PDA

View Full Version : Rak pluća


stranice : 1 [2] 3 4

tartufa
01.03.2007., 23:09
Pokušali smo sa svime... alternativna medicina, travari, bioenergetičari i bapski recepti (ono kad svaka se svaka baba pretvori u doktora i ima neki svoj recept za svaku bolest). Čak mu je na zadnje doktorica propisala Megostat za poboljšanje apetita koji se inače daje ljudima koji boluju od anoreksije ili su u teškoj iscrpljenosti od kemoterapije. Ništa ne pomaže...

Inače je prije dva dana završio na hitnoj zbog naglog pogoršanja stanja, i na inzistiranje moje majke su ga dopremili natrag doma (kao "bolje mu je doma" i kad mene nitko ne sluša :hebemu:), nakon čega mu se stanje još dodatno isti dan pogoršalo... A osim toga mi doma ne možemo ni normalno funkcionirati jer njega stalno treba nadzirati...

Ma meni dođe da sutra pozovem hitnu, da ga otpreme na Jordanovac, i da im tamo "lagano sve po spisku" što mu sve imaju napraviti... Jer u biti njemu to zadnje vrijeme jako malo curi, ali ne može se boriti kad nema energije...

@tartufa: Mislim da se radilo o karcinomu ne-malih stanica (ili tako nešto), ali uglavnom prvo je prošao tri kemoterapije, nakon čega je došlo do regresije mase tumora, i onda je operiran. Nakon toga svi daljnji nalazi na tumorske markere su bili u redu...

Što se tiče tog nakupljanja tekućine, i doktori kažu da se vjerojatno radi o tome da negdje neki unutarnji šav ili tako nešto lagano pušta...

Da, radi se o NSCLC- nesitnoćelijskom ili nemikrocelularnom karcinomu bronha koji je bio na granici za mogućnost operativnog lečenja( a to zaključujem po tome što su mu najpre dali 3 ciklusa hemioterapije i preveli ga u niži, operabilni stadijum pa mu tek onda odsranili plućno krilo).
Žao mi je ali opšte loše stanje i propadanje, gubitak apetita i na tel. masi su parametri koji ukazuju da bolest napreduje.
Ono što sad valja činiti je BSC( najbolja potporna nega), što uključuje i davanje i Megestrol acetata ( Megace ili Megostat kod vas)- treba biti uporan bar 2 meseca s tim, zatim ostale simptomatske terapije( to znači - ako ima bolove dati nešto protiv bolova, ako ima gušenje- bronhodilatatore i kortikosteroide, itd...itd...

Toco1980
01.03.2007., 23:21
Ono što sad valja činiti je BSC( najbolja potporna nega), što uključuje i davanje i Megestrol acetata ( Megace ili Megostat kod vas)- treba biti uporan bar 2 meseca s tim, zatim ostale simptomatske terapije( to znači - ako ima bolove dati nešto protiv bolova, ako ima gušenje- bronhodilatatore i kortikosteroide, itd...itd...Sve on to dobiva. I protiv bolova, za disanje, čak i sredstva za smirenje (za spavanje).

Inače, čini se da trenutno neće trebati zvati hitnu, ali htio-ne htio pokušati ću napraviti da sutra ide natrag u bolnicu...

Cresco
02.03.2007., 01:24
nemoj nista cekati nego na hitni prijem jer treba support terapija i to odmah

sarkom
02.03.2007., 02:03
Svakako se slažem s Crescom no nažalost kod nas u praksi nije uvijek jednostavan prijem pacijenta u bolnicu iako je tvom slučaju i više nego indicirano.
U potpunosti te kužim kak se osječaš no nikak ne ići s "agresivnim" stavom prema doktorima i pokušati im nametnuti kaj da rade.
Pokušaj s mamom razgovarati i malo je razumjeti i zajedno donesite odluku o njegovom bolničkom liječenju koje je je u ovoj fazi sada svakako potrebno.

Ivanicapeca
02.03.2007., 10:15
nemoj nista cekati nego na hitni prijem jer treba support terapija i to odmah

Mali savjet.
Veća ti je šansa da će ga zaprimiti na bolničko liječenje ako zoveš hitnu po noći ili vikendom, nego ovako polaganim putem moliti, žicati uputnicu od dr. opće ili šta ti ja znam.Onako ga zaprime, obrade i stave na odjel pod kontrolu.
Glupo:rolleyes: , ali moja iskustva su takva.
I još nešto da te ohrabrim i dam ti nade. Poznajem čovjeka koji je s istom dijagnozom kao tvoj tata i simptomima preživio krizu i evo već 20 godina živi od tada.
Samo misli pozitivno! Biti će bolje.

sarkom
02.03.2007., 12:04
Dobar savjet no često se nažalost zna dogoditi da "nema kreveta":rolleyes:

Toco1980
02.03.2007., 13:33
Zvali smo hitnu u 3 u noći, nisu htjeli doći. Sada smo zvali odjel na kojem je bio, i dokror kaže da je to "za očekivati". Ček malo, jesam ja lud ili ovi uopće nemaju interes pomoći umirućem čovjeku? On več 24 sata nije ni jeo ni pio ni mokrio....

sarkom
02.03.2007., 14:35
Užasno žalosno no ne i neočekivano:mad:
Nazovi Hitnu u slučaju da ne žele izaći na teren ili trenutno nemaju ekipu traži da ti se dispečer predstavi i da ti jasno da dobar razlog zbog kojeg ne žele ili ne mogu izači na teren.(vjerojatno će inzistirati da ga se dopremi vlastitim prevozom)
Jasno je da ti je otac u teškom stanju i kao takav zahtjeva ako ne hospitalizaciju onda bar da mu se pruži adekvatna i odgovarajuča pomoć.

Toco1980
02.03.2007., 15:17
Nazovi Hitnu u slučaju da ne žele izaći na teren ili trenutno nemaju ekipu traži da ti se dispečer predstavi i da ti jasno da dobar razlog zbog kojeg ne žele ili ne mogu izači na teren.(vjerojatno će inzistirati da ga se dopremi vlastitim prevozom)Sad zovemo hitnu....

Jasno je da ti je otac u teškom stanju i kao takav zahtjeva ako ne hospitalizaciju onda bar da mu se pruži adekvatna i odgovarajuča pomoć.Mislim, kvragu, ak su tolko inertni nek mu bar postave fiksnu iglu ja ću mu sam davat infuzije i transfuzije, čovjek je totalno dehidriran....

sarkom
02.03.2007., 15:24
Nažalost za davanje infuzija a pogotovo transfuzija potrebna je stručna osoba kao i prethodne pretrage ako se radi o transfuziji.
Svakako nazovi hitnu i pojasni im kaj je na stvari i jednostavno MORAJU reagirati.

Blaise
02.03.2007., 17:46
Sad zovemo hitnu....


Isuse. :(

Znam za jedan slučaj kad na hitnoj nitko nije dizao slušalicu. Mislim da je bilo tak, ali znam da je bilo za ne "očekivati" da hitna uopće dođe. Koji odvratan rječnik. Uglavnom, žena je nazvala policiju i hitna se pojavila.
Samo, onda ti dođe i policija.

I zatraži svakako ime i prezime, imaju oni nekakvog vođu ekipe, traži odgovornu osobu, njezino ime i prezime.
Ovo je kriza za koju se ne zna kako će završiti jer se ipak nikad ne zna, ma kako loše izgledalo.

sarkom
02.03.2007., 18:15
Hitna ima dnevno užasno punu intervencija(za Zagreb nemam podatke) a mi ih možemo ponekad s pravom kritizirati no ponekad je potrebno ih malo i shvatiti. Obično bi se na mjestu dispečera trebali birati sestre ili tehničari s iskustvom i feelingom za sve pozive koje hitna dobiva i koji su u stanju brzo i kvalitetno reagirati.
Taj posao je vrlo osjetljiv i ako ga radi nesposobna osoba događa se to kaj se nažalost događa.
Nije rijetkost da su sve ekipe na terenu na različitim lokacijama i da baš u tom trenutku zbrinjavaju ljude kojima i hitna medicinska pomoč nije potrebna a opet u isto vrijeme negdje se događa nešto kaj zahtjeva stvarno hitnu intervenciju.
U tom slučaju radi se trijaža odnosno selektiraju se pozivi po "važnosti" no koliko se tu može biti objektivan teško je reći.

E sada koliko je učinkovito zvati policiju i hitnu u isto vrijeme o tome bi se dalo pisati. :rolleyes:

Kod konkretnog slučaja sigurno je da otac od Toca zahtjeva intervenciju i adekvatnu skrb no postavlja se pitanje hitnosti?

Žalosno je no istinito da naše Hitne službe slučajeve kao kaj je ovaj ne smatraju prioritetima iako je svima jasno da potreba za intervencijom postoji.

Vjerujem da je Toco uspio sve srediti i da mu je otac adekvatno zbrinut i želim mu svako dobro.

Toco1980
02.03.2007., 20:33
Vjerujem da je Toco uspio sve srediti i da mu je otac adekvatno zbrinut i želim mu svako dobro.Upravo je otpremljen u bolnicu. Ja sa nadam da će ovaj put napraviti stvari kako treba (infuzija, transfuzija itd) i da će i ostati u bolnici.

Blaise
02.03.2007., 20:44
Upravo je otpremljen u bolnicu. Ja sa nadam da će ovaj put napraviti stvari kako treba (infuzija, transfuzija itd) i da će i ostati u bolnici.

Neka bude bolje ovaj put.
May the force be with you.

Toco1980
02.03.2007., 22:21
Otac je primljen u bolnicu i dobio je infuziju. Navodno mu se stanje odmah poboljšalo. Inače, kak nije mogao mokriti 24 sata pa su ljudi iz hitne pretpostavili da su mu zatajili bubrezi, međutim kad su mu u bolnici stavili kateter iscurilo je više od litre! S druge strane, pitanje je je li se rak vratio ili ne budući da jedni govore da su markeri u razini normalne, dok drugi tvrde da ponovo ima nekih tumorskih stanica, pa čak i tumorskih tvorbi i izraslina po plućima...

sarkom
03.03.2007., 03:13
E pa hvala bogu :top:

Znam da si nestrpljiv u svezi stanja no sada kada je u bolnici napraviti će se vjerojatno pretrage kojima će se vidjeti u kojem stadiju je sada bolest.
Markeri u ovom slučaju nisu od presudne važnosti.

Slučaj nije nimalo jednostavan jer uz tumor tvoj otac je još i dijabetičar i srčani bolesnik pa bilo kakvom daljnjem lječenju treba pristupiti vrlo oprezno.

Drži se i sve dobro tvojem tati i tebi i tvojoj obitelji.

Gustavo
03.03.2007., 21:15
A koji su rani simptomi raka pluća?

sarkom
03.03.2007., 22:53
Neki specifični simptomi ne postoje no uporan i bolan kašalj, iskašljavanje krvi, i bol u prsima mogu ukazivati da se s plućima nešto događa.(navedeni simptomi mogu ukazivati i na druga oboljenje)

Lavica02
03.03.2007., 23:02
Moj otac je u kolovozu prošle godine operirao rak pluća i pri tome uklonjen jedan režanj, nakon čega više nije bilo nikakvih tumorskih stanica. Unatrag tri mjeseca, u praznom prostoru nakuplja mu se tekućina, i ugrađen mu je dren da to iscuri. Zadje vrijeme dnevno iscuri niti 100ml, ali mu je opće stanje organizma vrlo teško. U zadnjih nekoliko tjedana izgubio je 15 kg i uopće ne jede jer nema apetita, a što je nagore čini mi se da je i dehidriran. Iz bolnice je otpušten prije dva tjedna kao "poboljšan".

Inače radi se o čovjeku od 58 godina, dijabetičaru i srčanom bolesniku.

Što učiniti?

Moje mišljenje je da bi ga se moža trebalo ponovo otpremi u bolnicu, radi infuzije, transfuzije (krvna slika mu je loša) i da mu se ugradi nazogastriočna sonda za hranjenje (kad već sam neće jesti)...

edit:
Usput, moram još napomenuti i da nesuvislo govori i toliko je onemoćao da više ne može sam ustati iz kreveta.

:(


potpuno te razumijem i znam o čemu pričaš ....
na žalost ne mogu te utješiti ... prošli smo kroz sličnu stvar s mojojm tatom prije 5 godina ... ono što opisuješ skoro pa je identično ... nesuvislo govori, ne jede, ne pije, ne žele ga u bolnicu niti da mu daju infuziju (struka dignula ruke) prestrašno....
držite se :grli:

Toco1980
04.03.2007., 22:07
Čini se kao da malo ide na bolje...

A ja dobio gripu si temperaturu 38,5 i sad ga ne smijem ići pojsetit u bolnicu...

sarkom
05.03.2007., 03:48
Ok je prvo ti dobro ozdravi napravio si sve kaj se je dalo drago mi je da ide na bolje a u posjete stigneš:top:

nema predaje
06.03.2007., 06:57
Čitala sam jako puno o Breussovoj terapiji, čak sam kupila i knjigu. usput, fascinirao me forumaš Lepina, koji je učinio čudo tom metodom na sebi, a nije jedini. Moji bliski ljudi poznaju još dvojicu koji su se na taj način izliječili...
Moj tata je operirao adenokarcinom na plućima (odstranjena dva režnja). Patohistološki nalaz čvorova negativan. Tri metastaze u mozgu, od toga jedna u malom. E sad, prošao je 10 zračenja, kažu da će ove dvije u velikom mozgu "ubit" bez problema, ali onu u malom mozgu nisu ni zračili, jer "ne mogu doći do nje", nego se mora kemoterapijom.
E sad, ono što mene muči je: može li se metastaza na mozgu ubiti kemoterapijom, ili je to samo "kupovanje vremena". Isto tako, nemam pojma kojom brzinom te metastaze u mozgu "zaposjedaju" obzirom da matičnog tumora nema. I konačno, imamo li vremena 42 dana gladovati prije kemoterapije...? Help, ako netko nešto, išta zna... :s
doktori u bolnici se samo samilosno smješkaju i izbjegavaju odgovore na moja pitanja...

tartufa
06.03.2007., 19:50
O Brojsovoj terapiji ti ne mogu ništa reći- ni dobro ni loše. Jednostavno- to nije zvanična medicina.
A što se tiče hemioterapije- DA, ona prolazi hematoencefalnu barijeru i ubija ćelije raka u mozgu.
P.S. Jedan savet- dok otac prima hemioterapiju, neka izbegava da jede grejfrut, nar i ananas!Pozz

Gustavo
06.03.2007., 22:10
Neki specifični simptomi ne postoje no uporan i bolan kašalj, iskašljavanje krvi, i bol u prsima mogu ukazivati da se s plućima nešto događa.(navedeni simptomi mogu ukazivati i na druga oboljenje)

Mene ujutro u zadnje vrijeme nešto lagano pecka u predjelu pluća kad se ustajem i to bude samo nekoliko puta i prestane kasnije,a frka me jer su mi oba djeda umrla zbog problema s plućima,a i ujak mi sad ima karcinom,ali ne na plućima.

nema predaje
07.03.2007., 08:08
A što se tiče hemioterapije- DA, ona prolazi hematoencefalnu barijeru i ubija ćelije raka u mozgu.

A meni rekoše jučer da sumnjaju uopće u učinak kemoterapije obzirom da je u pitanju mali mozak......... eh, kome vjerovati?!:confused:

mi-nata
07.03.2007., 12:01
cresco,

postoji li ikakav nacin da se dodje do ovog prpravka ili da bar dobijem upustvo za prpremu???

(moja mama boluje vec godinu dana -u pitanju je sarkom i jako je lose nakon zracenja-krva slika,pokretljivost... sve sto sam cula u vezi u vezi alt. medicine smo pokusali,a ovaj tvoj recept mi je dao neku nadu...)

molim te za pomoc!

tartufa
07.03.2007., 17:38
A meni rekoše jučer da sumnjaju uopće u učinak kemoterapije obzirom da je u pitanju mali mozak......... eh, kome vjerovati?!:confused:

Ne razumem kako su mogli da kažu da će dve meta promene "zračenjem ubiti" a onu u "malom mozgu ne mogu"??! Zrači se cela glava , samim tim sve su obuhvaćene. Isto važi i za hemioterapiju. Pozz

lepina
07.03.2007., 18:36
Čitala sam jako puno o Breussovoj terapiji, čak sam kupila i knjigu. usput, fascinirao me forumaš Lepina, koji je učinio čudo tom metodom na sebi, a nije jedini. Moji bliski ljudi poznaju još dvojicu koji su se na taj način izliječili...
Moj tata je operirao adenokarcinom na plućima (odstranjena dva režnja). Patohistološki nalaz čvorova negativan. Tri metastaze u mozgu, od toga jedna u malom. E sad, prošao je 10 zračenja, kažu da će ove dvije u velikom mozgu "ubit" bez problema, ali onu u malom mozgu nisu ni zračili, jer "ne mogu doći do nje", nego se mora kemoterapijom.
E sad, ono što mene muči je: može li se metastaza na mozgu ubiti kemoterapijom, ili je to samo "kupovanje vremena". Isto tako, nemam pojma kojom brzinom te metastaze u mozgu "zaposjedaju" obzirom da matičnog tumora nema. I konačno, imamo li vremena 42 dana gladovati prije kemoterapije...? Help, ako netko nešto, išta zna... :s
doktori u bolnici se samo samilosno smješkaju i izbjegavaju odgovore na moja pitanja...


Neposredno nakon operacije nesmije se odmah pristupiti liječenju sokovima i treba pričekati od dva do pet mjeseci već prema tome kako se tata osjeća,ali može jesti juhu od zobenih pahuljica,juhu od povrća,povrće, piletinu,teletinu i druga lakša jela .Prije jela uzimati mješavinu sokova od povrća gutljaj po gutljaj dobro izmješati sa slinom,pa tek onda progutati.Svakako uzimati čajnu mješavinus kaduljom i mješavinu čaja za bubrege.Uzto bi mogao posebno uzimati čaj za pluća kako piše u knjizi i matičnjak za mozak.Ako se tata osjeća dovoljno snažnim za gladovanje to on sam mora odlučiti i mora razumjeti terapiju i prihvatiti ju .Ja sam terapiju prihvatio tek kada me dobro stisnulo pred zid,jer sam htio izbjeći operacije koje bi vjerojatno slijedile kao i kemoterapije i zračenja.Teško je reći kako brzo dođe do presadka( metastaze)ili općeg raspršivanja.To je individualno kod nekog brže kod nekog sporije.

Gustavo
07.03.2007., 19:49
Jel mi može netko reći moj ujak ide na operaciju tumora u glavi,za dva tjedna ga pokupilo,na jedno oko ne vidi,a i na drugo slabo,kakve su tu šanse da uspije operacija i kakve bi posljedice mogao imati ako preživi,jel mu se vraća vid uklanjanjem tumora ili ne?

nema predaje
08.03.2007., 09:38
Ne razumem kako su mogli da kažu da će dve meta promene "zračenjem ubiti" a onu u "malom mozgu ne mogu"??! Zrači se cela glava , samim tim sve su obuhvaćene. Isto važi i za hemioterapiju. Pozz

Ja nekako sve više imam osjećaj da ni sami liječnici nemaju pojma o čemu pričaju, pa stoga i postoji zid šutnje s njihove strane... drugačije ne mogu objasniti situaciju u kojoj se nalazimo.

Piggy
08.03.2007., 19:59
Ja nekako sve više imam osjećaj da ni sami liječnici nemaju pojma o čemu pričaju, pa stoga i postoji zid šutnje s njihove strane... drugačije ne mogu objasniti situaciju u kojoj se nalazimo.

Ti kao ono imaš pojma?!:rolleyes:

sarkom
09.03.2007., 05:12
Iz svojeg iskustva znam da nismo uvijek zadovoljni liječnicima no jednostavno u situacijama u kojimas se nalazimo i mi i naše obitelji nastojim i sebi i drugima pružiti najbolje nastojim sve saznati kako bi se jednostavno dalje mogli boriti s bolestima koje ili imamo ili koje imaju naši najbliži.

Za Gustava- Neznam dali će se bilo tko ovdje s foruma odlučiti da ti napiše eventualni ishod operacije jer postoji premalo informacija.Uz to i da su sve informacije tu treba uzeti i u obzir druge faktore.

Za nema predaje-Po zakonu o pravima pacijenata(neznam dali je ovaj novi več važeći no i u starom se o tome govori)Liječnik je dužan dati sve informacije o načinu liječenja vrsti lijekova ,mogučem drugom lječenju i nikako se nesmiješ zadovoljiti samo s "samilosnim smješkanjem i izbjegavanjem odgovora no tvoja pitanja." Zid šutnje jednostavno ne postoji i ne smije postojati.Budi uporna i dobiti češ odgovore.Znam da to nije lagano no doslovno nekad ih trebaš "daviti" na način da i sama sebi postaneš dosadna.
Nemoj odustajati dok na sva svoja pitanja ne dobiješ smislen odgovor uz napomenu da uvijek imaš pravo i na drugo mišljenje(U Zadnje vrijeme naši doktori često koriste pojam "second opinion" ) :rolleyes:

nema predaje
09.03.2007., 12:27
Ti kao ono imaš pojma?!:rolleyes:

Ne, ti imaš. A ja da imam pojma ne bi bjesomučno ispitivala doktore, koji uporno izbjegavaju odgovore na moja pitanja. Ima logike?!?! :zubo:

sarkom
09.03.2007., 13:08
Još više biti "dosadna" ;) Kada napišem "navlačiti ih za rukav" ili bilo koji dio uniforme pokušaj to shvatiti doslovno kak god to grdo izgledalo.;) no iz iskustva znam da je to jedini način.Ja osobno imam sreču kaj muž ide s menom pa smo u situaciji dva na jednog:) no dobijemo sve željene informacije.

Toco1980
14.03.2007., 18:31
Samo da javim zadnje novosti...

Moj Otac preminuo je danas u 17:30h u bolnici Jordanovac.
Počivao u miru.

Ivanicapeca
14.03.2007., 19:01
Samo da javim zadnje novosti...

Moj Otac preminuo je danas u 17:30h u bolnici Jordanovac.
Počivao u miru.
Primi moju iskrenu sućut :( . Kad je tako već moralo biti, neka ti bar bude utjeha kako si mu svojom upornošću olakšao odlazak. Sigurno je manje patio nego da je ostao doma i znaj kako je to velika stvar za umiruće.
Drži mi se

lepina
14.03.2007., 20:38
Samo da javim zadnje novosti...

Moj Otac preminuo je danas u 17:30h u bolnici Jordanovac.
Počivao u miru.

moja iskrena sućut Vama i obitelji aocu pokoj vječni.Vama ostavio život i borbu a sebi riješio sve probleme i našao vječni mir.

gleme1
14.03.2007., 23:01
Samo da javim zadnje novosti...

Moj Otac preminuo je danas u 17:30h u bolnici Jordanovac.
Počivao u miru.
a joj... evo poznam te toliko da sam ti procitao dva posta, al opet mi je zao skroz... moja sucut i pocivao u miru.

Smotani
15.03.2007., 06:42
Primi moju najiskreniju sućut.
Počivao u miru.

Lavica02
15.03.2007., 06:53
Samo da javim zadnje novosti...

Moj Otac preminuo je danas u 17:30h u bolnici Jordanovac.
Počivao u miru.

moja iskrena sućut

:grli:

nema predaje
15.03.2007., 07:12
Iskrena sućut

anna0207
15.03.2007., 09:34
Moja sućut:kiss:

Blaise
16.03.2007., 06:19
Samo da javim zadnje novosti...

Moj Otac preminuo je danas u 17:30h u bolnici Jordanovac.
Počivao u miru.

Moje saučešće. Mir neka je s njim.

sarkom
16.03.2007., 06:33
Moja iskrena sućut tebi i cijeloj obitelji

fajterica
16.03.2007., 16:33
Iskrena sućut tebi i tvojoj obitelji.

Tinchi
05.04.2007., 16:17
Potištene, sjetne i turobne osobe naginju raku. To je konstatirao još Galen, čuveni liječnik iz stare Grčke. Neki kažu da je rak vapaj tijela za nužnim promjenama. (Nažalost, rijetki to tako shvaćaju. I predobro znamo kako sve završava.) Kako povezanost duha i tijela utječe na razvoj bolesti još nije sasvim razjašnjeno, Ali, VEZA JE NEUPITNA.
Uvijek me je zanimalo da li postoji neki tip osobe ili tip ponašanja koji naginje bolesti više nego inače. Moram priznati da su me saznanja iznenadila. Prije nego nastavim, napominjem da rizični oblici ponašanja ne znače ulaznicu za smrt. ZNAČE SAMO VEĆI RIZIK. Splet okolnosti od rizika stvara bolest. Dakle, tipični bolesnik od raka je vrlo savjesna osoba, puno radi, a inteligencija mu je iznadprosječna. Ne samo da dobro rade svoj posao i ispunjavaju svoje obaveze, nego spremno i rado prihvaćaju obaveze i poslove drugih. (Naravno, ne ostaje im puno vremena za zabavu i razonodu.) Tendencija udovoljavanja drugim osobama i duboka tendencija da se DRUGE učini sretnima vrlo je pohvalna osobina. Na žalost, I POTENCIJALNO FATALNA.
Psiholozi govore o osobama tipa “C”, kao o najugroženijem dijelu populacije. Osim navedenog, ovakve osobe potiskuju osjećaje na dugoročnoj bazi. Akumuliraju bijes, nezadovoljstvo i tugu, zanemaruju svoje probleme i GOMILAJU “EMOCIONALNI TERET”. Ovakva osobina često se vuče od djetinjstva i povezana je s osjećajem odbačenosti od jednog ili oba roditelja. Bez obzira da li je ovakva odbačenost realna ili ne, manjak bliskosti u obitelji bit će očigledan. Sličan manjak bliskosti nastavit će se i kasnije u životu, u odnosima s bračnim partnerom ili u odnosima s drugim dragim osobama, gdje bi bliskost bila nešto sasvim normalno. (Naravno, osjećaj odbačenosti javlja se tu i tamo kod većine ljudi, ali kad to postane kronična i dominantna osobina, rizici će porasti.) TO ĆE VREMENOM STVORITI DUBOKU USAMLJENOST ZBOG USKRAĆENE LJUBAVI. Neki će to proglasiti fiks-idejom, ali PATNJA JE SASVIM REALNA. Možda i dugotrajna depresija. Osobe tipa “C” imaju ogromnu potrebu za prihvaćanjem i dokazivanjem, za samopotvrđivanjem. UDOVOLJAVAJU DRUGIMA NA SVE MOGUĆE NAČINE, A ZANEMARUJU VLASTITE POTREBE. Vlastiti emocionalni ventili sasvim su zatvoreni, potiskivanje osjećaja je potpuno. Važni su drugi, a oni sami su nebitni. Uvijek sebe prilagođavaju drugima. Ekstremna upućenost na mišljenje drugih i nedostatak vlastitog “ja” uzdižu se do apsurda. Izražen je strah od situacije, u kojoj bi netko drugi iskazivao istu brigu prema njima samima. STRAH OD PREVELIKE BRIGE O SEBI. U djetinjstvu su im vjerovatno (jako) često ukazivali na problem sebičnosti i to se kasnije ispoljava kroz, doslovno, brigu o cijelom svijetu. Drugi su važni-ja sam nevažan. Pokazalo se da su bezbrižne ekstrovertirane osobe daleko manje ugrožene po pitanju raka nego one upravo opisane.
Gotovo svi bolesnici od raka proživjeli su nekakav stres ili seriju stresnih situacija otprilike dvije godine prije postavljene dijagnoze. Tu mislim na neke odista teške situacije: smrt drage osobe, gubitak posla, financijski krah i sl. Ove osobne tragedije, povezane s osobinama tipa “C”, STVARAJU SASVIM SOLIDNU OSNOVU ZA DRAMATIČAN PAD IMUNITETA I RAZVOJ DEGENERATIVNIH BOLESTI. Općenito, psihički problemi koji se vuku dugi niz godina, koji se potiskuju i koji se ne rješavaju, nerijetko se vremenom pretvaraju u maligni proces. Na neki način, PRIRODA KAŽNJAVA ONE KOJI SLABO VODE BRIGU O SVOJIM POTREBAMA I SVOJIM OSJEĆAJIMA. Koji negiraju svoje osjećaje. U krajnjoj liniji, koji NEDOVOLJNO BRINU O VLASTITOM OPSTANKU.
Vrlo je važno da svatko prepozna SVOJE osjećaje, da prepozna što mu čini dobro, a što mu čini loše. I, zaboga, mislite dobro o sebi, jer priroda nekada prilično bolno ukazuje na životne pogreške.
Kako je ovo točno :s
Sve se poklapa... To je to.

