (Didi je postavila link ali evo neka stoji i ovdje popis)

EU države:

Austrija
Belgija
Bugarska
Cipar
Češka
Danska, uključujući Grenland i Farske otoke
Estonija
Finska
Francuska, uključujući Francusku Gijana,
Gvadalupa, Martinik i Réunion
Gibraltar
Grčka
Irska
Italija
Letonija
Litva
Luksemburg
Madžarska
Malta
Nizozemska
Njemačka
Poljska
Portugal, uključujući područje Azorskih
otoka i Madeira otoke
Rumunjska
Slovačka
Slovenija
Švedska
Španjolska, uključujući, Balearske otoke,
Kanarske otoke, Ceuta i Melilla;
Ujedinjeno Kraljevstvo


Države niskog rizika izvan EU:

Andora
Antigva i Barbuda
Aruba
Argentina
Australija
Bahrein
Barbados
Bermuda
Bjelorusija
Bosna i Hercegovina
Britanski Djevičanski
Otoci
Čile
Falklandski otoci
Fidži
Francuska Polinezija
Hong Kong
Island
Jamajka
Japan
Kajmanski otoci
Kanada
Lihtenštajn
Mayotte Malezija
Mauricijus
Meksiko
Monako
Montserrat
Nizozemski Antili
Norveška
Nova Kaledonija
Novi Zeland
Ruska federacija
SAD (Uključujući GU –
Guam)
San Marino
Saint Pierre i Miquelon
Singapur
Sveta Helena
Sveti Kristofor i Nevis
Sveti Vincent i Grenadini
Švicarska
Tajvan
Trinidad i Tobago
Ujedinjeni Arapski Emirati
Uskršnji otoci
Vatikan
Vanuatu
Wallis i Futuna

Psi, mačke i pitome vretice koje dolaze iz zemalja koje nisu na gore navedenom popisu zemalja
moraju ispunjavati sljedeće uvjete:
• moraju biti označene mikročipom
• praćeni certifikatom izdanom od veterinara ovlaštenog od nadležnog tijela ili pri
ponovnom ulasku u Republiku Hrvatsku putovnicom (psi iz Hrvatske),
• cijepljeni protiv bjesnoće • podvrgnute testu neutralizacije protutijela titracije barem jednake 0,5 IJ/ml na uzorku
uzetom od strane ovlaštenog veterinara najranije 30 dana nakon cijepljenja i tri mjeseca
prije premještanja–obavljeno u za to ovlaštenom laboratoriju koji možete naći na popisu
objavljenom na slijedećem linku:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm
Propisano razdoblje od tri mjeseca ne primjenjuje se na ponovni ulaz kućnih ljubimaca na
područje Republike Hrvatske čija putovnica potvrđuje da je titracija protutijela sa pozitivnim
rezultatom provedena prije nego je životinja napustila Republiku Hrvatsku

Gunja
16.02.2011., 12:07
Trenutno se nalazim u Indiji, odakle zelim dovesti mladu kujicu.
Stara je 3 mjeseca i upravo cijepljena (bjesnoca i ostalo).
Sve uvjete za ulazak u HR bih mogao ispuniti osim jednog, a to je da titar test nemoze biti napravljen 3 mjeseca prije puta (zbog isteka vize moram van iz indije najkasnije za mjesec i pol).

Dali netko zna kakva je procedura u tom slucaju i tko su osobe koje odredjuju daljnje mjere? Email ili telefonski broj nadlezne osobe koja bi mi mogla reci sto bi se napravilo s mojim slucajem (da sletim u Zg. bez vazeceg titar testa) bila bi mi dragocijena informacija.

Jedino sto mi pada na pamet je to da riskiram i sletim sa psom u Zagreb, u nadi da ce mi nadlezni organ odrediti karantenu, a ne slati je nazad ili je usmrtiti.

Gdje se nalazi takva karantena i koliki su dnevni troskovi? Dali je moguce
da pas bude u kucnoj karanteni?

Molim za pomoc, hvala.

Corduroy
16.02.2011., 13:42
Vidi ovdje (http://www.vlada.hr/adresar_i_linkovi/ministarstva/ministarstvo_poljoprivrede_ribarstva_i_ruralnog_ra zvoja)

Traži pod Uprava za veterinarstvo

zdenka27
16.02.2011., 16:18
Možda griješim, ali mislim da si krivo shvatio.
Mislim da titar test NE SMIJE biti stariji od 3 mjeseca. Najranije ga se radi mjesec dana nakon cjepljenja.
Ako je onako kako ja mislim, stigneš sve i legalno bez bojazni povedeš svoju mazu sa sobom.
Javi što si saznao od nadležnih i puno sreće!

Gunja
16.02.2011., 16:21
hvala na odgovoru.
Do sada sam razgovarao sa jednom gospodjom iz ureda za veterinarstvo i ona mi je kazala da karantene u takvim slucajevima nema nego da se zivotinja vraca ili usmrcuje (nadam se da je u krivu).
Nabavio sam broj veterinarskog inspektora na plesu pa cu ga nazvati za info.
Nadam se da je moguca opcija karantene.
Postoji li kod nas ta karantena ili je to samo mit :confused:
ps.
dali netko zna jeli za ulazak u BiH potreban titar test?

Gunja
16.02.2011., 16:31
Možda griješim, ali mislim da si krivo shvatio.
Mislim da titar test NE SMIJE biti stariji od 3 mjeseca. Najranije ga se radi mjesec dana nakon cjepljenja.
Ako je onako kako ja mislim, stigneš sve i legalno bez bojazni povedeš svoju mazu sa sobom.
Javi što si saznao od nadležnih i puno sreće!

draga Zdenka
tome sam se cijelo vrijeme nadao, ali mi nadlezni (gore spomenuta gospodja) kaze da u mom slucaju pas ne moze uci prije sedmog mjeseca starosti,
jer se titar test mora obaviti najranije mjesec dana nakon cijepljenja i 3 mjeseca prije ulaska.
hvala

AnAngel
16.02.2011., 20:49
Vidim svi imate slucajeve s macama i psima..
Moja situacija je sljedeca..
Jos ove godine planiram se odseliti u sloveniju na studij, kako svoju malu lopticu zelim sa sobom (čitaj: patuljasti kunic).
Star je dvije godine, i nemam nikakve papire za njega.
Mene zanima sto sve trebam pribaviti od papira i gdje kako bi on mogao ici sa mnom.
I koliko bi me odprilike kostalo. :)

++Mate++
28.03.2011., 20:19
Ima li tu netko iskustava sa uvozom/izvozom stenaca? Naime nasao sam uzgajivaca od kojeg kupujem stene polovicom 6. mjeseca, koji se nalazi u Srbiji. Pa me zanima par stvari kod uvoza, procitao sam vise-manje sve pravilnike i zakone o uvozu pasa, a posto se ova pasmina vodi pod "opasne" (stafordski bull terrier) hocu li imati problema na granici?
Sto mi treba od dokumenata (znam za knjizicu cijepljenja, rodovnicu, putovnicu)?
Dal mi je pametno slat rezervaciju Western Unionom (uzgajivac je relativno poznat na balkanu sto se tice SBT)?
Hvala svima na odgovorima.

zdenka27
30.03.2011., 08:35
Bez titar testa neće moći preći granicu.

TurbulentFluid
30.03.2011., 08:58
Bez titar testa neće moći preći granicu.

Ne kužim - zašto? :ne zna:

I ne, za stafforde nema nikakvih posebnih propisa pri uvozu, samo pri držanju - to si pogledaj u Pravilniku o opasnim psima.

DorianGrey
30.03.2011., 10:22
Ne kužim - zašto? :ne zna:

I ne, za stafforde nema nikakvih posebnih propisa pri uvozu, samo pri držanju - to si pogledaj u Pravilniku o opasnim psima.

Mislim da je u pravu,da naši traže titar (bjesnoća) za pse iz Srbije,to je najbolje nazvati veterinarski inspektorat(ak su oni za to zaduženi:misli:) i pitati,ili možda direktno nazvati prijelaz prek kog planiraš psa uvesti.

Na samoj carini bi ga morao pprijaviti i platiti carinu,za to ti treba kupoprodajni ugovor,ali znam da većina to eskivira,sad kako,ne znam:ne zna:

Samu rezervaciju možeš poslati prek svoje banke,mislim da ti je tak manja provizija za plaćanje u inozemstvo,i imaš trag prek svog računa na koji navedeš podatke primatelja,ali fakat ne mogu sa sigurnošću tvrditi.

++Mate++
30.03.2011., 21:59
OK, hvala svima na odgovorima, javit cu ja svoje iskustvo kad uvezem svoga psa.

Corduroy
30.03.2011., 22:04
Ne kužim - zašto?

Zbog svega što odatle dolazi. Šverc, ovo - ono
Ne pitaj detalje, tako su meni objasnili pa kažem :)

DorianGrey
30.03.2011., 22:45
ja sam čuo da je to baš zato što kod njih cjepljenje nije obvezno:ne zna:
navodno su i lažirali te potvrde,a sad,ak je vjerovati nekim pričama dobermanaša,lažiraju i nalaz za titar tak da:lol:

Ne znam da li je istina da oni imaju priznati labos za izdavanje potvrde o titru,a mi ne?:confused:

zdenka27
31.03.2011., 13:13
Srbija se nalazi na popisu zemalja visokog rizika od bjesnoće. Zato je titar test obavezan prilikom uvoza psa.
Iz nekih drugih zemalja može i na druge načine.

TurbulentFluid
31.03.2011., 13:23
Hvala! :top:

DorianGrey
31.03.2011., 14:20
Srbija se nalazi na popisu zemalja visokog rizika od bjesnoće. Zato je titar test obavezan prilikom uvoza psa.
Iz nekih drugih zemalja može i na druge načine.

I mi smo na tom popisu,ne? Ili smo bili?:misli:

sheila
12.05.2011., 14:53
bok dali itko zna koji dokumenti su potrebni za psa koji ide u SAD? jeli treba samo health certificate, pet passport i da je cijepljen protiv bjesnoce najmanje 30 dana prije odlaska? hvala

enchee17
12.05.2011., 15:40
bok dali itko zna koji dokumenti su potrebni za psa koji ide u SAD? jeli treba samo health certificate, pet passport i da je cijepljen protiv bjesnoce najmanje 30 dana prije odlaska? hvala

bok
neznam odg na tvoje pitanje ali me zanima ako imas malog psa da li ga besplatno sa sobom gore u kabini u kavezu mozes imati na letu za SAD i sa kojom to avio kompanijom? ili inace , koliko se mora platiti?
ako imas velikog psa koliko kosta prijevoz, kao tvoja karta ili neki odredjeni % tvoje karte? npr 75%, 50% ??

ChiliKimi
12.05.2011., 16:24
b ali me zanima ako imas malog psa da li ga besplatno sa sobom gore u kabini u kavezu mozes imati na letu za SAD i sa kojom to avio kompanijom?

A otkud ti to da gore u kabinu psi idu besplatno? Svaka aviokompanija ti psa naplaćuje ako ide gore. Kod Croatie airlines npr. je ista cijena za psa bez obzira ide li gore ili dolje.

