PDA

View Full Version : Ugovor o radu na (ne)određeno, otkazi, plaća


stranice : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

sara4
21.11.2008., 08:03
da, osim ako se s poslodavcem ne dogovoriš drugačije.

lucija80
21.11.2008., 12:52
Ispricavam se ako je pisalo u prethodnim postovima,ako imam ugovor do 6.12 a odem na bolovanje dan dva prije dali poslodavac ima kakvu obavezu prema meni ili je to to,prosao ugovor i gotovo?

Otvori bolovanje 5.12.Poslodavac je obvezan nadoknaditi Bo za 5. i 6. 12. Od 07.12. ideš na teret ZZZO. Oni priznaju samo 1 mjesec Bo od prestanka radnog odnosa, što znači da trebaš zatvoriti bolovanje najkasnije 7.01.2009.g.bez obzira jesi li zdrava ili bolesna.
Pazi kod doznaka za bolovanje. Jedna ide poslodavcu i to samo za dva dana, a od 7.12. trebaš drugu doznaku koja ide na teret Zavoda.

lucija80
21.11.2008., 12:58
Molim vas ako netko zna da mi odgovori,bila bih zbilja zahvalna.
Dakle imam ugovor na neodređeno vrijeme.zeli me se,odnosno tako je vec odluceno staviti na drugo slično radno mjesto unutar tvrtke a osobu koja je na tom drugom radnom mjestu stavit na moje.Dakle,izvršit se zamjena.Ja to nikako ne želim.A ova druga osoba na čije bih ja mjesto dosla je sama zatražila premještaj na moje mjesto i to joj je odobreno.Radi se o državnoj firmi.Totalno sam ogorčena,jel ima šanse da se pozovem na nešto,štiti li me išta ili sam potpuno nemoćna i moram prihvatiti novo radno mjesto?

Ugovor o radu može se promjeniti samo uz potpis , odnosno dogovor ugovornih stranaka. Znači ako te premještaju na drugo radno mjesto, mogu samo uz tvoj pristanak (Zakon ne poznaje kategoriju "rasporeda na druge poslove"). Mogu ti dati poslovno uvjetovan otkaz (uz propisanu otpremninu) samo ukoliko se tvoje radno mjesto ukida.

Volintena
22.11.2008., 06:47
A šta kažete na praksu neprodužavanja ugovora kada se približava 3. godina rada u istoj firmi? Da stvar bude gora, supruga je krajem 7. miseca rodila trećeg sina pa po zakonu ima pravo i na trogodišnji porodiljni dopust, a kako joj se oko 05.11. približavala 3. godina rada on joj nije produžija ugovor uz objašnjenje da neće on ić protiv sebe?!? A da ne kažen da joj je prethodni ugovor isteka 30.09. kojeg je produžija za misec dana do 31.10.!

Di je tu logika ovog zakona kojeg on konstantno prakticira - prije nego napuni 3. godinu radnog staža (da je ne zaposli u stalni radni odnos) dobiješ otkaz i onda sa biroa zaposli novu i dobije 'poticaje pri zapošljavanju'.

Firma je 'Djelo', registirano u Unešiću, radi po Šibensko-kninskoj županiji, a po liti 'uskoči' i u Zadarsku, a nedavno je uša u UltraGros.

gaby
22.11.2008., 10:40
Lucija80,sad mi vise nista nije jasno,jer citajuci zakon o drzavnm sluzbenicima ispada da je ipak moguce premjestiti me...Moje radno mjesto se ne ukida,dapace,relativno je nedavno i otvoreno.ja jos uvijek nisam dobila nikakav aneks ugovora niti ista slicno na potpis,a za koji dan bi trebala prijeci na novo radno mjesto...

Suey
22.11.2008., 20:42
gaby, jeste li vi uopce drzavni sluzbenik? radite li u nekom od drzavnih tijela (ministarstvo, uredi vlade i sl.) ili u drzavnoj firmi tipa hep-a? ako radite u nekoj od takvih firmi, to nije drzavna sluzba. imate li rjesenje o prijamu u drzavnu sluzbu i rasporedu na radno mjesto, ili radite temeljem ugovora o radu? pricate o aneksu ugovora a drzavni sluzbenici se primaju na temelju rjesenja ;)

ako zelite, napisite mi na pm gdje radite pa cu vam reci gdje morate potraziti vezano za premjestaj.

Suey
22.11.2008., 21:25
Sto da radimo?

Kakva cemo mi sada u svoj toj situaciji imat prava?


nema automatizma produzivanja ugovora na odredjeno. supruzi ce ugovor isteci 1.12. i to je to. bolovanje ne utjece na prestanak ugovora na odredjeno vrijeme, tu nema otkaznog roka pa da bolovanje prekine tijek istog.

ali ce supruga imati pravo na jos 30 dana naknade nakon prestanka radnog odnosa.

u pravilu, godisnji odmor bi se trebao iskoristiti do isteka ugovora na odredjeno vrijeme. no, moguce je da se dogodi da radnik koristi godisnji odmor tako da mu taj godisnji traje i dulje od ugovora o radu. ministarstvo gospodarstva, rada i socijalne skrbi u svom tumacenju kaze da to ne znaci da je automatski doslo do primjene odredbe zakona o radu temelejm koje bi se smatralo da je sklopljen ugovor na neodredjeno vrijeme.

u tom slucaju bi radni odnos prestao zadnjim danom godisnjeg. no, poslodavci su joj mislili dati godisnji taman do isteka ugovora.

u ovom slucaju, godisnji ce joj propasti. ne moze ga traziti nakon isteka ugovora jer tada vise niti nema radnog odnosa;)

no, obzirom ga nije niti zatrazila od poslodavca, ne bi joj niti pripalo pravo na eventualnu naknadu stete zbog neiskoristenog godisnjeg.

svakako nakon isteka ugovora neka se prijavi na HZZ (u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa) da ostvari pravo na novcanu naknadu uz uvjet najmanje 9 mjeseci staza (osim ako ima dijete mladje od godinu dana), ali i to joj je uvjet da dobije pravo na rodiljnu naknadu preko HZZO:

"Nezaposlene majke imaju pravo na porodni dopust ako ispunjavaju sve sljedeće uvjete:

- ako imaju hrvatsko državljanstvo
- ako imaju neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznanje prava na porodni dopust
- ako su zdravstveno osigurane u Zavodu
- ako se vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci koji prethode porodu djeteta za koje se ostvaruje odnosno pravo ili su se prijavile u evidenciju nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja, odnosno u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti
- ako im radni odnos ili služba nije prestala zbog toga što su otkazale ugovor o radu, odnosno službu (osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu prouzročenog ponašanjem poslodavca) i ako im radni odnos nije prestao pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, odnosno službe."

zahtjev se podnosi nakon rodjenja djeteta. visina naknade iznosi 1.663,00 kune mjesecno, no ako ostvaruje i pravo na novcanu naknadu preko HZZ-a, onda joj pripada pravo na razliku do tog iznosa. od HZZ-a ce naknadu dobivati do 1. godine zivota djeteta.

vise si procitajte:

http://www.hzzo-net.hr/03_01_08.php

isto tako i

http://www.hzz.hr/default.aspx?id=4075


o naknadi place za vrijeme bolovanja:

http://www.hzzo-net.hr/03_01_07.php

Suey
22.11.2008., 21:47
A šta kažete na praksu neprodužavanja ugovora kada se približava 3. godina rada u istoj firmi? Da stvar bude gora, supruga je krajem 7. miseca rodila trećeg sina pa po zakonu ima pravo i na trogodišnji porodiljni dopust, a kako joj se oko 05.11. približavala 3. godina rada on joj nije produžija ugovor uz objašnjenje da neće on ić protiv sebe?!? A da ne kažen da joj je prethodni ugovor isteka 30.09. kojeg je produžija za misec dana do 31.10.!nema produzivanja ugovora na odredjeno jer radni odnos na odredjeno niti ne smije trajati dulje od tri godine.

"Zakon o radu

Ugovor o radu na određeno vrijeme

Članak 15.

(1) Ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvrše­njem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.
(2) Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme na temelju kojih se radni odnos na istim poslovima zasniva za neprekinuto razdoblje duže od tri godine, osim u slučaju zamjene privremeno nenaznačenog rad­nika ili ako je to zakonom ili kolektivnim ugovorom do­pušteno.(3) Prekid kraći od dva mjeseca ne smatra se prekidom razdoblja od tri godine iz stavka 2. ovoga članka.
(4) Ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom vremena utvrđenoga tim ugovorom.
(5) Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovoga Zakona ili ako radnik ostane raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je radnik sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.
(6) Poslodavac je dužan obavijestiti radnike koji su kod njega zaposleni na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme, o poslovima za koje bi ti radnici mogli kod poslodavca sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme te im omogućiti usa­vršavanje i obrazovanje pod istim uvjetima kao i radnicima koji su sklopili ugovor o radu na neodređeno vrijeme."


ALI! ovdje je razvidno da poslodavac iskoristava ovaj institut koji je predvidjen samo za izuzetne slucajeve, sto nije rijetkost u lijepoj nasoj.

isto tako, berger je u svom postu naveo da mu je supruga sklopila ugovor na odredjeno vrijeme u svojstvu probnog rada. ma ljudi moji, probni rad UOPCE NEMA VEZE s radom na odredjeno! on se moze ugovoriti u ugovoru na neodredjeno ili u ugovoru na odredjeno. ugovor na odredjeno nije zamjena za probni rad!

pozovite im lijepo drzavni inspektorat. jest da je laksi prekrsaj prema zakonu o radu, ali nema veze:

"Lakši prekršaji poslodavca

Članak 246.

(1) Novčanom kaznom od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:
...

3. ako u slučaju, koji nije predviđen zakonom ili kolektivnim ugovorom, sklopi ugovor o radu na određeno vrijeme (članak 15. stavci 1. i 2.)"

jer evidentno je da taj poslodavac za taj posao zapravo treba radnika na neodredjeno.

gaby
24.11.2008., 19:09
Suey hvala na trudu,rijesila sam sve :top:

thune
25.11.2008., 14:41
Može mala pomoć? Što znači "linearno smanjivanje plaće u iznosu npr.10%"?
Naime, trebala bih potpisati takav anex ugovora o radu, naravno štednja u firmi...
Je li to znači manja plaća za 10% i onda konstantno takva ili iz mjeseca u mjesec umanjenje 10% na već umanjenih 10%..pa tako dok ne ostanem bez plaće???

Dubravka20
27.11.2008., 07:56
Može mala pomoć? Što znači "linearno smanjivanje plaće u iznosu npr.10%"?
Naime, trebala bih potpisati takav anex ugovora o radu, naravno štednja u firmi...
Je li to znači manja plaća za 10% i onda konstantno takva ili iz mjeseca u mjesec umanjenje 10% na već umanjenih 10%..pa tako dok ne ostanem bez plaće???

Ma daj molim te razjasni sa poslodavcem što je mislio pod tim.Nikad ne potpisuj nešto što bi se moglo tumačiti na više načina.Da li je mislio 10% svim radnicima ili što?Oni sad koriste ovu situaciju opet po leđima radnika.ne treba to dozvoliti,treba se boriti za svoj status,plaću i ostalo kao u drugim zemljama,kad već težimo u EU.Zašto ne uzimamo ono što je povoljnije za radnika i ne borimo se za to?

thune
27.11.2008., 09:46
Jeste, svim radnicima u cijeloj firmi i radi se o 20% primjera radi sam stavila 10%...tako da to stvarno nije malo. Nisam još išla to potpisati pa ne znam na što se odnosi...I u mojoj firmi je izvoli potpiši ili idi kući. Nema pregovora.

Dubravka20
28.11.2008., 07:31
Jeste, svim radnicima u cijeloj firmi i radi se o 20% primjera radi sam stavila 10%...tako da to stvarno nije malo. Nisam još išla to potpisati pa ne znam na što se odnosi...I u mojoj firmi je izvoli potpiši ili idi kući. Nema pregovora.

:confused:

Dubravka20
28.11.2008., 07:33
Jeste, svim radnicima u cijeloj firmi i radi se o 20% primjera radi sam stavila 10%...tako da to stvarno nije malo. Nisam još išla to potpisati pa ne znam na što se odnosi...I u mojoj firmi je izvoli potpiši ili idi kući. Nema pregovora.

Užas samo da kažem ništa novo.Upravo sam napisala malo opširnije pa sam nešto krivo kliknula u brzini tako da je samo smajlić otišao.Budem se ponovo kasnije javila.

Suey
28.11.2008., 22:10
napisite sto tocno pise, tj. kako glasi ta cijela odredba. o kojem se razdoblju smanjenja place radi? naime, to bi znacilo da bi vam placa zaista pala na 0 nakon nekog vremena. znate sto je linearno, a sto eksponencijalno?

ova odredba je u svakom slucaju nepovoljnija i ako ne zelite dobrovoljno potpisati, poslodavac moze jedino primijeniti institut otkaza s ponudom izmijenjenog ugovora o radu. ili ce vam otkazati bez te ponude, to ne mozete znati.

u oba slucaja mora imati opravdan razlog za otkaz, a u konacnici sud utvrdjuje dopustenost otkaza.

naravno, realnost je takva da ljudi ne zele u spor s poslodavcem, boje se, sto je za razumjeti jer radni odnos nije tipican ugovorni odnos, rad je covjeku izvor prihoda za vlastitu egzistenciju.

thune
29.11.2008., 14:17
Evo na kraju sam pošla vidjeti što je to. U aneksu na kraju stoji točan iznos plaće koji će se isplaćivati taj određeni rok a onda na ljeto ovaj aneks prestaje vrijediti i plaća se vraća na prvobitnu plaću. Ipak je upotrebljen krivi izraz u onoj obavijesti prije gdje su nam rekli da će se smanjiti plaća.
Iako mi nije draga ni ova situacija ipak je bolja od one koju sam već vidjela u glavi s "linearnim" umanjenjem kako nam je rečeno. Hvala na pomoći.

marki2008.
29.11.2008., 18:25
Opet imam nekoliko pitanja. Naime, dala sam otkaz te odradila zakonski otkazni rok. 8 dana nakon zadnjeg radnog dana vraćeni su mi dokumenti među kojima je i obračun plaće za 10. mjesec. Obračun je u redu, ali mi je isplaćeno 600 kn manje na tekući. Nakon zivkanja, bivši šef uporno odbija isplatiti tu razliku. Mislila sam sljedeći tjedan poslati preporučeno pismo u kojem ga tražim obračun plaće i za 11. (pošto mi je dužan i pola plaće za 11.), te da ću doći po njega na dan isplate plaće. Mislim da će i taj obračun biti u skladu s ugovorom, te sam namjeravala nakon toga pokrenuti ovršni postupak. Jesam li dobro razumjela da taj prijedlog sastavlja odvjetnik, a ovjerava javni bilježnik, te da s tim idem u banku? Je li važno ako obračun nije pečatiran? Ako je, da se obratim njemu kad idem po sljedeći obračun ili inspektoratu radi nevaljanog obračuna? I ako može netko odg. koliko se uopće isplati ići u taj ovršni postupak, te naposlijetku na sud ako se bude žalio na ovrhu? Naime, istina je da se radi o malo novaca, ali ne vidim kako mogu izgubit uza sve dokumente koje imam.

Unaprijed hvala na odg.

Ivanicapeca
30.11.2008., 17:34
Situacija je slijedeća:
U lipnju sam potpisala ugovor o radu u trajanju od 6 mj. i 1.12. taj ugovor prestaje vrijediti. Cijeli prošli tjedan kvocam šefu da mi treba obnoviti ugovor, a on sve kao bude i dođe petak i niš. Ne znam šta se događa, jer ono, ko fol sve se planira kao da ću ja i slijedeći tjedan i mjesec tamo biti, uglavnom, vidjet ću sutra...
Sad me interesira jeli postoji nešto tipa da ako poslodavac ne obnovi ugovor nakon onog "probnog roka" od 6 mj. da se stvar automatski regulira kao da postajem zaposlena na ne određeno ili je to neka stara partijska šema?

Ivanicapeca
30.11.2008., 18:22
Ugovor o radu na određeno vrijeme

(1) Ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.
(2) Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme na temelju kojih se radni odnos na istim poslovima zasniva za neprekinuto razdoblje duže od tri godine, osim u slučaju zamjene privremeno nenaznačenog radnika ili ako je to zakonom ili kolektivnim ugovorom dopušteno.
(3) Prekid kraći od dva mjeseca ne smatra se prekidom razdoblja od tri godine iz stavka 2. ovoga članka.
(4) Ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom vremena utvrđenoga tim ugovorom.
(5) Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovoga Zakona ili ako radnik ostane raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je radnik sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.
E fala modovima, to sam tražila:top:

sugar_free
01.12.2008., 17:32
molila bih nekog pravnika,ili bilo koga ko se razumije da pomogne..

evo ovako..potpisala sam ugovor u firmi na 3 godine.. odradila godinu ipo.i dala otkaz.
u ugovoru stoji da ako odem iz firme prije isteka ugovora...poslodavcu moram vratiti srestva ulozena u moje obrazovanje.
zanima me u slucaju da dodjemo do suda.. dali on moze bez dokaza (racuna,diplome) dobiti na sudu. dakle nemam nikakvu diplomu,a on nema nikakav racun...
kao ni dokaz da sam ja bila na edukacijama..

sugar_free
01.12.2008., 17:34
isto tako.. moj poslodavac ne ispunjava obveze prema ugovoru.

Dubravka20
02.12.2008., 06:51
molila bih nekog pravnika,ili bilo koga ko se razumije da pomogne..

evo ovako..potpisala sam ugovor u firmi na 3 godine.. odradila godinu ipo.i dala otkaz.
u ugovoru stoji da ako odem iz firme prije isteka ugovora...poslodavcu moram vratiti srestva ulozena u moje obrazovanje.
zanima me u slucaju da dodjemo do suda.. dali on moze bez dokaza (racuna,diplome) dobiti na sudu. dakle nemam nikakvu diplomu,a on nema nikakav racun...
kao ni dokaz da sam ja bila na edukacijama..
Što to znači,da ti je dao gotovinu bez ikakvog dokumenta pa si ti u svoje ime uplatila nešto tipa školovanja?U tom slučaju mu sto sudova ne mogu pomoći,to on pokušava pa APP

sugar_free
02.12.2008., 11:43
Što to znači,da ti je dao gotovinu bez ikakvog dokumenta pa si ti u svoje ime uplatila nešto tipa školovanja?U tom slučaju mu sto sudova ne mogu pomoći,to on pokušava pa APP

ne. bila sam na edukacijama-za koje imam na papiru da su besplatne.
možda je sve skupa u mene ulozio samo za jednu edukaciju,koju sam mu ja spremna uredno isplatiti. ja nikad nisam dobivala nikakav novac,ssamo sam bila prisutna na edukacijama,a trošak tih edukacija snosi firma koja nas educira..dakle ne moja firma.

dali on mora imati račun i diplomu od edukacije kao dokaz da sam ja stvarno bila na edukaciji i da je firma uložila u mene. iako sam potpisala ugovor da ako odem iz firme prije isteka ugovora moram vratiti srestva koja su uložena u mene.

nadam se da ste me razumili.. i molim da mi odgovorite jer sam očajnaaaaaa :ne zna::ne zna:

Dubravka20
02.12.2008., 13:45
ne. bila sam na edukacijama-za koje imam na papiru da su besplatne.
možda je sve skupa u mene ulozio samo za jednu edukaciju,koju sam mu ja spremna uredno isplatiti. ja nikad nisam dobivala nikakav novac,ssamo sam bila prisutna na edukacijama,a trošak tih edukacija snosi firma koja nas educira..dakle ne moja firma.

dali on mora imati račun i diplomu od edukacije kao dokaz da sam ja stvarno bila na edukaciji i da je firma uložila u mene. iako sam potpisala ugovor da ako odem iz firme prije isteka ugovora moram vratiti srestva koja su uložena u mene.

nadam se da ste me razumili.. i molim da mi odgovorite jer sam očajnaaaaaa :ne zna::ne zna:
Gle mislim da su to neki njihovi dogovori,da ne velim šta.Pa on vjerovatno dobije neki certifikat.A reci mi o kojoj vrsti edukacije se radi da bih mogla možda pomoći.A koju cifru ti traži poslodavac?Imaš moj mail ako želiš.

sugar_free
02.12.2008., 14:33
ne,nema on nikakav dokaz da sam bila na edukaciji kao ni nikakvu potvrdu tipa moj potpis,račun od edukacije...diplomu..itd..
ako dođe do tužbe dali ja na sudu mogu reci da nisam bila na edukacijama..pa da on onda mora priložiti dokaz da jesam(koji nema)

sutra cu kod odvjetnika... ali muci me to.
danas mi je od njihovog(firminog) odvjetnika doslo pismo u kojem traže 15000 kuna. u ugovoru sam potpisala da cu u slucaju da dam otkaz prije isteka ugovora platit 15 neto placa.. radi srestava koja su ulozena u mene..

edukacija-obrazovanje za rad u mojoj struci..

finanda
03.12.2008., 20:19
Ne znam kome da se obratim,pa se nadam da će mi netko ovdje ipak moći pomoći ili mi možda savjetovati kome da se obratim za savjet. 2004 god. zaposlila sam se u jednoj firmi. Potpisala sam ugovor na određeno vrijeme i to je sve što sam do sad potpisala. Krajem devetog mjeseca došlo je do nekakvih nesuglasica sa šefom i nazvavši me nesposobnom,što svakako nisam ,u ljutnji sam ga upitala, koliki je moj otkazni rok? Što je on shvatio kao da ja želim dati otkaz. Dan nakon toga,doktorica mi je otvorila bolovanje,zbog problema sa kralježnicom,što je njega strašno razljutilo,ali je rekao da će preko ovoga još prijeći.Bolovanje mi istiće za 10-tak dana,ukoliko mi ga na komisiji ne produže.
Mene sada zanima što da napravim ,jer me on i dalje prisiljava da dam otkaz,a ja to iz principa ne žalim.
Isto tako me zanima kada bi imala pravo na naknadu sa biroa?

Volintena
04.12.2008., 03:39
Ma otiđi na inspekciju rada i raspitaj se. Nisu oni samo za kažnjavanje, znaju oni i dat savjet. Ja san tako napravija i takvo mi je bilo iskustvo. Bitno se informirati i biti upućen, ali na pravom mistu.

Dubravka20
04.12.2008., 06:39
Ne znam kome da se obratim,pa se nadam da će mi netko ovdje ipak moći pomoći ili mi možda savjetovati kome da se obratim za savjet. 2004 god. zaposlila sam se u jednoj firmi. Potpisala sam ugovor na određeno vrijeme i to je sve što sam do sad potpisala. Krajem devetog mjeseca došlo je do nekakvih nesuglasica sa šefom i nazvavši me nesposobnom,što svakako nisam ,u ljutnji sam ga upitala, koliki je moj otkazni rok? Što je on shvatio kao da ja želim dati otkaz. Dan nakon toga,doktorica mi je otvorila bolovanje,zbog problema sa kralježnicom,što je njega strašno razljutilo,ali je rekao da će preko ovoga još prijeći.Bolovanje mi istiće za 10-tak dana,ukoliko mi ga na komisiji ne produže.
Mene sada zanima što da napravim ,jer me on i dalje prisiljava da dam otkaz,a ja to iz principa ne žalim.
Isto tako me zanima kada bi imala pravo na naknadu sa biroa?

Naknadu sa biroa imaš ako ti on u raskidu ugovora napiše da si tehnološki višak,inače ništa,i onda naknadu primaš prema godinama staža.A što si ne tražiš drugi posao kad vidiš da te de želi riješiti?Na silu ti ništa ne ide,nažalost nitko im ništa ne može je4r oni u svakom trenutku mogu naći neki razlog,a dok ti dokažeš na sudu da si u pravu,odoše tvoji živci.

sara4
04.12.2008., 08:42
Finanda, kako to da si potpisala samo jedan ugovor na određeno i to 2004? Zakonski rok za ugovore na određeno je 3 godine, dakle, krajem 2007. ti je trebao biti ponuđen ugovor na neodređeno. Da li je uopće prvi ugovor bio na 3 godine? Nekako ne vjerujem...u principu, ispada da radiš bez ugovora?! (iako se nakon nekog roka, ako nastaviš raditi kod istog poslodavca nakon ugovora na određeno, smatra da si zaposlena na neodređeno).

Ne vidim razloga da odeš iz firme ako ti to ne želiš. Ne mogu te oni natjerati da daš otkaz. Ako ti je u firmi OK i ako želiš tamo ostati, porazgovaraj sa šefom, reci da si to rekla u ljutnji i probaj izgladiti stvar. I vidi što je s tim ugovorom.

marac12
04.12.2008., 22:46
30.11. mi je istekao ugovor o radu,koji mi poslodavac nece produziti,prije isteka ugovora sam otisla na bolovanje,pa me zanima koja je procedura dalje.znam da imam pravo na max mjesec dana sa hzz-oa dobiti naknadu za bolovanje,ali me zanima da li se po primitku dokumenata od poslodavca javljam odmah na zavod za zaposljavanje ili po isteku bolovanja.i sto se tice ove naknade sa zavoda za zaposljavanje,ako se prije 1.1.2009 javim njima da li isto poslije 1.1. dobivam naknadu od 70%:ne zna::confused:

yassica
08.12.2008., 21:24
Prvo da Vas sve pozdravim i zamolim za savjet. Naime, ne radi se o meni nego o mojoj mami.

Od ožujka 2004. radi u jednoj privatnoj firmi gdje je ona jedini zaposlenik uz šeficu. Naravno, svakih 6 mjeseci je potpisivala ugovor na neodređeno. I danas je moja mama dala usmeni otkaz jer je žena jednostavno pukla.

