PDA

View Full Version : kompatabilnost DVBT-a u LCD TV-u

sasah
20.01.2008., 20:36
Pitanje: dali je DVBT u npr. SONY KDL 40S3000 kompatabilan sa HD signalom koji je poceo emitirati HTV ?

Donnie Brasco
20.01.2008., 21:48
NE!
Vecina DVB-T tunera integriranih u LCD televizore je MPEG2 kompatibilna, a HTV HD ide u MPEG4 standradu i treba ti poseban tuner da bi ga mogao gledati (MPEG4 kompatibilan)...

hCo
05.02.2008., 23:43
Da li je moj Grundig Vivance 32-6731 hrvatski DVB-T kompatibilan? (nemogu naći podatke o DVB-T specifikaciji). "Glupi" Vivax DVB-T tuner mi radi na 99% kvalitete a Grunding na istom kablu nenađe programe. Gdje sam fulo osim što sam ga kupio? :)

TY

wob
05.02.2008., 23:48
Najvjerojatnije u set up menu.
Prilikom instalacije odredi da ti pretrazuje istocnu europu ili nesto poljsko, cesko itd..
Ako nema nista, onda se prebaci na njemacku.
Ako ni tu ne nade nista onda ga baci u dunav :cerek:

leo4
06.02.2008., 00:07
Pitanje: dali je DVBT u npr. SONY KDL 40S3000 kompatabilan sa HD signalom koji je poceo emitirati HTV ?
SONY serije "X" ima DVBT tuner za prijem HD signala preko mpeg4 kompresije!

ivica 8
06.02.2008., 08:49

Postoji na tržištu ovaj modul za nadogradnju:
http://www.neotion.com/products/module.htm
Možeš ga naručiti kod:
http://www.pinosat-sp.si/sat.html
69 EUR košta kartica za prijem MPEG 4 signala, za karticu koja omogućava HD mi nije poznata cijena.

hrvoje30
06.02.2008., 09:37
šta nije na ovu temu potrošeno dosta riči????
šta nismo usvojili gradivo?
kakva kompatibilnost sa mpeg4?
HTV ide kao SDTV i u mpeg2 formatu je
a eventualni format mpeg4 će i ako do 2012

ivica 8
06.02.2008., 10:17
šta nije na ovu temu potrošeno dosta riči????
šta nismo usvojili gradivo?
kakva kompatibilnost sa mpeg4?
HTV ide kao SDTV i u mpeg2 formatu je
a eventualni format mpeg4 će i ako do 2012

Da usvojili smo gradivo, pa stoga i tvrdim da program HRT-a ide i u MPEG 4 formatu( Croatel vrši distribuciju tog paketa u kojem se uz HRT1,2 još nalaze i HRT+, RTL, Nova TV I Discovery HD.)
HRT HD odašilje se sa HRT doma (OiV je nadležan za distribuciju tog signala), a odašilje se u MPEG 4 formatu.
Dao sam odgovor na postavljeno pitanje, i nadam se da sam čovjeku pomogao da dođe do spoznaje da na svom TV uređaju može pratiti programe koji se distribuiraju u MPEG 4 formatu. Iako se taj modul može upotrijebiti i u drugim uređajima koji imaju CI slot.

been
06.02.2008., 11:23
Možeš ga naručiti kod:
69 EUR košta kartica za prijem MPEG 4 signala, za karticu koja omogućava HD mi nije poznata cijena.

to je kompletan modul ili kartica tj. moram li nabaviti i kakav dodatni cam modul ako je kartica? :s

ivica 8
06.02.2008., 14:09
to je kompletan modul ili kartica tj. moram li nabaviti i kakav dodatni cam modul ako je kartica? :s

To je kompletan cam modul, pogrškom sam napisao kartica.

hrvoje30
06.02.2008., 14:29
pričaš gluposti HTV je u mpeg2 formatu

hrvoje30
06.02.2008., 14:37
da je tako kako ti tvrdiš onda nitko ko sad ima dvbt koji čita samo mpeg2 a taj imaju svi lcd televizori nebi hvatao digitalne programe
a ja ti pouzdano tvrdim da hvataju

Ace Rimmer
06.02.2008., 15:06
da je tako kako ti tvrdiš onda nitko ko sad ima dvbt koji čita samo mpeg2 a taj imaju svi lcd televizori nebi hvatao digitalne programe
a ja ti pouzdano tvrdim da hvataju
To nije uopce sto ivica8 govori. Citaj s razumjevanjem :rolleyes:

HRT HD se odasilje u mpeg4. Croatel takodjer izmedju ostalih HRT emitira u mpeg4.

hrvoje30
06.02.2008., 15:45
kako se može odašiljat HTV u HD????
kad HTV ide u SDTV-u???

ili to neki imaju saznanja koja nema ni Vanja Sutlić

Ace Rimmer
06.02.2008., 16:28
Pa misli se na HRT HD, eksperimentalni HD kanal koji ide u 1080i mpeg4.

hrvoje30
06.02.2008., 21:15
aaa pa tako reciii
ti misliš na htv hd promo tako se zove
samo baš me zanima ko to hvata

hrvoje30
07.02.2008., 09:06
a inače tebi za unformaciju 1080i također ide u mpeg2 formatu na tim lcd-ima ti piše hd ready a full hd je 1080p
isto tako htv ne koristi mpeg4

ivica 8
07.02.2008., 09:16
aaa pa tako reciii
ti misliš na htv hd promo tako se zove
samo baš me zanima ko to hvata

Samo za informaciju:
http://www.croatel.hr/home.html
Dakle Croatel u svom paketu distribuira 5 programa u SD kavaliteti(HRT1,2,+, Nova Tv, i RTL) i jedan program u HD kvaliteti. Svi programi se odašilju u MPEG 4 formatu.
OiV( Odašiljači i VezE) je druga tvrtka, u državnom je vlasništvu, i ona distribuira signal SD kvalitete (HRT1,2,Nova TV, RTL) u MPEG 2 formatu, i jedan program (HRT HD promo) u HD kvaliteti, u MPEG 4 formatu.
Radi se o dvije tvrtke i dva različita sustava distribucije signala.
Topfield ima jedan model receivera koji može prikazati oba formata. Cijena mu je kod nas oko 2.800-3.000 kuna. Kod susjeda u Sloveniji ima i drugih modela.
Jeftinija varijanta za gledanje MPEG 4 DVB-T signala je TV kartica na računalu i dobar soft za gledanje.
Pozdrav,
Ivica 8

hrvoje30
07.02.2008., 10:00
ja stvarno ne znam gdje se ti i ja ne razumijemo....
čovik je pitao može li sa svojim lcd-om koji u sebi ima dvbt koji čita mpeg2 format hvatat hd HTV programe
na to mu je donnie rekao da ne može sa dvbt komatibilnim s mpeg2 formatom čitati mpeg 4 a onda mu je rekao nešto što sam ja demantirao i a to je da HD HTV ide u mpeg4 formatu što je netočno i ne znam čemu davanje krivih informacija i na to se odnosio moj post i komentar da sam mislio da je ta tematika obrađena jerHTV 1,2 nova i rtl idu u mpeg2 formatu tj SDTV a coratel ga isto može distribuirati samo u tom formatu
s tim da croatel može distribuirati (navodno) strane programe koji su u mpeg 4 formatu
a što se tiče HD HTV promo mislim da nije za široke mase zanima me tko ga hvata? neka stavi sliku

leo4
07.02.2008., 10:16
ja stvarno ne znam gdje se ti i ja ne razumijemo....
čovik je pitao može li sa svojim lcd-om koji u sebi ima dvbt koji čita mpeg2 format hvatat hd HTV programe
na to mu je donnie rekao da ne može sa dvbt komatibilnim s mpeg2 formatom čitati mpeg 4 a onda mu je rekao nešto što sam ja demantirao i a to je da HD HTV ide u mpeg4 formatu što je netočno i ne znam čemu davanje krivih informacija i na to se odnosio moj post i komentar da sam mislio da je ta tematika obrađena jerHTV 1,2 nova i rtl idu u mpeg2 formatu tj SDTV a coratel ga isto može distribuirati samo u tom formatu
s tim da croatel može distribuirati (navodno) strane programe koji su u mpeg 4 formatu
a što se tiče HD HTV promo mislim da nije za široke mase zanima me tko ga hvata? neka stavi sliku
Molim za pojašnjenje! Ako Croatel emitira u mpeg2 kompresiji (kao i HRT kako ti kažeš) zašto onda kada skeniram digitaliju tuner u TV-u koji je definitivno za mpeg2 kompresiju nađe sva 4 programa ( HRT1, HRT2, NOVA i RTL) u gledljivom formatu , dakle mpeg2 kompresiji i još ta ista 4 programa ( HRT1, HRT2, NOVA i RTL) ali samo u „ slušnom“ obliku. Ista je stvar sa stikom od laptopa. Može pojašnjenje, laik sam pa ne kužim!

hrvoje30
07.02.2008., 10:27
ne znam zašto ti ponovo hvata samo ton tih istih programa
ali znam sigurno da croatel ni niko drugi ne može priminit format nečega što je proizvedeno u mpeg 2 formatu

leo4
07.02.2008., 10:41
ne znam zašto ti ponovo hvata samo ton tih istih programa
ali znam sigurno da croatel ni niko drugi ne može priminit format nečega što je proizvedeno u mpeg 2 formatu

Ponoviti ću, odskenira mi sve digitalne programe. Četiri „vidljiva“ očito u mpeg2 kompresiji i četiri kod kojih „hvatam“ samo zvuk a detektira ih kao npr. HRT1 – CROATEL DVB-T…..Nije li ti čudno da tuner ne može prikazati CROATEL-v signal koji (kako ti kažeš) isto emitira u mpeg2 kompresiji. I unatoč nebrojenim uvjeravanjima i podatku s njihove stranice da CROATEL EMITIRA SVOJ PROGRAM U MPEG4 kompresiji, ti i dalje tvrdiš suprotno. Stvarno si uporan tip! Ne znaš, a siguran si! Stvarno čudna konstatacija!

hrvoje30
07.02.2008., 12:36
jesam a bogme i ti
jer treba razlikovat distribuciju od proizvodnje
u medijima si mogao pročitati izjavu tamo nekog vanje sutlića da tek planiraju proizvoditi program u HD-u
i siguran sam da ako HTV proizvede program u mpeg2 formatu da ga croatel ne može pretvoriti u mpeg4
ali gledaj zaboli me
ti vjeruj da HTV ide u full hd ja nemam ništa protiv
a kad budeš znao šta je AVID i kako se proizvodi digitalni program možemo dalje raspravljati

hrvoje30
07.02.2008., 12:37
europsko prvenstvo ići će navodno u hd i mpeg 4 ali ne zato što će ga croatel emitirati nego zato šta će takav biti proizveden

Ace Rimmer
07.02.2008., 12:49
Cini mi se da nisi previse upucen u sve to a dijelis savjete okolo.

Croatel emitira HRT 1, 2 i + u mpeg4, ne vidim zasto je to tako tesko povjerovati.

hrvoje30
07.02.2008., 12:52
a inače croatel gura sd programe putem svog dvbt mpeg4 tunera te SD programe i zato ti prolazi samo zvuk a ne i slika dok im dicovery prolazi iz jednog jednostavnog razloga šta je proizveden u HD-u

leo4
07.02.2008., 12:59
jesam a bogme i ti
jer treba razlikovat distribuciju od proizvodnje
u medijima si mogao pročitati izjavu tamo nekog vanje sutlića da tek planiraju proizvoditi program u HD-u
i siguran sam da ako HTV proizvede program u mpeg2 formatu da ga croatel ne može pretvoriti u mpeg4
ali gledaj zaboli me
ti vjeruj da HTV ide u full hd ja nemam ništa protiv
a kad budeš znao šta je AVID i kako se proizvodi digitalni program možemo dalje raspravljati
Nađi u mojim postovima mjesto gdje spominjem proizvodnju programa u HD-u. Ja ti govorim o načinu prijenosa i različitim kompresijama programa. Zato sam ti i rekao da program koji prenosi Croatel preko svojih repetitora ide u mpeg4 kompresiji koju moj tuner ne može „raspakirati“ te čujem samo ton. Činjenica je da je HD moguće jedino „upakirati“ u mpeg4 kompresiju u kojoj nešto od HD-a emitiraju i HRT i Croatel. Konkretno što je to i dali je stvarno HD, ne znam jer ne mogu primiti signal preko ugrađenog mpeg2 tunera u mom prijemniku. Eto toliko o mojoj želji za daljom diskusijom!

hrvoje30
07.02.2008., 14:34
ok stvarno nema smisla

ivica 8
07.02.2008., 15:00
a inače croatel gura sd programe putem svog dvbt mpeg4 tunera te SD programe i zato ti prolazi samo zvuk a ne i slika dok im dicovery prolazi iz jednog jednostavnog razloga šta je proizveden u HD-u

Ti nećeš ili ne želih prihvatiti činjenicu koja je lako provjerljiva.
Sa ovim receiverom možeš primati programe koje distribuiraju OiV i Croatel:
http://www.satshop.hr/content/view/61/106/
Paketi programa koje češ dobiti su:
1. Paket OiV čine:HRT1,2 Nova Tv i RTL
- programi su SD kvalitete i koristi se MPEG2 sustav kompresije(kodiranja) za distribuciju.
2. Paket OiV čini HRT HD - promo
- Program je HD kalitete i i koristi se sustav MPEG4 sustav kompresije(kodiranja) za distribuciju
3. Paket Croatel čine:HRT1,2,+, Nova Tv i RTL i Discovery HD
- Program Discovery HD je HD, a ovi ostali su u SD kvaliteti, koristi se sustav mpeg4 kompresije(kodiranja) za distribuciju.
Cijena ovog receivera je oko 2700-3000 kn.
Ovo sve navedeno možeš dobiti i sa DVB-T tv karticom za PC i odgovarajućim prgramom. Na primjer ova kartica:
- http://skrati.net/1184 i ovaj program:
- http://skrati.net/m03
Cijena kartice je oko 500 kn, program je dostupan na Pinnaclovim stranicama.

Za distribuciju DVB-T TV signala može se koristiti i MPEG2 i MPEG4 sustav kompresije(KODIRANJA). Razlika među njima je da po jednom kanalu u MPEG2 sustavu može ići otprilike 4 programa u SD kvaliteti ili 1 program u HD kvaliteti. U MPEG4 sustavu po jednom kanalu se može distribuirati 5 SD programa i 1 HD program.
Hrvatska je dobila dozvolu da svoj teritorij pokrije sa 7 multipleks kanala u UHF području i 1 u VHF području. No još uvijek nije odlučeno koji će se standardi primjenjivati i za koje programe.
Nije mi jasno zašto miješaš proizvodnju programa i distribuciju. Zašto bi bilo nemoguće da program u SD kvaliteti bude distribuiran u MPEG4 sustavu. Pa to imaju Slovenci, skandinavske zemlje itd...

maystor1
08.02.2008., 11:11
Šta misliš ivice,da li će biti moguće nadograditi postojeće dvbt tjunere da prime i mpeg 4 signal,i što će se desiti kada se recimo pojavi taj signal na odašiljaču josipovac koji sada emitira hrt1,hrt2,rtl,nova tv , STV(slav.tv.) sve u mpeg 2...da li će postojećom tehnikom ostati i ovaj signal,da ne mjenjamo tjunere...ili će se nešto napraviti po pitanju nadogradnje...btw...ja sad imam 3 komada...od toga 2 iz emezzete...focusa...po230 kn...njih mi nije ni žao ...al šta će ovi ljudi koji imaju ugrađene tjunere u tv...moraće nabaviti nešto eksterno...sad mi je jasno zašto panasonic ne ugradjuje dvbt u svoje tv...pa to ni bog ne zna šta će još biti....kad bude onaj arion od 1800 kn što ima ona sva čuda u sebi imao i blue ray i koštao ispod 100e....onda treba krenuti u nabavku.....valjda će onda biti i nekih upotrebljivih signala u zraku...za sad mi je dobar hyundai sa dvd i dvbt za 500kn....radi ko zmaj....pozdrav!

cool46
08.02.2008., 12:42
Ukratko, Hrvatska na raspolaganju ima 8 multipleks kanala (7 -UHF i 1-VHF ), od toga će 2 do 3 multipleksa biti u nekodiranom obliku u formatu mpeg2 za sveširoko gledateljstvo, dok će ostali biti u formatu mpeg4 kao što je sad CROATEL (mogućnost kodiranja, HDTV itd.). Ovisno o ritmu isključivanja analogne TV dijelit će se koncesije za digitalne multiplekse (nekekav rok je 2012.)
Evo link gdje je to podrobnije objašnjeno:
http://hr.satelitv.net/jumpto.asp?ref=news&cat=44&id=2729

ivica 8
08.02.2008., 13:35
Šta misliš ivice,da li će biti moguće nadograditi postojeće dvbt tjunere da prime i mpeg 4 signal,i što će se desiti kada se recimo pojavi taj signal na odašiljaču josipovac koji sada emitira hrt1,hrt2,rtl,nova tv , STV(slav.tv.) sve u mpeg 2...da li će postojećom tehnikom ostati i ovaj signal,da ne mjenjamo tjunere...ili će se nešto napraviti po pitanju nadogradnje...btw...ja sad imam 3 komada...od toga 2 iz emezzete...focusa...po230 kn...njih mi nije ni žao ...al šta će ovi ljudi koji imaju ugrađene tjunere u tv...moraće nabaviti nešto eksterno...sad mi je jasno zašto panasonic ne ugradjuje dvbt u svoje tv...pa to ni bog ne zna šta će još biti....kad bude onaj arion od 1800 kn što ima ona sva čuda u sebi imao i blue ray i koštao ispod 100e....onda treba krenuti u nabavku.....valjda će onda biti i nekih upotrebljivih signala u zraku...za sad mi je dobar hyundai sa dvd i dvbt za 500kn....radi ko zmaj....pozdrav!

Već sam bio odgovorio, ukoliko uređaj ima CI slot utor onda je moguće ovo:
Možeš ga naručiti kod:

hrvoje30
08.02.2008., 14:24
ja ne razumijem zašto ti imaš potrebu ponavljat ono šta ja stalno govorim pod svoje
i za razliku od tebe koji samo negdje nešto čitaš ja to radim jeli ti jasno
ja sam jedan od ljudi koji su radili na AVIDU a ti ni ne znaš šta je to šta ti meni pokušavaš reći da nešto što je proizvedeno u SD kvaliteti može ići samo distribucijom u HD kvaliteti ne mješam ja ništa nego ti nisi u stanju ni pročitati šta oni pišu na svojim stranicama lijepo piše da distribuiraju 4 programa u SD i jedan u HD a to je discovery
to šta ga oni provlače kroz svoj sustav ne čini ga 1080p i jeli to jasno samo onaj ko proizvodi program može ga proizvesti u FULL ili SD kvaliteti

Ace Rimmer
08.02.2008., 14:31
Pa tko je ikada rekao da HRT ide u 1080p? Stvarno si uporan.

hrvoje30
08.02.2008., 14:45
a ko tebe šta pita
i kad se već javljaš objasni mi čemu tzv nadogradnja ili kupovanje dvbt mpeg 4 da bi gledao SD kvalitetu?
zato?

Ace Rimmer
08.02.2008., 14:48
Meni se cini da ti pojma nemas sto mpeg2/4 zapravo predstavljaju. Cudno za nekoga tko je "radio na AVIDU".

hrvoje30
08.02.2008., 15:01
svašta e jesi me nasmijao i poduči me ti
gledaj ali ja se više neću raspravljat jer ti croatel sam kaže da 4 programa emitira u SD kvaliteti ali ako neko želi imati dvbt koji je kompatibilan s mpeg 4 neka ga
a ti gledaj htv u HD kvaliteti i uživaj

Ace Rimmer
08.02.2008., 16:43
ja se više neću raspravljat
Nelosa ideja.

croatel sam kaže da 4 programa emitira u SD kvaliteti ali ako neko želi imati dvbt koji je kompatibilan s mpeg 4 neka ga
a ti gledaj htv u HD kvaliteti i uživaj
A ti pokusaj dokuciti zbog cega ti SD programi ne rade na mpeg2 tunerima ;)

Antem
08.02.2008., 17:44
Ne bih tia baš previše raspirivat strasti,ali eto da se složim sa nekoliko forumaša koji su iznad mene to lijepo objasnili...

OIV distribuiraju 4 nacionalna programa u SD kvaliteti(576i ili 576p kako koji) pomoću MPEG-2 kompresije i zato ga ekipa sa već ugrađenim DVB-T tunerima koji podržavaju MPEG-2 može gledat na svojim televizorima.

CROATEL distribuira 4 nacionalna programa u SD kvaliteti(576i ili 576p kako koji) pomoću MPEG-4 kompresije i zato ga ekipa sa već ugrađenim DVB-T tunerima koji podržavaju MPEG-2 NE može gledat na svojim televizorima .Znači naglasak na distribuciji u MPEG-4 kanala SD kvalitete radi uštede ''bandwidtha'' ,a ne na upscallingu na 1080p kako neki krivo misle.

Inače oće li taj EURO 2008. u HD kvaliteti kako najavljuju :D?

leo4
08.02.2008., 18:06
Ne bih tia baš previše raspirivat strasti,ali eto da se složim sa nekoliko forumaša koji su iznad mene to lijepo objasnili...

OIV distribuiraju 4 nacionalna programa u SD kvaliteti(576i ili 576p kako koji) pomoću MPEG-2 kompresije i zato ga ekipa sa već ugrađenim DVB-T tunerima koji podržavaju MPEG-2 može gledat na svojim televizorima.

CROATEL distribuira 4 nacionalna programa u SD kvaliteti(576i ili 576p kako koji) pomoću MPEG-4 kompresije i zato ga ekipa sa već ugrađenim DVB-T tunerima koji podržavaju MPEG-2 NE može gledat na svojim televizorima .Znači naglasak na distribuciji u MPEG-4 kanala SD kvalitete radi uštede ''bandwidtha'' ,a ne na upscallingu na 1080p kako neki krivo misle.

Da li je 576p pomoću MPEG-2 kompresije maksimum ili ide i više (1080i ili nedaj bože 1080p:D)?

Antem
08.02.2008., 18:25
Da li je 576p pomoću MPEG-2 kompresije maksimum ili ide i više (1080i ili nedaj bože 1080p:D)?

Naravno da nije...samo je neisplativo šta se ''bandwitha'' tiče...distributerima signala se puno više isplati MPEG-4 kompresija jer mogu progurati više kanala...a za Europu je konzensus 720p/1080i u MPEG 4 tako sam barem negdi vidio...1080p neće služiti za distribuciju TV signala nego će se isključivo moć dobit na BlueRay/HdDVD-ima,preko PC ili PS3 itd...barem tako sada stvari stoje.

maple leaf rag
08.02.2008., 18:56
kako se može odašiljat HTV u HD????
kad HTV ide u SDTV-u???

ili to neki imaju saznanja koja nema ni Vanja Sutlić

Mislim da je otvarac topica mislio na Discovery HD..ili se varam:ne zna:

hrvoje30
08.02.2008., 23:54

svaka čast eto to sam i ja pokušavao reći ali s nekim ne ide:top:

Ace Rimmer
09.02.2008., 00:25
svaka čast eto to sam i ja pokušavao reći ali s nekim ne ide:top:
Da, osim sto si govorio suprotno od toga :rolleyes:

MytByte
09.02.2008., 21:44
Niti jedan SD DVB-T feed ne ide u 576p...!!! Otkuda te informacije...