PDA

View Full Version : Konji u Hrvatskoj

Indi
13.01.2003., 13:37
Nedavno sam procitala clanak u jednom casopisu da je u Hrvatskoj prije rata bilo oko 75,000 konja, a da ih je sad ostalo nesto manje od 5,000. :flop: Nesto je od tih plemenitih zivotinja bilo ubijeno bombardiranjem, a ostale su (nagadjam) vjerojatno umrle od gladi, itd. :cry:

Danas navodno ima svega samo nekoliko mjesta u Hrvatskoj gdje konji zive lijep i miran zivot.

Sto li se to desilo u Hrvatskoj da konji polako, al sigurno nestaju iz nasih zivota??? :confused: Svi vlasnici konja ili poznanici ce znat i razumjet da je briga oko konja vrlo velik zadatak, ali nemojmo dopustiti da skroz nestanu iz nasih zivota. :s

Kakvi su vasi osjecaji i razmisljanja o tome?

Dav
13.01.2003., 16:11
Ja ih obozavam i bio bih presretan da sam imao prilike (i da imam prilike) baviti se njima...

No, obzirom da nam je situacija u zemlji takva da ljudi koji zive u gradu, nemaju novaca ni za sebe (a konj j eipak prilican trosak), oni na selu nemaju racunice imati ih, a nekog osjecaja za seoski turizam nema... ne vidim as svijetlu buducnost.

Natalost.

Indi
13.01.2003., 16:32
Ja se vec dugo bavim konjima i nemogu zamisliti zivot bez njih.

A cula sam i jos nesto (isto iz tog clanka) da je Francuska ponudila hipodromu u Zagrebu 10 miliona eura da zakupi hipodrom na 10 godina, da ga totalno sredi, nabavi dobre konje, podigne profil hrvatskog jahanja i da nakon svega toga hipodrom prepusti gradu Zagrebu, ali nazalost netko (preglup) je rekao Francuzima - ne havala....... :mad: koji debili..... Tu ponudu su trebali objerucke prihvatit jer Francuzi puno znaju o tom sportu i moglo nam je sam to koristit. Ja to sve pratim iz Svice (zivim tu) i znam na kojoj je razini Francusko i CH jahanje, itd....

Austrijski prvak u preponama (konj) dolazi iz jedne od zadnjih Hrvatskih stala (uzgoj)! :top:

strijelčic@
13.01.2003., 23:11
Ponudu je dala Italija i odbili su naši točno, ja vjerujem da mi možemo sami urediti naš hipodrom. Inače obožavam konje i jedno vrijeme sam se bavila njima, nažalost više ne, ali svakih 2 tjedna odem do hipodroma da ih malo posjetim. Samo da ih je barem više u našim selima.

Lampash
29.01.2003., 22:09
Malo brojki o stanju konja u Hrvatskoj, iz knjige HRVATSKE PASMINE DOMACIH ZIVOTINJA izdane 2002. kaze:

HRVATSKI POSAVAC
Zadnjih desetljeca broj konja u Posavini opada. Premda ih je pocetkom 70-ih godina 20 stoljeca bilo 12.500 taj broj se visestruko smanjio pa ih sad nema ni 2.000...U maticnu knjigu je 2000. upisano 1.132 grla

Lampash
29.01.2003., 22:12
MEĐIMURSKI KONJ
Brz razvoj zeljeznice i pojava motornih vozila u prvoj polovici 20-og stoljeca smanjuje potraznju za radnim konjima. sto dovodi do drasticnog smanjenja poapulacije ovog konja. Sredinom 20-og stoljeca bilo ih je oko 14.000, 1949. oko 5.000 a 2000. je upisano oko 38 grla!:eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

Lampash
29.01.2003., 22:15
HRVATSKI HLADNOKRVNJAK
u 2000. godini upisano je u maticne knjige samo 1.293 grla ovog prekrasnog konja. Ali to je oko 40% umaticenih konja u Hrvatskoj.

