PDA

View Full Version : Svjeza cikla i sta sad?


Cinnamon Girl
26.12.2003., 11:55
Kupila sam svjezu ciklu i sta sad?
Kako da je najbolje iskoristim? Zna li ko kako se na jednostavan nacin pravi sok od cikle?
Za salatu znam da treba da se dobro opere, skuha, isjece na kolutice blah blah, ali kako da iskoristim i sve one vitamine koji kuhanjem izadju iz cikle i nestanu u vodi?

Jesus Quintana
26.12.2003., 12:01
Cinnamon Girl kaže:
Kupila sam svjezu ciklu i sta sad?
Kako da je najbolje iskoristim? Zna li ko kako se na jednostavan nacin pravi sok od cikle?
Za salatu znam da treba da se dobro opere, skuha, isjece na kolutice blah blah, ali kako da iskoristim i sve one vitamine koji kuhanjem izadju iz cikle i nestanu u vodi?


a šta te ponukalo da kupiš svježu ciklu :confused:

Cinnamon Girl
26.12.2003., 12:33
a sto da ne?

kemik
26.12.2003., 12:38
Naribaj ciklu (na krupnijem ribezu), posoli, malo octa i jedi ju na salatu. na pocetku ce ti mozda biti malo cudno, ali meni je jako fino.

Sok mozes jednostavno s sokovnikom, sam za sebe ima dosta bez veze okus, ali ako dodas limun ili narandju (njihov sok) unutra, moze se lijepo popiti i dosta je osvjezavajuce.

Javi rezultate...

Cinnamon Girl
26.12.2003., 12:42
kemik kaže:
Naribaj ciklu (na krupnijem ribezu), posoli, malo octa i jedi ju na salatu. na pocetku ce ti mozda biti malo cudno, ali meni je jako fino.

Sok mozes jednostavno s sokovnikom, sam za sebe ima dosta bez veze okus, ali ako dodas limun ili narandju (njihov sok) unutra, moze se lijepo popiti i dosta je osvjezavajuce.

Javi rezultate...

nemam sokovnik.

kemik
26.12.2003., 12:45
Hm, hm, onda nemam ideju. A da natuknes nekome tko ti nije kupio poklon da bi ti jedan sokovnik bas dobro dosao, kad si vec kupila ciklu...

Cinnamon Girl
26.12.2003., 13:00
bojim se da od toga nema nista. :(

Jesus Quintana
26.12.2003., 13:46
Cinnamon Girl kaže:
bojim se da od toga nema nista. :(

razmišljam o tome da ti ja kupim sokovnik :rolleyes:

T@nja
26.12.2003., 15:33
Naribaj svjezu ciklu, naribaj svjezu mrkvu, naribaj hren (ili uzmi kupovni u teglici), pomijesaj, dodaj zlicu secera, sol, ulje, ocat i malo vode.
Salata je odlicna!

Flemming
26.12.2003., 16:32
Cinnamon Girl kaže:
nemam sokovnik.
Evo ako da napraviš sok od cikle: naribaj ciklu, stavi je u cjediljku, cjediljku iznad zdjele, pa pošećeri. Kroz pol sata pritisni, iscjedi, i dobit ćeš sirov sok. Ali to je prilično nerentabilno; ipak, cikla je valjda jeftina, kaj ne?
Antocijan, crvena boja, spada u jedan od 10 anti-cancer sastojaka...
Okus popravi sa limunom.
Probaj da za salatu naribaš jednu ciklu, jednu crnu rotkvu i jednu mrkvu; umješaj i svježnjić nasjeckanog peršina. I vizualno i "zdravstveno" to će pooboljšat salatu.
Probaj da ne posoliš.

Salata je pravi lijek, a u jagorem slučaju ako je jedeš uz nekaj masno - pomfrit, francuske prženice, pohani kačkavalj bečki odrezak - pomoći će ti to svarit...
Bok.:W

Cinnamon Girl
26.12.2003., 18:33
Flemming kaže:
Evo ako da napraviš sok od cikle: naribaj ciklu, stavi je u cjediljku, cjediljku iznad zdjele, pa pošećeri. Kroz pol sata pritisni, iscjedi, i dobit ćeš sirov sok. Ali to je prilično nerentabilno; ipak, cikla je valjda jeftina, kaj ne?

secer???
je li to da poboljsa pustanje soka ili sta? ne kuzim bas najbolje. ali cu probati. kupila sam 2 kg cikle neki dan.

Flemming
26.12.2003., 19:49
[QUOTE]Cinnamon Girl kaže:
secer???
je li to da poboljsa pustanje soka ili sta? ne kuzim bas najbolje. ali cu probati. kupila sam 2 kg cikle neki dan. [/QUOTE

Da. Zbog toga.:top:

Roko
27.12.2003., 10:01
Skuhaj ciklu u vodi(bar 1 sat) oguli narezi posipaj kimom i malo malo ulja i jedi.

ako volis kiselije moze i malo kvasine,octa

verica
27.12.2003., 10:04
Dobra je ova fora sa šećerom, samo što ja ne jedem šećer :( Neki dan sam iz cikle cijedila sok - trebalo mi je samo za ukrasiti juhu - i iz jedne glavice cikle sam jedva iscijedila žličicu-dvije soka :rolleyes:

Inače, Cinnamon girl, od cikle možeš skuhati boršč.

Cinnamon Girl
27.12.2003., 11:12
verica kaže:

Inače, Cinnamon girl, od cikle možeš skuhati boršč.

kako mi samo to nije palo na um??? odlicna ideja :top:

ima li ko recept?

njasa
27.12.2003., 11:17
mi doma cesto jedemo ciklu na salatu. izribas na veliki ribez ciklu, jabuku i mrkvu, dodaj maaaalo ulja (neki se vitamini samo vezu za masnoce) i iscidi unutra jedan limun. eto ovo ti je zdravo i svi vitamini su iskoristeni. :)

Winona
27.12.2003., 14:14
ovaj njasin recept mi je dala u bolnici jedna mlada ljecnica. Bolovala je od multiple skleroze i rekla da je taj vitaminski koktel bio jedina stvar koja bi ju u najgorim fazama digla ponovo na noge.

Znam da je od svojih trazila da joj to svaki dan nose u bolnicu. Ja ciklu eto ni vidjeti ne mogu.

verica
27.12.2003., 16:40
Evo, mogu ja prepisati recept iz jedne kuharice. Ja sam radila boršč po ovom receptu dva-tri puta ali prije dosta godina, pa se ne sjećam da li sam što promijenila u receptu. Mom mužu se boršč baš nije svidio, pa smo ga prestali pripremati.

Dakle slijedi recept.

1 dl ulja
10 dag mrkve
3 dag peršinova korijena
10 dag luka, 1 žlica brašna
2 žlice rajčice
1/2 l juhe tj. temeljca
30 dag zelja, 20 dag cikle
1 žličica šećera
1 list lovora,sol
1 žličica kosanog peršina
kiselo vrhnje

Na vruće ulje stave se luk nasjeckan na kockice, te mrkva i peršin nasjeckani na kolutiće. Sve se zajedno poprži, pobrašni i dobro promiješa. U posebnoj posudi se zakuha temeljac, doda se rajčica, sol, zelje izrezano na krupne rezance, cikla u kockicama, šećer i lovor, te se polako kuha 1 sat. Na pola kuhanja doda se preprženo povrće a na samom kraju sjeckani peršin. U tanjuru se doda kiselo vrhnje.

Eto, to je recept. Sumnjiv mi je ovaj 1 dl ulja :eek: a i brašno, ali to se definitivno može smanjiti.

Cinnamon Girl
27.12.2003., 17:15
verica kaže:
Evo, mogu ja prepisati recept iz jedne kuharice. Ja sam radila boršč po ovom receptu dva-tri puta ali prije dosta godina, pa se ne sjećam da li sam što promijenila u receptu. Mom mužu se boršč baš nije svidio, pa smo ga prestali pripremati.

Dakle slijedi recept.

1 dl ulja
10 dag mrkve
3 dag peršinova korijena
10 dag luka, 1 žlica brašna
2 žlice rajčice
1/2 l juhe tj. temeljca
30 dag zelja, 20 dag cikle
1 žličica šećera
1 list lovora,sol
1 žličica kosanog peršina
kiselo vrhnje

Na vruće ulje stave se luk nasjeckan na kockice, te mrkva i peršin nasjeckani na kolutiće. Sve se zajedno poprži, pobrašni i dobro promiješa. U posebnoj posudi se zakuha temeljac, doda se rajčica, sol, zelje izrezano na krupne rezance, cikla u kockicama, šećer i lovor, te se polako kuha 1 sat. Na pola kuhanja doda se preprženo povrće a na samom kraju sjeckani peršin. U tanjuru se doda kiselo vrhnje.

Eto, to je recept. Sumnjiv mi je ovaj 1 dl ulja :eek: a i brašno, ali to se definitivno može smanjiti.

to cu ja brasno skroz da izbacim, a moguce i ulje. :)
hvala na receptu, probacu ovih dana.

Flemming
28.12.2003., 14:07
Borsch
Add 2 cups shredded beets and one cup chopped carrots and one cup chopped onions to 3-1/2 cups boiling salted water
Cook 20 minutes
Add 1 can beef broth, 1 cup shredded cabbage & 1 Tbsp butter
Cook uncovered 15 minutes
Add 1 Tbsp lemon juice
Pour into 6 bowls
Float dollops of sour cream
:cool:
Dobar tek!

magic
29.12.2003., 08:21
Ako ribash sirovu ciklu ne zaboravi navuci rukavice jer se do proljeca necesh rijeshiti boje na rukama ;)

Cinnamon Girl
29.12.2003., 10:05
magic kaže:
Ako ribash sirovu ciklu ne zaboravi navuci rukavice jer se do proljeca necesh rijeshiti boje na rukama ;)

hehe, razmisljala sam o tome. thanks anyway.

LaPerla
29.12.2003., 16:52
Zao mi je cuti da od naribane cikle jedino mozete dobiti zlicu-dvije soka. Na zalost ako nemash sokovnik mislim da ne mozes maximalno iskoristiti niti ceilu niti njena vitamniska svojstva. Naime dosta cesto ljeti napravim sokic od jedne cikle (ispadne pola case soka) ali obzirom da je ruznoga okusa procijedim kiselu jabuku, par mrkvica i limun ili narandzu ili sta god mi se nadje pri ruci od voca ali biram kiselije.

Shtefitza
29.12.2003., 17:42
Volim korijen cikle zamotati u nekoliko slojeva aluminijske folije i staviti sve (paketic od tri cetiri korijena) u pecnicu na sat vremena. Poslije se jako lako guli, narezati, zaciniti. Tako pecena mi je nekako bolja nego kuhana.

Cinnamon Girl
29.12.2003., 22:19
Shtefitza kaže:
Volim korijen cikle zamotati u nekoliko slojeva aluminijske folije i staviti sve (paketic od tri cetiri korijena) u pecnicu na sat vremena. Poslije se jako lako guli, narezati, zaciniti. Tako pecena mi je nekako bolja nego kuhana.

ovo odlicno zvuci takodje.

Flemming
30.12.2003., 17:05
LaPerla kaže:
Zao mi je cuti da od naribane cikle jedino mozete dobiti zlicu-dvije soka. Na zalost ako nemash sokovnik mislim da ne mozes maximalno iskoristiti niti ceilu niti njena vitamniska svojstva. Naime dosta cesto ljeti napravim sokic od jedne cikle (ispadne pola case soka) ali obzirom da je ruznoga okusa procijedim kiselu jabuku, par mrkvica i limun ili narandzu ili sta god mi se nadje pri ruci od voca ali biram kiselije.
Da, nazalost je tako.:top:

Sinok
13.01.2004., 20:48
Evo slucajno sam jutros nasla ovaj recept i izgleda mi dobro, (nisam jos isprobala):

BORŠČ - juha od cikle

Sastojci za 4 osobe:
400 g. mesa zajedno s kostima (može biti svinjetina ili govedina;
preporuka: bolje svinjetina),
2 svježe cikle srednje veličine,
2 mrkve srednje veličine,
4 krumpira,
1 crveni luk,
4 češnja češnjaka,
1/4 glavice svježeg kupusa ( srednje veličine ),
2 velike žlice paste od paradajza,

Priprema:
Meso u komadu prelijte s hladnom vodom i počnite to kuhati. Kada voda zakuha, skinite pjenu s vrha, stavite 1-2 lovorova lista i sol i kuhajte dalje. Glavicu oguljenog crvenog luka zajedno sa sitno isjeckanim kupusom dodajte u lonac u kojem se kuha meso i kuhajte dok kupus ne omekša. Zatim dodajemo krumpir nasjeckan na kockice i nastavljamo kuhati. U meduvremenu
oguljenu ciklu i mrkvu nasjeckamo na kockice i stavimo pržiti na ulju u zatvorenoj tavi na laganoj vatri. Kada cikla i mrkva puste sok dodajte ljutu crvenu papriku od oka u ovisnosti o tome koliko ljuto začinjenu hranu volite i dodajte u to još i 2 žličice koncentrata od paradajza i k tome malo tekućine iz juhe i sve to nastavljamo dinstati na laganoj vatri. Kasnije sve to izlijemo u juhu i kuhamo sve zajedno na laganoj vatri do trenutka dok sve povrće ne omekša. Na kraju dodati bosiljak sitno
isjeckani peršin i češnjak. Nakon toga treba odmah isključiti vatru i ostaviti 15-20 minuta juhu pokrivenu, a nakon toga je možete poslužiti. Juha treba imati slatko-kiseli-ljuti okus. Ako cikla i mrkva nisu dovoljno slatke dodajte u toku kuhanja 1 žličicu šećera i 1 žličicu octa ili limunskog soka. Isto tako moguće je zamijeniti svježi kupus s kiselim, i budući da je tada juha dosta kisela treba dodati više šećera po okusu.Kada juhu poslužujete onda možete u tanjur dodati kiselo vrhnje, a uz sve to najbolje paše crni kruh.