PDA

View Full Version : Kako fotografirati koncerte?

stranice : [1] 2 3 4

Toco1980
08.11.2007., 18:00
Prije otprilike tjedan dana fotografirao sam u jednom klubu dok je nastupala sa svojim bendom. Kak je bilo dosta mračno, malo sam fotkao sa 1.8/50mm bez blica (pa je zbog duže ekspozicije cca 1/30 dosta fotki streseno), a dio sa zoomom (3.5-5.6/28-135mm) i blicom (onim malim na aparatu) i onda je pak na skoro svim fotkama imala crvene oči. :rolleyes:

Inače aparat je Canon eos 350D, a događaj sam fotkao na iso 1600, parcijalno mjerenje, bez blica na Av a s blicom na Tv postavkama....

No kak se kaže prvi se mačići bacaju u vodu.... :rolleyes:

Dakle, kak fotkati u takvim situacijama? Jel postoji neka tehnika? :ne zna:

Ipanema
08.11.2007., 18:10
Hmm, zasto se ovdje spominju objektivi? Citajuci reviewe fotica, uvijek primjecujem da upravo o foticima ovisi hoce li ispast crvene oci ili ne.

Ali ako nije kontrolirano foticem, ovisi o osobi koju se fotka.
Ja i jos jedna osoba svaki put kad smo ufotkane u mraku sa blicem, ja nemam a ona ima crvene oci. I to je kao neko pravilo nas dvije, sto znaci da to uopce nije samo do fotica.

Crvene oci uvijek izbjegnem fotkajuci bez blica (u pravilu samo tako fotkam koncerte), a ako bas hocu blic onda crvendace ubijem u Photoshopu zato jer nemam makinu od fotica koji ima "kill the red eye completely" opciju.

Toco1980
08.11.2007., 18:26
Crvene oci uvijek izbjegnem fotkajuci bez blica (u pravilu samo tako fotkam koncerte), a ako bas hocu blic onda crvendace ubijem u Photoshopu zato jer nemam makinu od fotica koji ima "kill the red eye completely" opciju.Kako u photoshopu skinut crvene oči? Pokušao sam na nekoliko različitih načina i niti jedan ne izgleda dovoljno prirodno...

Da sam kojim slučajem imao vanjski blic (430EX planu nabavke), onda bi vjerojatno stavio gore difuzor i/ili pucao u plafon...

No pitanje: koju tehniku i koje postavke koristiti kod fotografiranja koncerata?
(nije da mi je to primarni interes, ali ako kojim slučjem zatreba)

Ipanema
08.11.2007., 18:29
Photoshop cs 2 ili 3 imaju Red Eye Tool.

Ne znam za niti jednu drugu opciju osim ove automatske :D

Ipanema
08.11.2007., 18:30
No pitanje: koju tehniku i koje postavke koristiti kod fotografiranja koncerata?
(nije da mi je to primarni interes, ali ako kojim slučjem zatreba)

Cesto vidim novinare na koncertima sa "pucam flash u plafon" forom.
Valjda im prolazi.

zazoon
08.11.2007., 18:35
Ta fora je dobra ukoliko je plafon dovoljno blizu da reflektira i rasprsi svjetlost ! Inace nema smisla !

Toco1980
08.11.2007., 18:39
Photoshop cs 2 ili 3 imaju Red Eye Tool.

Ne znam za niti jednu drugu opciju osim ove automatske :DA ja imam dobri stari PS6... :D

.... koji nema tu automatsku opciju :rolleyes:

TrUbAdUr
08.11.2007., 18:41
Fotografija uvjek nastaje zbog svijetla. Možete imati najskuplje fotoaparate na svijetu ,no ako imate slab izvor svijetla ništa neće biti od fotografija.

Moje dugogodišnje iskustvo mi govori da se crvene oči uglavnom javljaju u skroz mračnim prostorijama kada slikate blicem. U mraku su zjenice same po sebi skroz raširene da bi propuštale čim više svijetla.

Kada naglo blicate sa blicem zjenice se ne stignu prilagoditi i tada nastaju crvene oči. Većina modernih aparata ima na sebi funkciju protiv crvenih očiju obično se zove RED EYE REDUCTION ili slično. Kada aktivirate ovu funkciju blic blica dva puta. Prvi bljesak prilagođava zjenicu i završni bljesak radi sliku.

Protiv crvenih očiju, recimo ako slikate rođendan ili slično ,najprije provjerite malo rasvjetu u kući. Promjenite žarulju iznad stola, stavite jaču od 100 WATA .Time ćete umanjiti mogućnost nastanka crvenih očiju. Crvene oči također možete vidjeti ako se fotografirate negdje u discu gdje se subotom popije previše piva.

U ovom slučaju ,se zna dogodit da samo osobe pod utjecajem alkohola imaju proširene zjenice i crvene oči na slikama zbog sporosti očnog refleksa.(zjenice se sporije sužavaju nego kod ljudi koji nisu pili)

Što se tiče slikanja koncerata ,opet sve ovisi o rasvjeti.Ako slikate profesionalno, trebalo bi postaviti čim više reflektora na stage. Treba napraviti čim više svijetla ako želite slikati bez blica. Ako se radi neka reklama, treba reći band-u da se ne miču pre više. Aparat treba podesiti na slabiji izvor svijetla, i čim veću iso osjetljivost. Otprilike treba staviti 1600 asa i čim više otvoriti blendu,(čim manji broj na objektivu, skala ide od broja 22-1.8) ekspozicija nebi smjela ići ispod 45s sve ispod 45/s slikano iz ruke ostaje mutno.

Ovo je bilo objašnjeno otprilike, trebate slikati najprije s ovim postavkama pa prema potrebi podesiti aparat.Ukoliko je sve pre svijetlo treba povisiti broj otvora blende iliti fokusa. Ako se slika sa blicem, stavite na automatiku i samo škljocate.:kava:

Toco1980
08.11.2007., 18:43
Ta fora je dobra ukoliko je plafon dovoljno blizu da reflektira i rasprsi svjetlost ! Inace nema smisla !Ili ako je plafon crn... :rolleyes:

Ipanema
08.11.2007., 19:03
Fotografija uvjek nastaje zbog svijetla. Možete imati najskuplje fotoaparate na svijetu ,no ako imate slab izvor svijetla ništa neće biti od fotografija.

Moje dugogodišnje iskustvo mi govori da se crvene oči uglavnom javljaju u skroz mračnim prostorijama kada slikate blicem. U mraku su zjenice same po sebi skroz raširene da bi propuštale čim više svijetla.

Kada naglo blicate sa blicem zjenice se ne stignu prilagoditi i tada nastaju crvene oči. Većina modernih aparata ima na sebi funkciju protiv crvenih očiju obično se zove RED EYE REDUCTION ili slično. Kada aktivirate ovu funkciju blic blica dva puta. Prvi bljesak prilagođava zjenicu i završni bljesak radi sliku.

Protiv crvenih očiju, recimo ako slikate rođendan ili slično ,najprije provjerite malo rasvjetu u kući. Promjenite žarulju iznad stola, stavite jaču od 100 WATA .Time ćete umanjiti mogućnost nastanka crvenih očiju. Crvene oči također možete vidjeti ako se fotografirate negdje u discu gdje se subotom popije previše piva.

U ovom slučaju ,se zna dogodit da samo osobe pod utjecajem alkohola imaju proširene zjenice i crvene oči na slikama zbog sporosti očnog refleksa.(zjenice se sporije sužavaju nego kod ljudi koji nisu pili)

Što se tiče slikanja koncerata ,opet sve ovisi o rasvjeti.Ako slikate profesionalno, trebalo bi postaviti čim više reflektora na stage. Treba napraviti čim više svijetla ako želite slikati bez blica. Ako se radi neka reklama, treba reći band-u da se ne miču pre više. Aparat treba podesiti na slabiji izvor svijetla, i čim veću iso osjetljivost. Otprilike treba staviti 1600 asa i čim više otvoriti blendu,(čim manji broj na objektivu, skala ide od broja 22-1.8) ekspozicija nebi smjela ići ispod 45s sve ispod 45/s slikano iz ruke ostaje mutno.

Ovo je bilo objašnjeno otprilike, trebate slikati najprije s ovim postavkama pa prema potrebi podesiti aparat.Ukoliko je sve pre svijetlo treba povisiti broj otvora blende iliti fokusa. Ako se slika sa blicem, stavite na automatiku i samo škljocate.:kava:

Kad se dodje na koncert onda imas situaciju "you get what you see".

Kakvo postavljanje vise reflektora na stage ili govorenje bendu da se ne mice? :zubo:

Sa prve dvije recenice se ne slazem. Uopce nije istina da ne postoje fotici koji ne mogu odlicno ufotkat stvari koje su u skoro pa potpunom mraku.

El Vragec
08.11.2007., 19:48

1600 asa...i zrnja za nahraniti golubove

skala ide od broja 22-1.8....nekad ide,nekad neide-a nekad ide i do f1

sve ispod 45/s slikano iz ruke ostaje mutno....ovisi što/koga slikaš i koliko imaš mirnu ruku

Ukoliko je sve pre svijetlo treba povisiti broj otvora blende iliti fokusa....otvor blende ok,ali ovo sa fokusom...:misli:

Ako se slika sa blicem, stavite na automatiku i samo škljocate....od sada pa nadalje,koristim samo automatiku,uz blic!:mig:

BTW-biti u prvom redu,dalje od 5-6metara teško da ćeš bilo što usnimiti kvalitetno,svjetlosno jak objektiv i eksterna bljeskalica.ili 1600W bijeli reflektor na pjevaču:zubo:

flomasteric
08.11.2007., 20:38
Obicno je na tim birtijskim/klubskim koncertima jako slabo svijetlo i nalazi se iza leđa.. pa digni iso koliko god moze, a da je upotrebljivo i skljocaj dok god ne napunis sve kartice eksperimentirajuci..pa a mozda i jedna od svih tih slika slow shutter slika i ispadne ostra.
Preporuka je 50mm 1.8 na blendi 1.8
Ako imas spot mjerenje na aparatu koristi spot mjerenje na licu.
U takvim uvjetima se koristi blic u plafon ali sa podignutom bijelom karticom jer kako je svijetlo iza leđa kartica doda malo svijetla na lica.. pa se dobobije cool svjetlosna pozadina i osvjetljeno lice.. ili ako se izvođaci puno micu blic zamrzne pokret, a duhovi daju dodatnu dinamiku slici.

Kiki
08.11.2007., 21:28
1600 asa...i zrnja za nahraniti golubove

Ako se slika sa blicem, stavite na automatiku i samo škljocate....od sada pa nadalje,koristim samo automatiku,uz blic!:mig:

Ne treba bit puno zrnja. Evo moje na 1600 i nisu zrnate tolko da ti bas bode oci i smeta. Zapravo, zrno se na ovoj drugoj bas lijepo uklopilo u atmosferu.
Obe su bez blica.

http://farm1.static.flickr.com/125/374015569_4e2b15c899.jpg
http://farm1.static.flickr.com/188/382050623_8daa0c7b6b.jpg

Ipanema
08.11.2007., 21:34
Ja uopce ne razumijem zasto se toliko govori protiv zrnja.
Zrnatost mi je medju najboljim stvarima na fotki (ne svakoj naravno).

MOLOKAI
08.11.2007., 21:44
ja fotkam ovako: S-priority (minimalno 1/100s), ISO1600, partial metering ;), RAW

MOLOKAI
08.11.2007., 21:45
Ja uopce ne razumijem zasto se toliko govori protiv zrnja.
Zrnatost mi je medju najboljim stvarima na fotki (ne svakoj naravno).

nije problem luminance noise (zrnatost) nego chroma noise (grozne obojene tocke, plave, zelene i crvene koje od fotke naprave los VHS ;) )

evo s nekog ulicnog koncerta:

http://i.pbase.com/g6/23/600423/2/80202883.zQ0F8iAd.jpg

Muha_zg
08.11.2007., 23:49
Hmm, zasto se ovdje spominju objektivi? Citajuci reviewe fotica, uvijek primjecujem da upravo o foticima ovisi hoce li ispast crvene oci ili ne.

crvene oći nemaju ama baš nikakve veze ni s objektivima ni s elektronikom. To se događa zato što se svjetlost blica odbija od pozadine ljudskoga oka (koja je crvena pa otud i boja) a ovisi o proširenosti zjenica (ili blendi oka :D ) i o kutu upada svjetla...

E sad kak to spriječiti... Za to se koristi onaj predbljesak kod fleša (ponekad, ali rijetko doduše pomogne čak i pomočna fokusna lampica). Osobno to ne koristim nikad, već potrebne korekcije radi u ps-u. E sad kak...ima gro načina. Odi na replace colour il kak se već zove pa se igraj... a ak niš drugo PS elements 5.0 ima odličan algoritam popravljanja toga... odrediš mu fotke i sam sve napravi :)

P.S. ovo za koncerte. A reko bi da nema filozofije neke tu. Ili si bliže i pucaš fleš po mogučnosti od stropa ak se da, a ak ne onda 1/30 i visok ISO. Crno bijele fotke visoke osjetljivosti znaju bit zgodne na koncertima :)

MOLOKAI
08.11.2007., 23:55
1/30s nije dovoljna brzina zatvaraca da se zamrzne pokret, osim ako osoba ne pati od kakve bolesti misicnog sustava ;)

Muha_zg
09.11.2007., 00:02
pa znam al 1/1000 baš nema svjetlosne uvjete :D ... zato treba birat trenutak :)

Osa81
09.11.2007., 08:46
Ja si uzmem 50 mm 1.8 II i stavim na 1/50s i naravno ISO 1600 i F 1.8 i onda cekam da mi svijetlosni uvjeti dopuste fotkati na toliko i samo mjenjam shutter speed ukoliko se dogodi da fakat ima svijetla....Neki put se dogodi da je osvjetljenje sjajno pa mogu spustit ISO na 800 pa cak i na 400, ali to se rijetko dogadja. Bljeskalicu ne koristim nikad.

recimo...

http://img232.imageshack.us/img232/9235/mg2962gc9.jpg

CanonF1/1.4/50
09.11.2007., 12:24
Prije otprilike tjedan dana fotografirao sam u jednom klubu dok je nastupala sa svojim bendom. Kak je bilo dosta mračno, malo sam fotkao sa 1.8/50mm bez blica (pa je zbog duže ekspozicije cca 1/30 dosta fotki streseno), a dio sa zoomom (3.5-5.6/28-135mm) i blicom (onim malim na aparatu) i onda je pak na skoro svim fotkama imala crvene oči. :rolleyes:

Inače aparat je Canon eos 350D, a događaj sam fotkao na iso 1600, parcijalno mjerenje, bez blica na Av a s blicom na Tv postavkama....

Prvo je pravilo, da nema pravila.

Drugo, ideš na koncerte i fotkaš.

Treće uočavaš greške i ispravljaš ih.

Četvrto, kao i za svaku drugu stvar, treba strpljenja i truda.

Peto u ogromnoj si prednosti imas digitalac i rezultati su trenutno dostupni (mogučnost korekcija u procesu rada - pokušaj samo zamisliti kako je to bilo s filmom nekada 100ASA, 200ASA, 400ASA, a ne znaš što si napravio dok film nisi razvio????????

Streseno??? Tu je osnovno pitanje zbog pokreta izvođaća ili fotografa?
A način fotografiranja....ovisi o trnutnim svjetlosnim uvjetima u datoj situaciji i rezultatu koji se želi postiči

Ipanema
09.11.2007., 12:26
crvene oći nemaju ama baš nikakve veze ni s objektivima ni s elektronikom. To se događa zato što se svjetlost blica odbija od pozadine ljudskoga oka (koja je crvena pa otud i boja) a ovisi o proširenosti zjenica (ili blendi oka :D ) i o kutu upada svjetla...

Ako imas u reviewima fotica:
red eye los, red eye ok, red eye super, onda ima veze sa foticem.

i kaze se oČi :p

Toco1980
09.11.2007., 17:12
Prvo je pravilo, da nema pravila.

Drugo, ideš na koncerte i fotkaš.

Treće uočavaš greške i ispravljaš ih.

Četvrto, kao i za svaku drugu stvar, treba strpljenja i truda.Aha...