ChiliKimi
12.05.2011., 16:27
bok dali itko zna koji dokumenti su potrebni za psa koji ide u SAD? jeli treba samo health certificate, pet passport i da je cijepljen protiv bjesnoce najmanje 30 dana prije odlaska? hvala

Mislim da ti je najpametnije nazvati američku ambasadu i pitati ih, oni bi ti trebali dati točne informacije. Ovako bi mogla dobiti polutočne informacije pa bi ti se moglo dogoditi da psa ne puste u zemlju.

piva007
12.05.2011., 22:18
http://www.ava-vet.hr/savjeti-vlasnicima/97-putovanje-u-inozemstvo-sa-ivotinjom

ali najbolje i najpametnije jest da uvijek kontaktiraš ambasadu države u koju putuješ.

E, sad, što se tiče uvjeta za putovanje. u pravilu je sve uvijek isto: knjižica, mikročip, cijepljenje bjesnoće. nakon toga su finese: čišćenje od glisti i trakavica, krpelja, buhi i sl.

Najveći problem jest taj titar antitijela i papirologija vetana uz dozvolu za ulazak.

Na Veterinarskom institutu se vrši testiranje titra antitijela, ali isključivo ukoliko životinja ne putuje u EU. Ukoliko putuje u EU, onda vet. institut nije ovlašten, nego se krv šalje u Ljubljanu. Dakle, odeš kod veta, on izvadi krv, ti je odneseš u vet. institut i to je to. cijena je 100kn+PDV.
Neke zemlje traže testiranje i na ostale bolesti (npr. lišmanija i sl. - pogledaj pod australiju). To se pola obavlja na vet. institutu a pola na vet. faksu na parazitologiji.

ali najbitnije: kontaktiraj ambasadu i neka ti daju STEP BY STEP uputstva...

Ivan051
10.06.2011., 20:50
Pozdrav,

kroz par dana trebao bih uvesti štene iz Srbije. Štene je mlađe od 3 mjeseca i ne može biti cjepljeno protiv bjesnoće. Kako bih ustanovio dali ipak postoji način za unos šteneta u RH kontaktirao sam sve žive od lokalnog veterinara do „Petra Čobankovića“ (Čitaj MPS) ali oni ili neznaju ili nežele pomoći pa sam odlučio sam proučiti pravilnike koji se odnose na tu temu, jer internetom po meni kolaju poprilično netočne informacije. Jedini problem je to što neznam dali te pravilnike dobro tumčim. Ja ću sada iznijeti dio onoga što sam izučio proteklih dana a ako itko ima neko mišljenje, sugestiju ili komentar, ili što već bio bih mu zahvalan da ga iznese i tako možda pomogne meni i drugima.

"Pravilnik o veterinarskim uvjetima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca" kaže da kućni ljubimci koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Europske unije i/ili nisu navedene na popisu zemalja u Dodatku II (p.s. Srbija nije navedena) moraju biti:

(a) označeni mikročipom,
(b) praćeni certifikatom iz PRILOGA I izdanim od veterinara ovlaštenog od nadležnog tijela, ili pri ponovnom ulasku putovnicom (psi iz Hrvatske),
(c) cijepljeni protiv bjesnoće-piše u putovnici ili u certifikatu do kada vrijedi cijepljenje
(d) podvrgnuti testu neutralizacije protutijela s rezultatom titracije barem jednake 0,5 IJ/ml na uzorku uzetom od strane ovlaštenog veterinara najranije 30 dana nakon cijepljenja i tri mjeseca prije premještanja–obavljeno u za to ovlaštenom laboratoriju koji možete naći na popisu objavljenom na linku
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm
Propisano razdoblje od tri mjeseca ne primjenjuje se na ponovni ulaz kućnih ljubimaca na područje Republike Hrvatske čija putovnica potvrđuje da je titracija protutijela sa pozitivnim rezultatom provedena prije nego je životinja napustila Republiku Hrvatsku.

I po tome ispada da se štene mlađe od 3 mjeseca nemože unijeti !!!

ALI!

Osim "Pravilnik o veterinarskim uvjetima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca" postoje još neki pravilnici koji bi po meni trebali vrijediti a i na stranicama ministarstva piše da će se kod pregleda na graničnim prijelazima i ti pravilnici poštivati odnosno primjenjivati. Jedan od tih pravilnika je i "Pravilnik o uvjetima nekomercijalnog kretanja mladih pasa i mačaka" kojeg apsolutno nitko ne spominje (čak mislim da ovi u ministarstvu ne znaju niti da postoji!) !!!

Pa tako članak 2. stavka 1. "Pravilnika o uvjetima nekomercijalnog kretanja mladih pasa i mačaka" kaže sljedeće:

Unos na područje Republike Hrvatske pasa i mačaka mlađih od tri mjeseca i necijepljenih protiv bjesnoće dozvoljen je pod uvjetima najmanje istovjetnim onima propisanim u članku 5. stavku 2. Pravilnika o veterinarskim uvjetima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca (»Narodne novine«, broj 72/07), iz država određenih u Dodatku II. Dijelovima B i C navedenog Pravilnika.

Članak 5. Stavka 2. "Pravilnika o veterinarskim uvjetima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca" kaže:

Dozvolit će se kretanje životinja vrsta navedenih u Dijelu A i B Dodatka I. ovoga Pravilnika, koje su mlađe od 3 mjeseca i necjepljene, ukoliko ih prati putovnica, i ako su od rođenja boravile na istom mjestu i nisu bile u kontaktu s divljim životinjama koje su mogle biti izložene infekciji, ili se kreću u pratnji majke o kojoj su još ovisne.

A članak 3. "Pravilnika o veterinarskim uvjetima za nekomercijalno kretanje mladih pasa i mačaka" koji omogućuje unos iz zemalja koje nisu članice Europske unije i nisu navedene na popisu zemalja u Dodataku II. "Pravilnika o veterinarskim uvjetima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca" kaže:

Do pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji članak 2. ovog Pravilnika primjenjuje se na unošenje pošiljaka u Republiku Hrvatsku iz svih zemalja, a nakon pristupanja samo na države koje nisu članice Europske unije.


E pa sada vi meni recite dali je unos moguć ili ne?????

Ivan051
10.06.2011., 20:56
http://www.forum.hr/showthread.php?p=34205075#post34205075

zdenka27
11.06.2011., 05:58
Iz mog iskustva - nije moguć!
I sama sam bila u istoj situaciji prije par mjeseci.

Ivan051
11.06.2011., 08:01
Možeš mi objasniti što su ti rekli na granici kada si htjela preći i koju su dokumentaciju tražili?

Ivan051
11.06.2011., 08:02
i dali si se probala pozvati na ovaj pravilnik?

zdenka27
12.06.2011., 06:21
Na granici s psom nisam bila ja, ali znam da bez titar testa nije dolazilo u obzir da puste psa u Hrvatsku.

Tillea
12.06.2011., 06:49
Ja sam prije nešto više od godinu dana kujicu vodila u sloveniju. Imala je oko 4 mjeseca i nije bila cijepljena, slovenski carinici su se najprije divili kako je slatka, pregledali putovnicu međutim nisu oni ni primjetili da nije cijepljena, neznaju gdje trebaju gledat...onda sam se ja izdala da nije cijepljena, no ipak su nas pustili... Ne kažem da treba riskirat, ali nisu tako strogi što se tiće toga...

mia.principessa
12.06.2011., 08:18
Mi smo išli nedavno u Sloveniju sa mačkom, nisu bacili pogled ni na putovnicu, ni na mačku. Mogli smo u korpici vozit bilo što...

zdenka27
13.06.2011., 06:00
UVesti psa (ili neku drugu životinju ) iz Srbije je druga priča jer je Srbija na popisu zemalja visokog rizika od bjesnoće.
Na svim carinskim prijelazima dobro znaju koje "papire" traže. Čini mi se da na granici s nekom drugom državom često niti ne znaju što bi sve životinja tj. vlasnik morao imati za potpuno legalan prijelaz.

Ivan051
13.06.2011., 07:08
Di se može naći taj popis zemalja visokog rizika od bjesnoće na kojem se nalazi Srbija?
Možeš staviti link da ne tražim?

zdenka27
13.06.2011., 08:07
Ustvari postoji popis zemalja niskog i srednjeg rizika. Sve koje nisu ni na jednom od tih popisa smatra se da su velikog rizika.
Sad se ne mogu sjetiti gdje sam našla taj popis, ali pokušat ću pronaći pa javim.

zdenka27
13.06.2011., 08:52
Evo ime dokumenta koji se primjenjuje, a sadrži i popis zemalja:
Odredbe koje se primjenjuju pri kretanju kućnih ljubimaca

Ivan051
13.06.2011., 09:06
Kao što sam naveo nekoliko postova prije to je samo jedan od pravilnika koji se primjenjuje. Ali on niti u jednom članku ne spominje rizične ili ne rizične zemlje. Uz njega postoje i drugi pravilnici koje svi, ne znam zašto, ignoriraju?

zdenka27
13.06.2011., 09:31
Ah, što da ti kažem - suosjećam s tobom!
I ja sam ( čitajući sve te pravilnike ) vjerovala da ću moći dovesti štene k sebi uz poneku dodatnu potvrdu, ali ...
Trenutno znam još jednog čovjeka koji je u istoj situaciji, a on je dugogodišnji uzgajivač i dobro je upoznat i sa zakonima i s praksom, a nemoćan je.
Srbija STVARNO ima problem s bjesnoćom pa pretpostavljam da je režim upravo zbog toga tako strog.

bojsane
08.07.2011., 11:31
Ustvari postoji popis zemalja niskog i srednjeg rizika. Sve koje nisu ni na jednom od tih popisa smatra se da su velikog rizika.
Sad se ne mogu sjetiti gdje sam našla taj popis, ali pokušat ću pronaći pa javim.


HE HE :rofl: Za sve zemlje EU (a iz nekog razloga važi i za Srbiju) TITAR test je obavezan! Mi smo, doduše, putovali sa našim psima (2kom) u Hrvatsku i Sloveniju i niko nas nije ni pogledao iako su psi lajali na carinike :mig: U
Grčkoj isto i svuda smo mogli ući sa psima... Inače, radi istine, TITAR test se radi u Srbiji u Novom Sadu, Pasterov institut i košta oko 45E. Tu se inače i rade testovi za okolne zemlje, uključujući i Hrvatsku! (naravno za one bliže granici), dolaze i mađari, makedonci itd. Ako se iz Hrvatske dolazi sa psom u Srbiju TITAR test je obavezan, mada ga reeetko traže na granici sem ako se ne naleti na nekog -revnosnog- carinika! Nama su zbog prodaje štenaca neki kupci iz EU zahtevali DNK test što košta oko 100E :mad: ali šta da se radi. Eto ako sam pomogao...:D

Timbalandica
19.07.2011., 09:06
Da ne otvaram novu temu, zna li netko kakva je praksa slati životinju u drugu zemlju (konkretno Rusiju) avionom, cargom?
Kako to ide, što je sve potrebno?

Bit će cijepljen, čipiran, ima rodovnicu...pas bi išao sam. osoba bi ga dočekala na aerodromu.

ChiliKimi
19.07.2011., 11:17
Da ne otvaram novu temu, zna li netko kakva je praksa slati životinju u drugu zemlju (konkretno Rusiju) avionom, cargom?
Kako to ide, što je sve potrebno?

Bit će cijepljen, čipiran, ima rodovnicu...pas bi išao sam. osoba bi ga dočekala na aerodromu.

Za to ti je najbolje nazvati cargo službu na aerodromu. A prije toga aviokompaniju s kojom bi pas letio pa s njima dogovoriti sve detalje. Informacije se razlikuju ovisno o kompaniji, pa nema smisla da ti pišem proceduru C.airlines a pas će letiti nekom drugom.