Lampash
29.01.2003., 22:19
LIPICANAC
1943. godine bilo ih je, 450 pastuha i 35.000 kobila sto je izuzetno snazna genetska podlaoga dobrog uzgoja.
U 2000. godini upisano je 535 grla.

strijelčic@
30.01.2003., 03:22
Stvarno žalosno :(:flop:

Indi
30.01.2003., 13:43
Da, brojke su STRAVICNE! Al sam su cistokrvni konji uvedeni u liste.

Ja razmisljam o tome ako i kad se jednog dana vratim u Hr da se pocnem bavit uzgojom konja kod nas i mozda cak i otvorit skolu za dresuru.

annabe
13.04.2005., 17:30
Ja također obožavam konje, nagovaram starce da kupe jednog, jer fakat imamo uvjete idealne za seoski turizam pa samim tim za konje..Sam me zanima , okvirna cijena nekakvog prosj. jahaćeg konja?

Indi
17.04.2005., 17:38
Ak ces vec kupovat konja, prvo sto moras znat je da je to jako velika odgovornost i briga i neko bi stalno morao bit doma da ih nadgleda. I nikako ne kupit jednog konja jer konj nemoze zivjet sam. Cijene jahacih konja jako variraju ovisno o tome za sto ces koristit konja - pa ovisno o tome i o karakteru konja kakav ti treba ce cijena ovisit.

annabe
17.04.2005., 17:50
Indi kaže:
Ak ces vec kupovat konja, prvo sto moras znat je da je to jako velika odgovornost i briga i neko bi stalno morao bit doma da ih nadgleda. I nikako ne kupit jednog konja jer konj nemoze zivjet sam. Cijene jahacih konja jako variraju ovisno o tome za sto ces koristit konja - pa ovisno o tome i o karakteru konja kakav ti treba ce cijena ovisit.

Ma znam da je ogromna odgovornost naravno, ma mislim to je samo ideja, kad bi se to realiziralo naravno da bi uzeli nekog da se stalno brine, ipak sam moja dobra volja nije baš dovoljna :) Al kažem stvarno bi voljela imat konja ..joj blago tebi

zoppini
08.03.2007., 23:55
a reci...di se ti baviš s konjima...ja bi nekog da me uvede u taj sport, i mislim da bi moji mogli financijski sve to pratiti, ali ne želim rulju koja voli ogovarati i zabadati nož u leđa, a čuo sam da je to na hipodromu vrlo česta pojava...:-)
daj se javi

Smartie
09.03.2007., 08:59
Ponudu je dala Italija i odbili su naši točno, ja vjerujem da mi možemo sami urediti naš hipodrom. Inače obožavam konje i jedno vrijeme sam se bavila njima, nažalost više ne, ali svakih 2 tjedna odem do hipodroma da ih malo posjetim. Samo da ih je barem više u našim selima.

S obzirom na korupciju, te s obzirom na to kakva bagra vodi Hipodrom u Zagrebu, nikad nase jahanje nece dostici Evropsku i svjetsku razinu. Prvo nek srede odnos prema ljudima i clanovima, nek smire strasti i bahatost, bezobrazluk, a bome i svoj odnos prema konjima. Svi se prave uzasno pametni a u biti cista 0.

g2slep
09.03.2007., 09:31
moj prijatelj u Bjelovaru uzgaja konje kasače i problem mu je kad mora prodati konja
Može samo na klaonicu ili daleko ispod cijene, ne pokriva ni troškove hrane i veterinara kad proda konja

JoZ@
09.03.2007., 10:17
a kaj je sa konjima koje su srbi odveli u srbiju :confused:

jel napokon rjeseno da se vrate nazad :confused:

annabe
10.03.2007., 19:02
a reci...di se ti baviš s konjima...ja bi nekog da me uvede u taj sport, i mislim da bi moji mogli financijski sve to pratiti, ali ne želim rulju koja voli ogovarati i zabadati nož u leđa, a čuo sam da je to na hipodromu vrlo česta pojava...:-)
daj se javi