Ne bih se začudio da za moje fotke vrijedi ono da se prvi mačići bacaju u vodu...

Peto u ogromnoj si prednosti imas digitalac i rezultati su trenutno dostupni (mogučnost korekcija u procesu rada - pokušaj samo zamisliti kako je to bilo s filmom nekada 100ASA, 200ASA, 400ASA, a ne znaš što si napravio dok film nisi razvio????????To kužim...

Streseno??? Tu je osnovno pitanje zbog pokreta izvođaća ili fotografa?Ja sam uglavnom bio naslonjen na zid/stup/pregradu (štogod to bilo) tak da mislim da se nisam baš pretjerano pomicao. S druge strane ovi su se poprilično micali skakutali po pozornici.... :misli:

The Fish
09.11.2007., 20:15
Meni je uopće smiješno razmišljat o upotrebi blica na koncertima. Obično je dozvoljeno blicat prvih pet minuta za potrebe novinske fotografije, ali blic ubija atmosferu, da ne pričam o tome da je nekulturno. Mislim, stavite se u položaj izvođača, on sad nekaj pjeva, u điru je, masa se klati, i onda mu ispred face izleti seljo sa blicem i ubije atmosferu i oslijepi ga na čas. Na pravim koncertima zbog toga redari bacaju van.
Dakle, staklo velikog otvora blende, visoki iso, ekspoziciju po volji, meni je obično i 50-tinka dovoljna s obzirom da fotkam uglavnom jazz, a i mrzim sterilno oštre fotke, mislim, ak se netko drmusa na bini, pokret u službi dinamike mi je uvijek veća fora nego metalac smrznut u zraku.
But, that's just me :D

Buraz
09.11.2007., 21:06
Ja povećam ISO na 1600, blenda na maximalni otvor, brzina zatvarača čak i do 1/8 kada zabrijem (živio shake reduction).
Blic nikada.
Dali netko, osim mene, preeksponira za 2 blende? Stekao sam dojam da to pomaže.

Evo jednog primjera na 1/15

http://img232.imageshack.us/img232/5216/buldoz1xu4.jpg (http://imageshack.us)

Toco1980
10.11.2007., 06:01
Meni je uopće smiješno razmišljat o upotrebi blica na koncertima. Obično je dozvoljeno blicat prvih pet minuta za potrebe novinske fotografije, ali blic ubija atmosferu, da ne pričam o tome da je nekulturno. Mislim, stavite se u položaj izvođača, on sad nekaj pjeva, u điru je, masa se klati, i onda mu ispred face izleti seljo sa blicem i ubije atmosferu i oslijepi ga na čas. Na pravim koncertima zbog toga redari bacaju van.
Dakle, staklo velikog otvora blende, visoki iso, ekspoziciju po volji, meni je obično i 50-tinka dovoljna s obzirom da fotkam uglavnom jazz, a i mrzim sterilno oštre fotke, mislim, ak se netko drmusa na bini, pokret u službi dinamike mi je uvijek veća fora nego metalac smrznut u zraku.
But, that's just me :DTam di sam ja bio masa ljudi je imala aparate i svako malo je netko blicao.... a jedan blic više ili manje... :rolleyes:

Buraz
10.11.2007., 08:05
Meni blic fakat nema smisla: em narušavaš atmosferu, em ti slike ispadnu užasne.

Ris
12.11.2007., 03:33
na nekim fotićima, for example mom bivšem Canon Ixus 50 bez blica možeš ne mutno slikati osobbu koja stoji u pozi vojnički- mirno, a da se tvoja ruka ni malo ne za trese.
KAd band skače po pozornici mutne su slike do mjere neprepoznatljivosti.

U mračnim prostorima crvene oči ne ginu, red eye ne pomaže, kao ni night vision.
Ni dvostruka bljeskavica isto ne, jer teško d ćeš mu obje zabljeskat u oko.

Buraz
12.11.2007., 08:22
na nekim fotićima, for example mom bivšem Canon Ixus 50 bez blica možeš ne mutno slikati osobbu koja stoji u pozi vojnički- mirno, a da se tvoja ruka ni malo ne za trese.
KAd band skače po pozornici mutne su slike do mjere neprepoznatljivosti.

U mračnim prostorima crvene oči ne ginu, red eye ne pomaže, kao ni night vision.
Ni dvostruka bljeskavica isto ne, jer teško d ćeš mu obje zabljeskat u oko.

Zato je najbolje raditi u manualnom modu (ako to tvoj fotić podržava)

Arien
12.11.2007., 19:24
najbolje se manit čorava poslat i uživat u koncertu :D imam preslab fotkać za tak šta pa sam odustal :( al ionak ima na youtubu i inom koji dan kasnije video :top:

Buraz
12.11.2007., 21:28
al ionak ima na youtubu i inom koji dan kasnije video :top:
Obično od onog lika koji je stal ispred tebe i kamerom ti zaklonio pogled na stage :mad:

flomasteric
13.11.2007., 12:02
dosad sam snimio jedno 50ak koncerata.. sto velikih, sto malih izvođaca.. sto nije puno ali dovoljno da skuzim kako oni koji govore da se blic ne koristi na koncertima govore gluposti.
postoje prostori poput splitske kocke, prostor sa crnim zidovima i jednom prigusenom crvenom zaruljom na pozornici koja sluzi za rasvjetu.. u tim uvjetima bi na iso 3200 i blendi 2.8 imao ekspoziciju od cca 1 sekunde.. a trebas imati sliku Ripera sa koncerta, jer si zato placen, jer su te zato poslali..
normalno da ce koristit blic u tim uvjetima jer nema drugog nacina za dobiti upotrebljivu sliku.
isto tako postoje koncerti poput runjicevih veceri i sl. gdje na iso 400 i blendi 2.8 imas 1/500 sec, i ne treba ti nikakav blic.

prije se u zoni izmedu bine i publike mogao slikavat cijeli koncert.. a sad su, prvo severina, pa hladno pivo.. a poceli su pomalo i drugi primjenjivat tehniku prve tri pjesme pa te tjera van..a onda su i uveli zabranu bliceva.. jer se to kao tako radi vani..
sto je totalna glupost.. svima njima je u interesu imat atraktivnu sliku sa koncerta u novinama ili casopisima.. a u prve tri pjesme se nista ne događa.. prave slike nastaju pred kraj koncerta kad je publika u deliriju..
i onda potjeraju sve fotoreportere ispred bine i ostane publika u prvom redu di svi imaju fotoaparate i skljocaju sa blicevima cijelo vrijeme..

thunderstorm
13.11.2007., 14:39
Tam di sam ja bio masa ljudi je imala aparate i svako malo je netko blicao.... a jedan blic više ili manje... :rolleyes:

Zabrijo si, nije isti blic na kompaktiću i na 350D.
Vas sa SLR-ovima koji koristite blic na koncertima treba sve pobacati van jer osim što ometate izvođača ometate i nas ostale fotografe koji se držimo pravila i ne koristimo blic. :rolleyes:

Inače koristim 400D, 50mm 1.8 na max., ISO 1600 ili 800 ovisno o osvjetljenju, AV mod na bracketingu.

http://img131.imageshack.us/img131/3585/img6254bc9.jpg

Toco1980
13.11.2007., 17:16
Zabrijo si, nije isti blic na kompaktiću i na 350D. Koliko je meni poznato, ipak je razlika u ugrađenom blicu koji im GN 11 (i nije puno jači od onih u kompaktima) od Speedlita 430 koji ima GN 43... :kava:

Vas sa SLR-ovima koji koristite blic na koncertima treba sve pobacati van jer osim što ometate izvođača ometate i nas ostale fotografe koji se držimo pravila i ne koristimo blic. :rolleyes: Onda pobacaj van i sve one ostale koji blicaju s kompaktima jer i oni u određenoj mjeri ometaju (de facto blic je blic), pogotovo ak stoje pored tebe... :asshole:

Meni se nitko nije bunio kad sam blicao (a pravila određuje onaj na čijem si terenu). Da mi je netko od konobara rekao da ne blicam, reko bi OK, sklopio blic i našarafio nazad 50tku...

Inače koristim 400D, 50mm 1.8 na max., ISO 1600 ili 800 ovisno o osvjetljenju, AV mod na bracketingu.To sam i ja koristio... iso1600, Av, partial metering, custom white balance... :D

Toco1980
13.11.2007., 17:25
dosad sam snimio jedno 50ak koncerata.. sto velikih, sto malih izvođaca.. sto nije puno ali dovoljno da skuzim kako oni koji govore da se blic ne koristi na koncertima govore gluposti.
postoje prostori poput splitske kocke, prostor sa crnim zidovima i jednom prigusenom crvenom zaruljom na pozornici koja sluzi za rasvjetu.. u tim uvjetima bi na iso 3200 i blendi 2.8 imao ekspoziciju od cca 1 sekunde.. a trebas imati sliku Ripera sa koncerta, jer si zato placen, jer su te zato poslali..
normalno da ce koristit blic u tim uvjetima jer nema drugog nacina za dobiti upotrebljivu sliku.
isto tako postoje koncerti poput runjicevih veceri i sl. gdje na iso 400 i blendi 2.8 imas 1/500 sec, i ne treba ti nikakav blic.Tako je, slažem se u potpunosti... :top:

Ipanema
13.11.2007., 21:16
Istina je dan blic ubija atmosferu koncerta.

Ali kad je na koncertu fotograf koji fotka za novine, portal, koji fotka za POSAO, onda je to totalno druga prica.
Naravno da ces onda blicat. Ako smijes.
Jedino ako ti na pressu uz standardnu pricu "fotkati prve tri pjesme" ne dodaju jos i "bez blica" sto je jako jako cest slucaj.
Pa se ti snadji - za posao :kava:

The Fish
13.11.2007., 21:35
isto tako postoje koncerti poput runjicevih veceri i sl. gdje na iso 400 i blendi 2.8 imas 1/500 sec, i ne treba ti nikakav blic.

... i gdje se uredno pojavljuju "fotografi" za dnevni tisak koji opet koriste bliceve sve u šesnaest.
Jer neznaju drugačije :D

flomasteric
13.11.2007., 21:36
Istina je dan blic ubija atmosferu koncerta.

Ali kad je na koncertu fotograf koji fotka za novine, portal, koji fotka za POSAO, onda je to totalno druga prica.
Naravno da ces onda blicat. Ako smijes.
Jedino ako ti na pressu uz standardnu pricu "fotkati prve tri pjesme" ne dodaju jos i "bez blica" sto je jako jako cest slucaj.
Pa se ti snadji - za posao :kava:

hvala na razumjevanju :D i tebi Toco..
kod nas je praksa da jedino jako poznate grupe i izvođaci pogotovo strani to zahtjevaju.. ali takve grupe ne nastupaju na bilo kakvim binama.. oni obicno sa sobom imaju jako dobru rasvjetu, pa ti gotovo u pravilu i ni ne treba blic..
kod nas sam to dozivio jedino od severine i hladnog piva.. svi ostali izvođaci te pustaju da slikajes koliko god hoces i sa cim god hoces..

flomasteric
13.11.2007., 21:46
... i gdje se uredno pojavljuju "fotografi" za dnevni tisak koji opet koriste bliceve sve u šesnaest.
Jer neznaju drugačije :D

ma znaju oni dosta dobro i bez blica snimat, imaju i znanja i iskustva i opremu.. ali kako koncerti pocimlju tek oko ponoc ili jedan u noci.. a kad si na nogama od 8-9 ujutro, snimas i to ti je zadnji ili tek predzadnji posao tog dana.. nekako ti se ne da cekati do kraja koncerta i eksperimentirati.. vec opalis par ostrih krupnih kadrova izvođaca sa blicom jer ti za tisak uglavnom treba vidljivo lice.. i odes doma potpisat i poslat slike, te se mrtav umoran strovalis u krevet.. jer te sutra ceka jednako naporan dan..
i vjeruj mi da svi ti ljudi imaju doma poveliku arhivu koncertnih fotografija.. i nekad odu snimat samo za gust.. ali u vecini slucajeva su snimali takve stvari da im je obicni koncert "vec viđeno..."

The Fish
13.11.2007., 22:01
Iz te perspektive gledano, apsolutno se slažem sa tobom. :D

Zapravo je topic nejasno postavljen, jer nekome je slikanje koncerata napucavabje kompaktima iz prvog reda, nekome posao, a nekome gušt i hvatanje atmosfere.
Eto, dobio je više-manje odgovore na sve varijante :D

Toco1980
13.11.2007., 22:43
Zapravo je topic nejasno postavljen, jer nekome je slikanje koncerata napucavabje kompaktima iz prvog reda, nekome posao, a nekome gušt i hvatanje atmosfere.
Eto, dobio je više-manje odgovore na sve varijante :DA taj lik koji je postavio temu je bio ja... :D :lol: :top:

Konkretno me zanimalo koje tehnike ljudi koriste... Ono tipa koje postavke, kakvo mjerenje svjetla, koji iso isl za dobre rezultate.... al dobro to je već temeljito prožvakano, poluprobavljeno i ispljunuto... :D

:kava:

Ipanema
14.11.2007., 10:36
hvala na razumjevanju :D i tebi Toco..
kod nas je praksa da jedino jako poznate grupe i izvođaci pogotovo strani to zahtjevaju.. ali takve grupe ne nastupaju na bilo kakvim binama.. oni obicno sa sobom imaju jako dobru rasvjetu, pa ti gotovo u pravilu i ni ne treba blic..
kod nas sam to dozivio jedino od severine i hladnog piva.. svi ostali izvođaci te pustaju da slikajes koliko god hoces i sa cim god hoces..

LOL

Totalno neistina za velike izvodjace u pravilu.
Veliki izvodjaci nastupaju na velikim binama za dobrom rasvjetom koja je "prve tri pjesme bez blica" namjerno losa kako bi se ti dobro namucio za dobru fotku, ako ju uopce i dobijes.

Najbolje je bilo na Sealu :D
On crn ko noc i neosvijetljen, a njegov prateci bend osvijetljen koji te ne zanima, te foto pit udaljen 20 metara od stagea :zubo: :top:

Ris
24.11.2007., 05:09
I šta se desi ako ti ipak zabljesneš a ne smijeŠ?!

Beta ženka
24.11.2007., 13:33
Kiki, Osa, Buraz i thunder - pitanje za vas (jer ste stavili svoje primjerke):

- kako izgledaju ove vaše slike u "prirodnoj veličini", tj. koliko je onda bio izražen šum/zrnatost?

- jeste li dodatno obrađivali slike, konkretno, smanjivali šum?

Hvala!

I pitanje općenito, za sve - ima li tko pozitivna iskustva sa šumom pri velikom ISO, pri tome mislim - da šum nije bio jako izražen, i kod kojih fotoaparata? Postoji li takav kompakt/prosumer?
Pogotovo me od dSLR-a zanima 350D jer njega namjeravam nabaviti jednog lijepog dana. :zubo:

MOLOKAI
24.11.2007., 15:07
kak vas puste sa SLR na koncerte?
obicno ne pustaju ljude s ''profesionalnim fotoaparatima''
kako se prosvercate? :)

zazoon
24.11.2007., 15:13
Kazes oprema , pokazes i jednostavno prodjes :D .... Nisam jos imao problema sa tim !

Osa81
24.11.2007., 16:17

- kako izgledaju ove vaše slike u "prirodnoj veličini", tj. koliko je onda bio izražen šum/zrnatost?

Hvala!

Pošto koncerte i slična događanja slikam na 1600 asa šum je neizbježan, ali opet u granicama moje osobne tolerancije....zadovoljan sam sa ne/razinom šuma na 400d, na 1600 asa.

Obično takve fotke provučem kroz noisware, ali bez nabrijanog peglanja jer onda gubim i oštrinu i dobivam plastične neupotrebljive fotke.

Kiki
24.11.2007., 17:47

Hvala!

Ne, nisam smanjivala sum, a u prirodnoj velicini je malo izrazeniji no ne toliko da bi zasrao fotku...dapace, zbog prirode svjetla sum na njima dodaje atmosferu. Fotke s tog koncerta su inace bile objavljivane i i te kako su upotrebljive.

