PDA

View Full Version : Trombocitopenija


gemk
05.12.2007., 19:25
Pozdrav svima,
vadio sam krv prije 6 mjeseci, na nalaze je doktorica rekla da su odlični osim malo povišenog kolesterola i triglicerida, no kakti skroz malo bez razloga za dijelu ili kakvu zabrinutost. mislio sam si sušer, no prije tjedan dana je nalaze pogledala druga doktorica, i samo u čudu gledala, (ja nravno nisam provjeravao rezultate nalaza-glupan znam) i kaže povišeni eritociti ihemoglobin, neki HCT isto povišeno, to neznam kaje, i smanjen broj trombocita. i dobro odem ja ponovno vadit krv, opet odem do prve doktorice (moja doktorica opće prakse) i opet kaže sve dobro, samo malo opet kolesterol povišen, ali opet bez brige, nije potrebna zabrinutost. dobro, ja uzmem nalaze i odem doma, ovaj put se sjetim pogledat (tek doma, da znam), i opet imam snižen broj trombocita čak manji nego prošli put (sad 133, prošli put 148), čak i dole piše trombocitopenija. ona mi niš o tom ni spomenula nije :eek: a eritrociti su mi 5.3, sad ide ono čudno meni, interval koji je kakti normalan na novim nalazima je od 4.43 do 5.47, dok je na starim nalazima inteval od 3.86 do 5.08 :eek: ako bi mi to mogao netko objasnit to bi bilo super. ista stvar sa ostalim: HGB novi interval 138-175, stari 119-157, HCT novi interval 0.415-0.530, stari 0.356-0.470 :eek: a ni neznam kaj je HCT. Uglavnom najviše me zabrinula trombocitopenija jel sam sad malo prošvrljo po netu i skužio da to baš i nije banalno. Ima tko što znanja za podijelit o ovome?

fermina-daza
05.12.2007., 22:27
Pozdrav svima,
Ima tko što znanja za podijelit o ovome?

Nemam znanja, imam iskustvo. Trombocitopenija je moja vjerna pratilja zadnjih 8 do 10 godina. Najčešće oko 130... ali je bilo i 80.

E, sada... ja te ne bih željela plašiti, jer moja trombocitopenija je prateći problem mojih autoimunih boleština. Pa bi bilo dobro da odeš nekom hematologu i napraviš detaljnjije krvne pretrage. No, ako su samo trombociti oko 130, liječnici se oko toga ne zabrinjavaju, barem ne ovi s kojima se ja "družim".

Za utjehu... poznajem osobu koja je imala trombocita - 2 (slovima: dva); onda nakon mjesec dana lijekova 7, pa 13, pa onda "čak" 30. Sada ih, nakon godinu dana liječenja, ima 80. Dijagnoza - samo trombocitopenija (tako mi je barem rekla - nisam vidjela nalaze). Ovo ti navodim kako te ne bi uplašile ove moje boleštine gore.

No, možda smo mi samo trombocitopenični profil ličnosti. Jer, kada sam pitala svoju doktoricu da što mi znače ovi povišeni limfociti, ona mi je odgovorila da ništa, jer da sam ja limfatičan tip... :rofl:

povjetarac
06.12.2007., 10:25
ja sam jedna od onih koja je imala trombocite 0 ( nula ), pa nakon liječenja imunoglobulinima i kortikosteroidima došla do normale...
ništa se ne brini... tvoje je stanje u granicama normale, i zato tvoja doktorica nije reagirala. međutim ukoliko primijetiš tendenciju padanja trombocita, ili crvene točkice po tijelu koje na dodir ne izblijeđuju, hitno se javi hematologu.

gemk
06.12.2007., 12:09
a sad, nebi se složio da je u granicama normale, jer interval na papiru seže od 158-425. i to se ponovilo na obje pretrage u razmaku od 6 mjeseci. mislim, barem da se spomene. a ovo sa drugačijim intervalima za eritrocite i hemoglobin? :confused:
i makar sam nešto čitao na netu, još mi nije potpuno jasno, jel to znači da lakše krvarim i da mi krvarenje dužen traje, odnosno da se ne zgrušnjava dobro krv?

