PDA

View Full Version : Zdravstveno osiguranje


stranice : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11

anita
22.01.2012., 18:59
Sami su postavili klauzulu u ugovoru: "U svakom slučaju, ugovor se raskida, ako premija nije plaćena u roku od 90 dana nakon njezina dospijeća." Pa što ga onda nisu raskinuli? To bi značilo da je premija ipak bila plaćena (novim kontinuiranim uplatama). Ako je bila plaćena, otkud onda dugovanje i kamate?
Mogli su čekati još koju godinu pa da im zarada bude veća. Gade mi se svi skupa.
Iz principa ću otkazati ugovor i uzeti Croatiu za 120 kn mjesečno.

Zikomid
22.01.2012., 19:09
Ugovor o dopunskom osiguranju možeš otkazati kad god želiš, ali otkazni rok ti je 3 mjeseca, što znači da još 3 mjeseca moraš platiti premiju. Otiđi u HZZO i traži obrazac Otkaza police dop.osiguranja.

Svaka polica ima 12 zaduženja i trebala bi imati 12 uplata (možeš i više zaduženja platiti jednom uplatom), a ako uplata nije bila plaćena u roku dospijeća zaračunava se kamata.

Npr. tebi fali uplata s rokom dospijeća 15.06.2010., a ti si platila 25.10.2010., računa ti se kamata.

anita
22.01.2012., 21:16
Kužim ja to i to bi mi sve bilo ok kad oni sami u ugovoru ne bi napisali
"Ako ugovaratelj kasni s plaćanjem jedne ili više premija, plaćanjem premije najprije se podmiruju zatezne kamate pa dospjele, a nenaplaćene premije."

Zato idem u Jukićevu i hoću da mi pokažu kak su izračunali kamatu: na koji iznos, od kad do kad, po kojem postotku, a da im rezultat ispadne 100,12 kn.
A to da im treba godinu i pol da skuže da im nešto nije plaćeno, moglo bi se gledati i iz drugog rakursa (ako idemo vjerovati da to ne rade namjerno). To bi značilo da svoje financije uopće ne drže pod kontrolom, što znači da loše gospodare.

Znam da je otkazni 3 mjeseca, ali ako sam dobro shvatila, za vrijeme otkaznog roka sam pokrivena osiguranjem, ne? Inače bi to ličilo na ugovornu kaznu koja je u ovom slučaju protuustavna, tj. neprimjenjiva budući da se radi o novčanom potraživanju.

Zikomid
22.01.2012., 21:48
Jesi, pokrivena si, dopunsko ti vrijedi još 3 mjeseca od potpisa otkaza, ostaju ti i iskaznica i polica dop.osiguranja. Vraćaš ih u HZZO po otkazu.

Traži izlist analitičke kartice, na njoj je specificirana glavnica, kamata i obračunata mjesečna kamata.

darkocolic
23.01.2012., 07:50
zanima me sto sve treba od papira da se supruga prijavi preko mene na zdrastveno,ja sam zaposlen??????

Zikomid
23.01.2012., 17:36
– tiskanica 3 pečatirana kod poslodavca
– dokaz o prebivalištu ili odobrenom stalnom boravku (uvjerenje MUP-a ili osobna iskaznica)
– vjenčani list ne stariji od 6 mjeseci
– radna knjižica ili ispis staža HZMO-a, a za izvanbračne supružnike i izjava ovjerena kod javnog bilježnika da žive u izvanbračnoj zajednici, da niti jedan od njih nije u braku s trećom osobom i da prebivaju na istoj adresi najmanje godinu dana

kladionicar5
24.01.2012., 21:14
Zikomid jel moguće još ova verzija tj. lel prolazi ona verzija da je zaposlena na mjesec dana(možda 15 dana) i nakon toga prijavi se na biro i odmah za hzzo, po zahtjev za knjižicu?

Zikomid
25.01.2012., 17:25
Svaki radni odnos s namjerom ostvarivanja besplatnog zdr.osiguranja se posebno provjerava. Ne preporučam tu opciju.

anita
25.01.2012., 19:42
Danas sam sa svim papirima i pitanjima posjetila Jukićevu. Kako stoji u zaglavlju opomene, dopunsko spada na III. kat, a i na ulazu je uputa koje sobe se bave opomenama. Popnem se na treći kat i vidim da sve te sobe spadaju u računovodstvo. Odmah sam posumnjala da tu neću ništa obaviti.

Gospođa iz tog sektora razumije samo brojke, ali niti slova o pravnim odnosima. Ne zna odgovoriti niti na jedno moje pitanje iz sfere potpisanog ugovora. Izlistala mi je analitičku karticu za zadnje dvije godine i po njoj sam dužna 491,09 kn.
Pitam, ako danas to platim internetom, to znači da sam podmirila dug? Međutim, odgovor je - ne. "Mi ćemo taj novac dobiti tek za tri dana, a tada će Vaše dugovanje već biti nešto veće."
Dobro, pitam onda koliko bih trebala uplatiti da izbjegnem situaciju da mi za četiri godine pošalju opomenu zbog 8 lipa duga iz 2012. I to mi je izračunala, pa mi sada preostaje da to platim.
Ne bunim se protiv toga, čak i uz onih 100 kn kamata jer je jasno da nešto nisam platila na vrijeme: nije da nisam htjela, nije da sam namjerno neplatila, nije da nisam imala novaca. Jednostavno sam previdjela jer plaćam račune za tri stambene lokacije + vrtić, pa nastavno prehrana u školi, pa produženi boravak, osiguranje auta.... skupi se i do 30 računa mjesečno. Recimo da mi je tih 100 kn kazna za previd. OK.

Ali, kaže gđa u računovodstvu da moje dopunsko uopće više ne vrijedi. Kako to? "Nije obnovljeno 21. siječnja jer ste imali 3 neplaćene rate, a u tom slučaju nema automatskog obnavljanja."
Gdje to piše? Mene nije nitko obavijestio o pravilu "tri rate", nitko mi nije ponudio aneks ugovora ili sl. Gospođa kaže da ništa ne zna i da to moram riješiti kat niže, u pravnoj službi. I nema potrebe za otkazom ugovora jer nemam što otkazati.

U pravnoj službi - još jedna "mumija". Mlada gospođa, valjda pravnica kad radi u pravnoj službi, ali niti ona ne zna odgovore. Ne zna zašto ugovor nije automatski raskinut, ne zna zašto opomena dolazi godinu i pol nakon neuplate, ali zna da moja polica više ne vrijedi. I kaže mi da odgovore na pitanja moram zatražiti pismenim putem, kako bi mi oni pismeno odgovorili.
Razgovor završava ovako:
Ja: A što ako se meni sada nešto dogodi?
Ona: Morat ćete platiti liječenje.
Ja: A što ako se pokaže prema prigovoru na opomenu da sam ja bila u pravu?
Ona: Neće se pokazati da ste Vi u pravu.
Ja (upadam joj u riječ): ... osim ako ne uzmem sposobnog odvjetnika?
Ona: Pa to bi vam bilo najbolje, da ne gubite vrijeme.

Dakle, moto je "muljat ćemo jer će i tako biti 0,X% onih koji će angažirati odvjetnika".
Uopće mi nije jasno kako su mogli ukinuti policu jer u opomeni stoji da mi osiguranje neće produžiti ako dugovanje ne platim "u roku od 15 dana od dana primitka ove opomene", a opomenu sam primila 19. siječnja. Došla je preporučeno, pa idem sutra na poštu po nekakvu potvrdu da sam predmetnu pošiljku stvarno primila tog dana.

Ne znam više je li bolje zvati odvjetnika ili novinare.

ana-050
28.01.2012., 17:17
Upisala sam se na fakultet kao izvanredni student u 10 mj 2011. godine. Nisam znala niti sam se dovoljno bila informirala o zdravstvenom i sad ga više nemam! Zanima me da li postoji ikakav način da ja opet mogu imat zdravstveno i to što prije, uz plačanje ili kako?!? Da li je jedini način da se zaposlim? Ili bi se trebala prijaviti na burzu i svaki mjesec ići tamo da bi mogla imati zdravstveno? Da li mi je i za prijavu na burzu istekao rok?!? :/

Zikomid
29.01.2012., 09:37
Burza nema nikakve veze sa zdravstvenim osiguranjem.
Možeš se osigurati uz plaćanje, cca 400 kn mjesečno unazad od datuma kad ti je prestalo pravo na zdr.osiguranje i svaki mjesec unaprijed do stjecanja nove osnove osiguranja ili zaposlenjem.

mate_34
31.01.2012., 10:00
Pozdrav, molio bih nekog za pomoc.

U 6. mj. prosle godine sam se s redovnog prebacio na izvanredno studiranje te nisam znao da imam rok od 30 dana da se javim u HZZO. Izgubio sam pravo na zdravstveno osiguranje a da nisam ni znao. Saznao sam tek nedavno kad sam zbog operacije isao sebi ugovoriti dopunsko osiguranje te nisam mogao...

Jucer (30.01.) sam se zaposlio kod poznanika koji me i prijavio te sam sad i sluzbeno zaposlen, uz dog da cu mu platiti doprinose. Sad me zanima dali meni odmah danas vrijedi zdravstveno kao osiguranoj osobi te mogu li odmah danas otici ugovoriti dopunsko? Stiska je s vremenom jer pocetkom treceg mj je operacija, a nakon sklapanje police ona mi pocinje vrijediti tek nakon 30 dana...

Zikomid
31.01.2012., 21:11
Obvezno zdr.osiguranje vrijedi od datuma koji je naveden kao datum stjecanja statusa na tiskanici, a dopunsko se može ugovoriti od datuma kad osoba ima obvezno zdr.osiguranje.

Znači ako imaš obvezno, možeš odmah ugovoriti i dopunsko zdr.osiguranje.

Stead
31.01.2012., 22:07
@Zikomid

Ako ikako znaš pomagaj :)

Redovan student iz BiH, zavrsio studij u 10mj 2011.g., imao osiguranje preko fakulteta i ono je naravno isteklo završetkom istoga. Mogućnost prijave kao nezaposlena osoba propada jer nisam imao prebivaliste.
Sada je prebivaliste sređeno, ali rok od 30 dana nakon zavrsetka studija davno je prosao.

Da li postoji ikakav način za dobivanje zdravstvenog sada kada imam prebivaliste?

Hvala

mate_34
01.02.2012., 07:39
Zikomid hvala na odgovoru.

@ Stead, tebi je situacija slicna kao i meni, odnosno na isto smo dosli. Mislim da ti igra samo opcija zaposlenja. Da se zaposlis za stalno ili da se dog s nekim da te zaposli na min 7 dana, dobijes otkaz i onda se tek javis na HZZO kao nezaposlena osoba.

Zikomid
01.02.2012., 17:41
@Zikomid

Ako ikako znaš pomagaj :)

Redovan student iz BiH, zavrsio studij u 10mj 2011.g., imao osiguranje preko fakulteta i ono je naravno isteklo završetkom istoga. Mogućnost prijave kao nezaposlena osoba propada jer nisam imao prebivaliste.
Sada je prebivaliste sređeno, ali rok od 30 dana nakon zavrsetka studija davno je prosao.

Da li postoji ikakav način za dobivanje zdravstvenog sada kada imam prebivaliste?

Hvala

Malo detaljnije napiši tu zavrzlamu s prebivalištem i boravištem.
Imaš li u BIH zdr.osiguranje?

My Name Is...
03.02.2012., 15:08
Imam li pravo traziti uputnicu,na vlastiti zahtjev,za laboratorijsku dijagnostiku u primarnoj zdravstvenoj zastiti.krvna slika i urin,nesto kao mini sistematski,nemam dopunsko.hvala.naravno,od doktora opce prakse.

My Name Is...
03.02.2012., 19:30
Nema veze, pronašla sam pravilnik u kojem stoji da imam na to pravo.

MytByte
06.02.2012., 19:22
Pitanje za dobre poznavatelje:

Od pred neki dan odjavljen sam s HZZO-a i dalje sam nezaposlen, imam osnovno zdravstveno osiguranje, kategorija 0115, koje ističe u devetom mjesecu (kako piše na iskaznici)...što će se desiti kada to osiguranje istekne, hoće li mi biti obnovljeno na osnovu nezaposlenosti ili ću morati plaćati...uzdržavam se trenutno povremenim honorarnim poslovima (cca 25-30000 kn netto prihoda godišnje, vidljivo na poreznoj), hoće li mi oni prema službenoj dužnosti i nekakvom cenzusu odrezati doprinos za zdravstveno?...nije mi draga ideja da plaćam recimo 500kn mjesečno za zdravstveno na tako male prihode, pa je pitanje zapravo hoće li mi se osnovno zdravstveno produžiti besplatno na temelju nezaposlenosti iako imam neke prihode...hvala...

MytByte
07.02.2012., 07:09
Pitanje za dobre poznavatelje:

Od pred neki dan odjavljen sam s HZZO-a i dalje sam nezaposlen...

ispravka: HZZ (Zavoda za zapošljavanje") :504:

Zikomid
07.02.2012., 10:00
Zdr.osiguranje nezaposlene osobe vrijedi ti do trenutka stjecanja nove osnove (npr. zaposlenja, pri tome mislim na klasični radni odnos, ne na honorarne poslove). Zdr.iskaznica se automatski izrađuje (u nekim slučajevima ostaje ova koju imaš, bez obzira što piše na njoj, a to trebaš provjeriti u HZZO-u). Znači, obvezno zdr.osiguranje ne moraš plaćati, jedino ako želiš dopunsko, koje je oblik dobrovoljnog osiguranja.

Zikomid
07.02.2012., 10:11
I Zavod za zapošljavanje nema nikakve veze sa zdravstvenim osiguranjem.

MytByte
07.02.2012., 10:46
I Zavod za zapošljavanje nema nikakve veze sa zdravstvenim osiguranjem.

Hvala na odovoru, znam to...ali nisam bio siguran da li se činjenicom da imam povremene prihode po službenoj dužnosti mijenja osnova za zdravstveno...

Zikomid
07.02.2012., 10:51
Mijenjala bi se u slučaju da nisi zdr.osiguran, onda si obvezan osigurati se po osnovi za plaćanje.

Osobe koje ostvaruju druge dohotke (ugovori o djelu, autorski honorari)
Osobe koje ostvaruju primitke od kojih se prema porezu na dohodak utvrđuje drugi dohodak (primici ostvareni temeljem ugovora o djelu, autorskih honorara) prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje vrše, te stječu status osiguranika, pod sljedećim uvjetima:

ako ne ostvaruju pravo na obvezno zdravstveno osiguranje po drugoj osnovi,
ako imaju prebivalište ili odobren stalni boravak u Republici Hrvatskoj i
ako im je sukladno propisima o doprinosima za obvezna osiguranja uplaćen jednokratnom ili višekratnim uplatama u posljednjih pet godina doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje najmanje u visini doprinosa obračunatog na najnižu osnovicu za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za razdoblje od šest mjeseci.

MytByte
07.02.2012., 11:47
hvala! sve jasno!

lorena0701
07.02.2012., 13:42
pozdrav.
trebala bi početi raditi kao pripravnik u firmi kojoj poslovanje ne ide baš najbolje već duže vrijeme,te ne plaće doprinose za zaposlene. al pošto sam primorana,zanima me jel mogu nekako urediti da sama plaćam doprinose, s obzirom da poslodavac ne ispunjava tu obvezu,

Zikomid
07.02.2012., 13:59
Ne možeš, jer se doprinosi za zdravstveno osiguranje plaćaju "na" plaću, a ne "iz" tvoje plaće, što znači da nisu prikazani na tvojoj platnoj listi.
Poslodavac ih plaća na ukupan broj zaposlenika, odnosno nigdje se vidi da se doprinos za zdr.osiguranje plaća za konkretnu osobu.

Inače, naplatu svih vrsta doprinosa (i zdravstveno i mirovinsko) vrši Porezna uprava.

lorena0701
07.02.2012., 14:26
Zikomid,hvala na odgovoru!

fuser11
07.02.2012., 23:24
pozdrav svima

Evo jedno pitanje, vjerovatno je postavljeno vec prije, pa ako je ispricavam se.

Bio sam osiguran preko a208 kategorije, ali sam prestao studirati prije 2 godine.
Problem je sto uopce nisam znao da se treba ista mijenjat u hzzo-u pa nisam dirao karticu koja je istekla u 10 mjesecu prosle godine.

Ono sto me zanima dali i na koji nacin imam pravo na osiguranje.

P.S.

Inace nezaposlen sam, nisam na burzi i imam preko 26 g.

Hvala puno unaprijed

Zikomid
08.02.2012., 09:33
A 208 je osiguranje člana obitelji (roditelj u radnom odnosu) i to osiguranje ti je prestalo vrijediti prestankom redovitog studiranja. S navršenom 26. godinom osiguranje je najvjerojatnije odjavljeno po službenoj dužnosti.

Pravo na besplatno zdr.osiguranje nemaš, znači možeš plaćati cca 400 kn mjesečno do stjecanja nove osnove osiguranja. Zdr. osiguranje možeš steći zaposlenjem.

Dali green
12.02.2012., 11:05
Pozdrav, naime, imam djete (9 mj.) koje je osigurano preko oca koji u slijedećih 3-4 mjeseca ide na brod- do daljnjeg. Ja sam u radnom odnosu, sa nadom da će me radno mjesto čekati nakon navršenih djetetovih 12 mj.
Dakle, u slučaju da se ja vraćam raditi, djete će biti osigurano preko mene, no što se događa ako ja ostanem bez posla, a djetetov otac je zaposlen- tj. pod ugovorom samo kada je na brodu, no isto "nezaposlen" kada je doma.
Kako u tom slučaju, i preko kojeg roditelja osigurati djete?
Ispričavam se što sam ovako "nestručno" iznijela problem, hvala unaprijed!

Zikomid
12.02.2012., 11:32
Najbolje je dijete prebaciti da osiguranje ima preko tebe.Isto tako ako je roditelj nezaposlena osoba, dijete može biti osigurano preko roditelja.

Osiguranje pomorca ne veže članove preko sebe, pa bi uvijek kad muž ode na brod dijete trebalo prebaciti na tebe.

Dali green
12.02.2012., 11:55
Zikomid, puno hvala!

dnikolic
14.02.2012., 11:54
moja mama zivi u svedskoj ,ima drzavljanstvo i njihovo i nase.
bila je tu kod mene i jako se razbolila .posto nemamo ugovor sa svedima o osiguranju vodio sam je u hitnu ali je na kraju morala u bolnicu.bila je 19 dana.u svedskoj je trazila da joj priznaju i plate racun ali su je odbili .(9 300 kn)
sada me zanima dali ona mora platiti taj racun i ako ne plati sta ce biti .dali ce teretiti mene?

Zikomid
14.02.2012., 17:15
Račun mora platiti jer je koristila zdravstvene usluge. Ukoliko ne plati, bolnica šalje račun u HZZO, a HZZO u švedsko osiguranje.

Tebe se ne može teretiti za plaćanje računa.

dnikolic
15.02.2012., 07:10
Račun mora platiti jer je koristila zdravstvene usluge. Ukoliko ne plati, bolnica šalje račun u HZZO, a HZZO u švedsko osiguranje.

Tebe se ne može teretiti za plaćanje računa.

hvala

Traxxtor
15.02.2012., 14:14
U malom problemu sam, prekinuo sam radni odnos 8.1. Sa inozemnim poslodavcem(pomorac)...dok sam radio vani sam samostalno placao osiguranje.

Nisam znao da se moram prijavit na hzzo u roku od 30 dana da nebi izgubio pravo na osiguranje za nezaposlene.

E sad na koji nacin bi mogao stec pravo na osiguranje?


Jel se mogu prijavit preko nekog tko je u radnom odnosu?(brat)
Ili tko je u mirovini(mama)

EDIT: mladji sam od 26g, ako to igra neku ulogu

Zikomid
15.02.2012., 17:25
Preko brata ne možeš, jedino da si nesposoban za samostalan život i rad. Preko majke ne možeš, jedino da si redoviti student i da imaš manje od 26 godina.

Možeš uz plaćanje do stjecanja nove osnove osiguranja (cca 400 kn mjesečno) ili tek kad se zaposliš. Pravo na besplatno zdravstveno osiguranje si izgubio.

Traxxtor
15.02.2012., 21:19
Nice...