Naime, zadnjih godinu dana ta njezina šefica se počela ponašati nepodnošljivo. Redovito svakih par dana ona se na nju izderavala bez ikakvog razloga, vrijeđala ju (govorila joj je da je debela krava, glupa, ružna, sva nikakva, da je ona nju pokupila na ulici...), ne želi joj upaliti grijanje u radnoj prostoriji, njezin pas je uredno svaki dan u njezinoj kancelariji i vrši tamo i svoju nuždu... i tako dalje da ne nabrajam više sve te gadosti jer mi je muka.
Moja mama je sve to nekako podnosila jer je ona stavrno žena sa jako visokim pragom tolerancije, a uz sve to jedva je i našla taj posao jer je nigdje nisu htjeli primiti zbog godina, a inače je prije toga 23 godine radila u istoj firmi i kada je dobila otkaz zbog propasti firme postala je očajna. Pod svaku cijenu htjela je zadržati taj posao jer joj je puno značio i zbog toga je trpila sve to. Iako smo ju sestra i ja stalno nagovarale da da otkaz jer smo ju svaki dan gledale kako uplakana dolazi kući i pod velikim stresom, a još većom tugom i nezadovoljstvom ona je prelazila preko svega i trpila. Konačno je danas pukla, odbrusila joj i dala otkaz.

S obzirom da ni ona sama, a ni sestra i ja ne želimo da se ona više tamo vraća (otkazni rok joj je 30 dana) tražimo sada savjete kako da ona da otkaz, a da ne mora odraditi otkazni rok???
Znam da može dati izvanredni otkaz i onda ne mora odraditi otkazni rok, ali mora imati za to opravdani razlog. Ja mislim da su gore navedeni razlozi i više nego opravdani. Ali... Ta njezina šefica će ju sigurno tužiti ako to napravi, a uz sve to ona ima jako dobre veze na sudu jer je ona inače sudski vještak i jasno je da poznaje puno ljudi i da ime veze na sudu. Ako do toga dođe, kako bi ona to na sudu mogla dokazati?

Ispričavam vam se na dugačkom postu i nadam se da vas nisam previše ugnjavila... I unaprijed vam se zahvaljujem na odgovorima.

njetočkanezvanova
08.12.2008., 22:02
Htjela bih postaviti pitanje u vezi znanstvenih novaka.

Upisala sam poslijediplomski na teret ministarstva, ako dam otkaz nakon 2 godine i prekinem postdiplomski, da li trebam ministarstvu vratiti novac?
:ne zna:

decec
09.12.2008., 22:21
yassica, neka ode lijepo na dulje bolovanje. vjerojatno će uskoro postati višak. i to je to. žao mi je mame, neka se makne hitno od te luđakinje.

kmis
10.12.2008., 12:31
Kome se treba obratiti ukoliko poslodavac ne želi ovjeriti zahtjev za kredit?
Uputila sam zahtjev za zaštitu dostojanstva radnika državnom inspektoratu između ostalog i radi šikaniranja.
Također bi naglasila, da kredit neće sjedati na plaću.
Naglasila sam poslodavcu da nema nikakve osnove osporiti potpisivanje zahtjeva za kredit, jer jedino što on ovjera je to da sam zaposlenik dotične firme i da primam plaću toliko i toliko.
Da ne govorim, o tome da me pitao pitanja da li je to namjenski ili nenamjenski, i koliki iznos dižem !???
Što si sve poslodavci dopuštaju.
Radi se o d.o.o.
Hvala unaprijed na odgovoru.

petra30
10.12.2008., 13:03
radim u firmi u kojoj su zaposlenici katoličke, pravoslavne i drugih vjera pa me zanima gdje u zakonu (i da li je to Zakon o radu) stoji da oni imaju pravo na prakticiranje svojih blagdana, kao što je npr. pravoslavni Božić, i da su im ti blagdani plaćeni te da li su dužni donijeti bilo kakav dokument koji potvrđuje koje su vjere.
Puno hvala na pomoći!

NekaNovaJa
10.12.2008., 13:08
radim u firmi u kojoj su zaposlenici katoličke, pravoslavne i drugih vjera pa me zanima gdje u zakonu (i da li je to Zakon o radu) stoji da oni imaju pravo na prakticiranje svojih blagdana, kao što je npr. pravoslavni Božić, i da su im ti blagdani plaćeni te da li su dužni donijeti bilo kakav dokument koji potvrđuje koje su vjere.
Puno hvala na pomoći!
Jel se radi o Hrvatskoj? Ako da, onda ti evo link na zakon koji to uređuje: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/309949.html

petra30
10.12.2008., 13:22
NekaNovaJa, puno ti hvala na pomoći. Ono što me još uvijek muči je da li osobe pravoslavne, muslimanske ili neke druge vjeroispovijesti trebaju donijeti nekakav dokument kojim dokazuju koje su vjere?
kako će opravdati u firmi da nisu došli raditi?

Alienka
11.12.2008., 19:20
Dobila sam otkaz kao tehnoloski visak u jednoj firmi u drvnoj industriji u kojoj sam dugo godina kvalitetno radila. Po zanimanju sam drvni tehnicar. Razlog otkaza je smanjenje potraznje proizvoda firme t stim u vezi prepolavljanje radne snage. Unatoc tome sto sam strucni radnik poslodavac je zadrzao nestrucne radnike sa i bez osnovne skole koji su u prijateljskoj i rodbinskoj vezi sa poslodavcem.
Sa sindikatom nemogu nista postic jer je takodjer u vezi s poslodavcem.
Da li imam prava se zaliti i kome na takvu odluku poslodavca?

Dubravka20
12.12.2008., 06:31
Dobila sam otkaz kao tehnoloski visak u jednoj firmi u drvnoj industriji u kojoj sam dugo godina kvalitetno radila. Po zanimanju sam drvni tehnicar. Razlog otkaza je smanjenje potraznje proizvoda firme t stim u vezi prepolavljanje radne snage. Unatoc tome sto sam strucni radnik poslodavac je zadrzao nestrucne radnike sa i bez osnovne skole koji su u prijateljskoj i rodbinskoj vezi sa poslodavcem.
Sa sindikatom nemogu nista postic jer je takodjer u vezi s poslodavcem.
Da li imam prava se zaliti i kome na takvu odluku poslodavca?
Ako postoji Nadzorni odbor ili nešto tog tipa pokušaj.

F10EXX
13.12.2008., 06:58
NekaNovaJa, puno ti hvala na pomoći. Ono što me još uvijek muči je da li osobe pravoslavne, muslimanske ili neke druge vjeroispovijesti trebaju donijeti nekakav dokument kojim dokazuju koje su vjere?
kako će opravdati u firmi da nisu došli raditi?

Pa pise u zakonu. Oni koji Bozic slave 7. sijecnja ne moraju taj dan raditi. Gdje tu pise da moraju donijeti potvrdu? Tko ce mi izdati potvrdu slavim li ja bozic 25 ili 7? Nije li to moja privatna stvar. (Ne slavim ni jedan jer nisam vjernik, ali nekako logicki)

Putnik92
14.12.2008., 13:09
Kome se treba ukoliko poslodavac ne želi ovjeriti zahtjev za kredit?

Zašto bi poslodavac bio dužan ovjeriti takav zahtjev (na stranu to što će svaki iole normalan poslodavac to učiniti)?

carre
14.12.2008., 18:32
imam jedno pitanje u vezi moje mame... radi u tekstilnoj industriji, ima 52 godine i preko 30 godina staza, a u sadasnjoj firmi je oko 10 godina. sef im je najavio da ce biti otpustanja, i sad se ona boji da ako dobije otkaz, nece imati pravo na naknadu s hzz-a. kako on moze utjecati na to hoce li ona imati naknadu i zasto bi to napravio (koju korist ima od toga?). i ne, nije normalan ni dobar poslodavac.

balbazorko
15.12.2008., 09:07
Bok,

zaposlio sam se prije malo manje od 6 mjeseci u jednoj firmi... na ugovor od 6 mjeseci :) nedugo nakon zaposlenja su mi ponudili neko skolovanje koje je kostalo ccc 5000 kn uz ugovor da ako odem iz firme u roku godinu dana da vracam sve, u roku od 2 godine 50 posto, a 3 godine 25 posto ulozenih novaca... to mi je tada djelovalo ok, ali kad sad pogledam mislim da sam im tu lovu vec visestruko vratio...
sad su mi ponudli ugovor za stalno, ali je problem sta mi placu nisu povecali... tj ostala je prakticki pripravnicka za moju struku. trenutno pokusavam izboriti povisenje place, ali ako ne uspijem planiram otici dalje... (i zbog nekih drugih razloga..)

pa me zanima jel ima koja pravna caka na koju se mogu pozvat da izbjegnem vracanje tih 5000 kn?
nesto kao da ja ne dajem otkaz.. nego samo ne produzujem ugovor.. :D
ili da im ipak platim (ostvaim zadnju placu i :w )?

thnx na savjetima

Suey
15.12.2008., 09:37
nece imati pravo na naknadu ako joj radni odnos prestane sporazumnim raskidom ili ako dobije otkaz zbog skrivljenog ponasanja.

ako dobije osobno ili poslovno uvjetovani otkaz, mora se prijaviti u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa na hzz i podnijeti zahtjev za isplatom novcane naknade.

carre
15.12.2008., 15:56
nece imati pravo na naknadu ako joj radni odnos prestane sporazumnim raskidom ili ako dobije otkaz zbog skrivljenog ponasanja.


hvala na odgovoru! a kakve koristi ima direktor njene firme ako joj da otkaz zbog skrivljenog ponasanja, a ne zbog toga sto je tehnoloski visak? pitam jer je to napravio jednoj njenoj kolegici, ni krivoj ni duznoj, pa se moja mama boji da isto ne napravi ni njoj.

Suey
15.12.2008., 20:47
nece imati obvezu isplate otpremnine;)

naime, radnik ima pravo na otpremninu ako je proveo najmanje 2 god. kod poslodavca koji mu daje poslovno ili osobno uvjetovani otkaz.

poslovno uvjetovani otkaz - kad je radnik tzv "tehnoloski visak", nema potrebe vise za njim u firmi - poslodavac ukida njegovo radno mjesto ili smanjuje broj izvrsitelja. razlog ovdje nije u radniku, vec promjeni tehnologije i organizacije firme.

osobno uvjetovani otkaz - radnik zbog nekih svojih svojstava nije u stanju obavljati rad, odnosno izvrsavati svoje obveze iz ugovora o radu, primejrice zbog invalidnosti i bolesti.

otkaz zbog skrivljenog ponasanja radnika - radnik svojom krivnjom ne izvrsava svoje obveze ili radi stetu poslodavcu, primjerice, lijen je, ne trudi se, izostaje neopravdano, kasni na posao, i sl.

nadalje, svaki otkaz mora biti obrazlozen, inace pada na sudu.

jel ti mama uclanjena u sindikat?

Suey
15.12.2008., 20:52
Bok,

zaposlio sam se prije malo manje od 6 mjeseci u jednoj firmi... na ugovor od 6 mjeseci :) nedugo nakon zaposlenja su mi ponudili neko skolovanje koje je kostalo ccc 5000 kn uz ugovor da ako odem iz firme u roku godinu dana da vracam sve, u roku od 2 godine 50 posto, a 3 godine 25 posto ulozenih novaca... to mi je tada djelovalo ok, ali kad sad pogledam mislim da sam im tu lovu vec visestruko vratio...
sad su mi ponudli ugovor za stalno, ali je problem sta mi placu nisu povecali... tj ostala je prakticki pripravnicka za moju struku. trenutno pokusavam izboriti povisenje place, ali ako ne uspijem planiram otici dalje... (i zbog nekih drugih razloga..)

pa me zanima jel ima koja pravna caka na koju se mogu pozvat da izbjegnem vracanje tih 5000 kn?
nesto kao da ja ne dajem otkaz.. nego samo ne produzujem ugovor.. :D
ili da im ipak platim (ostvaim zadnju placu i :w )?

thnx na savjetima

za ozbiljan odgovor potrebno je malo prouciti ugovor o radu i ovaj ugovor o usavrsavanju.

a kaj ti tocno pise u tom ugovoru? da ne smijes dati otkaz u godini dana ili?

jel ta edukacija bas bila nuzna za tvoj posao ili je nesto kao nadogradnja?

carre
15.12.2008., 22:24
nadalje, svaki otkaz mora biti obrazlozen, inace pada na sudu.

jel ti mama uclanjena u sindikat?


ok, sve mi je jasno. :(

ovo sa sudom nema sanse, gore spomenuta kolegica moje mame nije uspjela naci odvjetnika koji bi je zastupao u postupku protiv poslodavca.
mama (kao ni nijedna druga zena u firmi) nije uclanjena u sindikat, jer ne bi ni dobila posao u toj firmi, ili bi dobila otkaz. u toj tvornici se krse radnicka prava na sve moguce nacine, inspekcija se najavi i dodje, s radnicama pricaju pred sefovima i drugim radnicama i sl.


puno, puno hvala na odgovoru!

marija36
17.12.2008., 09:26
dobila sam otkaz-kao višak. ugovor je bio na neodređeno. otkazni rok m ije do 18.12. ja sam otvorila bolovanje sa 17.12. i namjeravam ga vući do sredine sijećnja, zbog veće naknade sa hzz-a. i nakon toga ću doći odraditi još ta dva dana koja mi preostaju.

ono što me zanima: čula sam da poslodavac može poslati neku inspekciju da se provjeri moje bolovanje. zanima me kome ta inspekcija dolazi? meni doma? doktorici? i ako ne tko zna možda nešto detaljnije o tome, jel me malo trta da ne nadrapa netko ko mi je dao to lažno bolovanje.

hvala!

Suey
17.12.2008., 16:58
http://www.hzzo-net.hr/dload/pravilnici/21_01.pdf

kontrola dolazi doktoru, a kada se radi o ostvarivanju prava na pzz te bolovanje, kontrola obuhvaca i osiguranika.

moze biti s najavom ili bez najave ako se radi o sumnji na prijevaru.

kontrolu obavlja kontrolor hzzo-a, doktor medicine ili stomatologije.

castanea
17.12.2008., 17:01
Može li poslodavac (županija) odbiti dogovorenu povišicu od 6% iako je Vlada rekla da se dogovoreni sporazum sa sidikatom poštuje?

marija36
17.12.2008., 17:14
hvala suey !!:s

Best Bride
17.12.2008., 17:43
Prvo da Vas sve pozdravim i zamolim za savjet. Naime, ne radi se o meni nego o mojoj mami.

Od ožujka 2004. radi u jednoj privatnoj firmi gdje je ona jedini zaposlenik uz šeficu. Naravno, svakih 6 mjeseci je potpisivala ugovor na neodređeno. I danas je moja mama dala usmeni otkaz jer je žena jednostavno pukla. Koliko ja znam na te ugovore na odredjeno te mogu drzati najvise 3 g- a nakon toga ju mora zaposliti na stalno ili naci drugu

Naime, zadnjih godinu dana ta njezina šefica se počela ponašati nepodnošljivo. Redovito svakih par dana ona se na nju izderavala bez ikakvog razloga, vrijeđala ju (govorila joj je da je debela krava, glupa, ružna, sva nikakva, da je ona nju pokupila na ulici...), ne želi joj upaliti grijanje u radnoj prostoriji,

Za ovo maltretiranje bi ju tvoja mama mogla tuziti, a ne obrnuto.
Zaposlenik uvijek moze dati otkaz- nitko te ne moze prisiliti da radis za njega ako to i neces:top:

Suey
17.12.2008., 18:09
Može li poslodavac (županija) odbiti dogovorenu povišicu od 6% iako je Vlada rekla da se dogovoreni sporazum sa sidikatom poštuje?

sporazum vlade rh i sindikata drzavnih sluzbi od 21.11.2006. godine odnosi se na rast osnovice za obracun place drzavnih sluzbenika i namjestenika, kojima se place osiguravaju iz drzavnog proracuna.

http://www.sdlsn.hr/_upload/pdf/sporazum211106.pdf


koliko znam, regionalci/lokalnjaci su na proracunu zupanije/grada.


ako ste clan sdlsn-a, obratite se njima upitom;)

http://www.sdlsn.hr/index.php/

castanea
17.12.2008., 20:34
Suey hvala na odgovoru. Podružnica o kojoj je riječ jeste član SDLSN, a i Sporazum je potpisan u između Vlade i SDLSN pa sam zato i pitala. Međutim nigdje u sporazumu se ne spominju lokalni/regionalni službenici, nego samo državni pa mi to nije jasno.

Suey
17.12.2008., 21:56
znam da su oni potpisali;), kao i ostali sindikati drzavnih sluzbi koji su u pregovarackom odboru za drzavne sluzbe.

sdlsn ima i clanove u lokalnoj/podrucnoj samoupravi, i to su sasvim drugi kolektivni pregovori, nemaju veze s ovima za drzavne sluzbe, tako da se ovaj sporazum odnosi na drzavne sluzbenike i namjestenike kojima se place isplacuju iz drzavnog proracuna.

u svakom slucaju, nazovi pravnu sluzbu sdlsn-a ako ima kakvih problema.

Georgina
17.12.2008., 23:25
Suey hvala na odgovoru. Podružnica o kojoj je riječ jeste član SDLSN, a i Sporazum je potpisan u između Vlade i SDLSN pa sam zato i pitala. Međutim nigdje u sporazumu se ne spominju lokalni/regionalni službenici, nego samo državni pa mi to nije jasno.

kratica SDLSN znači sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika i sporazum se odnosi i na uposlenike u lokalnoj upravi kao i na djelatnike državne uprave

triax
18.12.2008., 14:55
kratica SDLSN znači sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika i sporazum se odnosi i na uposlenike u lokalnoj upravi kao i na djelatnike državne uprave

Dakle, navedeni sporazum je potpisan između Vlade i SDLSN, Vlada nije (hvala bogu) poslodavac službenicima u tijelima lokalne samouprave, već su to županije, gradovi i općine.

prilika
19.12.2008., 15:16
Zna li možda netko odgovor na slijedeće pitanje.

Ako neka osoba potpiše ugovor o radu mora li odmah isti dan predati poslodavcu i svoju radnu knjižicu, staru zdravstvenu iskaznicu i poreznu karticu? Po zakonu je da se radnik mora prijaviti u roku od tjedan dana ili čak duže od dana kada je počeo raditi. Ako netko hoće prvo vidjeti kako mu je na tom poslu, može li sam zatražiti da odradi tih par dana pa da tek nakon toga potpiše ugovor o radu i preda poslodavcu svoje dokumente, radnu knjižicu i ostalo? Ako je radnik prvi dan posla potpisao ugovor o radu, a nije taj isti dan predao poslodavcu radnu knjižicu i poreznu karticu, da li je i u tom slučaju ugovor o radu obvezujući za radnika? I u tom slučaju se primjenjuju odredbe o otkaznom roku, iako radna knjižica nije još predana poslodavcu i radnik nije još prijavljen preko firme na mirovinsko i zdravstveno?

Radi se o tome da ne znam o kakvom se točno poslu radi, neću imati priliku niti vidjeti osobe s kojima ću raditi i trebala bi odmah prvi dan rada potpisati ugovor o radu. Htjela bi u svakom slučaju odraditi barem dan ili dva pa da tek nakon toga potpišem ugovor o radu i predam radnu knjižicu poslodavcu. Tako je barem bilo kada sam počela raditi na prijašnjem radnom mjestu jer sam tamo potpisala ugovor o radu nakon što sam odradila par dana.

Ne bi htjela izgubiti ovaj posao jer ga već dugo tražim, pa se bojim da se ne bi krivo shvatilo ako zatražim taj jedan ili dva dana prije potpisivanja ugovora o radu.

sita
19.12.2008., 18:00
Dakle, sad mi frend veli da su mu u firmu došli s odvjetnikom i već pripremljenim izjavama koje moraju potpisat da im mogu sjest na plaću zbog robe od 85000 kn koja fali. A ako ne potpišu kažu da će ih kazneno gonit jer su po njihovom i oni krivi za to. Kaj se to može?

iivana
19.12.2008., 18:47
Ne znam koliko je to po zakonu, ali evo moje iskustvo:

1. Nakon velike godišnje inventure, u trgovačkom lancu X u kojem sam radila ustanovljen je poveći manjak, i SVIM djelatnicima je nekoliko mjeseci skidano po 300 kn s plaće. Dopis je stigao samo voditelju centra, ovjeren od uprave, izvješen na oglasnoj ploči - i to je to

2. U trgovačkom lancu Y, voditelj POTPISUJE materijalnu odgovornost, što znači da SAV manjak skidaju NJEMU s plaće (1/3 plaće dok se cjelokupni iznos ne podmiri). Moja prijateljica je nakon godišnje inventure zbog manjka otišla (svojevoljno) na mjesto običnog radnika, i..svejedno je otplatila manjak. Sad je obična radnica, odradi svoje i ne boji se inventure

Netko upućeniji neka ti odgovori na konkretno pitanje, ja sam ti napisala primjere iz prakse, čisto da vidiš da se to itekako može, i itekako radi

spy
19.12.2008., 18:53
ja nisam pravnik al koliko sam informiran to je protuzakonito jer radnik ne može materijalno odgovarat za štetu koja je nastala u poslovanju iz bilo kojeg razloga

zdravoseljački primjer:
zamisli da pilot odgovara (novčano) za avion koji je oštećen njegovom greškom

Nex
19.12.2008., 18:57
Dakle, sad mi frend veli da su mu u firmu došli s odvjetnikom i već pripremljenim izjavama koje moraju potpisat da im mogu sjest na plaću zbog robe od 85000 kn koja fali

Pa nisu valjda ludi da to potpisu?

A ako ne potpišu kažu da će ih kazneno gonit jer su po njihovom i oni krivi za to. Kaj se to može?

Pa nek ih gone ako misle da imaju dokaza. Ovo je obicna ucjena na koju ne bi trebalo pristati.

Poslodavac ne moze od radnika naplacivati stetu, skidati mu s place i slicne gluposti... ali ako radnik sam potpise da se slaze s time onda poslodavac ima pokrice.

To ste se takvi potpisi dobiju prijetnjama otkazom i slicnim metodama je nesto sto bi trebalo prijaviti.

spy
19.12.2008., 18:59
a evo i točnog odgovora

U poduzeću moje supruge (maloprodaja) poslodavac prilikom utvrđivanja manjka ima običaj svim radnicima iz plaće uzimati određenu svotu za nadoknadu tog manjka. Da li postoje pravni temelji za to, budući da ne postoje nikakvi dokazi da je netko od radnika uzrokovao manjak te da neki radnici niti ne rade direktno s robom, pa nisu niti u mogućnosti otuđiti robu.

Poslodavac to nema pravo činiti. U skladu s odredbom članka 105. Zakona o radu, radnik odgovara za štetu učinjenu na radu i u vezi s radom, ako ju je učinio namjerno ili iz krajnje nepažnje. Ako štetu uzrokuje više radnika, svaki radnik odgovara za svoj dio štete. Ako se ne može utvrditi koliki je dio štete uzrokovao svaki od radnika koji su počinili štetu, svi je nadoknađaju u jednakim dijelovima.

Međutim, poslodavac mora dokazati za svakoga radnika da je on stvarno uzrokovao štetu, i to da ju je uzrokovao namjerno ili grubom nepažnjom. Tek ako se to utvrdi, onda može doći do primjene odredbi o snošenju štete na jednake dijelove. Dakle, na jednake dijelove snose štetu oni koji su je namjerno ili iz krajnje nepažnje uzrokovali, no ne i oni koji sa štetom nemaju nikakve veze, tj. koji nisu odgovorni.

Osim toga, poslodavac ne smije bez suglasnosti radnika svoje potraživanje naplatiti uskraćivanjem plaće ili dijela plaće, kao što je ovdje učinjeno. Dakle, čak da je i nesporno tko je uzrokovao štetu, i čak da je radnik to priznao, poslodavac mu bez njegove suglasnosti ne smije umanjivati plaću za iznos štete. To je nedozvoljeni prijeboj iz članka 94. Zakona o radu, koji predstavlja prekršaj i za koji je predviđena novčana kazna za poslodvaca, tj. poduzeće od 31.000 do 60.000 kuna, odnosno 4.000 do 6.000 kuna za direktora.

Prema tome, navedeni poslodavac kao prvo uopće nije utvrdio odgovornost pojedinih radnika za štetu, dakle za štetu proizvoljno tereti sve radnike, a drugo protuzakonito je radnicima umanjio plaću za tu štetu.

http://www.moj-posao.net/jseeker_lawyer_detailedview.php?sessionId=7185f93b 1ce8067f879d2a7b8277e6f3&entityId=Q335

sita
19.12.2008., 19:12
E hvala na odgovorima. Radi se o tome da oni (njih više) radi u skladištu i bilo je krađa, ali su našli odgovornog za krađu. Ali nije ukradeno za 85000 kn ali opet postoji mogućnost da netko tu i tamo nešto ukrade, a pošto rade sa skupom robom lako je nakupit tu cifru.

mamastvor
22.12.2008., 20:32
Muž mi je bio na bolovanju radi operacije, Kad je donio doznake kojima zaključuje bolovanje,vlasnik obrta mu je rekao da od 8. 1. dobija otkaz kao tehnološki višak jer je on na njegovo mjesto zaposlio drugog radnika. Posao je bio na neodređeno. Što valja učiniti da bi muž naplatio prekovremene nikad isplaćene sate, noćni rad i rad blagdanima i 2. stup mirovinskog koji mu je skidan s plaće a nikad nije uplaćen. Isto tako lik im nikad nije dao platnu listu,ima samo jednu koju je trebao za kredit. Radio je kod njega 26 mj. ima li pravo i na otpremninu? Kako ostvariti sva ta prava i koliko to traje i s kojim uspjehom? Iz malog smo grada pa sumnjam da ću nešto pšostići s inspektorom rada

prilika
23.12.2008., 07:18
Ako je dobio otkaz kao tehnološki višak ima pravo na naknadu sa Zavoda za zapošljavanje, s obzirom na to da je radio više od 9. mjeseci u zadnje dvije godine. Na ova ostala pitanja ne znam odgovor.

