PDA

View Full Version : Tumačenja RTG nalaza kralježnice


lonicera
21.02.2007., 06:08
napravila sam za sad samo obične snimke, u poliklinici Sunce, brzo i nalazi gotovi odmah. 200 kn.
kaže doc da imam malo spondilotičnih i artritičnih deformirajućih promjena. što bi to moglo značiti?

baka
21.02.2007., 07:19
napravila sam za sad samo obične snimke, u poliklinici Sunce, brzo i nalazi gotovi odmah. 200 kn.
kaže doc da imam malo spondilotičnih i artritičnih deformirajućih promjena. što bi to moglo značiti?
Ne znam koliko imaš godina. A godine imaju itekako učinak na kičmu. Pa još žensko, znači tegliš torbe i najlone, pa još ako radiš sjedeći (loš položaj), sve to ima pomalo utjecaja.
Ako nisu nabrojali stanje pojedinačnih kralježaka onda znači, pretpostavljam, malo iskrivljenja , malo suženja između pojedinih kralježaka.
Smetnje? Trnu ti ruke? Glavobolje?Ili slično?
U svakom slučaju vježbe pomažu a u slučaju da imaš veće smetnje fizikalna terapija. Ne bi bilo loše obratiti se fizijatru i "odraditi" jednu turu terapije a dati će ti i potrebne vježbe, koje onda sama svaki dan malko vježbaš.
Na fizijatra i terapiju ćeš vjerojatno čekati, ali ništa nije hitno. Rekla bih po nalazu prilično učestalo i uobičajeno. Bitno je održavati (vježbama i eventualno godišnjim terapijama) postojeće stanje, jer izlječenja nema a pogoršanja s godinama , nažalost da. Tu imam bogato iskustvo, al ja imam 69 g.Artritične promjene i artritis? Ha, to dobiješ , odnosno naslijediš i nosiš se s time kako znaš i umiješ.

lonicera
21.02.2007., 09:06
svaka čast bako ne informatičkoj pismenosti!
malo je takvih.

ja "na žalost" imam tek 31 godinu pa me zato pomalo i brine takav nalaz.
bol u vratu i ramenu mi ne prestaje, pa sam već krenula na fizikalnu terapiju, vježbe, struja i magneti...
malo mi trnu prsti sad kad me boli, nisam to prije primijetila.

kad sam bila kod fizijatrice, na pregledu sam se skoro skljokala na pod, tražila me da zabacim glavu koliko god mogu nazad - u tom trenutku mi se samo zacrnilo pred očima, umalo sam bila na podu. ali prošlo je za čas...zato je tražila snimku vrtne kralježnice... vidjet ćemo što će reći doktorica.

inače, naravno da puno sjedim, takav je posao, sjedim u autu i doma.. nije baš da se mogu pohvaliti nekim fizičkim aktivnostima...

baka
21.02.2007., 13:30
Ja sam imala najveće probleme s vratnom kralježnicom dok sam radila (i teglila najlone)!Nažalost takve promjene počnu u mladosti. U mirovini se to smirilo. Nalaz je još gori ali ne osjećam tako izrazito smetnje u vratnom dijelu jer živim drugačije (ne sjedim za pisaćim stolom, nego za kompom:cerek: što ipak ne zahtjeva stalno isti položaj glave i vrata.
Budi uporna. Idi na fizikalnu redovito. Mislim da imamo pravo svakih šest mjeseci, koristi to stalno, iako ti se čini da nema boljitka. Neki put i ne bude odmah. Ali vježbaj vježbe vrata i glave, ako ikako možeš dnevno.
S vratnim dijelom kralježnice nema drugog načina. Operaciju ne preporučaju samo tako ni u donjem dijelu a kamo li u vratnom.
I prati povremeno s rtg snimkama, jednom godišnje ili čak i rjeđe.

nefretiti00
22.02.2007., 10:47
Ne želim te plašiti, ali ukoliko ti bolovi idu preko ramena u ruku i osjećaš trnce u prstima, to je situacija za napraviti EMNG, a onda dalje po potrebi i CT ili MR.

FFE
22.02.2007., 11:50
napravila sam za sad samo obične snimke, u poliklinici Sunce, brzo i nalazi gotovi odmah. 200 kn.
kaže doc da imam malo spondilotičnih i artritičnih deformirajućih promjena. što bi to moglo značiti?

to znaci da imas degenerativne promjene u zglobovima kraljezaka koje se gotovo kod svih javljaju. zbog tih promjena dolazi do promjene statike vratne kraljeznice, zatim do upalnih promjena, a vjerojatno imas i kakvu protruziju diskusa. no, za postaviti pravu dijagnozu potrebne su i CT ili MRI snimke, gdje se moze vidjeti stanje spinalnoga kanala, diskusa izmedju kraljezaka...i onda odi kod dobroga reumatologa-fizijatra, a on se te dalje eventualno uputiti kod kirurga. i naravno, vaza je fizikalna, trening ratnih misica i misica ramenoga obruca...za to ce te uputiti reumatolog.:) eto, tak...

lonicera
27.02.2007., 06:54
na koncu je ispalo da će ipak fizikalnom terapijom problem biti riješen, a ono što mi je najviše pomoglo je medicinski Tempur jastuk!
nakon što sam ga stavila u krevet, kao da mi je isti čas počela prolaziti bol iz ramena..
još osjećam, još idem na terapije, ali izgleda da prolazi.
moram raditi statičke vježbe za vratnu kralježnicu bar jednom dnevno, od sad pa do kraja života ...:o

karota
10.07.2007., 19:27
S obzirom da mi doktorica nije imala vremena objasnit nalaz :( ako ima netko kome se da iscitat ovo i objasnit mi u kratkim crtama bila bi vrlo zahvalna.

Dakle, radi se o rtg kraljesnice i koljena.

Na snimkama L-S kraljeznice u standardnim projekcijama rotacijska dekstrokonveksna skolioza i hiperlordoza.

Rudimentarno rebro lijevo na nivou L1. Pracijalno prijelazni S1,parcijalalna lumbalizacija S1 lijevo uz sup. suzenje najdistalnijeg iv prostora.takoder suspektno suzenje L5-prijelazni S1 iv prostora uz blazu subhondralnu skrelozu pokrovnih ploha trupova, no kako je analiza otezana zbog superpozicije okolnih struktura i mekse tehnike snimanja u slucaju kl indikacija preporuca se ciljana profilna snimkaopisane regije(...)Visnia analiza dostupnih trupova je očuvana.
Profilna snimka ucinjena meksomtehnikom snimanja sto linitira analizu mineralizacije no na AP projekciji mineralizacija prikazanih kraljezaka je u granicama normale.Suspektno suzenje L1-2 iv prostora, a sirina ostalih iv prostora je ocuvana,uz blazu suubhondralnu skrelozu pokrovnih ploha trupova.Juksaartikularna skleroza apofizarnih zglobova od L4 kaudalno.


Na snimkama desnog koljena u 2 projekcije polozaj zglobnih tijela u granicama normale uz ocuvanu sirinu ia prostora i glatke zlobne plohe.Blaza jukstaartikularna skleroza medijalnog kondila tibije i incipijetno ušiljenje interkondilarnih eminencija.U podrucju dorzalnog ruba glave fibule prosirenje dorzalnog korteksa koji je razrijeđene djelomice inhomogene strukture na duljini od oko 8 mm sirine do 4mm, ostre dorzokonveksne konture,djelomice neostrog blijedog skleroticnog ruba prema ostatnoj kosti bez znakova agresivne periostalne reakcije otvorene etiologije.

lahor
10.07.2007., 20:36
Nista strasno, rijec je o laganim degenerativnim promjenama na kraljesnici, i minimalnim degenerativnim promjenama na koljenu. Ne znam koliko godina imas, ali poslije 35. ti jednostavno dolazi do odredjenog "zamora" materijala....

Ne znam jesi li dobila kakvu fizikalnu terapiju i imas li kakvih bolova, ali mozda bi bilo dobro malo poraditi na snazi misica da zglobovi manje trpe.

karota
10.07.2007., 20:45
thx. Imam 25 tek :(

I kicma me ne boli otkako idem na pilates, odnosno boli manje. A na koljno sam pala prije 6 mjeseci i od tad ga osjecam, nekad boli manje nekad vise ali stalno me nesto zeza i bol se spusta u stopalo koje trne...

lahor
10.07.2007., 20:55
Onda logično - nastavi s pilatesom, to je dobar način vježbanja i kralješnica će ti biti zahvalna. Što se tiče koljena - trebao bi ti neki fizioterapeut pokazati par vježbica za kvadriceps, pa ako se problemi nastave i nakon 3 mj. vježbanja to treba detaljnije pogledati.

I ne bediraj se.... nije to ništa tragično, i ja sam imala takve probleme u dvadesetima i sa popriličnom lošom kralješnicom nemam više problema nakon što sam ju "izdresirala".

lahor
10.07.2007., 20:57
A doktoru :flop: zato što si nije dao 2 minute da ti to malo razjasni...

drmed
11.07.2007., 19:52
Premlada si mi za takve probleme!! Koliko imas kilograma ako smijem pitati?

lahor
11.07.2007., 20:27
Nije ti to ništa egzotično, nije ništa premlada, ima toga kao u priči.

drmed
11.07.2007., 20:30
Nije ti to ništa egzotično, nije ništa premlada, ima toga kao u priči.

Kilogrami duso

lahor
11.07.2007., 20:39
Nisam ti ja nikakva duša, a kilogrami imaju veze s tim, ali ne uvijek. Vidjela ja toga na mladim curama bez ikakvih suvišnih kilograma, i molim bez patroniziranja.

drmed
11.07.2007., 21:16
Sta se ljutis odmah! U vecini slucajeva su kilogrami u pitanju

karota
12.07.2007., 09:31
visoka sam 168 i imam oko 61 kg :( jesam se nadebljala par kila u zadnje vrijeme, bila sam dosla do 64 sa 58 ali kroz godinu dana...Sad sam opet na 61.

lahor
12.07.2007., 11:20
Dakle, kilogrami ne bi trebali imati veze s tvojim problemom.

Buraz
11.11.2007., 18:05
Živili,
Dali bi mi netko znao možda rastumačiti RTG nalaz kičme moje majke?


Na rtg vratne kičme, izravnanje fiziol.lordoze.
Sinistrokonveksna skolioza C-TH prijelaza. Diskretan kondenzacija košt. strukture donje trećine trupa C5 uz reaktivnu rubnu osteofitozu C5 C6 te redukciju šir. istog i.v. prostora, te C4 C5. Izrazita dorzalna osteofitoza C5 C6 sa unkartrotskim promjenama.
Cervikalnis pinalni kanal uredan.
Na rtg L S kičme, dekstrokonveksna skolioza te izravnanje fiziol. lordoze TH-L prijelaza. Neravnije pok. plohe te subhondralna skleroza i diskretna rubna osteofiloza L1 L2 i L2 L3 te blaža redukcija širine pripadajućih i.v. prostora. Artroza malih zglobova L5 S1.
Ateroskelrotske promjene abdominalne aorte diskretne u visini L4 segm.

unaprijed hvala

anaxy
11.11.2007., 19:27
Živili,
Dali bi mi netko znao možda rastumačiti RTG nalaz kičme moje majke?unaprijed hvala

Patofiziološke promjene vezane uz stariju dobnu skupinu od 60 - e (kod nekih), a češće od 70 - 80 godine života. Ništa spektakularno osim ako žena s obzirom na te promjene ima protruzije iv diskova ( hrskavice između kralježaka) koje pritišću živac pa može trpiti jake bolove ili čak imati oduzetost jednog od ekstremiteta. Obavezno kontaktirati neurokirurga sa nalazima (rtg, ct, ili MR, EMNG, denzitometrija kostiju)

Buraz
11.11.2007., 20:41
kao prvo, hvala na odgovoru :-)
Kao drugo, majka ima 48 godina. Oduzetosti nema nego ju znaju boljeti leđa jako.

Ivan M.
12.11.2007., 06:33
po ovome, fizijatru i samo terapije..

dariasb
10.08.2008., 11:37
Pozdrav svima! Da li bi mi netko mogao protumačiti ovakav nalaz.

Trupovi kralješaka su u blagoj dekstroskolizi.
Incipijentne su spondilodeg.Promjene LS kralješnice uz reduciranu širinu iv. prostora u segmentu L5-S1.
Stražnja interkorporalna linijka je održana.

Unaprijed hvala na odgovoru!!!!!!!!!!!!

C@rug@
11.09.2008., 11:02
Ako bi mi mogao netko rastumačit ovaj nalaz bio bih zahvalan.:)

Uredna koštana struktura i mineralizacija.
Bez znakova koštane traume ili patološke pregradnje.

Alordoza
Antepozicija trupa C3 kralješka u odnosu na C4 kralješak za 3mm.

Retropozicija trupa C5 u odnosu na C6 kralješak za 3mm.
def.spondiloza
Dorzalniosteofit uz donju pokrovnu plohu trupa C5 i gornju pokrovnu plohu trup C6 kralješka, prominiraju u spinalni kanal.

Također dorzalni osteofit uz donju pokrovnu plohu trupa C6 i gornju pokrovnu plohu trupa C7 kralješka, osteofiti prominiraju u spinalni kanal.

Reduciran i.v. prostor C5/C6 i C6/C7 sa znacima subhondralne skleroze pokrovnih ploha.
Unkartroza.
Mali i.v. zglobovi i spinozni nastavci. b.o.
Na vratnoj kralješniciuznapredovale spondilodeg. promijene.

RedRose5
16.03.2009., 11:08
vide se znakovi politopne intervertebralne osteochondrose, jače izražena spondilotička reakcija, spondilartroza, interspinozna artroza.
A što je ovo? :confused:

RedRose5
16.03.2009., 11:58
kaj god nađem na internetu, to je pravi horor od dijagnoza!

gorak
16.03.2009., 16:07
ukratko, sjebana kralježnica.i ja imam slične dijagnoze. spondiloza,artroza,suženja spinalnih kanala.....u koljenima mi otišle hrskavice ali za sad podnosim....čini mi se da če me prije ili kasnije i kukovi počet pomalo rasturat... ja sam u mlađoj dobi trenirao atletiku,a kasnije sam i rekreativno malo žešče trenirao i ovo su rezultati....sa time moraš naučiti živjeti i pokušaj sačuvat ovakvo stanje kakvo je sada jer tu popravka nema.
koliko imaš godina?

RedRose5
17.03.2009., 06:33
ukratko, sjebana kralježnica.i ja imam slične dijagnoze. spondiloza,artroza,suženja spinalnih kanala.....u koljenima mi otišle hrskavice ali za sad podnosim....čini mi se da če me prije ili kasnije i kukovi počet pomalo rasturat... ja sam u mlađoj dobi trenirao atletiku,a kasnije sam i rekreativno malo žešče trenirao i ovo su rezultati....sa time moraš naučiti živjeti i pokušaj sačuvat ovakvo stanje kakvo je sada jer tu popravka nema.
koliko imaš godina?

u V.mj. ću napuniti 52.. a ti?

gorak
17.03.2009., 10:16
u V.mj. ću napuniti 52.. a ti?

u IV mj. 35 :D. trpiš jake bolove ili? kak to da si otišla na rtg?

RedRose5
18.03.2009., 06:17
pa, zadnjih par mjeseci me boli... moja dr opće prakse me uputila na rentgen i sad ovaj tjedan idem k njoj da vidimo što ću dalje... ponekad popijem ibuprofen i lakše mi je... ponekad su bolovi jaki, ponekad tek onako - da me podsjete

gorak
18.03.2009., 06:27
nakon fizikalne terapije ce ti biti ok.mislim da nije ništa strašno to kod tebe.:top:

dalmacija71
01.04.2009., 09:51
mami mi je nakon snimanja slijedeći nalaz: spondilodeformativne promjene vratne i lumbalne kičme i diskopatije od C-5 do C-7 i od L-3 do L-5 i smanjena mineralizacija prikazanih koštanih dijelova. Što to znači? U zadnje vrijeme je konstanto boli glava i sve kosti. Doktori kažu da je to od zračenja i od kemoterapije. Snimala je glavu. Nalaz je OK.

Orodiel
28.06.2010., 20:48
Da ne otvaram novu temu...

Što je alordoza i može li se (ako da, kako) ispraviti?

Young1
28.06.2010., 21:24
Da ne otvaram novu temu...

Što je alordoza i može li se (ako da, kako) ispraviti?

Alordoza ili hipolordoza znači smanjenje fiziološkog iskrivljenja kralježnice. Nastaje u sklopu degenerativnih promjena i poremećaja u statici kralježnice. Uzmi rengensku sliku sa nalazom i javi se fizijatru koji će ti odrediti terapiju.

Orodiel
28.06.2010., 21:30
Alordoza ili hipolordoza znači smanjenje fiziološkog iskrivljenja kralježnice. Nastaje u sklopu degenerativnih promjena i poremećaja u statici kralježnice. Uzmi rengensku sliku sa nalazom i javi se fizijatru koji će ti odrediti terapiju.

Hvala. :) I zanima me još što je unkofitoza? Ne mogu naći nigdje na netu. :(

Young1
28.06.2010., 21:38
Hvala. :) I zanima me još što je unkofitoza? Ne mogu naći nigdje na netu. :(

To su ti degenerativne promjene na kralješcima

Orodiel
28.06.2010., 21:40
Tnx. :)

julij
29.07.2010., 19:27
Moze li neko da objasni sta ovo tacno znaci? Unaprijed hvala.


RTG LUMBALNE KICME AP I PROFIL I KARLICE


NA UCINJENIM SNIMCIMA LS DIJELA KICMENOG STUBA S PRISUTNE POCETNE SPONDILOTICNE PROMJENE KAO I LAKO SNIZEN IV PROSTOR L5-SI U POSTERIORNOM DIJELU SA SUBHONDRALNOM SKLEROZOM.


NA UCINJENIM SNIMCIMA KOSTIJU KARLICE PRISUTNE DEG PROMJENE NA DESNOM ZGLOBU KUKA U VIDU LAKOG SUZENJA ZGLOBNOG PROSTORA SA SUBHONDRALNOM SKLEROZOM.

Gerta
29.07.2010., 20:44
Moze li neko da objasni sta ovo tacno znaci? Unaprijed hvala.


RTG LUMBALNE KICME AP I PROFIL I KARLICE


NA UCINJENIM SNIMCIMA LS DIJELA KICMENOG STUBA S PRISUTNE POCETNE SPONDILOTICNE PROMJENE KAO I LAKO SNIZEN IV PROSTOR L5-SI U POSTERIORNOM DIJELU SA SUBHONDRALNOM SKLEROZOM.

NA UCINJENIM SNIMCIMA KOSTIJU KARLICE PRISUTNE DEG PROMJENE NA DESNOM ZGLOBU KUKA U VIDU LAKOG SUZENJA ZGLOBNOG PROSTORA SA SUBHONDRALNOM SKLEROZOM.

Blaže degenerativne promjene koje su posljedica starenja. Mogu uzrokovati bolove u leđima i desnom kuku.
Sve u svemu, ništa značajno.

player 1
27.08.2010., 13:42
"pokazuje blagu progresiju spondiltoske promjena za dob neprimjerenih (19) uz diskretnu skoliozu te suzenje 4.prostora L5/S1"
moze li mi malo bolje ovo objasniti ono laicki, i zanima me da li se moguce baviti sportom uz ovo

Andrej12
30.09.2010., 18:48
Unaprijed se zahvaljujem!

Nakon vec trpljenih bolova u kukovima(ponajvise desnom) te bolovima u ledjima(oko lopatice i vrata) odlucio sam potraziti pomoc.

Nalaz je sljedeci :

RTG KRALJEZNICE:
Na prikazanom dijelu vratne, Th i lumb. kraljeznice visina trupova kralježaka je primjerena.Širina iv. prostora očuvana kao i stražnja interkorporalna linija.
Vidljiva je početna deformirajuca spondiloza cijele kraljeznice, izravnata fiz. lordoza. cerv. kraljeznice, blaza Th kifoza, te blaza S skolioza torakolumb. kraljeznice.

RTG zdjelice:

Primjerena struktura i mineralizacija prikazanog skeleta.
Zglobne pukotine koksofemoralnih zglobova blaze suzene s diskretnom naglasenom subhondoralnom sklerozom krovova acetabuluma.

Bavim se sportom koji uključuje velika opterećena kraljeznice,dosta saginjanja i podizanja tereta, pa me zanima moglu li se dalje baviti sa tim sportom (akrobatski rock n roll). Link za prikaz sporta :http://www.youtube.com/watch?v=VNipaNfPrOk

Gerta
30.09.2010., 22:05
Naravno da možeš - ako je suditi po nalazu, naravno, bitno je pravilno trenirati, paziti na opterećenja, izvođenje pokreta, zagrijavanje i sve te stvari vezano uz sportske treninge općenito.

Promjene koje su opisane na osnovu snimaka su degenerativne prirode, odnosno nastale starenjem i "trošenjem" kostiju, vide se već i kod mlađih osoba (iza 20-te), a kod tebe su tek slabo izražene.

Fizičko opterećenje može pojačati pojavljivanje takvih promjena, ali s druge strane tjelovježbom se ojača muskulatura koja je bitna da se smanje bolovi nastali takvim promjenama na kostima tako da to nije razlog za prestanak treninga.

Andrej12
03.10.2010., 08:03
Hvala puno!

nightsider9
11.10.2010., 15:42
evo imam jedno pitanje ako moze odgovor, laicko objasnjenje......
snimka zdjelice - umjerene deg. promjene zglobnih tijela oka kuka kao i SI zglobova obostrano blaze reduciranih i. a. prostora difuzno neszo jace kranijalnih polovina oba kuka skleroticnih krovova acetabuluma. upodrucju donjeg ramusa pubicne kosti lijevo promjenjena kostana struktura na arealu oko 5cm nesto transparentnij skleroticna ruba- doima se benigno - ranija trauma, manej vijerojatno aneurizmatska kostana cista - ranije ucinjene snimke?

unaprijed hvala

ema007
11.10.2010., 21:50
evo imam jedno pitanje ako moze odgovor, laicko objasnjenje......
snimka zdjelice - umjerene deg. promjene zglobnih tijela oka kuka kao i SI zglobova obostrano blaze reduciranih i. a. prostora difuzno neszo jace kranijalnih polovina oba kuka skleroticnih krovova acetabuluma. upodrucju donjeg ramusa pubicne kosti lijevo promjenjena kostana struktura na arealu oko 5cm nesto transparentnij skleroticna ruba- doima se benigno - ranija trauma, manej vijerojatno aneurizmatska kostana cista - ranije ucinjene snimke?

unaprijed hvala

Forumaš GSM je na jednoj temi napisao da 13.10 neurokirurg Saftić odgovara na pitanja na besplatni telefon preko časopisa Doktor u kući.
Kupi te novine i pitaj neurokirurga, i to odličnog neurokirurga.

ante dumbledore
11.10.2010., 22:22
Forumaš GSM je na jednoj temi napisao da 13.10 neurokirurg Saftić odgovara na pitanja na besplatni telefon preko časopisa Doktor u kući.
Kupi te novine i pitaj neurokirurga, i to odličnog neurokirurga.

Malo si fulao :D ovo nije slučaj za neurokirurga

Gerta
11.10.2010., 22:29
evo imam jedno pitanje ako moze odgovor, laicko objasnjenje......
snimka zdjelice - umjerene deg. promjene zglobnih tijela oka kuka kao i SI zglobova obostrano blaze reduciranih i. a. prostora difuzno neszo jace kranijalnih polovina oba kuka skleroticnih krovova acetabuluma. upodrucju donjeg ramusa pubicne kosti lijevo promjenjena kostana struktura na arealu oko 5cm nesto transparentnij skleroticna ruba- doima se benigno - ranija trauma, manej vijerojatno aneurizmatska kostana cista - ranije ucinjene snimke?

unaprijed hvala

Pojednostavljeno - opisane su degenerativne promjene kostiju zdjelice i kukova, znači one koje nastaju starenjem, ništa drastično.

Ova promjena na pubičnoj kosti ne spada u degenerativne promjene, kao što je napisano najvjerojatnije je dobroćudne prirode, ali za točnije izjašnjavanje potreban je podatak je li bilo kakvih ozljeda u toj regiji, odnosno još bolje ako postoje stare snimke (od prije par godina), da se vidi postoji li ta promjena i na njima ili je novonastala.

ema007
11.10.2010., 22:47
Malo si fulao :D ovo nije slučaj za neurokirurga

Pa vjerujem da zna "očitati" rtg kukova ili to doista znaju samo ortoped i fizijatar?

GSM
11.10.2010., 23:38
To definitivno nije njegov posao niti podrucje interesa :)

nightsider9
18.10.2010., 00:39
Pojednostavljeno - opisane su degenerativne promjene kostiju zdjelice i kukova, znači one koje nastaju starenjem, ništa drastično.

Ova promjena na pubičnoj kosti ne spada u degenerativne promjene, kao što je napisano najvjerojatnije je dobroćudne prirode, ali za točnije izjašnjavanje potreban je podatak je li bilo kakvih ozljeda u toj regiji, odnosno još bolje ako postoje stare snimke (od prije par godina), da se vidi postoji li ta promjena i na njima ili je novonastala.

hvala puno

astana
02.11.2010., 12:50
Je li mi možete malo razjasniti stvar:

Na stand.sn. Th kralješnice naznačena je dekstrokonveksna skolioza u proksimalnom dijelu uz blažu arkuarnu kifozu. Trup Th 11 kralješka je nešto niži sa desne strane i blago anteklinast kao i trup Th 12 kralješka. Manje Schmorlove hernije pokrovnih ploha trupova srednjih i donjih torakalnih kralješaka.

Blaža dekstrokonveksna rotaciona skolioza torakolumbalnog prijelaza i proksimalnog dijela lumbalne kralješnice. Početna hondroza segmenta L4-5 i L5-S1.

Hvala unaprijed.

23danijela
26.12.2010., 20:41
Imam 23 godine i molim da mi netko rastumači ovaj rtg nalaz:
Na stand. snimkama vratnog segmenta kralježnice umjerena redukcija lordoze u srednjoj i donjoj trećini.

Na snimkama torakalnog segmenta kralježnice lijevostrana skolioza uz primjerenu visinu trupova i širinu i.v. prostora.
na stand. snimkama lumbalnog segmenta kralježnice blaga desnostrana skolioza distalnog kaudalnog dijela.
Održana je lordoza kao i stražnja interkorporalna linija.

LeSto
03.01.2011., 21:44
to bi ti bilo (laički) da ti je kralježnica u torakalnom djelu (grudni tj gornji dio ) savijena u jednu stranu a u lumbalnom (donjem djelu) savijena u drugu stranu. znači kralježnica ti nije ravna već je S oblika.

Miro H
05.01.2011., 09:38
Molio bi nekoga za objašnjenje ovog nalaza:

"Na standardnim sn. LS kralježnice reducirana je lumbalna lordoza. Diskretna dorzopozicija L5 u odnosu na S1. Obzirom da je snimka asimetrična preporuča se učiniti ciljanu profilnu snimku spomenutog segmenta. Početna hondroza u istom nivou. Punktioformne lateralne paravertebralne kalcifikacije u nivou TH12-L1."

Kolko sam shvatio reducirana lumbalna lordoza je smanjenje zakrivljenosti kralježnice, odnosno kralježnica nije savijena prema natrag kolko bi trebala. Dorzopozicija piše da je pomak kralješka. Što to znači, kako se to može srediti? Ovo ostalo ne razumijem.
Išao sam na 10 terapija i vježbam doma već 2 mjeseca, manje-više redovito (4-5 puta tjedno), međutim ne vidim neke veće pomake. Sad čekam još jednu seansu terapija od 10 puta. Zanima me što još mogu sam raditi i na što treba paziti uz ovakvu dijagnozu da bude bolje? Plivanje, da - ne?

OOOOOOO
13.05.2011., 22:57
ovako..zanima me da li mi netko tko se razumije moze ocitat nalaz vratne kraljeznice,vazno i hitno mi je a dr mi je nangodisnjem cijeli drugi tj

blaze reducirana fiziloska lordoza cervikalne kraljeznice
trupovi cervikalne kraljeznice odrzane su visine.aiv prostori ocuvani
dorzalna interkorporalna linija prati se kontinuirano
promjene unkovertebralne artroze od visine C4 do C6 kraljeska

Piggy
13.05.2011., 23:30
Kralježnica vam je malo "ostarila" prije vremena. Kakve su vam smetnje? Sjedite li puno?

Gerta
14.05.2011., 06:58
ovako..zanima me da li mi netko tko se razumije moze ocitat nalaz vratne kraljeznice,vazno i hitno mi je a dr mi je nangodisnjem cijeli drugi tj

blaze reducirana fiziloska lordoza cervikalne kraljeznice
trupovi cervikalne kraljeznice odrzane su visine.aiv prostori ocuvani
dorzalna interkorporalna linija prati se kontinuirano
promjene unkovertebralne artroze od visine C4 do C6 kraljeskaPrva rečenica znači da je blaže izravnata kralježnica u vratnom dijelu (normalno je malo savinuta) - može biti stvar držanja ili ako imaš bolove stvar antalgičnog položaja, odnosno onoga u kojem te manje boli.
Druga i treća rečenica opisuju uredan nalaz, odnosno da nema pomaka trupova kralježaka naprijed ili nazad što bi moglo dovesti do nestabilnosti ili pritiska na kralježničnu moždinu.
I.v. prostori su uredne šririne, što je bitno jer degenerativne promjene diskova započinju sa gubitkom širine tih prostora i promjenama na pokrovnim plohama kralježaka što nije opisano, a na kraju mogu dovesti do hernije diska (iako se zna dogoditi da do hernije diska dođe i kod uredne širine tih prostora to je manje vjerojatno, osobito što nema drugih promjena - inače se hernija diska ni ne vidi standardnom snimkom nego je potreban MR).
Ove promjene unkovertebralnih zglobova koje su opisane su prve degenerativne promjene koje se razvijaju na vratnoj kralježnici i nisu neuobičajene u kasnim 20-tima, tj. ranim 30-tima (ako se ne varam tu si negdje s godinama). Mogu pritiskati na živce i dovesti do problema (npr. bolovi u rukama), ali nekog posebnog liječenja i nema, eventualno fizikalna terapija i vježbe .

OOOOOOO
15.05.2011., 14:31
Kralježnica vam je malo "ostarila" prije vremena. Kakve su vam smetnje? Sjedite li puno?
bas suprotno...stalno sam na nogama,imam bebu od 4mj i da hocu ne mozes sjedit uz nju..sjedim jedino valjda kad rucam za stolom onh 10-15min i kad sjednem ovako za kompjuter,inace sam u pokretu po cijeli dan skoro.
a smetnje imam ozbiljne zato me i brine sve to..malo malo mi se javljaju vrtoglavice,zanosenje po cijeli dan,ustvari pozli mi,tutnjanje imam jako u usima,mraci mi se pred ocima,sve se vrti oko mene,pritisak u glavi,nemam snage ako lezim dici glavu centimetar sa jastuka,i sve to popraceno jakom mucninom i povracanjem,samo ne izgubim svijest..a ako sam na nogama rusi me,i nemam snage stajat,to mi se pocelo cesto desavat,sad zadej pute u snu odjednom me probudi tutnjanje vrtoglavica strasna i malaksalost toliko da jedva mogu ista reci.to mi se pocelo cesto javljat od kad sam rodila.i prije je jedno 3,4 puta u zadnje 3,4 god ali sad i po par puta mjesecno.napravila sve nalaze,krvna slika perfektna,audioloski pregled uredan,mislili da nije centar za ravnotezu poremecen ali je ok,neurooski isto ok,jedino ako neki cvorici na vratnoj k i moze biti od toga,ali niste nije definirano..slikala i vratnu k sad ali i dalje mi se javljalo,tako da moram opet na daljnju obradu kod neurologa da vidimo sta dalje.mene inace vratna k boli ako nesto teze nosim,npr malog ako 10ak min vec nosim za poludit me trgat pocne,trne mi vrat,kao toplina prolazi,jako neugodno,i kad sjedim npr na stolici a nisam naslonjena,ili ovako za kompjuterom.tako da sam na cudu u strahu zivim kad ce me opet ulovit,gdje ce me ulovit,ocu se srusit,imam to malo dijete,nije bas ugodna situacija

Prva rečenica znači da je blaže izravnata kralježnica u vratnom dijelu (normalno je malo savinuta) - može biti stvar držanja ili ako imaš bolove stvar antalgičnog položaja, odnosno onoga u kojem te manje boli.
Druga i treća rečenica opisuju uredan nalaz, odnosno da nema pomaka trupova kralježaka naprijed ili nazad što bi moglo dovesti do nestabilnosti ili pritiska na kralježničnu moždinu.
I.v. prostori su uredne šririne, što je bitno jer degenerativne promjene diskova započinju sa gubitkom širine tih prostora i promjenama na pokrovnim plohama kralježaka što nije opisano, a na kraju mogu dovesti do hernije diska (iako se zna dogoditi da do hernije diska dođe i kod uredne širine tih prostora to je manje vjerojatno, osobito što nema drugih promjena - inače se hernija diska ni ne vidi standardnom snimkom nego je potreban MR).
Ove promjene unkovertebralnih zglobova koje su opisane su prve degenerativne promjene koje se razvijaju na vratnoj kralježnici i nisu neuobičajene u kasnim 20-tima, tj. ranim 30-tima (ako se ne varam tu si negdje s godinama). Mogu pritiskati na živce i dovesti do problema (npr. bolovi u rukama), ali nekog posebnog liječenja i nema, eventualno fizikalna terapija i vježbe .

hvala na odg..
znaci nije bas nalaz tako los.da imam rane 30te..pretpostavljam da mi neki zivac pritisce i zato mi dolazi slabo kako sam gore navela..sta mi je ciniti dalje?

Gerta
15.05.2011., 20:05
bas suprotno...stalno sam na nogama,imam bebu od 4mj i da hocu ne mozes sjedit uz nju..sjedim jedino valjda kad rucam za stolom onh 10-15min i kad sjednem ovako za kompjuter,inace sam u pokretu po cijeli dan skoro.
a smetnje imam ozbiljne zato me i brine sve to..malo malo mi se javljaju vrtoglavice,zanosenje po cijeli dan,ustvari pozli mi,tutnjanje imam jako u usima,mraci mi se pred ocima,sve se vrti oko mene,pritisak u glavi,nemam snage ako lezim dici glavu centimetar sa jastuka,i sve to popraceno jakom mucninom i povracanjem,samo ne izgubim svijest..a ako sam na nogama rusi me,i nemam snage stajat,to mi se pocelo cesto desavat,sad zadej pute u snu odjednom me probudi tutnjanje vrtoglavica strasna i malaksalost toliko da jedva mogu ista reci.to mi se pocelo cesto javljat od kad sam rodila.i prije je jedno 3,4 puta u zadnje 3,4 god ali sad i po par puta mjesecno.napravila sve nalaze,krvna slika perfektna,audioloski pregled uredan,mislili da nije centar za ravnotezu poremecen ali je ok,neurooski isto ok,jedino ako neki cvorici na vratnoj k i moze biti od toga,ali niste nije definirano..slikala i vratnu k sad ali i dalje mi se javljalo,tako da moram opet na daljnju obradu kod neurologa da vidimo sta dalje.mene inace vratna k boli ako nesto teze nosim,npr malog ako 10ak min vec nosim za poludit me trgat pocne,trne mi vrat,kao toplina prolazi,jako neugodno,i kad sjedim npr na stolici a nisam naslonjena,ili ovako za kompjuterom.tako da sam na cudu u strahu zivim kad ce me opet ulovit,gdje ce me ulovit,ocu se srusit,imam to malo dijete,nije bas ugodna situacijahvala na odg..
znaci nije bas nalaz tako los.da imam rane 30te..pretpostavljam da mi neki zivac pritisce i zato mi dolazi slabo kako sam gore navela..sta mi je ciniti dalje?

Ne bih rekla (bar prema opisu RTG snimke) da su ti te smetnje od vratne kralježnice. Eventualni pritisak koji unkovertebralna artroza može raditi na živce dovodi do smetnji od vrata na niže (trnci u rukama i sl.).
Svakako odi na kontrolu kod neurologa i objasni smetnje kao što si objasnila ovdje.
Vjerojatno ti slijedi color doppler karotidnih i vertebralnih arterija jer promjene na njima mogu eventualno dovesti do takvih simptoma, no ti si još premlada da bi se očekivale nekakve ozbiljnije promjene na arterijama - ali treba provjeriti.
Dobro bi bilo učiniti i MR mozga da se vidi postoji li nekakav morfološki razlog, tj. promjena na mozgu koja bi mogla dovesti do smetnji.
Pitanje je također i neke opće iscrpljenosti (bez obzira na urednu krvnu sliku) - imaš malu bebu, sto obaveza (meni je daleko napornije bilo na porodiljnom nego kad sam počela raditi), koliko uopće stigneš redovito jesti, spavati.... možda ti se takav tempo trenutno već i čini normalan, ali vjeruj mi nije....itekako te to može slomiti.
Možda bi čak bilo dobro konzultirati i endokrinologa te fizijatra.

OOOOOOO
15.05.2011., 22:13
Ne bih rekla (bar prema opisu RTG snimke) da su ti te smetnje od vratne kralježnice. Eventualni pritisak koji unkovertebralna artroza može raditi na živce dovodi do smetnji od vrata na niže (trnci u rukama i sl.).
Svakako odi na kontrolu kod neurologa i objasni smetnje kao što si objasnila ovdje.
Vjerojatno ti slijedi color doppler karotidnih i vertebralnih arterija jer promjene na njima mogu eventualno dovesti do takvih simptoma, no ti si još premlada da bi se očekivale nekakve ozbiljnije promjene na arterijama - ali treba provjeriti.
Dobro bi bilo učiniti i MR mozga da se vidi postoji li nekakav morfološki razlog, tj. promjena na mozgu koja bi mogla dovesti do smetnji.
Pitanje je također i neke opće iscrpljenosti (bez obzira na urednu krvnu sliku) - imaš malu bebu, sto obaveza (meni je daleko napornije bilo na porodiljnom nego kad sam počela raditi), koliko uopće stigneš redovito jesti, spavati.... možda ti se takav tempo trenutno već i čini normalan, ali vjeruj mi nije....itekako te to može slomiti.
Možda bi čak bilo dobro konzultirati i endokrinologa te fizijatra.

neurologa sam vec rijesila kako sam napisala i sve ok sa neuroloske strane mi rekli,sad me opet salje,sta ce dalje biti:ne zna:i gdje ce me neurolog poslat..svakako to bi se moralo rijesit i otkrit od cega je jel ne smijem zapustit to,ipak sam po ppl dana sama sa bebom i uvijek strahujem kad ce me ulovit,kao i svaku vecer kad idem leci oce me opet u snu ulovit taj gadan osjecaj i slabost,poslije toga sam koma,mrtvo tijelo,premorena nemam snage nis,veliki san me lovi,nekad hladnoca iako nije hladno.sta se tice endokrinologa obilazim ga cesto,vec 16 god uzimam lijekove za sttitnjacu i sve je pod kontrolom,bila i tamo isto hormoni u granicama normale,nisu mi se cak ni u trudnoci poremetili kako znaju,jedino fizijatru to me jos niko nije poslao.a najgore mi je sta sad za neurologa moram cekat sve tamo do 8,9mj a ja moram to kao hitno obavit

Gerta
15.05.2011., 22:25
Nemoj čekat tako dugo. jednom kad ti bude tako loše neka te netko odveze na neurološki hitni prijem (ne bi te trebali otepst, tamo koliko ja bar imam iskustva sve doista pregledaju - čak i one kojima doista nije ništa, a tebi bar po opisu i nije dobro).
Ako ništa drugo barem će se obrada ubrzat - vjerojatno će te poslat na hitni CT mozga (za isključenje nekih akutnih zbivanja, MR-om se vide i sitnije promjene, ali one grublje koje i jesu za hitno rješavanje se vide i CT-om).

OOOOOOO
15.05.2011., 22:44
Nemoj čekat tako dugo. jednom kad ti bude tako loše neka te netko odveze na neurološki hitni prijem (ne bi te trebali otepst, tamo koliko ja bar imam iskustva sve doista pregledaju - čak i one kojima doista nije ništa, a tebi bar po opisu i nije dobro).
Ako ništa drugo barem će se obrada ubrzat - vjerojatno će te poslat na hitni CT mozga (za isključenje nekih akutnih zbivanja, MR-om se vide i sitnije promjene, ali one grublje koje i jesu za hitno rješavanje se vide i CT-om).

voljela bi da mog sve odjednom obavit ili bar kratkom roku jel iovako uvijek moram malog pustat na cuvanje a to mi je muka.
na uputnici mi pise da se opet ponavljalo mi u par navrata,da se ne osjecam bas dobro,po cijele dane mene zanosi ako samo malo spustim samo glavu,zuji u usima ali njih to ne interesira,ne smatraju da moram hitno bit primljena

Gerta
15.05.2011., 22:52
voljela bi da mog sve odjednom obavit ili bar kratkom roku jel iovako uvijek moram malog pustat na cuvanje a to mi je muka.
na uputnici mi pise da se opet ponavljalo mi u par navrata,da se ne osjecam bas dobro,po cijele dane mene zanosi ako samo malo spustim samo glavu,zuji u usima ali njih to ne interesira,ne smatraju da moram hitno bit primljena

Ma te uputnice ionako gleda administrativno osoblje :rolleyes:, a doista i nije nužno da te hitno prime na ležanje u bolnicu. Ali hitni prijem je nešto drugo - ambulanta u kojoj pregledavaju nenaručene pacijente sa akutnom problematikom.
Znači tamo ne ideš zato što ti je već dugo loše, nego zato što ti je taj dan baš jako loše. I pregledat će te jer moraju. A naravno ponesi i dotadašnje nalaze - tako da ćeš ujedno obaviti neurološku kontrolu.
Ne znam gdje si i u koju bolnicu ideš, ali koliko imam iskustva uglavnom takvi slučajevi završe odmah na hitnom CT-u, ili ih naruče kroz dnevnu bolnicu u neki raniji termin.