Možeš uz plaćanje do stjecanja nove osnove osiguranja (cca 400 kn mjesečno)

Sta bi ovo konkretno trebalo znacit, koliko mjeseci bi morao to placat?
Mogu li platit jedan mjesec pa taj mjesec koristit pogodnosti, pa onda sljedeci mjesec ne platit i ne koristit.

Jer bas sad bi morao neke pretrage obavit.

Hvala na ogovoru sugradjanine.

Zikomid
16.02.2012., 17:39
Morao bi plaćati dok se ne osiguraš na drugi način, npr. ne zaposliš se.
Ne možeš platiti samo jedan mjesec, odnosno tu vrstu osiguranja ne možeš prekinuti kad ti hoćeš, nego kad se osiguraš na drugi način.

in the extreme
20.02.2012., 02:43
Molim pomoć!
U listopadu sam napunila 26 godina. Redovita sam studentica sa svim studentskim pravima. Mami na poslu prije nekoliko tjedana došao upit iz kadrovske da dostavim potvrdu o redovitom školovanju zbog zdravstvenog i dopunskog, na faxu sam je dobila, ali je još nisam poslala kući.
I sad slučajno, čitajući jedan drugi topic naiđem da nakon 26 godine ne možeš više biti osiguran preko roditelja.
Zar to u kadrovskoj ne znaju??? Pa ako me baš hoće osigurati, zašto bi im država branila?
Koja je sad procedura? Ja nisam znala da nemam više pravo na osiguranje. Dosad su mi svake 2-3 godine dolazili dopisi da imam osiguranje, i dok oni ne traže potvrde da dostavim da mi vrijedi.
Pogledala sam onaj link za provjeru osiguranja i piše kategorija A, osnova 00208, ali ništa ne piše ' vrijedi od - do'. Što to znači?
Koja je sad procedura? Ako sam izgubila osiguranje po osnovi roditelja, moram se sama prijaviti i tako ga steći?
Ili ga više nemam po osnovu školovanja?
Hoće li HZZO tražiti da platim te mjesece ili da sama plaćam zdravstveno? Ako dođe do te situacije hoću li se morati fiktivno zaposliti pa dobiti otkaz, pa se prijaviti kao nezaposlena, pa opet kao student da bi dobila zdravstveno? Ili se udati, pa preko momka tražiti (iako i on ostvaruje zdravstveno kao nezaposlen).
Što ako je firma uplaćivala, a očito je, bar ova 3 mjeseca, zar HZZO nije vidio grešku, hoće li HZZO refundirati njima uplaćena sredstva?
Ako se osiguram po novoj osnovi, recimo kao bračni drug nezaposlenog, kako mogu od mene tražiti ili naplatiti iznos za proteklo razdoblje kad nemam nikakve prihode?
Molim vas, pomozite, objasnite, jel netko bio u sličnoj situaciji?

Zora Evenei
20.02.2012., 17:03
Teta mi je 20 godina živjela u Kanadi, i došla je ovamo jer se razboljela od cjepiva protiv svinjske gripe. Inače ne bi došla, ali nije mogla živjeti među gomilom ljudi, tako da je Zadar dovoljno mali za nju.
Ona je donjela dosta novaca, ne znam koliko. Dosta je potrošila.

Nije nikad radila u Hrvatskoj.


Nema čak ni prihode za nezaposlene, ne znam zašto? Zar nezaposleni ne dobivaju 1000kn ili nešto?Ima li ona pravo na besplatno zdravstvo?

Zikomid
20.02.2012., 17:12
Molim pomoć!...

Javi se u evidenciju studija na fakultet, može te osigurati fakultet sve dok si redovna studentica, bez obzira na godine. Preko roditelja ne možeš biti više osigurana.

Firma za tebe nije ništa uplaćivala, jer je zdravstveno osiguranje članova obitelji besplatno, tj. na teret državnog proračuna.Teta mi je 20 godina živjela u Kanadi…

Ako ima kanadsku mirovinu, može biti osigurana kao strani umirovljenik, ali i to plaća.

Pravo na besplatno zdravstveno osiguranje nažalost nema.

rejoflajt
22.02.2012., 11:46
bok svima!vidim da svi pitanja postavljate zikomidu, pa ću i ja onda tako...:D:cerek:

dakle, zikomid, ja nisam redovito uplaćivala dopunsko i sad mi došla opomena na 1200 kn...

ako to ne platim, hoće li mi sjesti na plaću?

ako uplatim, hoće li mi produžiti dopunsko ili ne?

hvala puno!

Zikomid
22.02.2012., 18:50
Ako ne platiš dug nakon dobivene opomene šalje se poziv na plaćanje, ako ne platiš ni tada, ide ovrha na primanja. Tada uz dug plaćaš i troškove javnog bilježnika.

Ako uplatiš dug naveden na opomeni i polica je obnovljiva, dopunsko će se produžiti. U suprotnom ne.

sceletroy
23.02.2012., 22:56
zikomid...
prije pola godine sam završio u bolnici, a nisam imao dopunsko. pitao sam te da li je moguće poništiti račun ispostavljen prema dts...
uspio sam smanjit račun te je iznos prepravljen i višestruko smanjen.

rinama
24.02.2012., 14:16
molim vas ako netko zna odgovor na moja pitanja.Ukratko radi se o mojoj mami ona ima poljoprivredno zdr.os. koje mora placati ali ga ne placa jer nije u mgucnosti posto je samohrana majka 4 djece,i taj dug je sada narastao do 50000 kn.Sto ona moze napraviti da li se moze nekako odjaviti s te vrste osiguranja da joj vise ne stizu uplatnice..............nije priavljena na biro a i sto se tice te poljoprivrede ni ne bavi se njome nemamo nista od zivotinja a ni strojeva

NOVH
24.02.2012., 15:51
Predmet;
-dugovanje prema HZZO

Objašnjenje;
-dužnik Pero Perić je dužan 1450 kn HZZO,na današnji dan 24.veljače 2012
-dužnik Pero Perić je uplatio 600 kn,čime preostali dug iznosi 850 kn
-iskaznica Dopunskog osiguranja Pere Perića izdana je od veljače 2010 godine i nema datum isteka

Problem nastaje po riječima grozne gospođe-činovnika;
-iako na stranici HZZO,pod imenom Pere Perića stoji da je on uplatio 600 kuna,on mora imati uplatnice?!
-uplata je izvršena dakle,ali na staru karticu?!
-napraviti zahtjev po kojem treba vratiti ovih 600 kuna,sa"stare"na "novu karticu

Pero Perić neće imati važeće dopusnko osiguranje dok ne podmiri dug HZZO u potpunosti.Što je uredu..ali Peru Perića zanimaju gore navedeni problemi koje su izišli iz usta jedne crveno ofarbane,frustrirane,naborane gospođe koja ne podnosi da netko slučajno ne čita"Narodne novine"..Sorry gospođo,ja radim(vjerovatno nam svima slijedi otkaz)u privatnom sektoru,i dopustite hranim vaša usta bez vaših beneficija,pa dopustite i da ne čitam zakone,zbog koji postoji te vi da zajedno riješimo nastali problem.

Hvala svima na sudjelovanju i molio bih Vas,štovani forumaši vaše mišljenje o ovom problemčiću Pere Perića..

malaboki
24.02.2012., 17:46
molim pomoć!
prijateljica mi je prije dvije godine ostala bez studentskih prava, ali se nije u roku od 30dana prijavila na hzzo. izgubila je zdravstveno osiguranje, a gospođa na šalteru joj je rekla da će opet biti osigurana tek kada se zaposli ili ako se slučajno uda pa preko muža. uglavnom već je 2 godine bez zdravstvenog, a posao nikako ne može naći. da li postoji neka mogućnost da si ona sama uplaćuje
neki određeni novčani iznos i koliko bi to bilo ili na neki drugi način da opet stekne pravo na zdravstveno osiguranje?
ima 28 godina

Zikomid
26.02.2012., 17:33
zikomid...
prije pola godine sam završio u bolnici, a nisam imao dopunsko. pitao sam te da li je moguće poništiti račun ispostavljen prema dts...
uspio sam smanjit račun te je iznos prepravljen i višestruko smanjen.

Odlično, znači smanjio si maksimalan iznos participacije koju si trebao platiti. Možeš opisati na koji način?

molim vas ako netko zna odgovor na moja pitanja.Ukratko radi se o mojoj mami ona ima poljoprivredno zdr.os. koje mora placati ali ga ne placa jer nije u mgucnosti posto je samohrana majka 4 djece,i taj dug je sada narastao do 50000 kn.Sto ona moze napraviti da li se moze nekako odjaviti s te vrste osiguranja da joj vise ne stizu uplatnice..............nije priavljena na biro a i sto se tice te poljoprivrede ni ne bavi se njome nemamo nista od zivotinja a ni strojeva

Osiguranje poljoprivrednika prestaje brisanjem iz registra obveznika poreza na dohodak/dobit.

Predmet;
-dugovanje prema HZZO

Objašnjenje;
-dužnik Pero Perić je dužan 1450 kn HZZO,na današnji dan 24.veljače 2012
-dužnik Pero Perić je uplatio 600 kn,čime preostali dug iznosi 850 kn
-iskaznica Dopunskog osiguranja Pere Perića izdana je od veljače 2010 godine i nema datum isteka

Problem nastaje po riječima grozne gospođe-činovnika;
-iako na stranici HZZO,pod imenom Pere Perića stoji da je on uplatio 600 kuna,on mora imati uplatnice?!
-uplata je izvršena dakle,ali na staru karticu?!
-napraviti zahtjev po kojem treba vratiti ovih 600 kuna,sa"stare"na "novu karticuZnači uplatio si dugovanje ali na pogrešan poziv na broj. Svaka kartica dopunskog ima svoju analitiku i svoj poziv na broj (osim novih obnovljivih kojima je poziv na broj isti). Uplata se može preknjižiti na ispravnu policu ali to moraš dokazati uplatnicom. To je standardna procedura, jer se u praksi često događa da osiguranici uplate na tuđe police (pogriješi se jedan broj u pozivu na broj i uplata sjedne na tuđu policu).

molim pomoć!
prijateljica mi je prije dvije godine ostala bez studentskih prava, ali se nije u roku od 30dana prijavila na hzzo. izgubila je zdravstveno osiguranje, a gospođa na šalteru joj je rekla da će opet biti osigurana tek kada se zaposli ili ako se slučajno uda pa preko muža. uglavnom već je 2 godine bez zdravstvenog, a posao nikako ne može naći. da li postoji neka mogućnost da si ona sama uplaćuje
neki određeni novčani iznos i koliko bi to bilo ili na neki drugi način da opet stekne pravo na zdravstveno osiguranje?
ima 28 godina

Može ako uplati unazad godinu dana cca 400 kn po mjesecu i tako unaprijed svaki mjesec dok se ne zaposli ili ne stekne novu osnovu osiguranja (npr. preko supružnika).

rinama
28.02.2012., 12:24
sto je to registar obveznika poreza na dohodak i gdje se to nalazi kako se iz toga izbrisati i sto time gubi,na koji nacin moze onda ostvarit pravo na zdravstveno os.i na dopunsko os.i najvece je pitanje sto je s dugom da li ga mora isplatit ili on nestaje

Zikomid
28.02.2012., 18:58
U nadležnom Uredu za gospodarstvo.
Nakon odjave može se osigurati kao nezaposlena osoba. Dug ostaje, a za njega se treba javiti u nadležnu Poreznu upravu.

sceletroy
29.02.2012., 00:30
Odlično, znači smanjio si maksimalan iznos participacije koju si trebao platiti. Možeš opisati na koji način?nekoliko žalbi na hzzo-u i u bolnici.
nisu mi poznati detalji, dts ustvari nije prepravljen nego poništen te je račun prepravljen u jedan dan bolničkog liječenja ili boravka u bolnici... tako nešto. nisam previše ispitivao, samo sam platio 200 kn i bris:crta:
u svakom slučaju i tvoji postovi su mi poslužili. hvala
:top::Pivo::five:

novka
29.02.2012., 16:50
puno hvala na odgovoru! :)

uplatila sam dopunsko osig uplatnicom na pošti u 1 mj. 2010. ostale uplate išle su preko plače redovno. sada 2 god nakon kažu mi da nisam plačala redovno .dokazala sam da jesam ali uplatnicu za prvi mj nemam. na kartici dopunskog piše da vrijedi od 19. 1 2010 god, ali oni kažu na socij. da moram platiti 170 kuna jer nisam platila. interesira me kako sam mogla dobiti karticu ako nisam platila.

Zikomid
29.02.2012., 19:13
Iskaznica dopunskog osiguranja se šalje osiguraniku čim počne važiti polica dopunskog osiguranja, znači dobivanje kartice ne ovisi o plaćanju premije dopunskog osiguranja.

Svaka uplata se inače mora dokazati na način da se u HZZO predoči uplatnica, inače se smatra da osiguranik nije platio dug.

JoySeeker
01.03.2012., 16:08
Molim za pomoć.
Kćer 20 god. je bila u radnom odnosu prijavljena mjesec dana u prosincu 2011. Nakon toga se (što iz neznanja, što iz nemara) nije prijavila na HZZ i sada kada je otišla zubaru kažu joj da nije osigurana. U HZZO-u su rekli neka nađe poslodavca da je prijavi na 1 mjesec pa će steći pravo kad se nakon toga prijavi u HZZO. Što je danas naravno "nemoguća misija". Ja (otac) sam zaposlen. Sad ja ne razumijem ako svi državljani RH imaju pravo na besplatno zdr.osig. zar je moguće da nema načina da sada po bilo kojoj osnovi ponovo stekne to pravo. Mislim, pa nemamo svi zakone u malom prstu i neke stvari ne znamo dok se ne sretnemo s njima.
Zaista molim za nekakvu pomoć.....bilo tko?

Zikomid
01.03.2012., 17:04
Svi državljani RH imaju pravo na zdravstveno osiguranje, a ne na besplatno zdravstveno osiguranje.

Kćerka osiguranje može steći zaposlenjem pa prijavom na HZZO u roku od 30 dana po prestanku radnog odnosa ili plaćanjem do stjecanja nove osnove osiguranja (cca 400 kn mjesečno).

JoySeeker
01.03.2012., 18:36
Svi državljani RH imaju pravo na zdravstveno osiguranje, a ne na besplatno zdravstveno osiguranje.

Kćerka osiguranje može steći zaposlenjem pa prijavom na HZZO u roku od 30 dana po prestanku radnog odnosa ili plaćanjem do stjecanja nove osnove osiguranja (cca 400 kn mjesečno).

Hvala za odgovor, ali sad imam novo pitanje.
Da li ju mogu prijaviti kod supruge ili bake na mjesec dana kao kućnu pomoćnicu i nakon toga odjaviti, a prijaviti na HZZ i HZZO te da tako stekne prava i koliko bi nas to koštalo ?
Još jednom hvala na pomoći.

BDanijel
04.03.2012., 10:06
pozdrav...
Imam pitanje za opakog zeca. Mozda je vec i bilo negdje odgovoreno ali ne mogu pronaci. Nemam zdrastveno osiguranje jer sam zakasnio na sve rokove sto iz nemara i neznanja. Zaposlio bih se kod prijatelja u firmu na 4 sata. I sam si placao sve doprinose kako bih ostvario zdravstveno osiguranje. Nakon ostvarenog zdrastvenog osiguranja dao bih otkaz. Dakle zaposlen bi bio 1 mjesec. Da li postoji neki vremenski rok koliko najmanje moras biti zaposlen da bi nakon otkaza odnosno prekida radnog odnosa i dalje mogao koristiti zdravstveno osiguranje. Zavrsio sam fakultet i ne radi se o nikakvoj muljaži nego jednostavno želim ponovo uci u sistem kako bih ostvario zdrastveno osiguranje i bio prijavljen na burzu. Jednostavno zbog nemara i neznanja sam izgubio ta prava. Hvala

Zikomid
04.03.2012., 14:53
Hvala za odgovor, ali sad imam novo pitanje.
Da li ju mogu prijaviti kod supruge ili bake na mjesec dana kao kućnu pomoćnicu i nakon toga odjaviti, a prijaviti na HZZ i HZZO te da tako stekne prava i koliko bi nas to koštalo ?
Još jednom hvala na pomoći.

pozdrav...
Imam pitanje za opakog zeca. Mozda je vec i bilo negdje odgovoreno ali ne mogu pronaci. Nemam zdrastveno osiguranje jer sam zakasnio na sve rokove sto iz nemara i neznanja. Zaposlio bih se kod prijatelja u firmu na 4 sata. I sam si placao sve doprinose kako bih ostvario zdravstveno osiguranje. Nakon ostvarenog zdrastvenog osiguranja dao bih otkaz. Dakle zaposlen bi bio 1 mjesec. Da li postoji neki vremenski rok koliko najmanje moras biti zaposlen da bi nakon otkaza odnosno prekida radnog odnosa i dalje mogao koristiti zdravstveno osiguranje. Zavrsio sam fakultet i ne radi se o nikakvoj muljaži nego jednostavno želim ponovo uci u sistem kako bih ostvario zdrastveno osiguranje i bio prijavljen na burzu. Jednostavno zbog nemara i neznanja sam izgubio ta prava. Hvala

Nije propisano trajanje radnog odnosa nakon kojeg se osoba može prijaviti na HZZO kao nezaposlena osoba.
Naplata svih doprinosa je u nadležnosti Porezne uprave, pa je najbolje tamo pitati za iznos propisanih doprinosa.

Inače svaka prijava u radni odnos s namjerom stjecanja besplatnog zdravstvenog osiguranja nije u skladu sa Zakonom i posebno se provjerava.

riche
04.03.2012., 15:10
Ja ne vidim neki smisao u toj odredbi da se mora prijaviti u roku od mjesec dana za stjecanje besplatnog zdravstvenog osiguranja. Prema zakonu onaj tko se prijavi u roku od mjesec dana može do kraja života po toj osnovi imati besplatno zdravstveno osiguranje, ali ako propusti tih 30 dana za prijavu može samo plaćati sve dok ne stekne osiguranje po nekoj drugoj osnovi. Prevelika razlika samo zbog toga što se netko nije prijavio na vrijeme bez obzira bilo to zbog neinformiranosti, neznanja, lijenosti ili bilo kojeg drugog razloga. Naravno da zbog toga onda ljudi traže načine da "prevare" državu.
To je jedna od stvari koje bi trebalo promijeniti u zakonu.

CroGod
05.03.2012., 10:26
Pozdrav svima.

Procitao sam forum uzduz i poprijeko i nisam nasao rjesenje mog problema.

Dakle, Prije 8 godina sam dobio otkaz u firmi di sam radio, ali mi nisu dali odjavu sa HZZO, i sad dok gledam po papirima nalazim stavku na potvrdi, koju sam napravio s poslodavcem: "Primio na znanje informaciju da cu kopiju odjave sa HZZO dobiti kada vratim zdravstvenu iskaznicu". E sad, posto je to bilo prije 8 godina, nemam pojma sto je s tom zdravstvenom iskaznicom i di je ona zavrsila, ali zbog vlastitog neznanja i nemara u datom trenutku se nisam bavio s tim stvarima(mladost ludost). Zbog toga sam 8 godina bez osiguranja!

Sad sam u situaciji da me na novom poslu zele prijaviti ali mi javljaju da ne mogu je me prva firma iz ovog posta nije odjavila i na HZZO sam jos uvijek u evidenciji prve firme. E sad, ja NEMAM odjavu od prve firme niti sam u mogucnosti da je dobijem jer sam se rastao od poslodavca u losim odnosima, a i uostalom i da mi on moze isporuciti tu odjavu opet ne moze jer ja nisam vratio zdravstvenu, jos onda davno..

Zapeo sam, ne znam sta da radim i od kud da krenem rjesavati taj problem.

Bilo kakav savjet dobrodosao.

Hvala!

drot13
05.03.2012., 11:28
Prijaviš gubitak zdravstvene iskaznice u HZZO-u (i oglasiš u Narodnim novinama, ali to će ti objasniti kod prijave gubitka) i potvrdu o gubitku odneseš u firmu. Obzirom da si ju izgubio, nemaš što vratiti, a potvrdom to i dokazuješ. Prema tome, ne bi smjelo biti nikakvih zapreka da dobiješ kopiju odjave.:top:

nokiac5
05.03.2012., 11:38
Lijepi pozdrav!
Da li mi netko može objasniti što znači kategorija h,osnova 00411 obveznog zdravstvenog osiguranja.Hvala

CroGod
05.03.2012., 11:42
Prijaviš gubitak zdravstvene iskaznice u HZZO-u (i oglasiš u Narodnim novinama, ali to će ti objasniti kod prijave gubitka) i potvrdu o gubitku odneseš u firmu. Obzirom da si ju izgubio, nemaš što vratiti, a potvrdom to i dokazuješ. Prema tome, ne bi smjelo biti nikakvih zapreka da dobiješ kopiju odjave.:top:

nisam dobio odjavu od poslodavca jer nisam vratio zdravstvenu. sve i da rijesim zdravstvenu ostaje mi odjava od poslodavca, za kojeg neznam jel i ziv uopce. a na HZZO me upravo traze odjavu od zdravstvenog.. :/

drot13
05.03.2012., 11:50
Gubitak zdravstvene iskaznice si dužan prijaviti u svakom slučaju. Kad ćeš to prijavljivati, objasnit će ti i ostatak postupka koji te zanima. Ne može te poslodavac držati na ledu.:top:

CroGod
05.03.2012., 15:22
Gubitak zdravstvene iskaznice si dužan prijaviti u svakom slučaju. Kad ćeš to prijavljivati, objasnit će ti i ostatak postupka koji te zanima. Ne može te poslodavac držati na ledu.:top:

to je sve bilo prije 8 godina. kako problem rijesit sada bez da idem tako daleko u proslost? :504:

Zikomid
05.03.2012., 17:57
Pozdrav svima.

Procitao sam forum uzduz i poprijeko i nisam nasao rjesenje mog problema.

Dakle, Prije 8 godina sam dobio otkaz u firmi di sam radio, ali mi nisu dali odjavu sa HZZO, i sad dok gledam po papirima nalazim stavku na potvrdi, koju sam napravio s poslodavcem: "Primio na znanje informaciju da cu kopiju odjave sa HZZO dobiti kada vratim zdravstvenu iskaznicu". E sad, posto je to bilo prije 8 godina, nemam pojma sto je s tom zdravstvenom iskaznicom i di je ona zavrsila, ali zbog vlastitog neznanja i nemara u datom trenutku se nisam bavio s tim stvarima(mladost ludost). Zbog toga sam 8 godina bez osiguranja!

Sad sam u situaciji da me na novom poslu zele prijaviti ali mi javljaju da ne mogu je me prva firma iz ovog posta nije odjavila i na HZZO sam jos uvijek u evidenciji prve firme. E sad, ja NEMAM odjavu od prve firme niti sam u mogucnosti da je dobijem jer sam se rastao od poslodavca u losim odnosima, a i uostalom i da mi on moze isporuciti tu odjavu opet ne moze jer ja nisam vratio zdravstvenu, jos onda davno..

Zapeo sam, ne znam sta da radim i od kud da krenem rjesavati taj problem.

Bilo kakav savjet dobrodosao.

Hvala!

Ako te prva firma nije odjavila s HZZO-a (a onda ni s HZMO-a), znači da si cijelo vrijeme osiguran. Za odjavu moraš imati tiskanicu 2 pečatiranu pečatom te firme, a to isto moraš imati i za prijavu gubitka iskaznice.

Ako ne možeš ili ne želiš stupiti u kontakt s prvim poslodavcem, zatraži od HZZO-a odjavu po službenoj dužnosti.

Lijepi pozdrav!
Da li mi netko može objasniti što znači kategorija h,osnova 00411 obveznog zdravstvenog osiguranja.Hvala

Član obitelji osiguran preko roditelja zaposlenog u inozemstvu (u državi s kojom RH ima Ugovor o socijalnom osiguranju).

CroGod
06.03.2012., 22:14
Ako te prva firma nije odjavila s HZZO-a (a onda ni s HZMO-a), znači da si cijelo vrijeme osiguran. Za odjavu moraš imati tiskanicu 2 pečatiranu pečatom te firme, a to isto moraš imati i za prijavu gubitka iskaznice.

Ako ne možeš ili ne želiš stupiti u kontakt s prvim poslodavcem, zatraži od HZZO-a odjavu po službenoj dužnosti.Član obitelji osiguran preko roditelja zaposlenog u inozemstvu (u državi s kojom RH ima Ugovor o socijalnom osiguranju).

Done! Hvala!

Dzija
07.03.2012., 17:27
Pozdrav!
Studiram izvanredno na 4. godini faksa, osigurana sam po osnovi F120 - osiguranje po zavrsetku skolovanja za osobe koje nisu zaposlene ako se ne varam. Nisam imala potrebu za zdravstvenom iskaznicom do sad, međutim istekla je 24.09.2010. Čitala sam da se iskaznice po isteku automatski generiraju pa me zanima daljnja procedura, da li moram ici u zavod produzivati/traziti novu ili jos mogu korisiti ovu staru ili postoji neka treca opcija?:confused:

Unaprijed hvala na odgovoru:)

Zikomid
09.03.2012., 20:04
Možeš koristiti i staru. Bitno je da ti je osiguranje važeće.

NOVH
16.03.2012., 19:44
Znači uplatio si dugovanje ali na pogrešan poziv na broj. Svaka kartica dopunskog ima svoju analitiku i svoj poziv na broj (osim novih obnovljivih kojima je poziv na broj isti). Uplata se može preknjižiti na ispravnu policu ali to moraš dokazati uplatnicom. To je standardna procedura, jer se u praksi često događa da osiguranici uplate na tuđe police (pogriješi se jedan broj u pozivu na broj i uplata sjedne na tuđu policu).


Sorry,ali nešto mi nije jasno.Prije svega da ti kažem da sam bio na šalteru,kada je službenica rekla za stanje dugovanja i uplaćenog novca.
Naravno,sve je to vidjela pod mojim imenom,po broju dop.zdrav.iskaznice,i onda mi nije jasno kako može biti"pogrešno uplaćen novac po broju poziva",ako je novac registriran?
Mislim novac je pod mojim imenom,zašto se tako ne tretira i čemu su potrebne uplatnice?

PolucijaZraka
17.03.2012., 11:44
Jel itko zna gdje se diže uvjerenje o Matičnom Broju jer prvi put čujem za to.

Zikomid
17.03.2012., 12:50
Sorry,ali nešto mi nije jasno.Prije svega da ti kažem da sam bio na šalteru,kada je službenica rekla za stanje dugovanja i uplaćenog novca.
Naravno,sve je to vidjela pod mojim imenom,po broju dop.zdrav.iskaznice,i onda mi nije jasno kako može biti"pogrešno uplaćen novac po broju poziva",ako je novac registriran?
Mislim novac je pod mojim imenom,zašto se tako ne tretira i čemu su potrebne uplatnice?

Napisala sam ti, uplatnica je potrebna da se dokaže da je novac tvoj, a ne da je nečija tuđa uplata knjižena na tvoje ime i tvoju policu.

Jel itko zna gdje se diže uvjerenje o Matičnom Broju jer prvi put čujem za to.

Na MUP-u.

NOVH
17.03.2012., 18:49
Napisala sam ti, uplatnica je potrebna da se dokaže da je novac tvoj, a ne da je nečija tuđa uplata knjižena na tvoje ime i tvoju policu.


Bez uplatnice mogu mački objesit rep?!

Fali mi jedna uplatnica ..Kako to riješiti?

Zikomid
18.03.2012., 09:39
Bez uplatnice mogu mački objesit rep?!

Fali mi jedna uplatnica ..Kako to riješiti?

Ako znaš gdje si vršio uplate (Pošta, banka, FINA) možeš od njih tražiti presliku uplatnice.

NOVH
18.03.2012., 10:39
Ako znaš gdje si vršio uplate (Pošta, banka, FINA) možeš od njih tražiti presliku uplatnice.

I od prošle godine?

Zikomid
18.03.2012., 11:55
I od prošle godine?

Da.

Uzmi jednu uplatnicu koju imaš, odnosno onu koja je knjižena kako bi po uplatnom računu i pozivu na broj, odnosno vrsti prihoda mogli tražiti uplatu.
Isto tako je dobro znati i vremensko razdoblje u kojem je izvršena uplata.

prilika
20.03.2012., 09:50
Da li se automatski produžuje dopunsko zdravstveno osiguranje za osobu koja ima tjelesno oštećenje 100% nakon isteka godine dana? Ili se nakon isteka godine dana ponovo mora otići u područni ured HZZO-a, sa potvrdom o tjelesnom oštećenju, kako bi se dopunsko zdravstveno opet produljilo za slijedećih godinu dana?

cvjecarna
24.03.2012., 18:57
mene zanima ako te obrisu s biroa na 6 mj zbog odbijanja posla koji ti ponude, dali vise nemam zdravstveno jer nisam na birou???

cvjecarna
24.03.2012., 19:00
zanima me dali gubim zdravstveno kad me obrisu s biroa????? molim odgovor sto prije hvala :))

ilea avis
25.03.2012., 10:07
Koliko ja znam, ne. Ali najbolje da nazoveš HZZO i pitaš.

cvjecarna
25.03.2012., 11:22
a dobro, vidjet cu...

Zikomid
25.03.2012., 20:06
mene zanima ako te obrisu s biroa na 6 mj zbog odbijanja posla koji ti ponude, dali vise nemam zdravstveno jer nisam na birou???

zanima me dali gubim zdravstveno kad me obrisu s biroa????? molim odgovor sto prije hvala :))

Zdravstveno osiguranje nema nikakve veze sa Zavodom za zapošljavanje.

Alfa157
25.03.2012., 20:13
jel možda zna netko koliko se plaća npr. sistematski pregled u domu zdravlja za produženje vozačke dozvole ako osoba nije zdravstveno osigurana? koliko skuplje bude?
hvala naprijed.

Zikomid
25.03.2012., 21:01
Taj pregled se obavlja u ordinacijama medicine rada i nije vezan uz obvezno zdr.osiguranje.

Alfa157
26.03.2012., 01:14
hvala ti mnogo :)

Angie88
30.03.2012., 09:25
Ispisala sam se sa faksa i sada se prijavljujem na HZZO...
Imam u rukama Tiskanicu 2 (koju su mi rekli na zavodu da ispunim i pošaljem). Sad mene zanima pošto se ja prijavljujem kao nezaposlena osoba dali trebam ispunjavati 1. dio - PODACI O OBVEZNIKU UPLATE DOPRINOSA i nakon onog 3.dijela - RAZDOBLJE KORIŠTENJA OSIGURANJA ide potpis i pečat, jeli se to odnosi na moj potpis?

E i koliko vidim ovdje se radi o prijavi za obvezno zdrastveno, a što trebam za dopunsko, pošto sam nezaposlena osoba ???
Stvarno mi se neda zvati još jedno zavod... jel može itko pomoć ?

prilika
30.03.2012., 10:14
Dopunsko sama plaćaš iako si nezaposlena osoba. To ovisi o prihodima kućanstva, moraš donijeti potvrdu o tome u područni ured HZZO-a, inače plaćaš dopunsko 80 kn mjesečno. Ukinuli su besplatno dopunsko za sve nezaposlene osobe, kao što je prije tri godine bilo. Policu dopunskog osiguranja sama plaćaš i ispunjavaš uplatnice svaki mjesec, sve kao i da radiš i imaš plaću manju od 5100 kn jer je u tom slučaju rata dopunskog isto 80 kn mjesečno.

Ovo što nisi sigurna kako ispuniti ostavi neispunjeno za obvezno osiguranje, pa će ti oni ispuniti u područnom uredu HZZO-a kada dođeš tamo.

Angie88
30.03.2012., 13:34
Hvala na odgovoru... Što se tiče dopunsko, da saznala sam kasnije nešto ako ne prihod ne prelazi 1000 i nešto kuna po članu da se tada ima pravo na besplatno, uglavnom meni prelazi u cijelom kućanstvu taj iznos.
Mogu li se za to dupunsko prijaviti bilo kada, za to ne važi onaj rok od 30 dana. Jer sam ga do prije 20tak dana imala besplatno i izgubila pravo, sad idem na put tako da nemam vremena za to, napravila bi ga kad se vratim...

A obvezno, pošto u mom mjestu nema ureda za hzzo, šaljem ga u najbližu ispostavi preko pošte, ispunila sam ono što sam znala a ostalo ostavila prazno, nek oni ispunjavaju...

prilika
01.04.2012., 13:39
Za dopunsko se možeš prijaviti bilo kada. Jedino ako se sada odmah prijaviš dopunsko će ti odmah početi vrijediti. Ako se prijaviš za dopunsko nakon više od 30 dana od ovog dosadašnjeg dopunskog novo dopunsko kao nezaposlenoj ti počinje vrijediti tek nakon čekanja od 30 dana. Zato ti je bolje ako možeš da odmah uzmeš dopunsko. Tako sam ja napravila kada sam ostala bez posla jer mi nisu produžili ugovor o radu, odmah sam uzela novo dopunsko kao nezaposlena osoba.

ćelavapjevačica
02.04.2012., 19:40
koliko košta da sam sebi uplaćuješ obavezno zdravstveno osiguranje?

ivanicha01
05.04.2012., 07:20
Molim za pomoc...ako je moguce sto hitnije. Naime, kcer od djelatnice je bila na redovnom studiju prava ,i u 01.mjesecu 2011.godine napunila je 26.godina. Kako sam tad tek pocela raditi na kadrovskim poslovima (nije da se pravdam ali jednostavno nisam uspila "pohvatati"sve propise)nisam bila upucena u taj zakon da je limit 26.godina bez obzira na to što je osoba redovan student . Stvar je u tome da se ta djevojka javila prije par dana i kao treba joj odjava sa zdravstvenog,uredno posaljem odjavu na HZZO koju nisu prihvatili jer trebamo napisati nekakvo obrazlozenje uz odjavu (zasto odjava kasni jel) ...i jos nam kazu da ce to vjerojatno zavrsiti prekrsajem-djevojka dodje po odjavu,ja joj pojasnim kako su se stvari malko zakomplicirale,a ona ce da njoj treba odjava i da je nista drugo ne zanima dok ja vec dvi noci od muke ne spavam :/. Hvala

Zikomid
05.04.2012., 18:33
koliko košta da sam sebi uplaćuješ obavezno zdravstveno osiguranje?

Od 01.03. 352,90 kn.

Molim za pomoc...ako je moguce sto hitnije. Naime, kcer od djelatnice je bila na redovnom studiju prava ,i u 01.mjesecu 2011.godine napunila je 26.godina. Kako sam tad tek pocela raditi na kadrovskim poslovima (nije da se pravdam ali jednostavno nisam uspila "pohvatati"sve propise)nisam bila upucena u taj zakon da je limit 26.godina bez obzira na to što je osoba redovan student . Stvar je u tome da se ta djevojka javila prije par dana i kao treba joj odjava sa zdravstvenog,uredno posaljem odjavu na HZZO koju nisu prihvatili jer trebamo napisati nekakvo obrazlozenje uz odjavu (zasto odjava kasni jel) ...i jos nam kazu da ce to vjerojatno zavrsiti prekrsajem-djevojka dodje po odjavu,ja joj pojasnim kako su se stvari malko zakomplicirale,a ona ce da njoj treba odjava i da je nista drugo ne zanima dok ja vec dvi noci od muke ne spavam :/. Hvala

U ovom slučaju poslodavac roditelja je u prekršaju i ne može se ništa drugo učiniti nego ono što je HZZO tražio.
Odjava će biti napravljena unazadno, odnosno s navršenih 26 godina.

VilaR
05.04.2012., 22:00
Ja bih imala jedno pitanje.

Istice mi dopunsko osiguranje, kao i mojim roditeljima. Dosad nismo placali, posto nam prihodi ne prelaze tih 1500kn po clanu. Ja sam nezaposlena, ali vise nisam na evidenciji na burzi rada, prestala sam se prijavljivati, ionako od njih nikakve ponudu za posao nisam dobila, a i za zdravstveno osiguranje mi nisu trazili potvrdu sa burze.

Uglavnom, danas neugodno iznenadjenje, kao nezaposlenom licu traze mi da donesem potvrdu sa burze da sam cijele godine bila nezaposlena. Ne znam otkud sad to, ranije dok sam se redovito prijavljivala nisu trazili.
Ne znam sto da radim. Ima li smisla se prijavljivati na burzu samo zbog toga i da li ce mi uopce izdati takvu potvrdu? Postoji li neki drugi nacin da dokazem da sam nezaposlena?

Hvala unaprijed na odgovoru.

Zikomid
06.04.2012., 16:51
Možeš donijeti radnu knjižicu na uvid, jer njome dokazuješ da si nezaposlena.
Može biti da su te tražili potvrdu o novčanoj naknadi koju ti je isplaćivao Zavod za zapošljavanje. Za zdravstveno osiguranje nije bitna prijava na Zavod za zapošljavanje.

VilaR
11.04.2012., 01:48
Je, dali su mi ovi iz Zavoda uvjerenje na kom je pisalo da nisam primala nikakvu novcanu nadoknadu i to je bilo dovoljno, nisu pravili problem sto nisam prijavljena na burzi.
Zahvaljujem na odgovoru.

P0zitivka
11.04.2012., 06:43
Pozdrav..
Nemam obvezno zdravstveno osiguranje 8 mjeseci. ako bih sad željela sama početi to uplačivati dal bi morala platit sve mjesece koje nisam bila osigurana? i drugo pitanje, recimo da se zaposlim i nakon određenog vremena prestanem raditi, na vrijeme se prijavim na hzzo i ponovno ostvarim pravo na obvezno zo, dal onda moram platiti te sve mjesece koje nisam bila osigurana? hvala

Zikomid
11.04.2012., 19:18
Da, morala bi platiti 8 mjeseci unazad i svaki mjesec do stjecanja nove osnove osiguranja. Sad se plaća 352,90 kn mjesečno.
Po Zakonu o obv.zdr.osiguranju trebala bi platiti taj prekid u osiguranju i pod uvjetom da se zaposliš pa stekneš pravo na besplatno zdr.osiguranje, ali nije uvijek tako u praksi.

mala plava 007
18.04.2012., 16:32
Imam dopunsko zdravstveno od drugog mjeseca i uredno ga plaćam po onom "papiru" koji mi je stigao doma. Na njemu je broj police osiguranja, broj računa za uplatu, poziv na broj i mjesečni iznosi.

NIŠTA drugo mi nije stiglo doma. Niti Polica osiguranja, niti iskaznica, ništa.

Stiće li uopće polica na kućnu adresu i koliko treba vremena da stigne iskaznica dopunskog? Ako budem trebala do doktora, hoće li mi priznati onaj papir na kojem je broj police, jer nikako drugačije ne mogu dokazati da ja IMAM dopunsko?

Hvala

Zikomid
18.04.2012., 17:42
Ako si već imala iskaznicu, odnosno radila si produženje dopunskog, nećeš dobiti novu, već se koristiš tom postojećom iskaznicom.
Inače ne moraš dokazivati liječniku da imaš dopunsko, jer su povezani s HZZO-om.

mala plava 007
18.04.2012., 19:41
Imala sam iskaznicu, ali STARU i djelatnik ju je ispred mene izrezao i bacio u smeće jer više ne vrijedi. Imala sam prekid od nekoliko godina. Na mojoj je pisalo da vrijedi do 2008. godine, a na novima nema datuma do kada vrijedi. Tako mi je rekao djelatnik kod kojeg sam potpisivala zahtjev

Cupka
19.04.2012., 07:02
Ovako dakle: u firmi prijavljujemo radnike na mirovinsko i zdravstveno preko interneta. Problema je taj što radnici kažu da nemaju zdravstveno i ne donesu nam odjavu, mi prijavimo mirovinsko i ono prođe međutim zdravsteno nas odbije. E sad tko je tu kriv, radnik se uredno ne odjavi i mi ga ne možemo prijaviti, a mirovinsko je prošlo. U slučaju da se sad odjave sa zdravstvenog dal da stave odjavu s danom kad su počeli raditi ili da se odjave ovog trena i mi ih prijavimo. Mislim kao firma uredno ih prijavljujemo međutim ljudi su neozbiljni i ne donose dokumentaciju pa sad nastaje veliki problem. U slučaju inspekciju tko je tu kriv???
Molim vas pomozite...

Zikomid
19.04.2012., 11:20
Imala sam iskaznicu, ali STARU i djelatnik ju je ispred mene izrezao i bacio u smeće jer više ne vrijedi. Imala sam prekid od nekoliko godina. Na mojoj je pisalo da vrijedi do 2008. godine, a na novima nema datuma do kada vrijedi. Tako mi je rekao djelatnik kod kojeg sam potpisivala zahtjev

Onda bi trebala dobiti novu iskaznicu. Najbolje otiđi u HZZO gdje si podnijela ponudu i neka ti isprintaju policu dopunskog, pa ako te netko pita imaš dokaz da si osigurana.
Mada te liječnici ne bi trebali uopće pitati ni iskaznicu ni policu.

Ovako dakle: u firmi prijavljujemo radnike na mirovinsko i zdravstveno preko interneta. Problema je taj što radnici kažu da nemaju zdravstveno i ne donesu nam odjavu, mi prijavimo mirovinsko i ono prođe međutim zdravsteno nas odbije. E sad tko je tu kriv, radnik se uredno ne odjavi i mi ga ne možemo prijaviti, a mirovinsko je prošlo. U slučaju da se sad odjave sa zdravstvenog dal da stave odjavu s danom kad su počeli raditi ili da se odjave ovog trena i mi ih prijavimo. Mislim kao firma uredno ih prijavljujemo međutim ljudi su neozbiljni i ne donose dokumentaciju pa sad nastaje veliki problem. U slučaju inspekciju tko je tu kriv???
Molim vas pomozite...

Prijava na zdravstveno mora biti s onim danom kad i prijava na mirovinsko, znači ta dva datuma se ne smiju razlikovati. Radnik se treba odjaviti s datumom koji prethodi zaposlenju.
Ako je radnik bio nezaposlen, tu odjavu HZZO napravi po službenoj dužnosti i odmah prijavu u firmu. Problem je ako je radnik prijavljen kod drugog poslodavca, tad treba napraviti odjavu taj poslodavac.

Inače, poslodavac je obvezan napraviti prijavu ili odjavu u roku od 8 dana od promjene statusa osiguranika.

Cupka
19.04.2012., 11:48
da, rok je 8 dana a nama je prošlo mirovinsko i zdravstveno sad stoji jer se radnici još nisu odjavili sa zdravstvenog i sad nam tu nastaje veliki problem...

mala plava 007
19.04.2012., 19:50
@cupka - i mi smo u firmi imali sličnih problema ali sa djelatnicima koji su nam dolazili preko Zavoda za zapošljavanje, jer su preko Zavoda bili osigurani. Trebali su sami napraviti odjavu, odnijet je na Zdravstveno i ovjerenu donijet nama u firmu. Tako smo ih uspjeli osigurati.
E sad... ovo sa datumima mi nikako nije jasno - mi ih uopće nismo mogli prijaviti na Mirovinsko jer su nam tamo tražili prijavu sa Zdravstvenog. Kako vidim (čitam) da ste vi to radili Internetom, moguće je da se neka greška potkrala, datumi moraju biti isti.. Izgleda da ćete ipak morati prošetati do Zavoda

@Zikomid - hvala na odgovoru, idem ujutro po print police

Cupka
19.04.2012., 20:34
radi se o tome da prijavljujemo unutar 8 dana na mirovinsko, a nakon mirovnskog ide nam zdravstveno koje nam ne prolazi upravo zbog ovih što su na zavodu. Kolega je prvotno govorio kad zaprime mirovinsko da i zdravstveno mora proći unutar 8 dana bez obzira kad oni to obrade, no sad je problem što je prošlo već vremena a radnici se i dalje nisu odjavili i nama zdravstveno visi u zraku... A zbilja kao firma prijavljujemo sve redovito no ovaj put su radnici dosta neodgovorni i ne pripreme dokumentaciju a dođu raditi, no odsad idemo ka tome da nema prijave ni na mirovinsko dok nismo 100% sigurni za zdravstveno, dakle dok ne donesu dokumente nema nikakve prijave... Mislim brine me to jer ne bih htjela oštetiti ni radnika ni firmu a moglo bi biti problema zbog toga...

Cupka
23.04.2012., 07:46
E sad je situacija ovakva: imamo dvije radnice prijavljene na zdravstveno, jedna se ode odjavit i mi je prijavimo odmah a druga ode pa joj kažu da mora imat dokaz da će biti prijavljena, odnosno traže je ugovor da bi je odjavili, u međuvremenu daš joj ugovor pa dok se ona odjavi prođe rok za prijavu kod nas. Ne kužim čemu sad komplikacije na zdravstvenom, jedne traže dokaz da će biti prijavljene a druge ne, pa tko bi se odjavljivao da ne misli se prijavit...Mislim ludnica živa...

My Name Is...
23.04.2012., 10:01
u kojem tjednu trudnoće trudnica ima pravo na prvi ultrazvuk kod ginekologa koji je u HZZO? Znam da ima pravo na tri besplatna, ali s koliko tjedana po zakonu ima pravo na prvi ultrazvučni pregld? Hvala

Zikomid
23.04.2012., 19:50
E sad je situacija ovakva: imamo dvije radnice prijavljene na zdravstveno, jedna se ode odjavit i mi je prijavimo odmah a druga ode pa joj kažu da mora imat dokaz da će biti prijavljena, odnosno traže je ugovor da bi je odjavili, u međuvremenu daš joj ugovor pa dok se ona odjavi prođe rok za prijavu kod nas. Ne kužim čemu sad komplikacije na zdravstvenom, jedne traže dokaz da će biti prijavljene a druge ne, pa tko bi se odjavljivao da ne misli se prijavit...Mislim ludnica živa...

Ovisi o kojoj osnovi osiguranja se radi, jer se za neke osnove prilikom odjave traži dokaz o zaposlenju.

Najjednostavnije je da uz prijavu, poslodavac istovremeno preda i odjavu radnika, uostalom tako je i propisano, ali poslodavci uglavnom od radnika traže odjavu i sami sebi kompliciraju.

Cupka
24.04.2012., 07:24
Već rekoh da prijavljujemo e-zdravstveno, dakle ne možemo nikako odjaviti sami radnika jer ide preko interneta, a do sada smo tako radili, ponesemo odmah prijavu i automatski nam daju odjavu tako da nije da kompliciramo, htjeli bismo biti napredni i raditi to online ali naša birokracija opet komplicira...

samosvoja
27.04.2012., 08:30
Prijavljujem se na zdravstveno koje plaćam sam sebi, koja je procedura...sve što znam je da se plaća na poreznoj, ali ne znam kako...je li dobijem na kućnu adresu neku uplatnicu ili idem osobno u poreznu...hvala na odgovoru

Zikomid
27.04.2012., 18:13
Prijavljuješ se na HZZO-u, treba ti tiskanica 1 i tiskanica 2 (kupi u Narodnim novinama), a uplatnicu dobiješ iz Porezne uprave nakon izvršene prijave.

error_1205
30.04.2012., 09:50
Pitanje za dopunsko osiguranje:
u svibnju 2010. sam potpisao ugovor o dopunskom osiguranju i dobio na papiru podatke za plaćanje 12 rata. pošto nisam dobivao uplatnice, jednostavno sam zaboravio na to. 23.05.2011. mi stiže opomena da na taj dan imam dugovanje koje moram podmiriti u roku 15 dana inače po tamo nekakvom članku zakona će oni raskinuti ugovor i naplatiti se sudskim putem. ja platim to 18.07.2011. da mi ne bi sjela neka ovrha, znači 56 dana od opomene i 41 poslije njihovih 15 dana roka. nedavno mi stiže opomena da nisam platio novih godinu dana. kako kad sam potpisao ugovor na jednu godinu i oni mi nisu produžili sami pošto sam bio neplatiša. ako u njihovom ugovoru, zakonu i opomeni piše da će raskinuti ugovor, zašto to nisu učinili i da li da idem na sud ako mi ne priznaju žalbu i kako da se žalim. hvala unaprijed

Acid303
01.05.2012., 17:11
Pitanje u vezi dopunskog: prilikom provjere statusa na stranicama hzzo-a piše da mi dopunsko osiguranje ističe u 5. mjesecu, ali na iskaznici od dopunskog ne piše nikakav datum kada ističe nego samo "vrijedi OD". http://www.hzzo-net.hr/dload/novosti/Obavijest_obnovljivost_i_valjanost_polica.pdf - odmah u prvom odjeljku piše da se polica automatski obnavlja, pa sad ne znam jel trebam ići na Zavod i ispuniti onu ponudu o sklapanju dopunskog nakon što mi istekne ili ću biti obaviješten uskoro?

Inače sam redovan student osiguran preko faksa (Kategorija J, osnova 304) jer imam iznad 26 godina.

jaja
01.05.2012., 17:31
Već rekoh da prijavljujemo e-zdravstveno, dakle ne možemo nikako odjaviti sami radnika jer ide preko interneta, a do sada smo tako radili, ponesemo odmah prijavu i automatski nam daju odjavu tako da nije da kompliciramo, htjeli bismo biti napredni i raditi to online ali naša birokracija opet komplicira...

nađi na HZZO-u neku normalnu osobu kojoj se možeš obratiti mailom za odjavu djelatnika koji su osigurani kao nezaposleni, a počinju raditi u tvojoj firmi

ja znam da je to bez problema funkcioniralo prije više od dvije godine, istovremeno smo dobili informaciju da su XY, XZ i ZZ odjavljeni i da možemo izvršiti prijavu... a npr PK je prijavljen u firmi toj i toj te ga oni ne mogu odjaviti

Zikomid
01.05.2012., 21:15
Pitanje za dopunsko osiguranje:
u svibnju 2010. sam potpisao ugovor o dopunskom osiguranju i dobio na papiru podatke za plaćanje 12 rata. pošto nisam dobivao uplatnice, jednostavno sam zaboravio na to. 23.05.2011. mi stiže opomena da na taj dan imam dugovanje koje moram podmiriti u roku 15 dana inače po tamo nekakvom članku zakona će oni raskinuti ugovor i naplatiti se sudskim putem. ja platim to 18.07.2011. da mi ne bi sjela neka ovrha, znači 56 dana od opomene i 41 poslije njihovih 15 dana roka. nedavno mi stiže opomena da nisam platio novih godinu dana. kako kad sam potpisao ugovor na jednu godinu i oni mi nisu produžili sami pošto sam bio neplatiša. ako u njihovom ugovoru, zakonu i opomeni piše da će raskinuti ugovor, zašto to nisu učinili i da li da idem na sud ako mi ne priznaju žalbu i kako da se žalim. hvala unaprijed

Nisi ni trebao dobiti uplatnice jer se uplatnice ne šalju, samo papir na kojem pišu rokovi dospijeća premije i uplatni račun i poziv na broj. Kad si platio dugovanje, da li si platio i pripadajuće kamate, odnosno cijeli iznos naveden u opomeni?
Da li je u novoj opomeni navedeno da se radi o novoj polici, a ne o ostatku duga stare police?
Žalbu u pismenom obliku predaj u nadležni ured HZZO-a.

Pitanje u vezi dopunskog: prilikom provjere statusa na stranicama hzzo-a piše da mi dopunsko osiguranje ističe u 5. mjesecu, ali na iskaznici od dopunskog ne piše nikakav datum kada ističe nego samo "vrijedi OD". http://www.hzzo-net.hr/dload/novosti/Obavijest_obnovljivost_i_valjanost_polica.pdf - odmah u prvom odjeljku piše da se polica automatski obnavlja, pa sad ne znam jel trebam ići na Zavod i ispuniti onu ponudu o sklapanju dopunskog nakon što mi istekne ili ću biti obaviješten uskoro?

Inače sam redovan student osiguran preko faksa (Kategorija J, osnova 304) jer imam iznad 26 godina.

Ako ti na iskaznici ne piše datum do kada vrijedi, radi se o obnovljivoj polici i ne treba ići u HZZO popunjavati ponudu. Polica se automatski obnavlja i dalje vrijedi isti uplatni račun i poziv na broj za uplatu premije.
No, ako ti je tako navedeno u statusu na webu HZZO-a, najbolje bi bilo u samom HZZO-u provjeriti radi li se o obnovljivoj polici ili ne.

Lorraine
04.05.2012., 22:09
Trebam podnijeti zahtjev za novom knjižicom osnovnog obveznog osiguranja, bila bi osigurana preko supruga. Zanima me koji mi sve formulari trebaju?

Zikomid
05.05.2012., 08:57
Tiskanica 3, radna knjižica na uvid, vjenčani list ne stariji od 6 mjeseci, osobna iskaznica, odjava s prethodnog osiguranja.

Bočko
05.05.2012., 17:55
Što da radi osoba koja ide u mirovinu, podnijela je zahtjev za mirovinu, poslodavac ju je odjavio sa zdravstvenog, prošlo je 30 dana, a osoba još nema ni privremeno rješenje o mirovini i sad je bez osiguranja?

Zikomid
05.05.2012., 21:11
HZMO daje potvdu da je osoba podnijela zahtjev za mirovinu i pečatira tiskanicu 2. S time osoba ide na HZZO i radi prijavu zdr.osiguranja.

pulio
05.05.2012., 23:29
molim pomoc,trenutno sam bez zdravstvenoga kao i bez posla,zanima me da li se mogu prijaviti na zenino zdravstveno. zena je takoder bez posla sto nas stavlja u ne zavidnu situaciju i eventualno placanje jos zdravstvenoga je nemoguca misija.

Zikomid
06.05.2012., 19:50
Možeš ako supruga ima zdr.osiguranje. Treba ti tiskanica 3, radna knjižica na uvid, vjenčani list ne stariji od 6 mjeseci, osobna iskaznica.

Bočko
07.05.2012., 17:32
HZMO daje potvdu da je osoba podnijela zahtjev za mirovinu i pečatira tiskanicu 2. S time osoba ide na HZZO i radi prijavu zdr.osiguranja.

Mali update. Osoba od početka ima tu potvrdu da je podnijela zahtjev pa je jučer, po ovoj uputi, otišla u Hzmo da joj riješe tu tiskanicu. Žena na šalteru kaže da to ne može tako, neka izvoli čekati privremeno rješenje pa da onda s tim ide na Hzzo. Kad će biti to rješenje ne zna. Kaže da to što je sad bez osiguranja nije strašno, doktor će joj progledati kroz prste. :eek:

Dotty
10.05.2012., 17:42
Da pitam ovdje jer sam više ispalila na živce od nerviranja... :503:

Može mi netko objasniti kako to gubim besplatno dopunsko i osnovno zdravstveno ako se ne nastavim prijavljivati na HZZ?Ne znam kako imam osnovno, ne kužim se u te stvari, ali dopunsko je mislim ona polica kao preko obitelji osiguranika. Živjela sam sa starcima i odselila se nedavno(cijelo vrijeme sam bila na HZZ-u), nezaposlena sam. Molim vas ko boga pomozite:moli:

Zikomid
10.05.2012., 19:21
Zdravstveno osiguranje nema nikakve veze sa Zavodom za zapošljavanje.

Besplatno dopunsko se odnosi na zajedničko kućanstvo, tj. samo osiguranici na istoj adresi mogu imati oslobođenje od plaćanja premije dopunskog osiguranja.

Dotty
10.05.2012., 19:30
Zdravstveno osiguranje nema nikakve veze sa Zavodom za zapošljavanje.

Besplatno dopunsko se odnosi na zajedničko kućanstvo, tj. samo osiguranici na istoj adresi mogu imati oslobođenje od plaćanja premije dopunskog osiguranja.
E to i ja kažem, ali starci uporno tvrde suprotno, a i lik sa zavoda za zapošljavanje im je rekao da gubim sve, i sad je njihova riječ protiv moje. Kažem staroj što piše na oficijelnoj stranici, ali ne sluša :ne zna: Mislim, nemam više koga pitati, poludila sam. :mad: Znači da sad prestanem ići na biro ne bi izgubila osnovno ali bi izgubila dopunsko, ili bi dopunsko valjalo do isteka iskaznice?:misli: A što je sa starcima, dal bi oni(umirovljenici inače)morali plaćati ako ja nisam više s njima? Moje boravište je i dalje tamo ali prebivalište je tu....Da li se onda ja računam kao nezaposlena osoba ili postoji način da ga nastavim imati besplatno?Sori na glupim pitanjima.

Zikomid
10.05.2012., 20:02
Dopunsko vrijedi do obnavljanja police, a to da li će roditelji plaćati ovisi o primanjima.
Nezaposlene osobe inače plaćaju dopunsko - a vi ste očito imali besplatno dopunsko zbog prihodovnog cenzusa.

Pod zajedničkim kućanstvom smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja ostvarenih prihoda obitelji. Teško da je to ostvarivo na različitim adresama.

Dotty
11.05.2012., 00:01
Dopunsko vrijedi do obnavljanja police, a to da li će roditelji plaćati ovisi o primanjima.

Da, njima bi kao umirovljenicima bilo 50 kn...

Znači moje prijavljivanje/neprijavljivanje na HZZ nema veze s tim, neće me jednostavno"skinuti"s osnovnog i dopunskog osiguranja odmah sad jer sam se nakon više godina prestala javljati na biro?:confused:

Pod zajedničkim kućanstvom smatra se zajednica života, privređivanja i trošenja ostvarenih prihoda obitelji. Teško da je to ostvarivo na različitim adresama.

Pa da, ali polica bi trajala dok traje a onda bi se prijavljivala opet, na koji god način bi mogla tada. Naživcirali su me do bola s tim da gubim osiguranje + da se užasno teško ispočetka prijaviti na biro. :rolleyes:

knjiza
11.05.2012., 07:26
radi se o tome da prijavljujemo unutar 8 dana na mirovinsko, a nakon mirovnskog ide nam zdravstveno koje nam ne prolazi upravo zbog ovih što su na zavodu. Kolega je prvotno govorio kad zaprime mirovinsko da i zdravstveno mora proći unutar 8 dana bez obzira kad oni to obrade, no sad je problem što je prošlo već vremena a radnici se i dalje nisu odjavili i nama zdravstveno visi u zraku... A zbilja kao firma prijavljujemo sve redovito no ovaj put su radnici dosta neodgovorni i ne pripreme dokumentaciju a dođu raditi, no odsad idemo ka tome da nema prijave ni na mirovinsko dok nismo 100% sigurni za zdravstveno, dakle dok ne donesu dokumente nema nikakve prijave... Mislim brine me to jer ne bih htjela oštetiti ni radnika ni firmu a moglo bi biti problema zbog toga...

E sad je situacija ovakva: imamo dvije radnice prijavljene na zdravstveno, jedna se ode odjavit i mi je prijavimo odmah a druga ode pa joj kažu da mora imat dokaz da će biti prijavljena, odnosno traže je ugovor da bi je odjavili, u međuvremenu daš joj ugovor pa dok se ona odjavi prođe rok za prijavu kod nas. Ne kužim čemu sad komplikacije na zdravstvenom, jedne traže dokaz da će biti prijavljene a druge ne, pa tko bi se odjavljivao da ne misli se prijavit...Mislim ludnica živa...

Cupka, ja već dugo prijavljujem ljude putem e-zdravstvenog, i meni sve šljaka (sa korakom više).
Istovremeno kad prijavljujem radnika na MIO, otvorim i prijavu na HZZO -za radnike koji nisu osigurani na HZZO dopusti mi unos prijave i ja ju sačuvam u radnom statusu dok ne riješim mio, tada dodam m1p u poslane dokumente i promijenim status u završena prijava.
za radnike koji su osigurani kao nezaposleni ne dopušta mi unos prijave nego dobijem poruku "osoba ima status osiguranika i treba se odjaviti", tada pošaljem mail na prijave@hzzo.hr u kojem navedem da tražim odjavu za radnika ime i prezime, oib ili jmbg i početak rada. u roku par sati, oni odjave radnika i pošalju mail da mogu nastaviti sa unosom.
oni ne mogu odjaviti jedino osobe koje su osigurane kao čl.obitelji, takvi moraju sa T 3 otići sami na hzzo.

Dotty
11.05.2012., 20:53
Što je sa ovom (http://www.hzzo-net.hr/dload/obvezno_osig/Dopis_oko_isprave.pdf) zdravstvenom #2, ja to nemam :confused:

redrose3
15.05.2012., 15:09
Ovisi o kojoj osnovi osiguranja se radi, jer se za neke osnove prilikom odjave traži dokaz o zaposlenju.

Najjednostavnije je da uz prijavu, poslodavac istovremeno preda i odjavu radnika, uostalom tako je i propisano, ali poslodavci uglavnom od radnika traže odjavu i sami sebi kompliciraju.

baš sam htjela pitat za savjet..nezaposlena sam već prilično ..od kolovoza 2010. i aktivno tražim posao ali još niente...zanima me sad recimo teoretski nadjem job i moram se sama ić odjavit na zdravstveno il to radi poslodavac u istom danu kad ide i prijavit radnika pa ujedno odjavi i prijavi na zdravstveno? il neka treća varijanta?

