PDA

View Full Version : Prilog sa tjesteninom?!?


Why_me
02.02.2008., 17:27
Jel ima netko neki recept za umak uz tjesteninu...da bude brzo,fino,lako za napraviti??

bucek
02.02.2008., 17:45
Odmah mi je pao na pamet umak od rajčice...
Zdinstaš sitno narezan luk,podliješ sa rajčicom (sok ili koncetrat),može i malo pelata,voda,začini i kuhati na lagano 20ak min.Preko tijesta super!
Po ljeti stavim i tikvice,papriku,patliđane,gljive...što imam.

Ili na maslacu otopiti gorgonzolu,dodati vrhnje za kuhanje,parmezan,malo mlijeka ako je pregusto,sol,biber i lagano otopiti,preliti preko tijesta i dobar tek:)

Why_me
02.02.2008., 17:52
hvala idem probat

x-type
02.02.2008., 17:54
stavi malo češnjaka u to, začini paprom, peršinom i origanom, može bosiljka i korijandra ako imaš. također ako imaš malo dimljene slanine ili pršuta možeš baciti unutra

bauble neu
02.02.2008., 19:12
a moze i s narezanim maslinama na kolutice, meni to bude rajski okus

mujsapujsa
02.02.2008., 21:00
Bože šta ja volim tjesteninu sa svim svačim :klopa:

polly
02.02.2008., 21:02
evo jedan krasan stari topic (http://www.forum.hr/showthread.php?t=128248) sa umacima
a ima ih još

Madame Hooch
02.02.2008., 22:41
..... i rezanci s makom :cheer:

polly
02.02.2008., 22:44
prvo s pilećim paprikašom ;)
onda s makom
i na kraju jastuk i tuhica :)

I28
05.02.2008., 10:18
zelene tagliatele u bijelom umaku http://www.cosgan.de/images/smilie/nahrung/e055.gif http://www.coolinarika.com/recept/zelene-tagliatele-u-bijelom-umaku

TincH
05.02.2008., 21:08
Luk, češnjak, tuna, rajčica, maslinovo ulje, začini :s

nina g
07.02.2008., 11:12
evo provjereno, ali moraš u trgovinu za ovo:p: skuhaš gotovi umak od gljiva, u njega sipaš ono najmanje pakovanje vrhnja za kuhanje (1 dcl), narežeš šunkicu ili slaninicu ili salamicu na kockice i prepečeš na malu ulja, to sve skupa pomiješaš s tjesteninom, super. Ako ne voliš umak od gljiva iz vrećice pa ti sebi kuhaj...

Shtefitza
08.02.2008., 18:36
Odmah mi je pao na pamet umak od rajčice...
Zdinstaš sitno narezan luk,podliješ sa rajčicom (sok ili koncetrat),može i malo pelata,voda,začini i kuhati na lagano 20ak min.Preko tijesta super!
Po ljeti stavim i tikvice,papriku,patliđane,gljive...što imam.

Odlicna ideja.
Moja varijanta: zdinstam ogromni luk, dodam pelate (cijele ili u komadicima paradajze, konzervirane, a kad su u sezoni svjeze). Ako je prerijetko ili dalje kuham (s vise luka sos ce biti obilan i gust) ili dodam koncentrat paradajza.

Dodam bosiljak, timijan, cesnjak i prelijem po tjestenini. Kad je vec u tanjuru, naribam parmezan, biber. :klopa:

Mesna verzija, prije nego sto stavim paradajz, izdinstam dobro mljevenu piletinu, puretinu ili junetinu. I onda dalje nastavim kao ovo prije. Samo dodam jace zacine.

Ili na maslacu otopiti gorgonzolu,dodati vrhnje za kuhanje,parmezan,malo mlijeka ako je pregusto,sol,biber i lagano otopiti,preliti preko tijesta i dobar tek:)


Prije vise od deset godina, dok sam jos zivjela u Zagrebu, ovaj recept je poceo biti moderan, par puta sam ga napravila. Nije da nije dobar. SVako voli masno i gusto. Ali taj recept stvarno nema nikakve logike (volim jela koncipirati: 1/3 protein, 1/3 povrce, 1/3 punozrni skrob).

