PDA

View Full Version : Pohano meseko


kaduljica
31.12.2007., 16:48
upravo se spremam raditi pohanu piletinu i zanima me da li netko ima recept za super fino pohano, da nije tvrdo, nego baš onak kak treba :D

Lavica02
31.12.2007., 17:03
ja ju prije pohanja stavim u mlijeko s vegetom da malo odstoji ... onda mi je baš njam
moja šogorica je stavi u mineralnu i baš je bila odlična

kaduljica
31.12.2007., 17:14
ma ja sam totalni tutlek kaj se tiče pohanja :brukica: tako da tražim sve dobronamjerene savjete..i eto, odmah sam stavila meso u mlijeko :D

panorama
31.12.2007., 17:35
Probaj za promjenu slijedeće : zemi mašinicu za mljevenje oraha pa namelji šaku, dvije kikirikija, te kod pohanja, umjesto u prezle, uvaljaj u kikiriki...dobra kombinacija.:top:

nina g
02.01.2008., 08:01
Probaj i skupa s prezlama pomiješati malo sezama. :top:

štemajzl
02.01.2008., 10:45
... ili parmezana.

Ivanicapeca
02.01.2008., 11:12
Mene je jedna teta iz Šestina naučila da se panirano meso poslaže u tepsiju zalije s uljem (manje nego kaj treba za pohanje u fritezi ili loncu) i stavi u pećnicu na 220 dok ne porumeni. Naime, ovako se meso ispeče do kosti i nije krvavo unutra, a vani zagoreno, a i manje je masno. Ja sam se oduševila:top:

štemajzl
02.01.2008., 12:25
Naime, ovako se meso ispeče do kosti i nije krvavo unutra, a vani zagoreno, a i manje je masno.


Nije pohano izvana zgoreno i krvavo u sredini zato jer to tako mora biti, nego samo ako se loše pripremi.

Ivanicapeca
02.01.2008., 13:14
Nije pohano izvana zgoreno i krvavo u sredini zato jer to tako mora biti, nego samo ako se loše pripremi.

Ne kužim your point:confused: Pa naravno da tak nebi trebalo biti, ali uza sav trud i savjete tipa zareži malo batak, smanji vatru i sl. meni u sredini oko kosti zna ostati krvavo, dok mi se na ovaj način s pećnicom to još nije dogodilo

štemajzl
02.01.2008., 13:25
Dvije su poante.

Jedna, super je da to što ti pečeš u pećnici nije krvavo i sigurno je fino, ali uz sve dužno poštovanje - TO NIJE POHANJE.

Druga, ne pušim spike da je NEMOGUĆE ispohati meso tako da u sredini ne bude krvavo, ali ako ga prerano izvadiš i/ili pogriješiš jačinu vatre i/ili nešto treće, naravno da u tome nećeš uspjeti.

Ivanicapeca
02.01.2008., 15:29
Dvije su poante.

Jedna, super je da to što ti pečeš u pećnici nije krvavo i sigurno je fino, ali uz sve dužno poštovanje - TO NIJE POHANJE.

Druga, ne pušim spike da je NEMOGUĆE ispohati meso tako da u sredini ne bude krvavo, ali ako ga prerano izvadiš i/ili pogriješiš jačinu vatre i/ili nešto treće, naravno da u tome nećeš uspjeti.

Zar sam napisala da je ne moguće?:confused:
Napisala sam da mi se to po ovoj mojoj metodi nije nikad dogodilo da je ostalo krvavo. Iskreno, često puta radim sve kao uvijek, pa ispadne krvavo. Osobno, glupo mi se s tim zamarati i truditi pa da ispadne loše, a još k tome zaserem sve okolo s uljem. Ovako poslažem, pouljim, poklopim i sve uredno, čisto, pohano do kosti i yummie:klopa:
Što se tiče definicije "pohano" vrlo je diskutabilno, jer imamo sve što je potrebno kod pohanje a to je: paniranje, ulje i izvor vrućine.
Probaj, pa onda javi jel je ili nije "pohano":mig:

štemajzl
02.01.2008., 19:03
Kako doziraš ulje? Slaže li se meso isključivo jednoslojno?

Ivanicapeca
02.01.2008., 22:00
Kako doziraš ulje? Slaže li se meso isključivo jednoslojno?

Jednoslojno i ulje se prelijeva preko mesa, dakle bitno je da se cijedi preko gornjeg vrha na podlogu i to da bude jedan prst od dna.

Špranja
03.01.2008., 01:25
Mene je moja sveki naučila jedan trik koji redovito primjenjujem: komade piletine prije paniranja stavim na neko neko vrijeme (cca 5-10 min - ovisno o komadu - bataci duže, bijelo meso kraće) u vruću posoljenu vodu da se malo prokuhaju. Onda ih izvadim, dobro obrišem, paniram, pržim... Meso bude meko i sočno, nigdje krvavo, a usput dobijem i nekakav pileći polu-temeljac za finu juhicu s povrćem...
Što se tiče komada piletine koji su mi najbolji po ukusu kad su pohani, moram priznati da su mi, bez obzira što možda - zbog veće količine masnoće - i nisu najzdraviji, zabatci naj-naj...Prsa su mi "presuha", njih jedem inače često "na naglo", pa si ono malo puta (koliko uopće poham) priuštim "nezdrave" sočne zabatke :D

tough_cookie
04.01.2008., 20:34
i mi smo "otkrili" file zabatka - vindija ima one otkostene i otkozene. prije pripreme jos dobro obrezem masnocu, zilice i ostatke hrskavice (ako ih ima) i napravim prave male odreske, pa to poham.

fantasticno je, najbolja pohana piletina ever! mekano, fino, socno... :top: :s :klopa:

inace se s mesom s kostima ne zafrkavam kod pohanja (hocu reci, uopce ga ne radim), upravo zbog debljine i krvi. a osim piletine poham jos samo teleci but.

polly
04.01.2008., 22:08
i mi smo "otkrili" file zabatka
.

ja ih ne volim pohane
ali što su dobri za ražnjiče :s :s
i kaj je najbolje 99% ljudi uopće na skuže da se ne radi o prasetini :rofl:

A_N_A
04.01.2008., 22:09
Mene je jedna teta iz Šestina naučila da se panirano meso poslaže u tepsiju zalije s uljem (manje nego kaj treba za pohanje u fritezi ili loncu) i stavi u pećnicu na 220 dok ne porumeni. Naime, ovako se meso ispeče do kosti i nije krvavo unutra, a vani zagoreno, a i manje je masno. Ja sam se oduševila:top:
Ovo što sam poboldala se odnosi na svo panirano meso ili samo ono koje ima kost? Radila bih tako teleće šnicle, čisto zbog manje masnoće, pa pitam.

Dora K
04.01.2008., 23:58
i mi smo "otkrili" file zabatka - vindija ima one otkostene i otkozene. prije pripreme jos dobro obrezem masnocu, zilice i ostatke hrskavice (ako ih ima) i napravim prave male odreske, pa to poham.

fantasticno je, najbolja pohana piletina ever! mekano, fino, socno... :top: :s :klopa:

inace se s mesom s kostima ne zafrkavam kod pohanja (hocu reci, uopce ga ne radim), upravo zbog debljine i krvi. a osim piletine poham jos samo teleci but.

meni su vidis najbolji pohani zabatci bez koze, ali s kostima :klopa:

winnerica
05.01.2008., 20:08
Mene je jedna teta iz Šestina naučila da se panirano meso poslaže u tepsiju zalije s uljem (manje nego kaj treba za pohanje u fritezi ili loncu) i stavi u pećnicu na 220 dok ne porumeni. Naime, ovako se meso ispeče do kosti i nije krvavo unutra, a vani zagoreno, a i manje je masno. Ja sam se oduševila:top:

Na tu foru je i mene (koja bum spohala i staru čarapu da super izgleda i bude ukusna) digla jednom moja prijateljica koja je antitalent za kuhanje, a kamoli pohanje! Uglavnom - nikad više, žali bože mesa...:flop:

Madame Hooch
05.01.2008., 20:50
ja imam taj ultimativni recept za fino-meko-dokuhano-rešpohano pileće meso (naročito batki i zabatki, s i bez kosti) ...ali, kad čitam sve kaj ste gore napisali ...maaaaa, NE DAM recept pa da se izvalili ovdje na leđa i molili sa sve 4 u zraku :E

štemajzl
05.01.2008., 21:45
Ovo što sam poboldala se odnosi na svo panirano meso ili samo ono koje ima kost? Radila bih tako teleće šnicle, čisto zbog manje masnoće, pa pitam.

