PDA

View Full Version : Off-road

No22
29.12.2003., 22:51
Ima li netko od vas iskustva s voznjom raznoraznih auta po divljini i prasini :)

Koja auta, gdje, uvjeti voznje, kako su se auta pokazala i tako to ?

IMF-ovac
29.12.2003., 23:08
Lada Niva! Zakon za offroad :top:

?@?.?
30.12.2003., 08:58
Lada Niva i Hyundai Terracan.

Lada je super za vodit divojarce na ispasu. Terracana sam probao nas jednoj mokroj travnatoj padini i dobro je povukao na raznim nagibima (ima kontrolu proklizavanja), ali nisam smio ici medju divojarce, ipak je to malo luksuzniji auto od Nive.

Secundo
30.12.2003., 10:11
Ako ides STVARNO u divljinu, gledaj da auto ima sto manje elektronike. Najbolji su Nissan Pickup sa diesel masinom (u takvim sam se vozio u Juznoj Africi, neznam dali ih se moze kupiti i ovdje. Pogledaj si tip Hardbody ovdje (http://www.nissan.co.za) ili Drifter (http://www.mazda.co.za/showroom/drifter/) ). Pogon 4x4 obavezno, ali i oni specijalni diferencijali protiv proklizivanja. Niposto neka moderna rijesenja kao kocnice koje automatski koce kotac koji proklizuje (kao kod M klase ili BMW X5).

ZUJAN_BJ
30.12.2003., 11:48
Nemam baš puno iskustav sa terencima,al mislim da je tu Land-Rover nenadjebiv samo što izgleda grdo,al tko če ga gledati u divljini........koliko sam prićao sa dečkima koji imaju Land-Rovera i vozili su po divljini kunu se u njega...........
Jednom prilikom me frend provozao u dotičnom po nekim rupama i prek malih potoka i ostao sam začuđen kak se brzo voze u tim uvjetima,jebote piči prek rupa koa da ih nema,obični auto bi se raspao na prvoj rupčagi................

hehehoho
30.12.2003., 16:03
ZUJAN_BJ kaže:
Nemam baš puno iskustav sa terencima,al mislim da je tu Land-Rover nenadjebiv samo što izgleda grdo,al tko če ga gledati u divljini........koliko sam prićao sa dečkima koji imaju Land-Rovera i vozili su po divljini kunu se u njega...........
Jednom prilikom me frend provozao u dotičnom po nekim rupama i prek malih potoka i ostao sam začuđen kak se brzo voze u tim uvjetima,jebote piči prek rupa koa da ih nema,obični auto bi se raspao na prvoj rupčagi................

to je valjda zato sto audi ne proizvodi terenca, inace bi on bia nenadjebiv.

hehehoho
30.12.2003., 16:05
Secundo kaže:
Ako ides STVARNO u divljinu, gledaj da auto ima sto manje elektronike. Najbolji su Nissan Pickup sa diesel masinom (u takvim sam se vozio u Juznoj Africi, neznam dali ih se moze kupiti i ovdje. Pogledaj si tip Hardbody ovdje (http://www.nissan.co.za) ili Drifter (http://www.mazda.co.za/showroom/drifter/) ). Pogon 4x4 obavezno, ali i oni specijalni diferencijali protiv proklizivanja. Niposto neka moderna rijesenja kao kocnice koje automatski koce kotac koji proklizuje (kao kod M klase ili BMW X5).

inzinjeru samo za tvoju informaciju, x5 i m klasa nisu terenci, nego cisti plagijat klase izmisljene u japanu.

NIPPON
30.12.2003., 23:51
Defender je zakon:s stari je svojedobno vozio službenog i o njemu je imao samo riječi pohvale uglavnom nenadjebiv terenac ali nije baš prikladan za svakodnevnu vožnju :w

No22
31.12.2003., 00:53
Ovako, 1991/92 sam vozio ladu nivu po slavonskim poljima i blatnjavim putevima, gdje su samo traktori prolazili, i po sumama i nikada nije bilo nikakvih problema. Nikada nismo nigdje zapali. Jedini problem je bio sto su se dosta istrosile one kugle (sve 4) oko kojih se vrte prednji tockovi, pa smo ih zamjenili.

Onda sam 1994 s obicnom mazdom 323 s lancima u prvom mjesecu presao Vran planinu i to teskom mukom (od sela Lipa kod Tomislavgrada do Prozora). E to je bio dozivljaj. U Prozoru smo dobili vozaca s Pajerom i on nas je odvezao na brdo Podovi kod Uskoplja. E tu sam se nauzivao straha. Tip je vozio ko lud po snijegu koji je bio na putu. Kada smo izisli iz auta gume su smrdile po paljevini. Ostali su dosli na polozaj nakon tri dana kamionima.

Drugi zapovjednici su dobili lade nive a ja sam dobio nekog starog i u raspadu Land Rovera koji je izdrzao par dana i onda se nesto s mjenjacem pokvarilo i nismo mogli popraviti. Ali tih par dana sam svugdje prolazio s njm i nije bilo nikakvih problema.
E onda sam dobio cudoviste iz 1957 godine, Dafa s osam cilindara, benzinca s dva rezervoara od 80 litara. Imao je pogon na sva cetiri tocka i dva rezervna tocka koji su bili sa strane na osovinama koje su se mogle okretati. Nikada nikakvih problema nisam imao s tim Dafom. Masu puta sam s njim izvlacio druge terence koji su zapali u snijeg i nisu se mogli sami izvuci. Na brdu gdje smo mi imali polozaje uopce nije bilo puteva nego smo vozili gdje smo stigli. Par puta sam se po noci spustao niz brdo u jedno selo nekim putem (oko 1 km)gdje se ne mogu dva auta mimoici i to bez svjetala, s jedne strane puta brdo a s druge strane provalija. Suvozac bi otvorio vrata i gledao koliko smo blizu provalije i govorio meni kako da vozim. Isli smo ko puzevi. Masu puta (skoro svaki dan) smo vukli kamione koji nisu mogli da upale. Kada se snijeg otopio jos uvijek sam vozio s lancima po blatu jer drukcije nije islo. Uglavnom Daf je sve izdrzao, jedina mana mu je bila sto je doslovno gutao gorivo. Kada sam se vratio kuci s terena i vozio svoj osobni auto jos uvijek sam danima volan drzao cvrsto s obje ruke i kada sam skretao uvijek sam ga drzao s obje ruke ali onako naizmjence. Jer na terenu se znalo desiti da puknem u neki kamen i onda ako cvrsto ne drzim volan jebacki me opizdi po prstima kada se okrene i boli ko ludo.

A i Lade Nive su se dobro pokazale, jedino na jednoj je proklizala lamela. Decke iz Vinkovaca s Suzukijem smo malo malo izvlacili iz snijega.

E da, jednom sam se vozio u novom Defenderu koji su imali decki iz 5 gbr i to mi je super auto za po terenu.

Toco1980
31.12.2003., 00:54
Defender ili Lada niva..... Nema boljih za teren. Sve ostalo je obična šminka koja zapne i po suhom makadamu....:D

Lee Champa
31.12.2003., 08:33
Zaboravite gore navedene terence, ako se želite voziti po divljini.
Zaboravite sva vozila ćije su gume ispod 20" (coli).
Mercedesov UNIMOG je vozilo za teren. Postoji i verzija za šminkere zove se FUNNY.

Zdravo u 2004.!

Toco1980
31.12.2003., 09:19
ZOsvald kaže:
Mercedesov UNIMOG je vozilo za teren. Postoji i verzija za šminkere zove se FUNNY.

:top:
......ali Unimog je kamionček, a ne auto.... :(
Ali da ide preko svakog terena....
Ali je skup....
:(

Heart of darkness
31.12.2003., 09:44
Ja jos uvik posjedujem 12 godina starog Wranglera, i to onaj pravi, Americki, s GM-ovim motorom a ne Fiatovim.
Auto ide na terenu jebeno dobro, jednom sam se iz zajebancije popeo s njim na kosinu pa evo da ne lazem bilo je sigurno 60-65 stupnjeva nagiba, bez problema.
Zatim sam se s njim vozikao po plazi u Omisu, dosa sam skroz do mora di je pijesak mekan i jednim kolom upa u njega, prebacija sam pogon iz 4H u 4L i izvuka se bez problema.