Ovaj recept moze biti rijetki spas u zimsku noc, kad nemas nista drugo u frizideru. Inace steta upropastiti gorgonzolu. (koju obozavam jesti uz malo kruha i puno jabuka, kruske ili neke druge svjeze grickalice)

Shtefitza
08.02.2008., 18:37
Bože šta ja volim tjesteninu sa svim svačim :klopa:

Naravno da je svi volimo. :D :)

Jos pogotovo kad nije al dente. Lijepo je prekuhamo, pa se pretovri u mekanu dezmekastu masu, pa cim je lijepo pojedemo, pocne nam se spavati i zadovoljni smo. :lol:

Madame Hooch
08.02.2008., 18:52
Prije vise od deset godina, dok sam jos zivjela u Zagrebu, ovaj recept je poceo biti moderan, par puta sam ga napravila. Nije da nije dobar. SVako voli masno i gusto. Ali taj recept stvarno nema nikakve logike (volim jela koncipirati: 1/3 protein, 1/3 povrce, 1/3 punozrni skrob).

Ovaj recept moze biti rijetki spas u zimsku noc, kad nemas nista drugo u frizideru. Inace steta upropastiti gorgonzolu. (koju obozavam jesti uz malo kruha i puno jabuka, kruske ili neke druge svjeze grickalice)

e, pa u to vrijeme nije ni bilo druge gorgonzole u zg nego onih vindijinih trokuta a'la gorgonzola , koji sirovi imaju okus k'o da ližeš pljesnjivi zid u podrumu ...a kuhani obogačeni svime prije navedenim su davali odličan umak za paštu ili njoke, pa čak i rižu ...odlična studentska domišljica :D



....nego, svrbe me prsti da otračam svoju bivšu poslodavku, veliku biznisvomenicu ...na nekom domjenku - idemo ona i ja ; bife se sastoji od toplih predjela ribljih i vegetarijanskih, glavnih jela ribljih i mesnih, deserta za žlicu ili vilicu
- i ona si uzme od toplih predjela žlicu rižota s vrganjima i šeflju zelenih tagliatella s dimljenim lososom u bijelom umaku ...papa ona to, papa, sve pristojno, počisti cijeli tanjur , a kad je konobar odnio sa stola veli meni na uho "ovo je bilo ukusno, jedino mi se čini da je ona šunka na rezancima bila malo stara :ne zna:!" :lol: :lol:

Shtefitza
08.02.2008., 20:41
:D :D Sigurno su rezanci mirisali po staroj ribi. :D

kiksy
09.02.2008., 11:29
imam gotovi uncle bens umak od gljiva i mažurana,hmm,nisam nikad to pripremao,mogu to sa špagetima?ali koliko se to pirja,taj umak,dal prvo njega stavim na tavu sa malo maslaca,pa onda šta još mogu dodati,koje začine...to bi danas za ručak pa molim što hitniji odgovor :mig:

veruschka
09.02.2008., 12:00
Tak se i meni u sushiju pricinjavala sunka :ne zna:

fat slut
09.02.2008., 16:58
tuna je super sa rajcicom, ali takodjer i sa vrhnjem za kuhanje. na ulju poprziti luka i cesnjaka, dodati tunjevinu i poprziti malo, zaliti bijelim vinom i pustit da krcka. dok malo ispari, zaliti vrhnjem za kuhanje i dodati zacina. ja volim staviti sol, bijeli papar, bosiljak. nekad cak i malo curryja. sjajno. pogotovo sa zelenom tjesteninom. :D

daklu
09.02.2008., 22:52
slusaj,najlakse i najfinije.maslinovo ulje zagrijes,stavis repove kozica ili skampa ako si pri parama.malo ih preprzis,dodas malo cesnjaka,potom malo bijelog vina i ribljeg temeljca.kad alkohol iskuha stavi tjesteninu te malo vrhnja za kuhanje.naravno prethodno zacinis.cini se komplicirano ali je u biti jednostavno i najbolje...

Shtefitza
10.02.2008., 06:18
imam gotovi uncle bens umak od gljiva i mažurana,hmm,nisam nikad to pripremao,mogu to sa špagetima?ali koliko se to pirja,taj umak,dal prvo njega stavim na tavu sa malo maslaca,pa onda šta još mogu dodati,koje začine...to bi danas za ručak pa molim što hitniji odgovor :mig:

Kad bas moras....uncle bens... :rolleyes::D ...ti gotovi umaci su ok kad stvarno nemas maste niti vremena, ... ali ako imas jedan luk, dva cesnja i malo zacina, konzervu paradajza, da se napraviti divota!! :cool:

Ako bas moras uncle bens... :rolleyes::D onda skuhaj tjesteninu, pa polij umak, samo ga zagrij. Ili tako na tjestenini (sto je u stvari svetogrdje) ili posebno zagrij umak, pa polij po tjestenini... ali stvarno... za deset minuta napravis svoj vlastiti umak koji ce stoput bolje mirisati i imati odlicnu teksturu...