View Full Version : JMBG - kako je to zaboga riješeno vani?
Ajde, molim vas vi iz dijaspore, EU, skandinavske zemlje, SAD prije svega, kako je JMBG riješen tamo. Ne mogu vjerovati koji su to nesposobnjakovići ovdje, imaju cijeli državni sustav baziran na JMBG i onda ga proglase tajnim, i sve se počne raspadati. Umjesto starog JMBG-a uvest će neki novi, ali još ne znaju kakav?! A nove osobne se upravo počeli izdavati?!
Dakle, kako to vani funkcionira? Zar je i u EU tako? Da li se to prepisuje europski model, što bi bilo OK, ili se smišlja neki vlastiti koji će opet trebati jednog dana prilagođavati EU?
Zar ne bi bio dovoljan jedan jedini broj po osobi za sve, zdravtveno, poreze, vozačku, putovnicu...?
Neka budu tajni podaci koji se kriju iza toga, i dostupni samo onome kome trebaju biti, ali skrivati broj je glupost. Matični broj tvrtke, koja sigurno ima više poslovnih tajni od jednog građanina je i dalje svima dostupan.
I molim odgovor na ovo: Po čemu će se ljudi sada JEDNOZNAČNO identificirati?
Što se tiče dosadašnjeg JMBG-a on je fakat glupo složen. Imaš 13 znamenki, a ako se u istom danu rodi više od 999 djece ne mogu višku dati jedinstveni broj jer je za takvu situaciju predviđeno samo 3 broja! Sa samo 8 brojeva možeš imati 99.999.999 Hrvata lijepo pobrojano. Od stoljeća sedmog, ako treba.
I čemu datum rođenja u JMBG, to jest privatni podatak, a obično se nalazi u svim dokumentima u kojima se nalazi i JMBG.
Ame®icano
12.01.2003., 09:08
U USofA ekvivalent JMBG-u je Social Security broj. Preko njega rjesavas svoje statuse sa drzavom. Mnoge druge institucije (zdravstvena osiguranja, banke, bolnice) pokusavaju da koriste taj broj za svoje baze podataka jer broj je unikatan, ali ga nisi duzan nikome dati.
Kako je rijeseno? Ne znam na sto mislis, pa pitaj sto te konkretno zanima?
Da li je taj broj vidljiv na identifikaciji koju nosiš sobom? Kako dokazuješ svoj identitet u banci? Koliko brojeva ima taj broj, da li su to redni brojevi ili imaju neku strukturu (ugrađen datum rođenja, spol...)?
Ame®icano
12.01.2003., 09:19
SS broj nije vidljiv ni na jednom dokumentu, osim rodnom listu. Dobije se na plavoj kartici na kojoj stoji samo ime i prezime i devet brojeva (XXX-XX-XXXX). Nisam se interesirao sto znace brojevi, ali mislim da ima neke veze sa drzavom u kojoj je izdana. Provjericu. Za vise informacija, pogledaj link (http://www.ssa.gov/).
Na koji način dokazuješ svoj identitet u banci, kad prelaziš granicu, u bolnici? Koje dokumente moraš imati sa sobom?
Ame®icano
12.01.2003., 09:42
Aha, to te interesira... Okay. :D
Recimo dosao si legalno u US. Na osnovu ulazne vize dobije SS broj koji je osnova za sve ostalo. Recimo trazis posao, i poslodavac ce ti traziti SS broj jer preko tog broja drzava vodi podatke o tebi (porezi, kriminalni rekordi i sl.). Taj broj dalje firma nema pravo distribuirati. Za zdravstveno osiguranje dobijas poseban broj (obicno kartica). Neka osiguranja traze i SS broj pod izgovorom pracenja zdravstvenog rekorda, ali je tvoja volja hoces li dati ili ne. Za izdavanje vozacke dozvole, koja je ujedno i osobna karta ti je potreban SS broj (nisam 100% siguran), ali oni imaju svoj sistem podataka. U banci identitet dokazujes vozackom/osobnom kartom.
Kada trazis pasos treba ti SS broj, jer pasose izdaje drzava. Pri prelasku u Canadu ili Mexico nije potreban pasos, vec samo vozacka/osobna, dok je za djecu dovoljan rodni list (ako su US drzavljani). Pri putovanju u ostale zemlje koristis pasos, koji je zvanicni dokument, ujedno i tvoja identifikacija.
Koje dokumente nosim uza se? Pozeljno vozacka/osobna. Ako ne krsis zakon, ni to ti nije potrebno. :D
Ame®icano
12.01.2003., 09:46
Update za vozacku dozvolu. Nije potreban SS broj iz razloga sto mnogi stranci traze vozacku pri dolasku u US. U tom slucaju ti trebaju samo dva zvanicna dokumenta sa slikom, drzava nije vazna (kod mene je i mjesecna tramvajska prosla :D).
Vozačka = osobna, a osobnu kao mi nemaju, zar ne? A što je s Amerikancima koji iz nekog razloga nikad ne dobiju vozačku? Sorry na davljenju, ali baš me zanima. Poznavanje prirode i društva je moj omiljeni predmet. :)
Ame®icano
12.01.2003., 09:55
Ako ne zelis voziti ili iz nekog razloga ne mozes dobiti vozacku, onda dobijes osobnu kartu. Vozaci ne moraju imati posebne karte, jer je vozacka ujedno i osobna.
Pitanja su na mjestu, prema tome, nastavi "daviti". :D
Mislim da smo prilično dobro upoznali SAD, thanks, a sad bi bilo lijepo da se javi netko iz EU. Posebno iz Skandinavije i Švedske, jer sam čuo da oni to imaju najpametnije riješeno.
Ame®icano
12.01.2003., 10:01
Nema problema, ako sto treba, slobodno pitaj.
Nije problem samo u JMBG-u nego je problem što je cijeli sistem baziran na jednom jedinom broju, a nitko nije htjeo ili možda mogao da neke stvari popravi odmah i da se rastereti taj JMBG nego neka ide dok ide.
Nevjerujem da su HR građani spremni na te stvari oko tajni identitea, bitno da se ima kuna drugo manje više, a brinut će se o tom ili sličnom problemu kad dođe do istog. E ove rječi su dovele do svega ovog što se danas događa i što će se događati ubuduće.
el_mariachi
12.01.2003., 11:11
U Svedskoj vrijedi ovako:
JMBG je 10 cifara...AKo je jedna osoba rodjena 25. VII.1975 prvih sest cifara ce biti...
750725-XXXX. ( Neka je cijeli JMBG 740725- 6543)
Ostale 4 cifre se dijele na dva dijela: broj rodjenja (654) i kontrolni broj 3.
Broj rodjenja je neki broj izmedju 000 i 999. Kombiniranjem prvih 5 cifara i broja rodjenja moze se dobiti jedinstveni broj i ne moze doci do zabuna. Prije je bilo logike za biranje prve dvije cifre (65) (po oblastima recimo ) ali danas je to cisto random funkcija. Treci broj u broju rodjenja (4) oznacava spol osobe. Ako je paran onda se radi o zenskom , neparan o muskom.
Zadnji broj (3) je tzv kontrolni broj koji kontrolira da li su pogresne cifre rodjenja (prvih 6) i broj rodjenja(3) dobro izabrani.
Kad se dodje u neku instituciju niko te ne pita ime vec se trazi ovaj broj. Ziro racun u nekim bankama je upravo ovaj broj jer se e moze dodijeliti drugim osobama. Broj naravno stoji na svim dokumentima i ne moze se zloupotrebiti osim ako ta druga osoba ne ukrade i osobnu i jos neke kodove. Naravno broj stoji i na osobnoj koje su trenutno u zamjeni zbog Schengenskog dogovora.
Funkcionira perfektno.
Da li u Švedskoj vozačke, putovnice, zdravstvene iskaznice i štedne knjižice imaju taj JMBG broj na sebi?
el_mariachi
12.01.2003., 12:05
Da.
Ako neko voli matematiku mogu objasniti kako se nalazi kontrolni broj :D
Znači da je skidanje JMBG-a s osobne iskaznice najobičnija formalnost (ako sam dobro razumio, oni skidaju JMBG sa osobnih, zar ne?), kad je JMBG i dalje lako vidljiv sa svih tih ostalih dokumenata. Da li Šveđani planiraju ukinuti JMBG sa tih ostalih dokumenata? (Pitam tek pedantnosti radi, mislim da nisu toliko glupi)
el_mariachi
12.01.2003., 12:21
Broj je vidljiv i niko ne pravi od toga big deal. Sve je smjesteno u bazu podataka i sada ovisno kojoj instituciji pripadas imas dostup o nekim informacijama. Recimo banka moze vidjeti da li dugujes drugim bankama, policija ima veci pristup, moze se vidjeti gdje si zivio ma cijeli tvoj zivot se moze saznati. Zvuci kao 1984. ali tako funkcionira. Broj se ne misli ukidati ( koliko ja znam) i sad kab bi bio referendum siguran sam da bi velika vecina bila protiv ukidanja JMBG-a na ovaj nacin. Ovako vec funkcionira ( sa malim izmjenama ) vise od 50 g.
Sad se gubim do crkve ali ako imas pitanja slobodno pitaj odgovaran za neki sat.
A jesmo li mi Šveđani i imamo li mi njihov mentalitet, oni imaju socijalizam koliko znam, ali taj socijalizam je bolji od mnogih demokracija u svijetu, imaju velikih problema sa motalitetom i zato je toliko naših za vrijeme rata otišlo tamo,bilo primljeno i nasaljeavali su ih na tim područijima gdje nemaju svojih ljudi.
Dakle nije u pitanju da će se JMBG ukinuti nego da se nevidi a I NE TREBA DA SE VIDI.
Zašto ako me zaustavi policija i (i protiv ovog sam)legitimiše me uzme osobnu i odmah vidi jmbg koji može da upamti a na kraju i sve drugo. A dakako sa bar code nemože odmah da vidi sve niti da me kontrolira ako želi JMBG da vidi mora da zove centralu što se bilježi i znači manipulacije su sveden na minimum, jer najmanje dvije osobe+1 znaju da je netko provijerio nečiju osobnu i nečiji JMBG u tom i tom vremenu. Naravno to vrijedi i za banke i sve druge institucije koje se sad sigurno podsmijavaju ako čitaju ove stvari gdje postoje oni koji su za JMBG i koji su protiv istog. A naravno oni koju su za automatski olakšavaju bankama,raznim poduzećima,i tko zna komu da lakše imaju u vidu svoje potrošače.
A te gluposti kad treba nešto da se otvori i traže JMBG po novom sistemu moraš nosit osobnu, putovnisu itdd, neka mi netko kaže kad nisu tražili domovnicu,ponekad putovnicu i još neznam ni ja što uz staru osobnu sa JMBG. Znači imali JMG ili ne na osobnoj hvata nam se isto ali bar 5% njih će znati manje koga provjeravaju i sa kim rade a to automatski znači više poštovanja jer nemaš pojma koga legitimišeš ni sa kim pričaš niti imaš pravo sa tom osobom potupati kako želiš jer neznaš točno o kome se radi dok nevidiš JMBG a kao što neki rekoše ime i prezime ne govore ništa, i što bi to falilo da na engleskom piše ispod HR jezika o podacima itd na osobnoj, pa to je samo jedan veliki plus a ne minus. Zašto su ljudi tako kratkovidni po nekim pitanjima. To samo može donijeti bolje nikad gore jer je i to način otvaranja prema svijetu pa neka neka jedan amer ili englez znaju da NAME znači ime na HR itdd, i sad je to negativno što će englezi znati pojedine riječi na hr.
A neka se nitko ne boji jer za 200 ili 300 godina neće postojati ni 10% današnjih kultura ili jezika pa tako ni pojedinih naroda koji se zovu tako i tako. A onaj tko zna mislit ,svjestan je da budućnost nemože preživjeti bez jedinstava, kako komunikacije ,standarda, pravila itdd..Ali ovo je ipak daleko mi imamo primarni problem prvo da riješimo.
I na kraju malo šale , bilo bi lijepo kad bi u HR uveli tablice ili žigove sa JMBG pa bi svatko imao isti načelu ,onda nas policija nebi maltretirala i zaustavljala nego bi nas slikala kamerama kao auta kad prolaze kroz crveno i onda nas obrađivai.
Ljudi jesu stoka i životinje ali ipak mi smo na višem stupnju od istih jer postajemo brojevi a brijevi se lako pišu i brišu pa tako i ljudi postaju samo broj na papiru koji može svatko da piše i briše.
Zvuči li ovo lijepo ili očajno. Dakako kako za koga.
Znači sve koji ste za ove brojeve, vas mogu 10 000 da stave na papir 10 000 JMBG i onda kažu žrtvovat ćemo toliko ovih toliko ovih brojeva da bi na kraju dobili ovo ili pak moraju reći ,toliko ljudi ćemo žrtvovati što zvuči mnogo opasnije nego 10 000 brojeva, a ovo vrijedi za kojekave ankete i istraživanja.
:flop: :confused: :s
Bilo bi dobro da ovdje ostanemo fokusirani na tuđa rješenja. Diskusija o JMBG-u, da ili ne i zašto, je ovdje (http://www.teme.org/showthread.php?s=&threadid=2836).
GoodOne
12.01.2003., 14:34
el_mariachi kaže:
U Svedskoj vrijedi ovako:
JMBG je 10 cifara...AKo je jedna osoba rodjena 25. VII.1975 prvih sest cifara ce biti...
750725-XXXX. ( Neka je cijeli JMBG 740725- 6543)
Ostale 4 cifre se dijele na dva dijela: broj rodjenja (654) i kontrolni broj 3.
Broj rodjenja je neki broj izmedju 000 i 999. Kombiniranjem prvih 5 cifara i broja rodjenja moze se dobiti jedinstveni broj i ne moze doci do zabuna. Prije je bilo logike za biranje prve dvije cifre (65) (po oblastima recimo ) ali danas je to cisto random funkcija. Treci broj u broju rodjenja (4) oznacava spol osobe. Ako je paran onda se radi o zenskom , neparan o muskom.
Zadnji broj (3) je tzv kontrolni broj koji kontrolira da li su pogresne cifre rodjenja (prvih 6) i broj rodjenja(3) dobro izabrani.
Kad se dodje u neku instituciju niko te ne pita ime vec se trazi ovaj broj. Ziro racun u nekim bankama je upravo ovaj broj jer se e moze dodijeliti drugim osobama. Broj naravno stoji na svim dokumentima i ne moze se zloupotrebiti osim ako ta druga osoba ne ukrade i osobnu i jos neke kodove. Naravno broj stoji i na osobnoj koje su trenutno u zamjeni zbog Schengenskog dogovora.
Funkcionira perfektno.
To znaci da se u Svedskoj nikada ne rodi vise od 1000 djece u jednom danu? :)
Btw, kako znate da li je osoba jako stara ili jako mlada? Vjerojatno imate zivih ljudi koji su rodjeni 189X i ti brojevi su zauzeti, ne? :) Ovo je sala mala, ali tek toliko da vidite da nas JMBG nije ni tako bedasto slozen.
Mad Nomad
12.01.2003., 15:21
U Kanadi je to slozeno kao u SAD-u. SIN kartica (Social Insurance Number) sluzi samo za komunikaciju s drzavom (porez itd), a za sve ostale potrebe imas vozacku dozvolu. Nikome nisi duzan (obavezan) dati SIN number osim drzavi i svojem poslodavcu.
JMBG bi trebao biti tajan i trebao bi se takodjer koristiti samo u komunikaciji s drzavom. Za sve ostale potrebe osobna iskaznica/vozacka dozvola trebala bi biti dovoljna. Ono sto bi onu kokos u banci trebalo zanimati je samo moj identitet. Da li je neupitan – true/false. Nista drugo.
el_mariachi
12.01.2003., 15:46
Fancy: Svedi su ti malo kurve...Nikad nisu bili neutralni mada tako zvuci...Hitler je gazio preko Svedske da bi se tukao s Norvezanima. U vrijeme hladnog rata su sve informacije davate Amerima ...Tajna policija je napravila spiskove o nepodobnosti gradjanina....Ma znas to je za drugu pricu...
GoodOne: AKo cifra izgleda ovako 740725- 6543 odmah vidis kad je ta osoba rodjena..(74) . Teoretski gledano nek se puno djece rodi isti dan...Svi ce imati isti pocetak isti pocetak 740725 ali zadnje 4 cifre ce im se razlikovati. Sa te 4 cifre mozes napraviti 10 000 kombinacina (10^4) a ne 1000.
U Svedskoj se ne radja puno djece tako da ova cifra od 10 000 nece zasigurno trebati da se mjenja jos puno godina.
