PDA

View Full Version : Odabir klima uređaja

stranice : [1] 2

bepobepo
30.06.2004., 23:22
Evo moj problem.
Treba razhladiti i posebno zimi grijati prostor od cca 35 m2 u Splitu. Prostor je na zadnjem katu u privatnoj kući pod kosim krovom.
E sad, gledao sam neke tipove klima, i imam ih nekoliko u opciji ali se ne mogu odlučiti koji tip:

1. Toshiba Ras16 sa inverterom
2. Panasonic E15 sa inverterom
3. Panasonic E12 sa inverterom

??????

Mort
04.07.2004., 03:24
Panasonic E12 sa inverterom
A ako imaš love imaš i najnoviji model super deluxe
http://macg.panasonic.com.my/sales/Puriteeo2.asp
s uvođenjem kisika u prostor(u utorak sam montirao prvi u Hrvatskoj).

DavorPir
11.05.2005., 03:46
Mozete li mi po vasim znanjima i iskustvima rangirati i usporediti marke klima uredjaja Mitsubishi, Toshiba, Fuji?
Je li to sve bas podjednako vrijedno cijene?
Koliko je bitno je li neki model recimo godinu stariji od drugog?
Koja je marka od te tri najbolja?

Rebecca Guay
11.05.2005., 14:48
Pa tri topica niže imaš 4 strane o klimama a ti otvoriš novi topic. :flop:

Curetak
11.05.2005., 15:54
DavorPir kaže:
Mozete li mi po vasim znanjima i iskustvima rangirati i usporediti marke klima uredjaja Mitsubishi, Toshiba, Fuji?
Je li to sve bas podjednako vrijedno cijene?
Koliko je bitno je li neki model recimo godinu stariji od drugog?
Koja je marka od te tri najbolja?

Panasonic:raspa:

Marijachi
10.11.2005., 09:23
Bog,
Odlučila sam klupiti klimu za grijanje dnevnog boravka (blizu 25 kvadrata), u Splitu.
Kontaktirala sam više trgovaca i svatko mi priča svoju priču zašto služi inverter: Prema jednima to je u Splitu totalno nepotrebno, bacanje novaca, jer on navodno služi samo za uštedu el. energije, i ne može poboljšati rad klime pri niskim temperaturama, odnosno to u Splitu ne treba jer temp. skoro nikad nije ispod nule. Drugi kažu da on značajno poboljšava rad klime pri temperaturama oko nule i da ga je dobro kupiti.

Više mi ništa nije jasno? Ima li tko savjet?

Tinkili
10.11.2005., 14:04
baš sam nedavno montirala klimu u dnevni boravak, moj je razlog bio poskupljenje cijene loživog ulja, pa mi je klima alternativa za dane kad je južina i kad ne puše bura. Dnevni boravak je 24 m2 i visine plafona od 3 metra, dakle, pretpostavljam tu smo negdje po kvadraturi. Izabrala sam klimu s inverterom i prezadovoljna sam, inverter ti zapravo "vuče" manje struje obzirom da on umjesto da gasi vanjsku jedinicu, samo smanjuje frenkvenciju rada, te se ponovnim "uključenjem" unutarnje povuče/potroši manje struje. E jesam sad ovo nestručno objasnila, ali ušteda nije samo kod niskih temperatura već i kod "overall" potrošnje struje.
aj em hepi vid it

e, da, podstanarima sam stavila klimu bez invertera obzirom na manju kvadraturu prostora i naravno cijenu, ta klima ima i malo bučniju vanjsku jedinicu od ove iako su obje od istog proizvođača.

bodul
10.11.2005., 23:21
Osnovna razlika je da kod obicne klime motor radi kako mu termostat komandira , ili radi ili stane .
A kod invertera usporava ili ubrzava , do neke granice , ili stoji .

mrgan
29.10.2006., 21:33
Ne znam koju klimu postavit! živim u splitu i trebao bi grijati klimom dio stana od nekih 18 kvadrata. Vanjska jedinica bi bila na jugu! Da li trebam inverter klimu ili može obična. ovih 18 kvadrata su okrenuti ka jugu.
Kvadratura cijelog stana je 50 m2.
Da li više struje troši inverter klima 0d 4 kw(grijanje) ili obična od 3,7kw (grijanje). pliz help!

zlaja 74
29.10.2006., 21:45
Kao prvo klimom možes samo dogrijavat neku prostoriju , probaj sa prijenosom klimom za grijanj i hlađenje to je naj jeftinije

mrgan
29.10.2006., 23:30
pa i nije mi to bas neko rijesenje

nedst
30.10.2006., 00:00
Kao prvo klimom možes samo dogrijavat neku prostoriju , probaj sa prijenosom klimom za grijanj i hlađenje to je naj jeftinije
to možda vrijedi za sjeverne krajeve ali u splitu je klima idealan način grijanja , a za tu kvadraturu ti je dosta i klima od 3KW,inverter je više za hladnije krajeve i recimo ako ga hoćeš u sobi jer diskretnije grije-nema naglog mjenjanja temp.zato i običnu klimu nevalja prejaku montirat jer su velike promjene temp.
prijenosne klime su najgore rješenje jerprejako buče -normalno kad je tu spakiran kompresor i sve ostalo a i pola zraka kojeg ugriju izbace ga van da bi same sebe ugrijale .Znaci najbolje neki split sistem koji sa montazom ima vec od 2500kn( provjereno kvalitetno)
a šta se tiče potrošnje tu ima neka ušteda kod invertera ali u odnocsu na cijenu uređaja i nije isplativa

mrgan
30.10.2006., 07:39
fala

motorola user
30.10.2006., 12:05

Pod prvo , sa klimom(toplinskom pumpom) možeš grijati kao sa svakim konvektorskim uređajem s prisilnim strujanjem zraka. Jer ne znam što znači samo dogrijavanje. Pod drugo prijenosni klima uređaj je najgore rješenje jer osim prostora koji zauzima i rupu u zidu koju treba za cijev slaba mu je učinkovitost. Što se tiće inverterskog ili običnog uvijek inverter jer mu je ušteda struje i do 30 %. Cijena mu je veća , ali ako češ ga koristiti kroz cijelu godinu i grijat i hladit isplati se. Inverter je pogodan z aslučajeve gdje klima radi puno sati bez obzira bilo hladni ili topli krajevi. Kod obične klime kompresor radi on/off i regulacija mu je primitivna, dok kod inverterskog uređaja kompresor radi i više stupnjeva i time mu je regulacija kompleksnija. Što znači da ako ima potrebu za manju temperaturnu razliku da može smanjiti kapacitet kompresora , a time i njegovu potrošnju.

mfcc
30.10.2006., 15:27
Kod inverterskih klima kompresor radi pomoču istosmjernog napona, a regulacija se vrši pomoču promjene istoga napona a što čini inverterska kartica.
Kompresor može raditi i na izmjeničnom naponu a da mu se mjenjaju stupnjevi opterečenja (br. okretaja) ali tada se regulacija vrši pomoču promjene frekvencije a za to nam služi frekv. regulator. Pošto je on jako skup primjenjuje se regulacija promjenom istosmjernog napona.
Dok kod običnih klima, regulacija je on/off principa. Razlika između običnih i inverterskih klima je u potrošnji el. energije i u tome da ivnerterske mogu raditi i na -15°C. Međutim noviji modeli klima sa on/ off regulaciom danas isto mogu raditi na -10°C zbog princima odmrzavanja vanjske jedinice.
Inverterska klima zbog svoje složenosti košta od 2500-3000kn više nego obična istih karakteristika. Pa bi bilo poželjno da ljudi dobro izračunaju kada će im se takva isplatiti.
Po mome iskustvu i proračunima takva se isplati samo ako vam radi više od 10 sati dnevno (poslovni uredi...) i onda ćete doči na 0 u odnosu na običnu kroz nekih dvije godine. Zato tko želi inverter neka si prije dobro promisli, ili jedino ako će mu ona biti za sminku pred frendovima.:)

puger
30.10.2006., 17:39
to možda vrijedi za sjeverne krajeve ali u splitu je klima idealan način grijanja , a za tu kvadraturu ti je dosta i klima od 3KW,inverter je više za hladnije krajeve i recimo ako ga hoćeš u sobi jer diskretnije grije-nema naglog mjenjanja temp.zato i običnu klimu nevalja prejaku montirat jer su velike promjene temp.
prijenosne klime su najgore rješenje jerprejako buče -normalno kad je tu spakiran kompresor i sve ostalo a i pola zraka kojeg ugriju izbace ga van da bi same sebe ugrijale .Znaci najbolje neki split sistem koji sa montazom ima vec od 2500kn( provjereno kvalitetno)
a šta se tiče potrošnje tu ima neka ušteda kod invertera ali u odnocsu na cijenu uređaja i nije isplativa
ja na klimi koja kosta 2500 sa montazom nebi baziro niti grijanje garaze a kamoli djela stana za tu pricu bi trebala barem klima iz 2 klase (procitaj na topicu o klimama (http://www.forum.hr/showthread.php?t=57686))
a od ove prenosne ti je bolja i obicna el. grijalica

nedst
30.10.2006., 19:27
naravno ,svak sebi kupuje,ali treba obratit pažnju da kupite nešto što vama odgovara cjenovno i po potrebama.treba li vama ferrari ili recimo corsa . većina klima je danas made in china i daikin i mitsubishi i toshiba zato jer su tvornice tamo a kinezi uredno kopiraju dosta tih uređaja tako da imate uređaje koji imaju 10 raznih imena a priozvodi ih ista tvornica a cijena je svakom različita .

motorola user
31.10.2006., 15:00
naravno ,svak sebi kupuje,ali treba obratit pažnju da kupite nešto što vama odgovara cjenovno i po potrebama.treba li vama ferrari ili recimo corsa . većina klima je danas made in china i daikin i mitsubishi i toshiba zato jer su tvornice tamo a kinezi uredno kopiraju dosta tih uređaja tako da imate uređaje koji imaju 10 raznih imena a priozvodi ih ista tvornica a cijena je svakom različita .

Ipak ne treba uspoređivati no name klime sa daikin , mitshubishi ili toshiba. Ipak postoji poveća razlika u kvaliteti.

puger
31.10.2006., 21:44
Ipak ne treba uspoređivati no name klime sa daikin , mitshubishi ili toshiba. Ipak postoji poveća razlika u kvaliteti.
:top:

passat_karavan
02.11.2006., 12:27
samo nemoj prenosnu, ja sam jednu imao i izletila je van samo tako.
bucna, nenefikasna i zauzima ti mjesto na podu.

split sistemi su puno, puno bolji.

halifax_
04.11.2006., 16:30
Moje iskustvo:

Stan od 86 m^2 grijem s Daikin multisplit sistemom (inverter). Prezadovoljan sam klimom i potrosnjom energije. Klima je bila skuplja (nesto preko 30 000 kn) ali ne kaze se bezveze koliko para toliko muzike. Moj prijedlog u svakom slucaju Daikin, Mitsubishi ili slicno (split sistem)

desetka1000
02.02.2007., 17:58
Molim vas za iskustva sa Pansonic inverter klimama, uzeo bih model CS-PE12DKE za grijanje/hlađenje nekih 25 kvadrata, po potrebi i sobu od kojih 10 kvadrata. Ponuđena cijena sa montažom je 5.700 kn. Ima li još kakva opcija u tom cjenovnom rangu? Hvala na odgovorima.

Lee Champa
02.02.2007., 18:24
Ima kod SPARTAKA: PANASONIC Turska. Ta je duplo jeftinija:D , a od Panasonica ima samo ime:D

puger
02.02.2007., 19:06
Za ovih prvih 25 kvadrata ce biti ok ali ako bude prava zima onih dodatnih 10 kvadrata bi moglo stvarati probleme ali opet tu zavisi i izolacija
Je da se obicno racuna 1kw na 10 kvadrata ali u komadu a samo otvaranjem vrata neces nikada dobiti pravu temp u toj sobi

desetka1000
02.02.2007., 19:22
Za ovih prvih 25 kvadrata ce biti ok ali ako bude prava zima onih dodatnih 10 kvadrata bi moglo stvarati probleme ali opet tu zavisi i izolacija
Je da se obicno racuna 1kw na 10 kvadrata ali u komadu a samo otvaranjem vrata neces nikada dobiti pravu temp u toj sobi

Nešto jača ponuđena klima bi bio model CS-E12DKEW za 6.900 kn. Malo mi je prevelika razlika u cijeni za povremeno kvalitetnije zagrijavanje dodatne sobe. razlika je i što ova ima ionizator, a jeftinija nema. Zapravo me zanima da li su kvalitetne Panasonic inverter klime, neovisno o kineskoj,malezijskoj, japanskoj proizvodnji ( pod pretpostavkom da potječe iz "najgore" od ovih zemalja).

puger
02.02.2007., 20:09
to ti je jedan i drugi model 12000 btu ili 3,5kw a za tocniju razliku bi trebo viditi koji su to tocno modeli

edit: ovaj drugi ima mogucnost spajanja na multi-split ali to ti ionako nije vazno i kao stio si reko ina ionizator

panasonicovi uređaji su dobri samo neznam kako ce ti raditi grijanje iz jedne prostorije u drugoj

nedst
02.02.2007., 20:49
Obe su ok klime s tim da je ta druga malo jača ali za kvadraturu ti je dovoljna i ta prva(sta kaze kolega ovisno o izolaciji ako su vanjski zidovi, vanjskoj temp.),dosad pozitivna iskustva sa ta 2 modela,jedina zamjerka je malo veca buka nego kod daikina ili mitsubishija ali i cijena je tu,
a da i pogledaj malo bolje cijene okolo

puger
03.02.2007., 00:33
sa ovim drugim panasonicom koji je u delux klasi(ili nesto slicno) stvarno moras gledati u ventilator da znas kad ti vanjska radi
sto se tice dajkina stvarno vrhunsaka stvar ali sto je puno para je puno

tom324
03.02.2007., 08:55
Inverter ima smisla samo kod grijanja, a znatno podize cijenu, pa razmisli zelis li se grijati na klimu i koliko. Bio sam u Metrou pred nekih 2 mjeseca tamo je CS-PE12DKE oko 3700 kn

Tom

puger
03.02.2007., 17:41
Inverter ima smisla samo kod grijanja, a znatno podize cijenu, pa razmisli zelis li se grijati na klimu i koliko. Bio sam u Metrou pred nekih 2 mjeseca tamo je CS-PE12DKE oko 3700 kn

Tom

pa ako procitas prvi post skuzices da covjek i prica o grijanju

tom324
03.02.2007., 18:01
Bitno je koliko i pod kojim uvjetima ce se grijati na klimu. Ako treba grijanje samo u prijelaznom periodu (npr. dok ne pocne centralno a vani malo zahladi), onda moze bez invertera. Inverter omogucuje grijanje kada je vanjska temperatura blizu ili ispod 0. Kod klime bez toga grijanje na niskim temperaturama ne radi.

