PDA

View Full Version : Sveti Duh - živa Božja prisutnost

krshcanin
14.01.2003., 21:40
Šta je sveti Duh, otkud teorija da je to nekakva ličnost i treća božanska osoba?

Koja je uloga svetog Duha u duhovnom životu svakog čovjeka, zašto nema više duhovnih darova i kad će se ponoviti proroštvo o ponovnom izlivanje poznog dažda ili kasne kiše?

Što mislite? :cool:

krshcanin
14.01.2003., 22:25
Sveti Duh nije nikakva ličnost niti treća božanska osoba kako je to 'potvrđeno' na saboru u Niceji 325 god. pod presjedavanjem cara Konstantina.

Duh koji izlazi od Oca i Sina i on nije osoba, nitko od biblijski ličnosti nije vjerovao u 'Sv. Trojstvo' nego samo u Jednog Boga, Oca preko Njegovog Sina kao Posrednika.

Božji Duh je kanal preko koga Bog komunicira s čovjekom, bez djelovanja te komunikacije mi bi bili odvojeni od Boga. Upravo zato je Isus i reko da je najveći grijeh 'hula na svetog Duha' a to znači ignorirati glas Božji našoj savjesti. Kad se taj tihi Božji glas našoj savjesti koji govori našoj duši odbaci onda je čovjek duhovno mrtav. Veza s Bogom je prekinuta.

SD je najveći dar koji Bog daje smrtnom čovjeku, on sadrži i sve druge darove neophodne u službi bližnjim: proroštvo, poučavanje, iscjelivanje, služenje, govor drugim jezicima itd.

Bog preko svog Duha osvjedočava čovjeka o njegovom grešnom stanju.Sveti Duh je Bozja sila koja vrši promjenu u čovjekovom životu.Uticaj svetog Duha je Kristov život u duši.Bog čovjeka može poučiti više u jednom trenutku svojim svetim Duhom nego što bi mogli naučiti od veliki ljudi ovoga svijeta.Sveti Duh je Branitelj kao Kristova osobna prisutnost u duši.

Vader
14.01.2003., 22:55
Duh Sveti je moćno, djelujuća, sveprožimajuća, nevidljiva, inteligentna kreativna istinopravdoljubiva sila.

Ovo sam preuzeo iz jedne molitve.

krshcanin
14.01.2003., 23:00
Vader kaže:
Duh Sveti je moćno, djelujuća, sveprožimajuća, nevidljiva, inteligentna kreativna istinopravdoljubiva sila.

Ovo sam preuzeo iz jedne molitve.

Samo tako nastavi i bit će nešto od tebe :)

naravno još da odbaciš reinkarnaciju itd. :cool:

thumbelina
07.12.2006., 13:33
Hajde sada, kad me već krenulo s pitanjima...

Kako bi vi opisali Duha Svetoga?

Sjećam se da sam prije otprilike dvije godine čula jednog fratra kako je rekao da je jedan Bog, tri božanske osobe i da je od te tri Duh Sveti pravi Bog!

Ta njegova izjava je meni zvučala kao otkrivenje!

crtica
07.12.2006., 13:37
The Holy Ghost is the Third Person of the Blessed Trinity.
Though really distinct, as a Person, from the Father and the Son, He is consubstantial with Them; being God like Them, He possesses with Them one and the same Divine Essence or Nature.
He proceeds, not by way of generation, but by way of spiration, from the Father and the Son together, as from a single principle.

Doktrina RKC.

The Holy Ghost is a Person really distinct as such from the Father and the Son;
He is God and consubstantial with the Father and the Son.

Sori, no taj fratar ti je otkrio toplu vodu :D

edit: ne vjerujem kako je rekao da je to "pravi Bog", jer to je Bog, kao što su i Otac i Sin Bog.

crtica
07.12.2006., 14:04
consubstantial
(Latin: con, with; substantia, substance)

A translation of the Greek, homousios, chosen at the Council of Nicæa (A.D. 325) as the only correct word to express the nature of the Son of God. He is not inferior to the Father, nor posterior, nor merely like unto Him, but identical in substance and in essence with Him. He is truly God, God of very God, consubstantial with the Father, as the Nicene Creed has it, having, or rather, being, the Godhead no less than the Father.

Znači, Sveti Duh je dio Sv. Trojstva, jedna od tri božanske osobe, identične preostalima dvjema (Ocu i Sinu). "Proizlazi od Oca i Sina", kazujemo mi katolici u Vjerovanju, kojim ispovjedamo svoju vjeru.

Netko je jednom rekao da ovo možemo našim zemaljskim umovima prilagoditi razmišljajući o svetom trojstvu, kao o svim agregatnim oblicima vode. Sv. Duh je jedno od tih "agregatnih oblika". Otac i Sin su druga dva. Sve je to voda/Bog, samo u različitim oblicima.

Nepoznati
07.12.2006., 14:09
Znači, Sveti Duh je dio Sv. Trojstva, jedna od tri božanske osobe, identične preostalima dvjema (Ocu i Sinu). "Proizlazi od Oca i Sina", kazujemo mi katolici u Vjerovanju, kojim ispovjedamo svoju vjeru.

Netko je jednom rekao da ovo možemo našim zemaljskim umovima prilagoditi razmišljajući o svetom trojstvu, kao o svim agregatnim oblicima vode. Sv. Duh je jedno od tih "agregatnih oblika". Otac i Sin su druga dva. Sve je to voda/Bog, samo u različitim oblicima.

Hm. A kako je jedan od agregatnih oblika (Duh) začeo drugi agregatni oblik (Sina Isusa) koji se molio trećem agregatnom obliku (Bogu Ocu)?
:confused: :confused: :confused:

I zašto bi Svemogući Bog bio ograničen na samo tri "agregatna oblika"? Zašto ih ne bi imao beskonačno mnogo?
:confused: ... ... ... ...

thumbelina
07.12.2006., 14:19
Ne crtice, fratar je izričito rekao: a od te tri božanske osobe Duh Sveti je JEDINI pravi Bog!!

Ok, Duh Sveti je životvorac koji izlazi od Oca i Sina. Znači; on ih obuhvaća, na neki način. Nadahnjuje.

Mogu li Otac i Sin biti to što jesu bez Duha Svetoga?

I je li Duh Sveti sam po sebi to što jest ili samo može biti uz Oca i Sina to što jest?

crtica
Hm. A kako je jedan od agregatnih oblika (Duh) začeo drugi agregatni oblik (Sina Isusa) koji se molio trećem agregatnom obliku (Bogu Ocu)?
:confused: :confused: :confused:

I zašto bi Svemogući Bog bio ograničen na samo tri agregatna oblika? Zašto ih ne bi imao beskonačno mnogo?
:confused: ... ... ... ...

Ovo tvoje pitanje nije bezveze. Nisam dovoljno upoznata, no površno sam čitala kako su određene analize (transakcijska?) utvrdile kako se brojkom 3 izražavaju tri osnovne pozicije u međuljudskim odnosima; dijete - odrastao čovjek - roditelj. Možda eto zato, mi kršćani imamo Trojstvo, a ne neki veći ili manji broj.

crtica
Ne crtice, fratar je izričito rekao: a od te tri božanske osobe Duh Sveti je JEDINI pravi Bog!!

Ok, Duh Sveti je životvorac koji izlazi od Oca i Sina. Znači; on ih obuhvaća, na neki način. Nadahnjuje.

Mogu li Otac i Sin biti to što jesu bez Duha Svetoga?

I je li Duh Sveti sam po sebi to što jest ili samo može biti uz Oca i Sina to što jest?

Onda se krivo odrazio. Sve te tri osobe su jedno - Bog i jednake su.

Sveto trojstvo je osnovna dogma RKC.

The Trinity is the term employed to signify the central doctrine of the Christian religion -- the truth that in the unity of the Godhead there are Three Persons, the Father, the Son, and the Holy Spirit, these Three Persons being truly distinct one from another.

Thus, in the words of the Athanasian Creed: "the Father is God, the Son is God, and the Holy Spirit is God, and yet there are not three Gods but one God." In this Trinity of Persons the Son is begotten of the Father by an eternal generation, and the Holy Spirit proceeds by an eternal procession from the Father and the Son.

Yet, notwithstanding this difference as to origin, the Persons are co-eternal and co-equal: all alike are uncreated and omnipotent. This, the Church teaches, is the revelation regarding God's nature which Jesus Christ, the Son of God, came upon earth to deliver to the world: and which she proposes to man as the foundation of her whole dogmatic system.

samarjanka
08.12.2006., 06:49
Bez Duha Svetoga kriscanstvo je bez nade.Crkva ne moze biti crkva bez Svetoga Duha koji boravi u njoj i daje joj snagu.Ako degradiramo Svetoga Duha ili jos gore ako ga ignorisemo ili zalostimo,onda zavrsavamo u modernim hladnim crkvama.Bojim se da rani kriscani bili bi sokirani kad bi vidjeli sto sve nazivamo crkvom.Krist poznaje silu i utvrde nepritelja.On zna s cime ce se ljudi suociti i zato im kaze:"Ne,iako imate isprvnu poruku ,nikada necete postici zadatak koji sam vam dao bez sile Duha Svetoga,koji je veci od vas samih.Bit ce to Njegova nadnarvan snaga koja ce djelovati u vama i kroz vas.Nemojte nikamo ici dok ne primite tu sili"Obratite rijec 'cekajte"
Sila Duha Svetoga mjenja covjeka i osnazuje.Vidjeli ste kako nakon razapeca Krista ucenici su se razbjezali i bili u strahu.Odmah poslije primanja Sile Duha svetoga vidimo sasvim srcene sledbenike.(Ali jedno vam mogu reci da kada se Duh Sveti nastani u vama to je nesto tako lijepo da nema rijeci za taj opis.
Zato trazite od Boga da vam pomogne i da tu SILU.Boziji mir.:s

Bosanka
08.12.2006., 09:46
Duh(Ruh) po islamskom vjerovanju je duhovno STVORENJE, vjerni izvršilac VOLJE BOZIJE, bice koje iz svijeta ZAPOVIJEDI(’Alem el-emr), po Boziijem ODREDJENJU proizvodi djejstvo u STVORENOM svijetu(’Alem el-halk).....

Boziji Izaslanici poput Abrahama, Mojsija, Isusa, Muhammeda..... su Bozijom voljom, primali nadahnuce posredstvom Duha Istine koji je u vremenu, Bozijim odredjenjem, spustao Bozije Objave(Islam) pojedinim narodima preko Poslanika,........ i najzad čitavom čovječanstvu preko posljednjeg Poslanika Islama.

Svi narodi su imali svoje Poslanike( 317 B. Poslanika u povijesti ljudskog roda), Isus je bio posljednji Poslanik i Mesija Izraelskog naroda.

crtica
08.12.2006., 10:26
...

Za duha po tvojoj vjeri, imaš čak i zasebnu temu. Ovdje je pitanje postavljeno kršćanima.

crtica
08.12.2006., 10:31
Ako si kršćanin, ne znam kako možeš ignorirati Duha svetoga, kao jednu od Božanskih osoba? Za katolike je to dogma - Sveto trojstvo.

I inače molitva Vjerovanja sažima sve (nicejsko-carigradsko):

Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega,
stvoritelja neba i zemlja,
svega vidljivoga i nevidljivoga.

I u jednoga Gospodina Isusa Krista,
jedinorođenoga Sina Božjega.
Rođenog od Oca prije svih vjekova.
Boga od Boga, svjetlo od svjetla,
pravoga Boga od pravoga Boga.
Rođena, ne stvorena,
istobitna s Ocem,
po kome je sve stvoreno.
Koji je radi nas ljudi i radi našega
spasenja sišao s nebesa.
I utjelovio se po Duhu Svetom
od Marije Djevice,
i postao čovjekom.

Raspet također za nas,
pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan.
I uskrsnuo treći dan, po Svetom Pismu.
I uzašao na nebo,
sjedi s desne Ocu.
I opet će doći u slavi
suditi žive i mrtve,
i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.

I u Duha Svetoga,
Gospodina i životvorca;
koji izlazi od Oca i Sina.
Koji se s Ocem i Sinom skupa časti
i zajedno slavi;
koji je govorio po prorocima.

I u jednu svetu katoličku i
apostolsku Crkvu.

Ispovijedam jedno krštenje za
oproštenje grijeha.
I iščekujem uskrsnuće mrtvih.
I život budućega vijeka.
Amen.

Za tradicionaliste, evo i apostolsko vjerovanje na latinskom :D

Credo in Deum,
Patrem omnipotentem,
Creatorem caeli et terrae.

Et in Iesum Christum,
Filium eius unicum,
Dominum nostrum,
qui conceptus est de Spiritu Sancto,
natus ex Maria Virgine,
passus sub Pontio Pilato,
crucifixus, mortuus, et sepultus,
descendit ad infernos,
tertia die resurrexit a mortuis,
ascendit ad caelos,
sedet ad dexteram Dei Patris omnipotentis,
inde venturus est iudicare vivos et mortuos.

Credo in Spiritum Sanctum,
sanctam Ecclesiam catholicam,
sanctorum communionem,
remissionem peccatorum,
carnis resurrectionem,
vitam aeternam.
Amen.

forestsilvy
08.12.2006., 11:04
Bog- Otac, Sin i Duh Sveti
covjek-Duh, Dusa i tijelo

zamisli se bez jednog svojeg dijela, ne mozes, jer to nisi vise ti, tebe sve troje cini, kao i Boga

Bosanka
08.12.2006., 11:26
Za duha po tvojoj vjeri, imaš čak i zasebnu temu. Ovdje je pitanje postavljeno kršćanima.

Ako vlasnica teme "thumbelina" kaze tako bum je poslušala.;)

crtica
08.12.2006., 11:30

zamisli se bez jednog svojeg dijela, ne mozes, jer to nisi vise ti, tebe sve troje cini, kao i Boga

Na prvi pogled dobra usporedba, no opet...Trojstvo su tri zasebne osobe, ravnopravne, a istobitne...kod kojih je Duh

"...Gospodina i životvorca;
i zajedno slavi;
koji je govorio po prorocima..."

EDIT: mislim kako mi vjernici trebamo prihvatiti da su neke stvari iznad naše moći ljudskog poimanja, a ja osobno u to ubrajam Trojstvo. Njegovo je djelovanje Božansko i u ovom životu nama, odgojenima na logici i razumu, teško objašnjivo. Ne znači da se sad trebamo odreći pokušaja uspredbi. U njega se vjeruje ili ne :)
I savjet, ne obaziri se na jadne pokušaje bosanskih dawitelja da pljuju po našoj vjeri i da nas uvjeravaju kako su oni u pravu, a mi u krivu. Najtragičnije je da nemaju osnovni element pristojnosti da se suzdrže od daljnjeg dawljenja, nakon što im je većina ljudi rekla koliko je to ogavno.

Bosniac
08.12.2006., 11:32

Baš ingeniozno,egzaktno objašnjnje Trojstva!

-Daniel-
08.12.2006., 11:57
Na prvi pogled dobra usporedba, no opet...Trojstvo su tri zasebne osobe, ravnopravne, a istobitne...kod kojih je Duh

ovoe je diskutabilno da li su ravnopravne i u kojem smislu...

naime znamo da je Isus Krist prije bio Riječ i da je bio u potpunosti jednak i ravnopravan s Ocem, no to se mjenja Njegovom Voljom da se inkarnira u čovjeka - postaje Bogočovjek, jednim dijelom pokoran Ocu

tako da prije Krista, postoji Bog Jahve, Isus kao Riječ, Duh Sveti

poslije inkarniranja je Jahve, Isus Krist, Duh Sveti

Isus je poslije inkarniranja i poslije uskrsnuća postao pokoran Ocu Svemogućemu, i time dobio pravu titulu "Drugog Adama", nebeskoga, ne zemaljskoga

1. Isus kao Riječ, ravnopravan u potpunosti s Ocem:

Iv 1:1 U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.
Kol 1:16 Ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Vrhovništva, bilo Vlasti - sve je po njemu i za njega stvoreno:
Heb 1:8 ali za Sina: Prijestolje je tvoje, Bože, u vijeke vjekova, i pravedno žezlo - žezlo je tvog kraljevstva.
1:9 Ti ljubiš pravednost, a mrziš bezakonje, stoga Bog, Bog tvoj, tebe pomaza uljem radosti kao nikog od tvojih drugova.
1:10 I: Ti u početku, Gospodine, utemelji zemlju i nebo je djelo ruku tvojih.

2. prije Inkarnacije:

Fil 2:5 Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu:
2:6 On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom,

3. tijekom boravka na zemlji - pokornost Ocu

Iv 14:28 Čuli ste, rekoh vam: 'Odlazim i vraćam se k vama.' Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene.
Fil 2:5 Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu:
2:6 On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom,
2:7 nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik,
2:8 ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.
Marko 14:36 Govoraše: "Abba! Oče! Tebi je sve moguće! Otkloni čašu ovu od mene! Ali ne što ja hoću, nego što hoćeš ti!"
Iv 5:19 Isus nato odvrati: "Zaista, zaista, kažem vam: Sin ne može sam od sebe činiti ništa, doli što vidi da čini Otac; što on čini, to jednako i Sin čini.
Iv 6:38 jer siđoh s neba ne da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla.
Iv 7:16 Nato im Isus odvrati: "Moj nauk nije moj, nego onoga koji me posla.
Mt 20:23 A on im reče: "Čašu ćete moju doduše piti, ali sjesti meni zdesna ili slijeva - to nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac."

4. poslije Uskrsnuća, prije Uznesenja

Iv 20:17 Kaže joj Isus: "Ne zadržavaj se sa mnom jer još ne uziđoh Ocu, nego idi mojoj braći i javi im: Uzlazim Ocu svomu i Ocu vašemu, Bogu svomu i Bogu vašemu."

5. SADA

1 Kor 11:3 Ali htio bih da znate: svakomu je mužu glava Krist, glava ženi muž, a glava Kristu Bog.
2 Kor 1:3 Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe!
Dj 4:27 RotÄe se, uistinu, u ovome gradu na svetog Slugu tvoga Isusa, kog pomaza, rotÄe se Herod i Poncije Pilat zajedno s narodima i pucima izraelskim
4:28 da učine što tvoja ruka i tvoja volja predodredi da se zbude.
4:29 I evo sada, Gospodine, promotri prijetnje njihove i daj slugama svojim sa svom smjelošću navješćivati riječ tvoju!
4:30 Pruži ruku svoju da bude ozdravljenja, znamenja i čudesa po imenu svetoga Sluge tvoga Isusa."

6. poslije Drugog Dolaska

1 Kor 15:28 I kad mu sve bude podloženo, tada će se i on sam, Sin, podložiti Onomu koji je njemu sve podložio da Bog bude sve u svemu.

što se tiče Duha Svetoga, On je pokoran sada i Sinu i Ocu

crtica
08.12.2006., 11:59
Ja kažem da nije :D
On je ravnopravan i istobitan ocu. :mig:

-Daniel-
08.12.2006., 12:01
Ja kažem da nije :D
On je ravnopravan i istobitan ocu. :mig:

ti kažeš onda suprotno što govori Biblija u jednom smislu

crtica
08.12.2006., 12:07
Ja vjerujem svojoj Crkvi i njenim teološkim objašnjenima, koja su između ostalog i dogma.
Kako uopće možeš jednom katoliku predbacivati vjerovanje u dogmu? Koja je rezultat dubokog promišljanja daleko mudrijih glava od tvoje i moje? :D

Ako misionariš, okani se...

Saint1969
08.12.2006., 12:17
Danas veoma malen broj vjernika u Crkvi zaista poznaje Duha Svetoga (Iv 14, 16-17). Pokušat ću vam ga malo «približiti» opisujući ga na konkretan način.

1.Duh Sveti je osoba

Učili smo kako je On treća božanska osoba. Dakle on je Bog isto kao i Otac Nebeski, te isto kao i Isus Krist. No, ono što mi često ne primjećujemo je isto tako važno, a to je da je On osoba. Važno je to zbog toga što ti s osobom možeš imati osobni odnos ili kontakt. To znači da Duh Sveti nije nekakav pojam, energija ili sila – kako ga mnoge lažne religije opisuju već je Božanska osoba. Vrlo nam je lako zamisliti Isusa kao osobu. Čitajući evanđelja možemo si ga zamisliti u raznim situacijama i «primijetiti» njegovu radost, milosrđe, ljubav, autoritet, njegovo strpljenje i mnoge druge osobine koje su nama ljudima poznate. No, iako nam Biblija govori i o osobinama Duha Svetoga, nekako nam Ga je teže zamisliti. «Karakter i duhovni izgled» Duha Svetoga zorno je opisan u povijesti Crkve od blagdana Duhova na dalje.

Isus nam govori kako je jedno s Ocem i s Duhom Svetim, tako da možemo biti sigurni kako se po karakteru Duh Sveti ne razlikuje od Isusa. Naš molitveni život je često usmjeren samo prema dvjema Božanskim osobama, pa bi to trebalo promijeniti, a vidjet ćemo zbog čega.

2. Duh Sveti kao branitelj

Isus pred kraj svojeg ovozemaljskog poslanja govori apostolima, a i svima nama kako kad ode neće nas ostaviti samima, već će poslati nekoga drugoga (neku drugu osobu) da bude s nama. On ga tada naziva braniteljem (Iv 14,16-17) (Iv 14,26). Ta riječ branitelj ne označuje samo nekoga tko nas može obraniti od napadaja zla u fizičkom i duhovnom smislu, već mnogo više u duševnom smislu. Iako je Isus «označio» Duha Svetoga kao našega branitelja, zaista je mali broj vjernika koji imaju osobni molitveni odnos s Njim, te se osjećaju zaista sigurni i obranjeni u njegovoj prisutnosti.

Fizički nas Duh Sveti može obraniti od svega što fizički ugrožava naše tijelo, kao npr. bolesti, nesreće, povrede, glad, žeđ, hladnoća, … .

Duhovno nas brani od nasrtaja raznih vrsta zlih duhova, te čuva naš duh čistim od dodira sa okultizmom, racionalizmom, praznovjerjem, idolopoklonstvima i svime ostalim što nas udaljava od istine Evanđelja.

U duševnom smislu On brani našu dušu od duševnih rana i neistina. Sotona je otac laži, a kako je jedna od najvećih posljedica istočnog grijeha neznanje u koje je čovjek pao, Sotona (tužitelj braće) pokušava stalno donositi laž našoj duši (Otk 12,10). Tako nam Sotona govori kako se ne možemo spasiti, kako smo ili jako grešni ili uopće nemamo grijeha, kako nas Bog i ljudi oko nas ne vole, kako je svo zlo koje se u svijetu i nama osobno događa rezultat Božje volje, kako Bog iz nekih svojih razloga želi da mi patimo, kako se je Bog promijenio i više se ne očituje kao u prvoj Crkvi, i još mnogo drugih laži. Sotona, dakle, optužuje nas same, ali je vrlo zainteresiran da i mi optužujemo svoju braću i sestre. On je specijalista za ogovaranje i klevetanje. Sotona je taj koji u naša srca stavlja srđbu, ogorčenost, razočarenje, osjećaj manje vrijednosti, osjećaj odbačenosti i neprihvaćenosti, osjećaj krivnje i mnoge druge negativne osjećaje koje su rezultat povreda koje nam nanose drugi ljudi. Osnovni cilj Sotone je da se mi u duši od Boga osjetimo napuštenim i odbačenim, ponekad čak i prokletim, te nas onemogući da imamo onakav osobni kontakt s Bogom kakav bi trebali imati.

Ukoliko nismo usko povezani s Duhom Svetim naša će duša povjerovati lažima Sotone i nikad nećemo imati plodove Duha Svetoga u svojim životima.

Riječ Branitelj također znači i odvjetnik, tako da je Duh Sveti onaj koji brani našu savjest od optužbi zloga koje su usmjerene prema nama samima ili prema našim bližnjima. Samo nam Duh Sveti može dati potpuno istinu o spasenju i opraštanju, a jedino ta istina donosi mir u čovječje srce. Duh Sveti je taj koji nam može pokazati zlo koje ulazi u našu dušu usred povreda koje zadobivamo od svojih bližnjih (srđba, mržnja, optuživanje, gorčina, razočarenje, … ), te nam pomaže da se istog odrečemo, pokajemo i očistimo svoje srce od svega toga što smo godinama gomilali, a da nismo ni primjećivali.

3. Duh sveti kao učitelj i posvetitelj

Mnogo je toga Isus apostolima govorio, ali ga oni nisu mogli razumjeti. Mnogo toga nam Biblija govori danas. Mnogo toga učimo u nauku svoje Crkve. Shvaćamo li mi zaista to što nam Bog preko svega toga govori? Tri godine intezivnog učenja nije bilo dovoljno apostolima da razumiju Isusa. Apostol Ivan kaže kako je Isus u njihovoj prisutnosti toliko toga učinio da kada bi se pojedinačno zapisivalo – knjige bi ispunile čitav svijet (Iv 21,25); no to ipak nije bilo dovoljno. Tada im je prosvijetlio razum kako bi mogli razumjeti pisma (Lk 24,45). Oni su tek tada shvatili Isusa i njegovo poslanje, te su čekajući silazak Duha na Pedesetnicu točno znali koga i što čekaju. Pogledajmo Petrov govor poslije silaska Duha Svetoga! Vidimo kako taj obični ribar razumije pojmove koje tada ni najučeniji vjerski službenici nisu razumjeli. Rezultat je to novog odnosa. Isus, prosvjetljujući apostolima razum, daje im da upoznaju osobnost Duha Svetoga, dok su se s njegovom puninom osobno sreli nakon njegovog silaska na zemlju na Pedesetnicu.

Sam Isus u svojoj velikosvećeničkoj molitvi (Iv 17,17) govori nam kako je istina Božje riječi ta koja posvećuje čovjeka. Tako, budući da je Duh Sveti onaj koji Božju Riječ usađuje u nas da je možemo razumjeti – On je naš posvetitelj. Naša posvećenost ovisi o tome koliko je u nama usađena Božja Riječ i koliko nam ta Riječ znači u životu. Isus ide tako daleko da kaže kako nitko ne voli Njega, ako ne voli njegovu Riječ (Iv 14, 24). Dakle, koliko voliš zapisanu Božju riječ u Bibliji, toliko voliš Isusa. Upoznaj se čim prije s Duhom Svetim kao osobom koja će ti tumačiti tu Riječ, te ćeš po toj Riječi biti posvećen.

-Daniel-
08.12.2006., 12:51
Ja vjerujem svojoj Crkvi i njenim teološkim objašnjenima, koja su između ostalog i dogma.
Kako uopće možeš jednom katoliku predbacivati vjerovanje u dogmu? Koja je rezultat dubokog promišljanja daleko mudrijih glava od tvoje i moje? :D

Ako misionariš, okani se...

ako vjeruješ više čovječjim riječim nego Božjoj Riječi tvoja stvar, to će ti samo pribaviti pakao a ne život s Bogom...

thumbelina
08.12.2006., 13:32
Puno hvala svima na trudu!!

I meni se u biti čini da naša svijest ne može pojmiti tj. shvatiti sveto Trojstvo u svom punom smislu i to me muči poprilično.

Mozak mi dalje radi ovako; možemo li reći Bog=Isus=Duh Sveti??

Je li to ista osoba, energija koja uzima različite oblike ili su to tri različite osobe koje zajedno čine potpunu cjelovitost?

Ako je Isus sin, i imao je ljudsko obličje židovskog Mesije, kako izgleda Bog i ima li on uopće obličje??

A kako li tek izgleda Duh Sveti i je li on uopće osoba??

Što više ulazim u sva ta saznanja čini mi se da RKC ima vrlo kompleksne tajne i vjerovanja. Uopće to nije tako plitko i površno kako to mnogi sa strane žele prikazati samo zato što ne razumiju.

I ja sam prije mislila da su oni skroz u krivu i da krivo uče i da su prevaranti.

Ali što više u to ulazim i što više toga znam, postaje mi jasnije da je veliko znanje u njihovim rukama, mnogi od njih ga nisu svjesni i ne znaju što posjeduju.

Mnogi ljudi to uopće ne razumiju i ne trude se shvatiti.

A i vidim da su napadi na RKC sve veći i brojniji.

I iako sam svjesna groznih i užasnih stvari koje je RKC radila kroz cijelu svoju povijest, njihov značaj i znanje su mi sve jasniji.

I kao i obično, pokazuje se da nije sve takvo kakvim se čini.

crtica
08.12.2006., 14:01
ako vjeruješ više čovječjim riječim nego Božjoj Riječi tvoja stvar, to će ti samo pribaviti pakao a ne život s Bogom...

Pakao na zemlji mi ne gine, ako vjerujem običnim ljudima, toliko oholima da misle kako točno znaju što je Božja riječ, za razliku od tamo nekakvih crkvenjaka, koji su to samo stoljećima proučavali... :D

Saint, lijep post :)

-Daniel-
08.12.2006., 14:09
Pakao na zemlji mi ne gine, ako vjerujem običnim ljudima, toliko oholima da misle kako točno znaju što je Božja riječ, za razliku od tamo nekakvih crkvenjaka, koji su to samo stoljećima proučavali... :D

Saint, lijep post :)

ako misliš da sam ohol, to reci bez maskiranja i ironije...i ja ne govorim da vjeruješ meni, nego da sam provjeriš...

crtica
08.12.2006., 14:11
ako misliš da sam ohol, to reci bez maskiranja i ironije...i ja ne govorim da vjeruješ meni, nego da sam provjeriš...

A ja ti kažem da neću...i da ohol si i ti, ako misliš da sam možeš tumačiti slovo Božje...

-Daniel-
08.12.2006., 14:24
A ja ti kažem da neću...i da ohol si i ti, ako misliš da sam možeš tumačiti slovo Božje...

ja ne tumačim slavo Božje nego to tumači Duh Sveti...a ja nisam istumačio nego samo neveo citate onako kako piše u Bibliji

i da te pitam nešto, tko je Isus za tebe?

-Daniel-
08.12.2006., 14:30
Puno hvala svima na trudu!!

I meni se u biti čini da naša svijest ne može pojmiti tj. shvatiti sveto Trojstvo u svom punom smislu i to me muči poprilično.

Mozak mi dalje radi ovako; možemo li reći Bog=Isus=Duh Sveti??

Je li to ista osoba, energija koja uzima različite oblike ili su to tri različite osobe koje zajedno čine potpunu cjelovitost?

Ako je Isus sin, i imao je ljudsko obličje židovskog Mesije, kako izgleda Bog i ima li on uopće obličje??

A kako li tek izgleda Duh Sveti i je li on uopće osoba??

Što više ulazim u sva ta saznanja čini mi se da RKC ima vrlo kompleksne tajne i vjerovanja. Uopće to nije tako plitko i površno kako to mnogi sa strane žele prikazati samo zato što ne razumiju.

I ja sam prije mislila da su oni skroz u krivu i da krivo uče i da su prevaranti.

Ali što više u to ulazim i što više toga znam, postaje mi jasnije da je veliko znanje u njihovim rukama, mnogi od njih ga nisu svjesni i ne znaju što posjeduju.

Mnogi ljudi to uopće ne razumiju i ne trude se shvatiti.

A i vidim da su napadi na RKC sve veći i brojniji.

I iako sam svjesna groznih i užasnih stvari koje je RKC radila kroz cijelu svoju povijest, njihov značaj i znanje su mi sve jasniji.

I kao i obično, pokazuje se da nije sve takvo kakvim se čini.

onaj tko govori da RKC nema velike mudrosti u krivu je, no stvar je u tome da su zastranili od čiste Božje Riječi i ono što ona govori svojim dogmama i doktrinama koje su KONTRADIKTORNE!

kao što su i stari Židovi imali zapise odnosno Talmud koji objašnjava Toru, a Isus ih je opomenuo više puta zbog toga, tako i RKC ima Katekizam koji objašnjava Bibliju ni ne shvaćajući da ponavljaju istu grešku starih Židova...

crtica
08.12.2006., 16:43
onaj tko govori da RKC nema velike mudrosti u krivu je, no stvar je u tome da su zastranili od čiste Božje Riječi i ono što ona govori svojim dogmama i doktrinama koje su KONTRADIKTORNE!

kao što su i stari Židovi imali zapise odnosno Talmud koji objašnjava Toru, a Isus ih je opomenuo više puta zbog toga, tako i RKC ima Katekizam koji objašnjava Bibliju ni ne shvaćajući da ponavljaju istu grešku starih Židova...

Za razliku od Raymonda, a? :zvrko:

r0nin
08.12.2006., 17:20
Izgleda da se taj fratar uzdignuo iznad dogme i mozda shvatio spiku.

-Daniel-
08.12.2006., 17:35
Za razliku od Raymonda, a? :zvrko:

tko je Isus za tebe crtica?

Bosniac
08.12.2006., 18:08
Bosanka kaže:
...

crtica postala ekskluzivni vratar,
pa zar nije slobodan pristup/ulaz svima na svaku temu? ;)
Možda na ekskluzivne i nije,o ! ta Pravila Foruma.hr. ?!

crtica
08.12.2006., 18:29
tko je Isus za tebe crtica?

Sigurno nije Raymond :D
A zašto je tebi taj čovjek bitan? Od kud ti sigurnost da on nije luđak, kojeg ti izgubljen slijediš?

ps ovo su samo retorička pitanja...

crtica
08.12.2006., 18:35
Evo Danijel, iako ti je pitanje bespotrebno, kaj je za mene Isus... :D

Rođena, ne stvorena,
istobitna s Ocem,
po kome je sve stvoreno.
spasenja sišao s nebesa.
od Marije Djevice,
i postao čovjekom.

Raspet također za nas,
I uzašao na nebo,
sjedi s desne Ocu.
I opet će doći u slavi
suditi žive i mrtve,

I u Duha Svetoga,
Gospodina i životvorca;
i zajedno slavi;

apostolsku Crkvu.

oproštenje grijeha.
I život budućega vijeka.
Amen.

Poboldan je dio o Isusu... :kava:

Bosniac
08.12.2006., 18:56
Ako si kršćanin, ne znam kako možeš ignorirati Duha svetoga, kao jednu od Božanskih osoba? Za katolike je to dogma - Sveto trojstvo.

I inače molitva Vjerovanja sažima sve (nicejsko-carigradsko):

Rođena, ne stvorena,
istobitna s Ocem,
po kome je sve stvoreno.
spasenja sišao s nebesa.
od Marije Djevice,
i postao čovjekom.

Raspet također za nas,
I uzašao na nebo,
sjedi s desne Ocu.
I opet će doći u slavi
suditi žive i mrtve,

I u Duha Svetoga,
Gospodina i životvorca;
i zajedno slavi;

apostolsku Crkvu.

oproštenje grijeha.
I život budućega vijeka.
Amen.

Za tradicionaliste, evo i apostolsko vjerovanje na latinskom :D

Credo in Deum,
Patrem omnipotentem,
Creatorem caeli et terrae.

Et in Iesum Christum,
Filium eius unicum,
Dominum nostrum,
qui conceptus est de Spiritu Sancto,
natus ex Maria Virgine,
passus sub Pontio Pilato,
crucifixus, mortuus, et sepultus,
descendit ad infernos,
tertia die resurrexit a mortuis,
ascendit ad caelos,
sedet ad dexteram Dei Patris omnipotentis,
inde venturus est iudicare vivos et mortuos.

Credo in Spiritum Sanctum,
sanctam Ecclesiam catholicam,
sanctorum communionem,
remissionem peccatorum,
carnis resurrectionem,
vitam aeternam.
Amen.

Da li su,crtice, dozvoljena ovdje kritička pitanja,ili kritička analiza navedenih dogmi,
koje imaju slabosti,i samourušavanja?!
Samo pitam!

-Daniel-
08.12.2006., 19:27
Sigurno nije Raymond :D
A zašto je tebi taj čovjek bitan? Od kud ti sigurnost da on nije luđak, kojeg ti izgubljen slijediš?

ps ovo su samo retorička pitanja...

nije bitan Raymond nego Bog, a ako ne želiš suditi niti istražiti proročanstva, kako da te ja uvjerim da su istinita?

što se tiče vjerovanja, nisam te pitao tvoje vjerovanje, nego da napišeš tko je ZA TEBE Isus

znači tko je On za tebe?

Gospodar?

Spasitelj?

Dušebrižnik?

Kralj?

tko je On tebi?

imaš valjda nekakvo mišljenje o Isusu izvan katoličkih dogmi?

forestsilvy
08.12.2006., 21:43
Bog je stvorio covjeka na svoju sliku, kao trojstveno bice,
Bog-Otac Sin i Duh Sveti
Covjek-Duh Dusa i tijelo

uostalom, analizirati Boga i pridavati mu svoja misljenja o tome dal je koji njegov dio osoba, jesam li u pravu, ovi kazu ono, ovi ovo,
pitaj Boga, za to treba otkrivenje.
Oduvijek se covjek pokusao izdizati i tumaciti Boga onako kako on misli ili kako drugi kazu, samim nagadanjem i bespotrebnim filozofiranjem samo odaje da Ga ljudi ne poznaju.
Imaj zelju Ga upoznati uopce, pa onda kad Isusa upoznas, onda govori o njemu.
Slicno je- ajmo diskutirati o tome kakav je Pero Peric, ajmo nagadati,govoriti gluposti i koje kakve predozbe koje nemaju veze s njim,
(usp.)dovode do iskrivljenje slike Boga, sto su ljudi uspjesno obavili u zadnjih par stoljeca.

thumbelina
09.12.2006., 12:28
A Bog je isto tako dao čovjeku um, razum da ga koristi. Sigurno nije htio da budemo slijepe ovce koje će vjerovati sve što im se kaže bez da razmisle o tome, pročitaju, prodiskutiraju...:)

jurky
09.12.2006., 22:05
Slazem se u potpunosti s Danielom.
Otac je izgovorio Riječ, i sve je po njoj postalo..možda zato se Sin zove Sinom.
Duh Sveti= branitelj. To je Onaj po kome znamo da je svjedočanstvo istinito, za razliku od izrugivača koji ga nisu primili.

forestsilvy
09.12.2006., 22:13
jeste, ali isto tako je napisao da je Isus dosao da nam vrati razum, i govori o ljudskom mudrovanju kao negativnom, tj filozofiranje, sto danas tj cega danas ima jakkkooo puno

vladi
11.12.2006., 10:41
Sveti Duh upućuje u istinu...on je taj koji će nas uputiti u Očevu i Sinovljevu ljubav...