DorianGrey
20.07.2011., 11:39
Za to ti je najbolje nazvati cargo službu na aerodromu. A prije toga aviokompaniju s kojom bi pas letio pa s njima dogovoriti sve detalje. Informacije se razlikuju ovisno o kompaniji, pa nema smisla da ti pišem proceduru C.airlines a pas će letiti nekom drugom.

je:top: čak je najbolje provjeriti sa konkretnom zemljom,tj njihovim pravilima,jer se često mjenjaju,a čisto sumnjam da su naši,ali i ostali na aerodromu tako up to date:D

Timbalandica
20.07.2011., 13:50
Štene bi išlo preko croatia airlinesa najvjerojatnije. dečko je zvao i raspitao se. točno sada znamo cijenu. kada sve to obavimo, budem tu napisala kako je sve prošlo pa eto, ako netko bude imao sličan slučaj. :)

DorianGrey
20.07.2011., 17:16
Štene bi išlo preko croatia airlinesa najvjerojatnije. dečko je zvao i raspitao se. točno sada znamo cijenu. kada sve to obavimo, budem tu napisala kako je sve prošlo pa eto, ako netko bude imao sličan slučaj. :)

Super,sretno mu:top:

Timbalandica
20.07.2011., 18:38
Hvala ti puno! najradije bi išla sa štenetom, sve me strah ali eto....

DorianGrey
20.07.2011., 19:49
Hvala ti puno! najradije bi išla sa štenetom, sve me strah ali eto....

Razumijem te posve,ako je istina,a nemogu ziher reći jer nisam ja išao,nekada je jeftinije tako,u nekim periodima,ono kao ti ideš,a pas u krilu...sad o čemu to ovisi:ne zna:
kak god,ak je netko voljan platiti put i sve to da dobije štene,nadam se da ga bude jako volio i nek beba bude sretna u novom domu :w

atlantis
20.07.2011., 20:26
ljudi zar vam nije žao životinje koja satima sama putuje u hladnom i bučnom cargu aviona? :(

DorianGrey
20.07.2011., 20:40
ljudi zar vam nije žao životinje koja satima sama putuje u hladnom i bučnom cargu aviona? :(

je,ali jbg,kakva je situacija kod nas sa puno pasa,neželjinh a i "željenih".ako će tamo naći pravi i sretan dom..nekoliko sati u odnosu na cijeli život..ja tako razmišljam:ne zna:

Timbalandica
20.07.2011., 20:51
je,ali jbg,kakva je situacija kod nas sa puno pasa,neželjinh a i "željenih".ako će tamo naći pravi i sretan dom..nekoliko sati u odnosu na cijeli život..ja tako razmišljam:ne zna:

je, žao nam je atlantis...
ali evo kao što kaže Dorian...osoba stvarno želi tog psa, pružit će mu krasan dom.

DorianGrey
20.07.2011., 21:00
je, žao nam je atlantis...
ali evo kao što kaže Dorian...osoba stvarno želi tog psa, pružit će mu krasan dom.

to je najvažnije...a danas nije lako naći takve,toliko je napuštenih:(

staffmen
20.07.2011., 21:39
moram priznat da niam sve citao, tj nisam nista al eto da pitam.
Cesto vozim svojeg peseka samnom kad idemo negdje, npr vikendica i tak.
Dal bi trebalo nosit sa sobom knjizicu o cijepljenju ili kakakv dokument u slucaju da nas murija zaustavi ili to kod nas nije potrebno?

DorianGrey
21.07.2011., 00:50
Po zakonu ne znam,mislim tko te uopće od veterinara zaustavlja sa psom,a uostalom ak je čipiran,prek čitača sve znaju,TF vjerovatno zna,da li policija uopće traži ikada da se pas provjeri..možda eventualno ak je prijavljena krađa psa,a neki odgovara opisu:ne zna:

Vivy
25.07.2011., 19:05
Treba li pas imati markicu prilikom prelaska granice? Naime, moja ju je u igri izgubila i nismo ju našli. Uredno je cijepljena i čipirana, ima putovnicu. Cijepljena i čipirana je u svibnju, trebam li prije puta po nekakvu dodatnu potvrdu kod veta?

edit: Trebam prijeći granicu kod Neuma na putu prema DU....

mia.principessa
25.07.2011., 20:11
Treba li pas imati markicu prilikom prelaska granice? Naime, moja ju je u igri izgubila i nismo ju našli. Uredno je cijepljena i čipirana, ima putovnicu. Cijepljena i čipirana je u svibnju, trebam li prije puta po nekakvu dodatnu potvrdu kod veta?


Ne potvrdu već žig koji vet udari otraga u putovnicu. To u slučaju da već nemaš žig, jer čini mi se da isti vrijedi nekih 6mj.

Vivy
25.07.2011., 21:26
Ne potvrdu već žig koji vet udari otraga u putovnicu. To u slučaju da već nemaš žig, jer čini mi se da isti vrijedi nekih 6mj.

Nemam udaren žig. Moram onda ići po to. Hvala na odgovoru!:)

edit - a jel mi treba nova markica?

Corduroy
25.07.2011., 21:46
Ne.
Dovoljno je čip, cijepljenje i ovjerena knjižica

Self-portrait
28.07.2011., 13:13
Imam dvije mace (1 god i 2 god.) i obje su isključivo kućne, ne izlaze iz stana. Sterilizirane su ali nisu cijepljene, i veterinar je rekao da im nije nužno cijepljenje ako ne izlaze van. Samo su bile tretirane protiv parazita i buha.
E sad me zanima da li s njima mogu prijeći granicu BiH bez cijepljenja, jer putujem za nekoliko dana, a od cijepljenja do putovanja bi moralo proći neko vrijeme.

ChiliKimi
28.07.2011., 13:35
Treba li pas imati markicu prilikom prelaska granice? Naime, moja ju je u igri izgubila i nismo ju našli. Uredno je cijepljena i čipirana, ima putovnicu. Cijepljena i čipirana je u svibnju, trebam li prije puta po nekakvu dodatnu potvrdu kod veta?

edit: Trebam prijeći granicu kod Neuma na putu prema DU....

Ako prelaziš samo preko Neuma treba ti knjižica (psa ionako zakonski moraš cijepiti i čipirati neovisno o putu). I to je sve. Neum je tranzit i za njega ne vrijede propisi kao za ostale granice. Čitač čipa prije tjedan dana nisu imali na granici, psa nisu ni pogledali niti su tražili išta za njega ali mene je zanimalo imaju li čitač pa sam ih pitala. Tako da... Mrzim to sranje od granice ali nikad nisam imala problema ni sa psom ni sa 9 reptila koji putuju samnom preko te tzv. tranzitne granice.

katija
20.10.2011., 16:12
Hej!
Jel mi može netko reći koliko dugo vrijedi takva potvrda koju izdaje veterinar u Hrvatskoj? Konkretno, idem u Albaniju i namjeravam ostati 2mj pa me zanima koja je procedura u povratku. Hvala!

Pimpinell@
20.10.2011., 16:16
vrlo nezgodno...morat ćeš ako se ne varam tamo raditi titar na antitijela da bi te pustili natrag...

katija
24.10.2011., 20:44
Da, nezgodno. A ako ostajem 20 dana? Koliko dugo mogu ostati a da tamo ne moram nikakve posjete veterinaru imti ako netko ima iskustva?

Corduroy
24.10.2011., 20:46
Hej!
Jel mi može netko reći koliko dugo vrijedi takva potvrda koju izdaje veterinar u Hrvatskoj? Konkretno, idem u Albaniju i namjeravam ostati 2mj pa me zanima koja je procedura u povratku. Hvala!

Potvrda vrijedi, ako se ne varam, četiri mjeseca.
Za povratak iz Albanije ne znam da li treba titar. Pitaj radije u ministarstvu nego ovdje na forumu

Pimpinell@
24.10.2011., 21:30
Potvrda vrijedi, ako se ne varam, četiri mjeseca.
Za povratak iz Albanije ne znam da li treba titar. Pitaj radije u ministarstvu nego ovdje na forumu

Iz Srbije i CG treba..netko je ovdje svojevremno stavio popis zemalja iz kojih treba...jerojatno Albanija spada u to..treba pogledati ovdej po temi ili kao što kažeš nazvati ministarstvo

lapdog
24.10.2011., 22:22
Definitivno nazovi. Meni nešto zvoni da bi titar trebao ako se pas uvozi od tamo, a ne ako samo ide u posjet. Inače, na granici s Srbijom ni naši ni njihovi nisu pojma imali što gledaju kad smo im dali dokumente, bez problema smo prošli i unutra i van sa ovjerom knjižice tj. po starom pravilu "papirom" ovjerenim kod veta. Zapravo, Srbima se nije dalo ni gledat, a naši su se sjatili i vjećali, a promatrala sam ih-papir nisu ni skužili nego random otvorili knjižicu na čišćenje od parazita.:D

Corduroy
24.10.2011., 22:30
. Zapravo, Srbima se nije dalo ni gledat, a naši su se sjatili i vjećali, a promatrala sam ih-papir nisu ni skužili nego random otvorili knjižicu na čišćenje od parazita.:D

Pa Srbe u pravilu boli ....
Titar treba za izlazak iz Srbije, a za ulazak u Hrvatsku. Tako da naši i pregledavaju. Izgleda da ne znaju svi što treba gledati :zubo: , ali vjeruj mi vračali su ljude bez testa

Da ne bi bilo nismo znali

lapdog
24.10.2011., 22:54
I kad je pas iz Hr, pa se vraća doma (kratko vrijeme u pitanju)? Ili vrijedi samo za uvoz (pas iz Srbije)?

Corduroy
24.10.2011., 22:55
I kad je pas iz Hr, pa se vraća doma (kratko vrijeme u pitanju)?

Upravo te su vračali.
Nisam upoznao nikoga tko je uvozio iz Srbije tako da za taj dio ne mogu reči

Pimpinell@
24.10.2011., 23:01
Pouzdano znam jer sma u kontaktu sa uzgajivačem iz Srbiej da je titar obavezan
Isto tako, naši psi koji idu tamo u povratku titar obavezan, što je komedija ali eto..obavezan je..po logici, vrijedilo bi i za ALbaniju..
To što netko NE gleda taj put ne znači da po zakonu niej dužan gledati, ne gleda ti ni u gepek uvijek..sve do jednom.

lapdog
24.10.2011., 23:02
Kakvo sranje!:eek: Pitali smo vetove kad smo vadili dopuštenje, nisu spominjali to. Fala za info, planirali smo opet ić.

Pimpinell@
24.10.2011., 23:42
Evo, sa jednog drugog mjesta, odgvoor iz ministarstva

**Poštovana,

U skladu s Pravilnikom o veterinarskim uvjetima za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca (NN 72/2007) slijedeći uvjeti za uvoz pasa iz Srbije moraju biti zadovoljeni:

- mora biti označen elektronskim sustavom identificiranja (mikročip),

- mora biti praćen putovnicom izdanom od veterinara ovlaštenog od nadležnog tijela, kojom se potvrđuje važeće cijepljenje protiv bjesnoće, ili ponovno cijepljenje, ukoliko je primjenjivo,

te s obzirom da se radi o zemlji koja nije navedena u Dodatku II, Dijelu C, mora biti podvrgnut i neutralizaciji protutijela na uzorku uzetom od strane ovlaštenog veterinara najranije 30 dana nakon cijepljenja I tri mjeseca prije uvoza , koje se provodi u odobrenom laboratoriju (u EU ili trećoj zemlji) za testiranje na bjesnoću.