Kiki
24.11.2007., 17:49

Ne svercam se jer ako slikam takve stvari, onda slikam poslom.
Inace mi koncertna fotografija nije nesto narocito zanimljivo....mislim, privatno.

Buraz
24.11.2007., 18:31

Hvala!

I pitanje općenito, za sve - ima li tko pozitivna iskustva sa šumom pri velikom ISO, pri tome mislim - da šum nije bio jako izražen, i kod kojih fotoaparata? Postoji li takav kompakt/prosumer?
Pogotovo me od dSLR-a zanima 350D jer njega namjeravam nabaviti jednog lijepog dana. :zubo:

Manje više to je to. Iso 1600 ima malo šuma, ali je OK i ako ga treba, ublažim ga onim programčićem koji koristim (zablokiro sam)

Zadnji put sam čak uspio sredit besplatan upad kad sam pitao dal mogu uči sa SLRom :D . Samo sam im poslao fotke poslije.

AlBali
24.11.2007., 22:01
Uvek bez flash-a i u manual-u.
Nisam imala problema da unesem aparat. Nekad zato što nema problema, a nekad jer oni na ulazu procene da "nije veliki" :D

http://i203.photobucket.com/albums/aa144/krknica/RollingStones.jpg

Ris
24.11.2007., 22:25
zznači sa nekim skupim digidalcima se da slikat bez fleša u mrak, i to da slika ne bude ni mutna, i da bude potpuno jasna (u mislu da ne bude samo crnilo na slici)?

Toco1980
24.11.2007., 23:58
Mislim, koja tipična predrasuda: Ak imaš mali aparat onda OK, al ak imaš bilo kakav SLR onda automatski fotkaš za nekog (novine, časopis...)... pa te svi a račun toga zaj*****ju, prijete, izbjegavaju isl... :rolleyes:

Ris
25.11.2007., 00:04
a ti imaš skpi fotić radi svoga gušta!?

Toco1980
25.11.2007., 01:00
a ti imaš skpi fotić radi svoga gušta!?Ne, nego za ukras i plašenje neupućenih... :D .... Naravo da radi svog gušta; jerbo ak se već nečim mislim bavit onda se mislim time bavit time kak spada... :rolleyes: ...Osim toga nisam toliko bogat da kupujem jeftino...

Ris
25.11.2007., 01:48
ha čuj, šta se onda čudiš ako svi na ulici misle da si profi....

Toco1980
25.11.2007., 03:20
ha čuj, šta se onda čudiš ako svi na ulici misle da si profi....Možda bioh trebao nabaviti neku majicu na kojoj piše "Ja nisam profi fotograf" .... ili tak neš slično. :D

:rolleyes:

Ris
25.11.2007., 03:37
:lol:

samo djeliš lizaljke curama :rofl:

AlBali
25.11.2007., 12:32
Mislim, koja tipična predrasuda: Ak imaš mali aparat onda OK, al ak imaš bilo kakav SLR onda automatski fotkaš za nekog (novine, časopis...)... pa te svi a račun toga zaj*****ju, prijete, izbjegavaju isl... :rolleyes:

Da!! :cheer: I ja to obilato koristim! Moj fuji finepix s5500 ulazi svuda :D

MOLOKAI
25.11.2007., 13:02
hm ja bas nisam zadovoljan s razinom shuma u 400d, ocito je da su cropani senzori dosli do granice, mislim ISO800 je ok, ali ISO1600 ne bas...ISO1600 je ok samo ako je osvijetljenje dobro, ako nije, bolje rezultate dobijem s ISO800 f/2 1/100s partial metering.
Koristim samo raw. ISO1600 u jpg je jako premekan, kao da je je provuceno kroz filter ''soft focus''. :(

MOLOKAI
25.11.2007., 13:05
zznači sa nekim skupim digidalcima se da slikat bez fleša u mrak, i to da slika ne bude ni mutna, i da bude potpuno jasna (u mislu da ne bude samo crnilo na slici)?

da, moj dzepni Fuji F31fd ima zadovoljavajuci ISO800.
tu je cak usporedjen s Nikonovim D50:

http://www.dpreview.com/reviews/FujifilmF31fd/page15.asp

ISO800 stabilizira i pokrete ruke, i zamrzava pokret ljudi (nisu razmaljani)...

F31fd je skup jer ga vise ne prodaju (Fuji ga je zamijenio s F50fd koji vec na ISO200 ima brdo shuma, bljak) vidim da ga na ebayu prodaju za 500 usd/eura. Ja sam ga uzeo za 1300 kuna kad je bila rasprodaja u hgspotu prije 2 mj. :)

MOLOKAI
25.11.2007., 13:09

zato ja najvise volim ulicne koncerte :s

Muha_zg
25.11.2007., 16:44
evo dvije s koncerta. Piše exif al svejedno, blenda 2.8 i 800asa pri 1/60 i 1/100s.

Mogo sam i manje (expozicije) aj ovo je čist ok.

http://muha-cro.deviantart.com/art/Majke-70501815

http://muha-cro.deviantart.com/art/Majke-II-70572988

Ipanema
25.11.2007., 20:19
I šta se desi ako ti ipak zabljesneš a ne smijeŠ?!

Najcesce te bace van.

Toco1980
25.11.2007., 20:37
Najcesce te bace van.
A ak je koncert na otvorenom? I to recimo na nekom trgu :D

Toco1980
25.11.2007., 20:38
:lol:

samo djeliš lizaljke curama :rofl:Ne lizaljke.... lizaljku. :D :mig:

Beta ženka
26.11.2007., 12:33
Možda bioh trebao nabaviti neku majicu na kojoj piše "Ja nisam profi fotograf" .... ili tak neš slično. :D

Odlična ideja! :top:

hm ja bas nisam zadovoljan s razinom shuma u 400d, ocito je da su cropani senzori dosli do granice, mislim ISO800 je ok, ali ISO1600 ne bas...ISO1600 je ok samo ako je osvijetljenje dobro, ako nije, bolje rezultate dobijem s ISO800 f/2 1/100s partial metering.
Koristim samo raw. ISO1600 u jpg je jako premekan, kao da je je provuceno kroz filter ''soft focus''. :(

Što su "cropani senzori"?
Smanjeni senzori koji bi trebali davati kvalitetu slike kao i veći senzori ili...? :confused:

Toco1980
26.11.2007., 19:20
Odlična ideja! :top:Dakle, pravac neki dućan gdje tiskaju razne natpse na majice..... I onda to obavezno nosit kad se ide u ulični lov na dobre kadrove...

Što su "cropani senzori"?
Smanjeni senzori koji bi trebali davati kvalitetu slike kao i veći senzori ili...? :confused:CDakle, ak se ne varam.... cropani senzori su svi senzori koji su manji od dimenzija standardnog 35mm filma (dakle dimenzija cca 24x35mm). Svi oni koji su dimenzija klasičnog 35mm filma nazivaju se "full frame" senzorima.

Zbog razlika u dimenziji senzora u različitim aparatima, različiti je i vidni kut objektiva (pa se on obično ozražava preko tzv. crop faktora, tj. odnosa veličine full-frame senzora i veličine senzora koji se nalazi u tom aparatu.)

Mana takvih cropanih senzora je da u pravilu daju nešto lošiju sliku u onosu na full-frame senzore zbog toga što su elementi nagurani na manjoj površini što na kraju daje lošji omjeer signala i šuma... i tako nešto otprilike... :misli: ....

:brukica:

Muha_zg
28.11.2007., 19:16
Mana takvih cropanih senzora je da u pravilu daju nešto lošiju sliku u onosu na full-frame senzore

:brukica:

u pravilu dosta lošiju... ne košta 5d bez vraga samo tijelo 20k kuna...isto tak novi mark 3 s kropanim senzorom je duplo jeftiniji od inaćice s full frame-om...

Toco1980
28.11.2007., 21:17
u pravilu dosta lošiju... ne košta 5d bez vraga samo tijelo 20k kuna...isto tak novi mark 3 s kropanim senzorom je duplo jeftiniji od inaćice s full frame-om...Stvar je zapravo u razini šuma i broju megapixela.... Veći senzor = manje šuma

Beta ženka
29.11.2007., 08:51
Hvala svima na objašnjenjima!

Direktorica_svemira
29.11.2007., 18:15

poneses aparaturu, dodjes, prvo jebes majku ovima sta se guraju u prvom redu, a onda jebes majku losem svjetlu :D

Toco1980
30.11.2007., 01:33
poneses aparaturu, dodjes, prvo jebes majku ovima sta se guraju u prvom redu, a onda jebes majku losem svjetlu :D:D :lol: ... uglavnom sve se svodi na puno spominjanja nečije majke i malo kvalitetnog fotkanja

Buraz
30.11.2007., 10:28
:D :lol: ... uglavnom sve se svodi na puno spominjanja nečije majke i malo kvalitetnog fotkanja

Ja nemam taj problem jer sam visok 1,97cm :afro:
Obično ljudi psuju meni, a kad dignem fotić iznad glave, i oni sa tribina :D

Toco1980
30.11.2007., 10:44
Ja nemam taj problem jer sam visok 1,97cm :afro:
Obično ljudi psuju meni, a kad dignem fotić iznad glave, i oni sa tribina :DA kaj bi ja trebal reć.... ja visok metar i žilet... i onda naravno da bude spominjanja nečije majke kad svi dugajlije u prve redove :zubo:

_mala_zg_
02.02.2008., 20:39
kako sad imam h9 , zanima me mogu li ja s takvim fotićem ući na koncert npr cibona, tvornica, dom sportova?? na svim kartama piše da se ne smije a onda oko sebe vidim hrpu ljudi koji imaju fotiće pa sam malo zbunjena :(

Ipanema
02.02.2008., 20:53
Hrpa ljudi ako i udje sa foticem, to je zato jer imaju male fotice za koje se vjeruje da "ne mogu puno".

Tvoj fotic ne samo da nije mali, nego izgleda kao profi i nece te pustit.
Za uc na koncert sa vecim foticem treba ti razlog (radis za neke novine itd), a time i akreditacija.
Ovo se odnosi na Dom sportova i Cibonu.
Za Tvornicu nisam sigurna, tamo bi moglo proc.

Osa81
02.02.2008., 20:53
sve ti ovisi o ozbiljnosti organizatora, ali ako fotografiranje nije dopusteno morash biti spremna da ti i taj fotic mogu uzeti (naravno, vratit ce ti ga nakon koncerta sa formatiranom karticom). ultrakompakte nije problem unjeti, ali h9 vise nije tako mali pa ga je malo teze unjeti.ako te stvarno zanima fotkanje nekog koncerta, javi se organizatorima i zamoli ih za photo-pass.

foofighter
03.02.2008., 09:58
Mene je uvijek malo frka da me neki polupijani majmun ne zalije žujom i sjebe D200. Doživio sam na jednoj svadbi kako je pijani mulac bijelim vinom zalio aparat profesionalno fotografa. Ošlo sve u PM, ne sjećam se točno koji stroj je bio u pitanju, ali sjećam se dobro face fotografa :-)

Ipanema
03.02.2008., 11:54
... javi se organizatorima i zamoli ih za photo-pass.

A zasto mislis da ce dobiti photo pass naustrb zelje za fotkanjem?

Osa81
03.02.2008., 18:26
a zasto ne? uvjek se da dogovorit samo treba biti komunikativan i uvjerljiv

Ipanema
03.02.2008., 20:21
a zasto ne? uvjek se da dogovorit samo treba biti komunikativan i uvjerljiv

:D

:cerek:

:kava:

Toco1980
04.02.2008., 06:50
Mene je uvijek malo frka da me neki polupijani majmun ne zalije žujom i sjebe D200. Doživio sam na jednoj svadbi kako je pijani mulac bijelim vinom zalio aparat profesionalno fotografa. Ošlo sve u PM, ne sjećam se točno koji stroj je bio u pitanju, ali sjećam se dobro face fotografa :-)Meni je jedna frendica pričala kak je navodno jedan čovjek ostao bez ganc novog aparata. Išao je za probu novog aparata fotkati neki koncert/tulum/štoveć, i u trenutku kad je mijenao objektiv naišao neki pijani idiot i zalio mu (otvoreni) aparat pivom... :rolleyes:

Toco1980
04.02.2008., 06:55
a zasto ne? uvjek se da dogovorit samo treba biti komunikativan i uvjerljivTo hoćeš li dobiti akreditaciju/dozvolu ti ovisi samo o namjeni fotografija, a to bi ovi koji daju dozvolu trebali uvijek pitat. Neki recimo rado daju akreditaciju ljudima koji fotkaju za sebe (a imaju malo bolji aparat), dok ne puštaju novinare i njima slične koji fotkaju iz komercijalnih razloga. S druge strane može bit i obrnuto. Neki uopće ne puštaju aparate, dok drugi daju svima da fotkaju.

Kak bi se reklo: if you don't ask, you don't get

flomasteric
04.02.2008., 13:11
Neki recimo rado daju akreditaciju ljudima koji fotkaju za sebe (a imaju malo bolji aparat), dok ne puštaju novinare i njima slične koji fotkaju iz komercijalnih razloga. S druge strane može bit i obrnuto. Neki uopće ne puštaju aparate, dok drugi daju svima da fotkaju.

ma moš mislit.. kao da taj netko tko snima za svoj gust ne moze i nece te iste slike prodat u novine kad cuje da je novinarima bio zabranjen pristup.
u pravilu je svim organizatorima napeto da im dođu novinari, jer im je to, ako nista, besplatna reklama za njihov lokal, prostor, a i dobra je promocija pjevaca odnosno grupe koja nastupa. tu i tamo netko zaglumi pa ogranici snimanje na samo tri pjesme.. ali to je notorna glupost.
ili je svima zabranjeno (sto je jaaako rijetko) ili je dozvoljeno samo novinarima, pri tome mislim na akreditaciju i dozvolu ulaska u prostor između bine i publike.

Ipanema
04.02.2008., 13:59
tu i tamo netko zaglumi pa ogranici snimanje na samo tri pjesme.. ali to je notorna glupost.
ili je svima zabranjeno (sto je jaaako rijetko) ili je dozvoljeno samo novinarima, pri tome mislim na akreditaciju i dozvolu ulaska u prostor između bine i publike.

Ogranicavanje na prve tri pjesme je odluka izvodjaca, a ne organizatora i to je 99% pravilo za strane evente.

Ako ikad u Hrvatsku dodje Beyonce, sluzbeni fotografi za novine smijet ce ju fotkat cak 50 sekundi :kava:

flomasteric
04.02.2008., 19:38
mislim da je to vise odluka menađera :D
ali svejedno.. to je vrhunski kretenizam..
ionako je zabranjeno snimat blicom, pa ne znam cemu sve to.. nikome ne smeta par reportera sa teleobjektivom u prostoru između bine i publike..

Toco1980
05.02.2008., 06:39
ali svejedno.. to je vrhunski kretenizam.. Je.

Ak se mene pitat, ili zabranit ili dozvolit. Da znam dal da vučem opremu sa sobom il da je ostavim doma.

ionako je zabranjeno snimat blicom, pa ne znam cemu sve to.. nikome ne smeta par reportera sa teleobjektivom u prostoru između bine i publike..Smeta nečijem egu. ne zaboravi da većina izvođača, nakon što postanu popularni ego im naraste, počnu se ponašat ko razmažene tetkice i onda počnu njihovi nebulozni zahtjevi...

_mala_zg_
06.02.2008., 22:03
:(

romanski
23.07.2009., 23:22
poneses aparaturu, dodjes, prvo jebes majku ovima sta se guraju u prvom redu, a onda jebes majku losem svjetlu :D

EEEEE ovo me nasmijalo i podsjetilo na rat s ekipom u prvom redu :))

http://s1.pticica.com/pticica/foto/0000663132_s_0_19ikpj.jpg (http://www.pticica.com/slike/leningrad-cowboys-tvornica-08-05-2009/663132)

al bilo je pokoja dobra fotka

evo ova je 1600 iso f3 105 mm macro objektiv i "cropani senzor" :lol:

romanski
23.07.2009., 23:24
Ogranicavanje na prve tri pjesme je odluka izvodjaca, a ne organizatora i to je 99% pravilo za strane evente.