Suey
23.12.2008., 09:13
Muž mi je bio na bolovanju radi operacije, Kad je donio doznake kojima zaključuje bolovanje,vlasnik obrta mu je rekao da od 8. 1. dobija otkaz kao tehnološki višak jer je on na njegovo mjesto zaposlio drugog radnika. Posao je bio na neodređeno. Što valja učiniti da bi muž naplatio prekovremene nikad isplaćene sate, noćni rad i rad blagdanima i 2. stup mirovinskog koji mu je skidan s plaće a nikad nije uplaćen. Isto tako lik im nikad nije dao platnu listu,ima samo jednu koju je trebao za kredit. Radio je kod njega 26 mj. ima li pravo i na otpremninu? Kako ostvariti sva ta prava i koliko to traje i s kojim uspjehom? Iz malog smo grada pa sumnjam da ću nešto pšostići s inspektorom rada

ne moze biti tehnoloski visak ako je na njegovo mjesto zaposlio drugog radnika. tu se ne radi o tehnoloskom visku onda.

naime, tehnoloski si visak ako je doslo do promjene organizacije ili nacina proizvodnje ili ukidanja pojedinih pogona/nacina proizvodnje, tako da je to radno mjesto na kojem radis visak/nije vise potrebno. dakle, drugim rijecima, on bi bio tehnoloski visak kad taj obrtnik ne bi vise imao potrebe za tim radnim mjestom na kojem je on radio ili ako bi zbog loseg poslovanja, trebao manji broj izvrsitelja. ovdje dakle nije uopce prestala potreba za njegovim radom i to sto je poslodavac napravio, nije dopusteno. poslodavac na tom mjestu ne smije daljnjih 6 mjeseci zaposliti novu osobu! na tu okolnost mozete mu pozvati inspekciju rada. isto tako, ovo sto ste naveli, nocni rad, neizdavanje platne liste, prekovremeni rad, sve je slucaj za inspekciju rada. prijavite im i neka ovi izadju na te okolnosti.

pravo na otpremninu ima jer je radio 2 godine kod tog poslodavca.


druga stvar, da bi se naplatio, moze samo tuziti poslodavca. bilo bi dobro da pozove inspekciju kako bi mu poslodavac izdao isplatne liste da moze odmah pokrenuti ovrhu.

ali valjalo bi isto tako pokrenuti spor zbog nedopustenosti otkaza, kad otkaz bude dostavljen, jer ovaj otkaz nece biti valjan, tj. to nije poslovno uvjetovani otkaz.

kako to da je vec na to mjesto zaposlio drugog, a vas muz jos radi (do 8.1.)? ili ce ovaj tek tada doci raditi?

mamastvor
24.12.2008., 12:01
Muža drži na godišnjem do onda. Novi lik mu je počeo raditi još dok je muž bio na bolovanju. Bojim se sprege inspektora ii poslodavca jer smo iz malog mjesta. trebam detaljni tutorial što kako i kojim redom napraviti. Hvala

The Loki
29.12.2008., 14:27
Radio sam u zadarskoj poslovnici tomatonea/mexspresa/media distribucije (ili kako se već sad zovu... već po mijenjanu imena je očito o kakvoj se firmi radi), jedno mjesec dana... U zadru se poslovnica ugasila, najviše zbog nemarnosti i neodogovornosti šefova u zg.... Nisam bio zaposlen na ugovor ni nikako, u tih mjesec dana su stalno obećavali da će biti sljedeći tjedan...
I sad, da skratim priču, ostali su mi dužni plaću, 2400 kn, i bilo je rećeno do 20.12. će biti na tekućem...
Još nema ništa, zovem ih na telefone, ne javljaju se... Zanima me ima li koje državno tijelo kome da se obratim, da ne moram otići u zg i na silu izvući te pare???? jer ako mi ne plate uskoro odoh ja u zg po pare sam!!!

davor9
29.12.2008., 14:45
Nisam bio zaposlen na ugovor ni nikako

želiš reć da si radio na crno?...onda, sumnjam da se kome možeš obratit

Mr.Monden
29.12.2008., 16:17
Radio sam u zadarskoj poslovnici tomatonea/mexspresa/media distribucije (ili kako se već sad zovu... već po mijenjanu imena je očito o kakvoj se firmi radi), jedno mjesec dana... U zadru se poslovnica ugasila, najviše zbog nemarnosti i neodogovornosti šefova u zg.... Nisam bio zaposlen na ugovor ni nikako, u tih mjesec dana su stalno obećavali da će biti sljedeći tjedan...
I sad, da skratim priču, ostali su mi dužni plaću, 2400 kn, i bilo je rećeno do 20.12. će biti na tekućem...
Još nema ništa, zovem ih na telefone, ne javljaju se... Zanima me ima li koje državno tijelo kome da se obratim, da ne moram otići u zg i na silu izvući te pare???? jer ako mi ne plate uskoro odoh ja u zg po pare sam!!!

Imaš gore TOP temu http://www.forum.hr/showthread.php?t=300968

Možda možeš nauditi firmi, no legalnim putem pare nećeš izvući.

The Loki
29.12.2008., 16:46
a gledaj nisam ja kriv... ugovor je trebao stići svaki tjedan, tjedno su nam slali pošiljke i nikako, to i je bio jedan od razloga odlaska (svi smo grupno otišli, uključujući i poslovođu kojemu je isto prekipilo)

@mr.m hvala! i mislio sam se njima obratit

Noćobdija
30.12.2008., 09:28
Zna li možda netko odgovor na slijedeće pitanje.
Ako neka osoba potpiše ugovor o radu mora li odmah isti dan predati poslodavcu i svoju radnu knjižicu, staru zdravstvenu iskaznicu i poreznu karticu? Po zakonu je da se radnik mora prijaviti u roku od tjedan dana ili čak duže od dana kada je počeo raditi. Ako netko hoće prvo vidjeti kako mu je na tom poslu, može li sam zatražiti da odradi tih par dana pa da tek nakon toga potpiše ugovor o radu i preda poslodavcu svoje dokumente, radnu knjižicu i ostalo? Ako je radnik prvi dan posla potpisao ugovor o radu, a nije taj isti dan predao poslodavcu radnu knjižicu i poreznu karticu, da li je i u tom slučaju ugovor o radu obvezujući za radnika? I u tom slučaju se primjenjuju odredbe o otkaznom roku, iako radna knjižica nije još predana poslodavcu i radnik nije još prijavljen preko firme na mirovinsko i zdravstveno?

Radi se o tome da ne znam o kakvom se točno poslu radi, neću imati priliku niti vidjeti osobe s kojima ću raditi i trebala bi odmah prvi dan rada potpisati ugovor o radu. Htjela bi u svakom slučaju odraditi barem dan ili dva pa da tek nakon toga potpišem ugovor o radu i predam radnu knjižicu poslodavcu. Tako je barem bilo kada sam počela raditi na prijašnjem radnom mjestu jer sam tamo potpisala ugovor o radu nakon što sam odradila par dana.

Ne bi htjela izgubiti ovaj posao jer ga već dugo tražim, pa se bojim da se ne bi krivo shvatilo ako zatražim taj jedan ili dva dana prije potpisivanja ugovora o radu.
ne bi te trebali pustiti na posao bez potpisanog ugovora. to je onda zapravo rad na crno, pa makar bilo na par dana. prvo bi, nakon što potpišeš ugovor, trebala proći zaštitu na radu (teoretsku i praktiučnu obuku), upoznati radno mjesto i kolege i u tome prođe dan-dva. predaja radne knjižice i ostalih formalnosti isto se rješava simultano, odnosno čim brže. znam da su rokovi za prijavu na HZMO i HZZO kratki, 8 dana od dana potpisa ugovora. ako te ne prijave u tom roku, slijedi im prekršajna kazna, zato su poslodavci motivirani da to čim prije riješe, ta kadrovska pitanja.

Noćobdija
30.12.2008., 09:50
Muž mi je bio na bolovanju radi operacije, Kad je donio doznake kojima zaključuje bolovanje,vlasnik obrta mu je rekao da od 8. 1. dobija otkaz kao tehnološki višak jer je on na njegovo mjesto zaposlio drugog radnika. Posao je bio na neodređeno. Što valja učiniti da bi muž naplatio prekovremene nikad isplaćene sate, noćni rad i rad blagdanima i 2. stup mirovinskog koji mu je skidan s plaće a nikad nije uplaćen. Isto tako lik im nikad nije dao platnu listu,ima samo jednu koju je trebao za kredit. Radio je kod njega 26 mj. ima li pravo i na otpremninu? Kako ostvariti sva ta prava i koliko to traje i s kojim uspjehom? Iz malog smo grada pa sumnjam da ću nešto pšostići s inspektorom rada

Najgore od svega što si navela je nenaplata drugog stupa. To je utaja poreza i doprinosa. Za to se može u zatvor. O tome pisani dopis inspektoru rada i poreznoj upravi, ako kažeš da je inspektor rada u talu s poslodavcem.
Inspektoru rada pisani dopis i prijava na okolnost da ti mužu nije izdana platna lista. To je isto ozbiljan prekršaj poslodavca.

Otkazu se muž ne može kvalitetno usprotiviti ako ga je poslodavac formalno proveo (pisana i obrazložena odluka o otkazu, dostavljena radniku). Naime, kao tzv. "mali poslodavac" nije dužan voditi računa o broju godina staža, godinama života i obvezama uzdržavanja kod otkazivanja zbog viška. Dakle, ako kaže da ti mužu daje otkaz kao tehnološkom višku, onda je to tako - iako realno ti je muž dobio otkaz zbog toga jer je onaj drugi radnik zdraviji. U svakom slučaju, otpremninu je dužan isplatiti. Po ZOR-u, to je jedna trećina prosječne mjesečne (bruto) plaće, koju je tvoj muž ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.
Ako poslodavac odgovori negativno na taj zahtjev ili ne odgovori uopće, muž treba popdnijeti tužbu sudu, u roku od 15 dana od kada je dobio piani negativan odgovor ili od kada je protekao rok u kojem je posldoavac mogao odgovoriti.

Suey
30.12.2008., 17:44
inace, za obrtnistvo postoji i granski kolektivni ugovor:

http://www.okz.hr/hrvatski/06-vijesti-i-informacije/06-2-novo-u-propisima/upoh-kolektivni%20ugovor/UPOH-kolektivni%20ugovor.pdf

kako u kolektivnom ugovoru nema uopce odredbi vezano za otpremnine, primjenjuje se zakon o radu (jer moguce je ugovoriti i povoljnije otpremnine).

buduci poslodavac jos nije dao otkaz, vodite racuna o ovome sto je napisao nocobdija - otkaz mora biti u pisanom obliku, obrazlozen i dostavljen radniku.

mamastvor
30.12.2008., 20:09
Hvala svima. Otkaz je stigao jučer-razlog-izvanredni otkaz. Past će na sudu ko od šale jer za taj otkaz treba teška povreda poslovanja, što ne postoji jer je prije otkaza muž tri mj. bio na bolovanju. Prigovor sastavljen, sutra ga šaljem preporučeno s povratnicom i igre bez granica počinju.

Noćobdija
31.12.2008., 06:30
Hvala svima. Otkaz je stigao jučer-razlog-izvanredni otkaz. Past će na sudu ko od šale jer za taj otkaz treba teška povreda poslovanja, što ne postoji jer je prije otkaza muž tri mj. bio na bolovanju. Prigovor sastavljen, sutra ga šaljem preporučeno s povratnicom i igre bez granica počinju.

nije baš tako. uglavnom je izvanredni otkaz rezerviran za slučajeve kad radnik (ili rjeđe polsodavac) teško povrijede ugovor o radu, ali postoji i oni drugo " kad postoje takve činjenice uslijed kojih uz uvažavanje svih činjenica ugovor više nije moguć". treba vidjeti obrazloženje...

Suey
31.12.2008., 09:50
tako je. postoje i objektivni razlozi zbog kojih radni odnos vise nije moguc, a ne radi se o teskoj povredi radne obveze, primjerice radnik ode u zatvor i zbog toga nije u mogucnosti obavljati obveze iz radnog odnosa.

vodite racuna o tome da se izvanredni otkaz moze dati samo u roku od 15 dana od dana saznanja cinjenice na kojoj se otkaz temelji, pa treba vidjeti je li poslodavac postovao taj rok i kakvo je uopce obrazlozenje tog otkaza, a kako je vec nocobdija i napisao.

mamastvor
31.12.2008., 16:29
Pa nema nikakvog činjeničnog stanja kad doznake završavaju s 24.12. a otkaz je datiran 24.12.Danas poslan prigovor poslodavcu u kojem ga se,između ostalog, upozorava i na to. Ne nadam se odgovoru nadam se da će nam dati šansu da podignemo sudsku tužbu da se konačno naplatimo za sve što mom mužu duguje

mamastvor
31.12.2008., 16:34
Njegovo obrazloženje je da je on provodio edukaciju radnika dok je muž bio na bolovanju pa pošto on nije prošao tu edukaciju nije više moguće da on radi kod njega. Zadnjeg radnika je primio na posao 15.12. pa me baš zanima kakvu je taj silnu edukaciju prošao do 24. 12. Lik je inače vodoinstalater i radi kao pomoćni pekarski radnik bez ijednoga dana rada u pekari prije toga. Nebuloza na nebulozi.Ono , lud zbunjenom radi nešto.

hiro111
02.01.2009., 17:04
poslije 2 godine 11 mjeseci i 12 dana poslodavac je odlucio da mi ne produži ugovor o radu , što je njegovo pravo.
Međutim mene zanima da li ja imam pravo na otpremninu pošto radim kod istog neprekidno duže od dvije godine.

iivana
03.01.2009., 13:26
NE, te dvije godine vrijede samo ukoliko si bio zaposlen na NEODREĐENO kod tog poslodavca. Tada imaš pravo na otpremninu.
U praksi se dešava to što se tebi desilo, pošalju radnika na dva mjeseca na Zavod, a onda se malo igraju riječima (ne moraju ni to), i ponovo te zaposle na isto radno mjesto..na ugovor na određeno. (prodavač - referent prodaje)
Koliko je to po Zakonu - NIJE, ali..to se radi. Ako postoji objektivna potreba za nekim radnim mjestom, poslodavac ne smije zapošljavati radnika na određeno vrijeme dva ili više puta uzastopno

iivana
03.01.2009., 13:28
Sorry 111, nisam shvatila da li je tvoj ugovor na određeno ili ne. Ako je bio na neodređeno, tada IMAŠ pravo na otpremninu

Suey
03.01.2009., 16:03
bit ce da na odredjeno, cim govori o produzivanju ugovora.

-Iva-
03.01.2009., 20:25
Pozdrav,

radim u jednoj javnoj ustanovi na ugovor na određeno vrijeme do povratka radnice s bolovanja. Radnica koja je bila na bolovanju je nedavno otišla u mirovinu, te se neće više vraćati na to radno mjesto. Na koji način se dalje tretira moj ugovor?
Da li on postaje ugovor na neodređeno i trebala bih potpisati novi ugovor?
Ili se smatra da moj radni odnos prestaje datumom odlaska radnice na bolovanje?
Hvala.

sara4
04.01.2009., 15:54
Da li ti je u ugovoru definiran neki datum ili kao datum prestanka ugovora stoji: do povratka radnice s bolovanja?

-Iva-
04.01.2009., 19:24
Nije naveden datum, nego do povratka radnice s bolovanja.

hiro111
04.01.2009., 22:44
NE, te dvije godine vrijede samo ukoliko si bio zaposlen na NEODREĐENO kod tog poslodavca. Tada imaš pravo na otpremninu.
U praksi se dešava to što se tebi desilo, pošalju radnika na dva mjeseca na Zavod, a onda se malo igraju riječima (ne moraju ni to), i ponovo te zaposle na isto radno mjesto..na ugovor na određeno. (prodavač - referent prodaje)
Koliko je to po Zakonu - NIJE, ali..to se radi. Ako postoji objektivna potreba za nekim radnim mjestom, poslodavac ne smije zapošljavati radnika na određeno vrijeme dva ili više puta uzastopno

je bilo je cijelo vrijeme na odredjeno.

objektivna potreba postoji odnosno djelatnik kojeg sam ja naslijedio je imao ugovor na neodredjeno, odnosno to radno mjesto postoji vec 7 godina.

zanima me jos jedna stvar koliko vremena mora da prodje prije nego sto poslodavac moze zaposliti ponovo nekoga na moje radno mjesto ?

jer kao sto se vidi iz moga prethodnog posta za poslodavca je prestala potreba za tim radnim mjestom posto mi nije produzio ugovor. :D

Suey
04.01.2009., 23:03
zanima me jos jedna stvar koliko vremena mora da prodje prije nego sto poslodavac moze zaposliti ponovo nekoga na moje radno mjesto ?


ta obveza, odnosno da poslodavac ne smije zaposliti na tom radnom mjestu drugog radnika daljnjih 6 mjeseci, postoji samo kada se radi o poslovno uvjetovanom otkazu ugovora na neodredjeno, a ne i kod isteka ugovora na odredjeno.

Suey
04.01.2009., 23:15
Nije naveden datum, nego do povratka radnice s bolovanja.

prema zakonu o radu:

"Ugovor o radu na određeno vrijeme

Članak 15.

...
(5) Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovoga Zakona ili ako radnik ostane raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je radnik sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme."

u javnim sluzbama postoji obveza raspisivanja natjecaja, sto znaci da u slucaju da se otvori neko radno mjesto poslodavac ne mora automatski vama ponuditi ugovor na neodredjeno. javni natjecaj ne mora biti raspisan jedino ako tako predvidja neki od granskih kolektivnih ugovora (zdravstvo, osnovno skolstvo, srednje skolstvo, znanost, kultura, soc. skrb).

no, obzirom vas poslodavac nije obavijestio da vam je ugovor istekao niti se protivi tome sto vi i dalje radite (pretpostavljam da je tako), vas ugovor je postao ugovor na neodredjeno. prakticki vi radite bez novog ugovora, i samo se zbog te cinjenice smatra da ste sklopili ugovor na neodredjeno.

iivana
05.01.2009., 14:55
ta obveza, odnosno da poslodavac ne smije zaposliti na tom radnom mjestu drugog radnika daljnjih 6 mjeseci, postoji samo kada se radi o poslovno uvjetovanom otkazu ugovora na neodredjeno, a ne i kod isteka ugovora na odredjeno.

Drugim riječima - kako ti poslodavac nije otkazao ugovor već je isti istekao, on može već isti dan zaposliti drugoga na to radno mjesto

Suey
05.01.2009., 18:57
tako je. a i kad se radi o otkazu ugovora na neodredjeno i ovoj obvezi, krsenje te obveze ne povlaci nedopustenost otkaza radniku vec predstavlja samo prekrsaj.

iivana
06.01.2009., 10:35
koji paradoks:kava:

je-ja
07.01.2009., 10:39
Najljepše molim pomoć u slijedećoj situaciji:
Osoba se put zaposlila 16.6.2008., a 1.9.2008. je prešla raditi u drugu firmu i nije imala prekid između dva radna odnosa. Dakle, u prvoj firmi je raskinula radni odnos prije nego što je stekla pravo na godišnji odmor.
Moja nedoumice su slijedeće:
- stječe li osoba pravo na godišnji 6 mjeseci nakon prvog zapošljavanja ili nakon prelaska u drugu firmu?
- Ako pravo na godišnji ima 6 mjeseci nakon prvog zapošljavanja, onda bi to bilo nakon 16.12.2008. Ima li u tom slučaju pravo na cijeli godišnji za 2008. ili na jednu dvanaestinu za svaki navršeni mjesec. Osim toga, ako ima pravo na dvanaestinu, od kojeg datuma se to računa - od datuma prvog zapošljavanja ili od datuma prelaska u drugu firmu?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

sara4
07.01.2009., 10:52
- stječe li osoba pravo na godišnji 6 mjeseci nakon prvog zapošljavanja ili nakon prelaska u drugu firmu?
- Ako pravo na godišnji ima 6 mjeseci nakon prvog zapošljavanja, onda bi to bilo nakon 16.12.2008. Ima li u tom slučaju pravo na cijeli godišnji za 2008. ili na jednu dvanaestinu za svaki navršeni mjesec.(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor nakon šest mjeseci neprekidnoga rada.

(2) Ima pravo na puni godišnji jer je radila više od 6 mjeseci u 2008.g.

je-ja
07.01.2009., 11:45
sara4, puno hvala na objašnjenju.

Seja MMM
08.01.2009., 08:35
HITNO!!
Radim već više od 5 godina u jednoj firmi i na neodređeno sam vrijeme. Jučer sam se vratila s porodiljnog dopusta i najavljeno mi je da nisam poželjna više u toj firmi. Kakva su moja prava? Mogu li mi dati otkaz? Šta da radim????

sara4
08.01.2009., 08:38
Ne potpisuj sporazumni otkaz ili slično. Mogu ti dati otkaz kao tehnološki višak, u tom slučaju imaš pravo na otpremninu i na naknadu sa Zavoda.

neo_x
08.01.2009., 13:39
mene ceka ista situacija vjerovatno, zanima me kolika je minimalna otpremnina po godini staza i otkazni rok...
imam preko 3 godine staza, cemu se mogu nadati...

sara4
08.01.2009., 13:44
(2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće, koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.

(3) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Suey
09.01.2009., 13:58
zanima me...
otkazni rok...
imam preko 3 godine staza...

minimalno trajanje otkaznog roka je mjesec dana i dva tjedna, ako su te 3 godine provedene u radnom odnosu kod poslodavca koji vam otkazuje.

mamastvor
09.01.2009., 15:17
Hvala svima koji su mi pomogli. Zahvaljujući vama napisala sam prigovor poslodavcu za muža i poslodavac je odreagirao tako da ga je danas ponovo primio na posao bez odjave,samo nastavlja gdje je stao prije otkaza. Još jednom, hvala svima

Leptiricazg
09.01.2009., 16:57
Mislim da se moj poslodavac ne pridržava pravilnika o radnom vremenu. Djelatnost je turizam i prema tome radimo i sub. i ned. i blagdane.
Plaća je fiksna, na listi piše 176 ili 184 sata mj. Ja radim manje( cca 160) ali radim na način da sub. ili ned radim po 12 sati, a u tjednu sam neke dane slododna, a neke radim po 8 ili 9 sati.
Nisu mi blagdani niti nedjelje posebno plaćeni.
Povremeno zbog obima posla radim i u tjednu po 12 sati.

Da li je to po zakonu i kome da se obratim ako nije?

jasambroj1
12.01.2009., 01:09
Zaposlio sam se prije tri mjeseca u jednoj firmi koja postoji, ali preko interneta.
Obečali su mi da ču nakon plačenog pronog rada dobiti ugovor na 3 tri mjeseca, nakon toga opet na tri mjeseca a zatim ugovor za stalni radni odnos.
Medjutim, moje papire su mi uzeli tek nakon nekih 25-30dana.
Trebajuči hitno taj posao, presao sam i preko toga da me nakon mjesec dana od uzimanja nisu ni prijavili, niti su me isplatili, stalno tvrdeči iduči tjedan i sl.
Nakon puna 2 mjeseca od samog početka dobio sam otkaz kao višak radne snage, papiri su mi poslati natrag poštom , nisu me prijavili ni dana, a ja ču kao dobiti plaču iduči tjedan.
Od zadnjeg obečanja je prošlo mjesec dana i ja znam da plaču neču ni dobiti.Otvoreni račun na banci mi je otišao u minus 100kn,
zdravstveno propalo, te sam izgubio vrijeme za traženje normalnog posla i ima toga još...
Što ja mogu u činiti u vezi toga, ako netko ima pametan prijedlog, od srca mu unaprijed Hvala.

sara4
12.01.2009., 12:41
Da li je to po zakonu i kome da se obratim ako nije?

Prouči malo Zakon o radu o tome koliko se u tjednu može imati prekovremenih sati, koliko mora biti odmora između dva radna dana te o plaćanju rada i usporedi s tvojim radnim vremenom. Iz tvog se posta zapravo teško može iščitati koliko i kad radiš.

Suey
12.01.2009., 16:46
Zaposlio sam se prije tri mjeseca u jednoj firmi koja postoji, ali preko interneta.
Obečali su mi da ču nakon plačenog pronog rada dobiti ugovor na 3 tri mjeseca, nakon toga opet na tri mjeseca a zatim ugovor za stalni radni odnos.
Medjutim, moje papire su mi uzeli tek nakon nekih 25-30dana.
Trebajuči hitno taj posao, presao sam i preko toga da me nakon mjesec dana od uzimanja nisu ni prijavili, niti su me isplatili, stalno tvrdeči iduči tjedan i sl.
Nakon puna 2 mjeseca od samog početka dobio sam otkaz kao višak radne snage, papiri su mi poslati natrag poštom , nisu me prijavili ni dana, a ja ču kao dobiti plaču iduči tjedan.
Od zadnjeg obečanja je prošlo mjesec dana i ja znam da plaču neču ni dobiti.Otvoreni račun na banci mi je otišao u minus 100kn,
zdravstveno propalo, te sam izgubio vrijeme za traženje normalnog posla i ima toga još...
Što ja mogu u činiti u vezi toga, ako netko ima pametan prijedlog, od srca mu unaprijed Hvala.


sve ovo prijavite inspekciji rada i posaljite im ju, nek ih malo cesljaju, jer radi se o radu na crno.

-Iva-
13.01.2009., 01:39
prema zakonu o radu:

...
no, obzirom vas poslodavac nije obavijestio da vam je ugovor istekao niti se protivi tome sto vi i dalje radite (pretpostavljam da je tako), vas ugovor je postao ugovor na neodredjeno. prakticki vi radite bez novog ugovora, i samo se zbog te cinjenice smatra da ste sklopili ugovor na neodredjeno.

Kako ovo funkcionira u praksi?
Što ako se poslodavac nakon 20 dana sjeti objavijestiti me da mi je ugovor istekao? Ili se i jedan odrađeni radni dan nakon isteka ugovora smatra kao dovoljan za ovo gore?

iivana
13.01.2009., 09:04
Ako se poslodavac nakon 20 dana "sjeti" da ti je istekao ugovor, i ponovo ti da ugovor na određeno koji ti potpises, isao si na svoju stetu. Neka protekne i jedan dan dulje, a ti jos uvijek radis, po sili zakona si zaposlen na neodređeno.
Imas pravo odbiti potpisati ugovor i reci mu da si po Čl.15. st.5 Zakona o radu, ti zaposlen na neodređeo vrijeme

fatmama
13.01.2009., 11:43
a što kad se s firmom dogovoriš da oni tebi daju otkaz (s obzirom na zdravstveno stanje nemogu ti naći drugo radno mjesto) tako da imaš neka prava na burzi ali moraš sam napisati da nemaš nikakva potraživanja prema njima. i potpišeš to ali skužiš da su te sje.... kad ti pošalju papire doma u kojima stoji da ti je otkazni rok počeo početkom 11 mj a dogovor je bio početkom 12 mj. s tim da su te selili s jednog radnog mjesta na drugo (čitaj šikanirali) a to nigdje u papirima nije navedeno, naravno. sada mene zanima dal se da što napraviti s obzirom na taj papir o potraživanju koji je potpisan.

reumica25
16.01.2009., 22:34
pomozite!!!
otvorila sam bolovanje 5.1., poslodavac me odjavia 8.1 sa zdravstvenog sa datumon 31.12, (!!!).( to sam saznala kad san nazvala hzzo) spominja je vanredni otkaz. ugovor o radu na određeno sklopljen je na duži period.
još mi nije isplatia posljednju plaću.. niti me obavijestia da dođem po knjižicu, niti sam ja šta potpisala...
i ja iman neka mizerna dugovanja prema njemu- za dnevni obrok koji dođe 25 kn radnici plaćaju 10 a on ostatak.. i još nešto..(stvar našeg usmenog dogovora)
primjećujem da radnike na odlasku uvijek zakine za 1/3 plaće -pod izgovorom povreda radne obveze...( a uvik iskopa nešto)

kakva su moja prava?
u kojem roku on mene mora obavijestit o prestanku radnog odnosa? i da li to mora bit pismenim putem?
kako on može vraćat te datume odjave- jel to po zakonu? po tom principu niko ne bi moga otvorit bolovanje...
čak mu mislin poslat inspekciju rada...
nisan član sindikata... da li postoji ntko kome se mogu obratit za pravni savjet(stručna osoba)? nemam novca za plaćat odvjetnike

šta bi vi napravili na mom mistu?

reumica25
16.01.2009., 23:14
odradila sam nekoliko subota.riječ je o inventurama... s obzirom da to 'nije u domeni moga posla', a i da je ... to se smatra prekovremenima koji trebaju bit plaćeni?
u ugovoru se nismo dotakli toga.

-mobyXXL-
17.01.2009., 11:24
Ovak:

imam ponudu za drugi posao pa bi tu u firmi dao otkaz. No, muči me što imam još 3 tjedna neiskorištenog godišnjeg od 2008 a novi poslodavac je jasno rekao da ne mogu očekivat da mi da godišnji prije srpnja. Kako godišnji od 2008 moram iskoristit do 30.6 to bi mi propalo. A ako sad tražim godišnji onda mi je otkazni rok 30 dana + 3 tjedna godišnjeg a novi poslodavac je već nervozan i kaže da me ne misli čekat više od 30-35 dana. Kaj da radim :ne zna:

reumica25
17.01.2009., 21:03
moby xxl
u sosu smo.... niko nas ne ćuje

reumica25
17.01.2009., 21:38
ako sam još u radnom odnosu, i pošaljem inspekciju rada da li i ja mogu odgovarati za neke nepravilnosti (moguće propuste) s obzirom da sam na poziciji knjigovođe

orcka
18.01.2009., 11:18
Pitanjce

Prijatelj mi otvara d.o.o. Pošto radi u drugoj firmi "zaposlio" bi zastupnika (prokuratora) koji je pred mirovinom da ga zastupa (vodi firmu, potpisuje ugovore, račune...) Da li je to moguće i da li će to moći obavljati kad ode u mirovinu

Hvala

Dubravka20
19.01.2009., 06:39
Pitanjce

Prijatelj mi otvara d.o.o. Pošto radi u drugoj firmi "zaposlio" bi zastupnika (prokuratora) koji je pred mirovinom da ga zastupa (vodi firmu, potpisuje ugovore, račune...) Da li je to moguće i da li će to moći obavljati kad ode u mirovinu

Hvala

Najbolje nazovi tel. 0800-63-63-63 pa provjeri.Po novom Zakonu od 01.01.2009. na rad umirovljenika po ugovoru se više ne plaćaju doprinosi,već porez 25%+ prirez,ali nisam sigurna da li i za prokuristu važi.

reumica25
19.01.2009., 15:24
IMAN ROK PRIJAVE NA BIRO I ZDRAVSTVENO DO 31.01.. POSLODAVAC NE VRAĆA PAPIRE...
KAKO OSTVARIT TO PRAVO?

forumaš123
19.01.2009., 18:17
Radim već oko 2 godine na neodređeno u d.o.o. u privatnom vlasništvu jedne obitelji.
Već godinama profit usmjeravaju na druge strane te je kriza nastupila prije oficijelne.
Poslodavac je sad zaključio da nas je previše i slijede otkazi.
Do sad, na svakom radnom mjestu sam imao mjesec dana otkaznog roka.

Ovdje, navodno, ne.
Pretpostavljao sam da je to propisano zakonom i nema odstupanja.

Posljedan slučaj je kolegica, godinama tamo zaposlena, netom uselila u stan (kredit taman sjeo, djeca), iz vedra neba na badnjak je otpuštena.
Ono što me buni je da je ta osoba tada bila na tjedan dana bolovanja (pala i ozlijedila ruku).
Poslodavac joj je rekao na badnjak da
-dobiva otkaz i da otkazni rok nije mjesec dana nego 2 tjedna
-da je u taj tjedan uračunao i predhodni (kad je ova bila na bolovanju)

Ukratko, rečeno joj je da navrati poslije božića po radnu knjižicu.
Inače, nije osoba koja je na -ti sa pravosuđem, pravima zaposlenika, advokatima i sl, te je samo šutke otišla.

I sad, pretpostavljam da i meni slijedi isto.
Nisam našao drugo radno mjesto, tražio jesam, i radi blagdanskog perioda ili krize nisam naišao na pozitivan odziv.

Vama se obraćam radi otkaznog roka, da znam da li se tako može ili ne.
Nekako sumnjam da će i meni biti rečeno da za tjedan dođem po radnu knjižicu.

Da li poslodavac smije otkazni rok svojevoljno smanjiti na tjedan dana?

U ugovoru mi stoji da je "propisano mjesec dana osim ako nije drugačije dogovoreno".

Ako nemam drugih solucija nego šutke uzeti knjižicu, radije ću u crnu kroniku pa u Remetinec. Ionako bi mi banka sjela na vrat radi otplate kredita, imovine nemam, jamaca nemam, pa bi završio na istom mjestu. Bilo bi smiješno da nije žalosno.

I prepostavljam, s obzirom na situaciju, da nisam jedini u sličnim problemima.

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

Goričanka
19.01.2009., 20:44
Radim već oko 2 godine na neodređeno u d.o.o. u privatnom vlasništvu jedne obitelji.
Već godinama profit usmjeravaju na druge strane te je kriza nastupila prije oficijelne.
Poslodavac je sad zaključio da nas je previše i slijede otkazi.
Do sad, na svakom radnom mjestu sam imao mjesec dana otkaznog roka.

Ovdje, navodno, ne.
Pretpostavljao sam da je to propisano zakonom i nema odstupanja.

Posljedan slučaj je kolegica, godinama tamo zaposlena, netom uselila u stan (kredit taman sjeo, djeca), iz vedra neba na badnjak je otpuštena.
Ono što me buni je da je ta osoba tada bila na tjedan dana bolovanja (pala i ozlijedila ruku).
Poslodavac joj je rekao na badnjak da
-dobiva otkaz i da otkazni rok nije mjesec dana nego 2 tjedna
-da je u taj tjedan uračunao i predhodni (kad je ova bila na bolovanju)

Ukratko, rečeno joj je da navrati poslije božića po radnu knjižicu.
Inače, nije osoba koja je na -ti sa pravosuđem, pravima zaposlenika, advokatima i sl, te je samo šutke otišla.

I sad, pretpostavljam da i meni slijedi isto.
Nisam našao drugo radno mjesto, tražio jesam, i radi blagdanskog perioda ili krize nisam naišao na pozitivan odziv.

Vama se obraćam radi otkaznog roka, da znam da li se tako može ili ne.
Nekako sumnjam da će i meni biti rečeno da za tjedan dođem po radnu knjižicu.

Da li poslodavac smije otkazni rok svojevoljno smanjiti na tjedan dana?

U ugovoru mi stoji da je "propisano mjesec dana osim ako nije drugačije dogovoreno".

Ako nemam drugih solucija nego šutke uzeti knjižicu, radije ću u crnu kroniku pa u Remetinec. Ionako bi mi banka sjela na vrat radi otplate kredita, imovine nemam, jamaca nemam, pa bi završio na istom mjestu. Bilo bi smiješno da nije žalosno.

I prepostavljam, s obzirom na situaciju, da nisam jedini u sličnim problemima.

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

Ne može poslodavac svojevoljno mijenjati niti jednu odredbu ugovora o radu. Drugo ako dobivate otkaz kao tehnološki višak, morate za to dobiti i otpremninu pod uvjetom da ste zaposleni na neodređeno vrijeme i kod istog poslodavca radili najmanje dvije godine.

Da ti dulje ne pišem pročitaj članak o otkazima na ovim
stranicama (www.poslovniforum.hr/vijest.asp?id=158)

reumica25
20.01.2009., 16:22
na koji način mi poslodavac mora uručiti radnu knjižicu ako sam privremeno nesposobna a i ne želim doći kod poslodavca...
ima li načina da mi vrati, a da ga ne moram gledat??

-Iva-
20.01.2009., 16:40
Najbolje nazovi tel. 0800-63-63-63 pa provjeri.Po novom Zakonu od 01.01.2009. na rad umirovljenika po ugovoru se više ne plaćaju doprinosi,već porez 25%+ prirez,ali nisam sigurna da li i za prokuristu važi.

Je l' to donesne novi Zakon o radu? Ako da gdje mogu vidjeti izmjene i dopune?

Goričanka
20.01.2009., 17:18
IMAN ROK PRIJAVE NA BIRO I ZDRAVSTVENO DO 31.01.. POSLODAVAC NE VRAĆA PAPIRE...
KAKO OSTVARIT TO PRAVO?

Napiši mu požurnicu da ti dostavi kopiju odjave za zdravstvenog osiguranje i to pošalji poštom uz povratnicu kako bi imala dokaz u slučaju da ti istekne rok od 30 dana. Uz to zatraži i povrat ostale dokumentacije(zaključenu radnu knjižicu, porezni karton, kopiju odjave za mirovinsko osiguranje i potvrdu koliko ti je još ostalo godišnjeg).
Poslodavac te je morao odjaviti s mirovinskog i zdravstvenog osiguranja u roku od 15 dana od dana prestanka radnog odnosa. Obzirom da to nije učino prijavi ga Državnom inspektoratu.

Goričanka
20.01.2009., 17:28
Je l' to donesne novi Zakon o radu? Ako da gdje mogu vidjeti izmjene i dopune?

Nije donesen novi Zakon o radu a niti njegove izmjene.

reumica25
20.01.2009., 18:14
da li ja baš moran bit fizički prisutna kod preuzimanja radne knjižice i ostalog... poslodavac traži moj potpis tj.ne može mi poslat poštom nego ja moran kod njega ( da me još jednom najuri)...

moram li doći, ili mi je dovoljno da zatražin na pismeno(uz povratnicu) da mi pošalje dokumentacioju poštom

Suey
22.01.2009., 22:12
Je l' to donesne novi Zakon o radu? Ako da gdje mogu vidjeti izmjene i dopune?

nije :D, jos soc partneri o njemu raspravljaju. ali, da, bilo je planirano donijeti ga do 1.1.2009.

i nece biti u obliku izmjena i dopuna, vec ce to biti potpuno novi zakon.

tepi
23.01.2009., 16:04
Pozdrav svima! molim savjet nekoga tko se razumije u radno pravo. evo, upravo sam saznala da sam ostala bez posla :(. a priča ide ovako: prije točno mjesec dana ozlijedila sam se na poslu i od tada sam na bolovanju, ugovor mi istječe 31.01.09. i upravo su mi javili da mi neće produžiti ugovor.na bolovanju ću biti još barem mjesec dana. i što sada? imam li možda pravo na neku odštetu i kako to ostvariti? imam li pravo na naknadu sa zavoda za zapošljavanje i koliko dugo? mogu li uopće biti na zavodu, a da sam na bolovanju? uglavnom, do sada nisam imala sličnih iskustava i sva sam se u tome izgubila. svaki savjet je dobrodošao. hvala! pozz

aammaatteerr
23.01.2009., 16:08
nisam ziher ,Ako neko ima iskustva pošto je u pitanju ozljeda na radu.Mislim da je s njihove strane sve ok pošto njihova obveza prema tebi prestaje zadnjim danom važenja ugovora,da je ugovor na neodređeno onda ti nemogu dati otkaz ali s ovim e još nisam sreo pa nagađam.

tepi
23.01.2009., 16:19
i ja mislim da je s njihove strane sve ok, ali koja su moja prava? :confused:

aammaatteerr
23.01.2009., 16:23
naći drugi posao.Odi na zdrastvo pa vidi kako ide s tvojim troškovima jer za ozljedu na radu poslodavac snosi troškove 100%. a sad ,kod tebe je komplexna situacija.Naj sigurnije ti je pitati na zdrastvu.

Goričanka
23.01.2009., 20:51
i ja mislim da je s njihove strane sve ok, ali koja su moja prava? :confused:

Ugovor sklopljen na određeno vrijeme prestaje njegovim istekom, činjenica di si na bolovanju neće utjecati na prestanak ugovora. Kao nezaposlena osoba imat ćeš:

1. pravo na novčanu naknadu od Zavoda za zapošljavanje (burze) pod uvjetom da si radila najmanje 9 mjeseci u posljednja 24 mjeseca i da se prijaviš u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa.

2. pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba pod uvjetom da se prijaviš u roku od 3o dana od dana prestanka radnog odnosa Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ili ako imaš supruga može te preko svojeg poslodavca prijaviti kao člana obitelji također u roku od 30 dana

4. pravo na oslobađađanje od plaćanja participacije ako prihodi ne prelaze 1.529,66 kn po članu obitelji

3. ako si udata, suprug će ima pravo na poreznu olakšicu obzirom da ćeš biti uzdržavni član ali će morati. Morat će u poreznoj upravi promijeniti porezni karton.

Provjeri kod poslodavca jeste li kolektivno osigurani od nezgode. Ako jeste podnesi osiguravajućoj kući nakon završetka liječenja odštetni zahtjev uz medicinsku dokumentaciju.

tepi
24.01.2009., 09:48
hvala puno na savjetima!:top::s

reumica25
24.01.2009., 12:51
potpisala sam neku potvrdu, u kojoj je navedeno da sam preuzela svu potrebnu dokumentaciju iz sad već bivše firme... međutim, platnu listu je tražio da mu potpišem kako bi mi je mogao i dati-što ja nisam pristala jer mi je na toj listi plaća bila zakinuta za 1/3.nisam je potpisala pa mi je nije ni dao. ali kod njega je potvrda da sam ja preuzela dokumentaciju (nije specificirano koju)...
sad mene zanima... kod ostvarivanja plaće sa biroa gleda mi se prosjek zadnjih plaća..
kako ću im ja dati uvid u zadnje plaće kad neman platnu listu? mora li mi je poslodavac dati ( s obzirom da ima gore navedenu potvrdu...)?

aammaatteerr
24.01.2009., 15:53
To kaj nisi uzela platnu listu ti ništa ne znači.Ti ju uzmi i ako ti je 1/3 plače uzeta na osnovi ozljede na radu onda ga prijavi i tuži za uskračenu naknadu

aammaatteerr
24.01.2009., 15:55
poslodavac ti je obvezan dati platnu listu do kraja mjeseca u kojem je plača obračunata bez obzira da li je do isplate došlo ili ne .Za izbegavanje te obveze je predviđena novčana kazna od 10 000-30 000 kn,ali u praksi mu daju fore da ispoštuje propise

sasa00
24.01.2009., 17:11
radila sam u jednoj privatnoj firmi malo više od godinu dana. radi se o tome da mi firma nije plaćala doprinose , plaću sam dobivala na ruke. znala sam da to nije ok, ali nigdje nisam mogla pronaći drugi posao a i trrebali su mi novci , pa sam radila tako. sada me interesira, firma je otišla u stećaj i on je zatvoren poduzeće više ne postoji, a ti doprinosi nisu naplaćeni. ja bi sada htjela ako je moguće da to ja platim osobno direktno neznam kako , da mi se i to obračunava kao da je plaćeno
dali netko zna dali je to moguće?

gramur
24.01.2009., 17:14
Jedno pitanje,možda netko zna odgovor.
Može li se s osobom koja ima sklopljen u govor o radu na neodređeno vrijeme u školi, sklapati ugovori o djelu za obavljanje nekih poslova u istoj toj školi i isplaćivati naknada iz školskih sredstava?

aammaatteerr
24.01.2009., 19:14
radila sam u jednoj privatnoj firmi malo više od godinu dana. radi se o tome da mi firma nije plaćala doprinose , plaću sam dobivala na ruke. znala sam da to nije ok, ali nigdje nisam mogla pronaći drugi posao a i trrebali su mi novci , pa sam radila tako. sada me interesira, firma je otišla u stećaj i on je zatvoren poduzeće više ne postoji, a ti doprinosi nisu naplaćeni. ja bi sada htjela ako je moguće da to ja platim osobno direktno neznam kako , da mi se i to obračunava kao da je plaćeno
dali netko zna dali je to moguće?

čim si znala da nisi prijavljena znači da si i ti kršila zakon i tu je bolje da šutiš.do prije par godina si mogla kupiti staž ali više nemožeš tako da tu nema povratka.ako znaš da nisi bila prijavljena onda kako tražiš platnu listu???:eek:

sasa00
25.01.2009., 13:12
bila sam prijavljena, staž mi je išao do zadnjega dana ali samo nije bilo plaćeno zdravstveno i mirovinsko
to me interesiralo , dali si mogu to platiti sama, ali vidim da je odgovor da ne mogu

reumica25
25.01.2009., 13:36
poslodavac ti je obvezan dati platnu listu do kraja mjeseca u kojem je plača obračunata bez obzira da li je do isplate došlo ili ne .Za izbegavanje te obveze je predviđena novčana kazna od 10 000-30 000 kn,ali u praksi mu daju fore da ispoštuje propise

da, ali on sad ima potvrdu da samn ja preuzela svu dokumentaciju... a platnu listu nisam dobila.
da li je on meni mora dat ako ja opet zatražin...
i kako bi je mogla dobit?

leonarda1
25.01.2009., 14:57
Moj slučaj: radim u privatnoj firmi d.d. na ugovor na određeno već 2 god. (prvi ugovor sam potpisala 01.02.2007. a zadnji mi istječe sada 01.02.2009.) Primljena sam kao zamjena za porodiljni dopust (i to je tako navedeno u ugovoru). Do sada sam potpisala u te dvije godine 7 tih ugovora na određeno- neke na 3 mj, neke na 6 mj. Zadnji ugovor sam potpisala 01.08.2008. na 6 mjeseci- dakle do 01.02.2009.
I sada, 15.01.2009. krenula sam na godišnji 6 radnih dana i trebala sam se vratiti na posao 22.01.2009. No međutim direktor me onda obaviještava da uslijed manjka posla mora smanjiti ljudstvo i da sam jedna od njih. Dakle to mi govori 10 dana prije isteka ugovora, kojim bi se napunilo točno 2 godine kako sam zaposlena cijelo vrijeme na određeno u toj firmi. Isto tako mi je rekao da ostanem na godišnjem do kraja mjeseca- dakle do 01.02. kada mi istječe ugovor, pa ćemo onda vidjeti što ćemo, ali da mi ne može garantirati da će mi produžiti ugovor dalje- što ja u biti uopće više niti ne očekujem.
Prilično sam sigurna da mi je rekao da ostanem na godišnjem do kraja mjeseca jer moj je godišnji po ugovoru 18 radnih dana, a ja sam iskoristila samo 6- i ostajući tako na godišnjem do kraja mjeseca ja ću iskoristiti u biti ukupno 15 dana od mogućih 18. Što znači da ga ne mogu tražiti da mi isplati 12 dana godišnjeg, nego samo 3.
Osigurao se.

Ono što mene zanima je slijedeće:
-Nakon koliko ugovora na određeno te poslodavac mora prijaviti za stalno tj. na neodređeno?
-Da li imam pravo na naknadu sa biroa ako bih čekala istek ugovora 01.02.- jer to onda ne bi tehnički bio otkaz nego istek i ne produženje ugovora?
-Ili da bih dobila naknadu sa biroa on meni mora potpisati otkaz?

Zahvaljujem se unaprijed na što hitnijem odgovoru

Suey
25.01.2009., 17:48
- ne mora te uopce prijaviti na stalno, vec te je duzan obavijestiti da postoji mogucnost sklapanja ugovora na neodredjeno vrijeme. on samo mora postovati obvezu da ne sklapa ugovor na odredjeno na dulje vrijeme od 3 godine, osim ako se ne radi o zamjeni privremeno nenazocnog radnika
- nema obveze isplate neiskoristenog godisnjeg osim ako tuzis poslodavca i ako imas pisani dokaz da si ga trazila godisnji, a on ti ga nije htio dati (dakle, on mora biti kriv za taj neiskoristeni godisnji)
- nema naknade s hzz-a kod ugovora na odredjeno vrijeme, vec samo kod redovitog otkaza, osobno i poslovno uvjetovanog

zato je ugovor na odredjeno niza kategorija i zato se toliko borimo protiv njega jer takav radnik u mnogim stvarima nije ravnopravan radniku koji ima ugovor na neodredjeno.

reumica25
27.01.2009., 12:57
...nastavak...od prije
otvorin bolovanje kod poslodavca... a on me odjavi (vrati datum unatrag)... ja mislih da san na bolovanju... kad od hzzo-a saznam da sam odjavljena...
prošetan do inspektorata... oni vjerojatno sad češljaju...
pokušan bolovanje prenit na hzzo ali mi fali dokument- raskid ugovora o radu! kojeg ja uopće nisam dobila na uvid a kamoli potpisala... dakle, dokument o prestanku radnog odnosa ne postoji, a moj ugovor o radu još traje... i još me službenica pita: kako ste mogli bit odjavljeni?(?!!).. no dobro- stvar je na inspektoratu..
kad mi se ne priznaje bolovanje.. oden ja na biro se prijavit... a ona meni da me ne može prijavit dok sam na bolovanju... rok mi je do 31.1 jer me poslodavac odjavia sa 31.12

i... ne znan uopće šta bi vas pitala...

larasven
27.01.2009., 23:23
radim u jednoj firmi već 7 mj.i neće mi produžit ugovor, sad me zanima sta je sa mojim godišnji što mi po zakonu pripada. hvala:(

Ivanicapeca
28.01.2009., 07:36
radim u jednoj firmi već 7 mj.i neće mi produžit ugovor, sad me zanima sta je sa mojim godišnji što mi po zakonu pripada. hvala:(

Kak misliš neće ti produžiti ugovor? Ako ti ugovor koji si potpisao istekao i nije produžen, tj. nisi ništa novo potpisao, a nastavio si raditi, to se po zakonu tretira kao da si potpisao ugovor na ne određeno vrijeme i u tom smislu imaš sva zakonom propisana prava pa tako i o trajanju godišnjeg odmora.

Sova77
28.01.2009., 14:17
Situacija je hipotetska; nije se desila ni hipotetskom meni a ni mome hipotetskom frendu.

Hipotetski djelatnik hipotetske firme ima ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme. Prođe mu tako osam proljeća i zbog širenja opsega poslovanja, firma osjeti potrebu za djelatnicima na bolje plaćenom a i odgovornijem radnom mjestu. I bi mu ponuđeno mjesto - hipotetski. Ali kvalifikacije za hipotetsko radno mjesto uključuju školovanje u inozemstvu, glede nedostatka hipotetske opreme i hipotetskih nastavnika u tuzemstvu. Hipotetska firma sada tvrdi da ju školovanje košta novaca te uz novi hipotetski ugovor o radu hipotetski potura i ugovor o ugovornoj kazni, kojom se hipotetski djelatnik obvezuje da će u slučaju prestanka radnog odnosa prije isteka pet godina od stupanja na hipotetsko novo radno mjesto platiti penale u visini otprilike hipotetske godišnje neto plaće i da se ta svota ne smanjuje s vremenom i.e. dao hipotetski djelatnik otkaz nakon jednog dana ili nakon 4 godine i 364 dana, kazna je ista i nema amortizacije. Hipotetski sindikat zauzima tai-chi pozu "noj" (ako ste čitali "Prirodu i društvo" Dinka Kumanovića - to je ta) i tvrdi da su ugovori o radu stvar firme i pojedinca i da se oni, hipotetski, tu nemaju što mješati.

E sad, stvar je hipotetska ali mene realno zanima: ima li nešto u hrvatskom zakonodavstvu što čini ugovorne kazne uz ugovor o radu pravno ništavnim?

Unaprijed realno zahvalan.

Yuma san
29.01.2009., 19:26
Moja frendica radi u javnoj službi nekih 15 godina. Ugovor o radu je potpisala 2001. godine za mjesto srednje stručne spreme. Prije 3 mjeseca je završila fakultet za osobne potrebe i stekla višu stručnu spremu. Novi ugovor o radu joj nije ponuđen niti joj je rečeno da mora napisati molbu za radno mjesto sa novom stručnom spremom i dalje radi na poslovima VŠS-a. Na poslovima više stručne spreme je Odlukama o privremenom rasporedu raspoređivana od 1. 07. 1999. godine s iznimkom kada je bila na porodiljnom dopustu. Nakon povratka sa porodiljnog je opet privremeno raspoređena na radno mjesto VŠS. Kolega koji ima 11 godina radnog staža (primljen je isto sa SSS i kao i ona završio fakultet i stekao VŠS za osobne potrebe, samo je upisao i završio fakultet prije nekoliko godina, a ona je upisala prije dvije godine i nedavno završila) naknadno je primljen u stalni radni odnos na radno mjesto VŠS-a. U ljeto prošle godine je dobio bolje plaćeno mjesto (privremeni raspored) za VŠS, a ona je prije 3 mjeseca isto stavljena privremeno na isto to mjesto kao i on (bolje plaćeno), da bi joj sada rekli da ju opet privremeno stavljaju na radno mjesto koje jeobavljala od 1999. godine (slabije plaćeno). Da li ona ima prednost pred tim kolegom obzirom da imam više staža, on ima i ugovor na neodređeno radno vrijeme za VŠS, a privremeno je stavljen zbog bolje plaće i ona nema ugovor na neodređeno radno vrijeme za njenu novu kvalifikaciju ali neprekidno radi na poslovima VŠS od 1999. godine? Direktor je rekao da šta ona hoće jer je kolega prije diplomirao od nje i praktički kako se usudi postaviti pitanje radnog mjesta jer je bitno kad je netko diplomirao, a ne staž. :confused: Na koji način da se zaštiti? :ne zna:

mala8
30.01.2009., 07:16
dobar dan,

može li mi netko propručiti dobrog odvjetinka u splitu za posručje radnog prava...
ako nije problem na pm.

hvala puno

Suey
31.01.2009., 22:32
Moja frendica radi u javnoj službi nekih 15 godina. Ugovor o radu je potpisala 2001. godine za mjesto srednje stručne spreme. Prije 3 mjeseca je završila fakultet za osobne potrebe i stekla višu stručnu spremu. Novi ugovor o radu joj nije ponuđen niti joj je rečeno da mora napisati molbu za radno mjesto sa novom stručnom spremom i dalje radi na poslovima VŠS-a. Na poslovima više stručne spreme je Odlukama o privremenom rasporedu raspoređivana od 1. 07. 1999. godine s iznimkom kada je bila na porodiljnom dopustu. Nakon povratka sa porodiljnog je opet privremeno raspoređena na radno mjesto VŠS. Kolega koji ima 11 godina radnog staža (primljen je isto sa SSS i kao i ona završio fakultet i stekao VŠS za osobne potrebe, samo je upisao i završio fakultet prije nekoliko godina, a ona je upisala prije dvije godine i nedavno završila) naknadno je primljen u stalni radni odnos na radno mjesto VŠS-a. U ljeto prošle godine je dobio bolje plaćeno mjesto (privremeni raspored) za VŠS, a ona je prije 3 mjeseca isto stavljena privremeno na isto to mjesto kao i on (bolje plaćeno), da bi joj sada rekli da ju opet privremeno stavljaju na radno mjesto koje jeobavljala od 1999. godine (slabije plaćeno). Da li ona ima prednost pred tim kolegom obzirom da imam više staža, on ima i ugovor na neodređeno radno vrijeme za VŠS, a privremeno je stavljen zbog bolje plaće i ona nema ugovor na neodređeno radno vrijeme za njenu novu kvalifikaciju ali neprekidno radi na poslovima VŠS od 1999. godine? Direktor je rekao da šta ona hoće jer je kolega prije diplomirao od nje i praktički kako se usudi postaviti pitanje radnog mjesta jer je bitno kad je netko diplomirao, a ne staž. :confused: Na koji način da se zaštiti? :ne zna:

strucna sprema nema veze i poslodavac uopce nije obvezan primiti radnika na neko radno mjesto vise strucne spreme ako je radnik u medjuvremenu zavrsio fakultet ili visu. naime, u trenutku potpisivanja ugovora o radu, posldoavac je tog radnika trebao za poslove sss.
nadalje, privremeni premjestaj kao institut je ukinut 1995. godine. od tada radni odnos prestaje biti statusni i postaje ugovorni odnos, dakle, poslodavac ne bi mogao privremeno rasporediti radnika na drugo radno mjesto bez njegovog pristanka.
no, ima jedna rupa u temlejnom kolektivnom ugovoru za javne sluzbe - tamo se jos uvijek spominje premjestaj (tako je ostalo nazalost), pa se iz tog moze iscitati da bi premjestaj u javnoj sluzbi i dalje bio dozvoljen.
niti staz niti strucna sprema ne igra ulogu, poslodavac moze ugovor o radu ponuditi kome hoce ako postoji uopce potreba za takvim radnikom.
no, smatram da je poslodavac trebao propisati natjecaj, sto se slucaja tog kolege tice, a ne mu samo tako ponuditi ugovor o radu, osim ako je granski kolektivni ugovor tako propisao (ne znam o kojoj se javnoj sluzbi radi). natjecaj je obveza sukladno temeljnom kolektivnom ugovoru za sve javne sluzbe. nije potreban jedino u slucajevima porpisanim granskim kolektivnim ugovorima.
za neki ozbiljniji odgovor potrebno je znati o kojoj se javnoj sluzbi tocno radi jer svaku od njih uredjuju i posebni zakoni, kao i kolektivni ugovori, i drugi izvori radnog prava (pravilnici, odluke i slicno)

beef
01.02.2009., 11:49
može i meni pm?

seceruuu
01.02.2009., 13:21
Situacije je ovakva:

Moj svekar ima 64 godine, ukupni radni staž 25 god., kod sadašnjeg poslodavca je 11 godina, ali je dosta radio na crno (nisam sigurna koliko). Firma je poslovala savršeno ( primao je plaću preko banke oko 7000 kn) i imala je zaposleno 30- ak radnika dok nije prije 6 mjeseci umro vlasnik firme i nikom na nasljedstvo nije ostavio da vodi firmu. Te je zakonski firmu nasljedila njegova žena, koja im zadnjih dva mjeseca nije dala plaću i firma sigurnim putem ide u propast. Naime, mene zanima što je najbolje mom svekru da učini pošto ima još godinu dana do mirovine, jer bilo gdje da se zaposli max što će dobiti je 3 000 kn što utječe kasnije na veličinu mirovine.Te dali ima pravo na otpremninu ( što treba napravit da dobije i kakav otkaz i dali može u prijevremenu mirovinu.?). Žao mi ga je jer je veliki radnik i ne spava noćima od brige pa bi mu voljela pomoći. Molim Vas pomozite mi!

sama02
01.02.2009., 15:51
i meni pm.

Yuma san
01.02.2009., 19:21
za neki ozbiljniji odgovor potrebno je znati o kojoj se javnoj sluzbi tocno radi jer svaku od njih uredjuju i posebni zakoni, kao i kolektivni ugovori, i drugi izvori radnog prava (pravilnici, odluke i slicno)[/

Bok Suey, hvala što si mi odgovorila, mislila sam da joj nitko neće htjeti odgovoriti.
Znam da će me ubiti jer ću ovo napisati, ali radi se o mirovinskom osiguranju. Kako mi kaže priprema se nova sistematizacija radnih mjesta i za sada se još ne zna koja se radna mjesta ukidaju a koja ostaju. Koliko sam shvatila od nje, navodno da prijedlog radnih mjesta ide iz svake Područne službe u središnjicu ali bez ikakvih natječaja. Znači radnici se raspoređuju na odgovarajuća mjesta. Do sada je navodno bila praksa u samoj firmi da se radnici sa više staža stavljaju na bolja radna mjesta (kao nekakvo unapređenje), u sklopu svoje stručne spreme. Mi smo malo gledale Zakon o radu i tamo smo pročitale da ju poslodavac ne mora rasporediti na radno mjesto. Sada ju zanima, što se dešava ako prijedlog radnih mjesta ide bez natječaja i kako da se zaštiti ako bude raspoređena na radno mjesto niže rangirano po plaći (jer ipak svi volimo raditi za više love). A nije dobivala Odluke o premještaju, nego o privremenom rasporedu. A zar stvarno radnici sa više staža i istom spremom nemaju prednost u sklapanju novih ugovora o radu, zar se ne gleda dužina radnog staža u tom slučaju, zar je moguće da stariji radnici nemaju bar u tom pogledu prednost prema mlađim radnicima? I molim te da mi probaš odgovoriti, u slučaju kad su sada stariji radnici bez odgovarajuće spreme raspoređeni na radna mjesta više stručne spreme (npr. imaju SSS, a rade na VŠS) zbog toga što su zatečeni na tom radnom mjestu, da li se novi ugovori o radu sklapaju u tom slučaju prema stažu ili spremi ili kako? Da li oni imaju prednost prema da im se ponudi novi ugovor na višu spremu bez obzira što ima mlađih kadrova sa odgovarajućom spremom? :confused::ne zna:

Suey
01.02.2009., 20:13
na javne sluzbe se podredno primjenjuje zakon o radu - dakle, najprije su uredjene svojim zakonima, uredbama vlade i kolektivnim ugovorima, tako da ste najprije trebale gledati sve te posebne propise, a zatim zakon o radu.

prema zakonu o radu nema nikakve prednosti, to ste i same mogle vidjeti, tako nesto zakon ne regulira. obicno se napredovanje regulira nekakvim unutarnjim aktima poslodavca.

sto se kolektivnih ugovora tice, hzmo ima svoj kolektivni ugovor, a podredno se primjenjuje temeljnji kolektivni ugovor za javne sluzbe. osim toga, hzmo ima i razne pravilnike, odluke i slicno. dakle, zakon o radu je zadnje sto cete gledati.

evo koji propisi reguliraju hzmo:

http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=1384

"o radu, plaćama i školovanju

Pravilnik o radu (26. siječnja 2004., 18. studenoga 2004. i 15. veljače 2005.)
Kolektivni ugovor za Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (7. rujna 2005. i 3. rujna 2007. )
Pregled radnih mjesta na kojima radnici 50% i više svog radnog vremena rade s korisnicima usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (25. studenoga 2005.)
Pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka ili isključivanja s rada (7. travnja 2005.)
Pravilnik o školovanju, obrazovanju, osposobljavanju i stručnom usavršavanju (21. ožujka 2003. i 24. siječnja 2008.)"

ove propise nemam pa vam ne mogu nista reci ima li kakva specificnost za tu sluzbu i je li to sto kaze taj sef negdje propisano, kolegica to sve mora nabaviti i izuciti, a ako je clan kakvog sindikata, neka se obrati njima za pomoc.

Noise
01.02.2009., 20:22
dakle: radim na ugovor, na određeno...svaka tri mjeseca dobijem novi ugovor, ja ga lijepo potpišem i to je to... i tako od 5.mj 2008godine...meni to ne smeta, sretna sam kaj imam posao, a sad se neću previše bitchat...no, kako sam tek počela raditi u tom svibnju, nisam imala pravo na godišnji, te sam kao dobila 5dana da se "odmorim" i ja malo, pošto su sve moje kolegice išle na godišnji. mene sad zanima, kad si ja smijem uzeti godišnji, (ok, u dogovoru s poslodavcem) koliko dana zakonski imam pravo na isti (s obzirom na to da ljetni godišnji nisam iskoristila) plus kaj me zanima da li, ako ja sad uzmem npr. tjedan dana da li će mi se to računati kao ovogodišnji godišnji odmor (pa ću onda za ljeto imati samo 7dana godišnjeg) ili će mi se to računati kao prošlogodišnji ili kako to ide? nikaj mi nije jasno... fala na odgovorima

Suey
01.02.2009., 20:25
Situacija je hipotetska; nije se desila ni hipotetskom meni a ni mome hipotetskom frendu.

Hipotetski djelatnik hipotetske firme ima ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme. Prođe mu tako osam proljeća i zbog širenja opsega poslovanja, firma osjeti potrebu za djelatnicima na bolje plaćenom a i odgovornijem radnom mjestu. I bi mu ponuđeno mjesto - hipotetski. Ali kvalifikacije za hipotetsko radno mjesto uključuju školovanje u inozemstvu, glede nedostatka hipotetske opreme i hipotetskih nastavnika u tuzemstvu. Hipotetska firma sada tvrdi da ju školovanje košta novaca te uz novi hipotetski ugovor o radu hipotetski potura i ugovor o ugovornoj kazni, kojom se hipotetski djelatnik obvezuje da će u slučaju prestanka radnog odnosa prije isteka pet godina od stupanja na hipotetsko novo radno mjesto platiti penale u visini otprilike hipotetske godišnje neto plaće i da se ta svota ne smanjuje s vremenom i.e. dao hipotetski djelatnik otkaz nakon jednog dana ili nakon 4 godine i 364 dana, kazna je ista i nema amortizacije. Hipotetski sindikat zauzima tai-chi pozu "noj" (ako ste čitali "Prirodu i društvo" Dinka Kumanovića - to je ta) i tvrdi da su ugovori o radu stvar firme i pojedinca i da se oni, hipotetski, tu nemaju što mješati.

E sad, stvar je hipotetska ali mene realno zanima: ima li nešto u hrvatskom zakonodavstvu što čini ugovorne kazne uz ugovor o radu pravno ništavnim?

Unaprijed realno zahvalan.


mislim da bi se u tom slucaju moglo zatraziti eventualno snizavanje ugovorne kazne ako je ona previsoko odredjena, a uvazavajuci specificnost radnih odnosa.

no, neshvatljivo je kako poslodavci tumace odredbe o skolovanju i usavrsavanju - naime, ako je to nuzan uvjet, to skolovanje, uopce da bi radnik mogao raditi taj posao, na tom radnom mjestu, poslodavac mu je duzan isto omoguciti (pa i u financijskom smislu), a radnik je duzan SKOLOVATI SE, i tu njegove daljnje obveze prestaju (nema mjesta nekakvom vracanju love).

mogla bih reci - je, pa ugovor o radu jest dvostrani ugovor, pa radnik moze pregovarati, ili odbiti ugovor pod takvim uvjetom, nitko radnika ne tjera to potpisati,

ali znamo da je u praksi - uzmi ili ostavi.

nemam bas puno iskustva s ugovornim kaznama u ugovorima o radu, pa ne mogu nista reci o nistetnosti istih. po mojem misljenju, takva kazna nije korektna ako je ugovorena za takav slucaj gdje ta edukacija jest nuzan uvjet za obavljanje poslova tog radnog mjesta i kad poslodavac tako nesto od radnika zahtijeva, dakle, nije to nesto cega se radnik dosjetio da bi mu dobro doslo u zivotu kao nekakva nadogradnja znanja.

Suey
01.02.2009., 20:40
dakle: radim na ugovor, na određeno...svaka tri mjeseca dobijem novi ugovor, ja ga lijepo potpišem i to je to... i tako od 5.mj 2008godine...meni to ne smeta, sretna sam kaj imam posao, a sad se neću previše bitchat...no, kako sam tek počela raditi u tom svibnju, nisam imala pravo na godišnji, te sam kao dobila 5dana da se "odmorim" i ja malo, pošto su sve moje kolegice išle na godišnji. mene sad zanima, kad si ja smijem uzeti godišnji, (ok, u dogovoru s poslodavcem) koliko dana zakonski imam pravo na isti (s obzirom na to da ljetni godišnji nisam iskoristila) plus kaj me zanima da li, ako ja sad uzmem npr. tjedan dana da li će mi se to računati kao ovogodišnji godišnji odmor (pa ću onda za ljeto imati samo 7dana godišnjeg) ili će mi se to računati kao prošlogodišnji ili kako to ide? nikaj mi nije jasno... fala na odgovorima

nema ljetnog godisnjeg, godisnji se stjece za kalendarsku godinu, ali obicno ga radnici uzimaju ljeti.
ako si se zaposlila u 5 mj, a prije toga si imala prekid izmedju dva radna odnosa duzi od 8 dana, ili ti je to prvi posao, pravo na puni godisnji si stekla nakon 6 mjeseci, pa racunaj kad je to bilo. da bi mogla koristiti drugi dio godisnjeg u iducoj (2009.) godini, potrebno je da si koristila prvi dio godisnjeg u 2008., kada si ga stekla. poslodavac ti je duzan dati prvi dio godisnjeg (12 dana), u protivnom mu mozes pozvati inspektorat.trebala si se raspitati o tome vec prije, jer ispada da ti je godisnji za 2008. propao (drugi dio godisnjeg radnik moze iskoristiti do 30.6. iduce godine, ali ti nisi koristila niti prvi dio pa nema prenosenja i iducu godinu).no, posldoavac radniku moze dati uvijek vise no sto je propisano zakonom pa se probaj s njim dogovoriti da ti ipak da nesto godisnjeg, mozda ti progleda kroz prste da je to bilo samo 5 dana (a trebalo je biti 12).

za ovu godinu si vec 1.1. stekla godisnji i mozes ga koristiti prema svojoj zelji, ali i potrebama posla, dakle, ne mora biti da ce ti posldoavac dati godisnji kad ti zelis.

najmanje trajanje godisnjeg iznosi 18 dana, ne smije ti dati manje. u godisnji se ubraja i subota osim ako je ona iskljucena iz godisnjeg kolektivnim ugovorom ili zakonom (u protivnom, ako subota nije iskljucena ovim aktima, prema zakonu o radu ti se uracunava subota, iako ti mozda subotom ne radis).

ne znam u kojoj djelatnosti radis, imate li kakvih pravilnika o radu, pa ti ne mogu reci nista koliko imas godisnjeg, osim da je minimum po zakonu 18 dana.

Yuma san
01.02.2009., 21:07
Hvala Suey, ona jest član sindikata, ali misli da neće još dugo. Ako nam bude potrebna još kakva pomoć, slobodno ti se javimo?

Goričanka
02.02.2009., 06:21
Naime, mene zanima što je najbolje mom svekru da učini pošto ima još godinu dana do mirovine, jer bilo gdje da se zaposli max što će dobiti je 3 000 kn što utječe kasnije na veličinu mirovine.Te dali ima pravo na otpremninu ( što treba napravit da dobije i kakav otkaz i dali može u prijevremenu mirovinu.?). Žao mi ga je jer je veliki radnik i ne spava noćima od brige pa bi mu voljela pomoći. Molim Vas pomozite mi!

1. Ne ostvaruju pravo na mirovinu budući da ne ispunjava uvjete. Muškarci mogu ostvariti pravo na:
- starosnu mirovinu ako imaju 65 godina života i minimalno 15 godina mirovinskog staža (žene 60 godina života i 15 godina mirovinskog staža)
- prijevremenu starosnu mirovinu ako imaju 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža (žene 55 godina života i 30 godina mirovinskog staža)

2. Da bi ostvario pravo na starosnu mirovinu svekar mora:
- raditi do navršene 65 godine života
- ili plaćati produženo osigurnje do navršene 65. godine života – za detalje obrati se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (morao bi mjesečno plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje)
- ili prijavit se kao nezaposlena osoba i primati naknadu. Za detalje obrati se Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

3. Da bi ostvario pravo na otpremninu, poslodavac mu mora dati poslovno uvjetovani otkaz ili osobno uvjetovani otkaz.
- Poslovno uvjetovani otkaz - poslodavac ga otkazuje ako prestane potreba za obavljanje određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga (spada i gašenje firme)
- Osobno uvjetovani otkaz - Poslodavac ga može dati ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavti obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti.

Prema Zakonu o radu otpremnina ne može biti manja od 1/3 prosječne mjesečne plaće, koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca. Ako poslodavac ima pravilnik ili kolektivni ugovor pogledati što piše o visini otpremnine.

4. Svekar nije dužan prihvatiti sporazumni raskid radnog odnosa. U slučaju da ga svekar prihvati gubi pravo na otpremninu i naknadu za nezaposlene.

U slučaju otkaza vodite računa da se svekar prijavi u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kako bi mogao ostvariti pravo na naknadu za nezaposlene i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje kako bi mogao ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba. U protivnom gubi pravo na naknadu i zdravstveno.

sofisticate
02.02.2009., 14:52
Pomoć molim!!!
Zaposlena sam u firmi sezonskog poslovnog karaktera kao stalni radnik. Od 12. mjeseca nisam dobila plaću ni platnu listu te me zanima koja su moja prava u tom slučaju. Nemam od čega živjeti, a još manje koga pitati jer je svakoga strah bilo šta reći. Organizirali smo kao neki štrajk, ali je propao jer je malo zaposlenika došlo. Nemojte mi reći da promjenim firmu jer imam dovoljno godina da me nitko ne bi zaposlio. Fale mi još 2 godine do 30 god staža u toj istoj firmi. Koja su mi prava kada ih napunim? Kako do plaće????

reumica25
02.02.2009., 16:43
dobila sam platnu listu za 12 mj... plaća mi za taj mj nije isplaćena, uz to mi je skinuto 1/3 plaće na toj platnoj listi.
poslodavac je tražio da potpišem tu platnu listu (kako bi je i dobila) a uz to mi je nudio samo 1/3 plaće u gotovini. naravno- nisam potpisala pa tu mizeriju nisan ni dobila... nekoliko dana nakon toga stiže platna lista za 12mj poštom s povratnicom...
1.pitanje: ako sam preuzela tu poštu i potpisala povratnicu- da li to znači da sam potpisala platnu listu?? znam da zvuči glupo al neko mi je reka da u sudskoj praksi to tako znači...

2.pitanje:šta mi je sad radit da se naplatim? ... s tim papirom ne trebam se natezat sudski?
kome ići?

reumica25
02.02.2009., 17:02
3 pitanje: da li on treba dokazat te obustave... jer nema moju suglasnost.
na platnoj listi piše
ukupno obustava xxx, od toga Povreda radne obveze 80% iznosa obustava, i neka obustava troškova p...(progam je izriza pa se ne vidi -al moguće da je to za dnevne obroke) 20% iznosa obustave...

reumica25
02.02.2009., 18:33
fali mi 19 dana u radnoj knjižici da bi imala 9mj.
pokušala sam vuć bolovanje na HZZO koje bi mi uslo u radni staž. ne mogu ga dobit jer kažu da moran priložit dokument o prestanku radnog odnosa koji ne postoji.. jer mi ništa nije dano i ništa o prestanku nisam potpisala.

kako bi mogla izvuć to bolovanje? kako bi mogla dobit tih 19 dana?

gaza
05.02.2009., 08:05
Znači priča ide ovako: poslodavac(njegovo računovodstvo) mi je konstantno tijekom cijele 2008 g uplaćivao porez na krivo područje(krivi grad).Uplaćivao mi je prema mjestu privremenog boravišta a ne prema trajnom prebivalištu(adresa na osobnoj), iako u mojoj pk kartici broj sa lijeve strane jasno stoji i označava područje gdje je trebao uplatiti. E sad, zanima me da li postoji negdje članak u zakonu koji govori o tome gdje je poslodavac dužan uplatiti porez, dakle na koje područje grada??:s

reumica25
05.02.2009., 20:33
čini se da niko nema sluha za naše probleme,,

Dubravka20
06.02.2009., 06:34
čini se da niko nema sluha za naše probleme,,

Za tih 19 dana što ti fale odi kod nekog poznanika ili rodbine neka te prijave kao radnika i riješen problem,šteta da za to malo izgubiš naknadu na burzi.

Dubravka20
06.02.2009., 06:35
Znači priča ide ovako: poslodavac(njegovo računovodstvo) mi je konstantno tijekom cijele 2008 g uplaćivao porez na krivo područje(krivi grad).Uplaćivao mi je prema mjestu privremenog boravišta a ne prema trajnom prebivalištu(adresa na osobnoj), iako u mojoj pk kartici broj sa lijeve strane jasno stoji i označava područje gdje je trebao uplatiti. E sad, zanima me da li postoji negdje članak u zakonu koji govori o tome gdje je poslodavac dužan uplatiti porez, dakle na koje područje grada??:s

Pretpostavljam da to pitaš vezano za poreznu prijavu,odi na gospodarstvo -povrat poreza,pronađi Saru pa ju pitaj.

mrva5
06.02.2009., 16:44
Pozdrav svima! Da li je po zakonu ako u ugovoru na određeno piše- npr. radnik se prima na to i to radno mjesto zbog povećanja posla sve dok traje potreba? Znači bez određenog datuma ili bar naznake- npr. najduže do... il tak nešt slično ,da li je to u skladu sa čl. 15. Zakona o radu? Hvala unaprijed!

Sova77
06.02.2009., 20:14
Suey, puno ti hvala.

U medjuvremenu sam se raspitao o praksi u Hrvatskoj a i u EU. U Europskoj uniji dozvoljeno je da se sklopi ugovor o odšteti poslodavcu u slučaju da ga radnik napusti nakon školovanja, ali svota nesmije prelaziti vrijednost školovanja, mora se smanjivati sa vremenom provedenim na poslu i u praksi se ugovori potpisuju na najduže godinu dana jer duži rokovi lako padaju na sudu kao neopravdano restriktivni. E a u Lijepoj Našoj sam naletio na slučaj doktora koji je za specijalizaciju potpisao ugovornu kaznu u visini dvostruke vrijednosti specijalizacije, na sedam godina, bez ikakvog smanjenja.

Ali nama su uvijek Slovenci krivi.

Siennna
08.02.2009., 08:32
Pročitala sam da na ugovoru o radu moraju stajati detalji o godišnjem i tjednom odmoru. Da li to vrijedi i za ugovor na neodređeno?
Da li to vrijedi i za ugovor o djelu?
Tu me posebno zanima tjedni odmor. Poslodavac je rekao da se nedjeljom ne radi, ali se bojim da u šestom mjesecu (kada opet dozvole rad nedjeljom) poslodavac ne zatraži da se radi nedjeljom, kako se zaštiti od toga u ugovoru?

I da li poslodavac ima pravo tražiti dvokratni rad ako na ugovoru pise samo tjedna satnica ili mora biti dvokratni rad posebno naznačen na ugovoru da bi poslodavac imao pravo to tražiti?

suzuki750
09.02.2009., 18:12
ovako.. danas sam dobila otkaz.. 3 zaposlenice i ja.. tjeraju nas da potpisemo sporazumni otkaz, inace nam nece isplatit placu..

sta da ucinim? kome se mogu obratit u vezi toga? trebam hitno nekog tko se kuzi u to ili se time bavi..

mi smo rekle da necemo potpisivat nikakav sporazumni jer ne dajemo mi otkaz..na to nam je rekla da ce nam onda slozit ugovor u kojem pise da ne zadovoljavamo sve uvjete.. (nemoze nam dat otkaz ko tehnoloski visak zbog zaposljavanja novih ljudi) i ak to ne potpisemo mozemo se oprostit s placom..

jel oni to mogu? kaj da radimo? jel uopce postoji takav ugovor? 100 puta smo im vec zvale inspekciju ali bez ucinka..

mi smo bile na ugovorima od 3 mj..i niti jedna nije vec dugo potpisala ugovor, meni je isteko u 11 mj..al cuvam sve isplatne liste od tada..

molim vas, pomozite jer ja zbilja neznam kaj da radim.. :(

Suey
09.02.2009., 23:17
ugovor? pa sporazumni raskid je svojevrsni ugovor, no ne treba u njemu naznacivati razloge obzirom sporazumno raskidate radni odnos. valjda je mislila na otkaz, no vi ne potpisujete otkaz, vec potpisujete primitak istog. otkaz je jednostran, mora biti u pisanom obliku i dostavljen drugoj strani. jedino ak vam zeli opet uvalit isto, pod krinkom neceg drugog:D, jer otkaz mozete pobijati na sudu, dok sporazum vrlo tesko, jedino zbog mana volje.
dakle, kad je otkaz dostavljen, radnik moze u roku od 15 dana uloziti zahtjev za zastitu orava, inace gubi pravo na tuzbu. ako poslodavac ne odgovori, ili negativno odgovori u roku od 15 dana, u daljnjem roku od 15 dana se podize tuzba zbog nedopustenosti otkaza.trebat ce vam ili odvjetnik ili sindikalni pravnik.
jel ima tamo kakav sindikat? u kojoj djelatnosti ste radile?

Suey
09.02.2009., 23:20
Suey, puno ti hvala.

U medjuvremenu sam se raspitao o praksi u Hrvatskoj a i u EU. U Europskoj uniji dozvoljeno je da se sklopi ugovor o odšteti poslodavcu u slučaju da ga radnik napusti nakon školovanja, ali svota nesmije prelaziti vrijednost školovanja, mora se smanjivati sa vremenom provedenim na poslu i u praksi se ugovori potpisuju na najduže godinu dana jer duži rokovi lako padaju na sudu kao neopravdano restriktivni. E a u Lijepoj Našoj sam naletio na slučaj doktora koji je za specijalizaciju potpisao ugovornu kaznu u visini dvostruke vrijednosti specijalizacije, na sedam godina, bez ikakvog smanjenja.

Ali nama su uvijek Slovenci krivi.

ma nema na cemu:)

ah...nista cudno za nas.

kao da nismo nikad culi za pravicnost.

suzuki750
10.02.2009., 07:49
ugovor? pa sporazumni raskid je svojevrsni ugovor, no ne treba u njemu naznacivati razloge obzirom sporazumno raskidate radni odnos. valjda je mislila na otkaz, no vi ne potpisujete otkaz, vec potpisujete primitak istog. otkaz je jednostran, mora biti u pisanom obliku i dostavljen drugoj strani. jedino ak vam zeli opet uvalit isto, pod krinkom neceg drugog:D, jer otkaz mozete pobijati na sudu, dok sporazum vrlo tesko, jedino zbog mana volje.
dakle, kad je otkaz dostavljen, radnik moze u roku od 15 dana uloziti zahtjev za zastitu orava, inace gubi pravo na tuzbu. ako poslodavac ne odgovori, ili negativno odgovori u roku od 15 dana, u daljnjem roku od 15 dana se podize tuzba zbog nedopustenosti otkaza.trebat ce vam ili odvjetnik ili sindikalni pravnik.
jel ima tamo kakav sindikat? u kojoj djelatnosti ste radile?

nema nikakav sindikat, mala je firma..bio linija se zove, nase radno mjesto je bilo asistentice u call centru..

ne, nije to otkaz (nema sanse da nam da otkaz..oni tamo ljude mjenjaju ko carape..i to im odgovara) onda je tak kak si napisala hoce nam uvalit taj sporazumni al pod krinkom neceg drugog..

puno ti hvala, danas cu probat nac nekog odvjetnika..

Suey
10.02.2009., 16:23
nikako ne potpisuj nista sto se zove ugovor ili sporazum, zapravo - nista ne potpisuj, ako ne zelis prestati raditi, ne mogu ti nista osim dati ti otkaz, a i to mogu samo ako imaju opravdan razlog. a ako bas do toga dodje, tek tada nadji odvjetnika, nije bas da im je tarifa niska:D

suzuki750
10.02.2009., 18:15
znam..al ja neznam kaj da radim onda..ne radim, nisu mi dali da odradim otkazni rok (ni meni, ni curama) knjizica mi je tam...trebaju mi dat jos 1 i pol placu..

nist neznam..nisam nista potpisala..

suzuki750
10.02.2009., 18:17
jel oni mene mogu tuzit jer ne zelim potpisat taj ugovor?

kak da dobijem natrag svoju knjizicu i placu (a da nista ne potpisem)?

a jel ja trebam bilo sta potpisivat ako mi oni zele dat bas otkaz?

Suey
10.02.2009., 20:51
cek, cek...
ajmo ispocetka. dakle, tebi je zadnji ugovor na odredjeno istekao jos u 11. mj 2008.
no, kako si nakon toga ostala raditi kod poslodavca, i on se ocito tome nije do sada protivio, smatra se da radis na ugovor na neodredjeno vrijeme.
dalje, ako ti poslodavac zeli otkazati, mora ti dostaviti otkaz ugovora o radu u pisanom obliku. usmeni otkaz ne vrijedi.
ne moze te tuziti zbog toga sto ne zelis potpisati sporazumni raskid - sporazum je ocitovanje volje dvaju strana, koje ne smije biti u zabludi, pod prisilom li prijetnjom.
to je kao da te netko tuzi zato sto ti ne zelis potpisati s nekim poslodavcem ugovor o radu.
dakle, poslodavac vas je poslao kuci bez ikakvog temelja, pa vam je duzan za to naknadu place kao da ste radile.
je li vam ikakva, tebi i frendicama, odluka urucena koja glasi otkaz ugovora o radu? ako nije - niste dobile otkaz, jos ste u radnom odnosu, i poslodavac vam duguje za to placu. ukoliko vam ne izda isplatnu listu, mozete na tu okolnost zvati inspektirat.
je li inspektorat izasao temeljem prijave? inace, ako frendice i ti anonimno zovete inspektorat, ne mozete dobiti povratne informacije o tome sto su poduzeli.
ako ti dadu otkaz, ti samo potpises da si ga zaprimila, znaci ne potpisujes sam taj dokument o otkazu, jer je otkaz jednostrano ocitovanje volje.

suzuki750
11.02.2009., 10:18
da..meni je istekao ugovor prosle godine u 11. mj, a tak negdje i drugim curama..

ja vec 3 dan ne radim, nisam nista potpisala (niti jedna nije) pa me zanima dal mi trebaju bit i ti dani placeni dok nesto ne potpisem?

kakav treba bit ugovor da bi imala pravo na burzu a da nije tehnoloski visak?

inace je firma u samoboru pa dal ima nekakve veze burza zagreb i samobor?

i dal da idemo s nekim iz inspektorata tamo?

hvala ti za sve savjete do sada! :kiss:

ivana1981
11.02.2009., 10:59
pozdrav svima! molim pomoć,savjet ili bilo što jer mi se povrača,doslovno povrača od tih bogomdanih privatnika koji si uzimaju zdravo za gotovo da nas radnike omalovažavaju,gaze i podcjenjuju. naime,od 15.1.2009.sam na burzi poslana kao višak radne snage... to je najbolje što mi se na tom poslu dogodilo! svog sada bivšeg poslodavaoca sam tražila da mi pošalje poreznu karticu za poreznu prijavu i dobijem ju danas,ali........po nekom njegovom običaju(!!!!!!!!)on nije platio ni mrve doprinosa za mene prošle godine(bar mislim da je tako,na kartici su mi same nule!).i prošle godine je isto takvu karticu dao i neko vrijeme nas glupe krojačice uvjeravao da će to proći na poreznoj. naravno,ja nadobudno otišla na poreznu upravu i pokazala karticu(držeći si fige da prođe.....)a mene vas je žena blijedo pogledala i rekla da taj papir slobodno poderem. koji šok,moj pametan šef očito mislio iz ničega dobiti nešto! naravno,mi smo ispale glupe i neobrazovane nadajući se da će podmiriti svoje obaveze,a on ispao pametan ostavljajući sebi tu siću u novčanik i ignorirati svoje obveze. recite mi,ljudi,da li sam ja uistinu naivna i nerealna očekivajući da ako ja svoje obvaze izvršavam i više nego pošteno,da li je previše očekivati isto od njega? u kojem ja to svijetu živim!? mi njemu radimo,proizvodnju tjeramo što više da bi on imao taj posao...on u biti živi od toga sa što mu mi napravimo,a no nonšalantno kaže:žao mi je cure,takva je situacija...... i mi tu zbilja ništa ne možemo?! a da se ja bacim u privatnike,tada valjda ne bi trebala izvršavati svoje obveze... jer,da ja državi dugujem ma lipu,ona će mi isti tren poslati dopis o opomeni a privatnici poput poštovanog gospodina mirta mogu godinama bezbrižno izbjegavati ono što meni nitko ne bi ni u snu dopustio... naravno,tako će uvijek biti dok ljudi u tome vide interesa...na žalost radničke klase. ne želim ispasti ogorčena i fustrirana osoba jer takva uistinu nisam,ali voljela bi znati da li ja osobno tu nešto mogu. da li ga mogu tužiti zbog neplačanja i da li išta mogu učiniti da nešto krene nabolje. sigurna sam da ima načina,sigurna sam da ima i ljudi koji su spremni NEŠTO učiniti. molim vas,ako itko zna od kuda bi krenula neka mi javi. unaprijed hvala na pomoći i nadam se da ćemo zajedno naći riješenje jer,ne radi se samo o meni,radi se o mnogim ljudima koji svaki dan daju sve od sebe da možda izvuku ono što im pripada.

zzzmija
11.02.2009., 11:23
Molim za savjet u slijedećem:
Bila sam obrtnik, ali zbog nemogućnosti likvidnog poslovanja (blokiran račun, dug - kamate), odjavila sam obrt i prijavila se kao nezaposlena osoba u hzzo. Istovremeno smo na dijete otvorili poduzeće gdje je prijavljen još i jedan radnik. Ako prijavim i sebe opet neće biti moguće poslovati bez gubitaka, tako da mi ne preostaje ništa drugo nego raditi, u biti na crnjaka.
Pitanje je mogu li biti službeno volonter, odnosno pomagati u radu bez nadoknade plaće dok se oni ne uhodaju?
Postoji li nešto takvo? Kako se to pravno regulira? Ugovor ili nešto drugo? Strah me da, nedajbože, dođe neka kontrola, a ja bez ikakvih papira ?!
Napominjem da poduzeće posluje u dijelu kuće u kojoj i stanujemo.
Unaprijed hvala!

sama02
11.02.2009., 13:12
i ja sam glupa.ni meni privatnik nije platio doprinose,ni plaće i neda poreznu karticu i ni potvrdu obračuna plaće....nisi jedina,ima nas puno...

66ind
12.02.2009., 19:20
Situacija je sljedeca: radim neprekidno 18mj u jednoj firmi. Zatrazio sam da mi
naprave "sporazumni prekid radnog odnosa" pa da se rastanemo kao ljudi. U tome ce pisati i da pristajem da mi od zadnje place uzmu novac za zadnju edukaciju koju su mi platili i skolovali me. To mi je ok jer su bili fer dosad prema meni i red je da im platim sto sam im duzan.

Takodjer ce pisati da mi radni odnos prestaje s 28.02.2009. sto je za mene
isto ok.

Zanima me sto trebam napraviti dalje? S 01.03.2009. trebam poceti raditi u drugoj firmi. Trebam li traziti jos nesto ili ce mi trenutni poslodavac sve napraviti? ( mislim na odjavu, radnu knjizicu, bla bla..) ??

vixana
12.02.2009., 19:26
Pozdrav svima,
Jedno pitanje. Frend imam ugovor na neodređeno i sad se događaju neke čudne spike kod njega u firmi, počeli su dijelit otkaze na malo čudan način.
Naime, ponude ljudima novi ugovor o radu za radno mjesto koje je totalno degradirajuće i neadekvatno obzirom na bivše radno mjesto (doslovno ponude mjesto čistačice!). To ljudi naravno odbiju i onda si poslodovac to protumači kao da ti odbijaš raditi i daješ otkaz pa ti onda "izađu u susret" :rolleyes: i odluče ponuditi sporazumni prekid ugovora o radu. I onda jadni ljudi potpišu sporazumni i gotova priča.
Jel se to tak smije radit!? :eek:

suzuki750
12.02.2009., 19:29
evo bile smo u drzavnom inspektoratu u samoboru..covjek je zbilja zagrizo protiv njih (jer je reko da je u tjedan dana skupio jos jednu prijavu protiv njih- al anonimnu - nazalost)..sad se samo nadamo da ga nece posjetit nas direktor s plavom kuverticom i da ce popustit, jer su se u razgovoru pozvali na svoju dragu prijateljicu iz drzavnog inspektorata u zagrebu koja ih stiti al covjek nije htio za nju ni cut.. :) .. razgovarao je s njima i uputio ih u svakakve nepravilnosti u njihovoj tvrtki itd..na kraju nas je savjetovao da im posaljemo žalbu na usmeni otkaz o radu, sto smo i napravile..sad samo trebamo cekat (nadam se da nam direktor vise nema ni jednog asa rukavu)

jos samo uvijek zakonski djelatnice te tvrtke, al ne radimo jer smo stjerane..

sad me samo zanima koje ugovore oni nama mogu da potpisemo (a da nas se rjese) a da se ne krsi zakon? (osim bas otkaza, koji nece dat)

i sto s ovim danima kaj smo doma (a jos uvijek se vodimo kao djelatnice te tvrtke)..jel nam to mora bit placeno il.... :ne zna:

kome ih jos mozemo prijavit? nekome za mobing? financijskoj policiji? kome sve?

m m m
12.02.2009., 19:31
da..meni je istekao ugovor prosle godine u 11. mj, a tak negdje i drugim curama..

ja vec 3 dan ne radim, nisam nista potpisala (niti jedna nije) pa me zanima dal mi trebaju bit i ti dani placeni dok nesto ne potpisem?

kakav treba bit ugovor da bi imala pravo na burzu a da nije tehnoloski visak?

inace je firma u samoboru pa dal ima nekakve veze burza zagreb i samobor?

i dal da idemo s nekim iz inspektorata tamo?

hvala ti za sve savjete do sada! :kiss:

da bi imala pravo na burzu,a da n piše da si tehnološki višak treba pisat da je isteko ugovor i nema više ugovor je bil do tad i točka.ili da nisi zadovoljila njihov kriterije sad zavisi kak si dugo tam radila.nsmš rć da nisi htjela potpisat novi ugovor

plawka
12.02.2009., 19:36
Pozdrav svima,
Jedno pitanje. Frend imam ugovor na neodređeno i sad se događaju neke čudne spike kod njega u firmi, počeli su dijelit otkaze na malo čudan način.
Naime, ponude ljudima novi ugovor o radu za radno mjesto koje je totalno degradirajuće i neadekvatno obzirom na bivše radno mjesto (doslovno ponude mjesto čistačice!). To ljudi naravno odbiju i onda si poslodovac to protumači kao da ti odbijaš raditi i daješ otkaz pa ti onda "izađu u susret" :rolleyes: i odluče ponuditi sporazumni prekid ugovora o radu. I onda jadni ljudi potpišu sporazumni i gotova priča.
Jel se to tak smije radit!? :eek:

Gde su pravnici na ovom podforumu da odgovaraju ljudima :D

Čini mi se da nam se radno zakonodavstvo mnogo ne razlikuje...U slučaju o kome govoriš, zaposleni bi trebao prihvatiti ponudu za zaključenje aneksa ugovora o radu zbog izmenjenih okolnosti i uslova rada, jer samo tako zaposleni zadržava pravo da takav aneks ( u ovo slučaju totalno nerealnu degradaciju radnog mesta ) osporava kao nezakonit pred sudom.

Ne znam u hrvatskom zakonu o radu, ali u našem je doslovno tako. Inače, poslodavac u suprotnom ima pravo da istom zaposlenom koji odbije ponudu za zaključenje aneksa ugovora o radu, isti ugovor i otkaže.

I kod nas se služe poslodavci takvim prevarama, pogotovo sada, kad se oslobadjaju viška radnika zbog opšte ekonomske krize..:mig:

plawka
12.02.2009., 19:43
pozdrav svima! molim pomoć,savjet ili bilo što jer mi se povrača,doslovno povrača od tih bogomdanih privatnika koji si uzimaju zdravo za gotovo da nas radnike omalovažavaju,gaze i podcjenjuju. naime,od 15.1.2009.sam na burzi poslana kao višak radne snage... to je najbolje što mi se na tom poslu dogodilo! svog sada bivšeg poslodavaoca sam tražila da mi pošalje poreznu karticu za poreznu prijavu i dobijem ju danas,ali........po nekom njegovom običaju(!!!!!!!!)on nije platio ni mrve doprinosa za mene prošle godine(bar mislim da je tako,na kartici su mi same nule!).i prošle godine je isto takvu karticu dao i neko vrijeme nas glupe krojačice uvjeravao da će to proći na poreznoj. naravno,ja nadobudno otišla na poreznu upravu i pokazala karticu(držeći si fige da prođe.....)a mene vas je žena blijedo pogledala i rekla da taj papir slobodno poderem. koji šok,moj pametan šef očito mislio iz ničega dobiti nešto! naravno,mi smo ispale glupe i neobrazovane nadajući se da će podmiriti svoje obaveze,a on ispao pametan ostavljajući sebi tu siću u novčanik i ignorirati svoje obveze. recite mi,ljudi,da li sam ja uistinu naivna i nerealna očekivajući da ako ja svoje obvaze izvršavam i više nego pošteno,da li je previše očekivati isto od njega? u kojem ja to svijetu živim!? mi njemu radimo,proizvodnju tjeramo što više da bi on imao taj posao...on u biti živi od toga sa što mu mi napravimo,a no nonšalantno kaže:žao mi je cure,takva je situacija...... i mi tu zbilja ništa ne možemo?! a da se ja bacim u privatnike,tada valjda ne bi trebala izvršavati svoje obveze... jer,da ja državi dugujem ma lipu,ona će mi isti tren poslati dopis o opomeni a privatnici poput poštovanog gospodina mirta mogu godinama bezbrižno izbjegavati ono što meni nitko ne bi ni u snu dopustio... naravno,tako će uvijek biti dok ljudi u tome vide interesa...na žalost radničke klase. ne želim ispasti ogorčena i fustrirana osoba jer takva uistinu nisam,ali voljela bi znati da li ja osobno tu nešto mogu. da li ga mogu tužiti zbog neplačanja i da li išta mogu učiniti da nešto krene nabolje. sigurna sam da ima načina,sigurna sam da ima i ljudi koji su spremni NEŠTO učiniti. molim vas,ako itko zna od kuda bi krenula neka mi javi. unaprijed hvala na pomoći i nadam se da ćemo zajedno naći riješenje jer,ne radi se samo o meni,radi se o mnogim ljudima koji svaki dan daju sve od sebe da možda izvuku ono što im pripada.

Imaš dve mogućnosti - da ga tužiš za uplatu doprinosa, u kojem slučaju ćeš sigurno dobiti, ako sam te dobro razumela da si bila zaposlena po ugovoru o radu.
Imaš i mogućnost da ga prijaviš nadležnoj inspekciji, ne znam da li je to kod vas inspekcija rada, poreska ili finansijska. Kod nas je finansijska i insp.rada.

Samo trebaš to preduzeti. :mig:

mrva5
12.02.2009., 19:51
Pozdrav svima! Da li je po zakonu ako u ugovoru na određeno piše- npr. radnik se prima na to i to radno mjesto zbog povećanja posla sve dok traje potreba? Znači bez određenog datuma ili bar naznake- npr. najduže do... il tak nešt slično ,da li je to u skladu sa čl. 15. Zakona o radu? Hvala unaprijed!


Zar nitko ne zna? Please, dosta hitno je. Hvala!

ždralexandrijka
12.02.2009., 19:54
Situacija je sljedeca: radim neprekidno 18mj u jednoj firmi. Zatrazio sam da mi
naprave "sporazumni prekid radnog odnosa" pa da se rastanemo kao ljudi. U tome ce pisati i da pristajem da mi od zadnje place uzmu novac za zadnju edukaciju koju su mi platili i skolovali me. To mi je ok jer su bili fer dosad prema meni i red je da im platim sto sam im duzan.

Takodjer ce pisati da mi radni odnos prestaje s 28.02.2009. sto je za mene
isto ok.

Zanima me sto trebam napraviti dalje? S 01.03.2009. trebam poceti raditi u drugoj firmi. Trebam li traziti jos nesto ili ce mi trenutni poslodavac sve napraviti? ( mislim na odjavu, radnu knjizicu, bla bla..) ??

Zadnji poslodavac-tj. ovaj trenutni te treba odjaviti sa zdravstvenog i mirovinskog,i dati ti te potvrde i vratiti sve dokumente uključujući radnu knjižnicu sa zaključenim datumom prestanka radnog odnosa....i slobodan si za dalje...Također i potvrdu da si u potpunosti isplatio troškove obrazovanja na koje su te slali.
A u ovoj novoj firmi se možeš provuć dan dva bez prijave,s tim da će te kad te prijavljuju prijavit par dana unatraške.

suzuki750
12.02.2009., 20:01
da bi imala pravo na burzu,a da n piše da si tehnološki višak treba pisat da je isteko ugovor i nema više ugovor je bil do tad i točka.ili da nisi zadovoljila njihov kriterije sad zavisi kak si dugo tam radila.nsmš rć da nisi htjela potpisat novi ugovor


da..al ugovor mi je istekao prosle godine u 11 mjesecu! i od tad nisam nista potpisala..a nastavila radit (neznam kak su to izveli) al bila sam (i ostala) djelatnica te tvrtke..isto kao i ostale cure (nekima je istekao ugovor prije ljeta, nekima poslije..)

prema mom saznanju ja sam od isteka tog ugovora (jer ga nisam potpisala a nastavila sam normalno radit, sa prijavom i svime) nastavila radit na neodredeno.. kaj ne?

a ko je reko da nisam htjela potpisat novi ugovor? nisam ga ni dobila..dosla sam normalno na posao i uvalili su nam sporazumni!!

a u call centru neke sjede neke nove neprijavljene cure kojima su ziher nadrobili svakakve gluposti!!

a da bi potpisale sporazumni moramo pristat na to, kaj nismo, nismo mi htjele otic od tamo nit dobit otkaz!!

rekli su nam da moramo to potpisat jer ne zadovoljavamo sefove uvjete!!

suzuki750
12.02.2009., 20:02
Zar nitko ne zna? Please, dosta hitno je. Hvala!

:ne zna: svi cekamo Suey! :)

al pogledaj zakon o radu čl.14 st. 3

(3) Ako ugovorom o radu nije određeno vrijeme na koje je sklopljen, smatra se da je sklopljen na neodređeno vrijeme.

mrva5
12.02.2009., 20:39
Hvala suzuki750! Ma čitam ja to i čitam i mislim da mi je prilično jasno, al nisam 100% sigurna pa sam se zato ovdje obratila za pomoć da imam još nečije mišljenje, a još bolje bi bilo tumačenje nekog pravnika ako ga ima na forumu. Hvala još jednom. :)

suzuki750
12.02.2009., 21:10
prouci ti cijeli zakon o radu, isprinatj ga, pocrtaj sve i samo donesi poslodavcu.. pa da vidis kaj ce ti rec..

:D

ždralexandrijka
13.02.2009., 07:34
:ne zna: svi cekamo Suey! :)

al pogledaj zakon o radu čl.14 st. 3

(3) Ako ugovorom o radu nije određeno vrijeme na koje je sklopljen, smatra se da je sklopljen na neodređeno vrijeme.

Tehnički ti može dati otkaz kad hoće.....koliko je zakonski ne znam,npr.ja sam poslije srednje radila u ugostiteljstvu ispomoć sezonski,navedeno je bilo samo da se zapošljavam zbog privremene potrebe zbog povećanja posla i do prestanka potrebe,što će ovisiti o obujmu posla.Početak rada definiran,prestanak ne...dobila otkaz,odjave i na burzi naknadu s ...trebaš čuvat takav ugovor...

mrva5
13.02.2009., 08:06
prouci ti cijeli zakon o radu, isprinatj ga, pocrtaj sve i samo donesi poslodavcu.. pa da vidis kaj ce ti rec..

:D


Ma jesam već, al eto on tvrdi da je onak, tj. da više ne treba pista ništ u ugovoru pa čak da može biti samo napisano da se radnik prima na to i to radno mjesto na određeno i točka. Onda sam tražila da mi pokaže gdje to piše, veli da ne zna...:lol:

davor9
13.02.2009., 11:29
Gde su pravnici na ovom podforumu da odgovaraju ljudima :D

Čini mi se da nam se radno zakonodavstvo mnogo ne razlikuje...U slučaju o kome govoriš, zaposleni bi trebao prihvatiti ponudu za zaključenje aneksa ugovora o radu zbog izmenjenih okolnosti i uslova rada, jer samo tako zaposleni zadržava pravo da takav aneks ( u ovo slučaju totalno nerealnu degradaciju radnog mesta ) osporava kao nezakonit pred sudom.

Ne znam u hrvatskom zakonu o radu, ali u našem je doslovno tako. Inače, poslodavac u suprotnom ima pravo da istom zaposlenom koji odbije ponudu za zaključenje aneksa ugovora o radu, isti ugovor i otkaže.

I kod nas se služe poslodavci takvim prevarama, pogotovo sada, kad se oslobadjaju viška radnika zbog opšte ekonomske krize..:mig:

ako poslodavac izgubi potrebu za nekim poslovnim mjestom ima pravo dati otkaz(poslovno uvjetovani otkaz) (ukoliko ne može ponuditi neko drugo adekvatno radno mjesto). nakon tog otkaza (ako firma opet dobije potrebu za tim radnim mjestom) na isto radno mjesto ne smije zaposliti nikog drugog u roku od 6 mjeseci. Mora u tom razdoblju ponuditi radno mjesto prvo onome kome je uručio otkaz.

Redoviti otkaz ugovora o radu
Članak 113.
(1) Poslodavac može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok (redoviti otkaz), ako za to ima opravdani razlog, u slučaju:
– ako prestane potreba za obavljanje određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga (poslovno uvje¬tovani otkaz),
– ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz), ili
– ako radnik krši obveze iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika).
(2) Poslovno i osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može zaposliti radnika na nekim drugim poslovima.
(3) Pri odlučivanju o poslovno i osobno uvjetovanom otkazu, poslodavac mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika.
(4) Poslovno ili osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može obrazovati ili osposobiti radnika za rad na nekim drugim poslovima, odnosno ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da obrazuje ili osposobi radnika za rad na nekim drugim poslovima.
(5) Odredbe stavka 2. do 4. ovoga članka ne primjenjuju se na otkaz ako poslodavac zapošljava dvadeset ili manje od dvadeset radnika.
(6) Radnik može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok, ne navodeći za to razlog.
(7) Poslodavac koji je zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga otkazao radniku, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugoga radnika.
(8) Ako u roku iz stavka 7. ovoga članka nastane potreba za¬pošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga.
Izvanredni otkaz ugovora o radu
Članak 114.
(1) Poslodavac i radnik imaju opravdani razlog za otkaz ugovora o radu sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznoga roka (izvan¬redni otkaz), ako zbog osobito teške povrede obveze iz rad¬nog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.
(2) Ugovor o radu može se izvanredno otkazati samo u roku petnaest dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanred¬ni otkaz temelji.
(3) Stranka ugovora o radu koja, u slučaju iz stavka 1. ovoga članka izvanredno otkaže ugovor o radu, ima pravo od stranke koja je kriva za otkaz tražiti naknadu štete zbog neizvršenja ugovorom o radu preuzetih obveza.
Neopravdani razlozi za otkaz
Članak 115.
(1) Privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdani razlog za otkaz.
(2) Podnošenje žalbe ili tužbe, odnosno sudjelovanje u postupku protiv poslodavca zbog povrede zakona, drugog propisa, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu, odnosno obraćanje rad¬nika nadležnim tijelima izvršne vlasti, ne predstavlja opravdani razlog za otkaz ugovora o radu.
(3) Obraćanje radnika zbog opravdane sumnje na korupciju ili u dobroj vjeri podnošenje prijave o toj sumnji odgovornim osobama ili nadležnim tijelima državne vlasti, ne predstavlja opravdani razlog za otkaz.

tco
13.02.2009., 12:17
može i meni jedan na PM za RI

suzuki750
13.02.2009., 14:28
i meni..zg

mala.noklica
13.02.2009., 16:46
Bivši poslodavac mi je lupio žig firme u radnu knjižicu, no nije me prijavio niti isplatio niti lipe. Želim ga prijaviti inspekciji, pa me zanima što bi se moglo dogoditi? Postoji li način na koji bi mogla doći do svojih novaca?

plawka
13.02.2009., 17:03
Bivši poslodavac mi je lupio žig firme u radnu knjižicu, no nije me prijavio niti isplatio niti lipe. Želim ga prijaviti inspekciji, pa me zanima što bi se moglo dogoditi? Postoji li način na koji bi mogla doći do svojih novaca?

Imaš li ugovor o radu koji potkrepljuje te pečate u radnoj knjižici?

Leptirica6
13.02.2009., 17:53
da bi imala pravo na burzu,a da n piše da si tehnološki višak treba pisat da je isteko ugovor i nema više ugovor je bil do tad i točka.ili da nisi zadovoljila njihov kriterije sad zavisi kak si dugo tam radila.nsmš rć da nisi htjela potpisat novi ugovor


Da, to je točno

suzuki750
13.02.2009., 18:00
Da, to je točno

daj pročitajte moju cijelu priču....

Leptirica6
13.02.2009., 18:04
Ej, imam i ja pitanjce:
poslodavac traži da potpišem ugovor o radu ali u njemu između ostalog stoji da dvije godine nakon odlaska iz firme (ako dam otkaz) ne smijem raditi za poslovne partnere . Može li on meni to zabraniti?

plawka
13.02.2009., 18:24
Ej, imam i ja pitanjce:
poslodavac traži da potpišem ugovor o radu ali u njemu između ostalog stoji da dvije godine nakon odlaska iz firme (ako dam otkaz) ne smijem raditi za poslovne partnere . Može li on meni to zabraniti?

Može te obavezati ako hrvatski zakon o radu predviđa institut "zabrane konkurencije"...Neka joj neko odgovori da li predviđa? :mig:

plawka
13.02.2009., 18:36
ako poslodavac izgubi potrebu za nekim poslovnim mjestom ima pravo dati otkaz(poslovno uvjetovani otkaz) (ukoliko ne može ponuditi neko drugo adekvatno radno mjesto). nakon tog otkaza (ako firma opet dobije potrebu za tim radnim mjestom) na isto radno mjesto ne smije zaposliti nikog drugog u roku od 6 mjeseci. Mora u tom razdoblju ponuditi radno mjesto prvo onome kome je uručio otkaz.

Kolega, kod nas se to zove "tehnološki višak" odnosno prestanak potrebe za obavljanjem određenog posla kod poslodavca zbog tehnoloških promena kod istog. Takođe, postoji i prestanak potebe za određenim brojem izvršilaca na jednom poslu, zbog organizacionih promena na primer..I u jednom i u oba slučaja, poslodavac je dužan zaposlenom isplatiti otpremninu zbog prestanka radnog odnosa, koja nije mala..pored zakonske otpremnine, ukoliko u toku kalendarske godine na taj način otpušta više od 10% zaposlenih, obavezan je doneti i socijalni program itd itd..

I u jednom i u drugom slučaju, poslodavac ne sme u roku od 6 meseci na takvo radno mesto primiti drugog zaposlenog. Ako to čini, dužan je prvo ponuditi zaposlenog koga je proglasio tehnološkim viškom.. :)

No obzirom da sada svi pribegavaju masovnom otpuštanju radnika, veliki problem je ta obavezna otpremnina koju zakon predviđa..pa se mnogi poslodavci dovijaju i na različite prevarne načine otpuštaju radnike..nažalost..

Nego, mene zanima da li hrvatsko radno zakonodavstvo poznaje "efektivni radni sat", kao nemačko na primer? Prosto rečeno, radiš onoliko koliko ima posla i za te efektivne radne sate ti se i plati..Nemac na primer sada u ovoj krizi , ne mora da otpusti nužno radnike..prosto, danas umesto 8 radnih sati, imaš posla recimo 4, sutra imaš 5, prekosutra nemaš nijedan jer nema posla...i na kraju meseca plati ti se onoliko koliko si zaista efektivno radio..

Takođe me zanima, da li su obaveze za doprinose za zdravstveno osiguranje i penzijsko deljive kategorije...tj da li se u ovom slučaju efektivnog rada, mogu srazmerno platiti i obaveze državi, ili je kao i kod nas slučaj da zaposleni može da radi nepuno ili skraćeno radno vreme, ali mu se doprinosi moraju plaćati u punom iznosu bez obzira na manje radnih sati? :)

mala.noklica
13.02.2009., 18:36
Imaš li ugovor o radu koji potkrepljuje te pečate u radnoj knjižici?

Potpisala sam ugovor no nisam dobila primjerak.

plawka
13.02.2009., 18:53
Potpisala sam ugovor no nisam dobila primjerak.

Ukoliko se tvoj poslodavac nije poslužio klasičnom prevarom i obmanuo te tako što ti je samo dao da potpišeš ugovor radi privida, te taj ugovor zaista postoji, onda ti je moj savet da svoj primerak potražiš od njega. Jedino ti taj ugovor o radu može pomoći da sudskim putem tražiš da ti uplati doprinose za staž i zdravstveno osiguranje, i u kom slučaju imaš 100% šanse da ga dobiješ na sudu i da ga sud obaveže da ti uplati iste.

U suprotnom šanse su ti skoro nikakve, jer je sve činjenice "dobro odradio", počevši najpre od toga što ti je platu isplaćivao na ruke koliko sam shvatila, a to opet znači da je izbegao i plaćanje poreza na istu, pa nema traga tome da si uopšte radila kod njega..Ima, to su svedoci, ali ukoliko bi svoje dokazivanje zasnovala samo na svedocima, ne znam koliko bi i kako bi to sud cenio, a i postupak bi dugo trajao, što ti se ne isplati sigurno..

Postoji i drugi način, na koji ne verujem da bi se odlučila, a to je krivična prijava protiv tvog poslodavca zbog krivičnog dela prevare...:)

Katrin
13.02.2009., 18:56
Ej, imam i ja pitanjce:
poslodavac traži da potpišem ugovor o radu ali u njemu između ostalog stoji da dvije godine nakon odlaska iz firme (ako dam otkaz) ne smijem raditi za poslovne partnere . Može li on meni to zabraniti?

moze. bilo je vec govora o tome.

Samojedica
14.02.2009., 11:24
MOLIM SAVJET!!!
RASTAVLJENA SAM. IMAM PETOGODIŠNJE DIJETE ČESTO BOLESNO. I SAMA IMAM DOSTA ZDRAVSTVENIH TEGOBA.
NAIME, JEDNOM GODIŠNJE IDEM NA TERAPIJU NAKON ODSTRANJENOG RAKA TE SAM TADA NA BOLOVANJU MJESEC DANA.
NAŽALOST, MALENA MI JE STVARNO ČESTO BOLESNA TE SVAKI MJESEC ZAVRŠIM NA BOLOVANJU.
MALENU NEMAM KOME OSTAVITI DA JU ČUVA DOK JE BOLESNA. OTAC IMA NOVI ŽIVOT, S RODITELJIMA SAM U LOŠIM ODNOSIMA JER GOVORE MALENOJ PROTIV OCA PA IH IZBJEGAVAM.
ZA NEKU TETU KOJA BI JE ČUVALA NEMAM NOVACA.
NAIME, SVAKI PUT MOJA ŠEFICA POLUDI. ŽALI SE KAKO ONA NE MOŽE FUNKCIONIRATI BEZ MENE I KAKO NIJE FER ŠTO SAM NA BOLOVANJU.
IMA ZA MENE ZAMJENU KOJA SE NE SNALAZI U MOJIM PAPIRIMA. I SVE JE U NEREDU.
SLISTILA MI JE PREKO TELEFONA SVAKAKVE BLJUVOTINE. MISLIM, SVATKO NOVI TKO DOĐE NORMALNO DA SE NE SNALAZI MEĐU TUĐIM PAPIRIMA. NALAZI MI NEKE GLUPE GREŠKE I BOJIM SE DA MI SLIJEDI OTKAZ.
JEDINA JE PREDNOST ŠTO JE TO DRŽAVNO PODUZEĆE. ALI I TU SE DAJU OTKAZI.
KAKO SAM NA POZICIJI GDJE SVE VIDIM ŠTO SE RADI (TIPA ŽIVE KRAJ PODUZEĆA A PRIJAVLJUJU BORAVIŠTE U ZELINI) ZBOG PRIJEVOZA ZANIMA ME DA LI AKO NA POREZNOJ KARTICI IMAJU NAVEDENO MJESTO PREBIVALIŠTA KRAJ PODUZEĆA VRIJEDI LI ZA NJIH PRIJEVOZ SA POREZNE KARTICE ILI PREMA PRIJAVI BORAVIŠTA?
MA, MUKA MI JE. ŠEFICA JE OTPUSTILA RADNIKA I LAŽIRALA NEKE IZJAVE ŠTO SAMO JA ZNAM. GLUPAĆA SAM PREŠUTILA. ZAŠTO? BOJALA SAM SE ZA SVOJE RADNO MJESTO. IMAM MALO DIJETE, KREDITA BOLI GLAVA I JEDVA KRPAM KRAJ S KRAJEM.
SADA SAM JOJ DALA DO ZNANJA ZA NJENE MUTNE RADNJE (DA SAMO TO) I ODMAH JE REKLA: PA DOBRO, NEĆEMO SAD PRIJETITI JEDNA DRUGOJ!
ŠTO DA RADIM?
PUN MI JE KUFER SVEGA. NIJE NI ČUDO DA NAM JE DRŽAVA U BANANI KAD SVI KRADU I MULJAJU.
A PLUS TO IMAJU I MENE OVAKVOG JADNIČKA KOJI SE BOJI ZA SVOJ OPSTANAK I ETO GLUPOSTI!
DA LI JA NJU NEGDJE MOGU PRIJAVITI JER MI PRIJETI DOK SAM NA BOLOVANJU?
KAKO DA SE POSTAVIM. VEĆ MI JE DOSTA PONIZNO SPUŠTATI GLAVU I PRAVITI SE DA NIŠTA NE VIDIM I NE ČUJEM.
:mad:

davor9
14.02.2009., 11:58
Ej, imam i ja pitanjce:
poslodavac traži da potpišem ugovor o radu ali u njemu između ostalog stoji da dvije godine nakon odlaska iz firme (ako dam otkaz) ne smijem raditi za poslovne partnere . Može li on meni to zabraniti?

Ugovorna zabrana utakmice
Članak 100.
(1) Poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vri¬je¬me nakon prestanka ugovora o radu radnik ne smije zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnoj utakmici s poslodavcem te da ne smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se takmiči s poslodavcem (ugovorna zabrana utakmice).
(2) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka ne smije se zaključiti za razdoblje duže od dvije godine od dana prestanka radnog odnosa.
(3) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka može biti sastavni dio ugovora o radu.
(4) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka mora se sklopiti u pisanom obliku.
(5) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka ne obvezuje radnika ako njegov cilj nije zaštita opravdanih poslovnih interesa poslodavca ili ako se njime s obzirom na područje, vrijeme i cilj zabrane, a u odnosu na opravdane poslovne interese poslodavca, neraz¬mjerno ograničava rad i napredovanje radnika.
(6) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka je ništav ako ga sklopi malodobni radnik ili radnik koji u vrijeme sklapanja toga ugovora prima plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.
(7) U slučaju iz stavka 6. ovoga članka na ništavost ugovorne zabrane utakmice ne može se pozivati poslodavac.
Naknada plaće u slučaju ugovorne zabrane utakmice
Članak 101.
(1) Ako ovim Zakonom za određeni slučaj nije drukčije odre¬đeno, ugovorna zabrana utakmice obvezuje radnika samo ako je ugovorom poslodavac preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće, isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.
(2) Naknadu plaće iz stavka 1. ovoga članka poslodavac je dužan isplatiti radniku krajem svakoga kalendarskoga mjeseca.
(3) Visina naknade plaće iz stavka 1. ovoga članka usklađuje se s kretanjem prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.
(4) Ako je dio plaće radnika namijenjen za pokriće određenih troškova u svezi s obavljanjem rada, naknada se može razmjerno umanjiti.
Prestanak ugovorne zabrane utakmice
Članak 102.
(1) Ako radnik otkaže ugovor o radu izvanrednim otkazom stoga što je poslodavac teško povrijedio obvezu iz ugovora o ra¬du, ugovorna zabrana utakmice prestaje važiti ako u roku mjesec dana od dana prestanka ugovora o radu radnik pismeno izjavi da se ne smatra vezanim tim ugovorom.
(2) Ugovorna zabrana utakmice prestaje važiti i kada poslodavac otkaže ugovor o radu nemajući za to ovim Zakonom oprav¬dani razlog, osim ako poslodavac u roku petnaest dana od otkaza ugovora obavijesti radnika da će mu za vrijeme trajanja ugovorne zabrane utakmice plaćati naknadu u iznosu prosječne mjesečne plaće isplaćene radniku tijekom tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.
(3) Visina naknade plaće iz stavka 2. ovoga članka usklađuje se s kretanjem prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.
Odustanak od ugovorne zabrane utakmice
Članak 103.
(1) Poslodavac se može osloboditi obveze plaćanja naknade iz članka 101. ovoga Zakona, ako pismeno obavijesti radnika da odustaje od ugovorne zabrane utakmice.
(2) Odustanak od ugovorne zabrane utakmice iz stavka 1. ovo¬ga članka oslobađa poslodavca obveze plaćanja naknade na¬kon što su prošla tri mjeseca od dana dostave radniku izjave o odustanku.
Ugovorna kazna
Članak 104.
(1) Ako je za slučaj nepoštivanja ugovorne zabrane utakmice predviđena samo ugovorna kazna, poslodavac može, u skladu s općim propisima obveznoga prava, tražiti samo isplatu te kazne, a ne i ispunjenje obveze ili naknadu veće štete.
(2) Ugovorna kazna iz stavka 1. ovoga članka može se ugovoriti i za slučaj da poslodavac ne preuzme obvezu isplate naknade plaće za vrijeme trajanja ugovorne zabrane utakmice.
.

Samojedica
14.02.2009., 12:20
Potpisao sam ugovor s jednom firmom jos u prosincu i trebao sam poceti raditi 1.1.2008. medutim posto papiri nisu rijeseni na vrijeme. Prijava i sve to. Nasao sam se u situaciji gdje sef kaze kako zbog probijanja zakonskog roka moramo raskinuti taj ugovor i potpisati novi s ispravnim datumima.

E sada me zanima da li to znaci da je taj ugovor automatski nistavan ili ga bas treba raskinuti da bi postao nevazeci.

Iz mog iskustva budući se bavim sa Ugovorima o radu, prekoračenje roka za prijavu ne postoji. Odnosno, rok je 15 dana ali uz pismeno obrazloženje mirovinskom osiguranju i zdr. osiguranju, tipa - iz tog i tog razloga našeg radnika nismo bili u mogućnosti u zakonskom roku prijaviti - oni prijavljuju sa datumom navedenim u Ugovoru o radu.
Čini mi se da tvoj poslodavac nešto mulja. Ne znam da li si radio od 01.01.2009. ? Stavio si 2008 ali valjda je to greška???
Novi Ugovor o radu treba sadržavati članak u kojem stoji da se novim Ugovorom stavlja izvan snage Ugovor sklopljen 01.01.2009. godine.
Mislim da su ili površni ili te zavitlavaju. Ako imaš u firmi tajnicu njoj se obrati i upozori ju (ako želiš tamo raditi) da napiše pismeno obrazloženje koje će priložiti papirima za prijavu na mirovinsko i zdravstveno od 01.01.

isazg
14.02.2009., 17:22
Sindikat??
Morali bi imati organiziran sindikat.
Možda da od njih zatražiš savjet.

šumskičovjek
14.02.2009., 17:33
snimi telefonski razgovor kada ti prijeti.postoje sindikati i besplatne pravne sluzbe,to će te sindikati uputiti,ako nisi u sindikatu imaju prtavnu sluzbu na burzi rada.

scripta elegans fe
14.02.2009., 17:46
snimi telefonski razgovor kada ti prijeti


:nono: zabranjeno je tajno snimanje

plawka
14.02.2009., 22:00
Samojedice...pre pravnih saveta ja bih ti preporučila da se smiriš i dobro promisliš o svojim postupcima. To o čemu govoriš, o prijavi tih pretnji i to, da se toga maneš..Prvo,prednost ti je što radiš u državnoj firmi. Predpostavljam da i hrvatsko radno zakonodavstvo štiti zaposlenog koji je na opravdanom bolovanju, te mu poslodavac otkaz može dati samo ukoliko zloupotrebi bolovanje. To predstavlja jedan od uslova za otkaz ugovora o radu od strane poslodavca. Shvatila sam da si opravdano na bolovanju, zbog svog zdravstvenog stanja, a i kad si zbog deteta, nema mesta zloupotrebi bolovanja. S toga je teško da ti šefica da otkaz zbog tog razloga tek tako.

Sredi se, smiri se, i budi mudra i taktična..Ne zaoštravaj i ne preti joj previše, jer ćeš sebe dovesti u još goru situaciju. Probaj da prevaziđeš te nervoze zbog cele situacije u kojoj si, i da ideš dalje. Bojim se da ćeš izazvati da ti ista šefica smesti otkaz zbog recimo neostvarivanja rezultata rada ili neposedovanja znanja i sposobnosti, težih povreda radne obaveze i td itd..

Ukoliko ne možeš zaista da izdržiš, onda moraš biti upoznata sa tim šta te sve čeka ukoliko rešiš da je prijavljuješ, da je razotrkriješ i sve o čemu si govorila. Nisam stekla utisak da si u situaciji da plaćaš advokata, a dok isteraš pravdu, mnogo će te koštati.

Srećno :mig:

Samojedica
14.02.2009., 23:35
Draga Plawka!
Mislim da će tako i biti! Stvarno sam u zadnje vrijeme jako rastresena jer sam bila u postupku rastave braka. Prošla sam Sodomu i Gomoru. Od toga da mi turmorski markeri nisu bili dobri, do stalnih bolovanja što zbog sebe, što zbog malene.
I onako rastresena znala sam nešto propustiti a stvarno sam na takvom radnom mjestu gdje se svaka greška gleda pod povećalom. Grozno mi je. Ona je takav tip osobe kojem ako pokažeš da te može gaziti gazit će te dokle ide. Sve suradnice su joj do sada pobjegle glavom bez obzira jer nisu mogle parirat se sa njenom zlobom.
Imala sam situaciju i gdje sam trčala iz bolnice u trenirci naveče (ležala uz malenu u bolnici) na posao a ona me ne bi ni pozdravila, ni pitala kako je malecna već mi je još dok sam na trenutak izašla iz ureda ostavila poštu na stolu, da odnesem na poštu dok se vraćam u bolnicu.
Svako svoje bolovanje sam gotovo uvijek dolazila odrađivati subotom ili nedjeljom a ona bi si uredno pisala zamjene (koje se plaćaju) za mene ili darivala svojim omiljenim radnim kolegicama.
Ali mi uvijek može naći grešku. A kome se ne može? Njoj nije jasno kako ja nemam kome malenu ostaviti i kako unaprijed ne znam koliko ću biti na bolovanju. Van svake pameti!
Ništa,ovaj put ću spustiti glavu i odslušati vrijeđanje i omalovažanjenje ali bojim se da ću puknuti kada znam da ona ima toliko grešaka i putra na glavi da mi je zlo.
Moram misliti na sebe i dijete. hvala što si mi poželjela sreću!

plawka
14.02.2009., 23:46
Draga Plawka!
Mislim da će tako i biti! Stvarno sam u zadnje vrijeme jako rastresena jer sam bila u postupku rastave braka. Prošla sam Sodomu i Gomoru. Od toga da mi turmorski markeri nisu bili dobri, do stalnih bolovanja što zbog sebe, što zbog malene.
I onako rastresena znala sam nešto propustiti a stvarno sam na takvom radnom mjestu gdje se svaka greška gleda pod povećalom. Grozno mi je. Ona je takav tip osobe kojem ako pokažeš da te može gaziti gazit će te dokle ide. Sve suradnice su joj do sada pobjegle glavom bez obzira jer nisu mogle parirat se sa njenom zlobom.
Imala sam situaciju i gdje sam trčala iz bolnice u trenirci naveče (ležala uz malenu u bolnici) na posao a ona me ne bi ni pozdravila, ni pitala kako je malecna već mi je još dok sam na trenutak izašla iz ureda ostavila poštu na stolu, da odnesem na poštu dok se vraćam u bolnicu.
Svako svoje bolovanje sam gotovo uvijek dolazila odrađivati subotom ili nedjeljom a ona bi si uredno pisala zamjene (koje se plaćaju) za mene ili darivala svojim omiljenim radnim kolegicama.
Ali mi uvijek može naći grešku. A kome se ne može? Njoj nije jasno kako ja nemam kome malenu ostaviti i kako unaprijed ne znam koliko ću biti na bolovanju. Van svake pameti!
Ništa,ovaj put ću spustiti glavu i odslušati vrijeđanje i omalovažanjenje ali bojim se da ću puknuti kada znam da ona ima toliko grešaka i putra na glavi da mi je zlo.
Moram misliti na sebe i dijete. hvala što si mi poželjela sreću!

Nemoj spuštati glavu da bi odslušala vređanje, to će ti teško pasti, jer te ionako trese mnogo briga i problema. Shvati da moraš da mudro sačuvaš posao, i glavu gore, jeste teško, ali sada nemaš drugog izbora. :mig:

Samojedica
14.02.2009., 23:56
Kako da ne spustim glavu? Inače nisam osoba koja radi scene i agresivna je. I ona to zna jako dobro. Nadam se da će mene skinuti kada se vratim s bolovanja sa tapete. Uvijek nađe neku žrtvicu. Jedno mi je drago što me u kolektivu vole. Nekada ne mogu prešutjeti neke stvari. Tipa kada sam znala da jednoj kolegici sprema otkaz, rekla sam joj par mjeseci unaprijed da potraži drugi posao jer ju ova namjerava otpustiti. I to je ostala naša tajna. Alergična sam na zle ljude a posebno koji se okome na slabije od sebe. A to valja je tako u životu!
Drži mi fige da kada se 01.03. vratim izdržim svo to ludilo.
Već mi je sada zlo od pomisli na povratak.

plawka
15.02.2009., 00:00
Drži mi fige da kada se 01.03. vratim izdržim svo to ludilo.
Već mi je sada zlo od pomisli na povratak.

Ajde da ne offtopičarimo, kazniće nas modovi :)

Držim ti fige, i javi na PM kako ti ide :)

-Iva-
15.02.2009., 08:23
Ako se poslodavac nakon 20 dana "sjeti" da ti je istekao ugovor, i ponovo ti da ugovor na određeno koji ti potpises, isao si na svoju stetu. Neka protekne i jedan dan dulje, a ti jos uvijek radis, po sili zakona si zaposlen na neodređeno.
Imas pravo odbiti potpisati ugovor i reci mu da si po Čl.15. st.5 Zakona o radu, ti zaposlen na neodređeo vrijeme

Ok. Budući da se ništa nije promijenilo eto mene opet s pitanjem.
Na koji način ovo gore napisano dobiti riješeno potpisanim ugovorom?

Katrin
16.02.2009., 11:57
reklamiranje odvjetnika nije dozvoljeno, preporuke saljite iskljucivo na pm.

crack-brained
16.02.2009., 14:43
Ma to nema smisla da u radnom pravu, ne postoji grupa ili odjel odvjetnika koji bi branili prava zaposlenika. Tu bi tek bilo posla!

N-403
16.02.2009., 16:21
Meni bi isto trebao odvjetnik. Liječnik mi je preporučio promjenu radnog mjesta,a pošto sam član nesposobnog sindikata (financira ga moja firma), moram tražiti neutralnog odvjetnika. Može neki prijedlog na pm. Zagreb

Leptirica6
16.02.2009., 18:21
Glede ugovorne zabrane utakmice...
Dakle, poslodavac te može ugovorom spriječiti da se zaposliš kod poslovnog partnera.
A što ako sam ja kod tog poslodavca bila zaposlena samo 6 mjeseci i imala sam ugovor na određeno?
Da pojasnim situaciju: Radila sam kod prodavača uredskog materijala a sada hoću raditi za građevinsku tvrtku koja povremeno kupuje uredski materijal od mog bivšeg poslodavca.

Unaprijed zahvaljujem.

Žumberak
17.02.2009., 09:58
Ugovorom o radu ugovorila sam bruto plaću. Problem je u tome što moj poslodavac tu bruto plaću shvaća kao bruto + doprinosi na plaću (tzv. bruto 2). Ovo me zbunjuje jer sam na prošlom poslu također imala ugovorenu bruto plaću, ali to je bila prava bruto plaća (od koje su se oduzimali samo doprinosi za MIO, porez i prirez).

Moje pitanje je: što je zapravo bruto plaća? Bruto 1 ili bruto 2? I gdje je to definirano?

Suey
17.02.2009., 17:33
Pozdrav svima! Da li je po zakonu ako u ugovoru na određeno piše- npr. radnik se prima na to i to radno mjesto zbog povećanja posla sve dok traje potreba? Znači bez određenog datuma ili bar naznake- npr. najduže do... il tak nešt slično ,da li je to u skladu sa čl. 15. Zakona o radu? Hvala unaprijed!


ovisi. ako se ne zna kakva je to uopce potreba, dvojbeno je i kada ona prestaje. inace, prestanak ugovora o radu na odredjeno ne mora biti odredjen tocno vremenski (datum), vec moze biti odredjen nekim dogadjajem (npr. do povratka radnice s porodiljnog). to je poslodavcima vrlo prakticno jer ne znaju obicno kad nastupa kraj nekog dogadjaja. no, ako biste vi sklopili ugovor na odredjeno protivno zakonu o radu i razlozima sklapanja takvog ugovora, npr. uopce niti nema nekakvog povecanja posla, niti potrebe, tada je vrlo dvojbeno i tada bi poslodavac mogao reci u bilo kojem trenutku da vam je ugovor prestao. korektni poslodavci stave od___do___ , a zbog povecanog opsega posla;)

Suey
17.02.2009., 18:01
Ok. Budući da se ništa nije promijenilo eto mene opet s pitanjem.
Na koji način ovo gore napisano dobiti riješeno potpisanim ugovorom?

ako poslodavac ne zeli potpisati ugovor na neodredjeno, onda tuzbom na utvrdjenje pri sudu da postoji ugovor na neodredjeno vrijeme.

Suey
17.02.2009., 18:06
Gde su pravnici na ovom podforumu da odgovaraju ljudima :D

Čini mi se da nam se radno zakonodavstvo mnogo ne razlikuje...U slučaju o kome govoriš, zaposleni bi trebao prihvatiti ponudu za zaključenje aneksa ugovora o radu zbog izmenjenih okolnosti i uslova rada, jer samo tako zaposleni zadržava pravo da takav aneks ( u ovo slučaju totalno nerealnu degradaciju radnog mesta ) osporava kao nezakonit pred sudom.

Ne znam u hrvatskom zakonu o radu, ali u našem je doslovno tako. Inače, poslodavac u suprotnom ima pravo da istom zaposlenom koji odbije ponudu za zaključenje aneksa ugovora o radu, isti ugovor i otkaže.

I kod nas se služe poslodavci takvim prevarama, pogotovo sada, kad se oslobadjaju viška radnika zbog opšte ekonomske krize..:mig:

taj institut se zove otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora o radu, i samo tada radnik ima pravo pobijati takav otkaz i zajedno s njim novi ugovor, obzirom se inace ni ugovor a niti aneks ( izmjene i dopune ugovora o radu) ne mogu pobijati na sudu, osim iz razloga mana volje. da recimo poslodavac ponudi novi ugovor radniku, bez prethodnog otkaza, na potpis, a radnik to potpise, ne moze ga poslije pobijati.

Suey
17.02.2009., 18:16
Ej, imam i ja pitanjce:
poslodavac traži da potpišem ugovor o radu ali u njemu između ostalog stoji da dvije godine nakon odlaska iz firme (ako dam otkaz) ne smijem raditi za poslovne partnere . Može li on meni to zabraniti?

to je ugovorna zabrana utakmice, ali uz to se mora obvezati isplatiti i naknadu place, jer u protivnom zabrana ne vrijedi, osim ako je ugovoren penal (ugovorna kazna), ali tada ne moze traziti naknadu vece stete.

Ugovorna zabrana utakmice

Članak 100.

(1) Poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vri­je­me nakon prestanka ugovora o radu radnik ne smije zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnoj utakmici s poslodavcem te da ne smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se takmiči s poslodavcem (ugovorna zabrana utakmice).

(2) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka ne smije se zaključiti za razdoblje duže od dvije godine od dana prestanka radnog odnosa.

(3) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka može biti sastavni dio ugovora o radu.

(4) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka mora se sklopiti u pisanom obliku.

(5) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka ne obvezuje radnika ako njegov cilj nije zaštita opravdanih poslovnih interesa poslodavca ili ako se njime s obzirom na područje, vrijeme i cilj zabrane, a u odnosu na opravdane poslovne interese poslodavca, neraz­mjerno ograničava rad i napredovanje radnika.

(6) Ugovor iz stavka 1. ovoga članka je ništav ako ga sklopi malodobni radnik ili radnik koji u vrijeme sklapanja toga ugovora prima plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.

(7) U slučaju iz stavka 6. ovoga članka na ništavost ugovorne zabrane utakmice ne može se pozivati poslodavac.

Naknada plaće u slučaju ugovorne zabrane utakmice

Članak 101.

(1) Ako ovim Zakonom za određeni slučaj nije drukčije odre­đeno, ugovorna zabrana utakmice obvezuje radnika samo ako je ugovorom poslodavac preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće, isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

(2) Naknadu plaće iz stavka 1. ovoga članka poslodavac je dužan isplatiti radniku krajem svakoga kalendarskoga mjeseca.

(3) Visina naknade plaće iz stavka 1. ovoga članka usklađuje se s kretanjem prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.

(4) Ako je dio plaće radnika namijenjen za pokriće određenih troškova u svezi s obavljanjem rada, naknada se može razmjerno umanjiti.

Prestanak ugovorne zabrane utakmice

Članak 102.

(1) Ako radnik otkaže ugovor o radu izvanrednim otkazom stoga što je poslodavac teško povrijedio obvezu iz ugovora o ra­du, ugovorna zabrana utakmice prestaje važiti ako u roku mjesec dana od dana prestanka ugovora o radu radnik pismeno izjavi da se ne smatra vezanim tim ugovorom.

(2) Ugovorna zabrana utakmice prestaje važiti i kada poslodavac otkaže ugovor o radu nemajući za to ovim Zakonom oprav­dani razlog, osim ako poslodavac u roku petnaest dana od otkaza ugovora obavijesti radnika da će mu za vrijeme trajanja ugovorne zabrane utakmice plaćati naknadu u iznosu prosječne mjesečne plaće isplaćene radniku tijekom tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

(3) Visina naknade plaće iz stavka 2. ovoga članka usklađuje se s kretanjem prosječne plaće u Republici Hrvatskoj.

Odustanak od ugovorne zabrane utakmice

Članak 103.

(1) Poslodavac se može osloboditi obveze plaćanja naknade iz članka 101. ovoga Zakona, ako pismeno obavijesti radnika da odustaje od ugovorne zabrane utakmice.

(2) Odustanak od ugovorne zabrane utakmice iz stavka 1. ovo­ga članka oslobađa poslodavca obveze plaćanja naknade na­kon što su prošla tri mjeseca od dana dostave radniku izjave o odustanku.

Ugovorna kazna

Članak 104.

(1) Ako je za slučaj nepoštivanja ugovorne zabrane utakmice predviđena samo ugovorna kazna, poslodavac može, u skladu s općim propisima obveznoga prava, tražiti samo isplatu te kazne, a ne i ispunjenje obveze ili naknadu veće štete.

(2) Ugovorna kazna iz stavka 1. ovoga članka može se ugovoriti i za slučaj da poslodavac ne preuzme obvezu isplate naknade plaće za vrijeme trajanja ugovorne zabrane utakmice.

Suey
17.02.2009., 18:21
evo bile smo u drzavnom inspektoratu u samoboru..covjek je zbilja zagrizo protiv njih (jer je reko da je u tjedan dana skupio jos jednu prijavu protiv njih- al anonimnu - nazalost)..sad se samo nadamo da ga nece posjetit nas direktor s plavom kuverticom i da ce popustit, jer su se u razgovoru pozvali na svoju dragu prijateljicu iz drzavnog inspektorata u zagrebu koja ih stiti al covjek nije htio za nju ni cut.. :) .. razgovarao je s njima i uputio ih u svakakve nepravilnosti u njihovoj tvrtki itd..na kraju nas je savjetovao da im posaljemo žalbu na usmeni otkaz o radu, sto smo i napravile..sad samo trebamo cekat (nadam se da nam direktor vise nema ni jednog asa rukavu)

jos samo uvijek zakonski djelatnice te tvrtke, al ne radimo jer smo stjerane..

sad me samo zanima koje ugovore oni nama mogu da potpisemo (a da nas se rjese) a da se ne krsi zakon? (osim bas otkaza, koji nece dat)

i sto s ovim danima kaj smo doma (a jos uvijek se vodimo kao djelatnice te tvrtke)..jel nam to mora bit placeno il.... :ne zna:

kome ih jos mozemo prijavit? nekome za mobing? financijskoj policiji? kome sve?

tako je, ako vam je dao usmeni otkaz, morate mu uputiti zahtjev za zastitu prava. no, kod zahtjeva su rokovi kratki. najprije imate 15 dana od dana saznanja za takvu odluku da ulozite taj zahtjev. ako poslodavac u roku od 15 dana ne odgovori uopce ili negativno odgovori, u daljnjih 15 dana morate dignuti tuzbu pred sudom radi nedopustenosti otkaza.
za mobbing - jako tesko, za to bi trebali imati med. dokumentaciju, te mobbing mora trajati najmanje 6 mjeseci, kontinuirano.
ukoliko imaju nekakvih nepravilnosti u radu, mozete i poreznoj upravi prijaviti pa nek i oni malo cackaju, inspekcija je ocito napravila svoje.

suzuki750
18.02.2009., 12:41
mi smo poslale zalbu, na koju mi jos uvijek nisu odgovorili..krivotvorili su moj potpis na ugovoru koji zavrsava s 31.1.2009. i sami me vec odjavili!!! u inspektoratu nam vise ne zele pomoc.. nisu mi vratili ni radnu knjizicu.. bili smo danas kod njih i rekli su nam da sad oni podizu tuzbu protiv nas!!!
da ce im to njihov pravnik sastavit i da cemo ju dobit postom!!!!..sigurno punu lazi..a mi smo opet- nemocne..

nemam rijeci.. :( :(

:cry: :cry: :cry:

moses
18.02.2009., 13:58
Za nevraćanje radne knjižice opet treba prijaviti inspektoratu. Onda oni to promptno rješavaju. A za ostalo - polako i bez nerviranja, krivotvorenje se može lako dokazati

IvkaL
19.02.2009., 13:42
Ovako, da li je netko imao takvo iskustvo, ili zna nesto.
Naime, imam potencijalnu ponudu za rad od kuce, pri cemu bih trebala sklopiti ugovor na neodredjeno sa jednom inozemnom tvrtkom (koja nema svoje predstavnistvo u Hrvatskoj, niti registriranu bilo kakvu tvrtku u Hrvatskoj).

Oni bi mi onda uplacivali bruto placu (posto ne mogu iz inozemstva uplacivati nase doprinose), pa da si ja od tog bruto iznosa sama uplacujem doprinose.
Navodno je to moguce?

Hvala unaprijed

Goričanka
19.02.2009., 17:17
Ovako, da li je netko imao takvo iskustvo, ili zna nesto.
Naime, imam potencijalnu ponudu za rad od kuce, pri cemu bih trebala sklopiti ugovor na neodredjeno sa jednom inozemnom tvrtkom (koja nema svoje predstavnistvo u Hrvatskoj, niti registriranu bilo kakvu tvrtku u Hrvatskoj).

Oni bi mi onda uplacivali bruto placu (posto ne mogu iz inozemstva uplacivati nase doprinose), pa da si ja od tog bruto iznosa sama uplacujem doprinose.
Navodno je to moguce?

Hvala unaprijed


Postoji mogućnost produženog osiguranja (sama uplaćuješ doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje). Da li si u toj kategoriji neznam. Obrati se Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje koji je nadležan za to.

LelaSt
21.02.2009., 21:27
Nadam se da na pravo mjesto pisem post.
Buduci zbog ovakve situacije, cim kao radnik pocnes osjecat pad posla.. pocnes ocekivati i mogucnost otkaza. Pa me zanima sto u pravnom smislu mozes poduzeti da se zastitis kao radnik?
Znaci da ne izvisis od mogucnosti primanja neceg sa zavoda itd... kad se dobivaju otpremnine i tako... eto nesto sta ce ti pomoc sad u situaciji dok si ostao bez posla..
Imam ugovor na neodredjeno,radim 4 godine neprekidno...kod privatnika... ako treba sta jos napisat ...

moses
21.02.2009., 21:44
Čini mi se, mada nisam posve sigurna, da ne bi trebalo pristati niti potpisivati na sporazumni otkaz, jer se time gubi pravo na naknadu HZZ-a.

bozop57
25.02.2009., 16:51
Ako firma traži moju putovnicu zbog slanja na rad u inozemstvo a ja je nemam da li sam je dužan izvaditi,odnosno da li mi može dati otkaz?

shadow5555
25.02.2009., 18:15
Ako firma traži moju putovnicu zbog slanja na rad u inozemstvo a ja je nemam da li sam je dužan izvaditi,odnosno da li mi može dati otkaz?

jesi zaposlen na neodređeno ili određeno vrijeme? ak je određeno mogu ti ne produžit ugovor... a što se tiče prava štiti te Zakon o radu, Kolektivni ugovor... - ak daju otkaz, tuži ih za povredu prava...

P.S
jel ti prilikom zaposlenja pisalo u ugovoru rad u inozemstvu? Treba više detalja...

ACidGum
25.02.2009., 21:52
Dakle... trebam malu pomoc..

Nikako ne mogu naci niti jedan clanak u zakonu o radu koji bi upucivao na to da poslodavac ne smije isplacivati manju placu nego je to ugovorom odredjeno.

Konkretno, radnik je prije 6 mjeseci potpisao ugovor o radu na neodredjeno vrijeme u kojem stoji da je brutto radni sat npr. 100 kn, da bi nakon 6 mjeseci poslodavac jednostrano to smanjio za 25% tj. na 75 kn brutto, bez ikakvog pisanog upozorenja radniku niti odobrenja druge strane tj. radnika.

Nije mu ponudio niti novi ugovor na potpis, niti postoji ikakav pravovaljani razlog za takvo smanjenje place, a pritom mislim da odbijanje posla, odlazak na bolovanje, smanjenje obima posla i slicno...

Pa me zanima, sta radnik moze napraviti konkretno u takvom slucaju, tj. kojim clankom zakona o radu ili nekog drugog zakona je radnik zasticen???

ship-shop
26.02.2009., 09:07
Molit ću za pomoć oko jedne stvari. Dakle ovako:

Radim u jednoj zdravstvenoj ustanovi. Stacioniran sam na odjelu i član sam tima zdravstvene njege, dakle to je moj status. Nedavno smo dobili uredbu (sad... koliko je to uredba... uglavnom nisam vidio nikakav dokument, možda i postoji ne znam, ja sam vidio samo rukom ispisan raspored glavne sestre) kojom se određuje raspored po kojem će svaki put netko drugi od nas voditi pacijente na misu u bolničku kapelicu.
Mene zanima iduće: ja nisam vjernik i ni pod koju cijenu ne želim prisustvovati misi. To je moje pravo i ne želim se nikome pravdati zašto ne želim ići. Mogu li oni mene natjerati na to, dakle što zakon kaže oko toga?

Hvala

sara4
26.02.2009., 10:36
ship-shop, u danasnje vrijeme kad ljudi ostaju bez posla sakom i kapom, zaliti se na ovakvo nesto je zbilja smijesno, cak i razmazeno. NHF, ali u cemu je problem? Zar ne mozes ljude odvesti i sacekati pred vratima (dakle, nisi na misi)? Nisam ni ja vjernik, ali stvarno ne vidim problem u tome da ljude odvedes do kapelice, pa ako i treba biti u kapelici negdje sa strane (da ih imaš na oku da nekome ne pozlije ili nešto) i vrtiti neki svoj film? Ovo mi se cini ipak malo kao kruha preko pogace :) .

ship-shop
26.02.2009., 11:15
Ne mogu stajati ispred, moram biti unutra. Rekoh ti već, to je moje pravo i ne želim se nikom pravdat. Pitao sam za pomoć, a ne za socijalnu retoriku.
Radije ću ostati na odjelu i prati guzice, jel i to možda razmaženo?

Mislim ono...:rolleyes:

zoraa
26.02.2009., 11:32
imam jedno pitanje..pa ako neko zna..kad daješ izvanredni otkaz zbog neisplaćenih plaća, koji ugovor uzimaš u NN??? :confused:

Goričanka
26.02.2009., 12:11
Ne mogu stajati ispred, moram biti unutra. Rekoh ti već, to je moje pravo i ne želim se nikom pravdat. Pitao sam za pomoć, a ne za socijalnu retoriku.
Radije ću ostati na odjelu i prati guzice, jel i to možda razmaženo?

Mislim ono...:rolleyes:

Pozivaš se na svoja prava iako ti ta prava nitko ne krši a niti ugrožava budući da te poslodavac nije prisilio da ideš na misu već odredio kao pratioca. A to su savim dvije različite stvari.

bozop57
26.02.2009., 15:26
jesi zaposlen na neodređeno ili određeno vrijeme? ak je određeno mogu ti ne produžit ugovor... a što se tiče prava štiti te Zakon o radu, Kolektivni ugovor... - ak daju otkaz, tuži ih za povredu prava...

P.S
jel ti prilikom zaposlenja pisalo u ugovoru rad u inozemstvu? Treba više detalja...

Stalno zaposlen sa 30 god staža a u kolektivnom nigdje ne piše ništa o putovnicama.

Goričanka
26.02.2009., 18:16
imam jedno pitanje..pa ako neko zna..kad daješ izvanredni otkaz zbog neisplaćenih plaća, koji ugovor uzimaš u NN??? :confused:


Nije mi poznato postoji li tiskanica za izvanredni otkaz. No, nije ti niti potrebna.
Napiši dopis poslodavcu kojim ga obaviještavaš da daješ izvanredni otkaz ugovora o radu zbog neisplate plaća. Dopis možeš uručiti direktno poslodavcu ili putem urudžbenog zapisnika ako ga imate. Na kopiji dopisa traži da ti potpišu primitak.

ship-shop
27.02.2009., 14:02
Pozivaš se na svoja prava iako ti ta prava nitko ne krši a niti ugrožava budući da te poslodavac nije prisilio da ideš na misu već odredio kao pratioca. A to su savim dvije različite stvari.

Tnx na odgovoru, al i dalje ja tu šemu ne kužim. Ok, postavio me za pratioca, al i dalje me tjera da uđem unutra. Prije dok sam smio stajati ispred sam išao, ovako ću odbiti, pa što bilo

ZgeNbo
27.02.2009., 14:27
Dakle... trebam malu pomoc..

Nikako ne mogu naci niti jedan clanak u zakonu o radu koji bi upucivao na to da poslodavac ne smije isplacivati manju placu nego je to ugovorom odredjeno.

Konkretno, radnik je prije 6 mjeseci potpisao ugovor o radu na neodredjeno vrijeme u kojem stoji da je brutto radni sat npr. 100 kn, da bi nakon 6 mjeseci poslodavac jednostrano to smanjio za 25% tj. na 75 kn brutto, bez ikakvog pisanog upozorenja radniku niti odobrenja druge strane tj. radnika.

Nije mu ponudio niti novi ugovor na potpis, niti postoji ikakav pravovaljani razlog za takvo smanjenje place, a pritom mislim da odbijanje posla, odlazak na bolovanje, smanjenje obima posla i slicno...

Pa me zanima, sta radnik moze napraviti konkretno u takvom slucaju, tj. kojim clankom zakona o radu ili nekog drugog zakona je radnik zasticen???

Da li u tome novom ugovoru postoji neki članak da plaću čini npr. u tvom slučaju 75% osnovica + 25% stimulacija ? ako je tako onda možda u tvome slučaju i postoji opcija da te poslodavac i zakine za tu stimulaciju. Ja sam imao ugovor 80% + 20% stimulacija, 3 godine je sve bilo ok (plaća 100 %), ali
baš je i mene evo zakinio nedavno. Imao sam 7000 kn brutto ugovor na neodređeno, ali na predzadnjoj listi koju sam dobio zajedno sa plaćom (kad sam već otišao na biro) brutto mi stoji 5000 kn a na račun 2200 kn ( čisti lopovluk ). Pošto plaću za 01.mj.09.g. nisam ni dobio, a trebao sam, potražio sam pomoć odvjetnice koja je rekla da on ni u kojem slučaju to nije smio napraviti na taj način zbog odredbi našeg ugovora, a i još mi je dužan i otpremninu. Ja sam čak i kad sam vidio tu spornu listu upitao cure kod nas u uredu u finacijama jel one to smiju tako umanjivati brutto, a one su rekle da ne bi smjele protivno ugovoru obračunavati plaće ali da je kao ipak on šef (tehnički direktor) bla bla i da moraju kako on kaže.
Moj savjet : potraži pravnu pomoć , neznam ni ja , odvjetnik, inspektorat, financijska policija. Tko pita ne skita

Suey
27.02.2009., 14:31
Dakle... trebam malu pomoc..

Nikako ne mogu naci niti jedan clanak u zakonu o radu koji bi upucivao na to da poslodavac ne smije isplacivati manju placu nego je to ugovorom odredjeno.

Konkretno, radnik je prije 6 mjeseci potpisao ugovor o radu na neodredjeno vrijeme u kojem stoji da je brutto radni sat npr. 100 kn, da bi nakon 6 mjeseci poslodavac jednostrano to smanjio za 25% tj. na 75 kn brutto, bez ikakvog pisanog upozorenja radniku niti odobrenja druge strane tj. radnika.

Nije mu ponudio niti novi ugovor na potpis, niti postoji ikakav pravovaljani razlog za takvo smanjenje place, a pritom mislim da odbijanje posla, odlazak na bolovanje, smanjenje obima posla i slicno...

Pa me zanima, sta radnik moze napraviti konkretno u takvom slucaju, tj. kojim clankom zakona o radu ili nekog drugog zakona je radnik zasticen???

poslodavac je radniku duzan isplacivati placu za odradjeni rad. ako je placa ugovorena ugovorom o radu, koji je dvostrani ugovor, tada se placa ne moze jednostrano umanjiti - naime, ne moze jedna strana mijenjati jednostrano ugovor i nametati nesto oko cega se obje stranke nisu sporazumjele, to je protivno nacelima obveznog prava. dakle, poslodavac vam ima isplatiti ugovorenu placu.

jedino ako bi vam se placa referirala na pravlinike ili kolektivni ugovor, pa ako se ti akti izmijene, izmijenit ce vam se nazalost i placa.

dakle, vi mozete tuziti poslodavca radi isplate, kao i prijaviti inspektoratu da vam duguje obracun dugovane place.