PDA

View Full Version : Prognostička astrologija


Saradonija
11.03.2008., 08:44
Iako je o ovome bilo riječi mislila sam da bi bilo zgodno da sve bude na jednom mjestu vezano za ovu temu. Za početak nešto o metodama prediktivne astrologije:
1. TRANZITI- tumači se trenutni utjecaj planeta na natalnu ili pomoćne karte.
2. PROGRESIJE - zasnivaju se na promjeni položaja elemenata polazne karte sa određenom brzinom. Svodi se na analizu progresivnih aspekata prema radiksu. Ovdje spadaju:
a) primarne direkcije - svi elementi se kreću jednakom brzinom 1° za godinu. Analiza se svodi na razmatranje aspekata direkcionih elemenata sa elementima natala.
b) metoda solarnih lukova - brzina kretanja direkcionih elemenata odgovara dnevnom hodu sunca
c) sekundarne direkcije - princip dan za godinu. Pri analizi daje se prednost aspektima, djeljivim sa 30° bez ostatka.
3. PLANETARNI POVRATAK
a) solar - solarni horoskop se postavlja za momenat povratka sunca u istu točku, u kojoj se nalazilo u momentu rođenja čovjeka. Djeluje godinu dana.
b) lunar - postavlja se za momenat povratka mjeseca u istu točku u kojoj se nalazilo u momentu rođenja čovjeka. Djelovanje traje oko 27 dana.
c) planetari - Merkurar, Venerar itd.
4. LUNARNE METODE PROGNOZA
a) embolizmičke lunacije
b) progresivni mjesečni potencijal
c) progresije mjesečevih povrataka (lunara)

Saradonija
11.03.2008., 08:52
Period i datum događaja

Za realizaciju konkretnog događaja potrebno je tri pokazatelja u natalnoj karti, tri progresivna aspekta i tri tranzitna. Pri tome aspekti mogu biti kako aplikacioni tako i separacioni, međutim jedan mora biti obavezno točan. Pri tome je nevažno da li je taj aspekt tranzitni ili progresivni. Praksa pokazuje da je to češće tranzitni aspekt.
Pošto pravilo tri pokazatelja zahtjeva ispoljavanje tri aspekta, koji se realizuju istovremeno, važno je, da bi oni funkcionirali u jednom vremenskom intervalu, da se pokrivaju svojim orbisima. U progresijama makar jedan aspekt mora biti aplikacioni. U sekundarnim direkcijama orbisi aspekata su 1°.

Saradonija
11.03.2008., 09:51
Tranziti

Dakle, tranziti su jedna od najraširenijih metoda koje se koriste u prognostici. Zasnivaju se na tumačenju tekućeg utjecaja planeta na natalni horoskop.
Pri analizi utjecaja tranzitnih planeta na natalnu kartu razmatraju se glavni aspekti među planetama, a to su konjukcija, kvadrat, opozicija, trigon i sekstil. Aspekti planeta sa vrhovima kuća natalne karte spadaju u slabije i mogu se uzeti samo kao pomoćni. Detaljna analiza uticaja minornih aspekata dopušta tvrdnju da se oni vrlo slabo ispoljavaju u formiranju događaja i zato su u tranzitima takva uzajamna djelovanja među planetama malo važna.
Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton su planete koje primaju i daju tranzite, dok Sunce, Mjesec, Merkur, Venera i Mars samo primaju a ne daju odnosno ne donose neke bitne događaje niti su od nekog velikog značaja. Eventualno tranziti Marsa posebno ako tranzitira planetu koja je već pod utjecajem nekog tranzita veće planete.
Svaki tranzit planete ima period djelovanja:
Jupiter +/- 9 dana
Saturn +/- 14 dana
Uran, Neptun, Pluton +/- 30 dana
Sunce i Mjesec djeluju 1 dan, Merkur i Venera +/- 2 dana, Mars +/- 3 dana. Ovi se dani računaju od trenutka egzaktnog aspekta.
Što se tiče orbisa djelovanja aspekta oni iznose oko +/- 5° od egzaktnog aspekta a to djelovanje je psihološko, odnosno odvija se na unutrašnoj razini, gdje ga egzaktni aspekt manifestira na fizičku ravan.

sasa62
11.03.2008., 16:40
Ur Pl i Ne imaju duže djelovanje od navedenog, jer su vrlo spori, zato oni i ne "nose" događaj, već nose procese, unutar kojeg se može dogoditi događaj aktiviran nekom "manjom" planetom ( Ju Sa ili Ma ) koji mogu biti aktivatori ili trigeri ( okidači ) događaja.

Saradonija
12.03.2008., 09:13
Tranziti Jupitera

Tijekom svog tranzita Jupiter ostaje godinu dana u svakom znaku. Njegovi tranziti obilježavaju uvijek razdoblje razvoja, ekspanzije, rasta životne energije, prilike. Jupiterovi kvadrati i opozicije više su ograničavajući nego negativni. Nesuglasni aspekti štete zbog svoje crte prekomjernosti jer navode osobu na pretjerivanja, pogibelji, neumjerenu gordost. Kako bilo, Jupiter daje pitoresknu i živu crtu životu.

Tranziti Jupitera na:
Asc - u konjukciji ili povoljnom asepktu životnost, optimizam, radost življenja, zaštite u nedaćama i pogibeljima. Veći apetit i sklonost debljanju. Uspjeh u poduhvatima, ekonomska poboljšanja, želja za višim životnim standardom i ugodom. AKo je natalni Jupiter nepovoljan mušičavost, rastrošnost, samoveličanje, pogibelji u poduhvatima.
Asc - u nepovoljnom aspektu rasipanje energija i novca. Vođenje života na višoj razini od vlastitih mogućnosti, samoopraštanje, velika potreba za neovisnošću, nehajan duh pomaman za užicima. Valja paziti na pretjerivanja u jelu (zbog krvotoka) i nadzirati slijepi optimizam. Opasnost od procesa i suparništva važnih i bogatih osoba.
Desc - u konjukciji javna počast, ozbiljni i plodonosni odnosi, brak. Potiče procese i udruživanja.
Ic - u konjukciji sklad u obitelji i sjajan život u domu, koji se može dodatno poboljšati glede ugodnosti.
Mc - u konjukciji ili dobrom aspektu društveni i poslovni uspjeh. Naglašen je prestiž vlastita položaja kako osobnim zaslugama tako i zaštitama i važnim vezama u pozivu. Mogućnost dobijanja službenih časti i priznanja.
Mc - u nepovoljnom aspektu napretci manji od očekivanja, pretjerani optimizam u poslu i glede zaštita utjecajnih osoba. Raskoš nerazmjerna vlastitim stvarnim mogućnostima kako bi se u drugih proizveo dojam uspjeha i ugleda. Opasnost od procesa i sukoba s važnim predstavnicima društvenog i poslovnog svijeta.

Saradonija
12.03.2008., 10:59
Tranziti Jupitera na:

Sunce - konjukcija ili dobar aspekt- zajamčen dobar glas i ugodan život kad su natalni i tranzitni Jupiter dobro smješteni. Ovaj je tranzit povoljan za zdravlje, društveni i ljubavni uspjeh. Naglašen je optimizam, darežljivost, velikodušnost i ambicija. Zaštita nadređenih i utjecajnih osoba. Povećanje fianancijskih zaliha i imovine.
Sunce - nepovoljan aspekt - nagnuće pretjerivanju i preobilju, troškovi nerazmjerni prihodima, rasipnost, gordost i pretjerana ambicija. Sklapanje prijepornih poslova i sukobi sa zakonom i vlastima. Slab kritički duh, preuzetnost i taština nisu pogodni za donošenje važnih odluka. Zlouporaba užitaka trpeze i pića može poremetiti zdravstveno stanje jer su pretjerivanja štetna za jetru, srce i krvne žile.
Mjesec - u konjukciji ili povoljnom aspektu omiljenost, druželjubivost, darežljivost. Mašta je bujnija, obiteljski i društveni susreti obilježeni su velikom srdačnošću. Povećanje materijalnih dobara i sreća u ženskim odnosima. Razdoblje povoljno za zaruke, brak i oplodnju. Ugodna i probitačna putovanja u inozemstvo ili morem. Povoljne okolnosti za tjelesnu i psihičku ravnotežu žene, koja će biti više poduprta srećom.
Mjesec - u nepovoljnom aspektu nagnuće pohlepi, pretjeranoj potrazi za ugodama i materijalnim užicima. Predodređenost za poremećaje probavnih funkcija, napose zbog pretjerivanja u jelu. Ekstravagantno ponašanje, troškovi zbog hirova i razonoda koji izazivaju sukobe s članovima obitelji.
Merkur - konjukcija ili dobar aspekt izvrsno razdoblje za mentalne aktivnosti, koje potiču sve intelektualne sposobnosti. Materijalne i financijske koristi u trgovini i svim društvenim odnosima (kako usmenim tako i pismenim). Sretan trenutak za ispite, putovanja, susrete sa strancima, izdanja, pravne sporove, bankarske operacije i odnose s mladima. Optimistični slobodarski nazori i sklonost filozofiji, književna plodnost i lakoća izražavanja za govornike.
Merkur - nepovoljan aspekt - nepovoljno za mentalne aktivnosti jer iskrivljuje prosudbu. zaboravljivost, smušeni nazori koji osjećaju posljedice nedostatka jasnoće. Zbrkanost intelektualnih, trgovačkih i društvenih poduhvata. Nevolje u ugovorenim odnosima i poslovnim vezama koje dovode do osporavanja i ponekad do sudskih postupaka. Opasnost od kazni uslijed neopreznosti i velikih troškova na putovanju.

Saradonija
12.03.2008., 11:04
Ur Pl i Ne imaju duže djelovanje od navedenog, jer su vrlo spori, zato oni i ne "nose" događaj, već nose procese, unutar kojeg se može dogoditi događaj aktiviran nekom "manjom" planetom ( Ju Sa ili Ma ) koji mogu biti aktivatori ili trigeri ( okidači ) događaja.

Što ti to znači duže od navedenog? Koliko prema tvom mišljenju? Prema mom mišljenju to je orbis +/- 5° od egzaktnog što iznosi oko 2 godine, a što se tiče događaja aktiviraju ga jupiter/saturn/mars u vrijeme +/- 30 dana kad je egzaktan.

sasa62
12.03.2008., 11:43
To mi znači - dok su unutar +/- 1 stupnja od neke natalne planete je aspekt egzaktan, a "dužina" u danima varira zbog retro kretanja... i u bilo kojem periodu dok je taj neki aspekt egzaktan može biti aktiviran nekim "okidačem"...

Što se događaja tiče, rekao bih da tranziti na AC IC MC Desc. nisu bitni iz razloga što su to fiktivne točke... više kao aktivacija same kuće kroz koju prolazi neki tranzit.