Ovaj test traži se pri ulasku životinje iz Srbije u Hrvatsku, dakle pri povratku.

Pozdrav, Nataša Lončarić

dodatak

**Poštovana,

Bez obzira na to koliko se zadržavate u Srbiji morate imati titar antitijela na bjesnoću. Najbliži ovlašteni laboratorij je u Ljubljani. Krv za pretragu psu može izvaditi ovlašteni veterinar, I poslati je na pretragu. Ne znam koliko se čeka nalaz, to će Vam vjerojatno znati reći ovlašteni veterinar. Uzorak mora biti uzet od strane ovlaštenog veterinara najranije 30 dana nakon cijepljenja I tri mjeseca prije uvoza.

S poštovanjem, Nataša Lončarić**

nadalje, svi tvrde da ih nitko ništa ne pita kad se vraćaju, međutim, zakon je jasan i mogu ako hoće pitati i mogu ako hoće raditi probleme ako se naleti na revne carinike.

lapdog
25.10.2011., 15:44
:top:

Ako netko ima još saznanja ili linkova o ovome, molim da stavi da proučim.

...mora biti podvrgnut i neutralizaciji protutijela na uzorku uzetom od strane ovlaštenog veterinara najranije 30 dana nakon cijepljenja I tri mjeseca prije uvoza , koje se provodi u odobrenom laboratoriju (u EU ili trećoj zemlji) za testiranje na bjesnoću.Nije mi jasan ovaj dio. Znači, mora proći min. 30 dana od cijepljenja, ok. Psi se cijepe redovito jednom godišnje, nije frka.

A što je sa ovih 3 mj? Titar se radi barem 3 mjeseca prije puta ili unutar 3 mj pred put? Koliko dugo onda nalaz vrijedi tj. kad ističe i kad treba ponoviti titar? Za svako putovanje ili traje određeni period?

Hvala.

(Fakat bi pukla da su nas vratili, a raspitivali smo se baš konkretno za Srbiju, nitko ovo nije spomenuo. Mogu samo zamislili koje probleme ovo može stvoriti ljudima. Ajde, mi imamo familiju tamo, zato smo je i vodili jer su je svi htjeli upoznati, mala išla na svadbu sa nama, mogli smo i ostati još ili ostaviti nju kod njih jer znaju sa psima, ali zajeb u svakom slučaju. Sad se želim spremiti jer ćemo ići vjerojatno opet, nije mi problem platiti nalaz-iako ga smatram nepotrebnim, no zakon je takav, tu ništa ne mogu.)

Pimpinell@
25.10.2011., 15:49
e, budući da kvotaš ovaj dio koji sam postala moj ti je odgovor-nemam pojma..-treba kontaktirati nadležne koji očito nisu u stanju smisleno odgovoriti na postavljena im pitanja, kao što vidiš nažalost iz ove gornje prepiske..

ono što je beskrajno smiješno i meni beskrajno kao i tebi očito nerazumljivo...što ja to imam vaditi i kad ću to vaditi ako sam posjetila recimo CG sa psom na 4 dana..

jer, po njihovoj logici titar vadiš ZATO jer si bila u zemlji koja ima veći stupanj bjesnoće...
ali ako si ostala 5 dana, KADA I KAKO ćeš vaditi glupi titar a radi ga LJUbljana..

mislim...

sad čačkam dalje po netu pa ispada da se test radi ovdje prije odlaska van i treba ga imati sa sobom..pri ulasku..
ili sam opet nešto krivo shvatila..

edit:nisam ništa ovaj put rivo shvatila..ima nešto na ljubimcima o tome..titar se vadi ovdje cijena oko 100 eura:lol: prava sitnica..carinik na granici tvrdi da to ne treba, ministarstvo da treba, na njihovim stranicama...

*ebe lud zbunjenog kao i za sve u nas..

lapdog
25.10.2011., 16:01
Da, upravo to. Tako i tako taj nalaz ništa ne znači kad je pitanju posjet (uredno cijepljeni pas "Hrvat" provede par dana negdje i vraća se doma-teoretski se može zaraziti tamo i donjeti bjesnoću doma, ali po pitanju titara ništa ne znači dokaz da je "bio" nezaražen). Uvoz je, po meni, druga stvar (pas rođen tamo).

Ispada da nemoš vodit psa nigdje dok svi ne budemo EU.:rolleyes:

twistdrum
25.10.2011., 16:04
Da, upravo to. Tako i tako taj nalaz ništa ne znači kad je pitanju posjet (uredno cijepljeni pas "Hrvat" provede par dana negdje i vraća se doma-teoretski se može zaraziti tamo i donjeti bjesnoću doma, ali po pitanju titara ništa ne znači dokaz da je "bio" nezaražen). Uvoz je, po meni, druga stvar (pas rođen tamo).

Ispada da nemoš vodit psa nigdje dok svi ne budemo EU.:rolleyes:

pa jel stigneš napisati mail ovima kaj je Pimpinell@ postala ovdje - nek ti da adrseu i baš pitaj ovo

Pimpinell@
25.10.2011., 16:06
Ako se pas može tako lako zaraziti zašto ga uopće cijepimo i bacamo pare na to :cerek:

p.s. nemam adresu, to je tekst sa jednog drugog foruma, najbolje pitati veterinare i inpekciju..ili koga li već...pojma nemam.

lapdog
25.10.2011., 16:11
Može, davaj mail.

Uglavnom, sada bih ovako postupila. Izvadila bi fakin titar i potvrdu pa neka proučavaju koliko hoće. Zanima me samo koliko nalaz vremena "traje" tj. koliko često se treba vaditi, te koji datum na njemu trba pisati u odnosu na povratak, "uvoz", u Hr.

Što je najgore, u praksi sam mogla prebacit kamion pasa i mačaka, nemaju pojma. Ali da, nikad ne znaš kad ćeš naletiti na nekog tko zna sve. Mada, čini mi se da ni ovi koji su zakon propisali neznaju točno... No, ja za svoju Konu nebih svjesno riskirala.

Pimpinell@
25.10.2011., 16:18
Nemam mail:cerek:

Čitaj gore što sam napisala...

lapdog
25.10.2011., 16:22
Pisale u isto vrijem.:mig:

Niš, kad bude potrebno ću im se svima skupa krvi napit.:)

Javim ako bude kakvih novosti.

flapjack
06.01.2012., 10:37
Zdravo svima.. imam takodje jedno pitanje vezano za prelaz granice sa zivotinjama.. Imam morsko prase i papagaja (braunouhog), nemam nikakve papire, a zeleo bih da ih sa sobom ponesem u nemacku.. Ako iko ima neku informaciju znacilo bi mi, kako da predjem granicu? Hvala unapred..

allayna
27.02.2012., 08:34
Molim pomoć...

za nekih mjesec dana bi trebala avionom u posjet rodbini u Njemačku. Peseka ne mogu nikako ostaviti doma s mojima,dakle povela bih ga sa sobom.
Da li je netko od vas već išao s Germanwingsom sa životinjom i kakva su vam iskustva?
Da li znate gdje se može nabaviti ta specijalna putna torba i po kojoj cijeni?
Da li ljubimac bude s nama gore u kabini ili doli u "prtljažniku"?
Ja imam patuljastog pekinezera, cca 6 kg.

Hvala...

nninach
27.02.2012., 14:18
Putovala sam sa croatia airlinesom iz belgije sa štenetom od 8 kg i nije bilo nikakvih problema. Bio je samnom u kabini, spavao mi u krilu.
Pri kupnji karte moraš kontaktirati avio kompaniju da pas ide sa tobom te ih pitati za veličinu torbe koja je propisana.
Obično kilaža psa sa torbom smije biti do 8kg. Pri check inu pošalju te da uplatiš 'kartu' za psa. To ide po kilaži, obično bude 10e za 1kg. Dakle kojih 60-70e u tvom slučaju. I dobiješ potvrdu za to koju predaš pri check inu. Savjetujem ti da uz psa u torbi ne nosiš više svojih torbi osim glavnog kofera koji predaš pri checkinu. Biće ti naporno. Pas pri ulasku u avion, polijetanju i slijetanju ali to ovisi o posadi i njihovoj volji, ja sam svojeg izvadila iz torbe i više ga nisam vraćala u nju. Po pravilima mora biti u torbi pod tvojim nogama tako da sa ostalim torbama u kabini nećeš imat kamo a i naporno je po aerodromu sa toliko stvari i psom. Pri povratnom letu također se mora najaviti pas u kabini. Jer zakon dopušta samo jednu životinju u avionu. Torbe ima za kupiti po pet shopovima, znam da ima u pet centru. Nisu nešto preskupe. Ali pitaj za veličinu prije.

elias_zg
04.03.2012., 18:15
Pozdrav!

Spremam se kupiti mačku u inozemstvu(EU) i zanima me što je sve potrebno kod ulaska u RH sa mačićem i što je potrebno da bi Felinološki savez nostrificirao rodovnicu.
Ako ima netko osobno iskustvo da mi se kaže.

p.s. da li ima još koji aktivni forum osim ovog vezan za kućne ljubimce? jer sve što sam našao su mrtvu/polumrtvi forumi.

Unaprijed Hvala!

pikuli
04.03.2012., 18:31
ne znam odgovor, ali znam da ti je najsigurnije pitati direkt njih http://www.sfdh.hr/.
imaju i profil na fejsu ako ti je tako brže za komunicirati.

pink hero
06.03.2012., 15:02
Sorry ako je već bilo, ne mogu naći. Zanima me što treba ako sa psom idem na jedan dan preko granice? Jel to uopće izvedivo? Zanima me za Austriju, Sloveniju, Italiju, općenito EU. A i za Bosnu, ne znam jel za Bosnu isto kao za Srbiju?

mia.principessa
06.03.2012., 15:48
Sorry ako je već bilo, ne mogu naći. Zanima me što treba ako sa psom idem na jedan dan preko granice? Jel to uopće izvedivo? Zanima me za Austriju, Sloveniju, Italiju, općenito EU. A i za Bosnu, ne znam jel za Bosnu isto kao za Srbiju?

Pretpostavljam da se u međuvremenu nije ništa promijenilo...pas treba biti cijepljen protiv bjesnoće, izvadiš mu putovnicu u koju veterinar potvrdi da pas nije bolestan, i to je to...mislim da vrijedi 6mj. Nama u principu nikad nisu gledali ni putovnicu, a ni životinju koja je s nama....S tim da mislim da je za Srbiju nešto malo kompliciranije.

pink hero
06.03.2012., 17:38
principesso, hvala ti! moj westy stiže za mjesec dana, a nikad nisam imala psa pa mi je sad sve novo :)

meeran
06.03.2012., 17:44
Pas moram biti cijepljen protiv bjesnoće i čipiran. Mora naravno imati knjižicu u kojoj je to sve evidentirano i koja ima prijevod na engleski. Par dana prije puta odeš do veta da ti napiše u knjižicu da je pas zdrav i lupi štambilj i to je to.

wlenarsi
07.03.2012., 11:05
Mora imati i potvrdu da nema zarazne bolesti koja vrjedi 3 mjeseca.:D

meeran
07.03.2012., 11:54
Par dana prije puta odeš do veta da ti napiše u knjižicu da je pas zdrav i lupi štambilj i to je to.

Pa to je potvrda, napiše da u knjižici da je pas zdrav. Mi nikad nismo imali problema dok smo prelazili granicu sa navedenim dokumentima

Didi
07.03.2012., 12:41
Sad ću se ja malo praviti važna, a svojevremeno ni sama nisam znala. I piše negdje baš na ovoj temi, samo treba malo potražiti.

Postoji nešto što se zove veterinarsko-zdravstvena svjedodžba (poznatija kao "veterinarska knjižica") uz koju treba izvaditi posebnu potvrdu o psećem zdravlju, a ta potvrda vrijedi šest mjeseci.

A postoji i druga knjižica koja se zove putovnica za kućnog ljubimca i upotrebljava se za pse, mačke i vretice. Ta knjižica na početku izgleda posve isto kao i veterinarska - upisuju se sva cijepljenja i tretmani, ali na kraju ima dvije stranice (klinička pretraga i ovjera koje vet mora potpisati i udariti žig eda bi životinja smjela prijeći preko granice.

Jasno da je zgodnije imati ovo drugo pa smo mi to nabavili čim smo doznali za tu mogućnost. I vrijedi godinu dana, to jest do sljedećeg cijepljenja.

P. S. Ako je veterinarska knjižica u međuvremenu ukinuta, tim bolje.

Timbalandica
07.03.2012., 12:52
moj vet svima daje te putovnice,mislim da nitko niti ne dobije tu svjedodžbu.

Corduroy
07.03.2012., 12:58
Sad ću se ja malo praviti važna, a svojevremeno ni sama nisam znala. I piše negdje baš na ovoj temi, samo treba malo potražiti.

Postoji nešto što se zove veterinarsko-zdravstvena svjedodžba (poznatija kao "veterinarska knjižica") uz koju treba izvaditi posebnu potvrdu o psećem zdravlju, a ta potvrda vrijedi šest mjeseci.

A postoji i druga knjižica koja se zove putovnica za kućnog ljubimca i upotrebljava se za pse, mačke i vretice. Ta knjižica na početku izgleda posve isto kao i veterinarska - upisuju se sva cijepljenja i tretmani, ali na kraju ima dvije stranice (klinička pretraga i ovjera koje vet mora potpisati i udariti žig eda bi životinja smjela prijeći preko granice.

Jasno da je zgodnije imati ovo drugo pa smo mi to nabavili čim smo doznali za tu mogućnost. I vrijedi godinu dana, to jest do sljedećeg cijepljenja.

P. S. Ako je veterinarska knjižica u međuvremenu ukinuta, tim bolje.

Zamjenjena je ovom drugom

meeran
07.03.2012., 13:42
A postoji i druga knjižica koja se zove putovnica za kućnog ljubimca i upotrebljava se za pse, mačke i vretice. Ta knjižica na početku izgleda posve isto kao i veterinarska - upisuju se sva cijepljenja i tretmani, ali na kraju ima dvije stranice (klinička pretraga i ovjera koje vet mora potpisati i udariti žig eda bi životinja smjela prijeći preko granice.


Na ovo sam ja mislila ali se nisam znala tako lijepo izraziti :)

wlenarsi
07.03.2012., 15:58
Sad ću se ja malo praviti važna, a svojevremeno ni sama nisam znala. I piše negdje baš na ovoj temi, samo treba malo potražiti.

Postoji nešto što se zove veterinarsko-zdravstvena svjedodžba (poznatija kao "veterinarska knjižica") uz koju treba izvaditi posebnu potvrdu o psećem zdravlju, a ta potvrda vrijedi šest mjeseci.

A postoji i druga knjižica koja se zove putovnica za kućnog ljubimca i upotrebljava se za pse, mačke i vretice. Ta knjižica na početku izgleda posve isto kao i veterinarska - upisuju se sva cijepljenja i tretmani, ali na kraju ima dvije stranice (klinička pretraga i ovjera koje vet mora potpisati i udariti žig eda bi životinja smjela prijeći preko granice.

Jasno da je zgodnije imati ovo drugo pa smo mi to nabavili čim smo doznali za tu mogućnost. I vrijedi godinu dana, to jest do sljedećeg cijepljenja.

P. S. Ako je veterinarska knjižica u međuvremenu ukinuta, tim bolje.

..hmm,važićka :cerek:

sve stoji sem da je sad jedna knjižica- pasoš ( i dobro je imati sliku!) i potvrda ne smije i ne vredi više od 3 mjeseca!:amen:...:mudri:

:durica

pikuli
07.03.2012., 20:34
Sorry ako je već bilo, ne mogu naći. Zanima me što treba ako sa psom idem na jedan dan preko granice? Jel to uopće izvedivo? Zanima me za Austriju, Sloveniju, Italiju, općenito EU. A i za Bosnu, ne znam jel za Bosnu isto kao za Srbiju?

poznanici su prije par mjeseci išli sa psom na izložbu u srbiju i rečeno im je da za se vratiti u hrvatsku trebaju imati titar na bjesnoću odrađen od jednog strane slovenskog laboratorija koji je ovlašten na razini eu (vjerojatno bi važio i od nekih drugih ovlaštenih labosa iz eu) i to košta oko 400kn. napravili su to.

isto pravilo važi i za povratak iz ostalih zemalja koje nisu u eu, no u to vrijeme su se moji roditelji sa psom vratili sa puta iz bosne bez problema i pitanja. :ne zna:

Nea 37
08.03.2012., 10:13
Imam Amstaff-a, čistokrvnog s rodovnicom, putujem krajem svibnja u USA na tri mjeseca...još uvijek razmišljam da li povesti njega sa sobom ili je to ipak sve za njega previše stresa???
Provjerila sam uvjete, znam da ide u cargo, u pečaćenom transporteru koji se spaljuje na odredištu, ne znam koliko traje karantena u USA, nisam još konkretno ništa dogovarala sa svojim vet. jer još vagam da li ga povesti ili ostaviti u dobrim rukama...ima li netko ko je putovao tako s većim psom koji ide u cargo i kakva su iskustva?? da li mu se prije odvajanje daje nešto za smirenje pa da lagano kunja ili ..ne znam ni ja šta???
sve mi to izgleda nekako nehumano jer nema kontakta kod presjedanja ...da mu se nešto dogodi tokom leta, ne bih si nkad oprostila :(((((
please, ako je neko letio tako....molim iskustva iz prve ruke, tako da odlučim šta napraviti :ne zna:
pozzz svima :)

holly-trooper
20.04.2012., 16:25
mi sutra putujemo sa psom u italiju prek slovenije, imamo tu putovnicu za psa i pitali smo veterinara treba li nam ta ovjera na zadnjoj stranici knjižice, rekao je da ne treba, da je samo bitno da pas ima tu putovnicu, da je cijepljen i čipiran

nadam se da je to točno

e sad me još nešto zanima, hoće li na granici psu očitavati čip?
i koji je proces? predamo njenu putovnicu skupa s našim ispravama? ili moramo stati sa strane negdje?

i da li se psi mogu voditi preko svih graničnih prijelaza? zadnji put kad sam se o tom raspitivala, a to je bilo prije desetak godina, rečeno mi je da pas smije prelaziti granicu samo tamo gdje imaju ovlaštenog veterinara

LulaMay
01.05.2012., 14:09
Htjela bih da kupim psa iz Srbije s tim da bi dostava bila vrsena za Sarajevo. Štene je staro mjesec i pol. Koji papri mi tačno trebaju za prenos preko granice (pas putuje autobusom) i da li ima nekih nadoplata??

Pimpinell@
01.05.2012., 14:14
Htjela bih da kupim psa iz Srbije s tim da bi dostava bila vrsena za Sarajevo. Štene je staro mjesec i pol. Koji papri mi tačno trebaju za prenos preko granice (pas putuje autobusom) i da li ima nekih nadoplata??

da je za HR štene bi trebalo imati titar test, i ne može biti tako malo..a za bosnu ne znam..ali uzgajivač bi trebao znati

ne uzimaj tako malo štene...ispod 8 tjedana nikako..a i kasniej od toga, još bolje..

masha01
01.05.2012., 14:25
Da, pravi uzgajivac tocno zan sta treba ako pas ide preko granice :D
I nikad nedaju stene prije 8og tj!

linalinač
01.05.2012., 14:43
Didi, dakle prije puta kod dr. Matka moramo kod veta da nam udari žig u putovnicu da je pas zdrav?

Pimpinell@
01.05.2012., 14:53
Didi, dakle prije puta kod dr. Matka moramo kod veta da nam udari žig u putovnicu da je pas zdrav?

da..to ti je i radi izlaska i radi ulaska..to je malo drugačiji pečat nego inače i udara se sasvim straga, pred kraj knjižice

Didi
01.05.2012., 15:39
Treba, da. Samo što onda guraš taj pseći pasoš svima u ruke, a nitko te i ne gleda. No, jednom su nas gledali. To jest psima očitavali čip. Pa je Slovenac naivno ušao u auto, kao, sad će on, a njih su ga dvije svega izlizale, izletile iz auta i rastrčale se po granici. :cerek:

holly-trooper
01.05.2012., 17:04
za sloveniju ne treba ta potvrda, ima na internetu precizno sto treba za koju zemlju i za ulazak u rh, ovisi dal putujes u eu i dal iz nje ulazis u rh, jer za non eu je drukcije malo

za slo ide: putovnica, cip i uredno cijepljenje

a koliko su zainteresirani na granici za pregledavanje toga, mogla sam tigra debelog prosvercati i tam i nazad, na bregani nema nikakvih problema

to je moje iskustvo s putovanja od proslog tjedna

Butra Butrich
30.07.2012., 11:46
Pozdrav!

Putujem u Ameriku brodom za 6mj. s mačkom. Brod kreće iz Southamptona, dakle UK. Sad me zanima da li mačke svejedno trebaju proći onu karantenu kao kod selidbe u UK? S obzirom da idem samo na brod, ne vidim zašto bi trebali to primjeniti, al opet, tko zna s njima.

Zna li itko što o tome? :confused:

Lara0912
28.09.2012., 16:08
Mozda tema vec postoji, ali je nisam nasla.
Uglavnom, nedavno sam udomila jedno malo slatko napusteno stene. Toliko sam se vezala za njega. Uskoro idem u Sloveniju gdje cu se zadrzati duze vrijeme. I naravno htjela bih njega voditi sa sobom.
Ali radi se o tome da nemam papire za njega. Problem je u tome sto ne znam ni datum kada se okotio, niti rasu (mjesanac je). Gdje sam se god raspitivala, rekli su mi da bez ovih informacija ne mogu rijesiti papire za njega. Postoji li neki nacin da to rijesim?
Da li je itko upucen kome i gdje da se obratim?
Hvala!:)

ja u kutu
28.09.2012., 16:25
Ništa lakše, cijepi ga protiv zaraznih bolesti i bjesnoće te ga čipiraj ( to se radi automatski pri cjepljenju protiv bjesnoće ) i imaš riješenu stvar. Knjižicu obavezno nosi sa sobom naravno, kad putujete!

sonja:)
28.09.2012., 16:44
. Gdje sam se god raspitivala, rekli su mi da bez ovih informacija ne mogu rijesiti papire za njega. Postoji li neki nacin da to rijesim?
Da li je itko upucen kome i gdje da se obratim?
Hvala!:)

krivo su ti rekli il su mislili da se radi o rodovnici ili kojecemu. koliko sam ja upucena, za preko granice je dovoljna njegova knjizica s potvrdama o cijepljenju i čipiranju. datum rođenja je tak nebitan, bubnes ga, rasa - čistokrvni mješanac :cerek:
znaci, kod veta na bocke i čipiranje i mirna si.

twistdrum
28.09.2012., 16:50
svi psi na plavoj šapi te velika većina na udomljavanju su nađeni negdje na cesti i svi su čipirani, cijepljeni protiv bjesnoće a i protiv zaraznih bolesti te dalje i kastrirani.
dođeš vetu, veliš da si ga našla na cesti, on procijeni dob pa prema tome napišete datum rođenja u knjižicu i tam se upisuju sva cijepljenja.
i mislim da na ovim novim knjižicama i piše Putovnica?

sonja:)
28.09.2012., 17:15
.
i mislim da na ovim novim knjižicama i piše Putovnica?

na mojoj od mačketine pise, a izvađena je negdje u 3 mjesecu ove godine (jest da ja nesmijem s njom preko granice jer nije cjepljena na bjesnocu, ali to nema veze s ovom pricom, jer psi *moraju* zakonom bit cjepljeni tak da...) uglavnom, sto posto je knjizica sa svim cjepivima i cipom ujedno i putovnica.