OOOOOOO
15.05.2011., 23:01
Ma te uputnice ionako gleda administrativno osoblje :rolleyes:, a doista i nije nužno da te hitno prime na ležanje u bolnicu. Ali hitni prijem je nešto drugo - ambulanta u kojoj pregledavaju nenaručene pacijente sa akutnom problematikom.
Znači tamo ne ideš zato što ti je već dugo loše, nego zato što ti je taj dan baš jako loše. I pregledat će te jer moraju. A naravno ponesi i dotadašnje nalaze - tako da ćeš ujedno obaviti neurološku kontrolu.
Ne znam gdje si i u koju bolnicu ideš, ali koliko imam iskustva uglavnom takvi slučajevi završe odmah na hitnom CT-u, ili ih naruče kroz dnevnu bolnicu u neki raniji termin.

nisam mislila na lezanje u bolnicu nego samo preglede..joj jos bi mi samo i to falilo:( u 3.mj kad mi je bilo lose taj put mi je bilo najgore i najduze trajalo oko 17h me ulovilo i do ponoci mi je tako bilo slabo da je to strasno bilo,nikad tako dugo.a san me iza toga i drhtavica jaka ulovila,mislim da bi bila pola dana bez problema prespavala.i drugi dan sam odmah isla na pregled kao hitno.pisalo mi tako na uputnici,i cekala sam vise od 3h da dodjem na red

Gerta
15.05.2011., 23:17
nisam mislila na lezanje u bolnicu nego samo preglede..joj jos bi mi samo i to falilo:( u 3.mj kad mi je bilo lose taj put mi je bilo najgore i najduze trajalo oko 17h me ulovilo i do ponoci mi je tako bilo slabo da je to strasno bilo,nikad tako dugo.a san me iza toga i drhtavica jaka ulovila,mislim da bi bila pola dana bez problema prespavala.i drugi dan sam odmah isla na pregled kao hitno.pisalo mi tako na uputnici,i cekala sam vise od 3h da dodjem na red

Pa za čekanje se nažalost moraš pripremiti...hitne neurološke ambulante su uvijek prepune (osobito pri određenim biometeorološkim prilikama kada je npr. daleko veće frekvencija moždanog inzulta nego uobičajeno) tako da odmah na red dolaziš jedino ako je visoki stupanj hitnosti (koma, epi napad i sl.).

Oznaka hitno na uputnici ne znači kako pacijenti često misle da dolaziš odmah na red, već da stanje zahtijeva pregled bez naručivanja. A medicinsko osoblje u prijemnoj ambulanti mora napraviti trijažu koga se mora primiti odmah, a tko može pričekati a čekaonici. Ali će te ipak pregledati.

Da ti to usporedim npr. sa hitnom traumatološkom ambulantom - ako je netko npr. porezao se, polomio ili iščašio nešto dolazi kao hitni pacijent i pregledat će se taj dan, ali nije životno ugrožen i može pričekati za razliku od npr.osobe sa prostrijelnom ranom ili politraumom kod koje se sumnja na teže unutrašnje ozljede.

Eto, moj savjet je da pokušaš tako ako ti je loše, samo što se moraš pripremiti na čekanje (ili ne..ovisi kakve sreće budeš taj dan).

OOOOOOO
15.05.2011., 23:22
Pa za čekanje se nažalost moraš pripremiti...hitne neurološke ambulante su uvijek prepune (osobito pri određenim biometeorološkim prilikama kada je npr. daleko veće frekvencija moždanog inzulta nego uobičajeno) tako da odmah na red dolaziš jedino ako je visoki stupanj hitnosti (koma, epi napad i sl.).

Oznaka hitno na uputnici ne znači kako pacijenti često misle da dolaziš odmah na red, već da stanje zahtijeva pregled bez naručivanja. A medicinsko osoblje u prijemnoj ambulanti mora napraviti trijažu koga se mora primiti odmah, a tko može pričekati a čekaonici. Ali će te ipak pregledati.

Da ti to usporedim npr. sa hitnom traumatološkom ambulantom - ako je netko npr. porezao se, polomio ili iščašio nešto dolazi kao hitni pacijent i pregledat će se taj dan, ali nije životno ugrožen i može pričekati za razliku od npr.osobe sa prostrijelnom ranom ili politraumom kod koje se sumnja na teže unutrašnje ozljede.

Eto, moj savjet je da pokušaš tako ako ti je loše, samo što se moraš pripremiti na čekanje (ili ne..ovisi kakve sreće budeš taj dan).

je tako je...kuzim...:mig: tnx na odg

stihaa
16.05.2011., 09:30
i ja imam sličan problem sa vrtoglavicama i pritiskom u glavi i ušima.

RTG nalaz

hiperlordoza proksimalnog odsječka a diskretno izravnanje fiziološke lordoze distalnog odsječka: Trupovi kralješaka primjerene visine, redukcija širine i.v. prostora C5,6. Unkartrotske promjene od C3 distalno. Cervikalni spinalni kanal uredan. Nema znakova formiranja vratnih rebara, rubne uzure i diskretna osteofitoza I kostotransverzalnog zgloba lijevo.

Jeli moguće da su vrtoglavice i pritisak uzrokovani kralješnicom? dobila sam neke vježbe na papiru da vježbam doma. Imam 33 god.

Gerta
16.05.2011., 18:36
i ja imam sličan problem sa vrtoglavicama i pritiskom u glavi i ušima.

RTG nalaz

hiperlordoza proksimalnog odsječka a diskretno izravnanje fiziološke lordoze distalnog odsječka: Trupovi kralješaka primjerene visine, redukcija širine i.v. prostora C5,6. Unkartrotske promjene od C3 distalno. Cervikalni spinalni kanal uredan. Nema znakova formiranja vratnih rebara, rubne uzure i diskretna osteofitoza I kostotransverzalnog zgloba lijevo.

Jeli moguće da su vrtoglavice i pritisak uzrokovani kralješnicom? dobila sam neke vježbe na papiru da vježbam doma. Imam 33 god.

Može i ne mora ....nažalost često u medicini bude tako.:mig:

Nisu ni kod tebe neke izraženije degenerativne promjene, nego mislim da je više problem u samoj izmijenjenoj zakrivljenosti (pri čemu je gornji dio previše, a donji premalo zakrivljen) što može dovesti do grča i napetosti paravertebralne muskulature, odnosno mišića uz kralježnicu, a to pak dovesti do pritiska na vertebralne arterije koje većim dijelom krvlju opskrbljuju područje malog mozga - što onda zbog slabijeg protoka može dovesti do takvih simptoma.
Zato vježbe i jesu dobre jer se jačanjem mišića održava njihov normalan tonus i smanjuju se tegobe.

To je ono što bih ja recimo mogla izvući iz opisa RTG - naravno, za pravu obradu bitno je i da te netko pregleda i sl. (odnosno ostavljam si otvorenu mogućnost da sam u krivu :D)

stihaa
17.05.2011., 10:35
..

Hvala:), a ništa probati ću sa vježbama par tjedana.

art123
22.05.2011., 19:05
Molim da mi netko odgovori na dobiveni nalaz vratne kralješnjice, bila bih mu zahvalna.
nalaz:

Vidi se hipolordoza diskretna dorzopozicija trupa C5.
Uži i.v. prostor C5C6 sa znacima i.v. osteohondroze.
Anteriorni osteofiti C5-C7, dorzalni trupa C5 kralješka.
Prediskalno kalcifikat u prednjem longitudinalnom ligamenu C5,C6.

helokin
24.05.2011., 19:49
Da li bi mi netko mogao protumačiti RTG nalaz TH kraljeznice:

Na standarnim snimkama Th dijela kralježnice vidi se laka sinistrokonveksna skolioza, naznačena Th kifoza, te sasvim diskretne
promjene u smislu deformirajuće spondiloze, dok su trupovi kralježaka iako niži, mineralizacijom u normalnim granicama, srednje
i distalne trećine udubljenih, ili kao plitko "izrovanih", centralnim Schmorlovim hernijacijama i.v. diskova, a svi i.v. prostori lako
su suženi.

zmayo
17.06.2011., 22:34
kaj znači:
vratna kralježnica-hipolordoza uz sinistrokaveksnu rotacionu skoliozu.Trupovi C kralježaka primjerene visine,uredne koštane strukture i mineralizacije,oštro ocrtanih i glatkih pokrovnih ploha uz vrlo diskretnu početnuu dorzalnu rubnu spondilofitozu trupa C6 i C7 kralješka.
TCD VB sliva pokazuje reduciranu hemodinamiku kroz lijevu VA.