Zikomid
15.05.2012., 16:39
Što je sa ovom (http://www.hzzo-net.hr/dload/obvezno_osig/Dopis_oko_isprave.pdf) zdravstvenom #2, ja to nemam :confused:

Nemaju svi smart iskaznicu. Još ne postoji obveza i rok za njeno izdavanje.

baš sam htjela pitat za savjet..nezaposlena sam već prilično ..od kolovoza 2010. i aktivno tražim posao ali još niente...zanima me sad recimo teoretski nadjem job i moram se sama ić odjavit na zdravstveno il to radi poslodavac u istom danu kad ide i prijavit radnika pa ujedno odjavi i prijavi na zdravstveno? il neka treća varijanta?

Po propisu je prvo, odnosno prijavu i odjavu radi poslodavac, ali u praksi je najčešće situacija da se nezaposlena osoba sama odjavi i odjavu odnese poslodavcu.

redrose3
15.05.2012., 17:49
Nemaju svi smart iskaznicu. Još ne postoji obveza i rok za njeno izdavanje.Po propisu je prvo, odnosno prijavu i odjavu radi poslodavac, ali u praksi je najčešće situacija da se nezaposlena osoba sama odjavi i odjavu odnese poslodavcu.

tks na odgovoru

ann marie
16.05.2012., 10:16
Imam pitanje. Nakon prekida radnog odnosa nisam se prijavila u roku na HZZO za ostvarenje prava na obvezno zdravstveno osiguranje.
Trebala bih se prijaviti na roditelja/skrbnika kao uzdržavani član obitelji, s obzirom da ponovo upisujem faks (21 mi je godina).
Može savjet ili ako netko zna kako ide procedura s prijavom na roditelja/skrbnika i koju dokumentaciju je potrebno prikupiti?

Zikomid
16.05.2012., 18:51
Treba ti tiskanica 3 (ako su roditelji zaposleni tiskanica se pečatira u njihovom poduzeću), rodni list ne stariji od 6 mjeseci, osobna iskaznica i potvrda fakulteta da si redovni student. Navedeno se predaje u HZZO.

Euphrasie
16.05.2012., 19:02
baš sam htjela pitat za savjet..nezaposlena sam već prilično ..od kolovoza 2010. i aktivno tražim posao ali još niente...zanima me sad recimo teoretski nadjem job i moram se sama ić odjavit na zdravstveno il to radi poslodavac u istom danu kad ide i prijavit radnika pa ujedno odjavi i prijavi na zdravstveno? il neka treća varijanta?

Meni je to poslodavac obavio -prijavu i odjavu isto . Samo ako dobiješ
otkaz imaš rok od 30 dana da se prijaviš na Zdravstveno, znači sama moraš otići kad dobiješ otkaz.

Euphrasie
16.05.2012., 19:17
E to i ja kažem, ali starci uporno tvrde suprotno, a i lik sa zavoda za zapošljavanje im je rekao da gubim sve, i sad je njihova riječ protiv moje.

Problem je u tome da li si ti i dalje prijavita kod staraca -prebivalište,
ili u novom kučanstvu (ne znam da li si kod dečka ilii negdje drugdje,nije
važno). Ako si kod staraca onda trebaš izvaditi potvrde o primanjima
svih članova kućanstva i ako ne prelazi neki određeni iznos (mislim da se
radi od oko 3000 kuna) onda imate svi pravo na besplatno dopunsko
osiguranje.
U tome i je problem ovog novog zakona zato što se mladi ne mogu
odlijepiti od roditelja. Ako imate veća primanja od 3000 kuna onda ti
roditelj mora plačati dopunsko, ili već s kim živiš.

ann marie
16.05.2012., 21:07
Treba ti tiskanica 3 (ako su roditelji zaposleni tiskanica se pečatira u njihovom poduzeću), rodni list ne stariji od 6 mjeseci, osobna iskaznica i potvrda fakulteta da si redovni student. Navedeno se predaje u HZZO.

Dakle prije upisa u 7. mjesecu ne mogu?

HelloShitty
17.05.2012., 19:27
Promijenio bih lijecnika unutar roka od godinu dana zbog "poremecenih odnosa" (sifra razloga: 06).

Trebam li dokazivati "poremecenost" tih odnosa ili je dovoljno samo navesti taj razlog u Izjavi o izboru/promjeni izabranog doktora?

ann marie
18.05.2012., 07:50
Promijenio bih lijecnika unutar roka od godinu dana zbog "poremecenih odnosa" (sifra razloga: 06).

Trebam li dokazivati "poremecenost" tih odnosa ili je dovoljno samo navesti taj razlog u Izjavi o izboru/promjeni izabranog doktora?

Ovako piše na stranici HZZO-a:

Izabranog liječnika možete redovitim putem promijeniti nakon isteka godine dana od zadnjeg postupka izbora. Unutar tog roka pravo na promjenu liječnika imate samo iz sljedećih razloga:

- ako ste promijenili mjesto stanovanja
- ako namjeravate izbivati dulje od tri mjeseca iz mjesta stanovanja
- ako je vaš liječnik prestao s radom, promijenio sjedište ordinacije ili prestao biti ugovorni liječnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO)
- ako vaš izabrani doktor u skrbi ima više pacijenata od propisanog maksimuma
- ako je između vas i liječnika nastao poremećaj međusobnih odnosa koji onemogućuje daljnje liječenje

ann marie
18.05.2012., 07:51
Promijenio bih lijecnika unutar roka od godinu dana zbog "poremecenih odnosa" (sifra razloga: 06).

Trebam li dokazivati "poremecenost" tih odnosa ili je dovoljno samo navesti taj razlog u Izjavi o izboru/promjeni izabranog doktora?

A mislim da ne moraš dokazivati poremećenost odnosa.

Zikomid
18.05.2012., 16:49
Dakle prije upisa u 7. mjesecu ne mogu?

Ne možeš se osigurati kao član obitelji dok ne postaneš redoviti student i ne dobiješ potvrdu fakulteta.


Promijenio bih lijecnika unutar roka od godinu dana zbog "poremecenih odnosa" (sifra razloga: 06).

Trebam li dokazivati "poremecenost" tih odnosa ili je dovoljno samo navesti taj razlog u Izjavi o izboru/promjeni izabranog doktora?

Na poleđini izjave ili u dopisu kao prilogu izjavi treba napisati razlog zbog čega se mijenja doktor. Tada se sasluša druga strana, tj. doktor, a nakon toga HZZO u postupku arbitraže odlučuje da li će promjena doktora biti odobrena.

HelloShitty
18.05.2012., 18:40
Na poleđini izjave ili u dopisu kao prilogu izjavi treba napisati razlog zbog čega se mijenja doktor. Tada se sasluša druga strana, tj. doktor, a nakon toga HZZO u postupku arbitraže odlučuje da li će promjena doktora biti odobrena.
Doktorica (stomatologinja) je bila neljubazna i bezobrazna jer sam se s nesnosnim bolovima bez najave pojavio u ordinaciji. Pozurivala me iako sam tesko govorio od bolova i na kraju mi je zalupila vrata pred nosom jer je "guzva" (bila dva covjeka u cekaonici koji su mozda cekali i za drugu ordinaciju). Nisam mogao vjerovati sto se dogadja jer smo inace u dobrim (kulturnim, pristojnim) odnosima. Stvarno nisam imao namjeru upasti preko reda, dosao sam po bilo sto - savjet, inekciju, tabletu... samo da se rijesim bola na sekundu. Inace, uvijek sam tocan i korektan, ali ovo je zbilja bio hitan slucaj i nisam imao vremena rezervirati termin za tjedan-dva (zapravo, nisam uopce imao namjeru ici kod nje, zub je jednostavno preko noci natekao). Sad konkretno jedva gledam jer cijelu noc nisam oka sklopio od bolova, popio sam brdo tableta, a glava mi je kao balon. Ako budem imao snage, odoh poslije do hitne.

Doktorica je generalno ok, ali povremeno ima takve bahate ispade. Kako se ja znam kontrolirati, ali i meni povremeno "pukne film", bojim se da pri sljedecem posjetu to ne eskalira u svadju. Zato bih se jednostavno maknuo od nje i od njene nervoze. :)

Eto, to je cijela prica, a ona je vjerojatno vec i zaboravila svoj ispad, dok cu ga ja sigurno pamtiti jos neko vrijeme.

Kako da sad to pretocim u razlog koji ce ona potvrditi? :rolleyes:

Zikomid
18.05.2012., 20:05
Ne mora se ona složiti s tvojim mišljenjem, glavno je da HZZO utvrdi nakon što zaprimi tvoj dopis i njeno očitovanje o situaciji da bi bilo najbolje prebaciti te kod novoizabranog stomatologa. Napiši što kraće i jednostavnije činjenice koje su se dogodile.
U biti najprije trebaš izabrati novog stomatologa koji popunjava izjavu o promjeni izabranog doktora.

HelloShitty
18.05.2012., 20:16
Hvala na odgovoru! Nemam pojma kod koga bih se prebacio, to tek moram ispitati...

Ako iz nekog razloga ne odobre promjenu, mislim da me tek onda nece htjeti ni pogledati. Blago meni s njom i s ovim zubima... :504:

popaj d mornar
18.05.2012., 20:50
pozdrav
nadam se da sam pogodio mjesto za moje pitanje.
dakle, placao sam dopunsko oko godinu i pol i nakon toga sam prestao s placanjem i mislio sam da se automatski prekida dopunsko s time, ali...
nakon 5, 6 mjeseci neplacanja, dobio sam opomenu i uplatnicu od 500 i nesto kn. ja bi to trebao platiti u roku od 15 dana.
izvanredni sam student i nezaposlen sam i nemam taj novac, pa me zanima kako to smanjiti ili cim "bezbolnije" rijesiti jer ce oni nakon 15 dana to traziti sudskim putem. :504:
hvala

mamatijesestra
18.05.2012., 21:13
Bogdaj
Uzeo sam neplaćeni dopust u firmi u 9om mjesecu 2011 i rekli su mi da ću po zakonu sam morati plaćati zdravstveno.
Nisam ga plaćao do sada jer provjerom preko svog OIB-a na stranicama HZZO-a vidim da sam osiguran, kategorija F osnova 00115.
Jesu li mi krivo rekli u firmi ili je provjera na HZZO-u ne radi?
Hvala

dillema2012
19.05.2012., 01:08
Molim odgovor na slijedeće:
•krajem 2009. s HZZO-om sklopio sam ugovor o dopunskom ZO za 2010. Uredno izvršavao uplate do lipnja 2010. kada upućujem Molbu za prekidom dopunskog.
•u svibnju 2011. HZZO upućuje Opomenu s potraživanjima na ime neplaćenih premija godinu dana nakon Molbe za prekidom i zadnje uplate. Iz Opomene ujedno doznajem da sam automatizmom korisnik DZO do siječnja 2012. godine!!!!!! Napominjem do tada nisam dobio nikakav dopis, opomenu o neplaćenim premijama niti obavijest o automatizmu produljenja police. Na Opomenu ulažem Žalbu te ponovno molim za raskid ugovora.
•u ožujku 2012. dobivam povratnu informaciju u obliku Poziva na plaćanje preostalog, naravno uvećanog duga uz informaciju da mi je ugovor DZO prekinut tek s lipnjem 2011. Na Poziv na plaćanje prilažem Prigovor...
•HZZO je agilniji, u svibnju 2012. dostavlja Podnesak u vezi poziva na plaćanje preostalog, ne moram posebno naglasiti uvećanog duga. Uz prijetnju prisilne naplate, a nude i mogućnost obročne otplate.

Navedeno je za mene pravi kafkijanski komplot. Molim dali je moguće utuživati za uslugu koju ne koristite odnosno uopće ne znate da je uživate, jer je pružatelj automatizmom produžuje, a vi kao korisnik to saznate kroz Opomenu s potraživanjem zbog neplaćanja te iste usluge za godinu dana?!:rofl: Moje molbe, žalbu i prigovor HZZO potpuno ignorira to više u posljednjem Podnesku upućuju me da je sklopljena polica obnovljiva, a ja eto do sada nisam pisano se izjasnio o njenom raskidu :503:!! Molim savjet što dalje?? Kada i u kojem slučaju nastupa zastara?

Zikomid
19.05.2012., 09:00
pozdrav
nadam se da sam pogodio mjesto za moje pitanje.
dakle, placao sam dopunsko oko godinu i pol i nakon toga sam prestao s placanjem i mislio sam da se automatski prekida dopunsko s time, ali...
nakon 5, 6 mjeseci neplacanja, dobio sam opomenu i uplatnicu od 500 i nesto kn. ja bi to trebao platiti u roku od 15 dana.
izvanredni sam student i nezaposlen sam i nemam taj novac, pa me zanima kako to smanjiti ili cim "bezbolnije" rijesiti jer ce oni nakon 15 dana to traziti sudskim putem. :504:
hvala

Nema nikakvog automatskog prekida dopunskog osiguranja ako prestaneš plaćati premiju. Ako si želio prekinuti dopunsko, trebao si potpisati obrazac Otkaz police i tad si u obvezi plaćati još 3 mjeseca koliko traje otkazni rok.


Bogdaj
Uzeo sam neplaćeni dopust u firmi u 9om mjesecu 2011 i rekli su mi da ću po zakonu sam morati plaćati zdravstveno.
Nisam ga plaćao do sada jer provjerom preko svog OIB-a na stranicama HZZO-a vidim da sam osiguran, kategorija F osnova 00115.
Jesu li mi krivo rekli u firmi ili je provjera na HZZO-u ne radi?
Hvala

Osnova F 115 je osiguranje nezaposlene osobe po prekidu radnog odnosa i plaća se na teret Državnog proračuna. U firmi su mislili na plaćanje dopunskog, a ne obveznog osiguranja.
Inače, ako se osiguraš za vrijeme neplaćenog dopusta u roku od 30 dana, odnosno po osnovi koju si napisao, imaš besplatno osnovno osiguranje.

Molim odgovor na slijedeće:
•krajem 2009. s HZZO-om sklopio sam ugovor o dopunskom ZO za 2010. Uredno izvršavao uplate do lipnja 2010. kada upućujem Molbu za prekidom dopunskog.
•u svibnju 2011. HZZO upućuje Opomenu s potraživanjima na ime neplaćenih premija godinu dana nakon Molbe za prekidom i zadnje uplate. Iz Opomene ujedno doznajem da sam automatizmom korisnik DZO do siječnja 2012. godine!!!!!! Napominjem do tada nisam dobio nikakav dopis, opomenu o neplaćenim premijama niti obavijest o automatizmu produljenja police. Na Opomenu ulažem Žalbu te ponovno molim za raskid ugovora.
•u ožujku 2012. dobivam povratnu informaciju u obliku Poziva na plaćanje preostalog, naravno uvećanog duga uz informaciju da mi je ugovor DZO prekinut tek s lipnjem 2011. Na Poziv na plaćanje prilažem Prigovor...
•HZZO je agilniji, u svibnju 2012. dostavlja Podnesak u vezi poziva na plaćanje preostalog, ne moram posebno naglasiti uvećanog duga. Uz prijetnju prisilne naplate, a nude i mogućnost obročne otplate.

Navedeno je za mene pravi kafkijanski komplot. Molim dali je moguće utuživati za uslugu koju ne koristite odnosno uopće ne znate da je uživate, jer je pružatelj automatizmom produžuje, a vi kao korisnik to saznate kroz Opomenu s potraživanjem zbog neplaćanja te iste usluge za godinu dana?!:rofl: Moje molbe, žalbu i prigovor HZZO potpuno ignorira to više u posljednjem Podnesku upućuju me da je sklopljena polica obnovljiva, a ja eto do sada nisam pisano se izjasnio o njenom raskidu :503:!! Molim savjet što dalje?? Kada i u kojem slučaju nastupa zastara?

Ne postoji molba za prekid dopunskog, odnosno ne postoji osnova za pozitivno rješavanje takve molbe, jedino potpisivanje obrasca Otkaza police.
Zato i dobijaš takve odgovore od HZZO-a.
Kad je polica obnovljiva osiguranik uopće ne mora dolaziti u HZZO, produžuje mu se polica i obnavljaju zaduženja.
Zastara nastupa u roku od 5 godina (relativna) i 10 godina (apsolutna), ali samo u slučaju ako nisu poduzete nikakve pravne radnje što u tvom slučaju nije tako.

popaj d mornar
19.05.2012., 11:21
zikomide, hvala ti na trudu ali nisi mi rekao nista konkretno sto mene zanima.
to da nema automatskog prekida, vidim i sam sada.

1mikula
19.05.2012., 11:35
A mislim da ne moraš dokazivati poremećenost odnosa.

Imala sam takvu situaciju prosle godine, i mogla sam se prijaviti tek 1.10. jer tad pocinje akademska godina.

Zikomid
19.05.2012., 12:23
zikomide, hvala ti na trudu ali nisi mi rekao nista konkretno sto mene zanima.
to da nema automatskog prekida, vidim i sam sada.

Morat ćeš platiti taj dug, ali novost je da možeš tražiti obročnu otplatu.

Pazi da ne dođe do ovrhe, tad plaćaš i troškove javnog bilježnika.

dillema2012
19.05.2012., 19:34
Hvala Zikomidu na odgovoru, sada prvi puta čujem za Obrazac otkaza police osiguranja kojeg btw. se ne spominje u Ugovoru niti je HZZO našao shodnim da ga ikada spomene u dosadašnjoj „koorespodenciji“ što pismenoj što uživo u Jukićevoj!
Ako su ignorirali moju Molbu za prekidom, u Općim uvjetima piše U SVAKOM SLUČAJU ugovor se raskida ako nisu plaćene tri dospjele premije - očigledno svi mi smrtnici krivo shvaćamo, ali u mojem slučaju bi to bilo: nakon lipnja 2010 nisam uplato tri rate i ugovor je morao biti raskinut od strane Zavoda dakle u rujnu 2010. No ja dobivam Opomenu s obračunom svih potraživanja tek u svibnju 2011!
Budući da je HZZO 2010. samovoljno odlučio da neće slati ponude nego će automatski produžiti dopunsko osiguranje zar to nije povreda Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju:
Članak 11.
Dopunsko zdravstveno osiguranje ustanovljuje se ugovorom o dopunskom zdravstvenom osiguranju između ugovaratelja osiguranja i osiguravatelja, odnosno Zavoda.
O dobrobiti automatizma doznajem iz gore navedene Opomene iz svibnja 2011. Pored toga ako je osiguranje dobrovoljno po kojem Zakonu (Zakonu, a ne općim uvjetima) HZZO ima pravo samovoljno produžiti osiguranje bez obavijesti i potpisa mene kao ugovaratelja?

Zikomid
20.05.2012., 09:29
Mogao si napraviti slijedeće:
1. 60 dana prije isteka police napisati zamolbu da ne želiš automatsko produljenje police
(Od 1. listopada 2009. godine uvedeno je automatsko produženje dopunskog osiguranja na naredno osiguravateljno razdoblje od godinu dana. Navedeno znači da će se nakon isteka osiguravateljno razdoblja od godinu dana ugovor smatrati važećim i za naredno osiguravateljno razdoblje od jedne godine pod istim uvjetima po kojim je sklopljen, ako se osiguranik / ugovaratelj u roku od najkasnije 60 dana prije isteka ugovorenog razdoblja pisano ne izjasni da ne želi produljenje sklopljenog ugovora.)
2. potpisati otkaz police.

Molba za prekidom nije ignorirana, jer ne postoji takva mogućnost.

Popis propisa iz DZO

http://www.hzzo-net.hr/08_01_05.php

U pravu si što se tiče Općih uvjeta ugovaranja, tamo stvarno piše da se neplaćanjem 3 dospjele premije polica treba prekinuti. No, isto se NE PRIMJENJUJE U PRAKSI.

dillema2012
20.05.2012., 10:48
Hvala Zikomidu, evidentno je da si HZZO dopušta grubo kršenje Zakona o obveznim odnosima, Zakona o osiguranju, Pravilnika o provođenju dopunskog osiguranja (čl. XI Općih uvjeta ) jer niti jednim Zakonom RH, HZZO nije definirana strana koja proizvoljno prema svojim vlastitim interesima ima ovlasti postupati u odnosima prema potpisniku ugovora. Argumentom nedodirljivosti "institucije koja je bogom dana" sama diktira pravila koja su ne transparentna te maliciozno utužuje, a ti stoko sitna zuba plati ili plati odvjetnika pa se tuži.

WilliamsF1
20.05.2012., 22:22
Pozdrav,
Imam studentska prava, ali u 6 mjesecu ću navršiti 26 godina. Osiguran sam preko roditelja. Što trebam napraviti?
I vrijedi li mi još uopće zdravstveno osiguranje?

Zikomid
21.05.2012., 16:51
Vrijedi do navršenih 26 godina. U roku od 30 dana od navršenih 26 godina trebaš se odjaviti od roditelja na tiskanici 3, a prijaviti kao nezaposlena osoba na tiskanici 2 i s potvrdom fakulteta/indeksom.

Stelaaa
21.05.2012., 17:57
Pozdrav,prije mjesec danana sam imala operaciju,totalna endoprteza kuka.Platila sam punu cijenu proteze,a dio te cijene koju je trebalo platiti zdravstveno osiguranje nisu platili pod izgovorom da nisam dovoljno dugo prijavljena na birou da bih mogla potrazivati to pravo.Prije tj.dana taj rok je prosao i sada bih zelim zatraziti refundaciju za isto,otprilike taj iznos koji su trebali pokriti je 1/3 ukupne cijene.Uzela sam obrazce koje treba da popunim za refundaciju i sada mi treba obrazlozenje za isto,zasto trazim refundaciju,pa ako ima neko tko mi moze pomoci i uputiti me na neki zakon na koji se mogu pozvati(neki pravnik,socijalni radnik ili covjek koji se nasao u slicnoj situaciji...) bila bih zahvalna.Inace zivim sama trenutno kao podstanar,prijavljena sam na zavodu za zaposljavnje i jos uvijek sam apsolvent na fakulteu(vanredan).Unaprijed hvala.

Zikomid
21.05.2012., 18:12
Osigurane osobe imaju pravo na ortopedska i druga pomagala te stomatološka pomagala, ako ispunjavaju uvjet prethodnoga obveznoga zdravstvenog osiguranja u HZZO-u u trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno, odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije nastupa osiguranog slučaja.

Isto se ne odnosi se na osigurane osobe mlađe od 18 godina te osigurane osobe sa smetnjama u tjelesnom i duševnom razvoju koje su nesposobne za samostalan život i rad.

Znači, ako u trenutku potrebe za pomagalom nisi imala potreban staž osiguranja (biro i prijava na biro nemaju nikakve veze), nemaš pravo na refundaciju troška. Nebitno je što si staž osiguranja ostvarila nakon potrebe za pomagalom.

khm khm
22.05.2012., 21:40
Pitanje, sad sam osigurana po osnovi F00120, no nedavno sam našla posao. Trebam li ja ovaj status odjavljivati ili je potrebno samo da poslodavac prijavi moje zdravstveno?

Zikomid
23.05.2012., 18:46
Trebaš odjaviti na tiskanici 2.

khm khm
23.05.2012., 21:08
Budući da nitko nije odgovorio, zvala sam ih i rekli su da se automatski odjavljuje kad me poslodavac prijavi.

Darija100
25.05.2012., 12:43
Moja prijateljica koja ima hrvatsko drzavljanstvo ali nema prebivaliste, zeli doseliti u Hrvatsku. U potrazi je za poslom, ali radnu knjizicu ne moze dobiti dok ne nostrificira diplomu (diplomirala je u USA prije 5 godina).

Ona nikada nije bila osiguranica u Hrvatskoj, niti je uostalom imala prebivaliste. Sad ce svakako predati zahtjev za prebivalistem.

Ako ga dobije, kako da premosti period do dobivanja radne knjizice i posla, u smislu zdravstvenog osiguranja, po kojoj osnovi moze imati obvezno zdravstveno osiguranje?

Sorry ako sam zakomplicirala, ovako bi bilo najdirektnije:

Kako se osoba s hrvatskim drzavljanstvom, koja nikada nije imala prebivaliste u RH ali sad ce ga steci, moze prijaviti na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ako jos uvijek nije zaposlena ali nema ni status nezaposlene (jer ne moze dobiti radnu knjizicu prije nego sto bude gotov proces nostrifikacije diplome)?

Zikomid
25.05.2012., 18:55
Zdr.osiguranje može imati jedino uz plaćanje, oko 350 kn mjesečno, s tim da po Zakonu o obveznom zdr.osiguranju mora platiti i godinu dana unazad.

vidi čl. 11. Zakona

http://www.hzzo-net.hr/dload/zakoni/01_07.pdf

Darija100
25.05.2012., 19:23
Izvrsno, hvala!

A što se događa kada jednom dobije status nezaposlene osobe? Nadam se da će prije toga naći posao, ali svejedno...

Znam da prijava na burzu nije vezana za ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje, ali pretpostavljam da će se ona prijaviti na burzi ako radnu knjižicu dobije prije nego priliku za radni odnos. U toj situaciji, jel i dalje uplaćuje sama, ili se nešto mijenja?

Zikomid
25.05.2012., 19:35
Uplaćuje do zaposlenja.

Jedina besplatna opcija je osiguranje kao člana obitelji - supružnika.

Darija100
25.05.2012., 19:46
OK, jasno, ali nije udana i koliko znam ne planira do daljnjeg :ne zna:

Predložit ću joj da radi kao dadilja za neku obitelj (pod uvjetom da je prijave) dok ne nađe posao u struci.

Hvala puno na informacijama.

katjes
25.05.2012., 20:17
ja imam jedno pitanje, možda glupo..
ima li gdje nešto kao cjenik hzzo-vih usluga? nešto na temelju čeg bi mogli odlučiti; uzeti dopunsko ili ne uzeti dopunsko? odnosno ak si ne platim dopunsko, pa kad se nešto dogodi, da mogu odbiti ili birati koju uslugu želim: recimo može me voziti hitna a može me i netko drugi dopeljati u bolnicu (osim ako sam u takvom stanju da zaista trebam sanitetski prijevoz)? ili ako me dr opće prakse šalje na neki specijalistički pregled, da negdje provjerim koliko ta pretraga košta i odlučim hoću li radije otići privatno.

smatram da bi trebala znati prije nego uzmem uslugu koliko ona košta :ne zna:

i još nešto. vidim da se tu po postovima stalno spominje mogućnost da se može osigurati preko supruga/e, a što je sa parovima koji žive u izvanbračnoj zajednici (i imaju dijete), znate li što u tom slučaju? jesu izjednačeni sa vjenčanim parovima u ovom slučaju?

Zikomid
26.05.2012., 09:37
Čl. 16. Zakona o obveznom zdr.osiguranju

http://www.hzzo-net.hr/dload/zakoni/01_07.pdf

ne navodi cijene zdr.usluga, već propisani % u kojem su osigurane osobe obvezne sudjelovati u troškovima zdr.zaštite. Proračunska osnovica je 3.326,00 kn.

Bračni i izvanbračni supružnik su izjednačeni u ostvarivanju prava na zdr.zaštitu, bez obzira na činjenicu imaju li dijete.

lila23
28.05.2012., 21:11
ej ekipa, imam pitanje za vas, jer svakog koga pitam ili ne zna ili mi odg samo djelomicno.. ugl da ne tlacim, pocinjem radit sezonu u hotelu, diplomirala u 1mj i odtada na birou.. sad me zanima za zdravstveno, se moram ja odjaviti ili? uopce ne kuzim nista.. unaprijed hvala na pomoci =)

adryy
28.05.2012., 21:36
da moras pa te oni prijave ,na odredeno ..

Ruralna
28.05.2012., 21:47
Kada ti krene radni odnos, svoju zdravstvenu ćeš odnijeti u firmu i oni će ti napraviti odjavu i prijavu.

Zikomid
29.05.2012., 17:20
ej ekipa, imam pitanje za vas, jer svakog koga pitam ili ne zna ili mi odg samo djelomicno.. ugl da ne tlacim, pocinjem radit sezonu u hotelu, diplomirala u 1mj i odtada na birou.. sad me zanima za zdravstveno, se moram ja odjaviti ili? uopce ne kuzim nista.. unaprijed hvala na pomoci =)

Možeš se odjaviti s danom prije dana prijave ili te može istovremeno odjaviti i prijaviti poslodavac.
Zdravstvena iskaznica se ne poništava i ne predaje u HZZO. Ostaje ista bez obzira na tvoj status osigurane osobe.

Iluzijonist...
29.05.2012., 19:04
Danas sam sklopio ugovor o dopunskom osiguranju i procitao sam na stranicama HZZO-a da je vakacijski rok 30 dana što znači da če mi dopunsko vrijedit tek 29.6, a ja imam jedan manji zahvat u bolnici 13.6. i znam da če bolnica preko mene što je više moguće izmust HZZO i ja ču morat platit 20% toga.
Pa mene zanima dal je ikako moguče prije dobit dopunsko?? :confused:

Zikomid
29.05.2012., 19:28
Nije moguće.
Možeš jedino promijeniti termin u bolnici.

Iluzijonist...
29.05.2012., 19:46
Nije moguće.
Možeš jedino promijeniti termin u bolnici.

Jedva sam dobio i ovaj termin :(
Jedino ak ce mi htjet tamo u bolnici malo odgodit račun na 2 tjedna, probat cu jos nazvat hzzo da vidim šta ce oni rec...

padmé_amidala
30.05.2012., 11:17
mene zanima, ak neko zna, zašto mi je isteklo osiguranje ako sam ga napravila u 10. mj kao student, godina jos nije prosla, prije nesto malo manje od 2mj mi je još vrijedilo, i sad mi fkt niš nije jasno, pa ne traje valjda pol godine? btw na iskaznici mi ne piše do kad traje, samo od kad.

Ruralna
30.05.2012., 11:58
Kako znaš da ti više ne vrijedi?
Ako si ga napravila u 10mj i još uvijek si student, treba ti biti sve u redu.
Provjeri na najbližem zavodu za zdravstveno o čemu se radi.

padmé_amidala
30.05.2012., 15:21
Kako znaš da ti više ne vrijedi?
Ako si ga napravila u 10mj i još uvijek si student, treba ti biti sve u redu.
Provjeri na najbližem zavodu za zdravstveno o čemu se radi.

ah znam jer sam bila kod doktorice i rekla mi je sestra kako ne vrijedi i naplatila onih 10kn i rekla da u ljekarni vidim kolko će mi oni naplatit :D mi as židov nisam išla u ljekarnu, al sad idem jer me fkt bol jbno oko lol :)

Zikomid
30.05.2012., 16:32
ah znam jer sam bila kod doktorice i rekla mi je sestra kako ne vrijedi i naplatila onih 10kn i rekla da u ljekarni vidim kolko će mi oni naplatit :D mi as židov nisam išla u ljekarnu, al sad idem jer me fkt bol jbno oko lol :)

Isteklo ti je dopunsko osiguranje.

PorPrav
05.06.2012., 00:16
Pozdrav! Molim vas za pomoc! Cjelokupna situacija će biti možda bedasta,ali ja sam jednostavno u takvoj situaciji! Znaci, u 10.mj. 2010.godine sam diplomirala. Nisam se prijavila na HZZO uopce,totalno zaboravila; kad sam napokon otišla naravno da nisam mogla vise. Znam da zaposlenjem mogu sve vratiti,no,postoji li jos kakva mogućnost da dobijem osiguranje? Bas sam čula nesto da mogu u socijalnom tražiti,pa da preko njih...

Hoću li morati prilikom zaposlenja i prijave, platiti sve zaostatke sto sad ne plaćam ili me poslodavac najnormalnije prijavljuje i to je to?

Radim kao pripravnik, a prijava tek slijedi,pa me to zanima!!!

Zikomid
05.06.2012., 11:04
Poslodavac te prijavljuje kao i svaku drugu osobu.
O HZZO-u ovisi hoće li ti računati zaostatke za plaćanje ili ne. Po Zakonu o obv.zdr.osiguranju bi trebala platiti, ali to nije pravilo u praksi.

PorPrav
05.06.2012., 21:17
Poslodavac te prijavljuje kao i svaku drugu osobu.
O HZZO-u ovisi hoće li ti računati zaostatke za plaćanje ili ne. Po Zakonu o obv.zdr.osiguranju bi trebala platiti, ali to nije pravilo u praksi.

Hvala puno! Još samo jedno pitanje- da li poslodavac prilikom prijave ima uvid u svu tu situaciju, tj.da li on vidi da ja nisam bila osigurana ili ga to ni ne zanima??! Hvala

Zikomid
06.06.2012., 09:06
Poslodavac nema uvid u te podatke. Podaci o osiguranim osobama su službena tajna.

snježana valjak
06.06.2012., 09:38
Ove godine u ožujku sam otvorila obrt a ujedno sam u radnom odnosu kod poslodavca koji plaća doprinos za

zdravstveno osiguranje...Koliko moram uplati za zdravstveno osiguranje ?

vjerna
06.06.2012., 12:33
ovako, izgubila sam studentska prava prosle god u 9mj. međutim nisam se otisla odjavit jer sam eto zaboravila na to...dosad sam bila osigurana preko roditelja ali gubitkom prava skolovanja trebala sam se odjavit u roku 30 dana. sad mi treba hitno odjava jer idem radit iduci tjedan. bila sam danas u hzzo i ona teta mi je rekla da moram donijet ptvrdu sa faksa o danu kad sam izgubila prava i da moram donijet izjavu iz tatine firme o tome zasto nisam to dosad rijesila. zanima me koje su posljedice, novcana kazna, prekrsajna prijava ili je to samo formalnost s tom izjavom. mogu navesti neki razlog zbog cega to nisam dosad obavila??:confused:

vjerna
06.06.2012., 14:09
Pozdrav! Molim vas za pomoc! Cjelokupna situacija će biti možda bedasta,ali ja sam jednostavno u takvoj situaciji! Znaci, u 10.mj. 2010.godine sam diplomirala. Nisam se prijavila na HZZO uopce,totalno zaboravila; kad sam napokon otišla naravno da nisam mogla vise. Znam da zaposlenjem mogu sve vratiti,no,postoji li jos kakva mogućnost da dobijem osiguranje? Bas sam čula nesto da mogu u socijalnom tražiti,pa da preko njih...

Hoću li morati prilikom zaposlenja i prijave, platiti sve zaostatke sto sad ne plaćam ili me poslodavac najnormalnije prijavljuje i to je to?

Radim kao pripravnik, a prijava tek slijedi,pa me to zanima!!!

ej ja imam slicnu situaciju, nisam jos diplomirala ali sam u 9mj prosle god izgubila pravo skolovanja s time i pravo na osiguranje, trebala sam se odjavit u roku onih 30 dana ali sam isla tek danas jer sam naravno zaboravila... dok mi nije zatrebala odjava jer idem iduci tjedan radit. donijela sam odjavu iz tatine firme jer sam bila preko njega ali ona na salteru mi je rekla da moram donijet potvrdu s faksa o danu gubitka prava i također neku izjavu iz tatine firme u kojoj navode razlog zbog cega nisam to rijesila ranije tj zbog cega kasnim. sad me zanima: kakva, pobogu izjava, nitko to nije dosad spominjao. rekla je par recenica da navedu ili ce dobit nekakvu prekrsajnu prijavu? znas li mozda sto o tome??

the d00d
06.06.2012., 15:10
Imam pitanje u vezi zdravstvenog, malo komplicirana situacija. Dakle sestra je 3 razreda pohađala ekonomsku školu, pa je u trećem nešto zeznula i 4. upisala u večernju. E sad starci nisu znali da je drugačiji status za osobu koja pohađa večernju školu, što se tiče zdravstvenog osiguranja i sad kad je završila očito će morati na HZZO i prijaviti je na burzu kako bi i dalje imala zdravstvenu zaštitu.

Pretpostavljam da će djelatnici HZZOa uočiti tu grešku i mislim da bi onda roditelji morali podmiriti razliku za tu prošlu godinu. S obzirom na ne baš bajnu financijsku situaciju postoji li način da se to riješi bez takvih konzekvenci? I da je bar marginalno legalan, mito i korupcija mi zvuče kao pogoršavanje već nastale situacije. Hvala svima na odgovorima.

Zikomid
06.06.2012., 15:23
Ove godine u ožujku sam otvorila obrt a ujedno sam u radnom odnosu kod poslodavca koji plaća doprinos za

zdravstveno osiguranje...Koliko moram uplati za zdravstveno osiguranje ?

Dobit ćeš rješenje Porezne uprave.
Iznos godišnje osnovice i obveze doprinosa prema godišnjoj osnovici utvrđuju se nakon isteka godine za koju se obveza odnosi. Prema utvrđenoj osnovici računaju se doprinosi na osnovicu, i to:

1. doprinos za mirovinsko osiguranje – po stopi od 20%, odnosno po stopi od 15% za osiguranika mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje

2. doprinos za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje (za osiguranika tog osiguranja) – po stopi od 5%

3. doprinos za zdravstveno osiguranje – po stopi od 13%.


ovako, izgubila sam studentska prava prosle god u 9mj. međutim nisam se otisla odjavit jer sam eto zaboravila na to...dosad sam bila osigurana preko roditelja ali gubitkom prava skolovanja trebala sam se odjavit u roku 30 dana. sad mi treba hitno odjava jer idem radit iduci tjedan. bila sam danas u hzzo i ona teta mi je rekla da moram donijet ptvrdu sa faksa o danu kad sam izgubila prava i da moram donijet izjavu iz tatine firme o tome zasto nisam to dosad rijesila. zanima me koje su posljedice, novcana kazna, prekrsajna prijava ili je to samo formalnost s tom izjavom. mogu navesti neki razlog zbog cega to nisam dosad obavila??:confused:

Posljedica je prekršajna prijava tatinog poduzeća. Inače su poduzeća u obvezi dostavljati u HZZO svaku godinu potvrdu o redovnom školovanju članova obitelji, pa je tu netko dobro zakazao.

Imam pitanje u vezi zdravstvenog, malo komplicirana situacija. Dakle sestra je 3 razreda pohađala ekonomsku školu, pa je u trećem nešto zeznula i 4. upisala u večernju. E sad starci nisu znali da je drugačiji status za osobu koja pohađa večernju školu, što se tiče zdravstvenog osiguranja i sad kad je završila očito će morati na HZZO i prijaviti je na burzu kako bi i dalje imala zdravstvenu zaštitu.

Pretpostavljam da će djelatnici HZZOa uočiti tu grešku i mislim da bi onda roditelji morali podmiriti razliku za tu prošlu godinu. S obzirom na ne baš bajnu financijsku situaciju postoji li način da se to riješi bez takvih konzekvenci? I da je bar marginalno legalan, mito i korupcija mi zvuče kao pogoršavanje već nastale situacije. Hvala svima na odgovorima.

Prijavom na burzu neće dobiti zdr.osiguranje. Legalna opcija je plaćanje zdr.osiguranja unazad i do zaposlenja ili zaposlenje.

PorPrav
07.06.2012., 02:03
Poslodavac nema uvid u te podatke. Podaci o osiguranim osobama su službena tajna.

Uf, hvala ti! :)

PorPrav
07.06.2012., 02:09
ej ja imam slicnu situaciju, nisam jos diplomirala ali sam u 9mj prosle god izgubila pravo skolovanja s time i pravo na osiguranje, trebala sam se odjavit u roku onih 30 dana ali sam isla tek danas jer sam naravno zaboravila... dok mi nije zatrebala odjava jer idem iduci tjedan radit. donijela sam odjavu iz tatine firme jer sam bila preko njega ali ona na salteru mi je rekla da moram donijet potvrdu s faksa o danu gubitka prava i također neku izjavu iz tatine firme u kojoj navode razlog zbog cega nisam to rijesila ranije tj zbog cega kasnim. sad me zanima: kakva, pobogu izjava, nitko to nije dosad spominjao. rekla je par recenica da navedu ili ce dobit nekakvu prekrsajnu prijavu? znas li mozda sto o tome??

Taman kad sam pomislila da neću imati problema oko toga... Kolega mi je gore naveo da poslodavac nema nikakav uvid u sve to, a i pročitala sam da je dovoljno zaposlenje i da se sve rješava tim putem...
Ovo sto kazes, prvi glas. Molim te ako skuzis o cem se radi,javi... Ja znam samo da kad sam se dosla prijaviti naknadno, da mi je gospođa na salteru rekla da sam ja već odavno izgubila pravo,sto znaci,ona ima tamo uvid u to kad sam ja diplomirala,odnosno kad su istekla prava- tako mi je i objasnila. Ne znam sto te to oni sad traze... Mogu mislit kak će mi na faksu reagirati kad im kazem da mi napisu neki razlog- kao da je njih briga... A opet, možda su i oni sami imali već takve slučajeve,pa tako i u firmama...

Vave
08.06.2012., 10:32
imam jedan problem, te bih molio nekog ko mi ima bilo sto za savjetovat za pomoc.

naime situacija je ovakva:

prije godinu dana, odradjivao sam sezonu 2 i pol mjeseca, prije toga sam imao i osnovno zdravstveno, te dopunsko samo za ta dva mjeseca kojeg su mi uplacivali roditelji ako mi se slucajno nesto desi. Vratio sam se kuci nakon ta dva mjeseca, te od poslodavca nisam dobio nikakve papire ni radnu ni prijavu i odjavu zapravo nista u smislu da mi je rekao idi ti kuci ja cu ti poslati postoml. ( bili smo dobri te sam mu ostavio adresu misleci da ce mi poslati papire ). papire nije poslao a ja se nisam prijavio na zdravstveno u svom gradu, posto nit sam imao prijavu nit sam imao odjavu ni radnu knjizicu.

kada sam se probao prijaviti nakon nekog duzeg vremena bez tih papira objasnjavajuci sto mi se dogodilo rekli su da sam se mogo prijaviti samo sa zdravstvenom iskaznicom, sto uopce ne pise tako ali ajde ok. Bio sam izbacen iz sistema te uopce nisam imao zdravstveno drugim rjecima nisam mogo kod doktora niti bilo sta kada mi je bilo prekopotrebno, i kada sam pitao sta sad dobio sam odgovor da me uopce nema vise u bazi i da jedino mogu dobiti zdravstveno ako se zaposlim.


uredu, patnja godinu dana do sada bez zdravstvenog, te se napokon ja zaposlim. da bi nakon mjesec dana rada tj danas, doslo dopunsko osiguranje na naplatu sa zateznim kamatama, a ja se pitam kako je moguce imat dopunsko osiguranje ako nisam bio u bazi za osnovno ?? sad bi ja kao morao platiti 700 kn kamata za sta ??? dal oni meni oce rec da DOPUNSKO OSIGURANJE dopunjava samo sebe i da vrijedi bez osnovnog ??

sto se tice poslodavca koji mi nije vratio ni dao odgovarajuce papire imam sudsko rjesenje posto sam ga prijavio inspekciji tako da imam i dokaze da se nisam ni mogao prijaviti na zdravstveno, posto je pisalo da za prijavu trebaju prijava i odjava od zaposlenika, te preslika radne knjizice koje ja ocito nisam imao.


hvala unaprijed

Zikomid
08.06.2012., 11:39
Dopunsko ne vrijedi bez osnovnog. Odjavom s osnovnog osiguranja prekida se i dopunsko.
Na opomeni ti je razvrstana glavnica duga i kamate, a piše i za koju policu i koje razdoblje se opomena odnosi. Jesi siguran da je to baš za razdoblje kad nisi bio osiguran?

Vave
08.06.2012., 12:11
roditelji su mi uplatili, dok sam ja bio na pagu a zivim u osijeku, znaci ta dva mjeseca za vrijeme kojih sam radio. vratio sam se kuci i cekao papire otprilike 2 mjeseca da se prijavim na zdravstveno, te kad sam otisao tamo rekli su mi da sam imao nekih par dana da se prijavim samo sa zdravstvenom sto ne pise tako i da sam izbrisan iz sustava...

i danas ( 8 mjeseci poslje ) mi dolazi 670kn zateznih kamata zbog neplacenog duga dopunskog osiguranja...

edit: tj dugovanja za neplacene obroka premije dopunskog osiguranja + zatezne kamate...

Zikomid
08.06.2012., 16:38
Ako su ti roditelji uplatili onda uzmi te uplatnice i otiđi u HZZO, ujedno napiši žalbu da nisi bio osiguran za vrijeme dok je trajalo dopunsko.

Nisi odgovorio da li taj dug odgovara razdoblju zaposlenja.

Vave
09.06.2012., 07:18
radio sam samo sezonu znaci 2 i pol mjeseca, te sam se kuci vratio kao nezaposlen opet...uplaceno je dopunsko za ta dva mjeseca, a kad sam se vratio izgubio sam osnovno jel se nisam prijavio

Zikomid
09.06.2012., 12:25
Ma na opomeni je navedeno razdoblje duga, to te pitam.

A to što su roditelji platili 2 mjeseca i onda samostalno odlučili prestati plaćati je greška. Ne može osiguranik sam odlučivati kad će plaćati a kad ne i još ne javiti se na HZZO.

Imaš 2 opcije:
1. uzeti uplatnice i dokazati da si bio bez zdr.osiguranja u vrijeme za koje te duže za glavnicu i kamatu i tražiti storno duga
2. platiti dug.

Vave
09.06.2012., 18:21
nema nikakakvog razdoblja duga ...

btw placeno je i 2 mjeseca za vrijeme kojeg nisam imao zdravstveno, naime prestali su placat tek nakon toga kad su mi u hzzou rekli da vise nemam pravo ni na osnovno zdravstveno ... drugim rijecima placena su 2 mjeseca, te su preplatili za jos iduca dva mjeseca za vrijeme kojeg sam ostao bez osnovnog... nakon toga nismo vise placali, jel cemu placat dopunsko ako nisam imao ni osnovno ...

Zikomid
09.06.2012., 18:47
Onda se žali na opomenu i traži povrat preplaćenih sredstava. Povrat preplaćene premije se jednom mjesečno vraća osiguranicima.

I niti jedna opomena, rješenje ili ovrha nikad, baš nikad se ne pošalje, a da se na istom ne napiše razdoblje duga.

Vave
09.06.2012., 23:27
puno hvala, i stvarno na opomeni ne pise razdoblje samo iznos, i neki datum kada su oni utvrdili taj dug ...

Zikomid
10.06.2012., 09:43
Samo onda na molbi/žalbi napiši SVE činjenice, a ne ovako, svaki post jednu po jednu, i sve potkrijepi uplatnicama. Bez uplatnica ne možeš dokazati niti jednu uplatu. I naravno moraš dokazati da ti je dopunsko vrijedilo, a nisi imao osnovno osiguranje.
Takve slučajeve inače ne vidjeh u praksi.

zizuana
11.06.2012., 12:57
molila bih pomoć, dakle, prošle godine bila sam zaposlena 6 mj. nakon prekida radnog odnosa nisam se prijavila na hzzo kao nezaposlena osoba. u 11 mj.2011 mi je zdravstvena istekla. Kakva je sada procedura da dobijem zdravstenu knjižicu- da li se ona nalazi u Žajinoj gdje sam i prije išla po knjižicu ili? kako da ostvarim dopunsko? udajem se, pa da li će me budući muž koji radi moći prijaviti kao uzdržavanog člana i da li onda na temelju toga dobivam dopunsko. Što do tada jer mi hitno treba valjana zdravstena knjižica?

Zikomid
11.06.2012., 19:40
Zdravstvena je prestala vrijediti prestankom radnog odnosa. Možeš plaćati zdr.osiguranje do udaje ili se prijaviti preko muža (može i kao nevječani supružnik ako živite na istoj adresi) ili se prijaviti u radni odnos.

zizuana
12.06.2012., 09:38
pošto mi je hitno jako, mene sada zanima da li mene čeka zdravstevna da ju podignem pošto se u propisanom roku nisam prijavila ili?

Zikomid
12.06.2012., 16:37
Ne.

alenkor
13.06.2012., 07:49
Pozdrav
Situacija je ovakva:
Imam 28 godina i student sam sam. Prošlu akademsku godinu 2010/2011 sam upisao s gubitkom statusa (produženje apsolventske) također i tekuću 2011/2012.
Zdravstveno mi je do sada bilo osnova 208 kategorija D.
Kad provjeravam na webu HZZO-a piše mi da mi dopunsko vrijedi do 18.06.2012. Sad gledam i zdravstvenu i ona mi je istekla i prvom mjesecu ove godine.
Koliko sam skužio iz raznih članaka ja sam nakon 26 godine trebao regulirati zdravstveno. Od toga je prošlo više od dvije godine a rok je 30 dana.
Sada ako želim zdravstveno trebao bih plaćati (oko 350 kuna mjesečno) i trebao bi platiti sve zaostatke u zadnje dvije godine pošto imam "rupu" u osiguranju. Zanima me da li se može izbjeći nekako to plaćanje, a posebno tih zaostataka pošto je zaista nemam otkuda to platiti.

Zikomid
13.06.2012., 17:37
Osnova D 208 je osiguranje člana obitelji preko roditelja umirovljenika. Bez obzira na datume koji ti pišu, tako si mogao biti osiguran max do navršene 26. godine života.

Trebao bi što prije na HZZO riješiti status, odnosno odjaviti se s postojeće osnove osiguranja. Unazadno plaćanje je regulirano Zakonom o obv.zdr.osiguranju.

Deathblow
13.06.2012., 21:19
Ovakoc, prošle godine u 9. mjesecu sam ostala bez studentskih prava i odmah nakon toga otišla u Veliku Britaniju gdje sam bila dosad. Nisam se stigla prijaviti na HZZO zbog promjene statusa, a koliko vidim, oni me još uvijek vode kao osiguranu.
Sad je problem što sam tamo i rodila i pošto malom moram riješiti osiguranje, zanima me mogu li ga ipak i dalje dobivati ili ću morati odsad plaćati (a potencijalno i zaostatke)? :ne zna:

~Mariposa~
13.06.2012., 22:49
jel postoji onaj vakacijski rok od 30 dana i za redovite studente, kojima IONAKO PLAĆA DRŽAVA, tako da nemaju razloga ne uplaćivati, pa, kako su to napisali u pravilniku "ujutro uplatiti, a navečer otić u bolnicu"??? :rolleyes: Shvaćam da ljudi koji sami plaćaju imaju taj rok, ali zaista nema logike da to vrijedi za redovne studente...

Zikomid
17.06.2012., 11:04
Ovakoc, prošle godine u 9. mjesecu sam ostala bez studentskih prava i odmah nakon toga otišla u Veliku Britaniju gdje sam bila dosad. Nisam se stigla prijaviti na HZZO zbog promjene statusa, a koliko vidim, oni me još uvijek vode kao osiguranu.
Sad je problem što sam tamo i rodila i pošto malom moram riješiti osiguranje, zanima me mogu li ga ipak i dalje dobivati ili ću morati odsad plaćati (a potencijalno i zaostatke)? :ne zna:

Ako si osigurana kao član obitelji i ostala bez studentskih prava nećeš moći ostati na tom osiguranju jer moraš dokazati unazadni status redovnog studenta.
Dijete do navršenih 18. godina uvijek ima pravo na zdr.osiguranje bez obzira na status osiguranja roditelja.

jel postoji onaj vakacijski rok od 30 dana i za redovite studente, kojima IONAKO PLAĆA DRŽAVA, tako da nemaju razloga ne uplaćivati, pa, kako su to napisali u pravilniku "ujutro uplatiti, a navečer otić u bolnicu"??? :rolleyes: Shvaćam da ljudi koji sami plaćaju imaju taj rok, ali zaista nema logike da to vrijedi za redovne studente...

Vakacijski rok postoji za sve osnove osiguranja.

Ivona01
18.06.2012., 15:15
Poštovanje,

ja sam izgubila studentska prava, a na provjeri da li mi vrijedi izskaznica na starnicama HZZO mi piše kategorija E, osnova 00120, pa me zanima da li netko zna šta to znači?

Hvala.

Zikomid
18.06.2012., 16:53
Nezaposlena osoba po završetku redovnog školovanja.

jaded-pixie
19.06.2012., 13:00
molim pomoć!
prijateljica mi je prije dvije godine ostala bez studentskih prava, ali se nije u roku od 30dana prijavila na hzzo. izgubila je zdravstveno osiguranje, a gospođa na šalteru joj je rekla da će opet biti osigurana tek kada se zaposli ili ako se slučajno uda pa preko muža. uglavnom već je 2 godine bez zdravstvenog, a posao nikako ne može naći. da li postoji neka mogućnost da si ona sama uplaćuje
neki određeni novčani iznos i koliko bi to bilo ili na neki drugi način da opet stekne pravo na zdravstveno osiguranje?
ima 28 godina

Bratić mi je u istoj takvoj situaciji. Sad će upisati drugi fakultet redovno u sedmom mjesecu u 28. godini. Moje pitanje je kada se upiše i ode prijaviti na hzzo da bi dobio osiguranje preko faksa, hoće li morati platiti zaostatke od navršene 26 godine, jer nije bio osiguran ili će se moći osigurati po toj novoj osnovi, znači prek faksa, bez plaćanja? Do 26. godine je bio osiguran kao redovni student preko majke.
Hvala unaprijed.

Mina94
19.06.2012., 13:59
Pozz. Imam jedno pitanje pa vas molim ako netko zna neka mi pomogne..
Dakle, ove godine sam napunila 18 godina, ali još uvijek idem u školu..
Doktorica opče prakse mi je rekla da si trebam sredit zdravstveno, te sam otišla u Klovičevu gdje su mi rekli da moram donjet potvrdu da idem u redovnu školu, te tiskanicu 3 od tate da bi me preko njega mogli osigurati, ALI, budući da sam ja u maloj žurbi, ne stignem sve obaviti to, a trebala bi obaviti jedan hitni pregled kod ginekologa, zanima me dali je moguće da ja dođem tamo bez ičega (dakle bez zdravstvene, imam ju ali je istekla več odavno) te da platim taj pregled?
Znači imam tamo otvoren karton i sve, al jbg nemam zdravstveno..
Ispričavam se zbog kompliciranja, haha. Hvala! :)

firta
20.06.2012., 12:28
Pozdrav,
diplomirala sam u 3.mjesecu i kao da na vrijeme sve riješim- još i prije toga se raspitala u hzzo-u za proceduru oko zdravstvenog. Rečeno je da imam pravo na zdravstveno "automatski" kao nezaposlena nakon diplome, no za to "automatski" je rok prijave 90 dana, što mi gospođa nije rekla, i sad sam ostala bez zdravstvenog.

Pošto mi je tih 90 dana isteklo prije tjedan dana, jel postoji način da ga ikako dobijem?:(

Mogu li preko obitelji pošto nemam nikakva primanja? (pročitala negdje)

(Naišla sam na netu i na slučajeve da je dozvoljeno, ovisno o volji gospođa na šalteru, jeli to moguće?)

Zikomid
20.06.2012., 19:26
Bratić mi je u istoj takvoj situaciji. Sad će upisati drugi fakultet redovno u sedmom mjesecu u 28. godini. Moje pitanje je kada se upiše i ode prijaviti na hzzo da bi dobio osiguranje preko faksa, hoće li morati platiti zaostatke od navršene 26 godine, jer nije bio osiguran ili će se moći osigurati po toj novoj osnovi, znači prek faksa, bez plaćanja? Do 26. godine je bio osiguran kao redovni student preko majke.
Hvala unaprijed.

Po Zakonu bi trebalo platiti zaostatke. Može biti osiguran preko faksa.


Pozz. Imam jedno pitanje pa vas molim ako netko zna neka mi pomogne..
Dakle, ove godine sam napunila 18 godina, ali još uvijek idem u školu..
Doktorica opče prakse mi je rekla da si trebam sredit zdravstveno, te sam otišla u Klovičevu gdje su mi rekli da moram donjet potvrdu da idem u redovnu školu, te tiskanicu 3 od tate da bi me preko njega mogli osigurati, ALI, budući da sam ja u maloj žurbi, ne stignem sve obaviti to, a trebala bi obaviti jedan hitni pregled kod ginekologa, zanima me dali je moguće da ja dođem tamo bez ičega (dakle bez zdravstvene, imam ju ali je istekla več odavno) te da platim taj pregled?
Znači imam tamo otvoren karton i sve, al jbg nemam zdravstveno..
Ispričavam se zbog kompliciranja, haha. Hvala! :)

Onda možeš ići kod privatnog ginekologa.
Prijavu na zdr.osiguranje možeš riješiti u istom danu kad ideš na pregled.

Pozdrav,
diplomirala sam u 3.mjesecu i kao da na vrijeme sve riješim- još i prije toga se raspitala u hzzo-u za proceduru oko zdravstvenog. Rečeno je da imam pravo na zdravstveno "automatski" kao nezaposlena nakon diplome, no za to "automatski" je rok prijave 90 dana, što mi gospođa nije rekla, i sad sam ostala bez zdravstvenog.

Pošto mi je tih 90 dana isteklo prije tjedan dana, jel postoji način da ga ikako dobijem?:(

Mogu li preko obitelji pošto nemam nikakva primanja? (pročitala negdje)

(Naišla sam na netu i na slučajeve da je dozvoljeno, ovisno o volji gospođa na šalteru, jeli to moguće?)

Rok za stjecanje besplatnog zdr.osiguranja je 90 dana od isteka školske godine u kojoj si završila redovno školovanje ili 30 dana od dana polaganja završnog ispita.

Znači drugi rok si propustila, a prvi možda nisi. Ako si završila redovno, još imaš vremena.

Preko roditelja ne možeš bez obzira na to što nemaš primanja. To se odnosi na osobe nesposobne za samostalan život i rad.

firta
21.06.2012., 09:28
hvala ti :)

Bloger Krule
22.06.2012., 01:47
Zanima me koliki je rok za prijavu na zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO, znači NE biro!)?
Totalno je zbunjujuće što kad guglam, nailazim da je rok 30 dana od dana prekida radnog odnosa...a onda netko kaže da je 8 dana.
Na stranicama HZZO-a ima ovaj link u kom piše da je 30 dana
http://www.hzzo-net.hr/03_01_01.php
a onda ima još jedna stranica koju je malo teže naći ali je isto sa HZZO-a u kojoj piše da je 8 dana
http://www.hzzo-net.hr/03_01_02.php

Ne kužim ništa jer na istoj stranici piše i da je 30 i da je 8...wtf!?!?!?
Jel to oni namjerno rade da svi misle da je 30 a ono je 8 dana pa ostaneš bez zdravstvenog???
Molim bilo koga ako nešto zna o ovom....koji je na kraju rok...30 dana ili 8 dana, jer istekao mi je ugovor na odgređeno pa se moram prijaviti, e sad...ili još imam vremena ili sam zakasnio?
Hvala

Zikomid
22.06.2012., 10:50
Osiguranik je obvezan svaku promjenu vezanu za svoj status (npr. promjena adrese, promjena prezimena) prijaviti u roku od 8 dana, time je rok usklađen s rokom prijave na HZMO.

Nezaposlene osobe imaju rok prijave 30 dana od datuma prestanka radnog odnosa. Postoji i rok prijave 90 dana od isteka školske godine u kojoj osoba završava redovito školovanje.

Ako ti je istekao ugovor na određeno, imaš rok za prijavu 30 dana od datuma isteka tog ugovora.

Bloger Krule
22.06.2012., 14:39
Osiguranik je obvezan svaku promjenu vezanu za svoj status (npr. promjena adrese, promjena prezimena) prijaviti u roku od 8 dana, time je rok usklađen s rokom prijave na HZMO.

Nezaposlene osobe imaju rok prijave 30 dana od datuma prestanka radnog odnosa. Postoji i rok prijave 90 dana od isteka školske godine u kojoj osoba završava redovito školovanje.

Ako ti je istekao ugovor na određeno, imaš rok za prijavu 30 dana od datuma isteka tog ugovora.

Zikomid, hvala ti puno na odgovoru!

jaded-pixie
22.06.2012., 18:44
Po Zakonu bi trebalo platiti zaostatke. Može biti osiguran preko faksa.


Hvala puno na odgovoru. Kolike su šanse da se provuće bez plaćanja, je li plaćanje zaostataka uvjet da dobije osiguranje prek faksa?

Zikomid
23.06.2012., 10:01
Ne, plaćanje zaostataka nije uvjet za stjecanje nove osnove osiguranja.