Zanima me nešto više o postavljanju prema bolesniku. Držati se uz njega? Ili ga poticati da nađe svoju snagu (dakle, ne pod svaku cijenu odustajati od svog života tj. non-stop biti uz njega)? Pomagati i uvaljivati mu razne pripravke ili ne? Kako razgovarati s njim? O čemu govoriti? Znam da pretjerano afektiranje nije dobro... Znam da nije dobro da se u njemu stvori osjećaj da je tvoj život stao zbog njegove bolesti... Znam da treba biti iskren, ne previše optimističan, ne previše pesimističan, uglavnom, nastojati živjeti normalno, ali opet... drugačije.


Neki su ostavili krasne postove (Cats, zazie, koju posebno pozdravljam).
Voljela bih da još malo pišete... :)

Ivanicapeca
05.04.2007., 17:45
Neki su ostavili krasne postove (Cats, zazie, koju posebno pozdravljam).
Voljela bih da još malo pišete... :)

Nažalost zazie više nije s nama:(
Pisali smo o nečemu sličnom na "Pomoć obiteljima oboljelih od zloćudnih i drugih teških bolesti".

Tinchi
06.04.2007., 08:09
Nažalost zazie više nije s nama:(
Pisali smo o nečemu sličnom na "Pomoć obiteljima oboljelih od zloćudnih i drugih teških bolesti".:(
Hvala, pogledat ću.

justagirl20
07.04.2007., 09:28
Slučajno sam naisla na ovu stranicu danas i stvarno mi je drago da na netu postoji nesto ovako, stvarno je velika pomoć. Inače imam jedno pitanje, moja mama je bivši pušač, prestala je prije skoro deset godina ali je pušila skoro 15 god. po 2 kutije na dan. U zadnjih mjesec dana se ponekad zakaslje (1,2 puta na dan), onako više neki suhi kasalj, nista tak ozbiljno ali pošto je bivši pušac to me ipak zabrinjava. Zanima me može li mi neko ko je upoznat s tim reći koji su zapravo simptomi raka pluća. Unaprijed hvala.

HondaFun
07.04.2007., 13:07
http://www.plivazdravlje.hr/?section=prirucnik&section_menu=bolesti&bid=53-0

NATAŠA
09.04.2007., 21:23
Pozdrav svima!
Imam prijateljicu koja ima karcinom na plućima i bori se sa njim već 2 godine. Sada je krenula na Breussovu dijetu pa ima nekoliko pitanja.
Koliko se mora popiti dnevno tekucine i smije li piti vodu?
Da li je gubljenje snage posljedica gladovanja?
Zbog jakih bolova mora piti tablete, a nezna smije li i hoce li se nakon procesa čišćenja bolovi smanjiti?
Hvala!

lepina
10.04.2007., 17:34
Pozdrav svima!
Imam prijateljicu koja ima karcinom na plućima i bori se sa njim već 2 godine. Sada je krenula na Breussovu dijetu pa ima nekoliko pitanja.
Koliko se mora popiti dnevno tekucine i smije li piti vodu?
Da li je gubljenje snage posljedica gladovanja?
Zbog jakih bolova mora piti tablete, a nezna smije li i hoce li se nakon procesa čišćenja bolovi smanjiti?
Hvala!

Mora precizno pročitati knjigu od Rudolf Breussa "Totalna terapija raka,leukemije i drugih naizgled neizlječivih bolesti",osobito onaj dio koji govori o samoj terapiji ,složiti mješavinu čajeva za bubrege,u točno određenom omjeru kako piše u knjizi.Piti dnevno po pola šalice čaja za bubrege, tri puta tijekom dana .Do dva deci mješavine sokova od povrća(cikla, mrkva.celer,rotkva i krompir),raspoređeno tijekom dana u gutljajima koje mora dobro izmješati sa slinom.Može piti juhu od luka, jednu šalicu dnevno.Čaj od pelargonije jednu šalicu hladnog,gutljaj po gutljaj,i čaj od plučnjaka.Ne piti nikakve druge tekučine(vodai sl.).Između gutljaja mješavine sokova od povrća piti mješavinu čaja s kaduljom.Gubljenje snage može biti posljedica terapije ali tek iza trideset i petog dana a do tada može biti od bolesti ili od nepravilno primjenjene terapije,inače se dobije nevjerojatna energija.Pišem iz vlastitog iskustva.Što se tiče bolova ,ako su tako jaki neka ih pije.Gdje osjeća bol?Koliko je dana u terapiji?Kako ju primjenjuje?

NATAŠA
11.04.2007., 21:52
Hvala Vam na brzom odgovoru!
Danas joj je 19 dan terapije i provodi ju točno onako kako ste Vi opisali.
Bole ju pluća i tjera ju na isašljavanje a kada i pokuša iskašljati tada joj se bol pojača.
Ona je na terapiju krenula sa 60 kg i sa jako oslabljenim organizmom i do sada je vec smrsavila 6 kg pa ju interesira hoce li nastaviti i dalje tako puno gubiti na težini, ako DA tada bi ona prekinula sa terapijom.
Da li postoji mogućnost da stupi sa Vama u kontakt.

lepina
11.04.2007., 22:09
Hvala Vam na brzom odgovoru!
Danas joj je 19 dan terapije i provodi ju točno onako kako ste Vi opisali.
Bole ju pluća i tjera ju na isašljavanje a kada i pokuša iskašljati tada joj se bol pojača.
Ona je na terapiju krenula sa 60 kg i sa jako oslabljenim organizmom i do sada je vec smrsavila 6 kg pa ju interesira hoce li nastaviti i dalje tako puno gubiti na težini, ako DA tada bi ona prekinula sa terapijom.
Da li postoji mogućnost da stupi sa Vama u kontakt.

može na privat,pa će mo se dalje dogovoriti

K.G.
22.04.2007., 23:11
Mome ocu je nedavno dijagnosticiran rak pluća koji nije operabilan. Doktor kaže da bi se mogao operirati jedino ako kemoterapija pokaže neke rezultate, pa se rak pluća malo povuče. On sada ima 67 godina.

Zanima me da li itko od vas zna za sličan slučaj u kojem je došlo do izlječenja.

Tornado
23.04.2007., 12:55
Tragajući za načinom izliječenja multiple skleroze, naišao sam preko prijateljice iz SAD-a na lijek koji se zove Naltrexone LDN, koji se jednostavno može nabaviti, nije skup i treba ga se koristiti u malim dozama 3 - 4,5 mg dnevno. Prvobitno se taj lijek koristio za liječenje od ovisnosti (alkohol, pušenje) u velikim dozama 50 mg.
Koliko god na internetu piše da je jako dobar lijek za MS, toliko me je začudilo da pomaže kod svih autoimunih bolesti, pa tako i tumora:

http://www.lowdosenaltrexone.org/#What_diseases_has_it_been_useful_for

Odmah sam nazivao naše ljekarne i rečeno mi je da tog lijeka nema u Hrvatskoj. Ali se preko Dolca 9 može nabaviti u roku tjedan dana doza tablete od 50 mg, komada 28, u iznosu od 105 Eura.

Nadam se da ova informacija može pomoći,

lepina
23.04.2007., 17:24
[QUOTE=Tornado;8219560]Tragajući za načinom izliječenja multiple skleroze, naišao sam preko prijateljice iz SAD-a na lijek koji se zove Naltrexone LDN, koji se jednostavno može nabaviti, nije skup i treba ga se koristiti u malim dozama 3 - 4,5 mg dnevno. Prvobitno se taj lijek koristio za liječenje od ovisnosti (alkohol, pušenje) u velikim dozama 50 mg.
Koliko god na internetu piše da je jako dobar lijek za MS, toliko me je začudilo da pomaže kod svih autoimunih bolesti, pa tako i tumora:

http://www.lowdosenaltrexone.org/#What_diseases_has_it_been_useful_for

Odmah sam nazivao naše ljekarne i rečeno mi je da tog lijeka nema u Hrvatskoj. Ali se preko Dolca 9 može nabaviti u roku tjedan dana doza tablete od 50 mg, komada 28, u iznosu od 105 Eura.

Nadam se da ova informacija može pomoći,[/Q


ako želiš pomoći ljudima u nevolji s dobrim namjerama bez osobne koristi,i da si ti isprobao to što nudiš,pa možeš garantirati vrijednosti tog lijeka svojim životom,u redu je što se javljaš.Ako to nije točno,onda je svako tvoje javljanje na ovaj forum veoma podlo,bolje bi bilo da se tornjaš sa ovog okupljališta .

Tornado
24.04.2007., 00:50
Tragajući za načinom izliječenja multiple skleroze, naišao sam preko prijateljice iz SAD-a na lijek koji se zove Naltrexone LDN, koji se jednostavno može nabaviti, nije skup i treba ga se koristiti u malim dozama 3 - 4,5 mg dnevno. Prvobitno se taj lijek koristio za liječenje od ovisnosti (alkohol, pušenje) u velikim dozama 50 mg.
Koliko god na internetu piše da je jako dobar lijek za MS, toliko me je začudilo da pomaže kod svih autoimunih bolesti, pa tako i tumora:

http://www.lowdosenaltrexone.org/#What_diseases_has_it_been_useful_for

Odmah sam nazivao naše ljekarne i rečeno mi je da tog lijeka nema u Hrvatskoj. Ali se preko Dolca 9 može nabaviti u roku tjedan dana doza tablete od 50 mg, komada 28, u iznosu od 105 Eura.

Nadam se da ova informacija može pomoći,
Tornado

ako želiš pomoći ljudima u nevolji s dobrim namjerama bez osobne koristi,i da si ti isprobao to što nudiš,pa možeš garantirati vrijednosti tog lijeka svojim životom,u redu je što se javljaš.Ako to nije točno,onda je svako tvoje javljanje na ovaj forum veoma podlo,bolje bi bilo da se tornjaš sa ovog okupljališta .

S web stranice:

http://www.lowdosenaltrexone.org/#What_diseases_has_it_been_useful_for

Cancer. As of mid-2004, Dr. Bihari reported having treated over 300 patients who had a cancer that had failed to respond to standard treatments. Of that group, some 50%, after four to six months treatment with LDN, began to demonstrate a halt in cancer growth and, of those, over one-third have shown objective signs of tumor shrinkage.

Pozdrav Lepini,

lepina
25.04.2007., 15:54
S web stranice:

http://www.lowdosenaltrexone.org/#What_diseases_has_it_been_useful_for

Cancer. As of mid-2004, Dr. Bihari reported having treated over 300 patients who had a cancer that had failed to respond to standard treatments. Of that group, some 50%, after four to six months treatment with LDN, began to demonstrate a halt in cancer growth and, of those, over one-third have shown objective signs of tumor shrinkage.

Pozdrav Lepini,

Ispričavam se forumašu Tornado jer sam u datom trenutku mislio da mu je na pameti osobni probitak u materijalnom smislu

Tornado
25.04.2007., 19:06
Ispričavam se forumašu Tornado jer sam u datom trenutku mislio da mu je na pameti osobni probitak u materijalnom smislu

Sve u redu rista, znaš ti kao što znamo svi gdje je neprijatelj: rak!

Borba je već duga, ali mislim da idemo prema rješenjima.

Pozdrav,

Nea-zg
09.05.2007., 18:39
Molim bilo koga ko zna nešto (bilo što) o lijeku Traceva koji se koristi u liječenju raka pluća da mi se javi.

Situacija je sljedeča:
Moja mama (50g) ima rak pluća. Operacija ne dolazi u obzir jer je tumor prevelik , i postoje metastaze na limfnim čvorovima. Zračit ju ne žele jer se boje da ne razbiju tumor, a kažu da bi to onda samo pogoršalo stvar. Završila je dva ciklusa kemoterapija i pošto nije bilo nikakvog značajnog pomaka ni to joj nije dalje odobreno. Preporučili su joj dva mjeseca uzimanja Tarceva pa da vide šta će biti.
Jedino što znam o tom lijeku je da košta 20.000,00kn, i zato molim bilo koga ko ima iskustva s njim da napiše.
Hvala.

Cresco
12.05.2007., 00:51
Molim bilo koga ko zna nešto (bilo što) o lijeku Traceva koji se koristi u liječenju raka pluća da mi se javi.

Situacija je sljedeča:
Moja mama (50g) ima rak pluća. Operacija ne dolazi u obzir jer je tumor prevelik , i postoje metastaze na limfnim čvorovima. Zračit ju ne žele jer se boje da ne razbiju tumor, a kažu da bi to onda samo pogoršalo stvar. Završila je dva ciklusa kemoterapija i pošto nije bilo nikakvog značajnog pomaka ni to joj nije dalje odobreno. Preporučili su joj dva mjeseca uzimanja Tarceva pa da vide šta će biti.
Jedino što znam o tom lijeku je da košta 20.000,00kn, i zato molim bilo koga ko ima iskustva s njim da napiše.
Hvala.

Nazalost nije bas najbolje stanje! Da li postoje metastaze u drugim organima i koji limfni cvorovi su zahvaceni?
OK primila je prvu liniju kemot (sto su joj dali? vjerojatno MIC). Postoji i druga linija kemot koju ocito ne razmatraju. Tarceva je nazalost treca linija i posljednja po NCCN koja se daje kod metastaziranja i pokazuje rezultate. To je lijek nove generacije i oblika tableta. Minimalne nuspojave!
Ali prije nego li se odlucite savjetujte s onkologom. Gemzar je jedan od kemot koji se takoder daje u terapiji NSLC. Kosta manje (8000kn mjesecno). Mozda da se prvo proba s njim a Erlotinib (Tarceva) sacuva kao dodatna opcija.
P

Nea-zg
12.05.2007., 21:16
Tnx Cresco...
Neznam koje kemo je primila, moram proučit sve nalaze, totalno sam nova u ovome...
Čini mi se da se ti bolje snalaziš u ovome (nažalost).
Ovaj lijek koji si napisao joj nisu ponudili, već samo Tracevu i još neki skuplji (oko 35.000 mj) pa smo ipak odabrali jeftiniju varijantu jer koliko god želimo poduzet sve što se može, neznam koliko ćemo to financijski moč podnjet.
Neznam ni dali postoji mogučnost da Traceva dospije na listu pa da se ne plaća.
Svejedno hvala ti na pomoči, a ja ču pregledat sve papire pa ako nađeš vremena da mi malo bolje objasniš.
Usput, htjela bih pitat dali vrijedi pokušat i s alternativom pa ako ko ima kakav savjet....
Hvala još jednom...

Nea-zg
12.05.2007., 21:54
Tek sam sad primjetila da čak ni ime lijeka nisam napisala točno.
Zove se TARCEVA a ne Traceva.....
Sorry ljudi , malo sam zbunjena.

nordea
14.05.2007., 21:38
Uzimaju se tablete Tarceve, zavisi koja doza pa toliko i cijena. Moze se davati u drugoj ili trecoj liniji. Kod Tarceve je bitna reakcija na lijek. Obicno je DOBAR znak ako ima osip kad pije tarcevu. Ustvari, smatra se sto je veci osip to bolje. To je ciljana terapija. Inace zbog toga sto se uzima per os i sto ne treba primati intravenski nista, smatra se da poboljsava kvalitet zivota. Daje pravo dobre rezultate. Nema nekih nuspojava osim kao sto rekoh osipa, a to je opet dobro.
Skupo jeste, ali ako djeluje bice joj to ok. Kvalitet zivota je takav da ljudi koji piju Tarcevu, normalno rade i funkcionisu.

Cresco
14.05.2007., 22:43
Uzimaju se tablete Tarceve, zavisi koja doza pa toliko i cijena. Moze se davati u drugoj ili trecoj liniji. Kod Tarceve je bitna reakcija na lijek. Obicno je DOBAR znak ako ima osip kad pije tarcevu. Ustvari, smatra se sto je veci osip to bolje. To je ciljana terapija. Inace zbog toga sto se uzima per os i sto ne treba primati intravenski nista, smatra se da poboljsava kvalitet zivota. Daje pravo dobre rezultate. Nema nekih nuspojava osim kao sto rekoh osipa, a to je opet dobro.
Skupo jeste, ali ako djeluje bice joj to ok. Kvalitet zivota je takav da ljudi koji piju Tarcevu, normalno rade i funkcionisu.

Rezultati ispitivanja pokazuju oko 30% odgovora kod 3 linije. Nuspojave su slabijeg intenziteta/trajanja pa je istina da je kvaliteta zivota puno bolja od drugih lijekova. Iako je jedan od nuspojava osip, da li ste vidjeli kako izgleda, pomalo zastrasujuce ali sto je to u usporedbi sa ...

Cresco
14.05.2007., 22:45
Tnx Cresco...
Neznam koje kemo je primila, moram proučit sve nalaze, totalno sam nova u ovome...
Čini mi se da se ti bolje snalaziš u ovome (nažalost).
Ovaj lijek koji si napisao joj nisu ponudili, već samo Tracevu i još neki skuplji (oko 35.000 mj) pa smo ipak odabrali jeftiniju varijantu jer koliko god želimo poduzet sve što se može, neznam koliko ćemo to financijski moč podnjet.
Neznam ni dali postoji mogučnost da Traceva dospije na listu pa da se ne plaća.
Svejedno hvala ti na pomoči, a ja ču pregledat sve papire pa ako nađeš vremena da mi malo bolje objasniš.
Usput, htjela bih pitat dali vrijedi pokušat i s alternativom pa ako ko ima kakav savjet....
Hvala još jednom...


Nazalost, te liste nisu moje podrucje! Kaj se tice drugog lijeka tesko mi je pretpostaviti o cemu je rijec ali ima i skupljih (velcade) koji je u ispitivanju na solidne tumore iako je vec u primjeni za cml.

nordea
16.05.2007., 20:23
Rezultati ispitivanja pokazuju oko 30% odgovora kod 3 linije. Nuspojave su slabijeg intenziteta/trajanja pa je istina da je kvaliteta zivota puno bolja od drugih lijekova. Iako je jedan od nuspojava osip, da li ste vidjeli kako izgleda, pomalo zastrasujuce ali sto je to u usporedbi sa ...


Ja sam vidjela na jednom covjeku koji ima osip po licu, mislim da je bio treceg stepena. Ali vidi, covjek hoda, radi i nema drugih nuspojava. I upravo taj osip mu je garant reakcije na Tarcevu, odnosno na tumor. Pocevsi od sebe, radije bi imala osip, pila kuci tablete nego isla na kemoterapiju i sve sto ide uz to.

Nea-zg
16.05.2007., 21:26
O.K tješim se, danas je peti dan kako je počela piti Tarcevu i osip se pojavio. Ništa strašno, malo po prsima i leđima i nešto sitno po licu. Ali ako je tako kao što kažete...dabogda ga imala po cijelom tijelu...uf.
Ima i još nekih nuspojava...malo kašlje, proljev, suhoča očiju ali ništa pretjerano za sad. Mislim da je možda još prerano za sve one česte nuspojave koje pišu na lijeku.
Hvala vam ljudi kaj pišete (priznajem, nadala sam se večem broju odgovora) jer ovo mi je trenutno največi izvor informacija. Da bar mogu stupit u kontakt s nekim ko je več koristio taj lijek, pa ako znate koga....pomoglo bi.
Inače one kemoterapije koje kod nje nisu imale učinka zovu se Gemcitabin i Taxol.

IVANAP
17.05.2007., 08:51
Moj savjet ti je da prebaciš temu pod naslov:Pomoć oboljelima od zloćudnih bolesti...(gdje si već i bila) pa ćeš vjerojatno dobiti više odgovora. Bolje da se takve teme drže na jednom mjestu a ne da se raspršimo..

Ne mogu ti pružiti neku pomoć što se tiče tvoje teme jer ništa ne znam o tome. Trenutno proučavam temu raka dojke.
Sretno i pozdrav!

Cresco
19.05.2007., 22:17
O.K tješim se, danas je peti dan kako je počela piti Tarcevu i osip se pojavio. Ništa strašno, malo po prsima i leđima i nešto sitno po licu. Ali ako je tako kao što kažete...dabogda ga imala po cijelom tijelu...uf.
Ima i još nekih nuspojava...malo kašlje, proljev, suhoča očiju ali ništa pretjerano za sad. Mislim da je možda još prerano za sve one česte nuspojave koje pišu na lijeku.
Hvala vam ljudi kaj pišete (priznajem, nadala sam se večem broju odgovora) jer ovo mi je trenutno največi izvor informacija. Da bar mogu stupit u kontakt s nekim ko je več koristio taj lijek, pa ako znate koga....pomoglo bi.
Inače one kemoterapije koje kod nje nisu imale učinka zovu se Gemcitabin i Taxol.

Hm...malo mi je cudno da je dobila gemcitabin s taxolom (obicno je s platina-based kombinacijom). Da li to drugim rijecima znaci da nije primila nista od platine?

VTi underhood
14.06.2007., 20:32
Evo da se i ja uključim...

jako sam zabrinut...

naime, doktor sumnja da mi mama ima rak pluća...

Stanje je ovakvo:
- ima 58 godina
- već 20 godina boluje od sistemskog lupusa
- zadnjih nekoliko godina jako slabo jede
- puno puši

Zadnjih par mjeseci je jako "propala"... nema snage za ništa... i najmanji fizički napor ju toliko izmori da mora leći...

Nije htjela ići k doktoru makar smo ju i po nekoliko puta dnevno nagovarali

Bio je prisutan i taj pušački kašalj...

E sad, konačno kad sam je praktički POTJERAO doktoru, napravljena je snimka pluća i na desnom plućnom krilu se vidi gusta sjena koja prekriva skoro pa polovinu desnog plućnog krila... skroz od donje strane pa prema polovici plućnog krila, pozicionirano više prema lijevom plućnom krilu...

Nešto slično ovome... ova slika NIJE NJENA SLIKA nego najbliže što sam mogao naći na internetu, ali je vrlo slična s tim da je zahvaćeno desno plućno krilo a na slici je lijevo

http://www.borgis.pl/czytelnia/nm_pu/images/06.jpg

Nalazi krvi su joj katastrofalni... ništa ne štima... svega ima PREMALO (da sad ne nabrajam)...

jedino su Leukociti uredni...

Sedimentacija je 96

doktor je prepisao neke antibiotike u dogovoru s pulmologom uz dodatne vitaminske injekcije zbog slabe prehrane... no danas je ponovno išla na slikanje pluća no sjena se ne povlači...

Ona je ODMAH PRESTALA PUŠITI... kako je prestala pušiti, KAŠALJ JE NESTAO... sad svega 2-3 puta dnevno zakašlje i to je to...

prije je kašljala 3-4 puta u SAT VREMENA...

U licu nije imala životne boje nego joj je NOS I PREDIO OKO USTA BIO ŽUT što bi se moglo pripisati neadekvatnoj prehrani (jela je jako puno voća, ali uz to skoro pa ničeg drugog... ne baš doslovno, ali osim voća, za sva druga jela se morala prisiljavati da pojede jer joj jednostavno ne odgovara)

Ono što je zanimljivo u cijeloj situaciji je to da nema nekih klasičnih simptoma...

- ne iskašljava krv niti je ikad iskašljavala
- ne iskašljava nikakvu sluz nego je kašalj suh tj. nazivmo normalan
- ne kašlje puno odkad je prestala pušiti
- ne boli ju ništa osim što ju je znalo bocnut ispod rebara prilikom onog jakog kašlja a i to je sad (navodno) prestalo
- vitaminske injekcije donekle su povratile životnu boju... nos i područje oko usta nisu joj više žuto-blijede boje
- snaga joj se malo vratila
- relativno dobro se osjeća
- nema temperaturu
- normalno guta
- ne preznojava se
- nema promjene glasa
- diskoloracija kože (i crvene flekice po licu i tijelu) je prisutna već nekoliko godina uslijed lupusa


E sad... prije nekoliko godina, također je u proljeće jako oslabila... oslabila je toliko da se nije sama mogla dignut iz kreveta... (navodno je proljeće najgore doba za osobe koje imaju lupus)

Doktor ju je poslao u bolnicu i nakon 4 dana u bolnici na infuziji (u petak je otišla i u utorak se vratila), vratila se doma ko nova žena... letila je po kući ko da ima 20 godina... nije mogla prestat jesti...

A ovaj put je na isti način oslabila ali u PUNO MANJEM INTENZITETU...

DA LI SE SA PRAVOM NADAM DA IPAK NIJE RIJEČ O RAKU PLUĆA NEGO O NEČEM DRUGOM, A DA JE SJENA NA RTG POSLJEDICA DUGOGODIŠNJEG PUŠENJA???

Sutra ujutro ide na Jordanovac na daljnje pretrage... a ja se nadam da nije ono čega se i ona i svi mi u obitelji najviše bojimo...

Neznam da li je to dobar znak, ali nemam ONU MUČNINU U ŽELUCU kada pomislim na njenu pretragu sutra, kakvu sam imao kad je prvi puta slikala pluća...

Jel to samo iz razloga što sam se u tih 2 tjedna pripremio na najgoru vijest ili mi pak onaj "gut feeling" govori kako će sve biti OK???

nivle
16.06.2007., 08:45
Osoba u obitelji boluje vec 2 godine i na zadnjem ljecnickom smo obavjesteni da je preostalo nekoliko mjeseca zivota sto je naravno tesko prihvatiti. Koliko sam istrazivala izgleda da su u pravu jer statistika pokazuje da od momenta dijagnoze oboljele osobe imaju otprilike 2 godine. Da li slucajno poznajete ili ste culi za nekoga tko boluje od iste i kakva su iskustva?

nažalost meni je tati od postavljanja dijagnoze do vječnog sna trebalo samo 20 dana...

flomaster
09.07.2007., 21:17
Ima li tko kakvih novih iskustava sa ljekovitim gljivama (shiitaki)? Već je bilo govora o ovome

Baya_Rober
10.07.2007., 06:43
Evo da se i ja uključim...

jako sam zabrinut...

naime, doktor sumnja da mi mama ima rak pluća...

Stanje je ovakvo:
- ima 58 godina
- već 20 godina boluje od sistemskog lupusa
- zadnjih nekoliko godina jako slabo jede
- puno puši

Zadnjih par mjeseci je jako "propala"... nema snage za ništa... i najmanji fizički napor ju toliko izmori da mora leći...

Nije htjela ići k doktoru makar smo ju i po nekoliko puta dnevno nagovarali

Bio je prisutan i taj pušački kašalj...

E sad, konačno kad sam je praktički POTJERAO doktoru, napravljena je snimka pluća i na desnom plućnom krilu se vidi gusta sjena koja prekriva skoro pa polovinu desnog plućnog krila... skroz od donje strane pa prema polovici plućnog krila, pozicionirano više prema lijevom plućnom krilu...

Nešto slično ovome... ova slika NIJE NJENA SLIKA nego najbliže što sam mogao naći na internetu, ali je vrlo slična s tim da je zahvaćeno desno plućno krilo a na slici je lijevo

http://www.borgis.pl/czytelnia/nm_pu/images/06.jpg

Nalazi krvi su joj katastrofalni... ništa ne štima... svega ima PREMALO (da sad ne nabrajam)...

jedino su Leukociti uredni...

Sedimentacija je 96

doktor je prepisao neke antibiotike u dogovoru s pulmologom uz dodatne vitaminske injekcije zbog slabe prehrane... no danas je ponovno išla na slikanje pluća no sjena se ne povlači...

Ona je ODMAH PRESTALA PUŠITI... kako je prestala pušiti, KAŠALJ JE NESTAO... sad svega 2-3 puta dnevno zakašlje i to je to...

prije je kašljala 3-4 puta u SAT VREMENA...

U licu nije imala životne boje nego joj je NOS I PREDIO OKO USTA BIO ŽUT što bi se moglo pripisati neadekvatnoj prehrani (jela je jako puno voća, ali uz to skoro pa ničeg drugog... ne baš doslovno, ali osim voća, za sva druga jela se morala prisiljavati da pojede jer joj jednostavno ne odgovara)

Ono što je zanimljivo u cijeloj situaciji je to da nema nekih klasičnih simptoma...

- ne iskašljava krv niti je ikad iskašljavala
- ne iskašljava nikakvu sluz nego je kašalj suh tj. nazivmo normalan
- ne kašlje puno odkad je prestala pušiti
- ne boli ju ništa osim što ju je znalo bocnut ispod rebara prilikom onog jakog kašlja a i to je sad (navodno) prestalo
- vitaminske injekcije donekle su povratile životnu boju... nos i područje oko usta nisu joj više žuto-blijede boje
- snaga joj se malo vratila
- relativno dobro se osjeća
- nema temperaturu
- normalno guta
- ne preznojava se
- nema promjene glasa
- diskoloracija kože (i crvene flekice po licu i tijelu) je prisutna već nekoliko godina uslijed lupusa


E sad... prije nekoliko godina, također je u proljeće jako oslabila... oslabila je toliko da se nije sama mogla dignut iz kreveta... (navodno je proljeće najgore doba za osobe koje imaju lupus)

Doktor ju je poslao u bolnicu i nakon 4 dana u bolnici na infuziji (u petak je otišla i u utorak se vratila), vratila se doma ko nova žena... letila je po kući ko da ima 20 godina... nije mogla prestat jesti...

A ovaj put je na isti način oslabila ali u PUNO MANJEM INTENZITETU...

DA LI SE SA PRAVOM NADAM DA IPAK NIJE RIJEČ O RAKU PLUĆA NEGO O NEČEM DRUGOM, A DA JE SJENA NA RTG POSLJEDICA DUGOGODIŠNJEG PUŠENJA???

Sutra ujutro ide na Jordanovac na daljnje pretrage... a ja se nadam da nije ono čega se i ona i svi mi u obitelji najviše bojimo...

Neznam da li je to dobar znak, ali nemam ONU MUČNINU U ŽELUCU kada pomislim na njenu pretragu sutra, kakvu sam imao kad je prvi puta slikala pluća...

Jel to samo iz razloga što sam se u tih 2 tjedna pripremio na najgoru vijest ili mi pak onaj "gut feeling" govori kako će sve biti OK???


Znas kako prije par mjeseci moja mama se razboljela od jednom zena pade ko svijeca dobi temperaturu ne moze gutati ne moze jesti ne moze stajati na nogama ja sam je nosio bukvalno kod doktora....pusac je zadnjih 30 god.i ono ja sam se bukvalno usrao od straha jer je nikad za mojih 19 god nisam vidio takvu......dali joj infuziju snimili pluca....kad doktor kaze imas neki oziljak na plucima......ode napravi nalaze HVALA BOGU nije RAK(niko ga do sad u porodici nije imao).Prestane ona pusiti na neko vrijeme i zena se vrati u normalu.....ali tu tek nastaje problem cim je prestala pusit pocela je jesti i tako navukla 100 kg pa i malo preko.....tako da se opet vratila pusenju:E ...ali sad pusi dosta manje.....tako da se toplo nadam da se tvojoj staroj poklopila ova pricha....u svakom slucaju drzi se.....Cak i ako se ne ispostavi ovako....moze se izljeciti samo treba ogromna volja i snaga...koju nazalost ljudi kad se razbole izgube(gotovo je )......znam coveka koji se razbolio od raka i ljecio se 2 godine......izljecio se i nakon 5 godina kasnije umro prirodnom smrcu......Formula je samo volja za zivotom.....nego da vas pitam Kolike su sanse da se neko razboli od raka i sl.....ako mu nikad niko nije bolovao u familiji od takvih oboljenja......?poznajem jednu osobu koja sumnja da ima rak ali ga nikako ne mozemo ubjedit da je sa njim sve u redu...i da je to hipohondrija....vodio sam ga bar 5 x kod doktora snimali srce pluca vadili krv...itd ma sve za 10....a on psihicki puko i stalno mu se kaslje i bole ga ledja...sa druge strane mom drugu su od raka umrli deda tetka i otac...

VTi underhood
10.07.2007., 16:13
Znas kako prije par mjeseci moja mama se razboljela od jednom zena pade ko svijeca dobi temperaturu ne moze gutati ne moze jesti ne moze stajati na nogama ja sam je nosio bukvalno kod doktora....pusac je zadnjih 30 god.i ono ja sam se bukvalno usrao od straha jer je nikad za mojih 19 god nisam vidio takvu......dali joj infuziju snimili pluca....kad doktor kaze imas neki oziljak na plucima......ode napravi nalaze HVALA BOGU nije RAK(niko ga do sad u porodici nije imao).Prestane ona pusiti na neko vrijeme i zena se vrati u normalu.....ali tu tek nastaje problem cim je prestala pusit pocela je jesti i tako navukla 100 kg pa i malo preko.....tako da se opet vratila pusenju:E ...ali sad pusi dosta manje.....tako da se toplo nadam da se tvojoj staroj poklopila ova pricha....u svakom slucaju drzi se.....Cak i ako se ne ispostavi ovako....moze se izljeciti samo treba ogromna volja i snaga...koju nazalost ljudi kad se razbole izgube(gotovo je )......znam coveka koji se razbolio od raka i ljecio se 2 godine......izljecio se i nakon 5 godina kasnije umro prirodnom smrcu......Formula je samo volja za zivotom.....nego da vas pitam Kolike su sanse da se neko razboli od raka i sl.....ako mu nikad niko nije bolovao u familiji od takvih oboljenja......?poznajem jednu osobu koja sumnja da ima rak ali ga nikako ne mozemo ubjedit da je sa njim sve u redu...i da je to hipohondrija....vodio sam ga bar 5 x kod doktora snimali srce pluca vadili krv...itd ma sve za 10....a on psihicki puko i stalno mu se kaslje i bole ga ledja...sa druge strane mom drugu su od raka umrli deda tetka i otac...

Nažalost, dijagnoza je ADENOCARCINOME BRONCHI...

Prvu kemoterapiju je već primila prije tjedan dana i podnijela ju fantastično...

S obzirom na stanje prije bolnice, njoj se stanje ponovno DRASTIČNO POPRAVILO kao i prije par godina nakon bolnice...

U bolnici je dobila 2kg a od izlaska iz bolnice još dodatnih 1.5kg...

Prihvatila je dijagnozu vrlo vrlo RAZUMNO... ima volje za boriti se... stanje joj je fantastično... kao da uopće nije bolesna... ima energije, ne umara se više... vesela je koliko može biti vesela... nije pala u depresiju BAREM NE ONO ŠTO POKAZUJE, mada ono što se događa u njoj i ono kakve ju misli opsjedaju sve sekunde, zna samo ONA...

Ali "prema van" je vesela, pozitivna...

Nadam se da će se tako i nastaviti...

demarkis
11.07.2007., 20:39
Mom je djedu prije dva mjeseca dijagnosticiran rak pluća koji je već nažalost metastazirao na porebricu. Prima kemoterapije,ali izgleda da nema poboljšanja. rak nije moguće operirati, a još uz sve to nakuplja mu se i voda u plućima. danas je išao u Zg da mu pokušaju nekim zahvatom ukloniti prostor u kojem se nakuplja voda. ne znam o čemu se radi? može li mi tko objasniti. Ima 73 godine i jako je oslabio u ova dva mjeseca. Mislim da nade u izliječenje nema. Ima tko slično iskustvo?

drmed
11.07.2007., 22:38
Mom je djedu prije dva mjeseca dijagnosticiran rak pluća koji je već nažalost metastazirao na porebricu. Prima kemoterapije,ali izgleda da nema poboljšanja. rak nije moguće operirati, a još uz sve to nakuplja mu se i voda u plućima. danas je išao u Zg da mu pokušaju nekim zahvatom ukloniti prostor u kojem se nakuplja voda. ne znam o čemu se radi? može li mi tko objasniti. Ima 73 godine i jako je oslabio u ova dva mjeseca. Mislim da nade u izliječenje nema. Ima tko slično iskustvo?

Vjerovatno mu nece ukanjati prostor nego sam drenirati (izvuci) tekucinu koja se nakupila da moze normalno disati, to je palijativni zahvat.
Za ostale.... znam da je tesko prihvatiti da u obitelji netko ima neizljecivu tesku bolest i da su ljudi takvi da ce sve uciniti za svoje najmilije ali ostaje cinjenica da ce onaj tko otkrije lijek za rak dobiti Nobelovu nagradu za 3 dana

Mzvrko
07.09.2007., 11:17
Pa u stvari je za lijecenje uzasno bitno koliko se dobro dijagnosticira koliko je bolest prosirena. A za to je sada najbolja dijagnostika pet/ct uredaj kojeg nazalost nema u Hrvatskoj :(
Koliko je znam ima u Austriji i Madarskoj, a neka hrvatska firma DMGV organizira preglede u Budimpesti gdje su jeftiniji.

matizhr
09.01.2008., 21:54
Poštovani, dajem lijek Tarceva 150 mgu pola cijene ca 1500 Eura koje su ostale neiskoristene 2 kutije u obiteljskoj apoteci. Ako ima tko, kome je neophodan i potreban dostupna sam na broj 099 6874111 na e-mail matizhr@yahoo.com

chantee
29.03.2008., 08:59
pozdrav svima

mom tati je prije 2 tjedna dijagnosticiran tm. pluca, inoperabilan
u medicinskom smislu se poduzima sve sto se moze (kemo + zracenje)
na ovom forumu je vec bilo nesto spomena o imunomax tabletama, pa me zanimalo ima li tko iskustva s njima?

hvala

Ivanicapeca
29.03.2008., 09:02
pozdrav svima

mom tati je prije 2 tjedna dijagnosticiran tm. pluca, inoperabilan
u medicinskom smislu se poduzima sve sto se moze (kemo + zracenje)
na ovom forumu je vec bilo nesto spomena o imunomax tabletama, pa me zanimalo ima li tko iskustva s njima?

hvala

http://www.forum.hr/showthread.php?t=188904
http://forum.zanovidan.hr/index.php

Puno se pisalo. Drži se

sarkom
29.03.2008., 09:37
chantee evo moja supruga je tijekom kemoterapije pokušala s Imunomaxom.
Donositi neke ozbiljnije zaključke na jednom primjeru nebi bilo objektivno no da su joj pomogli nažalost nisu.
U svezi "inoperabilnosti" tumora dali ste tražili drugo mišljenje?
Važnost drugog mišljenja spominjem zbog slučaja naše kolegice koja se također lijeći od karcinoma pluća i gdje je kao razlog inoperabilnosti tumora naveden stvarno malo klimavi razlog da bi se kasnije ipak došlo do drugačijeg mišljenja.

JustForFun
29.03.2008., 12:07
pozdrav svima

mom tati je prije 2 tjedna dijagnosticiran tm. pluca, inoperabilan
u medicinskom smislu se poduzima sve sto se moze (kemo + zracenje)
na ovom forumu je vec bilo nesto spomena o imunomax tabletama, pa me zanimalo ima li tko iskustva s njima?

hvala

koja je vrsta
je li mikrocelularni karcinom ili neka druga vrsta?

chantee
30.03.2008., 09:48
Ivanicapeca - hvala na korisnim linkovima

sarkom - da trazila sam i drugo i trece jel nekako nisam mogla prihvatiti da je to bas tako ( ne mogu ni sada bas , al trudim se) sada se lijeci na institu za tumore Gemzara+Cisplatina i dok pustam da medicina ucini svoje ja ne mogu samo sjediti i gledati. do sad sam procitala stvarno svasta od lanenih sjemenki do nonija i imunomaxa cak sam cula za neke na filipinima, i za lijecnika jednog koji spravlja homeopatske pripravke. on se osjeca dobro, nema mucnine, ne opada mu kosa, dobio 4 kg (prije 4 dana zavrsio s prvim ciklusom i za 2 tjedna ide ponovno)

JustForFun - planocelularni, ali dosta nediferenciran (on spada u karcinome pluca velikih stanica)

chantee
30.03.2008., 10:27
Ivanicapeca - moram reci da dok sam citala postove na forumu (link koji si mi poslala) sam se naplakala kao malo dijete i divim se ljudima sa iznimnom hrabroscu, svaka Vam cast

sarkom
30.03.2008., 10:41
Neznam zašto sam očekival riječ dosta nediferenciran :rolleyes::mad:
Vjerojatno ti ne moram pisati no prognoze kod planocelularnih karcinoma pluća su prilično dobre a u veliko ovise o opčem stanju bolesnika.Dali je napravljena
jasna TNM klasifikacija?
Protokol je klasičan i najučinkovitiji. U potpunosti te razmem da se pokušavaš angažirati no ako i ostali ciklusi kemoterapije prođu kao prvi smatram da svoj angažman usmjeriš prema psihičkoj podršci i da tati nabaviš ono kaj njemu osobno paše . Traženje pomoći po netu moraš stvarno fino dozirati da se nebi malo izgubila i dobila mnoštvo informacija koje će te samo dodatno opteretiti.

Sve dobro tebi i tati

chantee
30.03.2008., 12:08
Da znam i ja sam ju ocekivala od trena kad sam prije 4 tjedna vidjela snimku pluca sa ovalnom sjenom iznad hilusa....

TNM klasifikacija - IV stadij - primarni lijevo plucno krilo, gornji rezanj; meta susp. nadbubreg iako sam ja ucila i cula od puno strucnjaka da to moze biti masno tkivo ili reakcija nadbubrega al opet nije to tako rijetko sjelo meta pluca (oba misljenja - pulmolog i radiolog u Os i tim na Jordanovcu misle da je. sada jos ide na rebro navodno neki radiolog tamo misli da nije....) da i bronhalna limfadenopatija. tako da prognoza nije bas sjajna. odredili su 3 ciklusa pa reevaluacija (nadam se da ce biti odgovora na th)

Nadam se da ce dobro podnjeti kemo, dajem mu Aloxi pola sata prije kemo, puno tekucine (voda i zeleni caj) i vitamine (povrce,voce...)

Na netu sam stvarno nasla svasta, evo upravo sada citam o nativnom propolisu i bijeloj imeli pa me zanima vase misljenje o tome

Hvala na podrsci... :-)

JustForFun
30.03.2008., 17:23
Chante, drži se, znam kako ti je, Bog će ti dati snage.

U mene je tata umro 28 dana nakon što mu je dijagnosticiran mikrocelularni karcinom pluća, bilo je to prošle godine.

Iako su mu davali loše prognoze, ja sam do kraja mislila da se to njemu neće desiti.

Potraži i drugo mišljenje, nekada liječnici idu najsigurnijom varijantom i stvarno ih nije briga za pacijente, ako nemaju nekog od obitelji da se bori za njih, jadno im je.

Ja sam njemu uzimala brokulu u tabletama, pa onaj kolostrum - prvo mlijeko novozelandskih ovaca, nevenov čaj - većinu toga nije uspio ni popiti.

Onda imaš neki med što pravi jedan čovjek u Hercegovini koji je sam sebe izliječio od raka pluća, ako hoćeš javi se na pm pa ti mogu nabavit njegove podatke.

Imaš časnu sestru u Posušju koja mnogima pomaže sa ljekovitim pripravcima.

Borite se, od srca ti želim da uspjete!:grli::grli:

Jesi čula za Brojsovu metodu? Ta se metoda primjenjuje kada se ne koristi nikakva druga terapija, nju je jedan liječnik ustanovio i jednostavna je i navodno učinkovita.

Osobno se nadam da nikad neću iskusit to, ali kada bi meni bio dijagnosticirano tako nešto, vjerojatno bih radije pokušala to, nego kemoterapiju. Samo organizam ne smije biti preslab za početak s tim.

sarkom
30.03.2008., 18:17
chantee imam nekak osječaj da ti medicina nije baš nepoznata ili se možda varam ?

"dajem mu Aloxi pola sata prije kemo" Da ne zbunimo ljude koji nisu previše upoznati Aloxi baš nije lijek u širokoj upotrebi i iz dobro poznatih razloga.

Neznam no za klasifikaciju (odnosno ne klasično TNM klasifikaciju-nego za određivanje stadija) kad se prema van ide decidirano s IV stadijem nikak se nebi smjelo govoriti o suspektnim "metama".Svakako nek se to riješi i na Rebru odnosno da se dobije još jedno mišljenje. IV stadij ako se odredi na neadekvatan način sam po sebi isključuje operativni zahvat.
Koji je razlog inoperabilnosti tumora osim "IV stadija"

U svezi nativnog propolisa tu se skoro pa nemre pogriješiti no o tome sigurno više zna Ivanica koja je več vrlo ljepo i stručno pisala o propolisu na ovome topiku.

Osobno uz Flavin koji je supruga pila nativni propolis bi bio odabir broj jedan:top:

chantee
30.03.2008., 18:52
JustForFun - za tog covjeka u Hercegovini sam cula, od prijateljice tata je isao njemu. za Brojsovu metodu nisam cula.
hvala za ostale savijete, skroz mislim da nisam napravila sve i da se moze jos pomoci pa kopam di god stignem za dobrim savjetima jel on se osjeca jako dobro i pozitivan je, bori se

Sarkom - da medicina mi nije nimalo strana, cak sta vise upravo sam na stazu... al koliko god vjerujem u medicinu ne mogu samo sjediti i cekati.
Meta su potvrdili samo ct-om ali ovaj tjedan idemo kod jednog lijecnika na rebro koji misli da je to samo reakcija nadbubrega. A i ako nije, nazalost znam sta pise u knjigama, nadam se da ce kemo pomoci do te mjere da postane operabilan jel druge kontraindikacije nema, do sada bio zdrav, 55 godina... Dr. Slobodnjak je rekao da se napravi kontrolni ct i donese njemu nakon kemo (koju provodi na institutu). Svakako cu naruciti nativni propolis.

mimimimi
30.03.2008., 18:57
uh..sve me više hvata panika kad čitam ovaj topic.. :(
ima li netko od vas, odnosno vaših bližnjih da im je karcinom otkriven slučajno?
mi upravo čekamo nalaz punkcije... tati je slučajno, na snimci rebara uočena sjena..usljedio ponovni rtg, bronhoskopija, pa punkcija...

Ivanicapeca
31.03.2008., 10:32
uh..sve me više hvata panika kad čitam ovaj topic.. :(
ima li netko od vas, odnosno vaših bližnjih da im je karcinom otkriven slučajno?
mi upravo čekamo nalaz punkcije... tati je slučajno, na snimci rebara uočena sjena..usljedio ponovni rtg, bronhoskopija, pa punkcija...

Možda je to i pozitivno u cijelom zlu jer je možda rak otkriven slučajno dok se još nije rasplamsao i zahvatio druge organe. To može biti velika prednost i dobitak na vremenu kod liječenja.
Javi se svakako na forum udruge. Imamo jednu forumašicu koja se već godinama odlično bori protiv raka pluća.
Najvažnije je da bez obzira na dijagnozu svi zauzmete pozitivan stav i da se okrenete njegovoj borbi. Potpora i ljubav okoline je jednako važna kao i lijek koji će primati, možda čak i važnija. Ako čovjek nema ljubavi i ima najbolji lijek na svijetu, teško će ozdraviti.
Samo znaj i drži duboko u sebi činjenicu kako niste sami i ima još jako puno ljudi koji dijele vaš strah, bol i strepnju, ali i jako puno ljubavi i nade koje vam se može pružiti kroz podršku kada vam zatreba.

mimimimi
31.03.2008., 15:01
Možda je to i pozitivno u cijelom zlu jer je možda rak otkriven slučajno dok se još nije rasplamsao i zahvatio druge organe. To može biti velika prednost i dobitak na vremenu kod liječenja.
Javi se svakako na forum udruge. Imamo jednu forumašicu koja se već godinama odlično bori protiv raka pluća.
Najvažnije je da bez obzira na dijagnozu svi zauzmete pozitivan stav i da se okrenete njegovoj borbi. Potpora i ljubav okoline je jednako važna kao i lijek koji će primati, možda čak i važnija. Ako čovjek nema ljubavi i ima najbolji lijek na svijetu, teško će ozdraviti.
Samo znaj i drži duboko u sebi činjenicu kako niste sami i ima još jako puno ljudi koji dijele vaš strah, bol i strepnju, ali i jako puno ljubavi i nade koje vam se može pružiti kroz podršku kada vam zatreba.


puno ti hvala...
:kiss:

JustForFun
01.04.2008., 17:00
JustForFun - za tog covjeka u Hercegovini sam cula, od prijateljice tata je isao njemu. za Brojsovu metodu nisam cula.
hvala za ostale savijete, skroz mislim da nisam napravila sve i da se moze jos pomoci pa kopam di god stignem za dobrim savjetima jel on se osjeca jako dobro i pozitivan je, bori se



ima nešto na netu, a mislim da se može naći i knjiga, ja sam je pročitala, ali nije bila moja

zove se nekako Rak, leukemija i druge tzv. neizlječive bolesti

poanta je da rak nije neizlječiva bolest kako autor prezentira ovaj metod

chantee
01.04.2008., 18:12
Puno ti hvala , vec sam bila nesto procitala za tu knjigu, al sad cu detaljnije.

Narucila sam danas nativni proplis. a upavo sam citala o nekom istrazivanju da sipak pomaze u lijecenju raka pluca, pa cu i to probati.

Tata je nesto cuo za kozje mlijeko, ja sam danas zvala njegovog doktora i rekao mi je da moze to piti jel je navodno jako zdravo.
Pitanje : (ja sam puna pitanja sada) koliko kozjeg mlijeka smije piti dnevno? To je ustvari on mene pitao pa nisam imala pojma.....

JustForFun
02.04.2008., 13:21
Puno ti hvala , vec sam bila nesto procitala za tu knjigu, al sad cu detaljnije.

Narucila sam danas nativni proplis. a upavo sam citala o nekom istrazivanju da sipak pomaze u lijecenju raka pluca, pa cu i to probati.

Tata je nesto cuo za kozje mlijeko, ja sam danas zvala njegovog doktora i rekao mi je da moze to piti jel je navodno jako zdravo.
Pitanje : (ja sam puna pitanja sada) koliko kozjeg mlijeka smije piti dnevno? To je ustvari on mene pitao pa nisam imala pojma.....


pa ne znam jel postoji ograničenje za to mlijeko
nek ne pretjeriva ispočetka da mu se želudac navikne

ja sam čula da koze ne mogu dobit rak

Baya_Rober
02.04.2008., 14:30
koja je starosna dob krizna.....za pojjavu cancer-a kod muskaraca i kakve su otprilike prognoze da neko kome nikad niko nije imao Rak u porodicu....postane meta bilo kog tipa Raka.......sumnjam da frendov brat mozda ima rak.....ali nisam siguran

Ivanicapeca
02.04.2008., 15:50
koja je starosna dob krizna.....za pojjavu cancer-a kod muskaraca i kakve su otprilike prognoze da neko kome nikad niko nije imao Rak u porodicu....postane meta bilo kog tipa Raka.......sumnjam da frendov brat mozda ima rak.....ali nisam siguran

Nebi vjerovao, ali kod raka ti nema dobnog limita i gabarita. Obolijevaju svi: tek rođene bebe, čak bebe u majčinoj utrobi, djeca, mladi, ljudi u zrelim godinama i stari, dakle SVI. Zna se da su rizičnije skupine ljudi koji žive neuredan život, puše, piju, nezdravo se hrane, pa još na sve to imaju i genetske predispozicije...o šansama i prognozama se ne može često puta govoriti čak kada se zna o kojem tipu raka se radi, a kamoli kada se radi o pukom nagađanju.
Pogledaj malo stranice Udruge "Za novi dan" (http://www.zanovidan.hr).

chantee
29.05.2008., 20:04
Pozdrav svima

Nije me bilo neko vrijeme al mislim da svi znate kolika je ludnica oko svih organizacija terapija i ostalih stvarcica...

Htjela sam s vama podjeliti sretne vijesti, jer ste mi pomogli kad mi je stvarno bilo najteže i za to Vam neizmjerno hvala
Danas su stigli nalazi prve kontrole, tata je primio 3 ciklusa kemoterapije i ct pokazuje da se tumor smanjio za centimetar a limfadenopatije više nema jeeeeeeee. Moram jos reci da sam strasno ponosna na svog tatu koji sve to podnosi sa toliko volje i optimizma, premašio je sva moja očekivanja

Nadam se da sam Vas bar malo razveselila i da se svi uspješno nosite i borite s ovom opakom bolešću

Hrabro naprijed i sretno svima

chickeneye
29.05.2008., 20:40
otvorila sam slican topik davno........ nazalost nema pomoci :( 2g maximalno.

u hrvatskoj jos manje.

zao mi je

chickeneye
29.05.2008., 20:50
ej, , kemo pomaze samo kod "malih" tumora, kod vecih ne. koliko god unisti zlih stanica toliko unistava i one dobre. kemo pomaze prvih godinu dana, onda sve krene naopako., em povracanje, em otkazivanje funkcija organa, krevet...

sry, ne zelim bit zla kuja. tako je

Ivanicapeca
29.05.2008., 21:36
ej, , kemo pomaze samo kod "malih" tumora, kod vecih ne. koliko god unisti zlih stanica toliko unistava i one dobre. kemo pomaze prvih godinu dana, onda sve krene naopako., em povracanje, em otkazivanje funkcija organa, krevet...

sry, ne zelim bit zla kuja. tako je

Nisi kuja, samo si ne promišljena i uzimaš si na pravo davati informacije koje se temelje po statistikama, a zanemarujući činjenicu kako nije svaki čovjek isti. Zapravo mi nije jasno zašto si to napisala? Da ljudi uzmu jastuk i udave čovjeka da se ne mući? Da ih ubiješ u pojam pa da svi još više puknu jer te to ispunjava?:ne zna: Stvarno ne razumijem tu potrebu stalno naglašavati kako je neka bolest jako maligna i kako su šanse za preživljavanje male. Dok mi je stara bila živa, svako malo bi me neko klao, posebno ekipa medicinske struke, s tim glupim spikama kak je glioblastom jako zloćudan i kak se s njim živi max 6 mj. Da i:kava:? Ma zaboli me za to:o. Imali smo tu i sad i borili smo se s bolešću kako je napredovala, a pokosila je nakon 2,5 god čistog prkosa i inata, zbog čiste ljubavi i pozitivne vibre koja je vibrala do zadnjeg momenta. Nitko ne zna što će biti za sekundu, a kamoli sutra. Prognoze su vrlo nezahvalna stvar za baviti se s njom. Jako je neozbiljno i ne zrelo.
Svi mi koji smo se našli već u takvoj situaciji smo i sami fala bogu proguglali i pronašli takve "statističke odgovore". A šta je s onim tipovima raka kod kojih je izlječivost 90% kao što je to danas kod raka dojke, ako se uhvati na vrijeme. Bili rekla "ma sve je OK", a ženu trefi da statistički upadne baš u tih negativnih 10%?
Svi mi imamo pravo na svoje borbe i svoje šanse, ma kakve bile i nitko nema pravo da nam ikada podreže krila a posebno u samom startu. Ako želiš nekome biti od pomoći, a čvrsto ostaješ pri svome krutom mišljenju, onda radije prešuti ovakve stvari, jer više odmažu nego pomažu.

Na forumu udruge "Za novi dan" imamo ženu koja se već 7 godina bori. Znala sam ženu koja je odbila medicinu kad je saznala dijagnozu i liječila se alternativno. Žena je umrla nakon 3 godine bez ijedne metastaze. Ugušila se. Na žalost, iako joj je bolest prešla (povukla se) u fazu u kojoj se tumor dao operativno odstraniti i još ostatak tretirati zračenjem, nije htjela prihvatiti to kao opciju.

chantee
29.05.2008., 21:51
ej, , kemo pomaze samo kod "malih" tumora, kod vecih ne. koliko god unisti zlih stanica toliko unistava i one dobre. kemo pomaze prvih godinu dana, onda sve krene naopako., em povracanje, em otkazivanje funkcija organa, krevet...

sry, ne zelim bit zla kuja. tako je

Nije bas uredu od tebe ostavljati ovakve komentare na topicu kao sto je ovaj, iskreno ne znam sta si ocekivala da ces postici sa takvim izjavama?!?!

Nada, koje ja a i ovi divni ljudi imaju znaci jako puno, ustalom u medicini 2+2 nisu uvijek 4. U biti želim ti reći da svatko na terapiju bilo čega, pa tako i tumora odgovara individualno, da svi mi znamo statistiku al jednako tako ta ista statistika znači da ako je srednje preživljenje 2 godine onda su neki živjeli 10 godina a neki nažalost 2 mjeseca.

Kemoterapija djeluje na tumorske stanice neovisno o veličini tumora puno bitniji je tip tumora, istina da djeluje i na zdrave stanice ali danas imamo tzv. "pametne lijekove" koji u velikoj mjeri čuvaju stanice organizma a djeluju na tumorske stanice

chickeneye
30.05.2008., 00:07
sto sam napisala je itekako promisljeno :( i promisljano nekolik godina.....iscitavano... ne pilite :(

i da, ukljucila sam mogucnost izljecenja "malih" tumora (ne hvatajte za rijec, mislim na benigne i bez metastaza i bla...)

istina, zivot se produzi, ali razmisljamo li o kvaliteti zivota bolesnika?

kazes, svatko ima pravo na svoje borbe...........
ali hej, tko se bori? sva lijecenja, je zbog DRUGIH. covjek je drustveno bice i ovisi o drugima, preko njih se samopotvrdjuje i obogacuje zivot, ... itd, bla

daklem, drugi kazu "ah, moj xy je bolestan idemo ga lijecit!" :( xy kaze "ah bolestan sam, ali imam mamu, brata, sina, .... idem se lijecit da budemo jos skupa"

znam da ste gnjevni.... potrazite moju temu... bila sam puna nade, ali sve se obistinilo sto sam gore napisala...........

dakle, ... drugi; da, tu je jedna vrst sebicnosti s obje strane, ipak, smatram, kloliko god nama bilo tesko, pusti covjeka da umre, da se ne muci, .... OK NECU!..
necu vas vise ometat,

ali gledati iscrpljeno tijelo koje lezi sa svojih 30kg, s ranama zbog nasih bezosjecajnih lijecnika i med. sestara,

pa kazem sebi: imas divna sijecanja, ta osoba je dio tebe, interakcijom je na neki nacin oblikovala i tebe,
ne gledaj tijelo, uhvati je za ruku....
rijeci nisu potrebne....

ali necu biti monstrum i zeljeti da pati! kakav je to zivot?
ruzno, ali da je umrla kada je dijagnosticirana bolest, kada su kemoter. "djelovale", bilo bi bolje. nebi dozivjela toliku patnju. to suocavanje sa smrcu, kakve su to misli??! kakav je to "zivot" ? suocavanje s nista, vrtnja zivota u glavi i znati da umires. oprastati se svaki dan..........od svega.

ne, to nije zivot.

imala sam cak i ideju o presađivanju plucnog krila. zeljela sam ga osobno donirati ako budu kompatibilni. covjek moze zivjeti s jednim plucnim krilom! ne. operacija kosta koliko i put na mjesec.........

uff :(
ne, nisam zeljela vrijeđat, niti nista postici. i ja sam mrzila one koji su govorili kao ja sada.

sada i te cijenim, kao i one koji su pomagali.

ako zelis, mislim da jos u inboxu imam savjete nekih ljudi.........

imam na kompu pun folder sejvanih stranica........
recepta ima xx.

sok od cikle s limunovim sokom, MED!, polen, imam i neki recept s rakijom i lukom, kojeg pijes i cisti te, kao "prirodna kemoterapija"

uf uf uf..

Ivanicapeca
30.05.2008., 07:46
sto sam napisala je itekako promisljeno :( i promisljano nekolik godina.....iscitavano... ne pilite :(

i da, ukljucila sam mogucnost izljecenja "malih" tumora (ne hvatajte za rijec, mislim na benigne i bez metastaza i bla...)

istina, zivot se produzi, ali razmisljamo li o kvaliteti zivota bolesnika?

kazes, svatko ima pravo na svoje borbe...........
ali hej, tko se bori? sva lijecenja, je zbog DRUGIH. covjek je drustveno bice i ovisi o drugima, preko njih se samopotvrdjuje i obogacuje zivot, ... itd, bla

daklem, drugi kazu "ah, moj xy je bolestan idemo ga lijecit!" :( xy kaze "ah bolestan sam, ali imam mamu, brata, sina, .... idem se lijecit da budemo jos skupa"

znam da ste gnjevni.... potrazite moju temu... bila sam puna nade, ali sve se obistinilo sto sam gore napisala...........

dakle, ... drugi; da, tu je jedna vrst sebicnosti s obje strane, ipak, smatram, kloliko god nama bilo tesko, pusti covjeka da umre, da se ne muci, .... OK NECU!..
necu vas vise ometat,

ali gledati iscrpljeno tijelo koje lezi sa svojih 30kg, s ranama zbog nasih bezosjecajnih lijecnika i med. sestara,

pa kazem sebi: imas divna sijecanja, ta osoba je dio tebe, interakcijom je na neki nacin oblikovala i tebe,
ne gledaj tijelo, uhvati je za ruku....
rijeci nisu potrebne....

ali necu biti monstrum i zeljeti da pati! kakav je to zivot?
ruzno, ali da je umrla kada je dijagnosticirana bolest, kada su kemoter. "djelovale", bilo bi bolje. nebi dozivjela toliku patnju. to suocavanje sa smrcu, kakve su to misli??! kakav je to "zivot" ? suocavanje s nista, vrtnja zivota u glavi i znati da umires. oprastati se svaki dan..........od svega.

ne, to nije zivot.

imala sam cak i ideju o presađivanju plucnog krila. zeljela sam ga osobno donirati ako budu kompatibilni. covjek moze zivjeti s jednim plucnim krilom! ne. operacija kosta koliko i put na mjesec.........

uff :(
ne, nisam zeljela vrijeđat, niti nista postici. i ja sam mrzila one koji su govorili kao ja sada.

sada i te cijenim, kao i one koji su pomagali.

ako zelis, mislim da jos u inboxu imam savjete nekih ljudi.........

imam na kompu pun folder sejvanih stranica........
recepta ima xx.

sok od cikle s limunovim sokom, MED!, polen, imam i neki recept s rakijom i lukom, kojeg pijes i cisti te, kao "prirodna kemoterapija"

uf uf uf..

Imam osjećaj da si jako ogorčena i tužna. Pretpostavljam da si nekog izgubila a nisi imala vremena shvatiti i prihvatiti to kao ja.:grli: I ja sam imala isto mišljenje kao ti, ali onda mi se jedan dan samo od sebe posložilo i spoznala sam da su stvari u potpunosti suprotne od onog što si ti tu napisala. Mislim da si trenutno totalno kaotična u svojoj glavi. Biti ćeš bolje.
Ljudi umiru, na ovaj ili onaj način. Od raka, starosti, saobračajke...umiru svaki dan. Ja ću umrijeti, ti ćeš umrijeti, svi ćemo umrijeti. Suočiti se sa smrću? Da, ljudi se moraju kad tad s tim suočiti. Što prije prihvatiš svoju smrtnost, živjet ćeš lakše i sretnije, potpunije, punim plućima. To JE život. Cijeli život je borba i suočavanje sa svakakvim novim situacijama. To je nešto sasvim prirodno i normalno.
Znaš ima jedan lijepi stih:
Trči vrime cvili maška,
traje jubav pusta siromaška
šaka suza, vriča smija,
ča je život vengo fantažija...
Tu je zaista sazdana cijela filozofija života.
Moja mama je u tih svojih 2,5 godina od kad su joj dijagnosticirali bolest imala presretnih trenutaka. Upoznala je mog budućeg muža kad je već debelo bila zagazila u svoju bolest. On je vozio u bolnicu, dizao kad bi pala, hranio je...spoznala je da ostavlja kći u rukama krasnog čovjeka i veliki križ s leđa joj je pao. Umrla je puno mirnija radi toga. Živjela je i borila se do zadnjeg trenutka kada me gledala svojim dubokim okicama i pokušavala još jednom udahnuti. Željela je dočekati još prvog unuka. Svaki tren sa mnom i tatom joj je bio dragocjen, baš kao i nama s njom, usprkos patnji. Patnja je sastavni dio života. Sve ovo su životne činjenice, surove, ali to je priroda, i ništa što ti i ja ili bilo tko drugi misli o tome, neće to promijeniti. Imaš samo mogućnost suočiti se i prihvatiti to. Druga mogućnost je ne prihvatiti i cijeli život proživjet u grču i ogorčenosti koja nedvojbeno vodi u bolest. Mislim da to baš i nije neka opcija.:flop:
Živi svaki dan potpuno.:)

Piggy
31.05.2008., 19:43
Ivanice, ti mrtve dižeš! Svaka ti čast!:s:s:s

chickeneye
01.06.2008., 02:37
Živi svaki dan potpuno.:)
da.. zapravo sam samo to htjela reci. previse serendam

pa. onaj lijek je s etanolom i bijelim lukom.
(znam da topik ne citaju samo pokretaci topika..) pa ako koga zanima nek pm-a, pac provjerit jer recept nije kod mene... a pomaze

lola444
21.07.2008., 06:56
Ja sam se prvenstveno prijavila na ovaj forum da saznam nešto više o bolesti pluća. Moj otac boluje od adenokarcinoma pluća. Između ostalog ima i rak gušterače sa metastazama na jetru. Nedavno mu se dogodio neki napad koji je trajao negdje oko minutu, a liječnici su ga okarakterizirali kao epileptični napad. Zanima me da li netko ima kakva iskustva slična tome? Ne znam što je prouzročilo taj napad. Inače kemoterapiju nije primio, primjenjujemo alternativnu medicinu.

Ivanicapeca
21.07.2008., 07:28
Ja sam se prvenstveno prijavila na ovaj forum da saznam nešto više o bolesti pluća. Moj otac boluje od adenokarcinoma pluća. Između ostalog ima i rak gušterače sa metastazama na jetru. Nedavno mu se dogodio neki napad koji je trajao negdje oko minutu, a liječnici su ga okarakterizirali kao epileptični napad. Zanima me da li netko ima kakva iskustva slična tome? Ne znam što je prouzročilo taj napad. Inače kemoterapiju nije primio, primjenjujemo alternativnu medicinu.

Ne želim prejudicirati, ali epi napadaji se javljaju kao posljedica rasta tumora na mozgu. Moguće je da je metastaza došla na mozak. Stvarno mi je žao:(. Ne znam razloge odustajanja od klasične medicine, ali moj je savjet da ipak odete s njim do onkologa i obavite PET CT pregled da se vidi stanje kakvo je i da se ipak proba još nešto učiniti. Metastaze na mozgu su ne rijetko operabilne. Nemojte dozvoliti, da ako je već odabrao da se neće više boriti, da umire u teškim mukama. Na žalost, koliko god to mi željeli, alternativa još uvijek nije dala konkretnije odgovore na pitanja, na koja klasična medicina ipak je, bez obzira kako nam se invazivnom činila.
Da me ne bi krivo shvatila, ovo ti govorim iz osobnih spoznaja kao osoba koja se našla u vašoj situaciji i čija se majka isključivo alternativno liječila, a nakon recidiva se ipak odlučila za klasičnu medicinu.

lola444
21.07.2008., 08:52
Ja sam već spremna na sve. Doktorica sa hitne nam je skrenula pažnju da bi se to moglo dogoditi zbog metastaza na mozgu. Kako god bilo meni je samo bitno da on ne trpi velike bolove. Ako imate kakvih iskustava molim Vas da mi napišete koji su još simptomi tumora na mozgu?

Ivanicapeca
21.07.2008., 09:08
Ja sam već spremna na sve. Doktorica sa hitne nam je skrenula pažnju da bi se to moglo dogoditi zbog metastaza na mozgu. Kako god bilo meni je samo bitno da on ne trpi velike bolove. Ako imate kakvih iskustava molim Vas da mi napišete koji su još simptomi tumora na mozgu?

Pareza usnice, dakle, kut usnice se nakrivi kao kod moždanog udara. Vrtoglavice, mučnine, dupla slika, neurološki ispadi u vidu teže koordinacije pokretima udova jedne strane tijela (suprotna strana od one na kojoj se nalazi tumor na mozgu), epi napadaji, poteškoće u govoru, odsutan i tup pogled, na kraju potpuna oduzetost (tetraplegija), gubitak moći gutanja, i nijemost. Ljudi se uglavnom uguše, ali mislim da to kod njega ne bi trebao biti slučaj, jer su mu zahvaćeni drugi vitalni organi.
Svi ispadi su zapravo prouzročeni edemom koji nastaje kao posljedica rasta tumora i to kao oteklina u vidu otekline moždanog tkiva ili kao nakupine likovra u moždanim komorama (hidrocefalus) koje stvaraju pritisak kao u express loncu i on stvara nesnosne bolove i neurološke ispade s obzirom na centar u mozgu na koji je izvršen pritisak. Postoje lijekovi koji te simptome mogu olakšati i smanjiti edem. To su kortizoni (Dexamethason, Medrol) i šećer manitol koji se daje intravenozno u bolnici. On daje instant poboljšanje, ali i djeluje poput jo-joa, pa se to poboljšano stanje mora održavati kortizonima.
Moj najtopliji savjet jest da mu pružite što bolju palijativnu njegu, a to znači da dobije lijekove protiv bolova i kortizonsku terapiju da smanji edeme. Bol glave je stravično jaka kad se pojavi. Moguće je nakupljeni likvor ispustiti mehanički i to kirurškim zahvatom koji se zove stereotaksija. Dakle, izbuši se mikro rupica u lubanji i kroz nju se špricom ispusti nakupljeni likvor.
Savjetujem vam da odete na hitnu neurološku ambulantu sa njim da mu pomognu i vide što se još dalje može.

geronimos winner
21.07.2008., 09:39
moj najdraži i jedini tata je umro 15.7 od raka pluća u 60 toj godini.:(:( prošlo je samo 6 mjeseci od saznanja te odurne boleštine..nažalost metastaziralo je i na mozak a zadnjih dana i na kosti jer je unazad 5 dana bio i nepokretan-oduzele se noge.
prevelika je bol...:(

happyday
21.07.2008., 09:54
moja sucut:cry:

lola444
21.07.2008., 11:15
I moja sućut. Ja ne znam što još sve nas čeka ali imam osjećaj da ništa dobro.

geronimos winner
21.07.2008., 11:29
hvala
moj tata nije mogao pobjediti tu opaku bolest ali...vama želim sve najbolje i šaljem vibre za ozdravljenje!

koliko znam imao je onu mikro.... kako se već zove a kažu takav oblik je najgori
kod njega je još gore bilo jer se nije mogao operirati (pluća) jer su preslaba -pokazala spirometrija i nebi se probudio iz narkoze nikako.
mozak je operirao u ZG gamma knifeom ali pluća eto nismo mogli...
bio je mal kažu ali straašno opasan i zločest.
moji su znali(mama i brat) i odmah im je dr rekao da će tata 6 mj živjeti :eek: ali mene su poštedjeli od te grozne istine tako da sam za to tek sada saznala :(:(
tata je bio veliki borac.nije se žalio,nije kukao...kemo su ga slomile.do prije kemoterapija je bio svršeno dobro..ma do prije 2 mj smo se vozali na motorima i onda...iz dana u dan nešto novo...veliki šok za mene a i njega je bio kad se jedno jutro u bolnici probudio i kaže "ne osjećam noge":eek: strašno nešto...oduzetost...kaže neurolog to je od toga jer se proširilo na kosti :(:(
dan prije je pao u komu..ja sam ga mrdala ali ništa....diše ali ne osjeća ništa..tako ni tu strahovitu bol..na sreću !! kažu ljudi da me čuje..pa sam mu pričala,i ljubila ga...ostavila radio da mu svira...
baš mamu pitam pa dokada će moći izdržati srce ovako? to veče oko 20h je srce stalo..i tajo zaspao...:( sada ga više ne boli................

lola444
21.07.2008., 11:38
Po meni je bolje za takve bolesnike da se ne muče dugo, ako već nema pomoći. Znam da je gubitak težak, ali i borba za životom je još teža.

Ivanicapeca
21.07.2008., 11:50
Po meni je bolje za takve bolesnike da se ne muče dugo, ako već nema pomoći. Znam da je gubitak težak, ali i borba za životom je još teža.

Draga moja, cijeli život je ispunjen patnjom i boli. Mislim da se uvijek treba boriti i živjeti i hvatati i najmanju šansu za oporavkom. Mojoj majci i meni i cijeloj mojoj obitelji je svaki zajednički moment bio ne neprocjenjiv. Već je godinu dana ležala potpuno nepokretna i nijema, ali ipak se borila za još jedan dah kada se gušila. Htjela je ostati s nama. Shvaćam bol i tugu kroz koju prolazite. Ja sam svoju mamu beskrajno voljela, toliko da sam u jednom trenutku zaista molila boga da je što prije uzme k sebi, ako za nju nije namijenio ozdravljenje.
Teško je to, znam, ali borite se do zadnjeg trenutka. Oni su to zaslužili.

happyday
21.07.2008., 12:05
drage moje... hvala dragom bogu nisam se nikada susrela sa takvim strasnim bolestinam... i nadam se da necu nikada.
sigurna sam da kod vas svih je prisutna velika bol i tuga, koju ne mogu ni zamisliti i jedna utjeha je da ih vise ne boli i da se jadnici ne pate vise,...:(

oceanmore171
08.10.2008., 16:11
Mom ocu je dijagnosticiran i operiran rak pluca u stadiju 1B prije 4 mjeseca.

Zanimaju me iskustva onih koji su slicno prosli jer me zanima kakve su mogucnosti povratka te zlocudne bolesti.

Pješčani sat
08.10.2008., 16:30
Žao mi je zbog tvog oca, i zaista se nadam da će biti bolje.

Imaš ovdje top temu o oboljelima od malignih bolesti,i njihovih najbližih, možda da tamo pogledaš..
sretno

oceanmore171
08.10.2008., 16:54
Ocu mi je dijanosticiran i operiran rak pluca nemalih stanica u stadiju 1B prije 4 mjeseca. Ima li iko iskustva s rakom u pocetnom stadiju? Sto mogu ocekivati?

Ivanicapeca
09.10.2008., 14:33
Ocu mi je dijanosticiran i operiran rak pluca nemalih stanica u stadiju 1B prije 4 mjeseca. Ima li iko iskustva s rakom u pocetnom stadiju? Sto mogu ocekivati?

http://www.zanovidan.hr/karcinom-plu-a/
http://forum.zanovidan.hr/viewtopic.php?f=4&t=195&sid=00c3ac382c97710c4381b87d075dbed5

MOLOKAI
10.10.2008., 06:02
Ocu mi je dijanosticiran i operiran rak pluca nemalih stanica u stadiju 1B prije 4 mjeseca. Ima li iko iskustva s rakom u pocetnom stadiju? Sto mogu ocekivati?

Tesko je reci, jer ima mnogo karcinoma ne-malih stanica (mnogo tipova), ovisi i o lokaciji tumora, da li je tumor u potpunosti resektabilan ili ne.

Zelim ti puno nade i da ne odustajes, optimizam i potpora cine kljuc dobre prognoze. :top:

PS
Kod tumora ne-malih stanica kemoterapija nije bas ucinkovita. Samo kirurska terapija + radioterapija (zracenje).

Piggy
10.10.2008., 17:38
hvala
moj tata nije mogao pobjediti tu opaku bolest ali...vama želim sve najbolje i šaljem vibre za ozdravljenje!

koliko znam imao je onu mikro.... kako se već zove a kažu takav oblik je najgori
kod njega je još gore bilo jer se nije mogao operirati (pluća) jer su preslaba -pokazala spirometrija i nebi se probudio iz narkoze nikako.
mozak je operirao u ZG gamma knifeom ali pluća eto nismo mogli...
bio je mal kažu ali straašno opasan i zločest.
moji su znali(mama i brat) i odmah im je dr rekao da će tata 6 mj živjeti :eek: ali mene su poštedjeli od te grozne istine tako da sam za to tek sada saznala :(:(
tata je bio veliki borac.nije se žalio,nije kukao...kemo su ga slomile.do prije kemoterapija je bio svršeno dobro..ma do prije 2 mj smo se vozali na motorima i onda...iz dana u dan nešto novo...veliki šok za mene a i njega je bio kad se jedno jutro u bolnici probudio i kaže "ne osjećam noge":eek: strašno nešto...oduzetost...kaže neurolog to je od toga jer se proširilo na kosti :(:(
dan prije je pao u komu..ja sam ga mrdala ali ništa....diše ali ne osjeća ništa..tako ni tu strahovitu bol..na sreću !! kažu ljudi da me čuje..pa sam mu pričala,i ljubila ga...ostavila radio da mu svira...
baš mamu pitam pa dokada će moći izdržati srce ovako? to veče oko 20h je srce stalo..i tajo zaspao...:( sada ga više ne boli................

Bože....tako mi je žao!:( Moja iskrena sućut.

Barreth
18.10.2008., 18:38
A što ako su povećani u gornjem medijastinumu, a pacijent ima planocelularni karcinom pluća - naime, osnovni tumor je u granicama u kakvim je i zatečen prije godinu dana, a na terapiji Tarcevom je već 7 mjeseci (nalaz CT-a od jučer), znači - ne progredira, ali smo teško izbedirani zbog povećanja broja i veličine limfnih čvorova (promjera 1, 2,5 i 3,2 cm). Inače, na plućima nema znakova sekundarizama niti pleuralnog izljeva. Znači li to da bolest ipak napreduje? CRP mu je bio prije desetak dana 24, a ima i lagane temperature s jednim ispadom od prije petnaestak dana kada je bila čak 40 oC. Nakon toga pio je antibiotike.

ante dumbledore
18.10.2008., 22:58
pa samo povećanje limfnih čvorova nije apsolutni znak progresije bolesti, ali svakako nešto čime se treba dodatno pozabaviti. sad je svakako preporučljivo ponoviti nalaze, krvnu sliku sa diferencijalnom, CRP, fibrinogen, Fe, te SCC, ca 15-3, cea i ca 125 koji su nespecifični ali osjetljvi, te cryfra 21.1 i nse, konzultirati se sa pulmologom o bronhoskopiji
ovo sve može bit i usputni nalaz neke upale npr il neke posve nepovezane bolesti, tako da se ne treba unaprijed previše brinuti ali svakako se treba razjesniti o čemu se radi, svakako će trebat za nekoliko tjedna ponoviti neku radiološku metodu, rtg il ct da se uoče ev promjene

lola444
23.10.2008., 10:01
Moj tata je nažalost isto preminuo u kolovozu ove godine. Zaista smo pokušali sve što se dalo ali očito za njega više nije bilo mjesta u ovom životu. Za Uskrs ove godine kad nam je doktor bez imalo suosjećanja na hodniku bolnice dao dijagnozu vrijeme je za mene stalo. Rekao nam je da ima u najboljem slučaju još godinu dana životu. Bila sam ljuta na njega jer kako on može znati koliko netko može poživjeti. Svaki čovjek je drugačiji i svaki organizam različito podnosi bolest. Tata je bio pun života i iskreno nadala sam se da će uspjeti. Tješili smo ga i bodrili ali nikako nismo mogli doprijeti do njegovih misli i razmišljanja. Očito da je vodio dvostruku bitku, jednu sa bolešću, a drugu sa psihom. Sada skoro tri mjeseca nakon njegove smrti, tek sad osjećam prazninu. Još uvijek imam osjećaj da će doći sa nekog dalekog putovanja. Ali ne........ njega nema, nikad više!!!!!!!

stella133
31.10.2008., 00:46
pozdrav svima

sve vas toplo pozdravljam i iskreno mi je žao svih koji su ostali bez voljenih osoba.
Moram priznati da što više ćitam o ovoj opakoj bolesti sve me je više strah! Rak kao bolest ubija naše najmilije već cijelo stoljeće i jako sam ljuta i ogorćena da mu se nikako nemože stati na kraj,bio to rak pluća ili nećeg drugog.Rak je rak i sama ta riječ-RAK već ježi kožu i dok ovih dana obilazimo grobove naših najmilijih uvjerena sam da svatko od nas ima nekoga tko mu je u familiji umro od te opake bolesti. Nije dosta što netko mora umrijeti od raka već se kao utjeha mora dobro i namučiti prije nego zauvijek sklopi oči jer mu rak pojede sve u njemu...I kako da me nebude strah? Možda će netko reći da sam hipohondar ali ne želim umrijeti na takav naćin i užasno se bojim te bolesti.
Naime,prije par dana me je počelo boliti u prsima, umaram se dosta i pritom znojim, ne kašljem i normalno jedem. Bila sam kod lječnika i dijagnoza je bronhitis. Već 2 dana pijem propisanu terapiju i recimo da mi je malo bolje, ne boli me više tako, jedino se još umaram i znojim ali zato me ubija strah a što je najgore pušač sam-kutija dnevno i smanjila sam na minimum a nadam se da ću i prestati sa vremenom. Nisam slikala pluča niti bila kod pulmologa jer moja doktorica smatra da nije potrebno a meni se neda učiti ju njenom poslu.Što vi mislite dali bi ipak trebala kod pulmologa i na slikanje da odagnam svoju sumnju? Nije da doktorici ne vjerujem ali ipak....

Ivanicapeca
31.10.2008., 09:04
pozdrav svima

sve vas toplo pozdravljam i iskreno mi je žao svih koji su ostali bez voljenih osoba.
Moram priznati da što više ćitam o ovoj opakoj bolesti sve me je više strah! Rak kao bolest ubija naše najmilije već cijelo stoljeće i jako sam ljuta i ogorćena da mu se nikako nemože stati na kraj,bio to rak pluća ili nećeg drugog.Rak je rak i sama ta riječ-RAK već ježi kožu i dok ovih dana obilazimo grobove naših najmilijih uvjerena sam da svatko od nas ima nekoga tko mu je u familiji umro od te opake bolesti. Nije dosta što netko mora umrijeti od raka već se kao utjeha mora dobro i namučiti prije nego zauvijek sklopi oči jer mu rak pojede sve u njemu...I kako da me nebude strah? Možda će netko reći da sam hipohondar ali ne želim umrijeti na takav naćin i užasno se bojim te bolesti.
Naime,prije par dana me je počelo boliti u prsima, umaram se dosta i pritom znojim, ne kašljem i normalno jedem. Bila sam kod lječnika i dijagnoza je bronhitis. Već 2 dana pijem propisanu terapiju i recimo da mi je malo bolje, ne boli me više tako, jedino se još umaram i znojim ali zato me ubija strah a što je najgore pušač sam-kutija dnevno i smanjila sam na minimum a nadam se da ću i prestati sa vremenom. Nisam slikala pluča niti bila kod pulmologa jer moja doktorica smatra da nije potrebno a meni se neda učiti ju njenom poslu.Što vi mislite dali bi ipak trebala kod pulmologa i na slikanje da odagnam svoju sumnju? Nije da doktorici ne vjerujem ali ipak....

Odi pod hitno slikati pluća. Isto tako provjeri hormone štitnjače.
S obzirom da si pušać razumijem tvoj strah. Jedino ne razumijem, ako je strah oduvijek bio kod tebe prisutan da se nisi prije potrudila prestat pušiti. Zaista mi je iskreno žao svih vas koji ste zaglibili u tu ovisnost:( Ako se ipak uspostavi da nije ništa, shvati da ovo što ti se sad događa nije bez vraga i da ti tijelo šalje signale da se nešto pod hitno mora mijenjati!
Rak je koma bolest, ali protiv njega se treba boriti, a ne plašiti ga se, jer to mu je hrana, jednako kao i tkivo koje napada.

stella133
31.10.2008., 12:23
Odi pod hitno slikati pluća. Isto tako provjeri hormone štitnjače.
S obzirom da si pušać razumijem tvoj strah. Jedino ne razumijem, ako je strah oduvijek bio kod tebe prisutan da se nisi prije potrudila prestat pušiti. Zaista mi je iskreno žao svih vas koji ste zaglibili u tu ovisnost Ako se ipak uspostavi da nije ništa, shvati da ovo što ti se sad događa nije bez vraga i da ti tijelo šalje signale da se nešto pod hitno mora mijenjati!
Rak je koma bolest, ali protiv njega se treba boriti, a ne plašiti ga se, jer to mu je hrana, jednako kao i tkivo koje napada.

draga moja kako da idem slikati pluća kad me nitko ne šalje i nemam uputnicu, jedino da idem na hitnu.....
danas mi je ful bolje, ne znojim se i ne boli me toliko a možda sam ja ipak hipohondar....
kako se vade hormoni štitnjače i tko te na to upućuje?

Ivanicapeca
02.11.2008., 15:38
draga moja kako da idem slikati pluća kad me nitko ne šalje i nemam uputnicu, jedino da idem na hitnu.....
danas mi je ful bolje, ne znojim se i ne boli me toliko a možda sam ja ipak hipohondar....
kako se vade hormoni štitnjače i tko te na to upućuje?
:rolleyes:
Pa za boga miloga, valjda imaš liječnika opće prakse od kojeg možeš, s obzirom na rizik, zatražiti uputnice za pretrage koje sam ti navela.
Hormoni štitnjače se gledaju iz krvi, dakle, potrebno je izvaditi krv. Sva pitanja koja imaš možeš pitati svog liječnika opće prakse. On je obavezan dati ti sve odgovore na pitanja.

Ne traži izgovore za ne pregled i hvatanje u koštac sa svojm zdravljem. Kažeš da se ne osjećaš dobro, dakle nema govora o hipohondriji. Odgovorno i zrelo je pristupiti na način da otkriješ što ti je i pozabaviš se rješavanjem uzroka.

Ajde, ajde, samo hrabro:mig:

ante dumbledore
02.11.2008., 15:55
mislim da je tvoja doktorica razumno postupila kad te nije poslala na slikanje a posebice ne kod pulmologa, ako bi se takvi slučajevi slali kod pulmologa onda bi trebalo izbacit doktore primarne zdrav. zaštite. kaže da ti je prije par dana dijagnosticirala bronhitis. pa onda lijepo drž se njenih uputa, dok imaš aktivnu upalu ako želiš izliječenje trebaš apsolutno prestat pušit dok se ne riješit bronhitis, i naravno da je uputno nastaviti sa nepušenjem i kasnije.
u slučaju da se ne izliječi akutna faza ili se za kratko vrijeme ponovi onda bi bilo racionalno ići na rtg prsišta. a s obzirom na pušenje svakako trebaš ić na redovite kontrolne preglede.

Ivanicapeca
02.11.2008., 17:09
mislim da je tvoja doktorica razumno postupila kad te nije poslala na slikanje a posebice ne kod pulmologa, ako bi se takvi slučajevi slali kod pulmologa onda bi trebalo izbacit doktore primarne zdrav. zaštite. kaže da ti je prije par dana dijagnosticirala bronhitis. pa onda lijepo drž se njenih uputa, dok imaš aktivnu upalu ako želiš izliječenje trebaš apsolutno prestat pušit dok se ne riješit bronhitis, i naravno da je uputno nastaviti sa nepušenjem i kasnije.
u slučaju da se ne izliječi akutna faza ili se za kratko vrijeme ponovi onda bi bilo racionalno ići na rtg prsišta. a s obzirom na pušenje svakako trebaš ić na redovite kontrolne preglede.
Vidiš, ovaj tvoj odgovor njoj je tipično doktorski:rolleyes:. Baš tako su moju mamu mjesecima liječili fizioterapijama tegobe koje su se kasnije uspostavile da su neurološki ispadi prouzročeni tumorom mozga, s tom razlikom što ako se neki tipovi raka pluća uhvate na vrijeme, imaju određene dobre prognoze, a kod moje mame je glioblastom bio smrtna presuda u startu.

Mi svi imamo urođene instinkte koji nam prorade čim nešto nije uredu sa nama. To nije uredu, ne mora nužno značiti i najgore, ali definitivno je opravdan poziv da se učini sve što se može kako bi se osjećali bolje, a to ujedno znači i duševni mir.
Zato, draga stella, ako ti ne daju uputnicu, odi privatno obavi sve pretrage i skini strah i sumnju sa duše!

*jezebel*
02.11.2008., 18:24
bit cu malo offtopic. zanima me jedna stvar. moj je tata ove godine umro od raka pluca. mikrocelularni. posljednje su mu veceri noge bile jako hladne, samo ih je pipao zacudjenog pogleda. mama ga je masirala i stavila mu noge u toplu kupkicu, medjutim one su i nakon toga ostajale tvrde i ledene, a on, cini se, unatoc tome sto se mucio sto od bolova, sto od nemogucnosti disanja, bio potpuno priseban. sto se zapravo dogadja u tijelu kad je toliko hladno satima prije?

eto, nekome ce se ovo pitanje ciniti malo out of place, ali sta da radim, sorry, zanimalo me. cesto ga se sjetim takvog. sve je znao.

unaprijed hvala i topli pozdravi svima!

plagra
02.11.2008., 18:31
Stella,evo prvo želim reći da je i moj svekar završio u bolnici kao zbog bronhitisa a ispao je rak pluća koji se proširio izgleda na mozak(sutra će dr.reći kad po drugi put naprave MR)tako da se nije za igrati-kod doktora i neka ti da uputnicu kako je Ivanicapeca i napisala.
I mom svekru su ruke pogotovo hladne iako ih masiramo ali kao i da ne radimo to...još se uvijek nadamo najboljem ali...

ante dumbledore
02.11.2008., 19:19
drage forumašice, kod stele se radi o bolesti koja traje par dana, a ne nekoliko mjeseci, a ako me vid i pamćenje dobro služe ja sam napisao da u slučaju neadekvatnog odgovora na liječenje se ponovno javi liječnici i tada će vjerojatno uraditi rtg snimak. presmješno je svaki bronhitis slat na radiologiju, ne samo da bi se stotine ljudi bespotrebno zračili, nego bi i cijeli sustav zablokirao. zato služe valjda liječnici, tj ljudi koji su opet na kraju, uz sve svoje nedostatke pametniji od bilo kojeg stroja, pa tako i rtg. ako tvoja doktorica smatra da ne trebaš na rtg, a pritom se i drži propisanog algoritma, onda uz dužno poštovanje prema forumašima i njihovim osobnim iskustvima, trebaš se ipak njenih savjeta držat prije nego ovih drugih.

ante dumbledore
02.11.2008., 19:21
hladna cirukulacija je vjerojanto zbog centralizacije krvotoka, kada se krv preusmjerava sa periferije, npr udovi, u unutarnje organe, srce, mozak, pluća, bubrezi....drugi mogući razlog je tromboza arterija, posebice ako su naglo poblijelile ruke/noge.

stella133
02.11.2008., 21:10
pozdrav svima,
imam dobre novosti...u petak popodne sam otišla na hitnu da odagnam svaku sumnju, detaljno su me preslušali,izvadila sam krv i slikala pluća. Bronhitis se povukao, krvna slika mi je dobra nema naznaka upale a i rtg pluća mi je sasvim ok. Doktorica sa hitne me je uputila i dežurnom pulmologu koji me također preslušao, pogledao slike i rekao da potrošim ljekove do kraja i da će biti ok.Kao da mi je kamen pao sa srca! Danas sam već dosta dobro i ne boli me više ništa.Hvala vam svima što ste bili uz mene to puno znaći!
Nadam se da ste obišli grobove svojih voljenih i u tišini se izmolili za njih te im i nakon smrti dali do znanja da ih nikada nećete zaboraviti.
Pozdravlja vas stella!:mig::cerek::top:

Ivanicapeca
03.11.2008., 07:11
drage forumašice, kod stele se radi o bolesti koja traje par dana, a ne nekoliko mjeseci, a ako me vid i pamćenje dobro služe ja sam napisao da u slučaju neadekvatnog odgovora na liječenje se ponovno javi liječnici i tada će vjerojatno uraditi rtg snimak. presmješno je svaki bronhitis slat na radiologiju, ne samo da bi se stotine ljudi bespotrebno zračili, nego bi i cijeli sustav zablokirao. zato služe valjda liječnici, tj ljudi koji su opet na kraju, uz sve svoje nedostatke pametniji od bilo kojeg stroja, pa tako i rtg. ako tvoja doktorica smatra da ne trebaš na rtg, a pritom se i drži propisanog algoritma, onda uz dužno poštovanje prema forumašima i njihovim osobnim iskustvima, trebaš se ipak njenih savjeta držat prije nego ovih drugih.

Treba se iznad svega držati svog osjećaja i prema njemu ravnati. Ako nisi dobro, nisi dobro i treba insistirati da ti se učine sve pretrage za koje novac unaprijed izdvajaš iz svoje plaće. Kad je po pitanju vlastito zdravlje, nikakva pragmatičnost ne dolazi u obzir. Na žalost to večina spozna tek kad se njima nešto dogodi.

Stella drago mi je da si uzela stvar u svoje ruke i riješila se svake sumnje. :top:

stella133
03.11.2008., 11:24
hvala tebi što si bila uz mene!

ante dumbledore
03.11.2008., 17:37
ne shvaćaš me čini mi se, ne zagovaram ja negiranje vlastitih osjećaja i ravnanja prema istim, nego samo govorim da je ispravna odluka njene doktorice koja je nije slala ni na rtg kod pulmologa. jednostavno jer je tako, i naravno ne nitko ne može inzistirat tek tako na nekim pretragama, al svakako na kvalitetnoj i vrhunskoj usluzi, koja prema mom neprevelikom iskustvu često je oprečna sa zahtjevima pacijenata. protokoli koji se treba držati nisu teorije zavjere i uštede novca bez obzira na bolesnika, već su tu zbog opravdanog razloga. stella se eto zračila nepotrebno i zauzela mjesto kod pulmologa možda nekome kome je isti možda bio prijeko potreban. naravno da ona sama apsolutno ništa kriva, štoviše ona je inzistirala na onomu što je smatrala da je najbolje za njeno zdravlje, promašaj je liječnika koji je loše procjenio situaciju. svima se to dogodi ponekad al prebacivanje odgovornosti i posla na druge nije opravdani promašaj već loša praksa i lijenost.

Ivanicapeca
04.11.2008., 06:49
ne shvaćaš me čini mi se, ne zagovaram ja negiranje vlastitih osjećaja i ravnanja prema istim, nego samo govorim da je ispravna odluka njene doktorice koja je nije slala ni na rtg kod pulmologa. jednostavno jer je tako, i naravno ne nitko ne može inzistirat tek tako na nekim pretragama, al svakako na kvalitetnoj i vrhunskoj usluzi, koja prema mom neprevelikom iskustvu često je oprečna sa zahtjevima pacijenata. protokoli koji se treba držati nisu teorije zavjere i uštede novca bez obzira na bolesnika, već su tu zbog opravdanog razloga. stella se eto zračila nepotrebno i zauzela mjesto kod pulmologa možda nekome kome je isti možda bio prijeko potreban. naravno da ona sama apsolutno ništa kriva, štoviše ona je inzistirala na onomu što je smatrala da je najbolje za njeno zdravlje, promašaj je liječnika koji je loše procjenio situaciju. svima se to dogodi ponekad al prebacivanje odgovornosti i posla na druge nije opravdani promašaj već loša praksa i lijenost.

Shvatila sam ja tebe dobro i ne slažem se s tobom, posebno kada se radi o riziku na rak pluća, što je kod stelle slučaj. Mislim da kao budući liječnik vrlo dobro znaš koliko je to uglavnom vrlo agresivan i brzo napredujući tip raka, posebno ako se radi o mikrocelularnom i da je i dan više u borbi protiv njega dragocjen da bi mu se tak olako davala prednost u mogućem startu. Osim toga, za sve slučajeve raka pluća za koje znam, a znam ih već zaista puno kroz rad udruge, uglavnom su "počinjali" kao neki bronhitis, probadanja u leđima, umaranje i sl. Neka se slikala i iskreno i ja bih iako dobro znam štetnost zračenja. Mislim da je šteta puno manja nego ona koju je trpjela kroz stres i neizvjesnost.

Zaboga, pa nije se požalila kak ima kurje oko i kak se boji da je melanom:o Mislim da neke bitne razlike u pristupu ipak postoje.

plagra
04.11.2008., 19:13
Eto,da kažem da sutra svekar kreče na zračenje...pa što Bog da...

ante dumbledore
05.11.2008., 01:39
ok ne slažeš se, al ja ti govorim da ovo nije moje mišljenje već mišljenje struke, dakle neki stav koji je tu s razlogom, i da je rtg tako dobar i točan a neštetan, onda bi svi pušači mogli rutinski svako malo na rtg, na valjda ne trebam naglašavat da stvari tako ne idu.
ovo nije dakle stvar mog ili tvog mišljenja/iskustva, ovo je općeprihvaćeni, s razlogom, protokol. samim slikanjem ona neće moću isključiti rak pluća. a može se zavarati da joj "normalni" rtg nalaz govori da nema rak.
nekada se treba prihvatit savjet liječnika i kada ti neki instinkti govore suprotno, jer se uglavnom radi o strahu, a to što bi netko sačekao par dana ne znači mu ništa, koji god oblika raka pluća da imao.

Robert-VŽ
15.02.2009., 22:24
Poštovani,

posjedujemo TARCEVA 150 mg 25 tabletica koje su dovoljne za prvi pregled.Lijek želimo donirati bolesniku koji je sa područja Varaždinske županije uz to da ima lječničku dokumentaciju u kojoj se vidi da je lijek prepisan dotičnom bolesniku.Kontaktirati me možete putem e-mail robert.kazic@gmail.com

vječno zbunjena
24.02.2009., 13:25
evo i mene na forumu...nažalost na ovu temu

Mami mi je dijagnosticiran rak pluća,ima 48g.,nikad nije u životu pušila niti uzela kap alkohola...još čekamo nalaze od ct koji bi trebali biti ovaj tjedan...no ja nemogu više biti u neizvjesnosti pa me zanima ako je netko od vas ili vaših bližnjih primjenjivao Beta 1.3 GLUKAN, Tahitian Noni Juice, i zeleni med što najviše služe za podizanje imuniteta te obnavljanje stanice i jel im šta pomoglo, čak sam i pročitala da smanjuju širenje i povlače rak...totalno sam izgubljena i rastrgana,neznam šta da gledam,šta da kupujem samo da joj bude bolje....Zasad se dobro drži,bar se pred nama tako ponaša,da je jaka...pa tako nas čini jačim umjesto da mi nju dižemo...ako imate kakvih informaciju ili neku dobru preporuku da nešto pomaže u ovoj borbi,javite se!Hvala

Hvedica
24.02.2009., 13:38
Ja ti nemam nikakvu informaciju ali želim tebi i tvojoj majci puno sreće u borbi protiv te bolesti, i moram ti reći da mi je jako žao kada netko tko ne puši uopće dobije rak pluća... Smatram to kao nekakvom nepravdom, ali zapamti da se sve događa s razlogom.PUno sreće još jednom želim!!

srebrna
26.02.2009., 01:05
Dali mi ko moze pomoci da razumem dijagnozu, koliko je opasno i prognozu? Sve se prebrzo desilo i jos nemogu da se priberem i shvatim sto se to nama desava... Nalazim se u nepoznatoj zemlji, medju nepoznatim ljudima i ne bas najbolje znanje engleskog narocito tih medicinskih fraza...
Dok smo bili na odmor u nas rodni grad zbog kaslja smo otisli kod dr. i slucajno su otkrili tumor mom suprugu na rengen snimanju pa odma smo napravili kompjutersko na koje se dijagnoza potvrdila:
Rght lung field,in the apical, middle and posterobasal parts is with normal pneumatisation and transparency with no signs for existing of pathological parenchymal consolidation. Ventrobasal, supradiafragmal, in the front part of the FK sinus, a nodular soft tissue deposit can be detected with sharp and clear border to the normal parenchym that surrounds it with the dimension of 1X1 cm. Dif.- cec. deposit.
Left apical lobus and the middle part of the basal lobus are with normal pneumatisation and transparency.In the apical part of the basal lobus towards the hilus a pathological parenchymal consolidation can be detected, with dimension of 3X5 cm, with multilobular structure shape and spicular, unclear borders to the normally structured parenchym in the surrounding. The topographiclocalization is in the left pulmonary hilar region, in the level of branching of the left bronchus for the middle and the lower part.
Vratili smo se kuci i ovde napravili biopsiju i evo prepis nalaza patologa:
FINE NEEDLE ASPIRATION CYTOLOGY
CLINICAL:
FNA left intra-hilar/lung mass ? Ca
PROCEDURE:
Three passes performed by Dr P. M. Four slides and cell block
prepared.
MICROSCOPIC:
The smears are highly cellular and show a pleomorphic population. The
cells are cohesive, but discohesive and single cells are also noted.
There are cells with pleomorphic nuclei including a few monster
enlarged cells. The cells are predominantly cohesive and no
lymphoglandular bodies identified in the background, Apoptotic figures
are seen and some necrosis is also recognised. Some smearing artefact
is noted. Some of the cells are stripped of cytoplasm although other
cells show intact cytoplasm. Some small cells are present, but the
majority of cells show a non-small cell morphology. Case also seen by
Dr.S. immunohistochemistry shows shows that the cells stain
for AE1AE3 and is positive for synaptophysin.
13/02/09 Tests : AUD,FNP

CONCLUSION:
CT guided FNA left intrahilar mass: MALIGNANT; consisten with a high
grade neutro-endocrine carcinoma. The tumour has component of small
cells, but is predominantly large cells (ie. it is a mixed small and
large cell carcinoma).
dw 13.02.09 Pathologist: Dr J. K.

Krajnji nalaz je:Small Cell Lung Cancer

i prepisana je hemoterapija u kombinacija: Cisplatin & Etoposide u trajanju od 4-6 serija po 3 dana. Prvi dan prima dva leka a sledecih dva dena samo jedan.Posle hemoterapije dva dana treba da uzima oralno: ZOFRAN
8MG Tabs. U slucaj slabosti ili da mu nije dobro prepisali:
MAxOLON (metoclopramide hydrochloride 10mg)
Posle 3 nedelja bice druga hemoterapija i onda ce mu uraditi testove i merenja za radioterapiju,koja ce trrajati svakodnevno 4-6 nedelja...

Ivanicapeca
26.02.2009., 07:02
Dali mi ko moze pomoci da razumem dijagnozu, koliko je opasno i prognozu? Sve se prebrzo desilo i jos nemogu da se priberem i shvatim sto se to nama desava... Nalazim se u nepoznatoj zemlji, medju nepoznatim ljudima i ne bas najbolje znanje engleskog narocito tih medicinskih fraza...
Dok smo bili na odmor u nas rodni grad zbog kaslja smo otisli kod dr. i slucajno su otkrili tumor mom suprugu na rengen snimanju pa odma smo napravili kompjutersko na koje se dijagnoza potvrdila:
Rght lung field,in the apical, middle and posterobasal parts is with normal pneumatisation and transparency with no signs for existing of pathological parenchymal consolidation. Ventrobasal, supradiafragmal, in the front part of the FK sinus, a nodular soft tissue deposit can be detected with sharp and clear border to the normal parenchym that surrounds it with the dimension of 1X1 cm. Dif.- cec. deposit.
Left apical lobus and the middle part of the basal lobus are with normal pneumatisation and transparency.In the apical part of the basal lobus towards the hilus a pathological parenchymal consolidation can be detected, with dimension of 3X5 cm, with multilobular structure shape and spicular, unclear borders to the normally structured parenchym in the surrounding. The topographiclocalization is in the left pulmonary hilar region, in the level of branching of the left bronchus for the middle and the lower part.
Vratili smo se kuci i ovde napravili biopsiju i evo prepis nalaza patologa:
FINE NEEDLE ASPIRATION CYTOLOGY
CLINICAL:
FNA left intra-hilar/lung mass ? Ca
PROCEDURE:
Three passes performed by Dr P. M. Four slides and cell block
prepared.
MICROSCOPIC:
The smears are highly cellular and show a pleomorphic population. The
cells are cohesive, but discohesive and single cells are also noted.
There are cells with pleomorphic nuclei including a few monster
enlarged cells. The cells are predominantly cohesive and no
lymphoglandular bodies identified in the background, Apoptotic figures
are seen and some necrosis is also recognised. Some smearing artefact
is noted. Some of the cells are stripped of cytoplasm although other
cells show intact cytoplasm. Some small cells are present, but the
majority of cells show a non-small cell morphology. Case also seen by
Dr.S. immunohistochemistry shows shows that the cells stain
for AE1AE3 and is positive for synaptophysin.
13/02/09 Tests : AUD,FNP

CONCLUSION:
CT guided FNA left intrahilar mass: MALIGNANT; consisten with a high
grade neutro-endocrine carcinoma. The tumour has component of small
cells, but is predominantly large cells (ie. it is a mixed small and
large cell carcinoma).
dw 13.02.09 Pathologist: Dr J. K.

Krajnji nalaz je:Small Cell Lung Cancer

i prepisana je hemoterapija u kombinacija: Cisplatin & Etoposide u trajanju od 4-6 serija po 3 dana. Prvi dan prima dva leka a sledecih dva dena samo jedan.Posle hemoterapije dva dana treba da uzima oralno: ZOFRAN
8MG Tabs. U slucaj slabosti ili da mu nije dobro prepisali:
MAxOLON (metoclopramide hydrochloride 10mg)
Posle 3 nedelja bice druga hemoterapija i onda ce mu uraditi testove i merenja za radioterapiju,koja ce trrajati svakodnevno 4-6 nedelja...

U cijeloj nesreći možeš zahvaliti bogu što niste u svojoj zemlji, jer će ovako dobiti najbolje optimalno liječenje. Googlaj i traži studije novih ljekova te ga pokušaj ubaciti u neku od njih.

srebrna
27.02.2009., 11:23
Lako je reci :Googlaj i traži studije novih ljekova te ga pokušaj ubaciti u neku od njih. Kako? Kako pronaci te studije?:ne zna: Mozes li mi pomoci oko toga?

Ivanicapeca
27.02.2009., 11:51
Lako je reci :Googlaj i traži studije novih ljekova te ga pokušaj ubaciti u neku od njih. Kako? Kako pronaci te studije?:ne zna: Mozes li mi pomoci oko toga?

Draga moja, ako sama sebi tj. njemu želiš pomoći, onda se moraš postaviti da ti ništa nije nemoguće i da ti je sve moguće, ako želiš. Nitko to umjesto tebe ne može i neće raditi.
Imamo masu primjera u našoj Udruzi gdje su ljudi sjeli, guglali i slali svoje nalaze, upite i molbe.
Naša fajterica je poslala nalaze svog supruga za jednu studiju za sarkome u Italiji i dobila je pozitivni odgovor. Jedino je upitno sada, dali će njegovo tkivo odgovarati na terapiju, pa da ga sigurno prime. Prije toga je dobila pozitivni odogovor i iz Njemačke za isto jednu studiju, ali na tu mu tkivo nije odgovorilo na njihovu metodu. Dakle, uspjela je u periodu od par mjeseci naći 2 studije za rijetku bolest, za koje je dobila pozitivni odgovor.

Tvoj dragi ima jednu od najučestalijih i najistraživanijih vrsta tumora. Iskoristi tu prednost! Vjeruj, za sarkome npr. koji su vrlo rijetka bolest je to puno puno teže.

Evo pomoći ću ti s jednom stranicom gdje možeš pročitati puno informacija o karcinomu pluća, a uz to i neke od studija koje su u tijeku.
http://www.cancerhelp.org.uk/help/default.asp?page=2787

Na googlu upišeš lung cancer trials i pokreneš.
Evo, ovo je meni izbacilo:
http://www.google.hr/search?q=lung+cancer+trials&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

Ne znam od kud mi da se nalaziš u Australiji, pa ako si tamo :http://www.altg.com.au/

Isto tako pitajte njegovog liječnika o mogućnostima uključivanja u studije.

p.s. Australija ima jedan od najsavršenijih zdravstvenih sustava na svijetu. Za razliku od nas, nećeš se morat bakčit s birokracijom koja je ovdje često puta veći problem od samog raka i ubacivanja u studije

Ne očajavaj, već iskoristi prednosti društva u kojem živiš!

srebrna
28.02.2009., 01:43
Ivanicapeca hvala ti puno za pomoc koja mi je sad stvarno potrebna... bar na pocetku. Da zivimo u Australiji i tu smo prije 3 nedelje vratili se sa odmora i startali lecenje zato sto je i nase misljenje bilo da ako nista vise ovde tehnicki je bolje a i sigurnije da nece biti problema oko lekova i sve ostalo. Ne dizem ruke i ne cekam sta ce biti, zato sam vec na ovom forumu i pisem... Mozda sam u godine u kojim internet nije bas kucna zabava (50) ali me je frka i savladacu i to ja ;-) Hvala ti jos jednom za pravac od gde da krenem i pisacu...

Kontraktnik
28.02.2009., 13:52
evo i mene na forumu...nažalost na ovu temu

Mami mi je dijagnosticiran rak pluća,ima 48g.,nikad nije u životu pušila niti uzela kap alkohola...još čekamo nalaze od ct koji bi trebali biti ovaj tjedan...no ja nemogu više biti u neizvjesnosti pa me zanima ako je netko od vas ili vaših bližnjih primjenjivao Beta 1.3 GLUKAN, Tahitian Noni Juice, i zeleni med što najviše služe za podizanje imuniteta te obnavljanje stanice i jel im šta pomoglo, čak sam i pročitala da smanjuju širenje i povlače rak...totalno sam izgubljena i rastrgana,neznam šta da gledam,šta da kupujem samo da joj bude bolje....Zasad se dobro drži,bar se pred nama tako ponaša,da je jaka...pa tako nas čini jačim umjesto da mi nju dižemo...ako imate kakvih informaciju ili neku dobru preporuku da nešto pomaže u ovoj borbi,javite se!Hvala

Noni i to će joj trebati između ciklusa hemoterapija , da bi se krvna slika brzo popravila

U međuvremenu treba početi sa dijetom , jer dijeta povečava alkalnost krvi (što je sredina alkalnija to je nepovoljnije okruženje za maligne ćelije) i da bubrezi i pogotovo jetra rasteretili razlaganja i izbacivanja otrova iz životinjskih namirnica

Organizam se postepeno privikava na nov način ishrane , zato treba postepeno izbacivati meso , proizvode dobijene fermentacijom, šećer i proizvode sa šećerom , sve vrste pića osim čaja i mineralne vode , što više voća i presnog povrća odnosno soka dobijenog ceđenjem

Ivanicapeca
28.02.2009., 20:37
@Srebrna, nabavi ovu knjigu (http://www.amazon.com/Anticancer-New-Life-David-Servan-Schreiber/dp/0670020346), ima je u Australiji. Dr. Schreiber je održao predavanje u Zagrebu prije dva dana i oduševio me baš kao i njegova knjiga koju sam u jednom dahu pročitala. Prokleto mi je žao da nisam došla do nje kada je to mojoj majci bilo najpotrebnije. Ako ti loše ide engleski, ima je i na hrvatskom i može se nabaviti.
Od knjige ćeš dobiti najzdravije smjernice što i kako dalje, jer dolaze od osobe koja je kao prvo liječnik i znanstvenik koji je obolio od tumora mozga koji je imao prognoze preživljenja 6 mj što je u klasičnoj medicini prosjek za ovu bolest, a sada je već preko 15 godina prošlo od toga, a on je živ i zdrav zahvaljujući spoznajama koje je slio u ovu knjigu. Da nebi bilo zabune, čovjek se liječio klasičnom medicinom za koju tvrdi da mu je spasila život, ali je koristio i alternativu u svome liječenju, al na jedan zdrav i provjeren način, koja mu je pomogla da ostane i dalje zdrav.

lahor
01.03.2009., 19:21
Molim bez trollanja i vrijeđanja. Rasprave o alternativnom liječenju vodite na podforumima koji su namijenjeni toj svrsi.

trebor
01.03.2009., 20:25
Slažem se potpuno sa kolegicom + dodatno upozorenje da nikakvi "čudotvorni lijekovi i pristupi" ovdje apsolutno nemaju mjesta i takvi postovi bit će izbrisani iste sekunde čim ih vidimo.

Robert-VŽ
04.03.2009., 22:14
Poštovani,

ovim putem želim Vas izvjestiti da smo lijek poklonili.

S poštovanjem
Robert Kazić

srebrna
14.03.2009., 12:06
Prosli smo i drugu hemo od 3 dana i zakazali zracenje od 24 o.m. Dosada je sve bilo u granicama "normale": pre 7 dana pocela da pada kosa, povremeno gadjenje, osetljiv jezik ... Trudim se da mu sto vise menjam nacin ishrane i stalno mu guram voce i povrce u razlicite kombinacije al svezo. Skroz se promenio i od njega sada vucem reci, nervozan je i stalno nalazi nesto sto mu smeta, mnogo spava. Uzasno se osecam gledajuci koliko se promenio, trudim se da se ponasam normalno i sakrivam se kad mi suze krenu... Nista dobro nisam procitala dosad o njegovoj dijagnozi. Radiolog kad smo bili da zakaze mu je reko da jede sta voli i da moze sve???! Imala sam osecaj kao da je kraj blizu pa da nemora na nista vise paziti... Ubila sam se od plakanja te noci. Danas sam nasla Noni djus u apoteci i pocela sam da mu dajem jer puno toga je pisano pozitivno o njemu oko imunologije.
Ivanicapeca potrazicu knjigu u ponedeljak, hvala

trebor
14.03.2009., 21:34
@Extreme
Zadnji put te upozoravam da prestaneš seruckati po ovom pdf-u sa alternativom! Imaš svoju oazu gdje to možeš, prestani ovdje sa svojom propagandom!

Ivanicapeca
14.03.2009., 21:46
Prosli smo i drugu hemo od 3 dana i zakazali zracenje od 24 o.m. Dosada je sve bilo u granicama "normale": pre 7 dana pocela da pada kosa, povremeno gadjenje, osetljiv jezik ... Trudim se da mu sto vise menjam nacin ishrane i stalno mu guram voce i povrce u razlicite kombinacije al svezo. Skroz se promenio i od njega sada vucem reci, nervozan je i stalno nalazi nesto sto mu smeta, mnogo spava. Uzasno se osecam gledajuci koliko se promenio, trudim se da se ponasam normalno i sakrivam se kad mi suze krenu... Nista dobro nisam procitala dosad o njegovoj dijagnozi. Radiolog kad smo bili da zakaze mu je reko da jede sta voli i da moze sve???! Imala sam osecaj kao da je kraj blizu pa da nemora na nista vise paziti... Ubila sam se od plakanja te noci. Danas sam nasla Noni djus u apoteci i pocela sam da mu dajem jer puno toga je pisano pozitivno o njemu oko imunologije.
Ivanicapeca potrazicu knjigu u ponedeljak, hvala

Voljela bih da te mogu zagrliti i obećati kako će sve biti Ok, ali ništa od toga ne mogu. Ono što mogu je reći kako si jača nego što misliš i kako ćeš sve ovo izdurati. Nemoj mu ništa uzimati za zlo, jer to bolest iz njega progovara. Nadam se da ipak imaš nekog prijatelja ili obitelj sa strane kao potporu i kako nećeš morati kroz ovo skroz sama.
Znam točno kako se osjećaš i strašno mi je žao da i ti moraš kroz to prolaziti. Voljela bih da nekako možemo promijeniti stvari, ali nemožemo. Jednino se možemo suočti sa situacijiom i podnjeti svoju sudbinu.
Znaj samo da je netko na drugoj strani svijeta uz tebe u mislima i molitvi. Sjeti se toga kad god ti je teško.

srebrna
17.03.2009., 00:12
Koliko vise citam po internetu toliko sam vise zbunjena: sta je ispravno??? Gledam voljenog coveka kako ga polako bolest, hemo unistavaju ali lecenje je njegova odluka. Jedino sto mogu da mu pomognem je ishrana jer tu me ostavlja da ja razmisljam i jede sve sto mu dajem. Svakodnevno gledam da na jelovniku ima: cvekle, brokulu, sargarepe, celer a od voca: mango, kivi, jabuke, sljive, grozdje, kruske... Ribu spremam pod folijom, spanac voli sa rizom, kupus salatu... Pokusavam sto vise svezeg voca i povrca da bude u toku dana. Dodatno uzima svaki dan omegu3, vitamine A,E,C,B2,B6 i D. Sada mu u sokove stavljam i Noni djus vec 3-4 dana. Polako mu skracujem koka-kolu i umesto nje mu guram mineralnu vodu jer voli gazirano?!! Prestao je pusiti, ne jede meso, nema vise przene i zaprzene hrane... Pitam se ponekad dali je uopste u redu maltretiranja sa hemoterapijom i otkazivanja od svih onih stvari sto je voleo? Ali nada je zadnje sto coveka napusti u ovoj situaciji...

ruzica44
17.03.2009., 06:24
Koliko vise citam po internetu toliko sam vise zbunjena: sta je ispravno??? Gledam voljenog coveka kako ga polako bolest, hemo unistavaju ali lecenje je njegova odluka. Jedino sto mogu da mu pomognem je ishrana jer tu me ostavlja da ja razmisljam i jede sve sto mu dajem. Svakodnevno gledam da na jelovniku ima: cvekle, brokulu, sargarepe, celer a od voca: mango, kivi, jabuke, sljive, grozdje, kruske... Ribu spremam pod folijom, spanac voli sa rizom, kupus salatu... Pokusavam sto vise svezeg voca i povrca da bude u toku dana. Dodatno uzima svaki dan omegu3, vitamine A,E,C,B2,B6 i D. Sada mu u sokove stavljam i Noni djus vec 3-4 dana. Polako mu skracujem koka-kolu i umesto nje mu guram mineralnu vodu jer voli gazirano?!! Prestao je pusiti, ne jede meso, nema vise przene i zaprzene hrane... Pitam se ponekad dali je uopste u redu maltretiranja sa hemoterapijom i otkazivanja od svih onih stvari sto je voleo? Ali nada je zadnje sto coveka napusti u ovoj situaciji...


Točno znam što prolaziš i u potpunosti te razumijem. Moj suprug je od prije više od četiri godine obolio od karcionom pluća. Puno sam pisala u forumu pomoć oboljelima i čl. obitelji.
Uglavnom, sve što činiš, tj. način ishrane na koji si prešla je u redu. Tako sam i ja radila. Jedino što sam ja izbacila od mesa sve crveno meso (kažu da hrani stanice raka), znači jeo je sve bijelo meso. Piletina, puretina, riba.
Prognoze suprugovog izliječenja u početku bolesti su bile loše, a vidi gdje smo dogurali. U petu godinu.
Psihičke probleme ne možeš izbječi. To je reakcija na strah, stres, pa i same terapije tko zna kave posljedice sve ne ostavljaju. S time se moraš naučiti boriti. Sve okreni na pozitivno. Bude to preteško, ali možeš ti to. Isplaći se kad ti dođe. Moraš imati ispušni ventil. Pa onda opet hrabro naprijed. Želim vam puno hrabrosti. Uspjet ćete. Mi jesmo.

Barreth
17.03.2009., 06:27
Koliko vise citam po internetu toliko sam vise zbunjena: sta je ispravno??? Gledam voljenog coveka kako ga polako bolest, hemo unistavaju ali lecenje je njegova odluka. Jedino sto mogu da mu pomognem je ishrana jer tu me ostavlja da ja razmisljam i jede sve sto mu dajem. Svakodnevno gledam da na jelovniku ima: cvekle, brokulu, sargarepe, celer a od voca: mango, kivi, jabuke, sljive, grozdje, kruske... Ribu spremam pod folijom, spanac voli sa rizom, kupus salatu... Pokusavam sto vise svezeg voca i povrca da bude u toku dana. Dodatno uzima svaki dan omegu3, vitamine A,E,C,B2,B6 i D. Sada mu u sokove stavljam i Noni djus vec 3-4 dana. Polako mu skracujem koka-kolu i umesto nje mu guram mineralnu vodu jer voli gazirano?!! Prestao je pusiti, ne jede meso, nema vise przene i zaprzene hrane... Pitam se ponekad dali je uopste u redu maltretiranja sa hemoterapijom i otkazivanja od svih onih stvari sto je voleo? Ali nada je zadnje sto coveka napusti u ovoj situaciji...

Draga moja Srebrna, nisam niti ja internetski mag (53) - ali svejedno puno mi je značilo da sam sama mogla pročitati sve što me interesiralo o suprugovoj bolesti. Osim toga, imam i jezičnu barijeru - engleski mi je malo klimav pa se stalno pomažem riječnikom ako mi djeca nisu blizu ili ako rade.
Ivanicapeca je malo prestrogo ocijenila kako je dobro što nisu u domovini - ma da Ti ja kažem nešto; u ovoj istoj domovini je moj muž liječen (planocelularni karcinom pluća) istim protokolom kao i Tvoj muž u Australiji. Nema Ti tu velike fantazije. Radi se o teškoj, neizlječivoj bolesti, a stvar je jakosti organizma,dobre reakcije na terapiju, stanja "u glavi" i kompletnog okruženja koliko će dugo borba trajati. Mi se borimo već više od godine i pol, svašta smo prošli za to vrijeme - i boljih i loših dana. Glavu gore!
Što se tiče hrane - moj je dragi prirodno mršav pa smo trpali u njega sve što voli - samo da ne omršavi još više. I zadržao je istu kilažu! A mogu Ti reći da je jeo baš sve. Pitali smo nekoliko liječnika čije mišljenje uvažavamo - da li da ga riješimo slatkog, mesa i sl. - svi redom su odgovorili da neka jede sve - što više to bolje. To i radimo - kuham i pečem kolače kad god nisam na poslu. Mislim da ga, osim što mu pripremam sve što voli, uveseljava i moja brižnost i pažnja koju mu pružam.
I da Ti ne dužim, cijelo vrijeme pije sok od cikle, Beta Glucan 1,3 D i Noni. Krvna slika mu je jako dobra. Želim vam oboma puno sreće!

Ivanicapeca
17.03.2009., 06:55
Draga moja Srebrna, nisam niti ja internetski mag (53) - ali svejedno puno mi je značilo da sam sama mogla pročitati sve što me interesiralo o suprugovoj bolesti. Osim toga, imam i jezičnu barijeru - engleski mi je malo klimav pa se stalno pomažem riječnikom ako mi djeca nisu blizu ili ako rade.
Ivanicapeca je malo prestrogo ocijenila kako je dobro što nisu u domovini - ma da Ti ja kažem nešto; u ovoj istoj domovini je moj muž liječen (planocelularni karcinom pluća) istim protokolom kao i Tvoj muž u Australiji. Nema Ti tu velike fantazije. Radi se o teškoj, neizlječivoj bolesti, a stvar je jakosti organizma,dobre reakcije na terapiju, stanja "u glavi" i kompletnog okruženja koliko će dugo borba trajati. Mi se borimo već više od godine i pol, svašta smo prošli za to vrijeme - i boljih i loših dana. Glavu gore!
Što se tiče hrane - moj je dragi prirodno mršav pa smo trpali u njega sve što voli - samo da ne omršavi još više. I zadržao je istu kilažu! A mogu Ti reći da je jeo baš sve. Pitali smo nekoliko liječnika čije mišljenje uvažavamo - da li da ga riješimo slatkog, mesa i sl. - svi redom su odgovorili da neka jede sve - što više to bolje. To i radimo - kuham i pečem kolače kad god nisam na poslu. Mislim da ga, osim što mu pripremam sve što voli, uveseljava i moja brižnost i pažnja koju mu pružam.
I da Ti ne dužim, cijelo vrijeme pije sok od cikle, Beta Glucan 1,3 D i Noni. Krvna slika mu je jako dobra. Želim vam oboma puno sreće!

Barreth, mislim da dobro znaš na što sam mislila kada sam prestrogo ocijenila naše zdravstvo.
Australija barem tako teško bolesnim ljudima pruži dostojanstvo i kvalitetu života dostojnu svakog ljudskog bića, posebno tako bolesnim ljudima. Imaju savršeno razrađenu palijativnu skrb, u vidu psihološke pomoći, pa do toga da čovjeku preveniraju patnju i bol u svakom momentu. Ovo što pišem 100% znam da je tako jer imam poznanike u Australiji koji nažalost isto imaju slučaj ne izlječivog raka u obitelji.
Opet, s druge strane, njihovo zdravstvo je puno otovorenije raznim studijama i nisu zadnja rupa na svirali planete.

larazg
17.03.2009., 07:14
Dragi moji...

Nije me bilo 10 tak dana jer sam bila kod majke koja je izašla iz bolnice.
Da potvrđeno je ima adenokarcinom pluća koji je izašao iz pluća i metastazirao u vrat i limfne čvorove... našli su u prsnom kralješku metastazu...

da se nadovežen na sve skupa.. otpuštena je iz bolnice sva nikakva, smršavila... ja joj kuhala, ma sve pokušala ajde počela je jesti i to je bilo OK.

Njezin pulmolog iskreno mi je rekao:' stanje majke ne da je ozbiljno, već je jako jako ozbiljno i treba početi sa kamo ODMAH'. Problem je nastala Riječka onkologija - jer nemaju mjesta..

Stajala sam i promatrala.. (nisam potezala nikakve ni veze ni poznanstva) i na onkologiji meni kažu: 'majka će vam dobiti GEMZAR lijek kojeg smo naručili i koji se mora čekati da ga odobri komisija HZZO za tri tjedna'.
Nije problem lijek već mjesto.. ona će doći na red tek za minimum dva dva i pol mjeseca'.

Doktoru (onkologu) nisam ništa ni rekla, ni prigovorila... rekla sam samo dobro, naručite ju.
Naručili su ju u lipnju na stacionarno ležanje i primanje kemoterapije.

Sva sreća što sam radila dugo u odvjetništvu i usko surađivala sa doktorima (kod vještačenja prometnih nesreća, trauma, obdukcija i usko sam se bavila sudskom medicinom) pa eto došla sam do visokopozicioniranog čovjeka u KBC Rijeka kojeg sam zamolila da mi sazna istinu o bolesti moje majke... (onu istinu koju ipak liječnik liječniku kao kolega kolegi hoće reći a neće nikada ju reći u odnosu liječnik pacijent (to sam naučila surađivajući sa doktorima da postoje dvije istine - prva je ona koja se govori pacijentu i članu familije a druga je istina koja se govori između kolega kada komentiraju bolest).

Kada sam sutradan došla kod njega u kabinet, unio mi se je u lice i rekao :' vodi majku što prije odavde, pusti pravdu i uputnice... i preskoči liste čekanja odobravanja GEMZAR-a........ majka ti treba doslovmo od sutra kemoterapiju..jer se može dogoditi da od čekanja ti umre između dvije kemoterapije'.

Nisu joj trebali ni raditi MCST toraksa.. ni mučiti ju pukntiranjem pluća..dovoljno da su iz limfnog čvora u vratu uzeli tekućinu (punktirali ju) dobili bi stanice raka.... e moja lara da si se barem prije javila uštedjeli bi 3 tjedna.

Kod raka dušo draga svaki je dan važan i ovo shvati ozbiljno..

Ostala sam zabezeknuta i pitala da li mi može preporučiti nekoga u Zagrebu???.. Bolnicu..gdje, tko... kamo jer sma u 6 i pol mjesecu trudnoće i sva sam izgubljena..... rekao je mogu, ali opet dolazak u bolnicu regularnog tipa ti je procedura, primi, pa veza, pa ponovni pregledi na onkologiji jer bolnice vole imati svoje nalaze, pa famozni prioriteti (znaj da će uvijek biti netko sa jačom vezom ili gore uznapredovalom bolesti koji će izbiti tvoju majku jer još ne umire... i još ima nade......liste čekanja, odobrenje HZZO lijeka itd itd...

Tada mi je rekao:' nažalost, mi imamo takve uvjete rada da se nemamo vremena baviti sa pacijentom, mi se bavimo sa bolešću, a razvijenija i uznapredovala bolest nama je veći izazov od bolesti koja nije baš toliko hitna'. To je realitet.

Na što sam rekla .... a što da ja radim????

Rekao je ako imaš novaca..privatno ju liječi... ne smije to čekati..

I eto dragi moji forumaši, što da kažem.. brat i ja smo odlučili majku preko granice u jednu privatnu kliniku...( u našem susjednstvu) i da kažem da su ju u nedelju odmah primili, pregledali odmah napravili RTG pluća (ništa nije se pogoršalo, plućna maramica je slijepljena, vode u plućima nema)..pohvalili su njezinu Štrebericu od doktorice pulmulogice (ja sma ju tako od milja zvala), KKS joj je dobra ali su rekli da je u bolnici izgubila puno elektrolita,.dali joj 4 litre infuzije u dva dana..
konzilijarno su je pregledali i to kardiolog(srčani je bolesnik) onkolog, pulmolog, internist i farmakolog....i kreće na kemoterapiju od četvrtka...

Jedna doza osnovne kemoterapije je 250 Eura a dan ležanja u krevetu je 60 Eura...

Pohvalili su Pulmulogiju da je odista sve napravila ali za onkologiju nisu željeli išta komentirati (a ne bih ni ja).

Cilj ovog posta je NE da ja pljujem po našim doktorima, NE oni su vrijedni poštovanja jer rade u uvjetima koji su daleko ispod ljudskog dostojanstva, cilj ovog posta je da ukažem na nešto što se događa a to je da postajemo doslovno Amerika... ako imaš para liječi se ako nemaš krepi i čekaj.

Jadno i prejadno

Da se razumijemo, ja nemam ni nereelna očekivanja i nenormalne zahtjeve, ali
savršeno dobro razumijem kada kolega kolegi kaže ODMAH liječenje što to znači i ja jednostavno ne mogu pod takvim opterećenjem živjeti i želim pomoći ODMAH (kako su mi uostalom rekli) jer postoji nešto što se zove borba za život, dati priliku Čovjeku da pokuša se spasiti... i sve to održati na razini nekog ljudskog dostojanstva.

Ako mi i ne uspije spasiti majku, biti ću iznimno tužna jer nisam uspjela ali barem čiste savjesti da znam da sam sve pokušala.

Barreth
17.03.2009., 07:39
Barreth, mislim da dobro znaš na što sam mislila kada sam prestrogo ocijenila naše zdravstvo.
Australija barem tako teško bolesnim ljudima pruži dostojanstvo i kvalitetu života dostojnu svakog ljudskog bića, posebno tako bolesnim ljudima. Imaju savršeno razrađenu palijativnu skrb, u vidu psihološke pomoći, pa do toga da čovjeku preveniraju patnju i bol u svakom momentu. Ovo što pišem 100% znam da je tako jer imam poznanike u Australiji koji nažalost isto imaju slučaj ne izlječivog raka u obitelji.
Opet, s druge strane, njihovo zdravstvo je puno otovorenije raznim studijama i nisu zadnja rupa na svirali planete.

Ma slažem se ja da je to u Australiji razrađenije, otvorenije itd. ali Ivanice, koliko mi imamo stanovnika, koliki bruto dohodak? Mi jednostavno nemamo novaca ni za ono najosnovnije. Odričemo se dugi niz godina u korist zdravstva, da li su ti novci krivo trošeni ili ne - stvar je nekih drugih foruma - činjenica je da nemamo novaca.
Osim toga, mentalni sklop nam je takav da ćemo teško prihvatiti psihološku pomoć (koliki je odaziv u Zgb. - zaboravila sam kako se zove Udruga - nedavno ste je promovirali u Zanovidan - znam da su neki od forumaša razočarano pozivali ljude da se jave). Mi smo ti takvi da se zatvorimo u krug svoje familije (ako je imamo) i nekako naučeni trpjeti i laički tražiti izlaze iz pojedinih situacija. Moj muž, koji me sinoć izvrijeđao do bola, sigurno ne bi prihvatio psihološku pomoć ("Ti misliš da sam ja lud ili da mi je metastaziralo na mozak?"). To jednostavno ne ide kod većine ljudi.

I na kraju, jbm i bolnice i zdravstvo, ne mogu vjerovati da se to Lari - pardon, njezinoj mami, događa. To je za novine. Ja ističem po tisućiti put na svim forumima gdje sam se dotakla - u Osijeku se ne čeka kemo, ne čeka se zračenje, imaju psihološku pomoć, a liječničko povjerenstvo radi odobrenja nekog lijeka sastaje se svakih nekoliko dana!!! To govorim iz svog iskustva, odnosno našeg. Gužve u čekaonicama su im prestrašne - svaki dan rade tri ambulante, ne rade pauze za kave niti za ručak - a nikada nismo izašli iz ordinacije s osjećajem da smo požurivani ili da nam na nešto liječnik nije htio odgovoriti. Eto, na žalost, izgleda - rijetko iskustvo. Žao mi je.

larazg
17.03.2009., 07:43
da draga.. to se u Riječkom KBC događa....

Velika je županija.... Primorije, otok Krk, Cres, Rab, Lošinj, Pag ... sve dolazi u Rijeku..

Zatim Gorski kotar i Lika.... sve dolazi u Rijeku........

A malo mjesta i mali kapaciteti

o tom se radi

ruzica44
17.03.2009., 10:44
Lara, ne mogu vjerovati da je to moguće. To je strašno. Prestrašno...
Mogu samo zahvaljivati doktorima na Jordanovcu, koji su odmah, baš odmah pristupili liječenju moga supruga. Nitko ništa nije odgađao.
Ne znam kako bih se osjećala na tvome mjestu. Jeza... Koje smo mi humano društvo! Ako nemaš para umri!!To je za novine.

Barreth
17.03.2009., 11:03
Ružice, jeste li bili kod otorinca? Što vam kaže za grlo? Čini mi se da ste vas dvoje dobro! Hvala Bogu, pozdrav!

srebrna
17.03.2009., 23:50
Nama su doktori u MK rekli da je bolje da se vratimo u AU jer su ovde lekovi za kemo sigurniji i da su aparati za zracenje sigurno bolji i noviji! Da je trebalo operirati ostali bi tamo jer specijalista ima sigurnih i dobrih ali rak je na losem mestu i oko krvnih sudova pa nije dolazila u obzir operacija sto su zakljucili i ovde. Svesni smo bili da je dolazak nazad najbolje resenje za lecenje. Problem je sto je i moj engleski los i dobar samo za komunikaciju i sto meni je tesko snalazenje... Ali zato moj suprug ima sigurniji nacin lecenja u privatnoj kliniki i nema cekanja po hodnicima. On inace jos uvek je aktivan i ide na poso, nije izgubio na tezini i dobro se nosi sa bolescu. Mislim da jos nije svesan koliko je bolest teska i da su prognoze lose, a mozda i to sto nezna prognozu je bolje za njega pa ne misli na najlosije? Nervozan je je, cangrzalo jer nemoze da se pomiri da nema snage ko prije i smeta mu sto spava duplo vise.
Ivanicapeca razumela sam te dobro sto si htela da mi kazes kad si rekla da je bolje da smo vani a ne u domovini. Iskreno i ja sada kad sam ovde gledam da je to bolje za lecenje

Barreth
18.03.2009., 06:20
Nama su doktori u MK rekli da je bolje da se vratimo u AU jer su ovde lekovi za kemo sigurniji ....
Srebrna, da li je MK Makedonija?

srebrna
18.03.2009., 06:47
:(Da Barreth

Ivanicapeca
18.03.2009., 07:32
Dragi moji...



Ajme meni Lara, itekako znam jako dobro sve ovo što si napisala. Dobro je kad se možeš okrenuti oko sebe i izmisliti neke financije, ali većina naše sirotinje je osuđena na smrt u agoniji.:(:(:(

Draga, uz tebe sam. Čuvaj to svoje malo pile koje raste. Ako ti ikako mogu pomoći, zovi me.

trendkill
18.03.2009., 12:04
Užas ali ovdje u Rijeci se na SVE čeka 100 god
Recimo za glaukom se zna čekati po mjesec dva a znamo da se tu kroz par dana može ostati bez dobrog dijela vida ( moj otac na žalost )

Moj djed je imao karcinom pluća veličine šake i pol i u JOrdanovcu mu je odstranjeno gotovo cijelo desno plućno krilo. Zatim kemo..
Pušio je 40 godina 2,3+ kutije crvenog Malbora a kad je bio na ratištu od 91-96 i više..
Nakon operacije normalno je živio još 4 i pol god čak je i nastavio pušiti samo je smanjio na pol kutije bijelog Ronhila ( starci i baka su popizdili ali nisu ga mogli odgovoriti )... Zadnjih godinu dana karcinom se vratio proširio se na leđa,mozak i ko zna šta još i bilo je strašno.
Znači živio je 5 i pol godina nakon operacije.

Priča nije happy end ali dokazuje da priče sa 2 god života nakon dijagnoze nisu istina...
Njemu je otkriveno slučajno jer je za vrijeme akcije Oluja dobio prehladu i bronhitis pa su na rtg-u nenadano našli karcinom.Rekli su mu da ga ima možda i godinu i pol u sebi jer je užasno velik bio.
Ja vjerujem da je to bilo otkriveno ranije ( a bilo bi jer da je bio doma a ne u ratu već bi odavno išao na rtg zbog kašlja ) da bi on još uvijek bio živ.. I da je naravno prestao pušiti.
Ali eto te 4 i pol god imao je normalan kvalitetan život nadoknadio sam vrijeme koje ga nisam viđao za vrijeme rata i koliko god da mi je žao što ga više nema toliko sam sretan na te 4 i pol godine što sam imao priliku provesti s njim...
Ako šta pomaže pio je one Golden Neo Life preparate pazio na prehranu...
I bio je pozitivac gradio kuću, planirao a i mi smo se trudili ne dat mu da misli na bolest...

ruzica44
19.03.2009., 06:15
Ružice, jeste li bili kod otorinca? Što vam kaže za grlo? Čini mi se da ste vas dvoje dobro! Hvala Bogu, pozdrav!

Bili smo kod otorinca i nalaz je u redu. Sada radimo pretrage za prostatu. Ima problema sa mokrenjem (nemogućnost mokrenja), došlo je do zadebljanje prostate. Danas radi krvnu sliku i UZV. Vidjet ćemo što će pokazati. Ja vjerujem da nije ništa maligno.

Baeerth, kako ste vi?

Barreth
19.03.2009., 20:16
Bili smo kod otorinca i nalaz je u redu. Sada radimo pretrage za prostatu. Ima problema sa mokrenjem (nemogućnost mokrenja), došlo je do zadebljanje prostate. Danas radi krvnu sliku i UZV. Vidjet ćemo što će pokazati. Ja vjerujem da nije ništa maligno.

Baeerth, kako ste vi?

A šta da Ti kažem, taljigamo. Dragi je imao virozu a Ti znaš kako to zna biti dramatično, no, hvala Bogu, bolje je. Počeo je opet šetati, ali vrijeme je očajno pa ga i to malo koči. Nikako da prođe zima, sve mislim kada malo svane, biti će bolje. Više zraka, ljudi, događanja... Zračenje je dobro podnio, 3.4. idemo na CT da vidimo jesmo li što napravili. Valjda je i zbog neizvjesnosti nervozan (a što ima loših dana:mad: ne možeš vjerovati što mu sve ne padne na pamet i što sve ne kaže!) Ali to traje dan-dva, onda je opet dobro. Bar prividno. Javi što ste obavili danas, pozdrav:)

srebrna
19.03.2009., 23:47
Valjda je ta nervoza kod bolesnika odraz suocavanja sa bolescu? Meni se suprug 100% promenio u ponasanje... Malo prica, nervozan je i sve nesto mu smeta

maxers
20.03.2009., 14:22
Ja upadoh u ovu temu vidjeh da pričate okarcinomu pluća.Moj stari je obolio 2000-te od te bolesti .Kemoterapijaisve ostalo što ide uz to. Pitao je doktora odmah koliko mu je ostalo života .Doktor je rekao da je to stvar ipsihe i da je pozitivan stav jako, jako važan .Pitao ga je kako sehrani .Stari inače živi od salata ,čorbi, voća.Živio je dugo sam iradio u NJ.tako mu je valjda bilo što prije spremi inađe to ipojede. Nije se htio operisati .I SADA JE ŽIV relativno je zdrav ide redovno na kontrole u NJemačku. Doktor kaže daje živ zahvaljujući ogromnim količinama voća i povrća koje je jeo žitav život .Ako nekog dirne priča moga oca koji je junak iuzor moga života jer kako kažu bojle davam hrana bude lijek ,ane lijek hrana.BUDITE HRABRI.

Barreth
20.03.2009., 19:29
Ja upadoh u ovu temu vidjeh da pričate okarcinomu pluća.Moj stari je obolio 2000-te od te bolesti .Kemoterapijaisve ostalo što ide uz to. Pitao je doktora odmah koliko mu je ostalo života .Doktor je rekao da je to stvar ipsihe i da je pozitivan stav jako, jako važan .Pitao ga je kako sehrani .Stari inače živi od salata ,čorbi, voća.Živio je dugo sam iradio u NJ.tako mu je valjda bilo što prije spremi inađe to ipojede. Nije se htio operisati .I SADA JE ŽIV relativno je zdrav ide redovno na kontrole u NJemačku. Doktor kaže daje živ zahvaljujući ogromnim količinama voća i povrća koje je jeo žitav život .Ako nekog dirne priča moga oca koji je junak iuzor moga života jer kako kažu bojle davam hrana bude lijek ,ane lijek hrana.BUDITE HRABRI.

E baš Ti hvala na ovoj priči! :top:Jednostavan čovjek koji zdravo razmišlja i zdravo živi. Vrlo optimistično i pokušati ću ga se sjetiti što češće. Pozdrav i Tebi i ocu:)

maxers
20.03.2009., 22:41
Drago mi je što je istinita priča moga oca primjećena.Samo želim da dodam još iovo. Danas je došao iz Njem. sa kontrole redovne irekao mu je doktor da nema više potrebe dolaziti jer RAKA VIŠE NEMA.E sad vjerujte ne znam koja je kod njega bila vrsta da li brzo napredujuća ili ne ,ali znam prije 2godine da je imao tešku upalu pluća ida je pljuckao krv i čim se malo oporavio otišao za Njem. itamo je primao nekeinjekcije i infuziju. Ponovo dolazi kući ivraća za Njem. za 3 mjeseca. Strašno ga je iznenadilo kada ga je doktor vidio ipitao čovječe pa ti si živ.Da li je to bila šala ili mu je izletjelo to ne znamo. Inače stari je čiča od 76 leta ali se ne da. ZATO VAS MOLIM vjerujte ,i dišite punim plućima. Molite za druge pa onda za sebe. Moj stari nije svetac ali je činio i dobra djela. Abog je veliki. MOLIM ZA VAS .

ruzica44
23.03.2009., 08:49
Nalazi krvi su u redu. Moj mili ima super krvnu sliku. Tumorski markeri prostate u redu. Sutra nalaze nosi urologu. Iako su nalazi u redu, on je izbediran. Ne vjeruje da je to tako, misli da su nazai lažirani..U krevetu je kao daj je nepokretan! Ubit će me sa svojim ispadima.

Barreth
23.03.2009., 19:55
Nalazi krvi su u redu. Moj mili ima super krvnu sliku. Tumorski markeri prostate u redu. Sutra nalaze nosi urologu. Iako su nalazi u redu, on je izbediran. Ne vjeruje da je to tako, misli da su nazai lažirani..U krevetu je kao daj je nepokretan! Ubit će me sa svojim ispadima.

Ma dobro, bitno da su nalazi u redu. Računaj i na kronični umor koji ga savladava od neprestanih odlazaka doktoru, pretraga, neizvjesnosti, strepnje, bolova koje vjerojatno i trpi (ja još uvijek nisam shvatila gdje ga boli i zašto mu ljepiš flastere - navukao se već 100%).
Ja sam do sada naučila da ga trebam ostaviti na miru kad je izbediran - a ovih dana je - pa i zdravima je proljeće na pragu - znaš ono - proljetni umor i sve i svašta. Stvarno nam je već dosta zime, snijega i kiše.
Kad nam konačno svane - dođite da se upoznamo. Lijepo sjednete u auto - pa na izlet! Eto ideje! Pozz:grli:

ruzica44
24.03.2009., 06:31
Ma dobro, bitno da su nalazi u redu. Računaj i na kronični umor koji ga savladava od neprestanih odlazaka doktoru, pretraga, neizvjesnosti, strepnje, bolova koje vjerojatno i trpi (ja još uvijek nisam shvatila gdje ga boli i zašto mu ljepiš flastere - navukao se već 100%).
Ja sam do sada naučila da ga trebam ostaviti na miru kad je izbediran - a ovih dana je - pa i zdravima je proljeće na pragu - znaš ono - proljetni umor i sve i svašta. Stvarno nam je već dosta zime, snijega i kiše.
Kad nam konačno svane - dođite da se upoznamo. Lijepo sjednete u auto - pa na izlet! Eto ideje! Pozz:grli:

Ma kužim ja njega, već je peta godina. To su njegovi loši dani. Dođu i prođu. To tak ide. Imaš pravo, bilo bi super da se upoznamo. Ja se nadam da hoćemo, baš bih voljela.
Pozdrav.

sonyboy2308
26.03.2009., 21:09
Tragajuci nesto po netu nasla sam clanak na temu tumora pluca gde se dijagnoza postavlja verovali ili ne na osnovu daha!!!! Procitajte (http://www.stetoskop.info/Dah-otkriva-rak-pluca-2415-c10-news.htm)

Extreme_Life
28.03.2009., 14:07
Tragajuci nesto po netu nasla sam clanak na temu tumora pluca gde se dijagnoza postavlja verovali ili ne na osnovu daha!!!! Procitajte (http://www.stetoskop.info/Dah-otkriva-rak-pluca-2415-c10-news.htm)
Super vest samo sto me brine ovo ''Primena nove metode u praksi može se očekivati tek za nekoliko godina, procenjuju naučnici." Nekoliko godina je mnogo. Moralo bi to mnogo, mnogo brze ako je to ikako moguce. :mudri:

Barreth
01.04.2009., 06:24
Halo, cure, gdje ste? Lara, Srebrna, Ružice - što ima novoga? Mi idemo u petak na CT da vidimo što smo napravili s zračenjem pa smo prilično nervozni. Ružice, je li Tvoj muž teško disao i pojačano kašljao poslije zračenja? Jednostavno nema zraka. Zadnje vrijeme puno pripovijeda da bi volio da mu karcinom metastazira (jeza prevelika) jer će ga inače ovaj primarni ugušiti a ne bi volio tako otići. Čini mi se da mi je svaki dan sve strašnije i strašnije. Ne znam više kako se postaviti.
Pozdravljam vas sve!

ruzica44
01.04.2009., 12:45
Halo, cure, gdje ste? Lara, Srebrna, Ružice - što ima novoga? Mi idemo u petak na CT da vidimo što smo napravili s zračenjem pa smo prilično nervozni. Ružice, je li Tvoj muž teško disao i pojačano kašljao poslije zračenja? Jednostavno nema zraka. Zadnje vrijeme puno pripovijeda da bi volio da mu karcinom metastazira (jeza prevelika) jer će ga inače ovaj primarni ugušiti a ne bi volio tako otići. Čini mi se da mi je svaki dan sve strašnije i strašnije. Ne znam više kako se postaviti.
Pozdravljam vas sve!

Moj muž je isto tako poslije zračenja teže disao i kašljao. Mjesec dana poslije zračenja se stanje smirilo. Posljedice zračenja su velike. On i sada, pri promjenama vremena, zbog nekog fizičkog napora,npr. malo duže hodanje, penjanje uz stepenice, ostaje bez zraka. Zna mu se dešavati po noći da teže diše. Još on kašljuca, ne često, ujutro najčešće.
Zračenje mu je oštetilo i srce, pa i tu ima nekih priraslica.
Onon, kad misliš da je dobro, to se odmah okrene. Smjenjuju se dobra i loša razdoblja.
Koliko je bio tumor tvoga supruga prije zračenja? Moj suprug je imao tumor od 6 cm. I smanjili su ga na 2 cm. I tako stoji sve ovo vrijeme.

ruzica44
01.04.2009., 12:48
Bareth,
želim vam puno sreće i dobre nalaze. Javi se. Ja vjerujem da je tumor manji.
Držite se. Znam kako vam je.

pumac
01.04.2009., 15:15
Nakon msct pluća i nađena 2 solidna nodusa od 6 i 7 mm /bez osobitosti koja bi govorila u prilog etiologije/
izvađeni markeri glase CEA 4,91 NSE 11,12 CIFRA 1,42. Pušač, 50 god. Ponoviti ct za 3 mjeseca. Zar ovi nalazi markera ne upućuju na karcinom i hitnost situacije. Strah me izgubljenog vremena u ta 3 mjeseca. Imate li kakav savjet???

Extreme_Life
01.04.2009., 22:48
Nakon msct pluća i nađena 2 solidna nodusa od 6 i 7 mm /bez osobitosti koja bi govorila u prilog etiologije/
izvađeni markeri glase CEA 4,91 NSE 11,12 CIFRA 1,42. Pušač, 50 god. Ponoviti ct za 3 mjeseca. Zar ovi nalazi markera ne upućuju na karcinom i hitnost situacije. Strah me izgubljenog vremena u ta 3 mjeseca. Imate li kakav savjet???
Pretpostavljam da si ovo radio u drzavnoj bolnici. Jedino sto ja mogu da ti preporucim, a sto znas i ti sam da ides kod nekoga ko to privatno radi i da ti on kaze svoje misljenje o tome. Kad je rak u pitanju svaki dan znaci mnogo!

Barreth
02.04.2009., 06:34
Bareth,
želim vam puno sreće i dobre nalaze. Javi se. Ja vjerujem da je tumor manji.
Držite se. Znam kako vam je.

Hvala Ružice, pisat ću o nalazima u ponedjeljak kada ih dobijem, ali ono što ti mogu reći sada je da je suprugov tumor kod početne dijagnoze bio 11x12x3,5 cm:mad: Dobra muška šaka. Poslije prvih 5 ciklusa kemoterapije se smanjio za trećinu, ali od onda stoji, hvala Bogu nije se povećavao ali prije zračenja su bili povećani neki limfni čvorovi. Sada ćemo vidjeti jesmo li što napravili.
Najgora je neizvjesnost, ali pokušavamo ispuniti dan i što manje razmišljati o tome što i kako će biti.

Barreth
02.04.2009., 06:42
Nakon msct pluća i nađena 2 solidna nodusa od 6 i 7 mm /bez osobitosti koja bi govorila u prilog etiologije/
izvađeni markeri glase CEA 4,91 NSE 11,12 CIFRA 1,42. Pušač, 50 god. Ponoviti ct za 3 mjeseca. Zar ovi nalazi markera ne upućuju na karcinom i hitnost situacije. Strah me izgubljenog vremena u ta 3 mjeseca. Imate li kakav savjet???

Čuj, nemoj paničariti, nalaz nije tako dramatičan, nodusi su limfni čvorovi koji mogu biti povećani iz raznih razloga, ali u svakom slučaju se nadam da će Ti netko od liječnika dati autoritativniji odgovor od nas "amatera" - koji smo "stručnjaci" za karcinom postali, na žalost, iz nužde, tj. zbog toga što smo u direktnom kontaktu i u svakodnevnoj komunikaciji s tom opasnom i gadnom životinjom. Probaj pitanje postaviti dr. Jasni Radić na forumu Udruge Za novi dan - sigurno ćeš dobiti dobar savjet što i kako dalje.
Što se tiče markera - oni nisu glavni pokazatelji - pogledaj moj gornji post pa ćeš vidjeti koliki tumor ima moj muž - a markeri negativni!! Sretno i bez panike:)

srebrna
02.04.2009., 07:39
Juce smo napravili krvnu sliku i rekli su da je grozna! Treca hemo je pocela juce, zracenje 25 dana i danas je bio 8 dan... Secer skocio na 17 i ne pada vec cele nedelje pa su skratili stereoide u hemoterapiji ali i danas je 17.4 Danas je prvi put suprug povracao otkako smo poceli lecenje i nije mu uopste dobro. Pitali smo i onkologa i radiologa da nekako proverimo kakvo je stanje a ni jedan ni drugi nekazu nista i jedino kazu da ce moci da se nesto zna tek posle zavrsetka obe terapije?!! To znaci tek posle 10 maja mozda koji dan posle. Zasad je jedino dobro sto ima apetit i stalno nesto jede tako da nije izgubio na tezini nista, ali opet i pored toga sto pazim na ishranu krvna slika je losa.
Dali imate neki savet kako da se popravi krvna slika? Rendam celer, sargarepu, cveklo, brokulu, nasla sam i spremam sitake gljive, dajem mu Noni sok... Sve sto procitam ubacujem u ishranu ali negde gresim izgleda... Strasno sam uplasena i neznam sta da radim...

ruzica44
02.04.2009., 07:49
Juce smo napravili krvnu sliku i rekli su da je grozna! Treca hemo je pocela juce, zracenje 25 dana i danas je bio 8 dan... Secer skocio na 17 i ne pada vec cele nedelje pa su skratili stereoide u hemoterapiji ali i danas je 17.4 Danas je prvi put suprug povracao otkako smo poceli lecenje i nije mu uopste dobro. Pitali smo i onkologa i radiologa da nekako proverimo kakvo je stanje a ni jedan ni drugi nekazu nista i jedino kazu da ce moci da se nesto zna tek posle zavrsetka obe terapije?!! To znaci tek posle 10 maja mozda koji dan posle. Zasad je jedino dobro sto ima apetit i stalno nesto jede tako da nije izgubio na tezini nista, ali opet i pored toga sto pazim na ishranu krvna slika je losa.
Dali imate neki savet kako da se popravi krvna slika? Rendam celer, sargarepu, cveklo, brokulu, nasla sam i spremam sitake gljive, dajem mu Noni sok... Sve sto procitam ubacujem u ishranu ali negde gresim izgleda... Strasno sam uplasena i neznam sta da radim...

Mom suprugu se krvna slika najbolje podizala sa cikom ( čaša soka od cikle + 1 žlica meda+ sok od limuna). U kvrijeme kemoterapija je to pio tri puta dnevno, uz aloju, brokulu, sok od mrkve,..
Važno je da ti suprug na kilaži ne pada. A za krvnu sliku trpaj u njega sok od borovnice, sok od borovnice, mrkve, puno svježeg voća .. Ja sam još redovno svako veće davala čaj od stolisnika.
Pokušaj, uspjet ćeš.
Uhvati jedan ritam prehrane i prihrane dodataka jelu, kao šablon, da se ne pogubiš u svim mogućim kombinacijama. Jedan period pije jedno, drugi period drugo..

Barreth
03.04.2009., 09:36
Čuj, nemoj paničariti, nalaz nije tako dramatičan, nodusi su limfni čvorovi koji mogu biti povećani iz raznih razloga, ali u svakom slučaju se nadam da će Ti netko od liječnika dati autoritativniji odgovor od nas "amatera" - koji smo "stručnjaci" za karcinom postali, na žalost, iz nužde, tj. zbog toga što smo u direktnom kontaktu i u svakodnevnoj komunikaciji s tom opasnom i gadnom životinjom. Probaj pitanje postaviti dr. Jasni Radić na forumu Udruge Za novi dan - sigurno ćeš dobiti dobar savjet što i kako dalje.
Što se tiče markera - oni nisu glavni pokazatelji - pogledaj moj gornji post pa ćeš vidjeti koliki tumor ima moj muž - a markeri negativni!! Sretno i bez panike:)

Eto vidiš kako je to išlo brzo i kako je dr. Radić temeljito objasnila o čemu se radi. Nadam se da Ti je lakše, držim vam fige oboma da se nikada, nikada ništa ne razvije iz tih sumnjivih promjena.:grli:

ruzica44
03.04.2009., 12:00
joj, kako mene život pere. Kčerka od 17 godina, već tri tjedna ima ozbiljnih zdrav. problema. U početku su milisli da je upala grla, pa dali ceporex, pa stanje još gore.. pa išli raditi bris ždrijela..pili odmah sumamed..dva tjedna visoke temprerature od 39.. katastrofa. Da bi joj na kraju jučer ustanovili mononukleozu. Tolko je slaba, jadna..ima i užasan osip. Pa ta opća praksa je ..ma nemam više rijeći.
Baš sam preumorna. Jednostavo, preumorna.

Extreme_Life
03.04.2009., 22:14
joj, kako mene život pere. Kčerka od 17 godina, već tri tjedna ima ozbiljnih zdrav. problema. U početku su milisli da je upala grla, pa dali ceporex, pa stanje još gore.. pa išli raditi bris ždrijela..pili odmah sumamed..dva tjedna visoke temprerature od 39.. katastrofa. Da bi joj na kraju jučer ustanovili mononukleozu. Tolko je slaba, jadna..ima i užasan osip. Pa ta opća praksa je ..ma nemam više rijeći.
Baš sam preumorna. Jednostavo, preumorna.
Nemoj da se brines. Mononukleoza nije opasna bolest. Odlezace na infektivnom odeljenju par nedelja i bice kao nova. :top: samo neka se hrani sto zdravije moze i bice ok. Ne brini se!

Barreth
06.04.2009., 21:16
Eto novosti s Onkologije iz Os - u stvari, nema novosti - sve je tamo O.K. Što se tiče nalaza CT-a - "niti smrdi niti miriši" ali dr. nije nezadovoljan. Dapače. Sada nas šalje na PET - scan da vidimo da se nije negdje nešto sakrilo pa ćemo vidjeti dalje. Bilo je fantastično ugodno kada je odmah pred nama ispunio formulare i dao da se faksiraju, a iz Medicola su nas zvali radi termina prije nego smo se uspjeli vratiti kući.Svaka čast i doktoru i njegovom administrativnom i pomoćnom osoblju!!!
Sva ta atmosfera je strašno dobro utjecala na dragog - sav nabrijan je išao danas poslije podne voziti bicikl. Naravno da se jedva dofurao doma i da je teško disao - ali probao je i kaže da nije bilo tako strašno. Eto što radi dobar doktor. Svaka mu čast.

Ružice, sigurno si sve pročitala i mononukleozi - ti si strpljiva i uporna i uopće ne sumnjam da ćete ti i tvoja djevojčica to uredno i bez posljedica prebroditi. Jeste da ti to nije trebalo - ali znaš kako kažu kod nas - kud će suza nego na oko! Držite se!!

ruzica44
07.04.2009., 07:09
Eto novosti s Onkologije iz Os - u stvari, nema novosti - sve je tamo O.K. Što se tiče nalaza CT-a - "niti smrdi niti miriši" ali dr. nije nezadovoljan. Dapače. Sada nas šalje na PET - scan da vidimo da se nije negdje nešto sakrilo pa ćemo vidjeti dalje. Bilo je fantastično ugodno kada je odmah pred nama ispunio formulare i dao da se faksiraju, a iz Medicola su nas zvali radi termina prije nego smo se uspjeli vratiti kući.Svaka čast i doktoru i njegovom administrativnom i pomoćnom osoblju!!!
Sva ta atmosfera je strašno dobro utjecala na dragog - sav nabrijan je išao danas poslije podne voziti bicikl. Naravno da se jedva dofurao doma i da je teško disao - ali probao je i kaže da nije bilo tako strašno. Eto što radi dobar doktor. Svaka mu čast.

Ružice, sigurno si sve pročitala i mononukleozi - ti si strpljiva i uporna i uopće ne sumnjam da ćete ti i tvoja djevojčica to uredno i bez posljedica prebroditi. Jeste da ti to nije trebalo - ali znaš kako kažu kod nas - kud će suza nego na oko! Držite se!!

Hej, evo i mene.
Informirala sam se o mononukleozi. I sad, šta je- tu je! Proći će.
Vidjet ćeš što će PET pokazati, mom dragom nije pokazao ništa. Osim nakupina na glasnicama. A i to je pregledao kod ORL-a, i nema ništa.
Malo me iznenadilo da tvoj suprug vozi bicikl. Jel mu to nije preveliki napor?
Moj dragi to ne bi mogao, mislim nema šanse. On ne može ni duže hodati, gubi zrak.

pumac
07.04.2009., 08:09
Bareth, veliko hvala na podršci. Neizmjerno se divim hrabrosti svih vas koji uz svoje najmilije prolazite takva životna iskušenja. Mi smo naravno u strahu od novih markera koje su nas uputili vaditi jer su ovi granični. A strah je naravno i od slijedećeg CT-a negdje u 6. mjesecu, koji će u stvari pokazati u što će se pretvoriti ti misteriozni nodusi. Da bih hrabrije dočekala te preglede po vašim sam iskustvima već supruga nagovorila na nativni propolis. Možda se organizam ojača i uništi te zloće. Veliki zagrljaj svima uplašenima i tužnima.

ruzica44
07.04.2009., 12:57
Bareth, veliko hvala na podršci. Neizmjerno se divim hrabrosti svih vas koji uz svoje najmilije prolazite takva životna iskušenja. Mi smo naravno u strahu od novih markera koje su nas uputili vaditi jer su ovi granični. A strah je naravno i od slijedećeg CT-a negdje u 6. mjesecu, koji će u stvari pokazati u što će se pretvoriti ti misteriozni nodusi. Da bih hrabrije dočekala te preglede po vašim sam iskustvima već supruga nagovorila na nativni propolis. Možda se organizam ojača i uništi te zloće. Veliki zagrljaj svima uplašenima i tužnima.

Veliki zagrljaj i tebi. Strah uvijek postoji, od toga nitko od nas ne može pobjeći. Svaka promjena, koja bi se dogodila i da je najzdraviji, izaziva strah.
Svako išćekivanje nalaza..strah. Strah nam je gotovo svakodnevnica.
Važno ti je ojačati imnološki sistem, da se organizam može boriti protiv bolesti. To je najvažnije.
Ne predajemo se, borimo se. Vidi kako je lijepi dan. Sutra će biti još ljepši, treba se boriti za njega! I za svaki slijedeći dan, korak po korak. To je borba.

Barreth
07.04.2009., 13:54
Hej, evo i mene.
Informirala sam se o mononukleozi. I sad, šta je- tu je! Proći će.
Vidjet ćeš što će PET pokazati, mom dragom nije pokazao ništa. Osim nakupina na glasnicama. A i to je pregledao kod ORL-a, i nema ništa.
Malo me iznenadilo da tvoj suprug vozi bicikl. Jel mu to nije preveliki napor?
Moj dragi to ne bi mogao, mislim nema šanse. On ne može ni duže hodati, gubi zrak.

Ma ne može ni on - samo se pravi da može i uporan je! Evo i danas je išao (ja sam na godišnjem pa sam se uhvatila krpe i metle) - kaže - " da mi ne smeta". Ne znam dokle će ga držati ta euforija, jer neki dan kada je presađivao jagode, sjeo je na malu stolčicu jer nije mogao disati. Međutim, dok god nema nekih posljedica od te vožnje, puštamo ga i ja i dečki - dok ide - ide, samo neka bude i dalje tako hrabar i samopouzdan! Pozdrav

Barreth
07.04.2009., 13:59
Bareth, veliko hvala na podršci. Neizmjerno se divim hrabrosti svih vas koji uz svoje najmilije prolazite takva životna iskušenja. Mi smo naravno u strahu od novih markera koje su nas uputili vaditi jer su ovi granični. A strah je naravno i od slijedećeg CT-a negdje u 6. mjesecu, koji će u stvari pokazati u što će se pretvoriti ti misteriozni nodusi. Da bih hrabrije dočekala te preglede po vašim sam iskustvima već supruga nagovorila na nativni propolis. Možda se organizam ojača i uništi te zloće. Veliki zagrljaj svima uplašenima i tužnima.

Draga Pumac, lijepo je da nam se javljaš - ovi kratki trenuci uz komp puno mi znače iako mnogi misle da sam pod "pod stare dane" malo preufurana u sve to. Mislim goglanje, dopisivanje itd. Međutim, puno korisnih stvari sam doznala i sve to skupa olakašava mi ovaj težak put kojim moja obitelj gazi već drugu godinu. Ali, ne damo se. Ima dobrih i lošijih dana a najvažnije je ne izgubiti živce. Samo cool - biti će to sve u redu. Dobro je da stanje pratite i da se ništa ne prepušta slučaju. Javi se još koji put, :grli:

ruzica44
08.04.2009., 07:43
Ma ne može ni on - samo se pravi da može i uporan je! Evo i danas je išao (ja sam na godišnjem pa sam se uhvatila krpe i metle) - kaže - " da mi ne smeta". Ne znam dokle će ga držati ta euforija, jer neki dan kada je presađivao jagode, sjeo je na malu stolčicu jer nije mogao disati. Međutim, dok god nema nekih posljedica od te vožnje, puštamo ga i ja i dečki - dok ide - ide, samo neka bude i dalje tako hrabar i samopouzdan! Pozdrav

Baš mi je drago da mu se vratilo samopouzdanje. I neka radi ono što može i koliko može. To će ga psihičiki podizati.
Moj dragi je u minus fazi. trenutno se zatvara u kuću. Iako je lijepo vrijeme, on se ne diže iz kreveta. Ustvari, mislim da je malo ljubomoran što se sada više bavim kčerkom nego s njime, pa sada opet privlaći pozornost na sebe. On je prilično posesivan. Ah, proći će..

Luksisi
08.04.2009., 18:12
Prodaje se jedna kutija lijeka Tarceva od 150 mg, ukupno 30 tableta uz kutiju idu još 2 tablete gratis, 50% od nabavne cijene. Kontakt putem mobitela
091 587 23 11.

fikreta
08.04.2009., 19:09
ima li tko da mi preporuci gdje ,kako i za koliko mogu nabaviti nativni propolis?

ima li tko iskustva sa gubitnom apetita,tjelesne tezine,misicne mase,iscrpljenosti,zadisanosti na jednostavne radnje,tesko penjanje uz stepenice,jednostavno nemoc,kasalj i brzi otkucaji srca

hvala

Extreme_Life
08.04.2009., 21:31
ima li tko da mi preporuci gdje ,kako i za koliko mogu nabaviti nativni propolis?

ima li tko iskustva sa gubitnom apetita,tjelesne tezine,misicne mase,iscrpljenosti,zadisanosti na jednostavne radnje,tesko penjanje uz stepenice,jednostavno nemoc,kasalj i brzi otkucaji srca

hvala
http://hedera.hr/ ovo ti je adresa za nativni propolis koji trazis. Nisi nam objasnila koja je bolest u pitanju? O cemu se tacno radi? Mozda ova tema nije u okviru onoga sto je tebi potrebno...

fikreta
09.04.2009., 12:25
ma jesam,na pravoj sam temi.planocelularni karcinom pluca

pozz extreme

Extreme_Life
09.04.2009., 15:01
ma jesam,na pravoj sam temi.planocelularni karcinom pluca

pozz extreme
Ako te interesuje alternativni (prirodni) vid lecenja raka mozes da se ukljucis na ovoj stranici u pricu. http://www.forum.hr/showthread.php?t=97962&page=14 Pozdrav i sve najbolje.

fikreta
09.04.2009., 23:38
ima li tko iskustva sa padom eritrocita i transfuzijom?

ruzica44
10.04.2009., 10:10
ima li tko da mi preporuci gdje ,kako i za koliko mogu nabaviti nativni propolis?

ima li tko iskustva sa gubitnom apetita,tjelesne tezine,misicne mase,iscrpljenosti,zadisanosti na jednostavne radnje,tesko penjanje uz stepenice,jednostavno nemoc,kasalj i brzi otkucaji srca

hvala

Ja imam iskustva, tj. moj suprug. Što se tiće gubljenja težine i mišićne mase, traži doktora da prepiše Megostat. On vraća apetiti i jača mišićnu masu.
Iscrpljenost, zadihanost, i sve ostalo su posljedice bolesti. Moj suprug tako živi već petu godinu. Desno plućno krilo mu je kolabrirano od zračenja, znači diše samo na lijevo. Prema tome, nema dovoljan dotok kisika. Jednostavno fali mu kisika pri i najmanjem naporu. Tu dolazi do zadihanosti, bržih otkucaja srca, nemoći..To je tako. S tim se mora živjeti.

Extreme_Life
10.04.2009., 10:31
Ja imam iskustva, tj. moj suprug. Što se tiće gubljenja težine i mišićne mase, traži doktora da prepiše Megostat. On vraća apetiti i jača mišićnu masu.
Iscrpljenost, zadihanost, i sve ostalo su posljedice bolesti. Moj suprug tako živi već petu godinu. Desno plućno krilo mu je kolabrirano od zračenja, znači diše samo na lijevo. Prema tome, nema dovoljan dotok kisika. Jednostavno fali mu kisika pri i najmanjem naporu. Tu dolazi do zadihanosti, bržih otkucaja srca, nemoći..To je tako. S tim se mora živjeti.
ruzice44, kazete da Vas suprug vec petu godinu zivi sa otezanim disanjem i da ima problema vezanih za bolest tako da se moze reci da, nazalost, imate dosta iskustva. Recite mi, da li ste pokusali sa nekim cajevima, medom, bilo cime sto ne spada u sluzbenu medicinu? Ako jeste, recite mi sa cime i kakvi su rezultati bili? Hvala Vam na odgovoru.

ruzica44
14.04.2009., 07:28
ruzice44, kazete da Vas suprug vec petu godinu zivi sa otezanim disanjem i da ima problema vezanih za bolest tako da se moze reci da, nazalost, imate dosta iskustva. Recite mi, da li ste pokusali sa nekim cajevima, medom, bilo cime sto ne spada u sluzbenu medicinu? Ako jeste, recite mi sa cime i kakvi su rezultati bili? Hvala Vam na odgovoru.


Moj suprug je dobio, od medicine!, 8 kemoterapija i 22 zračenja. To je sve od njih. Prognoze su bile ovakve:"od njega nema ništa, najviše mjesec dana života.."
Na kemoterapije je dobro reagirao, tumor se smanjivao, a ja sam u njega jako puno ulagala da mu, za svaku slijedeću kemoterapiju, vratim krvnu sliku. Svaki puta mu je krvan slika bila zadivljujuće dobra. I dan danas je!
Njegov tumor, koji nisu mogli operirati jer je zahvatio i traheju, je smanjen na dva centimetra i tako stoji. Nigdje nema znakova metastaza ili bilo kakvih "nezdravih" radnji karcinoma.
Uglavnom, ja sam išla na soluciju da mu treba podići imunitet, da imunitet treba biti toliko jak da se organizam može sam boriti protiv te bolesti. Intenzivno sam u njega pune dvije godine trpala mnogo toga, prije svega, a mislim da je jako važna!, cikla. Cikla sa medom i limunom, čajevi( stolisnik i preslica (preslica kada je bio sav napuhnut od Medrola), aloa vera, nakon aole Noni, Švedska gorčica, Formula 1 od Heballife-a (svaki dan tri puta dnveno nakon obroka)..o da..svako jutro natašte sirovo jaje razmutito sa žlicom meda (to je pio 30 dana, i može se podnijet!!), betakaroteni, mnogo svežega voća, povrće(brokula strogo svježa, sama ju uzgajam i kako uberem tako skuham!), samo bijelo meso...sirutka..svašta, svašta.. Uvijek sam imala jednu odbranu terapiju, znači nekoliko pipravaka neko vrijeme, pa mijenjala..Ne možeš dati sve odjednom i sve stalno. I uspjeli smo. Za sada. Mislim, nije umro nakon mjesc dana!
A njegov život je prmjenjen. Navike se mijenjaju i prihvaćaju. Ništa strašno. Ima problema sa disanjem. Diše na jedno plućno krilo. Brzo se umara. Kada se malo umori, jako se znoji. Srce mu je oslabljeno od zraćenja. Zbog svih tih sedativa na koje su ga navukli, a smatram da nije bilo potrebno (sada znam!) ima psihičkih problema. Ne može bez Paxitena, Sanvala, Durogesica.. To su jedini lijekovi koje od koristi.
Da ga nisu time šopali u početku, danas ne bi bo ovisnik. Mogli smo krizu, šok i strah od bolesti riještiti i drugačije. Bio je psihički jak. I ja sam mogla pomoći da to pređemo. Danas bi bio drugačiji.Pisihički. Ali, šta je tu je.. Živ je.

Extreme_Life
14.04.2009., 19:34
ruzice, 8 hemoterapija i 22 zracenja. Uf, od ovih cifara mi nije dobro. :(
Samo on i ti znate kako mu je i kroz sta prolazi. Ta bolestina je stvarno prava napast. Lekari nekad zaista zele da pomognu i trude se koliko god je to moguce ali nekad je bolest zaista jaca od njihovog znanja. Ne znam dokle ce to biti jos tako. :ne zna: vidis i sama koliko mu je organizam oslabljen i zaista je tesko dati bilo kakav savet. I nemoj da pricas "Ali, šta je tu je.. Živ je." jer zaista mislim i verujem da situacija iako je tu gde je moze i dalje da se resi. Ne vidim nijedan razlog da to ne bude tako. Citaj koliko god mozes i pokusaj da nadjes odgovore na sva pitanja koja te muce. Internet je sad dostupan svima i zaista mozes naci more dobrih informacija. Citaj sto vise foruma i svacije misljenje, pa cak i najvecih laika, uzimaj u obzir. Procitao sam na nekim drugim forumima (a znam i sam slucajeve) da se gomila ljudi izlecila kada su im doktori davali i po mesec dana zivota. Niko nije toliko besposlen da izmislja takve price. Samo osluskuj ono sto ti se nudi i pronadji se u svemu tome. Mnogo zdravlja!

ruzica44
15.04.2009., 07:30
ruzice, 8 hemoterapija i 22 zracenja. Uf, od ovih cifara mi nije dobro. :(
Samo on i ti znate kako mu je i kroz sta prolazi. Ta bolestina je stvarno prava napast. Lekari nekad zaista zele da pomognu i trude se koliko god je to moguce ali nekad je bolest zaista jaca od njihovog znanja. Ne znam dokle ce to biti jos tako. :ne zna: vidis i sama koliko mu je organizam oslabljen i zaista je tesko dati bilo kakav savet. I nemoj da pricas "Ali, šta je tu je.. Živ je." jer zaista mislim i verujem da situacija iako je tu gde je moze i dalje da se resi. Ne vidim nijedan razlog da to ne bude tako. Citaj koliko god mozes i pokusaj da nadjes odgovore na sva pitanja koja te muce. Internet je sad dostupan svima i zaista mozes naci more dobrih informacija. Citaj sto vise foruma i svacije misljenje, pa cak i najvecih laika, uzimaj u obzir. Procitao sam na nekim drugim forumima (a znam i sam slucajeve) da se gomila ljudi izlecila kada su im doktori davali i po mesec dana zivota. Niko nije toliko besposlen da izmislja takve price. Samo osluskuj ono sto ti se nudi i pronadji se u svemu tome. Mnogo zdravlja!

Hvala.
Ja sam se zaista mnogo načitala i educirala. I znam da nema prognoza vezano za tu bolest. Kod svakoga je drugačije. Svaki organizam je drugačiji i svatko drugačije reagira. Nema pravila.
Ja sam zadovoljna sa stanjem supruga, jer mislim da bolje ne može biti. On dobro izgleda. Ima normalu kilažu. Tko ne zna da je bolestan, nikada ne bi pomislio da je to bolestan čovjek. U biti, iznenade se kada on kaže od čega boluje. Ne izgleda bolesno. Vrati se već odavno u dobro fizičko stanje. A o svojoj bolesti govori kao da ima prišt, a ne karcinom. Navikli smo na drugačiji način života i tako živimo. Živimo za sutra. Nemamo dugoročnih planova i ne opterećujemo se ničim unaprijed. Život se promijenio u totalu. Sve je stvar navike.

TaInTeD
16.04.2009., 15:46
Nisam puno citala...ima tu puno toga,ali vidim da sam na pravom mjestu. Danas ujutro;mama mi je pocela kasljati krv.
Vec DUUUUUUUUGo vremena zalila se na bol u prsima i lagano gusenje. Stalno je isla kod doktora,ali glupani nisu radili testove koje su trebali nego su je kljukali tabletama za povisen tlak. To je bila kao jedina stvar koju treba lijecit. No kad je jutros pocela kasljati krv; nova doktorica,poslala ju je na hitnu na Jordanovac. Nasli su veliku sjenu na plucima. Sto bi to moglo biti?
Ja naslucujem ali se bojim reci to na glas.
I dali smo ju odveli u pravu bolnicu.
MOLIM VAS....ako znate ista....
Hvala...
A.

Extreme_Life
16.04.2009., 20:56
TaInTeD, najvazniji uzroci iskasljavanja krvi su karcinom bronhija, tuberkuloza, bronhiektazije i embolija pluca. Kad lekari zavrse analizu znaces sta je. Nezahvalno je da bilo ko kod nas pretpostavlja sta bi od toga moglo da bude. Sta god da je samo hrabro i samo napred. Tu smo za tebe. :top:

Ivanicapeca
17.04.2009., 06:00
Nisam puno citala...ima tu puno toga,ali vidim da sam na pravom mjestu. Danas ujutro;mama mi je pocela kasljati krv.
Vec DUUUUUUUUGo vremena zalila se na bol u prsima i lagano gusenje. Stalno je isla kod doktora,ali glupani nisu radili testove koje su trebali nego su je kljukali tabletama za povisen tlak. To je bila kao jedina stvar koju treba lijecit. No kad je jutros pocela kasljati krv; nova doktorica,poslala ju je na hitnu na Jordanovac. Nasli su veliku sjenu na plucima. Sto bi to moglo biti?
Ja naslucujem ali se bojim reci to na glas.
I dali smo ju odveli u pravu bolnicu.
MOLIM VAS....ako znate ista....
Hvala...
A.

Jordanovac je specijalizirana klinika za plućne bolesti. Pokušaj se strpiti dok ne dobijete konkretne nalaze. Što god je suočiti ćete se s tim i riješavati problem. Samo hrabro i s pozitivnim mislima u glavi!

Barreth
19.04.2009., 21:32
Ružice (i svi koje tema interesira) - dobro jutro! Držim se tebe "kao pijan plota" jer od svih patnika čini mi se da ste vas dvoje u ovoj bolesti koja je gotovo identična kao kod mog supruga, najduže i s najviše iskustva.
Uoči Uskrsa su ga uhvatili takvi bolovi u prsima - zvala sam hitnu, dali su mu injekcije i savjetovali nam flastere. I to je za ljude, pa smo u srijedu zalijepili prvi Durogesic 25. Međutim, bolovi su trajali i dalje, sve je teže disao i prije 5 dana zaprimljen je u bolnicu. Doktor je jednom od mojih sinova i meni rekao doslovce ovako: progresije nema, ali ovo je neosporno terminalna faza. To je i napisao na listu.
U transu svi troje se izmjenjujemo pored njega u bolnici, donosimo mu hranu koju on i pojede, krvna slika mu nije loša (osim sedimentacije, leukocita i smanjenih limfocita vjerojatno zbog kortikosteroida). Dobiva po potrebi injekcije protiv bolova, kisik onaj "za nos" i lijekove za disanje. I to je to. Ima faza s temperaturom, iskašljavanjem dosta tamnog sadržaja, otežanog disanja ali on dobro izgleda.
I sad, večeras smo se zatekli stariji sin i ja kada je dežurna liječnica došla u vizitu - a inače je dobra s tim mojim sinom - i pozvala ga na razgovor u ambulantu i rekla mu da nakon što je pregledala tatu ne čuje nikakve nenormalne zvukove, da je ovo plućno krilo "koje radi" dobro, da će ujutro na konziliju savjetovati još jednom sliku pluća, povećanje doze Durogesica - i na noge. Ajmo kući! Naravno, ako nalazi budu takvi kakvi jesu i ako sedimentacija malo padne. I ona je sama, onako prijateljski komentirala da tata stvarno ne izgleda kao da će brzo umrijeti, a da to vidimo i sami.
Osnaženi smo tim njezinim razgovorom i komentarom, a ja se odmah sjetila Tebe i Tvog muža koji već dugo nosi flastere i čini mi se, po Tvojim postovima, da je i on imao ovakvih faza. Jesam li u pravu i smijem li se nadati da ćemo dobiti i ovu bitku?

ruzica44
20.04.2009., 06:37
Ružice (i svi koje tema interesira) - dobro jutro! Držim se tebe "kao pijan plota" jer od svih patnika čini mi se da ste vas dvoje u ovoj bolesti koja je gotovo identična kao kod mog supruga, najduže i s najviše iskustva.
Uoči Uskrsa su ga uhvatili takvi bolovi u prsima - zvala sam hitnu, dali su mu injekcije i savjetovali nam flastere. I to je za ljude, pa smo u srijedu zalijepili prvi Durogesic 25. Međutim, bolovi su trajali i dalje, sve je teže disao i prije 5 dana zaprimljen je u bolnicu. Doktor je jednom od mojih sinova i meni rekao doslovce ovako: progresije nema, ali ovo je neosporno terminalna faza. To je i napisao na listu.
U transu svi troje se izmjenjujemo pored njega u bolnici, donosimo mu hranu koju on i pojede, krvna slika mu nije loša (osim sedimentacije, leukocita i smanjenih limfocita vjerojatno zbog kortikosteroida). Dobiva po potrebi injekcije protiv bolova, kisik onaj "za nos" i lijekove za disanje. I to je to. Ima faza s temperaturom, iskašljavanjem dosta tamnog sadržaja, otežanog disanja ali on dobro izgleda.
I sad, večeras smo se zatekli stariji sin i ja kada je dežurna liječnica došla u vizitu - a inače je dobra s tim mojim sinom - i pozvala ga na razgovor u ambulantu i rekla mu da nakon što je pregledala tatu ne čuje nikakve nenormalne zvukove, da je ovo plućno krilo "koje radi" dobro, da će ujutro na konziliju savjetovati još jednom sliku pluća, povećanje doze Durogesica - i na noge. Ajmo kući! Naravno, ako nalazi budu takvi kakvi jesu i ako sedimentacija malo padne. I ona je sama, onako prijateljski komentirala da tata stvarno ne izgleda kao da će brzo umrijeti, a da to vidimo i sami.
Osnaženi smo tim njezinim razgovorom i komentarom, a ja se odmah sjetila Tebe i Tvog muža koji već dugo nosi flastere i čini mi se, po Tvojim postovima, da je i on imao ovakvih faza. Jesam li u pravu i smijem li se nadati da ćemo dobiti i ovu bitku?

Draga moja, sigurna sam da je to prolazna faza. Mi ih imamo često i sa svakojakim simptomima. Suprug je koristi durogestic od 50, i to nekada nije dovoljno, pa uz to dodam tramal. Boli traju nekoliko dana, a onda se smiri. I bude dobro. Suprug je u početku imao bolove u ramenu, zatim u prsima, sada ga najviše bole kosti ruku, ili nogu. U stvari to su faze koje dolaze i prolaze.
Imaš se pravo nadati da ćete dobiti ovu bitku. I bit će još mnogo bitaka. Držim ti palčeve.
Pozdrav

fikreta
21.04.2009., 15:21
kako ste se vi ,ili vasi bliznji,nosili sa Tarcevom?mislim na nuspojave,smetnje...?

p.s. Barreth ,nadam se da je kod vas samo prolazna faza,sve naj

Barreth
21.04.2009., 21:50
kako ste se vi ,ili vasi bliznji,nosili sa Tarcevom?mislim na nuspojave,smetnje...?

p.s. Barreth ,nadam se da je kod vas samo prolazna faza,sve naj

E moja Fikreta, Tarceva "mila majka" prema kemoterapijama i sl. Međutim, ne znam da li znaš da se ona ordinira nakon provedene dvije linije obrane? Ali, da Ti ne pametujem, nego odgovorim: treba dobro pročitati uputu, uzimati ju kako je navedeno - u točno vrijeme, na prazan želudac itd. gotovo svi s kojima sam kontaktirala su imali proljev prvih nekoliko dana jači, kasnije slabiji (na žalost, kod nekih je bio tako jak da su morali prekinuti s Tarcevom), na licu i tijelu se pojavljuje osip - gnojni prištići, koje smo mi tretirali losionom s klindamicinom i nakon toga kremice (savjetovali smo se s dobrim dermatologom). To je prolazna faza, ali su nam liječnici rekli da što je osip jači i izraženiji, da je to dobar znak da Tarceva radi svoj posao. Nakon par mjeseci uzimanja moj je muž počeo pojačano kašljati - to je i navedeno kao moguća nuspojava, međutim, kod raka pluća - ajde ga znaj zašto koji puta kašlješ. I to je to. Nije imao nikakvih drugih nuspojava.
A o ovome što se sada događa - kratko ću ti odgovoriti, iako bih moga nadugačko i naširoko o svemu. Uglavnom, kako sam već gore pisala, zaprimljen je u bolnicu prije 7 dana s time da su nama rekli da je u terminalnoj fazi, da se radi o nekrozi tkiva, paraneoplastičkom sindromu i davali mu kortiće i lijekove protiv bolova. Međutim, u ponedjeljak (jučer) se jedan vrlo mladi liječnik optimista do daske angažirao, napravio nove pretrage, snimku pluća, itd. i - gle vraga! Nije paraneoplastički sindrom nego apsces na plućima. Drugim riječima, pukao mu je čir na desnom plućnom krilu koje je zahvaćeno tumorom i zagnojio sve što se moglo. CRP mu je 450:horor: Tada je nastala "mala prepirka" među liječnicima o tome tko je u pravu, međutim, mladić se nije dao i ordinirao je ogromne količine antibiotika širokog spektra itd. ali nam je isto tako i rekao da je loše što nema temperaturu i što mu je imunitet tako slab (limfociti su mu 2,5), te da je to znak da se organizam ne bori, međutim da se nada da će on to izgurati iako je stanje vrlo ozbiljno. Da ne dužim, ne bih ni sada sjela za računalo da večeras nije tražio rezervne količine rublja i piđama jer mu raste temperatura (nikada u životu nismo pomislili da ćemo se svi veseliti temperaturi). Eto, molim se i nadam se da će izgurati. Hvala na podršci!:grli:

ruzica44
22.04.2009., 12:11
Barreth,
nevjerovatno je kako se to zakomliciralo. Baš mi je žao, ali sigurna sam da će uspjeti. Razmišljam o tome, kako je ta bolest čudna, nepredvidiva.. Moj suprug je u petoj godini borbe, ali ta bolest je takva da se uvijek bojim, ne znam kada će i gdje napasti, ili možda neće. Treba toliko snage i zaista je nevjerovtano koliko je imamo od kuda ju crpimo.
Drži se. Šaljem vam svima veliki pozdrav.

ruzica44
22.04.2009., 12:21
Ma ni kod nas nije sjajno. Suprug ima bolove u predjelu gušteraće. Otkrili su mu žućni kamen (dosta veliki), pa predlažu operaciju žući. Doktor kaže da su ti bolovi, mučnina, gubatak apetita uzrokovani kamenom. Sada moramo povaditi sve nalaze (krvnu sliku smo obavili-doslovno je savršena!), a zatim ugovoriti operaciju. Ja se bojim. Nisam sigurna da li on može podnijeti anesteziju, s obzirom na dišni sustav i oslabljeno srce. Vidjet ćemo što će anesteziolog reći.

fikreta
22.04.2009., 20:20
Znam,Barreth sve.prosao je i kemo i zracenje,i celavost i transfuziju...

Zasad nema nikakvih popratnih djelovanja tarceve,jest da je kratko koristi.

Hvala ti na odgovoru.

Zelim vama jos jednom da se pridignete skoro.Nisam znala da moze doci do takve situacije.Bas,kao sto ruzica44 kaze,nepredvidivo totalno.I sto ti kazes,da se doceka da covjek pozeli temperaturu.Niz paradoksa :(

Barreth
22.04.2009., 22:24
Cure, hvala vam -bori se on žestoko, svima nam je užasno teško, nešto se danas CRP smanjio, ali narasli trombociti - boli ga jako i strašno ga je gledati kako se muči. Ima flaster od 25 i daju mu Zaldiare pa ga povremeno popusti ali se bol brzo vrati - u stvari, kao da ima grčeve po cijelom torzu. Nadamo se da će to još kratko trajati i da će se situacija okrenuti u njegovu korist. Zbunjena sam i nespremna na sve ovo.
Fikreta, budite spremni da Tarceva neće dati 100 % učinak ako je područje zračeno, ali znam jednog gospodina koji je također bio zračen i pije Tarcevu već skoro godinu dana! I naravno, poprilično dobro funkcionira.
Ružice, ništa ne kažeš kako ti je mala? Jel joj bolje? I vi ste se na žalost ufurali u ambulante, bolnice i nalaze skroz....

ruzica44
23.04.2009., 06:38
Kčer se oporavila i krenula je u školu. Udabljala se (mislim vratila izgubljenu kilažu) i sada je dobro.
Barreth, moj suprug je prije dvije godine imao grčeve u torzu, svi simptomi su nalikovali, po meni, na srčani udar. Međutim, to je bio virusni perikarditis. Bio je dosta kritično, ali uspio je.
Nadam se da je tvoj suprug bolje. Dobro je što CRP pada, to je dobar znak.

Barreth i Fikreta, pozdrav. Mislim na vas. Teška je borba, ali iz te kože nikud.
Držite se.

Pixie777
23.04.2009., 09:24
hej, ružice, nađoh te tu :mig:

Znači, moguća je i ta op?
Nadam se da će anest. dati zeleno svjetlo pa da se to riješi, a ne da ovako se bori s apetitom i sl.
Ljubi curetak :)

ruzica44
23.04.2009., 09:33
Pixie, kako si ti??
Povratna pusa tebi od moga curetka, a i od mene!

Pixie777
23.04.2009., 20:26
ružice, ide, polako ali ide. Čekam svoju "mjesečnu prijateljicu" :D pa da mogu na uzv dojki zbog kvržice :rolleyes:

Nisam te vidjela tamo na temi, pa skužila post da si rekla kako si tu.... :mig:

Jel ima kakvih novosti?

5ivy
24.04.2009., 18:52
@ružica44: spominješ da si mužu davala čaj od stolisnika - za kaj se on točno koristi? jel dobar za imunitet ili nešto drugo?

TaInTeD
30.04.2009., 08:58
TaInTeD, najvazniji uzroci iskasljavanja krvi su karcinom bronhija, tuberkuloza, bronhiektazije i embolija pluca. Kad lekari zavrse analizu znaces sta je. Nezahvalno je da bilo ko kod nas pretpostavlja sta bi od toga moglo da bude. Sta god da je samo hrabro i samo napred. Tu smo za tebe. :top:

Ej. Hvala ti. Evo proslo je vec tjdean dana. Doktori su napravili sve moguce pretrage...Nista nam ne govore. Ja se jos nisam uspjela naci s doktorom,ali njoj nista ne govore osim sto ju tu i tamo opet odvedu na neku pretragu.
Danas cu nadam se nesto saznati...
Ali rekla je da je ona bronhoskopija nesto najgore sto je dozivjela. Bol je strasno jaka.
Tnx jos jednom!

TaInTeD
30.04.2009., 09:00
Jordanovac je specijalizirana klinika za plućne bolesti. Pokušaj se strpiti dok ne dobijete konkretne nalaze. Što god je suočiti ćete se s tim i riješavati problem. Samo hrabro i s pozitivnim mislima u glavi!

Ma hvala ti...ali bas sam rekla....svaki dan rade pretrage,a nista ne govore.
Danas idem tamo i ne odlazim bez odgovora.

Ivanicapeca
01.05.2009., 15:12
Ma hvala ti...ali bas sam rekla....svaki dan rade pretrage,a nista ne govore.
Danas idem tamo i ne odlazim bez odgovora.

Nitko ti nikad neće reći ništa ako ne pitaš i nisi dosadan kao uš. Nikako da to ljudi shvate:ne zna:Oni samo odrade svoj posao i ako nema pitanja podrazumijevaju da je sve jasno pa niš i ne govore:o.
Ne odlazi bez odgovora više nikad i ne odlazi u bolnicu bez spiska pitanja koja ćeš postaviti!:top:

larazg
01.05.2009., 16:16
Nitko ti nikad neće reći ništa ako ne pitaš i nisi dosadan kao uš. Nikako da to ljudi shvate:ne zna:Oni samo odrade svoj posao i ako nema pitanja podrazumijevaju da je sve jasno pa niš i ne govore:o.
Ne odlazi bez odgovora više nikad i ne odlazi u bolnicu bez spiska pitanja koja ćeš postaviti!:top:

potpisujem Ivanicupecu :top:
i ne odlazi ako ti nema nešto logičnog objašnjenja.. Nema te bolesti koja se ne može logično objasniti pa i laicima kakvi smo mi medicinski neobrazovani.

metastaza (ako ih ima) također u sebi sadrži stanicu rak-a, stoga ako se ne može naći primarni karcinom ne dajte se zavaravati i da otežu sa početkom terapije.. ako postoji metastaza ili natečeni limfni čvorovi .. neka punktiraju njih i vide koje su stanice raka iz punkcije metastaza.

Jer svaki sat je važan.. što se prije otkrije prije se i započinje sa terapijom, šanse su veće...

Nisam ja bila ovakva u početku.. isto šutila i čekala i čekala ali kada mi se objasnile neke stvari... a ne.. sad inzistiram na odgovorima (kako reče Ivanicapeca)

Svetlana69
09.05.2009., 21:42
Molim vas da li neko ima iskustva sa lekom AVASTIN kada je u pitanju karcinom pluca. Znam da je registrovan i da se primenjuje kod raka debelog creva i da je jos u eksperimentalnoj fazi kada su u pitanju pluca. Na netu sam procitala i dobrih i losih stvari ali se jos dvoumim da li da prihvatim tu terapiju. Molim vas ako neko ima iskustva sa tim da ih podeli sa mnom. Hvala unapred!!!

fikreta
01.06.2009., 22:18
Molim vas ,ako tko ima odgovor za mene

Tata je prije nekih dva tjedna poceo prmuklo govoriti s uobicajenim kasljanjem.dok opce prakse mu je rekla da je to vjerovatno upala grla i dala mu antibiotike za pet dana.govor se popravio za to vrijeme do sada,mada se jos uvijek osjeti promuklost u glasu.danas je isao strucnjaku za uho,grlo ,nos i ovaj mu je rekao da nije upala grla vec da je ,cini se,pukao neki zivac ili glasnica,ne znam kako da se izrazim posto mi je nepoznato sve to.rekao mu je da se opet javi za mjesec,a dok opce prakse mu je preporucila da opet ide na pet-ct.da ponovim,radi se o planocelularnom tumoru,IIIA,desni gornji rezanj.trenutno na tarcevi

ima li tko spoznaja o promuklosti???


hvala

Extreme_Life
02.06.2009., 15:08
ima li tko spoznaja o promuklosti???


Promuklost se javlja kod dosta pacijenata koji su oboleli od raka pluca. To znam 100%, a i znam licno primer (nazalost znam).

fikreta
03.06.2009., 00:07
thx na odgovoru extreme:)

fikreta
17.06.2009., 16:58
Barreth,ruzice i ostali,kako ste..???sta se desava???lijep pozz

Barreth
23.06.2009., 21:00
Barreth,ruzice i ostali,kako ste..???sta se desava???lijep pozz

Draga Fikreta, na žalost, moj je muž izgubio borbu - ne s rakom, već, kako to obično bude - s gnojnom upalom pluća (plućni apsces, vrlo gadna stvar). Otkazalo mu je srce i samo je zauvijek zaspao. A nigdje metastaza, tumor se smanjio .... Organizam od tih silnih terapija oslabi, bolesnici s tumorom pluća su podložni raznim infekcijama koje je teško odmah prepoznati. Uglavnom, nađi si plućni apsces i pročitaj, pazi na simptome - mi smo mislili da je smušenost i dezorjentiranost posljedica metastaza na mozgu pa smo brže-bolje radili CT - međutim, to je bilo od apscesa. Eto, danas je 8 tjedana da fizički nije s nama. Ništa više nije isto. Želim vam oboma puno snage, podrške, dobrih doktora, i jako važno - puuuuuno sreće!

Ivanicapeca
24.06.2009., 06:55
Draga Fikreta, na žalost, moj je muž izgubio borbu - ne s rakom, već, kako to obično bude - s gnojnom upalom pluća (plućni apsces, vrlo gadna stvar). Otkazalo mu je srce i samo je zauvijek zaspao. A nigdje metastaza, tumor se smanjio .... Organizam od tih silnih terapija oslabi, bolesnici s tumorom pluća su podložni raznim infekcijama koje je teško odmah prepoznati. Uglavnom, nađi si plućni apsces i pročitaj, pazi na simptome - mi smo mislili da je smušenost i dezorjentiranost posljedica metastaza na mozgu pa smo brže-bolje radili CT - međutim, to je bilo od apscesa. Eto, danas je 8 tjedana da fizički nije s nama. Ništa više nije isto. Želim vam oboma puno snage, podrške, dobrih doktora, i jako važno - puuuuuno sreće!

Barreth, tako mi je žao:(
Zaista sam mislila kako bi mogao dobiti svoju bitku.
Želim ti mir u srcu.

fikreta
30.06.2009., 23:52
Barreth....moja iskrena sucut..ne znam sta vise reci,nisam to ocekivala:(

ruzica44
01.07.2009., 06:49
Draga Fikreta, na žalost, moj je muž izgubio borbu - ne s rakom, već, kako to obično bude - s gnojnom upalom pluća (plućni apsces, vrlo gadna stvar). Otkazalo mu je srce i samo je zauvijek zaspao. A nigdje metastaza, tumor se smanjio .... Organizam od tih silnih terapija oslabi, bolesnici s tumorom pluća su podložni raznim infekcijama koje je teško odmah prepoznati. Uglavnom, nađi si plućni apsces i pročitaj, pazi na simptome - mi smo mislili da je smušenost i dezorjentiranost posljedica metastaza na mozgu pa smo brže-bolje radili CT - međutim, to je bilo od apscesa. Eto, danas je 8 tjedana da fizički nije s nama. Ništa više nije isto. Želim vam oboma puno snage, podrške, dobrih doktora, i jako važno - puuuuuno sreće!

Barreth, primi moje iskreno sučešće. Tako mi je žao. Znam koliko ste se borili.
Teško mi je naći riječi utjehe, jer znam da ti je sve prebolno.
Šaljem ti veliki zagrljaj.

ruzica44
01.07.2009., 07:38
Čitam redovno sve postove, ali samo čitam.. Toliko je ljudi umrlo, a svi smo imali istu želju i nadali se. Kada pročitam da je netko preminuo, pogodi me kao grom.

Kada je umro tvoj suprug Barreth, uhvatio me opet onaj poznati stari strah.
Moj suprug je dobro, još uvijek, nadam se da će tako i biti, što duže.. Trenutno ide na fizikalnu terapiju i to mu odgovara (biserne kupke, tjelovježba..).Trebao je ići na operaciju žući, jer ima veliki kamen u samom žućovodu, ali kada smo napravili sve nalaze i kada je pozvan na operaciju-on je odustao. Ne znam koliko je to bilo pametno, ali nisam mogla ništa.
Trebao bi ići na Jordanovac na kontrolu, ni to baš ne želi ići više. Mislim da je umoran od svega i da mu je ovako lakše. Umoran je od priča kako mu nije ništa, kako je zdrav, kako je samo psihički bolesnik..kao da je simulirao kacinom! Sve je to tako bez veze...
Pozdrav svima

ruzica44
01.07.2009., 07:40
Fikreta, kako je tvoj tata?

dorja loborska
01.07.2009., 09:42
Barreth primi moju iskrenu sućut.
Tako sam tužna u zadnje vrijeme, gledam ljude oko sebe kako se zamaraju toliko nebitnim stvarima i troše energiju na nepotrebno. Znam da ne razumiju. I svi smo takvi nekad bili.

ruzica44
01.07.2009., 10:36
Barreth primi moju iskrenu sućut.
Tako sam tužna u zadnje vrijeme, gledam ljude oko sebe kako se zamaraju toliko nebitnim stvarima i troše energiju na nepotrebno. Znam da ne razumiju. I svi smo takvi nekad bili.

Istina. Život prolazi u sitničarenju. Tek kad se sučiš sa bolešću, vidiš koliko je toga nevažnog u životu. Što je važno? Samo naši životi, naše zdravlje. Ni kuće,ni auti, ni kriva riječ, ni krivi pogled..

fikreta
01.07.2009., 20:04
Ruzice,potpuno si u pravu kako pises...i ja uglavnom citam i nekada se bojim da cu uci i procitati da jos nekoga nema.nekada izgubim volju da ista napisem da bas sutra ne bude gore.kod nas se desila neka komplikacija sa tarcevom,kontradikcija kod doktorskih misljenja.sve u svemu, jedan ogroman sok i onaj strah od nalaza do nalaza,kontrolnih.uglavnom,nakon dva mj tarceve doktor koji ga je vodio narucio ga je da dode po tarcevu i(obavi je preglede) otpusno pismo.kada je dosao po to,na stolu ga je samo cekalo otpusno pismo.bez doktora.sa zakljuckom da nema tarceve ,da je bolest u progresiji i da on VJERUJE da je otislo na disne organe,da se plucno krilo raspada i nek se javi za tri mjeseca.ono,tek tako...onda su kontaktirali sestru karabatic...ma...desila se neka pomutnja oko nalaza..kada je setra htjela vidjeti tu sliki,slike nije bilo..njen tim je pogledao slike i rekao da se radi o ciscenju...uglavnom..ide vrijeme.

inace,kaze da je ok,iako malaksao,umoran.dosta mu je,kaslja pogotvo.to ga umara.

drzite se

i jos jedan veliki pozdrav za barreth