Traženi nalazi zbog učestalih glavobolja i vrtoglavica.
Hvala..

strawberry99
18.06.2011., 09:23
Zbog slabosti i niskog tlaka bila sam upućena u neurološku ambulantu, a
odatle i po neikm pretragama.
RTG vratne kralježnice: IV prostor C2-C3, te od C5-TH1 su suženi dorzalno,
vidljiva blaža ventralna ušiljenja korpusa kralježaka C4 I C5 i artroza.
EEG: Nalaz je difuzno dizritmički i iritativno promijenjen, poglavito obostrano
FCT, paroksizama nema, na HV analogne promjene.
Za moju neurologicu neurološki status je uredan.
Preporuča fizijatra zbog kralježnice, te CT mozga i TCD zbog glavobolje.
Inače, glavobolja se manifestira na način da imam osjećaj kao da glava trne.
Nalaz ORL je uredu, na alergeološkoj sam obradi.
Ponekad osjetim i trnce u rukama i nogama.
Ima li tko kakva iskustva s tim ili sličnim pa da podijeli iskustva sa mnom.
Pozdrav.

margoth.
10.08.2011., 21:45
"snimka torakalne kralježnice učinjena u dva smijera pokazuje blagu rotaciju kralježaka i početnu desnostranu skoliozu u desnoj trećini.
trupovi kralješalka primjerene su visine i oblika. blaže suženje i.v. prostora u srednjoj distalnoj trećini sa početnim formiranjem sitnih prednjih osteofita.
profilna slika sternuma pokazuje urednu koštanu strukturu i mineralizaciju bez znakova patološke pregradnje."

snimka je načinjena nakon što su se počeli javljati povremeni bolovi u kralježnici između lopatica te u prsnoj kosti.
upućena sam fizijatru koji je rekao da je nalaz u skladu s godinama /40+/
i da ne treba nikakva terapija.

sad, nakon par mjeseci bolovi se intenziviraju i postaju skoro svakodnevni
pa me opet šalju fizijatru ?!
meni je to sve skroz čudno jer bolove sve teže podnosim, čine me nervoznom i dekoncentriranom i nije mi jasno da je to moguće od nalaza koji je kao ok.

inače, ujutro kad se probudim osjećam pritisak u prsima,
ukočen mi je čitav prsni koš, ali mi pomaže razgibavanje.
međutim kroz dan se ponovo javlja bol.
nekad u prsima kao tupa bol ili lagani pritisak.
češće u kralježnici, po hrptu između lopatica. nekad me kralješci bole i na dodir.

ima netko ideju
ili savjet što da radim?

Nicole_Lilly
11.08.2011., 09:45
Može li mi netko, molim vas, ukratko samo objasniti što nalazi kažu? Do doktora ne mogu prije idućeg tjedna, na godišnjem je. Otac mi trpi bolove u lijevom predjelu križa i preponi, na temelju toga smo bili poslani na RTG.

RTG LS kralježnice pokazuje blažu dekstrokonveksnu devijaciju osovine L kralježnice uz slabije mineralizirane trupove prikazanih kralješaka koji su dijelom parcijalno kolabirani (posebice trup L1 te L3 - oblikovani po tipu osteoporotičnog kralješka stupanj II po Genantu).
Suženje širine gotovo svih i.v. prostora s masivnom ventrolateralnom osteofitozom i opsežnim degenerativnim promjenama malih zglobova.

RTG zdjelice s prikazom proksimalnih dijelova oba femura pokazuje suženje širine zglobnih prostora oba koksofemoralna zgloba simetrično. Održan je konveksitet glava oba femura. Inkrustacije vapnom prikazanih krvnih žila.

zmayo
11.08.2011., 16:26
primjetio sam da ovdje ljudi ostavljaju svoja pitanja i probleme ali da nitko ne odgovara.

margoth.
11.08.2011., 21:43
primjetio sam da ovdje ljudi ostavljaju svoja pitanja i probleme ali da nitko ne odgovara.

izgleda da nema nijednog ortopeda na forumu :)

dotarago
23.10.2011., 16:36
Molim da mi netko odgovori na dobiveni nalaz vratne kralješnjice, bila bih mu zahvalna.
nalaz:

Vidi se hipolordoza diskretna dorzopozicija trupa C5.
Uži i.v. prostor C5C6 sa znacima i.v. osteohondroze.
Anteriorni osteofiti C5-C7, dorzalni trupa C5 kralješka.
Prediskalno kalcifikat u prednjem longitudinalnom ligamenu C5,C6.

To što ste naveli su degenerativne promjene na vratnoj kralježnici. Imate li kakve neurološke promjene (trnci niz ruke, gubitak osjeta, jaki bolovi)?
Trebali bi napraviti MR snimke vratne kralježnice a u slučaju bolova u rukama i ramenima i EMNG gornjih ekstremiteta.

dotarago
23.10.2011., 17:01
Može li mi netko, molim vas, ukratko samo objasniti što nalazi kažu? Do doktora ne mogu prije idućeg tjedna, na godišnjem je. Otac mi trpi bolove u lijevom predjelu križa i preponi, na temelju toga smo bili poslani na RTG.

RTG LS kralježnice pokazuje blažu dekstrokonveksnu devijaciju osovine L kralježnice uz slabije mineralizirane trupove prikazanih kralješaka koji su dijelom parcijalno kolabirani (posebice trup L1 te L3 - oblikovani po tipu osteoporotičnog kralješka stupanj II po Genantu).
Suženje širine gotovo svih i.v. prostora s masivnom ventrolateralnom osteofitozom i opsežnim degenerativnim promjenama malih zglobova.RTG zdjelice s prikazom proksimalnih dijelova oba femura pokazuje suženje širine zglobnih prostora oba koksofemoralna zgloba simetrično. Održan je konveksitet glava oba femura. Inkrustacije vapnom prikazanih krvnih žila.

Kakve bolove Vaš otac ima? Sijevaju li niz nogu ili je sve lokalizirano u leđima?
Da li mu je lakše kada stoji i hoda ili kad sjedi pognut prema naprijed?
Ima li nalaz EMNG donjih ekstremiteta i MR slike LS kralježnice?
Snimke MR su bitne da se vidi da li su kompresijske frakture svježe ili stare. Ukoliko se radi o svježim kompresijama moguće je napraviti vertebroplastiku ili balon kifoplastiku te vratiti visinu kralješka i zacementirati ga.

Sve navedeno, od malih zglobova do osteoporotskih kompresija kralježaka i potencijalnog suženja izlazišta živaca mogu biti uzrok boli Vašem ocu.
Nemoguće je postaviti dijagnozu putem interneta bez kliničkog pregleda i MR snimaka.

dotarago
23.10.2011., 17:04
"snimka torakalne kralježnice učinjena u dva smijera pokazuje blagu rotaciju kralježaka i početnu desnostranu skoliozu u desnoj trećini.
trupovi kralješalka primjerene su visine i oblika. blaže suženje i.v. prostora u srednjoj distalnoj trećini sa početnim formiranjem sitnih prednjih osteofita.
profilna slika sternuma pokazuje urednu koštanu strukturu i mineralizaciju bez znakova patološke pregradnje."

snimka je načinjena nakon što su se počeli javljati povremeni bolovi u kralježnici između lopatica te u prsnoj kosti.
upućena sam fizijatru koji je rekao da je nalaz u skladu s godinama /40+/
i da ne treba nikakva terapija.

sad, nakon par mjeseci bolovi se intenziviraju i postaju skoro svakodnevni
pa me opet šalju fizijatru ?!
meni je to sve skroz čudno jer bolove sve teže podnosim, čine me nervoznom i dekoncentriranom i nije mi jasno da je to moguće od nalaza koji je kao ok.

inače, ujutro kad se probudim osjećam pritisak u prsima,
ukočen mi je čitav prsni koš, ali mi pomaže razgibavanje.
međutim kroz dan se ponovo javlja bol.
nekad u prsima kao tupa bol ili lagani pritisak.
češće u kralježnici, po hrptu između lopatica. nekad me kralješci bole i na dodir.

ima netko ideju
ili savjet što da radim?

MR torakalne kralježnice!

dotarago
23.10.2011., 17:08
Zbog slabosti i niskog tlaka bila sam upućena u neurološku ambulantu, a
odatle i po neikm pretragama.
RTG vratne kralježnice: IV prostor C2-C3, te od C5-TH1 su suženi dorzalno,
vidljiva blaža ventralna ušiljenja korpusa kralježaka C4 I C5 i artroza.
EEG: Nalaz je difuzno dizritmički i iritativno promijenjen, poglavito obostrano
FCT, paroksizama nema, na HV analogne promjene.
Za moju neurologicu neurološki status je uredan.
Preporuča fizijatra zbog kralježnice, te CT mozga i TCD zbog glavobolje.
Inače, glavobolja se manifestira na način da imam osjećaj kao da glava trne.
Nalaz ORL je uredu, na alergeološkoj sam obradi.
Ponekad osjetim i trnce u rukama i nogama.
Ima li tko kakva iskustva s tim ili sličnim pa da podijeli iskustva sa mnom.
Pozdrav.
Napraviti MR vratne kralježnice, CD krvnih žila glave i vrata, EMNG gornjih ekstremiteta.

margoth.
23.10.2011., 17:37
MR torakalne kralježnice!

u međuvremenu sam išla na fizioterapiju nakon koje mi je još gore.
idem sad na kontrolu kod fizijatrice pa me baš zanima što će reći.
moja doktorica o.p. mi je rekla da će mi dati
uputnicu za gastroenterologa ako hoću....:confused:

dotarago
23.10.2011., 21:37
u međuvremenu sam išla na fizioterapiju nakon koje mi je još gore.
idem sad na kontrolu kod fizijatrice pa me baš zanima što će reći.
moja doktorica o.p. mi je rekla da će mi dati
uputnicu za gastroenterologa ako hoću....:confused:

Problemi koje imate mogu biti uzrokovani s oštećenjem u torakalnoj kralježnici. Jedini način da se utvrdi da li je sve u redu je da napravite magnetsku rezonancu torakalne kralježnice. Bez MR snimanja moguće je samo nagađati. Dosta se dugo čeka na MR pa Vam savjetujem da se prijavite u neku bolnicu koja ima manju listu čekanja. Po mogućnosti izvan Zg ili ako poznate koga u kojoj bolnici .....

margoth.
23.10.2011., 22:23
Problemi koje imate mogu biti uzrokovani s oštećenjem u torakalnoj kralježnici. Jedini način da se utvrdi da li je sve u redu je da napravite magnetsku rezonancu torakalne kralježnice. Bez MR snimanja moguće je samo nagađati. Dosta se dugo čeka na MR pa Vam savjetujem da se prijavite u neku bolnicu koja ima manju listu čekanja. Po mogućnosti izvan Zg ili ako poznate koga u kojoj bolnici .....

hvala na odgovoru i savjetu.

pinkday
24.10.2011., 11:55
nalaz snimanja kralježnice: Na snimkama LS kralježnice nešto je uži i.v. prostro L5-S1 aspekta blažeg početnog degenerativnog procesa osteohondroze. Uredan je preostali nalaz.
s ovim nalazom fizijatar samo preporučio vježbe sa lista papira
meni to baš nije jasno, jer izmam svakih par dana izrazite bolove,boli me krelježnica dok hodam, bol ide u obje noge do stopala i kad me ukoči ne mrdam po par dana iz kreveta
ove tegobe imam već godinama s jedinom razlikom što me osim zakočenosti po prvi puta od ove godine počela bol ići u obje noge
molila bi vas vaše mišljenje

dotarago
24.10.2011., 12:54
nalaz snimanja kralježnice: Na snimkama LS kralježnice nešto je uži i.v. prostro L5-S1 aspekta blažeg početnog degenerativnog procesa osteohondroze. Uredan je preostali nalaz.
s ovim nalazom fizijatar samo preporučio vježbe sa lista papira
meni to baš nije jasno, jer izmam svakih par dana izrazite bolove,boli me krelježnica dok hodam, bol ide u obje noge do stopala i kad me ukoči ne mrdam po par dana iz kreveta
ove tegobe imam već godinama s jedinom razlikom što me osim zakočenosti po prvi puta od ove godine počela bol ići u obje noge
molila bi vas vaše mišljenje

