PDA

View Full Version : video nadzor uz pomoc modema

Topnick
14.01.2003., 02:33
problem je sljedeci:
kako izvesti video nadzor prostora od recimo 600 m2 uz pomoc dva racunala koja imaju modeme i kamerom, bilo web kamerom, bilo nekom boljom.

ovako na prvi pogled bi to funkcioniralo:
jedno racunalo nazove drugu i preuzme kontrolu nad njim i vidi sve sto prikazuje kamera.
a sad problemi: kako izvesti rotiranje kamere, web kamera bi vjerojatno bila preslaba za to, drugo racunalo bi trebalo stalno ocekivati poziv(kako to izvesti softverski). hvala.

Glossu
14.01.2003., 06:03
Vidjeh neke kamere s ugradenom antenom i letronikom za koristenje iste, vjerojatno 802.11. Zgodno jer trebas samo napajanje za kameru. Mozda dobijes i neki soft? Ako te zanima, mogu probati pitati dalje.
Glossu R.H.

Martin
14.01.2003., 10:16
Topnick,

Većina novijih matičnih ploča ima opciju 'wake-on-modem', koja, kad se aktivira, pali kompjuter nakon što modem 'čuje' poziv na liniji (modem mora biti cijelo vrijeme uključen). Dakle samo treba staviti željeni program u StartUp folder i to je to.

Topnick
15.01.2003., 00:51
1. ali je potrebno da doticni softver i "digne slusalicu" kako bi se ostvarila komunikacija izmedju dva racunala.

2. bezicna veza ne bi bila prihvatljiva jer je prevelika udaljenost, a 40km sigurno ne bi pokrivalo.

Martin
15.01.2003., 11:25
Kad telefon zazvoni, modem aktivira PC. Kad se PC 'podigne' startaš neki program koj očekiva poziv, kako telefon još zvoni, program će se javiti na dolazni poziv i to je to.

Na netu imaš za pronaći programe koji omogućuju remote-access, tj. upravljanje udaljenim PC-om preko mreže ili telefona.

Još bolje (sigurnije) rješenje je call-back. Nakon poziva udaljenom kompjuteru spuštaš liniju, a pozvani PC nakon boot-anja poziva unaprijed definirani telefonski broj.

Topnick
16.01.2003., 02:17
e hvala. sad smo rijesili problem ostvaranja komunikacije izmedju dva racunala. ako znate ime nekog programa koji ce ostvariti komunikaciju izmedju modema, molim vas napisite.
a sad kamera: kakva bi trebala biti? ove obicne web kamere vjerojatno daju prelosu sliku, a problem je i u duljini kabela od recimo 20m izmedju kamere i PC-a.

flomasteric
19.01.2003., 14:32
Malo amaterskog razmisljanja... al' mozda pomogne..
u doba BBS dok sam se bavio time.. postojali su front-door programi (Binkley i sl.) koji su cekali poziv, kad bi program (modem) dobio ring, digao bi slusalicu, spojio se i izasao iz programa.. pozvao drugi program koji je koristio tu vec uspostavljenu vezu (BBS program).. kad drugi program zavrsi sa radom, ponovo se pokrene prvi program koji spusti slusalicu, i ponovo ceka ring.. Radilo je pod DOSom i windowsima9x.. jedimo je pod win nt pravilo problema.
Vecina terminal programa (onda su to bili Telix i Terminate, ima ih na netu vjerovatno) imali su opciju da napravis skriptu koja ce ili zvati ili cekati poziv, i kad ga ostvari da nesto i napravi (vjerovatno moze pozvat i drugi program).. recimo stavis string ats0=1 i modem se javlja na prvi ring.

E sad, sumnjam da ti ovo moze pomoci jer neznam kako ces rijesit slanje slike.. jedino da mozda napravis nekakav dail in server, na kojem imas web server i stranicu koja prikazuje sliku sa web kamere.. i onda se sa drugim kompjuterom modemom spojis na taj server (dail in preko PPP, Slip ili vec nekako), u browser upises njegovu IP adresu i stranicu na kojoj prikazuje sliku..
Za upravljanje kamerom nemam ideju.. jedino mozda da se telentiras na server na kojem postoji program koji preko paralelnog ili serijskog porta upravlja servo motorima koji okrecu kameru.
Webcamera (bar ove s kojima sam ja radio) je losa i na 2 m udaljenost, a kamoli za pokrivat 600m2.
Postoje nekekve (zaboravio sam im ime) kamere koje vec u sebi imaju mini web server, biljeze neke podatke i spremaju u xml bazu.. cijene su im oko 150$ :(

Update:
Evo par primjera, neznam koliko ima veze s temom, al' mozda pomogne:
nadzor staklenika (http://tini2.fesb.hr/)
ugradbeni mrezni posluzitelji
(http://laris.fesb.hr/tini.htm)dio 2 (http://laris.fesb.hr/tini-2.htm)

Topnick
21.01.2003., 02:45
a i takve sam odgovore ocekivao, jos par takvih amterskih savjeta i nesto cu mozda smisliti.

znam da sve, osim okretanja kamere(ali ako je par kamera spojeno, okretanje nece biti potrebno) mogu izvesti ako to udaljeno racunalo sa kamerama spojim konstantno online. ali to naravno nije prakticno rjesenje jer pristup internetu kod nas jos uvijek nije besplatan.

21.01.2003., 23:03
Probaj sa ovim
http://www.sistemvideo.hr

Prolistati po stranicama. Stvar se može umrežit - više računala, svako sa svojim video nadzornim softwareom - umreženo u veću cjelinu. Spajanje na sustav modemom, networkom, kak ti srce poželi. A čak nije niti pretjerano zahtjevno. Pored toga integrira u sebi i senzore, protupožarni sustav, ima i detektor pokreta integriran u software, slanje e-maila, glasovnih poruka i još miljon zgodnih stvarčica (može ti i kavu skuhat 'ak si baš za:)

Stagger Lee
22.01.2003., 13:26
Vidim da ti niko nije odgovorio kako rijesiti networking, (da racunalo stalno ocekuje poziv).
Na Win2000, "new dial-up conn" i izaberes "Accept incoming connections".
Slicno mozes napraviti i s NT4, teoretski i s 98, ali ne preporucam.

Martin
22.01.2003., 14:03
Stagger Lee,

To mu neće pomoći, jer njemu treba ugašen kompjuter. A programi koji omogućuju pristup na PC sa udaljenog kompjutera već imaju navedenu opciju ('accept incoming call'). Dakle treba mu samo neki program tipa PC Anywhere.

Stagger Lee
22.01.2003., 16:22
Martin kaže:
Stagger Lee,

To mu neće pomoći, jer njemu treba ugašen kompjuter. A programi koji omogućuju pristup na PC sa udaljenog kompjutera već imaju navedenu opciju ('accept incoming call'). Dakle treba mu samo neki program tipa PC Anywhere.

Nisam opazio da mu treba ugasen kompjuter? Gdje to pise?
Uostalom wake-on-ring to rjesava.
PC Anywhere je glomazan i ne bas jeftin software, i ne trebaju mu sve njegove mogucnosti, imas na primjer VNC freeware koji
posve zadovoljava.

flomasteric
22.01.2003., 22:45
linux inskonfiguriras da bude dail in server (da ceka poziv) i sve rijeseno besplatno, legalno i "brzo".. Spajas se na njega kao da se spajas na net.. i as I said.. postavis na njemu web server koji ce prikazivat sliku sa web kamere.. cisto me zanima misljenje sta fali ovom rijesenju!?

Martin
22.01.2003., 23:07
Stagger Lee,

Stvarno ne piše da mu treba ugašen kompjuter, ali s obzirom da je on spominjao pozivanje PC-a za nadzor sa udaljene lokacije, pretpostavio sam da mu ne bi odgovaro non-stop upaljen kompjuter (a on se nije bunio ;) ).

A PC Anywhere sam spomenuo samo kao referencu, naravno da se na netu mogu naći jednostavniji i jeftiniji (besplatni) programi koji odgovaraju ovoj namjen (npr. Remote Administrator).

Poanta je bila jedino u tome da mu Dial-up server ne bi ništa pomogao, jer on samo ostvaruje vezu između dva PC-a, ali ne i mogućnost 'daljinskog upravljanja' (barem ne tako elegantno kao što to rade prethodno navedeni programi)

Topnick
23.01.2003., 01:57
tema je krenula u odlicnom smjeru.

1. racunalo moze, ali ne mora biti ugaseno.
najidealnije bi bila ona opcija da sa udaljenog mjesta racunalo "probudim" i onda on nazove ranije definiran telefonski broj.
ili moze biti stalno upaljeno (ako se ne varam svaka novija maticna ploca ima mogucnost da se racunalo ponovo upali nakon nestanka struje, zar ne?)
2. dakle, kada se ostvari komunikacija izmedju dva racunala, odredjeni program (npr. Remote Administrator) omoguci potpuno kontrolu nad udaljenim racunalom, i tada imam mogucnost aktiviranja programa koji bi prikazivao "slike" sa kamere.

KRT
23.01.2003., 03:43
Tvoje rijesenje bi bilo staviti na racunalo linux, zato jer vec postoje takva embeded rijesenja za linux, a vrlo lako ih i sam mozes napraviti sa par linija skripti!!!

za taj komp ti uopce ne bi trebao HDD, trebalo bi ti kojih 32 megabajta rama, jedino sto treba, je jaci procesor, jer predpostavimo da bi live stream se trebao u realnom vremenu enkodirati u divx recimo....

sve sto ti od softwarea treba je ukljuceno u standardnim distribucijama...

a trebao bi ti
pppd (ako 56k)
ili ipppd ako bi sve islo preko isdn-a
crontab!!!!
ffmpeg, za kodiranje videa u realnom vremenu...
i to je to, vrlo jednostavno...

i sav ostali software za daljinsko upravljanje je ukljucen sa OS-om, telnet/ssh!!!

Ako hoces, neki moji frendovi su za fakultet radili takvo nesto, ustvari, radilo se o kameri na koju je bio instaliran linux, i vrtio ju je neki arm procesor...
Mogu njih pitati oko toga za strucno misljenje!