PDA

View Full Version : Fuji finepix s5000 vs Olympus C-740

Romeo
08.12.2003., 16:18
Malo u zadnje vrijeme gledam digitalce od 3 MP i sto vecim zoomom. I za sada mi se najvise svida Fuji FinePix S5000. SlicnE karakteristike ima Olympus C-740 (3.1 MP, 10x opticki zoom), a dosta je jeftiniji od C-740 (prema cjenicima koje sam ja uspio nac na netu C-740 u Vemilu kosta 3.988,32 kn, a Fuji S5000 u Infogami 3.232,44 kn).

Jedino je sranje sto se dobije kartica od samo 16 MB (za c-740 neznam kolika se kartica dobije), i malo je veci od olympusa. Za bateriju ne znam.

Sad mene zanima kakva je razlika izmedu njih da je cijena toliko razlicita?

ble
08.12.2003., 22:48
S5000 ti je bolji od C-740. Kada bi ja uzimao kameru sa velikim zoom faktorom uzeo bi Panasonic FZ1 ili FZ10 jer imaju stabilizirajucu lecu sto jako dobro dodje kada koristis zoom iznad faktora 4 (pretpostavljam da neces vuci tripod sa sobom). Danas kamere rijetko imaju tu karakteristiku (stare Olympus kamere iz serije 2xxx su to imale i zato i dalje drze cijenu na eBayu).

Karticu koju dobijes uz kameru ti u pravillu nikada nije dovoljna. (Pozdravljam sto Sony primjerice nece isporiciti karticu uz novi F828 jer male kartice koje dolaze uz nove modele su smijesne).

Procitaj reviewe i obrati paznju na forume i slike koje korisnici rade sa slikama (te njihova iskustva). Linkovi:
www.dpreview.com
www.dcresource.com
www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html

Takodjer, ako ikako mozes, kupi si aparat negdje vani jer ces proci jeftinije.

Romeo
08.12.2003., 23:45
ble, tenks na odgovoru.
Jel znas koliko kosta otprilike panasonic?
Imam jednu digitalnu kameru, manju, koja mi sluzi za nosanje okolo, a imam i tripod tako da mi to nije problem. Citao sam razne reviewe, tnx na linkove, pogledat cu i te (steveja vec jesam :) ). Zanima me bas ta kategorija kamera, 3 MP (vise mi je preskupo, a i nepotrebno), i htio bi veliki zoom. Nasao sam ove dve, Fuji mi se odmah jako svidjela, samo na pogled. Reviewi su dobri, za moje potrebe odlicni. A i cijena mi se cini jako OK. A cijena tu meni ima najvecu ulogu.
Al me cisto zanima ta razlika u cijeni, jako slicnih specifikacija, a razlika u cijeni skoro 100 eura.

Gledao sam na netu, u americi Fuji dode oko $350. To mi je malo daleko za ic, ne znam kakve su cijene u okolici Hrvatske, ali ako razlike nisu prevelike, mislim da cu tu kupit.

ble
09.12.2003., 12:28
Ja imam srecu da sam cesto u Njemackoj, a tamo su ti cijene za kamere od prilike cijena u dolarima plus 100 i eto cijene u eurima :D Barem za ove do 1000 eura.

Ako hoces veliki zoom i MP ti nije bitan (a bitan ti moze biti samo ako radis velike plakate) onda bi uzeo cak i FZ1 (ta je 2MP dok je FZ10 4MP ako se ne varam). Ma lazem, ipak bi uzeo FZ10 :D FZ1 ti je 320 do 499 eura u Njemackoj. FZ10 nisam vidio, ali trebala bi biti 100 eura skuplja. Kako je sada bozicno raspolozenje, treba pratiti i specijalne ponude i snizenja. Kako ti cijene stoje kod nas zaista nemam pojma.

Sto se tice razlike u cijeni za C740 i S5000, nemoj se opterecivati s time. C-740 vani je cca 374 eura (Promarkt gdje je inace skuplje nego u specijaliziranom foto shopu), tj. preko online shopova ti variria od 365 do 664 eura (no u vecini ce ti biti oko 380 eura). S5000 ti je isto od 381 euro do 600 eura s vecinom oko 450 eura. Znaci skuplji. A ti si nasao obratno.

Zasto ne? Radi se o dva razlicita ducana sa razlicitim marzama i drugim stvarima koje na kraju utjecu na cijenu koju ti placas. Na tebi je jedino da se potrudis da nadjes sto zelis i onda to jos nadjes gdje je povoljnije. Btw, ako mislis skicnut online shop cijene preporucam ti www.kelkoo.com (ili .de). A uz cijenu jos jedna stvar, skuplja kamera ne mora biti i bolja i za to ima sasvim dovoljno primjera. Kupi si sto zelis i uzivaj :top:

Romeo
09.12.2003., 14:16
Gledao sam malo cijene, i razlike nisu takve velike, kad ubrojim put, benzin, ispadne me slicno. Preko neta takvu stvar ne bi kupovao, malo mi je to nesigurno, pogotovo sto treba prec preko nase granice, preko nasih carinika, sto je dosta riskantno, a jos mi i porez nabiju.

Ovu panasonic nisam nasao nigdje u Hrvatskoj (na netu barem), a cijena je tu negdje, cak i skuplja.

Pogleda sam sinoc linkove sto si mi dao (tnx jos jednom :top: ), tamo sam nasao jos linkova (postoji cijeli forum o S5000 - malo bolesno, ali fora stvari ima tamo). Uglavnom, sto je vise gledam, to mi se vise svida. Ljudi koji je imaju samo je hvale... Mislim da cu to i uzet, sad samo treba pare skupit... :)