Misliš ovo s prst ulja?

tough_cookie
06.01.2008., 10:05
ja imam taj ultimativni recept za fino-meko-dokuhano-rešpohano pileće meso (naročito batki i zabatki, s i bez kosti) ...ali, kad čitam sve kaj ste gore napisali ...maaaaa, NE DAM recept pa da se izvalili ovdje na leđa i molili sa sve 4 u zraku :E

jesi ti ovdje dosla druzit se il provocirat? objasni se ili imas karton. :nono: :tuctuc:

A_N_A
06.01.2008., 11:43
Misliš ovo s prst ulja?

Obično stavim dva psta ulja, a jednostavnom matematičkom računicom dolazimo do toga da je i prst 50% manje od dva. A 50% ipak nije za zanemarit.:D

Madame Hooch
06.01.2008., 19:46
jesi ti ovdje dosla druzit se il provocirat? objasni se ili imas karton. :nono: :tuctuc:
ja tu samo vidim prijetnje a ne nikakvih 4 u zrak :rolleyes: :D :E

a ono gore - odnosi se i na kunićlje nogice ;)

polly
06.01.2008., 21:05
ja imam taj ultimativni recept za fino-meko-dokuhano-rešpohano pileće meso (naročito batki i zabatki, s i bez kosti) ...ali, kad čitam sve kaj ste gore napisali ...maaaaa, NE DAM recept pa da se izvalili ovdje na leđa i molili sa sve 4 u zraku :E

hvalite me usta moja, kad već drugi neće :D :D :D

Madame Hooch
06.01.2008., 21:32
hvalite me usta moja, kad već drugi neće :D :D :D

no, no :nono: teta polly :kava: nisi se ni ti tu istčala sa svojim receptom za mekano-iznutra-hrskavo-izvana , a sigurna sam da znaš kak :mig:

...a ako ne znaš - i pohanci su ti bezvazna pilovina nasaugana uljem :ne zna: e, onda stani u red i sve 4 u zrak :E

Lapulapu
06.01.2008., 21:35
Neizmjerno ste zabavni:)

polly
06.01.2008., 21:39
dugogodišnjim iskustvom sam zaključila da te pohanci ili idu ili ne idu
treba samo imati kvalitetno meso a ostalo je stvar koliko te pohanci vole

moji su sasvim OK, prošla bi na ispitu, samo kaj ti pohano nije ni meni ni mojima doma (na sreću) nekaj extra fino, pa se ne sprema baš često

a kaj se tiče sauganja ulja, ako ne želite premasne pohance ipak je tu friteza nenadmašna

morino
06.01.2008., 23:26
našoraj ju prije

Dlapek
09.01.2008., 14:14
našoraj ju prije
inače me hvale da dobro kuham,upuštam se i u komplicirane zahvate tipa fazani,složenci,domaća pašta,divljač...Ali pohanje...nema šanse !!!!
Ili mi otpadne ona korica,ili je prepečeno,ili je sirovo nutra ili je masno.Koma.
Inače ja to ne volim jesti,pa poham radi ostalih ukućana i to samo teletinu ili svinjetinu.Moja mama je pohala i kotlete i junetinu i bilo je savršeno.Ja se trudim da radim kao ona ,ali ....

Mikalica
09.01.2008., 16:29
Hm, ja ne znam kako vi pohate, ali meni meso uvijek uspije dobro, evo baš danas sam pohala pileće batke i krilca...Nekako ne vjerujem da tu ima neka tajna...Posolim meseko, malo odstoji, uvaljam u brašno, jaja i mrvice i stavim u vrelo ulje, prvo pečem na slabijoj vatri, poklopljeno, kada dobije solidnu boju okrenem, pojačam vatru, skinem poklopac i spečem dok ne dobije krasnu tamno zlaćanu boju...I naravno stavim na papir da upije što više masnoće...

Madame Hooch
09.01.2008., 17:55
:lux: Mikalica !

evo, točno tak i ja ....a baš si mogla čuvati tajnu pa da se udružimo i naplaćujemo im recept u %-ima (po jednu šniclu ili bocku :mig:)

chateauxdeif
09.01.2008., 18:07
:lux: Mikalica !

evo, točno tak i ja ....a baš si mogla čuvati tajnu pa da se udružimo i naplaćujemo im recept u %-ima (po jednu šniclu ili bocku :mig:)

slušam vas i nemrem verovati.

kuham gooooodinama. kuham odlično. kuham sve moguće i nemoguće.
ALI
kaj god da sam probala sa pohanjem to je bilo jednostavno katastrofa. :ne zna:
piletina krvava, teletina žilava..... :brukica:

ak' se zaželimo pohanog onda se preporučimo mojoj mami (ima 88) i to je to.

ma i nije čudo kad neki imaju metlu......možda i to pomaže :D

Madame Hooch
09.01.2008., 18:13
ma i nije čudo kad neki imaju metlu......možda i to pomaže :D

ooo, pa u to možeš biti sigurna :top: :p

(kod pohanja metlu koristim umjesto nape - kružim na njoj oko tave za bolju ventilaciju :hekla: )

Madame Hooch
09.01.2008., 18:35
a sad za ozbiljno ;
- piletina s kostima : posolim navečer prethodnog dana i ostavim u poklopljenoj kutiji; drugi dan, prije paniranja pobugačim meseko (koje se dosta oznojilo) kuhinjskim papirom i onda paniram u brašno (dobro pritisnem), jaja (držim u zraku na dvokrakoj da se ocijedi), prezle na rahlo
- piletina odkoćena : isto ko i šnicle
- šnicli teleći, svinjski, juneći (to rijetko radim, jer znam 10 boljih načina za potrošiti fini baby-beef) : nasolim 1-2h prije pripreme, šnicl po šnicl stavim između dva sloja bio-folije i pregazim valjkom za tijesto (klofanje je odavno izašlo iz mode) , paniram sve isto ko i gore
- kotleti : tražim mesara da ih tanko nareže, tik uz kost (pa dobijem svaki drugi s rebrom i svaki drugi samo s dijelom pršljena), soljenje isto ko i šnicli, a paniranje u brašno (dobro pritisnem), jaja (držim u zraku na dvokrakoj da se ocijedi), u prezle dobro istiskam cijelu površinu kotleta i time ga rastegnem (masni vjenčić i opnu ne skidam, jer mi je tak finije, a ne neki praktični razlog)
- jetrica (svinjska, teleća ...pileća ne poham) : isto ko kotleti, s tim da ne solim meso ...soli se (i po želji popapri) tek na tanjuru
- šampinjoni : ne smiju odstajati nakon skidanja kožice jer se izsuše i ne zalijepi se brašno na njih ! , paniram u brašno, posoljena jaja, cijedim i onda u prezle
- patlidžani : sve isto ko kotleti (osim kaj si ih režem sama, a ne nosim mesaru :E )


