View Full Version : Diskovi konfiguracija ??
Ovako
1 Hard ATA 100
1 Hard ATA 133
1 DVD
1 CDRW
Što staviti na primary master/slave a što na secondary master/slave??
shef Sale
17.12.2003., 11:05
zavisi za sto ces koristiti HDD-ove? ;)
Reci prvo to, pa onda...
Ako ti disk 2 sluzi SAMO za backup, onda mozes i
PM- hd1
PS - hd2
SM-CDRW
SS-DVD
Radim uglavnom sa Corelom i tiffovima, znaju biti i po 5oo MB, disk mi ih je pun, pa sam kupio još jedan na kojem bih držao sve te tifove i radio na njima, a na drugom bi bili windozeri i software.
Daklem primary master bi definitivno bio ATA 133 i na njemu bi bili windowsi cache i software. Drugi da stavim na secondary master a optiku kao slave???
Kad pržim uglavnom ide on the fly, a imam feeling da će se sa jednog harda često puno toga seliti na drugi.
shef Sale kaže:
PM- hd1
PS - hd2
SM-CDRW
SS-DVD tako bi i ja stavil da stavljam. :D
Equilibrium
17.12.2003., 11:28
shef Sale kaže:
PM- hd1
PS - hd2
SM-CDRW
SS-DVD
Ovo bum potpisal, jer ja tak imam doma složeno
shef Sale kaže:
zavisi za sto ces koristiti HDD-ove? ;)
Reci prvo to, pa onda...
Ako ti disk 2 sluzi SAMO za backup, onda mozes i
PM- hd1
PS - hd2
SM-CDRW
SS-DVD
Okej budem složio tako! Hvala svima!!
shef Sale
17.12.2003., 11:38
Rain Bow kaže:
Kad pržim uglavnom ide on the fly, a imam feeling da će se sa jednog harda često puno toga seliti na drugi.
Vidit ces u praksi ;)
Ni kombinacija:
PM-hd1
PS-DVD
SM-hd2
SS-CDRW
nije losa...ako ce takav raspored opravdati tvoje akcije, tj. cesto prakticno koristenje.
p.s. ATA133 ti bas nis ne znaci ako imas ATA100 kontroler ;)
ako imas 1 disk sa 2MB i 2. sa 8MB cachea, onda svakako neka ti 8MB bude hd1 ;)
shef Sale kaže:
Vidit ces u praksi ;)
Ni kombinacija:
PM-hd1
PS-DVD
SM-hd2
SS-CDRW
nije losa...ako ce takav raspored opravdati tvoje akcije, tj. cesto prakticno koristenje.
p.s. ATA133 ti bas nis ne znaci ako imas ATA100 kontroler ;)
ako imas 1 disk sa 2MB i 2. sa 8MB cachea, onda svakako neka ti 8MB bude hd1 ;)
Ploča ima ATA133, i naravno da 8MB ide prvi:D
Diskove obavezno skini s istog kanala...jer ti oni vuku bitrate ,a ne kako ti sugeriraju dečki...
Za primar master HDD0
.............rob.....CDRW..on ima najmanji protok...poslušaj savjet
......sekundar master HDD 1
................rob.......DVD
Normalno ako imaš oba 80 pinka kabla...
butters
17.12.2003., 17:07
Kod mene je
PM- HDD1 (7200/2MB)
PS - HDD2(7200/2MB)
SM - CDRW
SS - CDR
S tim da je drugi HD samo za pohranjivanje podataka.
Ne lupaj glavu s tim da li je disk ATA133 ili ATA 100 - razlika u performansama je minimalna. Najbitnija je količina keša - pa bi po toj logici trebao za PM da staviš onaj sa više keša.
Equilibrium
17.12.2003., 18:53
De, hans, malo obrazloži ovo svoje. omjer je 4:1 u našu korist, a nije da smo baš novaci u informatici. ;)
Ovo od hansa ima smisla kada radiš npr copy ali ne on the fly, jednim kanalom ide sa cda na disk a drugim sa diska na pržilicu, isto vrijedi kada 2 harda razmjenjuju podatke npr, kopiraš sa 1 na 2 i sa 2 na 1 istovremeno, svaki data stream( :D ) ide svojim kanalom. sad teško da ćeš često ići tako kopirati, ali kad npr photoshop ima scratch disk na 1 a sama slika je na 2 ovo će se često dešavati.
da računam na ripanje i kopiranje..kada imaš dva diska na zasebnim kanalima puno brže dekodiraš nego kad je na jednom...
iako je onih 4-1 ok..ali ako će raditi ovo opisano, bolja je ovo varijanta
Equilibrium kaže:
De, hans, malo obrazloži ovo svoje. omjer je 4:1 u našu korist, a nije da smo baš novaci u informatici. ;)
5:1 :top:
LeningradRevenger
18.12.2003., 23:04
5:2
Ja sam za ovu hansovu soluciju
za HANS-a!
5:3
i uostalom mrzim rw i citac na jednom kanalu jerbo je veca sansa da usere copy on the fly i sporije kopira. i mrzim dva diska na istom kanalu jer se guse. naravno pogotovo ako je jedan sporiji. i najbolje je da kupis jos jedan udma kontroler sa jos 2 kanala i svaki uredjaj spojis na zaseban kanal. da vidis sto to leti!
ushirlo
19.12.2003., 11:54
5:4
Hardovi na gospodare, optika na robove!
SETRA Samoborček
19.12.2003., 15:43
PM- HDD 0
PS- CD-RW
SM --------
SS - CD-ROM
neznam, iskreno, zašt je tako, ali neda mi se mjenjat, a cdrw i cdrom su na raznim kanalima, jer tako mora bit radi on the fly-a, za prženje s harda i nije tako bitno
5:5
Nesto da i ja kazem. Mozda gresim ali tako cu barem znati da li gresim ili ne.
Zasto stavljati 1 HD i 1 CD na isti kabl?
Kako ja znam HD ide na ATA 100 ili ATA 133 a CD na ATA 33.
Znaci kad stavimo 1 HD i CD na isti kabl obadvojica ce ici na ATA 33, znaci ici ce obadvojica na manju brzinju tj. 33 MB/s.
Zato dajem glas na 1 soluciju.
6:5
LeningradRevenger
19.12.2003., 16:55
Dede kaže:
Znaci kad stavimo 1 HD i CD na isti kabl obadvojica ce ici na ATA 33, znaci ici ce obadvojica na manju brzinju tj. 33 MB/s.
:lol:
Na ovom forumu se iz dana u dan valjaju novi biseri.
LeningradRevenger kaže:
:lol:
Na ovom forumu se iz dana u dan valjaju novi biseri.
Moze biti. Ja sam rekao na pocetku:
mozda gresim.
Ali tako su barem meni rekli.
Sad nemam ja neke posebne programe ili sprave ili kojesta da to mjerim da li je istina ili ne.
Zato sam i rekao ono gore navedeno da budem siguran u to da li je istina ili ne.
Pa sad vi meni objasnite.
Da vas cujem.
malo ce ga gusit. al samo malo. nece ga srokat na 33 to je sigurno! pa probaj testirat ata33 disk u sandri npr i ata 133 disk koji je spojen sa cd-om na istom kanalu u istoj verziji sandre. pa ces vidjeti da se ovaj ata133 nije srozao na 33.
shef Sale
20.12.2003., 11:20
scotty kaže:
i najbolje je da kupis jos jedan udma kontroler sa jos 2 kanala i svaki uredjaj spojis na zaseban kanal. da vidis sto to leti!
Ovo je definitivno najbolje rjesenje :D
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.