povjetarac
06.12.2007., 12:28
moje je mišljenje da trombociti preko 130 nisu nešto što bi trebalo previše zabrinjavati, naravno ukoliko su ostali nalazi u redu... jer se sjećam kad su mi trombociti prešli 100-tku da su doktori rekli kako stanje više nije zabrinjavajuće... intervali za trombocite su prije par godina bili od 140 - ( ne sjećam se više, jer mi je bila bitna samo početna vrijednost )
ukoliko si toliko zabrinut i smatraš da nešto nije u redu ( osjećaš malaksalost i sl. ) odi kod hematologa i razgovaraj sa njim... svakako nije na odmet :)

ante dumbledore
06.12.2007., 17:07
u pravilu se ne liječe slučajni nalazi već pacijent, dakle ako se ti osjećaš dobro,ako se krvarenje zaustavlja normalno, ako nemaš spontanih krvarenja, onda zbilja nema potrebe za liječenjem "trombocitopenije" jer tj to onda kod tebe fiziološka varijanta. ostali nalazi su ti ovi uredni. HTC je hematokrit i on ti je svojevrsni pokazatelj "punine" krvi, laički rečeno. vjerojatno imaš neku reaktivnu eritrocitozu koja nije uopće zabrinjavajuća. moj ti je savjet prati se,kako ti se tijelo ponaša, ako si zabrinut il se jave neki problemi javi se doktoru odmah, u protivnom za 6 mjeseci ponovi nalaze da vidiš kako stvari stoje

gemk
06.12.2007., 21:29
čitao sma malo o simptomima i prisjetio se da sam imao ove godine nešto krvarenja zubnom mesa, zapravo dosta, mislim na tri mjesta da se pojavilo, u različitim periodima. Ovo me zabrinulo jer se u zadnje vrijeme bavim boksom, a to mi uz ove nalaze baš i nebi bilo pametno, jelda? zna li tko kakav prirodan način za podizanje trombocita? možda onaj med, mislim petrovićev, za krvnu sliku? i pročito sam da bi moglo biti zbog manjka b12 vitamina i folne kiseline. što vi mislite? ja ću otići do doktorice i vidjet što kaže, i ponajprije pitat zašto mi to nije ni spomenula pri čitanju nalaza. pa ću onda vidjet jel idem hematologu ili ću ponovit pretrage nakon nekog roka.

Luena
07.12.2007., 07:48
u pravilu se ne liječe slučajni nalazi već pacijent, dakle ako se ti osjećaš dobro,ako se krvarenje zaustavlja normalno, ako nemaš spontanih krvarenja, onda zbilja nema potrebe za liječenjem "trombocitopenije" jer tj to onda kod tebe fiziološka varijanta. ostali nalazi su ti ovi uredni. HTC je hematokrit i on ti je svojevrsni pokazatelj "punine" krvi, laički rečeno. vjerojatno imaš neku reaktivnu eritrocitozu koja nije uopće zabrinjavajuća. moj ti je savjet prati se,kako ti se tijelo ponaša, ako si zabrinut il se jave neki problemi javi se doktoru odmah, u protivnom za 6 mjeseci ponovi nalaze da vidiš kako stvari stoje

Da bih riječi rekla!

alma_zg
07.12.2007., 12:50
Bok!
Danas su mi stigli nalazi vađenja krvi, i doktorica mi je rekla da imam blago povišeno željezo i blago povišenu jetrenu probu. Poslala me na ultrazvuk abdomena. Da li to znači da imam neku bolest ili? :confused:

ante dumbledore
07.12.2007., 19:05
joj,pa ljudi dajte malo...nije svako odstupanje od referentnih vrijednosti bolest, pitanje je koliko je i željezo i jetrene probe, posebice gama GT,ali i ostale naravno jetrene probe, još bi trebala uradit TIBC i UIBC te feritin naravno sve to samo ako su svi ti nalazi značajno povišeni...

mimi5
07.12.2007., 21:16
Molim vas ako je itko ikada ovo imao da napiše nešto o tome.

lema20
08.12.2007., 09:48
Ja imam trombocitopeniju izmedju ostalih zloćudnih bolesti:(( To ti je manjak trombocita u krvi. Ak te kaj specijalno zanima pitaj.

alma_zg
08.12.2007., 09:54
hm... :ne zna:
hvala na odgovoru!

gemk
09.12.2007., 12:51
zna ko čime se može lagano povećat broj trombocita u krvi? konzumiranjem određenih namirnica ili sl.?

Luena
10.12.2007., 08:48
joj,pa ljudi dajte malo...nije svako odstupanje od referentnih vrijednosti bolest, pitanje je koliko je i željezo i jetrene probe, posebice gama GT,ali i ostale naravno jetrene probe, još bi trebala uradit TIBC i UIBC te feritin naravno sve to samo ako su svi ti nalazi značajno povišeni...

Ah čuj treba trošiti novce.Ispišu uputnicu i brigo moja pređi na drugoga a i ima se osjećaj da se nešto radi.A ovako bi trebalo malo osnovnog medicinskog znanja primjenjivog u praksi te malo upregnuti mozak a to se mnogima ne da-lakše je napisati uputnicu za neku sofisticiraniju pretragu.

Luena
10.12.2007., 08:49
zna ko čime se može lagano povećat broj trombocita u krvi? konzumiranjem određenih namirnica ili sl.?

Pa nema više vojske,kaj ti je pak!

alma_zg
10.12.2007., 11:10
Da se sad počenm zabrinjavati ili? :confused:

=StormRider=
10.12.2007., 11:17
Ma trombocitopenija je najjača blest koju možeš imati, ionako svatko ima neku... ja sam imao problema u adolescentskoj dobi sa curenjem krvi iz nosa, sad je i to prestalo... pazi da si ne odrežeš ruku ili nogu, za ostalo je lako, malo ćeš duže čekat da ti prestane curiti krv, al šta sad... samo se ne zabrinjavaj, jer možeš gore posljedice imati od brige nego od same bolesti.

Moji su na 120, hematolog mi je rekao da ljudi sasvim normalno žive sa 10-30, pa zašto ne bi mogao ja i to je to...

mimi5
10.12.2007., 13:19
Imam je i ja. Znam da je to manjak trombocita u krvi. Zanima me radi čega to nastaje, ja sam došla u bolnicu sa 7 trombocita nakon deset dana bez lijekova i ičega su mi se popeli na 110. Kako bih mogla spriječit da se to ne vrati?

nukac
10.12.2007., 13:30
Cuj, te brojke su samo neke referentne vrijednosti, koje su dobivene statistikom... Nekome je normalno imati trombocite 100, a nekom je to - stanje bolesti. Kao i normalna tjelesna temperatura. Recimo, moja je 35.7. Nekome je 37.

Recimo, moj tata, koji boluje od CML ima trombocita izmedju 8 i 30. A leukocite između 80-170 (normalno je 4.6). Kad mu se željezo digne na 100, svi slavimo...

lema20
10.12.2007., 15:11
Meni doktori rekli da je kao nasljedno, al mi nitko u obitelji to nema niti je imao, barem koliko ja znam. Nije mi jasno kako ti se bez lijekova popeli trombociti,al super za tebe, ako skuzis kak javi da ja znam. Nazalost meni se nece povisiti sami od sebe tak da moram na hospitalizaciju, pa se javim za koji tjedan kad me oporave sa kortikosteroidima. :(

mimi5
13.12.2007., 14:44
Valjda postoji više vrsta trombocitopenije, moja je izgleda autoimuna, ne znaju ni oni od čega se to popelo.

lumbarda
13.12.2007., 18:17
ukratko cu ti reci da se ne plasis ,to ti je problem sa trombocitima

desava se kada se trombociti gube iz cirkulacije brze nego sto mogu biti zamjenjeni iz kostane srzi gdje se oni i stvaraju.

