PDA

View Full Version : Izrada drvene vrtne kućice / radionice


MadVlad
11.02.2008., 16:35
Nadam se da će se ova tema pretvoriti u veeeliku raspravu punu korisnih savjeta tako da jednog dana ne poginem ispod hrpe dasaka već da se divim svojoj maloj drvenoj radioni slijedećih nekoliko desetljeća.

Radio bi malo veću vrtnu kućicu / skladište / radionu (7x3 m tlocrt, zadnja strana 3 m visoka, prednja 2.5 m) i to kompletnu drvenu. Dvorište mi je okruženo sa svih strana kućama pa sam u startu pokušao izbjeći zidanje kojem bi prethodilo kopanje i betonaža temelja jer bi imao problem donijeti sav materijal. Fosne, grede i pločasti materijal ne bi bio problem unijeti u dvorište komad po komad.
Kako sam si ja to zamislio? Tu je slika step-by-step pa ide objašnjenje.

http://img256.imageshack.us/img256/1475/slika1ht5.jpg

Prvo srušiti postojeću ruševnu šupu, jel.
Pod broj 1: poravnati malo teren (i sad je već prilično ravan) i na čoškove buduće kućice ukopati betonske blokove / cigle ili nešto slično. Dovesti ih međusobno u vagu i na u cm točnu udaljenost.
Broj 2: Horizontalno postaviti na blokove fosne, colerice, i učvrstiti ih (jel potrebno?)
Broj 3: Okomito na te daske postaviti iste takve i napraviti glavni okvir kućice. Pospojiti sve daske čavlima (treba neki posebni, nerđajući?).
Broj 4: napraviti od još takvih fosni roštilj. Pospojiti sve međusobno.
Broj 5: podaskati podni roštilj sa OSB pločama. Šta je bolje (omjer kvalitet i cijene), jedan red 18 mm debelih, jedan red 22 mm debelih ili 2 reda 12 mm debelih u suprotnim smjerovima?
Broj 6: Od štafli napraviti roštilj zidove. Zidovi se podignu na dno kučice i ušarafe u njega i pospoje međusobno. Debljina štafli ovisi o debljini mineralne vune / tervola sa kojim bi popunjavao. Jel ima neki standard za to? Zidove bi, nakon pričvršćivanja i popunjavanja tervolom, izvana i iznutra obložio OSB pločama 12 mm. Da li mi je to dovoljna ukruta ili bi roštilj zidova morao imati i poprečne daske? Prednji zid ih ima na skici jer su tu predviđeni otvori za dvoja vrata i prozor.
Broj 7: tu je prikazana sklopljena kučica, obložena izolacijom i podaskana izvana i iznutra. Također se vidi i jedan pregradni zid koji je, naravno, prije ubačen. Slijedi izrada i postavljanje bočnih trokut-roštilja 3x0.5 m za popuniti rupu između krova i bočnih zidova. Ispuna i obloga kao i ostali.
Broj 8: do sad mi se sve činilo jednostavno, ali mi sad ide frka i panika. Krov. Ipak će mi to ko sudbina visit nad glavom. Koje daske bi bile dovoljne za takvu dimenziju kučiće i takvu izvedbu? Koliki mi je prepust dovoljan sa prednje strane da bi postavio žljebove? Ne bi htio previše da mi mogu stati vrata normalne visine koja bi se otvarala na van.
Broj 9: Daskanje donje strane krovišta OSB pločama, ispuna tervolom, daskanje gornje strane. Postavljanje ljepenke / folije / nečeg trećeg. Postavljanje žljebova i rubnih limova. Postavljanje šindre ili nekog krovnog lima. Preporuke! Bitno da je što lakše.
Postavljanje stolarije. Postavljanje brodskog poda na vanjske zidove ili onih fasadnih plastičnih ploča šta izgledaju kao brodski pod. Useljenje!

