View Full Version : Što trenutno čitate? (Fantastika edition)
stranice :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
finalnifantazista
19.11.2003., 00:28
Što trenutno čitate (ili ste zadnje pročitali, ili pak planirate pročitati) a da spada pod Sf/Fantasy?
Zadnje što sam ja pročitao tog tipa je 1984.-a.
Sad planiram Lewisove Narnijske kronike (potaknula me Agatha topicom Pullman protiv Lewisa (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=27957)).
subc0mandante m0ris
19.11.2003., 09:36
Iain Banks - Excession
Zakon!!!!
Taj čovjek ne može napisati lošu knjigu...
Glupinickname
19.11.2003., 11:44
Ja sad citam "Ash: a Secret History" od Mary Gentle. Prevedena i prilagodjena "biografija" iz 15. stoljeca zivota placenicke kapetanice po imenu Ash. Samo kaj je njeno 15. stoljece svijet u kojemu Kartaga jos postoji i koristi kamene goleme a krscanstvo je izmjesano sa kultom Mithre i takvim nekakvim stvarima. Sama Ash u glavi cuje bozanske glasove (tako barem ona misli) koji joj govore kakvu taktiku primjenjivati u borbi. Za sada mi je knjiga okej, a najzabavniji su mi poglavlja izmedju "prevedenog" teksta u kojima vidimo e - mailove koji razmjenjuju znanstvenik koji prevodi tu biografiju i njegova urednica koja ju zeli objaviti. Kako radnja u romanu postaje sve bizarnija, tako i njihove mejlovi pocinju biti sve vise puni CAPS LOCK rijeci i usklicnika. Mind you, svijet danasnjice iz tog romana izgleda potpuno poput nasega, tako da je razumljivo da autorica i znanstvenik imaju napadaje kada citaju opise magicnih kamenih kipova koji se mogu kretati ili vizigotske vojske iz Kartage.
Nephrite
19.11.2003., 16:25
Ja trenutno čitam "The Waste Lands" od Stephena Kinga. To je treća u njegovom "Dark Tower" serijalu o Rolandu od Gileada, posljednjem revoverašu iz svijeta koje "moved on". Priča se vrti oko tog misterioznog "Dark Towera" koji se nalazi na nexusu vremena i kojeg Revolveraš pokušava dostići kao nekakav svoj Sveti Gral.
Kinga je za priču inspirirala epska pjesma "Childe Roland To the Dark Tower Came", a kroz sljedeće dvije knjige ima puno drugih utjecaja od Oza, Alise i inih bajki, te Clinta Eastwooda.
O da, i jebena je.
Roman o Discworldu, drugi iz serije o gradskoj straži. Uživam u Pratchettovom humoru, na primjer u stalnim prepucavanjima između Cuddya, stražara-patuljka, i Detritusa, stražara-trola. Naime, patuljci i trolovi su tradicionalni neprijatelji jer se patuljci bave rudarstvom, a trolovi su oblik života nastao od kamena.
Piće koje Detritus naručuje u krčmi: Rastopljeni sumpor na koksu s fosfornom kiselinom. Ukrašen suncobranom. :D
Uvreda koju patuljci dovikuju trolovima: Majka ti je bila rudača! :D
(finalnifantazista, zanima me što ćeš reći o Pulmannu i Lewisu kad pročitaš Narnijske kronike. Drago mi je da sam te zainteresirala za to :) )
Tanki bodez od Pullmana.
I mene si zainteresirala za Narnijske kronike Agatha.
Kiss my dopamine
20.11.2003., 18:02
Dissolution, prva knjiga seksalogije (da li postoji uopće ta riječ ? :) ) War of the Spider Queen.
Ne loše za prvih 185 strana.
Da li ima nekog tko je čitao daljnje nastavke, jer mi je malo čudno da svaki nastavak piše drugi autor.
Arathorn
20.11.2003., 18:11
Čitao sam još i Insurrection. Jako dobra knjiga, prebacuje radnju u Ched Nasad. To da svaku knjigu piše jedan autor je stara ideja u FR i ne trebaš se čuditi. Imaju jednog urednika (mislim da je Salvatore) i on koordinira priče. U takvom stilu je napisan i Cormyr serijal.
Nephrite
20.11.2003., 18:37
Kiss my dopamine kaže: Dissolution, prva knjiga seksalogije (da li postoji uopće ta riječ ? Ako je šest knjiga, onda je heksalogija. Kao u geometriji.
Glupinickname
20.11.2003., 18:48
Nephrite kaže:
--------------------------------------------------------------------------------
Kiss my dopamine kaže: Dissolution, prva knjiga seksalogije (da li postoji uopće ta riječ ?
--------------------------------------------------------------------------------
Ako je šest knjiga, onda je heksalogija. Kao u geometriji.
Ah... bugger. A ja se vec ponadao.
Kiss my dopamine
20.11.2003., 18:58
Nadali ti se tako doktori da ipak nisu amputirali krivu nogu :p
Nephrite
20.11.2003., 19:29
glupinickname kaže: Ah... bugger. A ja se vec ponadao. I bet you did.
Ja se trenutno 'patim' s Pjesmom za Arbonnu - G. G. Kaya...
Negdje sam na 270 strani ali mi se čini da ja ništa ne kužim... (?)
Mislim - nije da je knjiga komplicirana ili nekaj, ali imala sam prekid u čitanju i totalno sam se pogubila pa mi sad ništa nije jasno. Sve se bojim da ću morati krenuti od početka.
I, hell... Nikako ne mogu zapamtiti imena ljudi u knjizi. Morat ću pisati šalabahter...
(Izgleda da mi je mozak otišao k vragu, ili nekud... gdje je
zabavnije...)
I osjećam se malo ko Blaise (dobro da ime piše na koricama knjige) svaki put kad ovi luđaci krenu pjevati! Boriš se protiv njih ali te obuzmu... :)
Kiss my dopamine
20.11.2003., 21:41
blair kaže:
[B]I, hell... Nikako ne mogu zapamtiti imena ljudi u knjizi. Morat ću pisati šalabahter...[B]
LOL, procitaj 100 godina samoce..
finalnifantazista
20.11.2003., 22:57
blair kaže:
Ja se trenutno 'patim' s Pjesmom za Arbonnu - G. G. Kaya...
Negdje sam na 270 strani ali mi se čini da ja ništa ne kužim... (?)
Mislim - nije da je knjiga komplicirana ili nekaj, ali imala sam prekid u čitanju i totalno sam se pogubila pa mi sad ništa nije jasno. Sve se bojim da ću morati krenuti od početka.
I, hell... Nikako ne mogu zapamtiti imena ljudi u knjizi. Morat ću pisati šalabahter...
(Izgleda da mi je mozak otišao k vragu, ili nekud... gdje je
zabavnije...)
I osjećam se malo ko Blaise (dobro da ime piše na koricama knjige) svaki put kad ovi luđaci krenu pjevati! Boriš se protiv njih ali te obuzmu... :)
Ta imena su mi bila skroz ok, za razliku od onih iz njegovih Lavova Al-Rassana... Ammar ibn Khairana sam jedinog zapamtio.
subc0mandante m0ris
21.11.2003., 08:03
Ako se nekome neda čitai Lavove neka pogleda El-Cid sa C. Hestonom.
Isti *****.
finalnifantazista kaže:
Ta imena su mi bila skroz ok, za razliku od onih iz njegovih Lavova Al-Rassana... Ammar ibn Khairana sam jedinog zapamtio.
Jel to onaj hebeni ultra kewl ubojica koji je duboko u dusi zapravo jako dobar i against ubijanja.?
meni je taj lik najbolji iz knjige-.
finalnifantazista
21.11.2003., 23:51
Nephrite kaže:
Ja trenutno čitam "The Waste Lands" od Stephena Kinga. To je treća u njegovom "Dark Tower" serijalu o Rolandu od Gileada, posljednjem revoverašu iz svijeta koje "moved on". Priča se vrti oko tog misterioznog "Dark Towera" koji se nalazi na nexusu vremena i kojeg Revolveraš pokušava dostići kao nekakav svoj Sveti Gral.
Nephrite, je li Kingov "Dark Tower" preveden na naški?
Kako se zovu dijelovi, i koliko ih ima (je l` završio?)?
grejp veli:
quote:
finalnifantazista kaže:
Jel to onaj hebeni ultra kewl ubojica koji je duboko u dusi zapravo jako dobar i against ubijanja.?
meni je taj lik najbolji iz knjige
Mislim da je... vi`š, zapamtio sam mu samo ime, i da on na kraju..
SPOILER!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
ubije Rodriga (kak` se ono prezivao, Balmento ili tak` nekak`?) i preživi. On na početku ubije posljednjeg kalifa Al-Rassana. Onda se mota oko neke liječnice koja prva u povijesti izvede nešto? I tam` su bile 3 vjere koje su se tukle međusobno. Jedna od njih se zvala Ašarnešto, po onom Ašaru koji se spominje i u nekim drugim Kayevim knjigama. Je l` da?
Čini se da sam dost` tog popamtio ustvari.
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
END OF SPOILER!
Nephrite
22.11.2003., 15:39
finalnifantazista kaže:
Nephrite, je li Kingov "Dark Tower" preveden na naški?
Kako se zovu dijelovi, i koliko ih ima (je l` završio?)? Nije preveden na hrvatski. Šteta, jer je najjače Kingovo djelo.
Izdano je 5 djelova + 2 koji će izaći tijekom 2004. godine.
Moš ih nać na IRC-u.
Redom su:
1. Gunslinger
2. Drawing of the Three
3. Waste Lands
4. Wizard and Glass
5. Wolves of the Calla
+
(6. Song For Sussanah)
(7. Dark Tower)
Dakle na kraju će biti ukupno 7 dijelova.
Nephrite kaže:
Nije preveden na hrvatski. Šteta, jer je najjače Kingovo djelo.
Moš ih nać na IRC-u.
Redom su:
1. Gunslinger
2. Drawing of the Three
3. Waste Lands
4. Wizard and Glass
5. Wolves of the Calla
+
(6. Song For Sussanah)
(7. Dark Tower)
vec sam te pitao za irc,ali se ne sjecam di je to bilo pa mi sada pojasni...
finalnifantazista kaže:
SPOILER!
!
!
!
ubije Rodriga (kak` se ono prezivao, Balmento ili tak` nekak`?) i preživi. On na početku ubije posljednjeg kalifa Al-Rassana. Onda se mota oko neke liječnice koja prva u povijesti izvede nešto? I tam` su bile 3 vjere koje su se tukle međusobno. Jedna od njih se zvala Ašarnešto, po onom Ašaru koji se spominje i u nekim drugim Kayevim knjigama. Je l` da?
Čini se da sam dost` tog popamtio ustvari.
!
!
!
!
END OF SPOILER!
je to je taj,meni je taj najbolji lik isto.
tja placeni ubojice su meni uvijek kewl, to sam htio biti kada sam bio mali...
:Snajper: :angeleye:
finalnifantazista
22.11.2003., 19:48
Nephrite kaže:
Nije preveden na hrvatski. Šteta, jer je najjače Kingovo djelo.
Moš ih nać na IRC-u.
Redom su:
1. Gunslinger
2. Drawing of the Three
3. Waste Lands
4. Wizard and Glass
5. Wolves of the Calla
+
(6. Song For Sussanah)
(7. Dark Tower)
Yeah, kad naučim engleski dovoljno dobro da ne moram svakih 10 minuta zavirivati u rječnik, možda i pročitam na engleskom.
A dotada će ga valjda prevesti.:rolleyes:
Pitam se zašto je kod nas tako puno fantasy/sf radova neprevedeno.
Glupinickname
22.11.2003., 20:04
finalnifantazista kaže:
Yeah, kad naučim engleski dovoljno dobro da ne moram svakih 10 minuta zavirivati u rječnik, možda i pročitam na engleskom.
Meni to nikad nije bio problem. Kad sam u osmom osnovne krenuo citati prve knjige na engleskom (Micheala Crichtona: Andromeda Starin, The Great Train Robbery, The Lost World,...) prvo sam citao knjige sa rijecnikom i trazio objasnjenje svake rijeci. Onda sam skuzio da to zapravo ne moram raditi i da znacenje nepoznatih rijeci uglavnom mogu polovit iz konteksta.
Sada vec skoro 8 godina bez prekida citam uglavnom na engleskom. Jako rijetko da mi se zalomi kakva knjiga na hrvatskom, osim ako nije za faks.
Malo trziste, I guess. Razmisli kolko malo ljudi kod nas uopce redovno cita za zabavu. Oduzmi od tog broja one koji si mogu priustiti kupovanje knjiga. Zatim od toga oduzmi sve one kojima je SF literatura cudna i glupa jer ako u knjigama ima zmajeva ili svemirskih brodova to onda nema veze sa stvarnoscu i umjetnoscu i mora da je sranje. E, TEK TADA ti imas trziste za SF knjizevnost u nas.
finalnifantazista kaže:
Najbolja vjezba ti je da pocnes cesce citati, i to bez rjecnika i za cirka pet knjiga ti vise nece biti problem.
Ja recimo filmove uopce ne citam titlove, zato i posudjujem radje devejde jer onda mogu maknuti titl.-
glupinickname kaže:
Malo trziste, I guess. Razmisli kolko malo ljudi kod nas uopce redovno cita za zabavu. Oduzmi od tog broja one koji si mogu priustiti kupovanje knjiga. Zatim od toga oduzmi sve one kojima je SF literatura cudna i glupa jer ako u knjigama ima zmajeva ili svemirskih brodova to onda nema veze sa stvarnoscu i umjetnoscu i mora da je sranje. E, TEK TADA ti imas trziste za SF knjizevnost u nas.
Istina, ma kod nas rijetki uopce citaju, znam hrpu ljudi koji nisu taknuli nijednu knjigu.
Uspio sam dosta frendova napaliti za SF/fantasy.
Od njih 4, ili 5 ja jedini kupujem knjige (osim jednog frenda koji kupuje Pottera).
Ljudi ce radje kod nas kupiti Story, jer jebiga u knjigama nema SSNMT-a.
Bolah, ništa fantastično (razmislite zašto sam ovo rekao). Dosadili su mi svi ti vanzemaljci, drugi svetovi, dosadne prerade istih fazona iz srednjovekovne magije...
Treba mi nešto novo. Ceo jedan zid ispunjen mi je knjigama iz fantastike, bilo iz naučne, epske ili sl. :rolleyes:
Čitam i dalje Men in Arms Terrya Pratchetta a Dark Tower Stephena Kinga mi je definitivno na popisu za skoro čitanje jer sam već čula puno pohvala o tome...Grejp kaže:
Ljudi ce radje kod nas kupiti Story, jer jebiga u knjigama nema SSNMT-a. :D Trenutačno sam u malo čudnom raspoloženju, pa mi je ova izjava potaknula želju da napišem fantasy priču u kojoj bi se kandidati Story Supernove borili protiv zmajeva i trolova... I pobijedili bi, ali jedan od kandidata za kojeg mislim da je već trebao ispasti završio bi kao zmajev doručak. :)
Ja moram malo nadopuniti ovu temu… S 'koju ste zadnju knjigu kupili – a još ju ne čitate jer niste završili knjigu prije te'…
No da ne duljim..
