PDA

View Full Version : Erozija rožnice i prehrana

allegra
02.12.2003., 18:23
U nepuna dva tjedna već drugi put imam eroziju rožnice na istom oku. Danas mi je okulistica rekla da se izgleda ipak radi o herpetičkom keratitisu. Koristim Virulex mast, imam jedno oko zatvoreno i popikavam se okolo po stanu jer teško je procijeniti udaljenost s jednim okom :(

Danas sam s tim jednim okom pročitala brdo literature o učestalim erozijama rožnice i herpesu i uglavnom se uzrok svodi na slijedeće:

1. nasljedna predispozicija
2. stres
3. autoimune bolesti
4. neadekvatna prehrana

Na točku 1. i 2. ne mogu utjecati, 3. nadam se da nemam (a ako i imam nisam se još spremna s tim suočiti) ... dakle jedino na što bih mogla utjecati je prehrana.

U literaturi navode lošu prehranu u zemljama III svijeta kao uzrok oštećenjima rožnice. Nije baš da se hranim loše kao ekipa u Indiji, ali moja prehrana je vjerojatno daleko od idealne. Neki navode da bi trebalo poduplati dozu C vitamina.

Budući da sam prilična neznalica po pitanju nutricionizma, voljela bih da mi znalci i iskusni ljudi daju neke smjernice ... što forsirati, a što izbjegavati?

lahor
02.12.2003., 20:21
Stvarno ne znam, nadam se da će ti netko tko se kuži u prehranu napisati nešto više.

Možda da probas s nekim preparatima koji potiču imunološki sustav, npr. propolis ili još bolje matična mliječ. Za Ehinaceu se isto piše da ima antivirusni učinak, nije ni to loše. Uz C vitamin i cink je isto ideja o kojoj treba razmisliti.

Ja svoje afte koje mi se pojave uspješno rješavam propolisom, a to je isto problem stresa i problem imuniteta. S herpesom nemam bas nikakvog iskustva, nikad ga nisam imala i mislim da na tom planu imam dosta sreće kad vidim kako se ljudi pate s tim.

Zlatokosa
03.12.2003., 01:40
Koliko znam, za herpes su učinkovite virolex tablete, a što se tiče vitamina C, kupi onaj el.sokovnik za cijeđenje agruma, pa dva puta dnevno iscijedi po jednu naranču i popij ( možeš i pojesti, ali meni je sok jako ukusan pa baš volim iscijeđenu).
Ja sam prije četiri godine popila turu virolexa, i od onda mi se nije pojavio ni h od herpesa (a pojavljivao se na usni). Inače, promijenila sam i prehranu, puno češnjaka i maslinovog ulja, i povrće na lešo, uz jako malo mesa.. i vježbanje - sad sam na pilatesu..

allegra
04.12.2003., 18:40
evo, danas opet gledam s oba oka :) ali i dalje mažem oko virolexom ... ulceracije na rožnici su se povukle, a kad će se opet pojaviti bog zna ... postoji i neka mala vjerojatnost da neće.

Nabavila sam tablete C vitamina sa sporim otpuštanjem i počela sam piti 1 gr dnevno ... ne znam da li je to dosta? Ustvari, nekako i nisam baš uvjerena da će to pomoći, ali hajde da probam.

Problem s mojom prehranom jest da je neredovita i da vjerojatno uzimam premalo vitamina ... medjutim, da sredim prehranu morala bih promijeniti i način života, a to do daljnjeg nije moguće ... tako da ću se morati orijentirati na kojekakve suplemente ishrani.

lahor
04.12.2003., 18:45
Pa 1 gram je stvarno dosta. Cak mozda i previse, ali uzimaj ga u vecoj kolicini neko vrijeme, pa malo smanji dozu.

Moj problem je isto neuredan zivot u zadnje vrijeme i to mi se pocelo pokazivati na zdravlju. Tjesim se da ce mi se sve to sto radim visestruko isplatiti.