Toco1980
31.12.2003., 11:46
Heart of darkness kaže:
....popeo s njim na kosinu pa evo da ne lazem bilo je sigurno 60-65 stupnjeva nagiba, bez problema.

60-65 stupnjeva??? :eek:
Znaš li ti da je nagib od 100% = 45 stupnjeva
Naprosto je nemoguće da wrangler to svlada.
Toliki nagib mogu savladati jedino produženi Unimog i još neka vojna vozila....

?@?.?
31.12.2003., 12:16
ZOsvald kaže:

Zdravo u 2004.!

Ako ćemo se služiti nedozvoljenim sredstvima u ovoj diskusiji :D ;) onda je moj favorit H1 Hummer.

www.hummer.com

NIPPON
31.12.2003., 15:00
Ma jebate Hummer preširoko je to za naše seoske puteve:D
a največe sranje u H1 mi je kaj ima samo 4 sjedala:flop:

Secundo
31.12.2003., 15:39
hehehoho kaže:
inzinjeru samo za tvoju informaciju, x5 i m klasa nisu terenci, nego cisti plagijat klase izmisljene u japanu. Ma znam da nisu terenci, zato se proizvodjaci muce izmisljajuci neke nove kratice za njih (SAV, SUV, S-stogodhoces).

Nego, cisto radi znatizelje: Na koji japanski auto to mislis koji je sluzio kao uzorak za njemacke plagijate? Ja se u davna vremena sjecam samo ozbiljnih japanskih terenaca tipa Land Cruiser (i to kratki i dugi medjuosovinski razmak) koje su vozili lovci i sumari ako nisu vec imali Land Rovera (ili dosta love za Range Rovera). Kasnije je dosao Nissan Patrol, tog se vec moglo vidjeti sa bull barom, sirokim gumama i ostalim sminkerskim priborom, iako je i to bio jos uvijek pravi pravcati terenac. Paralelno uz to su se kod nas u CH pojavili prvi Suzuki LJ80, pa kasnije je pocela Toyota sa RAV4, a ovo je po mojem sjecanju bio prvi ne-ozbiljni terenac (samomoseca karoserija, bez diferencijala protiv proklizivanja i sl.). Ispravi me ako grijesim.

Heart of darkness
31.12.2003., 17:24
Toco1980 kaže:
60-65 stupnjeva??? :eek:
Znaš li ti da je nagib od 100% = 45 stupnjeva
Naprosto je nemoguće da wrangler to svlada.
Toliki nagib mogu savladati jedino produženi Unimog i još neka vojna vozila....

Stvarno nisan tija lagat, ali ono je definitvno bia nagib od 60-65 stupnjeva.

Toco1980
31.12.2003., 18:50
:rolleyes:
Kako nekome objasniti elementarnu fiziku.... :confused:

Heart of darkness
31.12.2003., 20:22
Kreten!

SETRA Samoborček
31.12.2003., 20:30
60 stupnjeva = ~85%

No22
31.12.2003., 20:57
Odgovorno tvrdim: 45 stupnjeva = nagib 100%

Sto uopce ne znaci da Heart of darkness ne govori istinu jer on uopce nije spominjao nagib u postocima nego je samo rekao stupnjeve
:cool:

Toco1980
31.12.2003., 21:15
@ SETRA

1% čitaj: Jedan po sto.
Dakle na svakih sto metara jedan metar razlike u (nadmorskoj) visini

100% čitaj sto po sto
Na svakih 100 metara 100 metara razlike u nadmorskoj visini.

Analogija:
Prema tome, da imaš neki kvadrat (a to je geometrijski lik sa sve četiri stranice jednake) stranica 100 (svi kutovi unutar kvadrata naravno iznose 90 stupnjeva) i presiječeš ga dijagonalom na dva jednakokračna trokuta, kut koji zatvara dijagonala sa stranicama bivšeg kvadrata (dakle sada je ta dijagonala postala hipotenuza) iznosi 45 stupnjeva.

Osnovna škola.... :rolleyes: !!!!

hehehoho
01.01.2004., 13:13
Secundo kaže:
Ma znam da nisu terenci, zato se proizvodjaci muce izmisljajuci neke nove kratice za njih (SAV, SUV, S-stogodhoces).