Poanta price: nemojte placati ono sto ne morate platiti.

Tom

winnerica
02.04.2007., 14:37
Evo, odlazi hladno vrijeme, a sjetili smo se doma da bu ljeto i one odurne vrućine za čas stiglo, a s tim i više cijene klima uređaja, te čekanja na majstore da ju ugrade itd.
E sad, treba mi klima za prostoriju od 22 m2, hlađenje samo (bez grijanja) i netreba bit neka posebna marka, gdje krenuti, ima li tog već u prodaji (nije sezona) i koliko bu me to muzike koštalo?

puger
03.04.2007., 00:47
snage cca 2,5kw (manjih i tako nema bas) pogledaj u metrou npr. oni znaju imati ok akcije

Zum-zum
03.04.2007., 08:30
Mi smo promijenili klimu. Prije smo imali "običnu" snage 3,5 kW, Samsungovu. Sad smo stavili Panasonic, iste znage, ali s nekim INVERTEROM i stvarno, ušteda energije za 20-ak % ;)

Znaći, traži tu INVERTER tehnologiju

angelin1
03.04.2007., 09:59
Inverteri su dosta skuplji, koliko znam. Ja sam nedavno stavljala klimu, samo jačine oko 5,5. Uzela sam Mideu. zet mi radi sa klimama i tvrdi da je to best buy klima. Najviše daje za najmanje love. Grije mi prostoriju od 45 kvadrata.

Zum-zum
03.04.2007., 15:17
Inverteri su dosta skuplji, koliko znam. Ja sam nedavno stavljala klimu, samo jačine oko 5,5. Uzela sam Mideu. zet mi radi sa klimama i tvrdi da je to best buy klima. Najviše daje za najmanje love. Grije mi prostoriju od 45 kvadrata.

Da skuplje su, al stvarno su bolje. Nekako ujednačeno griju, nema velikih oscilacija u temperaturi.

Meni je super, a ko voli nek izvoli ;)

puger
03.04.2007., 17:38
http://www.forum.hr/showthread.php?t=57686
procitaj ovdje sve jez gro puta prožvakano

bozur
03.04.2007., 19:02
Tema zanimljiva, a ja laik. I to najgore vrste. :) Pa molim pomoć....
Trebam klimu za hlađenje/grijanje jedne prostorije 36 m kv. i jedne od 13 m kv. Visina prostorija je 255 cm.Pa sada lijepo molim da mi netko veli jel to može jedna klima, ili trebam dvije? Ili neku kombinaciju? Unaprijed zahvalan...

Way_86
03.04.2007., 22:18
Tema zanimljiva, a ja laik. I to najgore vrste. :) Pa molim pomoć....
Trebam klimu za hlađenje/grijanje jedne prostorije 36 m kv. i jedne od 13 m kv. Visina prostorija je 255 cm.Pa sada lijepo molim da mi netko veli jel to može jedna klima, ili trebam dvije? Ili neku kombinaciju? Unaprijed zahvalan...

Za hladjenje ti je oko 45 m2 granica za 3,5 Kw jedinice, s tim da ce hladiti bez beda, a vjerovatno i grijati. Ali ipak bi ti za tih 50m2 preporucio 5,5 Kw. I onda nemas brige :top: Panasonic, Gree ili Midea. LG i Samsung izbjegavati. :flop:

bozur
04.04.2007., 21:02
Za hladjenje ti je oko 45 m2 granica za 3,5 Kw jedinice, s tim da ce hladiti bez beda, a vjerovatno i grijati. Ali ipak bi ti za tih 50m2 preporucio 5,5 Kw. I onda nemas brige :top: Panasonic, Gree ili Midea. LG i Samsung izbjegavati. :flop:

LG i Samsung izbjegavati? Imao sam dojam do sada da su to kvalitetne firme....:confused:

puger
05.04.2007., 21:53
bas me zanima zasto panasonica izbjegavati
za 50 kvadrata bi ja ipak uzeo 5kw

mfcc
06.04.2007., 15:44
bas me zanima zasto panasonica izbjegavati

Slažem se! :)

bozur
07.04.2007., 11:43
Jednu od 5 kW? Ili 2 manje? Ili onu sa dvije unutranje jedinice?
:confused:

puger
08.04.2007., 16:53
ako su 2 prostorije onda uzmi 2 slabije ili ako mozes st6aviti tako da ti puse prema vratima od manje prostorije onda moze i jedna veca ako ides na dvije manje bolje ti je uzeti 2 potpuno odvojene cisto cjene radi

bozur
14.04.2007., 09:23
A koja je marka onako, neki "best buy"?

Killer Death
15.04.2007., 13:05
Kakva je klima Osaka? Jel se kvari, jel bučna i to? Ako neko zna, molio bih da mi kaze par rijeci. Hvala.

mfcc
16.04.2007., 14:17
A koja je marka onako, neki "best buy"?

Najbolji omjer cijene i kvalitete (uloženo-dobiveno) kažu da je LG. Spada u srednju klasu klima uređaja i za sada su se pokazali dobrom kvalitetom.Iza njega bi išao Samsung, kojeg isto ubrajaju u srednju klasu. Od one niže klase dobar je Haier (iz iskustva pokazao se isto kao dobar izbor). On je nešto jeftiniji od LG i Samsunga, a njegov distributer u ZG je ujedno i zastupnik Toshibe za HR. Uglavnom imaju dobru servisnu i prodajnu podršku. Pa za onog koji nema dosta novaca (ili ne želi na taj "sport" potrošiti puno novaca) ugodno preporučujem.

mfcc
16.04.2007., 15:02
Kakva je klima Osaka? Jel se kvari, jel bučna i to? Ako neko zna, molio bih da mi kaze par rijeci. Hvala.

Sve mi to miriše na no name firmu pod nekim (japanskim) zvučnim nazivom. Treba samo pogledati na internet i uočiti da nemaju svoju web stranicu, a do onda dosta govori o toj "čuvenij" marki klima.

zed_other
16.04.2007., 15:37
iz vlastitog iskustva, panasonic preporučujem, s LG nisam sasvim najsretniji

Killer Death
16.04.2007., 19:22
Sve mi to miriše na no name firmu pod nekim (japanskim) zvučnim nazivom. Treba samo pogledati na internet i uočiti da nemaju svoju web stranicu, a do onda dosta govori o toj "čuvenij" marki klima.

Ok, thanks. Bit ce onda ipak Haier. Cujem da njega ljudi hvale kao solidnu klimu od ovih nize klase.

Hor
16.04.2007., 21:49
Kakva je LG klima ESH-126LLAO? Sad je na akciji 2.699 kn?
Moze usporedba sa Samsungovom AQ12FA (2.199kn akcija)?
Hvala!

Killer Death
16.04.2007., 23:59
Reko bi da je stariji model pa da je zato jeftinija. Ima ih i u Ve-milu.

gazdamatas
17.04.2007., 15:26
Tko ima Mideu i jeli zadovoljan, jeli bučna?

zed_alive
17.04.2007., 15:34
LG-u pucketa plastika. onom koji sam ja dobio (a nije najjeftiniji model nikako) jako buči vanjska jedinica kod grijanja. a što se tiče ujednačenosti grijanja je loš. općenito održavanje razine temperature mu je loše.

mfcc
17.04.2007., 16:31
Kakva je LG klima ESH-126LLAO? Sad je na akciji 2.699 kn?
Moze usporedba sa Samsungovom AQ12FA (2.199kn akcija)?
Hvala!

Ta LG klima spada u njihove clasic modele i ovaj model je iz 2006 godine. Moguče da je zato i na akciji. Isto mi se čini za Samsunga. Stari model, pa je zato i na akciji.

funnygirl33
17.04.2007., 20:01
Ništa ne fali tom "starom" LG modelu, bar prema mojoj slobodnoj ocjeni :):):)

Jeste li vi što čuli za firmu Frigo sruk? Nekaj sam čula za njih da rade loše montaze....a bas sam kod njih mislila kupit klimu.

Kako ide garancija? Jel ne bi trebala biti posebno za APARAT, a posebno za MONTAZU?

mfcc
17.04.2007., 20:15
Ništa ne fali tom "starom" LG modelu, bar prema mojoj slobodnoj ocjeni :):):)

Jeste li vi što čuli za firmu Frigo sruk? Nekaj sam čula za njih da rade loše montaze....a bas sam kod njih mislila kupit klimu.

Kako ide garancija? Jel ne bi trebala biti posebno za APARAT, a posebno za MONTAZU?

Imaš moj odgovor na tvoje pitanje na predhodnoj temi o klimama.

funnygirl33
17.04.2007., 21:13
bok
vidim ja da se ti kuzis u te klime, sigurno ih montiras :)
imas koga normalnog za preporucit. planirala sam bila uzet u frigo sruku tu neku LG i sve s montazom kosta 4.000 kuna. frajer me maloprije snervirao pričom da nema garancije na rad, samo na aparat, i da sve piše na garancijskom listu uredjaja. sad mi je to propalo a vec sam se poveselila da cu imat klimu za vikend. kaj sad? jel ti imas neku ideju :) do 4.000 kn po mogucnosti na rate :)

mfcc
18.04.2007., 15:18
bok
vidim ja da se ti kuzis u te klime, sigurno ih montiras :)
imas koga normalnog za preporucit. planirala sam bila uzet u frigo sruku tu neku LG i sve s montazom kosta 4.000 kuna. frajer me maloprije snervirao pričom da nema garancije na rad, samo na aparat, i da sve piše na garancijskom listu uredjaja. sad mi je to propalo a vec sam se poveselila da cu imat klimu za vikend. kaj sad? jel ti imas neku ideju :) do 4.000 kn po mogucnosti na rate :)

Pitaj purgera ili mu pošalji pm, on monitara klime, ja ih samo servisiram u to samo ako je vlasica plavuša. ;)

puger
18.04.2007., 21:03
normalno da na garancijskom listu pise da nedaju garanciju na montažu kad garancijski list pise tvornica a uvoznik samo prevodi(bar ja mislim) pa bilo bi glupo da tvornica garantira kako je neko provuko cjevi
za montažu odgovara montažer

funnygirl33
18.04.2007., 21:10
Pa naravno! A vi kazete da su zene glupe :):)

puger
18.04.2007., 21:20
ja to ne govorim barem ne dok ih ne upoznam:E :E :E :E

Hannah
19.04.2007., 15:10
ja bi rado one lg art cool (mislim da se tako zovu). puno su mi ljepse od vulgaris klima, al im je cijena cca 9000 kn...:cool:

funnygirl33
19.04.2007., 20:57
Imas u ecosu art cool bukva, kocka, ispod 7.000

kriza
19.04.2007., 21:04
Moja preporuka, panasonic inverter, tiho radi malo trosi sto ja jako bitno. Druge stvari poput filtera, usmjeravanja zraka, ionizatora itd. nisu toliko bitne, iako moja ima sve, jako malo koristim. Pravilo je kupnja kod ovlastenih prodavaca koji vrse i ugradnju, te ujedno se dobije i garancija koja varira od 1 do 6 god.a cuo sam da se moze prijavit u poreznu karticu pa se dobije i povrat.

ssm
22.04.2007., 20:41
mala prostorija pa mi treba i malo snage. Najbolje bi bilo 1 kW. Preporuke ? Gdje nabaviti u ZG ?

puger
23.04.2007., 00:43
mislim da tako malu neces naci

Lee Champa
23.04.2007., 11:45
Snaga se gleda "hoće li moći ohladiti"!:top:
Svaka će moći taj minimum minimuma! Ispod 2kW imaš samo frižidere:D

majstortomo
23.04.2007., 14:57
mala prostorija pa mi treba i malo snage. Najbolje bi bilo 1 kW. Preporuke ? Gdje nabaviti u ZG ?

ja mislim da imaš sam prenosne od 2 kW al to ti je bacanje novca u vjetar kupi jednu od 2,5kW pa ak će ti bit hladno ti ju smanjiš

bozur
23.04.2007., 17:05
Moja preporuka, panasonic inverter, tiho radi malo trosi sto ja jako bitno. Druge stvari poput filtera, usmjeravanja zraka, ionizatora itd. nisu toliko bitne, iako moja ima sve, jako malo koristim. Pravilo je kupnja kod ovlastenih prodavaca koji vrse i ugradnju, te ujedno se dobije i garancija koja varira od 1 do 6 god.a cuo sam da se moze prijavit u poreznu karticu pa se dobije i povrat.

Kod koga dakle kupiti? Tko je ovlašten u Zagrebu? Kolko si platio ako nije tajna?

bozur
23.04.2007., 17:19
jel mi netko može reći koja je klima bolji izbor, i zbog čega?
Panasonic klima uređaj CS/CU-PE9DKE 2,50 / 3,30 kW - 3440 kunkasa
ili
Haier klima uređaj HSU-12HD03/R2 3,50 / 3,65 kW - 2740 kunkasa.

Mislim razlika je 700 kn,jel to ima veze sa kvalitetom?

mfcc
23.04.2007., 17:31
jel mi netko može reći koja je klima bolji izbor, i zbog čega?
Panasonic klima uređaj CS/CU-PE9DKE 2,50 / 3,30 kW - 3440 kunkasa
ili
Haier klima uređaj HSU-12HD03/R2 3,50 / 3,65 kW - 2740 kunkasa.

Mislim razlika je 700 kn,jel to ima veze sa kvalitetom?