Ako ikad u Hrvatsku dodje Beyonce, sluzbeni fotografi za novine smijet ce ju fotkat cak 50 sekundi :kava:

bila i bilo tak :)

CrniDjuro
23.07.2009., 23:35
EEEEE ovo me nasmijalo i podsjetilo na rat s ekipom u prvom redu :))

http://s1.pticica.com/pticica/foto/0000663132_s_0_19ikpj.jpg (http://www.pticica.com/slike/leningrad-cowboys-tvornica-08-05-2009/663132)

al bilo je pokoja dobra fotka

evo ova je 1600 iso f3 105 mm macro objektiv i "cropani senzor" :lol:

kaj?! lenjingrad cowboysi u pink izdanju! :rofl: :lol:

dr. Killpatient
24.07.2009., 08:58
Evo dobar članak o koncertnoj fotografiji, ima dio o opremi i o tehničkim stvarima:

http://marcsabatella.blogspot.com/

dnohla vopi
24.07.2009., 11:03
bila i bilo tak :)

da ne spominjemo da su i tu privilegiju imali samo medijski pokrovitelji. vec se veselim sto ista ekipa radi i U2 pa da opet popusim akreditaciju

The|One
24.07.2009., 17:28
Slikanje koncerta i ljudi u klubovima by The|One

1. Aparat stavi na Manual
2. Shuter stavi na 1/10 - 1 sek
3. Aperturu stavi na jedno 5.6
4. Uzmi neki širokokutni objektiv
5. Unaprijed fokusiraj na jedno 1.5 metara
6. Spoji flesh i koristi ga off kamera (zicom ili wireless)
7. Flash stavi na manual i da ima jedno 1.5 metara domet
8. Dobro je staviti difuzor na flesh
9. Dodjes do rulje koju zelis slikat, postaviš blic i okines (ne fokusiras jer si prefokusirao unaprijed na 1.5 metara)
10. Dobra je fora malo okrenut aparat u nekom smjeru nakon što stisnes okidac, flesh ce zamrznuti pokret a svijetla i light show ce bit razmazan
11. Igrajte se sa shuterom i dobit cete interesantne efekte

rib@
24.07.2009., 17:46
Interesantna stavka 10. Imas negdje primjere?
Sve stoji kad je koristenje flesa dozvoljeno.

dr. Killpatient
24.07.2009., 18:32
Da, ovo s flešom sam i ja mislil komentirati, ako je sve puno reflektora, svjetla, ljudi, onda može jer se niti ne bude primjetil u tome svemu, ali nikak onaj na aparatu jer ubije sve boje i atmosferu. Ali ako je neka lagana, unplugged svirka, fleš jako iritira, vjerujte mi.

dnohla vopi
24.07.2009., 18:46
tako se radi nightlife, ali nikako koncerti

CrniDjuro
25.07.2009., 12:50
Slikanje koncerta i ljudi u klubovima by The|One

1. Aparat stavi na Manual
2. Shuter stavi na 1/10 - 1 sek
3. Aperturu stavi na jedno 5.6
4. Uzmi neki širokokutni objektiv
5. Unaprijed fokusiraj na jedno 1.5 metara
6. Spoji flesh i koristi ga off kamera (zicom ili wireless)
7. Flash stavi na manual i da ima jedno 1.5 metara domet
8. Dobro je staviti difuzor na flesh
9. Dodjes do rulje koju zelis slikat, postaviš blic i okines (ne fokusiras jer si prefokusirao unaprijed na 1.5 metara)
10. Dobra je fora malo okrenut aparat u nekom smjeru nakon što stisnes okidac, flesh ce zamrznuti pokret a svijetla i light show ce bit razmazan
11. Igrajte se sa shuterom i dobit cete interesantne efekte

heh, sve to skupa fino radi i sa analognim fotićima (osim wireless flash funkcije :zubo:). Al puno teže je uhvatit fine fotkice koncerta bez flasha. Ajd daj svoju listu za takve situacije :D
(moja je skroz kratka i lagana - M, shutter na 1/30 do 1/125 ovisno o efektu koji se želi postići, neki f1.4-f2.8 objektiv, i pažljivi timing...)

dnohla vopi
25.07.2009., 13:53
a cuj, moj novinarski sazetak bi bio stavit fotic na najveci iso koji ide, ako ti fali svjetla na Tv i 1/125 do 1/160 (ovisno o tome kolko brzo se ljudi micu), EV na +1/3 do 2/3 jer obicno jumbo ekrani, reflektori i slicno znaju sjebat mjerenje, burst mode i rokat... obavezno jpeg jer se buffer inace prebrzo puni

a ako ima dosta svjetla, najveci iso, Av i rokaj

The|One
29.07.2009., 21:41
Ak ces bez flesa onda visok iso, duga ekspozicija, dobro staklo, manual mode i puno srece sa fokusiranjem i kadriranjem. Ne volim radit bez flesa u mraku jer moj oly bas i ne podnosi dobro bilo sta iznad iso 800. Ali ova moja fora vise radi za snimanje rulje koja plese i uziva na koncertu nego samih izvodjaca. Dodjes do rulje, postavis fles u lijevu ruku, fotic u desnu, izaberes neki lud kadar, okines, zakrenes aparat i nadas se da bu nekaj uspjelo od slike. Okines 100 slika, dobis 5 slika sa wooow efektom i to je to. Inace moj savjet je okini puno losih slika da bi dobio malo dobrih. Tesko je uhvatiti onaj magicni trenutak pa je veca sansa da ga uhvatis ako ispucas vise slike. Mozda iskopam koju sliku iz arhive samo moram nac na kojem mi je hardu ta sesija.

Pozz ...

T - 3 dana do GO

The|One
29.07.2009., 21:44
koji se želi postići, neki f1.4-f2.8 objektiv, i pažljivi timing...)

E da je meni objektiv f1.4 :mama:

CrniDjuro
29.07.2009., 22:46
E da je meni objektiv f1.4 :mama:

f2 ručnog rusa dobiješ za 20$ plus poštarina, (kao i oly 50mm f1.8),a o drugima da i ne govorimo. Mislim, odličnog 50mm asahi pentaxa f1.4 buš platil 50$ plus poštarina a vjerujem da je oštrijeg (na f1.4) manualca je teško nać...:ne zna:
f2.8 je još lakše i jeftinije dobit.

CrniDjuro
29.07.2009., 23:00
..mislim da sam već negdje ovdje postal te fotke...al eto kak zgleda oly e510 na iso 1600 bez NR:

http://i302.photobucket.com/albums/nn112/crnigjuro/forum/LR-6184063.jpg

http://i302.photobucket.com/albums/nn112/crnigjuro/forum/LR-6184088-2.jpg

http://i302.photobucket.com/albums/nn112/crnigjuro/forum/LR-6184096.jpg

jes da je ovo smanjeno na 640x480, al ni 1x1 nije neš preloše, pogotovo ak se poslje zaista i upotrijebi neki NR.

rh4ps0dy
30.07.2009., 00:57
Evo i jedne moje, kad se već stavljaju. Slikana po mrklom mraku, vani. :D

http://farm3.static.flickr.com/2662/3689527655_caccb5b6d7.jpg

Oly E-420, 1/250, f5.1, 102mm sa 40-150 kit objektivom, ISO 800, -0.3 EV. Cropano, ali inače OOC jpeg.

blade_8699
30.07.2009., 01:29
Evo i jedna moja...
http://img189.imageshack.us/img189/6633/tony3.jpg (http://img189.imageshack.us/i/tony3.jpg/)
Canon EOS 30D, 1/250Sec, F2.8, ISO 1600, 200,0 mm

rib@
04.08.2009., 13:06
Malo mojih, recimo koncertnih :), slikano s drugog reda tribina - staklo Tair 135/2,8, sve su na ISO 800, brzina 1/100 - 1/160 a blenda je bila 2,8-4, aparat naravno na M.

http://www.imagesforme.com/out.php/i622560_6404.jpg

http://www.imagesforme.com/out.php/i622561_6405.jpg

http://www.imagesforme.com/out.php/i622558_6402.jpg

http://www.imagesforme.com/out.php/i622559_6403.jpg

dnohla vopi
15.08.2009., 17:01
mozda se netko sjeca da sam tu pisao o tome kak je ista ekipa radila beyonce i U2, pa da bi mogo popusit akreditacije jer nismo med. pokrovitelji? e pa palo im je na pamet, al sva sreca ih je urednica vrlo kvalitetno oprala u jednom simpaticnom mailu, pa se ipak dobilo. danas sam konacno nasao vremena da ih postavim i na blogač, pa kome se gleda (http://bornacavrag.info/blog/?p=87&lang=hr)...

camundongo
15.08.2009., 18:43
Na koncerte ne pustaju ljude s ''profi'' opremom (citaj: svaki dSLR), ali moju frendicu su s Olympusom Penom propustili, no objektiv je imao premali doseg (90mm 35mm eq) za neke bolje closeupove U2-a. :D

dnohla vopi
15.08.2009., 19:28
a vidio sam na jednoj od slika publike nekog kak mase i "pravim" slr-om i nekom kratkom sigmom gore :D . nego pazite sad dvojbe na koncertu, dakle ufura nas lupa na ulaz izmedu juga i zapada, al sad ak bi isli direkt do pozornice morali bi proc kroz predvorje hodnika backstagea, pa da ne bi bilo nismo znali idemo mi radije po atletskoj oko cijelog stadiona kroz cijelu guzvu na drugu stranu pozornice (a ljudi sa 2 tijela, tristotkama, monopodima, cudima...). naravno krece rasprava "pa nismo mala djeca, dogovorimo se da nema slikanja u bekstejđu i bok"... al nema tu dogovora...

uglavnom, naravno na pola stadiona svi staju, a zasto? zato sto su svi pratili frajera ispred sebe dok se nije ispostavilo da prvi frajer ne prati nikog :D... i sad zovi lupu, trazi se po stadionu, al to nije tolko bitno (na kraju nas ipak profurali kroz tih metar backstagea u kojem se nalaze sve skupa dva zastora i jedan zastitar). i sad pitanje za cijenjeno clanstvo, jel bolje otic u photo pit i slikat tri pjesme i doma ili se izgubit medu ljudima, slikat cijeli koncert, imat fotke koje nitko nema i ostat na u2 i nakon prve tri pjesme? a odluku treba donijet u 30 sekundi

Toco1980
16.08.2009., 17:42
Na koncerte ne pustaju ljude s ''profi'' opremom (citaj: svaki dSLR)To je prvenstveno zato što ti idioti ne shvaćaju dvije osnovne stvari:

1. Ne postoje profesionalni aparati, već samo profesionalni fotografi (fotoreporteri).

2. Fotoaparat, kakav god bio, kao rezultat stvara sliku

Ak se mene pita, to treba biti po sistemu ili svi ili nitko - ili pustit sve sa aparatima, i to bez obzira na vrstu, da fotkaju ili zabranit čak i mobitele s ugrađenom kamerom. A ne tu izvodit nekakve mudologije i diskriminacije na temelju veličine nečijeg aparata.

Pharmacist's Daughter
16.08.2009., 17:53
i sad pitanje za cijenjeno clanstvo, jel bolje otic u photo pit i slikat tri pjesme i doma ili se izgubit medu ljudima, slikat cijeli koncert, imat fotke koje nitko nema i ostat na u2 i nakon prve tri pjesme? a odluku treba donijet u 30 sekundi

druga opcija :D

monster
19.08.2009., 14:42
Koncerte slikam sa i bez blica.
Blic iz blizine kad želim lice, bez blica kad želim atmosferu i kretnju. Bez blica uvijek sa ISO 1600, max. otvorom blende i serijskim okidanjem - bar jedna od 10 slika ispadne oštra.

Jedan trik, stavit negativnu kompenzaciju expozicije i prioritet blende, tako da sliku okine s bržim zatvaračem.

Toco1980
19.08.2009., 22:18
Jedan trik, stavit negativnu kompenzaciju expozicije i prioritet blende, tako da sliku okine s bržim zatvaračem.Uzeo si mi riječ iz tipkovnice.... Kasnije se to lako popravi u PS-u.

Korisno je i spot mjerenje (ili bar parcijalno, ak aparat nema spot).

halco
20.08.2009., 18:02
valja samo dovoljno dugo cekati pravi trenutak

http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs168.snc1/6295_148694212264_629087264_3252888_6759072_n.jpg

http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs168.snc1/6295_148694272264_629087264_3252895_2988654_n.jpg

http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs188.snc1/6295_148694332264_629087264_3252903_7517349_n.jpg

sve slike sa festivala "Silvertown, shine" u Srebrenici..

DNx
21.08.2009., 09:39
Halco...mrvicu su ti malo mutne, i to ne mislim na pokrete tijela, već loš fokus...

halco
21.08.2009., 15:28
Halco...mrvicu su ti malo mutne, i to ne mislim na pokrete tijela, već loš fokus...

znam.. bice bolje..

dnohla vopi
24.08.2009., 16:45
jos jedan dobar savjet za koncertnu fotografiju je ne-radit samo standardne, stoput videne fotke. naravno, pogotovo ako radite za nekog, trebaju vam standardne i uobicajene, al kad se to napravi prebacit na 18 mm i slikat citavu pozornicu, slikat detalje na 200, ili recimo (cemu sluzi cijeli ovaj uvod), napravit panoramu:

http://img27.imageshack.us/img27/6553/u2panoramaweb.jpg

jest da je napravljena na brzinu, al meni izgleda cisto fora

Ipanema
25.08.2009., 16:58
jos jedan dobar savjet za koncertnu fotografiju je ne-radit samo standardne, stoput videne fotke. naravno, pogotovo ako radite za nekog, trebaju vam standardne i uobicajene, al kad se to napravi prebacit na 18 mm i slikat citavu pozornicu, slikat detalje na 200, ili recimo (cemu sluzi cijeli ovaj uvod), napravit panoramu:

http://img27.imageshack.us/img27/6553/u2panoramaweb.jpg

jest da je napravljena na brzinu, al meni izgleda cisto fora

Super panoramica :)

Slazem se s ovim gore, najgore mi je vidjeti standardnu koncertu fotku koju skoro pa svako moze izvest, malo osobnosti treba ubaciti u to, jer obicna "dodjem i pofotkam" koncertna fotografija je soooooo boring i deja vu ;)

evil.x
25.08.2009., 19:45
Generalno, sa koncertnim fotkama sam najvise zadovoljan iz raspona 50-200 mm (tj. 100-400 EFL)...

Primjerice, ova (http://fotozine.org/?knjiga=galerije&poglavlje=4760&list=19863&element=281235) ili ova. (http://fotozine.org/?knjiga=galerije&poglavlje=4760&list=19863&element=252166)

Jack Hammer
26.08.2009., 22:47
Ako itko ima iskustva sa snimanjem (rock) koncerata u HR, onda je to ona: (http://anastazijavrzina.deviantart.com/)

elkarrde
26.08.2009., 23:22
Ako itko ima iskustva sa snimanjem (rock) koncerata u HR, onda je to ona: (http://anastazijavrzina.deviantart.com/)
ne znam jel to gledamo isto, al ono na deviantu je meni lagano bezveze. istina, cura fotka iz photo-pita, nije da iz tog položaja ima baš puno prostora za manipulaciju, al svejedno, nisu baš niš posebno - dosadno standardne i novinarski nezanimljive.

Jack Hammer
28.08.2009., 10:18
Ja sam čitao njen interwiev u DF magazinu, gdje je opisala način snimanja i opremu. Možda na Deviantu nema svoje najbolje snimke. Ovo je link (http://www.anastazijavrzina.com/index.html) na njenu službenu stranicu!

IdrilZG
28.08.2009., 10:42
M, shutter na 1/30 do 1/125 ovisno o efektu koji se želi postići, neki f1.4-f2.8 objektiv, i pažljivi timing...)

yep. i hrpa fotki pa zbereš kaj valja. :D
a i zakaj postoji Photoshop neg da malo pripomogne.

DNx
28.08.2009., 10:58
ja isto potpisujem elkardea, nisam se htio odmah javljat da ne ispadnem neki papak kad ni sam ne fotkam koncerte, no slazem se, malo je dosnjikavo...istina, ima puno iskustva, al svejedno...a opet s druge strane, mozda je to jedna od onih stvari koje ili volis ili ne.

Osa81
28.08.2009., 14:48
slazem se s vama...standardno ok fotke...nist posebno....nema bash sposobnost uhvatiti onu atmosfericnost ...

Dega76
28.08.2009., 17:47
svatko ima svoj gušt kaj da slika...ionak sam ja amater, slikam samo za svoj gušt i to ono kaj volim poslušati...tak da su mi te slike jako drage

http://img17.imageshack.us/img17/3904/dsc02660r.jpg

Ipanema
28.08.2009., 20:11
ja sam probala skupiti neke svoje fotkice na hrpu, nadam se da cete uspjeti kaj vidjeti :zubo:

http://img38.imageshack.us/img38/87/koncerti.jpg (http://img38.imageshack.us/i/koncerti.jpg/)

Kao sto se vidi iz prilozenog, meni nema do crno-bijele, atmosfericne, "podize obrvu" fotke :D

Osa81
28.08.2009., 20:38
eto, ovo mi je puno bolje...fino docarana atmosfera...mislim da se ljudi previse zamaraju sa tehnikalijama na koncertima i onda uslikaju drek! Ma nek ima suma, nek bude mutna...samo da je pogodjen TAJ moment.

dile
28.08.2009., 20:55
točno tako :top:

CrniDjuro
28.08.2009., 21:23
...teško je uhvatiti moment kad si na drugom kraju dvorane...al ono..koji put uspjeva...

http://i302.photobucket.com/albums/nn112/crnigjuro/forum/LR-6035330-1.jpg

http://i302.photobucket.com/albums/nn112/crnigjuro/forum/LR-6035342.jpg

http://i302.photobucket.com/albums/nn112/crnigjuro/forum/LR-6035343.jpg

http://i302.photobucket.com/albums/nn112/crnigjuro/forum/LR-6035345.jpg

dnohla vopi
28.08.2009., 22:25
slazem se s vama...standardno ok fotke...nist posebno....nema bash sposobnost uhvatiti onu atmosfericnost ...

da, al je san snova za svakog foto-urednika :D

dnohla vopi
02.01.2010., 00:11
Mogao bi se ovaj topic preimenovat u nesto opcenito poput "koncertna fotografija", s obzirom da takav topic nemamo.

nego, da i ja malo foto-spemam - Picksiebner kod petrekovica u bivsem katranu (http://bornacavrag.info/blog/?p=157&lang=en-us)

evil.x
02.01.2010., 16:30
Ovakve su mi puno draze, po meni unose dio atmosfere koncerta ukoliko publika 'upadne' u kadar...

http://i490.photobucket.com/albums/rr268/astancin/PA272712.jpg

F3.3, 1/50, ISO 800.

Naïve Lurker
03.01.2010., 12:25
Nije pitanje kako nego kada.

Ovdje pisite informacije kad ce biti javnih koncerata, javnih nastupa, prezentacija na trgovima itd. a mozemo fotkat. :s:top:

dnohla vopi
03.01.2010., 13:13
s vecinom manjih klubova se mozes bez problema dogovorit da fotkas koncerte, samo trebas pitat... recimo kset, pauk, tvornica... jest da neces fotkat zabranjeno pusenje u tvornici, nego đanu šegon, al za trening je super...

a sto se tice javnih skupova, imas dan prije muskoh sljemena na trgu koncert

analognia
05.01.2010., 01:26
koncerte bilježiti na film - neprocjenjivo :)

Neven J.
05.01.2010., 14:44
ja volim radit dvostruke ekspozicije na koncertima:

http://fotozine.org/prikaz.php?knjiga=galerije&list=904&element=_DSC9598_1024.jpg

http://fotozine.org/?knjiga=galerije&poglavlje=904&list=14904&element=284727

ili baš lovit prave trenutke:

http://fotozine.org/prikaz.php?knjiga=galerije&list=904&element=_DSC9275_1024.jpg

http://fotozine.org/?knjiga=galerije&poglavlje=904&list=14904&element=206569

http://fotozine.org/?knjiga=galerije&poglavlje=904&list=14186&element=90573

Posavac
11.01.2010., 11:28
Idem fotkati plesne grupe i muzičke izvođačem sto pojedince sto grupu muzičku, pa me zanima koji je najbolji objektiv od ova moja tri koja imam za takvo snimanje, koja blenda i koji ISO.
Aparat Canon EOS 400D
Objektivi:
50 mm F1.8
18-55 F3,5-5,6
18-200 F3,5-5,6

molim savjet i dali blic koristiti ili ne..

elkarrde
11.01.2010., 11:41
ja bi to slikao s 50/1.8, obavezno bez blica (pretpostavljam da misliš na popup blic - taj nema dovoljno snage), shutter na minimalno 1/60, 1/125 ako su pokreti brži. ISO 400, do 800.

uzmi 50/1.8 i 18-200 sa sobom, pa vidi jel ti 50ica prekratka, ili preuska. isprobavaj malo, ove moje postavke uzmi samo kao okvirne početne vrijednosti, jako ovise o osvjetljenju, ofkors. :)

BackFlash
18.01.2010., 23:27
ja sam dost koncerata slikal... ali onak amaterski, ali onak po mom misljenju najbolja kombinacija mi je bila 50 mm f-1,4 s time da blendu stavim na 2, iso 200 do 400, 1/30 - 1/90 s time postavkama uvijek uhvatis sve bitno...
ova je slikana u tom rezimu...
http://img192.imageshack.us/img192/9092/dsc0137v.jpg

dnohla vopi
19.01.2010., 01:07
zasto toliko podeksponirano?

BackFlash
19.01.2010., 22:16
zasto podeksponirano... pa moje misljenje je da tako puno bolje se docara ovaj los light na sceni i u drugi plan pada ova uzasna scena okolo pogotovo ovaj cocacola trans :) a rundek i carapa se vide... sto mi je bilo bitnije
iako sad kad je duze gledam mozda je i mogla bit svjetlija...

dnohla vopi
19.01.2010., 23:33
coca-colu si mogao izbacit kadriranjem, a light je bio i dosta dobar iskreno govoreci. u usporedbi s paukom ili tvornicom recimo.

http://img194.imageshack.us/img194/9655/img0868d.jpg

ovo je recimo isto fotkano pedesetkom 1.4, jest da je ovo neki drugi dio koncerta pa su mozda kasnije ubili rasvjetu jer sam ja morao zbrisat na iduce snimanje negdje oko polovice

blade_8699
06.02.2010., 14:40
http://img528.imageshack.us/img528/3518/img0691m.jpg

http://img442.imageshack.us/img442/5830/img0629s.jpg

Prevelika fotka izbrisana. Ajde pripazi na to malo, nije ti prvi put. Kiki

elkarrde
06.02.2010., 14:56
fotke okej, al onaj font dolje ti je očajan, nečitljiv, pregažen vremenom, a bome nema ni naša slova. :rofl: :rofl:
moj savjet - mijenjaj i bilokoji drugi, skoro sve je bolje od tog. ajde, osim comic sans. :top:

blade_8699
06.02.2010., 15:03
fotke okej, al onaj font dolje ti je očajan, nečitljiv, pregažen vremenom, a bome nema ni naša slova. :rofl: :rofl:
moj savjet - mijenjaj i bilokoji drugi, skoro sve je bolje od tog. ajde, osim comic sans. :top:

Fala na kritikama, dobro je ako je samo to... :D

elkarrde
06.02.2010., 15:19
Fala na kritikama, dobro je ako je samo to... :D
pa, kolko vidim, fotke su vrlo korektne, nemam primjedbi - ipak se radi o koncertnoj fotografiji, koja je sve samo ne jednostavna i lagana. :top:

kaj se fonta tiče - probaj staviti neki čitljiviji, jednostavniji, elegantniji, s više stila. probaj izbjeći verdanu, tahomu, trebuchet, times new roman, i bilokoji ovakav, dekorativni. cilj ti je fontom prenjeti važnu informaciju, dakle, treba ti neš čitljivog, ali i stil - dakle imaš manevarskog prostora kolkogod trebaš. :)

thunderstorm
08.02.2010., 15:34
Idem fotkati plesne grupe i muzičke izvođačem sto pojedince sto grupu muzičku, pa me zanima koji je najbolji objektiv od ova moja tri koja imam za takvo snimanje, koja blenda i koji ISO.
Aparat Canon EOS 400D
Objektivi:
50 mm F1.8
18-55 F3,5-5,6
18-200 F3,5-5,6

molim savjet i dali blic koristiti ili ne..

Kao prvo blic je zabranjeno koristiti na koncertima a po meni ga niti nema smisla koristiti, pogotovo ovaj od fotića, ubijaš atmosferu i radiš si ružne sjene.
Bilo bi idealno da imaš 70-200mm 2.8L objektiv ali kako nemaš poslužit će 50mm 1.8, na ostala 2 objektiva možeš zaboraviti jer njihove karakteristike ne zadovoljavaju osnovne preduvjete za takvu vrstu fotografije.
Otvor blende ćeš naravno staviti na maksimalni (znači 1.8) da pokupiš što više svjetla, brzina zatvarača će ti biti između 1/50 - 1/125 i onda ćeš se igrati sa ISO-m od 400 do 1600 ovisno o osvjetljenju (u većini slučajeva ćeš koristit 800).
Kako otvor blende 1.8 ima jako usko polje oštrine 5-15cm okidat ćeš po kadru 5-7 uzastopnih fotografija da bi barem na jednoj dobio željenu oštrinu pošto radiš sa pokretnim subjektima i ak imaš sreće dobit ćeš nešto ovakvo:

http://foto.muzika.hr/albums/userpics/g/gilbert_paul/20081015_bloo/20081015_gilbert_paul__bloo_dv10.jpg

Fotografija je vlasništvo portala muzika.hr (http://www.muzika.hr)

Postoje još neke tips & tricks fore tipa da ne držiš dugo mjerenje svjetla zaključanim nego da ga osvježavaš u vrlo brzim intervalima, možeš i uključiti evaluative metering ali ćeš se ograničiti sa kadriranjem jer u EM točka fokusa uvijek mora biti na subjektu a ti imaš samo 9 točaka fokusa na matrici.
Zatim možeš koristiti bracketing 3 u nizu, prva podeksponirana, druga normalna, treća preeksponirana. Dvije serije bracketinga => 6 u nizu je dobra vjerojatnost da ćeš pogodit postavke blizu stvarnih uvijeta na stejđu koji su varijabilni (backlight, strobo, dim i slično). Loša strana bracketinga je što moraš pratit koliko si ih okinuo jer usred serije ne možeš mijenjati postavke. :(
Uvijek fotkaj u RAW-u!!! Lakše ćeš poslije popravit fotku ako je pre/podeksponirana.
I na kraju zlatno pravilo, bolje preeksponirati nego podeksponirati.

bolta7
08.02.2010., 16:47
I faking magljenje !!! :mad:
Dođem na koncert i pol koncerta nebrem fotkat jer mi se sve magli ...katastrofa...
Ima tu kakve pomoći osim kaj moram dojti pol sata prije da bu sve na isti temp.?!

PrittPen
08.02.2010., 17:05
meni najljepse koncerte fotka forumas rdeci valabi - njegov flickr (http://www.flickr.com/photos/62588356@N00/)

ali on mozda ima malo zahvalnije subjekte nego što su ovi na "klasicnim" koncertima :zubo:

http://farm5.static.flickr.com/4023/4276380503_0f6b599993.jpg (http://www.flickr.com/photos/62588356@N00/)

thunderstorm
08.02.2010., 17:16
I faking magljenje !!! :mad:
Dođem na koncert i pol koncerta nebrem fotkat jer mi se sve magli ...katastrofa...
Ima tu kakve pomoći osim kaj moram dojti pol sata prije da bu sve na isti temp.?!

Nema, dođi s autom ili taxijem.

dnohla vopi
13.03.2010., 11:21
Elemental, mocvara, jucer
fotke su vlasnistvo portala index.hr

http://farm3.static.flickr.com/2722/4429166802_03d2479247_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2677/4428399005_f770ee488b_o.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4033/4428399237_e63889d642_o.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4068/4428398849_21ef470072_o.jpg

više: index (http://www.index.hr/xmag/clanak/elemental-u-mocvari--nismo-bend-za-ljubitelje-narodnjaka-i-smrkanja-bijelog/480553.aspx) , flickr (http://www.flickr.com/photos/nacuclanikodeve/)

Kiki
14.03.2010., 17:31
Dnohla, lijepe fotke, al kako to mislis "fotke su vlasnistvo portala index.hr"?
Zar to nisu tvoje fotke? Ili si indexu pripisao copyright? :horor:

dile
14.03.2010., 17:50
ja često razgledam njegove fotke na indexu :cool: :top:

Kiki
14.03.2010., 17:54
Je, al mene zanima ovaj prepisani copyright. To je suludo. Osim ako te ne placaju extra extra.

dile
14.03.2010., 18:03
valjda čovik radi za njih. valjda je plaćen za to. :ne zna:

Kiki
14.03.2010., 18:16
Kuzim ja to, al se copyright ne prepisuje osim ako nisu u pitanju veliki novci. Prepisivanjem copyrighta on gubi ikakvo pravo na te fotke (intelektualno, moralno, itd itd....).
To se stvarno radi samo u iznimnim situacijama. Na zalost, kod nas ljudi nisu educirani u svezi toga, ocito, a kompanije to iskoristavaju.
Postoji i work for hire (kada isto copyright ne pripada tebi nego onom tko te unajmio), al koliko je meni poznato to se prakticira samo u USA.
Doduse, ne znam kako Hrvatska stoji s tim.
Dakle, ako je dnohla indexov employee (a ne samo freelance fotograf koji nema employment kontrakt) i odradjuje koncerte za njih, to se onda smatra work for hire i prava pripadaju indexu.

Vise:
http://www.nppa.org/professional_development/self-training_resources/legacy_report/questions.html
http://nylawline.typepad.com/photolawyer/work_for_hire/

Da se razumijemo, work for hire nije nuzno zlo.
Al treba znat kad da se potpise, a kad ne.
Na primjer ako mene klijent pita da mu poslikam stajaznam...300 keramickih zdjela za njegov online shop keramike i inzistira da mu prepisem prava na to, ja cu pristat. Zasto? Zato jer ja nemam apsolutno nikakve daljnje koristi od tih slika. Nit su umjetnicka remek djela, nit mogu koristit svoju kreativnost, nit cu imat daljnje koristi od njih. On oce copyright...ok, zaracunas cijenu nesto vise nego sto bi inace, on dobije copyright, ja dobijem lovu i svi sretni.

No, ove dnohline slike ipak imaju malo vecu vrijednost od gore opisamnog scenarija. I kao dokumentarni zapis i imaju kreativnosti itd... Mislim zaista da se tu copyright treabo zadrzat na autorovoj strani.

dnohla vopi
14.03.2010., 19:09
autorska prava ostaju meni, sva ostala prava (daljnja prodaja, dijeljenje, ekskluzivno koristenje i sl.) idu njima. al iskreno, ta recenica zapravo nema nikakvo dublje znacenje, tu je samo kao napomena zbog koje firma moze tuzit nekog tko te fotke skine od ovuda i koristi dalje. inace bi ja privatno morao tuziti zbog povrede autorskih prava, a ne index zbog povrede prava koristenja.

bottom line - copyright ostaje meni, usage rights indexu, a recenica tu mora biti forme radi kako bi se fotke 'zastitile' pred sudom.

Kiki
14.03.2010., 19:28
Al onda ta fotka nije u njihovom vlasnistvu.
I daljnja prodaja njima? Hmmm. Smrdi.

To je nekakav hibrid koji nije ni vrit ni mimo.

BTW, jesi li ti njihov zaposlenik ili freelance? I, placaju li te, ako nije problem rec?

dnohla vopi
14.03.2010., 19:51
a nije, al to je tu tak da ljudi iz pravne budu sretni. moraju i oni placu zaradit. a prodaja u medijima uvijek ostaje poslodavcul. nacin razmisljanja je da oni tebe placaju s cime god ti dosao natrag, 1 od 5 puta neces imat nista, triput ces imat nesto neimpresivno, a onaj peti put ces imat nesto s cime ces zaradit placu za ostala cetiri puta. e sad, da oni te 'ekskluzive' ne mogu dilat dalje, svi bi mi skupa bili vrlo neisplativi

naravno da me placaju, u zivotu nisam jedan posao odradio koji nije bio placen.

mislim da bi definicija bila stringer. dakle, nemam radno vrijeme, fiksnu placu, nego sam placen po snimanju.

Kiki
14.03.2010., 19:54
Ok. Hvala na odgovoru.

mljac1
14.03.2010., 22:28
Koliko sam čuo, prepisivanje copyrighta je pod moraš i u jednim domaćim dnevnim novinama...:flop:

Kiki
14.03.2010., 22:59
Ne cudi me.
Naravno, domace novine vrlo cesto ne postuju tudje copyrighte nego grabe sakom i kapom di stignu.

Inace, prepisivanje copyrighta je pod moras i u americkom Playboyu, al oni debelo dobro plate, a dobijes i exposure.
Nas Playboy ne trazi to (bar mene nisu trazili), a za nase prilike jako dobro plate.

dnohla vopi
14.03.2010., 23:48
osim ako se radi o novom listu, a sumnjam da se radi. svi ostali ne rade za novine, nego za agencije. tako da je prepisivanje copyrighta po meni kad radis u agenciji normalno, a ne rade ljudi bas ni za minimalac

Pharmacist's Daughter
23.04.2010., 00:50
http://farm5.static.flickr.com/4001/4542712605_ff78fe732f.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4051/4542717875_98b5c3279f.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4047/4543014167_dfbce84050.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4038/4543014857_7067ba963e.jpg

Pharmacist's Daughter
26.04.2010., 20:17
http://farm4.static.flickr.com/3134/4554865160_728ccbbc94.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3643/4554227853_c9a653da38.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4020/4554227203_c8a7bf9ff5.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2696/4554230681_a2ee70631a.jpg

expatriate
06.05.2010., 21:53
Evo i par mojih fotki od prvomajskog vikenda s "Balaton Wine Festival"-a u Budimpesti... Ako nekoga zanima ostale fotke moze vidjeti ovdje (http://picasaweb.google.com/m2310497xph/BalatonWineFestivalAtBudapest?feat=directlink)

Swing Manouche Project
http://lh5.ggpht.com/_TD0UFXU6dQs/S-MU40fyP0I/AAAAAAAABK8/SUd7abekIFI/s640/20100501-008.jpg

Ovo je pjevacica etno-jazz banda "Tárkány Művek". Ne samo sto super izgleda nego ima i prekrasan kontra-alt
http://lh3.ggpht.com/_TD0UFXU6dQs/S-MV2AyXDXI/AAAAAAAABMg/rvSf_ypIEHw/s640/20100501-023b.jpg

Evo i par nocnih...uzmite u obzir da sam prvi put sam snimao po noci, kao i akumulirane maligane nakon cijelo-poslijepodnevnog "kusanja" :D.

Kerekes band (etno-funk)
http://lh5.ggpht.com/_TD0UFXU6dQs/S-MXJ--GJeI/AAAAAAAABOY/3pPEZpK1c_M/s640/20100501-043.jpg

http://lh5.ggpht.com/_TD0UFXU6dQs/S-MXU6pyWMI/AAAAAAAABO8/Bvive8oYfP4/s640/20100501-054.jpg

jaguar007
11.05.2010., 14:38
[QUOTE=expatriate;26518116]Evo i par mojih fotki od prvomajskog vikenda s "Balaton Wine Festival"-a u Budimpesti... Ako nekoga zanima ostale fotke moze vidjeti ovdje (http://picasaweb.google.com/m2310497xph/BalatonWineFestivalAtBudapest?feat=directlink)

Super fotke...kad gledam ovu temu dobijem želju za kupnjom malo boljeg fotića!

Pepitza
22.05.2010., 14:49
http://img8.imageshack.us/img8/6285/igp3056.jpg (http://img8.imageshack.us/i/igp3056.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

http://img522.imageshack.us/img522/1981/igp30102.jpg (http://img522.imageshack.us/i/igp30102.jpg/)

http://img717.imageshack.us/img717/1589/igp30022.jpg (http://img717.imageshack.us/i/igp30022.jpg/)

Ti Ritu Piri Pip, bend iz Šibenika, jedan od njihovih koncerata. Par mojih najdražih fotki. Za njih ćete još čuti, sigurno, jer su predobri...

evil.x
22.05.2010., 22:56
Morso, 21.05. @Palach

http://i490.photobucket.com/albums/rr268/astancin/_5209769_4.jpg

SebaOS
23.05.2010., 12:10
uu evil jako dobro

Kiki
04.06.2010., 11:55
:s

Odlicne su ti, al ono...odlicne.
Bas atmosfericne.

totofo
04.06.2010., 13:35
Evo da i ja dam mali prilog. :D

Jedna od jačih svjetlo+izraz lica: http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs309.snc3/29039_1317559668344_1511321202_30863556_6025018_n. jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs329.snc3/29039_1317559188332_1511321202_30863544_3582526_n. jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs338.ash1/29039_1317559428338_1511321202_30863550_3362114_n. jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs309.snc3/29039_1317559308335_1511321202_30863547_6221741_n. jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs329.snc3/29039_1317559348336_1511321202_30863548_8246049_n. jpg

hm: http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs309.snc3/29039_1317559468339_1511321202_30863551_7212943_n. jpg :D

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs309.snc3/29039_1317559508340_1511321202_30863552_6305727_n. jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs329.snc3/29039_1317559548341_1511321202_30863553_7600549_n. jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs309.snc3/29039_1317559628343_1511321202_30863555_3205257_n. jpg

Ima ih dosta, ali eto. :D

dnohla vopi
04.06.2010., 13:37
koncert sa blicom, ko češljanje kosilicom

totofo
04.06.2010., 13:40
koncert sa blicom, ko češljanje kosilicom

Moralo se tako. :D

dnohla vopi
04.06.2010., 13:45
Moralo se tako. :D

nikad se ne mora tako

totofo
04.06.2010., 14:01
nikad se ne mora tako

Kažem, moralo se... Druga stvar da dođem tamo fotografirati za kućnu arhivu i slično...

chorus_1
05.06.2010., 07:47
http://silvijoselman.files.wordpress.com/2010/03/rammstein10.jpg?w=106&h=150
http://silvijoselman.files.wordpress.com/2010/01/anthrax81.jpg?w=116&h=150
http://silvijoselman.files.wordpress.com/2010/01/art-brut51.jpg?w=115&h=150
http://silvijoselman.files.wordpress.com/2010/01/hatebreed8.jpg?w=116&h=150
http://silvijoselman.files.wordpress.com/2010/01/editors1.jpg?w=116&h=150
http://silvijoselman.files.wordpress.com/2010/01/limp-bizkit191.jpg?w=115&h=150
http://silvijoselman.files.wordpress.com/2010/05/a12.jpg?w=150&h=106

o s t a l e f o t o g r a f i j e (http://silvijoselman.wordpress.com/)

Ipanema
07.06.2010., 09:51
Selman rocks :top:

elkarrde
07.06.2010., 15:52
Kažem, moralo se... Druga stvar da dođem tamo fotografirati za kućnu arhivu i slično...
pa, ako nemaš dovoljno brz objektiv, dovoljno dobar fotić, ili dovoljno prakse, onda se "moralo" - zbog nepripremljenosti. u svakom slučaju, fotkanje koncerta s blicom je ko češljanje kosilicom. i još je nepristojno i neodgojeno - da sam organizator, bacil bi te van i doživotno ti zabranio dolazak na to mjesto.

na zadnja dva koncerta su mi se zamjerili takvi, idući put nosim blic na optičkom triggeru, pa da vidim kolko dugo će biti blicanja. :rofl:

totofo
07.06.2010., 16:22
pa, ako nemaš dovoljno brz objektiv, dovoljno dobar fotić, ili dovoljno prakse, onda se "moralo" - zbog nepripremljenosti. u svakom slučaju, fotkanje koncerta s blicom je ko češljanje kosilicom. i još je nepristojno i neodgojeno - da sam organizator, bacil bi te van i doživotno ti zabranio dolazak na to mjesto.

na zadnja dva koncerta su mi se zamjerili takvi, idući put nosim blic na optičkom triggeru, pa da vidim kolko dugo će biti blicanja. :rofl:

Onda izbaci van sve fotografe, a svi su koristili blic...:rofl:

elkarrde
07.06.2010., 16:34
epic fail. :facepalm:
pa di si to fotkal, pobogu!?

totofo
07.06.2010., 16:42
epic fail. :facepalm:
pa di si to fotkal, pobogu!?

Boogaloo..gledaj jednu stvar, drugo je kada na koncertima kažu da se mogu fotkati prve tri pjesme i slično, ali kada nema ograničenja - radiš što god hoćeš i to je tako...naravno da se nećeš nabiti metar ispred pjevača i pola sata blicati, što stvarno nije pristojno, a i vjerojatno će te pjevač opomenuti i izletjet ćeš van...još jedan važan segment - nemaju svi opremu u vrijednosti od 50.000 kuna, pa da mogu bez flasha uloviti trenutak...a i treća stvar - medijima više-manje trebaju baš fotke s flashom, gdje se istakne osoba i detaljno vidi....umjetničke, nazovimo ih tako, imaju sasvim drugačiju ulogu od fotografija za medije...

OPTi Mystic
07.06.2010., 20:19
Boogaloo..gledaj jednu stvar, drugo je kada na koncertima kažu da se mogu fotkati prve tri pjesme i slično, ali kada nema ograničenja - radiš što god hoćeš i to je tako...naravno da se nećeš nabiti metar ispred pjevača i pola sata blicati, što stvarno nije pristojno, a i vjerojatno će te pjevač opomenuti i izletjet ćeš van...još jedan važan segment - nemaju svi opremu u vrijednosti od 50.000 kuna, pa da mogu bez flasha uloviti trenutak...a i treća stvar - medijima više-manje trebaju baš fotke s flashom, gdje se istakne osoba i detaljno vidi....umjetničke, nazovimo ih tako, imaju sasvim drugačiju ulogu od fotografija za medije...

http://www.rur-vk.com/vase-slike-rura.html

sve na ovoj stranici je fotkano kit objektivom (većinom 18/3.5), a na samo 2 ili 3 je pripomogao skočiblic. Ukupna vrijednost opreme cca. 3000 kn :mirko:

dnohla vopi
07.06.2010., 20:23
aj ne seri molim te. svaki urednik ce te poslat u tri $%&/ kad mu se pojavis sa slikama koncerta fotkanim blicom. osim ako si slikao doma u podrumu s pol lampe pa stvarno nije bilo moguce drugacije.

druga stvar, fotografi nisu koristili blic. to sto ljudi iz publike blicaju je druga stvar. isto ko sto nije isto jel te pogodi lopta ili kugla. a ako si vidio flasheve na foticima novinskih fotografa, to je jednostavno stvar navike i pripremljenosti. da padne reflektor u publiku, vjerojatno ne bi imao vremena vadit blic, pa ga drzis na foticu. to ne znaci da ga koristis. isto tako, za osvjetlit publiku su blicevi ok.

treca stvar, boogaloo je odlicno osvjetljen klub di se sa bilocim moze fotkat bez blica. sa 5.6 objektivom mozes fotkat na 1600ASA bez ikakvog problema

cetvrta stvar, vjerojatno si mogao stat i blize od 20 metara dalje, s obzirom da velika vecina objektiva (a i kompakata) ima vecu blendu na manjoj fokalnoj udaljenosti, al to bi vjerojatno zahtjevalo da se i malo oznojis i naguras (sto opet nije potrebno, jer boogaloo ima odlicne photo-pitove. cak dva)

chorus_1
07.06.2010., 21:15
Flash je smrt za fotografiju, jer ubije atmosferu.... osobno ga na koncertima NIKAD ne koristim pa da je neznam kako slabo svjetlo.
Svima ostalima bih savjetovao da ga na koncertima ne koriste.

No razumijem i one koji su uvjetovani od strane izdavača, mada mi na soundguardian portalu od svojih fotografa tražimo da NE koriste flash

totofo
07.06.2010., 23:56
aj ne seri molim te. svaki urednik ce te poslat u tri $%&/ kad mu se pojavis sa slikama koncerta fotkanim blicom. osim ako si slikao doma u podrumu s pol lampe pa stvarno nije bilo moguce drugacije.

druga stvar, fotografi nisu koristili blic. to sto ljudi iz publike blicaju je druga stvar. isto ko sto nije isto jel te pogodi lopta ili kugla. a ako si vidio flasheve na foticima novinskih fotografa, to je jednostavno stvar navike i pripremljenosti. da padne reflektor u publiku, vjerojatno ne bi imao vremena vadit blic, pa ga drzis na foticu. to ne znaci da ga koristis. isto tako, za osvjetlit publiku su blicevi ok.

treca stvar, boogaloo je odlicno osvjetljen klub di se sa bilocim moze fotkat bez blica. sa 5.6 objektivom mozes fotkat na 1600ASA bez ikakvog problema

cetvrta stvar, vjerojatno si mogao stat i blize od 20 metara dalje, s obzirom da velika vecina objektiva (a i kompakata) ima vecu blendu na manjoj fokalnoj udaljenosti, al to bi vjerojatno zahtjevalo da se i malo oznojis i naguras (sto opet nije potrebno, jer boogaloo ima odlicne photo-pitove. cak dva)

Ne znam ako si bio na koncertu, jer ako jesi, vidio bi drugačije, a i mislim da bi malo na rječnik trebao pripaziti. :)

dnohla vopi
08.06.2010., 00:07
kad netko mlati gluposti o stvarima o kojima nema pojma, ja imam naviku rec da sere. kurtoazija je precijenjena.

nisam bio na tom koncertu, ali sam radio u boogaloo-u masu puta, i radio sam dovoljno koncerata da bi se od njih slozila turneja rolling stonesa. nisam nikad vidio profesionalnog fotografa da fotka koncert blicom, i nikad u boogaloo-u nije falilo svjetla. a sad, ak imas kakve argumente za ove cetiri stvari koje sam nabrojao, bilo bi mi drago da tako kazes. u suprotnom, jednostavno si izvalio potpuno bezsadrzajnu recenicu koja zvuci ko da si nesto rekao, al zapravo nisi nista.

http://www.muzika.hr/clanak/26582/izvjestaji/bare-proslavio-30-godisnje-sviranje-rocknrolla-na-balkanu-boogaloo.aspx - muzika.hr, bez blica
http://www.vecernji.hr/scena/bare-prepunom-boogaloou-proslavio-30-godina-sceni-clanak-148436 - pixsell, bez blica

cropix nije bio. tako da ako mozes dat neki primjer za "medijima više-manje trebaju baš fotke s flashom, gdje se istakne osoba i detaljno vidi....umjetničke, nazovimo ih tako, imaju sasvim drugačiju ulogu od fotografija za medije...", meni ce bit drago

Kiki
08.06.2010., 01:20
OK, Dnohla, al ajd budi dobar pa ubaci malo kurtoazije ovdi, a ne odma "ne seri".

totofo
08.06.2010., 16:52
Iskreno, ako je tako kako govoriš - meni onda nije jasno zašto su svi fotografi tamo koristili blic. Ozbiljno. Bilo je petnaestak fotografa i svi su koristili blic. Možda njih troje s odličnim objektivima nije koristilo blic i to je to. Meni je svejedno, ja fotografiram onako kako mi se kaže, ali kažem ti - profići su koristili bliceve. To je činjenica i ne možeš poreći, a druga stvar je sada što se tebi to npr. ne sviđa - nekome se sviđa. Što je sasvim normalno i treba prihvatiti. Gledam te fotke i slažem se da na njima nije korišten blic, ali se vrati na moju prvu rečenicu... Ovisi od medija do medija, a od PIXSELL-a je većina i preuzela fotografije...

Inače, što se tiče osvjetljenja, tu se također slažem, jer je u usporedbi s Tvornicom i drugim klubovima bolje osvijetljeno.