Nego, cisto radi znatizelje: Na koji japanski auto to mislis koji je sluzio kao uzorak za njemacke plagijate? Ja se u davna vremena sjecam samo ozbiljnih japanskih terenaca tipa Land Cruiser (i to kratki i dugi medjuosovinski razmak) koje su vozili lovci i sumari ako nisu vec imali Land Rovera (ili dosta love za Range Rovera). Kasnije je dosao Nissan Patrol, tog se vec moglo vidjeti sa bull barom, sirokim gumama i ostalim sminkerskim priborom, iako je i to bio jos uvijek pravi pravcati terenac. Paralelno uz to su se kod nas u CH pojavili prvi Suzuki LJ80, pa kasnije je pocela Toyota sa RAV4, a ovo je po mojem sjecanju bio prvi ne-ozbiljni terenac (samomoseca karoserija, bez diferencijala protiv proklizivanja i sl.). Ispravi me ako grijesim.

RAV4 prvi neozbiljni terenac tj. prvi SUV.
u pravu si i tada je pocelo.... vidi sta ovi rade pare na tome, pa je dosa ML, X5, Cayenne , Volvo ,Tuareg (?) itd.

Secundo
01.01.2004., 18:34
hehehoho kaže:
RAV4 prvi neozbiljni terenac tj. prvi SUV.
u pravu si i tada je pocelo.... vidi sta ovi rade pare na tome, pa je dosa ML, X5, Cayenne , Volvo ,Tuareg (?) itd. Pridruzili su im se i Japanci: Ima vec nekoliko godina Lexus RX300, u Europi prava rijetkost na cesti, ali u Americi se vrlo dobro prodaju. Nekidan sam vidio u Zürichu jos nesto u tom stilu, ovaj puta od Infinity-a. Vrlo upadan dizajn.

Lexus RX300 mozes u Americi kupiti i u izvedbi samo sa prednjim pogonom. Tu su barem dosljedniji od Svaba :D obzirom da ti nazovi terenci ionako nikad ne silaze sa ceste.

hehehoho
02.01.2004., 01:29
Secundo kaže:
Pridruzili su im se i Japanci: Ima vec nekoliko godina Lexus RX300, u Europi prava rijetkost na cesti, ali u Americi se vrlo dobro prodaju. Nekidan sam vidio u Zürichu jos nesto u tom stilu, ovaj puta od Infinity-a. Vrlo upadan dizajn.

Lexus RX300 mozes u Americi kupiti i u izvedbi samo sa prednjim pogonom. Tu su barem dosljedniji od Svaba :D obzirom da ti nazovi terenci ionako nikad ne silaze sa ceste.

Pridruzili?
pa izmislili..... RAV4 pa 97' Lux. SUV RX300, to su prva dva.

Acura MDX isto dobro izgleda.

Lee Champa
04.01.2004., 07:41
Toco naj se lutiti!
Človek je u pravu 50-60% od 45%. To ti je čista matematika zguza!

Nexus
04.01.2004., 10:28
Moram priznati da nemam previše iskustva po off roadu, ali par puta sam imao sreću po šumi se penjat na Planik sa Nivom i... cijelo vrijeme sam prdio ko lud! Od straha...

Al sam i uživao ko nikada!!! :)
Kad sam bio uvjeren da nema šanse da prođemo, tip bi me samo pogledao i reko: nagazi!
Jebate... ako dovoljno čvrsto držiš volan i malo si syeban u glavu... možeš se zabavit ko nikada!

Btw; Tada sam i odlučio da jednog dana kad budem imao viška love kupujem nešto tipa Nive i pravac šuma!
:top:

E da...
Defender je zakon, ali ste zaboravili i Pucha-G...

Vojky
04.01.2004., 16:22
Je li netko probao off-road s Pandom?