Trebali bi napraviti MR kralježnice da se vidi u kojoj je mjeri došlo do oštećenje diska. Sužen prostor između trupova kralježaka na vašoj rtg snimci sugerirao bi da se desila promjena na disku, a bolovi koje imate u obje noge bi davali naznaku da je došlo do protruzije ili ekstruzije diska (dorzomedijalno i dorzolateralno možda). Naravno, ovo je samo nagađanje jer bez gledanja vaše MR snimke i kliničkog pregleda ovo ne znači ništa osim smjernica za Vas.
Nemojte čekati dugo s MR! Savjet za sve koji trebaju napraviti pretragu je da se pokušaju telefonski naručiti u neku od bolnica van ZG u kojoj nema dugog čekanja pa na izlet.
:kava:

pinkday
24.10.2011., 13:24
dotarago, uf, zaista ste brzi, hvala puno na odgovoru
potvrdili ste moje sumnje, a to je da je nemoguće samo rtg snimkom vidjeti moje stanje, i da je doktor olako prešao preko mog stalnog kukanja o bolovima
svakako ću tražiti uputnicu za mr i pokušati što prije to obaviti
hvala još jednom

ja.sam.xyz
25.10.2011., 17:31
Molim za pomoc u tumacenju nalaza od supruga (36g), koji je uslijed sumova u usima krenuo na pretrage. Prva je bila RTG snimak vratne kraljeznice, a danasnji nalaz glasi:

Hiperlordoza distalno u visini seg. C5 do C7, dorzopozicije kralježaka C3 prema C4 za 2-3 mm, C5 prema C6 i C6 prema C7 za po 2-3 mm, naznačena i.v. ostehondroza i def. spondiloza izraženija u distalnim seg. incip. unkartoza.

Hvala unaprijed na prvoj pomoci, prije odlaska specijalistu!

dotarago
25.10.2011., 21:28
Ima li Vaš muž još kakvih tegoba osim šumova u ušima?
Da li je radio kolor doppler krvnih žila glave i vrata?
MR?

ja.sam.xyz
26.10.2011., 08:22
Ima li Vaš muž još kakvih tegoba osim šumova u ušima?
Da li je radio kolor doppler krvnih žila glave i vrata?
MR?

Ne, za sada su mu to jedine tegobe i ovo mu je prva pretraga na tu temu.

SunShine :P
26.10.2011., 19:22
Molim vas, može li mi netko objasniti sljedeće nalaze: 1. nalaz radiologa LS kralješnica stoji u izraženoj sinistrokenveks skolizi s početnim suženjem i.v. prostora L5-S1
2. nalaz radiologa: na nivou L4-5 prikaže se mediolateralna DH-lijevi intraspinalni korijen imprimiran ispod nivoa DH edematozan
na nivou L5-S1 uredan prikaz spinalnog kanala i intraspinalnih struktura - DH se ne prikaže
Puno hvala

burek11
28.10.2011., 15:13
Imam 29 godina, prije nešto više od mjesec dana presjeklo me u donjem dijelu leđa i drži me od tada. Molio bih da mi netko protumači moj RTG nalaz:

Sinistrokonveksna skolioza uz hiperlordozu uredno visokih i uredno mineraliziranih kralješaka. Schmorlove hernije donjih pokrovnih ploha L1,2 te gornje pokrovne plohe L2. Incipijentna iv hondroza na L4-5 te naročito na L5-S1 gdje je vidljiva i antepozicija L5/S1. Subhondalna osteoskleroza manjih zglobova. Nesrasli proc spinozus na L5,S1.

Zahvaljujem unaprijed!

stena
31.10.2011., 13:14
Pozdrav!

Već duže vrijeme imam probleme sa bolovima u donjem dijelu leđa. Budući da mi je tek 30-ak, a barem jednom godišnje ne mogu ustati iz kreveta išao sam do specijalista te su me uputili na MR.
Budući da sam trenutno izvan mjesta prebivališta, vraćam se za nekih 4 tjedna, molio bi nekoga da mi malo "prevede" moj nalaz do dolaska doma i odlaska specijalistu.

MR L-S KRALJEŽNICE
Sekvencije: T1 TSE T2 RISE

Na nativno učinjenim serijama tipičnih presjeka kroz područje L/S spinalnog kanala, kralješci su uredne strukture i fiziološkog signala.
Znaci diskopatije L3 i L4.
Na L3/4 i L4/5 vertebrogenom segmentu izdvaja se široka cirkularna protuzija perifernog ruba fibroznog prstena diska, uz anular tear.
Na L5/S1 nivou nešto je osteodegenerativnih promjena, rubni osteofiti prominiraju u prednji epiduralni prostor, bez kompresije duralne vreće.
Spinalni kanal je na L3/4 nivou relativno uži, u preostalome dijelu primjerene širine. Prikazana torakolumbalna medula je fiziološkog signala.
Paraspinalna muskulatura je simetričnog prikaza, bez patološkog signala.

Unaprijed zahvaljujem..

mm2009
11.11.2011., 14:05
Pozdrav!
Zna li možda netko kakve je rtg snimke vratne kralježnice potrebno napraviti da se vidi dal je koji vratni kralježak iskrivljen? I ako netko zna razliku standardnih i funkcionalnih rtg snimaka?

Gerta
11.11.2011., 14:19
Pozdrav!
Zna li možda netko kakve je rtg snimke vratne kralježnice potrebno napraviti da se vidi dal je koji vratni kralježak iskrivljen? I ako netko zna razliku standardnih i funkcionalnih rtg snimaka?

ne znam što točno misliš pod "iskrivljen" :confused:

Radiološka obrada vratne (i bilo koje druge) kralježnice uvijek počinje sa standardnim snimkama na kojima se može vidjeti postoji li fraktura, pomak, degenerativne, upalne bolesti i sl.
Funkcijske snimke se mogu zatražiti dodatno (ne same za sebe bez standardnih) da se vidi pomiču li se kralješci adekvatno prilikom kretnji vratom ili postoji gubitak stabiliteta.

Dalje dijagnostičke mogućnosti su CT i MR ako bude potrebna detaljnija analiza, ovisno o indikaciji.

mm2009
11.11.2011., 22:01
Radiološka obrada vratne (i bilo koje druge) kralježnice uvijek počinje sa standardnim snimkama na kojima se može vidjeti postoji li fraktura, pomak, degenerativne, upalne bolesti i sl.
Funkcijske snimke se mogu zatražiti dodatno (ne same za sebe bez standardnih) da se vidi pomiču li se kralješci adekvatno prilikom kretnji vratom ili postoji gubitak stabiliteta.

Dalje dijagnostičke mogućnosti su CT i MR ako bude potrebna detaljnija analiza, ovisno o indikaciji.

Hvala na odgovru!

mm2009
18.11.2011., 15:26
Može li mi netko objasniti šta znači nalaz rtg vratne kralježnice:

Vratna lordoza je reducirana do izravnata uz umjerenu lijevostranu skoliozu.
Posve početno suženje i.v. prostora C5-C6 sa znacima početne hondroze.
Početne spondilartroza na C2-C3

Hvala unaprijed!

burek11
18.11.2011., 16:06
Imam 29 godina, prije nešto više od mjesec dana presjeklo me u donjem dijelu leđa i drži me od tada. Molio bih da mi netko protumači moj RTG nalaz:

Sinistrokonveksna skolioza uz hiperlordozu uredno visokih i uredno mineraliziranih kralješaka. Schmorlove hernije donjih pokrovnih ploha L1,2 te gornje pokrovne plohe L2. Incipijentna iv hondroza na L4-5 te naročito na L5-S1 gdje je vidljiva i antepozicija L5/S1. Subhondalna osteoskleroza manjih zglobova. Nesrasli proc spinozus na L5,S1.

Zahvaljujem unaprijed!


nitko? bio bih zahvalan kad bi mi netko rekao o čemu se radi točno.

šmizly
07.12.2011., 13:01
jel mi ko moze laicki rec o cemu se odi radi?mamin je nalaz,ima 54god,snimka vratne kraljeznice i ramena..citiram..


Na standardnim snimkama C dijela kralježnice vidi se gotovo izravnana lordoza,znaci difuzne lake osteoporoze,te sasvim diskretne promjene u smislu deformirajuće spondiloze i na intervertebralnim zglobovima osteoartrotske,dok su i.v.prostori očuvani.

Na snimkama lijevog ramenog obruča prikazani koštani dijelovi difuzno su lako umanjenog mineralnog sadržaja,no izraženije u projekciji većeg tuberkula humerusa s blagom sklerozacijom koštane strukture rubno,dok trakasti kalcifikat amorfne strukture dim cca 7x2mm u projekciji mekih djelova proksimalno od većeg tuberkula odgovara min.solima uloženim u tetivu m.supraspinati.

hvala:D

englez2003
14.12.2011., 22:30
Rtg lumbosakralne kralježnice

-na standardnim snimkama L-S kralježnice održana osovina iste kao i održana lordoza uz intaktnu interkorporalnu liniju.
-Trupovi lumbalnih kralješaka primjerene visine oštro ocrtanih pokrovnih ploha koje su na nivou L3,L4,L5 kralješka uz donju pokrovnu plohu kranijokonveksno udubljene-malenim Schmorlovim hernijama?.
-U slučaju kl.indikacije potrebna dodatna rtg obrada.
-Suspektan rascjep sakruma no iz priloženih snimaka detaljnija analiza nemoguća.Koštana struktura lumbalne kralješnice primjerena dobi izuzev nešto pojačane sklerozacije malih zglobova u donjoj trećini.
-Preporuča se daljna obrada fizijatra (med.dokumentacija kao ni uputna dg.nisu priloženi):Dali je ovo nešto opasno ? i dugoročno ? Ako bi se moglo pojasniti na laičkom jeziku :)

MARTINA36
10.03.2012., 22:45
Molim za pomoć, da li mi neko može protumačiti ovaj nalaz:

snimke vratne kičme:
izravnana fiz. lordoza sa lakšom desktroskoliozom nešto izraženije artrotske promjene u području malih i unkovertebralini zglobova
diskopatija u segmentu C5C6

snimke LS kičme
izravnana fiz.lordoza sa dekstroskoliozom
interspinalna artroza sa nešto promjena def.spondiloze
diskopatija u segmentima LIL2 i L2L3 a jača u L5Sl
rascijep strašnjih lukova L5 i Sl sa spinom bifridom sakruma.

Unaprijed Hvala!!!

tanjadurkin
02.05.2012., 14:51
Bok! Da li bi mi neko mogaoobjasniti nalaze od snimke kralježnice.

Na snimkama L-S kralježnice se nalazi primjerena mineralizacija karalješka uz blažu devijaciju osovine u desno koja je najizraženija u visini i.v. prostora L4/L5.
Trup kralješka S1 nije asimiliran.
Na trupu kralješka L1 se nalazi diskretno snižena prednja kontura bez znakova koštane traume novijeg datuma nastanka dok su trupovi ostalih kralježaka uredne visine.
Uz rubove pokrovnih ploha trupova kralježaka od L1 pa do L4 se nalaze manji ventralni i lateralni osteofiti.
U malim zglobovima u segmentima od L4/L5 di S1/S2 se nalaze promjene u sklopu deg. osteoartritisa.
Hvala!

miš3
29.05.2012., 13:34
Pozdrav.Molim ako mi netko može pojasniti nalaz:

na snimkama L-S kralježnice prisutna je diskretna dekstroskolioza uredno mineraliziranih i blago deg.promjenjenih trupova ppočetno suženog i.v.prostora L5/S1 .Blage deg.promjene malih zglobova.Hvala!

terry sokić
22.07.2012., 12:19
NALAZ RADIOLOGA:
Diferenciraju se degenerativne promjene. Intervertebralni je prostor L5S1 sužen. Stražnja je interkorporalna linija održana.
NALAZ FIZIJATRA:
Reducirana je lordoza uz suženje i.v. prostora L5-S1. Retrolisteza sakruma u odnosu na L5. Ima bolove u križima sa širenjem uzduž desne natkoljenice. Lasegue desno poz. kod 45. dizestenzije po dermatomu L5 desno. Desni kuk bezbolna, održanih kretnji.
Nalazi:
Terapija: NSAR p.p. fizikalna, kontrola po završetku terapije
Dijagnoza: M51, Lumboischialgia lat. dex.

.........

Molim nekoga da mi to prevede na hrvatski, objasni mi na čemu sam i kaže ako ću se moći baviti sportom.

terry sokić
22.07.2012., 12:21
NALAZ RADIOLOGA:
Diferenciraju se degenerativne promjene. Intervertebralni je prostor L5S1 sužen. Stražnja je interkorporalna linija održana.
NALAZ FIZIJATRA:
Reducirana je lordoza uz suženje i.v. prostora L5-S1. Retrolisteza sakruma u odnosu na L5. Ima bolove u križima sa širenjem uzduž desne natkoljenice. Lasegue desno poz. kod 45. dizestenzije po dermatomu L5 desno. Desni kuk bezbolna, održanih kretnji.
Nalazi:
Terapija: NSAR p.p. fizikalna, kontrola po završetku terapije
Dijagnoza: M51, Lumboischialgia lat. dex.

.........

Molim nekoga da mi to prevede na hrvatski, objasni mi na čemu sam i kaže ako ću se moći baviti sportom.

sepulata
14.09.2012., 11:40
Dali mi može netko pojasniti nalaz. Snimka vratne kralježnice-redukcija lordoze u srednjem i dist. seg. trupovi kralježakasu urdne visine te pravilna oblika . Tek diskretno početno sužavanja i.v. prostora seg. C5do C7 sa incip. rubnom osteofitozom. Nešto su izraženije unakartrotske promjene u navedenim seg., više u desnom nizu. Umjerene deg.promjene zigapofizarnih zglobova u oba niza. Nema prekida stražnje i.c.linije. Snimke TH kralježnice-vidljiva vrlo diskretna sinistrokonv.rotatorna skolioza Th-L prijelaza uz očuvanu kifozu.trupovi kralježaka su uredne visine,pravilna oblila.Pregradnje kosti ne uočavam, tek vrlo diskretno suženi i.v. prostori u srednjem seg.. Dif. početna subh.sklerozac. terminalnih ploha sa reaktivnom ventrolat. osteofitozom. Neprekinuta je stražnja i.c. linija. Vidljive umjerene deg.promjene prikazanih kostovertebralnih odnosno kostotransv. zglobova. ( napominjem da me i pri malom naporu bole sve kosti) Unaprijed zahvaljujem

Michaela
15.09.2012., 15:17
Molila bih pojašnjenje RTG vratne kralježnice:

DG: cervikokranijalni sindrom M53.0
hipolordoza uredno visokih i uredno mineraliziranih kralješaka
Incipijentna i.v. hondroza na C6-7
Održana je stražnja interkorporalna linija
Subhonralna osteoskleroza apofizarnih zglobova
Incipijentna unkartroza
Antepozicija C3/4, C4/5 pri pokretu inklinacije uz srednji položaj navedenih segmenata pri pokretu reklinacije - instabilitet C3,4
Sam opseg ante i reklinacije uredno izvediv.

Hvala!

091309
24.10.2012., 13:47
Dali bi mi netko mogao malo detaljnije objasni ti ovaj nalaz.???
*Prikazani skelet ne pokazuje rdg. znakove svjeze fakture.
Vidljiv jeventralni listeticni pomak korpusa L5 kraljeska u odnosu na S! segment i to za oko 6 mm prvenstveno uvjetovano spondilolizom istog kraljeska.Uocava se i siroki rascijep trnastog nastavka L5.spina bifida.Diksalni prostori su odrzani, odnosno ne pokazujuznacenje redukcije.

Hvalaa :)

El Gato Félix
18.04.2013., 16:33
Poštovana Enika, Vaš post premješten je na temu Magnetska rezonancija (MR) kralježnice (http://www.forum.hr/showthread.php?p=44669644#post44669644) (kliknite).

tratinćica30
20.04.2013., 14:52
je curke i nalaz je ovakav ako koja kuzi :na snimkama torakalne kraljeznce hiperkifoza srednjeg dijela torakalne kralj.te blaza skolioza u obliku slova s.uredna je visina trupova kraljezaka i primjerena sirina iv.prostora .znakovi incipijentne deformirajuce spondiloze osobito izrazeni u sredisnjem dijelu kraljeznice .na profilnoj snimci sternuma nema znakova svjeze kostane tarume.doima se nesto sirom zglobna pukotina u na prijelazu manubrijuma u korpussternuma sa blaaze iregularnim pripadajucima art.plohama (osteohondritis ?? druga etiologija ) uredna je inace mineralizacija i struktura prikazanog skeleta ....eto to je nalaz a zabrinjava me ovaj osteohondritis ........zna li itko protumacit nalaz...jel cu izludit

dajanaa
22.08.2013., 15:40
može mi netko protumačiti nalaz rtg-a kralježnice od majke?

nalaz radiologa:

na standardnim snimkama vratne kralježnice vidi se diskretna sinistrokonveksna skolioza i umanjena cervikalna lordoza.
Spondilodeformirajuće i spondilartrotske promjene od C3-C7.
Diskretno sužen i.v. prostor C4-C5, C6-C7.
Osteopenija

Na standardnim rengenogramima lumbosakralne kralježnice vidi se lagana rotacija trupova kralježaka i umanjena lumbalna lordoza.
Spondilodeformirajuće i spondilartrotske promjene od L1-S1.
suženje i.v. prostora L5-S1 i osteohondroza pokrovnih ploha trupova kralježaka .
Poprečni nastavci na L5 naslanjaju se na mase laterale sakruma.

Dg.: M50

jelenajelena1
16.09.2013., 19:37
Evo moje dijagnoze:
Sinistrokonveksna skoliotična deformacija lumbalnog segmenta, a zgob navedene deformacije otežana je procjena širine i.v. prostora.
Prednja i stražnja interkorporalna linija prate se u kontinuitetu, a osteoartritis malih zglobova kaudalno L4 kralješka. Visine trupova kralježaka su održane.

Da li je ovo ozbiljno?
Hvala!

hater123
30.10.2013., 20:27
Moze li netko objasniti nalaz:
"Diskretna sinistrokonveksna torzijona skolioza uz reduciranu fiziolosku lordozu. Blaže degenerativne promjene LS prijelaza, uz ocuvanu širinu diskalnih prolaza, a straznja interkorporalna linija se prati u kontinuitetu. Primnjerena visina trupova kraljeska."
Molim sto temeljitiji odgovor.
Hvala :)

Tigrica
06.02.2014., 17:04
bok,
moze li mi netko objasniti nalaz RTG LS kraljeznice:

Rascjep neuralnih arkusa SI, S II.
Početne deg. promjene lijevog SI zgloba.
Degenerativne promjene malih zglobova donje polovice lumbalne kralježnice.
Izravnanje fiz. lordoze.

moja dob: 37.
Isla na rtg zbog bolova (sijevajucih) u desnoj nozi, oko kuka. Moja dr. misli da je išijas...?

LuvMokasinkoLuv
14.04.2014., 12:37
Moži li mi netko tko se razumije pomoći sa ovim nalazom spec. radiologa RTG Lumbosakralne kralježnice.

Dekstrokonveksna torziona skolioza,uz reduciranu fiziološku lordozu lumbalnog segmenta kralježnice.
Prisutne blaže spondilotične promjene u vidu manjih ventrolateralnih rubnih koštanih apozicija.
Prisutan oseoartritis apofiznih zglobova šireg LS prijelaza.

Imam 31 godinu. Inače pred par mjeseci me ukočila kičma, sav sam se iskrivio. Kralježnica otišla u oblik slova S. Boli me donji dio kralježnice, i u zadnje vrijeme mi bol ide u desnu nogu. Ne mogu funkcionirati bez analgetika svaki dan. Ako mi netko može samo objasniti ove 3 rečenice jer ih ja ne razumijem. Hvala ako se nađe koja dobra duša.

Dr.Milkun
11.06.2014., 16:38
Pise mi na nalazu da mi je suzen IV prostor segmenta L5-S1? Sto je to? Jel nesto opasno?

myboys
15.07.2014., 12:08
ima li tu neko ko mi moze prevest na laicki rtg? lijepo bi molila ako ima neko da mi se javi u inbox