Mad Nomad kaže:
U Kanadi je to slozeno kao u SAD-u. SIN kartica (Social Insurance Number) sluzi samo za komunikaciju s drzavom (porez itd), a za sve ostale potrebe imas vozacku dozvolu. Nikome nisi duzan (obavezan) dati SIN number osim drzavi i svojem poslodavcu.
JMBG bi trebao biti tajan i trebao bi se takodjer koristiti samo u komunikaciji s drzavom. Za sve ostale potrebe osobna iskaznica/vozacka dozvola trebala bi biti dovoljna. Ono sto bi onu kokos u banci trebalo zanimati je samo moj identitet. Da li je neupitan – true/false. Nista drugo.
Izgleda da su naše banke mnogo bolje nego Američke a Hrvatski narod sami lopovi i lopovčine.
A to znači što bolje moraš označit istoga da nebi nešto napravio kako netrba jer taj pokvareni prevarantski Hrvatski narod mora da se legitimiše zbog lopovluka na svakom koraku i svatko mora znati znati priča li sa višim ili manjim lopovom a da ne govorimo o bankama i drugim stvarima.
Ljudi nisu ni svjesni koji se demokratski pojmovi kriju iza ovih stvari, ali kao što rekoh nespremni smo za ovo nespremni i polupismeni da bi razumjeli svu težinu i poslijedice ovih pitanja.
I na kraju da dodam, neka netko kaže sad nakon svih ovih postova i na politici i ovdije da HR narod nije lopovski narod.
Kulturnom čovjeku u kulturnoj državi treba vozačka da otvori konto u banci ili nešto drugo dok u HR svaki hrvat mora imati aktovku sa 2 KG dokumenata da dokaže svoj identitet.
Svi se kunu u HR državu i stavljaju desnicu te životima na markovom trgu brane tekovine domovinskog rata, a sa ovim ja za JMG na osobnoj ukopavaju sami sebe i prodaju se stranim ulagačima za šaku kuna, a to je kroz davanje i gaća sa sebe samo da dokažeš da si Marko Marković HR Državljanin i da nema ni jednog drugog i nakon svega te na kraju odbiju kao tražioca krede. hehehehe.(ovo je samo primjer.)
SRAMOTA, još jedan dokaz koliko nismo svjesni svoje nesvijesti.
el_mariachi
12.01.2003., 16:43
Uz jutarnju kavu procitah clanak u novinama o Schengenskom sporazumu... Nije mi jasno kako kako ce osobe bez JMBG-a moci putovati unutar tih granica i obracati se bankama u drugim drzavama. :confused:
Da li se u hrvatskoj ikada desila kradja identiteta,kao sto se masovno desava u USA.Tu je ssn tajni ali usprkos tome se desavaju razno razne pizdarije.U HR bikada nisam cula da se tako nesto desilo,a bilo bi tako lako.
Rita kaže:
Da li se u hrvatskoj ikada desila kradja identiteta,kao sto se masovno desava u USA.Tu je ssn tajni ali usprkos tome se desavaju razno razne pizdarije.U HR bikada nisam cula da se tako nesto desilo,a bilo bi tako lako.
Ne identiteta ali podaci su se zlorabili samo da znaš koliko a da ne spominjem kako su neki podizali krede na tuđa imena a da ti ljudi nemaju pojam itdd da ne brojim dalje ima svašata i u HR samo se treba malo informirati.
el_mariachi
12.01.2003., 20:04
Citao sam jedanput o slucaju kad je postar donosio "pemziju" iz Njemacke...Muz je valjda radio u Njemackoj pa umro pa mu zena dobijala. I umre i ona jednog dana i postar nastavi donositi a sin ga je uvijek docekivao sa rakicom a za to vrijeme bi skocio i izvadio materin prst iz frizidera jer je jadnica bila nepismena i prislonuo bi ga uz papir ( umjesto potpisa).
placebo
12.01.2003., 20:31
"Slovenija je zadržala JMBG, a Bugarska ga je, upravo zbog mirovinske reforme, uvela. JMBG imaju, primjerice, i Švedska i Finska. "
Ame®icano
12.01.2003., 20:55
by Rita
Da li se u hrvatskoj ikada desila kradja identiteta,kao sto se masovno desava u USA. Take it easy, Rita. Cini mi se da to malo prenapuhujes. MAsovno definitivno nije odgovarajuca rijec. Naravno, desavaju se slucajevi kradje, ali se takodje mnogo lakse otkriju. I na kraju, recimo da neko ukrade tvoj identitet, je li tesko dokazati da ti neki dokument u stvari nisi potpisala?
GoodOne
12.01.2003., 22:52
el_mariachi kaže:
GoodOne: AKo cifra izgleda ovako 740725- 6543 odmah vidis kad je ta osoba rodjena..(74) . Teoretski gledano nek se puno djece rodi isti dan...Svi ce imati isti pocetak isti pocetak 740725 ali zadnje 4 cifre ce im se razlikovati. Sa te 4 cifre mozes napraviti 10 000 kombinacina (10^4) a ne 1000.
U Svedskoj se ne radja puno djece tako da ova cifra od 10 000 nece zasigurno trebati da se mjenja jos puno godina.
Nisam bas htio cjepidlaciti, ali kad vec povlacis... Ako cifra izgleda ovako: 990725-6543 reci mi koje je godine rodjena (bez da gledas doticnu osobu ili njezinu fotografiju), 1999 ili 1899?
Drugo, onaj drugi dio, zadnje cetiri cifre, ona zadnja znamenka je kontrolna i ovisi o prvih devet tako da za broj osoba ostanu samo tri mjesta, ne cetiri, znaci u jednom danu tisucu osoba. Slicno kao kod naseg jmbg-a, on ima 13 znamenki, ali zadnja je kontrolna i izracunava se na osnovu prvih 12.
Vecina Europskih zemalja nema JMBG.
Septembar
12.01.2003., 23:05
el_mariachi kaže:
Teoretski gledano nek se puno djece rodi isti dan...Svi ce imati isti pocetak isti pocetak 740725 ali zadnje 4 cifre ce im se razlikovati. Sa te 4 cifre mozes napraviti 10 000 kombinacina (10^4) a ne 1000.
wrong!
10-ta cifra je FUNKCIJA predhodnih 9, tak da su imas samo 3 cifre za identifikaciju
medjutim 1000 je sasma dovoljno, jer se u svedskoj prosjecno radja 250 djece dnevno (npr maximum prosle godine je bio par dana u aprilu c:a 330 dnevno)
po meni ovaj sistem funkcionira perfektno
ime, adresu, ma nist si nemoras ni znat, dovoljan je licni broj koji
u principu uopce nije tajan
ak odes u centar poreznih vlasti, imas dostup registru svih stanovnika, sa adresama i licnim brojevima, te poreznim prijavama (prihodi)
sve je javno! od prvog komsije pa do predsednika drzave :p
zloupotrebe vjerojatno ima, tu se puno fura na "postenje", ali svi vazniji sistemi imaju dodatne check points
svi ID dokumenti imaju sliku i broj. a zanimljivo je da ne postoji obavezna osobna, neg dovoljno je imat vozacku ili pasos. a ak to nemas, tek onda ides vaditi u banci ili posti neku drugu iskaznicu
el_mariachi
12.01.2003., 23:34
Sept: 10-ta cifra je kombinacija prvih 10 i je kontrolni broj ali moze se pojaviti u 10 razlicitih kombinacija i racuna se sa modulom 10 ( cro broj se racuna sa modulom 13 ).
Vise o tome (http://www.rsv.se/broschyrer/704/70407.html)
Americano,pa kak se ne zloupotrebljava.Pa nedavno je bilo na telki,koliko ljudi je prevareno.Uhvatili su cijeli lanac kriminalaca koji su zloupotrebljavali ssn.Meni se desilo da kad sam dosla u banku sa svojim ssn,rekli su mi da nije ispravan jer vec jedna druga osoba ima racun u istoj toj banci sa mojim brojem.Poslje se rascistilo ali to se desava.Zasto kazu da pazis na svoj ssn i da ga ne dajes u javnost?
Sada se sve vise pojednostavljuje birokracija ,bankarski sustavi i samim tim se olaksavaju razno razna kriminalna djela.Recimo ,u mojoj firmi se desilo da je banka dobila nalog ,preko telefona(navodno osobe iz firme)i faxom nalog za transfer poprilicne sume sa naseg racuna na drugi(kasnije se ispostavilo da je proslo 5 razno raznih racuna u tri drzave,izvan USA).Zena je bila nova na poslu i nije bilo sefice u blizini i prosljedila transfer.Mi smo ostali bez love (poslje su nam nadoknadili jer je bila bankina greska ),i nismo saznali di je ta lova zavrsila.Jos se istrazuje.
Poanta je u tome da se smanjuje kontrola,sa pojednostavljenjem naseg zivota.Kupuje se preko interneta,nasi podaci kolaju okolo naokolo.Bankarske usluge su se prebacile na online,mozemo transferirat lovu kak nam se sprdne,placat racune itd.Svaki puta ukucas svoj ssn i broj CC.Malo sam zabrinuta oko svega toga;)
greyhawk
13.01.2003., 01:37
Rita kaže:
U Hrvatskoj se to nemre ni desit kad te svugdje traze sto cuda papira uz vec postojecu osobnu. U USA mozes prakticki sve napravit preko telefona samo im kazes broj socijalnog, nije ni cudo kaj se kradu identiteti. Da znas odredjene informacije od susjeda fino nazoves banku, sredis si loan i kupis novi suv a susjed otplaciva hehe :D :D :D
Ame®icano
13.01.2003., 02:49
by Rita
Meni se desilo da kad sam dosla u banku sa svojim ssn,rekli su mi da nije ispravan jer vec jedna druga osoba ima racun u istoj toj banci sa mojim brojem.
Bas se tebi desilo? A kasnije se rascistilo. Da znas da me zanima kako. Kao prvo, banke uopste ne moraju imati tvoj SSN, da bi imala racun kod njih. Drugo je ssto mnoge banke nastoje da dobiju tvoj broj, jer je unikatan. I ta osoba, koja je koristila tvoj broj, kao nema prijavljenu adresu. Nesto sam skeptican...
A organizirani kriminal postoji i bavi se takvim aktivnostima. Medjutim, ako su i dosli do tvoga SSN-a, onda se to desilo najvjerovatnije tvojom greskom.
by greyhawk
Da znas odredjene informacije od susjeda fino nazoves banku, sredis si loan i kupis novi suv a susjed otplaciva hehe :D :D :D
E pa nije bas sve tako lako sa samim SSN-om, jer kao takav je skoro pa neupotrebljiv. Potrebno je mnogo vise informacija da bi mogao odradjivati poslove. Organizirani kriminal, upravo zato sto je organiziran podrazumijeva aktivnosti na raznim poljima da bi se sve informacije slozile i bile upotrebljive. Protiv takvih slucajeva malo sto mozes uciniti. Ne vjerujem da ti kao jedinka mozes ista uciniti kada bih ti dao svoj SSN, ako nemas sistem i organizaciju ljudi na odgovarajucim mjestima.
Jos jednom, banke ne moraju znati vase SSN brojeve niti ste po zakonu duzni da ih date. Plus k tome, kada vam zatraze SSN i vi odbijete da date , ne smiju vas tretirati nimalo drugacije od onih koji im ih daju.
leoneta
13.01.2003., 03:29
ista stvar se meni desila, ukrali sve podatke, SSN, puno ime i prezime, adresu. Vjerujem da se liste sa podacima prodaju od strane mutnih firmi, sumljam da firma sa kojom sam potpisala za mobitel servis je prodala moje podatke.
Amerikano, u kojoj ti zemlji zivis ? Ne treba ti SSN za otvaranje bankovnog racuna ???? Naravno da ti treba !!!!
Nemres potipsati za novu long-distance kompaniju bez toga, kamoli bankovni racun. U USA se sve vise tolerira skrivanje SSN, zato sto su krade masovne. Kad sam otisla kod murjaka prijaviti kradu "identiteta" rekli su mi da je to svakodnevna i mnogobrojna pojava.
I dali mi buklet, da se ne idepresiram :D
leoneta
13.01.2003., 03:41
ti nemas pojma o cemu govoris, koliko dugo si ti u USA, dva tjedna?
Obavezan si dati SSN u mnogobrojnim situacijama, i nemozes nikoga okrivljavati za nepaznju.
Jel tebi tvoja zena popunjava paire i otvatra racune, dok ti solis pamet na ovom forumu. :D
Ja sam jako skepticna u vezi tvoje informiranosti, ti koji najmanje znas o temi si se raspisao kao lud ... kako tipicno :D
Ame®icano
13.01.2003., 03:44
Leoneta, ti koja si u Kanadi par godina, znas o Americi vise od mene, koji sam tu deset i kusur godina. OK, mozda je tako. Medjutim, ako ti dajes svoj SSN telefonskoj kompaniji, onda mi to govori prilicno mnogo o tvome poznavanju americkih zakona. Ja uporno govorim da niko osim drzave i poslodavca nema pravo znati tvoj SSN. Medjutim, ako vec dajes svoj SSN bez obzira na posljedice koje su ti vjerovatno poznate, onda nemoj druge kriviti ako ti se dogode lose stvari.
Ne, za otvaranje bankovnog racuna ti nije potreban SSN, vec samo osobna karta. Oni ti broj mogu traziti, ali ti nisi duzna da im ga das. Ne u Americi. Mozda u Kanadi nije tako, ali ja ne govorim o Kanadi.
A bas me zanima na koji nacin se desilo da ti ukradu broj SSN-a, ako im ga nisi sama ponudila? I ukrali ti ime i prezime? Kako se sada zoves? :D
leoneta
13.01.2003., 03:52
ja nikad nisam zivjela u Kanadi, zivim oko 10 godina u Californiji.
U velikom gradu, dok ti zivis u nekoj pripizdini u MidWestu, kaj ne?
I nemoj meni soliti pamet, zato kaj ja vidim tvoj nivo, neznas ama bas nista o tematici, i napuhavas se ovdje.
splicanka
13.01.2003., 06:54
Americano, u Kaliforniji je stvarno potreban tvoj SSN number da bi otvorijo bankovni racun. Vremena se mjenjaju, a pogotovo od September 11. Sada ti treba i SSN za dobiti vozacku, a cak i onda traze odobrenje od INS-a da bi ti je izdali i pitaju te specificno zasto ti treba vozacka. Ovo ti govorim iz osobnog iskustva. A za identity teft, ima ih jako puno samo sta ti mozda i ne znas da se netko koristi sa tvojim imenom. Ako izvuces svoj kredit history MOZDA se negdje pojavi, osim naravno ako su uzeli tvoj broj bankovnog racuna. I ovo znam sigurno jer jedna moja kolegica sa faksa uopce nije znala da se netko koristi sa njenim identity dok je nije nazvao neki inspector i rekao joj. Najveci problem sa identity teft je da ces kasnije uvijek i svugdje imati problema kod otvaranja racuna, dobivanja kreditnih kartica i slicno, jer ljudi nisu sigurni jesi li to ti. A da ne govorim o ciscenju svog credit reporta. To je posebna prica kad se moras naganjati sa creditnim kompanijama da ti nesto izbrisu jer to nisi ti napravio nego faca koja se predstavljala kao ti, pa im moras dokazivati identity, pa se stalno vrtis u krug.
Inace, zivila sam u razlicitim djelovima Amerike. U Kentuckiju ti ne treba INS odobrenje, ali ti treba SSN za banku. U Floridi dobijes vozacku odma. Ne sjecam se kako je bilo za banku.
Amerika je velika, a svaka state ima svoje individualne zakone, tako da generalizirati nesto za cijelu ameriku nema nikakvog smisla.
Miroslav
13.01.2003., 07:02
If a business or other enterprise asks you for your Social Security number, you can refuse to give it to them. However, that may mean doing without the purchase or service for which your number was requested. For example, utility companies and other services ask for your Social Security number, but do not need it; they can do a credit check or identify their customers by alternative means.
Giving your number is voluntary even when you are asked for the number directly. If requested, you should ask:
why your number is needed;
how your number will be used;
what happens if you refuse; and
what law requires you to give your number.
The answers to these questions can help you decide if you want to give your Social Security number. The decision is yours.
http://www.ssa.gov/pubs/10002.html
:rolleyes:
Ame®icano
13.01.2003., 14:48
by splicanka
Americano, u Kaliforniji je stvarno potreban tvoj SSN number da bi otvorijo bankovni racun. Vremena se mjenjaju, a pogotovo od September 11. Sada ti treba i SSN za dobiti vozacku, a cak i onda traze odobrenje od INS-a da bi ti je izdali i pitaju te specificno zasto ti treba vozacka.
Miroslav ti je vec stavio link na website SSA-a. Obrati paznju na ovaj dio:
Giving your number is voluntary even when you are asked for the number directly.
Daljnja bjasnjenja nisu potrebna.
Gandalf
13.01.2003., 15:52
Vidim da su se mnogi koncentrirali na visoko razvijene zemlje stila Amerike, Kanade, Svedske, medjutim nisam nikog vidio da se pozove na nase najblize susjede. Ja vec godinama zivim u Italiji i mogu vam iskreno reci da iako se smatraju zapadnom zemljom i dio EU i bla, bla, bla, mnoge stvari su gore organizirane nego u Hrvatskoj. Uvijek, volim reci kako smatram da su Talijani maheri za komplikacije u birokraciji i sl. A jos k tome govori i cinjenica da na jugu Italije nezaposlenost je veca nego u Hrv. 23%!!!
No, dobro.
Mnogo Europskih zemalja imaju slicno ili isto rjesenje a u Italiji je rijeseno evo ovako: svaka osoba ima tzv. codice fiscale koji je kombinacija slova i brojki. Tako npr. gosp. Giovanni Rossi rodjen 15. 3. 1960., postaje RSSGNN60M15H501O. Da razjasnim malo: od 16 znakova, 9 su slova i 7 su brojke. Tri slova za prezime, tri slova za ime, dva broja za godinu rodjenja, jedno slovo za mjesec rodjenja, dva broja za dan rodjenja, slovo za spol i tri broja za mjesto rodjenja. 16. znak je malo kompliciranije izracunati a bazira se na prvih 15. Tu bih mogao napisati jos pola stranice ali
drzim se teme. Dakle ovo je broj koje si koristi u fiskalne svrhe, dakle placanje poreza, zdravstveno osiguranje, osiguranje opcenito, bankovni racuni i sl., medjutim niti u jednom dokumentu identifikacije nije indiciran. Za to postoji posebna kartica, velicine kreditne kartice na kojoj jednostavno pise ime, prezime, datum i mjesto rodjenja i fiskalni kod. Tako da u slucaju legitimacije, pokaze se osobna iskaznica ali se ne moze provjeriti porezno stanje ili stanje na bankovnom racunu. Ovo nije savrseno rjesenje jer je u 2002. g. bilo preko 20000 prijava o duplikatu fiskalnog koda i vrlo su cesti slucajevi "kradje identiteta". Medjutim, tako je kako je i stvar u globalu funkcionira.
Ne znam u cemu je sva ta pompa oko JMBG-a. On ne bi trebao "nestati", samo biti izbrisan sa identifikacijskih dokumenata. A svaki gradjanin bi onda trebao imati karticu poput ove koja posebno sluzi za prezentiranje JMBG-a iliti fiskalnog koda. Koliko sam shvatio u Americi je ista stvar.
Dante kaže:
Zar ne bi bio dovoljan jedan jedini broj po osobi za sve, zdravtveno, poreze, vozačku, putovnicu...?
jedan univerzalni broj ce biti u buducnosti uveden: svi cemo dobiti lijepe male cipove s jedinstvenim bar-kodom pod kozu (lijeva podlaktica) ;) za sada su ti cipovi preveliki i sistem nije razradjen, ali preliminarna istrazivanja misljanja pokazuju da bi se to ljudima svidjelo...
inace, u Francuskoj imam NSS (numéro de sécurité sociale).
Dante kaže:
Na koji način dokazuješ svoj identitet u banci, kad prelaziš granicu, u bolnici? Koje dokumente moraš imati sa sobom?
- u banci pokazem ili bankvnu iskaznicu (papiric na kojem pise broj racuna, potpisala bankarusa) ili svoju CB (carte bancaire).
- kad prelazim granicu imam putovnicu. najcesce me nitko nista ne pita.
- u bolnici imam carte vitale (magnetska kartica sa podacima o osiguranju i slicno)
- nemam pojma koje dokumente moram imati sa sobom. ja uvijek imam putovnicu jer mi je u njoj zaljepljen titre de séjour (dozvola za boravak). i imam svoju iskaznicu sa faxa jer na nju dobivam popuste :)
- NSS mi pise na izvatku za placu, mislim da je broj i u catre vitale i u iskaznici od faxa.
Americano,ja kad sam sredjivala papire i dobila novi ssn,netko prije mene je vec taj broj koristio.Sredilo se tako da sam otisla u ured koji mi je izdao broj i oni su nazvali banku.Eto,pa ti ne vjeruj.
Sta cu se ja s tobom prepucavat,pa ipak si ti tu 10 godina a ja samo 2.BTW,svaka drzava ima druge zakone i ja u Coloradu nisam mogla izvadit vozacku prije nego sto sam dobila ssn.U nekim drzavama doneses svoj pasos iz bilo koje zemlje svijeta i daju ti vozacki.Daj se skuliraj malo:rolleyes:
Ame®icano
13.01.2003., 19:38
by Rita
BTW,svaka drzava ima druge zakone i ja u Coloradu nisam mogla izvadit vozacku prije nego sto sam dobila ssn.
Mogla si, samo sto to nisi znala. I tacno je da svaka drzava ima svoje zakone. Pa da vidimo sto kaze u zakonu Colorado State:
Colorado Revised Statutes 42-2-107 and 42-2-302 require applicants for a Colorado driver license, instruction permit or identification card to submit proof of age, identity and name, as the Department may require. The proof must be the original document, an amended original document or a true copy certified by the issuing agency.
A pod ovim linkom (http://www.mv.state.co.us/faqdrli.html) pogledaj tacku 1 i pazljivo procitaj sto pise pod brojem 6. A onda mi reci da se skuliram. :D
leoneta
13.01.2003., 19:49
Po zakonu nemoras nista u ovoj zemlji, nemoras dati SSN, ali neces ni otvoriti racun, ni potpisati za novu long-distance ...
A volio bih znati(to sam pitao i na politici) Tko to briše JMBG i da ga više nema?? Očemu se to prepirete, JMBG se samo briše tj nevidljiv je na nekim dokumentima a postoji i postojat će i dalje..
A koliko li su gluposti namljelo, čast Americanu i još pojedincima, a ovo drugo se samo može vidjeti koliko neupućenost može izazvati problema kod mase.
zhabotinsky
13.01.2003., 21:18
Osobno misljenje alert! -- bez SSN-a je moguce otvoriti bankovni racun u USA (doduse prije ili kasnije ce banka na ovaj ili onaj nacin, najcesce preko IRS-a, doci do tog broja samo sto ce ga nazvati Tax ID), posebno u manjim privatnim bankama ili bankama u malim sveucilisnim gradovima gdje svake godine gomila freshmana otvori racune. Nikoga tko donosi novac u banku da otvori racun banka nece odbiti.
ID je naravno vozacka dozvola ili, ako osoba ne vozi, postoji i ID kartica (tzv. "liquor ID") kojeg isto izdaje Dept of Motor Vehicles. Kad se ide u DMV, identitet se ne dokazuje SSN-om nego je potrebno skupiti odredjen broj bodova, sest ako se dobro sjecam. Npr. validni pasos (bilo koje zemlje) vrijedi dva boda, svaka kreditna kartica jedan bod, racun za struju, kabel, plin... vrijedi jedan bod itd itd...
zhabotinsky
13.01.2003., 21:22
BTW, osnovna razlika izmedju SAD i Hrvatske nije toliko u postojanju ili nepostojanju "jedinstvenog identifikatora", vec u nepostojanju obavezne prijave mjesta boravka. U Hrvatskoj je nakon svakog seljenja obaveza otici u MUP i prijaviti se (u odredjenom zakonskom roku). Ta obaveza ne postoji u SAD jer je nespojiva s Ustavom SAD-a.
placebo
13.01.2003., 21:37
zhabotinsky kaže:
ID je naravno vozacka dozvola ili, ako osoba ne vozi, postoji i ID kartica (tzv. "liquor ID") kojeg isto izdaje Dept of Motor Vehicles. Kad se ide u DMV, identitet se ne dokazuje SSN-om nego je potrebno skupiti odredjen broj bodova, sest ako se dobro sjecam. Npr. validni pasos (bilo koje zemlje) vrijedi dva boda, svaka kreditna kartica jedan bod, racun za struju, kabel, plin... vrijedi jedan bod itd itd...
Meni ovo zvuči užasno komplicirano... i diskriminirajuće.. a kako onda do kartice dolaze npr. beskućnici?
el_mariachi
13.01.2003., 22:10
Jel postoje drzave u EZ s cijim se osobnima ( bez putovnica) moze putovati unutar cijelog Schengenskog podrucja. Molim pouzdane odgovore a ne nagadjanja.
I ako postoje jel na njima stoji JMBG ?
zhabotinsky
13.01.2003., 23:03
placebo kaže:
Meni ovo zvuči užasno komplicirano... i diskriminirajuće.. a kako onda do kartice dolaze npr. beskućnici?
Koje kartice? ID-a? I nije uopce komplicirano. Ako negdje stanujes, onda na tu adresu valjda dobivas i racune i bankovne izvode. Sto se tice beskucnika, oni bas i ne haju za ID. Vjeruj mi.
leoneta
14.01.2003., 00:54
"Prije rata nismo imali nista, a onda su dosli Nemci i unistili sve."
:D :D :D :D
Racun u banci mozes otvoriti bez ssn ,ali ja nisam mogla izvadit vozacku.Mozda da sam se posvadjala sa pol ureda tamo ,mozda ali jednostavno mi je nisu dali.Kaj sad?I nisu mi priznali hrvatsku niti internacionalnu vozacku nego sam je morala ponovno polagat.(to nema veze sa temom ali ipak)
PA svatko ,i beskucnik moze otic u postu i platit P.O.Box
Ne trebaas imat fizicku adresu.
leoneta
14.01.2003., 01:26
ja u CA nisam mogla otvoriti racun u banci, i to ne u nekoj malickoj vec Bank of America, bez SSN, nis ovdje nemozes bez SSN.
Usput receno i mene su natjerali polagati ovdje ponovo, pismeni sam prosla iz prve, ali vozacki tri puta, navodno sam prebrzo vozila. :D :D
Balkanka neodgojena:D:DJa nisam stala onak do kraja na STOP ali je rekla zenska da se jako sigurno osjeca dok ju vozim pa me pustila.KO ce stajat 3 sek:rolleyes:
JA sam otvorila racun u banci ovdje jos davno prije nego sto sam namjeravala zivjet tu,ali trebala sam imat nekoga kome ce dolazit moji statmenti.Sto im je ipak bila neka garancija valjda.
Gandalf
14.01.2003., 09:40
placebo kaže:
Zvuci komplicirano, ali proces dobivanja broja je trivijalan. Odes u "Comune" i normalno ako imas dokumente ciste, komad papira sa codice fiscale dobijes u roku 5 minuta. Karticu ti posalju na adresu gdje si prijavljen. Zvuci mi logicno da stranci u nekoj zemlji moraju prijaviti mjesto boravka i eventualno seljenje.
Gandalf
14.01.2003., 09:46
el_mariachi kaže:
Jel postoje drzave u EZ s cijim se osobnima ( bez putovnica) moze putovati unutar cijelog Schengenskog podrucja. Molim pouzdane odgovore a ne nagadjanja.
I ako postoje jel na njima stoji JMBG ?
Dakle, od sporazuma pitaj boga kojeg (imaju ih milijun) iz godine pitaj boga koje (kasno 20. stoljece) drzavljani EU mogu slobodno putovati sa osobnom iskaznicom unutar Schengenske zone. Cak stovise, npr. Talijani mogu sa osobnom uci u Sloveniju, Madjarsku, Hrvatsku, Cesku, Poljsku itd.
Dakle putovnica nije neophodna.
Nadalje, kao sto sam prije rekao niti na jednom talijanskom identifikacijskom dokumentu nema JMBG-a. U to sam siguran, a pretpostavljam da isto vrijedi za druge zemlje EU jer bi trebali imati uskladjene zakone. O tome neka se jave oni koji zive u drugim zemljama EU.
Putnik92
14.01.2003., 10:58
luca kaže:
- u banci pokazem ili bankvnu iskaznicu (papiric na kojem pise broj racuna, potpisala bankarusa) ili svoju CB (carte bancaire)... Ne djeluje bas ohrabrujuce ako prihvacaju karticu kao sredstvo identifikacije, jer bih onda mogao ja doci u banku s tvojom karticom (i perikom na glavi, ako ti je ime ocito zensko).
Putnik92 kaže:
Ne djeluje bas ohrabrujuce ako prihvacaju karticu kao sredstvo identifikacije, jer bih onda mogao ja doci u banku s tvojom karticom (i perikom na glavi, ako ti je ime ocito zensko).
kako ne, djeluje super ohrabrujuce lopovima :D
nikad nisam dizala novce izvan "svoje" banke a tamo me znaju sve cinovnice i moja bankarusa ("Boooonjouuurrr!!! çaaaaa vaaaaa?" :D cak me pitaju za pokuse, kako sam provela praznike itd.... sve zivo znaju). da odem negdje drugdje vjerojatno bi trazili neki ID. iako, neki dan je moja mam i jednom ducanu placala sa svojom karticom (jedna od onih koja se potpisuje a ne ukucava pin) i ja pitam da li treba neka ID, frajer na kasi kaze "ne, sigurno je sve ok" :) tako ako znas imitirati potpis i simpatican si ljudima na kasi.... :eek:
Mozes trazit od banke da ti na kartici napisu da kad god je koristis moras pokazat ID.ZNaci,odostraga se ne potpises nego pise da vrijedi samo uz ID.Ipak neka sigurnost.
ma iskreno, mislim da me nema tko opljacti (iz stana u garazu, iz auta u lab i tako svaki dan, ljude ni ne vidim :D ): jedino ako mi ukradu pin kad kupujem preko neta...
SIN broj (Social Insurance Number) koji dolazi na bijloj kartici je ono sto je JMBG u Hrvatskoj.
Broj te identificira kao jedinstvenu osobu u Kanadi. Netko je rekao da za otvaranje bankovnog racuna SIN broj nije potreban. Zapravo i nije, no ako itko zeli zatraziti kredit od banke za automobil, kucu, kreditnu karticu ili bilo sto drugo, SIN broj je obvezatan. Ujedno SIN broj se moze zastititi kroz kreditne udruge. Moj primjer je zanimljiv. Izgubio sam novcanik na aerodromu. U njemu su bile sve moje bankovne i kreditne kartica kao i vozacka dozvola i zdravstvena kartica. Posto bilo koja osoba koja pronadje moj novcanik moze da aplicira za kredit u moje ime, na primjer kreditnu karticu, jer vec ima moja podatke sa dokumenata, raspitao sam se sto uciniti. Moj SIN broj je zasticen. Imao sam opciju da dobijem novi SIN broj ili da zastitim stari. Posto sa novim brojem moram promijeniti apsolutno SVE, od informacije u banci do zdravstvene kartice, odlucio sam se za zastitu. Bilo tko tko aplicira za bilo sto, od najobicnije pozajmce od banke do kredita za kucu, mora proci provjeru identiteta. Mozda malo duze traje, no u svakjom slucaju osjecam se sigurnije nego ostatak populacije sa SIN karticom bez zastite.
Ujedno po doalsku u Kanadu, svatko dobije SIN broj. Obvezatan je za imati.
Phil Lynott
14.01.2003., 18:20
GoodOne kaže:
To znaci da se u Svedskoj nikada ne rodi vise od 1000 djece u jednom danu? :)
Svedska ima 8miliona ljudi. Radjanje 1000 djece u jednom danu znacilo bi porast stanovnistva of 360000 godisnje iliti 4.5%. To nema ni Indija.
leoneta
14.01.2003., 19:15
nisam sigurna da je pitanje Balkana, i nisam prekrsila ni jedno pravilo, vec sam vozila preko 25m/h, sto je izazvalo paniku u autu. Koliko znam moras voziti do 35m/h po ulici. Kad sam fljuknula prvi puta, mali kinez koji je bio iz DMW mi je pricao da su sve zene losi vozaci i poceo panicariti od prve sekunde ...:D
Mr Spiker
14.01.2003., 20:07
Hmmm, meni se cini da je to dobro rijeseno u NZ/Australiji.
Sve sto postoji je manje-vise Tax file number, nekih 6-7 znamenki. Ovaj broj bitan je uglavnom samo Taxation uredu, jer sve sto njih zanima ikada o vasem zivotu, jel'te, je da ste platili porez.
Ako vam bilo tko onda trazi taj broj (a vi ga ne morate dati) je u vezi s taxom. A ako ga vec ne date, fair-enough, lupne vam onda ta financijska institucija taxu po najvecoj stopi poreza i mirna bosna. Ako vas to nije briga opet fair-enough, a ako hocete taj komad love nazad onda to prikazete u povratku poreza i opet OK.
Sto se tice ostalih institucija, banka vam valjda svima dadne broj racuna, pa hvala bogu, opet imate kakav broj da im date ako vas pitaju, RTA vam dadne broj vozacke dozvole (opet njihov broj), Medicare vam dadne iskaznicu s njihovim brojevnim sustavom (ovo samo za Australiju jer u NZ nema nikakve zdravstvene zastite pa koga briga za kakve brojeve).
Najgore je proci inicijalne identifikacije kod svake institucije ponaosob, jednom kada ovo prodjete onda uglavnom (kod banaka a i kod ostalih) dobijete customer number (i to ne morate ako necete), koji vam je onda glavna identifikacija preko telfona, najcesce kod telefonskog bankinga uza taj customer number ako ukucate i PIN, automatski ste se identificirali i dalje mozete sto hocete. Ustvari da uopce dodjete do customer services representativa, najcesce ste vec prosli onaj interactive voice response gdje ste ste vec ukucali customer number i PIN pa ste se onda vec identificirali i kraj. Ili eventualno, direktno kazete customer number i onda telefonsku password, moze i tako, opet drugacije za svaku instituciju.
Sto se tice inicijalne identifikacije postoji sistem bodova gdje vam svaki dokument donosi odredjeni broj bodova, pa onda morate skupiti onoliko bodova koliko vam ta institucija trazi.
Moram priznati da nekada ovo moze biti komplicirano, pogotovo ako nemate vozacku, pasos ili medicare carticu, ako imate 2 ili sva tri od ovih dokumenata onda ste na konju.
I gdje su sada tu problemi? Ja ih ne vidim nigdje, niti ih imam.
Naravno, as a paramount, od svacijeg je interesa ponaosob da svoje podatke drzi u tajnosti i tako je sam sebi najbolja zastita.
GoodOne
14.01.2003., 21:18
Phil Lynott kaže:
Svedska ima 8miliona ljudi. Radjanje 1000 djece u jednom danu znacilo bi porast stanovnistva of 360000 godisnje iliti 4.5%. To nema ni Indija.
Koliko ih umre u toku godine?
greyhawk
15.01.2003., 03:05
Americano, ne mogu vjerovati da si mogao biti u usa tolike godine a da nikom nisi dao ssn. Taj broj zaista treba dati na mnogim mjestima, to je ustvari osnovni oblik identifikacije. Da bi dobio vozacku sigurno moras dati ssn, vozacka ne bi mogla biti identifikacijski dokument da nije vezana uz ssn. Naravno ne moraju svi kojima pokazujes vozacku znati tvoj ssn, ali kad vide tvoju vozacku pretpostavljaju da ga imas jer drugacije je ne bi dobio. Osim toga, kao sto kazes jedino ga moras dati drzavi, pa dmv (department of motor vehicles) je drzavna ustanova zar ne?
greyhawk
15.01.2003., 03:07
leoneta kaže:
"Prije rata nismo imali nista, a onda su dosli Nemci i unistili sve."
:D :D :D :D
LOL :D
Ame®icano
15.01.2003., 03:41
greyhawk, SSN jeste osnovni oblik identifikacije prema drzavi, ali ne prema ostalim ustanovama. SSN prvenstveno sluzi kao tax ID i po americkim drzavnim zakonima je predvidjen da se koristi jedino u te svrhe. DMV je State ustanova koja se ne bavi porezima i taksama. Da si spomenuo Secretary of State (SOC), to bi bila druga stvar. Nekada je SOC obavljao posao danasnjeg DMV-a, tako da je SSN bio prihvatan kao jedan od vidova identifikacije. U nekim drzavama SOC jos uvijek nije odijeljen od DMV-a.
Na ovom linku (http://www.michigan.gov/documents/DE40_032001_20459_7.pdf) (PDF format) imas primjer sto je potrebno da bi dobio vozacku dozvolu u Michiganu.
Dalje, mnoge strane vozacke dozvole nisu vazece u Americi, tako da stranci imaju mogucnost da je dobiju uz vrlo malu naknadu. Stranci nemaju SSN, ali vozaku mogu dobiti na osnovu dokumenata maticne drzave.
Davanje SSN-a svim ustanovama koje ga traze govori o nepoznavanju americkih zakona i propisa. Samim tim sto kazu "social security is required" ne znaci da si duzan da im ga pokazes na tacni.
ne mogu vjerovati da si mogao biti u usa tolike godine a da nikom nisi dao ssn. Nigdje nisam rekao da svoj SSN nisam davao. ITMOF, davao ga jesam ustanovama koje su provjerene i koje ga nece zloupotrijebiti. Minijaturne telefonske kompanije, pa i one velike, banke bez obzira na velicinu, nemaju sto da rade s mojim SSN-om, tako da ne moraju da ga znaju. One koje ga traze, to cine zbog jedinstvenosti samoga broja, a cak i zbog moguce prodaje, upravo onako kako to cine oglasivacke kompanije sa tvojom kucnom adresom ili e-mail kompanije sa tvojim mailom.
FYI, ako si vlasnik nekretnina, onda je kreditor trazio SSN. Pitanje je zasto? Ne zato sto moraju da ga znaju zbog njih samih, nego zbog poreza koje oni trebaju uplatiti drzavi u tvoje ime. Medjutim, postoji opcija kada ti sam placas svoje poreze osobno, a ne kroz "payment" za kredit. U tome slucaju, kreditori ne moraju da znaju tvoj SSN.
Ako ima pravnih pitanja, vrlo rado cu svima pomoci. Pa i leoneti, koja misli da ako zna napisati nekoliko recenica na gramaticki losem engleskom, da je popila svu pamet ovog svijeta. :D Mozda i jeste. Na slamku. Tik-Tak.
Mad Nomad
15.01.2003., 05:02
FANCY kaže:
Kulturnom čovjeku u kulturnoj državi treba vozačka da otvori konto u banci
U stvari, potrebne su dvije isprave, a ne jedna da se otvori racun u banci. Hrvatska putovnica moze biti jedna. :-)
Mad Nomad
15.01.2003., 05:17
Ame®icano kaže:
Ne, za otvaranje bankovnog racuna ti nije potreban SSN, vec samo osobna karta. Oni ti broj mogu traziti, ali ti nisi duzna da im ga das. Ne u Americi. Mozda u Kanadi nije tako, ali ja ne govorim o Kanadi.
Kanadske banke ne traze Social Insurance Number da bi covjek mogao otvoriti racun. To je sigurno. Isto tako, kod kupovine mobilnog telefona, prodavac te pita sve i svasta i na vecinu upita nisi duzan dati odgovor. Ako sam ponudis neke podatke koje ih se ne ticu, ah, greska. Kako kazu nasi stari:" Ako se ovca da sisati - onda je sisaj." :)
Ame®icano
15.01.2003., 05:31
Ko o cemu, nomad o ovcama. :D
Mad, nekima ni crtanje ne pomaze. Mozda da pokusamo animaciju? Nesto kao Tik-Tak. :D
Ovo sto si napisao, potpisujem. US i Kanada imaju vrlo slicne osnove zakona. Najgore je sto tako jednostavne stvari nase ovce rado zakompliciraju. :D Tik-Tak.
leoneta
15.01.2003., 08:25
naravno da nemoras dati SSN nikome, ali kako ce ti provjeriti kredit, ne pise svakom tko je i sto je na celu.
Ame®icano
15.01.2003., 15:14
by leoneta
naravno da nemoras dati SSN nikome, ali kako ce ti provjeriti kredit, ne pise svakom tko je i sto je na celu.
Vec sam objasnio ranije, samo sto ti ne citas. Uostalom, provjeru kreditne istorije ti njima platis da ucine, sto opet znaci da je mozes provjeriti i sama. Plus, kreditna istorije se moze provjeriti i be SSN-a. Naravno to je malo kompliciranije, ali ne dajes SSN.
Gandalf
15.01.2003., 17:32
E sad ste se nasli polemizirati i vrijedjati oko stvari koje apsolutno nemaju nikakve veze s temom. Mislim da ste se svi toliko odnarodili i sad Amerika ovo, Kanada ono, bla, bla, bla, bla. Dajte umjesto rasprave treba li SSN dati nekome ili ne, (a od 300 milijuna ljudi sigurno ima onih koji SSN nece nikad nikome dati, jer ga nemaju, tako da je uzaludno generalizirati), davajte prijedloge kako to treba rijesiti u zemlji koju smo svi mi napustili u potrazi za boljim zivotom. Nije da ce nase misljenje promjeniti puno, ali ako polemiziramo, drzimo se bitnoga, a ne ono ja zivim u gradu sa 2 milijuna ljudi i jasem konja, pa si ti seljak iz tog i tog razloga, ili jer ne zivis u gradu koji ima 12 milijuna ljudi.
Ajde malo inteligencije i sofisticiranosti, a nemojte sramotiti hrvatski narod u svijetu. ;)
Ame®icano
15.01.2003., 18:27
Gandalf, do ovoga ne bi doslo da su kod nekih ima nesto kulture. Svoje misljenje sam dao na pocektu topika, sto je rezultiralo da me se naziva pogrdnim imenima i vrijedja. To se obicno desava kada nedostaje argumenata, na sto sam na neki nacin bio spreman.
Na pitanje da li JMBG treba da bude na osobnog karti, odgovaram sa cvrstim NE, jer je u nasem sistemu previse onih koji ga mogu zloupotrijebiti. Inace, mislim da su ljudima dovoljna dva osnovna vida identifikacije, osobna/vozacka dozvola i pasos.
djidjimidji
15.01.2003., 22:46
Dante kaže:
Što se tiče dosadašnjeg JMBG-a on je fakat glupo složen. Imaš 13 znamenki, a ako se u istom danu rodi više od 999 djece ne mogu višku dati jedinstveni broj jer je za takvu situaciju predviđeno samo 3 broja! Sa samo 8 brojeva možeš imati 99.999.999 Hrvata lijepo pobrojano. Od stoljeća sedmog, ako treba.
Samo jedna mala ispravka. Prije 3 znamenke (od kojih je 0-499 za muškarce, a 500-999 za žene), su još dvije znamenke koje su ovisne o općini rođenja. Dakle - maksimum koji nas JMBG podnosi je po 500 muške i 500 ženske djece istoga dana u jednoj općini, a ne u cijeloj državi! Ali oprez, JMBG je nastao u SFRJ tako da dvije znamenke za općinu doduše omogućuju Hrvatskoj baratanje s ukupno 100 općina, ali su tada za neke datume moguće podudarnosti JMBG-a s nekim drugim državama iz bivše SFRJ.
Gandalf
15.01.2003., 23:49
Nisam se ja Americano obracao tebi, ali bez uvrede das se lagano vuci za nos. To sto pojedinci peru sudje i ciste ulice gradova Amerike i Kanade i sad se tu prse da su netko i nesto, ne znaci da se moras spustati na njihov nivo.
No, dobro ne zelim ici dalje, a svi vi ako zelite vidjeti novosti u vezi buduceg (ne)postojanja idite na www.vecernji-list.hr
Navodno kako sam cuo da od 1.1. se dijele nove osobne iskaznice, po europskim standardima (uuu, bas schic) i da njima nema JMBG-a. To je po mom misljenju potpuno ok, ali recimo u zdravstvenim, mirovinskim i inim institucijama gradjani se jos uvijek vode prema JMBG-u. Mislim ipak da nema smisla sada kompletno sve preokretati naglavacke samo zato da bi se imalo nesto za raditi. Stvar funkcionira, JMBG ili SSN ili kaj znam koja skracenica je normalna stvar svake zemlje i mora postojati.
A, sada, ajmo sve na Galge zato sto ga zele maknuti s pojedinih dokumenata. Bullshit.
Kod nas, u Bosni, JMBG se piše arapskim brojevima i nema nikakvih problema. :D
Ame®icano kaže:
...mogu zloupotrijebiti...
U Švedskoj se taj broj trpa na sve strane i nisam ćuo da se zloupotrebljava. Ništa bez šare na papiru.
Ame®icano
16.01.2003., 06:50
Greven, oni koji ne znaju da se zastite, a neki ne da ne znaju, nego ne zele, onda neka placaju za svoje greske. Pravila postoje i oni koji ih ignoriraju, neka ne krive druge. Najlakse je reci, ukraden mi broj kartice ili identitet, dok im to isto prakticno nudis da ukradu. Jos onda kazes... nisam znao!!! :D
I arapski brojevi su zakon. :D
amer,sad su ih ovi tu proucili i svi znaju arapske brojeve.Pazi da te netko ne cuje da brojis na arapski,mogao bi imat problema,kak se ono zove home security sistem,kad susjedi spijuniraju jedni druge?;)
Slazem se da sami moramo vodit racuna o svojoj sigurnosti ali i ovi tu ti bas ne pomazu oko toga.Traze taj ssn na sve strane,prodaju tvoje podatke ,...Fakat da bi se zastitio i izborio svoja prava moras proucit sve zive zakone i ne smijes nikome vjerovat kad te traze ssn.
Ame®icano
16.01.2003., 07:11
Mislis na "Neighborhood Watch"? To je nekad, dok nije bilo alarmnih sistema radilo bolje nego sada, kada svi samo gledaju svoja posla i nije ih briga ni za koga. Doduse i danas postoji, stalno ga reklamiraju, ali ne vidim da ima nekog boljeg efekta od savremenih alarma... osim ako su u stvarno dobrim odnosima sa susjedima. Medjutim, ako su ti susjedi dobri, onda nema potrebe ni za placanjem tog programa. :D
Ame®icano
16.01.2003., 07:24
A u vezi SSN-a, ne trazim da vjerujes meni, ali bar zaviri u zakone, bar je preko interneta lako, a i knjiznice su im odlicne. Skoditi ti sigurno nece.
Istina, svi danas pokusavaju da iskamce SSN bez obzira imaju li pravo na to ili ne. Pravo imaju i ako im ga dobrovoljno das oni zakon prekrsili nisu. Leoneta kaze da nije mogla da promjeni telefonsku kompaniju bez davanja SSN-a. Vjerujem da su joj broj trazili i uslovili pruzanje servisa ako ne pristane. Takodje vjerujem da im nije objasnila da po zakonu ona ne mora da im taj isti broj kaze.
Takodje kaze da nemam pojma o cemu govorim. Medjutim, ona ne zna da sam djelimicni vlasnik/partner jedne male "long distance" telefonske kompanije. Ko zeli detaljnije informacije, mogu mu ih pruziti preko PM-a. Mi takodje trazimo SSN kao potvrdu identifikacije, ali na istome ne insistiramo ako naidjemo na negodovanje.
Opet kazem, ne morate vjerovati niti u jednu rijec koju napisem, ali napisano nece nikome odmoci, vec naprotiv. Zao mi je da leoneta takvo sto ne moze da shvati, ali mlada je, naucice. :D
greyhawk
21.01.2003., 01:07
Amerikano, znaci onda ilegalni imigranti mogu otvorit racun u banci i dobit vozacku jer se mogu pravit pametni pa reci "ne zelim vam dat ssn"?? A mogu li dobiti i posao tako da poslodavcu kazu "ja cu sam placat porez, ne treba vama moj ssn"??
Sad mi nis nije jasno :confused: :confused:
Ame®icano
21.01.2003., 05:44
grayhawk, bio sam vise nego jasan kada sam rekao da se SSN mora dati poslodavcu zbog placanja poreza. Racun u bankama mogu imati svi koji imaju vazece dokumente bilo koje zemlje, pa tako i ilegalni imigranti. Ako si pogledao link o potrebnim dokumentima za Michigan, koji sam postavio ranije, mogao si vidjeti da za dobijanje vozacke dozvole SSN nije potreban.
E sada, postavlja se pitanje, sto ta Amerika cini kad je moguce svakome da dobije dozvolu? Oni jednostavno krecu od cinjenice da su ilegalci takodje ljudi i da imaju pravo da zive. Oni koju su uspjeli da udju u zemlju, nece imati nikakvih problema dok god se ne bave nezakonitim radnjama. Iako je to apsurd, jer ako su ilegalno usli u zemlju, vec su ucinili ilegalnu radnju, to je jednostavno tako. Evo jos jedan primjer. Vecina ilegalnih ne zna engleski, ali im Amerika omogucuje besplatne skole engleskog, gdje je dovoljno da samo upisu ime i nekakve druge podatke. Interesantno?
Danas sam naime promijenuo osiguranje za automobile. I pita mene zenska koji mi je SSN, da bi mi provjerila "driving record", koji direktno utice na cijenu osiguranja. I pitam je ja, "moram li to dati", a ona kaze da ne moram ali ce uzeti vise vremena dok me ne provjere. Da bih joj skratio muke, rekao sam joj broj poena koje imam na svome imenu i nakon toga sam dobio certifikate.
Naravno, osiguranje ce preko moga imena i broja vozacke dozvole lako provjeriti da li sam rekao istinu, tako da mi nisu pravili nikakve smetnje zbog nedavanja SSN-a.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.