malo detalja oko Mikalicinog recepta prvo pečem na slabijoj vatri, poklopljeno, kada dobije solidnu boju okrenem, pojačam vatru, skinem poklopac i spečem dok ne dobije krasnu tamno zlaćanu boju
a) ovo vrelo ulje tek kad ubaciš meso - vrelo tako da ulje mjehura bjuč-bljuč-bljuč , a nikako ne šrrršršršršršššr
b) u fazi kad skinem poklopac, zamijenim ga mrežom http://wings.interfree.it/Resources/u1100000.jpgkroz koju pohanje diše, ali ne pršti mi ulje sveokolo (nisam našla baš dobru sliku ; ima dršku, a radijus je ko od tave)

ehhh, ja se nikad na vlastitom znanju obogatiti neču :tuzni:

chateauxdeif
09.01.2008., 18:58
a sad za ozbiljno ;
- piletina s kostima : posolim navečer prethodnog dana i ostavim u poklopljenoj kutiji; drugi dan, prije paniranja pobugačim meseko (koje se dosta oznojilo) kuhinjskim papirom i onda paniram u brašno (dobro pritisnem), jaja (držim u zraku na dvokrakoj da se ocijedi), prezle na rahlo
- piletina odkoćena : isto ko i šnicle
- šnicli teleći, svinjski, juneći (to rijetko radim, jer znam 10 boljih načina za potrošiti fini baby-beef) : nasolim 1-2h prije pripreme, šnicl po šnicl stavim između dva sloja bio-folije i pregazim valjkom za tijesto (klofanje je odavno izašlo iz mode) , paniram sve isto ko i gore
- kotleti : tražim mesara da ih tanko nareže, tik uz kost (pa dobijem svaki drugi s rebrom i svaki drugi samo s dijelom pršljena), soljenje isto ko i šnicli, a paniranje u brašno (dobro pritisnem), jaja (držim u zraku na dvokrakoj da se ocijedi), u prezle dobro istiskam cijelu površinu kotleta i time ga rastegnem (masni vjenčić i opnu ne skidam, jer mi je tak finije, a ne neki praktični razlog)
- jetrica (svinjska, teleća ...pileća ne poham) : isto ko kotleti, s tim da ne solim meso ...soli se (i po želji popapri) tek na tanjuru
- šampinjoni : ne smiju odstajati nakon skidanja kožice jer se izsuše i ne zalijepi se brašno na njih ! , paniram u brašno, posoljena jaja, cijedim i onda u prezle
- patlidžani : sve isto ko kotleti (osim kaj si ih režem sama, a ne nosim mesaru :E )


malo detalja oko Mikalicinog recepta
a) ovo vrelo ulje tek kad ubaciš meso - vrelo tako da ulje mjehura bjuč-bljuč-bljuč , a nikako ne šrrršršršršršššr
b) u fazi kad skinem poklopac, zamijenim ga mrežom kroz koju pohanje diše, ali ne pršti mi ulje sveokolo

ehhh, ja se nikad na vlastitom znanju obogatiti neču :tuzni:

baš budem probala. ja nikad nisam dan ranije radila neku pripremu za pohanje. :ne zna:

kak često mijenjaš filter u metli? ili je to onaj kaj se pere? il menjaš cijelu metlu? :rofl:

Madame Hooch
09.01.2008., 19:01
baš budem probala. ja nikad nisam dan ranije radila neku pripremu za pohanje. :ne zna:

kak često mijenjaš filter u metli? ili je to onaj kaj se pere? il menjaš cijelu metlu? :rofl:
pa, 'bemu miša ...ja sam coprnica ! to nije obična, nego samočisteča metla :nono: :rolleyes:

Zla patka
09.01.2008., 19:15
imam jednu rijec za vas - friteza

uvijek super ispadne, jednoliko peceno, nema ni k od krvi

Madame Hooch
09.01.2008., 19:20
imam jednu rijec za vas - friteza

uvijek super ispadne, jednoliko peceno, nema ni k od krvi

a) ne poham svaki dan, pa ni svaki tjedan ...možda 2-3 puta u mjesecu , pa mi ne pada na pamet ulijati par litri ulja u nešto
b) okreče mi se u želucu od pomisli da mi se žegne ulje u nečemu tjednima :rolleyes:

chateauxdeif
09.01.2008., 19:20
pa, 'bemu miša ...ja sam coprnica ! to nije obična, nego samočisteča metla :nono: :rolleyes:

duboko se ispričavam i molim da mi se to oprosti kaj nisam znala :s
s coprnjicama se naj šaliti, a pogotovo kad su još i dobre kuharice :rofl:
ne znam kak sam mogla i pomisliti da imaš bilo kaj drugo osim zadnje riječi tehnike, pa makar se radilo i o nećemu tako necijenjenom u današnje doba, kao što je metla.

svaka čast tebi i tvojoj metli :s
a ove poklopce bi mogla montirati na metlu ko propelere, pa bi mogla i pod vodu. ko kapetan Nemo :lol: i ribice loviti.

idem da me mod ne ugasi. :D
mi koji nekaj znamo nismo nikada bili bogati, osim u znanju. :top:

Madame Hooch
09.01.2008., 19:24
duboko se ispričavam i molim da mi se to oprosti kaj nisam znala :s
s coprnjicama se naj šaliti, a pogotovo kad su još i dobre kuharice :rofl:
ne znam kak sam mogla i pomisliti da imaš bilo kaj drugo osim zadnje riječi tehnike, pa makar se radilo i o nećemu tako necijenjenom u današnje doba, kao što je metla.



:tuzni: na žalost, nije najnoviji krik - te su ti digitalne i s blututom, GPS neizostavan

Zla patka
09.01.2008., 19:43
a) ne poham svaki dan, pa ni svaki tjedan ...možda 2-3 puta u mjesecu , pa mi ne pada na pamet ulijati par litri ulja u nešto
b) okreče mi se u želucu od pomisli da mi se žegne ulje u nečemu tjednima :rolleyes:

friteza je super i za krumpire i takve stvari...ne pohamo ni mi doma svaki dan, ali korisno ju je imat

ne koristis obicno ulje vec se u fritezu stavlja palmino ili kikiriki koje moze stajati duze i moze se u njemu vise puta peci
ako znas da dugo vremena neces koristiti jednostavno ulje odlijes i spremis, a talog bacis i nis se nece uzegnuti

Madame Hooch
09.01.2008., 19:50
friteza je super i za krumpire i takve stvari...ne pohamo ni mi doma svaki dan, ali korisno ju je imat

ne koristis obicno ulje vec se u fritezu stavlja palmino ili kikiriki koje moze stajati duze i moze se u njemu vise puta peci
ako znas da dugo vremena neces koristiti jednostavno ulje odlijes i spremis, a talog bacis i nis se nece uzegnuti
hvala, ali ne hvala :)

panorama
09.01.2008., 21:07
@ Madame Hooch : mali dobronamjerni objection na izvanredni savjet o pohanju.
Kotletićima treba zarezati masni dio i opnu na nekoliko mjesta jer se hoće skvrčiti pri pohanju/pečenju zbog nejednolikog stezanja pri termičkoj obradi.
Daj mi jedan dobar razlog zašto šampinjone guliti, prefina namirnica, višestruko upotrebljiva, ne treba oduzimati od cjeline...mali trik: prozirna vrećica, u nju brašno i šampinjone, malo napuhneš, zavrneš pri vrhu i onda dobro protreseš. Svi šampači se savršeno pobrašne i brže je gotovo. To vrijedi i za lignje.
Juneće šnicle staviti u ulje, potopljeno i bez zraka na par dana u hladnjak, dan prije izvaditi na sobnu temperaturu preko noći. Pohati. Mljac.
Patlidžani hoće rado "popit" puno ulja pa pribjegavam double paniranju.
Dobar tek.
Usput, limena kutija od danskih keksa je savršena za brzo paniranje. Kad je meso provučeno kroz jaja, ubaciš ga u piksu od keksi gdje se nalazi dosta prezli, zatvoriš poklopac i dobro protreseš.

štemajzl
09.01.2008., 22:03
Savjeti i pol!

polly
10.01.2008., 08:32
a sad za ozbiljno ;
....


:misli: i kaj si sad novog otkrila :confused:


i kakva je to "odkoćena" piletina :rofl:

i kaj se jetrica dotikavlje, ja ne volim pileća, ali spohana su za prste do lakta polizat :klopa:

chateauxdeif
10.01.2008., 11:11
i kakva je to "odkoćena" piletina :rofl:

i kaj se jetrica dotikavlje, ja ne volim pileća, ali spohana su za prste do lakta polizat :klopa:

kaj si ti sitničava :confused: odkoćena piletina je odkoćena piletina.:D
i to je to :kava:

polly
10.01.2008., 12:01
odkoćena piletina je odkoćena piletina.:D
i to je to :kava:

jel to picek 10. dan?
kad omlitavi total
:D :D :D

chateauxdeif
10.01.2008., 12:24
jel to picek 10. dan?
kad omlitavi total
:D :D :D


niš on ne "omlitavi" kak si ti to neukusno napisala :rofl:
on se "odkoći" jer je prije bil "sakoći" a još prije "skakući"

kad madam dojde doma i vidi kaj se o njoj piše bu nas bome u lonac (onaj kaj ima na sliki). al valda bu vidla da sam ju branila od tvojih neumjesnih :lol::lol: pitanja i konstatacija

Ivanicapeca
10.01.2008., 12:30
Ovo što sam poboldala se odnosi na svo panirano meso ili samo ono koje ima kost? Radila bih tako teleće šnicle, čisto zbog manje masnoće, pa pitam.

Radila sam tak zagrebačke i dobro je ispalo. Vjerujem da mogu i šnicle tak, samo stavi manje ulja onda. Prvo naulji malo dno od tepsije pa poslaži šnicle, pa prelij ulje prek njih i da je šnicla do pola po debljini u ulju. Javi kak je ispalo, baš me interesira.

Ivanicapeca
10.01.2008., 12:34
Na tu foru je i mene (koja bum spohala i staru čarapu da super izgleda i bude ukusna) digla jednom moja prijateljica koja je antitalent za kuhanje, a kamoli pohanje! Uglavnom - nikad više, žali bože mesa...:flop:

:ne zna:meni super ispada
Ja sam bila na nekom proštenju gore kod njih i pohanci su mi bili najbolji koje sam jela i pitala sam tu jednu kumicu kak to ide, pa mi je rekla za tu metodu i još rekla "Pa mila gde bi stigla da pehaka poham za toliko ljudi". Kaže da oni to tak oduvek. Kad sam joj spomenila fritezu, rekla mi je da je to "niš vredi" i da nije to to.

Dlapek
10.01.2008., 13:27
slušam vas i nemrem verovati.

kuham gooooodinama. kuham odlično. kuham sve moguće i nemoguće.
ALI
kaj god da sam probala sa pohanjem to je bilo jednostavno katastrofa. :ne zna:
piletina krvava, teletina žilava..... :brukica:

ak' se zaželimo pohanog onda se preporučimo mojoj mami (ima 88) i to je to.

ma i nije čudo kad neki imaju metlu......možda i to pomaže :D

Ti si lijek na moje ljute spohane ,rane:izgorene izvane,krvave unutra.Držat ću se ja stroganof umaka,vepra u borovnicama,fazana ss špekom,teletine s povrćem ...Pohat će moja sveki i hraniti pohancima svoga sineka.Ja ih ne jedem .Iz čistog prijezira i indignacije.(A i ne volim ništa prženo na ulju)

panorama
10.01.2008., 14:55
Ti si lijek na moje ljute spohane ,rane:izgorene izvane,krvave unutra.Držat ću se ja stroganof umaka,vepra u borovnicama,fazana ss špekom,teletine s povrćem ...Pohat će moja sveki i hraniti pohancima svoga sineka.Ja ih ne jedem .Iz čistog prijezira i indignacije.(A i ne volim ništa prženo na ulju)
Ak' ti ide od ruke sve nabrojeno, mora ić' i pohanje...kod piceka je važno da komadi za pohanje budu na sobnoj temperaturi ( dva sata vani u nekoj posudi ) jer ak' staviš direkt iz hladnjaka, temperatura mesa je posvuda oko 4 C i dok izvana zagori, nutra je kervave...to vrijedi i za krmiće.

Madame Hooch
10.01.2008., 20:44
mrš babe :
jel to picek 10. dan?
kad omlitavi total
:D :D :D
niš on ne "omlitavi" kak si ti to neukusno napisala :rofl:
on se "odkoći" jer je prije bil "sakoći" a još prije "skakući"

kad madam dojde doma i vidi kaj se o njoj piše bu nas bome u lonac (onaj kaj ima na sliki). al valda bu vidla da sam ju branila od tvojih neumjesnih :lol::lol: pitanja i konstatacija
pratim ja vas cijeli dan :rospija:, ali mi je klon zauzimal vrijeme na forumu :headbang: pa se nisam mogla umješati ...

al, moram se obrecnuti na panorama-mana ...odi si ti ljepo paniraj u najlonskim vrečicama i danish-cookie kutijama doma, a kožicu si zareži pod narkozom ...a nas, seljače obične pusti da si zmažemo tri tanjura i četkicom stružemo betonirane prezle pod centimetarnim noktima te dozvoli da ipak znamo kak ubaciti mašču okrunjeni kotlet u ulje a da se on pri tome ne sfrče , OK ? :frajer:


EDIT: btw. ne-oguliti kožicu s glavice (šampinjona, of kors) prije umakanja ??? :confused:

polly
10.01.2008., 21:13
kaj opet pms? :rofl:
puni mjesec nije, to znam sigurno (ne tulim na balkonu :zubo: )

ono s vrećicom je sasvim OK, pogotovo za lignje, škampe, ribice,..
bolje neg trackanje po tanjurima

a i ne gulim kožicu sa šampinjona, meni toga šteta i šampinjona žal :D :D :D

lastane, :misli: jesam li ja normalna sredovječna žena?

panorama
10.01.2008., 21:16
mrš babe :


pratim ja vas cijeli dan :rospija:, ali mi je klon zauzimal vrijeme na forumu :headbang: pa se nisam mogla umješati ...

al, moram se obrecnuti na panorama-mana ...odi si ti ljepo paniraj u najlonskim vrečicama i danish-cookie kutijama doma, a kožicu si zareži pod narkozom ...a nas, seljače obične pusti da si zmažemo tri tanjura i četkicom stružemo betonirane prezle pod centimetarnim noktima te dozvoli da ipak znamo kak ubaciti mašču okrunjeni kotlet u ulje a da se on pri tome ne sfrče , OK ? :frajer:


EDIT: btw. ne-oguliti kožicu s glavice (šampinjona, of kors) prije umakanja ??? :confused:

Šteta, mišljah da ću ponekim savjetom pripomoći onima koji tek kroče na put kulinarstva a ti se izbljuva bez valjana razloga...:flop:

Cats
10.01.2008., 21:21
lastane, :misli: jesam li ja normalna sredovječna žena?

