PDA

View Full Version : Norma C. Rey: Prodor

white rabbit
14.12.2003., 19:50
prvi hrvatski fantasy roman.
zanima me da li je netko čitao i što o njemu misli.
ja sam se upravo s teškom mukom dovukla do kraja :confused:

Glupinickname
14.12.2003., 20:09
white rabbit kaže:
ja sam se upravo s teškom mukom dovukla do kraja :confused:

Ja nisam to jos procitao - alas! Ali volio bih barem malo! ako je to fantasy verzija onoga sto je "U andjeoskom liku zvijeri" za goticki horor, mora da je fakat duhovit roman! Tvoji komentari?

white rabbit
14.12.2003., 20:27
glupinickname kaže:
Ja nisam to jos procitao - alas! Ali volio bih barem malo! ako je to fantasy verzija onoga sto je "U andjeoskom liku zvijeri" za goticki horor, mora da je fakat duhovit roman! Tvoji komentari?

andjeoski lik...nisam čitala tako da ne mogu usporedit.
a prodor mi je jednom rječju prilično teško probavljiv.
našla sam negdje na netu da je prilikom objavljivanja ovjenčan lovorikama kritičara.
Onako iskreno, stvarno ne znam zbog ćega - jedino možda kao ideja može proć.
Onako je sve zbrčkano, zbrda zdola.
Djelovi priče se gube. Neki likovi su totalno nemotivirani.
nemam pojma - možda je stvar u meni, zato sam i otvorila ovaj topic da vidim što drugi misle.

Nephrite
14.12.2003., 20:55
white rabbit kaže:
ja sam se upravo s teškom mukom dovukla do kraja :confused: Samo mi reci dal ga reklamiraju sa "NAJBOLJI FANTASY NAKON TOLKIENA"?

'Cause they do. They always do.

Grejp
14.12.2003., 22:48
Nephrite kaže:
Samo mi reci dal ga reklamiraju sa "NAJBOLJI FANTASY NAKON TOLKIENA"?

'Cause they do. They always do.

neki idu tako daleko pa kazu u rangu sa tolkienom.

blair
15.12.2003., 20:48
Evo ja sam čitala i Prodor i U anđeoskom liku zvijeri (za usporedbu).
Romani stvarno nemaju nikakve veze – pa to nikoga ne mora brinuti.

Što se tiče Prodora – nekako se ne mogu do kraja odlučiti što da točno o njemu mislim. Nije da je to sad tako dobra knjiga – daleko od toga. Ali da se pročitati.

Definitivno djeluje zbrkano i meni do zadnjih par poglavlja ništa nije bilo jasno. Cijela se radnja prati kroz par odvojenih glavnih likova – ali za razliku od npr. Martina – ovi su likovi stvarno odvojeni, mislim njihove radnje. Meni jedno vrijeme nikako nije bilo jasno što su svi oni zapetljani u priču. Normalno na kraju sve nekako (recimo) sjedne na svoje mjesto, ali još uvijek djeluje pomalo zbrkano.

Knjiga ima nekih dobrih ideja, ali nekako ko da nisu dovoljno razrađene, ili možda to nije dobro napisano… Ne znam…

Čula sam da je autor (ili autorica?) pisao/la roman 20 godina?! Doduše, moguće da je to krivi podatak, ali za 20 godina bi se dalo nešto puno bolje napisati.

Inače, ne znam koliko bi preporučila knjigu drugima… Nekako, ko voli fantasy neka to pročita – možda samo iz razloga jer je to hrvatska knjiga, pa da malo to podržimo. Ali oni koji ne pročitaju sumnjam da će puno toga izgubiti…

Btw. kraj je tako napravljen da se ja uopće ne bi čudila da se pojavi nastavak.

white rabbit
16.12.2003., 16:57
eh dobro, znači ipak nisam jedina koja tako razmišlja:D
roman ima sve elemente romana fantastike - ali je stvar u tome, da su ti elementi toliko zbrda-zdola natrpani u priču da čovjek kad čita ima osjećaj da su suvišni i jedva se probija kroz njih.
mislim da autor/ica nije omanuo po pitanju tih elemenata - već po pitanju samog tehničkog razvijanja priče i motivacije likova.(pogotovo likova - neki su uvedeni u priču, a ni do dana današnjeg nisam shvatila zbog čega).

white rabbit
16.12.2003., 16:58
]

Nephrite
16.12.2003., 16:59
white rabbit kaže:
(pogotovo likova - neki su uvedeni u priču, a ni do dana današnjeg nisam shvatila zbog čega). Tzv. "Robert Jordan efekt".

quazar
20.08.2008., 12:07
zna li itko sto se dogodilo sa nastavkom?
ako se sjecam (ipak je to bilo davno), bilo je price o tome da slijedi nastavak...

zoran k
20.08.2008., 14:51
Možda je autor odustao zbog katastrofalnih kritika.

Ili je WOTC zaprijetio izdavaču da će ga tužit zbog neautoriziranog korištenja D&D magija, rasa i klasa.

zoran k
20.08.2008., 14:52

E, da... ja sam nabrojao barem PET hrvatskih fantasy romana koji su izašli prije Prodora.

quazar
21.08.2008., 10:09
Možda je autor odustao zbog katastrofalnih kritika.

:lol:

true, true...
sad cemo ga potaknuti, ozivljavanjem prastarog topica :kava:

Nex
21.08.2008., 11:24
Autor je zavrsio u Hagu zbog zlocina protiv knjizevnosti :kava:

kresimircina
16.04.2012., 20:27
ajmeeee ja sam tako davno citao prodor, ali se sjecam da mi je totalno cudna knjiga bila, i da sam ju tek iz drugog pokusaja uspio privesti kraju, a najbolje se sjecam da sam tako cudnog raspolozenja ostao na kraju, apsolutno nedorecena knjiga, svega i svacega nabacano zbrda-zdola...ziva katastrofa..al jos se uvijek s vremena na vrijeme sjetim te knjige i autora i jos uvijek se pitam TKO LI JE NORMA C. REY?? :ne zna::ne zna::ne zna: :503::503: