View Full Version : Mane digitalnih fotoaparata
Neću vas tražiti preporuke, jer namjeravam kupiti neki digitalac, ali me zanimaju vaša negativna iskustva.
Što vas kod vašeg digitalca nervira ( npr. spor softwer, slaba bljeskalica, loš LCD i sl.)
miš kaže:
Neću vas tražiti preporuke, jer namjeravam kupiti neki digitalac, ali me zanimaju vaša negativna iskustva.
Što vas kod vašeg digitalca nervira ( npr. spor softwer, slaba bljeskalica, loš LCD i sl.)
Baterija se brzo prazni i to mu je jedina mana i ništa više sve drugo je manje više ok. Hewlett Packard Photosmart 735
spartakforever
04.12.2003., 10:29
Mane ovise o modelu i proizvodjacu. Ja imam Olympus C-720 ultrazoom. Kod njega mi se ne svidja:
- spori autofokus (volio bih imati rucni, onaj s kolutom), narocito u uvjetima smanjene vidljivosti
- koristi Smartmedia kartice (spore, zastarjele) - ovo me zabrinjava jer mozda za dvije-tri godine necu moci kupiti novu karticu :mad:
- vrijeme od ukljucivanja do prvog okidanja je predugacko: posto aparat ima 8x opticki zoom, dugo priprema optiku i izvlaci aparaturu pa zna proci i 4 sekunde prije nego okinem prvu sliku
Ali zato jednom kada ga ukljucim, ne bih ga mijenjao za bilo koji aparat.
Osim mozda Olympus E-1 :rolleyes:
lappino
04.12.2003., 12:44
Minolta Dimage F304 3.2 Mpix 4xOptical 2xDigital
Baterije - ako su "obične" alkalne -ždere ko gladno dijete iz Etiopije...Najveća primjedba koju imam je optičke naravi (nema veze što je aparat digitalan, barem tako mislim): kontrast je takav da prevladava ili apsolutno svijetli dio, ili totalni mrak. Nedostaje i malo veća brzina blende (max. je 1/1000)...
Ali sam inače jako zadovoljan!
ushirlo
04.12.2003., 12:44
miš kaže:
Nervira me sve navedeno +... , naime imam neko trust smeće od parsto kn.
Ovdje se zapravo ne radi o manama digitalaca, nego o manama kompaktnih, više manje ''idiot'' kamera...
Ali evo mog suda...
Ja im najviše zamjeram dvije stvari.
Prva i najveća mana je njihova veličina i masa. Oke, netko će prokomentirati da je njihova minijaturizacija plus, ali kad se radi o kvaliteti fotografija i jednostavnosti upotrebe... minijaturizacija je zadnje smeće!
Drugo. Katastrofalno loša optika. Naravno, i to je vezano za veličinu ccd-a. Naime šta!? Osvjetljena površina CCD-a je na idijotima od 2 do 3 megapixela toliko manja od one uobičajenog 35 mm filma da dozvoljava izvedbu optikevrlo malog promjera, a sukladno s tim i vrlo loših karakteristika...
Evo nakon par dana proučavanja u uži izbor su ušle Canon A70, Fujufilm S3000 i Minolta S414.
Sve tri su približno sličnih cijena, ali me zanima ako postoji razlog ( mana ) zašto ne kupiti jedan od ta tri modela.
Molim one koji imaju iskustva ( pozitivnih ili negativnih ) s navedenim kamerama da mi pomognu.
sparkica
07.12.2003., 01:04
Ja sam htjela kupiti Fujifilm Finepix F410 ali sam skužila da svi Fuji aparati te klase imaju jedan bug. Ne možeš birati stupanj kompresije kod spremanja slika. Uvijek je najjača kompresija što znači gubitak kvalitete makar snimaš sa dobrom rezolucijom. Inače su po ostalim karakteristikama odlični.
No ipak sam si izabrala Canon Powershot A70 (kod kojeg btw možeš birati tri stupnja kompresije) i super sam zadovoljna.
Teško mu mogu navesti mane ali ipak evo:
1. Ne vidi se koliko još ima slobodnog mjesta na kartici pa to moraš procijeniti otprilike. (Nije tako strašno jer imam 2 kartice)
2. Ne zna se kad će mu baterije crknuti, nego samo javi da je gotovo. To nije problem ako imaš rezervni komplet baterija. Ja ih još nisam kupila ali budem.
Inače te 4 punjive baterije prilično dugo drže.
Ako želiš detaljni popis prednosti i mana pogledaj na http://www.megapixel.net - imaju dobre recenzije.
sparkica
07.12.2003., 01:17
I ovaj je dobar site, imaš sve o Fuji S3000: Steves-digicams (http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html)
spartakforever
07.12.2003., 22:30
Nexus kaže:
Drugo. Katastrofalno loša optika. Naravno, i to je vezano za veličinu ccd-a. Naime šta!? Osvjetljena površina CCD-a je na idijotima od 2 do 3 megapixela toliko manja od one uobičajenog 35 mm filma da dozvoljava izvedbu optikevrlo malog promjera, a sukladno s tim i vrlo loših karakteristika...
Ja bih molio da mi se ovo objasni, iako je nevezano za temu. Ja na svojem kompaktnom digitalcu sa 3,0 megapixela nisam primijetio nikakve optičke pogreške - dapače, geometrija je savršeno u redu (nema izobličenja, savijanja ravnih linija, perspektiva OK). Čak i kada zumiram u npr. Photoshopu vidim oštre i bistre detalje koje inače na normalnoj fotografiji (15x10) ne mogu jasno vidjeti.
Daklem, molim te zašto "katastrofalna" optika? Jasno da to u teoriji štima, ali mi se uopće ne čini da je ijedan od digitalaca koje sam imao u rukama imao lošu optiku (Olympus, Canon, Sony, FujiFilm).
Osim nekog Trust smeća (ispod 500kn), molim da se štovani vlasnici ne uvrijede, ali taj je imao CMOS senzor i slične nebuloze :(
SETRA Samoborček
07.12.2003., 23:57
HP Photosmart 710, 3.3 mp, 3x opt, 4x digit
-----------
1. slabe baterije, ali to je do baterija
2. indikator za baterije samo kaže kad je gotovo
3. aparat izvlaaaaaaaaaaaaaaaaaaači onu optiku van valja 5 sekundi i to čovjeka zna nervirat
kada u normalnoj uporabi bude aparat od 6,7,8... mp, tada 3 mp bude katastrofalno loše, pa makar nitko ne znao zašto. dok razlike budu oku i nevidljive... nikad zadovoljni
Sony F717; nema mane :D osim sto ima previse suma iznad ISO 400.
sparkica
09.12.2003., 14:55
fakin kaže:
kada u normalnoj uporabi bude aparat od 6,7,8... mp, tada 3 mp bude katastrofalno loše, pa makar nitko ne znao zašto. dok razlike budu oku i nevidljive... nikad zadovoljni
Za što će biti katastrofalno loše? Za one koji rade plakate.
A za obične smrtnike koji rade slike maksimalno do A4 ili gledaju slike na kompaču i TV će biti i dalje dobro.
Meni se najviše sviđa vrtiti slike na televizoru, znamo koja je to rezolucija.
ne za nas, nego za one koji se time bave, rade usporedbe itd. makar, mislim da tu ima i podmazivanja.
Sony P10, 5mp, 3*optički i 4*digitalni zoom
2 zamjerke:
1. nema slikanja na 2mp... ima 1.2, 3.1, 4.5 ili 5mp
2. nema snimanja filmića sa zvukom na 320x240 , samo 640x480
Sve ostalo...:s :s :s
malo je sve to sporo, ali....pa nisam profić da mi se nekud žuri, dosad sam imao desetak analognih fotoaparata a ovaj digić (Olympus C-4000) mi je prvi, više nemrem zamisliti da bi se vratio na filmaše!
GoldenSurferFromCRO
19.12.2003., 09:24
Moj je frend kupio Trust od 1500kn, zapravo kostalo je 1000kn plus punjac baterija i plus mem.kartice i tako je doslo do te cijene. To je bilo prije 6 mjeseci i taj frend je jako zadovoljan. Znam da je to no-name digitalac, ima mislim 3,4mp i ima tri vrste rezolucije i snima filmic sa zvukom, ali je nesto los, no frend nije to kupio zbog filma nego zbog fotki. Ne znam za mane, ali dobar je izbor za onoga koga je briga za no-name brand...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.