Ja gulim šampinjone ali poham pomoću vrećica - a na tvoje pitanje znam i odgovor :ne zna:

Dajte mi recite, kako pohano može ispast suho? Iskreno i ozbiljno pitam, još u životu nisam jela suho pohano, čak ni kod moje mame, koja je u stanju osušit i amazonsku prašumu ako joj padne u tavu :D :D

Madame Hooch
10.01.2008., 21:25
kaj opet pms? :rofl:
puni mjesec nije, to znam sigurno (ne tulim na balkonu :zubo: ) nije, nego 13-ti dan :D

ono s vrećicom je sasvim OK, pogotovo za lignje, škampe, ribice,..
bolje neg trackanje po tanjurima ljubim trackanje ...jer, kad nemam volje ni vremena , onda i ne kuham (a kamoli poham) ...na sreću, mogu si dozvoliti da nakuhavam samo kad mi je volja i imam vremena ...kad mi je priša naručim iz dostave i onda dobijem sve gore navedene benefite friteza, palminih ulja, okusa lignji po krumpiru i piceketini ....

a i ne gulim kožicu sa šampinjona, meni toga šteta i šampinjona žal e, viš, ja gulim, isto što i ostružem mladi krumpir ...stvar odgoja ? stvar ukusa ? :ne zna:



a kaj se pitanja lastanu o PKS tiće, ne brini ...nisi još tamo :top:

polly
10.01.2008., 21:26
a na tvoje pitanje znam i odgovor :ne zna:



ajd šapni draga :)

panorama
10.01.2008., 21:41
presoli ga brate , presoli ...kad smo već kod akuzativa :mig: smajlić od izbljuva se u nas ne koristi, pa tako ni glagol sam ... ovo pročitaj, pa brišem ...OK ?

Uz razumijevanje za pošalice, nisi trebala baš tako reagirati, osim ako ti to ne pričinjava veliko zadovoljstvo...u tom slučaju je ok.

Baš si neka, ja ti ponudim : http://www.forum.hr/showthread.php?p=11778274#post11778274 a ti me ovak opereš...

Madame Hooch
10.01.2008., 21:57
Uz razumijevanje za pošalice, nisi trebala baš tako reagirati, osim ako ti to ne pričinjava veliko zadovoljstvo...u tom slučaju je ok.

Baš si neka, ja ti ponudim : http://www.forum.hr/showthread.php?p=11778274#post11778274 a ti me ovak opereš...

kolega , oko tikve se lako dogovorimo, pa taman da ju platim :grli: ...a, ak ne ...ionak bute pajcekima hitili :D

panorama
10.01.2008., 22:20
A kaj bum s tolikom bundevom ?? Pa moram nekom dat...
ovo crno je poklopac od objektiva fotoaparata




http://img89.imageshack.us/img89/1606/dscf2785gu2.jpg (http://imageshack.us)

Madame Hooch
10.01.2008., 22:31
:D:D:D
ja ti garantiram da kad se, prilikom primopredaje, osobno upoznamo ...ti ćeš o meni misliti još bolje a ja o tebi jednako dobro nego do sad :top: :kiss:



PS. samo mi nemoj dopeljat 1/8 tikve u isto vrijeme kad i lapdog napuštenog peseka na čuvanje ...moja bi Ninja mogla biti u nedoumici :lol:

vemar1
10.01.2008., 22:49
cure, koliko dugo pecete u pecnici te pohane snicle, npr. batake?

ja i bash ja
10.01.2008., 22:57
ubit ću se :bang:

chateauxdeif
11.01.2008., 08:19
cure, koliko dugo pecete u pecnici te pohane snicle, npr. batake?

svaka prava kuharica bu ti odgovorila: dok nije gotovo :kava:

ozbiljno: ja ti nisam za to mjerodavna (vidla si "o mom pohanju") ali tvoje pitanje je bilo tako zgodno postavljeno i podsjetilo me na početke mog kuhanja i istih takovih pitanja.
a odgovor je točan. nemre se niš prigovoriti.

panorama
11.01.2008., 10:01
:D:D:D
ja ti garantiram da kad se, prilikom primopredaje, osobno upoznamo ...ti ćeš o meni misliti još bolje a ja o tebi jednako dobro nego do sad :top: :kiss:



PS. samo mi nemoj dopeljat 1/8 tikve u isto vrijeme kad i lapdog napuštenog peseka na čuvanje ...moja bi Ninja mogla biti u nedoumici :lol:

Tko je Ninja ?

Madame Hooch
11.01.2008., 10:53
Tko je Ninja ?

vidi tu (http://www.forum.hr/showpost.php?p=11241069&postcount=1985)

panorama
11.01.2008., 11:43
vidi tu (http://www.forum.hr/showpost.php?p=11241069&postcount=1985)

Prekrasna pesica, Jack Russel, ili mix, nisam baš neki stručnjak za pasmine ? Ak' je udavača, imam "mladenca"...

http://img48.imageshack.us/img48/9300/dscf1432nv4.jpg

ps. nema veze kaj mala za glavu viša, zavoljet' će se s vremenom...:cerek:

btw. maneštra se kuha...

chateauxdeif
11.01.2008., 11:47
vidi tu (http://www.forum.hr/showpost.php?p=11241069&postcount=1985)

oprosti na of topičnosti, ali gde lansiraš informacije o "mutavici". to tak dobro sročiš da je gušt čitati. :D

Madame Hooch
11.01.2008., 12:12
oprosti na of topičnosti, ali gde lansiraš informacije o "mutavici". to tak dobro sročiš da je gušt čitati. :D

a, već dugo nisam nikaj pisala ...bavim se s njom (ili ona s menom) pa ne stignem pisat

Madame Hooch
11.01.2008., 23:15
oprosti na of topičnosti, ali gde lansiraš informacije o "mutavici". to tak dobro sročiš da je gušt čitati. :D
s obzirom da smo do sad ama baš sve kaj se spohati dade i spohali, pa čak i batake kao podvrstu šnicli smo spohali u pečnici :rolleyes::lol::lol::lol:

onda da nadovežem s oftopičarenjem ...evo malo pasjih referata Ninja ima malu gošću (http://www.forum.hr/showpost.php?p=12120683&postcount=25)
...pa pregledaj i ostale postove na dotičnoj temi :grli:

vemar1
12.01.2008., 05:30
svaka prava kuharica bu ti odgovorila: dok nije gotovo :kava:

ozbiljno: ja ti nisam za to mjerodavna (vidla si "o mom pohanju") ali tvoje pitanje je bilo tako zgodno postavljeno i podsjetilo me na početke mog kuhanja i istih takovih pitanja.
a odgovor je točan. nemre se niš prigovoriti.

Ma da u pravu si. Hvala ti na odgovoru. Vjerovatno kao i da pecem obicne batake u pecnici. Sigurno oko sat vremena. To sam pitanje postavila brzopleto razmisljajuci kako se u tavi klasicnim pohanjem spohaju dosta brzo. Ali to nije isto naravno.

Bani
12.01.2008., 07:52
dakle sad prvi put vidim da treba biti umjesan u pohanju. Kod mene je to onda u genima :zubo: Moja mama poha najbolje meso - uglavnom picekovo belo i male boce s krilcima :klopa: i rijede snicle (valjda svinjske :zubo:). Ko god je to jel kod mene svi su se zajeli - socni, imaju finu koricu, nikako suhi i najmanje masni kolko mogu biti zbog pohanja jel. Ja koja sam povremena kuharica od prvi puta ih spoham ocito jako dobro jer ih svi isto hvale :hvalitemeusta moja: :D. Nikakve pripreme nis, ono kaj delamo ja i moja muti je slijedece. posolim, hitim u brasno, jaje, prezle na teflonsku tavu (razlog ne stavljam toliko ulja koliko vidim da stavljaju u razne zepter rajngle i ine od inoxa :D). Ulja od oka ali ne da se to sve bucka i pliva (mrzim mascobu) i na srednje jakoj vatri, poklopljeno s jedne strane i lagano se pece, kad dobi boju okrenem otklopim (to veli muti da je caka) i pecem drugu stranu. Kad je gotovo na kuhinjske paper towel da se ocijede i onda na tanjur i zdelu di buju cekali ijopet na papirnati rucnik. I to je to. Nikad suho, nikad krvavo nis :ne zna:

akont-ciko
12.01.2008., 16:19
jedna jako važna stvar što se tiče pohanja mesa nije spomenuta: najbolji se okus dobiva ako se pomiješa pola svinjske masti i pola suncokretovog ulja, to je posebno dobro za pohanje piletine

ja i bash ja
16.01.2008., 21:42
jedna jako važna stvar što se tiče pohanja mesa nije spomenuta: najbolji se okus dobiva ako se pomiješa pola svinjske masti i pola suncokretovog ulja, to je posebno dobro za pohanje piletine

mudro, nadasve mudro :rolleyes: ...ko da mi veliš da se najbolji okus prženih krumpirića dobije tako da se iskoristi ulje u kojem su se prethodno frigali panirani oslići ; upakiraj to u stiropor, nađi nekog da dostavi na željenu adresu za 27 minuta i naplati 30 KN :kava:

kaduljica
17.01.2008., 00:16
moram priznat da ja kao začetnik teme, nisam ni mislila da će ovak sve daleko dogurati :)

a probala sam, nekoliko recepata za pohano meseko s ove teme i sve je bilo super fino ( pogotovo ono s kikirikijem, njam ) :s

frogy
17.01.2008., 10:18
mudro, nadasve mudro :rolleyes: ...ko da mi veliš da se najbolji okus prženih krumpirića dobije tako da se iskoristi ulje u kojem su se prethodno frigali panirani oslići ; upakiraj to u stiropor, nađi nekog da dostavi na željenu adresu za 27 minuta i naplati 30 KN :kava:

Malo off topic, neki dan sam razgovarala s jednim nutiricionistom koji mi veli da je svinjska mast manje štetna od ulja i margarina u kontekstu pečenja/prženja. A ovo je napisao jedan liječnik na Belupovim stranicama:

Kao «zdrava» zamjena maslacu i svinjskoj masti stvoren je margarin, kojeg i
danas neupućeni smatraju zdravom namirnicom na bazi biljnih ulja. Međutim, on sadrži neke tvari sintetskog porijekla, transmasne kiseline koje nastaju tijekom postupka hidrogenacije (očvršćivanja tekućih masnoća), a štetne su za ljudsko zdravlje. Danas možemo reći da je tvrdi margarin opasniji za nastanak srčanog udara nego svinjska mast, koju smo praktično izbacili iz prehrane. Da, svinjska mast sadrži zasićene masnoće i kolesterol, ali ne sadrži vrlo opasne transmasne kiseline. Danas se trans masne kiseline nazivaju «double trouble» (dvostruka nevolja), jer ne samo da poput zasićenih masti podižu razinu «lošeg» LDL kolesterola, nego i snižavaju razinu «dobrog» HDL kolesterola.

akont-ciko
17.01.2008., 17:06
mudro, nadasve mudro :rolleyes: ...ko da mi veliš da se najbolji okus prženih krumpirića dobije tako da se iskoristi ulje u kojem su se prethodno frigali panirani oslići ; upakiraj to u stiropor, nađi nekog da dostavi na željenu adresu za 27 minuta i naplati 30 KN :kava:

ovo je ružno što si rekao i dokazuje da ni jajce ne znaš speći kak treba
naputak nije moj, nego starih i provjerenih kuharica od kojih sam učio, jedna od njih ( nije stara) je moja mama čiji su pohanci planetarno poznati

A_N_A
17.01.2008., 19:27
Malo off topic, neki dan sam razgovarala s jednim nutiricionistom koji mi veli da je svinjska mast manje štetna od ulja i margarina u kontekstu pečenja/prženja.

Za ovo sam i ja čula. Margarin ne koristim apsolutno nikada! I u kolače stavljam maslac. A i stari purgeri picekove boce uvijek pohaju na svinjskoj masti.

@ ja i baš ja- ti ionako (koliko sam uspjela vidjeti) proturječiš mnogima, pa pohaj meso kako god znaš i umataj u kaj god hoćeš. Ako ne znaš dati savjet, rađe ne pljuj tuđe!

Madame Hooch
17.01.2008., 19:51
svinjetina pohana u svinjskoj masti :top:
piletina pohana u kokošjoj masti :top:
bilošto pohano u biljnom ulju domaćeg podneblja - neutralno
bilošto pohano u palminom ulju - MacDonalds :flop:
sve masti koje imaju intenzivan okus nisu najbolje rješenje za spremanje mesa bez identičnog okusa

...tamo nečija mama-planetarnonajboljakuharicanasvijetu i nije neki reper za ono što valja nešto široj populaciji od vlastitog sina :zubo:

Dlapek
18.01.2008., 08:19
svinjetina pohana u svinjskoj masti :top:
piletina pohana u kokošjoj masti :top:
bilošto pohano u biljnom ulju domaćeg podneblja - neutralno
bilošto pohano u palminom ulju - MacDonalds :flop:
sve masti koje imaju intenzivan okus nisu najbolje rješenje za spremanje mesa bez identičnog okusa

...tamo nečija mama-planetarnonajboljakuharicanasvijetu i nije neki reper za ono što valja nešto široj populaciji od vlastitog sina :zubo:

Ja nikad nisam čula da se bilo što poha ili peče u kokošjoj masti,osim možda confita ,ali to je više kuhanje u masti.
Iako ne jedem pohance nikakve,znam da se u tradicijskoj kuhinji Slavonije i Like pohalo i peklo isključivo na svinjskoj masti ,ali se dobro pazilo da se
mast ne pregrije.Čim se zadimi ide u pomije i zagrije se druga količina.
A kaj se tiče margarina- iz moje kuhinje izbačeno prije nekoliko godina.
A onda vidiš recepte za "fiiine" kolače u koje se rukne 250 g margarina i
pet šest vrećica ,što umjetnog šlaga ,što umjetnih prašaka za pudinge...
Bljak.

A_N_A
18.01.2008., 11:00
Nisam ni ja znala da se poha u kokošjoj masti, pa nisam htjela komentirati. :ne zna:
Mora da je to neka skupa mast, pošto koka ima manje masnoće od svinje...

A kaj se biljnog tiče, meni ono smrdi pa radije koristim suncokretovo ili sojino ulje. A palmino samo u fritezi jer ima otpornost na visoke temperature. I taj sam put koristila samo za krafne, fritule i sl. Nekak nema smisla da na tome poham oslića.

Madame Hooch
18.01.2008., 13:34
joj, kak ste mi obadvije slatke, tak pametne :kava:
pa normalno da 2-kilnati picek ima manje masti od 200-kilnatog pajceka ...ali, da ideš cjelog pajceka spohati samo u njegovoj vlastitoj masti i opet bi usfalilo, kaj ne :mig:

a ja nigdje ne velim da se nešto nesmije u nečem pohati - kaj se mene tiće, možeš i u motornom ulju - al' mi nemoj onda pričat da je to najbolje pohano meso u sunčevom sustavu

Dlapek
18.01.2008., 13:58
joj, kak ste mi obadvije slatke, tak pametne :kava:
pa normalno da 2-kilnati picek ima manje masti od 200-kilnatog pajceka ...ali, da ideš cjelog pajceka spohati samo u njegovoj vlastitoj masti i opet bi usfalilo, kaj ne :mig:

a ja nigdje ne velim da se nešto nesmije u nečem pohati - kaj se mene tiće, možeš i u motornom ulju - al' mi nemoj onda pričat da je to najbolje pohano meso u sunčevom sustavu
Ti se zezaš i ismijavaš nas,ali u masti pajceka od 200 kila dalo bi se ispohati barem 50tak kila svinjskih šnicli.A koliko bi kokošijih trtica trebalo istopiti da se dobije dovoljno masti za spohati jednog piceka??
Doista,nikad,ali nikad i nigdje nisam pročitala,vidjela ili čula da se u kokošjoj masti nešto poha.Ako imaš izvor - pomozi nam da postanemo još pametnije.