Lara0912
28.09.2012., 17:30
Hvala svima !! :)

Nisam znala da je toliko jednostavno :) Razveselili ste me !

Pimpinell@
28.09.2012., 17:39
Da ali...nije dovoljno samo cijepljenje vec i titar antitijela na bjesnocu. Neke zemlje to traze pa se raspitaj kako je sa Slovenijom

Lara0912
28.09.2012., 18:22
Da ali...nije dovoljno samo cijepljenje vec i titar antitijela na bjesnocu. Neke zemlje to traze pa se raspitaj kako je sa Slovenijom

OK, evo bas "guglam" da vidim kako stvari stoje.
Sutra idemo kod veterinara, ali dok ne odem zanima me jos par stvari. Imala sam pse i prije, ali ih nikada nisam dobila kao stenad. Vec su bili stari po pola godine i vise. A ovaj je jakooo mali, mislim da nije stariji od tri-cetiri mjeseca (otprilike). E sad me zanima, koliko pas mora biti star da bi se mogao cijepiti?

ja u kutu
28.09.2012., 18:43
Na zaraze što prije , ako već nije cjepljen i dati mu sredstvo protiv untarnjih parazita. Protiv bjesnoće je isto okej no inaće nemaš neke žurbe do 6 mjeseca. No, kako već putuješ, obavi sve kaj trebaš i mirni ste.

LilLiYellow28
28.09.2012., 18:43
OK, evo bas "guglam" da vidim kako stvari stoje.
Sutra idemo kod veterinara, ali dok ne odem zanima me jos par stvari. Imala sam pse i prije, ali ih nikada nisam dobila kao stenad. Vec su bili stari po pola godine i vise. A ovaj je jakooo mali, mislim da nije stariji od tri-cetiri mjeseca (otprilike). E sad me zanima, koliko pas mora biti star da bi se mogao cijepiti?

Mi smo Reinu odveli kod veterinara cim smo ju kupili, znaci dobila je vakcinu i nakon 3 jedna revakcinu, tj stenecnjak il kak se vec zove, tableticu protiv nametnika. Sa nepuna 3 mjeseca je dobila cip i putovnicu. I sad neki dan je napunila 3 mjeseca tak da cemo je samo odvesti na cjepivo protiv bjesnoce.

holly-trooper
28.09.2012., 19:56
za sloveniju ne treba titar, a time ni za zemlje sengena, kad predjedj granici u eu si. Treba biti cijepljen protiv bjesnoce i cipiran s veterinarskom knjizicom koja je ujedno i putovnica. Ne treba nista dodatno. Cijepljenje na zarazne je opcionalno, ali preporucljivo. Proputovala italiju i sloveniju s psom nekoliko puta, jedva ga i pogledali, knjizicu nisu otvarali, ali treba sve biti uredno izvrseno

anabell_lee
28.09.2012., 22:01
točno tako, za sloveniju i zemlje EU ne treba ništa. mi smo išli isto tako samo sa psećom putovnicom, bez prethodnih pregleda.

e sad, kod jednog veterinara nam je rečeno da nam za srbiju i zemlje koje nisu u EU treba tzv. certifikat (bijeli a4 komad papira s potvrdom i testovima da je pas zdrv itd...). no kako je prije puta naš veterinar bio zatvoren zbog preuređenja, ultetili smo u groznu bubu i tamo se veterinar pravio ko da je pao s marsa kada smo ga pitali za certifikat (koji sam kod drugog veterinara držala u rukama)... tako da je napisao samo da je pas pregledan prije puta. pas je trenutno s dečkom u srbiji, ja sam se vratila u hrvatsku i moram se vratiti po njega jer ne može bez vlasnika preko granice. i iskreno se nadam da nam neće raditi probleme jer nemamo taj certifikat :tuzni:

ako netko ima neki savjet, i više je nego dobrodošao :)

Pimpinell@
28.09.2012., 22:27
ehhh....da...ako je udario u putovnicu onaj posebno pečat kojim dokazuje da je pas pregledan i zdrav onda ne bi smjelo biti problema...
na taj način smo dvije kuje preveli iz Srbije..


sjećam se da si pisala o ovome i prije

anabell_lee
29.09.2012., 07:18
Jesam, na temi o veterinarskim stanicama, kad sam se zalila na bubu :zubo:
I kad su nam u srbiji rekli da bismo mogli imati problema prilikom ulaska u rh...

vet.teh
29.09.2012., 09:12
Moja je usla iz Srbije samo sa knjizicom/putovnicom i obavljenim titar testom,nisu radili nikakve problem,nisu cak ni pogledali u papire :durica

anabell_lee
29.09.2012., 09:16
eh pa u tome je stvar, na hrvatskoj granici pri povratku mogli bi nas vratiti jer nemamo taj test...

vet.teh
29.09.2012., 09:22
A ne znam,eto nama nisu ni pogledali ni rekli ista,cak su vise radili problema na srpskoj strani,mislim nisu radili nikakvu frku vec su dobrih 10 min drzali predavanje kak nije ok prevoziti psa,bla bla bla,kak oni to ne vole ali ni oni nisu nis pregledali nego kad su zavrsili sa predavanjem samo smo presli.

Pimpinell@
29.09.2012., 10:33
eh pa u tome je stvar, na hrvatskoj granici pri povratku mogli bi nas vratiti jer nemamo taj test...

da, mogli bi ako se zainate, zaista bi mogli..
jer je titar test ono što se traži za pse koji izlaze i ulaze natrag

meni glupo i nelogično...njima iz nekog razloga nije..

Za pse uzgojene u Srbiji koji kao štenci idu ovamo zasigurno znam da se vadi titar..I ostali psi koji prelaže granicu i ulaze u nas moraju ga imati.
Nedavno je i bila takva situacija kod prijatelja..upalo je pravoslavni Božić i test nije mogao biti gotov na vrijeme..

Lara0912
29.09.2012., 10:51
Hvala svima puno!! Olaksali ste mi mnogo :)
Kad sam ga tek uzela, dala sam mu tabletu protiv "stenecnjaka" ili kako se vec kaze. Bila je malo veca tableta, i svako dva tjedna sam mu davala po cetvrtinu.
Uglavnom, danas popodne ga vodim kod veterinara da rijesim i ostalo.
Hvala ljudi :cerek:

Pimpinell@
29.09.2012., 10:53
Hvala svima puno!! Olaksali ste mi mnogo :)
Kad sam ga tek uzela, dala sam mu tabletu protiv "stenecnjaka" ili kako se vec kaze. Bila je malo veca tableta, i svako dva tjedna sam mu davala po cetvrtinu.
Uglavnom, danas popodne ga vodim kod veterinara da rijesim i ostalo.
Hvala ljudi :cerek:

????
Kkavu tabletu, to je tableta za gliste
Cijepljenje se odvija u tri navrata (štenećak i ostalo)svako 21 dan plus cijepljenje protiv bjesnoće plus cijepljenje za corona virus..

Odakle ti pas ??odakle je udomljen?

Lara0912
29.09.2012., 12:43
????
Kkavu tabletu, to je tableta za gliste
Cijepljenje se odvija u tri navrata (štenećak i ostalo)svako 21 dan plus cijepljenje protiv bjesnoće plus cijepljenje za corona virus..

Odakle ti pas ??odakle je udomljen?


:504: ja sam mislila da je ta tableta protiv stenecaka, nisam znala da je to samo protiv glista :504:
Sad idemo kod veterinara, pa cu zavrsiti sve.
Inace sam imala pse i prije, ali sam ih uvijek dobila kao starije i vec cijepljene itd...Zato i jesam ovdje da pokupim savijete :)

Psa sam nasla, bila su tri, napustena. Pretpostavljam da se necija zenka okotila i da ih nije htio i da ih je samo tako ostavio. Uzela sam jedno, a dva je uzela susjeda.

zvizdaljka
03.10.2012., 09:52
osim putovnice, potrebna je i potvrda koju izdaje ndležno ministarstvo, tako da ju veterinar ne može imati pripremljenu, osim bianco, jer ne može unaprijed znati koji pas će putovati. vrijedi 4 ili 6 mjeseci, ne sjećam se točno, a košta (koštalo je) oko 80,00 kn.

mi smo jedno 7-8 godina zivjeli vani i ispočetka smo imali uredno frišku potvrdu svaki put kad biosmo putovali s psom (3-4 puta godišnje), ali kako nas nitko jedno dvije godine nikada nije pitao za to, odustali smo od gnajavaže s tom posebnom potvrdom. niti preostalih pet, šest godina nitko nas za to nije pitao. i ne samo za to, nego niti za pseću putovnicu, čak ni kad su tražili da otvorimo prtljažnik i kad im se pas doslovno unio u lice.

naravno, ne savjetujem isti postupak, baš naprotiv, jer mi smo možda svih tih godina samo imali sreće.

Didi
03.10.2012., 10:22
Zviždaljka, ovo što ti navodiš, to su stare informacije. Potvrda je išla uz veterinarsku knjižicu i vrijedila je 6 mjeseci. Sada se isti ti podaci upisuju u pseći pasoš - ima posebna stranica samo za to.

holly-trooper
03.10.2012., 16:01
ni tamo više nije potrebno upisivati, samo putovnica s urednim cijepljenjima za eu

anabell_lee
03.10.2012., 16:30
ni tamo više nije potrebno upisivati, samo putovnica s urednim cijepljenjima za eu

za EU da, ali za zemlje koje nisu u EU mora imati i pregled :mig:

Pimpinell@
03.10.2012., 23:31
za EU da, ali za zemlje koje nisu u EU mora imati i pregled :mig:

da
rekla sam već da je prijateljeva kuja putovala ovamo iz srbije sa veterinarskim pečatom u knjižicu na posebnoj stranici koji bi trebao biti savršeno dovoljan..no niej bio..tražili su POTVRDU o titar testu ali pomoglo je 50€ onda je više nisu tražili.

Rubrika IX KLinička pretraga
To nije obični veterinarski pečat.drugačiji je..i obično ga drže pod ključem :)

Wedding
04.10.2012., 14:06
da
rekla sam već da je prijateljeva kuja putovala ovamo iz srbije sa veterinarskim pečatom u knjižicu na posebnoj stranici koji bi trebao biti savršeno dovoljan..no niej bio..tražili su POTVRDU o titar testu ali pomoglo je 50€ onda je više nisu tražili.

Rubrika IX KLinička pretraga
To nije obični veterinarski pečat.drugačiji je..i obično ga drže pod ključem :)

Koliko znam takve stvari ovjerava veterinarski inspektor:mig: ili se nesto promijenilo u sto sumljam:)

Pimpinell@
04.10.2012., 15:56
Ovjerava ONAJ tko ima pravo na taj pečat, nemaju ga svi vetrinari koliko sam shvatila.

Krivo si shvatila...ne nužno vet.inspektor.

Wedding
05.10.2012., 17:55
Ovjerava ONAJ tko ima pravo na taj pečat, nemaju ga svi vetrinari koliko sam shvatila.

Krivo si shvatila...ne nužno vet.inspektor.

Nisam ja nista krivo shvatila i molim te ne pjeni se jer znam sto pricam i nisam nista tvrdila nego kazem da je tako bilo prije, nemali broj puta sam isla sa ljubimcem preko granice i bilo je da je potvrdu izdavao veterinar ali ju je ovjeravao vet. inspektor:mig: i ta potvrda je vrijedila samo 6 mjeseci i kostala ak se dobro sjecam 150 kn. Sada se to ocito promijenilo, nisam isla prelo granice sa ljubimcem sigurno 3 g pa eto a posto ne radim u toj struci vec sam out sa novonastalim pravilima i propisima.

EDIT:
-evo sad sam prokopala zakon, da vise nema inspektora kao sto je nekad bilo nego su to veterinari opunomoceni od strane»nadležnoog tijels« tj Uprava za veterinarstvo tj ustrojstvena jedinica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.
(a) »službeni veterinar« je veterinar koji je kvalificiran u skladu s ovim Pravilnikom te postupa u skladu s njegovim odredbama i kojega imenuje ministar u skladu s odredbama Zakona o veterinarstvu;
(b) »ovlašteni veterinar« je veterinar kojeg je ravnatelj Uprave imenovao za obavljanje određenih službenih kontrola u skladu s odredbama Zakona o veterinarstvu;

Isti drekec al drugo pakiranje :zubo: sad se sva tijela mjenjaju zbog prilagodbe EU jer u stvari Vet inspekcija ne postoji vise u onom segmenti kao sto je bila prije.

Eto misterij rijesen :cerek:

Didi
05.10.2012., 20:05
Isti drekec al drugo pakiranje :zubo:Pa nije baš tako. Ovo je sada puno lakše. Prije je trebalo čekati jedan dan da knjižica ode inspektoru i vrati se s potpisom i pečatom, a sada to riješiš kod svojeg veta, i to u par minuta.

Eto misterij rijesen :cerek:Nije ni bilo misterija. Sad ne mogu ustati sa stolca jer mi velika bijela psina grije noge, ali mislim da su putovnice za životinje u upotrebi dulje od tri godine.

To svejedno nije razlog za rječnik tipa "što se pjeniš" i slično. Hvala! :)

Pimpinell@
05.10.2012., 20:26
Weding, ja se ne pjenim i malo nježniej s riječima, nema potrebe za tim.
Ja sam osobno preuzela knjižicu ovjerenu od strane veterinara s tim pečatom o kojem pričam i stoga govorim iz prve ruke a ne iz pete ili desete.
I to je dovoljno i mora biti dovoljno na granici.

udruga RINA
05.10.2012., 21:59
Od ove godine po novom zakonu mogu putovati u zemlje EU i stenci mladji od 3 mjeseca bez mame. Jedino sto moraju imati jeste cip. No, na carini vas mogu zezati ukoliko stene nema cijepljene zarazne bolesti (jer je to kod njih navodno obvezno).

U Srbiju ako se putuje, mora se imati certifikat uz Putovnicu te po povratku iz te zemlje duzni ste obaviti titar test. Titar test se moze koji tjedan ranije obaviti i u svojoj zemlji kako se tamo ne bi dogodilo da ga se ceka i do tri tjedna.

Putuje li se u BiH, mora se imati certifikat uz Putovnicu.

Unazad cca 3-4 god. Putovnice potvrdjuje veterinar koji je cijepio psa protiv bjesnoce. Od prve bjesnoce mora proci 21 dan da bi pas mogao putovati.

Preko jednog certifikata mogu ici tri zivotinje i on dodje 80 kn.

.

anabell_lee
05.10.2012., 23:01
zna li netko gdje se u srbiji (beograd ili pančevo) može napraviti taj famozni titar test, koliko cca košta i koliko traju rezultati?

jer bih se kroz tjedan dana trebala vratiti po svog pesonju pa me strah da nas ne drk-- na granici jer nemamo titar test :( vidim da se prije godinu dana na .rs forumima pisalo da se rezultati čekaju i po 30 dana!

anabell_lee
05.10.2012., 23:24
Da ne filozofiramo... Odredbe koje se primjenjuju pri kretanju kućnih ljubimaca (preko granice) (http://www.mps.hr/UserDocsImages/publikacije/2011/CARINA%20KU%C4%86NI%20ljubimci%2008%2009%2020100.p df)

Pimpinell@
05.10.2012., 23:46
zna li netko gdje se u srbiji (beograd ili pančevo) može napraviti taj famozni titar test, koliko cca košta i koliko traju rezultati?

jer bih se kroz tjedan dana trebala vratiti po svog pesonju pa me strah da nas ne drk-- na granici jer nemamo titar test :( vidim da se prije godinu dana na .rs forumima pisalo da se rezultati čekaju i po 30 dana!

Beograd, u principu 10 radnih dana..ne znam detalje, trebala bih pitati.
Ali..koliko znam u bilo kojem mjestu vet vadi krv i šalje dalje.

Ako imaš vremena pitat ću ti.
Ali tek ako dobijem osobu na fejsu..MOžda vam je najbolje tamo pitati u bilo kojoj ambulanti.

Aksiominka
06.10.2012., 12:19
Bok, da li je za tranzit preko BiH na putu za Dubrovnik potrebno samo putovnica, certifikat, mikročip? Što je sa štenetom koje još nije cijepljeno protiv bjesnoće, da li može proći tranzit? Da li je mi je za taj tranzit potreban titar test?

anabell_lee
06.10.2012., 12:49
Aksiominka, stavila sam link na dokument u kojem za svaku zemlju imaš detalje koje trebaš :mig:

Pimpinella, ma ne trebaš se zezati, odlučili smo da, kad ja dođem, odmah sljedeći dan se vraćamo u Hrv i reći ćemo da smo bili samo jednu noć i da nismo znali za titar test. Probat ćemo nešto smuljati, stvarno nemam vremena toliko čekati da to obave... a sve je već moglo biti gotovo da su veterinari u Bubi upućeni u to pitanje :kava:
Hvala ipak :)

Aksiominka
06.10.2012., 13:19
Aksiominka, stavila sam link na dokument u kojem za svaku zemlju imaš detalje koje trebaš :mig:

Pimpinella, ma ne trebaš se zezati, odlučili smo da, kad ja dođem, odmah sljedeći dan se vraćamo u Hrv i reći ćemo da smo bili samo jednu noć i da nismo znali za titar test. Probat ćemo nešto smuljati, stvarno nemam vremena toliko čekati da to obave... a sve je već moglo biti gotovo da su veterinari u Bubi upućeni u to pitanje :kava:
Hvala ipak :)

Joj, hvala, nisam skužila :D

misko1711
07.10.2012., 21:34
pozdrav, zna li netko sta sve moram imat od dokumenata za stenca od 2 mj i 7 dana za u njemacku? pliz heeelppp :D

twistdrum
07.10.2012., 21:55
pozdrav, zna li netko sta sve moram imat od dokumenata za stenca od 2 mj i 7 dana za u njemacku? pliz heeelppp :D

hmm, ne znam jel nečipirani i necijepljeni psi smiju preko granice (jer se prije trećeg mjeseca ne čipiraju i ne cijepe protiv bjesnoće), odnosno da li su dovoljna samo standardna cjepiva za štence


dodatno, nekima su radili problem na granici (ulazak u Sloveniju) jer nije prošlo dovoljno vremena nakon cijepljena, mislim da mora proći 15 dana

holly-trooper
07.10.2012., 21:59
pozdrav, zna li netko sta sve moram imat od dokumenata za stenca od 2 mj i 7 dana za u njemacku? pliz heeelppp :D

putuješ kopnom ili zrakom?
ako kopnom, koji ti je prvi granični prijelaz?

ako je pas mlađi od 3mj mora imati putovnicu (tj. veterinarsku knjižicu), mora imati čip, potvrdu veterinara da nije bilo u dodiru sa zaraženim psima i to je to
u sloveniji je zakonom propisani obavezno cijepljenje protiv bjesnoće, a cjepiva na zarazu su opcionalna, ali preporučljiva, isto kao i kod nas

udruga RINA
07.10.2012., 23:57
pozdrav, zna li netko sta sve moram imat od dokumenata za stenca od 2 mj i 7 dana za u njemacku? pliz heeelppp :D

putuješ kopnom ili zrakom?
ako kopnom, koji ti je prvi granični prijelaz?

ako je pas mlađi od 3mj mora imati putovnicu (tj. veterinarsku knjižicu), mora imati čip, potvrdu veterinara da nije bilo u dodiru sa zaraženim psima i to je to
u sloveniji je zakonom propisani obavezno cijepljenje protiv bjesnoće, a cjepiva na zarazu su opcionalna, ali preporučljiva, isto kao i kod nas


I misko1711, obvezno cijepi stene protiv zaraznih bolesti jer te na carini nece pustiti.

Kore001
09.10.2012., 17:34
Pitanje, mada sam gotovo sigurna u negativan odgovor

Dakle, frendičin pas ima srpsku rodovnicu, srpski čip, srpski pasoš.
Ona želi preseliti s njim u Sloveniju, za što pas treba titar ( nije problem), ali nakon titra se mora čekati 3 mjeseca do premještaja ( problem).

Ona pita jel ikako moguće da se psa prebaci na hrvatske "papire" kako bi se izbjegla ta 3 mjeseca čekanja.
Nije, jel tako?

Sad guglam i vidim da ista 3 mjeseca moraju proći da bi pas iz Srbije došao u Hrvatsku, tako da samim time ono propada i kad bi bilo moguće. Ne?

vet.teh
09.10.2012., 18:24
Kako to mislis?
Ja imam kuju uvezenu iz Srbije sa srpskim rodovnikom,cipom i knjizicom i normalno smo je uvezli bez ikakvih zamrzlama.

Pimpinell@
09.10.2012., 20:21
Pitanje, mada sam gotovo sigurna u negativan odgovor

Dakle, frendičin pas ima srpsku rodovnicu, srpski čip, srpski pasoš.
Ona želi preseliti s njim u Sloveniju, za što pas treba titar ( nije problem), ali nakon titra se mora čekati 3 mjeseca do premještaja ( problem).

Ona pita jel ikako moguće da se psa prebaci na hrvatske "papire" kako bi se izbjegla ta 3 mjeseca čekanja.
Nije, jel tako?

Sad guglam i vidim da ista 3 mjeseca moraju proći da bi pas iz Srbije došao u Hrvatsku, tako da samim time ono propada i kad bi bilo moguće. Ne?

Moguće
pas bi ovdje i trebao imati novootvorenu HR knjižicu a ne se služiti starom.
samo, u tu knjižicu se kreće iz početka
Od prijatelja koji seli pse iz Srbije ovdje, svi psi su prebačeni na HR knjižice.

Kore001
09.10.2012., 21:53
Oho:cerek:

Može malo detaljnije, koja je procedura?

BUBI69
09.10.2012., 23:52
Kupis putovnicu, uzmes cjepiva i naljepnice zalijepis u putovnicu, cjepiva poklonis nekoj udruzi ili azilu, ispunis putovnicu i to bi trebalo bit to. Napominjem trebalo :D

twistdrum
10.10.2012., 07:33
Kako to mislis?
Ja imam kuju uvezenu iz Srbije sa srpskim rodovnikom,cipom i knjizicom i normalno smo je uvezli bez ikakvih zamrzlama.

a titar test? i 3 mjeseca čekanja?

Wedding
10.10.2012., 08:50
Kupis putovnicu, uzmes cjepiva i naljepnice zalijepis u putovnicu, cjepiva poklonis nekoj udruzi ili azilu, ispunis putovnicu i to bi trebalo bit to. Napominjem trebalo :D

Ovo je super primjer ilegalne radnje:eek: i jos se ne sankcionira.

Wedding
10.10.2012., 08:55
Weding, ja se ne pjenim i malo nježniej s riječima, nema potrebe za tim.
Ja sam osobno preuzela knjižicu ovjerenu od strane veterinara s tim pečatom o kojem pričam i stoga govorim iz prve ruke a ne iz pete ili desete.
I to je dovoljno i mora biti dovoljno na granici.

Si procitala moj post, ako jesi onda je sve jasno:mig:
Znaci nekad su to radili vet. inspektori a danas veterinari koji su ovlateni (ne svi) tj isti kufer a drugo pakiranje jer vet. inspekcija kao takva vise ne postoji u formatu u kojem je postojala do prije godinu-dvije zbog prilagodbi EU :D

misko1711
10.10.2012., 09:37
veterinar kod kojeg je primila prvo cjepivo je reka da se moze sa dva mjeseca cijepit protiv bjesnoce i cipirat, ok onda moram i protiv zaraznih bolesti, hvala vam puno na savjetima, stalno je cuvam i ne dolazi u kontakt sa drugim zivotinjama, putujem kopnom ne idem avionom ako imate jos koji savjet da bi mi mogao pomoci samo dajte :)) tnx :)) :*

Didi
10.10.2012., 11:06
Ovo je super primjer ilegalne radnje:eek: i jos se ne sankcionira.Mislim da to ne ide baš tako kako Bubi kaže, nego se podaci iz strane knjižice / putovnice prenose u hrvatsku putovnicu i veterinar to ovjerava. Zna se koji je čip izdan u kojoj zemlji - putovnica u kojoj je naveden srpski čip, a uz to navedeni podaci kao da je pas cijeljen i čipiran u Hrvatskoj, malo je preblesava varijanta.

Pimpinell@
10.10.2012., 11:14
Si procitala moj post, ako jesi onda je sve jasno:mig:
Znaci nekad su to radili vet. inspektori a danas veterinari koji su ovlateni (ne svi) tj isti kufer a drugo pakiranje jer vet. inspekcija kao takva vise ne postoji u formatu u kojem je postojala do prije godinu-dvije zbog prilagodbi EU :D

Ma čuj, ajde molim kakbve veze ima vet.inspekcija s tim?
Pas uvezezen otkud god sa vlasnikom HR državljaninom, otvara HR knjižicu u bilo kojeg veterinara ovlaštenog da cijepi bjesnoću,na osnovu stare knjižice, i u nju se lijepi kopija čipa ako je ima ako je nema upisuje se čip rukom..i ostali podaci i kreće sa cijepivima odnosno upisima od TOG trena..a stara se, inozemna knjižica čuva kao poveznica na ovu novu.
O čemu ti pričaš??

Ništa se u nju ne lijepi i nikave se ilegalne radnje ne rade.

edit: sad vidim da kvotaš ono od priej a ne ovo s knjižicama :cerek: nebitno

Gle..što se radilo prije ili nije...nebitno, već dulje vrijeme radi se ovako kako sam napisala.Znam iz prve ruke, kao što sam navela.

HR knjižica koija se dobije je čista ima samo onaj upis koji je trenutno obavljen na psu.

P.S.weding, tvoje je post s pojašnjenjem je akos e ne varam pisan nakon mog..ne znam čemu ponovno kvotanje.

Wedding
10.10.2012., 12:34
Ma čuj, ajde molim kakbve veze ima vet.inspekcija s tim?
Pas uvezezen otkud god sa vlasnikom HR državljaninom, otvara HR knjižicu u bilo kojeg veterinara ovlaštenog da cijepi bjesnoću,na osnovu stare knjižice, i u nju se lijepi kopija čipa ako je ima ako je nema upisuje se čip rukom..i ostali podaci i kreće sa cijepivima odnosno upisima od TOG trena..a stara se, inozemna knjižica čuva kao poveznica na ovu novu.
O čemu ti pričaš??

Ništa se u nju ne lijepi i nikave se ilegalne radnje ne rade.

edit: sad vidim da kvotaš ono od priej a ne ovo s knjižicama :cerek: nebitno

Gle..što se radilo prije ili nije...nebitno, već dulje vrijeme radi se ovako kako sam napisala.Znam iz prve ruke, kao što sam navela.

HR knjižica koija se dobije je čista ima samo onaj upis koji je trenutno obavljen na psu.

P.S.weding, tvoje je post s pojašnjenjem je akos e ne varam pisan nakon mog..ne znam čemu ponovno kvotanje.

:rofl:

ajde bitno da smo se razumijele:D

vet.teh
10.10.2012., 12:46
a titar test? i 3 mjeseca čekanja?

Sve pise na prethodnim stranicama.

misko1711
10.10.2012., 14:30
putuješ kopnom ili zrakom?
ako kopnom, koji ti je prvi granični prijelaz?

ako je pas mlađi od 3mj mora imati putovnicu (tj. veterinarsku knjižicu), mora imati čip, potvrdu veterinara da nije bilo u dodiru sa zaraženim psima i to je to
u sloveniji je zakonom propisani obavezno cijepljenje protiv bjesnoće, a cjepiva na zarazu su opcionalna, ali preporučljiva, isto kao i kod nas

Idemo kopnom. Prva granica nam je slovenska. Ja cu nju svakako cipirat i cjepit protiv bjesnoce i to za zarazne bolesti uzet potvrdu od veta i to je to. Nadan se da nece bit problema:p

udruga RINA
10.10.2012., 23:27
veterinar kod kojeg je primila prvo cjepivo je reka da se moze sa dva mjeseca cijepit protiv bjesnoce i cipirat, ok onda moram i protiv zaraznih bolesti, hvala vam puno na savjetima, stalno je cuvam i ne dolazi u kontakt sa drugim zivotinjama, putujem kopnom ne idem avionom ako imate jos koji savjet da bi mi mogao pomoci samo dajte :)) tnx :)) :*

Idemo kopnom. Prva granica nam je slovenska. Ja cu nju svakako cipirat i cjepit protiv bjesnoce i to za zarazne bolesti uzet potvrdu od veta i to je to. Nadan se da nece bit problema:p

:eek:
Nemoj dat cijepiti stene protiv bjesnoce prije tri mjeseca!
Sad je cijepljeno na zarazne bolesti i do drugog cijepljenja na zarazne mora proc 21 dan.
Sad da ides cijepiti bijesnocu, mozes mu narusitti imunitet a i stenci se ne cijepi prije navrsenih tri mjeseca protiv bjesnoce.

BUBI69
10.10.2012., 23:34
Ovo je super primjer ilegalne radnje:eek: i jos se ne sankcionira.

Mozda je ilegalna radnja, a mozda i nije.

A zasto?

Zato sto je nas jedan pas imao samo knjizicu, ne putovnicu, i kad smo pravili putovnicu morali smo sve ponovno zalijepit i ovjerit jer knjizica uz putovnicu ne vrijedi. Tako nam je receno i na BiH i na HR granici.


Zato kazem, mozda je radnja ilegalna, a mozda i nije.

Pimpinell@
10.10.2012., 23:57
A jel??
A šta kad se ispuni cijela knjižica pa treba otvarat novu??
I onda se rade ilegalneradnje ???
A kad se izgubi..zapali..utopi..??
Ma glupost.
A odrasli udomljeni psi?? Koji kreću od nule??
Majketi mile moj pas ima pola dokumantacije u staroj knjižici kakve su nekad bile a pola u novoj...jer su stare prestalevažiti.

knjižica JEST putovnica nema ništa treće

udruga RINA
11.10.2012., 00:01
BUBI69 u BiH je zakon da kad zivotinja putuje preko carine, mora uz putovnicu/knjizicu imati certifikat. Ukoliko nema certifikat, ne moze prijeci granicu.

Ja kad idem dolje, uz Hrvatsku putovnicu moram izvaditi certifikat.

vet.teh
11.10.2012., 00:02
Kad se kaze stara knjizica jel se misli na onu prije ove putovnice/knjizice ili neke starije?

Pimpinell@
11.10.2012., 00:04
Kad se kaze stara knjizica jel se misli na onu prije ove putovnice/knjizice ili neke starije?

pojma nemam ali ja imam knjižicu psa kupljenog U HR 2003. i odma nakon toga morala sam izvaditi HR plavu putovnicu/knjižicu pa je pola cijepiva išlo u jednu a pola u drugu knjižicu

vet.teh
11.10.2012., 00:07
Mislim pitam jer meni starij pas isto ima tu staru ali su vetovi rekli da nema potrebe prebacivat nista u novu ako ne planiramo nikud ic s njim izvan drzave,sta ni nemamo,tako da i dalje ima tu staru i u nju se sve upisuje i dalje.

udruga RINA
11.10.2012., 00:08
Nekad je pisalo ''Veterinarsko-zdrastvena svjedozba za kucne ljubimce'' i to samo na hrvatskom
a sada..
''Putovnica za kucnog ljubimca/pet passport''

Do prije cca tri godine se uz svjedozbu morao vaditi certifikat, a sada uz putovnicu samo za neke zemlje

Pimpinell@
11.10.2012., 00:09
Mislim pitam jer meni starij pas isto ima tu staru ali su vetovi rekli da nema potrebe prebacivat nista u novu ako ne planiramo nikud ic s njim izvan drzave,sta ni nemamo,tako da i dalje ima tu staru i u nju se sve upisuje i dalje.

MA ništa se ne PREBACUJE.
Otvara se nova knjižica i u nju se nastavlja upis dalje.
To je ispravno..jer je to važeća HR knjižica, stare nisu važeće ali su podaci u njima važeći.
Jebemu to ti je ko nova i stara osobna.

sad ću ti bacit sliku, samo da je skinem

http://i294.photobucket.com/albums/mm86/krampusara/dudashi/Picture.jpg

žute boje, sasvim lijevo Otova knjižica s kojom je došao u mene..

u sredini plava knjižica izdana 2005.kad su se morale mijenjati knjižice i izdavati HR knjižice, i sasvim desno..NOVA (od prije par godina) knjižica/putovnica kakve su sada...od Chili.

vet.teh
11.10.2012., 00:14
Da,ali moj i dalje koristi staru knjizicu i nema otvorenu nijednu drugu,ima ovu :http://imageshack.us/scaled/landing/15/dsc00329xh.jpg i u nju se i dalje upisuju sva cjepiva,pa me zanima kako ako je nevazeca kao sta si rekla ranije?
A drugi imaju ovu novu :http://imageshack.us/scaled/landing/20/dsc00332wn.jpg

edit: aha,znaci ova onda valjda i dalje vrijedi