U petak sam kupila knjigu «Legends» - editiranu od strane Roberta Silverberga. Knjiga za zapravo zbirka priča koje su napisali: T. Pratchett, A. McCaffrey, G. R.R. Martin, T. Williams i R. Jordan.
Svaki od autora je napisao priču koja je karakteristična za serijal koji piše…
Jel' netko to pročitao? I ako je – što mislite o knjizi?
Nephrite
23.11.2003., 19:12
Grejp kaže: vec sam te pitao za irc,ali se ne sjecam di je to bilo pa mi sada pojasni... Bilo je to na "Najbolji Fantazy film" topicu.
Evo tog texta, s malo bolje pojasnjenim stvarima.
Ja sam reko: Prvo skineš program zvan mIRC (naći ćeš ga preko googlea). Kad ga pokreneš moraš izabrat server. Tj. moraš među ponuđenima pronać Random EU Undernet Server server. Zatim izaberi svoj nickname, i druge gluposti. OK.
Onda upišeš /server eu.undernet.org i onda će ti se pojavit prozor za izabrat kanal za chatanje. Tu upišeš #bookz. OK.
Onda se nalaziš u tom prozoru za chatanje.
Sad moraš nać knjigu koji tražiš. To napraviš tako da upišeš @find ime knjige
Onda će ti ovi tipovi koji su isto tamo počet slat rezultate. To će ti se otvarat u posebnim prozorima unutar IRC-a. Kad nađeš knjigu koju tražiš uzmeš ju u blok. Blok će ti odmah nestat (to znači da je kopirano). Onda se vratiš na prozor za chatanje i to pejstaš sa Ctrl+V. U biti treba ti pisat nešto ovako npr. !ime_usera game of thrones.rar. ! uskličnik je naredba da ti taj tip pošalje knjigu. Onda stisneš enter. Čekaš da ti ovaj tip pošalje knjigu preko DCC-a. Pazi koji su u redu za slanje. Tako da ne čekaš bezveze ako si recimo 48 na listi.
PS moraš negdje izabrat da ti IRC prima sve fajlove, a ne samo zip. Kolko sam ja živaca izgubil zbog toga.
Ako još nešto ti jasno pitaj. Sorry, šta sam ti malo objašnjaval ko djetetu. Valjda utjecaj profesora iz 'Informatičkih sustava u CP-u'. Ctrl+V :rolleyes:
nema problema jean-luc loveru...tomu cu pribjeci ako bas nigdje drugdje ne nadjem knjigu.
hvala na iscrpnom objasnjavanju, sad sve znam(pri tom ne mislim na sve znanje svijeta nego samo na irc).
:jumping: :jumping:
subc0mandante m0ris
24.11.2003., 09:24
Imaš više serijala priča "Legends".
I da---pročitao sam ovaj editiran od silverberga...odlično.
christy
24.11.2003., 10:45
Evo, ja potaknuta ovim topicom posudila Tiganu. Baš me zanima hoće li mi se svidjeti.
finalnifantazista
25.11.2003., 23:33
anonimna kaže:
Evo, ja potaknuta ovim topicom posudila Tiganu. Baš me zanima hoće li mi se svidjeti.
Ako voliš muške likove koji se svako malo rasplaču i drže srcedrapateljne razgovore... hoće... otherwise neće.
Ma ima puno toga dobrog u njegovim knjigama, ali će ga Nephrite i još neki popljuvati upravo zbog likova.
Nephrite
25.11.2003., 23:42
finalnifantazista kaže:
Ako voliš muške likove koji se svako malo rasplaču i drže srcedrapateljne razgovore... hoće... otherwise neće.
Ma ima puno toga dobrog u njegovim knjigama, ali će ga Nephrite i još neki popljuvati upravo zbog likova. :E Ja sam ko Candyman. :D
Nego nisu samo muški likovi iritatni. Cijela galerija karaktera je jednostavno ista. Svi su tree-hugging hipiji koji smišljaju osjetilne haikue dok putuju u svojoj "experimentalna dramska družba" družbi.
I negativci su major pussies.
Pih, pih, pih. Brandon, Tiranin. AKo je on tiranin, onda sam ja najveće Zlo koje je ikad surfalo netom.
Glupinickname
26.11.2003., 08:42
Nephrite kaže:
:E Ja sam ko Candyman. :D
Nego nisu samo muški likovi iritatni. Cijela galerija karaktera je jednostavno ista. Svi su tree-hugging hipiji koji smišljaju osjetilne haikue dok putuju u svojoj "experimentalna dramska družba" družbi.
Pih, pih, pih. Brandon, Tiranin. AKo je on tiranin, onda sam ja najveće Zlo koje je ikad surfalo netom.
Mislim... ne znam kaj bi na ovo drugo rekao nego "Dobarrr!!!111 Vicccc!!111 LOLchina!!111" jer smo do isto takvog dojma dosli i ja i moj frend neovisno jedan o drugome. Ti si vec treci.
Mind you, nisam citao Tiganu pa sam mozda u krivu. Al nemrem odolit. Listajuci knjigu u knjiznici naletio sam na scenu di Zlocesti Kralj (tm) sjedi u dvorani pred dvorjanima. I kak sam znao da je Zlocest? Po tome kaj prisiljava ZENSKU DA MU GA PUSHI PRED SVIM DVORJANIMA HOW POLITICALLY INCORRECT IS THAT, EH KIDZ?!!111 I jos se tip paralelno oblijava pivom (sto je takodjer politically incorrect jer pristojni new age ljudi piju vino); vrijedja sugovornike (sto je takodjer politically incorrect jer new age ljudi uvijek paze na samopozudanje svojih sugovornika) i jos gleda borbu macaka sa osakacenim cuckom (Sto je politically incorrect jer je to okrutnost prema zivotinjama).
S druge pak strane imamo drzavu koja je puno sexsualno i drustveno izjednacenih muskaraca i zena. I kladim se da svi prakticiraju lezbijski seks i da su puni govora o tome "Ja imam svoje osjecaje a ti svoje i mi moramo paziti da zadrzimo uzajamno postovanje medju nama iako nam se stavovi razlikuju). 'fkors, mozda sam u krivu i Tigana je bas mrak ali, po dosadasnjim iskustvima sa Kayem, ne bi se uopce cudio.
Ma, nije Kay tolko los kolko mu se ja rugam al cinjenica je da mi je tip fakat malo previse 1990e. NAROCITO za nekog tko svoje fantasy romane uglavnom smjesta u fantasy verziju povijesnih zemalja i kraljevstava (renesansna Italija, Spanjolska za Reconquiste, Bizant...)
Meni je Tigana bila izvrsna ,ali me zato "Odjedriti u Sarant" potpuno razocarao.Sad sam uzela od njega "Gospodar careva " pa cemo vidjeti.
Jel netko pročitao Diabla?Ja sam pročitala ovaj tjedan 1. i 2. dio i odusevio me .
Evo, pocela sam citat martinovu song of ice and fire, kad ste je skoro svi toliko nahvalili. Nije lose, ali brate, krvi i nasilja vise nego u cheap B hororu! Da se od ovog snimi film, potrosili bi vise umjetne krvi nego za teksaski masakr motornom pilom :)
Nadam se da do kraja nece ubit sve likove koji mi se svidaju.
afro kaže:
Meni je Tigana bila izvrsna ,ali me zato "Odjedriti u Sarant" potpuno razocarao.Sad sam uzela od njega "Gospodar careva " pa cemo vidjeti.
Jel netko pročitao Diabla?Ja sam pročitala ovaj tjedan 1. i 2. dio i odusevio me .
pa gospodar careva ti je nastavak saranta,,,tako da ces vjerojatno ostati razocarana.mada nisam citao,nemogu reci.
Glupinickname
30.11.2003., 00:07
Tiamat kaže:
Evo, pocela sam citat martinovu song of ice and fire, kad ste je skoro svi toliko nahvalili. Nije lose, ali brate, krvi i nasilja vise nego u cheap B hororu!
Kaj da ti kazem? dobrodosla na Westros, najkrovlocniju viziju europskog srednjeg vijeka u dosadasnjem fantasyu. I bas zato mi je super! Martin nije squemish: pricao je na SFerakonu neke stvarane dogadjaje koji su mu bili inspiracija i vjeruj mi, stvarna povijest je bila jednako gnjusna kolko i roman. :D :D
[quote] [B]Nadam se da do kraja nece ubit sve likove koji mi se svidaju.
SPOILER ALERT:
Bwhahaha... BWHAHAHA... BWHAHAHAAHAHAHAHAHA!!!!!!
END SPOILER ALERT
Nephrite kaže:
:E Ja sam ko Candyman. :D
Ja kada sam to poceo citati pomislih da sam naslov krivo procitao, bio sam uvjeren da je naslov Tigayna
a kad ono Tigana.
Lavovi Al Rassana su mu najbolji ipak.
finalnifantazista
04.12.2003., 00:25
Čitam Lav, Vještica i ormar... Čarobnjakov nećak je skroz dobra knjiga za djecu... mislim da ću pročitati cijeli serijal Narnijskih kronika.
dokopao sam se pottera paaaaa...
The King of Elfland's Daugther, od Dunsanyja.
Dobro je Neil Gaiman napisao u predgovoru... ko jako crveno vino. Malo tesko, i za konzumirat sporo... ali bogato i dobro.
Nephrite
04.12.2003., 21:31
Evo ja čitam Shadow of the Torturer od Genea Wolfea.
Pokleknuo sam pred brojnim preporukama.
I bome nije loše.
Nephrite kaže:
I bome nije loše.
Eto, u Wolfeu su i bitni detalji i nije opce jasno ko koga kaj, iako je ocito da se desava nesto jako bitno.
(This ride is not recommened for people suffering from vertigo or sea-sickness. No refunds.)
Glupinickname
05.12.2003., 08:48
Nephrite kaže:
I bome nije loše.
MAZEL TOV! Sad cemo imat o cemu pricati u nedjelju! :D :top:
finalnifantazista
09.12.2003., 00:27
Konj i njegov dječak, 3. dio Narnijskih. Buuuu, nemaju sve dijelove u mojim knjižnicama... možda ih nisu ni preveli...
Daleka_Obala
09.12.2003., 00:48
Dune, Dune Messiah, Children of Dune , a zatim cu se prebacit na ono sto je Herbertov sin napisao kao prequels za Dune - House Arteides, House Harkonnen (procitala sam House Corrino), Butlerian Jihad i mislim da ima jos jedna.
Ali ono sto mu sin pise je :flop: Nema one, sto ja znam, dubine likova i zapletenosti zakulisne politike. Previse je... Hollywood...
Trebam naci jos i Heretics of Dune i God Emperor of Dune.
A nakon toga.. (mljac!) Monstruos Regiment, najnovija Pratchettova - jedva cekam!!!
"It was a sudden strange fancy...
Polly Perks had to become a boy in a hurry. Cutting off her hair and wearng trousers was easy. Learning to fart and belch in public and walk like an ape took more time...
And now she's enlisted in the army, and searching for her lost brother. But there's a war on. There's always a war on. And Polly and her fellow recruits are suddenly in the thick of it, without any training, and the enemy is hunting them.
All they have on their side is the most artful sergeant in the army and a vampire with a lust for coffee. Well... they have the Secret. And as they take the war to the heart of the enemy, they have to use all the resources of... the Monstrous Regiment."
terry pratchett - hogfather
tad williams - dragonbone chair... i nekako mi djeluje monotono :confused:
Nephrite
11.12.2003., 16:39
nex kaže:
tad williams - dragonbone chair... i nekako mi djeluje monotono :confused: DOsta ljudi kaže da je to poprilično dosadno i da radnja nikako da krene (pogotovo treća knjiga).
Ja u biti ne znam, jer sam odustao nakon 5 poglavlja od dosade.
Arathorn
11.12.2003., 18:43
Nephrite kaže:
DOsta ljudi kaže da je to poprilično dosadno i da radnja nikako da krene (pogotovo treća knjiga).
Ja u biti ne znam, jer sam odustao nakon 5 poglavlja od dosade.
Izdržao sam do kraja prve knjige, čak mi je postalo i zanimljivo. Budući da sam kupio Algoritam izdanje, za ostale knjige čekam prijevod (zasad je OK prevedeno, možda i zato jer nisam čitao original na engleskom).
finalnifantazista kaže:
Počela sam čitati Lavove Al-Rassana... Ajme muko moja! :bonk:
Pa to je grozno! Ja nikad neću zapamtiti ta imena!
(Tek sam sad skužila koliko sam ovaj tvoj post trebala shvatiti ko upozorenje.)
Jedino je dobro da na početku knjigu postoji onaj opis likova. Sad sam tamo prilijepila post-it, pa okrećem i proučavam.
Imam i još jedan post-it u knjizi za bilješke...
(Dal je meni stvarno potrebno toliko se s tim ubijati???)
Nephrite
18.12.2003., 21:34
Evo, ja sad čitam "The Briar King". To je prva knjiga u 4-dijelnom "Kingdoms of Thorn And Bone" serijalu Grega Keyesa.
Tip je inače napisao serijal knjiga "Age of Unreason" di Thomas Edison nije izumitelj, već alkemist, a Benjamin Frankiln je nekakav action hero. Također je autor jedine SW knjige koja je čitljiva.
Anyway, radnja je smještena u fantasy zemlju (d'oh), gdje su ljudi bili robovi Skasloi lordova, ali su se oslobodili (sve u prologu). Zadnji Skasloi lord prije nego ga junaci ubiju kaže da će magija (koriste riječ "magick" :D) koju su koristili da ih pobjede biti sredstvo njihove propasti.
Radnja se zatim premješta dvije tisuće godina kasnije kada bi se to prokletstvo valjda trebalo obistiniti i... i ja tek čitam knjigu.
Also, u ovoj knjizi se nalazi jedno moguće objašnjenje za nestanak Roanoke kolonije iz Virginie, USA. (znate priču, svi ljudi iz kolonije netragom nestali, samo na jednom zidu urezana riječ "Croatan")
Tako izgleda da su ti ljudi maknuti iz našeg svijeta i bačeni na ovaj gdje se odvija radnja.
BTW sviđa mi se kako je tip od Tolkiena pokupio fascinaciju jezicima i mitologijama drugih naroda tako tu ima keltičkih, gotskih, slavenskih i etruščanskih stvari. Nice touch, ne izmišlja riječi bezveze.
finalnifantazista
18.12.2003., 23:02
Nephrite kaže:
Also, u ovoj knjizi se nalazi jedno moguće objašnjenje za nestanak Roanoke kolonije iz Virginie, USA. (znate priču, svi ljudi iz kolonije netragom nestali, samo na jednom zidu urezana riječ "Croatan")
Ne znam priču, nikad čuo, ali me zanima zbog ovog "Croatan"... može priča ukratko ili link?
Nephrite
18.12.2003., 23:21
finalnifantazista kaže:
Ne znam priču, nikad čuo, ali me zanima zbog ovog "Croatan"... može priča ukratko ili link? Pa sve sam u biti rekao. Roanoke je otok uz obalu Sjeverne Karoline na koji su se iskrcali kolonisti. Oni su otok nazvali Virginia. I onda su nakon tri godine nestali.