Eto, tako bi to ukratko izgledalo. Sad tražim od iskusnih da me pohvale ili popljuju (i nakon toga kažu kako to ispravno treba napraviti). I za kraj – neću zidati, neću betonirati, hoću baš na ovakav ili sličan način! Nemojte se ni truditi nagovarati me na ciglu, to mi zakomplicira stvar totalno, a i poskupljuje dosta.

Zahvaljujem na svim dobronamjernim i korisnim savjetima!

ravnalo
11.02.2008., 18:17
sve je ok. samo kod pripreme podnog roštilja drži se razmaka od 62,5 cm(osovinski) ili na postojeću konstrukciju porečno upusti štafle na gornju visinu same konstrukcije da smanjiš raspon nosivih djelova i dovoljan ti je jedan red OSB 20-22mm. time ćeš eliminirati eventualni otpad i pojačati samu nosivost...
i još jedna preporuka vezana za dimenzije kućice, ako ti to ne igra neku ulogu, promjeni ih radi samog otpada od OSB ploča...
inače ih možeš nabaviti sa i bez utora(preporučujem utorene) dimenzija:
62.5 x 250 cm
124 x 248 cm
125 x 250 cm
nadam se da ćeš to dobro izvesti i po samom opisu mislim da ti to baš i nije strano.
u svakom slučaju kad kreneš stavi neku fotku da vidimo :mig:
evo stavljam i link na kojem možeš pogledati neke moje radove...

http://picasaweb.google.com/besimkonstrukcije

MadVlad
12.02.2008., 10:12
sve je ok. samo kod pripreme podnog roštilja drži se razmaka od 62,5 cm(osovinski) ili na postojeću konstrukciju porečno upusti štafle na gornju visinu same konstrukcije da smanjiš raspon nosivih djelova i dovoljan ti je jedan red OSB 20-22mm. time ćeš eliminirati eventualni otpad i pojačati samu nosivost...
Znači ili/ili? Ako postavim i poprečne štafle jel dovoljno dvije na 3 metra dubine kućice? Znači razmak 1m.

i još jedna preporuka vezana za dimenzije kućice, ako ti to ne igra neku ulogu, promjeni ih radi samog otpada od OSB ploča...
Ne igra ulogu, mogao bi ju smanjit na mjeru OSB ploča

i po samom opisu mislim da ti to baš i nije strano.
Teorija mi nije strana, vidjet ćemo kak će to ispasti (raspasti :zubo: ) u praksi.

Koje daske / grede preporučaš za krov? A i daj malo na ostala pitanja, tipa:
Pospojiti sve daske čavlima (treba neki posebni, nerđajući?)
Zidove bi, nakon pričvršćivanja i popunjavanja tervolom, izvana i iznutra obložio OSB pločama 12 mm. Da li mi je to dovoljna ukruta ili bi roštilj zidova morao imati i poprečne daske?
Postavljanje ljepenke / folije / nečeg trećeg? Preporuka!
Jel se šindra samo kuca čavlima ili nekako drugačije?

rushinbrain
12.02.2008., 19:51
a to je nova radiona D:D:D::

ravnalo
12.02.2008., 22:50
već sam ti napisao razmak 62,5 cm, vjeruj mi i na tom rasponu ćeš osjetiti kako "radi" pod nogama, ako ih staviš samo u jednom smjeru... ali ako napraviš i poprečno kako sam ti objasnio (sa štaflama) onda si napravio posao:top:


krovište možeš isvesti i gredama 10x12...ili na kant platovanom daskom...
čavli:rolleyes: kod ovakvog zahvata koristi vijke gdje god možeš...
krovna oplata, ako stavljaš šindru (idealno za ovakve objekte) nebi trebala biti daščana jer loše djeluje na šindru (naprezanja koja šindra ne podnosi) jednostavno koristi OSB ploče min.18mm...
ovisno o kutu krovne plohe i vrste oplate, nije uvijek nužno stavljati krovnu foliju.
a ako je već stavljaš ja bih ti preporučio paropropusnu prt basic...
šindra se kuca čavlićima i ljepi... ljepiš je samo po rubnim i led-limovima, osim ako ti nagib krova ne prelazi 50° pa ljepiš i kucaš svako polje...
neki proizvođači imaju uputstvo za ugradnju tiskano na ambalaži...


