PDA

View Full Version : problem s PC-om

sime
06.12.2003., 13:29
Imam nekih problema sa kompjuterom za vrijeme hladnijih dana. Naime svaki put kad upalim kompjuter miš mi ne radi dobro, trza a i windowsi ga nekad ne prepoznaju. Kad se prostorije ugrije ili za ljetnih dana sve je ok. Neki su mi govorili da je možda do napajanja jer je ono osjetljivo na temperaturu. Zna li netko od vas što bi to moglo biti? Znam da će sada biti svakakvih upadica, ali se isto nadam da će se netko naći koji će pametno odgovoriti.

LeningradRevenger
06.12.2003., 13:40
Hm, eo Scotty se hvalio kako mu se nije disk tio bootat jer je bila temperatura u sobi 8° C, a još mu i ventilator puše pa je disk bio ispoda granica radne temperature, pa je čeko da se soba zagrije. Daklem, čekat da se soba zagrije, a šta drugo?

sime
06.12.2003., 16:57
Ma nije toliko niska temperatura u sobi. Inače sam iz dalmacije i kod nas je bez ikakvog grijanja 15-20 stupnjeva. Tako je svaki dan. I moji kolege imaju komiće pa svi rade ok na toj temperaturi. Bi li se to kako moglo popraviti?

nenoXtreme
06.12.2003., 18:23
start > run > cmd (pa enter)

sad upiši format c: /autotest, no da je Equi ovdje on bi vjerojatno savjetovao format c: /u /autotest ...:rolleyes: ti kako voliš! :top:

disklejmer: naredbe koristiti samo u extremnim slučajevima i na vlastitu odgovornost! Za moguće nuspojave i kontraindikacije kontaktirati liječnika i/ili lijekarnika!

sime
06.12.2003., 18:31
E i što bi time dobio. Mogu tako upisat format c: pa onda yes

SETRA Samoborček
06.12.2003., 18:43
pogledaj moj sig

SETRA Samoborček
06.12.2003., 18:44
LeningradRevenger kaže:
Hm, eo Scotty se hvalio kako mu se nije disk tio bootat jer je bila temperatura u sobi 8° C, a još mu i ventilator puše pa je disk bio ispoda granica radne temperature, pa je čeko da se soba zagrije. Daklem, čekat da se soba zagrije, a šta drugo?

ahaha, moje staro napajnje, u sobi 16C i upalim, stane na boot screenu.

ostaviš 5 minuta :D

upališ i on se boota

fala Bogu da je to napajanje prošlost :amen:

sime
06.12.2003., 18:53
Setra cijeli dan si za kompom pa di je ta vaša famozna samoborčekova 415 HD. Čini mi se da ti uopće nisi nikad ni bio za njezinim volanom, nego je li to sigurno napajanje inače bi kupio novo ako je. Nepajanje je AT mislim 150W proc. Celeron 533

SETRA Samoborček
06.12.2003., 19:06
sime kaže:
Setra cijeli dan si za kompom pa di je ta vaša famozna samoborčekova 415 HD. Čini mi se da ti uopće nisi nikad ni bio za njezinim volanom, nego je li to sigurno napajanje inače bi kupio novo ako je. Nepajanje je AT mislim 150W proc. Celeron 533

di je?

vozi za split, a ja nevozim za split

eto di je :D

LeningradRevenger
06.12.2003., 23:41
sime kaže:
Nepajanje je AT mislim 150W proc. Celeron 533
AT napajanje i Celeron 533?
Čudni su putovi gospodnji...

Hai!
07.12.2003., 00:01
kupi novi hladnjak, nije ti to do napajanja.
hladnjak kosta oko 100kn.

LeningradRevenger
07.12.2003., 00:24
Hai! kaže:
kupi novi hladnjak, nije ti to do napajanja.
hladnjak kosta oko 100kn.
Ajmo se malo igrat logike.
Hladnjak služi da hladi jezgru procesora.
Toplina se razvija s daljnjim radom procesora.

Daklem, ako je hladnjak rikuno, što se dešava. Upališ komp. procesor poćinje sa zagrijavanjem. Radi - radi - radi (ovisno i o procu i ploči, temperaturi), nakon čega se ili komp gasi ili procesor ispušta mistični bijeli dim.

A čovjek kaže:

Imam nekih problema sa kompjuterom za vrijeme hladnijih dana. Naime svaki put kad upalim kompjuter miš mi ne radi dobro, trza a i windowsi ga nekad ne prepoznaju. Kad se prostorije ugrije ili za ljetnih dana sve je ok.

Analogija:
. . . . . . . . . . hladnjak služi da H L A D I procesor a ne da ga grije kake veze ima hladnjak jel ti razmišljaš ikad!!!

AAAARGHAHAHAH:mad: :mad: :mad:

LeningradRevenger
07.12.2003., 00:26
i još samo dodatak - najvjerovatnije se i radi o napajanu, probaj s nekim drugim.

Rain
07.12.2003., 00:34
Optički miš - hladna soba - topla soba - kondenzacija vlage - zamagljena leća.

Hladan lem negdje na mišu - matičnoj

Sve ono što ti je lenjinista nabrojao.

Za prvu ruku probaj staviti drugog miša i vidjeti kako će se on ponašati.

Onda zamjeni napajanje.

Ako niti to ne pomogne onda odnesi ploču nekom elektroničaru da ti provjeri lemove.

Jebalo te 15 - 20 stupnjeva u Dalmaciji. Ja nisam iša vidit svoje 2 godine jer u zahod moram ić u kaputu kad bura okrene. A imam 3 termo peći koje troše 1500 kn misečno.

Hai!
07.12.2003., 00:39
lako gubis zivce covjece, smiri se sacu ti probat objasnit

kao prvo u krivu si sto se tice napajanja, ono ne sluzi kao radijator u kompjuteru za sto ga ti preporucas. zato i ima zastitno kuciste.

svjestan sam cinjenice da hladnjak sluzi za hladenje no hvala ti svejedno :D
hladnjak sam preporucio upravo iz tog razluga sto on moze sluzit kao odredeni izolator, naime, novi hladnjaci su zasticeni sa svih strana tako da potpuno poklope proces i ujedno ga zastite od fizickih utjecaja. takoder novi hladnjaci imaju softver koji omogucava da se smanji ili poveca broj okretaja. tako mogu utjecati na toplinu koju procesor generira na dva nacina koja su, pogadas, hladenje i slabije hladenje koje bi ja preporucio u njegovom slucaju jer procesor i dalje generira neku toplinu, on mora stvarat neku toplinu bez obzira. nema logike da procesor ne stvara toplinu to je jednostavno nuspojava struje koja ulazi u njega. zato sam preporucio novi hladnjak da moze smanjit broj okretaja istog te tako dopustit procesoru da sam sebe vise grije. naravno ali to ovisi o uvjetima, on moze podesavat rpm hladnjaka kad je to potrebno, jer da je vani 35 stupnjeva a rpm hladnjaka minimalan to bi bilo jednostavno glupo. slazes se?

Hai!
07.12.2003., 00:43
kontrolori broja okretaja se prodaju kao hardverske komponente kostaju oko 200kn i mogu se naci svugdje.

ne slusaj ovog koji ti je preporucio da lemis plocu to ti nije pametno, nemas ti alat za to ti je potrebna jako fina i skupa lemilica...

imas pun penis prijedloga pa uostalom sam odluci koji ces poslusat

Rain
07.12.2003., 01:14
Hai! kaže:
kontrolori broja okretaja se prodaju kao hardverske komponente kostaju oko 200kn i mogu se naci svugdje.

ne slusaj ovog koji ti je preporucio da lemis plocu to ti nije pametno, nemas ti alat za to ti je potrebna jako fina i skupa lemilica...

Gle čovječe, postoji hrpa razloga zbog kojih mu miš šteka, ali definitivno ne može biti stvar u procesoru jerbo miš opterećuje proc u promilima, ajde kako ima celera, neka je u postocima, tako da bi se eventualni problemi s procesorom puno prije odrazili na nečem drugom. Uostalom nema baš neke low temperature na kojoj proc počinje zezati, ljudi su ga hladili tekućim dušikom na -100 C i overclockali do ludila.