Tip koji ih je bio tamo iskrco, zvao se White, je našo na samo riječi "Cro" i "Croatoan" urezane u drvu. Moguće da je to ime plemena indijanaca s kojima su išli živjet (jer nisu imali dovoljno zaliha da prežive zimu) ili indijanaca koji su ih ubili.
Misterij je bizaran jer nikavi ostaci tih ljudi (ako su mrtvi) nisu pronađeni. Ni grobovi, ni kosti.
Ni kuće kad smo kod toga. Samo ograda, maleni topovi i to je to.
Glupinickname
19.12.2003., 08:42
Nephrite kaže:
I onda su nakon tri godine nestali.
Tip koji ih je bio tamo iskrco, zvao se White, je našo na samo riječi "Cro" i "Croatoan" urezane u drvu.
snip
I tamo je, prije puno godina, pobjedio HDZ.
subc0mandante m0ris
19.12.2003., 10:11
I bome nije loše.
hehe..
I dokle si stigao?
Nephrite
19.12.2003., 11:45
subc0mandante m0ris kaže:
hehe..
I dokle si stigao? Pa do kraja. Kada Severian sruši onog tipa koji je okrznuo Dorcas.
Definitivno interesantna knjiga.
finalnifantazista
20.12.2003., 01:55
Nephrite kaže:
Roanoke je otok uz obalu Sjeverne Karoline na koji su se iskrcali kolonisti.
Oni su otok nazvali Virginia. I onda su nakon tri godine nestali.
Tip koji ih je bio tamo iskrco, zvao se White, je našo na samo riječi "Cro" i
"Croatoan" urezane u drvu. Moguće da je to ime plemena indijanaca s kojima su
išli živjet (jer nisu imali dovoljno zaliha da prežive zimu) ili indijanaca
koji su ih ubili.
Misterij je bizaran jer nikavi ostaci tih ljudi (ako su mrtvi) nisu pronađeni.
Ni grobovi, ni kosti.
Hm... volim takve priče, čak i ako u njima nema istine...
Same knjige su završile na listi, jednog lijepog dana ih možda pročitam... ali prvo javi dojam...
glupinickname, odlična fora! HDZ :lol:
P.S. Nephrite, probaj najavljivati spoilere.
Nephrite
20.12.2003., 13:35
finalnifantazista kaže:
P.S. Nephrite, probaj najavljivati spoilere. Pa nisam ništa praktički reko. Pročito sam tek Preludij, Prolog, i prva 4 poglavlja. Još nisam ni sve likove upozno.
Tinuviel
20.12.2003., 15:49
Tolkien- Gospodar prstenova - Prstenova družina.
Moram priznati da te knjige nisam do Sajma knjiga namjeravala pročitati. A sad...
Već sam pri kraju knjige, stvarno je odlična:)
Danas sam posudila:
Terry Pratchett- Mort (Discworld) & George R.R. Martin- Igra prijestolja
finalnifantazista
20.12.2003., 21:33
Nephrite kaže:
Pa nisam ništa praktički reko. Pročito sam tek Preludij, Prolog, i prva 4 poglavlja. Još nisam ni sve likove upozno.
Mislio sam za drugu knjigu, na ovo:
Nephrite kaže:
Pa do kraja. Kada Severian sruši onog tipa koji je okrznuo Dorcas.
Pročitat ću do kraja Narnijske kronike, Vodič kroz galaskiju za autostopere, onda možda Carrion Comfort i/ili Phases of Gravity od Simmonsa.
Belle kaže:
Terry Pratchett- Mort (Discworld) & George R.R. Martin- Igra prijestolja Meni je Mort bio prvi Prachettov roman koji sam pročitala i odmah sam postala ovisnik.
Sad čitam Pratchettov Feet of Clay, treći iz ciklusa o straži.
Agatha kaže:
Meni je Mort bio prvi Prachettov roman koji sam pročitala i odmah sam postala ovisnik.
Sad čitam Pratchettov Feet of Clay, treći iz ciklusa o straži.
Meni je Mort također prvi koji čitam, nažalost nikako to nisam mogla naći u knjižnici. Sada čitam i uživam. :)
Nephrite
21.12.2003., 13:47
finalnifantazista kaže: Mislio sam za drugu knjigu, na ovo: A to!. Sorry. Ali nisam puno. Ima u toj knjizi toliko toga, da bi trebal stvarno par stranica napisat da te spojlam.
Upravo pročitao Pracheta - "Tamna strana sunca".
Daleka_Obala
29.12.2003., 22:52
Upravo zavrsila Monstruos Regiment, najnoviju od Pratchetta. :top:
Heinlein - The Moon Is a Harsh Mistress
Banks - Against a Dark Background
upravo sam posudio od gaimana americki bogovi...ak to spada uopce pod fantastiku.
Frantic
07.01.2004., 01:30
finalnifantazista kaže:
Što trenutno čitate (ili ste zadnje pročitali, ili pak planirate pročitati) a da spada pod Sf/Fantasy?
Zadnje što sam ja pročitao tog tipa je 1984.-a.
1984. nije nikakav SF/fantasy već pripada žanru utopijskih romana..tu spada i Bradburijev 451 Fahreheit
Frantic
07.01.2004., 01:32
evo pri kraju sam sa Igrom prijestolja od Martina
bloody sailor moon
07.01.2004., 02:11
evo, nedavno sam (ponovno) digLa LangoLieri - s. king... super knjiga... :)
Arwen Evenstar
07.01.2004., 20:12
Ja ponovo čitam Silmarillion...
I čitam Merrick od Anne Rice ( iako ne znam je li to fantastika... :) )
finalnifantazista
08.01.2004., 02:35
bloody sailor moon kaže:
evo, nedavno sam (ponovno) digLa LangoLieri - s. king...
super knjiga... :)
Je, i meni je bila super.
Frantic kaže:
1984. nije nikakav SF/fantasy već pripada žanru utopijskih romana..
Prvo, mislim da nije "već" nego "nego", ali nisam siguran.
Drugo, na podforumu Književnost postoji topic "e pa ajmo malo o utopijama" ili takvo neko ime, gdje su ljudi pisali o utopijama. Neki smatraju da utopije spadaju pod sf, neki pod fantasy, neki se ne slažu.
Treće, na ovom podforumu postoji topic Internet top 100 SF / Fantasy...iz 1998 (http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=28057) sa listom 100 najboljih SF i Fantasy uradaka, a na toj listi se nalazi i 1984.
Ako neki teoretičari svrstavaju utopijske romane pod sf/fantasy, ne znam zašto ja ne bih.
On topic:
Što se tiče sf/fantasy, još uvijek sam na Narnijskim. Prvi u knjižnici sam posudio 5. dio "Plovidba broda Zorogaza", 7. dio mi je frendica kupila na engleskom, tako da ću samo 6. dio morati čitati na kompu. Jupi!!! :) :) :)
Frantic
08.01.2004., 17:32
bloody sailor moon kaže:
evo, nedavno sam (ponovno) digLa LangoLieri - s. king... super knjiga... :)
ubitačno dosadna knjiga :flop:
bloody sailor moon
11.01.2004., 20:38
Frantic kaže:
ubitačno dosadna knjiga :flop:
:eek: :eek: ma fenomenaLna je
ja sam poceLa harrya novog citati, i veronika je odLuciLa umrijeti.. aL coeLho ne spada tu...
Kierlan
12.01.2004., 23:29
Frantic kaže:
1984. nije nikakav SF/fantasy već pripada žanru utopijskih romana...
A telekrani? To su naprave kakve čovjek još nije (i nadam se da neće) izumio. Radnja se zbiva u izmišljenoj budućnosti! Dobro, budućnosti za Orwella... Zašto se, pri vragu, 1984 ne bi mogao svrstati u SF?
Pa i Jules Verne je pisao SF! Iako njegov SF nema veze sa današnjim SF-om.
Ovo pišem samo zato jer sam baš prije par dana prvi puta pročitao '84. Knjiga je fenomenalna, jedino me ubija to što je Orwell tako prokleto tmurna... Čovjek ne može napisati optimistični završetak da se postavi na glavu... Primjeri za ovu tvrdnju su Životinjska Farma i navedena '84.
SPOJLER ALERT!!!!!
Mrzim Orwella, zato jer kroz cijelu knjigu govori da glavnom junaku nema spasa, da će umrijeti, a ja tim više vjerujem u ustanak prola, zbacivanje Partije, osnivanje obitelji s Winstonovom curom, a na kraju, Orwell jednostavno ispuni ono što je kroz čitav roman predviđao i upuca si glavnog junaka u potiljak.
Zbog toga sam se rasplakao na kraju... MRZIM ORWELLA!
P.s.
Eh, da... Da se nadovežem na vašu raspravu... Langolijeri su super! I .
danas mi napokon stigao simmonsov ilium :)
inace, vec dva tjedna zapocinjem sa reedovim down the bright way i ne ide, pocetak mi je uzasno dosadan i suhoparno napisan, pogotovo za jednog reeda :(
otO kaže:
danas mi napokon stigao simmonsov ilium :)
napiši neki short-review, ne mora biti cijele knjige, prve dojmove itd.
subc0mandante m0ris
15.01.2004., 08:36
A Feast For Crows
watch out for the Rhaeger's child!
Glupinickname
15.01.2004., 19:46
A Feast For Crows
watch out for the Rhaeger's child!
Wow, wow, wow, CEKAJ malo! Nemoj m ireci da vec imas knjigu?! Kaj ne izlazi to u travnju tek?
Nephrite
15.01.2004., 19:48
glupinickname kaže: Wow, wow, wow, CEKAJ malo! Nemoj m ireci da vec imas knjigu?! Kaj ne izlazi to u travnju tek? Na GRRM-ovu sajtu piše da još nije gotov. A od završetka knjige do objavljivanja prođe otprilke 6 mjeseci. Dakle, da GRRM sutra završi knjigu, vidjeli bi ju tek su srpnju.
Amazon je... glup ko q'urac (Feast for Crows ima 704 stranice, otkud im to?)
Then again, m0ris je možda nekakav time-traveler, or something.
subc0mandante m0ris
16.01.2004., 08:22
hehehehehehe
:) :) :) :) :)
A jesam vas.....
Naravno da nije izašla...
Imaš na Powells preoder...28.00$.
Ali dugo vam je trebalo da se javite!!!!!!
I nije 704 stranice nego 1024.
subc0mandante m0ris
16.01.2004., 08:27
A Feast for Crows: A Song of Ice and Fire, Book 4
by George R. R. Martin
Available at: Quimby Warehouse
Scheduled for release on April 27, 2004. Preorder now and we'll ship it when it arrives.
ISBN: 0553801503 Subtitle: A Song of Ice and Fire, Book 4 Publisher: Spectra Books Copyright: 2004 Subject: Fantasy - Epic Edition Number: 1st Publication Date: April 27, 2004 Binding: Hardcover Language: English Pages: 1024
Ali imam neki predosjećaj da je Rhagereov sin sjesti na Iron Throne.
A i opcija o tome da će Daenerys uletit sa zmajevima i pomoći u ratu sa Others....
subc0mandante m0ris
16.01.2004., 09:00
Inače....jedan like je na jednon ASOIF forumu napisao genijalni citat:
In Italy for thirty years under the Borgias, they had warfare, terror, murder, bloodshed. They produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland, they had brotherly love, five hundred years of democracy and peace, and what did they produce? The cuckoo clock.
Orson Welles – The Third Man (1949)
Glupinickname
16.01.2004., 09:36
Inače....jedan like je na jednon ASOIF forumu napisao genijalni citat:
In Italy for thirty years under the Borgias, they had warfare, terror, murder, bloodshed. They produced Michelangelo, Leonardo da Vinci, and the Renaissance. In Switzerland, they had brotherly love, five hundred years of democracy and peace, and what did they produce? The cuckoo clock.
Orson Welles – The Third Man (1949)
Aaah, Treci covjek! Imam taj film negdje na videu. Dobar film, Orson Welles je jako dobar negativac a muzika mi je ZAKON.
Pussy Cat
18.01.2004., 03:20
Upravo završila Heinleina "The door into summer", čitam Pratchetta "Monstrous Regiment" (malo počela), završavam Williamsa "To green angel tower"
I onda mi ponestaje knjiga!!! :eek: :eek:
A u Algoritam ne smijem više :cry:
Nephrite
19.01.2004., 21:06
Dan Simmons -- Ilium
BOOYAH!!!
Glupinickname
20.01.2004., 00:12
Nephrite kaže:
Dan Simmons -- Ilium
BOOYAH!!!
Kujo.
Nephrite kaže:
Dan Simmons -- Ilium
BOOYAH!!!
Ok, mislim da sam to pitanje vec postavio ali posto nisam dobio odgovor, a vidim da si ga ti procitao,
postavicu ga tebi..dojmovi?
Nephrite
21.01.2004., 17:57
Valis kaže: Ok, mislim da sam to pitanje vec postavio ali posto nisam dobio odgovor, a vidim da si ga ti procitao,
postavicu ga tebi..dojmovi? Pa, nisam još pročitao. No ovo što sam do sada pročitao (9 poglavlja) je jako dobro. Likovi su interesantni od bogova (ovaj me dio malo podsjetio na moj fav -- Lord of Light, ali to je super), Hockenberrya, Grka, Trojanaca, Zemljana do moraveca. Za sada nema annoying likova kao u Endymionu. BOOYAH!!!
Nephrite kaže:
Pa, nisam još pročitao. No ovo što sam do sada pročitao (9 poglavlja) je jako dobro. Likovi su interesantni od bogova (ovaj me dio malo podsjetio na moj fav -- Lord of Light, ali to je super), Hockenberrya, Grka, Trojanaca, Zemljana do moraveca. Za sada nema annoying likova kao u Endymionu. BOOYAH!!!
kad budeš gotov nadam se da ćes imati više za reći (bez puno spoilera :) )
trenutno sam u comics žanru pa su knjige malo sa strane, inače bih ga vjerojatno već naručio
e da.....Lord of Light
Od sveg srca bih preporuči djela Harry Turtledove-a. S pravom ga reklamiraju kao majstora alternativne povijesti. za početak bih preporučio 'Guns of the south', osobito za one kojima je žao što je Jug izgubio rat. Ako vam se svidi, prava slijedeća stvar je 'How few remain'. Ili Worldwar serija kada vanzemaljci naprave invaziju usred drugog svj. rata. genijalno!
Glupinickname
22.01.2004., 00:02
Khan Noonan Singh kaže:
Od sveg srca bih preporuči djela Harry Turtledove-a. S pravom ga reklamiraju kao majstora alternativne povijesti. za početak bih preporučio 'Guns of the south', osobito za one kojima je žao što je Jug izgubio rat.
Slazem se. Ja sam ronio gorke suze kad sam shvatio da je jedna robovlasnicka drzava popusila rat u 19. stoljecu.
Valis kaže:
Ok, mislim da sam to pitanje vec postavio ali posto nisam dobio odgovor... ma nemam trenutno vremena za citanje zbog faksa i vjerojatno necu ni imati bar do kraja mjeseca.
trenutno sam u comics žanru je li? a sta se cita?
otO kaže:
je li? a sta se cita?
uh, puno lipih stvari
trenutno - Watchmen
Valis kaže:
uh, puno lipih stvari
trenutno - Watchmen fino, fino.. svakako procitaj prvi y: the last man trejd ako vec nisi, fenomenalan je. drugi i nije nesto, ali nadam se da ce se s trecim sve ponovo vratiti na mjesto.
otO kaže:
fino, fino.. svakako procitaj prvi y: the last man trejd ako vec nisi, fenomenalan je. drugi i nije nesto, ali nadam se da ce se s trecim sve ponovo vratiti na mjesto.
pogledao..izgleda zanimljivo, doci ce na red
Morisson mi je poseban, nesto kao Dick u sf-u
citao Watchmen?
Valis kaže:
citao Watchmen? yep, odlican je, mada mi nije bas onako genijalan kakvim ga se inace prikazuje. sta ja znam, da sam ga citao pred petnaestak godina, vjerojatno bi i meni bio mind bending experience, ali puno se toga desilo u mediju stripa od vremena prve pojave watchmena. najdraza rekonstrukcija superheroja mi je jos uvijek milliganov enigma (http://www.ninthart.com/display.php?article=482). milligan je i inace lud ko kupus, ali ovo je stvarno bolesno :)
Glupinickname
27.01.2004., 20:43
Ja sam poceo jucer citat "amrican Gods" od gaimana. zivi bili pa vidjeli...
LadyFel
28.01.2004., 00:52
Upravo završila s 'Night Watch' od Pratchetta, bolesno dobra knjiga, sviđa mi se kako su teme postale mračne u zadnjih par godina, mislim da me sad čekaju Magic: The Gathering novele...ili Forgotten Realms...
[otO kaže:
yep, odlican je, mada mi nije bas onako genijalan kakvim ga se inace prikazuje. sta ja znam, da sam ga citao pred petnaestak godina, vjerojatno bi i meni bio mind bending experience
pa da..u pocetku mi je bio ok, onako..kompleksan, cinio mi se previse razradjen, preispeglan..
onda sam se sjetio da je pisan 86!! ..pa sam ga nastavio citati sa malo vise postovanja :) , a sto se blizio kraju to je bio sve bolji i bolji, a cuj..prikazuje ga se genijalnim vjerojatno zbog promjena koje je unio u medij, a zanimljiv je i nakon 18 godina
Nephrite
07.02.2004., 17:10
Valis kaže:
kad budeš gotov nadam se da ćes imati više za reći (bez puno spoilera :) )
trenutno sam u comics žanru pa su knjige malo sa strane, inače bih ga vjerojatno već naručio
e da.....Lord of Light Evo neki dan sam pročitao "Ilium", pa da kažem nešto više.
Kad sam počeo čitati, činilo mi se da se Simmons igra sa puno različitih ideja preuzetih iz drugih djela (bilo filmova, bilo knjiga) i da to neće baš najbolje ispasti. Bilo je tu stvari koje kao da su ispale iz npr. "Loganova bijega", "Gospodara Svjetlosti", "Time Machine-a", Shakespearea, Prousta i malo Tolkiena, pa bilo je i ljudske ovisnosti o AI-u iz njegova "Hyperiona" (valjda je to recurring theme za Simmonsa, kao što je Zelaznyu to bila besmrtnost ili P.K. Dicku LSD :D).
Naravno, Simmons je svemu tome dao svoj twist i knjiga me na kraju oduševila. Kao i u slučaju "Hyperiona" što sam dalje čitao bila mi je sve bolja.
Od početka sa klasičnim zazivanjem Muze, predstavljanja junaka Ilijade, pa do Ahilejove posljednje rečenice u knjizi bio sam, kako bi se reklo, "prikovan" uz knjigu.
Bez da idem u SPOJLER teritorij, reći ću da knjiga prati tri različite radnje, svaku pisanu svojstvenim stilom. Svaka ima i drugo uporište u SF-u (dakle, kao i priče u "Hyperionu"). Na prvi pogled među radnjama nema neke povezanosti, jer likovi u svakoj od njih imaju druge ciljeve i prioritete i nemaju pojma da ovi drugi uopće postoje (pod uvjetom da su radnje odvijaju u istom vremenskom razdoblju). No što dalje idete s knjigom vidite da je sve na neki bizaran način povezano.
Likovi su btw, sjajni. Ima humora, akcije, kvantne teleportacije itd. Za svakog ponešto.
Radnja u knjizi je really epskih proporcija i moram se nakolniti Simmonsovoj ljubavi prema književnosti općenito i kako on ju ukomponira u svoje djelo na sjajan način.
Enivej, knjiga je bolja od "Endymion" sage i jedva čekam nastavak.
P.S.
Također sam pročital "Ender's Game" od Orsona S. Carda. Kad nađem vremena ću napisat što mi se sviđa, a što ne u toj knjizi (iako je ukupni dojam odličan).
SilentDriver
07.02.2004., 19:53
Po drugi put prva dva Gospodara Prstenova
Virtualni JA
08.02.2004., 01:27
Trenutno citam The Dark Side of The Sun by Terry Pratchett
Nephrite kaže:
Evo neki dan sam pročitao "Ilium"
:top: ok..sad sam jos vise zainteresiran,
inace..mislim da je vecina najvecih pisaca imala veliko predznanje iz knjizevnosti
enders game nis citao al ga hvale na sva usta, otom potom :)
e da..btw. prica sa PKDickom i Lsd-om je preprenapuhana
Nephrite
09.02.2004., 21:06
Valis kaže: e da..btw. prica sa PKDickom i Lsd-om je preprenapuhana To sam se zezal. Dick je meni prva liga.
Nephrite
11.02.2004., 22:10
Sad čitam "Stars My Destination" od Alfreda Bestera.
GaelGarciaBernal
12.02.2004., 12:55
Evo citam paralelno Williamsov Dragonbone Chair i Lemov Solaris koji sam jucer kupio.
Nephrite kaže:
Sad čitam "Stars My Destination" od Alfreda Bestera.
poznato, al nemam pojma o cemu se radi..
:) koliko ti knjiga procitas u mjesec dana?
evo upravo procitao ian banks- consider phlebas.
knjiga je odlicna!:top:
Nephrite
12.02.2004., 19:37
Valis kaže: poznato, al nemam pojma o cemu se radi..
:) koliko ti knjiga procitas u mjesec dana? Pa radnja se događa u 25. stoljeću kada se ljudi mogu teleportirati snagom misli. I prati jednog tipa koji "pluta" svemirom u praznom brodu koji je bio napadnut od strane... Pročitah tek prolog i prvo poglavlje, pa sam štur sa informacijama.
Pa, na mjesec pročitam jednu ili dvije knjige. Ponekad bi to bilo i više (naprimjer prošle godine kada sam gutao "Black Company" knjige od Cooka ko nekakav black-company-knjigo-gutajući demon).
evo danas posudio Niven-Intengralna stabla i Gaiman-Americki bogovi.
Nephrite kaže:
Pa radnja se događa u 25. stoljeću kada se ljudi mogu teleportirati snagom misli
ja se vec 2 tjedna odlucujem izmedju Ubika/Martian time slip...
ili pocet songs of ice&fire
Nephrite
14.02.2004., 15:18
Valis kaže:
ja se vec 2 tjedna odlucujem izmedju Ubika/Martian time slip...
ili pocet songs of ice&fire Ubik je kratak. Pročitaj njega, pase baci na Ice&Fire.
Martian Time-Slip nisam čitao.
I danas sam završio "I Am Legend" od Mathesona. Sjajna knjiga. Možda najbolja o vampyrima.
Nephrite kaže:
I danas sam završio "I Am Legend" od Mathesona. Sjajna knjiga. Možda najbolja o vampyrima. i second that.
Ubik je kratak. Pročitaj njega, pase baci na Ice&Fire.
Martian Time-Slip nisam čitao.
ma..:) zainteresirala me LeGuin sa onim svojim osvrtom na PKD-a
"He is our homegrown Borges"..pa citam neke Borgesove price (zanimljivo), pa cu onda valjda Ubik.
Nancy Kress : Beggars in Spain
Dick : Minority report sam bas procitao (saljiv je film)
i jel dobra ta nancy toliko koliko pricaju?
otO kaže:
i jel dobra ta nancy toliko koliko pricaju?
Solidna, i zanimljiva.
Daniel Keyes : Flowers for Algernon
Jel netko procitao Prijestolje od zmajokosti?
Dobila sam je neki dan pa me samo zanima jel dobra ,nigdje je nitko ne spominje
Meni je Prijestolje malo prerazvuceno, nisam je uspio do krraja procitati.
Nephrite
16.02.2004., 13:01
Grejp kaže: Meni je Prijestolje malo prerazvuceno, nisam je uspio do krraja procitati. Nisi jedini.
Dustflower
16.02.2004., 19:02
Trenutno citam Americke bogove od Gaimana, knjiga mi je super, ali od Neila nisam ni ocekivala manje. Kad zavrsim ovo, prebacujem se na Gospodara careva od Kaya, pocela sam je citati davno i kako mi je doma u Splitu, tek sad kad sam dosla je mogu citati. Jedva cekam :D
pratchetta velicanstvenog...
Kushiel's Chosen, od Jacqueline Carey, drugi dio iz serije o kurtizani spijunki u alternativnom svemiru u kojem u Francuskoj zive ljudi s krvi palih andjela kojima je glavno moralno nacelo "love as thou wilt", sto ce rec da se seve svi sa svima i na sve nacine, sve dok je sve dobrovoljno i bez prisile. Prostitucija je ugledno skoro religijsko zanimanje, a nasa heroina, osim sto je kurva i spijunka, voli da ju tuku. Jako voli da je jako tuku. Kushiel je jedan od palih andjela, nekadasnji vratar pakla, a ona je njegova Chosen. Tolko jako.
Nije tak cheezy kak zv... oh, who am I kidding. Je. Al je svejedno super.
Dick K, Phillip : Do androids dream of electronic sheep
Probaj kasnije sa "little black box" - kratka prica, od istog pisca
Gilad Pellaeon
21.02.2004., 19:27
Da se malo odmorim od SF-a uzimam knjige od Edgara Alan Poea.
Trenutno : Dozivljaji Arthura Gordona Pyma.
Paralelno sa time:
Isaac Asimov - The Rest Of The Robots
Trenutno R.A.A. Salvadorea, Dark elf knjige...
Martinov Clach of The Kings sam došao do pola, i nikako da zavšim...
procitao sam integralna stabla i bilo je ok. nije super, al nije ni lose! a sad citam americke bogove i knjiga je odlicna!!
T. Pratchett: Jednakost rituala
dovrsio reedov down the bright way. ukratko, boooorrrrrring. uz to je i pun logickih rupa, neuvjerljivih objasnjenja, a, sto je cudno za reeda, i stilski je prilicno lose napisan. ideja nije nesto, mada predstavlja sasvim zgodnu osnovu za kakvu space operu (bright je put koji povezuje paralelne svemire po kojem putuju wandereri u potrazi za njegovim tvorcima sve dok ne naidju na grozne'n'ratoborne unFound), no reed se uglavnom ogranicava na filozofska sranja koja ne bi popusilo ni malo dijete (sa jako velikom tolerancijom na dosadu, if i may add). likovi su svi odreda potpuno nezanimljivi i antipaticni, pogotovo ona majmunolika koza jy, sto je stvarno postignuce vrijedno divljenja. al neka, ovo mu je jedan od prvih romana, napredovao je cica reed od tada.
dakle, sad se napokon mogu posvetiti iliumu :)
New X men - mladi mutanti se razbijaju drogom i briju na Clockwork Orange
V for Vendeta - Remember, remember the fith of november.
The gunpowder treason and plot.
I know of no reason why the gunpowder treason
..should ever be forgot.
Valis kaže:
Probaj kasnije sa "little black box" - kratka prica, od istog pisca
Will do.
Zelazny - Gospodar sjetlosti
...tek počeo i nemam još nikakav dojam o knjizi
Glupinickname
24.02.2004., 22:57
Ja namjeravam jednog od ovih dana (ako sve prođe dobro s mehanikom*) naručit novi roman od Mary Gentle, jer kad sam pročital sinopsis na Amazonu, explodiralo mi je ljevo jaje.
O cemu se radi? Ja sam prije cca tri mjeseca poceo citati njen roman "The Book of Ash" i... jos uvijek nisam procitao do kraja. Nije da je knjiga dosadna niti losa no... Mary Gentle ima dosta konfuzni nacin pisanja. Scene bitke su joj totalno kaoticne ali nije to bed jer bitke takve i jesu. Bed je kaj mi i normalni razgovori u dnevnom boravku zgledaju isto tak erratic i nepovezano. Znas kak kod Martina tocno znas ko je sve u sobi kreljevskog vijeca, kak ko izgleda, kak se ko zove i kaj glavni lik misli o njima? E pa Mary Gentle ne pise tak. Njeni romani zgledaju ko oni filmovi koji se snimaju sa ramena za vise dokumentaristicki feeling. :D
Mind you, ne zelim da mislis da ju pljujem jer zenska okej pise a "Ash" ima jako dobrih ideja. Pored toga, gotta love zenu koja je sa odusevljenjem citavoj rec.arts.sf.written njuzgrupi prepricavala kak joj je kustos u muzeju dopustio da uzme origjigji longsword iz vitrine i mase s njim po zraku. Zena je valjda citav paragraf opisivala da kak je ostrica fantasticno izbalansirana i to nakon svih tih stotina godina kolko je mac star!
a onda ću mu zubima probušit gume na autu.
Dobar tek.
Uglavnom ja sam se jucer pocastio u Algoritmu sa jos jednom knjigom iz serije "Fantasy Masterworks". Ovaj put to je "The First Book of Lankhmar" Fritza Leibera (http://www.sfsite.com/07a/fgm131.htm) covjeka kojeg, pored Roberta E. Howarda nazivaju ocem sword & sorcery zanra. Normalno, kao fanaticnom igracu D&D-a, to mi je zvucalo i vise nego zanimljivo. I tako sam se jucer pocastio sa doticnom knjigom.
Nisam je jos poceo popraf citat jer me cekaju "Diplomatic Immunity" i "Paladin of Souls" od Lois McMaster Bujold. "Diplomatic Immunity" bi htio dovrsit ali mislim da je onda Leiber na redu.
Fritz Leiber, kao i Jack Vance, ima… karakteristican stil pisanja koji ili volite ili mrzite. Primjer: prije svakog poglavlja u romanu imate kratki opis radnje koja vas ocekuje u njemu, u najboljoj tradiciji starih romana iz 18. stoljeca i prije. Nisam citao sve opise ali evo jednog od boljih (iz "Swords Against Death"):
"III. THIEVES' HOUSE
More on jewels, gold and skulls – nay, even even skeletons entire. Concerning the Grey Mouser's and Fafhrd's third visit to that primal stink of iniquity, in Newhwon or anywhere else, located on the west side of Cheap Street midway between the Street of the Gods and the Street of the Thinkers (called Atheist's Avenue), and backed by Murder Alley – the immense guildhall of the altogether – too – well organised Thieves of Lankhmar; skulkers of tremendous skill, cutpurses unparalleled, pickpockets nonpareil, picklocks without match, stealers extraordinary, even on occasion extraordinarily expert killers – though preffering to hire out such work to the Slayers' Brotherhood (another organisation which Fafhrd and the Mouser detest). Of odd disguises and a black kitten. Of a tasty redhead named Ivlis and her maid. Of dust and death."
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
See what I mean?:D
Nephrite
25.02.2004., 00:01
glupinickname kaže:
O cemu se radi? Ja sam prije cca tri mjeseca poceo citati njen roman "The Book of Ash" i... jos uvijek nisam procitao do kraja. Knjiga se zove "1610: A Sundial in a Grave" i opet alternative history. Ali ono što mi se čini zanimljivo su likovi. Dakle imamo tipičnog Dumasovskog swashbucklera (sa pedofilskim skonostima prema drugom swashbuckleru, dakle nije tako tipičan), onda imamo jednog samuraja, i jednog vidovnjaka koji koristi matematičke formule da bi predvidio budućnost. Enivej, pošto mi history nije jača strana... ima nekave veze sa fran. (ili je engleski?) Hernyem V i nwkakvom invazijom, a sve se vrti oko godine 1610.
I da knjiga je duplo tanja od "Ash". Samo 400-tinjak stranica.
Uglavnom ja sam se jucer pocastio u Algoritmu sa jos jednom knjigom iz serije "Fantasy Masterworks". Ovaj put to je "The First Book of Lankhmar" Fritza Leibera (http://www.sfsite.com/07a/fgm131.htm) covjeka kojeg, pored Roberta E. Howarda nazivaju ocem sword & sorcery zanra. Normalno, kao fanaticnom igracu D&D-a, to mi je zvucalo i vise nego zanimljivo. I tako sam se jucer pocastio sa doticnom knjigom.
Nisam je jos poceo popraf citat jer me cekaju "Diplomatic Immunity" i "Paladin of Souls" od Lois McMaster Bujold. "Diplomatic Immunity" bi htio dovrsit ali mislim da je onda Leiber na redu.
Fritz Leiber, kao i Jack Vance, ima… karakteristican stil pisanja koji ili volite ili mrzite. Primjer: prije svakog poglavlja u romanu imate kratki opis radnje koja vas ocekuje u njemu, u najboljoj tradiciji starih romana iz 18. stoljeca i prije. Nisam citao sve opise ali evo jednog od boljih (iz "Swords Against Death"):
"III. THIEVES' HOUSE
More on jewels, gold and skulls – nay, even even skeletons entire. Concerning the Grey Mouser's and Fafhrd's third visit to that primal stink of iniquity, in Newhwon or anywhere else, located on the west side of Cheap Street midway between the Street of the Gods and the Street of the Thinkers (called Atheist's Avenue), and backed by Murder Alley – the immense guildhall of the altogether – too – well organised Thieves of Lankhmar; skulkers of tremendous skill, cutpurses unparalleled, pickpockets nonpareil, picklocks without match, stealers extraordinary, even on occasion extraordinarily expert killers – though preffering to hire out such work to the Slayers' Brotherhood (another organisation which Fafhrd and the Mouser detest). Of odd disguises and a black kitten. Of a tasty redhead named Ivlis and her maid. Of dust and death."
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
See what I mean?:D Ma svi ti pret-Tolkienovski pisci* imaju blago rečeno starinski način pisanja. Uzmimo E.R. Eddisona**. Fakat tip koda je izašal iz srednjeg vijeka. Srednjeg vijeka u kojem su svi likovi super heroji, that is.
*Dobro Vance nije pretTolkienovski. Pročital sam njegov short story "Turjan of Miir" i totalno mi se svidil stil pisanja. Ne razmahuje se riječima ko neki manijak. I sviđa mi se taj spoj Zemlje u budućnosti i magije. Vjerojatno je bio i mali uzor Wolfeu za Novo Sunce. Ah da, još jedan serijal koji trebam dovršit.
**Tolko je star da su izgleda istekla autroska prava na knjige. "Worm Ouroboros" se može nać na netu odmah uz Ilijadu, Dumasove romane i druge arhaične stvari.
Glupinickname
25.02.2004., 00:50
Nephrite kaže:
Ali ono što mi se čini zanimljivo su likovi. Dakle imamo tipičnog Dumasovskog swashbucklera (sa pedofilskim skonostima prema drugom swashbuckleru
Uhhh, I think I'll pass. :D
onda imamo jednog samuraja, i jednog vidovnjaka koji koristi matematičke formule da bi predvidio budućnost. Enivej, pošto mi history nije jača strana... ima nekave veze sa fran. (ili je engleski?) Hernyem V i nwkakvom invazijom, a sve se vrti oko godine 1610.
I da knjiga je duplo tanja od "Ash". Samo 400-tinjak stranica.
Hm, ninjas. Bas cu pogledat.
Ma svi ti pret-Tolkienovski pisci imaju blago rečeno starinski način pisanja. Uzmimo E.R. Eddisona. Fakat tip koda je izašal iz srednjeg vijeka. Srednjeg vijeka u kojem su svi likovi super heroji, that is.
Kaj, pret-tolkinovski? Fritz Leiber je umro 1992! Tip namjerno tak pise, kao i Vance. Zato mi i jest tak smijesan i zanimljiv!
Eddison je, on the other hand, pisao na prijelazu sa 19. u 20. stoljece. Covjek je umro 1945. godine.
Dobro Vance nije pretTolkienovski. Pročital sam njegov short story "Turjan of Miir" i totalno mi se svidil stil pisanja. Ne razmahuje se riječima ko neki manijak.
Heh heh heh. Mozda ti se to samo cini. Naime, "Turjan of Miir" je inace jedna od prvih – ako ne i prva – pripovijest u prvom od cetiri djela "The Tales of the Dying Earth". To je pisao relativno rano u karijeri pa mozda covjek nije bio tolko… rjecit, kolko kasnije. Al u svakom slucaju Vance ima nevjerojatan vokabular i sklonost izmisljanju novih rijeci. Otprilike kao neki ljudi na forumu, samo sto Vance to radi tako da nove rijeci budu namjerno smijesne. Npr. Vanceov izraz za "kupleraj" je "nymphorium". Jedan od meni najdrazih. :D
Prvi je dio "The Tales of the Dying Earth" (koji se tako i zove) je inace napisan kao zbirka prica koje se sve dogadjaju u istom svijetu. Upravo kroz par prica o Turjanu i njegovoj curi, Vance zapocinje opisivat sistem magije koji ce kasnije biti kopiran u D&Du. Ostali djelovi su svaki kompaktna cjelina za sebe. Drugi dio se zove "The Eyes of the Overworld" a glavni lik je lopov imenom Cugel. Treci dio je "Cugel's Saga" sa istim likom kao herojem a cetvrti dio je "Rhialto the Marvellous" i tu je glavni lik istoimeni carobnjak.
I sviđa mi se taj spoj Zemlje u budućnosti i magije. Vjerojatno je bio i mali uzor Wolfeu za Novo Sunce.
"Precisely so!" ko sto bi rekao Vance. Wolfe ni ne krije da mu je Vance bio uzor. Od samog settinga pa sve do izmisljanja rijeci i titula.
Nephrite
25.02.2004., 21:22
glupinickname kaže: Uhhh, I think I'll pass. Nije baš pedofil. Naime predmet žudnje njegovih prepona ima negdje 17 ljeta.
Hmmm, zašto dovraga pišem ovako?
Hm, ninjas. Bas cu pogledat. No, no, no. Nema nindži. I to je dobro. Naime vjerujem da sama riječ nindža na svojim leđima nosi težak bremen trasha i sve što dotakne pretvori u isti. Uzmimo "Zločin & Kazna". Sve je super, malo ruski dosadno, ali nema nindži. Zato je okej, Da je Dostojevski dodao u samo jednoj rečenici nindžu sve bi otišlo u Honduras.
Npr. "U gužvi je bilo ljudi iz svih pora društva, pekari, stolari, postolari, nindže-- BZZZTTT_
Trash.
Kaj, pret-tolkinovski? Fritz Leiber je umro 1992 Kaj nije on generacija sa Howardom? Ne znam kad su mu knjige objavljene, pa ono...
Teoretski bi i Vance bio pretTolkinovski. "Dying Earth" je objavljen kad ono 1950.g.? 4 godine prije LotR-a. :D
Heh heh heh. Mozda ti se to samo cini. Ne mislim ja da je Vance škrt sa rječima, nego ne sere kao recimo Jordan. Then again, nitko ne sere kao Jordan.
subc0mandante m0ris
26.02.2004., 09:15
Vance je uzor i GRR-u i mnogim drugima...
NakurnjakOdStridera
27.02.2004., 16:26
CRVENI MARS
Nephrite
27.02.2004., 18:18
Vance je uzor i GRR-u i mnogim drugima... Npr. "Jack of Shadows" od Rogera Zelaznya.
Čak i ime. :D
Nephrite
02.03.2004., 22:28
Evo danas sam pročitao "Flow my tears, the policeman said" od P.K. Dicka.
Pročitao sam ju u jednom posljepodnevu. Moram li reć da je dobra?
...
Je.
Glupinickname
02.03.2004., 22:49
Ja i dalje citam Fritza Leibera. First Book of Lankhmar ROXXOR! Ovo je stvar iz koje je nastao D&D! Yeah, baby! Ima wizarda koji imaju familiare, ima barbariana koji padaju u rage, ima lopova sa Tumble, Perform, Bluff, i slicnim rouge - ovskim skilovima, ima prekrasan opis Thieves Guilda koji ko da je ispao iz neke D&D avanture... Divota! Kaj je najbolje cak se i likovi ponasaju ko u D&D sessionu: red fajta, red ozbiljnosti, obavljaju se kvestovi i likovi u partyu se cijelo vrijeme medjusobno poyebavaju.
Zakon! Budem poslao neki ulomak iz knjige da malo predocim stil kojim je napisano. :top: :D
Ja sam upravo zavrsila od Koontza "By the Light of the Moon"; onak, dobro za dosadno popodne (mad scientist, nanotech, i sl.).
Taj Koontz mi se sve manje svida sta ga vise citam. Jedina istinski dobra knjiga koju je napisao je The Watchers. Mislim da ga vise necu uzet u ruku. Ima previse... djetinjaste recenice.
Gilad Pellaeon
03.03.2004., 16:09
Uzeh prije nekoliko dana od Roberta A. Heinleina
Vrata u ljeto.
....dosao do polovice, za sada dobra knjiga.:top:
Nephrite
03.03.2004., 19:12
Evo ja sad čitam gore spomenuti Jack of Shadows. Kratka knjiga. Mogal je to Zelazny malo raširit, ali i ovako je dobro.
Ideja svijeta mi je genijalna.
:p citam Oluju maceva od R.r. Martina
i preporucam je pogotovo onima koji vole knjizurine od cirka 900 do 1200 stranica
sta mislim nije problem onima sa pocetka ove stranice (a je mogu i oni pisat):W
lappino
04.03.2004., 22:19
Imam sve od Kinga (osim DT serijala, kojeg ne volim), pročitah i većinu djela od Lovecrafta...ali, ovo je samo uvod u jedno pitanje:
da li itko od vrlih čitača na ovom topicu zna išta o jednom autoru/djelu "alternativne povijesti", ali dosta novijeg razdoblja?
Naime, siže je slijedeći: usred 2. svj. rata, na zemlju stižu vanzemaljci koji, pak, namjeravaju pobiti sve živo i neživo...pa se prijašnji din-dušmani moraju udružiti protiv njih...
Any suggestions?
Glupinickname
04.03.2004., 22:26
lappino kaže:
Imam sve od Kinga (osim DT serijala, kojeg ne volim), pročitah i većinu djela od Lovecrafta...ali, ovo je samo uvod u jedno pitanje:
da li itko od vrlih čitača na ovom topicu zna išta o jednom autoru/djelu "alternativne povijesti", ali dosta novijeg razdoblja?
Naime, siže je slijedeći: usred 2. svj. rata, na zemlju stižu vanzemaljci koji, pak, namjeravaju pobiti sve živo i neživo...pa se prijašnji din-dušmani moraju udružiti protiv njih...
Any suggestions?
To je Harry Turtledove. Od njega sam jedino citao "The Guns of the South": alternate history o tome kako 1864. u Confederate States of America dolaze neki cudni stranci koji nude juznjackoj vojsci za bagatelnu cijenu nekakve cudne puske bizarnog imena "AK - 47". Probajte si zamislit kaj se dogodi kad juznjaci krenu u fajt da nekoliko tisuca kalasnjikova i jos dobiju detaljne informacije o tocnim polozajima jenkijevskih jedinica. Knjiga mi je zapela za oko zbog naslovnice: slika generala Roberta E. Leeja kak ponosno pozira za portret sa kalasnjikovom u rukama. Riot. :D
nije nesto uzasno pametno ali knjiga mi je bila fun read, narocito kad se sirotani iz 19. stoljeca pocnu susretati sa kompjuterima, browning strojnicama i inim cudesima. :D
Potrazi tipove knjige na amazon.com-u i sigurno ce ti izbaciti i ove koje te zanimaju. O tipu inace ne znam nista osim da je prije bio profesor povijesti.
evo jos 100 stranica i zgotovio sam "americke bogove". knjiga je ok. mozda malo razvucena ali svako toliko se dogodi neka bolestina! :D
Nephrite
13.03.2004., 14:18
Ja sam neki dan završio "Hitchhiker's Guide to the Galaxy" i malo sam razočaran. Možda su mi velika isčekivanja sjebala knjigu.
No, sad čitam "Tales of the Dying Earth" od Jacka Vancea, kojeg je Algoritam iz nepoznatih razloga poslao na frendovu adresu. Well, sad je kod mene i dobra je.
Glupinickname
13.03.2004., 14:50
Nephrite kaže:
No, sad čitam "Tales of the Dying Earth" od Jacka Vancea, kojeg je Algoritam iz nepoznatih razloga poslao na frendovu adresu. Well, sad je kod mene i dobra je.
Most excellent! It was about time!
Nephrite
13.03.2004., 19:07
glupinickname kaže: Most excellent! It was about time! Širiš svoje Evanđelje, a?
Gilad Pellaeon
13.03.2004., 19:50
Uzeh jucer ove knjige:
Bob Shaw : Brod Stranaca
Roger Zelazny & Robert Sheckley : Donesite mi glavu drazesnog princa.
Bozidar
13.03.2004., 23:54
Dan Simmons: Hyperion.
Odlicno zasad.
guy gavriel kay-tigana. totalni gust citanja!
lappino
14.03.2004., 21:26
Hvala na odgovoru, Glupinickname! To je to!