bilo bi najbolje da vidiš na terenu negdje, kako se postavlja. nije komplicirano ali ima par stvari koje ne mogu ovako objasniti...
ja to radim svakodnevno pa navrati...:mig:

MadVlad
13.02.2008., 07:45
a to je nova radiona D:D:D::
Gle, trenutno imam za radionu podest na stubištu unutar kuće veličine 1x1.5 m, po ljeti se radiona proširi i na balkon. Ovo će mi biti preporod.

...
:top: Hvala na savjetima! Ak ti padne još nešto na pamet, piši.

Moram prvo srušit orah koji se trenutno nalazi ispred postojeće šupe. Jel treba kome?

amater_total
13.02.2008., 08:44
Držim fige. I sam sam zainteresiran za nešto takvoga.
Moja preporuka ti je da temelj ipak napraviš trakasto, u komadu. Ove kocke će raditi svaka za sebe pa bi ti se kuća mogla nakrivljavati. Ja sam pobornik korištenja vijaka kod ovakvih projekata iako se vrlo dobro radi i spiralnim čavlima. Puno bolje nego običnima.
Puno sreće...

silver_bear
13.02.2008., 09:54
Moram prvo srušit orah koji se trenutno nalazi ispred postojeće šupe. Jel treba kome?

Znam da su pilane nekad znale otkupljivati debla oraha, trešnje itd. naravno ako je dovoljno velik.
Nema baš tog drveta na bacanje.Probaj pitati.

MadVlad
13.02.2008., 10:02
naravno ako je dovoljno velik.

Stablo je mrcina, ali se deblo račva već nakon 1m od zemlje, a to je ono što zanima nekog ko se s tim bavi. Radi samo 1m debla niko se neće zezati sa rušenjem.

silver_bear
13.02.2008., 10:30
Uf, velik je to problem. Nekoliko puta sam rušio stabla, orahe možda 2-3 puta dok sam radio na auto-korpi (HEP), rezali smo granu po granu i spuštali na zemlju zbog okolnih građevina.
Samo sad mene zanima slijedeće: kažu da je korijen oraha velik koliko i njegova krošnja. Da li će tvojoj kućici smetati korijenje koje će ostati u zemlji?
Znam da je korijenje živog oraha znalo pokidati temelje kuća, ne znam što će biti s ovim korijenjem?

MadVlad
13.02.2008., 13:57
Znam da je korijenje živog oraha znalo pokidati temelje kuća, ne znam što će biti s ovim korijenjem?
Pa nadam se da će ostati mrtvo.
Napad džinovskog zombi-korijena! :eek::horor:

A šta mi smeta, malo lopate i malo motorke

goga_25
13.02.2008., 16:00
Mad jel imaš možda kakav troškovnik za kućicu, koliko otprilike košta materijal

MadVlad
13.02.2008., 16:14
Ni otprilike, zasad samo imam ideju i dobru volju. Za vikend ću ići u razgledavanje i zapisivanje cijena (Bauhaus, Gramat i slični), a do tad bi trebao napraviti u grubo popis materijala. Znam samo da mi treba oko 180m2 OSB ploča :eek: i to u optimističnoj varijanti

zoranp
13.02.2008., 21:30
Moram prvo srušit orah koji se trenutno nalazi ispred postojeće šupe. Jel treba kome?

Hej!:eek:

Pa zašto bi davao nekome orah?

Sruši ga raspili, posuši i za par godina si napravi neki vrijedan komad namještaja od njega.

Od onih 1 m možeš dobiti lijep noćni ormarić :lol:
Ili možda čak i nekakav stolić?