Ako nije bio osiguran, može se dogoditi da ga ne zaduže za plaćanje zaostataka. Ako je bio neispravno osiguran i nije bio odjavljen sa stare osnove osiguranja i sad se osigurava preko faksa, sigurno će biti zadužen za zaostatke.

jaded-pixie
23.06.2012., 18:16
Zikomide, još samo par pitanja. Danas sam pričala sa bratićem i kaže da je provjerio status na stranicama hzzo-a i piše mu sljedeće: kategorija A, osnova 00208. Kaže da se nije ispisivao sa faksa, već samo nije bio 2 godine. :facepalm:
Znači on je još uvijek upisan na faksu. Daj molim te par savjeta što da napravi, sljedeći tjedan će se ispisivati sa fakulteta, kamo da se ide odjaviti u svoj područni ured ili u onaj od faksa? Pretpostavljam da ga mora i majka odjaviti, jer je prek nje do 26. bio osiguran? Jel mora donjeti na hzzo kakvu ispisnicu sa datumom ispisa ili to više ne igra ulogu ili možda nešto drugo? Koje tiskanice da pripremi? Kamo će se sad, kad upiše drugi fakultet u sedmom mjesecu ići prijaviti na zdravstveno i po kojim se može osnovama prijaviti, da li samo preko fakulteta ili postoji još neka osnova, s obzirom na njegovu situaciju? Kod liječnika nije bio već par godina. :503:

fiona123
23.06.2012., 18:19
Ekipa, izvanredan sam student s prebivalištem u zg ( gdje sam prijavljena samo na adresu, nemam posao, nisam na burzi, dakle moji podaci su samo u policiji radi adrese), trenutno sam u osijeku, već 5 god, studiram, bila prijavljena na boravište, više nisam.. trebam dopunsko pod hitno, ali koliko znam moraju imati evidenciju da sam nezaposlena a ja se na burzu u osijeku ne mogu prijaviti jer me nitko ovdje u os nema prijaviti da kao živim kod njega.
Ne znam šta da radim. ako bih se prijavila u Zg na zavod za zapošljavanje morat ću svaki mjesec odlaziti na prijavu, trošak je, nemam odakle..
znate li nešto više o svemu? kako da nešto iskombiniram?

hvala unaprijed!

Zikomid
23.06.2012., 21:07
Zikomide, još samo par pitanja. Danas sam pričala sa bratićem i kaže da je provjerio status na stranicama hzzo-a i piše mu sljedeće: kategorija A, osnova 00208. Kaže da se nije ispisivao sa faksa, već samo nije bio 2 godine. :facepalm:
Znači on je još uvijek upisan na faksu. Daj molim te par savjeta što da napravi, sljedeći tjedan će se ispisivati sa fakulteta, kamo da se ide odjaviti u svoj područni ured ili u onaj od faksa? Pretpostavljam da ga mora i majka odjaviti, jer je prek nje do 26. bio osiguran? Jel mora donjeti na hzzo kakvu ispisnicu sa datumom ispisa ili to više ne igra ulogu ili možda nešto drugo? Koje tiskanice da pripremi? Kamo će se sad, kad upiše drugi fakultet u sedmom mjesecu ići prijaviti na zdravstveno i po kojim se može osnovama prijaviti, da li samo preko fakulteta ili postoji još neka osnova, s obzirom na njegovu situaciju? Kod liječnika nije bio već par godina. :503:

Znači on je gori slučaj, jer nije nikad odjavio osiguranje preko roditelja koji je zaposlen. Prije si napisala da nije osiguran, a on je nepropisno osiguran i nije odjavljen. Zdravstvenu mora vratiti u kadrovsku i ona ga odjavljuje. Za odjavu kao člana obitelji više nije važan datum ispisa jer ima više od 26 godina, ali neka svejedno tu potvrdu priloži uz odjavu. Poslodavac se šalje na prekršaj jer je dužan voditi evidenciju o osobama koje su osigurane kao članovi obitelji.

Uvijek se može osigurati uz plaćanje.

Ekipa, izvanredan sam student s prebivalištem u zg ( gdje sam prijavljena samo na adresu, nemam posao, nisam na burzi, dakle moji podaci su samo u policiji radi adrese), trenutno sam u osijeku, već 5 god, studiram, bila prijavljena na boravište, više nisam.. trebam dopunsko pod hitno, ali koliko znam moraju imati evidenciju da sam nezaposlena a ja se na burzu u osijeku ne mogu prijaviti jer me nitko ovdje u os nema prijaviti da kao živim kod njega.
Ne znam šta da radim. ako bih se prijavila u Zg na zavod za zapošljavanje morat ću svaki mjesec odlaziti na prijavu, trošak je, nemam odakle..
znate li nešto više o svemu? kako da nešto iskombiniram?

hvala unaprijed!

Dopunsko nema nikakve veze s prijavom na burzu. Bitno je da si osigurana kao nezaposlena osoba i da imaš važeće osiguranje.

jaded-pixie
23.06.2012., 22:16
Znači on je gori slučaj, jer nije nikad odjavio osiguranje preko roditelja koji je zaposlen. Prije si napisala da nije osiguran, a on je nepropisno osiguran i nije odjavljen. Zdravstvenu mora vratiti u kadrovsku i ona ga odjavljuje. Za odjavu kao člana obitelji više nije važan datum ispisa jer ima više od 26 godina, ali neka svejedno tu potvrdu priloži uz odjavu. Poslodavac se šalje na prekršaj jer je dužan voditi evidenciju o osobama koje su osigurane kao članovi obitelji.

Uvijek se može osigurati uz plaćanje.


Tak sam ga ja isprva shvatila, da nije osiguran. Znači iskaznicu vraća na posao majci i oni ga odjavljuju, zatim sa odjavom ide na hzzo i oni tamo dalje odlučuju što će s njim. Samo ne znam jel mora ići u svoj područni ured ili područni ured gdje spada fakultet. :ne zna:

Zikomid
24.06.2012., 10:01
Iskaznicu i ispisnicu s faksa (potvrdu, index ili bilo koji dokument iz kojeg je vidljivo da je ispisan s faksa) daje u kadrovsku službu majčina poduzeća.

Osiguranje preko faksa ne može napraviti samostalno, tiskanicu 2 mu pečatira faks i službenik faksa nosi na HZZO. A to najprije mora vidjeti na faksu da li će ga oni uopće osigurati, jer faks nije u obvezi osiguravati studente.

jaded-pixie
24.06.2012., 13:37
Zikomide :s
Hvala puno.

Kaede
26.06.2012., 10:30
Pozdrav!

Ispričavam se ako moje pitanje zvuči glupavo, ali uopće se ne kontam u ove stvari, a tete koje sam zvala nisu bile raspoložene za razgovor i pitanja.

Naime, pošto sam nezaposlena, suprug bi me stavio na svoju PK karticu kao uzdržavanog člana. Zanima me da li u tom slučaju ja ostajem zdr.osigurana kao nezaposlena osoba, ili ću biti zdravstveno osigurana preko supruga? Ako se može i kao jedno ili kao drugo, što nam je bolje? :ne zna:

Hvala :zubo:

Zikomid
26.06.2012., 17:03
Zdr.osiguranje uopće nije povezano s poreznom olakšicom.
Ako imaš svoje osiguranje, odnosno osigurana si kao nezaposlena osoba, tako i ostani. Uvijek je bolje biti nositelj svog osiguranja nego biti osiguran kao član obitelji.
Međutim, ako želiš biti osigurana preko supruga i odreći se prava na vlastito osiguranje, to isto možeš učiniti.

I u jednom i u drugom slučaju, imaš pravo biti na PK svog supruga kao uzdržavani član za svo vrijeme nezaposlenosti.

Kaede
27.06.2012., 15:57
@Zikomid - hvala na brzom odgovru, sve sam danas uspješno riješila :)

blacksabbath
27.06.2012., 17:25
Ovako, udala sam se, promijenila prezime i mijenjam prebivalište.
Nije mi jasno koja je sad procedura mijenjanja zdravstvene s obzirom na drugo prebivalište? Da li samo onu tiskanicu sa promjenama nosim u HZZO gdje sada spadam ili moram u ovaj u bivšem mjestu stanovanja isto nešto nositi?

zet8
27.06.2012., 17:32
dosad sam bio osiguran kao nezaposlena osoba (poslije redovnog skolovanja prijavio se u onom roku), medjutim na zdravstvenoj kartici mi je istekao onaj datum "vrijedi do" i kazu u zavodu da necu dobit novu karticu, da mogu koristit ovu staru (iako na njoj pise da je istekla tj. datum "vrijedi do" je prosao), e sad, meni to malo cudno, ono, kad dodjem kod doktora pa vidjet ce da pise da je istekla, moze mi radit probleme oko toga.....jesu mi oni na zavodu dali tocnu informaciju ili su nesto pogrijesili? jer malo mi cudno da mogu koristit karticu na kojoj pise da je istekla...


jos nesto - htio bi za mozda godinu dana pocet sam sebi uplacivat (osnovno) zdravstveno osiguranje pa me zanima mogu li po nekoj osnovi sam sebi uplacivat ako se i dalje vodim kao nezaposlen?

Zikomid
27.06.2012., 20:05
Ovako, udala sam se, promijenila prezime i mijenjam prebivalište.
Nije mi jasno koja je sad procedura mijenjanja zdravstvene s obzirom na drugo prebivalište? Da li samo onu tiskanicu sa promjenama nosim u HZZO gdje sada spadam ili moram u ovaj u bivšem mjestu stanovanja isto nešto nositi?

Sve radiš u HZZO-u kojem sad pripadaš.
Treba ti potvrda MUP-a da si promijenila prebivalište i vjenčani list. Ako si promijenila osobnu iskaznicu, uzmi njenu presliku. Ako si osigurana kao nezaposlena uz to ti treba tiskanica 2.


dosad sam bio osiguran kao nezaposlena osoba (poslije redovnog skolovanja prijavio se u onom roku), medjutim na zdravstvenoj kartici mi je istekao onaj datum "vrijedi do" i kazu u zavodu da necu dobit novu karticu, da mogu koristit ovu staru (iako na njoj pise da je istekla tj. datum "vrijedi do" je prosao), e sad, meni to malo cudno, ono, kad dodjem kod doktora pa vidjet ce da pise da je istekla, moze mi radit probleme oko toga.....jesu mi oni na zavodu dali tocnu informaciju ili su nesto pogrijesili? jer malo mi cudno da mogu koristit karticu na kojoj pise da je istekla...


jos nesto - htio bi za mozda godinu dana pocet sam sebi uplacivat (osnovno) zdravstveno osiguranje pa me zanima mogu li po nekoj osnovi sam sebi uplacivat ako se i dalje vodim kao nezaposlen?

Točna je informacija, možeš koristiti tu iskaznicu jer je bitno da si osiguran, a nije bitan datum na iskaznici. Tvoj liječnik pomoću brojeva na iskaznici može provjeriti jesi li osiguran, tako da problema neće biti.

Ako si osiguran kao nezaposlena osoba ne možeš plaćati osnovno osiguranje. Možeš se odjaviti s te osnove i osigurati uz plaćanje, ali to je van svake pameti i time nećeš dobiti ništa - imat ćeš ista prava iz zdr.osiguranja, a sebi ćeš napraviti nepotreban izdatak.

nicole2007
28.06.2012., 20:35
Mene zanima koja je razlika između imanja i ne imanja dopunskog zdravstvenog osiguranja - u praksi?

Dakle, ako nemaš dopunsko zdravstvano, koliko te košta npr., specijalistički pregled, ležanje u bolnici, operativni zahvati...?

Ima li negdje na netu nekakav cjenik ili sl.?

zoey7
29.06.2012., 15:19
Situacija je sljedeca. Redoviti sam student u HR, s prebivalistem i drzavljanstvom i svim tim. Osigurana sam preko tate, valjda. Naime, radi se o tome da nisam u kontaktu s ocem vec neko vrijeme i iskreno ne znam jesam li jos uvijek osigurana ili ne, tj. ne znam jel otac jos uvijek zaposlen ili nije i slicno.
No, koliko sam upucena, bez obzira na to ja mogu dobiti osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje preko fakulteta na kojem studiram?! Dakle, prvo bi se trebala odjavit od oca il sta vec i onda se prijavit preko faksa? Sta sve trebam za to, koje papire?

Druga stvar je da otac i ja imamo prebivaliste u razlicitim gradovima. Dakle, ako bi se i htjela prebaciti na osiguranje preko fakulteta, to radim u mjestu u kojem imam prebivaliste?

Zikomid
29.06.2012., 18:48
Mene zanima koja je razlika između imanja i ne imanja dopunskog zdravstvenog osiguranja - u praksi?

Dakle, ako nemaš dopunsko zdravstvano, koliko te košta npr., specijalistički pregled, ležanje u bolnici, operativni zahvati...?

Ima li negdje na netu nekakav cjenik ili sl.?

Nema cjenika. Navedeni su postoci od proračunske osnovice koji se plaćaju za odrđenu zdr.uslugu i max sudjelovanje koje osiguranik može platiti po računu za zdr.uslugu.

Razlika u praksi je slijedeća: npr. imaš dopunsko ne dobiješ račun za bolnicu, nemaš dopunsko i dobiješ račun za bolnicu od 2000 kn (doduše to je najviši iznos koji možeš dobiti).

Da li ćeš uzeti dopunsko ovisi o tome koliko koristiš zdr.usluge, npr. ako ideš na terapije ili imaš neki operativni zahvat, bolje bi ga bilo imati nego ne.


Situacija je sljedeca. Redoviti sam student u HR, s prebivalistem i drzavljanstvom i svim tim. Osigurana sam preko tate, valjda. Naime, radi se o tome da nisam u kontaktu s ocem vec neko vrijeme i iskreno ne znam jesam li jos uvijek osigurana ili ne, tj. ne znam jel otac jos uvijek zaposlen ili nije i slicno.
No, koliko sam upucena, bez obzira na to ja mogu dobiti osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje preko fakulteta na kojem studiram?! Dakle, prvo bi se trebala odjavit od oca il sta vec i onda se prijavit preko faksa? Sta sve trebam za to, koje papire?

Druga stvar je da otac i ja imamo prebivaliste u razlicitim gradovima. Dakle, ako bi se i htjela prebaciti na osiguranje preko fakulteta, to radim u mjestu u kojem imam prebivaliste?

Najprije u HZZO provjeri jesi li osigurana. Možeš nazvati i pročitati OIB ili JMBG i pitati da ti provjere ili provjeri na web stranici HZZO-a.
Ako nisi osigurana može te osigurati faks, koji osiguranje za tebe radi u mjestu gdje se faks nalazi. U praksi je inače sasvim nebitno gdje radiš prijavu ili odjavu. Možeš je raditi bilo gdje u državi bez obzira na prebivalište.

zoey7
30.06.2012., 13:02
Provjerih na stranicama HZZOa, pise mi kategorija A, osnova 00208. Sta bi to tocno trebalo znaciti?!

gocazd
30.06.2012., 14:24
imam jedno pitanje ako znate molim za odgovor.kao stranci sa stalnim boravkom u RH dali se mozemo zdrastveno osigurati, posto jos nismo u radnom odnosu.Dal trebamo izvaditi radne knjizice kao nezaposleni ili ima drugi nacin,posto u HZZO su mi rekli da moram placati svaki mjesec po 400kn za svakoga u obitelji, dok se ne zaposlim. Molim za odgovor i hvala vam unaprijed.

Zikomid
30.06.2012., 15:50
Provjerih na stranicama HZZOa, pise mi kategorija A, osnova 00208. Sta bi to tocno trebalo znaciti?!

Znači da si osigurana kao član obitelji preko roditelja koji je u radnom odnosu.

imam jedno pitanje ako znate molim za odgovor.kao stranci sa stalnim boravkom u RH dali se mozemo zdrastveno osigurati, posto jos nismo u radnom odnosu.Dal trebamo izvaditi radne knjizice kao nezaposleni ili ima drugi nacin,posto u HZZO su mi rekli da moram placati svaki mjesec po 400kn za svakoga u obitelji, dok se ne zaposlim. Molim za odgovor i hvala vam unaprijed.

Stranac se mora osigurati, zdr.osiguranje je uvjet za odobrenje privremenog, a na kraju i stalnog boravka u državi. Jedina opcija je plaćanje zdr.osiguranja do zaposlenja ili zaposlenje i stjecanje osiguranja po osnovi zaposlenja.

zoey7
01.07.2012., 14:47
Znači da si osigurana kao član obitelji preko roditelja koji je u radnom odnosu.

Super, hvala puno.

albaharija
03.07.2012., 20:33
Do kada se osoba koja je završila srednju školu, a nije se uspjela upisati na faks u ljetnom i jesenskom roku, treba javiti za zdravsteno osiguranje?

angelina333
04.07.2012., 11:26
Do kada se osoba koja je završila srednju školu, a nije se uspjela upisati na faks u ljetnom i jesenskom roku, treba javiti za zdravsteno osiguranje?

mislim da ti prava kao školarca vrijede do 9mj., sad da l je 30.8. ili 30.9. provjeri...do tad imaš zdravstveno, ne trebaš se prijavit na burzu i možeš raditi preko učeničkog

albaharija
04.07.2012., 12:39
mislim da ti prava kao školarca vrijede do 9mj., sad da l je 30.8. ili 30.9. provjeri...do tad imaš zdravstveno, ne trebaš se prijavit na burzu i možeš raditi preko učeničkog

Hvala:).

Zmaj od Motike
06.07.2012., 01:10
MOLIM SAVIJET!!!

U 11. mj. 2011. god izgubio sam status redovnog studenta ali zbog neinformiranosti nisam se u roku od 30 dana prijavio na HZZO

Imam boravište u ZG i potrebno mi je osnovno zdravstveno osiguranje bez doprinosa

Svaki savijet je dobrodošao,

Hvala!

rhapsody
07.07.2012., 16:52
ja sam se fakat sjebao...posto sam izvanredni student i raskinuo sam radni odnos jos 1.9.2008. i nisam se prijavio na hzzo od tada uopce,zanima me da li cu im morati platiti (cca 18000 ukupno,netko je tu ranije naveo 400 kn mjesecno) te sve silne godine koje nisam bio zdravstveno osiguran?

planiram se sada zaposliti preko ljeta na 2 mjeseca,i bio bih prijavljen,ali me zanima kada prestanem raditi i odem se prijaviti na hzzo da li ce me jebati zbog toga? :eek:

Zikomid
07.07.2012., 19:59
MOLIM SAVIJET!!!

U 11. mj. 2011. god izgubio sam status redovnog studenta ali zbog neinformiranosti nisam se u roku od 30 dana prijavio na HZZO

Imam boravište u ZG i potrebno mi je osnovno zdravstveno osiguranje bez doprinosa

Svaki savijet je dobrodošao,

Hvala!

Ovako kako pišeš nemaš pravo na zdr.osiguranje bez plaćanja, možeš ga steći jedino zaposlenjem pa prijavom u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa. Ili plaćati do završetka studija ili zaposlenja.

ja sam se fakat sjebao...posto sam izvanredni student i raskinuo sam radni odnos jos 1.9.2008. i nisam se prijavio na hzzo od tada uopce,zanima me da li cu im morati platiti (cca 18000 ukupno,netko je tu ranije naveo 400 kn mjesecno) te sve silne godine koje nisam bio zdravstveno osiguran?

planiram se sada zaposliti preko ljeta na 2 mjeseca,i bio bih prijavljen,ali me zanima kada prestanem raditi i odem se prijaviti na hzzo da li ce me jebati zbog toga? :eek:

Ne, po Zakonu o obveznom zdr.osiguranju neosigurana osoba može se zadužiti za maksimalno 12 mjeseci unazad, znači može ti se naplatiti cca 4500 kn.

bukle
10.07.2012., 14:28
Nakon završetka faksa, nisan u onom roku izvršia prijavu priko zavoda za zapošljavanje u zadanom roku. Rekla mi je da na protokol napišen neku zamolbu i da će mi se javit.
Poslali su da moran dostavit:
-preslik radne knjižice (str. 6. i 7.), ???? zašto te stranice one su mi prazne u radnoj knjižici
-preslik evidencijskog lista ??? kakaav evidencijski list
-neke potvrde od izabranog doktora opće prakse i zubara

Neko ko se kuži jel može objasnit ove 2 prve crtice, na šta se odnose???

Zikomid
10.07.2012., 16:16
Prazne stranice da se vidi da nisi bila zaposlena, a evidencijski list (karton koji se ovjerava na Zavodu za zapošljavanje) da se vidi kad si se kod njih prijavila.