View Full Version : CSS i Java script
goranbo
28.12.2003., 21:39
1)Zna li tko sto kod definiranja CSSa znace ove stvari:
A
A:active
A:hover
A:link
BODY
P
TD
UL
LI
U Dreamweaveru, treba mi za definiranje default fontova.
2)
Imam gotovi mali Java script tipa POSTAVITE PITANJE, covjek klikne, otvori mi Outlook u kojem je target E-mail adresa.
Ja samo trebam promijenitii adresu, no ne znam s cim i kako.
Pozdrav
za JAVA, skini si progam, mislim da se zove JavaScript Editor....
a ovo za css:
a - obican link na stranici
a active - to nisam bas previse skuzio
a hover - kako ce taj link izgledati kad dodes moseom iznad njega
a link - mislim da je to nesto u stilu kojega si vec posjetiož
body, definiras izgled stranice (font, boja podloge, boja slova, poravnanje,.....)
p - definiras odlomke (poravnanje, font,itd)
td - definiras kolone u tablici (takoder poravnanje, velicina u px ili %,....)
UL - ?
LI - ?
nadam se da ce pomoci...
sL! kaže:
a active - to nisam bas previse skuzio
kako se link ponaša kada klikneš na njega
Mlaen kaže:
kako se link ponaša kada klikneš na njega
tj. DOK je kliknut.
A za Java Script ti ne treba ništa više od običnog notepada!
Ibiza kaže:
tj. DOK je kliknut.
A za Java Script ti ne treba ništa više od običnog notepada!
Yup! A u Dreamweaveru kliknes na onu malu script ikonu koja ti negdje stoji i odes edit. Pa tamo nadjes sto trebas prepraviti. :W
goranbo
29.12.2003., 19:01
wyrm kaže:
Yup! A u Dreamweaveru kliknes na onu malu script ikonu koja ti negdje stoji i odes edit. Pa tamo nadjes sto trebas prepraviti. :W
eval(unescape('%64%6F%63%75%6D%65%6E%74%2E%77%72%6 9%74%65%28%22%3C%61%20%68%72%65%66%3D%27%6D%61%69% 6C%74%6F%3A%73%68%61%72%65%2E%73%6C%6F%40%76%6F%6C %6A%61%2E%6E%65%74%3F%73%75%62%6A%65%63%74%3D%53%7 0%6F%72%6F%63%69%6C%6F%20%73%20%73%74%72%61%6E%69% 20%53%68%61%72%65%20%53%6C%6F%76%65%6E%69%6A%61%27 %3E")'))
Evo to je to, sta tu treba promijenit?
skini si hexeditor, mozda ti on pomogne....ako vec neces sa java script editorom....ali mozes to otvorit i u notepad-u!
goranbo
29.12.2003., 20:18
E pa nije mi bas pomoglo. Ni hexeditor ni javascript editor. Tamo isto vidim samo niz tih postotaka, nigdje e-mail adrese koju bi promijenio.
Ima li ko kakvu ideju, ili se trebam nekako drukcije sluzit tim editorima?
goranbo kaže:
eval(unescape('%64%6F%63%75%6D%65%6E%74%2E%77%72%6 9%74%65%28%22%3C%61%20%68%72%65%66%3D%27%6D%61%69% 6C%74%6F%3A%73%68%61%72%65%2E%73%6C%6F%40%76%6F%6C %6A%61%2E%6E%65%74%3F%73%75%62%6A%65%63%74%3D%53%7 0%6F%72%6F%63%69%6C%6F%20%73%20%73%74%72%61%6E%69% 20%53%68%61%72%65%20%53%6C%6F%76%65%6E%69%6A%61%27 %3E")'))
Evo to je to, sta tu treba promijenit?
U jebote... Onda ti notepad preostaje...
Uploadaj scriptu na net. Po mogucnosti stavi je na neku bezveze stranicu da mogu otvoriti u notepadu pa cu pogledati...
Od kud si ti to skinuo... ne kužim se baš u php pa ću nagađat:
ako si skinuo s neta to se također mislim mora kompajlirati...ako je tako notepad će ti najmanje pomoći...
Mlaen kaže:
Od kud si ti to skinuo... ne kužim se baš u php pa ću nagađat:
ako si skinuo s neta to se također mislim mora kompajlirati...ako je tako notepad će ti najmanje pomoći...
Ne trabunjaj! Stvar je u java skripti i nema, ocito, nikakve veze sa phpom. Kakvo kompajliranje? Ne pricamo o Linuxu!
Mislio sam da se radi o php-u. Sorry:W
Ako se radi o java scripti onda ono gore nema smila...odkud to...
Jesi li kad radio u php-u. Php je programski jezik i mora se iskompajlirati. Kakav ti linux spominješ.....
Mlaen kaže:
Mislio sam da se radi o php-u. Sorry:W
Ako se radi o java scripti onda ono gore nema smila...odkud to...
Jesi li kad radio u php-u. Php je programski jezik i mora se iskompajlirati. Kakav ti linux spominješ.....
Da, ako ga ne pises. A i kako to mislis kompajlirati? :W
goranbo
29.12.2003., 22:00
Ja vas ne kuzim, wyrm, kak misli sda mi notepad preostaje.
U notepadu bih imao isto to.
To je Java scripta koju sam skunuo iz coda, a isto dobijes i kad pritisnes edit u DW-u, da editiras skriptu.
Znam da se to u notepadu moze promijenit ali treba to desifrirat!
Uglavnom wyrm, to sto sam dao tu je cijela ta skriptica, rekao sam vec sta radi, takvih skripti ima na tone po internetu (otvara outlook, u kojem pise odredjena adresa i odredjeni subject.)
Dakle, ima li tko sto smisleno?
goranbo kaže:
Ja vas ne kuzim, wyrm, kak misli sda mi notepad preostaje.
U notepadu bih imao isto to.
To je Java scripta koju sam skunuo iz coda, a isto dobijes i kad pritisnes edit u DW-u, da editiras skriptu.
Znam da se to u notepadu moze promijenit ali treba to desifrirat!
Uglavnom wyrm, to sto sam dao tu je cijela ta skriptica, rekao sam vec sta radi, takvih skripti ima na tone po internetu (otvara outlook, u kojem pise odredjena adresa i odredjeni subject.)
Dakle, ima li tko sto smisleno?
A da probas bez jave recimo ovako:
mailto: ime(a)prezime.com?subject=Naslov
ovo (a) je @ samo da ne stavi kao mail adresu... :W :W
goranbo
30.12.2003., 10:56
Da, to je smisleno.
To cu i napravit, fakat se zafrkavam oko pravih sitnica.
Tu se ne definira subject maila ali to i nije toliko vazno.
Pozdrav i hvala
goranbo kaže:
Da, to je smisleno.
To cu i napravit, fakat se zafrkavam oko pravih sitnica.
Tu se ne definira subject maila ali to i nije toliko vazno.
Pozdrav i hvala
Kako ne??? Umjesto onog Naslov stavis subject mejla... npr.
mailto: ime(a)mail.com?subject=Ovo je subject maila
Eto!
adj uploadaj tu scriptu negdje, ili posalji na mail....
wyrm kaže:
A da probas bez jave recimo ovako:
mailto: ime(a)prezime.com?subject=Naslov
ovo (a) je @ samo da ne stavi kao mail adresu... :W :W
Ovo je puuuuno elegantnije rjesenje od bilokakvog java scripta i ne znam ti cega sve ne.
Kao sto je wyrm rekao samo stavi:
mailto:email@nesto.hr?subject=koji vec je
To ce napraviti kada neko klikne na taj link (mail) da se u subject odmah upise ovo iza = .
Znaci samo iza vec postojeceg maila u dreamweaver upises ovo sto je iza upitnika (zajedno s njim).
goranbo
31.12.2003., 09:27
Ne znam dal' je elegantnije, ali svakako je jednostavnije.
Hvala na rejesenju i sve najbolje svima. (ne u Novoj godini, već sada, jer samo sada i postoji)
a{...}
body{...}
p{...}
ul, li, whatever...
Umjesto da za svali komad koda posebno označavaš koju klasu koristi...
<p class="glavni_text"> blablabla<p>
...definiraš na početku ili negdje kak taj komad izgleda i ponaša se:
p{
//podesi si kak hocesh da ti izgleda...
//velicina
//boja
//whatever
}
<p> blablabla<p>
...sad su ti svi <p> blokovi onakvi kak si ih definirao na pocetku. Perfektno za stavit u neki fajl izvana pa ga linkati na SVAKU stranicu koju radiš. Tak si centraliraš izgled: nema mjenjanja hrpe pojedinih blokova. Taj mi je pristup daleko bolji od Dreamweaverovog definiranja klasa pa povezivanja svakog bloka posebno sa tom klasom. Naravno, ak trebash promjenu, <p> blok normalno povezesh sa nekom drugom klasom.
Ove dvotočkice su nešto što se zove pseudoklase. ak se dobro sjećam... ;) U CSS-u postoji nekoliko stanja za linkove: hover, active, visited.
hover je dok je miš 'na njemu'
active je kad ga klikneš
visited je već posjećeni link.
Tak da imaš kao rollover, mijenja boje, veličinu, font, whatever bez slikica. Vrrrlo lijepo i elegantno.
copypastaj ovo na neu straničicu sa linkom pa vidi:
a{color: blue}
a:hover {color: red}
a:active {color: green}
a:visited {color: black}
Nadam se da se nisam sjebo negdje... Uglavnom, teorija je u redu, kod sam možda sjebo, ipak to pišem iz glave. Googlaj pa vidi.
Uživaj!
a kaj radi z-index?
:confused:
Plug_in
28.01.2004., 16:21
LI, UL - nabrajanje....numeričko i grafičko(po točkama), ali ne znam koje je za što....
:top:
ul i il su ti nabrajanje po brojkama i onim točkicama, al tmo u css-u to su definicije kak ti ul i il blokovi moraju izgledati. Kak da ti objasnim: odrediš default izgled tih stvari. Od toga svi ul-ovi izgledaju tako kak si ti odredio/la.
Insače, z-index označava kojim će se redom crtat objekti na ekranu, pa je moguće objekt 'sakrit' iza drugog pomoći z-indexa.
Kolko se sjecham... nisam se previshe igrao tim svojstvom.
Ispravitre me ako grijeshim!
Al ljudi, googlajte!!!!
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.