VivaPiva
13.02.2008., 23:05
Zoran je u pravu. Iskoristi orah za neki uradak. kad već imaš kuću i vrt, dakle imaš ga gdje i čuvati izrezanoga. I sam sam prije dvije godine na Bukovcu srušio "dobar komad oraha". Nisam znao kaj bi s njim, pitam fakina kaj ima pilanu jel mu treba, a on neće ni džabe jer to ne ide. Palo mi na pamet da ga ispilim, osušim i sam napravim nešto od njega. Međutim, kad sam zbrojil prijevoz, rezanje, skladištenje dok se suši (živim u stanu) jer bi ga neko popalil ak ga ostavim na gruntu....preskupo! Tako je orah na kraju ispiljen u furke i u gepeku otpeljan u viksu za ogrijev - naravno na 712000 puta.

chateauxdeif
14.02.2008., 22:24
Vlad, naj se smijati, al ja sam sličnih dimenzija 3x6 radila štalu sa boksovima za moje koze, pa sam imala isto tako dileme većih razmjera, jer kad jarac (a i koza) kresne onda toga više nema. nisam ništa betonirala osim kutnih greda 12x12 u zemlju. tak da mi je jasna tvoja želja za nebetoniranjem :)

- zakaj ideš na jednu vodu ?
- zakaj radiš relativno jaku izolaciju? (pogotovo krovnu)

ja sam išla na jednu vodu, al' sam naslonjena na zid i onda je to najlakši posal. estetski je to vrlo tako - tako. ak' je slobodnostojeća meni bi bilo ljepše na 2 vode.
ak bu ti to radionica onda mi je izolacija ok, ali po zimi bez grijanja ni tu nemreš niš delati, a jako ti poskupljuje izradu.
ja sam pred 5 godina, bez izolacije, sa daskama colericama (na spoju druga uža daska sprečava propuh), sa crijepom od stare zgrade, bez poda potrošila oko 5.000 kn.
daske su bile bolja kvaliteta i izabrane relativno jednake širine, šarafi i metalni kutnici isto dosta koštaju, krovne letve su me izbezumile u koštanju i kad se sve po malo zbroji to je cijena poštena.
osb ploće su praktične, ali mislim da su ružne. preružne. i truse se tam gde ne treba.

mislim da te nije uvrijedila izjava o namjeni objekta koji sam ja radila.
vjerujem da to prihvaćaš kao informaciju i ništa ružnog ne stoji iza toga.
baš me veseli da se opet imamo o ćemu malo "svađati":mig:

spoki007
15.02.2008., 08:23
u svakom slučaju kad kreneš stavi neku fotku da vidimo :mig:
evo stavljam i link na kojem možeš pogledati neke moje radove...

http://picasaweb.google.com/besimkonstrukcije

:eek::eek::eek: :s :s :s


http://picasaweb.google.com/besimkonstrukcije/DrveneKonstrukcije/photo#5143462978341387746
zanima me koliko kosta materijal za ovu nadstrecnicu?samo materijal
ova na slici je duga cca 5m(mozda me oko vara) a meni treba duzina 8m pa da otprilike znam cijenu...

MadVlad
15.02.2008., 10:09
Vlad, naj se smijati
Zašto bi se smijao? Već smo zaključili da su koze jako pametne životinje

nisam ništa betonirala osim kutnih greda 12x12 u zemlju.
Objasni detaljnije. Ne kontam.

zakaj ideš na jednu vodu ?
-ja sam išla na jednu vodu, al' sam naslonjena na zid i onda je to najlakši posal.
Ovo je tlocrt trenutne situacije, sve će ti biti jasno, i zašto jedna voda i zašto ne betonaža. I tu je isto nekakav zid.
http://img120.imageshack.us/img120/9222/supavb0.jpg

zakaj radiš relativno jaku izolaciju? (pogotovo krovnu)
Nadam se da će mi po zimi nekakva grijalica / kalorifer bit dovoljni da se ne smrznem unutra

osb ploće su praktične, ali mislim da su ružne. preružne. i truse se tam gde ne treba.
Al su čvrste. A izvana mislim kućicu obložit s nečim.

mislim da te nije uvrijedila izjava o namjeni objekta koji sam ja radila.
vjerujem da to prihvaćaš kao informaciju i ništa ružnog ne stoji iza toga.
baš me veseli da se opet imamo o ćemu malo "svađati":mig:
Bedasti komentar :D

chateauxdeif
15.02.2008., 19:31
o betonaži
objekt je 3x6 metara.
grede 12x12 su stupovi na svakom čošku pravokutnika- kućice
te stupove sam zabetonirala: iskopali jamu oko 50 cm duboku, postavili stup i zalili betonom. na dužoj strani pravokutnika isto je stup u sredini, zabetoniran.

osnovni problem je imati stup (sa ovom kvalitetom drvene građe :flop:) u svim "vaservagama". ona kutna pomaže pod uvjetom da je greda dobro odrezana, no ipak je ispalo dobro.

nakon toga:
da bi dobila ravan pod ( za moje potrebe je u objekt trebalo staviti u debljini od oko 20 cm šljunak separacije 18-32) na visini od 20 cm od zemlje stavila sam (jasno libelom određeno) od jednog do drugog stupa grede 12x12 učvršćene vrlo konkretnim L ili ravnim željezima. ta željeza imaju mogućnosti šarafljenja na nekoliko mjesta. ja sam radila 2, jer šarafi koje možeš kupiti, se toliko zagriju kod šarafljenja da su mi kod prelaza na ravni dio pucali. i onda se možeš.....
kasnije sam šarafila do kraja navoja - pauza - 1 cm ravnog dijela - pauza i ona lagano običnim francuzom polagano.
tako sam dobila 6 stupova dolje međusobno povezana gredama

stupove prednjeg, nižeg dijela objekta sa motorkom odrežeš na željenu visinu (pod uvjetom da kod betoniranja nije baš sve bilo iste visine) i tu sam stavila u cijeloj dužini 7 metarsku gredu u jednom komadu
ista stvar je za stražnji viši dio objekta
opet sam učvrstila kutnim željezima


doljnje grede kućice sam podzidala ciglama (na tvrdu zemljanu podlogu bez betonskih temelja i sl.) da izbjegnem eventualno savijanje.

krovne grede su me mučile jer sam se bojala težine krova (crijepa oko 1000 komada)
za svaki slučaj :D sam još u onaj raspon od tri metra među gredama "ubacila" po jednu gredu, da mi se gornja greda ne savije.
na to sam nabacila :) 5 metarske grede na razmak od (mislim) 80 cm, jer toliki je razmak greda i u mojoj stambenoj kući (građena 1939.) pa valjda ima neki smisao !
to je konstrukcija. mislim da nisam ništa zaboravila
na satelitskoj snimci vidiš objekt. nije da vidiš detalje ali to je već nešto kad ga se iz svemira vidi:rofl:

kaj se izolacije tiče, samo informacija: bez ikakove izolacije (samo bez propuha) sa 5 infracrvenih lampi od 250 W, gorile su jasno 24 sata, na temperaturi od -10 C u štali je 5 stupnjeva.
drvo je iz raja izašlo:mig:

ravnalo
15.02.2008., 22:49
:eek::eek::eek: :s :s :s


http://picasaweb.google.com/besimkonstrukcije/DrveneKonstrukcije/photo#5143462978341387746
zanima me koliko kosta materijal za ovu nadstrecnicu?samo materijal
ova na slici je duga cca 5m(mozda me oko vara) a meni treba duzina 8m pa da otprilike znam cijenu...

...građa, br.pod ili OSB, šindra, bez limarije :rolleyes: ca 150 kn-m2 i "ruke" 120-150 kn m2, sve ovisi o tome koliko je konstrukcija jednostavna/složena :rolleyes:... za točnu cifru trebao bih točne dimenzije, jer zbog par pizdarija (kojekakvih lomova :top:) cijena se mjenja kako u materijalu tako i u izradi...
u pravilu, nikad ne dogovaram cijenu dok ne obavim "očevid":D

MadVlad
05.03.2008., 09:50
Malo sam prošvrljao po Bauhausu i posnimio cijene. Šta vam se čini, jel to OK? Jel ima di jeftinije?

OSB ploča 205*67,5*1,2 cm = 49kn komad (35.4kn/m2)
Kamena vuna Steprock C 5 cm, format 120*60 cm, 219kn za 4.32 m2 (50.7kn/m2)
Drvo:
38*58mm, 2 m = 20kn
38*58mm, 3 m = 30kn
38*38mm, 3 m = 18kn
24*48mm, 3 m = 16kn
78*78mm, 2m = 40 kn

...itd, itd.

ravnalo
08.03.2008., 13:14
Malo sam prošvrljao po Bauhausu i posnimio cijene. Šta vam se čini, jel to OK? Jel ima di jeftinije?

OSB ploča 205*67,5*1,2 cm = 49kn komad (35.4kn/m2)
Kamena vuna Steprock C 5 cm, format 120*60 cm, 219kn za 4.32 m2 (50.7kn/m2)
Drvo:
38*58mm, 2 m = 20kn
38*58mm, 3 m = 30kn
38*38mm, 3 m = 18kn
24*48mm, 3 m = 16kn
78*78mm, 2m = 40 kn

...itd, itd.

promjeni trgovinu :mig:

MadVlad
10.03.2008., 07:39
promjeni trgovinu...
...i odi u?

ravnalo
10.03.2008., 19:19
...recimo, http://www.smit-commerce.hr/ :ne zna:
ja recimo kod njih većinom kupujem, ali obiđi par trgovina koje se bave isključivo građevinskim materijalom...

amater_total
13.03.2008., 09:31
Pogledaj kod Rubinića...

Rurik
16.03.2008., 22:08
- Prekrasan projekt, želim ti puno sreće
- Kaj su to "štafle"?
- Jesi li već, barem ugrubo, izračunao koliko će te sve skupa koštati? Možeš li bar u grubo, po stavkama prikazati predviđene troškove?

Britney Spears
01.04.2008., 11:47
MadVlad jako si popularan!:cerek: Upisala sam u google "drvene kućice" i naletim na tebe!Hehe!

Ja isto planiram praviti drvenu kućicu,ali još uvijek neznam kakvu...:ne zna:

Daj mi reci da li si počeo raditi kućicu i da li znaš cca cijenu?

Ja sam gledala one drvene male kućice u baumaxu,ali im je cijena pre ogromna. :(

MadVlad
02.04.2008., 15:45
Pozdrav društvo, nije me bilo neko vrijeme na Forumu, a i sad sam samo privremeno. Poslalo me u inostranstvo na privremeni rad.
Na moju veliku žalost mislim da na neko vrijeme (duže, kraće, nemam pojma) odustajem od izrade kućice. Na kratko, nadam se. Razlozi su manje privatni (čudna situacija u odnosima sa suvlasnicima, neću u detalje), a više privatno-poslovni (neke stvari u životu su mi postale puno važnije). Pa kad to pozavršavam, ostat će mi onda samo gušt, a među inim će biti i izrada gore navedene.
Svi vi koji također razmišljate o izradi nečeg sličnog, molim da se ne zaobilazi ovaj topic, već da se postaju detalji. Ja ne odustajem - samo odgađam!

Alfa KT
18.07.2009., 23:34
Pozdrav društvo, nije me bilo neko vrijeme na Forumu, a i sad sam samo privremeno. Poslalo me u inostranstvo na privremeni rad.
Na moju veliku žalost mislim da na neko vrijeme (duže, kraće, nemam pojma) odustajem od izrade kućice. Na kratko, nadam se. Razlozi su manje privatni (čudna situacija u odnosima sa suvlasnicima, neću u detalje), a više privatno-poslovni (neke stvari u životu su mi postale puno važnije). Pa kad to pozavršavam, ostat će mi onda samo gušt, a među inim će biti i izrada gore navedene.
Svi vi koji također razmišljate o izradi nečeg sličnog, molim da se ne zaobilazi ovaj topic, već da se postaju detalji. Ja ne odustajem - samo odgađam!

da neotvaram novu temu, ja i stari smo napravili vrtnu kucicu taj cas posla,riput cvrsca nego one kupovne i kostala nas je sve skupa negdje oko 4500kn, 2,5x2,5m..sutra cu stavit i koju sliku :)

EDIT: nemojte pitati zasto je tako mala,za to sta nam treba dovoljna je ma da smo mogli napraviti i triput vecu.

love_peace222
24.01.2012., 13:10
da neotvaram novu temu, ja i stari smo napravili vrtnu kucicu taj cas posla,riput cvrsca nego one kupovne i kostala nas je sve skupa negdje oko 4500kn, 2,5x2,5m..sutra cu stavit i koju sliku :)

EDIT: nemojte pitati zasto je tako mala,za to sta nam treba dovoljna je ma da smo mogli napraviti i triput vecu.

može slika ?:)

hrva
29.01.2012., 11:23
krovna oplata, ako stavljaš šindru (idealno za ovakve objekte) nebi trebala biti daščana jer loše djeluje na šindru (naprezanja koja šindra ne podnosi) jednostavno koristi OSB ploče min.18mm...
ovisno o kutu krovne plohe i vrste oplate, nije uvijek nužno stavljati krovnu foliju.
a ako je već stavljaš ja bih ti preporučio paropropusnu prt basic...
šindra se kuca čavlićima i ljepi... ljepiš je samo po rubnim i led-limovima, osim ako ti nagib krova ne prelazi 50° pa ljepiš i kucaš svako polje...
neki proizvođači imaju uputstvo za ugradnju tiskano na ambalaži...
bilo bi najbolje da vidiš na terenu negdje, kako se postavlja. nije komplicirano ali ima par stvari koje ne mogu ovako objasniti...
ja to radim svakodnevno pa navrati...:mig:

Poštovanje MadVlad,
kao prvo HVALA, ono malo namještaja što sam napravio za sebe i familiju je velikom većinom zahvaljujuću tvojim uputama.
Što se tiče šindre - prijatelj koji radi krovišta je prije par godina upoznao čovjeka koji se bavi uvozom šindre i rekao mu gdje je najveća pogreška naših ljudi kod postavljanja šindre. Ako se stavlja šindra NE smije se stavljati parapropusna folija jer ona pušta možebitnu vlagu kroz sebe i podiže šindru. stavlja se terpapir.
pozdrav hrvoje

ravnalo
30.01.2012., 14:32
Što se tiče šindre - prijatelj koji radi krovišta je prije par godina upoznao čovjeka koji se bavi uvozom šindre i rekao mu gdje je najveća pogreška naših ljudi kod postavljanja šindre. Ako se stavlja šindra NE smije se stavljati parapropusna folija jer ona pušta možebitnu vlagu kroz sebe i podiže šindru. stavlja se terpapir.
pozdrav hrvoje

:503:Terpapir se stavlja isključivo kod organskih šindri, dok se bitumenska membrana stavlja kod šindri sa staklenim vlaknima. Sve te kerefeke su obavezne ako je nagib manji od 16°, u protivnom nije potrebna pa se kao dodatna zaštita stavlja paropropusna(gore spomenuta) PRT paropropusna folija sa nanesenim slojem bitumena i pijeska.. :kava: