View Full Version : kupnja DVD-a
precjednik
16.11.2003., 20:43
Namjeravam kupiti DVD. Da čujem savjete. Na šta trebam obratiti pažnju?
Jango Fett
16.11.2003., 21:35
Nisi spomenuo bitnu stavku: koliko novaca misliš uložiti u DVD player?
Postoje rangovi prema cijeni i kvaliteti, kreću se od 30 000 kn pa na dolje sve do 300 kn. Ove od 300 kn ne bih preporučao ni za najslabije zahtjeve. Solidan DVD renomirane marke niže srednje klase tipa Sony, Pioneer, LG, Sharp, Panasonic i slično možeš imati za nekih 900-1200 kn. Možeš proći i jeftinije sa slabijom markom, s tim da trebaš biti oprezan kojom slabijom markom, a tu onda možeš dobro profitirati. Moj favorit je Cyber Home. Stari je kupio taj DVD za 1000 kn prije godinu dana i još je uvijek besprijekoran i pun mogućnosti, a sad vidim da ga hvale kao najbolji izbor u nižoj klasi.
Sony je uvijek OK izbor, a nisu ništa lošiji ni ostali klasici uz njega.
Ovisi također koje te mogućnosti interesiraju. Da ja sad uzimam DVD player, malo bih uštedio i uzeo za 2000 kn Pioneer 565A, najjeftiniji univerzalni DVD player. To je vrlo povoljna i kvalitetna ulaznica u svijet zvuka visoke definicije koji će kroz godinu dana osvojiti svijet: Super Audio CD i DVD-Audio. Tu su također napredne mogućnosti poput RGB izlaza, što će dobro doći ako namjeravaš poslije spajati na projektor ili plazmu. Ako tražiš vrhunsku kvalitetu slike, traži modele sa Progressive Scan tehnologijom, ali trebaš znati da moraš za to izdvojiti ne manje od 6000 kn.
Ima puno filozofiranja oko toga, ali daj još malo podataka o tome s kolikolove raspolažeš i koje su ti stvari najbitnije: zvuk, slika, kvaliteta, robusnost, mogućnosti, ugrađene tehnologije, cijena ili neka kombinacija tih stvari. DVD-a ima stvarno mnogo, i za sve kombinacije postoji bar jedan savršen.
SETRA Samoborček
16.11.2003., 21:43
ja imam cyber home dvd, koštao 1300 kuna prije dvije godine, sve radi besprijekorno, unutra ima aopenov dvd rom (raskopao, vidio)
precjednik
16.11.2003., 22:03
Jango, prenstveno fala na iscrpnom odgovoru. Zanima me nešto do 2500 kn, a kako muziku slušan na liniji bitnija mi je slika od zvuka.
šta misliš od LG-ovom kućnom kinu od 1600 kn?
Jango Fett
17.11.2003., 00:01
Razlika je želiš li komplet kućnog kina (DVD player + zvučnici) ili samo DVD player.
Situacija je slijedeća: kupovati odvojeno znači veču kvalitetu i više novaca, kupovati zajedno znači veći kompromis na štetu ili DVD playera ili zvučnika, ili oboje. Zbog toga je tu težak zadatak odabrati nešto što ne ide previše u visinu sa cijenom a nije baš nešto loše. Iako je 7 000 kn maksimum cijena kompleta kućnog kina (cijene iznad toga pokrivaju već kvalitetene odvojene komponente, pa kompleti više nemaju smisla), može se naći solidno kućo kino za 2500 kn. Ipak, smatram da za komplete najbolje možeš dobiti u cijeni od 3500 kn, gdje dobivaš kvalitetan DVD player i solidne zvučnike. LG izgleda kao solidna opcija, ali nema do Sony-a što se tiče sveukupne kvalitete. Sony daje neusporedivo najbolju kvalitetu zvuka i najbolji style od svih. Već za 2500 kn možeš kupiti solidan Sony sustav.
Ako se ipak odlučiš samo za DVD player i ako ti je slika najbitnija, probaj uzeti harman/kardon DVD 21 ili DVD 25 (mislim da je cijena tu negdje blizu 3 000 kn). To je DVD player više klase, dakle napredniji od Sony-a, Pioneera i drugih i nudi po mnogima najbolju kvalitetu slike. To je fini uglađeni komad video hi-fi-ja sa vrhunskim performansama.
Ako je komplet sa zvučnicima, dakle, preporučam Sony.