Saradonija
12.03.2008., 12:48
Tranzit Jupitera na:

Venera - konjukcija ili skladni - moralna zadovoljstva, osjećajne radosti i materijalno blagostanje. Povoljan trenutak za razonodu, zamisli, ulaganja i društvene i ljubavne odnose. Idealan sklad u intimnom životu, izrazitost osobnih čari i troškovi za uljepšavanje koji pridaju vrijednost osobnosti. Mogućnost isticanja za umjetnike. Javni uspjeh. Za muškarce sreća u ljubavi. Potiče venerine djelatnosti.
Venera - nepovoljan aspekt - pretjerana potraga za užicima, ekstravagancijama, malenkostima. Nagnuće trošenju zbog hirova i zadovoljavanja taštine. U muškoj natalnoj karti ukazuje na odnose s rastrošnim ženama, dok u ženskoj označava moralnu slabost spram putenih poriva i taštine.
Mars - povoljan aspekt - izvrstan utjecaj na zdravlje, vitalnost povećana kao i želja za djelovanjem. Veća sigurnost u se, hrabrost i optimizam. Dinamičnost daje nove energije i omogućava njihovo korištenje u osobne svrhe. Povoljno razdoblje za vojnike i ljude čiji posao iziskuje poduzetnost, smjelost, energiju. Potiče sport i potporu sudskih, vjerskih i financijskih krugova.
Mars - konjukcija ili nepovoljan aspekt - pretjerivanje na svim poljima, koja proizvode sukobe i društvene napetosti. Nagli i dinamični, ali često nesmotreni i pogibeljni poduhvati. Nadutost, drskost prema drugima, pretjerana vjera u vlstite mogućnosti koja navodi na prenagljeno i samovoljno djelovanje. Loš krvotok. Predodređenost za čireve.

Saradonija
14.03.2008., 09:56
Tranzit Jupitera na:
-Jupiter - konjukcija ili dobar aspekt razdoblje srdačnih odnosa s osobama iz svijeta financija, pravosuđa, znanosti, vjere. Prilike proizašle iz pokroviteljskih zaštita, veća ugodnost i sreća. Optimizam, bezbrižnost, ljubav za slobodan život i lijepe stvari.
- Jupiter - nepovoljan aspekt - lagano nagnuće pretjerivanju, nepromišljenoj velikodušnosti, neopravdanom optimizmu. Životni standard koji nadilazi raspoloživa osobna sredstva. Povećanje jetre.
- Saturn - konjukcija - zastoj u nacrtima koji će se pokazati plodonosnim. Nagrada za osobnu požrtvovnost i spokoj u nadvladavanju prepreka i kušnji. Potpora ljudi koji zauzimaju službene i upravne položaje.
- Saturn - povoljan aspekt - pritisak kobnosti popušta i sve postaje lakše i pravilnije. Politička ili vjerska mišljenja, osjećaj dužnosti i pravičnosti postaju manje kruti pod utjecajem čovječnijih i širokogrudnijih osjećaja. Povoljno razdoblje za privođenje kraju studija i pregovore na društvenom i financijskom polju. Povećanje nepokretne imovine, uspjeh za ljude koji zauzimaju službene položaje ili imaju važnu ulogu u politici.
- Saturn - nepovoljan aspekt - nagnuće izdvajanju iz društva, zanemarivanje svojih dužnosti i nepoštivanju zakonitosti i vlasti. Kriza savjesti između ekspanzije i rutine, smanjeni oprez i sigurnost situacije. Nesreća u poduhvatima s nekretninama, zemljišnim posjedima, rudama ili u građevinskim poslovima zbog pogrešnih proračuna i procjena. Nadzirati jetrene funkcije i metabolizam.
-Uran - konjukcija ili dobar aspekt - nenadane prilike dovode do povoljnih promjena proizašlih iz sretnih obrata. Potreba za slobodom, obnoviteljskim djelovanjem i napretkom koja navodi na smione i neuobičajene poduhvate. Prijateljstva koja pridonose uspješnosti nacrta. Potiče poduhvate u svezi s elektronikom, radiom, filmom, optikom, naprednom tehnikom, astrologijom i svime što je povezano s valovima i vibracijama. Neočekivani dobitak i pravna i financijska potpora.
- Uran - nepovoljan aspekt - želja za neovisnošću i ekspanzijom dovodi do grubog raskida s prošlošću i običajima. Opasnost od sukoba i napetosti s uglednicima crkve i države, prijateljima i ortacima. Iznenadni gubici zbog neobazrivosti i pomanjkanja objektivnosti i proračunosti u pogibeljima. Opasnost od kratkih spojeva ili strujnih udara, živčane napetosti.
- Neptun - konjukcija ili dobar aspekt - utječe na psihičku razinu i djeluje jače na osobe više duhovne razine. Tajna istraživanja. Povoljno razdoblje za nadahnuće, egzaltaciju viših sposobnosti i produbljivanje vjere. Potpore i zaštite olakšat će poduhvate, naročito one u svezi s poslovanjem velikih društava, trustova, pomorskih kompanija, brodarskih i tvrtki za proizvodnju i preradu nafte, plina i sintetičkih proizvoda. Potiče okultne studije, duhovnu samoću, putovanja morem.
-Neptun-nepovoljan aspekt - nagnuće prepuštanju varljivim zanosima, neodlučnost, samoobmane, bijegovi, lakovjernost, manjak objektivnosti i zdravog razuma. Razočaravajuće financijske operacije i špekulacije. Opasnost od skandala ili kraha zbog dvosmislenih i nezakonitih postupaka. Ograničiti uporabu alkohola, duhana i psihoaktivnih sredstava štetnih po zdravlje.
- Pluton - konjukcija - za točnu prognozu treba promotriti položaj Plutona u natalnoj karti. Pozitivni aspekti potiču ulaganja, društvene i financijske nagrade. Negativni aspekti naglašavaju pohlepu, sarkazam, pomanjkanje skrupula, zlouporabu vlasti, što dovodi do gubitka zaštite i pogibeljnih ulaganja i troškova.

sasa62
15.03.2008., 12:29
Period i datum događaja

Za realizaciju konkretnog događaja potrebno je tri pokazatelja u natalnoj karti, tri progresivna aspekta i tri tranzitna. Pri tome aspekti mogu biti kako aplikacioni tako i separacioni, međutim jedan mora biti obavezno točan. Pri tome je nevažno da li je taj aspekt tranzitni ili progresivni. Praksa pokazuje da je to češće tranzitni aspekt.
Pošto pravilo tri pokazatelja zahtjeva ispoljavanje tri aspekta, koji se realizuju istovremeno, važno je, da bi oni funkcionirali u jednom vremenskom intervalu, da se pokrivaju svojim orbisima. U progresijama makar jedan aspekt mora biti aplikacioni. U sekundarnim direkcijama orbisi aspekata su 1°.

Ovdje mi je nešto nelogično...
Nemora biti tri tranzita ili tri progresivna... Da bi događaj bio zagarantiran vidi se ukoliko su tri pokazatelja, i to u smislu da pokaže i tranzit i solar i primarna progresija... u tom smislu tri pokazatelja DA

Tri tranzita ili tri progresije , ne zbivaju se svakodnevno ( ukoliko se ovdje pod tranzitima misli na tranzite od Ju na dalje ) jer se u tom slučaju zbiva zaista bitna stvar u životu osobe ( naročito ako ide preko bitnih natalnih planeta) . No događaj može biti i tranzitom samo jedne planete...

Lutijena
15.03.2008., 17:58
Sardonija,odlicni textovi:top:
Hvala puno:)

Saradonija
27.04.2008., 14:03
Ovdje mi je nešto nelogično...
Nemora biti tri tranzita ili tri progresivna... Da bi događaj bio zagarantiran vidi se ukoliko su tri pokazatelja, i to u smislu da pokaže i tranzit i solar i primarna progresija... u tom smislu tri pokazatelja DA

Tri tranzita ili tri progresije , ne zbivaju se svakodnevno ( ukoliko se ovdje pod tranzitima misli na tranzite od Ju na dalje ) jer se u tom slučaju zbiva zaista bitna stvar u životu osobe ( naročito ako ide preko bitnih natalnih planeta) . No događaj može biti i tranzitom samo jedne planete...

''Za realizaciju konkretnog događaja potrebno je tri pokazatelja u natalnoj karti, tri progresivna aspekta i tri tranzitna...''
-tri pokazatelja u natalnoj karti: npr. školski aspekt razvoda jest Venera 180 Uran, što nije dovoljno da bi se razvod i dogodio. Dakle moraju postojati još barem dva pokazatelja u natalnoj karti koja bi na to ukazala, npr. Venera u znaku nestabilnom za odnose, aflicirana 7.kuća, itd.
- tri progresivna aspekta: nije dovoljan jedan pokazatelj npr. u primarnoj direkciji, već pokazatelj mora postojati i u sekundarnoj, tercijarnoj i sl.
- tri tranzitna pokazatelja: ukoliko bi se događaj odnosio na npr. razvod u gore spomenutom primjeru, glavni polazatelj bi bio tranzitni Saturn ili Uran u opoziciji na natalnu Veneru, Mjesec ili 7.k. Kako njihovo djelovanje traje i do 2 godine, unutar te dvije godine moraju postojati još barem dva tranzita koji bi odredili točan period, npr. neki tranzit koji bi ujedno označio selidbu/podjelu imovine/parničenja itd. odnosno ono šta već uz razvod ide.

Saradonija
27.04.2008., 14:13
Tranzit Saturna

Saturn u jednom znaku provede oko 3 godine. U opoziciji i kvadratu donosi ograničenja, stagnaciju, prekide, zahtjeva više odgovornosti od koje nema konkretnog efekta. U trigonu i sekstilu stabilizira postojeće odnose, posao, napredak koji zahtjeva pojačan trud i rad. Saturnova konjukcija u tranzitu može biti i povoljna i nepovoljna u zavisnosti od položaja i aspekture planete koja prima konjukciju.

sasa62
27.04.2008., 16:06
''Za realizaciju konkretnog događaja potrebno je tri pokazatelja u natalnoj karti, tri progresivna aspekta i tri tranzitna...''
-tri pokazatelja u natalnoj karti: npr. školski aspekt razvoda jest Venera 180 Uran, što nije dovoljno da bi se razvod i dogodio. Dakle moraju postojati još barem dva pokazatelja u natalnoj karti koja bi na to ukazala, npr. Venera u znaku nestabilnom za odnose, aflicirana 7.kuća, itd.
- tri progresivna aspekta: nije dovoljan jedan pokazatelj npr. u primarnoj direkciji, već pokazatelj mora postojati i u sekundarnoj, tercijarnoj i sl.
- tri tranzitna pokazatelja: ukoliko bi se događaj odnosio na npr. razvod u gore spomenutom primjeru, glavni polazatelj bi bio tranzitni Saturn ili Uran u opoziciji na natalnu Veneru, Mjesec ili 7.k. Kako njihovo djelovanje traje i do 2 godine, unutar te dvije godine moraju postojati još barem dva tranzita koji bi odredili točan period, npr. neki tranzit koji bi ujedno označio selidbu/podjelu imovine/parničenja itd. odnosno ono šta već uz razvod ide.

pokazatelji u natalnoj karti su predispozicija i naravno da "nagomilavanje" određenih sličnih pokazatelja "obećava" (garantira ) događaj u tijeku života... ( i to sam za sebe bez obzira na ostale pokazatelje)...to uopće nije sporno , no postoje također događaji koji "nisu vidljivi" u natalu a ipak su događaji koji su bitni u nekom razdoblju života. Tako da, ako govorimo o prognozi , pokazatelji u natalu nisu uvijek presudni za sam događaj kao događaj , no presudni su za ishod i značaj događaja. Znači natalni pokazatelji garantiraju u tijeku života sami za sebe događaj , uz naravno, uvjet da se pokazatelji "nagomilavaju" ... u tom slučaju vrijedi ovo što kažeš tri pokazatelja u natalu, no nisu uvjetovani brojem primarnih, ili inih direkcija, niti brojem tranzita...

Primarne direkcije redovito "rade" no "snaga" događaja naravno ovisi o značaju direkcioniranih planeta u natalu...jer je, naravno, uvijek osnov natalna karta...

Tri tranzita da, ali opet mogu biti pokazatelj sam za sebe bez drugih uslova ( mada uvijek tražim potvrdu i u solaru, te ako i solar "kaže" da može, onda je događaj zagarantiran. No i ovdje je osnov natal, te ako ide tranzit preko, uslovno rečeno, nebitne planete, događaj vrlo lako izostane, no ukoliko ide preko bitnih točaka natala , onda teško može da se desi da prođe nezapaženo...

Dakle, nije sporno količina pokazatelja već želim reći da su dovoljni sami za sebe i nije potrebno da se svi pokazatelji preklope da bi bio događaj... preklapanje jest poželjno jer nam je tada garancija događaja naravno veća, no na taj način "propustili" bi pol zbivanja u životu...:ne zna:

tessaa
27.04.2008., 16:23
Osobno u prognozi gledam solar i tranzite. No kasnije sam vidjela da mnogi dosta važnosti pridaju primarnim direkcijama... Međutim, u literaturi nisam našla puno tumačenja za tu prognozu, osim kako se računa (1 stupanj za 1 godinu...)
Znači: svaki planet u primarnoj direkciji gleda se sa svakim položajem planeta u natalnom horoskopu?
I da li je onda dovoljna kombinacija ove tri prognoze da se protumači neki događaj, a koji je naravno naznačen u natalnom horoskopu...?

Saradonija
27.04.2008., 16:24
pokazatelji u natalnoj karti su predispozicija i naravno da "nagomilavanje" određenih sličnih pokazatelja "obećava" (garantira ) događaj u tijeku života... ( i to sam za sebe bez obzira na ostale pokazatelje)...to uopće nije sporno , no postoje također događaji koji "nisu vidljivi" u natalu a ipak su događaji koji su bitni u nekom razdoblju života. Tako da, ako govorimo o prognozi , pokazatelji u natalu nisu uvijek presudni za sam događaj kao događaj , no presudni su za ishod i značaj događaja. Znači natalni pokazatelji garantiraju u tijeku života sami za sebe događaj , uz naravno, uvjet da se pokazatelji "nagomilavaju" ... u tom slučaju vrijedi ovo što kažeš tri pokazatelja u natalu, no nisu uvjetovani brojem primarnih, ili inih direkcija, niti brojem tranzita...

Primarne direkcije redovito "rade" no "snaga" događaja naravno ovisi o značaju direkcioniranih planeta u natalu...jer je, naravno, uvijek osnov natalna karta...

Tri tranzita da, ali opet mogu biti pokazatelj sam za sebe bez drugih uslova ( mada uvijek tražim potvrdu i u solaru, te ako i solar "kaže" da može, onda je događaj zagarantiran. No i ovdje je osnov natal, te ako ide tranzit preko, uslovno rečeno, nebitne planete, događaj vrlo lako izostane, no ukoliko ide preko bitnih točaka natala , onda teško može da se desi da prođe nezapaženo...

Dakle, nije sporno količina pokazatelja već želim reći da su dovoljni sami za sebe i nije potrebno da se svi pokazatelji preklope da bi bio događaj... preklapanje jest poželjno jer nam je tada garancija događaja naravno veća, no na taj način "propustili" bi pol zbivanja u životu...:ne zna:

Ti si se baš nameračio na moje postove:lol: Nisam ja ovo gore izmislila nego Šestopalov-valjda čovjek zna šta govori. 'Replicirat' ću ovo boldano:
1. Ne bih se složila da postoje događaji koji nisu vidljivi u natalu. U natalu je sve vidljivo, treba znat pročitat.
2. Ovo slijedeće boldano nisam baš shvatila što si htio reći. Pokazatelji u natalu uvijek su presudni i kao uzrok, i kao sam tijek događanja i ishod.
3. Broj primarnih i inih direkcija, tranzita, itd. služe da se lakše odredi vrijeme događaja, mislim preciznije.
4. snaga događaja ovisi o percepciji osobe kojoj se događaj događa. Kakva je percepcija osobe vidi se kroz natal.
5. Ne postoji nebitna planeta u natalu. To što se događaj događa u unutrašnjosti osobe ne znači da je manje bitno ukoliko bi se dešavao na fizičkom planu.

Saradonija
27.04.2008., 16:39
Osobno u prognozi gledam solar i tranzite. No kasnije sam vidjela da mnogi dosta važnosti pridaju primarnim direkcijama... Međutim, u literaturi nisam našla puno tumačenja za tu prognozu, osim kako se računa (1 stupanj za 1 godinu...)
Znači: svaki planet u primarnoj direkciji gleda se sa svakim položajem planeta u natalnom horoskopu?
I da li je onda dovoljna kombinacija ove tri prognoze da se protumači neki događaj, a koji je naravno naznačen u natalnom horoskopu...?

Uglavnom je dovoljno koristiti se tranzitima i solarom, iako ponekad kad postoje nejasnoće korisno je upotrijebiti i ostale metode kao npr. primarne direkcije.
Što se tiče primarnih direkcija: svi elementi horoskopa (planete, asc i mc) kreću se jednakom brzinom od 1° za svaku godinu života. Varijanta ove metode jest metoda solarnog luka-broj godina života koje nas zanimaju pomnoži se sa brzinom kretanja sunca na dan rođenja i taj se broj doda na elemente horoskopa.
Kod primarnih direkcija gleda se što progresirane planete rade na natalne planete, odnosno važno je protumačiti značenje dviju planeta koje se 'susreću', manje je važan aspekt radi toga što se planete u primarnoj direkciji vrlo sporo kreću. Također je važno naglasiti da nije isto ako npr Venera iz primarne direkcije ide na natalni npr Saturn i kad Saturn iz primarne direkcije ide na natalnu Veneru.
Mislim kao što si rekla da je dovoljna kombinacija tranzit/solar/prim.dir. da protumačiš događaj predviđen natalom.

tessaa
27.04.2008., 16:45
Thanks!
Idem odmah gledat primarne direkcije...
i vidjet opet svoj solar i tranzite... :)
Iako tranzite znam i napamet :mig:

sasa62
27.04.2008., 17:03
Ti si se baš nameračio na moje postove:lol: Nisam ja ovo gore izmislila nego Šestopalov-valjda čovjek zna šta govori. 'Replicirat' ću ovo boldano:
1. Ne bih se složila da postoje događaji koji nisu vidljivi u natalu. U natalu je sve vidljivo, treba znat pročitat.
2. Ovo slijedeće boldano nisam baš shvatila što si htio reći. Pokazatelji u natalu uvijek su presudni i kao uzrok, i kao sam tijek događanja i ishod.
3. Broj primarnih i inih direkcija, tranzita, itd. služe da se lakše odredi vrijeme događaja, mislim preciznije.
4. snaga događaja ovisi o percepciji osobe kojoj se događaj događa. Kakva je percepcija osobe vidi se kroz natal.
5. Ne postoji nebitna planeta u natalu. To što se događaj događa u unutrašnjosti osobe ne znači da je manje bitno ukoliko bi se dešavao na fizičkom planu.

Valjda zato što pišeš meni interesantne teme :rofl:

1. postoje, no teško mi je to ovako argumentirati na forumu... ukratko... kao što postoje "zagarantirani" događaji ( natalne predispozicije, gomilanje istovrsnih značenja u natalu, itd itd) tako postoje događaji koji se dogode "po putu" u tijeku života... imao sam primjer jedne žene kojoj je odstranjen jedan jajnik a da natalno nije imala predispoziciju za probleme toga tipa ( čim nema natalno predisponirano , zna se da nemože biti težih posljedica, po osobu, ukoliko nije riječ o posljedici, recimo, liječničke pogreške što opet može ali i nemora biti vidljivo u natalu, jer može biti vidljivo u trenutku nekog zahvata ...) no svejedno je bio događaj i to je bio Pl tranzit na Ve, a sve posljedica natalne predispozicije za krive dijagnoze ( nesjećam se ili je bio Ne u 6 ili Ne 0, ili 90 ili 180 vl.6) , a samim time do zanemarivanja problema dok nije kulminiralo životnom opasnošću ( Pl posla )

2. odnosi se na činjenicu da karta prikazuje cijeli život i najbitnije stvari u životu, no ne znači da su to jedina zbivanja u životu, kao i ovaj gore navedeni primjer.

3. rečeno je u kontekstu da više pokazatelja za događaj u natalu "ne ovisi" o drugim pokazateljima, a sasvim je druga stvar određivanje vremenskog perioda...

4 isto sam i ja rekao drugim riječima...

5 zato sam i naveo -uslovno rečeno- nebitna planeta jer nema nebitnih ali postoje više i manje bitne, a to pokazuje natal naravno


Pusti ti Šestopalova, daj ti uzmi svoju kartu i bitnije događaje u tvom životu pa vidi da li je svaki taj događaj u tvoj životu imao "pokriće" u svim tim pokazateljima koje navodiš... tri u natalnim tri u progresijama i tri u tranzitu istovremeno i koliko događaja možeš na taj način pokriti....

Saradonija
27.04.2008., 17:27
Pusti ti Šestopalova, daj ti uzmi svoju kartu i bitnije događaje u tvom životu pa vidi da li je svaki taj događaj u tvoj životu imao "pokriće" u svim tim pokazateljima koje navodiš... tri u natalnim tri u progresijama i tri u tranzitu istovremeno i koliko događaja možeš na taj način pokriti....

Pa dobro jutro da sam upravo to napravila prije nego sam se uopće usudila napisat to šta sam napisala. I samo da znaš da mi je trebalo oko 2 godine da ga shvatim i primenim :lol:....Svaki događaj imao je pokriće. Jesi ti uzeo Šestopalova - Prognostiku i proučavao događaje svog života, ako smijem pitat?

sasa62
27.04.2008., 18:11
Jesam ali bez Šestopalova...

Osnovni je problem, bilo kod prognoze ili ovakvog "gledanja unazad" je da "bilo koji aspekt može značiti bilo što" što nije točno jer može značiti puno toga ali se mora znati što zaista može značiti a što ne, odnosno s čime može biti povezano a s čime nikako nemože biti povezano...

Znači, razlučiti koji aspekt ( da li u natalu ili progresiji ili tranzitu ) "odgovara" određenom događaju ili se odnosi na nešto sasvim drugo...

Saradonija
27.04.2008., 18:41
Jesam ali bez Šestopalova...

Osnovni je problem, bilo kod prognoze ili ovakvog "gledanja unazad" je da "bilo koji aspekt može značiti bilo što" što nije točno jer može značiti puno toga ali se mora znati što zaista može značiti a što ne, odnosno s čime može biti povezano a s čime nikako nemože biti povezano...

Znači, razlučiti koji aspekt ( da li u natalu ili progresiji ili tranzitu ) "odgovara" određenom događaju ili se odnosi na nešto sasvim drugo...

Pa zašto ga onda pobogu komentiraš ako ga nisi čitao? :confused:Hm, to te sigurno tjera onaj tvoj Merkur u Blizancima koji mora sve komentirat :D
Uopće neću prešutit da ovo šta si napisao uopće ne shvaćam što si htio reć.
Znaš šta, tvoj i moj Merkur su u kvadratu - ima li uopće smisla natezat se oko detalja oko kojih se natežemo?
:confused:
Mislim da ako nekog zanima detaljnije i podrobnije o ovoj tematici neka čita iz knjiga. Ovo bi trebala biti samo referenca ili poticaj za daljnje čitanje.

sasa62
27.04.2008., 19:04
Žao mi je što si ovo shvatila kao natezanje...

Saradonija
27.04.2008., 19:25
Žao mi je što si ovo shvatila kao natezanje...

Tvom Merkuru u Blizancima je ovo zanimljiva rasprava, mom Merkuru u Ribama je ovo natezanje.
I naravno danas mi je tranzitni Merkur u opoziciji na nat. Uran, stoga bolje da šutim. trebala sam prije pogledat.
Toliko o tranzitima i opozicijama. I praćenju istih, s moje strane.

Leela
28.04.2008., 07:53
Tranziti Jupitera

Tranziti Jupitera na:
Asc - u nepovoljnom aspektu rasipanje energija i novca. Vođenje života na višoj razini od vlastitih mogućnosti, samoopraštanje, velika potreba za neovisnošću, nehajan duh pomaman za užicima. Valja paziti na pretjerivanja u jelu (zbog krvotoka) i nadzirati slijepi optimizam. Opasnost od procesa i suparništva važnih i bogatih osoba.

Venera - nepovoljan aspekt - pretjerana potraga za užicima, ekstravagancijama, malenkostima. Nagnuće trošenju zbog hirova i zadovoljavanja taštine. U muškoj natalnoj karti ukazuje na odnose s rastrošnim ženama, dok u ženskoj označava moralnu slabost spram putenih poriva i taštine.


:eek: So true... a prvi put u zivotu se osjecam opusteno, nesputano...ali ako je do ovoga, onda ce se vjerovatno naplatiti cim prođe...:( :rolleyes:

Saradonija
28.04.2008., 09:41
:eek: So true... a prvi put u zivotu se osjecam opusteno, nesputano...ali ako je do ovoga, onda ce se vjerovatno naplatiti cim prođe...:( :rolleyes:

Vrlo vjerojatno, ukoliko ti je inače Venera aflicirana u natalu.

Saradonija
28.04.2008., 10:36
Tranzit Saturna

Saturn u jednom znaku provede oko 3 godine. U opoziciji i kvadratu donosi ograničenja, stagnaciju, prekide, zahtjeva više odgovornosti od koje nema konkretnog efekta. U trigonu i sekstilu stabilizira postojeće odnose, posao, napredak koji zahtjeva pojačan trud i rad. Saturnova konjukcija u tranzitu može biti i povoljna i nepovoljna u zavisnosti od položaja i aspekture planete koja prima konjukciju.

Tranzit Saturna na:
Sunce - konjukcija - zasluženi uspon ili pad, razdoblje konstruktivno za one koji imaju povoljno Sunce u natalnoj karti. Nove ambicije, ozbiljne, odgovorne poslove, jačanje i zrelost naravi. Nepovoljno za zdravlje i psihu.
Sunce - trigon, sekstil - poboljšanje opće slike života naročito zbog vlastitog ustrajnog truda i rada. Pokazatelj potvrde u poslu i društvenoj sredini. Odnosi sa službenim osobama i politička potpora koja olakšava ugled i zaštitu. Priznanja i nagrade za vlastite usluge. Razdoblje materijalne sigurnosti i fizičkog održavanja.
Sunce - kvadrat, opozicija - loš utjecaj na vitalnost, fizička i psihička oslabljenost, bolest oca ili supružnika. Zapreke, kašnjenja, bolna iskustva, pomanjkanje prilika i potpore. Osoba se osjeća moralno potištenom, postaje jogunastija i samoživija no obično, pokazuje se nedruželjubivom i može doživjeti pad društvenog položaja i prestiža. Nevolje ili neugodnosti u svezi s ocem ili mužem.

stella77
02.05.2008., 14:15
Halo Saradonija,

Ovo si sve lijepo napisala i svaka ti čast.

Ja imam još jedan sistem koji sigurno djeluje: pogledaj kada ti Sunce, Merkur, Venera i Mars (to se rijetko dogodi) promjene znak. Tada se sigurno nešto ozbiljno dogodi. Recimo, imaš Merkur u Ribama (možda si vidovita?), kada je promjenio znak u Ovna (uglavnom svakih 15 godina) i šta se tada dogodilo. Nadam se da imaš više od 15 godina?

Pozdrav,
Stella

Suspirium
02.05.2008., 14:22
i tercijarne direkcije su bitne ne znam zašto nisu navedene.

pisati ću kasnije o firdaru i profekciji.

stella77
02.05.2008., 14:36
Halo Suspirium,

Fino bi bilo da napišeš o Tercijaru.

Meni je jedan Astrolog na Vedskom Forumu objasnio kako to ide (karte imam), samo moram naći to objašnjenje.

Znači ti ćeš biti advokat i astrolog? Ili šta?

LP,
Stella

Suspirium
02.05.2008., 14:53
Najpoznatije astrološke prediktivne metode su:

Tranziti - su najpoznatija i najčešće korištena astrološka prediktivna metoda.
Planeti, na svom uobičajenom putu po nebu, "dodiruju" određene točke horoskopa i time utječu na promjene. Naravno, tranzitni utjecaji tzv. brzih planeta su vrlo neprimjetni jer traju izuzetno kratko, ali utjecaji tzv. sporijih planeta na osobne planete i točke određenog horoskopa svakako nije zanemariv. Kako je brzina svakog planeta odavno dobro poznata, može se sa sigurnošću predvijdjeti kada i kako će aktivirati određene natalne planete ili osjetljive točke horoskopa tj. život te osobe.

Sekundarne progresije - ili tzv. metoda dan za godinu koristi predpostavku cikličnosti vremena i teoriju da je svaki dan nakon rođenja osobe zapravo predstavnih određene godine života. Tako se za predviđanje 30-te godine života gledaju planetarni položaji 30-tog dana nakon rođenja.

Primarne progresije - ili tzv. metoda stupanj za godinu također se koristi teorijom cikličnosti vremena. Ako se određeni (osobni) planet svake godine pomakne za 1 stupanj, s vremenom mijenja znak ili direkciju kretanja ili ukazuje na neki drugi način ukazuje na važnije životne promjene obilježene simbolikom tog planeta.

Profekcije - ili tzv. metoda znak za godinu su metoda koja se više koristila u srednjem vijeku, a u novije vrijeme ima ponovo sve više svojih pobornika. Planeti i točke horoskopa se direktiraju 30 stupnjeva za svaku životnu godinu tj. onoliko koliko je 1 astrološki znak.

Tercijalne progresije - su vrlo slične primarnim progresijama, ali je metoda puno dinamičnija obzirom da se Suncu daje brži ritam - ritam Mjeseca. U tom slučaju, progresivno Sunce u jednom prosječnom životnom vijeku (oko 84 god.) neće prijeći samo 1, već čak 3 kruga (koliko je otprilike potrebno Mjesecu).

Solarni lukovi - kao što i sam naziv pokazuje, slijede ritam Sunca. Metoda je vrlo slična primarnim progresijama, ali je ipak nešto dinamičnija i preciznija jer sve svi planeti direktiraju za približno 1 stupanj tj. točno onoliko minuta koliko Sunce prijeđe u jednom danu - što je različito u različitim godišnjim dobima.

Solarni povratak - se bazira na tzv. astrološkom rođendanu. Početkom nove životne godine smatra se onaj trenutak kada Sunce prijeđe cijeli krug i vrati se na svoje natalno mjesto - što je uglavnom nešto kraći period od kalendarske godine. Horoskop tog trenutka daje sliku godine koja predstoji.

Lunarni povratak - prati lunarni ili Mjesečev ciklus. Svakog mjeseca u godini, tranzitni Mjesec dolazi na mjesto svog natalnog položaja. Horoskop za taj trenutak obično ukazuje na budućnost narednog mjeseca tj. narednih 28 dana - do sljedećeg lunarnog povratka.

Postoje još neke, manje poznate metode kao što su npr. teorija harmonika, orbisni lukovi, konverzna progresija ili planetarni periodi... ali nije uputno izgubiti se u prašumi mogućnosti i podataka te na kraju ostati zbunjen. Svaka astrologinja ili astrolog obično izabere jednu najomiljeniju metodu koja najbolje odgovara njegovoj prirodi, a uz to još barem 2 "kontrolne" metode kojima bi se trebalo potvrditi ili opovrgnuti ono što se pronađe u prvoj. Osim toga, nije nevažno i pitanje na koje želimo dobiti odgovor. Ako nas zanima bliska budućnost, npr. sljedeći mjesec onda je lunarni povratak puno prikladniji od puno sporijih metoda kao što su primarne ili sekundarne progresije.

Svaka od ovih metoda ima neke svoje prednosti i nedotatke, ali nepobitno je da funkcioniraju - kako ili koliko precizno, ostaje na umijeću astrologinje ili astrologa koji je koriste.

izvor: http://www.grombol.com/pregled1.asp?kat=astrologija&id=469


Dakle tercijarne direkcije su dan za mjesec, što bi značilo da prvih 12 dana nakon rođenja govori o 1 godini dana života, s time što možete pogledati točno za svaki mjesec.

to je najnovija prognostička metoda stara svega jedno 40 godina čini mi se ali jako je efikasna.

Saradonija
02.05.2008., 17:24
Halo Saradonija,

Ovo si sve lijepo napisala i svaka ti čast.

Ja imam još jedan sistem koji sigurno djeluje: pogledaj kada ti Sunce, Merkur, Venera i Mars (to se rijetko dogodi) promjene znak. Tada se sigurno nešto ozbiljno dogodi. Recimo, imaš Merkur u Ribama (možda si vidovita?), kada je promjenio znak u Ovna (uglavnom svakih 15 godina) i šta se tada dogodilo. Nadam se da imaš više od 15 godina?

Pozdrav,
Stella

Misliš primarnom direkcijom? Merkur mi je na 27 Riba, dakle ušao u Ovna kad sam imala tri god. - nesjećam se šta se desilo:D, u Bika će uć za 5 godina....i ne nisam vidovita...hahah.
Kako to misliš uglavnom svakih 15 godina? Ako misliš na primarne direkcije onda planeti treba 30 godina za jedan znak...
p.s. nisam ja to napisala prepisala sam iz knjige :D Merkur u Ribama - plagijator :D

stella77
02.05.2008., 17:57
Saradonija,

Pošto je Merkur brz on pređe najbrže od jednog znaka do drugog (jedino Mjesec je brži).

U stvari ideš od rođendana i brojiš dane kada Merkur pređe iz jednog znaka u drugi, to je odprilike 15 dana - znači 15 godina. To su neke vrste progresija a ne takve da prave neke aspekte sa natalnim planetama.
Pokušaj pa češ vidjeti. Isto je sa Venerom, samo ona treba više dana/godina. Sunce treba oko 30 dana. Ako je vanjska planeta bila kod rođenja pri kraju znaka onda se i ona računa.

Pozdrav,
Stella

Saradonija
02.05.2008., 19:45
Saradonija,

Pošto je Merkur brz on pređe najbrže od jednog znaka do drugog (jedino Mjesec je brži).

U stvari ideš od rođendana i brojiš dane kada Merkur pređe iz jednog znaka u drugi, to je odprilike 15 dana - znači 15 godina. To su neke vrste progresija a ne takve da prave neke aspekte sa natalnim planetama.
Pokušaj pa češ vidjeti. Isto je sa Venerom, samo ona treba više dana/godina. Sunce treba oko 30 dana. Ako je vanjska planeta bila kod rođenja pri kraju znaka onda se i ona računa.

Pozdrav,
Stella

Možeš li navest navest primjer jer nisam sigurna da sam shvatila. Hvala.

stella77
03.05.2008., 10:47
Saradonija,

Moj primjer: merkur je iz ovna prešao u bika poslije 15 dana od mojeg rođenja, znači bio je na 0 stepeni bika. Sa drugim riječima sa 15 godina ja sam otišla od kuće. Merkur inače znači nešto u vezi sa promjenama: odlaskom, dolaskom, učenjem nečega novoga.
Venera znači promjene u ljubavi. Da li će ta ljubav biti sretna ili ne to zavisi od njezinih i ostalih aspekata.
Ja sam jednom pisala u strani Forum: šta znači kada sunce promijeni znak? Dobila sam odgovor, to je isto kao kada iz Slovenije odem u Austriju.
Pošto su te progresije rijetke, to su i važniji događaji.

Oprosti, mene je teško razumijeti, jer preskačem sa jednog jezika na drugi. Inače nisam neki dobar učitelj, da bi to lijepo objasnila.

Pozdrav,
Stella

Saradonija
03.05.2008., 19:03
Saradonija,

Moj primjer: merkur je iz ovna prešao u bika poslije 15 dana od mojeg rođenja, znači bio je na 0 stepeni bika. Sa drugim riječima sa 15 godina ja sam otišla od kuće. Merkur inače znači nešto u vezi sa promjenama: odlaskom, dolaskom, učenjem nečega novoga.
Venera znači promjene u ljubavi. Da li će ta ljubav biti sretna ili ne to zavisi od njezinih i ostalih aspekata.
Ja sam jednom pisala u strani Forum: šta znači kada sunce promijeni znak? Dobila sam odgovor, to je isto kao kada iz Slovenije odem u Austriju.
Pošto su te progresije rijetke, to su i važniji događaji.

Oprosti, mene je teško razumijeti, jer preskačem sa jednog jezika na drugi. Inače nisam neki dobar učitelj, da bi to lijepo objasnila.

Pozdrav,
Stella

Hvala, shvatila sam, govoriš o sekundarnim direkcijama koje funkcioniraju po principu 'dan za godinu'. Osim promjene koje se dešavaju kad planeta promjeni znak, dešavaju se i kad planeta promjeni kuću. Pogledaj si i to.
Kod svake je osobe različito jer sve zavisi na kojem se stupnju nekog znaka planeta nalazila po rođenju. Tako npr., ako ćemo o Merkuru - komunikacija, učenje itd. s obzirom da mi je na 27 Riba, u Ovna je ušao kad sam imala 3 god, a u Bika 27 - tad sam naslikala svoj prvi tarot koji sam nezadovoljno bacila, jer kad je Merkur u Ribama s ičim ikad zadovoljan...:)
I nema potrebe za ispričavanjem, nismo u školi, ne odgovaraš za ocjenu
:D

InaLina
06.05.2008., 10:06
koja je razlika izmedju tog solarnog i lunarnog???

Suspirium
06.05.2008., 11:02
ako si početnica ostavi si lunar za kraj.

jednostavno - lunarni horoskop govori o događanjima kroz mjesec dana, solar je za cijelu godinu, na osnovu solara možeš dobiti i polugodišnji horoskop. dakle imaš legiju prognostičkih metoda.

u popularno dnevnoj astrologiji najčešće se koriste tranziti a posebno je važno gledati sporije tranzite.

no kada nas klijenti pitaju za krupne promjene u životu moramo ići redom gledati primarne direkcije, sekundarne progresije, pa i tercijarne na kraju, zatim imamo solarnu kartu i lunarnu kartu. iz solarne karte vršimo i derivacije pa dobivamo takozvane eneide da vidimo horoskope za 40 , 80 , 120 dana itd.

moćne su i arapske tehnike firdara i profekcije.

bitno je samo krenuti od početka.

Emilly2
09.06.2008., 23:51
Ti si se baš nameračio na moje postove:lol: Nisam ja ovo gore izmislila nego Šestopalov-valjda čovjek zna šta govori. 'Replicirat' ću ovo boldano:
1. Ne bih se složila da postoje događaji koji nisu vidljivi u natalu. U natalu je sve vidljivo, treba znat pročitat.
2. Ovo slijedeće boldano nisam baš shvatila što si htio reći. Pokazatelji u natalu uvijek su presudni i kao uzrok, i kao sam tijek događanja i ishod.
3. Broj primarnih i inih direkcija, tranzita, itd. služe da se lakše odredi vrijeme događaja, mislim preciznije.
4. snaga događaja ovisi o percepciji osobe kojoj se događaj događa. Kakva je percepcija osobe vidi se kroz natal.
5. Ne postoji nebitna planeta u natalu. To što se događaj događa u unutrašnjosti osobe ne znači da je manje bitno ukoliko bi se dešavao na fizičkom planu.

E svaka ti cast,na jednom forumu su me ispljuvali sto sam tvrdila ovo boldovano,i jos mi analizirali moju natalnu da mi objasne kako ne trebam da se bavim astrologijom zato "lupam gluposti".
To je samo pokazatelj kako ljudi "reaguju" kada ni sami ne znaju da objasne neku informaciju-kad neko nema sta da ponudi(mislim na znanje)onda se brani pljuvanjem po drugima.
Drago mi je sto imam priliku da ovo cujem od nekoga ko zna sta govori..:mudri:

Saradonija
10.06.2008., 09:30
E svaka ti cast,na jednom forumu su me ispljuvali sto sam tvrdila ovo boldovano,i jos mi analizirali moju natalnu da mi objasne kako ne trebam da se bavim astrologijom zato "lupam gluposti".
To je samo pokazatelj kako ljudi "reaguju" kada ni sami ne znaju da objasne neku informaciju-kad neko nema sta da ponudi(mislim na znanje)onda se brani pljuvanjem po drugima.
Drago mi je sto imam priliku da ovo cujem od nekoga ko zna sta govori..:mudri:

Hvala na komplimentu :) Vidim i zašto ti se desilo to što kažeš, osobe s Merkurom u Ribama često dolaze u situaciju da se njihove riječi izvrću ili krivo tumače, u diskusijama često mogu biti izazvani da opravdaju svoj stav ili mišljenje jer se Merkur u Ribama ponekad nespretno izrazi i njegovi argumenti više spadaju u domenu intuicije nego logike i činjenica. Srećom imaš dobre aspekte na Merkura 120 Jupiter koji uvećava sposobnost procjene i zaključivanja, daje dobru argumentiranost; ovaj 120 Pluton iako stoji u linku tvoje natalne ne bih uzela jer je orbis prevelik. Merkur 90 Uran, a taj Uran na Asc je asepkt na koji moraš pripaziti odnosno 'ispeci pa reci', sigurno često 'ispališ' neku tezu ili misao od silnog uzbuđenja (Uran na asc u Strijelcu) i naleta informacija u vlastitom umu. Inače i ja imam taj Merkur u Ribama 120 Jupiter i 120 Uran, ali nažalost i 90 Neptun - ovaj me aspekt više usmjerio na tarot, imam i 0 Mars mogu bit oštar sugovornik al Merkur u Ribama ipak ublažava tu situaciju....
Ti se itekako nastavi baviti astrologijom jer imaš sve predispozicije za to. Al da nebih otišla suviše off topic....nego reci mi, baš me interesira, što ti je donio tranzitni Uran na natalnom Merkuru pred par godina, prvi susret s astrologijom možda?

Emilly2
10.06.2008., 13:54
Hvala na komplimentu :) Vidim i zašto ti se desilo to što kažeš, osobe s Merkurom u Ribama često dolaze u situaciju da se njihove riječi izvrću ili krivo tumače, u diskusijama često mogu biti izazvani da opravdaju svoj stav ili mišljenje jer se Merkur u Ribama ponekad nespretno izrazi i njegovi argumenti više spadaju u domenu intuicije nego logike i činjenica. Srećom imaš dobre aspekte na Merkura 120 Jupiter koji uvećava sposobnost procjene i zaključivanja, daje dobru argumentiranost; ovaj 120 Pluton iako stoji u linku tvoje natalne ne bih uzela jer je orbis prevelik. Merkur 90 Uran, a taj Uran na Asc je asepkt na koji moraš pripaziti odnosno 'ispeci pa reci', sigurno često 'ispališ' neku tezu ili misao od silnog uzbuđenja (Uran na asc u Strijelcu) i naleta informacija u vlastitom umu. Inače i ja imam taj Merkur u Ribama 120 Jupiter i 120 Uran, ali nažalost i 90 Neptun - ovaj me aspekt više usmjerio na tarot, imam i 0 Mars mogu bit oštar sugovornik al Merkur u Ribama ipak ublažava tu situaciju....
Ti se itekako nastavi baviti astrologijom jer imaš sve predispozicije za to. Al da nebih otišla suviše off topic....nego reci mi, baš me interesira, što ti je donio tranzitni Uran na natalnom Merkuru pred par godina, prvi susret s astrologijom možda?

Uh,ne secam se,ja se od skoro bavim astrologijom,toliko intezivnih dogadjaja u mom zivotu da ne zanm sta je konkretno.Pre tri god.otprilike sam srela svog prvog duhovnog majstora,ne znam da li se bas to odnosi na taj tranzit,ali mi je donelo promenu "filozofije"(za koju se ispostavilo da me gurnula u jos dublji ambis),znas,svako sebi dozvoljava da se igra ljudskim zivotima..
Pa sam prosle godine nakon ovog PL tranzita preko NE0MO srela drugog majstora koji cudo od coveka :s i opet promena "filozofije,u totalno drugom smeru.
Inace,u pravu si za ME u ribama i za Ur na ASC-ovo je apsolutno tacno,cak sam se i nasmejala dok sam citala tvoj post,cesto mi se to desava,a nisam znala da je to zbog Ur.

sasa62
10.06.2008., 16:25
...U natalu je sve vidljivo, treba znat pročitat...