Panasonic ti je inverter dok ovaj haier je ibična on/off klima. Ako si čitao postove prije onda sigurno znaš glavnu razliku između invertera i on/off klima, isto tako i njihove prednosti i mane.
Kada se govori o kvaliteti panasonic spada u sam vrh, dok to haier nije, no to se odnosi na panasonic-e koji su rađeni u japanu. Međutim postoje i panasonic-i koji su rađeni po licenci (malezija, kina, rusija...) i oni sigurno ne zadržavaju razinu kvalitete kao oni made in japan. Trebao bi prvo provjeriti koji je panasonic taj "tvoj".

bozur
23.04.2007., 22:09
Panasonic ti je inverter dok ovaj haier je ibična on/off klima. Ako si čitao postove prije onda sigurno znaš glavnu razliku između invertera i on/off klima, isto tako i njihove prednosti i mane.
Kada se govori o kvaliteti panasonic spada u sam vrh, dok to haier nije, no to se odnosi na panasonic-e koji su rađeni u japanu. Međutim postoje i panasonic-i koji su rađeni po licenci (malezija, kina, rusija...) i oni sigurno ne zadržavaju razinu kvalitete kao oni made in japan. Trebao bi prvo provjeriti koji je panasonic taj "tvoj".

"Moj"...to sam vidio reklamu na jednoj stranici a neznam točno više kojoj. A nije mi jasno baš još jedno....Panasonic je za 88 kubičnih metara prostora (po deklaraciji), a Haier je za manje od 40 kvadratnih!!! metara (isto po deklaraciji). Pa ako uzmem da je visina 2,50 onda ispadne da je za manje od 100 kubika? Znači slično...barem laiku poput mene. A opet gledajući snagu (deklariranu), razlika je evidentna......
Još ako uzmem u obzir da je montaža jednako skupa za obje klime ispadne me razlika cca 12 posto u cijeni....
Znači Panasonic...valjda....makar i iz St.Petersburga. :)

ssm
24.04.2007., 10:38
Snaga se gleda "hoće li moći ohladiti"!:top:
Svaka će moći taj minimum minimuma! Ispod 2kW imaš samo frižidere:D

Znam da će svaka to moći ali htio bih izbjeći velika "skakanja" temperature , a inverter mi je malo preskup samo radi toga.

mfcc
24.04.2007., 14:19
"Moj"...to sam vidio reklamu na jednoj stranici a neznam točno više kojoj. A nije mi jasno baš još jedno....Panasonic je za 88 kubičnih metara prostora (po deklaraciji), a Haier je za manje od 40 kvadratnih!!! metara (isto po deklaraciji). Pa ako uzmem da je visina 2,50 onda ispadne da je za manje od 100 kubika? Znači slično...barem laiku poput mene. A opet gledajući snagu (deklariranu), razlika je evidentna......
Još ako uzmem u obzir da je montaža jednako skupa za obje klime ispadne me razlika cca 12 posto u cijeni....
Znači Panasonic...valjda....makar i iz St.Petersburga. :)

Kaže se da odprilike koliko kilovata (razhladne snage) ima klima toliko kvadrata x 10 može klimatizirati prostoriju. Taj podatak važi samo za prostorije koje nemaju velikih gubitaka (prozori, ljudi, tv, kompjuteri, južna strana prostorije tj. sve što isijava toplinsku energiju). Iz moga iskustva ja sam hladio u svome starome stanu prostoriju od nekih 38m2 sa klimom od 2.7kW. I radlo je svo ok, doduše na kraju prostorije se osjetila razlika od kojih 1.5°C u odnosu na dio prostorije gdje je klima bila montirana. Tako da ono što piše proizvođač na deklaraciji kolikog prostora dotična klima može klimatizirati uzmi samo kao orjentaciju, jer naveo sam o čemu sve ovisi klamatizacija nekog prostora.

mfcc
24.04.2007., 14:24
Najmanje klime (split sistemi) koje se mogu nabaviti u trgovinama imaju 2.2kW, doduše prije par godina panasonic je imao model od 1.9kW ali ga više ne proizvodi. Razlika od onog koju bi ti želio i one koja se može nabaviti (2.2kW) ti je samo u tome što će ti ova jača prije ohladiti prostoriju dok bi potrošnja el. energije bila ista.

Murron
25.04.2007., 12:48
Kod koga dakle kupiti? Tko je ovlašten u Zagrebu? Kolko si platio ako nije tajna?

i mene zanimaju odgovori na ta pitanja:kiss:

abusaef
25.04.2007., 16:19
Da i ja planiram neku jeftiniju ali ne neku koja ce zderati stuju, brzo crknuti i od koje cu oglusiti :) . Znaci neku do 2500kn plus montaza.

Sto mislite o ovoj:
http://www.propero.hr/product_info.php?products_id=21660
Haier klima uređaj HSU-09HD03/R2 [HSU-09HD03/R2] 2.588,00Kn

Kazu da je Energetska klasa:hlađenja: A i grijanja: A sto me jako privlaci. Buka je unutra 39 dB sto mislim da je u nekim normalnim granicama.

Uglavnom to je to sto hocu samo me zanima trajnost Haier klima. ;)

mfcc
25.04.2007., 17:57
[QUOTE=abusaef;8249364]Da i ja planiram neku jeftiniju ali ne neku koja ce zderati stuju, brzo crknuti i od koje cu oglusiti :) . Znaci neku do 2500kn plus montaza.

Sto mislite o ovoj:
http://www.propero.hr/product_info.php?products_id=21660
Haier klima uređaj HSU-09HD03/R2 [HSU-09HD03/R2] 2.588,00Kn

Kazu da je Energetska klasa:hlađenja: A i grijanja: A sto me jako privlaci. Buka je unutra 39 dB sto mislim da je u nekim normalnim granicama.

Uglavnom to je to sto hocu samo me zanima trajnost Haier klima. ;)[/QUOTE

Solidan izbor za taj novac. Za sada se pokazale kao najbolji izbor u doljnjoj klasi, razloge sam več naveo prije u mojim postovima.

Murron
26.04.2007., 12:54
dakle, marka klime: panasonic:) a firma koja bi to ugradila?:confused: čini se da nema konkretnih preporuka:(

tweety bird
26.04.2007., 13:05
Surfajući po netu naišla sam na http://www.konradsat.com/. Iz stranice se vidi da se bave protuprovalnim vratima, satelitskim antenama i KLIMA uređajima. Prodaju jedino Mitsubishi klime, 3.5 kw, cijena s montažom je 3499kn.
Problem je to što kad u google upišem taj model koji imaju, ne dobijem nikakve rezultate vezane uz klima uređaje.:confused:
Ali ipak mi se čini cijena jako dobra...ali...
Molim komentar

mfcc
26.04.2007., 13:52
Surfajući po netu naišla sam na http://www.konradsat.com/. Iz stranice se vidi da se bave protuprovalnim vratima, satelitskim antenama i KLIMA uređajima. Prodaju jedino Mitsubishi klime, 3.5 kw, cijena s montažom je 3499kn.
Problem je to što kad u google upišem taj model koji imaju, ne dobijem nikakve rezultate vezane uz klima uređaje.:confused:
Ali ipak mi se čini cijena jako dobra...ali...
Molim komentar

Mitshubishi klime su sam vrh ili ti top klasa. Jako kvalitatne i pouzdane (dijelovi skupi). A to što toga modela nema na netu ili su krivo napisali naziv ili su mitshubishi klimu zamjenili sa no name klimom imena Lamda, Ravanson....
Upiši u ggole MSW-12 i biti će ti sve jasno. Ako zbilja imaju mitsubihi klime u tome slučaju su pogriješili sa nazivom modela.

Murron
26.04.2007., 15:17
MSZ-HA25VA-inverter , 2,7 kW, 5100,00 kn

ja našla ovu cijenu za mitsubishi koji ne bi smio biti nikakav fejk jer je od generalnog zastupnika, bla, bla...

preskupo? ok? isplativo?

angelin1
26.04.2007., 15:44
ako nekome treba KVALITETNA ugradnja klime u Splitu i okolici neka mi se javi na PM. Meni su momci ugradili dvije klime BESPRIJEKORNO! Jednu je samo trebalo nadopuniti malo plinom, ali to je bilo zbog velike metraže između unutarnje i vanske jedinice. Obje rade savršeno.

caterina
26.04.2007., 16:02
nemam pojma koliko smo platili klimu jer je prošlo više od 5god. ali bi je svakako preporučila, u 5god. nismo imali nikakvih problema, super radi, a nismo je čak nikad ni servisirali, marka je Ciat.

abusaef
28.04.2007., 01:16
Iskustva sa Galanz klimom? Jako su jeftine no citam da su ljudi zadovoljni. Najvise mi izbacuje srpske stranice ali nasao sam i kod nas da se prodaju no nikakvih informacija osim Kw.

U jednom forumu su mi je preporucili jer one kao imaju Samsung dijelove ??? Istina?

mfcc
28.04.2007., 07:28
Iskustva sa Galanz klimom? Jako su jeftine no citam da su ljudi zadovoljni. Najvise mi izbacuje srpske stranice ali nasao sam i kod nas da se prodaju no nikakvih informacija osim Kw.

U jednom forumu su mi je preporucili jer one kao imaju Samsung dijelove ??? Istina?

Ako imaš namjeru kupiti klimu najniže klase onda uzmi Haier jer ovdje u HR imaju dobru servisnu podršku, a ostale no name klime zaboravi, jer u slučaju kakvog kvara mogao bi plakati.:zubo:

gea001
14.05.2007., 20:44
Koju mi klimu preporucate kupiti, a da nije skuplja od 3000 kn. Je li dobra Simply klima? Hvala unaprijed

mfcc
14.05.2007., 20:51
Koju mi klimu preporucate kupiti, a da nije skuplja od 3000 kn. Je li dobra Simply klima? Hvala unaprijed

Nikad čuo. Malo googlaj pa češ vidjeti da dotična marka nema niti svoju web stranicu, a to govori da je to neka klima sklapana u Kini u nekoj garaži.
Kratko i jasno! :flop:

TRD
31.05.2007., 13:33
Molim pomozite mi u odluci. Naime kupujem klimu za novi stan i dvoumim se između Haiera ili Panasonica. Radi se o panasonicu CS-E 12 DKEW 3,45/4,80 kw.
(hlađenje/grijanje), inverter, ionizator, sve vrste filtera i tako to ili Haier HSU-18HV03 sa isto tim svim komponemtama.

Što bi bilo dugoročno bolje s obzirom na kvalitetu. Znam da je Panasonic "zvučniji" ali daju godinu dana MANJE garancije i radi se u Kini.
Što izabrati?

mfcc
31.05.2007., 15:00
Molim pomozite mi u odluci. Naime kupujem klimu za novi stan i dvoumim se između Haiera ili Panasonica. Radi se o panasonicu CS-E 12 DKEW 3,45/4,80 kw.
(hlađenje/grijanje), inverter, ionizator, sve vrste filtera i tako to ili Haier HSU-18HV03 sa isto tim svim komponemtama.

Što bi bilo dugoročno bolje s obzirom na kvalitetu. Znam da je Panasonic "zvučniji" ali daju godinu dana MANJE garancije i radi se u Kini.
Što izabrati?

Ako se taj model panasonica radi u kini, inda su obadvoje made by china. Bez obzira na mjesto proizvodnje panasonic je ipak u tvome slucaju bolji izbor. Jer to sigurno rade po panasonicovoj licenci i valjda ipak imaju bolju kontrolu izlaznog proizvoda. Samo zapamti, ako ti se pokvari inverter kartica ili sklop koji ionizira zrak zaboljet ce te glava. :)
Konkretno inverterski sklop ti za takve klime košta oko 4500-5000kn.
Najbolje pročitaj postove o klimama pa se onda odluči što ti treba.

fangs
31.05.2007., 15:54
Panasonica imam već 6-7 godina i radi bez ikakvih problema (naravno promjena i čišćenje filtera) :kucaudrvo:, Haiera imam oko 2 godine i isto nema nikakvih problema, ali nekako mi se Panasonic čini kvalitetnije izrade, ako niš plastika mi izgleda kvalitetnije...

keko_hr
31.05.2007., 16:40
mislim da ti je to tu negdje...
ko da pitas mercedes il bmw..
ista klasa, drugi proizvodjac

puger
31.05.2007., 19:47
ja bi glaso za panasonica

Edgar
31.05.2007., 22:00
ja imam haier s inverterom, radi ko vurica, već 2 godine, bez ikakvog održavnja osim čišćenja filtera i izmjene istog

i nekak mi se čini da niš struje ne troši, tj. slabo troši, ali to je valjda odlika svih invertera

keko_hr
01.06.2007., 02:38
i rest my case :)

sto god izabrao, neces pogrijesiti

TRD
01.06.2007., 07:22
ja imam haier s inverterom, radi ko vurica, već 2 godine, bez ikakvog održavnja osim čišćenja filtera i izmjene istog

i nekak mi se čini da niš struje ne troši, tj. slabo troši, ali to je valjda odlika svih invertera

Zovem predstavnika za Haiera i ptam informacije o toj klimi prije navedenoj i pitam o ugradnji i tako to i kaže tip" ma dvije tri godine nećete imati nikakvih problema s njom a poslije" i sad ja pitam pa kao mislite? Tip je vidio da je rekao previše pa je počeo nešto muljat.
A jebiga kad prestavnik Haiera tako priča onda ne znaš što mislit o tom marki klima. makar malo surfajući zaključih da od svih tih "jeftinijih" Haier je najkvalitetniji. :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused: :confused:

keko_hr
01.06.2007., 11:04
frajer koji je zivio u stanu prije mene je imao 4 godina (pouzdano znam) ovu moju haier.. nije ju odrzavao i cistio. ja sam doso prije godinu dana u stan, servisiro je (plin, ciscenje) i radi dan danas kao urica, dakle, 5 godina

no to je ta klima..
kakve su danas, ne znam i ne mogu tvrditi

ko zna kakav ti se seljo javio..
mozda je cistacica digla telefonsku slusalicu :D

mr.inactive
22.06.2007., 13:18
Vrucine su tu, ohladiti situaciju u kuci treba..sto uciniti. Naime, situacija je slijedeca. Radi se o sobi na katu, u kojoj je po ljeti jaaakoo vruce, sto u tom slucaju uciniti da se ona dovoljno ohladi prije spavanja, ili se mozda nekada ohladi i tijekom dana ukoliko se ista koristi. Soba je dimenzija 5m x 3,35m x 2,50m, u sobi se nalazi otvor za dimnjak. Znaci klima uredjaj bi se koristio max recimo 1h dnevno, eventualno vise, znaci prvenstveno za rashladjivanje prostorije prije spavanja. Razmisljam o mobilnoj klimi, ali vidim na forumu mnogo kritika tako da neznam ni sam. Inace soba nije na suncanoj strani, osim u jutarnjim satima..