Kako je primjetio da miš šteka samo kada je hladno, jedna od mogućnosti je da je neki od lemova na matičnoj popustio i više ne drži kontakt. Kada se temperatura podigne dolazi do širenja materijala pa time i do ponovne uspostave kontakta. Takvi slučajevi nazivaju se hladni lem. sada, jako je zeznuto od tisuća lemova otkriti koji je lem popustio, ali srećom postoje sprejevi kojima se pošprica ploča i može se skužiti koji lem je popustio. Ja mu ne predlažem da išta lemi, samo da odnese ploču na kontrolu, i to kao zadnja solucija, ako je stvarno stvar u lemu lako će mu to u servisu srediti.

Rain
07.12.2003., 01:16
Hai! kaže:

Koji kurac spominješ penis ??? Ako oćeš to pošteno napisati napiši kurac a ne penis, što si peder ili HTVovac ??

Hai!
07.12.2003., 01:59
Koji ***** spominješ penis ??? Ako oćeš to pošteno napisati napiši ***** a ne penis, što si peder ili HTVovac ??
:D:D:D

ma kad napisem ***** cenzuriraju me ko sto vidis, pa sam htio prevarit sistem, nisam ti ja skroz normalan. :D

ok je to sto si ti napiso i ja to podrzavam, al ne mislim ja da je stvar u procesoru nego u hladenju iz tog razloga sto i najmanja razlika u tempraturi uvelike utjece na rad procesora. a time i cjelog racunala. posljedice toga mogu biti nevjerojatne, sad da ne navodim primjere koje sam cuo i vidio. to stvarno ne bi vjerovao, no bitno je u tome to da je sve te probleme rijesio kvalitetan hladnjak.

ne mislim da je napajanje u pitanju isto zato sto ono jako jako jako rijetko ode, a i kad ode, sto ja jos nisam nikad dozivio, to je jednostavno to, nema nikakvog protoka struje, nemos upalit komp i tojeto. na starijim racunalima je komp znao i doslovno eksplodirat zbog nedostatka osiguraca (to se meni desilo) no na svim novim kofiguracijama u sistemu napajanja kompa imaju osiguraci i transformatori napona. bez toga ona sklopka na poledini ne bi imala smisla. mislim koji bi ***** tamo radila. to nema nikakve logike.

sto se tice misa, mozda ga samo nije dobro usteko.
u tom slucaju jebem mu mater glupu

LeningradRevenger
07.12.2003., 02:00
Kao prvo. Rječ je o Celeronu 533, daklem najvjerovatnije FC-PGA. Znaš ti kako to izgleda i kako je riješen hladnjak na tome?
Time bi završio polemiku o hladnjaku koja od početka nije vodila nigdje.
Ja i dalje mislim da je u napajanu problem.
kao prvo u krivu si sto se tice napajanja, ono ne sluzi kao radijator u kompjuteru za sto ga ti preporucas. zato i ima zastitno kuciste.
Joj. Ako sam rekao da misilm da je u napajanju problem onda to nije zbog nikakve "svrhe radijatora", nego tehničke neispravnosti istoga. Daklem. Kao što je i Rain Bow rekao, vjerovatno je popustio jedan od lemova, samo on kaže na ploči, ja mislim da je u napajanju iako je i lako moguće da je i na ploči pizdarija. Ali pošto je u cijeloj priči miš, a takav problem sam vidio (slučaj gdje miš nije tio ić uzdužno, a je tio ić poprečno i tako sto iljada miševa, na kraju se ispostavilo da je napajanje neispravno) Dakle, zato preporučam simeu da kupi/ukrade/posudi neko drugo napajanje pa da onda proba, a ako i onda ne ide onda nek gleda kupnju druge ploče, tj. novog kompa.
zato sam preporucio novi hladnjak da moze smanjit broj okretaja istog te tako dopustit procesoru da sam sebe vise grije
"da sam sebe više grije". Pa jel ti, opet pitam, razmišljaš?!?
Idi na Tom's Hardware Guide i skini 8 filmić prometeja - procesor je hlađen na -52°C, uostalom kao i što je Rain Bow rekao.
Zašto ovi smart fanovi smanjuju i podižu broj obrtaja onda, sigurno se pitaš. E pa ovako.
Fino se spojiš na Net, baljezgaš tu gluposti po Forumu, slušaš Mp3-ice i CPU Usage ti skače do maksimalno 10%. Temperatura je 40 stupnjeva, a ventilator se veselo okreće na recimo 1800 rpm, a buka je nekih 30-ak dB
I onda fino skokneš u videoteku po najnovije teletabise, staviš ih kodirat, CPU usage skoči na 100%, a hladnjak vidi da je procesor počeo "trčat" pa ga i bolje hladi, i vrti se na nekih 4000 rpma. A time dolazi i B U K A. I glavni razlog smanjivanja/povećanja je upravo to.
Ukratko - da ti recimo TT9 radi stalno na 4000rpm (kao meni jer sam sjebo senzor, potenciometar izgubio) procesor se neće nimalo bunit - al će ti bit velika buka. BUKA. Glasno je kužiš... a zašto da bude glasno ako nemora. Jesi skužio sad?

LeningradRevenger
07.12.2003., 02:03
Hai! kaže:
ne mislim da je napajanje u pitanju isto zato sto ono jako jako jako rijetko ode, a i kad ode, sto ja jos nisam nikad dozivio, to je jednostavno to, nema nikakvog protoka struje, nemos upalit komp i tojeto.
E da je bar tako jednostavno - rikne pa ne radi...

Rain
07.12.2003., 02:04
Lenjine, ima li mista u gulagu, nek se tamo grije hladnjakom:D

LeningradRevenger
07.12.2003., 02:13
:top:
Vidiš, vidiš...
Možda bi mu preodgoj na minus 30° uz neku ventilatorčinu pomogao da shvati zakone termodinamike. :D :D :D

Hai!
07.12.2003., 02:22
Lenjine, ima li mista u gulagu, nek se tamo grije hladnjakom

to se samo ti mozes grijat hladnjakom.

da ti pojasnim. hladnjak ne sluzi u svrsi radijatora kako se lenin izrazio, neko u svrsi izolatora, kuzis. ako je procesor bolje zasticen nece i nemoze doc do vanjskih negativnih fizickih utjecaja kuzis?

dalje. samim time utjecaj hladnoce, a to je vanjski utjecaj, se eliminira.

ergo. rad i temparatura ce biti konstantni.
cista logika.

B U K A. I glavni razlog smanjivanja/povećanja je upravo to.

ok. al ako ti smeta buka u racunalu imas spravice koje se zovu silikonski amortizeri prodaju se u raznim bojama i oblicima, pa imas i verzije za ostali hardveraj kojem je to potrebno, ukljucujuci i napajanje.

ono trabunjanje i navodenje jebenog iso-tola nece upalit. velicina hladnjaka i procesora je fiksna na 80x80.

Fino se spojiš na Net, baljezgaš tu gluposti po Forumu, slusas mp3ce..

:p ne slusam mp3ce

LeningradRevenger
07.12.2003., 02:38
da ti pojasnim. hladnjak ne sluzi u svrsi radijatora kako se lenin izrazio, neko u svrsi izolatora, kuzis. ako je procesor bolje zasticen nece i nemoze doc do vanjskih negativnih fizickih utjecaja kuzis?
Ma o kakvom ti radijatoru baljezgaš?!?! Ti si pričo o "grijanu samog sebe". Jel sad u manjku argumenata optužuješ druge ljude da su rekli neku glupost koju si ti provaalio
ergo. rad i temparatura ce biti konstantni. cista logika.
Dakle da analiziram tvoju logiku. Ti kažeš da hladnjak održava konstantnu temperaturu neovisno o vanjskim utjecajima.
Termodinamika - stran ti je to pojam?
Bilo ljeto, bilo zima, procesor istu temperaturu ima...
Pa ti si veći kreten nego što sam mislio.
velicina hladnjaka i procesora je fiksna na 80x80.
Bahahahahah. Joj kako si tup.
Koje su dimenzije ovog hladnjaka (http://www.thermaltake.com/coolers/volcano/rs/a1365.htm)
a koje su ovog hladnjaka (http://www.thermaltake.com/coolers/orb/a1133.htm)

ne slusam mp3ce
al teletabise ripaš? :D :D :D

Hai!
07.12.2003., 02:52
Bilo ljeto, bilo zima, procesor istu temperaturu ima...

sumnjam da godisnja doba utjecu na temparaturu procesora.

Ako sam rekao da misilm da je u napajanju problem onda to nije zbog nikakve "svrhe radijatora"

sjecas se ovoga? samo sam preuzeo tvoj izraz jer je catchy. iako sam to ja prvi rekao i ne mozes preuzet zaslugu za to.

Ti kažeš da hladnjak održava konstantnu temperaturu neovisno o vanjskim utjecajima.

u slucaju procesora konstantno je relativan pojam ali da. smatram da hladnjak odrzava relativno konstantnu temparaturu procesora. ako se ne varam to mu je i svrha. mozda ja nesto ne kuzim?
temparatura samog hladnjaka nije toliko bitna no dovoljno je znati od kojeg se materijala prave hladnjaci... need i say more?

Koje su dimenzije ovog hladnjaka a koje su ovog hladnjaka

lapsus, mislio sam vecina ne velicina,al dobro nek ti to stoji.

al teletabise ripaš?

e stvarno si glup. teletabisa nema na dvdu samo na vhsu :p

Bhakti
07.12.2003., 09:29
Hai! kaže:
lako gubis zivce covjece, smiri se sacu ti probat objasnit

svjestan sam cinjenice da hladnjak sluzi za hladenje no hvala ti svejedno :D
hladnjak sam preporucio upravo iz tog razluga sto on moze sluzit kao odredeni izolator, naime, novi hladnjaci su zasticeni sa svih strana tako da potpuno poklope proces i ujedno ga zastite od fizickih utjecaja. takoder novi hladnjaci imaju softver koji omogucava da se smanji ili poveca broj okretaja. tako mogu utjecati na toplinu koju procesor generira na dva nacina koja su, pogadas, hladenje i slabije hladenje koje bi ja preporucio u njegovom slucaju jer procesor i dalje generira neku toplinu, on mora stvarat neku toplinu bez obzira. nema logike da procesor ne stvara toplinu to je jednostavno nuspojava struje koja ulazi u njega. zato sam preporucio novi hladnjak da moze smanjit broj okretaja istog te tako dopustit procesoru da sam sebe vise grije. naravno ali to ovisi o uvjetima, on moze podesavat rpm hladnjaka kad je to potrebno, jer da je vani 35 stupnjeva a rpm hladnjaka minimalan to bi bilo jednostavno glupo. slazes se? jebatepatak suze su išle na oči od smijanja, ovakve bisere već dugo nisam pročitao :jumping: :bonk:

Bhakti
07.12.2003., 09:34
Hai! kaže:
to se samo ti mozes grijat hladnjakom.

ergo. rad i temparatura ce biti konstantni.
cista logika.

ok. al ako ti smeta buka u racunalu imas spravice koje se zovu silikonski amortizeri prodaju se u raznim bojama i oblicima, pa imas i verzije za ostali hardveraj kojem je to potrebno, ukljucujuci i napajanje.

:p ne slusam mp3ce čovječe...riknuo sam, moderatori ovo treba sačuvati za buduće generacije :jumping:

SETRA Samoborček
07.12.2003., 10:59
Bhakti kaže:
čovječe...riknuo sam, moderatori ovo treba sačuvati za buduće generacije :jumping:

jebemu, nije normalan :horor:

BAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!111one (C) by slafko

------------------------------------------------------------

jebo vas sve, ili je krivi lem na ps/ uztoru na ploči ili je miš kriv, napajanje nebi bilo, kuleer još manje:rolleyes:

sime
07.12.2003., 11:16
Do miša mi nije jer sam probao drugi i opet isto. Miš mi je običan, a ne optički. Nije da mi ne radi uopće već trza i bježi po ekranu dok se komp ne ugrije. Kad je veća hladnoća ćak ga vindowsi ne prepoznaju. To mi se zna dogoditi i sa tipkovnicom ali dosta rjeđe. Dok ništa ne radim na kompu miš ide dobro po eranu li čim mi se učitava neka web stranica ili hadr disk kopa pos vom disku onda je stvar gora i miš teže radi.

Hai!
07.12.2003., 12:48
jebo vas sve, ili je krivi lem na ps/ uztoru na ploči ili je miš kriv, napajanje nebi bilo, kuleer još manje

ja nisam govorio da je problem u kuleru. jeez. nego u procesoru. kuzis?

jebemu, nije normalan

pa naravno da nisam. :eek:

Do miša mi nije jer sam probao drugi i opet isto. Miš mi je običan, a ne optički. Nije da mi ne radi uopće već trza i bježi po ekranu dok se komp ne ugrije. Kad je veća hladnoća ćak ga vindowsi ne prepoznaju. To mi se zna dogoditi i sa tipkovnicom ali dosta rjeđe. Dok ništa ne radim na kompu miš ide dobro po eranu li čim mi se učitava neka web stranica ili hadr disk kopa pos vom disku onda je stvar gora i miš teže radi.

ovo mijenja puno toga. i dalje je mozebitno da procesor ima neke veze al vjerojatnije je da je ploca osla bajbaj

LeningradRevenger
07.12.2003., 15:35
Setra, daj ti si moderator daj ostavi ove postove od Hai! negdje spremljene na vidljivo mjesto za nadolazeće generacije. Tj, najzanimljivije ću staviti pod "bisere"

LeningradRevenger
07.12.2003., 15:48
sumnjam da godisnja doba utjecu na temparaturu procesora.
Ha ha ha ha :lol: :lol:
joooj. kak si tup.

Ti kažeš da hladnjak održava konstantnu temperaturu neovisno o vanjskim utjecajima.

u slucaju procesora konstantno je relativan pojam ali da. smatram da hladnjak odrzava relativno konstantnu temparaturu procesora. ako se ne varam to mu je i svrha. mozda ja nesto ne kuzim? temparatura samog hladnjaka nije toliko bitna no dovoljno je znati od kojeg se materijala prave hladnjaci... need i say more?
ha ha ha ha :lol: :lol:
joooj. kak si tup.

lapsus, mislio sam vecina ne velicina,al dobro nek ti to stoji.
Nisi mi odgovorio... jel znaš kako izgleda FC-PGA?

e stvarno si glup. teletabisa nema na dvdu samo na vhsu
A jebiga, moja greška. Uostalom, kao da ti neko brani da captureaš s VHS-a.

Hai!
07.12.2003., 16:04
sto se mene tice moze, setra ako ti se da napravi to.

:zubo:

Hai!
07.12.2003., 16:12
....hahaha kak si tup hahaha....

ako hladnjak ne cini ono sto bi trebao treba ga promijenit, sta je tolko smijesno :confused:

LeningradRevenger
07.12.2003., 16:16
ŠTA JE SMJEŠNO?!
Pa jel ti vidiš koliku količinu gluposti si nasro ovdje?!
Cijeli forum ti se smije.

Hai!
07.12.2003., 16:21
ah sta reci, i negativan publicitet je publicitet

shrug

slafko
08.12.2003., 08:48
lijepo vas molim da se prestanete prepucavat.

setra, "BAAAAAAAA!!!! :s :s :s :s" je zaštitni znak ludog miyare. sada ga koristim samo kada je provala toliko dobra, da zaslužuje "BAAAAA!! :s :s". ono, nekakav znak kvalitete provale. :)

ushirlo
08.12.2003., 08:52
Hai!- ti si bog! :s :s :s

Još, još, još......

Shoki
22.01.2004., 13:40
:lol:
Hai... jao majke ti... Pero, jesi to ti???
:lol:

fakin
22.01.2004., 23:36
kalolifer usmjeri na komp i riješeno.