Ovo jednostavno nije točno, u ovakvo složenoj rečenici... postoje dvije kategorije događaja u životu osobe i to oni događaji koje je "odredio" natal kao sigurne i druga kategorija događaja koja se dešava tijekom života a nije unaprijed određena natalom , ali su posljedice takvog zbivanja određene natalom... to je osnovna razlika... dakle postoje događaji koji nisu vidljivi u natalu ali su posljedice ovisne o položaju planeta u natalu, odnosno, posljedice su ograničene natalom ...

zato sam i naveo na prethodnoj stranici onaj primjer gdje je ženi odstranjen jajnik a da Ve u natalu ničim nije bila ugrožena, a svejedno se zbilo odstranjivanje jajnika, pošto u natalu nije bio vidljiv problem takve vrste , bez problema sam odredio kad se zbio taj događaj (doslovno sam rekao - jedina mogućnost za takvo nešto ako se to zbilo tada i tada) i naravno da je to bilo tada kad sam naveo, jer u suprotnom nešto nebi valjalo ili horoskop ili podaci...

Prema tome samo praktični primjeri su jedini dokaz može li nešto bit ili ne ,a ne samo teorija, koja jest točna, no varira od primjera do primjera...

To ti je isto kao kad netko slomije ruku ili nogu a nema pokazatelja u natalu... ali u određenom trenutku u životu može mu se i to desiti ( naleti kakav tranzit, i / ili progresija i/ili solar... ) nećeš mu valjda reći da laže da je slomio kost...

Natal u biti određuje skoro sve , no ne na način kako se misli da je sve zapisano u njemu ( u doslovnom smislu) , već na način da ograničava ili dozvoljava da neka pojedina planeta ili skupina njih u određenom trenutku ( tranzitu) učini nešto ili ne učini, odnosno koliko može učiniti u nekom momentu ( dakle natalni položaj planete u tranzitu i položaj tranzitirane planete ), a sam izgled natala može pokazati određeni rizik u određenoj dobi života osobe, odnosno, u kojoj dobi taj rizik je velik ili nije velik.

Suspirium
10.06.2008., 16:35
saša ja vjerujem da se u natalu sve vidi, međutim jedina je razlika koliko je netko kvalitetan astrolog da to vidi u njemu. a to je opet pitanje ideološkog opredijeljenje prema determinizmu i fatalizmu i stupnju njegova prihvaćanja.

ja smatram da je 70 posto stvari u horoskopu definitivno određeno kod 85 posto ljudi.

Postoje međutim ljudi kod kojih transcedentne energije preuzmu kontrolu i oni doslovno preuzimaju svu svoju sudbinu u ruke i tu je svaka astrološka analiza manjkava.

put volje tada postoje slobodan i beskrajana, zakoni svemira se sužavaju, i astrolog kao instrument kao simbol kozmosa malo tu može učiniti. Kad bi i tada mogao predvidjeti bubudućnst - bio bi Bog.

Einstein je ipak bio u krivu : Bog se ipak kocka ;)

sasa62
10.06.2008., 16:48
Ne pričam ovdje o determiniranosti, niti slobodnoj volji... već konkretno o konkretnim događajima u životu, postoje oni koji su na neki način "determinirani" odnosno grubo rečeno, natal se "obvezao" na neke stvari, i na ona isto tako bitna zbivanja u životu koja se dogode tijekom života a nisu direktno prikazana u karti, ali su vidljiva indirektno kao, recimo, neki bitniji tranziti tijekom života

Suspirium
10.06.2008., 17:05
tranziti su samo derivacija natala. ništa u tranzitu bez natala nema.

ali moram priznati da sam dijelom i na tragu tvojeg razmišljanja i mislim da ima osnove.

samo bih to naveo kao rijetku iznimku da se takve stvari događaju.

negdje je eksitacija veća a negdje jača a u rijetkim slučjevima je njen potencijal jači od snage cijelog natalnog horoskopa.

sasa62
10.06.2008., 18:18
Nije baš to toliko rijetko... hoćeš reći da si svako bitnije zbivanje našao u natalu, bez da si pratio tranzite?

problem je to što su nekad tranziti vrlo gadni, i samo položaji planeta u natalu mogu izvući iz kritične situacije...

I ovdje se potvrđuje ( ono što smo pisali na susjednom topiku) da je astrologija nedjeljiva, kompaktna, cjeloviti sistem, i teško se može gledati samo natal, ili bilo što drugo, već sve zajedno je suovisno jedno o drugom...

Suspirium
10.06.2008., 18:26
slažem se !

Blaški je tu pogodio u srž.

ima teških tranzita koji ne donesu ništa a neki slabiji donesu katastrofu. zato ja često gledam progresivni horoskop.

to ti je ona šema, kada dvije progresivne planete koje natalno već tvore neki aspekata, pa bio on i sporedan = naprave neki aspekt u u progresivnom horoskopu prva faza je završena. tada se traži ili dispozitor jedne od ove dvije ili jedna ili druga planeta u tranzitu koja će napraviti aspekt prema jednoj od ove dvije progresivne i događaj se dogodi.

teškoće tumačenja se događaju kod mlakih tipov Ge, Vi, Sa, i Pi, ako mars i sunce nisu istaknuti tada tu nema neke fatalnosti i neizmjenjivosti.

ali ti ne mogu reći da sam nekada baš našao na anomaliju tumačenja kod kardinalnih tipova gdje su mars i srodne planete dosta jake.

mislim da se ipak sve može vidjeti u pravilu, sve ono što se ne može je iznimka od pravila koje treba istraživati.

sasa62
10.06.2008., 18:57
ima teških tranzita koji ne donesu ništa a neki slabiji donesu katastrofu. zato ja često gledam progresivni horoskop.O tome ti upravo i pričam ... procjena težine aspekta... zaista težak aspekt na natal je kritičan i ostavlja posljedice, pa makar natal ne govorio o tome...

Zato naizgled ispada ovako kako si napisao, što je međutim kriva procjena tranzita , i u krajnjoj liniji i samog natala... ovo jednostavno ne stoji, već je direktni kiks astrologa...

Suspirium
10.06.2008., 18:59
aha ti hoćeš reći da tranzit može donijeti nešto što nije navedeno u natalu.

e to je jako zanimljivo i ja sam o tome razmišljao mada zasad nisam daleko stigao ali vjerujem da hoću.

ray ban
02.08.2008., 22:11
Što se događaja tiče, rekao bih da tranziti na AC IC MC Desc. nisu bitni iz razloga što su to fiktivne točke... više kao aktivacija same kuće kroz koju prolazi neki tranzit.

slažem se sa ovim,ne osjetim tranzite preko ac-a i mc-a u prim. i sekundarnim direkcijama.

Sreda
02.05.2009., 12:00
Ima li nekoga ko ume da mi objasni po kom principu rade?

zelena dolina
13.05.2009., 11:21
Kod mene rade i progresije i tranziti, samo sto su mi drugi tumacili nekako "naopako": npr tranzit SA kroz 12 kucu su mi tumacili kao sledi ti uzas i "spremi se" a ja upisala psihologiju, upoznala starijeg tipa, imala para...sve to vreme Sa mi kvadrirao MA i JU iz 12 kuce... A evo sad mi je JU na SO a para nema tj ulazim u sve veci minus i za skolu i za kiriju i uopste...
Nisam bas sigurna da astrolozi znaju kako ce koji tranz.delovati na nekog.
(a posebno ne ja, pocetnik sa oskudnim znanjem) ...

Saradonija
13.05.2009., 16:28
Kod mene rade i progresije i tranziti, samo sto su mi drugi tumacili nekako "naopako": npr tranzit SA kroz 12 kucu su mi tumacili kao sledi ti uzas i "spremi se" a ja upisala psihologiju, upoznala starijeg tipa, imala para...sve to vreme Sa mi kvadrirao MA i JU iz 12 kuce... A evo sad mi je JU na SO a para nema tj ulazim u sve veci minus i za skolu i za kiriju i uopste...
Nisam bas sigurna da astrolozi znaju kako ce koji tranz.delovati na nekog.
(a posebno ne ja, pocetnik sa oskudnim znanjem) ...

Tranzitni Jupiter na tvoje natalno Sunce nema nikakve veze s financijama. Tebi je Sunce u 5.polju ljubavi, djece i stvaralaštva i vlada ti 11.poljem društva i organizacija...:)
Kad si upisala psihologiju, da nije na tr.Jupiter 0 Merkur koji ti vlada 9-tom?
Nit Jupiterovi tranziti nužno donose novac, nit Saturnovi tragediju...

zelena dolina
14.05.2009., 15:51
Tranzitni Jupiter na tvoje natalno Sunce nema nikakve veze s financijama. Tebi je Sunce u 5.polju ljubavi, djece i stvaralaštva i vlada ti 11.poljem društva i organizacija...:)
Kad si upisala psihologiju, da nije na tr.Jupiter 0 Merkur koji ti vlada 9-tom?
Nit Jupiterovi tranziti nužno donose novac, nit Saturnovi tragediju...

:mig: slazem se, Nije JU bio u konjukciji kad sam upisala sa ME ali je bio u 4 polju na 12stepeni a ME mi je na 24....
ja sam cak utripovala da ce mi JU doneti trudnocu :p tj nadala se :)
ali ni frajera na vidiku ...
ali eto nadam se da ce mi solar za 2010 godinu http://www.dodaj.rs/?3U/6k/1ix8Mpg/solar10.gif
doneti trudnocu ako gledamo da MO na AC i SA kao vladar 5 polja moze to dati... a pri tom u direkcijama za ovu godinu imam vE60MA i MA120SA
http://www.dodaj.rs/?2W/11H/43EZnwRb/sek-i-primarne-progresij.gif

btw.. ako nekog interesuje imam super knjigu o progresijama:
http://www.dodaj.rs/f/F/j2/U0aIuX9/knjiga7iscrpanmetodpresk.pdf

ray ban
03.12.2009., 23:38
jel netko zna nešto više o converse direkcijama, ne znam kako se to prevodi, konverzivne direkcije?

Saradonija
04.12.2009., 15:32
jel netko zna nešto više o converse direkcijama, ne znam kako se to prevodi, konverzivne direkcije?

konverzne. Sve prediktivne metode (tranziti, solari, lunari, direkcije itd) se mogu raditi i konverzno-unazad. Recimo, zanima te solar za 20-tu godinu života i umjesto da pogledaš solar za 20-ti rođendan, pogledaš 20 godina unazad od svog rođenja. Isto vrijedi i za direkcije. Recimo metoda dan za godinu, nek je osoba rođena 15.7., u direkcijama 5.-ta godina života bi bila predstavljena 20.7. iste godine, konverzivno je to 10.7.
Dakle sve se računa unazad.

ray ban
04.12.2009., 20:03
hvala ti Saradonija :s

interglossa
20.01.2010., 11:20
Zanima me sledece.
Naime znam za prediktivne metode klasicne tipa stepen za godinu, sekundarne, tercijalne, itd.

Ali da li se neko bavio razlikom izmedju primarnih direkcija odnosno stepen za godinu, solarnog luka i pravih primarnih direkcija ekvatorijalnog luka uzimajuci u obzir oblikticku ascenziju, deklinacije, rektascenzije, itd. Zanima me kolika bude razlika u stepenima odnosno godinama. Npr. Kod mene po primarnim Sunce konj. Venera ce egzaktno biti negde naleto ako racunamo stepen za godinu...po solarnom luku je vec bila egzaktna konjukcija...a po ovom ekvatorijalnom koliko ce se to razlikovati u stepenima odn. godinama.

ja i matematika smo davno zaratile :)

Saradonija
20.01.2010., 12:51
Zanima me sledece.
Naime znam za prediktivne metode klasicne tipa stepen za godinu, sekundarne, tercijalne, itd.

Ali da li se neko bavio razlikom izmedju primarnih direkcija odnosno stepen za godinu, solarnog luka i pravih primarnih direkcija ekvatorijalnog luka uzimajuci u obzir oblikticku ascenziju, deklinacije, rektascenzije, itd. Zanima me kolika bude razlika u stepenima odnosno godinama. Npr. Kod mene po primarnim Sunce konj. Venera ce egzaktno biti negde naleto ako racunamo stepen za godinu...po solarnom luku je vec bila egzaktna konjukcija...a po ovom ekvatorijalnom koliko ce se to razlikovati u stepenima odn. godinama.

ja i matematika smo davno zaratile :)

ovako, razlika između metode stupanj za godinu (primarna direkcija) i metode solarnog luka:
- u primarnoj direkciji sam naziv metode ti govori, jedan stupanj predstavlja jednu godinu života. Svi elementi natala se kreću brzinom od 1° za godinu, što znači da ukoliko te zanima npr. 40-ta godina života, pomaknut ćeš sve planete za 1° x 40, dakle za 40°.
- kod solarnog luka, potrebno je individualno izračunati dnevni hod Sunca na dan rođenja, koji je kod svakog drukčiji, nije teško izračunat pogledaj u efemeride točni položaj Sunca na dan rođenja, i dan poslije rođenja i oduzmi veću vrijednost od manje...dobit ćeš 'solarni luk'....ta vrijednost, koja može bit 0°58, ili više...odgovara jednoj godini života, pa naprimjer ukoliko te zanima 40-ta godina života, 40 x npr.0°58 = 38°40 i ovo je vrijednost koju dodaješ na natalne planete...
Dakle, razlika u događaju koji proizlazi iz primarne direkcije i solarnog luka može biti i do 3 godine.

Što se tiče ekvatorijalnih lukova - viša matematika.
na ovom linku (http://astrologijaforum.com/showpost.php?p=54830&postcount=63)ima knjiga koja se time bavi, i Robert de Luce je to obradio ako se ne varam...

interglossa
20.01.2010., 13:16
Hvala ti Saradonija
shvatila sam i sama za tu razliku tipa stepen godina i sunce onoliko lucnih minuta na svaku planetu...zato sam se pitala posto ta razlika i do tri godine ume biti bas nezgodna za bilo kakvu vrstu prognoza...bas visa matematika...
hvala ti

emillly2
20.01.2010., 13:20
Ohrabrite me malo..:(
Uskoro ce mi tr.JU stati na vl.7.i na direktivnu VE koja sada pravi egz.trigon sa natalnim JU,u isto vreme mi smc staje egzaktno na JMC,mislite li da mi se moze desiti ljubav pod ovim aspektima?Ja se bar tome mnogo nadam..:rolleyes:
Jako se mucim i lomim da prekinem sadasnju vezu,imam divnog partnera ali ne osecam radost vise,nisam ispunjena,ovaj tranzit mi uliva nadu..

lana57
29.01.2011., 13:03
Tranziti

Dakle, tranziti su jedna od najraširenijih metoda koje se koriste u prognostici. Zasnivaju se na tumačenju tekućeg utjecaja planeta na natalni horoskop.
Pri analizi utjecaja tranzitnih planeta na natalnu kartu razmatraju se glavni aspekti među planetama, a to su konjukcija, kvadrat, opozicija, trigon i sekstil. Aspekti planeta sa vrhovima kuća natalne karte spadaju u slabije i mogu se uzeti samo kao pomoćni. Detaljna analiza uticaja minornih aspekata dopušta tvrdnju da se oni vrlo slabo ispoljavaju u formiranju događaja i zato su u tranzitima takva uzajamna djelovanja među planetama malo važna.
Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton su planete koje primaju i daju tranzite, dok Sunce, Mjesec, Merkur, Venera i Mars samo primaju a ne daju odnosno ne donose neke bitne događaje niti su od nekog velikog značaja. Eventualno tranziti Marsa posebno ako tranzitira planetu koja je već pod utjecajem nekog tranzita veće planete.
Svaki tranzit planete ima period djelovanja:
Jupiter +/- 9 dana
Saturn +/- 14 dana
Uran, Neptun, Pluton +/- 30 dana
Sunce i Mjesec djeluju 1 dan, Merkur i Venera +/- 2 dana, Mars +/- 3 dana. Ovi se dani računaju od trenutka egzaktnog aspekta.
Što se tiče orbisa djelovanja aspekta oni iznose oko +/- 5° od egzaktnog aspekta a to djelovanje je psihološko, odnosno odvija se na unutrašnoj razini, gdje ga egzaktni aspekt manifestira na fizičku ravan.

Mars samo prima... ne donosi neke bitne događaje..??? A sve one nezgode koje "daje" Mars?

http://nk-aquarius.blogspot.com

Saradonija
29.01.2011., 14:23
Mars samo prima... ne donosi neke bitne događaje..??? A sve one nezgode koje "daje" Mars?

http://nk-aquarius.blogspot.com
Marsu treba oko 2 godine da obiđe zodijak, pa ne donese svaki puta u tranzitu na određenu planetu isti događaj (nezgodu npr). Mars je okidač sporijim tranzitima. Pogledaj si npr tranzitnog Marsa u opoziciji na Merkur unazad 10 godina....i pogledaj si za te datume šta su radili tr JU, SA i UR....

Vega_21
08.11.2011., 15:44
Jel zna netko kako se gledaju predikcije na jednom forumu sam našla ovakvu podjelu:

"Evo kako to je uokviroio Imširagić ( a ja se 10000% slažem sa tim ) :

Nivoi delovanja prediktivnih tehnika preko elemenata horoskopa :

-1- element Zemlje : najgušći nivo postojanja, fizičko telo, ćelijski novo egzistencije :
~ tranziti
~ diurnali
~ eklipse
~ lunacije

-2- elemnt Vode : razredjeniji nivo postojanja, eterično telo, molekularni nivo postojanja :
~ sekundarne progresije
~ tercijarne progresije
~ minorne progresije
~ harmonične progresije
~ sve konverzne progresije
~ solarni povratak
~ lunarni povratak
~ povratak drugih planeta

-3- elemnt Vatre : još razredjeniji novo posotjanja, astroalno telo, atomski nivo postojanja :
~ primarne direkcije
~ direkcije solarnog luka
~ direkcije Naibodovog luka
~ sekundarne direkcije
~ tercijarne direkcije
~ profekcije

[u]-4- element Vazduha :[najrazradjeniji nivo postojanja, subatomski nivo postojanja, kauzalno telo ili kvantnomehaničko telo :/U]
~ planetarni periodi
~ fidarije
~ orbisni lukovi

Znači ~ rezime svega ovoga : SVE ovo treba odraditi da bi se dobila potpuna i kompletna predikcija za neku godinu & mesec & dan, a ne da se zadrži na opciji ~ solar, ili tranziti ili sl. Znači SVE... ovo će vam dobro doći sledeći put kad budete radili sebi ili nekome drugome predikcije za željenu godinu / mesec / dan ... zar ne?"

Ne znam sad kako se to gleda u jednom horoskopu, što se prvo gleda dal su to možda orbisni lukovi, ili planetarni periodi, ili nešto treće,što se drugo gleda... kako to uopće funkcionira?:ne zna:

jelovnici
25.12.2011., 17:11
ovako, razlika između metode stupanj za godinu (primarna direkcija) i metode solarnog luka:
- u primarnoj direkciji sam naziv metode ti govori, jedan stupanj predstavlja jednu godinu života. Svi elementi natala se kreću brzinom od 1° za godinu, što znači da ukoliko te zanima npr. 40-ta godina života, pomaknut ćeš sve planete za 1° x 40, dakle za 40°.
- kod solarnog luka, potrebno je individualno izračunati dnevni hod Sunca na dan rođenja, koji je kod svakog drukčiji, nije teško izračunat pogledaj u efemeride točni položaj Sunca na dan rođenja, i dan poslije rođenja i oduzmi veću vrijednost od manje...dobit ćeš 'solarni luk'....ta vrijednost, koja može bit 0°58, ili više...odgovara jednoj godini života, pa naprimjer ukoliko te zanima 40-ta godina života, 40 x npr.0°58 = 38°40 i ovo je vrijednost koju dodaješ na natalne planete...
Dakle, razlika u događaju koji proizlazi iz primarne direkcije i solarnog luka može biti i do 3 godine.

Što se tiče ekvatorijalnih lukova - viša matematika.
na ovom linku (http://astrologijaforum.com/showpost.php?p=54830&postcount=63)ima knjiga koja se time bavi, i Robert de Luce je to obradio ako se ne varam...

Molim vas pomoć,kod metode primarne direkcije,ono stupanj za godinu.Shvaćam da ako se želi gledati npr.za 40 te godine života planete se pomaknu za 40 stupnjeva i onda se uspoređuje sa natalnim položajem planeta.

Ali ne kužim kako pomaknuti planete za određeni broj stupnjeva,i gdje vidim taj prikaz tranzita,tj.tu usporedbu sa natalnim?Tj.kako se to radi?
Jel mogu na astrocomu?

Baphomet
25.12.2011., 18:47
Molim vas pomoć,kod metode primarne direkcije,ono stupanj za godinu.Shvaćam da ako se želi gledati npr.za 40 te godine života planete se pomaknu za 40 stupnjeva i onda se uspoređuje sa natalnim položajem planeta.

Ali ne kužim kako pomaknuti planete za određeni broj stupnjeva,i gdje vidim taj prikaz tranzita,tj.tu usporedbu sa natalnim?Tj.kako se to radi?
Jel mogu na astrocomu?
Nije mi baš jasno kako ne kužiš :misli:

Pa jednostavno ih pomakneš unaprijed za toliko broj stupnjeva. Npr. Mjesec ti je na 12° Bika, želiš pogledati planete u trenutku tvojeg 15-tog rođendana, to znači da ih pomakneš za 15 sutpnjeva.

Znači da se za tvoj 15. rođendan gleda mjesec na 27° Bika (12° natalna pozicija + 15° za 15 godina)

jelovnici
26.12.2011., 00:58
neću valjda brojiti one crtice stupanj po stupanj,ali ajde ok to mi je već nekako i jasno.Ali kako ću znati koje aspekte onda npr.radi taj pomaknuti mjesec na ostale natalane planete?
Ne kužim ni kako se pomoću toga prognozira,jel može jedan primjer?

Baphomet
26.12.2011., 11:16
Ako znaš zbrajati ne moraš brojati crtice :D

Primjer ti neće pomoći jer za tumačenje primarnih direkcija moraš znati astrologiju.

Saradonija
26.12.2011., 23:32
neću valjda brojiti one crtice stupanj po stupanj,ali ajde ok to mi je već nekako i jasno.Ali kako ću znati koje aspekte onda npr.radi taj pomaknuti mjesec na ostale natalane planete?
Ne kužim ni kako se pomoću toga prognozira,jel može jedan primjer?

ne moraš brojat crtice, al nije loše ukoliko ti slabo ide matematika....najbolje nauči prvo ovako ručno, tako da ne ovisiš o astro programima....

E, kako da ti ja sad najjednostavnije objasnim kako da gledaš aspekte....

Prvo zapamti ovo napamet:

Ovan 0-30
Bik 30-60
Blizanci 60-90
Rak 90-120
Lav 120-150
Djevica 150-180
Vaga 180-210
Škorpija 210-240
Strijelac 240-270
Jarac 270-300
Vodenjak 300-330
Ribe 330-360


Sve natalne položaje planeta pretvori u ovo gore, npr Mjesec 20 Bika:
- ako je Bik 30-60, onda je Mjesec 20 Bika + 30 = 50
Npr, Venera 15 Vage: ako je Vaga 180-210, onda je Venera 15 Vage+180=195
...itd.
Dakle, Mjesec 20 Bika je isto što i Mjesec 50, a Venera na 15 vage je isto što i Venera 195.

Kad ovo naučiš, bit će ti jednostavno računati aspekte, bez brojanja crtica.

Aspekt je razdaljina između dvije planete. Aspektom se smatra kada se planete nađu na: 0,60,90,120,180.

Tako npr, ukoliko je Sunce 15 Bika ili 45, a Mjesec 15 Djevice ili 165, oni su međusobno 120 (trigon) što lako provjeriš: MO 165 - SO 45 = 120

Tako se aspekti računaju. Aspekti imaju dozvoljene orbise ili odstupanja, razni astrolozi uzimaju razne orbise, npr do 8.
Npr. Sunce 15 Bika (45) i Mjesec 20 Djevice (170), ovo je isto trigon (120) iako je aspekt među njima 170-45= 125. Ovdje je orbis 5.
Znači za Sunce na 15 Bika, svaka planeta koja se nađe od 7 do 22 Djevice je s tim Suncem u trigonu. Takođe su u trigonu i sve planete na 7 do 22 Jarca.


Kod primarnih direkcija, stupanj za godinu, prvo pomakneš sve natalne planete za onoliko godina koliko te interesira. Npr, prim dir za 40-tu godinu života:
Npr Sunce 15 Bik se pomakne za 40. Sunce na 15 Bika je isto što i 45. Na tu vrijednost dodaš 40,
Sunce 45+40=95 Što znači da se u 40-toj god života Sunce nalazi na 95. prema gornjoj tablici 95 je Rak, pa je Sunce na 5 Rak...(95-90=5)

Drugi primjer, natalni Mjesec 20 Djevice (170) + 40 = 210
210 je isto što i 0 Škorpije.
U 40-toj god direktivni Mjesec je na 0 Škorpije i gledaš aspekte na natalne planete.
Kad gledaš aspekte prim dir, nema orbisa tj orbis je do 1.
Tako je Mjesec 0 Škorpije (210), npr opozicija (180) u Biku, jer je 210-180=30.


Ako ti je ovo zamorno, nađi si neki dobar astro software.

jelovnici
27.12.2011., 02:07
Hvala na trudu,savršeno si objasnila!Shvatila sam. :)

Latyrka
25.05.2012., 00:43
Ohrabrite me malo..:(
Uskoro ce mi tr.JU stati na vl.7.i na direktivnu VE koja sada pravi egz.trigon sa natalnim JU,u isto vreme mi smc staje egzaktno na JMC,mislite li da mi se moze desiti ljubav pod ovim aspektima?Ja se bar tome mnogo nadam..:rolleyes:
Jako se mucim i lomim da prekinem sadasnju vezu,imam divnog partnera ali ne osecam radost vise,nisam ispunjena,ovaj tranzit mi uliva nadu..


Dušo draga, nemoj zaboraviti da Jupiter ima veoma zanimljivo djelovanje: sve proširuje. Pa tako odnosi i veze koji su ukalupljeni i ne zadovoljavaju ''nove'' potrebe osobe često znaju biti ''prošireni'': na način da osobe shvate da su sve rekle, da se jedna strane jednostavno okrene i ode i sl.
No za ozbiljniju prognozu, važno je kako ti je pozicioniran Jupiter u natalnoj karti kao i njegov dispozitor, te što se događa s vladarom/ima 7. kuće.
Ako si malo vještija u sinastriji, pogledaj vašu zajedničku kartu, i vidi što se tamo događa (tranziti socijalnih i izvanjskih planeta mogu ti puno reći, posebice ako prelaze preko bitnih osobnih planeta ili uglova)...

infra red
15.12.2013., 15:14
U zadnje vrijeme dosta razmisljam o progresivnom Mjesecu i njegovom boravku u znakovima i mijenjanju znaka. Zadnjih godina mi je bio u Ribama, Ovnu i sad ce u sijecnju prijeci u Bika. Dok je bio u Ribama sva sam bila placljiva i nisam mogla pobjeci osjecaju da sam zrtva i da nikad nista nece biti bolje. To je dodatno bilo naglaseno tranzitom Neptuna na ASC (kvadrat) i opozicije na Merkur, i sve to dok je boravio u 3. kuci. Kad je presao u Ovna puno sam se bolje osjecala, pocela sam trcati, skinula kile, osisala se. Uglavnom akcija. U to vrijeme je i tranzitni Jupiter radio konjukciju s Marsom i Uran trigon na Mars. Sad je progresivni Mjesec na 29 stupnjeva Ovna i prelazi u Bika za mjesec dana. Vec osjecam da mi se manje vjezba, vise mi se spava, stalno mi se jede i uzasno mi se trosi :). Tranzitna Venera mi je u 2. kuci vec par mjeseci, a bit ce tu jos, cini mi se, mjesec-dva (ici ce retro). Kakva su vasa iskustva s progresivnim Mjeseco u Biku? Najvise me zanima mogucnost stabilizacije financija.

Baphomet
16.12.2013., 09:48
Kod analize progresivnog mjeseca obavezno moraš pogledati gdje ti se nalazi vladar znaka u kojem je progresivni Mjesec. U tvojem slučaju se radi o Veneri. Za još detaljniju anlizu gleda se i vladar dekanata u kojem se nalazi Mjesec.

infra red
20.04.2014., 14:13
Koliko se vi sluzite solarnim lukom za predvidjanje?
Ja ga nisam koristila, ali vidim da astrolozi cesto koriste tu tehniku kao dosta pouzdanu u predvidjanju dogadjaja.

Fish 1968
20.04.2014., 16:50
Koliko se vi sluzite solarnim lukom za predvidjanje?
Ja ga nisam koristila, ali vidim da astrolozi cesto koriste tu tehniku kao dosta pouzdanu u predvidjanju dogadjaja.

To je jedna od glavnih metoda kojima se služim generalno. Probaj si pogledati gdje su ti bile planete (u odnosu na natalne naravno) kroz događaje iz prošlosti pa ćeš vidjeti koliko je pouzdana, nema greške. :)

infra red
20.04.2014., 17:13
To je jedna od glavnih metoda kojima se služim generalno. Probaj si pogledati gdje su ti bile planete (u odnosu na natalne naravno) kroz događaje iz prošlosti pa ćeš vidjeti koliko je pouzdana, nema greške. :)

Hvala na odgovoru Fish. Interesantno da se slabo ovdje na forumu razgovara o solarnim lukovima. Procitala sam da samo teski aspekti imaju efekta...Pogledat cu malo na svojim dogadjajima. Sad mi je SA Uran na Neptunu (vladaru 4.) egzaktno....mozda cu se seliti....:)

Fish 1968
20.04.2014., 18:28
Hvala na odgovoru Fish. Interesantno da se slabo ovdje na forumu razgovara o solarnim lukovima. Procitala sam da samo teski aspekti imaju efekta...Pogledat cu malo na svojim dogadjajima. Sad mi je SA Uran na Neptunu (vladaru 4.) egzaktno....mozda cu se seliti....:)
Nema na čemu infra. :) Ja ih obavezno koristim kod rektifikacije. Kod solarnih lukova isto vrijedi kao i kod tranzita, dakle snažni su kada su u dodiru na osobna tijela i točke glavnih osi, a kod dodira dvaju neosobnih tijela ispoljavanje ovisi da li je to tijelo činioc našeg glavnog karaktera.

AceOfCups
21.04.2014., 12:19
Pa kud sam i to pogledala.:rolleyes: SA Sa na ulazu u 4. polje.

U solaru mi je 4. polje prenaglašeno. Tranziti su Bože sačuvaj:rolleyes:...
A osim toga, svim članovima obitelji je aktivirano 4. polje, tranzitno i u solaru.
To ne može biti ništa dobro.:rofl:

infra red
21.04.2014., 19:14
Moram priznati da se nekako tesko snalazim s ovim Solarnim lukom. Ne znam, kod tranzita se gledaju prvenstveno Ju, Sa, Ur, Pl, Ne, a onda ovi blizi planeti za timing, ali kod Solarnog luka ne znam na sto da prvenstveno obratim paznju.
Jesu li vazniji tranziti udaljenijih planeta na osobne ili su svi vazni?
Gledala sam neke vaznije dogadjaje u zivotu i nekako ih slabo vidim u Solarnom luku.
Npr. kad sam se preselila u Englesku tranziti nisu mogli biti jasniji - Jupiter manje od stupnja aplikaciono od Neptuna (vladara 4. kuce), Pluton stupanj i pol separaciono od Mjeseca, Uran manje od stupnja aplikaciono od vrha 4. kuce, Uran kvadrat na Neptun. Mars egzaktno na Jupiteru.

Kod Solarnog luka situacija je sljedeca - Uran (vlada 3. i nalazi se na kraju 11) opozicija Mars (vladar 5. kuce, u 7oj). Ne razumijem vezu sa seljenjem. Neptun kvadrat Pluton (vladar 1. kuce). Merkur sekstil ASC (Merkur vlada 10 i suvladar 7. kuce).

infra red
27.04.2014., 20:14
Bas sad gledam jednu kartu i ta osoba ima sad trenutacno vrlo zanimljive direkcije solarnog luka. Svaki planet solarnog luka radi sekstil na samoga sebe (u natalu) i to tocno od 0'34 separaciono. Dakle svi planeti plus Chiron, AC i MC. Vrlo zanimljivo. Any thoughts?

infra red
27.04.2014., 20:19
Bas sad gledam jednu kartu i ta osoba ima sad trenutacno vrlo zanimljive direkcije solarnog luka. Svaki planet solarnog luka radi sekstil na samoga sebe (u natalu) i to tocno od 0'34 separaciono. Dakle svi planeti plus Chiron, AC i MC. Vrlo zanimljivo. Any thoughts?

Procitah sad da kad osoba navrsi 60 godina svi solar arc planeti ce raditi sekstile na svoje natalne pozicije.