A sada, za sve zainteresirane, jedan link:
link na jedan ruski site sa svakojakim knjigama na eng. jeziku u .rar formatu (http://www.greylib.align.ru/)
Neka vam ne smeta što su meniji na ruskom, brzo ćete skužiti gdje je što...
finalnifantazista
15.03.2004., 22:53
H. G. Wells - Vremenski stroj
JakeTheMass
18.03.2004., 06:02
po neznam koji put prebirem po Asprinu
strašno zabavno :top:
Ja sam se nedavno bas bacio u trosak u Algoritmu, and this is what I have to show for it:
Faeries, 25th Anniversary Edition, od Briana Frouda i Alana Leeja.
Luda zakon bolesna odlicna knjiga, essentially slikovnica (garant postoji neki hoh und nobl izraz za to, sam se nemrem sjetit) sa Leejevim i Froudovim crtezima i slikama vila i opisima, prepricanim legendama, ulomcima iz relevantnih djela o ljudima koji imaju kontakta sa faerie-svijetom (Tam Lin i Thomas the Rhymer i tak).
Neke slike prikazuju Viktorijanske vile, male pre-teen gole klinkice sa krilima ko vilin-konjici, neke slike su Tolkieneskni visoki dostojanstveni kraljevski elfovi, neke su odvratne gadne gnjusobe sa svinjskim facama, ili s jednom nogom, jednom rukom i jednim okom, ili sa divovskim nosom i bez usta ("to eat he presumably stuffs the food up his nose"). Not for the faint of heart.
Taj Froud je inace bio designer za onaj film Labyrinth kad heroina spasava svojeg brata/sestru (ne sjecam se) koju je ukrao King of Faeries, as portrayed by David Bowie. Ima jos i neki drugi slican film Dark Crystal, al to nisam gledao.
Par primjera njegove umjetnosti imate recimo ovdje (http://beam.to/froud), pod Images.
Lady Cottington's Pressed Fairy Book. Opet Froud, ovog puta uz Monty Pythonovca Terryja Jonesa.
Knjiga predstavlja herbarij... ili bolje reci "vilarij" Angelice Cottington, vodjen od 1895.-1912. Na svakoj drugoj stranici knjige je jedno zgnjeceno u knjigu uhvaceno vilinsko stvorenje, na suprotnoj stranici je neki komentar mlade Cottingtonice. Na prvim stranicama tekst je naskraban, djecji, pun gresaka: "Nanna wuldnt bleive me. Ettie wuldnt bleive me. Auntie Mercy wuldnt bleive me. But i got one. Now theyve got to bleive me." Kak knjiga napreduje, rukopis je sve izvjezbaniji, stil sve ozbiljniji...
Dve pressed fairies, prva (http://www.worldoffroud.com/faeries/cott/main/images/LC_photo1.jpg) i druga (http://www.worldoffroud.com/faeries/cott/main/images/LC_photo4.jpg).
The Years of Rice and Salt, Kim Stanley Robinson.
Alternate history. Point of divergence je Crna Smrt u Europi: svi umru.
OK, ne svi, al valjda 99% stanovnistva umre i zapadna civilizacija bude nestane. Knjiga pokriva period od oko 1300. do 2002. (po nasem kalendaru) u svijetu u kojem Japanci predju Pacifik, Kinezi Atlantik, sa Samarkand predvodi znanstvenu revoluciju.
Kroz sve to, stranegly enough, pratimo grupicu zapravo jednih te istih likova, jedan jati, karmicku obitelj dusa cije su sudbine povezane i koje u svakom novom zivotu privlace jedna drugu i ponovo se srecu: jednom su Kyu, crni djecak-eunuh i Bold, mongolski ratnik, robovi u Kini, jednom su Bistami, sufi mistik i Katima, neortodoksna sultanova zena koja zeli osnovat novu muslimansku drzavu u pustoj, nenastanjenoj Francuskoj u kojoj ce zene bit ravnopravne s muskarcima i voditi molitve...
Knjiga je podijeljena na deset dijelova sa po 50-100 godina izmedju od kojih svaki zavrsava "back in the bardo" (sto je apparently budisticki/tibetanski/mongolski/whatever izraz za nekakav duhovni medjusvijet, gdje su duse izmedju smrti i novog rodjenja) gdje se jati ponovo srece i imaju trenutak predaha i razmisljanja prije nego ponovo budu vraceni u svijet, medju rizu i sol.
Knjigu sam uzeo totalno nasumicno, bez ikakvih preporuka, suprotno logici (jedina druga stvar koja sam citao od istog autora, Icehenge, mi je bila totalno razocaranje), ali zasad sam vrlo ugodno iznenadjen.
Brian Herbert: Kuca Corinno
Još kad bih stigla citati onoliko koliko bih zeljela...:( Blazena gripa: prije par tjedana procitala sam prve dvije Kuce u 3 dana :D
praetorian
19.03.2004., 21:34
ponovo citam Steven Erikson - Memories of Ice
treca knjiga u A Tale of the Malazan Book of the Fallen serijalu
Nephrite
27.03.2004., 20:28
praetorian kaže: ponovo citam Steven Erikson - Memories of Ice
treca knjiga u A Tale of the Malazan Book of the Fallen serijalu Pa evo pročital sam u ovih par dana Gardens of the Moon. I knjiga je ispala bolja nego kad sam ju prošli put čital. Čini se da sam prošli put odustal 5-10 stranica od prave radnje. Čak mi je i sva ta super-magija pasala. Kad imaš lika koji se pretvara u zmaja i fura 2-metarski crni mač koji žrtve pretvara u robove u Wareenu, moraš ga volit.
A Bridgeburneri su takav hommage Black Company da ih moram volit.
Nephrite
28.03.2004., 19:23
Roger Zelazny - Isle of the Dead
Felidae
28.03.2004., 20:47
Larry Niven: Prsten iliti Ringworld- zanimljiva knjiga, veoma zabavna:top:
Sada citam Phillipa Dicka: Ubik (oprostite ako sam krivo napisala, imam srpsko izdanje...:D )
Nighthawk
28.03.2004., 22:09
Lord of the Clans.
Nemam pojma tko je to napisao, a previše sam lijen da se dignem sa stolca i pogledam. Long live Warcraft.
Prince of Lies, James Lowder
(Forgotten Realms svijet)
prijestolje od zmajokosti
GnothiSeauton
30.03.2004., 09:03
Najthoče, jel čemu taj Lord of the Clans? :D
Inače gajim dosta veliku skepsu prema franšizoidnoj beletristici tipa 'buy now and you get...'
Nephrite
30.03.2004., 19:18
Steven Erikson - DeadHouse Gates
Tek sam počeo, al fakat se divim načinu kako Erikson stvara originalne rase i kulture.
Nighthawk
30.03.2004., 23:05
GnothiSeauton kaže:
Najthoče, jel čemu taj Lord of the Clans? :D
Inače gajim dosta veliku skepsu prema franšizoidnoj beletristici tipa 'buy now and you get...'
Let's put it this way...
Lord of the Clans je trebala biti igra, ali se odustalo od toga...
To je prequel Warcraftu 3...
Need I say more? Kvaliteta uopće nije važna.
Inače nije loša. Doduše, da nije Warcraft ili da nedajbože objektivno na to gledam, nemam pojma kako bi ju ocijenio.
I nisam ništa dobio s knjigom. RIPOFF!
praetorian
03.04.2004., 02:47
Nephrite kaže:
Pa evo pročital sam u ovih par dana Gardens of the Moon. I knjiga je ispala bolja nego kad sam ju prošli put čital. Čini se da sam prošli put odustal 5-10 stranica od prave radnje. Čak mi je i sva ta super-magija pasala. Kad imaš lika koji se pretvara u zmaja i fura 2-metarski crni mač koji žrtve pretvara u robove u Wareenu, moraš ga volit.
A Bridgeburneri su takav hommage Black Company da ih moram volit.
:top: :top: :top: :top:
Tak je i meni bilo, odustao sam bas pred pocetak prave radnje, u međuvremenu sam procitao jako pozitivne kritike i prisilio se citati taj slabiji pocetak i nisam se vise mogao zaustaviti :D :D :D :D
Kierlan
04.04.2004., 21:55
Howard Phillips Lovecraft: Call of Cthulhu & other wierd stories.
Zbog previše učestalog spominjanja Cthulhua (ajme, muka za napisat) na ovom podforumu, morao sam pročitati da više ne moram glumiti da znam priču. Inače, Lovecraft je genije i definitivno morate pročitati njegov "Pickmans' Model" i to na originalnom engleskom. Još je dobar prijedlog i "The Hound".
Nighthawk
05.04.2004., 23:01
Kierlan kaže:
Inače, Lovecraft je genije i definitivno morate pročitati njegov "Pickmans' Model"
But by God, Elliot, it was a photograph from life.
Glupinickname
05.04.2004., 23:29
Ja sam upravo procitao "Ilium" od Dana Simmonsa koji sam dobio na poklon od seke ovu subotu. Trenutno jos uvijek pokusavam srediti dojmove al mislim da bi mogao kapnut jedan malcice poduzi komentar sa moje strane.:D
Ceka me jos "The First Book of Lankhmar" Fritza Leibera koji trebam dovrsit, te "Diplomatic Immunity" i Paladin of Souls" od lois mcMaster Bujold.
GaelGarciaBernal
05.04.2004., 23:35
glupinickname kaze:
Ja sam upravo procitao "Ilium" od Dana Simmonsa koji sam dobio na poklon od seke ovu subotu.
1. Kakva je knjiga?
2. Kojim povodom si je dobio? Da mozemo cestitati ili tako nesto.
3. Koliko ti godina ima sestra?:D
P.S. Buduci da toliko ljudi govori s nekom kvazi-nepodnosljivoscu o svojoj sestri (ja nisam medju njima), divno je vidjeti da neko napise i "seka".:top:
GaelGarciaBernal kaže:
P.S. Buduci da toliko ljudi govori s nekom kvazi-nepodnosljivoscu o svojoj sestri (ja nisam medju njima), divno je vidjeti da neko napise i "seka".:top:
1. Koliko godina ima tvoja "seka"?
2. Lako je moguce da je to "seka" od strane glupinicknamea bio sarkazam.
GaelGarciaBernal
06.04.2004., 11:09
Za Jaya:
1. Ja imam 3 seke
2. Ne vjerujem da je mislio sarkasticno.
Zadovoljan?:cool:
Glupinickname
06.04.2004., 21:19
GaelGarciaBernal kaže:
1. Kakva je knjiga?
Prvo pitanje je i zadnje za odgovor. :)
2. Kojim povodom si je dobio? Da mozemo cestitati ili tako nesto.
Povodom Dana zicanja Sestre da mi kupi nesto kada je vec u inozemstvu. rodjejdan mi je naime, tek u rujnu. Ali fala na pitanju. Zapamti to za rujan. :D
3. Koliko ti godina ima sestra?:D
Sekica je 4 godine starija od mene. Sad joj je 26. :D
Ja to napisem samo kad zelim biti sarkastican. Ups, did I write that out loud? :D
A sad na prvo pitanje: "Ilium" je novi SF roman Dana Simmonsa. Ovo ljeto slijedi i drugi, hopefully zavrsni dio ove duologije po imenu "Olympos". Kazem, "hopefully" jer se plasim velikih romana sa puno nastavaka; zivim u vjecnom strahu da Martin nikad ne dovrsi "Song of Ice & Fire". Al to su moje paranoidne fiksacije.
Za pocetak kopi pejstam sam pocetak iliuma koji ce vam fino preniejti ton i radnju romana:
"Rage.
Sing, O Muse, of the rage of Achilles, of Peleus' son, murderous, man-killer, fated to die, sing of the rage that cost the Achaeans so many good men and sent so many vital, hearty souls down to the dreary House of Death. And while you're at it, O Muse, sing of the rage of the gods themselves, so petulant and so powerful here on their new Olympus, and of the rage of the post-humans, dead and gone though they might be, and of the rage of those few true humans left, self-absorbed and useless though they may have become. While you are singing, O Muse, sing also of the rage of those thoughtful, sentient, serious but not-so-close-to-human beings out there dreaming under the ice of Europa, dying in the sulfur-ash of Io, and being born in the cold folds of Ganymede.
Oh, and sing of me, O Muse, poor born-again-against-his-will Hockenberry – poor dead Thomas Hockenberry, Ph.D, Hockenbush to his friends, to friends long since turned to dust on a world long since left behind. Sing of my rage, yes, of my rage, O Muse, small and insignificant though that rage may be when measured against the anger of the immortal gods, or when compared to the wrath of the god-killer, Achilles.
On second thought, O Muse, sing of nothing to me. I know you. I have been bound and servant to you, O Muse, you incomparable bitch. And I do not trust you, O Muse. not one little bit."
FU-NNI!
"Ilium" se dogadja kojih tisucu i nesto godina u buducnosti i ima tri paralelne radnje. Prva radnja se dogadja na planetu Zemlji na kojemu zivi nekoliko stotina tisuca preostalih ljudi koji su po svojoj dekadenciji i lijenosti otprilike na nivou ljudi iz "Zardoza" ili Eola iz "Vremenskog stroja": ne znaju niti citati ni pisat a sve njihove prohtjeve ispunjavaju roboti. Sve zapocinje sa jednim od dekadentnih ljudi koji zeli istraziti Zemlju i, u svojoj 99. godini zivota, nauci *citat* .
Druga radnja se dogadja oko nekoliko moraveca (inteligentnih kiborga ili robota; nisam tocno skuzio) koji zive u vanjskom djelu Sunceva sustava a koji odlucuju istraziti neobicne aktivnosti na teraformiranom Marsu. Glavni je lik metar visoki moravec imenom Mahnmut koji se bavi podvodnim istrazivanjima, proucavanjem Shakespearovih soneta te literarnim raspravama sa svojim 4 metra dugim rakolikim prijateljem Orphuom koji je moravec specijaliziran za rad u svemiru.
Treca radnja se dogadja pod zidinama Troje gdje se - as you know Bob - vodi trojanski rat. Ali ne onakav kakav je vjerojatno bio u nasoj proslosti nego THE Trojanski rat: Homerov epic fantasy rat sa bogovima, polubogovima, magijama i herojima… I profesorom knjizevnosti iz 20. stoljeca imenom Thomas Hockenberry. Hockenberry je jedan od skupine strucnjaka za Homera koje su bogovi uskrsnuli a kojima je glavna zadaca da prate da li se rat odvija onako kako ga je Homer opisao. Bogovi sve znanstvenike opremaju uredjajima za teleportaciju, za maskiranje (mogu preuzeti lik bilo koje osobe u ilijadi i tako pratiti sto se dogadja), mikrofonima za prisluskivanje i strogom zabranom bilo pricanja bogovima buducnosti trojanskog rata bilo aktivnog petljanja u njegov tijek. Hockenberryu i drugim znanstvenicima je potpuno jasno da su "bogovi" vjerojatno nanotehnoloski i geneticki modificirani ljudi nastali od najobicnijih homo sapiensa, no, for all practical purposes bogovi ne samo da ne znaju kako ce rat zavrsiti (osim Zeusa) nego imaju osobnost i moci bogova grcke mitologije. Drugim rijecima, svi ti znanstvenici su u dreku do grla jer ih svaki od tih bogova moze ubit jednim potezom prsta. Sto i rade. Problemi za Hockenberry nastaju kada mu Afrodita, pod prijetnjom smrti, naredi da spijunira i ubije Atenu.
Osobno, upravo mi je ova treca radnja najludja. Ne samo zbog same ideje prikaza bogova i Ilijade kao SF romana nego i zbog toga sto glavni lik nije neki grcki heroj koji misli da ima posla sa bogovima nego covjek iz nase epohe. Hockenberryevi komentari su… pa, vidjeli ste kako roman pocinje. Njegova radnja mi je toliko zabavna za citanje da sam sada, kada sam procitao citav roman (u cca tri dana) ponovo poceo citat njegov plot arc od pocetka.
I to mi je ujedno najveca zamjerka knjizi: Orphu i Mahnmut su zabavni i zanimljivi likovi a pustolovine Hermana, Hannah, Daemona i Savi na dekadentnoj Zemlji su okej, ali ne mogu mi se usporediti sa totalnom ludnicom koju – sa Sfom i hockenberryem – predstavlja Trojanski rat. To mi, nazalost, malo smanjuje roman u mojim ocima, al, boze moj! Cak i kad je i los, Simmons mi je zabavniji od nekih pisaca koji se fakat grce biti zabavni i zanimljivi i ne uspijevaju u tome. Dakle, ako volite citat Dana Simmonsa i odlucite kupit taj roman, mislim da ce vam se isplatit.
GaelGarciaBernal
07.04.2004., 08:05
3. Ne znam sta da kazem - knjiga zvuci kao bolesna umotvorina bolesnog uma. Morat cu je procitati pa da vidim. Ali buduci da je Hyperion jedan od najboljim SF-ova novijeg datuma, valjda Simmons zna sto radi. A mozda i ne.
2. Znaci rujan iliti septembar - zapamtit cu;)
1. A 3 je godine starija od mene. Nice.
Glupinickname
07.04.2004., 09:35
GaelGarciaBernal kaže:
1. A 3 je godine starija od mene. Nice.
A mogo bi si ti malo zube po podu prosetat, a? Kaj je najgore to necu napravit ja neg ona. :E
Glupinickname
07.04.2004., 22:21
Inace, kad smo kod iliuma, jel itko osim mene citao nekakav strip iz 1980ih koji je basically bio SF verzija "Odiseje"? Kao i u iliumu, smrtnici su fakat obicni smrtnici, heroji koji, predvodjeni Odisejem pokusavaju naci put kuci preko sredozemnog mora. no, cudovista koja oni srecu zapravo su visokotehnoloske nakaze: roboti i mutanti. bogovi pak, koji sjede na Olimpu su - i opet, kao i u "Iliumu" dekadentni i razvratni ljudi koji su dosli tko zna od kud i koji svoju daaaaaaaaaleko superiorniju tehnologiju koriste za svoju zabavu. Ima totalno bizarnih scena recimo sa bogom vjetra (il necega) koji ima otok sa kilometar visokim orguljama na kojima svira od dosade. On da Odiseju "magicnu kutiju" koja ce mu, kad je psotavi na brod, omogucit brzi povratak kuci. Carobna kutija je zapravo mlazni motor sam kaj nitko od tih bokci to ne kuzi.
Nephrite
08.04.2004., 20:11
P.K. Dick - A Scanner Darkly
BobArctorX2scannera :cool:
Zavidim ti na situaciji
..volio bih da mogu File/delete/Scanner Darkly pa citat stalno iznova
JakeTheMass
10.04.2004., 05:15
prošli sam tjedan odlučio opet pročitati sapunicu pustolovine Milesa Vorkosigana od Bujoldice..
zabavno i veselo premda su zadnje knjige malo ljubić ali očekujem barrayar valjda će se izvuć :D
Joan D. Vinge: Snježna kraljica
Nephrite
10.04.2004., 11:36
Steven Erikson - A Tale of the Malazan Book of the Fallen 3 - Memories of Ice
Nephrite kaže:
Steven Erikson - A Tale of the Malazan Book of the Fallen 3 - Memories of Ice sta si zapeo sa scannerom? :D
Nephrite
10.04.2004., 14:10
Valis kaže: sta si zapeo sa scannerom? :D Završio sam ga.
P.K. Dickove knjige ful brzo čitam. Mada je ova bila do sada naj mind-fuck od svih. Not that I'm complaining.
Još planiram jednog od ovih dana počet "Deus Irae", a onda "Dr. Bloodmoney" i "3 Stigmata of Palmer Eldritch".
Kierlan
10.04.2004., 14:13
JakeTheMass kaže:
ali očekujem barrayar valjda će se izvuć :D
Zna možda netko kad to izlazi? I zašto još nije izašlo? Ženska u Algoritmu mi tvrdi da je to zbog problema s prijevodom. Ako se to odugovlačenje tak nastavi, onda ću se javit ko prevoditelj pa ćete knjigu moć pročitat u devetom mjesecu.
Inače, sad čitam HPL: Color out of Space
Nephrite kaže:
"Dr. Bloodmoney" imam ga na srpskom i :lol: :s
meni se isto scanner bio priljepio za ruke, tresem al nece otpast :D
paški sir i vrhnje
13.04.2004., 22:11
china mieville - perdido street station.
:s :eek:
:zvrko:
divota.
Glupinickname
13.04.2004., 22:29
paški sir i vrhnje kaže:
china mieville - perdido street station.
:s :eek:
:zvrko:
divota.
Ajde FALA BOGU da nisam jedini! Zakon mi je roman. Tip je valjda na teskim drogama jer ne vidim kako bi inace mogao izmisliti toliko bizaran svijet. Nazalost, u PSS-u je malo cak otisao u krajnost: sviejt je toliko bizaran i pretjeran da kad jedfnom krene radnja, uopce ne obracas paznju na nju. U "The Scar" koji se dogadja nesto kasnije od PSS-a u istom svijetu (nije radnja vezana uz PSS) je ediotr ocito malo vise srezao tekst pa je knjiga vise fokusirana na radnju.
Nemoj mislit da je ovo kritika jer nije. China Mieville RULZ! Do kud si dosao?
paški sir i vrhnje
13.04.2004., 22:56
evo upravo sam prestao kod onog dijela kad isaac uvjerava yaghareka da torque ne valja glede njegovog ornitološkog problema.
to je negdje oko 200. stranice u mojoj pejprbek verziji knjige sa 600+ stranica sitnog proreda.
ne primjećujem da se išta značajnog zakuhava - osim sa očitim zna-se-čime - niti mi to previše smeta. čak štoviše, paše mi taj lagani tempo.
nekako lakše sve to.. probavim.
ono.. nekako bi bilo pretjerano da sad krene sa dinamičnim clockwork-laser-guns masovkama i svemirskim steam-spaceshipovima i koječime... :)
Tip je valjda na teskim drogama jer ne vidim kako bi inace mogao izmisliti toliko bizaran svijet
e. paz' sad scary thought:
a što ako je to radio čist?
Glupinickname
13.04.2004., 23:02
paški sir i vrhnje kaže:
e. paz' sad scary thought:
a što ako je to radio čist?
Onda cu samo reci da me nije tzacudila cinjenica da je clan engleske socijalisticke partije. Seriously, mieville se deklarira kao socijalist. Ako paaaaaaaaaaaazljivo citas roman, moooooozda ces uociti suptilne hinotve njegove prezira spram lazne romantizacije i bjezanja od okrutne stvarnsoti te prezira prema vladajucim klasama. :D
Nephrite
13.04.2004., 23:15
glupinickname kaže: Onda cu samo reci da me nije tzacudila cinjenica da je clan engleske socijalisticke partije. Seriously, mieville se deklarira kao socijalist. Ako paaaaaaaaaaaazljivo citas roman, moooooozda ces uociti suptilne hinotve njegove prezira spram lazne romantizacije i bjezanja od okrutne stvarnsoti te prezira prema vladajucim klasama. :D Dal si čitao onaj njegov esej o Tolkienu? Comedy Gold! COMEDY GOLD, I TELL YOU!!!
paški sir i vrhnje
13.04.2004., 23:18
subtle as a nail bomb in the head...
nego, scar, načuo sam, nema veze sa crobuzonom? samo je svijet isti?
paški sir i vrhnje
13.04.2004., 23:21
... a što se tiče tih skrivenih poruka, jebo sve to, i say.
dovoljno problema imam sa vizualiziranjem jedne Lin, gsna. motleya ili jebenog isaaca himself, da bih se sad zajebavao sa skrivenim komunističkim pseudo-pamfletima.
:)
Glupinickname
14.04.2004., 00:01
paški sir i vrhnje kaže:
subtle as a nail bomb in the head...
Da, poruke su tocne takve. :D
Nego, scar, načuo sam, nema veze sa crobuzonom? samo je svijet isti?
"Samo" je svijet isti. A svijet je... hoooooooo, boy- o! Kad sam prvi put vidio opis kheprija trebalo mi je par minuta da (se) povratim. Cactae i vodyanoi su jos relativno normalni.
Pročitao sam Sroj Istine Jamesa L. Hallperina(?).
Nisam oduševljan.
Tezičnost romana guši sve ostalo.
...a sama ta tezičnost zna biti prokleto naivna i nategnuta -> Smrtna kazna u 2040? Kaj god!
paški sir i vrhnje
14.04.2004., 00:19
glupinickname kaže:
Da, poruke su tocne takve. :D
"Samo" je svijet isti. A svijet je... hoooooooo, boy- o! Kad sam prvi put vidio opis kheprija trebalo mi je par minuta da (se) povratim. Cactae i vodyanoi su jos relativno normalni.
oke, ja sam skužio da sam kheprije totalno fulao. konstantno sam zanemarivao mievilleove "headbody", "headlegs", "head-scarab" opise, sve dok nisam naletio na površan opis "headsexa" ili tako nečeg. i onda se upalila lampica.
nažalost.
ngh.
više sam ih zamišljao kao onog strikana iz the fly. ali to bi za mievillea valjda bilo pre soft-core.
a za vodyanoije još uvijek nisam ziher.
nekak su mi trenutno kao.. sarkastična lokva mulja sa dva oka. :)
nakon što završim sa ovim, ne znam, idem se rehabilitirat sa "alkemičarem" ili bolje.... "ježevom kućicom"...
paški sir i vrhnje
14.04.2004., 00:22
Cactae i vodyanoi su jos relativno normalni.
nakon kheprija, i opis golog ljube ćesića rojsa u ljubavnom klinču sa wookijem bi bio normalan.
čak i poželjan, da ne kažem...
Glupinickname
14.04.2004., 10:29
paški sir i vrhnje kaže:
nakon kheprija, i opis golog ljube ćesića rojsa u ljubavnom klinču sa wookijem bi bio normalan.
čak i poželjan, da ne kažem...
I djeco, Paski sir & vrhnje uopce ne pretjeruje kad ovo kaze. Opcenito, opisi seksa Isaaca i Lin (se tak zove? Nemam knjigu pri ruci) bi mi bili totalno dirljivi i cute DA ONA NIJE FREAKIN' MONSTER!!!!111one :eek:
paški sir i vrhnje
14.04.2004., 13:35
http://www.koit.pwp.blueyonder.co.uk/polarbeagle.jpg
furtive garuda-bear yay! :)
Rebecca Guay
14.04.2004., 17:36
Macanov: "Texas Kid"
Toplo preporučan, odlična zbirka pripovjedaka!
Nephrite
14.04.2004., 17:58
Mary Gentle - "1610: A Sundial In A Grave"
John Wyndham - Dan trifida
paški sir i vrhnje
16.04.2004., 23:11
ooohh yeesssssss (http://books.fantasticfiction.co.uk/n15/n79419.htm?authorid=6031)....
novi mieville u srpnju.
sad već pretjerujem, znam, ali brate, PSS se opako rasplamsao i sa svakom stranicom je sve bolji i bolji i bolji i bolji...
Glupinickname
17.04.2004., 09:43
paški sir i vrhnje kaže:
ooohh yeesssssss (http://books.fantasticfiction.co.uk/n15/n79419.htm?authorid=6031).... novi mieville u srpnju.
TOooooooooooo!!!!!111111 :s :s :s
sad već pretjerujem, znam, ali brate, PSS se opako rasplamsao i sa svakom stranicom je sve bolji i bolji i bolji i bolji...
Znam...znam... ZNAM!:zubo: :zubo: :afro: :cool:
Nephrite
18.04.2004., 19:39
Philip K. Dick - Dr. Bloodmoney
Nephrite
21.04.2004., 20:29
Valis kaže: Fokomobil :D Da, fokomobil. Fakat nisam očekival da će mali Hoppy ovak zločest postat.
I volio bi i ja imat jednu ko Bonny u susjedstvu. Samo ju trebaš otpeljat u šetnju i BANG! :D
E, pa da se ne moram opet sutra javljat. Sutra ću počet čitat A Tale of Malazan Book of the Fallen 4 - House of Chains od Stevena Eriksona.
ma svi su skicoparapsihoticno komicni
znaci Polaris? ak ne onda ti preporucam u tom izdanju jos 1
:D
Williams - The Praxis
Ponovo citam, moram knjigu barem 2 puta procitat da je probavim kako treba. :top:
GnothiSeauton
22.04.2004., 19:04
Khepri - [kh(w)pr'I] staroeg. 'skarabej' tj. Bog Izlazećeg Sunca -- Govnovalj koji ispred sebe valja sunce dok izlazi iz zemlje.... Prva Faza Raa pri njegovom putovanju nebom... Khepri-Ra-Atum
... kaj ti likovi su neki skarabejoliki brijači?
Gilad Pellaeon
22.04.2004., 20:21
Uzeo sam jucer od Baxtera i Clarkea :"The light of other days", oli ti po nasem prijevodu :"Svjetlost drugih dana".
Zanimljiva knjiga, dostojna Arthura i Stephena.:)
Radi se o uredjaju koji crvotocine odrzava stabilnima i time omogucuje da ljudi vide SVE bilo KADA i bilo GDJE sto uzrokuje potpuni raspad svijeta kakvog poznajemo.
A da bude jos zanimljivije; prema zemlji juri veliki "komet" koji ce unistiti sve do 50 metara ispod povrsine.
GaelGarciaBernal
24.04.2004., 12:19
Gnothi, ko ti je taj lik na avataru? Podsjeca me na jednu TV osobu, pa da vidim ima li to ikakvog smisla. Ma sigurno mi se cini.
Glupinickname
24.04.2004., 13:17
GnothiSeauton kaže:
Khepri - [kh(w)pr'I] staroeg. 'skarabej' tj. Bog Izlazećeg Sunca -- Govnovalj koji ispred sebe valja sunce dok izlazi iz zemlje.... Prva Faza Raa pri njegovom putovanju nebom... Khepri-Ra-Atum
... kaj ti likovi su neki skarabejoliki brijači?
Zamisli rasu kod koje zene imaju manje - vise normalna tijela normalne velicine, samo daleko crvenije boje nego ljudska, ali umjesto glave imaju FUKKEN GLAVU I TIJELO KUKCA. Zatim zamisli da u toj rasi muzjaci se sastoje *samo* od te glave i tijela i imaju normalan zadak, dakle, obicni su kukci samo velki cca pola metra, metar. Onda zamisli kako izgleda parenje izmedju njih. A ONDA zamisli kak izgleda sexor izmedju khepri zenke i covjeka.
Postoje i vodyanoi koji se temelje na vodenjacima iz ruske mitologije te garude, ljudi ptice koji dolaze, ak se ne varam, iz indonezijskih prica (znam da imaju avio - kompaniju koja se zove Garuda).
Ne, Mievilleu se definitivno mora priznati originalnost u zamisljanju svog fantasy svijeta. Tu nema tipicnih elfova i patuljaka.
GaelGarciaBernal
25.04.2004., 11:56
My god, GNN, buduci da M*R*Z*I*M insekte, tvoj gornji pasus nimalo nije ublazio moja osjecanja prema njima.
paški sir i vrhnje
25.04.2004., 22:03
GaelGarciaBernal kaže:
My god, GNN, buduci da M*R*Z*I*M insekte, tvoj gornji pasus nimalo nije ublazio moja osjecanja prema njima.
jep, ali između insekata i hawt insekata, ja biram potonje. :D
[pa makar imali ten poput over-kvarcane sponzoruše :)]
hmmmm nedavno sam procitala Margaret Atwood: "Gazela i kosac" i sto da kazem... JAKOOO DOBROOO :s ... (to se ne odnosi na stupidnu recenziju koju je klik objavio...ali s dr.str. klik je takav casopis... nije da ga ne volim procitat ;)
Detopija u najboljem smislu ;) upravo kako Robinsonovi Marsovi imaju tehnicku stranu razrađenu, ovdje imamo ljudsku stranu...
sada se odmaram uz Pratchtetta :s
GnothiSeauton
26.04.2004., 16:39
glupinickname kaže:
Zamisli rasu kod koje zene imaju manje - vise normalna tijela normalne velicine, samo daleko crvenije boje nego ljudska, ali umjesto glave imaju FUKKEN GLAVU I TIJELO KUKCA. Zatim zamisli da u toj rasi muzjaci se sastoje *samo* od te glave i tijela i imaju normalan zadak, dakle, obicni su kukci samo velki cca pola metra, metar. Onda zamisli kako izgleda parenje izmedju njih. A ONDA zamisli kak izgleda sexor izmedju khepri zenke i covjeka.
Mmm, tako inače izgledaju neki duhovi-pratioci Khepri-Ra-Atuma ... čovječja tijela i glave koje su de facto cijeli skarabej (sva tri članka i nožice sa strane koje izgledaju ko rogovi na glavi).
Staroegipatska mitologija rulez! :top:
Glupinickname
26.04.2004., 19:10
GnothiSeauton kaže:
Mmm, tako inače izgledaju neki duhovi-pratioci Khepri-Ra-Atuma ... čovječja tijela i glave koje su de facto cijeli skarabej (sva tri članka i nožice sa strane koje izgledaju ko rogovi na glavi).
Staroegipatska mitologija rulez! :top:
Imas kakav link na slikicu, bas me zanima kak izgledaju!
GnothiSeauton
26.04.2004., 19:39
A nemam, imam u knjizi, mogo bi skenirat kad mi Desiree vrati knjigu pa ti poslat. Googlaj 'Khepri' pa vidi šta ispadne.
Sanwa kaže:
sada se odmaram uz Pratchtetta :s
Također, čitam Čudesno svjetlo. Jako zanimljivo, čim se radi o Ricewindu! :D
g.g.kay- lavovi al rassana
da usput pitam...
je li netko citao neka od ovih djela?
ako je, neka ukratko iznese dojmove!
Williams-prijestolje od zmajokosti
Salvatore-neku njegovu Forgoten Realms knjigu
fritz leiber-lankmar
Mel odom- prijetnja iz mora
wilson-darwinia
wolfe-shadow and claw
dunsany-time and the gods
e.d.eddison-worm outroboros
vinge- zimska kraljica, ljetna kraljica- ovo me pogotovo zanima!!
hvala!
Glupinickname
27.04.2004., 17:43
Ne znam dal te zanima dojam il te zanima da ti neko nekaj napise o tim knjigama? U svakom slucaju, evo mojih komentara:
cemo kaže:
Ne bi to taknuo sa daljinskim. Komercijalni kic. Radije *igraj* D&D u forgotten Realmsima nego da to citas: em ce ti bizi zabavnije em cete svi igraci i DM radit bolje okarakterizirane likove nego Salivatore.
fritz leiber-lankmar
Zabavno! Kupio sam si obadvije knjige od Fantasy Masterworksa! Sad imam dovoljno Fafhrda i Sivog misara da mi potraju do kraja ove godine. :zubo: Zbirka labavo povezanih prica o avanturama krupnog divljeg barbariana lopova i malog urbanog wizarda lopova. Zna bit malo naporno ali ima stvarno dobrih prica.
Ne. Zvuci zanimljivo. O cemu se radi?
wilson-darwinia
Isto pitanje ko i za "Prijetnju iz mora"
wolfe-shadow and claw
Pretpostavljam da znas da ih imas jos dvije "Book of the New Sun 2: The Sword and the Citadel"? BotNS je jedno od onih djela kod kojih nazalost iznova uvidim svoju glupavost i nedostatak obrazovanja. Ostatak vremena jos nekak prezivljavam, al kad sam se zadnji put primio te knjige bilo mi je predepresivno za citat. :D Wolfe baca aluzije na druge pisce, djela i filmove lijevo i desno i jos, za dobru mjeru u bacuje simbolizam i filozofiju koju zna biti tesko pratiti. No, smatram da roman vrijedi svake minute koju potrosis na mozganje u stilu "sto se to sad zapravo dogodilo?". A takvih trenutaka fakat ima hrpe.
Imam al mi je trenutno kod frenda. Vrlo... viktorijanski fantasy. Osobno ne volim tolko taj kicen i i usporeni stil pisanja 19. stoljeca (Dunsany je umro negdje 1920ih ili 130ih, ne sjecam se vise) ali kad duboko udahnem zrak, opustim se i pooooooooooolako pocnem citati njegove price, mogu se naviknuti. Dunsany mi je dovoljno dobar da mogu prijeci preko tog stila i uzivat u pricama. Onak, price su mi vise ko horor bajke za odrasle. Sad mi je knjiga kod frenda - on puno vise cijeni takav starinski fantasy nego ja, pa bolje da ju on sad cita - ali planiram je jedan dan uzeti i procitat citavu.
Za neke od ovih knjiga imas komentare ovdje:
http://www.sfsite.com/lists/orion05.htm
darwinia neznam sta je ali sam cuo da je jako dobro, a prijetnja iz mora je forgoten realms knjiga, ali kazu da je dobra.
za salvatorea sam i mislio nesto slicno. ;)
[QUOTE]cemo kaže:
[B]da usput pitam...
je li netko citao neka od ovih djela?
ako je, neka ukratko iznese dojmove!
fritz leiber-lankmar
wilson-darwinia
wolfe-shadow and claw
skroz je dobro od T. Williamsa-prijestolje od zmajokosti i naravno od Vinge zimska i ljetna k. , e to preporucam.a sad mi je tlaka iznosit dojmove pa lijepo sjedi i citaj,nek imaju jako puno stranoca
fritz leiber-lankmar
wilson-darwinia
wolfe-shadow and claw
citala kraljice,jako mi se svidjaju,definitivno preporucujem.lagano i zanimljivo,likovi su super,radnja dinamicna,brojim ih u moje favorite. leiber mi je isto super,citala sam nekoliko prica o fafhrdu i sivom misaru (gospodari quarmalla,ill met in lankhmar,adeptov gambit) i kupila sam first book of lankhmar,mislim da su i te isto super. salvatore mi je previse slican jordanu,goodkindu i inim piscima epsih fantasyja,pa tako i za forgoten realms vrijedi - procitas jednu,druge su iste,samo razlicita imena.al nije ni to lose,totalno lagano za opustanje.wolfeovi ciklusi novog i dugog sunca su zaista genijalni,a williams,pa isto kao i salvatore,jos jedan epski fantasy,mozda malo bolji od prosjeka.ostalo jos nisam citala,ali lord dunsany mi se svidja,vjerujem da je i ovo dobro.uzivaj u citanju!:W
Nephrite
29.04.2004., 18:24
China Mieville - Perdido Street Station
Glupinickname
29.04.2004., 19:22
Nephrite kaže:
China Mieville - Perdido Street Station
E za *ovo* ocu cut dojmove. Za to i za Vancea. Nadam se da ce ti se svidjat. I kad to kazem, zapravo zelim reci "ako ti se ne svidi izvucic cu opet svoju bejzbol palicu i zatuc te."
Nephrite
29.04.2004., 20:08
glupinickname kaže: E za *ovo* ocu cut dojmove. Za to i za Vancea. Nadam se da ce ti se svidjat. I kad to kazem, zapravo zelim reci "ako ti se ne svidi izvucic cu opet svoju bejzbol palicu i zatuc te." Uf, Vancea sam završio još prije 3-4 tjedna.
Uglavnom sam uživao. U biti uživao sam u svemu osim u Rhialtu.
Zar je Vance baš osjećao potrebu da nas obvavjesti o skupini birokratskih čarobnjaka kojima je tako dosadno da se po cijele dane prepucavaju i citiraju zakone. Nekakva fantasy verzija Pravde Za Sve. Ono poglavlje u budućnosti s onim familiarima i onim ljudiždreima je bilo zabavno, though.
Što se kratkih priča tiče, moš mi objasnit dal je onaj Lianne the Wayfarer umro u dvije priče za redom? What a guy. :D
A Cugel je živa legenda. Radi gluposti, siluje princeze, pa ih prodaje kako bi prešao preko rijeke, pa uništava cijela sela. What a guy.
Inače, Dying Earth svijet je jebeno interesantan i raznolik.
In other news, jučer sam završil onaj roman od Mary Gentle.
Knjiga je... okej.
Kao prvo nije baš fantasy. Više kao SF smješten u 17. stoljeće.
Također nije ni alternative history. Više kao epizoda "Mladog Indiana Jonesa" gdje on otputuje u prošlost i upoznaje kralja Jamesa I Stuarta. I onda ga pokuša ubit.
Knjiga je inače kao prijevod stvarnih memoara špijuna i dueliste Valentina Rocheforta (ne znam dal je to onaj isti Rochefort iz Mušketira (glumil ga je Christopher Lee), možda je to hommage) koji su bili kao uništeni u požaru, ali je moderna kompjuterska tehnologija obnovila uništene stranice.
...
Okeeej.
Anyway, radnja prati Rocheforta koji je (HISTORY LESSON!!!!) angažirao Ravillacca da ubije Henria IV. Za sada je sve po onome kako se zapravo događalo. U biti većina likova u knjizi su stvarne povijesne ličnosti (na trenutak se pojavljuje mladi svećenik koji će odrasti u KARDINALA RICHELUEA!!111 pod uvjetom da znaš tko je to).
U biti zbog niza spletki Rochefort mora bježat iz Francuske u Englesku gdje da mladi matematičar koji može predviđat budućnost korišteni nekavu formulu Giordana Bruna (valjda također povijesna ličnost) kako bi 500 godina u budućnosti postojala tehnologija koja može uništiti golemi komet koji će nas BTW za 100 godina ubiti.
Matematičar misli da će se to dogoditi samo ako Stuarti ostanu kraljevi Engleske i zavladaju Europom.
Tu se u priču upleću iritantni mladi mačevaoc, stari samuraj (kladim se da ćeš mu pogodit ime) i hrpa drugih history likova.
Nažalost knjiga je zbog određenih stavri užasno duga i naporna.
Npr. negdje 200 stranica se moglo izbacit jer se većinom svodi na Rochefortove observacije kako mu se dignuo q'urac. I kid you not. Termin "stiff prick" se u romanu ponavlja negdje 500 puta (dakle skoro na svakoj stranici).
Također neke scene se ponavljaju po nekoliko puta. Rochefort naime zbog stiff prick sindroma uvijek izvali neku glupost i onda žali zbog toga... na nekoliko stranica.
Također mladi iritantni mačevaoc mi je išao na jetra svojim prokletim smješkom. Valjda Mary Gentle misli da ću ja pomislit da je "small curves at the edge of mouth" nešto stvarno karizmatično, ali nakon 500 stranica ja sam zaključio da je Dariole jednostavno retardiran.
Također, ljubavna priča je tako prokleto jadna, da sam imao osjećaj da čitam jedan od onih Barbara-Cartland-jeftinih-ljubića s radnjom u 17. stoljeću...
...
O da ironija.
Ali šta mislit kad ti svakih 50 stranica pada na koljena i moli za oprost i ispalju fraze poput "Ne mogu živjeti bez tebe".
Na kraju jedini lik koji mi je bio imalo drag je bio negativac (matematičar) koji je bar imao dobra motiv za sve što je radio, a ovi ostali kreteni kad malo pogledam nisu ništa bolji od njega. U biti gori su.
U biti ako voliš Dumasa prva polovica knjige bi ti bila sjajna.
Da se knjiga više koncentrirala na spriječavanje katastrofalne budućnosti (uništenje svijeta i još gore uništenje Japana), umjesto na Rochefortovu sexualnu obsesiju bila bi jebeno dobra.
Nephrite
01.05.2004., 13:19
Phil Dick - The 3 Stigmata of Palmer Eldritch
paški sir i vrhnje
02.05.2004., 02:37
robert silverberg - the face of the waters
fina knjiga (ali nakon mievillea, sve je nekako fino), a otu ću prebit noge zbog spoilanja.
Nephrite
04.05.2004., 20:55
Roger Zelazny & P.K. Dick - "Deus Irae"
Nephrite
06.05.2004., 20:00
Dan Simmons - Children of the Night
Aspirin:Mit i korupcija
ne znam, ali uvijek mu se vraćam...
čitala sam prije toga Pratchetta i ono... naporan mi je bio
Pussy Cat
06.05.2004., 23:06
Sheri S. Tepper "The Visitor"
Ajme, al sam juče bila sretna u Algoritmu kad sam vidla da je Sheri napisala novu knjiiiguuuuu :lux: Mislim da mi nije puno falilo da počnem onak "MMM MMMMMM mmmmmmmmm" vikati ko onaj pas u crtanom kad dobije pseći kolačić! :D :zubo:
pokusao sam procitat kay-lavovi al-rassana ali nije islo. ima stvarno previse likova i svi imaju slicna imena tako da sam se pogubio. tigana mi je bila odlicna tako da ne odustajem od kay-a pa sam uzeo odjedriti u sarant. nadam se da me nece razocarati!
Nephrite kaže:Roger Zelazny & P.K. Dick - "Deus Irae"
I?! ..na kompu ili?
Kierlan
08.05.2004., 16:31
Zbirku Phillipa K. Dicka - "The Second Variety".
Ma čovjek je genije. Samo ponekad previše filozofira.
daenerys
08.05.2004., 19:36
ARTHUR C. CLARKE "KRAJ DJETINJSTVA", baš mi je odlična...:top:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.