PDA

View Full Version : Hladan lem

sime
12.12.2003., 18:12
Imem jedan problem s monitorom. Kad ga upalim bude crni ekran pa ga trebam dva tri put udariti šakom da bi proradio. Sumljam negdje na hladan lem pa me zanima je li ga moguće ikako pronaću u šumi lemova.

sL!
12.12.2003., 19:40
ne razumijem kako mislis "hladan lem"?! pojasni malo....

HANS
12.12.2003., 21:09
Dijagnoza nije sigurna majstore!

Treba više podataka koje možeš saznati jedino da otvoriš i pogledaš, ali sada ne s udarcima poludjelog Maxa več preciznim kuckanjem po ploči malim plastičnim šrafcigerom...

Ipak da odeš kod RTV servisera ?

sL!
12.12.2003., 21:37
RTV serviseri se slabo razumiju u monitore...ja sam imao problema sa monitorom (belinea 15"), diodica se samo palila i gasila, ali ekran nije reagirao nista! odnijeli smo ga RTV serviseru (covjek se stvarno kuzi u sva podrucja elektronike), ali je rekao da on tu ne moze nista napravit! nakon toga smo ga odnijeli u NetCom, gdje su mi rekli da ni oni ne mogu tu nista, nego da monitor mora u Zg u poseban servis! ali kako je bio novi komp, dobio sam i novi monitor....

P.S.sta se podrazumijeva pod hladnim lemom.....

bodul
12.12.2003., 21:54
Hladni lem
Je stanje lema kad je u procesu valnog lemljenja u elektronskoj industriji doslo do dijelomicnog ili nepotpunog ili nedostatnog stapanja lemne legure sa plocom i zicom elementa .
kasnije uslijed opterecenja ili oksidacije taj spoj povecava otpor i stvara prekid vodljivosti , sto dovodi do neispravnosti uredjaja.
U vecini slucajeva pomaze ponovno rucno lemljenje svih komponenti.
Ima jos nekih slucajeva da je lem na secundarnom circuitu i tad je skoro nemoguce pronaci kvar.

sL!
12.12.2003., 22:06
puno hvala na odgovoru!!! onda je rjesenje u ovom odgovoru:

bodul kaze:
U vecini slucajeva pomaze ponovno rucno lemljenje svih komponenti.

HANS
12.12.2003., 22:36
Što se tiče monitora oni obično i crknu tako da se lampica pali-gasi , a neče startati ...i najčešći kvar je vjerovali ili ne obična zaštitna dioda za VN!!?? (e sada zašto , ovisi od slučaja do slučaja)

Ali da se RTV serviser ne kuži to bi bilo ko da automehaničar nezna voziti !

Vic je da se ne isplati popravljati jer su dijelovi u monitoru tako loše kvalitete kao da su tempirani da rade godinu dvije i onda crknu.

mystik4l
12.12.2003., 23:02
sime kaže:
Kad ga upalim bude crni ekran pa ga trebam dva tri put udariti šakom da bi proradio.

šakom...heheh...
:lol: nogom majstore,nogom:lol:

LeeBurn
13.12.2003., 09:31
Ima jos jedan naziv za to . hladan lem = hladni spoj