Bolest se moze tretirati .Vjerojatno je tvoj lijecnik izvrsio sve potrebne testove i dao ti da pijes PRONIZON ,to bi se trebalo srediti za mjesec dana uz koristenje lijeka.Potom otidji ponovo svom lijecniku jer moras stalno kontrolirati svoju krvnu sliku radi osilacija koje se desavaju.

moram sad da ti kazem nesto ne da te uplasim vec ohrabrim a to je da se u zivotno opasnim situacijama vrse sa lakocom tranfuzije krvi ili cak mozete ne znam sad kako je to u hrvatskoj "izvaditi slezenu"

moj savjet vam je da pijete lijekove sto vam je dr dao i da unosite sto vise u organizam malina,borovnica (organic neprskanih) i ako mozete priustiti sebi boravak na planini uz stalno koristenje lijekova.

Sve najbolje

RIBICA1
09.10.2008., 08:58
Pozdrav svima! Molim sve koji imaju iskustva o autoimunoj trombocitopenija da mi se pridruže i da razmjenimo iskustva. Kako vam je išlo liječenje, da li je tko i čime uspio izliječiti? Već 1 god od dijagnoze, sada koristimo aloa berry nectar, pa ćemo vidit....

Jessy05
13.10.2008., 23:20
Pozdrav svima! Molim sve koji imaju iskustva o autoimunoj trombocitopenija da mi se pridruže i da razmjenimo iskustva. Kako vam je išlo liječenje, da li je tko i čime uspio izliječiti? Već 1 god od dijagnoze, sada koristimo aloa berry nectar, pa ćemo vidit....

kako ljecite to? naime ja oduvijek imam niske trombocite oko 80-120 ali nemam nikakve simptome tipa teze zgrusavanje krvi, masnice i to....tako da me znaima kakve vi simptome imate?

zločesta
14.10.2008., 11:17
Pozdrav svima! Molim sve koji imaju iskustva o autoimunoj trombocitopenija da mi se pridruže i da razmjenimo iskustva. Kako vam je išlo liječenje, da li je tko i čime uspio izliječiti? Već 1 god od dijagnoze, sada koristimo aloa berry nectar, pa ćemo vidit....

Preboljela sam tu bolest kao jako mala beba tako da se točno ne sjećam...znam da sam se samo jedno jutro probudila sva u modricama i krv mi je tekla iz nosa i ušiju...strašno...eto to su simptomi...i da...trombociti su mi bili na nuli...Čak su mi vadili i koštanu srž jer su sumnjali na leukemiju i svašta nešto...

Što se terapije tiče znam da sam pila puno cikle,borovnice...uz to i adekvatna prehrana...špinat,blitva,hrana s mnogo željeza...ma svašta su mi davali i hvala bogu ozdravila sam...

Ripper :-)
12.12.2008., 22:44
To je neizlječivo, ja od trombocitopenije bolujem 15 godina, prve 3 godine sam stalno bila u bolnici zbog krvarenja, a sada mi je dobro trombociti su 60-100 (to je fenomenalno), kada dodje do prehlade ili neke druge smješe bolesti trombociti postanu 0 i terapija za podizanje trombocita su kortikosteroide (il već kak se to piše), većinu puta to baš i nevrijedi al to je jedino što bi moglo pomoci, svakodnevna preventivna terapija je C vitamin i željezo, to je bolest koja mući cijeli život samo što ima dobrih perioda i loših, treba se pazit od udaraca i prehlada to je najčešće uzrok krize (krvarenja)

baby dino
18.03.2009., 13:37
Zanima me ima li netko bilo kakvih probavnih smetnji, zbog trombocitopenije, ili jel netko možda čuo za takav slučaj...?

Ripper :-)
23.03.2009., 22:05
Moguce su probavne smetnje.

Limun
24.03.2009., 19:48
Mogu samo potvrditi sto je navedeno prije. Prebolio sam ju kada sam imao 15-tak godina, lijecio se u Vinogradskoj i evo narednih 20 godina imam uvijek niske trombocite. U normalnim uvijetima su uvijek 70-80.

A sto se tice zgrusavanja krvi nisam primjetio neke osobite razlike od ostalih ljudi. Probavne smetnje koje imam su uobicajnog karaktera i ne bi ih povezivao sa trombocitopenijom. Treba se hraniti zdravo i kontrolirati se (sto zbog tempa zivota naravno ne radim).

Medjutim, imam dvije kcerkice i pomalo sam zabrinut za njih. Ima li kakvih novih naznaka da li je to nasljedno? Kazu da ne bi trebalo biti, ali opet...

odri
26.03.2009., 16:04
Ludim zbog trombocitopenije od 1987. kada se prvi put pojavila i kada sam hospitalizirana sa 1 trombocita. Odležala sam mjesec dana na hematologiji dok se uz visoke doze kortikosteroida nisu unormalili, ali.... kortikosteroidi dole i trombociti dole. Trajalo je tako godinu dana dok se nisu odlučili za splenektomiju. Nakon operacije koja je izvršena sa 70 mojih plus ne znam ni ja koliko tuđih moji trombociti su procvjetali, uglavnom oko 300 naravno bez terapije. I tako je to trajalo deset godina, ja zaboravila da kortikosteroidi postoje kad ono najednom ponovno ludilo, trombociti 10, ja sva u modricama:confused: Sumnja na akcesornu slezenu što je CT-om i dokazano (da postoji). Situacija je sada takva da se trombociti održavaju u granicama normale sa niskim dozama kortikosteroida (6 mg), ali se isto tako događa da se stropoštaju ničim izazvanii onda povećam malo dozu, pa je opet spustim i tako u krug. Postoji mogućnost uklanjanja i akcesorne slezene i dva sam puta bila u bolnici kako bi izvršili operaciju, ali su oba puta kirurzi odustajali jer su tada trombociti bili u granicama normale. Kad vidim modricu luda sam:mad: Eto to je moja štorija o trombocitima.

nesa
25.02.2010., 21:16
zdravo svima..nesto sam citao na vasoj starnici al nista nepise sto se tice dece.. ovako mala andjela ima 2 god i ima smanjen broj trombocita u krvi oko 40000 alekocita 14000. e sad kolko je to opasno za decu i kako se to leci. bas smo mnogo zabrinuti a i ne upuceni u take bolesti... hvala

Lds
12.04.2010., 21:49
Cuj, te brojke su samo neke referentne vrijednosti, koje su dobivene statistikom... Nekome je normalno imati trombocite 100, a nekom je to - stanje bolesti. Kao i normalna tjelesna temperatura. Recimo, moja je 35.7. Nekome je 37.

Recimo, moj tata, koji boluje od CML ima trombocita izmedju 8 i 30. A leukocite između 80-170 (normalno je 4.6). Kad mu se željezo digne na 100, svi slavimo...

Bok , dali postoji neki nacin da se trombociti podignu (osim kortikosteroida) IMam trenutno 38 ali prije 7 mjeseci su bili 3 pa su mi povecavali i smjenjivali dozu medrola . Pa me zanima da li postoji nesto prirodno . Hvala unaprijed

simfonijazivota
16.10.2010., 23:04
eh...evo nekoga ko sluti da se radi o ovoj bolesti.
Izbacile su mi crvene tačkice po stomaku,kao podlivi mali,kao da me neko izbockao iglicama :D hmmm,a liječim se od pitirijaze rozee...vidjela je ta sva ekipa dokt.oko mene ove tačkice,ali niko ne reče ajd provjeri trombocite,pa da vidimo da slučajno nije...a ja tako sada čačkajući po netu,shvatim da bi zapravo to moglo biti to :(u poned.idem odmah vaditi krv samoinicijativno, a sad mi recite jel neko od vas imao tačkice? ja nemam nikakve druge simptome bolesti bilo koje...osjećam se super,ma extra ! dajte mi malo samopouzdanja do ponedjeljka :/

leeloo27
16.10.2010., 23:35
A jel ti se pojavljuju po tijelu modrice bez ikakvog razloga?

simfonijazivota
17.10.2010., 12:55
A jel ti se pojavljuju po tijelu modrice bez ikakvog razloga?

Nemam draga modrica,samo crveni kao madeži,dva veća možda oko 3mm,ostalo su samo crvene tačkice,kao da me neko izbockao :lol: to traje već nekih mjesec dana. :confused: zbog toga sam radila transaminaze jetre i bile su ok. ali nisam u skorije vrijeme radila općeniti nalaz krvi. zato sutra idem,da i to riješim. mene jedino buni kako niko od dermatologa koje sam posjetila nije posumnjao na to?! ma niko ni nabacio kao moguće,ali sinoć kako sam gledala i čitala o ovome,najprije će biti to. Modrice,nemam,ne niti jednu koja je došla tek tako,jedino one gdje znam da sam se spucala o nešto :D jaaako me strah! ali tješim se općim stanjem,jer se osjećam jako dobro hvala Bogu! eh sad ne znam ...

leeloo27
17.10.2010., 23:30
Ajd držim fige da nije trombocitopenija! :) Iako mislim da bi ti izbijale od nje masnice (tako je barem bilo kod ove jedne cure koju znam i kod legicinog tate).

simfonijazivota
18.10.2010., 08:04
[QUOTE=leeloo27;29549074]Ajd držim fige da nije trombocitopenija! :) Iako mislim da bi ti izbijale od nje masnice (tako je barem bilo kod ove jedne cure koju znam i kod legicinog tate).
Od googla-nja mi nije dpbro,jer te petehije ukazuju na svašta nešto što nije dobro :cry: upravo sad dala krv na analizu...oko 15 h su rezultati uhhhh. nije mi dobro nikako! kad samo pomislim šta sve može da bude....nadam se da će biti ok.javim se danas pozz

leeloo27
18.10.2010., 11:08
Joj ma nemoj guglati, samo se isplašiš bezveze. Tako sam i ja skroz nešto čeprkala po netu, sad sam si sama rekla da neću više. Samo se izbediram.

simfonijazivota
18.10.2010., 18:55
Joj ma nemoj guglati, samo se isplašiš bezveze. Tako sam i ja skroz nešto čeprkala po netu, sad sam si sama rekla da neću više. Samo se izbediram.

Ehh,evo mene :) nalazi krvi potpuno ok! hvala Bogu!!! radjena mi je detaljnija analiza oko trombocita i eto sve ok . neću više tražiti ništa!
ovako sama sebe uplašim,ne mogu normalno da funkcioniram,kao neki ludjak sam dok ne dobijem rezultate! ko ga :Sex: bitno je da sam ja dobro i da je nalaz uredan i ne zanima me više šta će mi se pojaviti po tijelu hvala za podršku! puno mi znači :cheer: veliki pozdrav!:kiss:

gabriela00
27.04.2013., 21:14
a što kad trombociti kontinuirano padaju? prije godinu dana su bili preko 300, prije 6 mj. 270, sad nedavno 240.:ne zna:

tenkedel
28.04.2013., 09:01
koliko je bilo pretraga u tih godinu dana?
tek tada mozemo definirati kontinuitet (tri mjerenja nisu bas pouzdan uzorak i ne treba vas plašiti)....

gabriela00
28.04.2013., 13:05
točno 3.:rofl: ali ako tako nastavi, izgleda da će za godinu dana biti izvan ref. vrijednosti.
što može biti uzrok tome? jel stvarno može biti deficit vitamina b?:ne zna:

hrvoje dr.
28.04.2013., 18:55
a što kad trombociti kontinuirano padaju? prije godinu dana su bili preko 300, prije 6 mj. 270, sad nedavno 240.:ne zna:
Ja nevidim u čemu je problem,normalna varijacija nalaza,zapravo vidim ,ali kad bih pisao o tome,mnogi bi se našli uvrijeđeni.