?@?.?
05.01.2004., 08:33
Prije par dana sam probao i Nissan Patrol stazom kojom vitlasi izvlace trupce. Ide super :top:

Secundo
05.01.2004., 09:50
Vojky kaže:
Je li netko probao off-road s Pandom? Jesam, i to sa normalnom Pandom. Iznajmio ju na godisnjem na Kanarskim otocima, i penjemo se mi tako uz obronke vulkana, kad Panda stane, ukopana do osovina u pjesku. Jedan njemacki par nam je pomogao, nas cetvero smo Pandu manje vise iscupali iz pjescane rupe. Probaj to sa terencem ;)

gugu
06.01.2004., 04:50
Od klasičnih terenaca mislim da kratki Land Rover Defender i kratki Pajero imaju odlične predispozicije za najteže terene. O vojnim vozilima ipak nema smisla govoriti jer ne spadaju u tu klasu.
Iako u dvorištu imam Defendera (dugog) ne smatram se nekim majstorom za off-road, te su me stoga impresionirala elektronička pomagala u Touaregu i X5-ici koje sam imao prilike voziti na jednom Off-road experiencu u Austriji.
Naime uz pomoć traction controla prešao sam teren iz prve samo stišćući gas do kraja i manevrirajući volanom, eventualno ručnom na djelovima.
Te iste djelove staze je puno iskusniji vozač od mene u Toyoti Landcruiser prošao uz puno muka unatoč boljim predispozicijama njegova jeepa (a bome i njega samoga).
Eto elektronika čini čuda....

hehehoho
06.01.2004., 13:31
uz puno muka?

sporije ili brze?

SETRA Samoborček
06.01.2004., 13:59
Opel Frontera bi još spadao u neke terence, ali kad gledamo mercedes M ili Cayenne ili Touareg, pa to uopće ni ne izgleda ko terenac, a kaj bi bilo da dođe na blato :horor:

Ma živjeli Rame Rusovi , Lade NIve i ine ''starudije'' bez elektronike :top:

Vojky
06.01.2004., 14:44
SETRA Samoborček kaže:
Ma živjeli Rame Rusovi , Lade NIve i ine ''starudije'' bez elektronike :top:

Osim toga, dovoljna je jedna nuklarka iznad kontinenta da stanu svi auti s elektronikom u Europi...

Zato uvijek treba imati u štali spremnu Ladu Nivu, MIG 29 i cijevni primopredajnik...

Ma, to s autima je valjda kao i s automatima - kada se dođe na pravi teren nema do AK-47!

hehehoho
06.01.2004., 15:14
je.... sve rusko je najbolje, zato i jesu najmocnija drzava na svijetu.

uostalom ak-47 je cista kopija.

flomasteric
06.01.2004., 15:27
A mitsubishi pajero?
Meni je to jedan od najdrazis terenaca..
Sta znace one 4H, 4L i sl. kratice?

SETRA Samoborček
06.01.2004., 16:33
flomasteric kaže:
A mitsubishi pajero?
Meni je to jedan od najdrazis terenaca..

pogon, garant, možeš prebacivat iz pogona samo jednih kotača i sve četiri, dakle, mjenjanje pogonskih kotača :)

Toco1980
06.01.2004., 17:58
flomasteric kaže:

2H - normalni pogon na dva kotača
4H - normalni pogon na sva četiri kotača
4L - reducirani pogon na sva četiri kotača

Kod reduciranog pogona auto postiže manju brzinu, ali to kao posljedicu ima veću snagu na kotačima i lakše izvlačenje (iz blata recimo)

Postoje još i blokade diferencijala itd...

Vojky
06.01.2004., 21:27
hehehoho kaže:
[B]je.... sve rusko je najbolje, zato i jesu najmocnija drzava na svijetu.

To nitko nije rekao, ali u određenim uvjetima - jest. Vozilo bez elektronike i raznih dodataka se najlakše može popraviti u svakoj seoskoj radionici. A i ruski motori bez problema idu na svakav benzin.

Nije ovdje tema, ali nešto si zabrljao...

Toco1980
06.01.2004., 21:40
hehehoho kaže:

Stvarno? A kopija čega....? :confused:

Inače, Ameri su utrošili nekoliko milijuna dolara i godina da razviju kemijsku olovku koja bi pisala u bestežinskom stanju. Rusi su za to vrijeme koristili najobičnije grafitne olovke....

hehehoho
07.01.2004., 10:42
Toco1980 kaže:
Stvarno? A kopija čega....? :confused:

Inače, Ameri su utrošili nekoliko milijuna dolara i godina da razviju kemijsku olovku koja bi pisala u bestežinskom stanju. Rusi su za to vrijeme koristili najobičnije grafitne olovke....

MP-44.

Na ovom linku ces je cak nac rastavljenu, pa ako si ikad rastavlja kalasa bit ce ti sve jasnije, stranice su cak ruske.

http://world.guns.ru/assault/as51-e.htm

hehehoho
07.01.2004., 10:46
Vojky kaže:
To nitko nije rekao, ali u određenim uvjetima - jest. Vozilo bez elektronike i raznih dodataka se najlakše može popraviti u svakoj seoskoj radionici. A i ruski motori bez problema idu na svakav benzin.

Nije ovdje tema, ali nešto si zabrljao...

a sta sam to zabrljao?

?@?.?
07.01.2004., 11:19
OFF TOPIC> Gasna automatika je poznata jos iz WWI i koristena je na artiljerijskim orudjima, pa se moze reci da je i MP-44 kopija.

AK-47 je jedinstven ne po principu rada nego po jednostavnosti od okidackog mehanizma do same montaze presovanih dijelova.
Uvijek bih radije uzeo malokalibarski AK nego bilo sto iz NATO M serije.
S druge strane roto-zatvarac je stvarni Klasnjikovljev patent.

Toco1980
07.01.2004., 13:53
>>>OFF TOPIC<<<

Ja sam naučio rukovati kalašnjikovom još u osnovnoj školi....!!
Kada je počeo rat, ja sam imao 11 godina....

Što se tiče same konstrukcije, Kalašnjikov je možda upotrijebio isti princip rada (odvođenje barutnih plinova), ali je AK-47 sasvim drugačija konstrukcija (pogledaj način rastavljanja AK-47 i način rastavljanja Stg-44) Direktna kopija Stg.44 je Španjolska puška Cetme i nakon nje H&K G3A3.....

Inače i ja bi radije AK-74 nego M-16....

Ali nećemo sad više o tome jer je ovo tema o autima a ne o vatrenom oružju....

hehehoho
07.01.2004., 15:18
?@?.? kaže:
OFF TOPIC> Gasna automatika je poznata jos iz WWI i koristena je na artiljerijskim orudjima, pa se moze reci da je i MP-44 kopija.

AK-47 je jedinstven ne po principu rada nego po jednostavnosti od okidackog mehanizma do same montaze presovanih dijelova.
Uvijek bih radije uzeo malokalibarski AK nego bilo sto iz NATO M serije.
S druge strane roto-zatvarac je stvarni Klasnjikovljev patent.

znaci MP-44 slici na poljski top od 105 mm, ja mislim da ne.

a da AK-47 slici na MP-44 je evidentno.

SETRA Samoborček
07.01.2004., 15:57
čini se sa ste, hm, malo skrenuli :D s teme :D

hehehoho
07.01.2004., 16:00
zera:D

Vojky
07.01.2004., 22:46
Evo, da se vratimo na temu...

Imam prijatelja koji svaki vikend provodi off-road na području Posavine i Vukomeričkih gorica. Istina, on vozi motor a ne auto, ali dao je jedno zanimljivo zapažanje: kaže da svaki terenac koji je metalic obojen nije terenac, tj. vlasnik sigurno ne namjerava voziti po šljunku i šiblju... :)

?@?.?
08.01.2004., 09:08
Tocno, metalic terenci su samo odgovor na neefikasnost zimske sluzbe. :flop:

Toco1980
08.01.2004., 16:13
Nije stvar u neefikasnosti zimske službe već u neefikasnosti intelekta i razmaženosti ljudi..... ! Koliko ljudi na autu ima prave zimske gume? Masa njih se žali da su zapeli u snijegu, a sami su si krivi kad voze na ćelavima... A da ne govorimo o ostaloj opremi (lanci, lopata...) Razmaženoj gospodi smeta snijeg? Što bi oni? Da zimska služba stavlja parkete i pločice?? Stvar koja određuje realnu efikasnost zimske službe nije broj vozila s ralicom i posipačem, već količina novca koji se iz državne blagajne odvaja za zimsku službu....

:amen:

ZEGA
08.01.2004., 16:20
Da slazem se, stovise ja smatram da u nas obavljaju sjajno posao...
Najbolji su mi ljudi kako kukaju za gorski kotar kad puse vjetar i ako prodje ralica vjetar od sastrane nanese za 3 minute 20cm snjega, i kazu gle ne ciste, ljudi nemaju pojma sto su to zapusi i kako stvari stoje samo znaju srackat...
ZEGA

Secundo
09.01.2004., 12:54
?@?.? kaže:
Tocno, metalic terenci su samo odgovor na neefikasnost zimske sluzbe. :flop: Ovo je jedna od mojih omiljenih zabluda. Sta mislis da ce se desiti kad zapadne pravi snijeg? Evo sto sam ja vidio: Masa ljudi nema zimske gume, desi se nekoliko laksih sudara. Tipovi se objasnjavaju, promet lagano tece pored njih. Stvara se kolona. Na prvoj uzbrdici se poprijeci kamion, i onda je "rien ne va plus", pa sve da imas gusjenicara. Zaglavis medju ostalim. E da, pregled na kolonu je malo bolji u terencu.

Toco1980
09.01.2004., 14:24
Terenci su zbog svoje veće mase i visokog težišta mnogo nesigurniji na snijegu (i općenito u zimskim uvijetima) nego normalni auti. Prvenstveno zbog toga što veća masa za sobom povlači povećanje puta kočenja na skliskom (led) i utabanom snijegu za čak više od 100% u odnosu na normalne aute....

madmax3
10.01.2004., 09:11
land rover :cool:

Anteaa
13.01.2004., 13:05
Terenci su zbog svoje veće mase i visokog težišta mnogo nesigurniji na snijegu (i općenito u zimskim uvijetima) nego normalni auti. Prvenstveno zbog toga što veća masa za sobom povlači povećanje puta kočenja na skliskom (led) i utabanom snijegu za čak više od 100% u odnosu na normalne aute....

U teoriji ne znam, al' u praksi definitivno mogu potvrditi. Vozila sam Wranglera '96. godište i kako se to čudo klizalo po ledu to je nešto neopisivo...

S druge strane, s njim sam se penjala i na Biokovo na ogromnim strminama (sad te postotke ne znam, al' sjećam se da mi je guza radila) i popeo se bez ikakvih problema. :)

Toco1980
13.01.2004., 13:15
Terenac, samo ime govori, je vozilo konstruirano za vožnju po teško prohodnim terenima. Tj. konstrukcijom podvozja i snagom motora prilagođenoo za savladavanje većih strmina, vodenih prepreka i teško prohodinh (blatnjavih) cesta/makadama. Za ono za što su konstruirani, savršeno obavljaju funkciju..... Za vožnju po gradu, sasvim je dobar normalan auto, kod kojih danas postoje i verzije s pogonom na četiri kotača (bolje ponašanje na mokrom i snijegu). Ovi nekakvi moderni terenci (SUV, ili kak se već zovu) su izmišljotina kojom se pokušala udobnost limuzine ubacit u šasiju terenca.... Radije si za po gradu kupim neki normalan auto, a po terenu, ako treba neki čistokrvni terenac (Npr. LR Defender ili Ladu Nivu...)

Vojky
26.01.2004., 10:03
Ma kakvi SUV i slične igračke, ovo je pravi terenac: http://www.hot.ee/warmice7/14vaz21t34.jpg

Spider
26.01.2004., 11:00
Haha, samo mu fali top i strojnica. :D

Vojky
26.01.2004., 11:40
Spider kaže:
Haha, samo mu fali top i strojnica. :D

A tek tabica koja završava na T34, vidi se da su pazili i na šminkerske detalje...

?@?.?
26.01.2004., 13:54
Paljenje kombinirano - komprimiranim zrakom :D

Vojky
26.01.2004., 15:45
?@?.? kaže:
Paljenje kombinirano - komprimiranim zrakom :D

Ma, bolje i to nego: "Mate, zaboravija sam sinoć ugasit svitlo u kabini, daj, evo ti akumulator, 320 km nizvodno rijekom ima jedno selo di su možda čuli za struju, pa ti daju vodiča preko planine koji te odvede do susjedne pokrajne koja navodno ima mehaničara."

:)

M-klasse
27.01.2004., 06:18
a nije ova tema jos umrla?

ako se zbroji... defender dobio najvise glasova.. koliko od ovih sto su ustvrdili da je najbolji su se uopce vozili u njemu, a da ne govorim o nekoj off-road voznji.

tema je :flop: (sori)

PS.. Pariz - Dakar.. X5 izlistan na 4. mjestu.. toliko o "novim sranjima"... ML je isto tamo negdje itd... Touareg 6. i 7. itd..

?@?.?
27.01.2004., 07:42
Reli Paris-Dakar jest mjesto gdje se tvrtke dobro izreklamiraju, ali uopće nije mjerodavan za usporedbu serijske proizvodnje.

Spider
27.01.2004., 08:59
Gle M-boy, Pariz-Dakar i auti koji tamo nastupaju nemaju apsolutno nikakve sličnosti sa autima koji se proizvode serijski. U svaki taj auto koji je nastupio u Pariz-Dakaru uložene su stotine i stotine sati rada. Tak da ti komentar ne stoji.

A ako ti tema smeta nemoj je čitati, pučanstvo će ti biti zahvalno.:rolleyes:

Vojky
27.01.2004., 12:07
M-klasse kaže:
a nije ova tema jos umrla?

ako se zbroji... defender dobio najvise glasova.. koliko od ovih sto su ustvrdili da je najbolji su se uopce vozili u njemu, a da ne govorim o nekoj off-road voznji.

Kako mi je cura godinama radila za UN-ove agencije navozao sam se u dosta terenaca i stvar je vrlo jednostavna: auto koji je dobar za teren nije toliko dobar za "normalnu" cestu - visoko težište, puno troši, dugi put kočenja, spor, ljulja se na svakoj rupi, i obratno - terenac koji je ugodan u svakodnevnoj vožnji nije najbolji za teren.

Pa, dakle, sve ovisi zašto ti treba, za teren ili za isprid kafića...

bolek i lolek
12.12.2010., 14:58
ja imam jedno pitanje nedavno sam kupio ladu nivu 2003 godište i zanima me jel bi mi itko mogao objasnit kako se radi s reduktorom pogona,ty kako se uključuje 4x4 kako prednji zadnji primjetio sam da ima tri stupnja zanima me koji stupanj je za koji pogon?hvala unaprijed!

off roader
12.12.2010., 15:27
Ovako, me znam napamet kako izgledaju ručice u nivi i koji su položaji, ali načelno ovako: niva ima stalni pogon na sve kotače, dakle pogon 4x4 ne uključuješ, imaš ga stalno i tako se stalno voziš. To je prvo, drugo, niva ima mogućnost blokade središnjeg diferencijala na toj ručici. Kad blokiraš taj središnji diferencijal, prednja i zadnja osovina se vrte jednako tj. 50:50%, to smiješ uključiti samo kad si na skliskom terenu, dakle na asfaltu ne smiješ, na snijegu, ledu, blatu, mokroj, skliskoj travi se to koristi. Nadalje, za najteže terene, za duboki snijeg i slično imaš i mogućnost tzv. sporih brzina, tj. uključivanja reduktora kad ti je brzina mala, a snaga tj. okretni moment velika. Vjerojatno su ti položaji označeni 4H, to su brze, 4L spore i diff lock to je blokada srednjeg diferencijala.

bugy_AB
12.12.2010., 15:39
mislim da je ovo rekord, dignuti 6 god staru temu :D

off roader
12.12.2010., 15:47
Dobro, ovo je generalna tema o off roadu, pa je čovjek tu i pitao, bolje nego da otvara novu temu o vožnji off road vozila.

alfa146
12.12.2010., 20:42
Ovako, me znam napamet kako izgledaju ručice u nivi i koji su položaji, .

Ali zato se ja sjećam :D.
Velika je reduktor,mala blokada diffa.Objašnjenje mu neče puno pomoći.Naime na ovima što sam ja vozio,bilo je na ruskome jeziku.

k-kekec
12.12.2010., 20:58
meni je nekak najupečatljiviji bio renol 4!! tjerali smo ga posvuda za ribičiju i samo se jednom prevrnuo, ali to je naša greška bila (kad jednom krenieš niz nasip ne možeš se vratit natrag gore:D)