Molim pomoc..

colour
22.06.2007., 13:27
... jaaakoo vruce, sto u tom slucaju uciniti da se ona dovoljno ohladi prije spavanja,...
...klima uredjaj bi se koristio max recimo 1h dnevno, eventualno vise, znaci prvenstveno za rashladjivanje prostorije prije spavanja...
onako odokativno, ako ti se prostorija fino ugrije, pa i zidovi, neće ti bit dovoljno koristit je samo 1 sat dnevno prije spavanja, a da ti ostane ugodna temperatura... :)

homosapiens
22.06.2007., 17:52
evo supruga i ja kupili prije dva dana mobilnu klimu 2,2kW vivax 1500kn punici jer zivi u potkrovlju gdje je kao u sauni.
hladi boravak sa kuhinjom cca 25 kvadrata bez problema.
spojio sam joj odzracnik na rupu od dimnjaka koji nije u funkciji.
jucer kad je vani bilo 37C kod nje u boravku ugodnih i svejzih 28C

Jedino sto mi se na svidja kod mobilne je sto je malo glasnija, ali se da naviknuti

moja-kucica
22.06.2007., 18:54
Vrucine su tu, ohladiti situaciju u kuci treba..sto uciniti. Naime, situacija je slijedeca. Radi se o sobi na katu, u kojoj je po ljeti jaaakoo vruce, sto u tom slucaju uciniti da se ona dovoljno ohladi prije spavanja, ili se mozda nekada ohladi i tijekom dana ukoliko se ista koristi. Soba je dimenzija 5m x 3,35m x 2,50m, u sobi se nalazi otvor za dimnjak. Znaci klima uredjaj bi se koristio max recimo 1h dnevno, eventualno vise, znaci prvenstveno za rashladjivanje prostorije prije spavanja. Razmisljam o mobilnoj klimi, ali vidim na forumu mnogo kritika tako da neznam ni sam. Inace soba nije na suncanoj strani, osim u jutarnjim satima..

Molim pomoc..

bilo koju klimu srednje klase (ako je samo za hladjenje) npr. samsung, lg, haier ili sl. japanci su preskupi ako je samo za hladjenje.
cinjenica je da ti nece biti dovoljno samo 1h hladjenja. kad se zidovi ugriju nakon sta ugasis klimu brzo ti se temp. vrati na staro. zato gledaj da je sto tisa tako da mozes pored nje spavati.
ako je klima malo skuplja to ne trosi puno. za cijelu noc za tu prostoriju moze potrositi par kuna, ako i tolko.
meni trenutno 2 velike hlade cijelu kucu od 150m2 i mogu ti reci da je pravi spas u ovim vrucinama. nafuram ih na 22.

inace, budi svjestan da hladan zrak bas nece iza coska, tako da ako je u toj prostoriji racunaj da ces manje vise ohladiti samo nju, dok u hodniku moze biti dosta toplije, cak i ako je klima direktno okrenut prema vratima sobe.

Bugy
22.06.2007., 20:52
uzmi si haier ili midea od jetnijih, ali gledaj da ima što više filtera jer je i zrak koji izlazi iz nje bolji

ako možeš izdvoji 2000-2500kn za klimu s poštenim filterima i ionizatorom

mr.inactive
23.06.2007., 00:14
ma dvoumim se izmedju mobilne i zidne, iako znam da je zidna, super rjesenje, ali tu je i cjena ugradnje, itd. Dali bi bilo kvalitetno rjesenje kupiti zidnu klimu nekog lijevog proizvodjaca, znaci sluzila bi samo za hladjenje?

fangs
23.06.2007., 00:40
Haier nije tolko skup, a dosta je kvalitetan...

homosapiens
23.06.2007., 13:05
ma dvoumim se izmedju mobilne i zidne, iako znam da je zidna, super rjesenje, ali tu je i cjena ugradnje, itd. Dali bi bilo kvalitetno rjesenje kupiti zidnu klimu nekog lijevog proizvodjaca, znaci sluzila bi samo za hladjenje?
lijevi ili desni proizvodjac isto ce ti hladit vise manje:top:

kisikana
23.06.2007., 13:35
evo supruga i ja kupili prije dva dana mobilnu klimu 2,2kW vivax 1500kn punici jer zivi u potkrovlju gdje je kao u sauni.
hladi boravak sa kuhinjom cca 25 kvadrata bez problema.
spojio sam joj odzracnik na rupu od dimnjaka koji nije u funkciji.
jucer kad je vani bilo 37C kod nje u boravku ugodnih i svejzih 28C

Jedino sto mi se na svidja kod mobilne je sto je malo glasnija, ali se da naviknuti

Svježih 28? :eek: Pa toliko je kod mene u stanu bez klime i svejedno razmišljamo o kupovini iste...

puger
23.06.2007., 15:44
Svježih 28? :eek: Pa toliko je kod mene u stanu bez klime i svejedno razmišljamo o kupovini iste...

kod mene je sad klima nastimana na 27 i cisto mi je ugodno

fjodor
23.06.2007., 16:19
Jedno pitanje
Kaj kažete na klime haier?
http://www.akcije.hr/index.php?id=7960&akcija=Haier+klima+ure%F0aj+HSU-12HD03%2FR2
ova mi je zapela za oko , ima ionizator ...
i brijem da je bolja od ostalih za te novce:::) (2600 kn)
ZAR NE???

fjodor
23.06.2007., 16:30
Jedno pitanje
http://www.akcije.hr/index.php?id=7960&akcija=Haier+klima+ure%F0aj+HSU-12HD03%2FR2
i brijem da je bolja od ostalih za te novce:::)
ZAR NE???

homosapiens
23.06.2007., 21:21
pa ti neznas kako se koristi klima uredjaj:eek:
ne bi trebalo biti vise od 6C razlike izmedju vanjske temperature i unutarnje temp. prostorije koja se hladi jer nje zdravo zbog temp. soka osim ako ces se zatvorit cijeli dan u stan i ne izlazit van onda mozes nastimati i na 17C

Inace kad je vani preko 30C ja je drzim nastimanu na 26-27C

puger
23.06.2007., 21:25
na koliko mjesta ces to pitati

colour
23.06.2007., 21:51
za sad na 5, ali napreduje :)

Bugy
23.06.2007., 22:13
Jedno pitanje
ZAR NE???

dobra klima, imam sličnu i dobro hladi

kerbi
23.06.2007., 22:23
Dobar stroj.

mprimoz
24.06.2007., 03:35
Ja imam sličnu..
Naliješ benzin i ide :D

Klima ko klima, dobro radi i servisiraš je (plin/filter) jednom u dvije godine

freudrick
24.06.2007., 13:56
Jedno pitanje
ZAR NE???

Slabo se prodaju, a? :) Nije ni čudo kad su smeće...

kerbi
24.06.2007., 18:06
Slabo se prodaju, a? :) Nije ni čudo kad su smeće...

PO čemu?

in@
24.06.2007., 23:53
Jedno pitanje svima! Jel vama u ove ljetne dane smeta vručina ili sparina?
Odgovor na vaša nagađanja na koju bi temperaturu treala klima biti naštimana leži baš u tome. Ono što čovjek teško podnosi je sparina. Bilo koja temperatura (a da je manja od vanjske) je ugodna čovjeku ako u zraku nema pretjerano vlage. Kako klima uređaji prilikom svoga rada iz prostorije odstranjuju vlagu i temperatura od 30 i nešto je ugodna jer zrak nije "težak". Prema tome svatko postavlja zadanu temperaturu na ono što njemu odgovara. Naravno maksimalna razlika unutra-van nebi smjela prelaziti 6-8 stupnjeva iz zdravstvenih razloga.

puger
25.06.2007., 00:46
haier je daleko od smeca

freudrick
25.06.2007., 01:11
Gle, ako se svi dileri počnu ovako ponašat, onda na forumu neće bit ničeg osim spam reklama. Dakle, Haier je smeće neviđeno, a distributer je lopov...

Bugy
25.06.2007., 08:29
Gle, ako se svi dileri počnu ovako ponašat, onda na forumu neće bit ničeg osim spam reklama. Dakle, Haier je smeće neviđeno, a distributer je lopov...

odakle ti to?

jesi li ti balkanac, tj. sve je drek osim Samsunga i LG-a?

leo4
25.06.2007., 09:30
Jedno pitanje
i brijem da je bolja od ostalih za te novce:::)
ZAR NE???
Tri HAIER-a već treću sezonu vrte bez problema. I moje imaju ionizator, mada od ionizacije tim ionizatorom imam samo prva dva slova "IO". Najme za pravu ionizaciju potreban je "pravi" ionizator mada i ova ugrađena "igračka" ponešto pridonosi kvaliteti zraka. Kupi, nećeš fulat! ;)

leo4
25.06.2007., 09:33
Ajde malo svoje tvrdnje potkrijepi! Podijeli svoje "znanje" ( ili saznanje) s ostalim forumašima! Ajmo konkretno!

Lee Champa
25.06.2007., 11:48
HAIER samo zbog rezervnih dijelova - ima ih u Hrvatskoj, za razliku od recimo SAMSUNG-a na ćije se ćeka i do 6 mjeseci!
Jedino prošlogodišnja serije je nešto zasrana. Skoro 100% imalo je kvar u garantnom roku. Nešto sa ploćicom za pogon kompresora!

freudrick
25.06.2007., 14:08
Ajde malo svoje tvrdnje potkrijepi! Podijeli svoje "znanje" ( ili saznanje) s ostalim forumašima! Ajmo konkretno!

E jebiga, sad si me s ovim uskličnicima prestrašio pa ne smijem zucnut...:(

leo4
25.06.2007., 18:50
E jebiga, sad si me s ovim uskličnicima prestrašio pa ne smijem zucnut...:(

Aha!!!! Prepao si se!!!! Neka, neka!!!! :zubo: :zubo: :zubo: :zubo:

Bugy
25.06.2007., 19:31
HAIER samo zbog rezervnih dijelova - ima ih u Hrvatskoj, za razliku od recimo SAMSUNG-a na ćije se ćeka i do 6 mjeseci!
Jedino prošlogodišnja serije je nešto zasrana. Skoro 100% imalo je kvar u garantnom roku. Nešto sa ploćicom za pogon kompresora!

moja je prošlogodišnja i radi najnormlanije svaki dan minimalno 5h

puger
25.06.2007., 19:47

to su inverteri pokrepavali a ne on-off klime

dizzy_boy
26.06.2007., 13:39
Navodno ima nekih CLASSE klima uređaja od 5kW za cca 2600kn na akciji. Moj brat je ima već godinu dana i još nije riknula. Tip koji mu je postavljao klimu je nakon postavljanja otrčao u dućan da pokupuje sve preostale primjerke.
Ima li tko od vas kakvo iskustvo sa tim klimama. I ne zanimaju me odgovori da je to sve smeće jer mi je cilj kupiti jeftikanera (selim se iduće godine), a opet da baš ne kupim zadnje sranje.

I on topic HAIER mi se čini OK, samo mi je cca 4500kn za klimu od 4,8kW ipak previše u trenutnoj situaciji.

kerbi
26.06.2007., 14:30
Čuj, kod mene Heier štrumfa jedno 20-ak sati dnevno (na timeru je). Uzeo sam 3.5 kw da bi hladio dvije prostorije od 16 kvadrata, no na kraju se ispostavilo da ak ostavim vrata otvorena da hladi bez beda i kuhinju i hodnik (sve skupa 60-ak kvadrata). TAk da je nebi mjenjao za 3 samsunga.

mfcc
26.06.2007., 15:49
Navodno ima nekih CLASSE klima uređaja od 5kW za cca 2600kn na akciji. Moj brat je ima već godinu dana i još nije riknula. Tip koji mu je postavljao klimu je nakon postavljanja otrčao u dućan da pokupuje sve preostale primjerke.
Ima li tko od vas kakvo iskustvo sa tim klimama. I ne zanimaju me odgovori da je to sve smeće jer mi je cilj kupiti jeftikanera (selim se iduće godine), a opet da baš ne kupim zadnje sranje.

I on topic HAIER mi se čini OK, samo mi je cca 4500kn za klimu od 4,8kW ipak previše u trenutnoj situaciji.

Tipičan primjer NO NAME klime. Kod takvih klima važi pravilo: dok radi radi, kad se desi neki veči kvar, baci se u smeče i kupi druga, jer popravak košta koliko i nova. Uglavno hlade ko i ostale samo što su nešto bučnije i napravljene od plastike i ostalih dijelova slabije kvalitete.
Ako nekome sve to ne smeta (jer klima vrši svoju osnovnu funkciju - HLADI) slobodno neka si je kupi.

mfcc
26.06.2007., 16:18

Zaboravi na prijenosnu, to je samo poluriješenje. Ako nemaš namjeru potrošiti puno novaca i nije ti važna marka (pročitaj u mojim prijašnjim postovima o klimama o prednostima takvih), kupi si neku no name klimu i za tu tvoju sobu biti će ti i više nego dosta 2.7kW. Sa takvom češ moći hladiti i još pokoju prostoriju ako otvoriš vrata dotične.

Bugy
26.06.2007., 21:32
Čuj, kod mene Heier štrumfa jedno 20-ak sati dnevno (na timeru je). Uzeo sam 3.5 kw da bi hladio dvije prostorije od 16 kvadrata, no na kraju se ispostavilo da ak ostavim vrata otvorena da hladi bez beda i kuhinju i hodnik (sve skupa 60-ak kvadrata). TAk da je nebi mjenjao za 3 samsunga.

bio sam "pod utjecajem"(LOL) nekoliko klima i mogu reći da ovaj moj haier stvarno moćno hladi

fjodor
27.06.2007., 00:25
HVALA SVIMA ONIMA KOJI ZNAJU ŠTO PRIČAJU A I ONIMA KOJI PRIČAJU SVE ŠTO ZNAJU...
MISLIM DA CU KUPITI
http://www.haier.com.hr/hrv/zidni_monosplit.php
OVU U TREĆEM STUPCU
THANX

kerbi
27.06.2007., 00:48
Imam takvu

Lucky
27.06.2007., 15:33
Ja mogu preporuciti Fujitsu.
Bratic se bavi dugo godina postavljanjem klima i kaze da su te najpouzdanije. 5 godina garancije, super tiha, minimalna potrosnja struje ( uvjerio se zadnje 2 godine po zimi kad sam grijao stan preko klime) ...

fjodor
27.06.2007., 18:34
Imam takvu

reci mi jel glasna?
jel dobra ?
jel loša?

kerbi
27.06.2007., 22:23
Pa opisao sam ti je gore. ZIho radi, al hladi brzo i efikasno. Najbolje mi radi na automatskim postavama. Ma milina. I ima ionizator.

fjodor
27.06.2007., 23:26
[QUOTE=kerbi;9091930]Pa opisao sam ti je gore. ZIho radi, al hladi brzo i efikasno. Najbolje mi radi na automatskim postavama. Ma milina. I ima ionizator

Zahvaljujem

clawil
28.06.2007., 08:29

mi smo ugradili nedavno vivax-ovu 3,5 kV, sad je na akciji za 1800 kn, ima grijanje i hlađenje a super je to što ima i DRY, tj.sušenje vlage u prostoriji i služi nam super, hladim cijeli stan u potkrovlju ( cca 50 m2), klima je u kuhinji pa se hladi dnevni boravak i ne puše direktno po nama kad se izležavamo na trosjedima i hladi hodnik iz kojeg se ide u tri spavaće sobe, otvorimo vrata navečer i super je temperatura za spavanje u svim dijelovima stana!!!!:top:

clawil
28.06.2007., 08:36
HVALA SVIMA ONIMA KOJI ZNAJU ŠTO PRIČAJU A I ONIMA KOJI PRIČAJU SVE ŠTO ZNAJU...
MISLIM DA CU KUPITI
http://www.haier.com.hr/hrv/zidni_monosplit.php
OVU U TREĆEM STUPCU
THANX

mi smo ugradili nedavno vivax-ovu 3,5 kV, sad je na akciji za 1800 kn, ima grijanje i hlađenje a super je to što ima i DRY, tj.sušenje vlage u prostoriji i služi nam super, hladim cijeli stan u potkrovlju ( cca 50 m2), klima je u kuhinji pa se hladi dnevni boravak i ne puše direktno po nama kad se izležavamo na trosjedima i hladi hodnik iz kojeg se ide u tri spavaće sobe, otvorimo vrata navečer i super je temperatura za spavanje u svim dijelovima stana!!!!:top:

kerbi
28.06.2007., 08:59
Dry funkciju imaju sve klime. I sve griju i hlade, samo su inverteri efikasniji u grijanju (rade i kad je vanjska temperatura -15C, a obične ne griju ako je vanjska temp ispod -5).

Bugy
03.07.2007., 16:48
Dry funkciju imaju sve klime. I sve griju i hlade, samo su inverteri efikasniji u grijanju (rade i kad je vanjska temperatura -15C, a obične ne griju ako je vanjska temp ispod -5).

nemoraju sve grijati

Ivan M.
09.07.2007., 22:57
ako hoćeš tihi rad, zaboravi sve to i uzmi Mitsubishi ili Toshiba..

non-sens
10.07.2007., 07:51
Ja imam prilicno dobro iskustvo s Panasonic klimom. Uzeo onu s inverterom i sasvim je solidno odvalila zimu kao jedini izvor topline u stanu.

Doduse prosla zima je bila nesto blaza :D

Kako se vama čini Panasonic? Moj dojam je da su solidne. Nisu Toshiba ali ni ne kostaju toliko...

Dudosnowman
10.07.2007., 20:58
Kad smo već kod klima imam i ja jedno pitanje.
Namjeravam kupiti klimu i imam na raspolaganju oko 3500 kuna.
Vaša preporuka klima uređaja za te novce?
Unaprijed hvala

kerbi
10.07.2007., 23:31
eto ova Heierica.

lonicera
19.07.2007., 12:46

meni su sinoć dečki donijeli i ugradili klimu Classe 3,5 kw, hlađenje/grijanje s dvije godine garancije, sveukupna cijena s montažom 3000 kn.

dizzy_boy
20.07.2007., 07:58
E, kad je već dignuta ponovno ova tema ...
Kaj je s ovim prijenosnim klimama? Valja li to išta? Imam malo specifičnu situaciju u kući i faktički bi trebao 2 normalne split klime da mi pokriju cijelu kuću, ali to trenutno nisam u mogućnosti napraviti pa mi se javila ideja da uzmemo tu prijenosnu koju bi premještali po potrebi - preko dana u dnevnim prostorima, a navečer prije spavanje u sobe. Ak sam aj to dobro shvatio, malo su bučnije pa je nebi mogli koristiti tokom noći, ali bi barem ohladila da se lakše zaspi...
Isplati li se to kupiti?

kerbi
20.07.2007., 08:51
Teško. Naime i njima treba "ispuh prema van.
A da razmisliš o multisplit sistemima (dvije ili više unutarnjih s jednom vanjskom jedinicom), dođe jeftinije nego dvije zasebne, a radi ko dvije zasebne.

lonicera
20.07.2007., 08:52
ja sam čula od onih koji su imali iskustva da je bolja najslabija i najjeftinija "klasična" klima od bilo koje prijenosne. navodno ne uspijevaju ohladiti prostor, buče, moraš stalno izlijevati vodu...a i nisu baš tako jeftine..

Marko_M
20.07.2007., 10:27
Ja imam vec cetri godine Hisense klimu 3.5kw hladi odlicno i bez greške sve te godine, kod nje mi se svidja to sto na upravljacu ima displej sa trenutnom temperaturom u prostoriji. Sad sam jos kupio i vaillantovu klimu 3.8kw, ona je nesto tisa i isto nema nekih problema za sad.

Blade
20.07.2007., 19:18
Ja mogu preporuciti Fujitsu.
Bratic se bavi dugo godina postavljanjem klima i kaze da su te najpouzdanije. 5 godina garancije, super tiha, minimalna potrosnja struje ( uvjerio se zadnje 2 godine po zimi kad sam grijao stan preko klime) ...

samo treba obratiti pozornost na državu proizvodnje! Naime, kad bi kupovao, kupio bi onu proizvedenu u Japanu (kvalitetnija), a ne iz Koreje ili Kine!:cool:

Slatky
20.07.2007., 21:06
zanima me prilikom montaže klime plin se mora punit ili je već unutra?

puger
21.07.2007., 00:05
Teško. Naime i njima treba "ispuh prema van.
A da razmisliš o multisplit sistemima (dvije ili više unutarnjih s jednom vanjskom jedinicom), dođe jeftinije nego dvije zasebne, a radi ko dvije zasebne.

mislim da su skuplji duali, triali ...... od obicnih splitova

puger
21.07.2007., 00:06
samo treba obratiti pozornost na državu proizvodnje! Naime, kad bi kupovao, kupio bi onu proizvedenu u Japanu (kvalitetnija), a ne iz Koreje ili Kine!:cool:

da je kvalitetnija je ali isto tako cjenama izlaze iz vecine okvira o kojima se raspravlja ovdje na forumu

puger
21.07.2007., 00:08
zanima me prilikom montaže klime plin se mora punit ili je već unutra?

plin je vec unutra

kerbi
21.07.2007., 13:32
mislim da su skuplji duali, triali ...... od obicnih splitova

Pa jesu skuoplji, ali dali je jedan dual skuplji od dva splita? To baš nebi imalo smisla, pa ko bi ih kupovao onda?

puger
21.07.2007., 15:50
Pa jesu skuoplji, ali dali je jedan dual skuplji od dva splita? To baš nebi imalo smisla, pa ko bi ih kupovao onda?

da duali su obicno skuplji od 2 splita

Tinkach
21.07.2007., 17:17
Ja imam vec cetri godine Hisense klimu 3.5kw hladi odlicno i bez greške sve te godine, kod nje mi se svidja to sto na upravljacu ima displej sa trenutnom temperaturom u prostoriji. Sad sam jos kupio i vaillantovu klimu 3.8kw, ona je nesto tisa i isto nema nekih problema za sad.

Di si ti kupio ovu vaillantovu i kolko si ju platio?Meni su je jučer montirali i platila sam je oko 4 500 kn.Uzela sam ju prek servisa.

Ivan M.
21.07.2007., 17:24
hvalio je moj frend (inače montažer klima i ima firmu) hisense, ima 2 god garanciju, on je uzimao od uvoznika..
poslije dve godine, uvoznik je nestao, nema dijelova i klime vadi van i baca u smeće..
dobro je da drži 2 godine..:flop:

Marko_M
22.07.2007., 09:52
Di si ti kupio ovu vaillantovu i kolko si ju platio?Meni su je jučer montirali i platila sam je oko 4 500 kn.Uzela sam ju prek servisa.

Oko 2800 kn klima + 1200 montaža.
Baš me zanima kako sa kreče cijena montaže klime, evo ja sam platio 1200kn, ali mi se čini da je to preskupo. Razmak između unutarnje i vanjske jedinice je oko metar i pol, nema tu puno materijala za porošit kod postavljanja da bi opravdalo cijenu montaže. Mislim da bi neka realna cijena montaže bila oko 600 kn, ali to je samo moje mišljenje.

Tinkach
22.07.2007., 10:46
Baš me zanima kako sa kreče cijena montaže klime, evo ja sam platio 1200kn, ali mi se čini da je to preskupo. Razmak između unutarnje i vanjske jedinice je oko metar i pol, nema tu puno materijala za porošit kod postavljanja da bi opravdalo cijenu montaže. Mislim da bi neka realna cijena montaže bila oko 600 kn, ali to je samo moje mišljenje.

Da,i meni je to malo skupo.Moja klima je bila oko 3200 i neki popust,dvjesto kuna.Montaža je skupa,al ok su dečki postavili.Pet metara mi je bila udaljenost,oni pokrivaju do tri metra.Al nema veze,meni odlično hladi i zadovoljna sam.:)

đura
22.07.2007., 10:56
kolika je najveća udljenost vanjske od unutarnje može biti a da se ne "izgubi" puno na hlađenju? meni bi trebalo oko 4-5 metara.
dali su te cijevi jako debele ili.. i jeli bolje postaviti ih po sobi ili vani?

Tinkach
22.07.2007., 11:08
kolika je najveća udljenost vanjske od unutarnje može biti a da se ne "izgubi" puno na hlađenju? meni bi trebalo oko 4-5 metara.

4-5 metara ti nije puno.Ljudi koji to montiraju obično pokrivaju do 3 metra.Svaki dodatni metar ti se plača 110 kn.Cijevi ti nisu debele.Nalaze se u plastičnim kanalicama 6x6 cm.

Blade
22.07.2007., 14:59

Debljina cijevi ne ovisi o udaljenosti unutarnje i vanjske jedinice, već o snazi sam klime!

Mislim da se može postavljati i na udaljenosti do 25 metara ( na cijevi ide izolacija)!

Problem je jedino u onome što kaže "tinkach", plin se vodi u bakrenim cijevima, koje su dosta skupe!

puger
22.07.2007., 22:43

najbolje bi bilo da dođu ljudi montiraju ti klimu i jos da te pocaste klopom

puger
22.07.2007., 22:48
Debljina cijevi ne ovisi o udaljenosti unutarnje i vanjske jedinice, već o snazi sam klime!

Mislim da se može postavljati i na udaljenosti do 25 metara ( na cijevi ide izolacija)!

Problem je jedino u onome što kaže "tinkach", plin se vodi u bakrenim cijevima, koje su dosta skupe!

misliti je majka svih zajeba
rjetke su klime koje mogu tjerati 25m cjvovoda i ta duzina nema veze sa gubitkom temperature na cjevima nego sa opterečenjem kompresora

Marko_M
23.07.2007., 08:03
najbolje bi bilo da dođu ljudi montiraju ti klimu i jos da te pocaste klopom

Ok, cijen su takve kakve jesu, ali mislim da je u tih 1200 kn (i to naravno bez računa), 1000 kn čista zarada.;)

ssm
23.07.2007., 10:33
E, kad je već dignuta ponovno ova tema ...
Kaj je s ovim prijenosnim klimama? Valja li to išta? Imam malo specifičnu situaciju u kući i faktički bi trebao 2 normalne split klime da mi pokriju cijelu kuću, ali to trenutno nisam u mogućnosti napraviti pa mi se javila ideja da uzmemo tu prijenosnu koju bi premještali po potrebi - preko dana u dnevnim prostorima, a navečer prije spavanje u sobe. Ak sam aj to dobro shvatio, malo su bučnije pa je nebi mogli koristiti tokom noći, ali bi barem ohladila da se lakše zaspi...
Isplati li se to kupiti?

Sa prijenosnim klimama treba računati da zrak koje izbace van kroz crijevo od nekud trebaju i uzeti. Dakle u prostoriju koju hladiš trebaš dovoditi zrak , tj, negdje moraš imati otvoreni prozor ili ventilacijski kanal a to opet znači da će ti vrući zrak izvana opet ulaziti u stan/kuću i to u velikim količinama.

zrixy
23.07.2007., 10:40
Može li mi netko reći jesu li ove pokretne (mobilne) klime dobre? Ako netko ima, molim odgovor iz prve ruke. Moja mama bi htjela klima uređaj, a s obzirom da nije u mogućnosti staviti split uređaj (malo je veći stan pa joj jedna unutarnja jedinica ne bi baš puno pomogla), kupila bi onu pokretnu.
Ako netko nešto zna, molim malu pomoć. Kupiti ili ne?:s

Marko_M
23.07.2007., 11:42
Može li mi netko reći jesu li ove pokretne (mobilne) klime dobre? Ako netko ima, molim odgovor iz prve ruke. Moja mama bi htjela klima uređaj, a s obzirom da nije u mogućnosti staviti split uređaj (malo je veći stan pa joj jedna unutarnja jedinica ne bi baš puno pomogla), kupila bi onu pokretnu.

I ja sam razmišljao o tome, ali su me odgovorili iz jednostavnog razloga, a taj je:
klima sa vanjskom i unutarnjom jedinicom ima prednost da je vanjska jedinica vani, pa topli zrak od zagrijavanja vanjske jedinice i ostaje vani, a mobilna klima i hladi, ali se i zagrijava.

Marko_M
23.07.2007., 11:51
rjetke su klime koje mogu tjerati 25m cjvovoda i ta duzina nema veze sa gubitkom temperature na cjevima nego sa opterečenjem kompresora[/QUOTE]

Potpisujem!

đura
23.07.2007., 13:01

pa to je u cijenu motaže uračunato ili...? naravno, samo do 3 metra :rofl: .

leo4
23.07.2007., 13:20
pa to je u cijenu motaže uračunato ili...? naravno, samo do 3 metra :rofl: .

Vidim da se vode polemike o cijeni ugradnje. Naravno pojedinci si mogu i sami ugraditi. Ja sam strojarske struke ali se nisam išao „petljati“ oko montaže. Nemam „krunu“ za bušenje betona, nemam napravu za pertlanje, savijač za cijevi, vakum pumpu itd. Naravno sve se to može improvizirati. Znam ljude koji su čekićem pertlali, pa su se poslije čudili gdje gube plin. Svaka improvizacija ima cijenu. Došli su majstori probušili, zapertlali, lijepo savijačem savinuli cijevi, vakumirali i naplatili svoj posao. Teoretski sam i ja sam to „mogao“ napraviti, ali postoje ljudi koji se time bave pa je vjerojatnost falšanja manja. Naravno da i kod majstora postoje razne kategorije. Tri godine mi klime rade bez beda, a „kanalizacija“ estetski lijepo složena. Vidio sam svakakvih montaža. Da bi cijena mogla biti manj, slažem se kao kupac usluge, ali s tim se ne bi složili pružatelji iste. Tako je to u životu. Uvijek postoje dvije strane! ;)

mfcc
31.07.2007., 11:40

Ako baš inzistiraš kupi je ali u pravilu takve se klime izbjegavaju iz več navedenih razloga. Pročitaj prijašnje moje postove i sve će ti biti jasno.:)

mfcc
31.07.2007., 11:56
Veličina cijevi (promjer) zavisi o jačini klime (kompresora) i u nekim slučajevima o vrsti plina (R410, R407...). Kao primjer za klimu od 3.6 kw koriste se cijevi od 12 i 6 mm. Kod te klime razmak između vanjske i unutarnje jedinice s obzirom na jačinu njenog kompresora može biti do nekih 12-15 m. Što su klima jače taj razmak je veči.

Blade
02.08.2007., 21:28
Veličina cijevi (promjer) zavisi o jačini klime (kompresora) i u nekim slučajevima o vrsti plina (R410, R407...). Kao primjer za klimu od 3.6 kw koriste se cijevi od 12 i 6 mm. Kod te klime razmak između vanjske i unutarnje jedinice s obzirom na jačinu njenog kompresora može biti do nekih 12-15 m. Što su klima jače taj razmak je veči.

Znači nisam bio potpuno u "zajebu"????

Blade
02.08.2007., 21:34
misliti je majka svih zajeba
rjetke su klime koje mogu tjerati 25m cjvovoda i ta duzina nema veze sa gubitkom temperature na cjevima nego sa opterečenjem kompresora

pa i ja govorim da nema problema sa gubitkom temperature, već sa kompresorom!

Ali je istina i da se na cijevi stavlja izolacija zbog smanjenja promjene u temperaturi plina (nema tolike veze s udaljenošću jedinica)!

mfcc
03.08.2007., 08:08
pa i ja govorim da nema problema sa gubitkom temperature, već sa kompresorom!

Ali je istina i da se na cijevi stavlja izolacija zbog smanjenja promjene u temperaturi plina (nema tolike veze s udaljenošću jedinica)!

Izolacija na cijevima služi radi i radi smanjanja promjene temp. plina i da se cijevi ne rose usred prolaska hladnog plina kroz njih.

Uffizi
18.09.2007., 15:58
Gdje da kupim klimu u Rijeci?

preporucite trgovine, please, gdje je povoljnije, gjde su strucniji, koje su klime kvalitetne?

georgehrri
19.09.2007., 14:15
Fast forward diracje , zgrada ventexa i alarmautomatike zastupnici panasonica i dankina(visoka klasa). Moje iskustvo jeftina klima sa freonom R410 ili R 408.Ja sam kupio jednu od jeftinijih (vivax u hg spotu).Obrati paznju na freon , garanciju i buku( kolika je buka vanjske i koliko je buka nutarnje jedinice, moja je relativno bucna) te ako ti je bitno maksimalna udaljenost izmedju nutarnje i vanjske jedinice .Obicno se uredjaji isporucuju sa plinom do 7 metara udaljenosti , a za vece udaljenosti ako to uredjaj moze podnjeti treba nadopuniti sustav

Ivan72
30.10.2007., 17:18
Dali mi moze netko odgovoriti nesto o Haier klimi invert podni model, cijena cca 7000 kn bez ugradnje? Vise me zanima grijanje,iako se radi o Dalmaciji,znaci vanjske temperature nisu osobito niske...
inace za Haier nisam cuo nekakve negativne kritike..

mfcc
30.10.2007., 20:01
Dali mi moze netko odgovoriti nesto o Haier klimi invert podni model, cijena cca 7000 kn bez ugradnje? Vise me zanima grijanje,iako se radi o Dalmaciji,znaci vanjske temperature nisu osobito niske...
inace za Haier nisam cuo nekakve negativne kritike..

Imate pm, tamo sam vam sve fino objasnio. :)

inra
30.10.2007., 21:40
mi imamo haier klimu 4,5kw ili tako nešto. odlična je. ugradili smo ih u obje kuće i u jednoj hladi prostor oko 50m2 a u drugoj duplo toliki. jedina mana je bučna vanjska jedinica.

s tim dolazi i moje pitanje, a to je koje su klime najtiše? i vanjske i unutarnje jedinice.

mljac1
31.10.2007., 22:04
...
s tim dolazi i moje pitanje, a to je koje su klime najtiše? i vanjske i unutarnje jedinice.

Ja imam Panasonic (nekoliko modela) - vrlo tiha klima.
Prvenstveno sam je i uzeo zbog vrlo tihe vanjske jedinice koja se nalazi na balkonu, točnije iznad moje glave kad sjedim na balkonu...

Plitvice
01.11.2007., 22:37
Ja imam prilicno dobro iskustvo s Panasonic klimom. Uzeo onu s inverterom i sasvim je solidno odvalila zimu kao jedini izvor topline u stanu.

Doduse prosla zima je bila nesto blaza :D

Kako se vama čini Panasonic? Moj dojam je da su solidne. Nisu Toshiba ali ni ne kostaju toliko...

Pa moja stara ima Panasonic. Ima inverter. Previše bučno, posebno vanjska jedinica. Kada se pritisne QUIET, pa i nema nekog efekta.

Da li se Tvoja gasi kada zagrije prostor?

Plitvice
01.11.2007., 22:41
Ja imam Panasonic (nekoliko modela) - vrlo tiha klima.
Prvenstveno sam je i uzeo zbog vrlo tihe vanjske jedinice koja se nalazi na balkonu, točnije iznad moje glave kad sjedim na balkonu...

A moje stare je bučna do zla boga. A Panasonic s inverterom. kupljena kod zastupnika, Export-drvo.

mljac1
02.11.2007., 10:00
A moje stare je bučna do zla boga. A Panasonic s inverterom. kupljena kod zastupnika, Export-drvo.

Meni je ugrađivao neki klimaš koji radi samo s Panasonicom. On mi je rekao da postoje tri tvornice klime Panasonica - kineska , korejska (za ovu nisam siguran) i japanska. Deluxe i Super Deluxe modeli su iz japanske tvornice (i skupi su), ali su vrhunski i praktično "vječni". (Naj)jeftiniji modeli iz ponude su iz kineske tvornice i loši su (buka, veća potrošnja struje, slabije hlađenje/grijanje i sl.).

Mislio sam da me tip mulja da kupim Deluxe model (što sam i napravio), al' si me uvjerio da je govorio istinu.

mfcc
02.11.2007., 14:19
mi imamo haier klimu 4,5kw ili tako nešto. odlična je. ugradili smo ih u obje kuće i u jednoj hladi prostor oko 50m2 a u drugoj duplo toliki. jedina mana je bučna vanjska jedinica.

Buka u vanjskoj jedinici ovisi o mnogo faktora!
O kvaliteti kompresora, o načinu izrade i modelu ventilatora, o materijalima, o prigušivačima vibracija......

Lee Champa
02.11.2007., 14:37
Imaš i turski Panasonic!:s

Plitvice
14.11.2007., 19:37
Meni je ugrađivao neki klimaš koji radi samo s Panasonicom. On mi je rekao da postoje tri tvornice klime Panasonica - kineska , korejska (za ovu nisam siguran) i japanska. Deluxe i Super Deluxe modeli su iz japanske tvornice (i skupi su), ali su vrhunski i praktično "vječni". (Naj)jeftiniji modeli iz ponude su iz kineske tvornice i loši su (buka, veća potrošnja struje, slabije hlađenje/grijanje i sl.).

Mislio sam da me tip mulja da kupim Deluxe model (što sam i napravio), al' si me uvjerio da je govorio istinu.

Meni su rekli da se taj model proizvodi u Maleziji.

solara
19.11.2007., 10:07
Meni stari ima Toshibu, Mitchubishi , ja imam Panasonic...i vjerujte Mitchubishi je zakon, ali ne Motors, nego ona kaj prodaju u Deltronu...je da platiš ali dere ko luda godinama! I tiha je , mislim svega 26 DCB unutarnja jedinica. I ova PAnasonic je doduše dobra, ali mi se ova od staroga čini naj...

josipić
16.02.2008., 22:26
molio bih ljude koji se kuže u klime da mi pomognu oko odabira.Imam dvoetažni stan od 70 kvadrata u osijeku te ću klimu koristiti samo za hlađenje.Za sada mi se sviđa panasonic pw 9 ili 12,moram kupiti 2 uređaja pa nisam siguran koja mi je jačina dovoljna,te dali ima tko kakav bolji prijedlog za kupovinu? hvala unaprijed

anita
18.02.2008., 21:33
Vjerojatno će u obzir doći ove s oznakom 12, jer je to obično 3,5 kW, a to je dosta za 30-40 kvadrata. Panasonic je lani iskočio s nekom jako primamljivom cijenom, cca 2700kn,, pa sam razgovarala u Panasonicu u čemu je kvaka. To je kineski Panasonic, a japanski je puno skuplji. Znači li to toliko slabiju kvalitetu...??? Bi li si Panasonic to dozvolio?
Ako se isključe one najjeftinije (npr. Vivax, Beko i sl.), što ne znači da nisu dobre, u nekom prihvatljivoj cijeni preporučam iz vlastitog iskustva Samsung i to najobičniji - Classic. Imam jednu u kući od lani, i na poslu već pet godina i super radi. 3,5kw je lani koštala 2100 kn. Dvije godine na moru koristim Mideu i isto dobro hladi, ali je bučnija od Samsunga i ne sviđa mi se što ima samo tri stupnja vantilacije, dok ih Samsung ima pet. U stanu već šest godina imam Toshibu. Tu se isto nema što prigovoriti, ali je cijena puno veća. To mi je bila prva klima, pa sam pala pod utjecaj marke. Da sada kupujem, ne bih dala toliko novaca. Ako padne koji prijedlog za LG, pogledaj je prvo u dućanu. Mene je zaprepastila nekvalitetnom plastikom. Tanka plastika, savitljiva, klima se ne zatvara cijelom dužinom jednako nego malo reži, loši odljev plastike, katastrofa. Možda i nije slučajno da se lani krajem sedmog mjeseca u Zagrebu više nije mogla kupiti Samsung Classic.
Inače, ostalo mi je u sjećanju nešto što sam jednom pročitala, generalno o klimama: navodno su sve dobre za hlađenje, a prava kvaliteta dolazi do izražaja kod grijanja. I naravno, niti najskuplja klima s nestručnom montažom neće valjati.

josipić
19.02.2008., 16:22
Puno hvala na ovako opsežnom odgovoru!!!Ova panasonic je kineska ali neznam gdje nabaviti japansku?!Meni se također svijela samsung,ali me serviser odgovorio,kao najviše kvarova su imali... What to do???

kotulica
19.02.2008., 17:09
moj prijedlog je fujitsu. :top:
i za ljeto i za zimu.
nikad nikakvih problema s njom a zna raditi tuta forca. ne žalim niti jedne jedine kune.

anita
19.02.2008., 21:37
Baš interesantno. I mene je isto serviser odgovarao od Samsunga jer je navodno imao problema s inverterom. Ali kako sam ja već tada imala s njom dobra iskustva, a inverter me nije zanimao, ipak sam se odlučila za nju. Onda je ispalo da ju serviser ne može nabaviti jer ih Europatrade više nema, pa sam ja upecala posljednju u Vemilu i čovjek to lijepo ugradio. Poslije smo malo pričali i nije više baš bio protiv Samsunga.
Još sam nešto jučer zaboravila: Mitsubishi. Postoji Mitsubishi electric . To je dobro i skupo. Postoji i Mitsubishi heavy industries, a to je tak - tak. Ti podnazivi pišu na vanjskoj jedinici.
Fujitsu je dobar i skup.

josipić
19.02.2008., 21:37
moj prijedlog je fujitsu. :top:
i za ljeto i za zimu.
nikad nikakvih problema s njom a zna raditi tuta forca. ne žalim niti jedne jedine kune.

koliko para za 3,5 kw?otprilike

josipić
19.02.2008., 22:06
Baš interesantno. I mene je isto serviser odgovarao od Samsunga jer je navodno imao problema s inverterom. Ali kako sam ja već tada imala s njom dobra iskustva, a inverter me nije zanimao, ipak sam se odlučila za nju. Onda je ispalo da ju serviser ne može nabaviti jer ih Europatrade više nema, pa sam ja upecala posljednju u Vemilu i čovjek to lijepo ugradio. Poslije smo malo pričali i nije više baš bio protiv Samsunga.
Još sam nešto jučer zaboravila: Mitsubishi. Postoji Mitsubishi electric . To je dobro i skupo. Postoji i Mitsubishi heavy industries, a to je tak - tak. Ti podnazivi pišu na vanjskoj jedinici.
Fujitsu je dobar i skup.

Ma serviser radi za Konikom,koji čak u Osijeku ima Samsung centar,tak da ih je puno servisirao i kaže jako puno problema s njima.Mislim da nema ništa od toga da me laže jer mi on niti ne prodaje klimu,a konikom zastupa sve proizvođače a posebno Samsung.Sad sam vidio cijene Fujitsu i preskup mi je pošto mora ugraditi dvije klime,a mlad sam pa nemam previše para:)

Stari Zeke
20.02.2008., 21:13
Ja sam u bivšem stanu imao YORK - mrak klima, nikad nikakvih problema, finog elegantnog dizajna i kvalitetne plastike. Za preporuku :top:

crvenkapica33
20.02.2008., 21:34
isto imamo dvoetažni stan, tj. troetažni jer u sklopu dnevne kuhinje imamo i galeriju. mi imamo artelovu, 3,8kW kojom hladimo taj dnevni dio koji ima ima tlocrtno skoro 30 kvadrata visine preko četiri metra. a u druge dvije sobe imamo u svakoj po jednu slabiju mislim 2,5, isto artel. doduše te nisu morale biti tako jake, ali eto.

međutim, sjećam se nam frajer rekao da ova jaka može 50 kvadrata hladiti. sve tri s montažom su nas došle oko 12 000 kuna. velika je bila oko 3800 plus montaža.

crvenkapica33
20.02.2008., 21:36
i da, ova jaka artelova je mrak. crna je sa srebrnim i ravna je od naprijed. nije ona ko LG skroz flat, ali izgleda tak

josipić
20.02.2008., 22:47
i da, ova jaka artelova je mrak. crna je sa srebrnim i ravna je od naprijed. nije ona ko LG skroz flat, ali izgleda tak

Našao sam ju na netu,izgleda mi fora,cijena je ok,sam da još nađem tko ju prodaje u Osijeku pa da ju vidim i uživo..Uglavnom thanks!

josipić
20.02.2008., 22:48
Ja sam u bivšem stanu imao YORK - mrak klima, nikad nikakvih problema, finog elegantnog dizajna i kvalitetne plastike. Za preporuku :top:

Hvala Stari Zeke!:)

crvenkapica33
21.02.2008., 08:45
ovak je na zidu. slikano navečer bez fleša pa nije baš neka slika, ali da vidiš kak izgleda stavljena na zid

http://i28.tinypic.com/2nstkzo.jpg

josipić
21.02.2008., 21:25
E jel ima tko iskustva sa Daikin Siesta serijom? cijene su ok,pa neznam dali je i kvaliteta ostala dobra?

wildrose013
22.02.2008., 07:18
Ej bog ekipa, ima li tko/ili zna nešto o onoj kvadratnoj klimi koja se ugrađuje u strop, a puše na sve 4 strane.

ILB
22.02.2008., 08:08
E jel ima tko iskustva sa Daikin Siesta serijom? cijene su ok,pa neznam dali je i kvaliteta ostala dobra?
i mene zanima ista stvar. znam da Daikin kao firma spadaju u visu klasu, ali kakvi su konkretno ovi modeli?

mfcc
22.02.2008., 20:07
Ej bog ekipa, ima li tko/ili zna nešto o onoj kvadratnoj klimi koja se ugrađuje u strop, a puše na sve 4 strane.

Ta vrsta klime naziva se i kazetna klima. Inace ona se sastoji od te stropne unutarnje i vanjske. One spadaju u split klime. Samo je zazlika u unutarnjoj. Za nju ti treba spušteni strop (oko 50cm). Unutarnje jedinice imaju u sebi ugrađenu el. pumpicu koja ispumpava kondenzat što kod zidnih nije slučaj. Konkretno njena prednost u odnosu na zidnu je u estetici. Ali takve klime su i nešto skuplje nego one zidnog tipa.

josipić
22.02.2008., 20:30
i mene zanima ista stvar. znam da Daikin kao firma spadaju u visu klasu, ali kakvi su konkretno ovi modeli?

Danas sam ju vidio i odmah odustao od nje,nema to veze sa daikinom,izgleda baš jadno i jeftino.Ja sam si danas kupio panasonic pw 9 dva komada i djeluju mi puno bolje za iste pare

cagi
25.02.2008., 13:46
Prvo pozdrav svima, uključio bih se u diskusiju sa svojim pitanjem i unaprijed zahvaljujem na svakom odgovoru.
Kupio bih klimu koju bi koristio prvenstveno za hlađenje i 'dogrijavanje'. Naime imam peć na drva s kojom se grijem zimi i odlična je. E sad ja bi klimu koristio za grijanje onih dana u proljeću kada su tek jutra i popodnevna svježija i ne isplati mi se paliti peć. Inače sam iz Splita. Mislim da mi ne treba klima s invertorom ?
Grijao bih prostor od oko 140 metara kubnih (50 metara kvadratnih). Koju klimu mi preporučate (molio bih modele i cijene otprilike).
Hvala!

mfcc
25.02.2008., 16:36
Prvo pozdrav svima, uključio bih se u diskusiju sa svojim pitanjem i unaprijed zahvaljujem na svakom odgovoru.
Kupio bih klimu koju bi koristio prvenstveno za hlađenje i 'dogrijavanje'. Naime imam peć na drva s kojom se grijem zimi i odlična je. E sad ja bi klimu koristio za grijanje onih dana u proljeću kada su tek jutra i popodnevna svježija i ne isplati mi se paliti peć. Inače sam iz Splita. Mislim da mi ne treba klima s invertorom ?
Grijao bih prostor od oko 140 metara kubnih (50 metara kvadratnih). Koju klimu mi preporučate (molio bih modele i cijene otprilike).
Hvala!

Pošto si na moru i ako ćeš koristiti klimu par sati dnevno, neće ti biti potrebna inverter model klime ((isplativa je jedino ako je koristih barem 8-100 sati dnevno i ako su ti temp. vani manje od 10˘C -grijenje). Ovako okvirno po tvome opisu jačina klime za takvu prostoriju bila bi dovoljnja 5kW. Što se tiće marka klime sve zavisi što želiš i koliko si voljan potrošit novaca na nju. Japanske su najkvalitetnije (Daikin, Fujitsu, Panasonic,Toshiba) ali su zato i skuplje. U srednju klasu spadaju korejci (LG, Samsung) koji su jeftiniji od japanaca nekih 30-50%, dok u nižu klasu spadaju razni kinezi i no name klime. U toj klasi do sada se kao najbolji pokazao Haier (pogledaj moje prijašnje postove). Konkretno uloženo/dobiveno, ima solidan dizjn, a što je najvažnije ima dobru servisnu podršku. Na tebi je sada da se odlučiš što tebe zadovoljava. I kupi klimu sa najmanje onih raznih privjesaka (ionizator.....) jer što ima više tih dodataka to je veča mogučnost kvara a onda i cijena održavanja.

cagi
26.02.2008., 14:11
Hvala na odgovoru. U rečenici koju si napisao:
"(isplativa je jedino ako je koristih barem 8-100 sati dnevno i ako su ti temp. vani manje od 10˘C -grijenje)"
zanima me da li si mislio -10C ili si ispravno napiso +10C?
Jel ako mi ne može grijati ispod +10C onda je to već mali problem!
Koliko bi me otprilike koštala klima bez inventora od 5kW Haier?
Da li ona spada u srednju klasu ili u nisku?
Hvala na pomoći!

mfcc
26.02.2008., 17:17
Hvala na odgovoru. U rečenici koju si napisao:
"(isplativa je jedino ako je koristih barem 8-100 sati dnevno i ako su ti temp. vani manje od 10˘C -grijenje)"
zanima me da li si mislio -10C ili si ispravno napiso +10C?
Jel ako mi ne može grijati ispod +10C onda je to već mali problem!
Koliko bi me otprilike koštala klima bez inventora od 5kW Haier?
Da li ona spada u srednju klasu ili u nisku?
Hvala na pomoći!

Mislio sam na -10°C (po nekim deklaracijama inverter može grijati i kad je temp. vani -15°C). Haier spada u tzv nižu klasu ali se pokazao kao jako dobra i kvalitetna firma koju prati i dobra servisna podrška. Za čudo ali eto Kinezi pokazali da mogu neki dobar proizvod napraviti.:mig:
Haier model HSU-18HBO3/R2 jaćine 4.8kW i nije inverter košta bez ugradnje oko 4400kn. Takva klima može bez problema grijati dok je vani -2°C ali joj sa manjom temp vani pada učinkovitost.

wildrose013
27.02.2008., 08:12
Hvala mfcc, pronašla sam na stranici od Toshibe. Imam spušteni strop, to nije problem, kako vidim kužiš se u klime pa me zanima ovo: živim u Splitu, znači nema nekih -10 temperatura, prostor koji bi trebalo hladiti/grijati je cca 50 m2 u komadu (kuhinja, blagavaonica, dn. boravak), položaj S-J, na jugu je velika staklena stijenka, stan je na zadnjem katu, ima dosta svjetla, pa je li se isplati uzeti tu klimu kao jedino sredstvo za grijanje, jer znam da se cijene kreću i preko 10000 kn.

mfcc
27.02.2008., 17:06
Hvala mfcc, pronašla sam na stranici od Toshibe. Imam spušteni strop, to nije problem, kako vidim kužiš se u klime pa me zanima ovo: živim u Splitu, znači nema nekih -10 temperatura, prostor koji bi trebalo hladiti/grijati je cca 50 m2 u komadu (kuhinja, blagavaonica, dn. boravak), položaj S-J, na jugu je velika staklena stijenka, stan je na zadnjem katu, ima dosta svjetla, pa je li se isplati uzeti tu klimu kao jedino sredstvo za grijanje, jer znam da se cijene kreću i preko 10000 kn.

Ako imaš spušteni strop i ako imaš mogučnosti platiti takvu klimu isplati se. Pošto si na zadnjem katu i pošto imaš takav položaj stana, i ako mislis klimu koristiti tokom cijele godine (Grijanje/hlađenje) inverter je isplativa investicija.
S obzirom na uvjete koji vladaju u tvome stanu (zadnji kat, položaj stana) jačina klime nebi smjela biti manja od 5kW, ali ptreba preferirati 6 ili 7kW. Pogledaj Haier jer su oni dosta jeftiniji od toshibe (Haier kazetna snage 5kW stoji oko 11000kn, dok ona od 7kw stoji oko 14000kn).

wildrose013
28.02.2008., 09:43
Hvala mfcc na savjetu, nisam ni mislila uzimati klimu ispod 5 kW. Evo za primjer da kažem kako smo tek nedavno uselili u stan, još ni nema vrata u predsoblju koje bi dijelile sobe i dnevni prostor, dnosno zadržavala toplinu, a grijali smo se samo s jednim uljnim radijatorom i bilo je toplo skroz.

ZGTONY
02.03.2008., 08:48
Pozdrav svima i unaprijed hvala!

Zanima me koju marku i koga biste preporučili vezano uz ugradnju iste.

cagi
03.03.2008., 08:54
Mislio sam na -10°C (po nekim deklaracijama inverter može grijati i kad je temp. vani -15°C). Haier spada u tzv nižu klasu ali se pokazao kao jako dobra i kvalitetna firma koju prati i dobra servisna podrška. Za čudo ali eto Kinezi pokazali da mogu neki dobar proizvod napraviti.:mig:
Haier model HSU-18HBO3/R2 jaćine 4.8kW i nije inverter košta bez ugradnje oko 4400kn. Takva klima može bez problema grijati dok je vani -2°C ali joj sa manjom temp vani pada učinkovitost.

Daj mi reci kakve su Končar klime. Čini mi se cijenom jako povoljne, neko mi je rekao da su te klime u rangu s Haier-om!?

Mirella
03.03.2008., 10:19
Moj susjed ima Končar klimu i kad ljeti ju uključi mi svi padamo u komu od buke koju stvara ta vanjska jedinica.:D

cagi
03.03.2008., 14:24
Mislio sam s inverterom!

drazigor
03.03.2008., 16:22
Doma imamo Panasonica, 3,2 kW, najjeftiniji takav model, s ugradnjom nas je došao cca 3200 kn, radi bez greške.
Nema inverter i sl. samo hladjenje/grijanje.

mfcc
03.03.2008., 19:35
Daj mi reci kakve su Končar klime. Čini mi se cijenom jako povoljne, neko mi je rekao da su te klime u rangu s Haier-om!?

Končar sigurno ne proizvodi klime nego dijelove nabavlja negdje vani (kina, korea) i sklapa ih u svojim halama, to je službena verzija iako ja sumljam u to. Ja mislim da oni gotove klime kupuju u Kini u nekoj garaža tvornici a onda tu samo naljepe ili utisnu svoj logo.

laella
12.03.2008., 16:35
Imam nekoliko pitanja vezano za instalaciju klime.
Imam ideju složiti klimu kao što je nacrtano crvenim na tlocrtu (http://i148.photobucket.com/albums/s17/dingac72/tlocrt_s_klimom.jpg) , jer želim postići optimalno hlađenje dnevnog kao i spavaće sobe, s tim da klima ne puše direktno u smjeru sjedeće garniture. Zanima me, ako se odlučim na opciju kopanja zida po kojem bi se doveli instalacijski kablovi i cijevi od vanjske do unutarnje jedinice, da li je kopanje i naknadno gletanje zida posao koji rade instalateri klime? Koliko bi takva instalacija koštala (tu su i mjere zida okvirno)? Ako bi se odlučila za izradu djelomičnog knauf spuštenog stropa za tu svrhu, koja je minimalna visina po kojoj te instalacijske cijevi i kablovi trebaju prolaziti (da se osigura neophodan 'pad' od unutarnje do vanjske jedinice)?
Zatim, za takav prostor, koja klima (snaga) je neophodna? Klimu ću koristiti isključivo za hlađenje jer imam etažno plinsko grijanje. Radi se o Zagrebu, stan je na 1.katu, a ispod je Konzum dućan, ne znam da li će me oni dodatno 'grijati' svojim mnogobrojnim frižiderima.
Svi savjeti dobrodošli i hvala unaprijed.

farfan
13.03.2008., 16:35
Meni je razlika u ugradnji klime bila nekih 200kn podžbukno u odnosu na nadžbukno ali po meni se isplati jer sad klima izgleda stvarno lijepo,tj. taj zid jer nema cijevi po njemu. Ovo za gletanje se moraš dogovoriti s majstorima, meni su grubo zagipsali a s obzirom da ionako poslije moraš prefarbati tu prostoriju, moj ti je savjet da gletanje obave maleri jer će oni to ipak napraviti kavalitetnije i pedantnije. Klima koja bi zadovoljile tvoje potrebe je jačine 3,5kW, iako to je okvirno jer ovisi o prozorima, izolaciji, smještaju same zgrade itd.

mfcc
13.03.2008., 18:23
Imam nekoliko pitanja vezano za instalaciju klime.
Imam ideju složiti klimu kao što je nacrtano crvenim na tlocrtu (http://i148.photobucket.com/albums/s17/dingac72/tlocrt_s_klimom.jpg) , jer želim postići optimalno hlađenje dnevnog kao i spavaće sobe, s tim da klima ne puše direktno u smjeru sjedeće garniture. Zanima me, ako se odlučim na opciju kopanja zida po kojem bi se doveli instalacijski kablovi i cijevi od vanjske do unutarnje jedinice, da li je kopanje i naknadno gletanje zida posao koji rade instalateri klime? Koliko bi takva instalacija koštala (tu su i mjere zida okvirno)? Ako bi se odlučila za izradu djelomičnog knauf spuštenog stropa za tu svrhu, koja je minimalna visina po kojoj te instalacijske cijevi i kablovi trebaju prolaziti (da se osigura neophodan 'pad' od unutarnje do vanjske jedinice)?
Zatim, za takav prostor, koja klima (snaga) je neophodna? Klimu ću koristiti isključivo za hlađenje jer imam etažno plinsko grijanje. Radi se o Zagrebu, stan je na 1.katu, a ispod je Konzum dućan, ne znam da li će me oni dodatno 'grijati' svojim mnogobrojnim frižiderima.
Svi savjeti dobrodošli i hvala unaprijed.

Za taj stan dovoljna je klima od 3.5kW, ali idealna bi bila 4.okW. Štemanja zidova radi postavljanja cijevi i el. vodova može obaviti i instalater ako ima volju i ako ga za to adekvatno nagradiš. Naknadno gipsanja (žbukanje) isto ti on može napraviti,ali preporuka ti je da poslije još i zadletaš taj zid jer koliko god on to dobro zagipsa bez dlet mase će ti se vidjeti gdje se štemalo. Pad između unutarnje i vanjske jedinice a u vezi odvoda kondenzata dovoljan ti je 10-20°.Instalacija za tvoju klimu bi te došla 1200kn s PDV-om (neki instalateri to obave i za 1000 ali bez računa) plus nekih 200-300kn za štemanje i gipsanje (žbukanje) zida. Ako je majstor od zanata sigurno imka el. štemericu i cijeli posao štemanja bio bi gotov za nekih 20 min.

Precious X
14.03.2008., 04:11
u svakom slučaju preporučujem Fujitsu. Vrijedi svake kune.. (a tih kuna ima, hvala bogu:rofl:)

laella
14.03.2008., 13:51
Hvala vam na odgovorima :top:. Sve jasno.
Kako niste komentirali moju ideju instalacije, pretpostavljam da sam dobro pozicionirala unutarnju jedinicu. Moram još samo naći podatak o tome na koliko cm ispod stropa može ići unutarnja, a mislim da ste o tome već tu negdje pisali...koliko se sjećam, ne može ići direktno pod strop. Hvala još jednom.

mfcc
14.03.2008., 15:32
Hvala vam na odgovorima :top:. Sve jasno.
Kako niste komentirali moju ideju instalacije, pretpostavljam da sam dobro pozicionirala unutarnju jedinicu. Moram još samo naći podatak o tome na koliko cm ispod stropa može ići unutarnja, a mislim da ste o tome već tu negdje pisali...koliko se sjećam, ne može ići direktno pod strop. Hvala još jednom.

Za svaku klimu ponaosob ti to piše u njezinom manualu (uputstvima). Okvirno ti je to minimum oko 15 cm, jer unutarnje jedinice uzimaju zrak sa svoje gornje strane pa ga ohlađenog ispuhuju sa prednje doljnje strane. Zato treba unutarnja jedinica biti montirana na tih nekih 15 cm od stropa.
Što ase tiče položaja unutarnje jedinice dobro je odabran, baš po propisima.

laella
14.03.2008., 15:48
mfcc hvala ti. Sad znam sve tehnikalije; slijedi odabir i financije, pa izvedba :mig:

laella
16.03.2008., 22:49
Evo mene opet sa pitanjima i podpitanjima :w
U nastojanju da izbjegnem komplikacije oko štemanja pola najizloženijeg zida u DB, došla sam na ideju da klimu smjestim na ovaj zid prema balkonu (novi_tlocrt (http://i148.photobucket.com/albums/s17/dingac72/tlocrt_s_klimom1.jpg) ). E sad kako je taj ficlek zida širok oko 61 cm, jedina klima koja bi se mogla smjestiti tu je LG Art Cool.
1. da li bi se takvim smještajem unutarnje jedinice dobilo dovoljno kvalitetno hlađenje DB i spavaće sobe? Uzevši u obzir da Art Cool modeli imaju snagu 3,5 kw (nema jačih :ne zna:), a takav smještaj nije baš idealan.
2. imate li neki savjet ili ideju kad bi bilo idealno vrijeme za ubosti neku akciju za ovakvu klimu, obzirom da nije baš neki jeftilen?
3. u specifikacijama piše da je 'debljina' ove klime (raznih modela) od 13 do 15 cm; da li je ok moja pretpostavka da će je vijci ili ono na čemu već ona stoji na zidu odmaknuti od zida još nekih 1 cm?

Mirella
17.03.2008., 09:37
Moja frendica ima takvu LG klimu, onu kvadratnu kao slika. Ja nisam primjetila da ima nekakvih odstojanja od zida, mislim da visi kao npr. slika na zidu. Super mi je kod te klime kaj može puhati u svim smjerovima i kaj to točno možeš usmjeriti hoćeš li da puše samo lijevo ili desno npr.
I da, ona se zeznula, uzela je tu klimu s uzorkom bukve, totalni promašaj. Mislim da je najbolja opcija srebrna ili mirror.

mfcc
17.03.2008., 16:25
Evo mene opet sa pitanjima i podpitanjima :w
U nastojanju da izbjegnem komplikacije oko štemanja pola najizloženijeg zida u DB, došla sam na ideju da klimu smjestim na ovaj zid prema balkonu (novi_tlocrt (http://i148.photobucket.com/albums/s17/dingac72/tlocrt_s_klimom1.jpg) ). E sad kako je taj ficlek zida širok oko 61 cm, jedina klima koja bi se mogla smjestiti tu je LG Art Cool.
1. da li bi se takvim smještajem unutarnje jedinice dobilo dovoljno kvalitetno hlađenje DB i spavaće sobe? Uzevši u obzir da Art Cool modeli imaju snagu 3,5 kw (nema jačih :ne zna:), a takav smještaj nije baš idealan.
2. imate li neki savjet ili ideju kad bi bilo idealno vrijeme za ubosti neku akciju za ovakvu klimu, obzirom da nije baš neki jeftilen?
3. u specifikacijama piše da je 'debljina' ove klime (raznih modela) od 13 do 15 cm; da li je ok moja pretpostavka da će je vijci ili ono na čemu već ona stoji na zidu odmaknuti od zida još nekih 1 cm?

1.Napiši prvo koja ti je orjentacija stana, tj zanima me na kojoj ti se strani nalazi balkon (lođa)? Na osnovu toga podataka moći ću ti reči dali će ti 3.5kw biti dovoljno za klimatizaciju DB i SP.
2. Goglaj malo, čitaj letke ili obilazi cente pa ćeš vidjeti gdje bi mogla biti kakva akcija.
3.Unutarnja jedinica ne postavlja se direktno na zid nego na jedan metalni nosač koji se montira na zid, a na koji se kasnije objesi unutarnja jedinica. Kod mene je unutarnja jedinica odmaknuta od zida nekih 0.5 cm Taj nosaš ima funkciju da se u slučaju kvara unutarnja jedinica lakše skine sa zida, tj demontira.

laella
17.03.2008., 16:27
1.Napiši prvo koja ti je orjentacija stana, tj zanima me na kojoj ti se strani nalazi balkon (lođa)? Na osnovu toga podataka moći ću ti reči dali će ti 3.5kw biti dovoljno za klimatizaciju DB i SP.

Zapad, lagano prema sjeverozapadu.
Sunce u sobu počne ulaziti oko 13h i ima ga do npr. max 17h (onda padne iza susjedne zgrade).

mfcc
17.03.2008., 16:37
Zapad, lagano prema sjeverozapadu

Ako je položaj sjeverozapad 3.5kw bi moglo proči, tj uvjeren sam da bi ohladilo i DB i SS. Samo moraš znati da taj položaj klime će ti direkno puhati na mjesto gdje ćeš najviše boraviti (trosjed), tj po tebi a to se u teoriji klimatizacije najstoji izbjeći ako je to moguče. Ako baš ostaneš na tom položaju da bi izbjegla direkno puhanje morat ćeš usmjeriti krilca na klimi prema suprotnoj strani (TV uređaj) tj prema jugu. A kad češ želiti ohladiti SS onda krila okrenuti prema ulazi u SS.
Kako si mislila riješiti spoj unutarnje i vanjske jedinice? Kanalicom po vanjskom zidu?

laella
17.03.2008., 19:41
Ako je položaj sjeverozapad 3.5kw bi moglo proči, tj uvjeren sam da bi ohladilo i DB i SS. Samo moraš znati da taj položaj klime će ti direkno puhati na mjesto gdje ćeš najviše boraviti (trosjed), tj po tebi a to se u teoriji klimatizacije najstoji izbjeći ako je to moguče. Ako baš ostaneš na tom položaju da bi izbjegla direkno puhanje morat ćeš usmjeriti krilca na klimi prema suprotnoj strani (TV uređaj) tj prema jugu. A kad češ želiti ohladiti SS onda krila okrenuti prema ulazi u SS.
Kako si mislila riješiti spoj unutarnje i vanjske jedinice? Kanalicom po vanjskom zidu?
Da, u pravu si, sad točno sjedim na trosjedu i gledam prema toj poziciji i desno i donje krilce od Art Cool-a bi me opako 'gađalo' točno po trosjedu. Jedini spas bi bio da ta 2 zatvorim (jer se ne mogu okrenuti prema TV-u) i ostavim samo gornje i lijevo, ali onda bi klima radila s pola učinka (valjda :ne zna:).
Mislila sam spoj riješiti kanalicom po vanjskom zidu, a sad znam (tj. pretpostavljam) i zašto me to pitaš; nisam sigurna da bi to išlo jer mislim da ne mogu osigurati neophodni pad od unutarnje prema vanjskoj, zbog balkonskih vrata i prozora.
Hvala ti, ne bi mi ova dva nedostatka ove ideje baš pala na pamet. S donjim 'problematičnim' krilcem sam računala, ali s ovim desnim baš i nisam :ne zna:
Uf, kako mi se sad čini izgleda da ću ipak morati ostati pri prvoj varijanti i razbijati po onoj polovici zida iza TV-a, pa onda zvati majstora da gipsa, gleta, farba...heh te komplikacije :(...

mfcc
17.03.2008., 20:18
Da, u pravu si, sad točno sjedim na trosjedu i gledam prema toj poziciji i desno i donje krilce od Art Cool-a bi me opako 'gađalo' točno po trosjedu. Jedini spas bi bio da ta 2 zatvorim (jer se ne mogu okrenuti prema TV-u) i ostavim samo gornje i lijevo, ali onda bi klima radila s pola učinka (valjda :ne zna:).
Mislila sam spoj riješiti kanalicom po vanjskom zidu, a sad znam (tj. pretpostavljam) i zašto me to pitaš; nisam sigurna da bi to išlo jer mislim da ne mogu osigurati neophodni pad od unutarnje prema vanjskoj, zbog balkonskih vrata i prozora.
Hvala ti, ne bi mi ova dva nedostatka ove ideje baš pala na pamet. S donjim 'problematičnim' krilcem sam računala, ali s ovim desnim baš i nisam :ne zna:
Uf, kako mi se sad čini izgleda da ću ipak morati ostati pri prvoj varijanti i razbijati po onoj polovici zida iza TV-a, pa onda zvati majstora da gipsa, gleta, farba...heh te komplikacije :(...

Malo je kompliciranije nego ovo što si zadnje predložila, ali kad ti to majsori srede lijepše će izgledati, cijevi nečeš vidjeti, pa će unutarnja jedinica estetski lijepše izgledati. A ako je tamo (južni zid) montiraš, učinak klimatizacije kako DB tako i SS biti će ti puno bolji nego da unutarnju jedinicu montiraš na zapadni zid, a i sa krilcima na klimi ćeš moči usmjeriti zrak tako da ti neide direktno u tebe.

laella
17.03.2008., 20:23
.....
Htjela sam malo 'linijom manjeg otpora', ali vidim da ipak neće ići.
Ili kako treba ili nikako
Tebi hvala, svakako :top:

makap
21.04.2008., 12:24
Pozdrav,

Uređujem stan u potkrovlju u koji trebam staviti klimu.

Stavio bi, ukoliko se to tak može, jednu vanjsku jedinicu te tri unutrašnje jedinice (jednu veću u dnevnu sobu, dvije manje u sobe).

Imam grijanje na plin pa ne znam da li da uzmem klimu koja samo hladi ili ovu koja i hladi i grije; kolika je razlika u cijeni?

Molim Vašu preporuku koju marku klime i gdje uzeti? E, da zanima me i cijena montaže...

Hvala najljepša, ANE

mazgov
21.04.2008., 12:55
uzmite tri neovisne klime i postavite za svaku prostoriju neovisno , uzmite grijanje i hlađenje , koju? koliko para toliko muzike , nebi htio nikoga reklamirati

makap
21.04.2008., 14:26
Kak mislite tri neovisne?

Tak da imam tri jedinice velike vani na kući? Uh, to mi se baš ne čini zgodnim. Kaj ne može jedna vanjska a tri unutrašnje? Hm...

DoomsdayST
21.04.2008., 14:38
Baci oko na ovo, imaš razne kombinacije snaga na do 5 uređaja unutrašnjih za jedan vanjski...

http://www.haier.com.hr/x-multi/

Haier ka firma kažu da ima dobru podršku...

Vidi pa odluči...

:ne zna:

makap
21.04.2008., 15:40
Ovaj haier mi zvuči odlično ali i vrlo skupo. Hm...

zar nema običnih klima za obične ljude s jednom vanjskom i tri unutrašnje jedinice za neku normalnu cijenu? a opet da nije smeće???

:confused:

makap
21.04.2008., 15:57
Ta marka bi došla oko 20.000,00 kn bez ugradnje, daljinskog itd. koliko vidim...

Hm... Malo sam računala na manji trošak...

mazgov
21.04.2008., 16:48
tri

makap
21.04.2008., 18:04
tri?

mazgov
21.04.2008., 20:45
tri?

ahaa

makap
21.04.2008., 21:33
aha tri neovisnne klime?

ali bojim se kak će to vani izgledati tri klime jedna ispod druge... užas.