No, da se vratimo - ako ti netko kaže - treba mi fotografija nečijeg lica da je jako uočljivo...za siguran uspjeh ne može bez blica... Uostalom, neki idu logikom - zašto opaliti 400 puta da bi dobio 40 dobrih fotki, kad možeš opaliti 100 puta i dobiti 50 dobrih fotki...

Ukratko, ovdje završavam s raspravom.

dnohla vopi
08.06.2010., 17:15
jer ovih 50 dobrih nije dobro. a ako su profici koristili bliceve, zasto ne postoji nijedna fotka u medijima na kojoj je koristen blic?

i u pitove u boogaloou ne stane 15 ljudi, kad smo vec kod toga

dnohla vopi
08.06.2010., 17:21
dabl post

PrittPen
08.06.2010., 17:59
e, ove s muzike.hr su brutalno neoštre :D ali se slažem u principu sa dnohla, iako u biti nije stvar slaganja i neslaganja. totofo, jednostavno su ti loše fotke, tj. ne izgledaju dobro. a jako je teško napravit lijepu fotku sa blicem u facu. i tu ne govorim o "umjetničkim" fotkama (štagod ti mislio pod tim) iznimne ljepote nego o nekakvim osnovnim svjetlosnim, kompozicijskim i kolorističkim kriterijima procjenjivanja izgleda neke fotke. a šta se tiče dokumentarističke strane koje je za novin iznimno važna, tu si opet fejlao jer bare na koncertu nije izgledao tako nekome iz publike i uopće nisi prenio atmosferu koncerta. ako ti ne kužiš da bi ti fotke bile puno bolje bez blica, ti slikaji s blicem ko i ostali "profesionalci", šta ti ja mogu.

Broj jedan
10.06.2010., 00:28
Dnohla, lijepe fotke, al kako to mislis "fotke su vlasnistvo portala index.hr"?
Zar to nisu tvoje fotke? Ili si indexu pripisao copyright? :horor:

malo kasnim, ali evo kako je to rijeseno u BiH

Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH ''Sg BiH'', broj 7, od 10. aprila 2002. godine

Ojeljak 2. - Autorsko djelo stvoreno u radnom odnosu, po
narudžbi i kolektivno autorsko djelo

Clan 24.
Smatra se da je pravo na iskorištavanje autorskog djela koje
je stvorio posloprimac u izvršavanju svojih obaveza ili po
uputstvima poslodavca preneseno na poslodavca u trajanju od pet
godina, od dana završetka djela, ukoliko ugovorom nije
drugacije predvideno.
Clan 25.
1. Autor djela stvorenog u radnom odnosu pri objavljivanju
svojih sabranih djela može i bez dozvole poslodavca da koristi to
djelo.
2. Nakon proteka roka od pet godina od dana završetka
djela stvorenog u radnom odnosu prava na iskorištavanje djela
pripadaju iskljucivo autoru.

Nikad necu razumiti pravo, u tehnici je 2 i 2 uvijek 4, a kod njih moze biti a ne mora da znaci...

dnohla vopi
10.06.2010., 00:31
a i nije tolko komplicirano. to se zove "dispozitivne norme", dakle to je standard koji predvida zakon, to su pravila koja vrijede ako nije drukcije odredeno. al stvar je tebe i druge ugovorne strane da se dogovorite sami kak cete radit. ukoliko se ne dogovorite, vrijedi ono sto pise u zakonu. inace bi svaki ugovor imao 200 stranica ponavljanja istih standardnih stvari

thunderstorm
10.06.2010., 00:52

Fotkam u boogaloou skoro svaki mjesec i još nisam vidio nikoga da iz pita fotka blicom, da jesam za uho bi ga navuko. To je neodgojeno i neprofesionalno. Ono kaj si vidio ekipu koji imaju nataknute speedlite su reporteri ali niti jedan ga ne koristi.

dnohla vopi
10.06.2010., 00:57
Fotkam u boogaloou skoro svaki mjesec i još nisam vidio nikoga da iz pita fotka blicom, da jesam za uho bi ga navuko. To je neodgojeno i neprofesionalno. Ono kaj si vidio ekipu koji imaju nataknute speedlite su reporteri ali niti jedan ga ne koristi.

hvala :D

OPTi Mystic
16.06.2010., 21:53
par nedavno sređenih, sve sa RUR-a '09.

http://i565.photobucket.com/albums/ss93/OPTi_Mystic/IMGP0179.jpg

Karambol
http://i565.photobucket.com/albums/ss93/OPTi_Mystic/IMGP9963.jpg

http://i565.photobucket.com/albums/ss93/OPTi_Mystic/IMGP9986.jpg

Septica
http://i565.photobucket.com/albums/ss93/OPTi_Mystic/IMGP0161.jpg

SebaOS
16.06.2010., 22:25
jel ti na prvoj gore desno i gore lijevo to crveni odnosno zeleni dead pixel?

OPTi Mystic
16.06.2010., 22:27
:horor: idem provjeriti

Hopey
19.06.2010., 23:00
Znam da je verovatno glupo pitanje, al' ajd da pokusam. Imam Olympus fe20 i interesuje me da li postoji neki "recept" kako i sta treba da se podesi da bi slike sa koncerta izgledale sto bolje.
http://www.fotocene.com/fotoaparati/olympus-fe-20/5129/detail/

elkarrde
19.06.2010., 23:40
Znam da je verovatno glupo pitanje, al' ajd da pokusam. Imam Olympus fe20 i interesuje me da li postoji neki "recept" kako i sta treba da se podesi da bi slike sa koncerta izgledale sto bolje.
http://www.fotocene.com/fotoaparati/olympus-fe-20/5129/detail/
FE20 je fotić koji ne dozvoljava podešavanje parametara snimanja, nema niti prioritet blende, niti prioritet zatvarača, tak da ne možeš baš jako utjecati na dobivenu fotku. tak da baš i nema nekih savjeta kako poboljšati fotke, osim da kupiš bolji fotić i neki puno bolji objektiv.

ugasi blic (upaljen samo zbunjuje elektroniku i osvjetljava glave ljudima ispred tebe), dođi što bliže stejdžu, prebaci metering na Spot, drži centar na osvjetljenim dijelovima (izvođačima, uglavnom), drži objektiv na 35mm (širom odzumiran, jel). nekakav rafalni high-speed mod bi mogao pomoći u zamrzavanju pokreta, ali nemoj se nadati čudu čak i ako fotić ima tak nešto.

generalno gledajući specifikacije, osim po čistoj rezoluciji senzora (8 mpx vs. 3.2 mpx), taj fotić nije puno bolji od fotića u SonyEricsson K800i mobitelu - po nekim parametrima je i lošiji (nema manual fokus, ni 9fps burst mod). :facepalm:

Hopey
20.06.2010., 00:48
^ Znam ja, svesna sam da nije neki kvalitet, zato i rekoh da mi je malo glupo pitanje.

Hvala ti puno na upustvima. Koristice mi. :D Pogotovo npr, jer mi ne bi palo na pamet da slikam bez blica.

elkarrde
20.06.2010., 01:14
mi ne bi palo na pamet da slikam bez blica.
to je prva pogreška koju svi naprave - blic je puno preslab, ne može osvjetliti dovoljno, elektronika fotića očekuje bar nešto osvjetljeno, pa to dvoje u kombinaciji rezultira jako dobro osvjetljenim glavama ljudi ispred tebe - što baš i nije ono kaj si namjeravala ufotkati. :D

vjerujem da je fotić u redu kad su u pitanju obične turističke i obiteljske fotke, po danu svaki fotić daje dobre rezultate. no, koncertna fotografija je poprilično nezgodno područje...

expatriate
29.06.2010., 01:21
Evo nesto fotki sa subotnjeg koncerta Rod Stewarta u Budimpesti (http://picasaweb.google.com/m2310497xph/RodStewartInBudapest#). Nazalost, najblize sto se dalo prici s foticem je oko 100m i bio sam zdesna pozornici izvan ogradjenog prostora. Koncert je bio besplatan, sponzoriran od jednog operatera kojemu namjerno necu spominjati ime, i po mojoj odokativnoj procjeni bilo je vise od 100,000 ljudi.

Vrhunski razglas (najbolje sto sam ikada cuo, svaka se rijec razumjela i nisu me boljele usi poslije koncerta), odlicno osvjetljenje, top-notch glazbenici/vokali te sat i 45 minuta vrhunske zabave - voljeli taj tip glazbe ili ne. Svakako pogledati ako imate prilike jer je turneja u tijeku.

Kad se netko voli presvlaciti onda to ovako izgleda... (zamislite da je Milka Babovic bila na koncertu...)

najprije jedan kricavo zuti sako:
http://lh3.ggpht.com/_TD0UFXU6dQs/TCkhWViEC0I/AAAAAAAABYA/E9V_v5rHRCg/s640/RodStewart_021.jpg

pa jedan ljubicasti anzug...
http://lh4.ggpht.com/_TD0UFXU6dQs/TCkhdJjCC_I/AAAAAAAABYQ/UHMozOL-GYQ/s640/RodStewart_057.jpg

pa onda pokazemo junacka prsa i pivsku skembicu...
(makar, ovoj bi dobro stajao naslov "Covjece, hodaj malen ispod zvijezda")
http://lh3.ggpht.com/_TD0UFXU6dQs/TCkhEtynhhI/AAAAAAAABXY/R1UukAqQ7Qo/s640/RodStewart_060.jpg

I na kraju traperice, zuta sulja i sako boje kojoj ne znam ime...
http://lh5.ggpht.com/_TD0UFXU6dQs/TCkhMgXxKkI/AAAAAAAABXo/YWSC72H5gM8/s640/RodStewart_081a.jpg

expatriate
29.06.2010., 01:24
A evo i drugi dio...

free your mind... prosli su me zmarci kako zenska pjeva
http://lh4.ggpht.com/_TD0UFXU6dQs/TCkhZfEhxJI/AAAAAAAABYI/yEa06Jzmvj8/s640/RodStewart_048.jpg

najljepse je na tatinim ramenima...
http://lh5.ggpht.com/_TD0UFXU6dQs/TCkhTexKy8I/AAAAAAAABX4/kuAolN9BIwQ/s640/RodStewart_013.jpg

Da mi je znati za koga to Rod navija...
http://lh4.ggpht.com/_TD0UFXU6dQs/TCkhGo2shXI/AAAAAAAABXc/eLexQcYvCFU/s640/RodStewart_065.jpg

I na kraju malo sale... Vuvuzela - originalna namjena...
http://lh6.ggpht.com/_TD0UFXU6dQs/TCkhJYaPMiI/AAAAAAAABXg/r5bJtVDUBkw/s640/RodStewart_066.jpg

pozdrav svima...

dr. Killpatient
04.07.2010., 11:26
Par fotki s jučerašnjeg 8. fontana blues festivala u Varaždinu.
Pentax K10D i DA*50-135/2.8
Komentari dobrodošli :D

http://farm5.static.flickr.com/4096/4760000104_5fd279713d_z.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4121/4759373525_51a75e6dde_z.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4120/4759384657_65d36cdf2b_z.jpg

dnohla vopi
04.07.2010., 12:58
ovo je jebacki napravljeno, pogotovo prva fotka

dr. Killpatient
04.07.2010., 13:15
tnx :)

usput zahvaljujem Fili na objektivu :D

rh4ps0dy
04.07.2010., 13:17
Još nemam fotke istog eventa ko i Dr., ali eto jedna od prekjučer, koncert BPS 300 u Koprivnici. Fotke su inače za privatnu kolekciju jednog člana i nisam baš zadovoljna većinom :(, al mi je ova još i najbolja iz serije. :)

http://farm5.static.flickr.com/4095/4759571591_71bab2d3f8_z.jpg

rh4ps0dy
04.07.2010., 17:05
Evo sad par i s blues koncerta.

http://farm5.static.flickr.com/4141/4760058535_33aa7e788d.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4074/4760058759_437bb0eebf.jpg

http://farm5.static.flickr.com/4123/4760691710_f8e531095e_z.jpg

Nekak se bojim da su pretamne, naročito srednja. Ima netko neki pametan savjet?

Francesca
04.07.2010., 17:11
Doktore sve su mi odlične :cerek:

Rhaps, jedino mi je srednja pretamna ali mislim crnkinja na crnoj podlozi - kak drukče može ispast? :ne zna:
Na prvoj je super što ju ovo svjetlo obasjava i time izdvaja iz tamne pozadine, a na srednjoj toga nema
Ne znam kak da ju popraviš
Zadnja je odlična :)

BenjaminBarker
04.07.2010., 17:20
Evo i par mojih od jučer, komentari također dobrodošli:)

http://img441.imageshack.us/img441/3702/redforum.jpg (http://img441.imageshack.us/img441/3702/redforum.jpg)

http://img85.imageshack.us/img85/5614/harmonicaforum.jpg (http://img85.imageshack.us/img85/5614/harmonicaforum.jpg)

Bude još kasnije kad obradim :D.

rh4ps0dy
04.07.2010., 17:34
Na prvoj je super što ju ovo svjetlo obasjava i time izdvaja iz tamne pozadine, a na srednjoj toga nema

Zapravo, ima, samo se se vidi kad je iz profila. I znam da je tamna, očito je moj ekran presvjetao. :ne zna:

Francesca
04.07.2010., 17:37
možda da ju staviš u boji?

rh4ps0dy
04.07.2010., 17:44
Al to onda nije to. :D Možda kasnije, sad nemam energije. :)

dr. Killpatient
04.07.2010., 19:51
Doktore sve su mi odlične :cerek:

Hvala, Fran :)

Rhaps, ne rješava se to nekak s dodge/burn? :misli: Da joj lice malo posvjetliš.

rh4ps0dy
04.07.2010., 19:55
Nisam ti ja baš vična ti zahvatima. :D Ma bila je fotka ok dok nisam digla blacks efekta radi, evo mi sad na. :D Treba samo malkoc drugačija obrada, eto.

dr. Killpatient
04.07.2010., 20:07
Nisam ni ja, jedva sam ime zapamtil :rofl: Još da se potrudim možda bi metodom pokušaja i pogreške našel taj gumbić u PS-u :D

rh4ps0dy
04.07.2010., 20:42
Jel ova verzija (http://i186.photobucket.com/albums/x237/rh4ps0dy/P7038194.jpg?t=1278268916) nešto bolja?

Francesca
04.07.2010., 20:46
je, sad je bolje :)

Pomalo_zbunjen
11.07.2010., 10:39
Trakošćan... Rock'n'bike fest... 09.07.2010.... Zoran Mišić

http://img188.imageshack.us/img188/7645/webimg1227.jpg
Canon 7D+Canon EF 70-200/4L
1/250/140 mm/F4/ISO1000, flash

http://img638.imageshack.us/img638/166/webimg1173.jpg
Canon 7D+Sigma EX 50/2,8 Macro
1/250/50mm/F2,8/ISO1600, w/o flash

http://img413.imageshack.us/img413/5674/webimg1251.jpg
1/250/200mm/F4/ISO1000, w/o flash
(jednostavno mi se nije dalo uklanjat ovo magenta svjetlo s lijeve strane)

http://img706.imageshack.us/img706/8718/webimg1313.jpg
1/80/168mm/F4/ISO800, w/o flash

SebaOS
11.07.2010., 20:36
sad pogledaš prvu i ostale tri i ugasiš flash na koncertima :D

Pomalo_zbunjen
11.07.2010., 21:09
sad pogledaš prvu i ostale tri i ugasiš flash na koncertima :D

kaj se tiče razlike između prve i ostale tri... meni osobno je i prva ok :-)

no... s obzirom da je to bilo prvi puta da sam išao na koncert s namjerom fotkanja, a ne fotkanja usput i koncerta i da zaista nisam znao da se na koncertima ne koristi flash.. nadam se da bude mi oprošteno:p
danas tek pročitah tu na forumu da se ne koristi flash, a što nisam znao do danas:ne zna: no.. sad i to znamo :-)

i nebum ga koristil više :mig:

SebaOS
11.07.2010., 21:17
a nemam ti ja šta solit pamet, jer nisam nešt sliko koncerte, ali u pravilu se ne koristi. Po meni je poanta koncertnih fotki uhvatit atmosferu s koncerta, što uključuje lightshow koji postoji tamo, a kojeg ubiješ sa flashom

Pomalo_zbunjen
11.07.2010., 21:25
ma ne ne.. nisi niš ti solio pamet :-) velim.. u petak sam išo prvi put fotkat koncert .. i ne znajući sam pucao neke fotke i s blicom.
danas sam pročitao cijelu ovu temu i između ostalog i naučio to da se na koncertima ne koristi blic.
što se atmosfere tiče.... slažem se da se bez blica dobija puno jača atmosfera... ali kako je neko prije napisao... ponekad je potreban i blic.
no slažem se da ga ne treba koristiti, recimo ko pravilo struke i da se ne smetaju izvođači.

jeb'ga... ja sam primarno išao testirat neke objektive sa 7, a manje mi je bila bitna atomsfera :-)

dnohla vopi
12.07.2010., 13:41
malo šire kadrirat i sve super

blade_8699
04.08.2010., 16:32
Evo par fotki od sinoć iz Kule Kamerlengo. Rasvjeta užas, ali je većinu izvukao Helios 58mm f2. Čudo objektiv :D

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs003.ash2/33510_414827152967_735982967_4753118_8211591_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs284.snc4/40515_414827197967_735982967_4753124_3424055_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs132.ash2/39934_414828192967_735982967_4753137_6690771_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs003.ash2/33510_414827132967_735982967_4753115_2328485_n.jpg

CrniDjuro
04.08.2010., 20:05
hahaha još jedan koji je otkrio čari ruske optike :D

filipovicf
06.08.2010., 17:51
ja na snimkama koncerata volim vidjet prostor, gledatelje, cijelu pozornicu... ovi krupni planovi su super ako snimaš recimo bacača kugle a ovako ne vrijede puno.

hoću vidjeti reakcije publike, hoću vidjeti koliko ima ljudi na koncertu to mene zanima a ne slika s gitarom. to nikoga neće fascinirat.

tehnički fino dapače... odlično ali..... kompozicijski 0. razumijete?

prostor ljudi.... fotografije Vam moraju pričati priče inače niš od njih.

sad znate kako slikaju veliki dečki.... i nemorate mi zahvaljivat na savjetu, bespla je. :top:

filipovicf
06.08.2010., 17:52
najprije jedan kricavo zuti sako:
http://lh3.ggpht.com/_TD0UFXU6dQs/TCkhWViEC0I/AAAAAAAABYA/E9V_v5rHRCg/s640/RodStewart_021.jpg

evo ovo je napragu onog što hoću reći.

bravo autoru, vidim reakcije ljudi, vidim pozornicu, vidim izvođača... dalke zanima me.. proučavam sliku. a to što si ti zumirao oko pjevaču..... ok... to si objesi doma na zid.

dnohla vopi
06.08.2010., 18:02
ja na snimkama koncerata volim vidjet prostor, gledatelje, cijelu pozornicu... ovi krupni planovi su super ako snimaš recimo bacača kugle a ovako ne vrijede puno.

hoću vidjeti reakcije publike, hoću vidjeti koliko ima ljudi na koncertu to mene zanima a ne slika s gitarom. to nikoga neće fascinirat.

sad znate kako slikaju veliki dečki.... i nemorate mi zahvaljivat na savjetu, bespla je. :top:

put your money where your mouth is

filipovicf
06.08.2010., 18:08
pojasni dnohla :)

dnohla vopi
06.08.2010., 18:13
ili stavi slike na kojima demonstriras kak to "veliki decki" rade ili odustani od popovanja

filipovicf
06.08.2010., 18:25
http://svijetkulture.com/images/slike_upload8/dusinfo.jpg

http://svijetkulture.com/images/slike_upload8/koncert5.jpg

http://svijetkulture.com/images/slike_upload8/cellomania5.jpg

evo dnohla. ovako se otprilike snimaju koncerti. tako da gledatelj vidi otprilike gdje je to bio koncert, u kakvom ambijentu. Naravno neki vole samo gledati kako cure sitne kapi znoja glazbenicima s lica, to je stvar ukusa. Ja samo dobronamjerno kažem što prolazi a što prolazi malo manje.

sama tema kaže: kako fotografirati koncerte?

ovo se pretvorilo u samohvalisanje kako znate bez flasha snimiti fotku, a to nije to.

dnohla vopi
06.08.2010., 18:30
u slucaju da je ambijent relevantan za dojam koncerta i dodaje vrijednost slici. u slucaju da nije relevantan i ne dodaje vrijednost slici, pozeljno ga je izbaciti. uostalom, s obzirom da tineye vraca samo svijet kulture kao stranicu gdje su objavljene fotke, bas se i ne bi moglo rec da su imale neku nevjerojatnu "prođu"

ja i dalje ovo ne vidim.

dnohla vopi
06.08.2010., 18:32
takoder, kolko mogu zakljucit iz tvog nicka, ovi clanci su takoder tvojih ruku djelo. sto znaci da vise-manje sam sebi skaces u usta

http://svijetkulture.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2825:al-jarreau-u-opatiji&catid=39:ostali-gradovi&Itemid=46

http://svijetkulture.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2824:murter-rock-fest-2010&catid=39:ostali-gradovi&Itemid=46

filipovicf
06.08.2010., 18:33
s obzirom da tineye vraca samo svijet kulture kao stranicu gdje su objavljene fotke, bas se i ne bi moglo rec da su imale neku nevjerojatnu "prođu"
ja i dalje ovo ne vidim.

s obzirom da se ovdje radi o vrhunskim svjetskim glazbenicima koje imaš priliku snimiti samo ako si osigurao akreditaciju a to je pošlo za rukom samo svijetu kulture i još jednom hr mediju u ovom slučaju, onda su sigurno fotke bez prođe.

ahhahahaha

filipovicf
06.08.2010., 18:36
takoder, kolko mogu zakljucit iz tvog nicka, ovi clanci su takoder tvojih ruku djelo. sto znaci da vise-manje sam sebi skaces u usta

http://svijetkulture.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2825:al-jarreau-u-opatiji&catid=39:ostali-gradovi&Itemid=46

http://svijetkulture.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2824:murter-rock-fest-2010&catid=39:ostali-gradovi&Itemid=46

na žalost kad ne možeš biti fizički na svakom koncertu i sam sve snimit onda moraš koristit takve usrane materijale.

dnohla vopi
06.08.2010., 18:41
s obzirom da se ovdje radi o vrhunskim svjetskim glazbenicima koje imaš priliku snimiti samo ako si osigurao akreditaciju a to je pošlo za rukom samo svijetu kulture i još jednom hr mediju u ovom slučaju, onda su sigurno fotke bez prođe.

ahhahahaha

s obzirom da je svijet kulture portal na kojem kolko vidim pises ti, fotkas ti, uredujes ga ti, izdajes ga ti, a i vodis ga ti, bit cu slobodan pretpostavit da nijedan drugi medij nije bio zainteresiran.

a na potpuno nepovezanoj noti, renome medija koji trazi akreditaciju i kvaliteta zavrsnog proizvoda kao fotografije su vrlo nepovezani. jutarnji moze trazit akreditaciju za sto god hoce i dobit ce je, to ne znaci da na to onda ne mogu poslat potpunog jazavca koji nezna razliku izmedu blende i shuttera.

i da, ako su to "vrhunski svjetski glazbenici" koji su svima osim tebi odobrili akreditacije, bilo bi logicno za pretpostaviti da je izbio potpuni rat oko toga tko ce otkupit licence na te fotke od tebe, a kupio ih nije nitko. dakle da, to su fotke bez prođe. tj. fotke bez prođe na mediju s prođom.

malo manje gledanja s visoka na sve oko tebe, i svima ce nam bit ljepse

filipovicf
06.08.2010., 18:42
očito da me se nije razumjelo pa da pojasnim.

ono što ja hoću reći je da od zadnjih 20 snimaka sam samo vidio ekstra krupne planove...

to je dobro ali ako uz njih dostaviš i nekoliko snimaka panorame. Zato govorim da čemu forsiranje toliko zumma.... al tko voli nek izvoli... očito ovdje nikome ništa ne smiješ reći.. pa onda bolje svako k sebi. snimajte kako vas volja.

dnohla... ovdje se radi o Dubrovačkim ljetnim igrama... ako ti misliš da ljetne igre nisu renomirani festival... tko sam ja da ti proturječim. Sam si rekao sve o sebi.

dnohla vopi
06.08.2010., 18:44
na žalost kad ne možeš biti fizički na svakom koncertu i sam sve snimit onda moraš koristit takve usrane materijale.

jos bolje, koristis tude materijale (uz dozvolu autora i kompenzaciju autoru, nadam se) bez potpisa. way to go! tako to veliki decki rade

filipovicf
06.08.2010., 18:46
uz dozvolu autora i kompenzaciju autoru, nadam se

to se podrazumijeva.

dnohla vopi
06.08.2010., 18:51
očito da me se nije razumjelo pa da pojasnim.

ono što ja hoću reći je da od zadnjih 20 snimaka sam samo vidio ekstra krupne planove...

to je dobro ali ako uz njih dostaviš i nekoliko snimaka panorame. Zato govorim da čemu forsiranje toliko zumma.... al tko voli nek izvoli... očito ovdje nikome ništa ne smiješ reći.. pa onda bolje svako k sebi. snimajte kako vas volja.

dnohla... ovdje se radi o Dubrovačkim ljetnim igrama... ako ti misliš da ljetne igre nisu renomirani festival... tko sam ja da ti proturječim. Sam si rekao sve o sebi.

to nikako nije istina, stovise to je zadnji argument koji obicno osoba koristi kada je ulovljena u bullshitu. ne kazem da je to sada slucaj, al je definitivno mogucnost

da si to tako rekao prvi put, nitko ti ne bi zamjerio. stovise, vjerojatno bi s tobom zajedno komentirao fotke i dosli bi do nekog pametnog zakljucka. ovako si ti s visoka krenuo popovati kako "veliki decki" to rade, za razliku od razno-raznih pikzibnera po ovom forumu. i jos da si bar rekao nesto sto je istina, nego si zakljucio da sve u cemu se ne vidi publika, prostor, nebo, vanzemaljci i elvis ne valja 5% (ili da te citiram "kompozicija 0"), sto nije istina. posao profesionalnog koncertnog fotografa (za tebe, velikog decka) je da dode natrag s fotkama publike, fotkama prostora, close-up fotkama, gitarama, znojem i svime ostalim. a ne jednim dijelom koncerta za kojeg si ti po svom vlastitom nahodenju zakljucio da je bitniji od drugih.

a sto se tice zadnjeg odlomka, vidim da smo presli sa renomiranih svjetskih glazbenika na glazbenike na renomiranom festivalu. to je potpuno druga prica. uostalom, jel ti pokusavas rec da si samo ti i jos jedan medij imao akreditaciju za dubrovacke ljetne igre? suma summarum, nikog osim tebe i jos jednog medija to nije zanimalo, a ti si odlucio to okrenut u neku plejadu o svojoj vlastitoj ultimativnoj vjestini koja ti je donijela akreditaciju.

filipovicf
06.08.2010., 19:00
ne pada mi na pamet uvjeravati nekoga što recimo jedan Gilles Apap ili Mojca Zlobko Vajgl znače u svjetskim glazbenim razmjerima.

Ti imaš svoje mišljenje o tome i to je sasvim u redu. Također o tome što koji medij zanima ne bi ulazio u polemike. svakome njegovo.

razno-raznih pikzibnera po ovom forumu ima previše, a prema onome što ovdje vidim da je objavljeno samo su linkovi na ekstra krupne planove. očito ljudi samo to slikaju... ili baš slučajno ovdje linkaju samo takve snimke, pa je savjet i bio usmjeren u tom smijeru. Kako god opće me ne interesiraju daljnje polemike.

pogotovo ne nakon onih komentara o glazbenicima s ljetnih igara. bože sačuvaj. Takva izjava o tebi kao fotografu glazbenika sve govori.

dnohla vopi
06.08.2010., 19:08
ne pada mi na pamet uvjeravati nekoga što recimo jedan Gilles Apap ili Mojca Zlobko Vajgl znače u svjetskim glazbenim razmjerima.

Ti imaš svoje mišljenje o tome i to je sasvim u redu. Također o tome što koji medij zanima ne bi ulazio u polemike. svakome njegovo.

razno-raznih pikzibnera po ovom forumu ima previše, a prema onome što ovdje vidim da je objavljeno samo su linkovi na ekstra krupne planove. očito ljudi samo to slikaju... ili baš slučajno ovdje linkaju samo takve snimke, pa je savjet i bio usmjeren u tom smijeru. Kako god opće me ne interesiraju daljnje polemike.

pogotovo ne nakon onih komentara o glazbenicima s ljetnih igara. bože sačuvaj.

u nijednom trenutku se nisam upustao u polemiku o kvaliteti glazbenika. iskreno, ne zanima me. nisam glazbeni kriticar, nego fotograf.

ti si rekao da siroki planovi "prolaze" bolje od uskih. ja sam konstatirao da tvoji siroki planovi nisu nikud prosli.

i nisi dao savjet, nego si se postavio s visoka, predstavljajuci se kao renomirani fotograf bez ikakvih referenci na svoje radove, koji zna sve o poslu i dosao je tu podijeliti bozansku mudrost. na kraju krajeva, ispada da jedina osoba kojoj si prodao fotke i koja ti daje snimanja si ti sam. tolko o tvojoj meritornosti da pricas o tome sto gdje prolazi.

nakon toga si pokusao prodati pricu da su tebi tvoji siroki kadrovi zaradili akreditaciju na koncert "renomiranih svjetskih glazbenika" do koje implicitno nitko osim tebe i jos jednog medija nije mogao doci. sto opet nije istina, jer je bar 20-30 medija bilo akreditirano za dubrovacke ljetne igre. to sto si igrom slucaja ti jedini popratio taj odredeni koncert nema izravne veze s kvalitetom tvojih fotografija. a kvaliteta fotografija je ono o cemu ovdje pricamo.

sve u svemu, hrpa izlika za praznu pricu koju nemas cime potkrijepiti.

_MK_
07.08.2010., 15:23
Manje fajta, više slika, molim.

clyde
07.08.2010., 21:08
filipovic, komentar ti je bio ok sve do spomena velikih deckiju. sa 30ak postova pretpostavljam da ne znas ljude ovdje i cime se oni bave, niti znas kakvo im je iskustvo u koncertnoj fotografiji tako da to "veliki decki" dosta govori o tebi.
al da... manje fajta vise fotki.
ok, ti mislis da se treba vise vidjeti, neki misle da ne treba i sl...
osobno mislim da za koncerte treba krupnije + par fotki cijelog benda i atmosfere... jel lakse je uhvatit geste, pokrete, izraze lica... jedne osobe nego grupe ljudi. naravno, nekad ti se desi i da svi "divljaju" ili da su sinkronizirani pa to super ispadne.
ja do sada fotkao par koncerata, ali nista s namjerom da bas idem fotkati.
zanima me, ako bi mogli nabrojati neke klubove u Zg gdje bi se moglo fotkati bez akreditacije, odn.. da se ne moram bojati hoce li me zastitar na ulazu pustiti sa foticem ili ne.. ne mislim na ove "zvucnije" bendove nego na ove kaj im koncert kosta 20ak kn i sl.. zanima me cisto da se vjezbam.

evo mojih par komada.

http://i749.photobucket.com/albums/xx131/rbernat/IMG_3074.jpg

nazalost rezao gitaru tipu desno :(

http://i749.photobucket.com/albums/xx131/rbernat/IMG_1402-1.jpg

let3@hartera

dnohla vopi
08.08.2010., 00:36
u tvornici ne postoji foto-pit, a moze se uc s cim hoce. u pauku udes kak udes, al u foto-pit moze svatko s dslr-om tko pita zastitara (nema akreditacija), boogaloo isto tako, kset, u mocvari nikad nije bed... zapravo, mozes relativno svugdje upast na dobru poziciju s dobrim foticem osim na ove najvece koncerte (arena, dom sportova, cibona...)

jednostavno ak ne pitas, neces upast u pit. ak pitas, najgore sto ti se moze dogodit je da te odjebu. a dogodit ce ti se rijetko