Ima još nešto, ako si raspoložen za kreativne kalkulacije sa novcem: poznato je da proizvođači PC zvučnika proizvode 5.1 sustave zvučnika za kućno kino na PC-u. Ti zvučnici su nerijetko bolje kvalitete od gore spomenutih kompleta (npr. Altec Lansing, Creative, Klipsch, harman/kardon, JBL), mogu se direktno spojiti na DVD player i jeftiniji su.
Ipak, nedostaje im snage za gromoviti doživljaj filma koje nude neki kompleti za kućno kino. No opet, na pomolu je novi val snažnih sustava za PC kućno kino koji su puno bolji od klasičnih. Danas imaš na raspolaganju par vrhunskih sustava (Creative i Logitech) nevjerojatne snage, ali malo su preskupi, oko 3000 kn. Ali upravo je na tržište izašao Logitechov sustav manje snage (svejedno mnogo jači i kvalitetniji od Sony i Pioneer klasike) za samo oko 1500 kn. Kombiniraš takav sustav sa DVD playerom vrijednosti 1000 kn i dobiješ zgoditak: kvaliteta koja nadmašuje komplet klasičnog kućnog kina vrijednog 2500 kn!
Ako te interesira ova mogućnost, samo javi za detalje. Ako ne želiš komplicirati - Sony. ;)
Thurgood
19.11.2003., 14:54
precjednik kaže:
Jango, prenstveno fala na iscrpnom odgovoru. Zanima me nešto do 2500 kn, a kako muziku slušan na liniji bitnija mi je slika od zvuka.
pojmovi kvalitetan zvuk i ovo što trgovci podvaljuju pod nazivom kućno kino* ne ide zajedno :amen:
*a taj pojam nema veze s tim što se prodaje pod tim imenom. pogotovo ne za te novce :(
Jango Fett
19.11.2003., 17:11
Thurgood kaže:
pojmovi kvalitetan zvuk i ovo što trgovci podvaljuju pod nazivom kućno kino* ne ide zajedno :amen:
*a taj pojam nema veze s tim što se prodaje pod tim imenom. pogotovo ne za te novce :(
Kvaliteta zvuka jednog Sony DAV sustava zadovoljit će gotovo svakog kupca takvog kućnog kina, iz jednostavno razloga što onaj tko traži više neće ni kupovati takav sustav.
Thurgood
20.11.2003., 09:46
ok, ajde, recimo... ali ne mora biti :cool:
čitaj sad ovo:
precjednik kaže:
ako čovjek misli kupiti samo DVD do 2500 kn - to je već u audiofilskom području. iako zapravo nema smisla, jeftiniji DVD-i će svoj posao odraditi podjednako dobro, a važno pitanje je i kakav je ostatak "linije". vrhunski DVD zahtjeva i vrhunski TV ili projektor da bi se ta investicija isplatila. u audio opremu ni ne ulazim.
jedan od poanti onog gore posta je posljedica mojeg razmišljanja i analize pojma "kućno kino". zvuči primamljivo, ne? marketing.... to nema veze sa kinom, pod tim imenom se prodaju najjeftiniji, low-end uređaji za šroke mase, česte upitne kvalitete. ali da je to kućno kino? nije! najvažnija komponenta kućnog kina je ogroman TV ili projektor, ostalo bi trebalo biti uvjetovano kvalitetom i veličinom slike i veličinom prostora. a ovo "kućno kino" je nefleksibilan minimalizam za sitne pare. al ime zvuči svjetski :frajer:
Jango Fett
20.11.2003., 09:53
Thurgood kaže:
ako čovjek misli kupiti samo DVD do 2500 kn - to je već u audiofilskom području. iako zapravo nema smisla, jeftiniji DVD-i će svoj posao odraditi podjednako dobro, a važno pitanje je i kakav je ostatak "linije". vrhunski DVD zahtjeva i vrhunski TV ili projektor da bi se ta investicija isplatila. u audio opremu ni ne ulazim.
Pa to si dobro primjetio: očito je da čovjek za tu cijenu traži komplet sa zvučnicima, dakle all-in-one mini kućno kino, jer davati 2500 kn samo za DVD player znači ulazak u višu klasu uređaja koji se kombinira sa ostalim skupim komponentama, što nam on nije nijednom naznačio.
Thurgood
20.11.2003., 09:56
je. napisao je samo DVD za 2500 kn ;)
nepreciznost za koju sam se ulovio :D
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.