Madame Hooch
18.01.2008., 14:15
Ti se zezaš i ismijavaš nas,ali u masti pajceka od 200 kila dalo bi se ispohati barem 50tak kila svinjskih šnicli.A koliko bi kokošijih trtica trebalo istopiti da se dobije dovoljno masti za spohati jednog piceka??
Doista,nikad,ali nikad i nigdje nisam pročitala,vidjela ili čula da se u kokošjoj masti nešto poha.Ako imaš izvor - pomozi nam da postanemo još pametnije.

pa normalno da vas zezam i ismijavam kad se a) date , b) zagriznete , c) bukvalno shvaćate da bi bilo bolno da nije tolko smiješno ... a kad smo već kod toga kolko i gdje kokoš ili tovljeni picek ima masti :rolleyes: očito je da jedina piletina koju si vidjela je ona sa stiropora, pa me nekak čudi da si vidla pajceke u prirodnijem izdanju od onog strimanog sa hladne police
jadne kokoši i drugih organa imaju manje nego neke druge životinje, pa sve nekak žive :rofl:

no, nema veze, ja se ne sekiram ...ja bum si svoju piceketinu i dalje pohala u takvom mediju koji mi ne bude sugeriral okus neke druge životinje, a ti si sad misli u kakvom

panorama
18.01.2008., 14:55
Ak se jopeca hrani s kuruzom i pusti da dosegne tri kile, ima na njemu masti za istopiti i na drugim mjestima a ne samo na "biškupu" tj. na trtici. Moj dealer mi to fino očisti pa masnoću za topiti isporuči u posebnoj vrećici. Koristim je za dinstanje lukeca pri izradi pilećeg paprikaša, za "pojačanje" kokošje juhe ako dio kokice nije mastan, kao "start" kod pečenja piceka u protfanu...žal mi je potrošit za pohanje

Madame Hooch
18.01.2008., 15:59
Ak se jopeca hrani s kuruzom i pusti da dosegne tri kile, ima na njemu masti za istopiti i na drugim mjestima a ne samo na "biškupu" tj. na trtici. Moj dealer mi to fino očisti pa masnoću za topiti isporuči u posebnoj vrećici. Koristim je za dinstanje lukeca pri izradi pilećeg paprikaša, za "pojačanje" kokošje juhe ako dio kokice nije mastan, kao "start" kod pečenja piceka u protfanu...žal mi je potrošit za pohanje

:top: ...ono s trtice se ionak hiti, jer je gorko, a ta mast služi kokici za podmazivanje perja ...prava fina mast za topljenje nalazi se raspoređena na strateškim mjestima , isto kod svih podvrsti kokoški i druge pernate živine :kava:

chateauxdeif
18.01.2008., 17:33
:top: ...ono s trtice se ionak hiti, jer je gorko, a ta mast služi kokici za podmazivanje perja ...prava fina mast za topljenje nalazi se raspoređena na strateškim mjestima , isto kod svih podvrsti kokoški i druge pernate živine :kava:

jest da jedan picek kaj se poha nema i nemre imati dovoljno masti za "svoje" pohanje, al zato osim piceka postoje i ona, skoro izumrla stanja, a to je kokica, koja je stara barem 1,5-2 godine i koja je i te kako potfutrana (na strateškim mjestima) krasnom žutom masti.
od te kokice se obično kuha juha, ali dovoljna je, pa čak i previše, 1/4 kokice da juha bude dobra.
masnoća sa "strateških mjesta" se skine, jer bi juha nepotrebno bila masna, nareže na malo manje komade i lagano, polagano istopi.
izvadiš one pileće čvarke. delaš s njima kaj hoćeš - odnosno daš ili u reciklažu kokicama ili (nesmem napisati kom ju ja dam, jer buju me oni kaj imaju visoko razvijenu svijest o hranjenju mačaka popljuvali :D) il ju baciš.
mast kad više nije onak bolno vruća pretočiš u jednu flašu, pustiš da se ohladi, flašu zatvoriš i metneš u friđ.
kad više nemaš te masti onda ju ne koristiš. onda pohaš u ulju.:mig:
meni osobno ne smeta kombinacija svinjske masti sa piletinom, govedinom, jaretinom i sl. ali imam u kući neke koje nemrem prevariti ni da je ulje suncokretovo a ono je biljno.
ako dugo nisam koristila svinjsku mast, onda ju istina osjetim, ali onda to ne velim da "mi smrdi" već da ima drugi okus, koji meni ili odgovara ili ne :)

moj stav prema hrani je, da je hrana dar Božji i da nema fuj hrane.
samo razmislim koliko je djece, dok ovo pišem umrlo od gladi, a ja govorim o "smrdljivoj" hrani, o "fuj" hrani....... a ima još izraza.
ako već ne mogu uraditi ništa da se takovo stanje promijeni, onda barem želim mojim rječnikom, hrani ostaviti njezin dignitet.
ovo zadnje je došlo spontano, jer sam u nekim postovima na gastronomiji primijetila te izraze pa sam eto ovdje rekla kaj o tom mislim. nebute zamerile kaj sam oftopik-irala.:)

A_N_A
18.01.2008., 17:38
Zaključak: a) Madame misli da ima smisla za humor, pa ga želi prezentirati na krivom podforumu jer smo mi ovdje labilniji na loše fore budući smo koncentriraniji na dobru hanu

b) pecite te pohance kak vas volja, meni su moji fini!

A_N_A
18.01.2008., 17:42
joj, kak ste mi obadvije slatke, tak pametne :kava:
pa normalno da 2-kilnati picek ima manje masti od 200-kilnatog pajceka ...ali, da ideš cjelog pajceka spohati samo u njegovoj vlastitoj masti i opet bi usfalilo, kaj ne :mig:

a ja nigdje ne velim da se nešto nesmije u nečem pohati - kaj se mene tiće, možeš i u motornom ulju - al' mi nemoj onda pričat da je to najbolje pohano meso u sunčevom sustavu

Moram nabaciti ovaj oftopičarski kometar dok nisam puknula: toliko o tome koliko smo pametne, a ti pismena :kava:

Madame Hooch
18.01.2008., 18:34
masnoća sa "strateških mjesta" se skine, jer bi juha nepotrebno bila masna, nareže na malo manje komade i lagano, polagano istopi.
izvadiš one pileće čvarke. delaš s njima kaj hoćeš - odnosno daš ili u reciklažu kokicama ili (nesmem napisati kom ju ja dam, jer buju me oni kaj imaju visoko razvijenu svijest o hranjenju mačaka popljuvali :D) il ju baciš.
mast kad više nije onak bolno vruća pretočiš u jednu flašu, pustiš da se ohladi, flašu zatvoriš i metneš u friđ.
.:)

:o nesmem ni ja reči kaj napravim s čvarkecima :o , ali dok je mene žive i zdrave Ninja to nebu papala (možda 1-2 za omastiti brk) :rofl:

evo - od 6 komada 2-kilaša iz domačeg uzgoja istrima se toliko masti da ispadne 400ml flaša (od pekmeza) do vrha masti i pola zdjelice za muesle čvaraka

a mast se onda troši za bazu povrtne juhe, pilečeg paprikaša i otopi se 2-3 velike žlice u suncokretovom ulju kod pohanja piletine

svinjsku mast ne trošim uopće u kuhanju, ali volim slanine na kruh ili jaja pečena na špeku :)

Moram nabaciti ovaj oftopičarski kometar dok nisam puknula: toliko o tome koliko smo pametne, a ti pismena :kava:
a kaj, to još jedna frustrirana učiteljica razredne nastave ? :rolleyes:

chateauxdeif
18.01.2008., 19:05
:o nesmem ni ja reči kaj napravim s čvarkecima :o , ali dok je mene žive i zdrave Ninja to nebu papala (možda 1-2 za omastiti brk) :rofl:


dakle::rofl:
ak nesmeš reći kaj napraviš
ak Ninja to ne papa
ak nemaš mačke

:confused: (ovo je tek reda radi)

panorama
18.01.2008., 19:16
Quote : Madame Hooch
Quote : A_N-A

Babe, najte se svaditi, tak puno lepih tema o papici a vi se natežete kak' kvočke oko gliste...kaj nemate muža doma ? Vudrite po njemu..