Bosniac
11.12.2006., 12:28
Bog je stvorio covjeka na svoju sliku, kao trojstveno bice,
Bog-Otac Sin i Duh Sveti
Covjek-Duh Dusa i tijelo

uostalom, analizirati Boga i pridavati mu svoja misljenja o tome dal je koji njegov dio osoba, jesam li u pravu, ovi kazu ono, ovi ovo,
pitaj Boga, za to treba otkrivenje.
Oduvijek se covjek pokusao izdizati i tumaciti Boga onako kako on misli ili kako drugi kazu, samim nagadanjem i bespotrebnim filozofiranjem samo odaje da Ga ljudi ne poznaju.
Imaj zelju Ga upoznati uopce, pa onda kad Isusa upoznas, onda govori o njemu.
Slicno je- ajmo diskutirati o tome kakav je Pero Peric, ajmo nagadati,govoriti gluposti i koje kakve predozbe koje nemaju veze s njim,
(usp.)dovode do iskrivljenje slike Boga, sto su ljudi uspjesno obavili u zadnjih par stoljeca.

Da li iz gore navedene postavke važi jednadžba :

Bog Otac= Bog Sin= Duh Sveti !

Iz toga bi slijedilo da je svaki član te jednadžbe sam za sebe jednak u potpunosti onom drugom ili trećem članu,da sva tri su medžusobno jednaka,i jednako vrijedna.
U slučaju logike vrijedila bi jednadžba:

Bog Otac= Bog Sin= Duh Sveti = Bog

Bog=Bog Otac;
Bog= Bog Sin;
Bog= Duh Sveti ;
iz čega slijedi:

Bog=Bog!

Iz tog proizlazi identitet sva tri člana,iz ćega slijedi zaključak da postoji samo Jedan Bog.
Ako bi svaki član Trojstva bio različit od onog drugog,i savaki imao neku dugu božansku funkciju,i neka druga božanska svojstva,onda bi ih bila trojica,različita i tada
nestaje monoteizam.
Ako su potpuno jednaki,u svim svojim božanskim svojstvima,onda ta tri ista Boga su ustvari samo Jedan Bog,a druga dva nemaju mjesta.Logićno je da ne mogu biti tri u jednom,ni jedan u tri.Samo je Jedan koji sam sebe samo zna,i to je jednostavna i konzistentna Jednoća.
Šta bi onda ona druga dvojica radili kad bi izgubili božanske atribute,bili bi ustvari na nižem rangu.A taj niži rang imao bi ustvari ogroman značaj za ljude,za čovječanstvo.
Funkcija sv. Duha,o kojem ovdje priča Danijel i nije neka božanska funkcija: uglavnom čovjeka nadahnjuje na duhovno stvaralaštvo,objašnjava mu Božije upute,pokazuje Božji Put,Branitelj je ljudi,i priprema čovjeka za BožjiRaj,tako nešto,i za tu funkciju ne bi trebao baš biti i Bog ,koji samo ima drugo ime.
Time zbunjuje intelektualce!
Samo što Danijel neće da nam kaže da li sv. Duh hoće da ima posla sa ljudima koji nisu dobri Kršćani,ili je ekskluzivitet sačuvan samo za njih.
Onda je ogromna večina čovjećanstva siročići mali.
Isusovo milosrđe i dobrota može biti kozmičkog,Božansko ranga,ali ne nužno i da je Bog.
Intelektualci,zbog svoje logike i razUma ne prihvataju crkvenu konstrukciju Boga,i tako se gubi najkvalitetniji sloj ljudi,i crkveno Kršćanstvo gubi tlo.
Blago blaženim duhom,
njihovo je Carstvo nebesko,
Za inelektualce je rezerviran Pakao ,zar ne,zato što propitkuju,istražuju,donose ljudima pronalaske,kojima se ovozemaljski život olakšava,postaje udobniji,život čovjekov postaje veseliji,sretniji,što je ipak suprotno doktrni patnje čovjekove ovozemaljske.
Ili je sv. Trojstvo jedna velika Božja tajna,dogma o kojoj nema razgovora, i Bog jednostavno ne uvažav intelektualce,jer su radoznali,neće da prihvate što nije u skaladu sa razumom i znanošću,neće dogmu,i očito se pokajao što im je dao inteligenciju i razum,
ili će Bog mudri to jednom sve da fino objasni ljudima.
Ili je sve to volja Božja!?,da malo zbuni ljude.
da uvečava ofčije stado,
koje će Ga samo faliti,i uz božanstvenu muziku pjesme Mu pjevati!?
Blago blaženim Duhom.. !

Napomena: ovo je samo jedan jednostavan pogled na Trojstvo,ima i drugih kompleksnijih,ali je za to potrebna ozbiljnija rasprava,
što je na ovom Forumu gotovo nemoguće postići.
Zna se zašto!

-Daniel-
11.12.2006., 12:43
ne razumijem zašto se ja spominjem koji uopće nisam ni spomenuo Duha Svetoga na ovoj temi, a da jednak je i Ocu i Sinu po božanskoj prirodi, samo što Isus ima i čovječju prirodu...

znači sve što piše u Bibliji za Oca ili Sina važi i za Duha Svetoga isto kao i obrnuto...

a što se tiče funkcija Osoba Trojstva, tebi prijatelju to ne paše zato ŠTO TI ŽELIŠ da Bog treba biti onakav kakav je dokučiv i matematički jednostavan, zato je islamu teško spoznati Boga u Trojedinom Obliku jer bi onda spoznali da ništa zapravo ne znaju kao ljudi i da su pobunjeni protiv Boga kao i svi mi ostali (neki bili, neki još jesu) i da su otpali od Božje slave...a ne da se hvale svojim razumom i pameću da sve znaju kako je i kako nije

a što se tiče intelektualaca jalovo je njihovo istraživanje upotrebljavajući samo svoj "veliki" mozak bez poniznog srca, Bog spušta oholice i uzvisuje poniznog

i Duh je svakom dat koji prizna Gospodina kao svog Spasitelja, jer ako ne priznaš Boga kao svog Spasitelja, i ne poniziš se pred Stvoriteljem svega kako onda da ti Bog da ono što je Njegovo Sveto - svoga Duha, tako da nema pristranosti između kršćana ili židova ili muslimana

kršćani se samo označuju tako - to je čovječji naziv za one kojima je Spasitelj - Isus Krist, te ako neki židov ili musliman prizna Isusa, naravno da se neće označavati više kao muslimana ili židov već kao kršćanin

Bosanka
11.12.2006., 12:57
ne razumijem zašto se ja spominjem koji uopće nisam ni spomenuo Duha Svetoga na ovoj temi, a da jednak je i Ocu i Sinu po božanskoj prirodi, samo što Isus ima i čovječju prirodu...

Daniele pa ti proivrječiš sam sebi. Kazes da su Sveti x (OTAC + SIN + DUH) = JEDNAKI......SAMO se Isus malčice razlikuje jer je on i ČOVJEK.....

AKO SE ISUS za samo zeru/atom razlikuje od BOGA onda nije BOG, odnosno nije ISTOBITAN s BOGOM.....;)

crtica
11.12.2006., 13:03
A Bog je isto tako dao čovjeku um, razum da ga koristi. Sigurno nije htio da budemo slijepe ovce koje će vjerovati sve što im se kaže bez da razmisle o tome, pročitaju, prodiskutiraju...:)

Naravno da nije htio i zato treba dobro odvojiti žito od kukolja i lažne od pravih proroka, ma kako se oni zvali :)

ps vidim, bonton je i dalje za forumaške dawitelje, misaona imenica, nešto za što u njihovim životima nema mjesta, pa se po milijunti put lupaju naučene fraze i vrijeđaju kršćani u suludom i primitivnom dokazivanju, kojeg im je neki imam s Islam Bosne usadio u glavu. Mislim i vrapcima ste dokazali vlastitu vjersku toleranciju i inteligenciju, pa se ne morate više truditi. Nemojte da izvlačim temem od prije tri godine kada je ta sramota pukla.

-Daniel-
11.12.2006., 13:12
Daniele pa ti proivrječiš sam sebi. Kazes da su Sveti x (OTAC + SIN + DUH) = JEDNAKI......SAMO se Isus malčice razlikuje jer je on i ČOVJEK.....

AKO SE ISUS za samo zeru/atom razlikuje od BOGA onda nije BOG, odnosno nije ISTOBITAN s BOGOM.....;)

vidiš kako krivo razmišljaš, ti Boga slažeš onime što je stvoreno - atomima...

naime Bog je postao čovjekom u Isusu Kristu kako bi nas spasio i to je istina, time je Bog dobio čovječju prirodu svoga stvorenja, jer Isus kao Bog nije se ni (kako ti kažeš) u jednom "atomu" razlikovao od Jahve samo što je postao čovjekom, a ta čovječja priroda se spojila sa Njegovom božanskom

vi ne možete sebi pojmiti da Bog može postati čovjekom, kažete Bog se ne može roditi, a ne razumijete razliku između čovječjeg rođenja i čovječjeg stvaranja

imate pojam Boga zatočen u svoju kutiju i ne želite otvoriti tu kutiju jer cijeli vaš život pada onda u vodu pošto ste živjeli u laži, poznat mi je taj osjećaj vrlo dobro...

ali Bog je jači od svake kutije i nerazumljiviji od svake čovječje pameti, samo što to čovjek ne želi priznati pošto misli da je njegova sveta knjiga sve rekla...

-Daniel-
11.12.2006., 13:13
Naravno da nije htio i zato treba dobro odvojiti žito od kukolja i lažne od pravih proroka, ma kako se oni zvali :)

ps vidim, bonton je i dalje za forumaške dawitelje, misaona imenica, nešto za što u njihovim životima nema mjesta, pa se po milijunti put lupaju naučene fraze i vrijeđaju kršćani u suludom i primitivnom dokazivanju, kojeg im je neki imam s Islam Bosne usadio u glavu. Mislim i vrapcima ste dokazali vlastitu vjersku toleranciju i inteligenciju, pa se ne morate više truditi. Nemojte da izvlačim temem od prije tri godine kada je ta sramota pukla.

i ti sebe nazivaš kršćaninom?

crtica
11.12.2006., 13:18
i ti sebe nazivaš kršćaninom?

Da i to dobro odgojenim, koji poštuje tuđa uvjerenja i ne uvjerava ih kako su u krivu i kako je kršćanstvo i za njih :cerek:

Zato me ti, a ni oni ne možete razumjeti jer vi to niste...vi ovdje pecate, a ja skupa s ostalima ubijam vrijeme :raspa:

-Daniel-
11.12.2006., 13:27
Da i to dobro odgojenim, koji poštuje tuđa uvjerenja i ne uvjerava ih kako su u krivu i kako je kršćanstvo i za njih :cerek:

Zato me ti, a ni oni ne možete razumjeti jer vi to niste...vi ovdje pecate, a ja skupa s ostalima ubijam vrijeme :raspa:

nitko ne govori niti nitko ne spominje poštovanje tuđih uvjerenja, no ako ja znam da oni ako ne priznaju Isusa kao Spasitelja idu u pakao, onda kakve ja imam ljubavi da im to ne kažem...

a ono što je najbolje to oni isto misle i zato vjerojatno neki iz ljubavi preman nama (dok drugi vjerojatno iz ponosa) tu nama žele približiti islam i Kuran...

što ti misliš da sada umriješ gdje bi išla, na nebo ili u pakao crtice?

crtica
11.12.2006., 13:35
nitko ne govori niti nitko ne spominje poštovanje tuđih uvjerenja, no ako ja znam da oni ako ne priznaju Isusa kao Spasitelja idu u pakao, onda kakve ja imam ljubavi da im to ne kažem...

a ono što je najbolje to oni isto misle i zato vjerojatno neki iz ljubavi preman nama (dok drugi vjerojatno iz ponosa) tu nama žele približiti islam i Kuran...

što ti misliš da sada umriješ gdje bi išla, na nebo ili u pakao crtice?

Opravdanja, opravdanja...osim što ste neuljudni, još nas dodatno vrijeđate kad to radite all over again, što znači da predmijevate kako smo mi ostali debili, pa nam treba stalno isto prezentirati :bonk:

Da ne spominjem, kako bahato mislite da ste otkrili toplu vodu, umjesto da pregledate i vidite kako je ovaj podforum prepun ovakvih kao vi, koji to, barem po ovoj zadnjoj arhivi od 2003. delate...

Bosanka
11.12.2006., 14:26
vidiš kako krivo razmišljaš, ti Boga slažeš onime što je stvoreno - atomima...

Krivo si me shvatio.......Bog ničemu stvorenom ni rodjenom nije sličan......samo je On Stovritelj, a sve ostalo Njegova stvorenja...

naime Bog je postao čovjekom u Isusu Kristu kako bi nas spasio i to je istina, time je Bog dobio čovječju prirodu svoga stvorenja, jer Isus kao Bog nije se ni (kako ti kažeš) u jednom "atomu" razlikovao od Jahve samo što je postao čovjekom, a ta čovječja priroda se spojila sa Njegovom božanskom

vi ne možete sebi pojmiti da Bog može postati čovjekom, kažete Bog se ne može roditi, a ne razumijete razliku između čovječjeg rođenja i čovječjeg stvaranja

I narodi prijašnji, kao i današnji, su često zapadali u idolotariju politeizma verujući da se Bog INKARNIRA u svoja stvorenja......
.....nebitno.....
....svako za s'e travu pase!

-Daniel-
12.12.2006., 01:00
Opravdanja, opravdanja...osim što ste neuljudni, još nas dodatno vrijeđate kad to radite all over again, što znači da predmijevate kako smo mi ostali debili, pa nam treba stalno isto prezentirati :bonk:

Da ne spominjem, kako bahato mislite da ste otkrili toplu vodu, umjesto da pregledate i vidite kako je ovaj podforum prepun ovakvih kao vi, koji to, barem po ovoj zadnjoj arhivi od 2003. delate...

nisi mi odgovorila već na dva pitanja crtica...

tko je za tebe Isus?

da li bi išal i pakao ili nebo da sada umreš?

-Daniel-
12.12.2006., 01:10
Krivo si me shvatio.......Bog ničemu stvorenom ni rodjenom nije sličan......samo je On Stovritelj, a sve ostalo Njegova stvorenja...

pardon

I narodi prijašnji, kao i današnji, su često zapadali u idolotariju politeizma verujući da se Bog INKARNIRA u svoja stvorenja......
.....nebitno.....
....svako za s'e travu pase!

ali što sprečava Boga da se inkarnira u čovjeka? zar nije svemoguć? zar se ne bi mogao inkarnirati u djetelinu da hoće?

što je idolatrija, zar nije to čovjekova riječ za nešto? za što? zar nisu Židovi žrtvovali životinje za opravdanje pred Bogom zbog grijeha? ako je Bog Stvoritelj, što je, zašto bi morao biti apsolutno jedna Osoba? ako nije Osoba, što je Bog?

jer ako nije Osoba onda je što a ne tko, zar ne? a ako nije tko onda se govori o nekoj "svemirskoj energiji" i ne može se oslanjati kao Svevladar kada možda nema ni vlastitu volju, možda onda nije ni Biće...

Bosanka
12.12.2006., 09:44
ali što sprečava Boga da se inkarnira u čovjeka?zar nije svemoguć?

Bozija Pravednost!

Daniele to očito nisi u svom razUMu razgraničio pojmove Stvoritelj i stvorenje. Stvoreni svjetovi su produkti Njegove Vanjske Kreativne Manifestacije....
Stvoreni Svjetovi su nastali iz NISTA......
U sta da se inkrnira kad je sve OSIM Njega NIŠTA....samo iluzija,privid....
Samo Stvoritelj JESTE!
O tome je Isus(Bog ga zauvijek blagoslovio) uporno govorio.....ali neki njegovi sunarodnajci, BUKVAlisiti ga optužiše za balsfemiju.....dok drugi BUKVAlisti poslije njegovog odlaska bukavalno shvatiše njegov nauk Monoteizma/TEVHIDA/JEDNOĆE i proglasiše ga Bogom.
Daniele, druže stari..... u vječnosti nema tebe, nema mene, nema Isusa, nema apostola....samo RABB/Stvoritelj, Uzdržitelj i Gospodar Univerzumaa i svih nejgovih atoma i subatmskih konponenata JESTE ODUVIJEK i ZAUVIJEK.....

Sve dok budemo smatrali da ima druga Volja osim Bozije, pripadat ćemo svijetu NISTA.....i bit cemo udaljeni(u svojoj svijesti) od Njega jer smo sami tako Izabrali.....dok nam je u biti Stvoritelj biliži od nas samih, blizi od našeg daha....samo treba imati čisto srce i dozvati Ga iz dubine duše svoje da nam um prosvijetli spoznajom DA SAMO ON JESTE......Isus je to savršeno znao.... svjesno se odrekao sebe/ega još kada je lutao pustinjom i postio 40 dana i noći.... kada ga je Dragi Bog Svojim ruhom svetosti nadahnuo željom njegovom, a Voljom Bozijom.

Uz molitvu dragom Bogu da ovaj nas mali dijalog prodje u obostranom razumijevanju.....
sve najbolje.:)

-Daniel-
12.12.2006., 11:25
Bozija Pravednost!

Daniele to očito nisi u svom razUMu razgraničio pojmove Stvoritelj i stvorenje. Stvoreni svjetovi su produkti Njegove Vanjske Kreativne Manifestacije....
U sta da se inkrnira kad je sve OSIM Njega NIŠTA....samo iluzija,privid....
Samo Stvoritelj JESTE!
O tome je Isus(Bog ga zauvijek blagoslovio) uporno govorio.....ali neki njegovi sunarodnajci, BUKVAlisiti ga optužiše za balsfemiju.....dok drugi BUKVAlisti poslije njegovog odlaska bukavalno shvatiše njegov nauk Monoteizma/TEVHIDA/JEDNOĆE i proglasiše ga Bogom.
Daniele, druže stari..... u vječnosti nema tebe, nema mene, nema Isusa, nema apostola....samo RABB/Stvoritelj, Uzdržitelj i Gospodar Univerzumaa i svih nejgovih atoma i subatmskih konponenata JESTE ODUVIJEK i ZAUVIJEK.....

Sve dok budemo smatrali da ima druga Volja osim Bozije, pripadat ćemo svijetu NISTA.....i bit cemo udaljeni(u svojoj svijesti) od Njega jer smo sami tako Izabrali.....dok nam je u biti Stvoritelj biliži od nas samih, blizi od našeg daha....samo treba imati čisto srce i dozvati Ga iz dubine duše svoje da nam um prosvijetli spoznajom DA SAMO ON JESTE......Isus je to savršeno znao.... svjesno se odrekao sebe/ega još kada je lutao pustinjom i postio 40 dana i noći.... kada ga je Dragi Bog Svojim ruhom svetosti nadahnuo željom njegovom, a Voljom Bozijom.

Uz molitvu dragom Bogu da ovaj nas mali dijalog prodje u obostranom razumijevanju.....
sve najbolje.:)

Bosanko, ako ne povjeruješ u Isusa da je razapet za tvoje grijehe, biti ćeš osuđena na vječnost bez Boga i to je istina makar bila nevjerojatno teška za tvoj UM koji shvaća da je Isus sam sebi stvorio svoje Tijelo koje će biti razapeto odnosno svoje Tijelo u kojem je uskrsnuo

i nije Isus imao želju postiti već je to još jedna manifestacija Očeve Volje, Snage Duha Svetoga, i Prvoditelja Djela Isusa Krista - manifestacija Jednoga Boga koji se izjedančio sa čovjekom grešnikom iz svoje ljubavi prema stvorenju

Bosanka
12.12.2006., 12:03
Bosanko, ako ne povjeruješ u Isusa da je razapet za tvoje grijehe, biti ćeš osuđena na vječnost bez Boga i to je istina makar bila nevjerojatno teška za tvoj UM koji shvaća da je Isus sam sebi stvorio svoje Tijelo koje će biti razapeto odnosno svoje Tijelo u kojem je uskrsnuo

Daniele opet krivo shvaćaš....samo zelim da istaknem da ako je, kao što vi vjrujete Isus =Jedini Stvoritelj, da je onda po toj vašoj logici stvorio sam sebi tijelo, jer ako nije onda nije Stvoritelj?

i nije Isus imao želju postiti već je to još jedna manifestacija Očeve Volje, Snage Duha Svetoga, i Prvoditelja Djela Isusa Krista - manifestacija Jednoga Boga koji se izjedančio sa čovjekom grešnikom iz svoje ljubavi prema stvorenju

Cijelo vrijeme pokušavam da razgovaramo otvoreno,a ti uporno ponavljaš ono što si nabubao na vjeronauku......

.... vidim da se nisi udostojio ni čestito pročitat moj post, jer da jesi složio bi se sa mnom u Istini da .......
SAMO BOG JESTE!

Zato ne vidim razloga našoj daljnjoj diskusiji....
Bok!

Pićo
12.12.2006., 12:37
Duh Sveti je početak i uzrok svega, ili biblijski rečeno to je "Riječ" od koje je sve nastalo.
Duh Sveti nije osoba, to je neosobna svijest koja je prisutna u svakom i najmanjem djeliću prostora.

Ta svijest je poželila samu sebe učiniti osobom, pa je samu sebe podijelila i utjelovila.

Pićo
12.12.2006., 12:44
Bosanko, ako ne povjeruješ u Isusa da je razapet za tvoje grijehe, biti ćeš osuđena na vječnost bez Boga
Nitko neće biti osuđen zbog nevjerovanja, niti će itko biti nagrađen zbog vjerovanja.

to je istina makar bila nevjerojatno teška za tvoj UM
Mnogima koji vjeruju u Isusa taj isti Isus će reći, "idite od mene, ne poznajem vas",

Isto tako mnogima koji ne vjeruju u Isusa taj isti Isus će reći, "dođite k meni, što ste čekali do sad"

Znam da je ovakva istina nevjerojatno teška za tvoj um.
Tvoj um je zaštićen od takvih istina. Štite ga debele naslage dogmi koje si usvojio čitajući Bibliju.

-Daniel-
13.12.2006., 00:33
Daniele opet krivo shvaćaš....samo zelim da istaknem da ako je, kao što vi vjrujete Isus =Jedini Stvoritelj, da je onda po toj vašoj logici stvorio sam sebi tijelo, jer ako nije onda nije Stvoritelj?

to sam i rekao, Isus je sam sebi stvorio Tijelo kao i što je sam sebe Uskrsnuo

Cijelo vrijeme pokušavam da razgovaramo otvoreno,a ti uporno ponavljaš ono što si nabubao na vjeronauku......

.... vidim da se nisi udostojio ni čestito pročitat moj post, jer da jesi složio bi se sa mnom u Istini da .......
SAMO BOG JESTE!

Zato ne vidim razloga našoj daljnjoj diskusiji....
Bok!

ne, jesam pročitao tvoj post i slažem se da je jedino Bog Onaj koji Jest, negdje sam to nedavno napisao na nekoj temi isto tako i imaš potpuno pravo, naime islam ima potpuno pravo što se tiče nekih obilježja i manira Boga kakav On stvarno Je i naravno da si tu u pravu...i ispričavam se i moj je grijeh što nisam ti rekao da si u pravu - i to je istina

-Daniel-
13.12.2006., 00:40
Nitko neće biti osuđen zbog nevjerovanja, niti će itko biti nagrađen zbog vjerovanja.

Iv 3,18 Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.

Mnogima koji vjeruju u Isusa taj isti Isus će reći, "idite od mene, ne poznajem vas",

Isto tako mnogima koji ne vjeruju u Isusa taj isti Isus će reći, "dođite k meni, što ste čekali do sad"

Znam da je ovakva istina nevjerojatno teška za tvoj um.
Tvoj um je zaštićen od takvih istina. Štite ga debele naslage dogmi koje si usvojio čitajući Bibliju.

mislim da ona usporedba gore nije baš za nevjernike...a znam ja i nije mi teška za moj um istina Božje strogoće i Božje manire bez brige, ali thanx na opomeni...

:top:

Bosanka
13.12.2006., 07:31
Uz pomoć Božiju!

naime Bog je postao čovjekom u Isusu Kristu kako bi nas spasio i to je istina, time je Bog dobio čovječju prirodu svoga stvorenja,

I narodi prijašnji, kao i današnji, su često zapadali u idolatriju politeizma verujući da se Bog INKARNIRA u svoja stvorenja......

-Daniel- kaže:
ali što sprečava Boga da se inkarnira u čovjeka?

U sta da se inkarnira kad je sve OSIM Njega NIŠTA....samo iluzija,privid,....
Samo Stvoritelj JESTE!

Daniele, nisi se osvrnuo na ovaj odgovor.....da li se slažemo u ovome ili ne?:rolleyes:

Bosniac
13.12.2006., 23:23
-Daniel- ne razumijem zašto se ja spominjem koji uopće nisam ni spomenuo Duha Svetoga na ovoj temi, a da jednak je i Ocu i Sinu po božanskoj prirodi, samo što Isus ima i čovječju prirodu...
znači sve što piše u Bibliji za Oca ili Sina važi i za Duha Svetoga isto kao i obrnuto...

Zapažen si kao tumač Biblije i NZ na ovom F/R,i zato si spomenut.
Imama pitanje:da li je Isus nakon uskrsnuća i dalje zadržao svoju čovjekovu prirodu,kao što gore pišeš?

-Danijel -a što se tiče funkcija Osoba Trojstva, tebi prijatelju to ne paše zato ŠTO TI ŽELIŠ da Bog treba biti onakav kakav je dokučiv i matematički jednostavan,[B]zato je islamu teško spoznati Boga u Trojedinom [Obliku/B] jer bi onda spoznali da ništa zapravo ne znaju kao ljudi i da su pobunjeni protiv Boga kao i svi mi ostali (neki bili, neki još jesu) i da su otpali od Božje slave...a ne da se hvale svojim razumom i pameću da sve znaju kako je i kako nije

Ima puno nejasnoća u ovom tvom gornjem tekstu,prijatelju,koji je zbunjujući.
Kako moja,tvoja ili bilo čija želja može uticati na to kakav treba biti Bog,na promjenu njegove suštine?!
Odn. kako čovjek može uticati na suštinu Boga da bi bio dokučiv?!
Te su ti postavke zaista zbunjujuće,inverzija! Bog valjda utiće na promjenu čovjeka,obratno nikako!
Uvijek sam i ja i moji prijatelji ovdje pisali,i objašnjavali, da je Bog ljudskom umu po svojoj suštini nedokučiv,da je Bog transcedentan,ali da se čovjek može,i treba približiti Bogu, i Bog čovjeku,da Bog voli čovjeka kao svoje najdraže stvorenje,i da čovjek treba da voli Boga,da ne bude jogunast i otome se je ovdje široko raspravljalo i još uvijek raspravlja.
Matematika je kraljica svih nauka,i direktno je od Boga,i sve što je u suprotnosti sa matematikom,u nesuglasju,u suprotnosti je i sa razumom,pa i sa Bogom Mudrim.
Trojstvo nije u sferi interesa Islama.
Bog je savršeno jasno sam sebe opisao u Kuranu,i mi se držimo Allahovih riječi!
Pa ljudi koji se drže Kurana,su u skladu sa Bogom,osječaju se radosni i sretni,.
Niukom slučaju nisu pobunjeni protiv Boga,kako pišeš.
Ili si pod uticajem predrasuda?!

-Daniel- a što se tiče intelektualaca jalovo je njihovo istraživanje upotrebljavajući samo svoj "veliki" mozak bez poniznog srca, Bog spušta oholice i uzvisuje poniznog

Jasno je iz napisanog da se odnosi na istraživanje i razvoj prirodnih,tehničkih i drugih nauka,umjetnosti i dr. u službi čovjeka,radi boljeg i sretnijeg života na zemlji,ali sve u skladu s Božjim odredbama.
U pravilu su veliki naučnici i umjetnici i skromni ljudi !
Plodonosni su pravi intelektualci.
Te natuknice o poniznom srcu i oholosti su otrcane fraze,bez ljutnje!
Čitaj dalje pa reci ko je ohol?
-Daniel-
i Duh je svakom dat koji prizna Gospodina kao svog Spasitelja, jer ako ne priznaš Boga kao svog Spasitelja, i ne poniziš se pred Stvoriteljem svega kako onda da ti Bog da ono što je Njegovo Sveto - svoga Duha, tako da nema pristranosti između kršćana ili židova ili muslimana

Znači ko ne prihvati crkvene dogme o Isusu,ne može biti pohođen,obasjan Duhom svetim,mi kažemo Duh Pouzdani!
Izvini,ali moram ti reči, da nisi nikako u ovom slučaju u istini.
Pa kolioko je naučnika,književnika,muzičara,slikara,graditelja,f ilozofa,i dr.
dalo čovječanstvo,a koji nisu u kršćanskoj dogmi?
Od početka ljudske civilizacije pa sve do danas,takvih je zasigurno
preko 95 %. Šta misliš koliko ima ljudi,naročito intelektualaca, koji se nominalno izjašnjavaju kao Kršćani,a koji nisu dogmatičari?!A ti,Daniele, iskljućuješ sviju koji nisu dogmatičari! Zar to ipak nije oholost na djelu,ili si zanešen svojim učenjem,pa se zaletiš u tvrdnjama?

-Daniel- kršćani se samo označuju tako - to je čovječji naziv za one kojima je Spasitelj - Isus Krist, te ako neki židov ili musliman prizna Isusa, naravno da se neće označavati više kao muslimana ili židov već kao kršćanin.

Vidiš,Daniele,za nas
nema nikakvog istočnog grijeha (praiskonskog grijeha praroditelja u Raju zbog ubrane neke jabuke).
Bog nije zbog toga čovjeka i njegovu družicu kaznio prognavši ih iz Raja na Zemljicu,i da se tu pate i žive pod optužbom i prijetnjom vjećnog grijeha,i onda da poslije vjećno budu ljudi baćeni mučeni u Paklu,zbog tog fiktivnog grijeha pra pra pra roditelja.
Pa zar ipak to nije neka teška bajka iz starih vremena?Mogu li se i bajke pozitivno revidirati!
Bog je Dobar,kako bi mogao biti takav zlopamtilo zbog prekršaja samo jedne,
njegove odredbe,moglo bi se reći bezazlene.Ubrali jabuku?
Pa nisu njih dvoje tamo učinili neki podmukli zločin i ubili nekog važnog Božjeg Stvora,šefa anđela,ili šefa đavola,ili šefa obavještajne službe ili ubili neku važnu Božju ličnost,ili poremetili funkcioniranje Kosmosa,napravili Haos u Svemiru i sl.?
Po našem učenju Bog je čovjeka i njegovu ženu (najdraža božja stvorenja) uputio da se ne približavaju tom stablu,da nebi sebi naudili,pa kad su iz naivnosti (bili su još vrlo mladi) ipak se približili stablu,
Adam je odmah oučio grešku,pokajao se,i zamolio Boga za oprost,i Bog je s njim nešto razgovarao, smilovao se na njih i uputio ih oboje na Zemlju.
Bog je tada odredio da
čovjek i njegova žena,Adam i Eva (Adem i Hava)
budu Božji namjesnici na Zemlji,da žive od rada i sretno,i da poštuju okolinu i prirodu,i ne nanose nikakvu štetu svom okruženju (božja ekologija).
Povratak u Raj (Dženet) zaslužiće svaki čovjek koji se u životu bude držao Božjih uputa.
Dakle, nema nikakvog prvotnog,istoćnog grijeha,
i nema ni Spasitelja od tog grijeha.
Ne bi bilo u skladu sa Božjom pravdom (Bog je apsoluto Dobro),da se Bog osvećuje čovjeku zbog nekog prvotnog grijeha,za koji ni jedan čovjek na Zemlji nije kriv.
Sve to o prvotnom grijehu čovjekovu,i Odkupitelju i Spasitelju od tog grijeha je jedna slaba konstrukcija jedne Velike Institucije prije 17 stoljeća,
radi vladanja ljudskim dušama?!
U današnje vrijeme ta slabašna konstrukcija se urušava,ubrzano!
Trebalo bi konstrukciju stabilizirati!Kako!?

samarjanka
15.12.2006., 06:38
Bosniac posto za vas Biblija i Kurana se drasticno razlikuje.Ovdje izgleda da mi vjerujemo u dva razlicita Boga.Zaista sa sigurnosti mogu tvrdiji da vas Allah nema nista sa nasim Bogom.
Slava Bogu Ocu,Sinu i Duhu Svetome.:s

Bosanka
15.12.2006., 07:09
Uz pomoc Boziju!

Bosniac posto za vas Biblija i Kurana se drasticno razlikuje.Ovdje izgleda da mi vjerujemo u dva razlicita Boga.Zaista sa sigurnosti mogu tvrdiji da vas
s

Samarjanka drugarice, izgleda da ni "Židovski Bog" nema ništa s "vašim Bogom"......odnosno što se tiče apstrahiranja Bozanskog Bića, Muslimani i Židovi Ga percipiraju na gotovo identičan način....i u našem vjerovanju i u njihovom vjerovanju je JEDAN BOG, dok je SAMO kod VAS "Bog troJEDAN"

Da je obrunuto ja bih se zapitala kako to vjerujem?

Allah nema nista sa nasim Bogom.
Slava Bogu Ocu,Sinu i Duhu Svetome.:

Ima, ima.....Allah je stvorio "Duha i Sina"......oni su izvršioci Njegove volje u stvorenom svijetu.....tj. vjerne sluge Njegove.....Isus čeka "zeleno svjetlo"za svoj ponovni povratak na jednu sićnsnu, golim okom gotovo nevidljivu planeticu s ruba mliječne staze......a "Duh sveti" neumorno radi/ibadeti još od Big Beng-a..... kada je stvoren......

zanimljivo2007
15.12.2006., 14:21
Hajde sada, kad me već krenulo s pitanjima...

Sjećam se da sam prije otprilike dvije godine čula jednog fratra kako je rekao da je jedan Bog, tri božanske osobe i da je od te tri Duh Sveti pravi Bog!

Ta njegova izjava je meni zvučala kao otkrivenje!

EVO NESTO O BOZJEM TRINITETU (nauk Crkve)

Pravi izvor i temelj Trinitarne dogme jest u izvornom krscanskom iskustvu Boga kako ga nalazimo u Svetom pismu a ne helenisticka filozofija, pluralisticke predodzbe grcko- rimskih religija.

- Bog je apslolutni misterij covjeku: Misterij Boga se pokazuje osobito u troosobnosti Boga koji nam ostaje uvijek i nakon objave apsolutni misterij – NEIZRECIVO TROJSTVO
- Bog je uvijek veci od nasega razmisljanja o njemu i mogucnosti nase spoznaje Boga. No unatoc tomu covjekova zadaca je da se razumom i vjerom priblizi tom misteriju.
- Bog je jedan po svojoj naravi i biti. Bog je jedno bice.
- Bog je troosobno bice. Bog nije jednodimenzionalan nego multidimenzionalan – u njemu postoji mnostvo bozanskih svojstava te posebno tri bozanske osobnosti –OTAC SIN DUH SVETI koje su medjusobno istobitne. Ali ove tri osobe (hipostaze, subzistencije) nisu tri nego jedna bozanska narav i bit.
- Bog je bice s mnostvom svojstava – Svemoguci, Milosrdni, Pravadeni, Sveto srditi...
- Bozanske osobe ( osoba? Pojam se na nalazi od pocetka u trinitarnoj nauci. Kasnije je uveden oznacavajuci posebno razlike – Oca Sina i Duha u jednom Bogu. Osoba?danasnje shvacanje? Bice kojemu su konstitutivne odrednice – samosvijest, razum i sloboda. Ako bi se ovaj pojam bez rezerve prihvatio u shvacanju i tumacenju triju bozanskih osoba u jednome Bogu to bi znacilo unosenje u Bozje jedinstvo takvih razlika koje bi znacile opasnost zablude triteizma , odnosno politeistickih hereza.
- Bog je jedno individualno bice i u njemu postoji jedna samosvijest jedan um i jedna sloboda koje su jednako svojstvo jedne Bozje biti i naravi kao i triju razlicitih bozanskih osobnosti u jednom Bogu. Otac Sin i Duh realno se razlikuju izmedju sebe. Ne moze se reci da su Otac i Sin i Duh u svemu isti i da sve sto pripada jednoj osobi pripada i drugoj i trecoj.
- razlika medju bozanskim osboma se izrazava posebno terminom proizlazenja (odnosa)
- Otac je praizvor proizlazenja u Bogu koji nema proizlazenja u drugom bozanskom bicu.
- Sin proizlazi iz Oca i to radjanjem a ne stvaranjem
- Duh proizlazi iz Oca i Sina ili po Sinu
- izmedju jedne Bozje naravi i biti i triju bozanskih osoba nema realne razlike
- izmedju jedne Bozje biti i naravi i mnostva bozanskih svojstava nema realne razlike.

zanimljivo2007
15.12.2006., 14:28
Tko da te se ne boji, Gospodine, tko da ne slavi ime tvoje! Ti si jedini svet! I zato svi će narodi doći i klanjati se pred tobom jer se očitovahu pravedna djela tvoja!" Otk 15

Isus je umro i otkupio svojom smrcu na krizu SVAKOG COVJEKA. Nema drugog imena na zemlji koje nas moze spasiti - ISUS

samarjanka
16.12.2006., 05:54
Bosanka pa da Bog zidova i Bog muslimana isti pa zasto bi se toliko mrzili i ubijali?:eek:
Kuran 9:29-31
Borite se protiv onih kojima je data Knjiga(protiv zidova i kriscana)a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet,ne smatraju zabranjenim ono sto Allah i njegov poslanik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru-sve dok ne daju glavarinu poslusno i smjerno.Jevreji govore "Uzejr je-Allahov sin" a kriscani kazu:Mesija je Allahov sin.To su rijeci njihove iz usta njihovih,oponasaju rijeci nevjernika prijasnjih-ubio ih Allah.

harec
21.05.2008., 20:17
Šta je sveti Duh, otkud teorija da je to nekakva ličnost i treća božanska osoba?

Koja je uloga svetog Duha u duhovnom životu svakog čovjeka, zašto nema više duhovnih darova i kad će se ponoviti proroštvo o ponovnom izlivanje poznog dažda ili kasne kiše?

vec sam negde postavio genesis 1:2 na hebr,i nasem jeziku ako treba
jos iformacije ima dosta
gen.1:2 ...ורוח•אלהים ...veRuah Elohim ...i Duh Božji
sta je duh tj.ciji je duh? sa nadom da je sada jasnije

pomazem koliko mogu! harec

danijel12
22.05.2008., 00:40
Duh Sveti je Bog, treća osoba Presvetoga Trojstva. Pojedine skupine, poput Jehovinih svjedoka i Iglesie in Christo niječu Presveto Trojstvo, a samim time i božanstvo Duha svetoga (redovito je nijekanje Kristova božanstva povezano s nijekanjem božanstva Duha Svetoga). Za njih je Duh Sveti neživa, neosobna "sila".

Evo samo dva biblijska retka koji se mogu dovesti u vezu s božanstvom Duha Svetoga:

"Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca, Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovijedio!" (Mt 28,19-20)

Djeluje mi nelogično da se netko krsti u ime neke nežive sile, a i sama zapovijed da se ljudi krste u ime Oca, Sina i Duha Svetoga, upućuje na jednak "status" ovih triju osoba - na njihovo božanstvo.

Dok su jednom obavljali službu Božju i postili, reče Duh Sveti: "De mi odlučite Barnabu i Savla za djelo na koje sam ih pozvao." (Dj 13,2)

Ovdje Duh Sveti baš i ne djeluje kao neka neživa, neosobna sila.

Vojnik Gorčin
22.05.2008., 11:40
koliko sam ja skonto...

krscanin iznosti tezu da je Duh Sveti zapravo jedno od "svojstava" Boga samog.

nije sam Bog ali jest od Boga...

ovo mi djeluje u potpunosti sa saglasnosti u vezi islamskog učenja o Ruhu

Ruh znači Duh a Isus se opisuje kao Ruh

harec
22.05.2008., 15:35
Duh Sveti je Bog, treća osoba Presvetoga Trojstva. Pojedine skupine, poput Jehovinih svjedoka i Iglesie in Christo niječu Presveto Trojstvo, a samim time i božanstvo Duha svetoga (redovito je nijekanje Kristova božanstva povezano s nijekanjem božanstva Duha Svetoga). Za njih je Duh Sveti neživa, neosobna "sila".

-dalijel danijel nosis biblijsko ima znas li znacenje njegovo?
-drago mi je da i ti imas misljenje o duhu kao trece osobe trojstva
Biblijki stavci koje si naveo ne podupiraju tu teoriju u Bibliji naprimjer u SZ ima dosta PESONIFICIRANJA ali ni jedna ne ukazuje na person/osobu, osim sto sami poznati i drugi teoloski naucnici prizaju nejasost teorije o trojsvu, kazem i tebi a i Jehovinim svjedocima :PASCE onaj tko otpocne sa tom temo PASCE!!!!!
zato ako imas interes videti Kako pada JS onda dodji kod teme JS!!!

-neznam dali je odje mjesto za temu TROJSTVO ali provjerit cu pa se cujemo
sa postovanjem svima harec!!!

kokobill
22.05.2008., 17:25

Bog je dao u Isusu Kristu, svojoj utjelovljenoj Riječi konačnu objavu, potrebitu za spasenje ljudi. U Isusu Kristu dakle Bog se objavio čovjeku i obznanio mu svoj unutarnji život. Prema toj samoobjavi Božjoj u Bogu postoje tri različite osobe: Otac, Sin i Duh Sveti, koje potpuno posjeduju istu tu božansku narav. Tu istinu je Isus Krist predao svojim apostolima, a oni svojim naslijednicima, tj. cijeloj Crkvi. U Matejevu evanđelju čitamo (Mt. 28, 19-20): "Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!"

Znam da se mnogi nece sloziti, sto je i razumljivo, al to je nauk krscanstva!

Matach
22.05.2008., 17:59
Ako si čitao Bibliju onda ti mora biti sve jasno. Duh je svaki put kad se spominje karakterizira kao netko , a ne kao nešto. Isus Kaže da će poslati Branitelja , Duha istine koji će nas o svemu poučiti....zar te sila može poučiti?
Isus kaže tko negira tj. sagriješi protiv Duha Svetoga da mu se to nikada neće oprostiti......dal može neko sagriješiti protiv sile?
nekoliko citata:
"A nama to Bog objavi po Duhu jer Duh sve proniče, i dubine Božje"

" Različiti su dari, a isti Duh"

" Doista, jednomu se po Duhu daje riječ mudrosti, drugomu riječ spoznanja po tom istom Duhu;drugomu vjera u tom istom Duhu, drugomu dari liječenja u tom jednom Duhu;drugomu čudotvorstva, drugomu prorokovanje, drugomu razlučivanje duhova, drugomu različiti jezici, drugomu tumačenje jezika. A sve to djeluje jedan te isti Duh dijeleći svakomu napose kako hoće."
---jasno kao suza , sila nemože udjeljivati darove

" do dana kad je uznesen pošto je dao upute apostolima koje je izabrao po Duhu Svetome." -nemože te izabrati sila

"Braćo! Trebalo je da se ispuni Pismo što ga na usta Davidova proreče Duh Sveti o Judi koji bijaše vođa onih što uhvatiše Isusa." --sila ne prorokuje

" Petar mu reče: "Ananija, zašto ti Sotona ispuni srce te si slagao Duhu Svetomu i odvojio od utrška imanja?" --zar se sili može slagati?

" A Petar će joj: "Što vam bi da se složiste iskušati Duha Gospodnjega?" --zar se sila može iskušati?

" Dok je Petar sveudilj razmišljao o viđenju, reče mu Duh: "Evo, neka te trojica traže. ----zar sila i govori?

" A Duh mi reče da pođem s njima ništa ne premišljajući" ----opet ta sila govori

" Dok su jednom obavljali službu Božju i postili, reče Duh Sveti: "De mi odlučite Barnabu i Savla za djelo na koje sam ih pozvao." ----pa opet, neka čudna je ta sila

" osim što mi Duh Sveti u svakom gradu jamči da me čekaju okovi i nevolje." ---opet osobina nekoga , a ne nečeg, tj. nekakve sile

" "Pazite na sebe i na sve stado u kojem vas Duh Sveti postavi nadglednicima, da pasete Crkvu Božju koju steče krvlju svojom." ---Duh Sveti ih postavi ,a ne sila...

" dođe k nama, uze Pavlov pojas, sveza sebi noge i ruke te reče: "Ovo govori Duh Sveti: Čovjeka čiji je ovo pojas ovako će svezati Židovi u Jeruzalemu i predati u ruke pogana." ----opet karakteristika osobe da govori

Ima još toga milijun , neda mi se više .....mislim da se nema više što za raspravljati. AMEN

harec
22.05.2008., 18:15
mislim da se nema više što za raspravljati. AMEN
-sa vjelikim postovanjem tvog uvjerenja koje postujem samo se ne slazem stobom,sto neznaci da te ja zelim kao ni nikog ubjedjivati,samo hocu reci:
kako nema vise sta raspravljati ima ima i te kako, no ako si voljan ? ja bih rado dalje raspravljao.Samo mi reci koji prevod Biblije koristis privatas/priznas i dali ima neki prev.koji ti nepriznajes? Najprije ova pitanja pa ako moze icicemo dalje

-svima na pomoc onoliko koliko moze, HaArec

darkwood
22.05.2008., 18:18

:lol::lol::lol: A to ni ne postoji, ako postoji onda i Golum iz LOTR-a postoji

A koji to darovi postoje:confused:

Nikad jer to su sve gluposti:kava:

Rade Kumitkata
22.05.2008., 21:14
-sa vjelikim postovanjem tvog uvjerenja koje postujem samo se ne slazem stobom,sto neznaci da te ja zelim kao ni nikog ubjedjivati,samo hocu reci:
kako nema vise sta raspravljati ima ima i te kako, no ako si voljan ? ja bih rado dalje raspravljao.Samo mi reci koji prevod Biblije koristis privatas/priznas i dali ima neki prev.koji ti nepriznajes? Najprije ova pitanja pa ako moze icicemo dalje

-svima na pomoc onoliko koliko moze, HaArec
To mi je omiljeno. Dodji na topic "Trojstvo.." pa cemo razgovarati. Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvijek i u vjekove vjekova. Amin.

harec
24.05.2008., 23:39
To mi je omiljeno. Dodji na topic "Trojstvo.." pa cemo razgovarati. Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvijek i u vjekove vjekova. Amin.
gdje je ta tema trojstvo nemogu je pronaci !!!!! :ne zna:

Rade Kumitkata
25.05.2008., 00:48
Nacicu je ja, pa cu ti ukazati na nju. Bila je ranije pa sada je negdje malko ostala nazad, dvije tri stranice iza.

harec
27.05.2008., 23:33
Nacicu je ja, pa cu ti ukazati na nju. Bila je ranije pa sada je negdje malko ostala nazad, dvije tri stranice iza.
-cjenim tvoj trud i HVALA unapijed,svakako bit cu do tada strpljiv!
-Bizlji blakoslov i dug zivot !!!! harec

Black Ronin
28.05.2008., 03:01

nikad jer nije tog ni bilo,Isus je vijerojatno postojao i bio veliki čovjek ispred svog vremena ostalo...sajens fikšn roman:lol:

harec
29.05.2008., 19:56
Ako si čitao Bibliju onda ti mora biti sve jasno. Duh je svaki put kad se spominje karakterizira kao netko , a ne kao nešto. Isus Kaže da će poslati Branitelja , Duha istine koji će nas o svemu poučiti....zar te sila može poučiti?
Ima još toga milijun , neda mi se više .....mislim da se nema više što za raspravljati. AMEN
-sa postovanjem Matach zamolio bih te da nam svaki Biblijski tasvak navedes gdje stoji od vega onog gore sto si pisao,kako nebi ni ja ni ostali clanovi gubili vrjeme sa trazenjem po Biliji.
-Hvala puno unapijed i sve najbolje !!!
sljubavlju Harec!!!

zed_alive
02.01.2010., 14:26
bilo je dosta odgovora što je Duh Sveti...sad treba odgovoriti i na pitanje, gdje je Duh Sveti?

koliko je značajan odgovor na ovo pitanje? Isus je hodao zemljom prije cca 2000 godina; Bog Otac nam se nešto ne obraća direktno ovih dana. Proizlazi da je Duh Sveti jedini živi Bog (tj. oblik pojavnosti istog Boga) s kojim danas možemo doći u direktni kontakt.

eto koliko je značajan odgovor na pitanje. pa, gdje je Duh Sveti?

Nemruth Dagi
02.01.2010., 15:13
eto koliko je značajan odgovor na pitanje. pa, gdje je Duh Sveti?

Pa u trojstvu mača; svi za jednog, jedan za sve!

zed_alive
02.01.2010., 15:54
Pa u trojstvu mača; svi za jednog, jedan za sve!

naj spamat; tebi kao osobi kojoj je cilj razvoj duhovnosti, u interesu je jednako locirati odgovor na isto pitanje, jer se koncept Duha Svetog proteže i izvan kršćanstva, samo pod različitim imenima

JUŽNI
03.01.2010., 00:36
-sa postovanjem Matach zamolio bih te da nam svaki Biblijski tasvak navedes gdje stoji od vega onog gore sto si pisao,kako nebi ni ja ni ostali clanovi gubili vrjeme sa trazenjem po Biliji.
-Hvala puno unapijed i sve najbolje !!!
sljubavlju Harec!!!

Ivan 14:16 I ja ću moliti Oca
i on će vam dati drugoga Branitelja
da bude s vama zauvijek:
17 Duha Istine,
kojega svijet ne može primiti
jer ga ne vidi i ne poznaje.
Vi ga poznajete
jer kod vas ostaje i u vama je.

Dali je ovdje riječ o Sili ili osobi? Kad kaže "Branitelja", nije li to osoba? Zar je Duh sila ili osoba?

JUŽNI
03.01.2010., 00:55
Želio bi svima malo slikovitije prikazati Duha Sv.

zamislite Boga kojemu se molite i čuje svaku svoju molitvu, a niste ssami u tom trenu koji moli i On sve čuje i svih uslišuje u istom trenu. To nam ukazuje da na duhovnoj strani ne postoji vrijeme i naravno pokazuje Božju sposobnost.

E sad, ako smo u Duhu po onom stihu iz Ivan 1:12 to je kao da smo prelili jednu malu čašu punu vode u jednu veliku posudu isto tako punu vode.
Isto tako, kao što smo i mi koji smo u Njemu kao osobi i On je u nama svima u isto vrijeme.

Ne možemo biti u Sili i djelovati po nadahnuću Sile, nego osobe koja prima sve od Oca nebeskoga.

Evo tog pokazatelja.

Ivan 14: 26 Branitelj - Duh Sveti,
koga će Otac poslati u moje ime,
poučavat će vas o svemu
i dozivati vam u pamet
sve što vam ja rekoh.

Odje vidimo da će nam Otac poslati Duha u Isusovo ime i da će nas počavati sve što je Isus rekao, a onda u Ivanu 5:19 kaže: Sin ne može sam od sebe činiti ništa,
doli što vidi da čini Otac;
što on čini,
to jednako i Sin čini.
20 Jer Otac Ljubi Sina
i pokazuje mu sve što sam čini.

Što znači da Duh Sv. koji djeluje u Isusovo ime čini ono što dolazi po Isusu od Oca. S obzirom da dalje Pismo kaže: 22 Otac doista ne sudi nikomu:
sav je sud predao Sinu
23 da svi časte Sina
kao što časte Oca.
Tko ne časti Sina,
ne časti ni Oca koji ga posla."

Tako Duh Sv. čini sve što Mu Isus kaže i to je to. Sila ne može činiti što joj Isus kaže jer Sila nema osobnost i voljnost, tako da bi s ovim sve bilo jasno, barem se nadam.

~TamijA~
03.01.2010., 09:26
Sveti Duh nije nikakva ličnost niti treća božanska osoba kako je to 'potvrđeno' na saboru u Niceji 325 god. pod presjedavanjem cara Konstantina.

Duh koji izlazi od Oca i Sina i on nije osoba, nitko od biblijski ličnosti nije vjerovao u 'Sv. Trojstvo' nego samo u Jednog Boga, Oca preko Njegovog Sina kao Posrednika.

Božji Duh je kanal preko koga Bog komunicira s čovjekom, bez djelovanja te komunikacije mi bi bili odvojeni od Boga. Upravo zato je Isus i reko da je najveći grijeh 'hula na svetog Duha' a to znači ignorirati glas Božji našoj savjesti. Kad se taj tihi Božji glas našoj savjesti koji govori našoj duši odbaci onda je čovjek duhovno mrtav. Veza s Bogom je prekinuta.

SD je najveći dar koji Bog daje smrtnom čovjeku, on sadrži i sve druge darove neophodne u službi bližnjim: proroštvo, poučavanje, iscjelivanje, služenje, govor drugim jezicima itd.

Bog preko svog Duha osvjedočava čovjeka o njegovom grešnom stanju.Sveti Duh je Bozja sila koja vrši promjenu u čovjekovom životu.Uticaj svetog Duha je Kristov život u duši.Bog čovjeka može poučiti više u jednom trenutku svojim svetim Duhom nego što bi mogli naučiti od veliki ljudi ovoga svijeta.Sveti Duh je Branitelj kao Kristova osobna prisutnost u duši.Sveti Suh je ipak odvojen od Boga i zasebna je osoba zvana anđeo Gabrijel - Duh Božiji (Ruh-an-Nijjet ili Ruhullah) je sveprisutan i njime
Bog komunicira s nama i on je ne odvojiv od Boga, hajmo reći da je to Božja karizma u onome što je stvorio ili da je to Njegova Volja i da je On Svojim Duhom sve stvorio, ali u bubliji se Sveti Duh spominje u slučaju nadahnuća Mariji i rođenju Isusa...pa i anđeo Gabrijel i ve što je stvoreno i što nije je u okviru Božjeg Duha, ali ovdje joj (Mariji) je došao anđeo Gabrijel i on je nazvan Svetim Duhom ili na arapskom Ruh-ul-Qudus...Ruh = Duh, Qudus = sveti:)

Nemruth Dagi
03.01.2010., 12:52
naj spamat; tebi kao osobi kojoj je cilj razvoj duhovnosti, u interesu je jednako locirati odgovor na isto pitanje, jer se koncept Duha Svetog proteže i izvan kršćanstva, samo pod različitim imenima

Nemam ja kaj locirati - tko radi na sebi zna a tko radi na drugima naokolo baulja.

Stella1
03.01.2010., 18:51
Hi! Ja bi samo padopranski uletila i tu stavila link na pitanje koje sam postavila na drugoj temi, jer se ova čini aktivnijom.
http://www.forum.hr/showpost.php?p=24320395&postcount=40, evo i link na cijelu raspravuhttp://www.forum.hr/showthread.php?p=24320395#post24320395
Hvala!

zed_alive
03.01.2010., 23:07
Nemam ja kaj locirati - tko radi na sebi zna a tko radi na drugima naokolo baulja.

tko zna, taj nema što raditi na sebi, taj to ima ;)

a tko ne zna, i ne zna da ne zna, opasan je - izbjegavajte ga :D

neka je Bog Sve Što Jest; tada je Duh Sveti ona najčišća, sveprožimajuća svijest

Epignosis
04.01.2010., 00:29

Bog preko svog Duha osvjedočava čovjeka o njegovom grešnom stanju.Sveti Duh je Bozja sila koja vrši promjenu u čovjekovom životu.Uticaj svetog Duha je Kristov život u duši.Bog čovjeka može poučiti više u jednom trenutku svojim svetim Duhom nego što bi mogli naučiti od veliki ljudi ovoga svijeta.Sveti Duh je Branitelj kao Kristova osobna prisutnost u duši.

Kad u Djelima 1:8 kaže "Nego primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci", Duh ne može biti sila. Kad Duh dolazi, On donosi silu u nečiji život, ali nije jednak toj sili.

zed_alive
04.01.2010., 11:32
tko ima Duha Svetog u sebi? da li svaki čovjek? svaki kršćanin? samo poneki kršćanin? ili samo poneki čovjek, neovisno o tome da li je kršćanin?

po čemu možemo raspoznati da li imamo Duha Svetog u sebi?

Nemruth Dagi
04.01.2010., 13:40
tko zna, taj nema što raditi na sebi, taj to ima ;)

a tko ne zna, i ne zna da ne zna, opasan je - izbjegavajte ga :D

neka je Bog Sve Što Jest; tada je Duh Sveti ona najčišća, sveprožimajuća svijest

Ako je došao do svoga savršenstva - nema:mig: ali malo je kome jedna život dovoljan za to...

Nemruth Dagi
04.01.2010., 13:41
tko ima Duha Svetog u sebi? da li svaki čovjek? svaki kršćanin? samo poneki kršćanin? ili samo poneki čovjek, neovisno o tome da li je kršćanin?

Svaki je čovjek dio božanske iskre.

zed_alive
05.01.2010., 10:09
Moram priznati da sam duboko, duboko razočaran. Od dobrih kršćanskih vjernika očekivao sam određenu razinu unutarnjeg, dubljeg shvaćanja misterija Duha Svetog, te da ponešto naučim ili potvrdim u sebi. Nažalost, to se ne događa. Sve što je ova tema iznjedrila kako prije, tako i sada u nikakvom nastavku, samo su dogmatska i laička tumačenja prema Pismu. nije dan nikakav unutarnji uvid niti vlastita spoznaja o Duhu Svetom. što pokazuje da ili kršćanski forumaši uopće ne razumiju i razaznaju Duha Svetog, ili su pak neki previše u strahu usuditi se dati svoje mišljenje i svoje osjećaje vezano uz Duha Svetog

ovo me toliko razočaralo da me odbija od ovog pdf-a ponovno. jer ako se sva vrijednost religije svodi na sposobnost tumačenja Pisma i dogmatske pristupe, bez da se razumije vjera, tada nema smisla gubiti vlastito vrijeme

servantes
05.01.2010., 10:27
Moram priznati da sam duboko, duboko razočaran. Od dobrih kršćanskih vjernika očekivao sam određenu razinu unutarnjeg, dubljeg shvaćanja misterija Duha Svetog, te da ponešto naučim ili potvrdim u sebi. Nažalost, to se ne događa. Sve što je ova tema iznjedrila kako prije, tako i sada u nikakvom nastavku, samo su dogmatska i laička tumačenja prema Pismu. nije dan nikakav unutarnji uvid niti vlastita spoznaja o Duhu Svetom. što pokazuje da ili kršćanski forumaši uopće ne razumiju i razaznaju Duha Svetog, ili su pak neki previše u strahu usuditi se dati svoje mišljenje i svoje osjećaje vezano uz Duha Svetog

ovo me toliko razočaralo da me odbija od ovog pdf-a ponovno. jer ako se sva vrijednost religije svodi na sposobnost tumačenja Pisma i dogmatske pristupe, bez da se razumije vjera, tada nema smisla gubiti vlastito vrijeme
A da probamo filozofski.:D
Bog koji je čovjek i Bog koji nije čovjek (apstraktan) objedinjuju se u Duhu svetom u jednu cjelinu. Bog više nije plameni oganj Mojsijev, a nije ni smrtni ranjivi čovjek zvani Isus, Već Duh sveti koji obuzima svako biće na ovoj planeti.
Zato bi Duh sveti, prema mom tumačenju, trebao biti ljubav, nada i utjeha istodobno. Onaj osjećaj čvrste točke (temelja) na kojoj možemo graditi svoj odnos prema uvijek nerazumljivom svijetu. Osjećaj da nismo sami.

Wild_East_
05.01.2010., 13:14
tko ima Duha Svetog u sebi?

Onaj koji se očistio i nad kim se Bog smilovao i posjetio ga svojim Duhom...

da li svaki čovjek?

Ne.

svaki kršćanin? samo poneki kršćanin? ili samo poneki čovjek, neovisno o tome da li je kršćanin?

Ako pod ovime "kršćanin" smatraš onaj koji se tako deklarira tj. pripada religiji - kršćanstva onda ne... ako pod kršćanin smatraš onaj koji slijedi učenja Isusa, uzeo Ga je za primjer i smatra Ga Učiteljem ili onaj koji slijedi dobri Glas u sebi/Svjetlo "savjest" tada da... znači bilo koji čovjek, ne mora biti pripadnik kršćanstva u obliku institucije ali mora biti Kristov (slijediti taj primjer Dobra) - taj može primiti Duha svetog.

Po plodovima... a plodovi Duha su ljubav; radost; mir; strpljivost; velikodušnost; uslužnost; dobrota; krotkost; vjernost; blagost; suzdržljivost; čistoća!

Ako imaš Duha svetog u sebi nečeš to morati raspoznavati, nego češ ti sam za sebe znati! Tada se mijenjaš kao osoba, tj. tada i jesi "druga osoba" jer je tada živi Bog u tebi i pod Njegovim si vodstvom.

A kako će drugi prepoznati osobu koja ima Duha? Oni koji Ga nemaju a što je većina (skoro svi ljudi) ..teško ili nikako, no osim plodova po kome se raspoznaje tko je kakav i od koga... glavne karakteristike su da takva osoba mudro govori (mudro u smislu shvaćanja i razlikovanja dobra - zla, znači ne u smislu pametno tj. oko ovozemaljskih nebitnih stvari nego o misterijima života koja se nemogu nigdje naučiti ni pročitati), više nego jasna je njegova poniznost i jednostavnost, zrači ljubavlju/dobrim i istinskim svjetlom, u svakom slučaju neobično ugodno češ se osjećati pokraj nje.

Moram priznati da sam duboko, duboko razočaran. ...

Shvaćam da si razočaran, no ne treba te to nešto posebno čudit... ako pogledaš svijet, pun nepravdi i zlobe - takav izgubljen i duhovno mrtav... što te onda čude isti takvi vjernici a koji su većina i čine takav svijet!?

Kako misliš da će netko od vjernika moći nešto više reći o Duhu svetom kada Ga primaju iznimno rijetke duhovne osobe koje su se odvojile od ovoga svijeta, očistile se razbivši okove i odsjekli sablazni i koje sigurno ne vise po forumima i na internetu nego su tamo u svijetu i žive život Krista u potpunoj predanosti!?

Ono što možeš dobit od "običnih" vjernika o Duhu svetom su samo ovakvi površni opisi i pokušaji objašnjenja koji su plod kratkotrajnog ili malobrojnih kontakta ili spoznaja Duha svetog... za nešto više potrebno je tražiti od duhovnih osoba u kojima Duh prebiva i koji su prožeti Njime na duže vrijeme ili "stalno"!

A o tim stvarima se ionako teško govori, jer su duhovne koje se nemogu staviti u riječi, zato je i Isus govorio u usporedbama ( "Kraljevstvo je kao kada") da bi probao približiti i dočarati a svejedno Ga mnogi nisu shvaćali!