Pa dođi na pegasus tamo si pokazao koliko ZNAŠ o konjima i o bontonu.
Lijepo si se posr** po ljudima koji ti nisu rekli ništa krivo. Da mi je znati koji si...:azdaja: nemaš blagog pojma o konjima očito, a napao si ljude koji se time bave cijeli život. Takvih kao ti ima na hipu na pretek i ne treba nam još jedan.:flop:

mukiklc
10.03.2007., 19:15
Ma to je sigurno neko dijete kojem su hormoni udarili u glavu pa se sad ku..i da je neznam kaj:flop:

papak:flop:

annabe
10.03.2007., 21:26
O da..dijete jako lijepo zna pljuvat po drugima i prostačit..nema što.
A ovdje ga nađem kako se raspituje o "uvođenju" u sport :D
Čisto sumnjam da postoje dvojica sa identičnim nickovima.
Ma sretno ti stari, ali ti sa takvim ponašanjem nećeš nikud dogurat i drago mi je da nećeš.

mukiklc
10.03.2007., 21:40
Ma sretno ti stari, ali ti sa takvim ponašanjem nećeš nikud dogurat i drago mi je da nećeš.

Ti to meni ili...?

Ne obaziri se na provokatore,ne treba trošit živce na budale;)

annabe
11.03.2007., 12:12
Ma naravno da ne tebi;)
Nego ovom gore "vrsnom" jahaču za kojeg znam ko je.

pipita5
13.03.2007., 00:14
......Danas hrvatske gojidbe lipicanera gotovo da nema i svedena je na jedinu čitavu postojeću ergelu u Đakovu (koja se može zahvaliti svojedobnoj evakuaciji ergele iz Podravine za vrijeme Napoleonovih napada) i pojedinačne pokušaje privatnih poduzetnika.
Konji lipicanerske pasmine koji trenutno postoje u Hrvatskoj i dalje su elegantni, visoki i skladni, ali prema mišljenju stručnjaka ne toliko kvalitetni kao 1930 ih godina.
Naime, snažna barokna građa svojstvena lipicanerima danas je zamjenjena izgledom lakšeg sportskog konja. Razlog tomu moguće je naći u izrazito nepovoljnim ekonomskim okolnostima nakon Drugog svjetskog rata i prodajom najboljih pastuha u inozemstvu.
Ne treba ovom prilikom zaboraviti i na poznatu lipičku ergelu koja se, uništena i oduzeta u prošlom ratu i dalje velikim dijelom nalazi na području susjedne Republike Srbije i Crne Gore. Njihov povratak u Hrvatsku i dalje je neizvjestan, i nalazi se na pregovaračkim listama izmedju dvija država.....

@zr@
14.03.2007., 19:48
Nedavno sam procitala clanak u jednom casopisu da je u Hrvatskoj prije rata bilo oko 75,000 konja, a da ih je sad ostalo nesto manje od 5,000. :flop: Nesto je od tih plemenitih zivotinja bilo ubijeno bombardiranjem, a ostale su (nagadjam) vjerojatno umrle od gladi, itd. :cry:

Danas navodno ima svega samo nekoliko mjesta u Hrvatskoj gdje konji zive lijep i miran zivot.

Sto li se to desilo u Hrvatskoj da konji polako, al sigurno nestaju iz nasih zivota??? :confused: Svi vlasnici konja ili poznanici ce znat i razumjet da je briga oko konja vrlo velik zadatak, ali nemojmo dopustiti da skroz nestanu iz nasih zivota. :s

Kakvi su vasi osjecaji i razmisljanja o tome?

gle kao prvo konj je veeeliki luksuz malo tko si ga može priuštit.ja ih imam tri i znam da kad bi mi bili na čuvanju kod nekog bome bi me dobro opralo po đepu.ha čuj nemaš nikakvog računa isključivo psihičkog.

@zr@
15.03.2007., 13:41
nemam ih više 3.jučer su moje dvije leptirice otišle u novi dom:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: plačem ko kišna godina,ali otišle su u dobre ruke nadam se da će im tamo bit dobro

@zr@
15.03.2007., 17:10
S obzirom na korupciju, te s obzirom na to kakva bagra vodi Hipodrom u Zagrebu, nikad nase jahanje nece dostici Evropsku i svjetsku razinu. Prvo nek srede odnos prema ljudima i clanovima, nek smire strasti i bahatost, bezobrazluk, a bome i svoj odnos prema konjima. Svi se prave uzasno pametni a u biti cista 0.

TAKVI ME POSEBNO IŽIVCIRAJU."JA IMAM ČIZME IZ NJEMAČKE"MA IMAJ AKO ŽELIŠ S ANTARTIKE.PUNA MI JE KAPA TAKVIH.MISLIM ISTINA NEKI ZNADU,ALI IMA PUNO ONIH KOJI ZNADU PA SU OPET SKROMNI

@zr@
15.03.2007., 17:11
moj prijatelj u Bjelovaru uzgaja konje kasače i problem mu je kad mora prodati konja
Može samo na klaonicu ili daleko ispod cijene, ne pokriva ni troškove hrane i veterinara kad proda konja

ZNAM GA IMA IH 18 VOZI IH PERO CRNKOVIĆ,A NEDAVNO JE PRODAO AKI-JA
JEL TAJ????

Saba357
19.01.2009., 15:57
Dugo sam s konjima i upucena sam u stanje konjarstva u HR iako sam vec 4 godine u USA (i idalje s konjima :top:)

Tragedija konja u nasim prostorima je pocela davnih dana prije pedesetak godina...:flop:...socijalizam i stav da je konj nepotreban (sta ce nam konji kraj ruskih traktora :rigo:), konjicki sport nepozeljan znak individualizma i kapitalistickog elitizma...pa je rezultat bio rijeka konja koja se u kamionima nakupaca slijevala prema Italiji....godinama....
Situacija se donekle pocela popravljati u sezdesetim i u eri prozapadne orjentacije, te prkosa Rusiji...nastaju konjicki klubovi i izvan potreba vojske (mislim da je konjica ukinuta u pedesetim, ali nisam sigurna, znam da je do osamdesetih vrsena obuka reeervnog vojnog kadra za rad i koristenje konja a u programu "opcenarodne obrane")...
Rijeka grivatih nesretnika je i dalje tekla prema Italiji....

Znam isto za neke tragicne epizode za i neposredno nakon zadnjeg rata, kad je bilo puno "nicijih " zivotinja po poljima , a neke i danas lutaju u krdima po Lici...U Slavoniji su sakupljeni u stacionare na napustenim farmama...njih stotine...a onda su samo tiho nestali...novine i javnost nije ni znala za njih....

Rijeka konja prema Italiji je presusila...poceli smo uvoziti konje, i konjarstvo u HR se polako, ali sigurno obnavlja i raste brzinom i intenizitetom rasta gradjanskog drustva...

Eto to je prica o povijesti koju znam.

Slazem se s Indi da je velika greska ucinjena kad nije dozvoljeno investiranje Francuza ili Talijana u Zg Hipodrom...samo u suradnji sa svijetom, pogotovo u stvarima u kojima smo jaaaaaaaako iza mozemo imati sansu za razvoj...prgavo ponasanje nikom ne pomaze, a iako se Hipodrom razvio i razvija i danas, ustedili bi se mnogi novci i vrijeme...da je ponuda prihvacena, vec bi isteklo ugovoreno vrijeme uprave, a oni koji su vidjeli hipodrome u svijetu, mogu samo zamisliti sto smo propustili....

Osobno sam ukljucena u program koji je jos jedna sansa za prezivljavanje konja koji vrhunskim sportskim predispozicijama ili rasnom kvalitetom mozda i ne nalaze posao u konjickoj industriji - TERAPIJSKO JAHANJE

Programi TJ rastu i razvijaju se u brojnim programima raznih velicina i oblika u Hrvatskoj od ranih devedesetih...

Vise o buducnosti konja i njihovoj novopriznatoj koristi na stranici i na forumu www.terapijsko-jahanje.com

Svako dobro :):w