A_N_A
18.01.2008., 21:45
a kaj, to još jedna frustrirana učiteljica razredne nastave ? :rolleyes:

Naprotiv, dovoljna je samo kratka upućenost u hrvatski jezik za ovu dijagnozu. A po mužu nebum vudrila jer nije on kriv kaj ona ne zna pisati.

Pitala sam poznanika koji je kuhar na čemu je najbolje pohati. Ukoliko se radi o piletini ili svinjetini kaže da je mast najbolja jer daje bolji okus pohancima, a zatim ulja. Tada treba birati ulja koja bolje podnose temperaturu jer im je i točka dimljenja nešto viša. Neutralnija ulja su pogodna za gotovo svaku vrtu hrane, kao suncokretovo ili sojino ili ulje uljane repice.
I nikakav kokošji špek ne dolazi u obzir!!!! Kokoš je tu zato da se stavi u lonac i da se napravi masna juha.

chateauxdeif
19.01.2008., 18:08
Pitala sam poznanika koji je kuhar na čemu je najbolje pohati. Ukoliko se radi o piletini ili svinjetini kaže da je mast najbolja jer daje bolji okus pohancima, a zatim ulja. Tada treba birati ulja koja bolje podnose temperaturu jer im je i točka dimljenja nešto viša. Neutralnija ulja su pogodna za gotovo svaku vrtu hrane, kao suncokretovo ili sojino ili ulje uljane repice.
I nikakav kokošji špek ne dolazi u obzir!!!! Kokoš je tu zato da se stavi u lonac i da se napravi masna juha.

svaka čast tvom poznaniku kuharu, ali što se tiče kokošje masti nije dovoljno informiran.
pazi, nitko nije rekao da kokoš ima ŠPEK. to je jedna druga i duga priča. pogledaj malo ovo
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1999/0792.htm
pa možda ipak promijeniš mišljenje o uporabi kokošje masti.

rijetko se upotrebljava, rijetko gdje je ima za kupiti, ali i ona se rabi, a ne samo da se kokica metne u lonac pa da juha bude masna.:mig:

homosapiens
19.01.2008., 20:33
Vecina restorana koristi palmino ulje za pohanje jer nema mirisa i nekoliko puta se moze na istom ulju pohati i vrlo bitno ne zagara.

A_N_A
19.01.2008., 20:47
http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/1999/0792.htm


Ovo je super link!!! :lol: Svaka čast na ideji gdje tražiti potvrdu. Znam da svaka mast nije špek, ali to je bilo figurativno. Špek je špek, mast je mast! Vjerojatno je on samo htio reći da nema smisla piceka pohati na kokošjoj masti jer je svinjska dostupnija i samim time kudikamo jeftinija. :confused:
Ajmo mi prekinuti ovu sagu i basnu o kokošima i drugoj živadi!

panorama
19.01.2008., 20:49
Vecina restorana koristi palmino ulje za pohanje jer nema mirisa i nekoliko puta se moze na istom ulju pohati i vrlo bitno ne zagara.

Daj prođi pored McDonaldsa kad je južina pa buš videl kak nema mirisa...:cerek:
Nutricionistički, palmino ulje je ponajviše nezdravo...

homosapiens
20.01.2008., 09:28
Daj prođi pored McDonaldsa kad je južina pa buš videl kak nema mirisa...:cerek:
Nutricionistički, palmino ulje je ponajviše nezdravo...
Pa ne osjeti se miris palminog ulja vec miris svega ostalog sto se tamo sprema kao i u svakom drugom restoranu.

chateauxdeif
20.01.2008., 11:49
Ovo je super link!!! :lol: Svaka čast na ideji gdje tražiti potvrdu. Znam da svaka mast nije špek, ali to je bilo figurativno. Špek je špek, mast je mast! Vjerojatno je on samo htio reći da nema smisla piceka pohati na kokošjoj masti jer je svinjska dostupnija i samim time kudikamo jeftinija. :confused:
Ajmo mi prekinuti ovu sagu i basnu o kokošima i drugoj živadi!

Da razlučimo: saga je saga :D a basna je basna :rofl: moraš se odlučiti :mig:
zapravo to o masima, uljima i inim sličnim artiklima odvelo nas je dalje od teme, svak je zastupal svoju teoriju (i to na nož - sa dvije oštrice :rolleyes:) a kako kuhanje i dosta toga oko kuhanja nije egzaktna znanost, teško se dolazi do nekih rezultata. kraj svih rezultata su nesuglasice :ne zna:

u takovim diskusijama mislim da treba imati na umu puno stvari.
- ne živimo u istim uvjetim
- ne pamtimo isti broj godina, pa time imamo i manje osobnog ili prenešenog iskustva
-nemamo jednako obrazovanje, bilo vezano direktno za temu ili oko nje
-ne vrednujemo jednako izvor/izvore informacija. nekom je ono što tata kaže zakon, nekom ono što mama, nekom ono što piše u knjizi samoprozvanog kuhara..........a nekome ono što je napisao netko tko zna o čemu govori ! a i tko je mjerodavan isto treba znati prepoznati.
i još i još :)

recimo ja sam vrlo mjerodavna osoba, što se kuhanja tiče.
od 5. do 8. razreda osnovne škole sjedila sam u klupi sa Stevom Karapandžom i šaptala mu kad je bilo potrebno :rofl: (sad znate koliko ja to imam na grbači)

nemojte samo reći da ne znate tko je Stevo (zvali smo ga Čevo) Karapandža.:confused:

A_N_A
20.01.2008., 12:44
Pod sagom sam mislila da stanemo veličati razno razne pohanac mahere, jer vjerujem da svatko radi po svom ukusu i kako mu paše, a pod basnom na kokoši, svinje i njihovo potkožno masno tkivo. Evo objasnih!

Pa ajde ti onda nazovi Čevu i pitaj ga kako on to poha dok ne padne prva žrtva ove žućne diskusije. Uostalom, ne da mi se više biti dio rasprave, budući se tema zagrijala do nepotrebnih razmjera. Danas ću spohati pohance na ulju za dječje guzice, pa možda ispadnu dobri!
Pozdrav!

chateauxdeif
20.01.2008., 12:54
Pod sagom sam mislila da stanemo veličati razno razne pohanac mahere, jer vjerujem da svatko radi po svom ukusu i kako mu paše, a pod basnom na kokoši, svinje i njihovo potkožno masno tkivo. Evo objasnih!

Pa ajde ti onda nazovi Čevu i pitaj ga kako on to poha dok ne padne prva žrtva ove žućne diskusije. Uostalom, ne da mi se više biti dio rasprave, budući se tema zagrijala do nepotrebnih razmjera. Danas ću spohati pohance na ulju za dječje guzice, pa možda ispadnu dobri!
Pozdrav!

imam osjećaj da se ljutiš, i osjećaš povrijeđena,a to mi nikako nije bila namjera kad sam postala.
čak, mislim da ju treba smiriti i nasojala sam u tom stilu odgovoriti
pozdrav i tebi

sita
20.01.2008., 14:03
koja nemam pojma u kuhanju uvijek dobro spoham i piletinu i boce i svinjetinu. Ne kužim kak vam ostane krvavo.

A_N_A
20.01.2008., 20:13
@ chateauxdeif Nisam ljuta na tebe nego na Madame koja je krenula u priču s kokošjom masti i zaokupirala bar pet glava, da bi na kraju rekla da je to dio zaje***cije i da nismo baš pametne! Mislim, ne vidim svrhu! Na ovom podforumu ima ljudi koji ne znaju držati kuhaču u ruci do pravih kuhara/ica, a zajednička im je volje da se nešto fino skuha i pojede. I čemu sad 30 nepotrebnih postova našeg prepucavanja? Sve zbog toga jer joj je vjrojatno dosadno u životu.
Zato sam rekla da bi to trebali okončati i vratiti se na meso i pohanje. :jumping: