PDA

View Full Version : Koliko vam je bitna financijska situacija potencijalnoga partnera?

stranice : 1 2 [3] 4 5 6

Modesti
01.04.2008., 12:57
. Dakle nije blagajnik, znanstvenik je.

Ljudi rade u firmi, imaju plaću 4000 kn, to je normalno danas. Otkud će taj netko tko se školovao za taj posao i zarađuje 4000, može najviše imat 5000, zarađivat 8 ili 9 odjednom?.

Tete u vrtiću u Opatiji imaju nepunih 4000 kn plaću.
Profesori imaju oko 4500 :ne zna:

cap_insanio
01.04.2008., 12:58
Pričamo o visinama uvjeta, a ne minimalnim uvjetima koji nas asociraju na bakterije, dronjke, smrt i jad.

a što je proisteklo iz početne priče da li je financijska strana bitna u tome da li bi ste trebali imat dijete, a što je opet proisteklo iz naslova teme Koliko vam je bitna financijska situacija potencijalnog partnera. ako smo već kod spelanja o čem se ovdje govori.

a ja velim da je bitna. i da se ne treba povodit za instinktom i rađat dijete koje se "desilo" samo zato jer ti imaš pravo rodit dijete i jer je to lijepo, a
"kako bude biće".
možda mi ovjde imamo neki optimalan novčani limit do kojeg ćemo evo izgleda doć raspravom (:rofl:) i koji je smatran kao "prosječan, normalan" na naše standarde života i naša razmišljanja i naš nivo educiranosti.
tako je isto onome gladniku bitno da je "prosječan" pa će se odlučit samo ako mu ima dat barem jednom komad kruha za jest, jer je to po njegovim standardima i uvjetima i educiranosti i onome kako je on živio do tad - prosjek i normala.
po čemu smo mi bolji (ako gledaš to s stajališta van kruga) od ovih drugih gladnika (ne moraju bit afrikanci:D) ?
treba sagledat malo šire, znat da ti stvaraš osobu, a ne svoje dijete, malo promozgat van krugova prosječnosti, dovoljnosti i "biće kako bude, ni meni ništa nije falilo" okvira.
jedno su želje s početka ideje/trudnoće/hormona/stavova kako ćemo mi bit bolji od naših roditelja i kako djetetu nećemo prigovarat neke stvari.
a drugo je kako to sve u životu ispadne, uz sav trud (a ne pričam o prosječnom trudu, već pravom istinskom trudu) koji damo. neće bit sigurno kako zamislimo. "tako i nikako drugačije".
jbg, jednostavno tako ne ide.

Drito Konj
01.04.2008., 12:59
Nije svemirska cifra, ali nije ni cifra pod normalno, iako bi, s obzirom na cijene - trebala biti.

Ali ti ne shvaćaš kolike plaće ljudi imaju. Sad ti govorim. Znanstvenik, dakle nije Radman ili Einstein ali je znanstvenik. Neće imat plaću 1000 kn, imat će 5500 recimo - 6000. Dakle nije blagajnik, znanstvenik je.

Ljudi rade u firmi, imaju plaću 4000 kn, to je normalno danas. Otkud će taj netko tko se školovao za taj posao i zarađuje 4000, može najviše imat 5000, zarađivat 8 ili 9 odjednom? Ako mu partner zarađuje 4-5k, reci mi, što da oni naprave?

Zašto ne misliš da mogu sve pružit svom djetetu, ne bit frustrirani i ne osjećat se zakinutima?

Mislim, ne možeš marginalizirat tu cifru kao u stilu "ma to svatko sposoban može". Ne može. Može bit sposoban i uporan i ambiciozan a svejedno ne imat posao koji ga zadovoljava i na kojem je sretan i koji je UZ TO plaćen 1000 eura.

Pa naravno da ne. Zato i govorim kako se uvjeti trebaju STVORIT, neće past s neba. I ta blagajnica i taj znanstvenik neka nađu bolje plaćen posao ili nek nemaju djece. Ako je tom znanstveniku njegov posao njegova primarna strast, te je spreman žrtvovat income za to, on je već odlučio. Osim toga, ako imaš tak nekaj kaj te tak jako vuče, moraš shvatit da je teško da ćeš bit roditelj koji će dovoljno vremena posvetit klincu.

I da, mogu oni sve pružit svom djetetu, ako su dobilli stan od roditelja, ili imaju njihovu potporu što se toga tiče. A pazi, to su isto ljudi već preko 30 godina, nisu ljenguze, nego šljakaju i opet trebaju potporu od roditelja. O tome sam pričao.

kukuriku
01.04.2008., 12:59
Pa nisam ja rekao da je to brutalno visoka cifra, nego vi. A ljudi koji tu cifru ne mogu zaradit, nek pričekaju s djecom dok će moć. Nikakvi zlatni mobiteli i pizdarije. Osnova.

Koješta.
Mom dragom i meni su se od doba dobivanja prvog djeteta zajednički prihodi (ček da izračunam) usedmerostručili. Zgodno, jer djeca rastu, a rastu i potrebe. Malim bebama ne trebaju ne zlatni, nego nikakvi mobiteli. Majčino mlijeko je besplatno. I tako. Dakle, ne morate imatu lovu sada.
Ali bilo bi poželjno da imate potencijala imat lovu kasnije. To da.
Opet, ljudi se ozbiljnije ponašaju s parama kad imaju djecu.
Dok ih nisam imala, spičkala bih cijelu plaću na sebe.
Dok ih moj dragi nije imao, zajebavao se s faksom i besposličario.
Stvari se mijenjaju.
A ako ste klince željeli i želite, to čak ni ne pada teško.

proVINCI'jalka
01.04.2008., 13:00
Nitko. Zato taj sistem nikad neće zaživjet.
Al velim ti, ja bi uveo kriterije kao za usvajanje. Nek ti roditelji DOKAŽU da stvarno žele imat djecu djece radi. ;)

fala kurcu da neće inače bi na kraju klince imali oni koji bi imali dovoljno love da plate upad u tih 3%. ;)

a kako bi se to dokazalo? :cerek:

Drito Konj
01.04.2008., 13:01
Btw, to uopće nije tema ovog topica Drito, skrenuo si nas žešće :D.

tema je koliko je bitna financijska situacija potencijalnog partnera. Odgovor je - nije bitna. Bitno je kakve planove ima, što želi u životu, ali da u fazi upoznavanja/zaljubljivanja gledam i kemijam koliko će zarađivat sad a koliko za par mjeseci ili godina i da to ekšueli odlučuje o tome hoću li bit s tom djevojkom, to je dno.

Tebi sa 24 godine ne. Ispranim kokošima preko 30 već je. :zubo: No pun intended. Ok, a bit. :D

Profesori imaju oko 4500 :ne zna:

Ako imaju rješeno stambeno pitanje, teta i profesor će imat relativno ugodan život. :D

Drito Konj
01.04.2008., 13:02
Koješta.
Mom dragom i meni su se od doba dobivanja prvog djeteta zajednički prihodi (ček da izračunam) usedmerostručili. Zgodno, jer djeca rastu, a rastu i potrebe. Malim bebama ne trebaju ne zlatni, nego nikakvi mobiteli. Majčino mlijeko je besplatno. I tako. Dakle, ne morate imatu lovu sada.
Ali bilo bi poželjno da imate potencijala imat lovu kasnije. To da.
Opet, ljudi se ozbiljnije ponašaju s parama kad imaju djecu.
Dok ih nisam imala, spičkala bih cijelu plaću na sebe.
Dok ih moj dragi nije imao, zajebavao se s faksom i besposličario.
Stvari se mijenjaju.
A ako ste klince željeli i želite, to čak ni ne pada teško.

Živiš u hrvatskoj?

fala kurcu da neće inače bi na kraju klince imali oni koji bi imali dovoljno love da plate upad u tih 3%. ;)

a kako bi se to dokazalo? :cerek:

Kaj kak? Kak se odabire ko je podoban za usvajanje?

plavva
01.04.2008., 13:03
Pa naravno da ne. Zato i govorim kako se uvjeti trebaju STVORIT, neće past s neba. I ta blagajnica i taj znanstvenik neka nađu bolje plaćen posao ili nek nemaju djece. Ako je tom znanstveniku njegov posao njegova primarna strast, te je spreman žrtvovat income za to, on je već odlučio. Osim toga, ako imaš tak nekaj kaj te tak jako vuče, moraš shvatit da je teško da ćeš bit roditelj koji će dovoljno vremena posvetit klincu.

I da, mogu oni sve pružit svom djetetu, ako su dobilli stan od roditelja, ili imaju njihovu potporu što se toga tiče. A pazi, to su isto ljudi već preko 30 godina, nisu ljenguze, nego šljakaju i opet trebaju potporu od roditelja. O tome sam pričao.

daj ne seri. molim te, prepametan si za ove pizdarije koje tu pišeš.
otkad je ključan moment za imat dijete količina para koju možeš spizdit na njega? oke, ne govorim o socijalnim slučajevima koji nemaju za kruh, al štancaju decu, govorim o prosječnom hrvatskom građaninu koji ima 4-5-6 somova. oke, neće djetetu kupit mana robicu. neće mu kupit bajk za 3 soma kuna. al nemoj me jebat s uvjetima za imanje djece. djecu imaš ako ih želiš imat i ako si siguran da će od sad do kraja tvog života ona bit broj jedan. sve ostalo je bezvezarija i ti to znaš.

baja
01.04.2008., 13:04
Nek ti roditelji DOKAŽU da stvarno žele imat djecu djece radi. ;)
kako? :)
a čak i kad dobiješ dijete djeteta radi (kao ja) nađeš se u avanturi koju ni u najluđim snovima nisi mogao dočarati
neki ljudi jednostavno puknu uslijed tereta

plavva
01.04.2008., 13:04
Živiš u hrvatskoj?

financijska situacija je jedan od čimbenika, a gleda se imaš li prostor za dijete (dakle da ne živite vas troje u 15 kvadrata) i da imate prosječne plaće. drugi faktori su jednako bitni.

proVINCI'jalka
01.04.2008., 13:05

kak? šta ono sve treba imat zadovoljeno? :cerek:

Nimoy
01.04.2008., 13:05
Drito:

Profesori imaju oko 4500

Što da oni naprave? A ništa, jebiga, ne mogu imat djecu?

proVINCI'jalka
01.04.2008., 13:06
otkad je ključan moment za imat dijete količina para koju možeš spizdit na njega? oke, ne govorim o socijalnim slučajevima koji nemaju za kruh, al štancaju decu, govorim o prosječnom hrvatskom građaninu koji ima 4-5-6 somova. oke, neće djetetu kupit mana robicu. neće mu kupit bajk za 3 soma kuna. al nemoj me jebat s uvjetima za imanje djece. djecu imaš ako ih želiš imat i ako si siguran da će od sad do kraja tvog života ona bit broj jedan. sve ostalo je bezvezarija i ti to znaš.

:cerek: :top:

kukuriku
01.04.2008., 13:10
Živiš u hrvatskoj?

Da.
Zašto?

U krajnjoj liniji, nisam ja bitna.
Znam ljude koji imaju puno manje od nas, i isto tako sretnu djecu.
Možda i sretniju.
Primjećujem, naime, da se njihovi klinci puno više vesele sitnicama.
A sreća ionako jest u sitnicama.
Tko može bit sretan u 35 kvadrata, može bit i u 100.
Tko ne može u 35, teško će mu 65 kvarata više donijet sreću.
Znam, zvuči kao kenjaža, ali uvjerih se da nije tako.

Drito Konj
01.04.2008., 13:11
daj ne seri. molim te, prepametan si za ove pizdarije koje tu pišeš.

KO PRIČA O KOLIČINI PARA KOJU ĆEŠ SPIČKAT NA DIJETE ALO!!!!!
Pa jebote, kaj ni ti ne znaš čitat?!

Govorim o stanovanju, hrani za vas dvoje, autu, 1000 stvari koje su vezane uz PRIPREME da bi opće mogao imat jebeno dijete!

financijska situacija je jedan od čimbenika, a gleda se imaš li prostor za dijete (dakle da ne živite vas troje u 15 kvadrata) i da imate prosječne plaće. drugi faktori su jednako bitni.

Eto. Iste uvjete bi postavio za dobivanje djeteta biološkim putem.

Nimoy
01.04.2008., 13:11

Znači ljudi koji su završili faks za bit znanstvenici ali im u kombinaciji s njihovim partnerima mjesečni income nije 15 000 kuna, bi trebali nać drugi posao?

A što, prodavat osiguranja? Što da rade? Završe još jedan faks?

Drito, probudi se. Zemlja zove Drita. Ljudi s 8000 kn KOMBINIRANOG prihoda žive NORMALNO s djecom.

Nisu gladni, i možda imaju kredit ili dva, ali u granicama normale. Žive normalno, ne preživljavaju i nikome ništa ne fali.

15000 kn je ipak neki tvoj prag, kojem ti slobodno teži ako hoćeš, i ja ću :D, sviđa mi se brojka, ono, solidna je i tako to. :D

Ali da je to neki minimum - nije. S duplo manje ljudi žive, ponavljam, NORMALNO.

Znači ti u svakom trenutku možeš imat posao od soma eura? Super, onda ti stvarno možeš težit toj cifri od 15k ako odlučiš imat dijete. Što ako ti partnerica bude mogla nać posao od 4000, i umjesto 15 imate 11, to kao nije dovoljno? :D

Jebiga, ti briješ na nekakvu uber sigurnost u nesigurnom svijetu. Pružit djetetu maksimum, ali ne s minimalnim budžetom od 15k mjesečno. Može se SVE to pokrit i s manje.

Da bih ja najradije potpisao za 25k, bih. :D ali jebiga, ne ide tako, živimo u Hrvatskoj, ne Norveškoj.

cap_insanio
01.04.2008., 13:12
djecu imaš ako ih želiš imat i ako si siguran da će od sad do kraja tvog života ona bit broj jedan. sve ostalo je bezvezarija i ti to znaš.

nije da je on topic, ali koliko ljudi je istinski razmislilo o tom da li želi imat djecu (a ne rodilo jer mu hormoni tako vele i jer to tako treba) i koliko roditelja je zaista stavilo svoju djecu na broj 1?
malo.

"3%" :ne zna: :D

ne govorim o gro roditelja koji prde da su uberroditelji a misle da za imanje djece nije bitna financijska strana, o ostalim odgovornim razmišljanjima da ne govorimo:D

Drito Konj
Da.
Zašto?

U krajnjoj liniji, nisam ja bitna.
Možda i sretniju.
A sreća ionako jest u sitnicama.
Tko može bit sretan u 35 kvadrata, može bit i u 100.
Tko ne može u 35, teško će mu 65 kvarata više donijet sreću.
Znam, zvuči kao kenjaža, ali uvjerih se da nije tako.

Kenjaža je. Ali deblja.
Tko je sretan s koricom kruha, sretan je i s jastogom.
Ali tko nije, nije sretan ni s jastogom. Onak, ti si upravo to napisala. :D Nemoj me jebat. :D

Nimoy
Yep.
Ali dvije prosječne plaće u kombinaciji ne iznose 15 000 kuna, nego 8 000.

Drito Konj
01.04.2008., 13:13
Drito, probudi se. Zemlja zove Drita. Ljudi s 8000 kn KOMBINIRANOG prihoda žive NORMALNO s djecom.

Nisu gladni, i možda imaju kredit ili dva, ali u granicama normale. Žive normalno, ne preživljavaju i nikome ništa ne fali.

Daj mi primjere.

cap_insanio
01.04.2008., 13:14
Možda i sretniju.

:D joj ne mogu odoljet ironiji, al ignorirajte ovo, nije za rasprave:D

- pa je, dijete u africi umre od sreće da mu daš zdjelicu ubuđale riže. fakat se zna radovat sitnicama:D

(znam da ne pričaš o ovom, no nisam izdržala:D)

Drito Konj
01.04.2008., 13:15
Yep.
Ali dvije prosječne plaće u kombinaciji ne iznose 15 000 kuna, nego 8 000.

Čistoga da. Ne sa preko 3000 kuna kredita za stan. Ili misliš da bi se podstanarima dalo dijete na usvajanje. Ich don't think so.

Nimoy
01.04.2008., 13:15
Daj mi primjere.

Oko mene većina. Dat ću ti specifikume na MSN ;).

proVINCI'jalka
01.04.2008., 13:16

i šta ako osoba a i b naprave dijete mimo tih uvjeta? kako bi ih kaznio?

kukuriku
01.04.2008., 13:18
oke, ne govorim o socijalnim slučajevima koji nemaju za kruh, al štancaju decu, .

Kaj?
Socijalni slučajevi ne bi trebali imat više od (Upiši broj) djece?
Ili uopće ne bi trebali imat djecu?

Šta je vama ljudi?
Šta vas boli kurac koliko netko ima djece.
Ok, vi ih nemojte imat ili il imajte, al ne petljajte se u takve stvari.
Jebote, to je fašizam svoje vrste.

cap_insanio
01.04.2008., 13:19
i šta ako osoba a i b naprave dijete mimo tih uvjeta? kako bi ih kaznio?

tebe se gattaca primila:D

baja
01.04.2008., 13:19
1000 stvari koje su vezane uz PRIPREME da bi opće mogao imat jebeno dijete.
ne treba ni približno tisuću stvari, čak ni kad Mesija dolazi :D
imam dijete, pa znam o čemu govorim; nema nikakve barbike koja može konkurirati igri nas dvije makar i s kuhačom
djetetu daješ koliko možeš, materijalno, a emocionalno mu duguješ sve
i ono što će ga učiniti čovjekom su ideje i ljubav koju si posadio u njega, a ne benton majice i zadnji plej stejšn

proVINCI'jalka
01.04.2008., 13:21
tebe se gattaca primila:D

nisam gledala.

Drito Konj
01.04.2008., 13:22
ne treba ni približno tisuću stvari, čak ni kad Mesija dolazi :D
imam dijete, pa znam o čemu govorim; nema nikakve barbike koja može konkurirati igri nas dvije makar i s kuhačom
djetetu daješ koliko možeš, materijalno, a emocionalno mu duguješ sve
i ono što će ga učiniti čovjekom su ideje i ljubav koju si posadio u njega, a ne benton majice i zadnji plej stejšn

Idem se onda preselit u kartonsku kutiju u cigansko naselje i tamo VOLIT svoje dijete. Posadit ljubav u njega.

cap_insanio
01.04.2008., 13:23

nije zapravo, samo eto što je offtopic sve vrijeme.

nerođenu djecu treba zaštitit. ili barem pokušat zaštitit. nešto, bilo što. napokon reagirat.

:D

plavva
01.04.2008., 13:25
KO PRIČA O KOLIČINI PARA KOJU ĆEŠ SPIČKAT NA DIJETE ALO!!!!!
Pa jebote, kaj ni ti ne znaš čitat?!

Govorim o stanovanju, hrani za vas dvoje, autu, 1000 stvari koje su vezane uz PRIPREME da bi opće mogao imat jebeno dijete!

i opet sereš.
1. treba ti auto za imat dijete? prvi glas.
2. hrana? pa neću dijete imat ako gladujem. no ako živim skromno, prosječno, normalno, zakaj ne?

plavva
01.04.2008., 13:26
Kaj?
Socijalni slučajevi ne bi trebali imat više od (Upiši broj) djece?
Ili uopće ne bi trebali imat djecu?

Šta je vama ljudi?
Šta vas boli kurac koliko netko ima djece.
Ok, vi ih nemojte imat ili il imajte, al ne petljajte se u takve stvari.

oprosti, ali ako imaš dijete koje je gladno/golo/boso pa tako 5-6-7 puta, kad ti dijete ne ide u školu, kad nema cipele... e pa onda ga jebaj, ne štancaj djecu.

kukuriku
01.04.2008., 13:28
Kenjaža je. Ali deblja.
Tko je sretan s koricom kruha, sretan je i s jastogom.
Ali tko nije, nije sretan ni s jastogom. Onak, ti si upravo to napisala. :D Nemoj me jebat. :D

hiperbolizirao si metaforu.
35 kvadrata stana na periferiji nije ekćuali korica kruha. više je prosječan obrok.
al recimo, primjera radi, da 100 m2 stana u elitnom dielu grada jest jastog.
I da, ja ozbiljno tvrdim da ak ne moš bit sretan s prvim, uskoro će ti i drugo postat premalo.
naime, sreće NIJE neimanje želja.
u 35 kvadrata možeš željeti mijenjati svoju situaciju u 75 ili 100 ili koji već kurac kvadrata, radit na tome, i svejedno bit sretan u cijelom procesu rađenja na tome
al ak ti za sreću baš TREBA 100 m2, garantirano ti ni 200 uskoro neće bit dovoljno.

Nimoy
i opet sereš.
2. hrana? pa neću dijete imat ako gladujem. no ako živim skromno, prosječno, normalno, zakaj ne?

exactly.

Drito Konj
i opet sereš.

1. Ti tvrdiš da je auto luksuz? Oćeš dijete vozit u vrtić busom, pa onda ti ić na posao busom, pa onda kasnit po dijete u vrtić radi buseva i želiš da ti se dan svede na javni prijevoz i da nemaš apsolutno NIKAKVU autonomiju kretanja? Bravo. Ja si to ne želim. Pretpostavljam da nemaš auto. Joj, prevario sam se? Pa nisam valjda. :D

2. Kaj je skromno, prosječno i normalno? Imaš svoju nekretninu? To je već iznadprosječno ;) Jer vidiš, prosjek ju nema.

kukuriku
01.04.2008., 13:29

jašta.
:s

Drito Konj
01.04.2008., 13:31
hiperbolizirao si metaforu.
35 kvadrata stana na periferiji nije ekćuali korica kruha. više je prosječan obrok.
al recimo, primjera radi, da 100 m2 stana u elitnom dielu grada jest jastog.
I da, ja ozbiljno tvrdim da ak ne moš bit sretan s prvim, uskoro će ti i drugo postat premalo.
naime, sreće NIJE neimanje želja.
u 35 kvadrata možeš željeti mijenjati svoju situaciju u 75 ili 100 ili koji već kurac kvadrata, radit na tome, i svejedno bit sretan u cijelom procesu rađenja na tome
al ak ti za sreću baš TREBA 100 m2, garantirano ti ni 200 uskoro neće bit dovoljno.

Dakle, ti želiš reć da je peteročlanoj obitelji isti kurac dal živi u 35 ili 100 kvadrata. Bravo. Sad bi ti dao nagradu za idiotizam, ali ju nemam. :D

proVINCI'jalka
01.04.2008., 13:32
khm, drito, kako bi ih kaznio? :D

kukuriku
2. Kaj je skromno, prosječno i normalno? Imaš svoju nekretninu? To je već iznadprosječno ;) Jer vidiš, prosjek ju nema.

Ustvari, nisi u pravu.

"Većina hrvatskih kućanstava, više od 88 posto, ima smještaj, kuću ili stan, u svom privatnom vlasništvu "

Lyla
Jebiga. Ja gledam to sasvim obrnuto. Ne bih mogla bit s čovjekom kojem je neki hedonizam koji bi mu priuštila lova važniji od njegove istinske strasti, u kojoj je jebeno dobar i za koju je rođen. Niti bih mogla biti s čovjekom koju tu strast nema. Ili čija mi je strast banalna.

A jednostavne hedoniste čija se strast svodi na to rade x kako bi imali x.0000, izbjegavam i u prijateljstvu i u drugim stvarima.

Neka sredina mora postojati, neki srednji minimum love koji je potreban da se živi pristojno, da možeš klincima omogućiti normalan život. Za taj ćeš se normalan život morat djelomično žrtvovati, jebeš ga.

Ali neću patit od stvari koje mi ne trebaju. Niti ću se družit sa snobovima.
Recimo, meni ovi mobiteli i pizdarije ne znače kurca, takav sam tip. Nosam staru Nokiju jer radi, i jer je dobra. I boli me kurac šta izgleda ko zadnje smeće. Evo, firma će mi dat iphone, i isto me boli kurac. Hoću li se navuć? Vjerojatno, bit će mi fino, a bit će ga dobro i stavit na stol dok pijuckam kafu. I bit ću svjesna da ga pokazujem. I opet ću ga pokazivat.
Ali - mogu li bez toga. Da, jebeno da. Jednako tako, stvar funkcionira i za sve ostalo.

Čvrsto vjerujem da postoji granica iznad koje se život svodi na pokazivanje i bespotrebni hedonizam. Ljudima koji imaju strasti za druge stvari takav hedonizam možda može nedostajati, ali svakako svoj život koji ih ispunjava ne bi mijenjali za njega.

Oh pa jebeš krajnosti. jedan dr.sc. koji ne može preko 8 somova je pljuger sve da ima strasti za opskrbit Vegas električnom strujom. Nitko ne kaže da ne treba radit ono što ga drajva, ali ako je sposoban, napravit će lijevom nogom dva prijedloga projekta izvan radnog vremena i zaradit sasvim solidno. Nije to pitanje o imanju ili nemanju strasti za nečim što radiš. Pitanje je koliko si uz sve to sposoban ili nesposoban (pogotovo kad si preodređen strukom i pozivom za uspjeh).
Što se tiče hedonizma, tu ne požeš postaviti vrijednosnu ljestvicu. Ja volim putovanja, ti gutaš knjige. Ja manje gutam knjige, ti manje putuješ. Recimo da su nam to hedonistički poroci. Nisam ja kriva što je moj porok skuplji.:D A bespotrebno pokazivanje nije sigurno.

plavva
1. Ti tvrdiš da je auto luksuz? Oćeš dijete vozit u vrtić busom, pa onda ti ić na posao busom, pa onda kasnit po dijete u vrtić radi buseva i želiš da ti se dan svede na javni prijevoz i da nemaš apsolutno NIKAKVU autonomiju kretanja? Bravo. Ja si to ne želim. Pretpostavljam da nemaš auto. Joj, prevario sam se? Pa nisam valjda. :D

1. dijete će preć cestu do vrtića. muž radi u blizini, a da ne radi i da nemamo auto, uzela bih ga sa sobom u bus i našla vrtić blizu posla si pa opet ne bih kasnila kad tramvajem dođem po njega. kad sam rodila, NISAM imala auto. bila sam doma s njim, vodila sam ga TRAMVAJEM i JEBENIM AUTOBUSOM doktorima i na pretrage i jebeno sam prolazila čitav grad s djetetom i nisam osjetila da mi nešto u životu fali. ups sori, nisam imala tebe u blizini da mi objasniš da mi za voljet dijete treba auto.
da, želim auto. al isto tak želim i sredit stan i mir u svijetu i pičke materine. da obustavim život do tad? je, drito tak veli, mora da je jebena istina, drito zna:top:

2. kad sam rodila nisam imala svoju nekretninu nego sam bila podstanar. i sad fak of jer se na frendove ne ide džonom ako nisi znao.

kukuriku
01.04.2008., 13:33
Dakle, ti želiš reć da je peteročlanoj obitelji isti kurac dal živi u 35 ili 100 kvadrata. Bravo. Sad bi ti dao nagradu za idiotizam, ali ju nemam. :D

Nije isti kurac.
Al ak ti ne želiš razumjet napisano, kaj ja tu mogu.

Jel bolje živjet u 100 nego u 35 m2?
Jest.
I?

Drito Konj
01.04.2008., 13:34
khm, drito, kako bi ih kaznio? :D

Djeca bi završila u domu dok ne steknu potrebne uvjete.

Ustvari, nisi u pravu.

"Većina hrvatskih kućanstava, više od 88 posto, ima smještaj, kuću ili stan, u svom privatnom vlasništvu "

Aha, i prosječna plaća je 5900.

Taroth
01.04.2008., 13:37
Ustvari, nisi u pravu.

to je podatak koji se cesto iznosi kako bi nam se porucilo kako nam je zapravo dobro..
taj podatak se cesto uzima zajedno sa podacima o tome koliko ljudi u njemackoj imaju svoju nekretninu..
i pri tome se (namjerno) zaboravi cinjenica da su oni imali krizu koja je dovela do velikog broja ovrha... (prije x god)... pa su sada ljudi tamo cesto podstanari...
dakle, sirotinja...

da, imati svoju nekretninu unatoc tome jest iznadprosjecno, jer govorimo o mladim ljudima koji u svoju imovinu ne ubrajaju djedovinu

baja
01.04.2008., 13:38
Idem se onda preselit u kartonsku kutiju u cigansko naselje i tamo VOLIT svoje dijete. Posadit ljubav u njega.
ne vjerujem da bi ti mogao biti sretan u kutiji, a ako sam nisi sretan onda ne bi mogao ni voljeti
vidiš, neki ljudi to mogu; biti sretni s jako malo :mig:

Smart_bitch
01.04.2008., 13:39

Odkud smo sad došli na peteročlanu obitelj? Za tročlanu je dosta. Ja sam sa svojima do svoje 9 - 10 godine živjela u 35 kvadrata i imala svoju sobu, i to nam je bilo najsretnije vrijeme u životu. Ošlo je sve u kurac kad smo se preselili u veći stan. :D :D

Smart_bitch
01.04.2008., 13:41

Dakle, kaznio bi roditelje kažnjavanjem djece? Jebeno.

proVINCI'jalka
01.04.2008., 13:42

.

mudro, mudro. znači, do sad se nije još dogodilo da ljudi koji u trenutku postanka roditeljima žive u podstanarstvu s minimalcem ipak pruže djeci ono najnužnije i odgoje sjajne ljude?

imaš pravo, jebo ljubav roditeljsku, jebo sve. ko nema petnajest iljada kuna i svoj stan, a zanio se pa napravio podmladak - uzmimo mu djecu. :s

kukuriku
01.04.2008., 13:42
Aha, i prosječna plaća je 5900.

Imaš prav.
Jebo Državno zavod za statistiku.:D

Nadalje, ak me već vučeš za jezik, metafora ti opet ne valja.

Jerbo, prosjek je prosjek, odnosno sranje...zbrojiš pa podijeliš i dobiš šta dobiš, 2 iljade i 16iljada prosječno daju 9 iljada.

88% je jebenih 88 posto, nikakv prosjek, nego većina.
Razumiš?

Drito Konj
01.04.2008., 13:46
Nije isti kurac.
Al ak ti ne želiš razumjet napisano, kaj ja tu mogu.

Jel bolje živjet u 100 nego u 35 m2?
Jest.
I?

Živjela si sa još 5 ljudi u 35m2?

mamasunce
01.04.2008., 13:46
Drito konj,

Ima istine u onome što govoriš, lijepo je da si odgovoran, ali ipak malo pretjeruješ. Koliko je novaca nekoj obitelji dovoljno da se odluči odgovorno za roditeljstvo je jako individualno. Ovisi o puno faktora, nekome je to 5.000, nekome 10.000 a nekome ni 15.000 nije dovoljno. Ali zato bi čovjek trebao biti odraslo i odgovorno biće da procijeni da li je sposoban imati djecu, odnosno omogućiti svojem djetetu/djeci neki ''normalan'' život. A to ne mora uključivati niti auto (ako živi u malom mjestu gdje su vrtić i škola blizu), markiranu odjeću (po meni čisto bacanje novaca), ne mora imati za ljetovanja (ako živi na moru), itd. A nekome je sve ovo bitno i bez toga ne može.

Kada sam ja rodila svoje prvo dijete naknada koju sam dobivala pokrivala je taman pelene i osnovne potrepštine za dijete, a muž je čini mi se imao plaću 3,500 kn i studirao uz rad. Imali smo kredit za stan i vozili stari auto. I ne mogu reći da nam je išta falilo. Danas imamo puno više, pa opet živimo kao što smo i tada, odnosno sve što zaradimo to i potrošimo :D. Na život, na uživanje u životu, na uživanje u zagrljajima svoje djece. Kada imaš djecu, odgovornije trošiš, mijenjaš prioritete i trudiš se zaraditi više ako možeš. Ali novac nije presudan i po meni nikako ne bi trebao biti razlog za imati ili nemati djecu (ne mislim naravno na zaista siromašne, koji nemaju za jest).

tilla
01.04.2008., 13:52
Odkud smo sad došli na peteročlanu obitelj? Za tročlanu je dosta. Ja sam sa svojima do svoje 9 - 10 godine živjela u 35 kvadrata i imala svoju sobu, i to nam je bilo najsretnije vrijeme u životu. Ošlo je sve u kurac kad smo se preselili u veći stan. :D :D

eto, kako je alles iz relativiše.:o

odrasla u stanu 5x većem od tvog.
pa sam zahvaljujući svojim roditeljima spizidla iz kuće za nepunih 18.g.:cerek:
napominjat ne moram da nisu baš prosječnih ni zanimanja i ni prihoda.

al da pare uz ljubav dobro dođeju; svakako.
meni treba milja eura za početak. :frajer:
dotad moje jajne stanice ne idu u pogon.:o

Drito Konj
01.04.2008., 13:55
ne vjerujem da bi ti mogao biti sretan u kutiji, a ako sam nisi sretan onda ne bi mogao ni voljeti
vidiš, neki ljudi to mogu; biti sretni s jako malo :mig:

Ko kaže da ja nisam sretan s jako malo?
Samo velim da ne želim uskraćivat svojoj djeci.

Pa, tročlana je opet planiranje broja djece. Nije li?

Dakle, kaznio bi roditelje kažnjavanjem djece? Jebeno.

Kako je dijete kažnjeno ako iz kurca od uvjeta ide u super uvjete odmah po rođenju?

mudro, mudro. znači, do sad se nije još dogodilo da ljudi koji u trenutku postanka roditeljima žive u podstanarstvu s minimalcem ipak pruže djeci ono najnužnije i odgoje sjajne ljude?

imaš pravo, jebo ljubav roditeljsku, jebo sve. ko nema petnajest iljada kuna i svoj stan, a zanio se pa napravio podmladak - uzmimo mu djecu. :s

Imaš prav.
Jebo Državno zavod za statistiku.:D

Nadalje, ak me već vučeš za jezik, metafora ti opet ne valja.

Jerbo, prosjek je prosjek, odnosno sranje...zbrojiš pa podijeliš i dobiš šta dobiš, 2 iljade i 16iljada prosječno daju 9 iljada.

88% je jebenih 88 posto, nikakv prosjek, nego većina.
Razumiš?

Tih 88% je jebena laž.
Isto kao što 1000 ljudi ima 3300 plaću, a 200 ih ima 300.000.
Eto ti prosječne plaće.

Kakvih 88 posto? Mislim, ako je to stvarno tako, zašto niti jedna osoba između 20 i 30 godina koju poznam, a znam ih PUNO, nit ima svoju nekretninu, nit im je u planu jer nemaju uvjete za istu?

proVINCI'jalka
01.04.2008., 13:58
drito, šta si ono meni odgovorija? :cerek:

Smart_bitch
01.04.2008., 13:58
eto, kako je alles iz relativiše.:o

Dobro, ajde, otišla sam i ja od svojih sa 20, ali iz drugih razloga (prokleta ljubav :D ).

Ustvari, danas kad gledam, mogla sam si komotno priuštiti još 5 godina života s njima, a s druge strane ful mi bilo dosta staklenog zvona u 115 kvadrata.

Ali nikad kvadratura nije bila upitna. Velim, dan danas kad se sjetim djetinjstva sjetim se nasmijanih lica, i užasno puno smijeha, i zagrljaja, i mojih motanja staraca za 5 dinara da u Pothodniku kupim stripove i domaćih pizza i...joj.

kukuriku
01.04.2008., 13:59

oplaaaaa, sad smo već i do šesteročlane obitelji dogurali?
ti jarca.
misliš da prosječni (kad već spominješ prosječne) građanin RH ima 4 djece?
ne bih rekla.:D

živjelo nas je 4-ro u 33,5 kvadrata 6 godina.
ja sam imala želju prestat razvlačit krevet svaku večer, pa sad više ne razvlačim.
umjesto toga ću do penzije otplaćivat kredit
što misliš, što me više usrećuje? krevet ili kredit?:D

glede nevjerovanja u 88%...i nepoznavanja nikoga tko ima nekretninu...

1. možebitno se ti od 20 godinica svrstavju u kućanstva svojih roditelja koji, jelte, imaju nekretninu?
2. ti poznaješ samo sirotinju?:ne zna:

proVINCI'jalka
01.04.2008., 13:59
Kako je dijete kažnjeno ako iz kurca od uvjeta ide u super uvjete odmah po rođenju?

koji su to super uvjeti i čime garantiraju da bi dijete bilo sretno? :cerek:

Smart_bitch
01.04.2008., 14:00
Pa, tročlana je opet planiranje broja djece. Nije li?

Tročlana nije peteročlana, i imati jedno dijete nije isto kao imati troje. Ni desetero. Ja odgovorno tvrdim da je za imat jedno dijete dovoljno 35 kvadrata. Za imat 10 njih nije, ali ne pričamo o desetero djece.

Ma je, domovi su prepuni prejebenih uvjeta. :D :D Kaj ti je u glavi dok to pišeš?

proVINCI'jalka
01.04.2008., 14:01
Ustvari, danas kad gledam, mogla sam si komotno priuštiti još 5 godina života s njima, a s druge strane ful mi bilo dosta staklenog zvona u 115 kvadrata.

Ali nikad kvadratura nije bila upitna. Velim, dan danas kad se sjetim djetinjstva sjetim se nasmijanih lica, i užasno puno smijeha, i zagrljaja, i mojih motanja staraca za 5 dinara da u Pothodniku kupim stripove i domaćih pizza i...joj.

kako poznato :)

bliss
01.04.2008., 14:02

Jedna moja frendica je živjela s još četvero ljudi u jednosobnom stanu. Mama, očuh i mlađa sestra su spavali su sobi koja je ujedno bila i dnevni boravak a ona i brat su imali krevet na kat u kuhinji. Katastrofa.

cap_insanio
01.04.2008., 14:04

omogućimo im da se ne "zanesu", definirajmo nužni prosjek, kao što je to definirano za usvajanje, pa nek si zanos i roditeljsku ljubav utriplaju udesetoduplaju u predano stvaranje osnovnih uvjeta za novi ljudski život, a što nije živjet s njegovim ili njenim roditeljima dok oboje idu na fax i financiraju ih ti isti roditelji. tu nije bitno dal se oni vole, mogu se voljet do boli, no nemaju pravo stvarat novog čovjeka koji nema vez s njihovom trenutnom zanesenošću i ne bi trebalo ispaštat manjak opcija koje će isto sigurno donijet ako nema tog minimuma.
može?

Zli Mali Medo
01.04.2008., 14:05
Drito konj,

Ima istine u onome što govoriš, lijepo je da si odgovoran, ali ipak malo pretjeruješ. Koliko je novaca nekoj obitelji dovoljno da se odluči odgovorno za roditeljstvo je jako individualno.

Ja sam se svojim starcima dogodio kada su imali 22 godine. Odrastao sam u 20 kvadrata kao podstanar u jebenom Kozari Boku. :D Meni je odrastanje bilo super (Kozari Bok, jebo te) jer u Kozari Boku nitko nis nije imao pa te nitko nije mogao zajebavati. Kasnije je bilo malo zeznutije jer si nisam mogao priustiti sto i druga djeca, sjecam se da je stari skupljao pare da mi kupi teniski reket, i onda je kupio drveni, pa me sugava djecurlija ismijavala jer su tada svi imali fensi-smensi zeljezne rekete. Jebi ga, moji su se starci trudili priustiti meni i burazu maksimalno, ali su jebeno stedili na sebi, i to mi je iz sadasnje perspektive pregrozno i rastuzuje me. Jos me vise rastuzuje sto je mladi buraz krenuo njihovim stopama. Znam da ce prisutiti sve svom djetetu (zapravo, vec je krenuo tim obrascem buduci da trosi vecinu placu na dijete i na podstanarstvo), a na sebi ce sparati...

tilla
01.04.2008., 14:07
a ja sam garonjeru prvi put vidjela u zg. i to u kojima su živjele obitelji. :eek:
s nekim ljudima sam čak i privatno dobra. kad pogledam sebe i njih; zasad su nemjerljivo bolje prošli od mene u životu. naime, ja im ništa nemam lijepo za ispričati, čak ni priču o kupovanju stripova.
pojednostavnit ni objasnit se život ne da...

* evo i statistike; i što ona znači... moji su puno nekretnina ko šipak. ja sam podstanar. jebga. da su mi mogli olakšati bez da trepnu okom - jesu. a da su me izjebali ko žutog; oh, da...
jebga.
dec lajf.

cap_insanio
01.04.2008., 14:08
koji su to super uvjeti i čime garantiraju da bi dijete bilo sretno? :cerek:

rambo amadeus je lijepo rekao:
položi test
- kako bi dokazao da znaš pisat i čitat
- kako bi dokazao da si psihički normalna osoba
- kako bi dokazao da poznaješ neke političke osnove u svojoj zemlji
pa tek onda imaš pravo glasa:D

ja volim gospodina pušića:cerek: jer je on jako pametan čovjek:D :D

Drito Konj
01.04.2008., 14:09
Drito konj,

Ima istine u onome što govoriš, lijepo je da si odgovoran, ali ipak malo pretjeruješ. Koliko je novaca nekoj obitelji dovoljno da se odluči odgovorno za roditeljstvo je jako individualno. Ovisi o puno faktora, nekome je to 5.000, nekome 10.000 a nekome ni 15.000 nije dovoljno. Ali zato bi čovjek trebao biti odraslo i odgovorno biće da procijeni da li je sposoban imati djecu, odnosno omogućiti svojem djetetu/djeci neki ''normalan'' život. A to ne mora uključivati niti auto (ako živi u malom mjestu gdje su vrtić i škola blizu), markiranu odjeću (po meni čisto bacanje novaca), ne mora imati za ljetovanja (ako živi na moru), itd. A nekome je sve ovo bitno i bez toga ne može.

Kada sam ja rodila svoje prvo dijete naknada koju sam dobivala pokrivala je taman pelene i osnovne potrepštine za dijete, a muž je čini mi se imao plaću 3,500 kn i studirao uz rad. Imali smo kredit za stan i vozili stari auto. I ne mogu reći da nam je išta falilo. Danas imamo puno više, pa opet živimo kao što smo i tada, odnosno sve što zaradimo to i potrošimo :D. Na život, na uživanje u životu, na uživanje u zagrljajima svoje djece. Kada imaš djecu, odgovornije trošiš, mijenjaš prioritete i trudiš se zaraditi više ako možeš. Ali novac nije presudan i po meni nikako ne bi trebao biti razlog za imati ili nemati djecu (ne mislim naravno na zaista siromašne, koji nemaju za jest).

Ja govorim ovo se iz perspektive življenja u zagrebu, 2008. godine. Novac kao novac je jebeno nebitna stvar, ali kao osnova za preživljavanje je jako bitna. I ako jedva preživljavaš, nemoj imat klinca, zaboga, samo to govorim.

baja
01.04.2008., 14:09
, definirajmo nužni prosjek,
ma krasno :D
a što s verzijom kad; super-uspješna obitelj odgaja u sreći i veselju dijete ali je tata napravio krivi poslovni potez i odjednom bajke nema
njima bi trebalo naknadno oduzeti dijete?

tilla
01.04.2008., 14:11
Ja govorim ovo se iz perspektive življenja u zagrebu, 2008. godine. Novac kao novac je jebeno nebitna stvar, ali kao osnova za preživljavanje je jako bitna. I ako jedva preživljavaš, nemoj imat klinca, zaboga, samo to govorim.

većina ljudi i jest startala s niske pozicije.
i znaš što me veseli; primjeri stariji od mene x godina nisu baš ostali u 35 kvadrata... bilo je tu svega i svačega; al su vrlo pozitivni u konačnici.
:top:

proVINCI'jalka
01.04.2008., 14:11
omogućimo im da se ne "zanesu", definirajmo nužni prosjek, kao što je to definirano za usvajanje, pa nek si zanos i roditeljsku ljubav utriplaju udesetoduplaju u predano stvaranje osnovnih uvjeta za novi ljudski život, a što nije živjet s njegovim ili njenim roditeljima dok oboje idu na fax i financiraju ih ti isti roditelji. tu nije bitno dal se oni vole, mogu se voljet do boli, no nemaju pravo stvarat novog čovjeka koji nema vez s njihovom trenutnom zanesenošću i ne bi trebalo ispaštat manjak opcija koje će isto sigurno donijet ako nema tog minimuma.
može?

ne propagiram ja množenje socijalnih slučajeva i maloljetnika, ako kojim slučajem to želiš dobacit. ja samo smatram da čovjek nije robot koji se može programirat i koji će utipkat 15000 u programator pa dok ne dođe do te cifre isključit svoje osjećaje i normalne ljudske potrebe.

novog čovjeka ima pravo stvarat svatko tko želi, a idealno bi bilo (što svakako podržavam) da su motivi za isto ljubav prema partneru, želja da se novonastali život njeguje i da mu se da sva moguća ljubav i sve ono što mu je nužno za normalan život.

gdja Castro
01.04.2008., 14:12
a ja sam garonjeru prvi put vidjela u zg. i to u kojima su živjele obitelji. :eek:
s nekim ljudima sam čak i privatno dobra. kad pogledam sebe i njih; zasad su nemjerljivo bolje prošli od mene u životu. naime, ja im ništa nemam lijepo za ispričati, čak ni priču o kupovanju stripova.
pojednostavnit ni objasnit se život ne da...

* evo i statistike; i što ona znači... moji su puno nekretnina ko šipak. ja sam podstanar. jebga. da su mi mogli olakšati bez da trepnu okom - jesu. a da su me izjebali ko žutog; oh, da...
jebga.
dec lajf.

Ja imam istu spiku, ali istu sa svojima.
I šta, onda prije prava na oplođivanje uz materijalna sredstva, trebamo mjerit i emocionalnu inteligenciju, s tim da IQ test ne moram ni spominjati.

Ljudi su glupi, zli, bezobrazni. Većina.
To su ljudi. Da se kao takvi ne razmnožavaju, ne bi bili ljudi.
Jednako tako, da nema onih pametnih i plemenitih, ne bi se razvijali.

Jebla vas eugenika.

proVINCI'jalka
01.04.2008., 14:12

dobro, to svi govorimo. samo što će neki reć da im za jedva preživit treba 15000 kuna, a nekom će to bit 5000.

gdja Castro
01.04.2008., 14:14
a što je proisteklo iz početne priče da li je financijska strana bitna u tome da li bi ste trebali imat dijete, a što je opet proisteklo iz naslova teme Koliko vam je bitna financijska situacija potencijalnog partnera. ako smo već kod spelanja o čem se ovdje govori.

a ja velim da je bitna..........

Ovaj je post, kad se uzme rasprava u obzir, redundantan. Suvišan i cirkularnog sadržaja, op.a.

cap_insanio
01.04.2008., 14:15
ma krasno :D
a što s verzijom kad; super-uspješna obitelj odgaja u sreći i veselju dijete ali je tata napravio krivi poslovni potez i odjednom bajke nema
njima bi trebalo naknadno oduzeti dijete?

ne, njima bi država trebala pomoć da si ponovo steknu prosječne uslove.
kao za nagradu, jer su se u početku potrudili razmišljat i obezbijedit propisane uslove za proširenje porodice, pa se tek onda zigotat, a za što je potrebno mozga i racija, a ne samo osjećaja:D

Aphex
01.04.2008., 14:16
dobro, to svi govorimo. samo što će neki reć da im za jedva preživit treba 15000 kuna, a nekom će to bit 5000.
a nekome će bit ok da mu djeca prose po kolodvoru, jer i on i bratko su tako. i opet djeca prežive. ne možeš kazniti nekoga što ima djecu.

gdja Castro
01.04.2008., 14:17
a nekome će bit ok da mu djeca prose po kolodvoru, jer i on i bratko su tako. i opet djeca prežive. ne možeš kazniti nekoga što ima djecu.

Normalno, sve bi Rome trebalo kastrirat. :(

baja
01.04.2008., 14:19
ne, njima bi država trebala pomoć da si ponovo steknu prosječne uslove.
a svizci bi nas češkali po leđima :D

Suhi
01.04.2008., 14:20
U životu nisam bio isključiv...
...ali jedini koji ovdje nešto kurcem razmišlja je Drito.

Djeca rastu samo i isključivo od roditeljske ljubavi.

Jer roditeljska ljubav je dovoljno velik motivator, za sav trud i vrijeme koje treba uložiti u napore za priskrbom novčića u potrebitim količinama, za uzgoj i odgoj djece, svih mogućih tipova i modela.

:)

proVINCI'jalka
01.04.2008., 14:21

micek, onim roditeljima kojima se dokaže nemar ili zlostavljanje treba oduzet djecu. ako maloljetnici prose po kolodvoru to bi se moglo ugurat u tu kategoriju.

ali predmnijevam da si imao namjeru, iako neuspješnu, biti sarkastičan. :kiss:

Gazda
Znam ja jednu mladu mamu. Dijete se dogodilo. Otac neodgovoran, ne daje pare, rastali se brzo. Mama ima ispodprosječnu plaću od koje obje žive. U sobici žive, nemaju baš često bogznakaj za jest više od ćušpajza, a i dijete baš ne dobije uvijek nove hlače nego netko pripomogne. Uglavnom, psihologica u školi je toj mami rekla da dugo nije vidjela sretnije dijete. Jer se vidi da mu ne fali ljubavi. Iako nema plejstejšn i bicikl i mama nema auto ni niš.

baja
Normalno, sve bi Rome trebalo kastrirat. :(
i stjerat Isusa da se uozbilji, obrije i obuče odjelo :(

proVINCI'jalka
01.04.2008., 14:22

fala bogu, nemam kurca :s

gdja Castro
01.04.2008., 14:23
Znam ja jednu mladu mamu. Dijete se dogodilo. Otac neodgovoran, ne daje pare, rastali se brzo. Mama ima ispodprosječnu plaću od koje obje žive. U sobici žive, nemaju baš često bogznakaj za jest više od ćušpajza, a i dijete baš ne dobije uvijek nove hlače nego netko pripomogne. Uglavnom, psihologica u školi je toj mami rekla da dugo nije vidjela sretnije dijete. Jer se vidi da mu ne fali ljubavi. Iako nema plejstejšn i bicikl i mama nema auto ni niš.

E, znaš šta me brine.
Da je ovaj imaginarni ZAKON O PRAVU NA OPLODNJU bio na snazi od 70-tih, mnogo dragih ljudi koje volim iz sveg srca ne bi postojalo. :cry:

tilla
01.04.2008., 14:24

e da ipak pričamo o nekim ajmo reć normlanim uvjetima. mislim, to je isto ko da kažem da rvati liče na ekipu s noćne more.:mig:

cap_insanio
a idealno bi bilo (što svakako podržavam) da su motivi za isto ljubav prema partneru, želja da se novonastali život njeguje i da mu se da sva moguća ljubav i sve ono što mu je nužno za normalan život.

je. uz pretpostavku da su partneri prosječno psihički normalni.
i uz nezaobilazni minimalni materijalni osnov koji bi i fizički održavao to dijete živim:D a psihički ipak malo zdravijim no što je ono koje spada u sovijalne slučajeve (čast izuzecima koji se ovdje ne navode kao osnovni primjer) i koji bi (priznavala ti to ili ne priznavala) možebit malo i poboljšao izglede da ta ljubav s početka priče poživi malo duže i kvalitetnije:mig:

Drito Konj
Tročlana nije peteročlana, i imati jedno dijete nije isto kao imati troje. Ni desetero. Ja odgovorno tvrdim da je za imat jedno dijete dovoljno 35 kvadrata. Za imat 10 njih nije, ali ne pričamo o desetero djece.

Nas je četvero živjelo u 20m2. I?
Da, radije bi da smo živjeli u 40m2. I mogu reć da me za to mjesto, i zbog samog prostora, vežu prilično loše uspomene.

Ma je, domovi su prepuni prejebenih uvjeta. :D :D Kaj ti je u glavi dok to pišeš?

Govorimo hipotetski. Kako ovaj zakon ne postoji, tako ne postoje ni dobri domovi.

Ja sam se svojim starcima dogodio kada su imali 22 godine. Odrastao sam u 20 kvadrata kao podstanar u jebenom Kozari Boku. :D Meni je odrastanje bilo super (Kozari Bok, jebo te) jer u Kozari Boku nitko nis nije imao pa te nitko nije mogao zajebavati. Kasnije je bilo malo zeznutije jer si nisam mogao priustiti sto i druga djeca, sjecam se da je stari skupljao pare da mi kupi teniski reket, i onda je kupio drveni, pa me sugava djecurlija ismijavala jer su tada svi imali fensi-smensi zeljezne rekete. Jebi ga, moji su se starci trudili priustiti meni i burazu maksimalno, ali su jebeno stedili na sebi, i to mi je iz sadasnje perspektive pregrozno i rastuzuje me. Jos me vise rastuzuje sto je mladi buraz krenuo njihovim stopama. Znam da ce prisutiti sve svom djetetu (zapravo, vec je krenuo tim obrascem buduci da trosi vecinu placu na dijete i na podstanarstvo), a na sebi ce sparati...

Eto, o tome pričam. To je lose-lose situacija. Zato govorim o tome da se ljudi trebaju potrudit i stvorit uvjete za klince. Sama ljubav jednostavno nije dovoljna. Onak tko tvrdi da je, nema pojma o čem priča. A onaj tko tvrdi da je, a ima klince, očito ne gleda svoj život dovoljno objektivno.

oplaaaaa, sad smo već i do šesteročlane obitelji dogurali?
ti jarca.
misliš da prosječni (kad već spominješ prosječne) građanin RH ima 4 djece?
ne bih rekla.:D

živjelo nas je 4-ro u 33,5 kvadrata 6 godina.
ja sam imala želju prestat razvlačit krevet svaku večer, pa sad više ne razvlačim.
umjesto toga ću do penzije otplaćivat kredit
što misliš, što me više usrećuje? krevet ili kredit?:D

glede nevjerovanja u 88%...i nepoznavanja nikoga tko ima nekretninu...

1. možebitno se ti od 20 godinica svrstavju u kućanstva svojih roditelja koji, jelte, imaju nekretninu?
2. ti poznaješ samo sirotinju?:ne zna:

Nisam rekao da su sve članovi uže obitelji.

btw,
Ti nisi vlasnik nekretnine. Banka je vlasnik nekretnine.

1. I oni od 30. I 40. I ja sam prijavljen kod stare. I svi moji frendovi podstanari su i dalje prijavljeni doma. Tih 88% moš okačit bilo kam već.

2. Ti svi ljudi imaju do 8 soma zajedničkih prihoda i dalje su podstanari. Jer si ne mogu priuštit ratu kredita. Jer su prijavljeni na minimalac, a ovo ostalo dobivaju kao "bonus" i slično.

kukuriku
ne propagiram ja množenje socijalnih slučajeva i maloljetnika, ako kojim slučajem to želiš dobacit. ja samo smatram da čovjek nije robot koji se može programirat i koji će utipkat 15000 u programator pa dok ne dođe do te cifre isključit svoje osjećaje i normalne ljudske potrebe.

novog čovjeka ima pravo stvarat svatko tko želi, a idealno bi bilo (što svakako podržavam) da su motivi za isto ljubav prema partneru, želja da se novonastali život njeguje i da mu se da sva moguća ljubav i sve ono što mu je nužno za normalan život.

imam primjedbu samo na podvučeno.
množenje socijalnih slučajeva je jako ružno rečeno.
i nije tvoja stvar.
nije ni moja.
u krajnjoj liniji, to su ljudi, a ne slučajevi.

Gazda
01.04.2008., 14:25

E, znaš šta me brine.
Da je ovaj imaginarni ZAKON O PRAVU NA OPLODNJU bio na snazi od 70-tih, mnogo dragih ljudi koje volim iz sveg srca ne bi postojalo. :cry:

Ni mene ne bi bilo. Starci nisu imali auto, bili su podstanari, pače on je bio nezaposlen u tom trenutku kad su me začeli, nisu čak ni crno-bijeli TV imali. :cry:

cap_insanio
Ovaj je post, kad se uzme rasprava u obzir, redundantan. Suvišan i cirkularnog sadržaja, op.a.

Zli Mali Medo

:top:

proVINCI'jalka

al jebiga ne ulazi u 3 %. trebalo bi joj oduzet dite i dat ga u dom. tamo bi mu sigurno bilo bolje. :ne zna:

kukuriku
01.04.2008., 14:28
btw,
Ti nisi vlasnik nekretnine. Banka je vlasnik nekretnine.

btw.
jesam.
vlasnica nekretnine opterećene hipotekarnim pravom.
no, ipak vlasnica.:mig:
imam i vlasnički list da to dokažem.:D

cap_insanio
01.04.2008., 14:29

eto vidiš, a ja bih na ovaj post dodala one bajine svizce:D

proVINCI'jalka
01.04.2008., 14:29
imam primjedbu samo na podvučeno.
množenje socijalnih slučajeva je jako ružno rečeno.
i nije tvoja stvar.
nije ni moja.
u krajnjoj liniji, to su ljudi, a ne slučajevi.

pa i nije moja stvar. samo ne mogu reć da to smatram naročitom srećom. nije da bi se mješala u to. zaista mislim da onaj tko nema šta za jest ne bi, dok stvar ne riješi, trebao pravit klince. :ne zna:

baja
01.04.2008., 14:30
Sama ljubav jednostavno nije dovoljna. Onak tko tvrdi da je, nema pojma o čem priča. A onaj tko tvrdi da je, a ima klince, očito ne gleda svoj život dovoljno objektivno.
odbijam vjerovati da razmišljaš ovako jednodimenzionalno :)
je li medo rekao da bi radije da se nije rodio?
ja tvrdim da onaj tko nema djecu zna vrlo malo o njihovim potrebama

Aphex
01.04.2008., 14:31
micek, onim roditeljima kojima se dokaže nemar ili zlostavljanje treba oduzet djecu. ako maloljetnici prose po kolodvoru to bi se moglo ugurat u tu kategoriju.

ali predmnijevam da si imao namjeru, iako neuspješnu, biti sarkastičan. :kiss:
riješenje romskog pitanja - sve klince u domove :usama: :D

stvarno ne mislim da je oduzimanje klinaca bilo kome (osim u ekstremnim situacijama) riješenje problema, a još manje prevencija novih problema. ljudi se, jebiga, razmnožavaju kad osjete da su im primarne potrebe ko što su hrana i obitavalište osigurani. nagonski. sad je druga stvar što neki imaju osjećaj da su im te primarne potrebe zadovoljene sa vrećom krumpira i pol pileta tjedno ili sa 50 000 maraka na računu.

plavva

E, znaš šta me brine.

a ja ne bi mogla imat svoje dete jer tad smo tad skupa imali 5 kuna na hrpi. jebote.

Drito Konj

Ja sam postavio stvari pod uvjetima da se nema nekretnina, da se nema pomoći od drugih, ako radite sve ali SVE sami. 15 soma.

Djeca rastu samo i isključivo od roditeljske ljubavi.

Jer roditeljska ljubav je dovoljno velik motivator, za sav trud i vrijeme koje treba uložiti u napore za priskrbom novčića u potrebitim količinama, za uzgoj i odgoj djece, svih mogućih tipova i modela.

Ne znam kaj si zapravo htio reć u ovom prvom dijelu. :D

Da li ta mama ima pomoć drugih ljudi ili baš SVE radi sama?
Ona cifra je, ponavljam (a očito sve moram ponovit 15 puta ovdje) cifra potrebna dvoje ljudi koji se oslanjaju ISKLJUČIVO jedan na drugog.

I nitko nije spominjao plejstejšn, bicikl i ostalo kao PRESUDNE stvari.
Ja sam sve STVARI koje sam kroz odrastanje imao, uspio dobit na ovaj ili onaj način. Ne mislim da su mi učinile djetinjstvo kvalitetnijim. Ali da je korisno djetetu omogućit odrastanje bez brige kaj će jest sutra ili dal će moć na nogomet s prijateljima jer roditelji nemaju za dres, je.

baja
01.04.2008., 14:32
ja bi dodala dobre želje :cerek:

kukuriku
01.04.2008., 14:32

zaključno, svizci su stavr percepcije.
i vrijednosnog sustava.
stava.
čega oćeš.
ali svakako ne objektivne istine.

plavva
01.04.2008., 14:33
Sama ljubav jednostavno nije dovoljna. Onak tko tvrdi da je, nema pojma o čem priča. A onaj tko tvrdi da je, a ima klince, očito ne gleda svoj život dovoljno objektivno. .

dočim si ti čista objektivnost i uopće ne sudiš iz vlastitog odrastanja o kojem ovdje pišeš. aha, kako da ne.

proVINCI'jalka
01.04.2008., 14:37
riješenje romskog pitanja - sve klince u domove :usama: :D

stvarno ne mislim da je oduzimanje klinaca bilo kome (osim u ekstremnim situacijama) riješenje problema, a još manje prevencija novih problema. ljudi se, jebiga, razmnožavaju kad osjete da su im primarne potrebe ko što su hrana i obitavalište osigurani. nagonski. sad je druga stvar što neki imaju osjećaj da su im te primarne potrebe zadovoljene sa vrećom krumpira i pol pileta tjedno ili sa 50 000 maraka na računu.

netko može napravit sjajnu stvar s vrećom krumpira i pol pileta, a neko totalni isprdak i s miljom eura na računu.

Drito Konj
01.04.2008., 14:37
al jebiga ne ulazi u 3 %. trebalo bi joj oduzet dite i dat ga u dom. tamo bi mu sigurno bilo bolje. :ne zna:

Gdje sam ja napisao koji su kriteriji za tih 3%. JEBO MU ISUS MATER KRVAVU MRTVU, napisao sam da je novac OSNOVA JEBENA MRTVA, ne presudna stvar. I da jebena blagajnica sa 2500 kuna NE TREBA imat dijete, jer je u krajnjoj liniji, njen izbor posla i samim time plaće, dokaz da ima ambicije pružit tom djetetu goli mili kurac od slona. Govorim o SVJESNOJ ODLUCI da ima dijete pod tim uvjetima življenja.

odbijam vjerovati da razmišljaš ovako jednodimenzionalno :)
je li medo rekao da bi radije da se nije rodio?
ja tvrdim da onaj tko nema djecu zna vrlo malo o njihovim potrebama

Da, nitko od nas nije bio dijete, a i nismo godinama pratili potrebe istih (btw, moj brat je 15 godina mlađi od mene) pa nemamo pojma.

Novac je bitan kao osnova. I bok. Da ću birat partnera na osnovu financijskog stanja, neću. Ali da ću svjesno ić radit klinca, i da će financijsko stanje bit bitna stavka, hoće.

kukuriku
01.04.2008., 14:38
Ja sam postavio stvari pod uvjetima da se nema nekretnina, da se nema pomoći od drugih, ako radite sve ali SVE sami.

15 soma.

Ok.Tako nam je i bilo.

Aj mi sad onda objasni kak smo mi preživjeli.
Čak ne vidim da itko od nas ima trajne posljedice tog mučnog (:eek:) života.
Ustvari, možda i jesu trajne.
Al nisu loše, naprotiv.

Drito Konj
01.04.2008., 14:39
dočim si ti čista objektivnost i uopće ne sudiš iz vlastitog odrastanja o kojem ovdje pišeš. aha, kako da ne.

Tko od nas je čista objektivnost?
I ne, ne sudim isključivo iz vlastitog odrastanja, jer kao što sam rekao, materijalna strana priče u mojoj priči odrastanja nije toliko bitna.

proVINCI'jalka
01.04.2008., 14:41
Gdje sam ja napisao koji su kriteriji za tih 3%. JEBO MU ISUS MATER KRVAVU MRTVU, napisao sam da je novac OSNOVA JEBENA MRTVA, ne presudna stvar. I da jebena blagajnica sa 2500 kuna NE TREBA imat dijete, jer je u krajnjoj liniji, njen izbor posla i samim time plaće, dokaz da ima ambicije pružit tom djetetu goli mili kurac od slona. Govorim o SVJESNOJ ODLUCI da ima dijete pod tim uvjetima življenja.

dobro, nemoj vikat. kad tako vičeš i psuješ zastrašujuć si, a ja san poznata ka puno plašljiva :rolleyes:
jebemu, pa nije valjda blagajnica sama dite napravila? di je tu ćaća, a? :rolleyes:

tilla
01.04.2008., 14:41
Ja sam sve STVARI koje sam kroz odrastanje imao, uspio dobit na ovaj ili onaj način. Ne mislim da su mi učinile djetinjstvo kvalitetnijim. Ali da je korisno djetetu omogućit odrastanje bez brige kaj će jest sutra ili dal će moć na nogomet s prijateljima jer roditelji nemaju za dres, je.
e da, i ja i moji supatnici po bezveznjikavim roditeljima smo se snašli. :top:
kakogod.
jedinu stvar koji nismo dobili ni na koji način; jest ono što ih dijeli od roditelja do pukog stroja za reprodukciju.:o
i to se na meni vidi, ne iz aviona - al se vidi.
pa moremo mi do sutra palamudit o stvarima koje smo dobili.
evo, ja prva ukrala sam stvari koje mi nisu tili kupit (a po mom mišljenju su mi trebale). samo dućan di se roditeljska ljubav i emocije kradu očito nisam našla.

Smart_bitch
01.04.2008., 14:43
Dobro, di smo sad? :kokice:

Drito Konj
01.04.2008., 14:43
Ok.Tako nam je i bilo.

Aj mi sad onda objasni kak smo mi preživjeli.
Čak ne vidim da itko od nas ima trajne posljedice tog mučnog (:eek:) života.
Ustvari, možda i jesu trajne.
Al nisu loše, naprotiv.

Pa svi smo preživjeli. Evo, i ja sam živ, a živjeli smo sa 300 maraka i spavali u parku. :D I ne smatram da je to loš dio te čitave priče. Štoviše, poznam puno više bogatih morona, nego onih odraslih u siromaštvu. No jebemu, ajmo uzet u obzir i činjenicu da su se stvari promijenile, da je 2008. godina i da je sva životna romantika podređena kvalitetnim temeljima.

I kad me dijete s 13 godina, uvučeno u buru hormona počne jebat za nekaj kaj ga užasno zanima, ja mu to želim moć priuštit. I da ne želim da nas se izbacuje iz podstanarskog stana jer se baji vratio rođo iz njemačke i treba stan za njega, pa želim imat ta 4 soma za ratu kredita, želim, jer dijete treba imat dom u kojem će odrastat i koji će smatrat domom. Ne kužim zakaj ste se toliko uzjebali, jebeno sam realan i bok, ništa više.

Drito Konj
01.04.2008., 14:45
dobro, nemoj vikat. kad tako vičeš i psuješ zastrašujuć si, a ja san poznata ka puno plašljiva :rolleyes:
jebemu, pa nije valjda blagajnica sama dite napravila? di je tu ćaća, a? :rolleyes:

A ne znam. Misliš da on ima veću plaću i svoj stan? :D

proVINCI'jalka
01.04.2008., 14:46
e da, i ja i moji supatnici po bezveznjikavim roditeljima smo se snašli. :top:
kakogod.
jedinu stvar koji nismo dobili ni na koji način; jest ono što ih dijeli od roditelja do pukog stroja za reprodukciju.:o
i to se na meni vidi, ne iz aviona - al se vidi.
pa moremo mi do sutra palamudit o stvarima koje smo dobili.
evo, ja prva ukrala sam stvari koje mi nisu tili kupit (a po mom mišljenju su mi trebale). samo dućan di se roditeljska ljubav i emocije kradu očito nisam našla.

ajme tila :kiss:
ravno u srce. :(

baja
Novac je bitan kao osnova. I bok. Da ću birat partnera na osnovu financijskog stanja, neću. Ali da ću svjesno ić radit klinca, i da će financijsko stanje bit bitna stavka, hoće.
evo, ovo je sasvim korektno, u temelju
još samo shvati da je tvoj kriterij od 15 somova samo tvoj, da se djecu može, uspješno, imati i s manje jer materijalni status ne definira čovjeka

meni je samo tužno, u blagajničkoj priči, što ljudi pristaju na mizeriju; većina bi zagrebačkih, podstanarskih, obitelji živjela puno kvalitetnije da se odluče čuvati ovce

tilla
Ne kužim zakaj ste se toliko uzjebali, jebeno sam realan i bok, ništa više.

pa svak je realan na svoj način.
imam i ja štošta za ispričat; istina je negdi opet na po puta.
i opet smo svi sve preživjeli... :D
al je lep ovaj svet... :tulum:

proVINCI'jalka
01.04.2008., 14:47

još se jebemo, a pitanje je imamo li svi sve preduvjete da bi nešto i rodili :D

baja
01.04.2008., 14:47
jel' ti želiš imat dijete? :D

proVINCI'jalka
01.04.2008., 14:48
A ne znam. Misliš da on ima veću plaću i svoj stan? :D

zavisi jel blagajnica pametna :frajer:

Smart_bitch
01.04.2008., 14:49
jel' ti želiš imat dijete? :D

Ne provociraj :D

baja
01.04.2008., 14:50
al je lep ovaj svet... :tulum::)

evo, napokon je netko i o životu, kao takvom, progovorio

cap_insanio
stvarno ne mislim da je oduzimanje klinaca bilo kome (osim u ekstremnim situacijama) riješenje problema, a još manje prevencija novih problema..

jasno:top: bolje spriječit nego liječit, o tom ja govorim:)

ljudi se, jebiga, razmnožavaju kad osjete da su im primarne potrebe ko što su hrana i obitavalište osigurani. nagonski. sad je druga stvar što neki imaju osjećaj da su im te primarne potrebe zadovoljene sa vrećom krumpira i pol pileta tjedno ili sa 50 000 maraka na računu.

čitam neki dan nešto na ŽUDu, cura 22 godine (il nešto tako), on isto tu negdje. oboje studiraju, oboje žive s roditeljima. al oni se vole. i ona je kao nešto u dilemi eto, trebali bi se vjenčat a ona malo ko i hoće i neće da prvo žive skupa bez vjenčavanja, pa tek onda da se vjenčaju, al on joj brije sa spikom kako je to bezze, nepotrebno, gubljenje vremena, jer ipak se oni vole a i on odmah želi djecu čim se uzmu, jer nemanje djece dok si u braku je isto tako gubljenje vremena.
i ona je zapravo došla utvrdit da je on u pravu i da treba i ona razmišljat ko on, ne da sad tu nešto komplicira s nevjenčavanjem i nekim trialima, jer ipak je on zrel i pametan i sve to.
i pazi, ona je toliko "zrela" (što je i fakat normalno u njenim godinama, sve ok) da kao argument za njihovo dobro slaganje navodi to što su tri sedmice proveli zajedno na moru i ono, baš su se super slagali:D
oboje žive s roditeljima. balavi su. studiraju, nisu osjetili uopšte što to znači radit za svoj kruh, i što znači ta odgovornost izdržavat samoga sebe a kamoli dijete, bez da mamu i tatu moliš za pomoć. što znači to bit odgovoran za sebe.
eto recimo, ja patim što taj "zakon" ne postoji, koji bi im rekao, marš lijepo oboje prvo živjet zajedno nekoliko godina, radit zarađivat, dijelit troškove, naučit se poljubit iskreno kad se i nema za najnoviji mobitel i original trenirke i pičke materine, pa tek onda stvorit novu osobu. kad si zaradite dovoljno da ju možete liječit ak se sutra razboli i sl. da ne dolazite uplakani s djetetom na roditeljska vrata s spikom "on me ne razumije, neće mi dat za novi ruž il sl."

a pazi, sigurna sam da oboje sad briju kako su si super zreli i sposobni za dobit dijete u ovom momentu, kak će bit dobri roditelji i neće zajebat i napravit greške svojih roditelja i kak će nać posao dobro plaćen i sve te pizdarije.
dokaži.
pa onda rađaj.

proVINCI'jalka
Pa svi smo preživjeli. Evo, i ja sam živ, a živjeli smo sa 300 maraka i spavali u parku. :D I ne smatram da je to loš dio te čitave priče. Štoviše, poznam puno više bogatih morona, nego onih odraslih u siromaštvu. No jebemu, ajmo uzet u obzir i činjenicu da su se stvari promijenile, da je 2008. godina i da je sva životna romantika podređena kvalitetnim temeljima.

I kad me dijete s 13 godina, uvučeno u buru hormona počne jebat za nekaj kaj ga užasno zanima, ja mu to želim moć priuštit. I da ne želim da nas se izbacuje iz podstanarskog stana jer se baji vratio rođo iz njemačke i treba stan za njega, pa želim imat ta 4 soma za ratu kredita, želim, jer dijete treba imat dom u kojem će odrastat i koji će smatrat domom. Ne kužim zakaj ste se toliko uzjebali, jebeno sam realan i bok, ništa više.

ma razumin i tebe, konju jedan. :D i sjebano je sve šta iščitavam iz tvog primjera. i žao mi je da je tako. i vidim da voliš brata i htio bi mu nešto priuštit, i ono šta u osnovi govoriš nije loše, samo malo pretjeruješ i prduckaš. to je sve. :rolleyes:

plavva
01.04.2008., 14:51
pa svak je realan na svoj način.
imam i ja štošta za ispričat; istina je negdi opet na po puta.
i opet smo svi sve preživjeli... :D
al je lep ovaj svet... :tulum:

preživjeli da. baš preživjeli. s ptsp-om.:D

Drito Konj
01.04.2008., 14:51
evo, ovo je sasvim korektno, u temelju
još samo shvati da je tvoj kriterij od 15 somova samo tvoj, da se djecu može, uspješno, imati i s manje jer materijalni status ne definira čovjeka

meni je samo tužno, u blagajničkoj priči, što ljudi pristaju na mizeriju; većina bi zagrebačkih, podstanarskih, obitelji živjela puno kvalitetnije da se odluče čuvati ovce

Kriterij od 15 somova je realan kriterij za mjesto u kojem živim. U recimo, đurđevcu, 4000 je i više nego vesela plaća. Tamo kuća od 150 kvadrata košta do 30 soma eura, mlijeko se uzima od babe, sve je masu jeftinije. Ali u zagrebu jebeno nemreš proć ispod 10 soma, dok bi 15 bio optimum. I to nije naklapanje, nego realnost.

A ovo drugo. Ako se blagajnica ne može izborit za sebe, znači da se ne voli dovoljno i misli da ne vrijedi, kako će se onda izborit za to dijete, te njemu usadit da se mora borit za sebe?

Drito Konj
01.04.2008., 14:52
ma razumin i tebe, konju jedan. :D i sjebano je sve šta iščitavam iz tvog primjera. i žao mi je da je tako. i vidim da voliš brata i htio bi mu nešto priuštit, i ono šta u osnovi govoriš nije loše, samo malo pretjeruješ i prduckaš. to je sve. :rolleyes:

Ali ne pretjerujem jebemu.

kukuriku
01.04.2008., 14:53

pa ok.
al ti do njegove 13. valjda moš neki kurac i zaradit.
a kad ga imaš, imaš i motivaciju za zaradit, ne?
nemoraš zatrudnit s 15k u džepu.

Drito Konj
01.04.2008., 14:56
pa ok.

Al moraš imat plan i 15k u perspektivi, kao i tvoja bolja polovica. A radeć kao blagajnica to nemaš.

tilla
01.04.2008., 14:57
preživjeli da. baš preživjeli. s ptsp-om.:D

a tako nam je pala karta.
da tražim nove roditelje?
da ih optužim za što konkretno?

u tom košmaru imam previše godina da bi se njih izvlačila.
bosa, gola, podstanarka nisam bila.
srebrni bešteci, porculan i fine kolačice su mi dali.
sad bi i opsovala; jebote.:o

proVINCI'jalka
01.04.2008., 14:58
Ali ne pretjerujem jebemu.

gle, masu primjera govori u prilog tome da pretjeruješ. za početak činjenica da mnogi ljudi jednostavno ne znaju s parama. a objektivno bi mogli pristojno s njima živjeti. to ih neznanje, s druge strane, ne mora činit lošim roditeljima. dapače, mnogi ljudi se nauče s parama upravo kroz roditeljstvo. i ne, ne pričam o krajnostima u kojima ih je petoro na 1500 kuna. :)

baja
01.04.2008., 15:01
Ali u zagrebu jebeno nemreš proć ispod 10 soma, dok bi 15 bio optimum. I to nije naklapanje, nego realnost. sasvim slučajno imam zamišljenih 15, a mogli bi i s manje jer dijete ionako opremam uglavnom second-hand opremom
istina, sad si mogu priuštiti neke investicije na kući ali da ne mogu imala bi, samo, nešto lošiju kuću što moje dijete ne bi baš previše obilježilo
Ako se blagajnica ne može izborit za sebe, znači da se ne voli dovoljno i misli da ne vrijedi, kako će se onda izborit za to dijete, te njemu usadit da se mora borit za sebe?roditeljstvo je kompleksna rabota i nisi nikad, posve, siguran što su iz čega shvatili
istina je da mu inertan roditelj i nije baš neki obrazac, a dijete može poželiti upravo nadrasti roditelje
ova jadna blagajnica možda neće znati pružiti ništa više od topola zagrljaja pred spavanje, a to nekima fali cijeli život

Drito Konj
01.04.2008., 15:06
gle, masu primjera govori u prilog tome da pretjeruješ. za početak činjenica da mnogi ljudi jednostavno ne znaju s parama. a objektivno bi mogli pristojni s njima živjeti. to ih neznanje, s druge strane, ne mora činit lošim roditeljima. dapače, mnogi ljudi se nauče s parama upravo kroz roditeljstvo. i ne, ne pričam o krajnostima u kojima ih je petoro na 1500 kuna. :)

Napisah budget varijantu roditeljstva. 8 soma. Opet je to donja crta, ponavljam, u uvjetima u kojima nema pomoći sa strane. Ne znam zakaj imam filing da to moram stalno ponavljat...

sasvim slučajno imam zamišljenih 15, a mogli bi i s manje jer dijete ionako opremam uglavnom second-hand opremom
istina, sad si mogu priuštiti neke investicije na kući ali da ne mogu imala bi, samo, nešto lošiju kuću što moje dijete ne bi baš previše obilježilo
roditeljstvo je kompleksna rabota i nisi nikad, posve, siguran što su iz čega shvatili istina je da mu inertan roditelj i nije baš neki obrazac, a dijete može poželiti upravo nadrasti roditelje

Reci da bi mogla s manje i da ti ne treba ušteđevina dok jedan od klinaca s 19 ne veli "e, ja bi išao u dansku studirat obradu metala", a ZNAŠ da je dobar u tome. Ja si ne bi oprostio da mu radi vlastite inercije 19 godina i 9 mjeseci prije toga, to ne mogu priuštiti.

ova jadna blagajnica možda neće znati pružiti ništa više od topola zagrljaja pred spavanje, a to nekima fali cijeli život

Nekima fali, da. A neki će okupani srećom toplog zagrljaja radit na građevini, znajuć da su fantastično talentirani za montažu filmova. Za po doma.

Smart_bitch
01.04.2008., 15:07
ova jadna blagajnica možda neće znati pružiti ništa više od topola zagrljaja pred spavanje,

Da, asociralo me baš ovo na nešto. Moji deda i baka sa strane starog su bili prepuni para. Baš ono, jebeno prepuni para. Jednom su meni i sestrični kupili nešto, čeg se ne sjećam baš šta je to bilo, ali znam da je bilo nešto lomljivo. Znam to zato jer, kad smo otpakirale svaka svoj paketić, njeno je bilo slomljeno, moje nije. Ful mi ju je bilo žao, dala sam joj to. Mislim, bilo mi je žao i mene, al više nje :D

Druga strana familije, od mame, nije bila prepuna para, više onako, srednja žalost. Baka mi je napravila krpenu lutku sama, ja sam gledala kako to radi. Imam još danas tu lutku.

Nemam pojma za koji kurac sam ovo napisala, al imam dojam da sam htjela reć nešto pametno. :D

Drito Konj
01.04.2008., 15:09
Da, asociralo me baš ovo na nešto. Moji deda i baka sa strane starog su bili prepuni para. Baš ono, jebeno prepuni para. Jednom su meni i sestrični kupili nešto, čeg se ne sjećam baš šta je to bilo, ali znam da je bilo nešto lomljivo. Znam to zato jer, kad smo otpakirale svaka svoj paketić, njeno je bilo slomljeno, moje nije. Ful mi ju je bilo žao, dala sam joj to. Mislim, bilo mi je žao i mene, al više nje :D

Druga strana familije, od mame, nije bila prepuna para, više onako, srednja žalost. Baka mi je napravila krpenu lutku sama, ja sam gledala kako to radi. Imam još danas tu lutku.

Nemam pojma za koji kurac sam ovo napisala, al imam dojam da sam htjela reć nešto pametno. :D

Da lova nije presudna? :D
Pa nije, al je korisno imat ju.

kukuriku
01.04.2008., 15:10
Al moraš imat plan i 15k u perspektivi, kao i tvoja bolja polovica. A radeć kao blagajnica to nemaš.

jebo vas ja.
stalno mijenjate premise.
otkud sad blagajnica?
neznam.

evo, ja znam blagajnicu i poštara s dvoje dice.
on uzme bolovanje pa radi maleriju u fušu.
zaradi pun kurac.
idu na more i imaju auto, i stan.
klinka ide na sport, mali ide na sport.
lipo su obučeni. s placa uglavnom, ali zgodna roba.
baba im šalje mesinu i povrće sa sela.
u kurcu su s parama, prelijevaju iz šupljeg u prazno, al tko to danas ne radi?

postoji milijun načina na koje se ljudi snalaze.
jebiga.
ako te stisne, il ćeš sidit doma i gledat svoju gladnu dicu ili nećeš.
uglavnom nećeš, ako imaš sreće da si zdrav i normalan čovik.

al, molim vas da sad ne uvodimo u priču i dodatne premise poput boleština i nesrića kojekavih.

uostalom, ne osporavam ja tebi da ti ne želiš imat dicu prije 15k.
ali nek brate imaju dicu i budu sretni, ako mogu i znaju, i tete blagajnice i stričeki poštari.
otkud ti kurcu znaš da neće i nemogu bit i oni sretni?

Alexis
01.04.2008., 15:11

Da su klinci sve do puberteta, a neki i kasnije, prebalavi da bi cijenili skupe poklone, odnosno kroz lovu to promatrali, već imaju svoje dječje kriterije, pa je tebi ta lutka, čiji nastanak si promatrala i možda učestvovala u njemu, draža od ne znam kako skupe plastične koja je mogla pišat/srat/pjevat :D

Znači, umjesto da se lova baca na skupe poklone, koji zapravo služe starcima za razmetanje, bolje to na knjižicu, pa kad djeca porastu, nek idu na školovanje nekam na dobro sveučilište ili nekaj sličnog. No, to u nas još uvijek sporo ide.

Drito Konj
01.04.2008., 15:12
jebo vas ja.
stalno mijenjate premise.
otkud sad blagajnica?
neznam.

evo, ja znam blagajnicu i poštara s dvoje dice.
on uzme bolovanje pa radi maleriju u fušu.
zaradi pun kurac.
idu na more i imaju auto, i stan.
klinka ide na sport, mali ide na sport.
lipo su obučeni. s placa uglavnom, ali zgodna roba.
baba im šalje mesinu i povrće sa sela.
u kurcu su s parama, prelijevaju iz šupljeg u prazno, al tko to danas ne radi?

postoji milijun načina na koje se ljudi snalaze.
jebiga.
ako te stisne, il ćeš sidit doma i gledat svoju gladnu dicu ili nećeš.
uglavnom nećeš, ako imaš sreće da si zdrav i normalan čovik.

al, molim vas da sad ne uvodimo u priču i dodatne premise poput boleština i nesrića kojekavih.

uostalom, ne osporavam ja tebi da ti ne želiš imat dicu prije 15k.
ali nek brate imaju dicu i budu sretni, ako mogu i znaju, i tete blagajnice i stričeki poštari.
otkud ti kurcu znaš da neće i nemogu bit i oni sretni?

Onda oni imaju tih 15 soma, to nije blagajnica s 2500 iz ne znam više čijeg primjera. Oni su ti ljudi s 15 tisuća kuna ako su u zg, ili manje ako su negdje drugdje. Kaj se promijenilo? Ništa.

Ingrein
01.04.2008., 15:12
točno kako sam i pretpostavila...

žene koje su potekle iz imućnijih obitelji su vrlo odlučne i imaju brdo argumenata da im financijska situacija potencijalnog partnera nije bitna.
žene koji su potekle iz ne baš optimalno financijski potkovanih obitelji, ostaju suzdržane i neće baš svaka decidirano reći da želi financijski dobro stojećeg partnera, ali svakako napominju kako žele da je partner 'sposoban' i nije lijenčina.
muškarci koji nemaju para, optužuju žene koje su ovdje navele da su im financije bitne, da su 'plain and simple'
ne sjećam se kaj su ovdje pilili muški forumaši koji imaju para...

meni je financijska slika mog potecijalnog partnera bitna u toj mjeri da ni on ni ja ne ovisimo financijski jedan o drugome.
cijenim novac i rad, i smatram (moje mišljenje) da novac znaju cijeniti samo ljudi koji su okusili kolko truda treba za zaraditi ga. ili kolko je novac vrijedan kad si ti ili netko od tvojih bolestan.
naravno, ne govorim tu o milijunima. tek tolko da se čovjek osjeća 'sigurno' i da ne mora sa strepnjom ići u dućan ili kukat nad režijama, kreditima, biločem
skoro svi su spočitnuli da Blue gleda na svijet crno-bijelo, a meni nije jasno ak svi drugi gledaju svijet sivo ili u bojama, zašto onda samo vide ekstremnu sirotinju, ili ekstremne bogataše...postoji puno šira ljestvica..

što se pak tiče s kolko novaca čovjek može imati obitelj...
čitam što Drito piše i prepoznajem istu spiku koju ima većina mojih muških prijatelja (i moj dragi baj d vej) -djeca se imaju kad osiguraš neku količinu love, stan, auto, itd.
ja svog dragog svaki put moram podsjetiti da su se kojim slučajem moji starci držali te matematike, mene vjerojatno ne bi bilo. zapravo, to je sigurno.
danas je hvala Bogu situacija totalno drugačija, ali to se nije desilo preko noći.
djeca ne osirumašuju svoje roditelje i ne otežavaju stjecanje novaca. ali prioriteti se moraju presložiti.
i ne vjerujem da čovjek ako će se potruditi, neće zaraditi. nije stvar u sreći

i samo da spomenem, u vrijeme dok sam još bila u srednjoj školi, na Chea, Maoa, Castra su brijali alternativci iz razreda - djeca iz vrlo imućnih obitelji.

Drito Konj
01.04.2008., 15:13
Znači, umjesto da se lova baca na skupe poklone, koji zapravo služe starcima za razmetanje, bolje to na knjižicu, pa kad djeca porastu, nek idu na školovanje nekam na dobro sveučilište ili nekaj sličnog. No, to u nas još uvijek sporo ide.

Ja sam to napisao pa su mi rekli da pretjerujem, da to nije potrebno.
A to je vani normalna stvar. Živio balkan.

kukuriku
Reci da bi mogla s manje i da ti ne treba ušteđevina dok jedan od klinaca s 19 ne veli "e, ja bi išao u dansku studirat obradu metala", a ZNAŠ da je dobar u tome. Ja si ne bi oprostio da mu radi vlastite inercije 19 godina i 9 mjeseci prije toga, to ne mogu priuštiti.

Ovo uopće ne igra.
Ako je dobar u tome, nek si nađe stipendiju.
Za dobre se uvik nađe kaka stipendija.
Ma dovraga, evo, kao dobar roditelj, pomoću mu i ja guglat za stipendijom.:D

Zli Mali Medo

:D:D:D:cerek:

cap_insanio
01.04.2008., 15:14
pa ok.

ljudi su različiti. nekima su djeca motivacija da budu bolji. neki vole srat kako su im djeca motivacija da budu bolji. djeca ovih potonjih ne bi trebala ispaštat praznoglavost osoba koje su igrom slučaja neko ko je nadležan da ih hrani, oblači, obezbijedi im knjige i internet kako i sami ne bi završili kao te iste osobe i još sto čudesa.
zašto prvo ljudi ne bi dokazali da mogu umiju i žele zaradit, pa tek onda dobili pravo na proširenje porodice? ako su već toliko zreli i ubijeđeni da je dijete nešto što žele stvorit, a ne nešto što dolazi defaultno, mislim da bi se trebali i potrudit ali prije no što se dijete desi, jer td dolaze neka druga RL pravila i okolnosti, sve se neminovno mijenja, izbori se sužavaju.

štemajzl
01.04.2008., 15:15
Reci da bi mogla s manje i da ti ne treba ušteđevina dok jedan od klinaca s 19 ne veli "e, ja bi išao u dansku studirat obradu metala", a ZNAŠ da je dobar u tome.

Isto tak ti može reći da 'da bi se baš malo drogirao', a ti znaš da ga to veseli i da je dobar u tome...

Ako mu to tako dobro ide, sigurno će si iskopati i neku stipendiju. Ja plaćam za studij u Sisku, a on nek si zaradi za razliku do Danske. Ili nek sam zaradi pola, a ja ću se isprsiti za drugu polovicu. Ili nek si digne studentski kredit.

A što ako se prekosutra predomisli? Ili ispadne da baš nije TOLIKO dobar u tome? Hoćeš jednako slijepo i bespogovorno financirati avanturu studijskog putovanja etnologije u Japanu?

Daleko od toga da su klinci najpametniji u tim svojim željama i planovima (koje od nebuloza često dijeli vrlo tanka granica) pa da bi ih se tako slijepo trebalo slušati...

mwm
01.04.2008., 15:15
Sa duplo većom plaćom ne živiš duplo bolje.
Sa duplo većim brojem članova obitelji ne živiš duplo lošije.

Jebla vas matematika da vas jebla. :D

baja
01.04.2008., 15:18
osobno ću svoje dijete odgajati (i odgajam al još je mala) tako da uvijek sudjeluje dijelom odgovornosti za projekte koji se tiču nje
ako će poželjeti studirati u danskoj pomoći ću joj da traži stipendije (ako je vrlo talentirana naći će se netko tko će to i ohrabriti), pomoći ću joj da zaradi dio (čisto zbog stvaranja odnosa prema novcu), a za ostatak ću se snaći sama makar kopala kanale :cerek:
Nekima fali, da. A neki će okupani srećom toplog zagrljaja radit na građevini, znajuć da su fantastično talentirani za montažu filmova. Za po domaako strast za montažom uistinu plamti u njemu onda neće otići na pivu nego će zaštedit za dobru grafičku karticu

Alexis
01.04.2008., 15:18
Ovo uopće ne igra.

Ali naš mentalitet da je prvo i osnovno stumbati svu lovu i sadašnju i buduću u puste kvadrate, a školovanje/zdravlje/hrana/knjige/kultura je luksuz i toga se treba odricati je jako loš.

Što će ti kvadrati pusti, ako tvoje dijete nema šanse otići na školovanje u npr. Milano, a ima želju i talent za postati dobar dizajner? Ok, neka traži stipendije, no lijepo je kad roditelji mogu klincu dati lovu za start, za platiti prvu godinu, postdiplomski ili nešto s čime će ta djeca otići stepenicu naprijed u životu. Roditeljstvo bi trebalo biti prvenstveno to - osigurati djeci još bolji život od onog kojeg sami roditelji imaju. Po meni to je mogućnost da razviju krila i odu u svijet, te ostvare karijere i živote posve samostalne. Financijski mislim.

Drito Konj
01.04.2008., 15:19
Ovo uopće ne igra.

:rolleyes: Da, ako ćemo bit dio europske unije. Da ti pričam tko sve i zašto ovdje kod nas nije dobio stipendiju za razne stvari, a izvan hr nemre ni tražit jer nismo EU, bljuvalo bi ti se.

Super mi je kak vi kao roditelji, idealizirate masu stvari. Je, klinci su super do jedno 15e, a onda nastaje zajeb.

Isto tak ti može reći da 'da bi se baš malo drogirao', a ti znaš da ga to veseli i da je dobar u tome...

Ako mu to tako dobro ide, sigurno će si iskopati i neku stipendiju. Ja plaćam za studij u Sisku, a on nek si zaradi za razliku do Danske. Ili nek sam zaradi pola, a ja ću se isprsiti za drugu polovicu. Ili nek si digne studentski kredit.

A što ako se prekosutra predomisli? Ili ispadne da baš nije TOLIKO dobar u tome? Hoćeš jednako slijepo i bespogovorno financirati avanturu studijskog putovanja etnologije u Japanu?

Daleko od toga da su klinci najpametniji u tim svojim željama i planovima (koje od nebuloza često dijeli vrlo tanka granica) pa da bi ih se tako slijepo trebalo slušati...

Prvi dio ti je odgovoren u odgovoru na prvi citat, a opće mi nije jasno kak možeš uspoređivat obrazovanje i drogiranje. Nimalo.

Kakav studentski kredit u hrvatskoj, kakve stipendije, dobro ljudi, jeste li vi IMALO u dodiru s realnim životom u hrvatskoj?

Btw, takve stvari kao što su studij u stranoj zemlji su once in a lifetime stvar. Ne, ako odustane, ne bi financirao neku drugu ideju.

baja
01.04.2008., 15:19
al imam dojam da sam htjela reć nešto pametno. :D
uspjelo :mig:

baja
01.04.2008., 15:20

Ako mu to tako dobro ide, sigurno će si iskopati i neku stipendiju.
sinhronizacija velikih umova :cerek:

Drito Konj
01.04.2008., 15:21
osobno ću svoje dijete odgajati (i odgajam al još je mala) tako da uvijek sudjeluje dijelom odgovornosti za projekte koji se tiču nje
ako će poželjeti studirati u danskoj pomoći ću joj da traži stipendije (ako je vrlo talentirana naći će se netko tko će to i ohrabriti), pomoći ću joj da zaradi dio (čisto zbog stvaranja odnosa prema novcu), a za ostatak ću se snaći sama makar kopala kanale :cerek:

Ak, ali opet ćeš biti bitan, ako ne i presudan dio kompletnog pohoda na dansku. O tome pričam.

ako strast za montažom uistinu plamti u njemu onda neće otići na pivu nego će zaštedit za dobru grafičku karticu

I ti misliš da je to dovoljno? To kaj montažu nemre studirat jer mora radit da plati podstanarstvo i režije nisu bitne stvari?

kukuriku
Onda oni imaju tih 15 soma, to nije blagajnica s 2500 iz ne znam više čijeg primjera. Oni su ti ljudi s 15 tisuća kuna ako su u zg, ili manje ako su negdje drugdje. Kaj se promijenilo? Ništa.

Nemaju.
A i da imaju, pouzdano ih nisu imali kad su se počeli razmnažat.

Al dobro.U pravu si.

15K il kontracepcija!
Nema vam druge.:D

Meni se ionako jebe.
Em sam bogata, em razmnožena.

proVINCI'jalka
Napisah budget varijantu roditeljstva. 8 soma. Opet je to donja crta, ponavljam, u uvjetima u kojima nema pomoći sa strane. Ne znam zakaj imam filing da to moram stalno ponavljat...

gle drito, ok. svakako je pametnije planirat i stvari u životu naštimat da klize, a ne zapinju. to smo se davno složili. ali neki put te život iznenadi, smjesti kad se ne nadaš, zapetlja taj scenarij do ibera.

i u tim, zapetljanim, slučajevima često se dogodi da je upravo ljubav dovoljna. ne sama po sebi (da mi cinici ne bi sad seruckali) nego kao motiv.

Drito Konj
01.04.2008., 15:22
sinhronizacija velikih umova :cerek:

Koji imaju veze s realnošću koliko i ja s mužnjom krava. :cerek:

baja
01.04.2008., 15:22
Po meni to je mogućnost da razviju krila i odu u svijet, te ostvare karijere i živote posve samostalne. Financijski mislim.:)
tako je; treba ih naučiti da love ribu, a ne ribariti za njih cijeli život
'oću nešto i za sebe :D

baja
01.04.2008., 15:23
bome onda vrhunski muzeš :cerek:

mwm
01.04.2008., 15:24
Ali naš mentalitet da je prvo i osnovno stumbati svu lovu i sadašnju i buduću u puste kvadrate, a školovanje/zdravlje/hrana/knjige/kultura je luksuz i toga se treba odricati je jako loš.

Opet matematika.:rolleyes: Pa jebemu, ako ćemo tako- sve što kupiš je čisto bacanje novaca.
Zašto ja ne bih mogao imati naprimjer racing klasu 250 na prikolici i iznajmljivati Grobnik za vikend? Mislim, totalno bacanje novaca ali zašto ne? Ili da odemo u drugu krajnost: čemu mobiteli kad imamo tel. govornice na svakom koraku? Čemu klima uređaji, kad se može i propuh napraviti?

Drito Konj
01.04.2008., 15:26
gle drito, ok. svakako je pametnije planirat i stvari u životu naštimat da klize, a ne zapinju. to smo se davno složili. ali neki put te život iznenadi, smjesti kad se ne nadaš, zapetlja taj scenarij do ibera.

i u tim, zapetljanim, slučajevima često se dogodi da je upravo ljubav dovoljna. ne sama po sebi (da mi cinici ne bi sad seruckali) nego kao motiv.

Pa ok, kad sam rekao da to prvo ne stoji? Naravno da ima milijarda stvari koje mogu poć drugačije nego kaj smo planirali ili pokušali ostvarit. Ja samo tvrdim da je pametno pokušat planirat i ić u tom smjeru.

I s ovim drugim se slažem. No, to nije ono o čemu sam pričao, kužiš? :D

gdja Castro
01.04.2008., 15:27

Tako je. I to je realnost.
Htjeti temelj, raditi za njega i čekati s klincima, ok.
Ali milijun nepredviđenih okolnosti, uz jedna važna: ljubav, može kroz vrijeme stvoriti život za kojeg bi mnogi ovi šta imaju i 2x15soma umrli.

proVINCI'jalka
01.04.2008., 15:27

:rofl:

baja
01.04.2008., 15:28
Ak, ali opet ćeš biti bitan, ako ne i presudan dio kompletnog pohoda na dansku. O tome pričam.
:ne zna: možda
:ne zna: možda će biti tako genijalna da će je svi htjeti stipendirati :D
I ti misliš da je to dovoljno?
je, za onog tko stvarno ima stvaralački talent
pogotovo u 21. st kad se možeš onlajn školovati

Drito Konj
01.04.2008., 15:28

Ajde, pronađi mi te nevjerojatne stipendije, tko ih dijeli, kako, zašto, koji su uvjeti... :cerek:

Čemu klima uređaji, kad se može i propuh napraviti?

Pa evo, kaj mi sad radimo na forumu nego propuh? :D A sve bez klima uređaja. 99 kuna mjesečno flat rate. A propuha ko u crtiću. :D

Alexis
01.04.2008., 15:29
Opet matematika.:rolleyes: Pa jebemu, ako ćemo tako- sve što kupiš je čisto bacanje novaca.
Zašto ja ne bih mogao imati naprimjer racing klasu 250 na prikolici i iznajmljivati Grobnik za vikend? Mislim, totalno bacanje novaca ali zašto ne? Ili da odemo u drugu krajnost: čemu mobiteli kad imamo tel. govornice na svakom koraku? Čemu klima uređaji, kad se može i propuh napraviti?

Krivo si me shvatio. Po meni je grijeh trošiti u nešto što će donijeti trenutni osjećaj zadovoljstva roditelju ili klincu, no na duge staze je bačena lova.

Odnosno, cilj obitelji je da svi članovi žive svoje maksimume i da im roditelji to pokušaju omogućiti, znači pametno planiranje financija kako bi djeca dobila dobru naobrazbu, umjesto da se lova troši u zadnje modele mobitela i krpe, rađe u škole stranih jezika, u nekakve dodatne edukacije, koje će klincima biti nemjerljivo korisne kad dosegnu godine za izabirati za životno zanimanje.

Strašno mi je kad čujem da roditelji ne mogu djetetu priuštiti faks (mora se platiti godina u Hr), jer su svu lovu ukrcali u viksu. Za mene je to promašaj. Jer je to dijete kolateralna žrtva, htjelo je faks, no eto, lova je "preusmjerena".

Drito Konj
01.04.2008., 15:29
Ali milijun nepredviđenih okolnosti, uz jedna važna: ljubav, može kroz vrijeme stvoriti život za kojeg bi mnogi ovi šta imaju i 2x15soma umrli.

Ne dvaput petnaest, jednom. :D

proVINCI'jalka
01.04.2008., 15:30
Pa ok, kad sam rekao da to prvo ne stoji? Naravno da ima milijarda stvari koje mogu poć drugačije nego kaj smo planirali ili pokušali ostvarit. Ja samo tvrdim da je pametno pokušat planirat i ić u tom smjeru.

I s ovim drugim se slažem. No, to nije ono o čemu sam pričao, kužiš? :D

ha slušaj, učinilo mi se da si tamo negdi prije dvi tri ure bija puno tvrd i raspoložen za kojekakve metode i ograničavanja i šta ti ga ja znam...

omekša si :kava:

Drito Konj
je, za onog tko stvarno ima stvaralački talent
pogotovo u 21. st kad se možeš onlajn školovati

Ma ajde, pokaži mi te onlajn škole. :D :D :D
Pokaži mi vrijednost te onlajn diplome. Daj mi primjer savršenog violončelista koji se obrazovao preko neta. :D

gdja Castro
Ne dvaput petnaest, jednom. :D

veznik i, kao priloški dodatak za pretjerivanje.

Drito Konj
01.04.2008., 15:31
ha slušaj, učinilo mi se da si tamo negdi prije dvi tri ure bija puno tvrd i raspoložen za kojekakve metode i ograničavanja i šta ti ga ja znam...

omekša si :kava:

Ne. I dalje tvrdim da je 8k goli minimum, a 15k optimum za započinjanje obitelji u zagrebu i od toga se nisam pomaknuo ni zericu.

kukuriku
01.04.2008., 15:31

Što će ti kvadrati pusti, ako tvoje dijete nema šanse otići na školovanje u npr. Milano, a ima želju i talent za postati dobar dizajner? Ok, neka traži stipendije, no lijepo je kad roditelji mogu klincu dati lovu za start, za platiti prvu godinu, postdiplomski ili nešto s čime će ta djeca otići stepenicu naprijed u životu. Roditeljstvo bi trebalo biti prvenstveno to - osigurati djeci još bolji život od onog kojeg sami roditelji imaju. Po meni to je mogućnost da razviju krila i odu u svijet, te ostvare karijere i živote posve samostalne. Financijski mislim.

Slažem se.
U određenoj mjeri.
U onoj mjeri da mu ne bih kupovala stan, a za školovanje bih se vjerojatno isprsila. U skladu s mogućnostima. A prvenstveno u skladu s procjenom angažmana i potencijala djeteta.

S druge strane, ja patim od sirotinjske svijesti.
Ja bi mu vjerojatno rekla, jesi siguran da ne postoji još jebeno bolji studij za to možda i na Tajladnu? Japanu? Marsu?:D

proVINCI'jalka
01.04.2008., 15:33

taj temelj doduše mnogi stalno nešto nadograđuju. :D

Drito Konj
01.04.2008., 15:33
veznik i, kao priloški dodatak za pretjerivanje.

Onda si trebala ubacit i "čak". Kao noris. :confused:
Onako je moglo značit i jedno i drugo. No nebitno.

Oću da moje dijete ima zlatnu ćuku kuiš, to je zapravo poanta. Jebote. :D

gdja Castro
01.04.2008., 15:35
Oću da moje dijete ima zlatnu ćuku kuiš, to je zapravo poanta. Jebote. :D

A šta ako bude genetski izazvano, a? I ne zna čitat na sat? :D

proVINCI'jalka
01.04.2008., 15:35
Ne. I dalje tvrdim da je 8k goli minimum, a 15k optimum za započinjanje obitelji u zagrebu i od toga se nisam pomaknuo ni zericu.

ma dobro, al isto si omekša. :cerek: :hekla:

kukuriku
01.04.2008., 15:36

oprosti drito, jes ti to meni reko da ja nemam veze s realnošću?
ujebote.
blago mi se.
pa ja živim u bajci.:D

Alexis
01.04.2008., 15:36
Slažem se.
U određenoj mjeri.
U onoj mjeri da mu ne bih kupovala stan, a za školovanje bih se vjerojatno isprsila. U skladu s mogućnostima. A prvenstveno u skladu s procjenom angažmana i potencijala djeteta.

S druge strane, ja patim od sirotinjske svijesti.
Ja bi mu vjerojatno rekla, jesi siguran da ne postoji još jebeno bolji studij za to možda i na Tajladnu? Japanu? Marsu?:D

Mislim da je kod nas znak veće/bolje pomoći kupnja stana, a ne ulaganje u obrazovanje. Stan možeš opipati/prodati, a faks je nešto fluidno. Kod nas se, na žalost, ne cijeni znanje, već stan/auto/veze kojima se treba izboriti za mjesto u društvu.

Ne znam da li ljudi znaju, no svi stanovnici nekadašnje Austrougarske, u što i mi spadamo, imaju pravo na besplatno školovanje u Austriji, ako me sjećanje ne vara.

proVINCI'jalka
01.04.2008., 15:38

a jebate, onda mu unutra ugradiš tetu koja će reć: sada je točno 12 sati, 10 minuta i 43 sekunde. neš ti. živila teknika. ćućavac krcima. :rolleyes: :kava: :cerek:

Drito Konj
01.04.2008., 15:40

Imat će još zlatniji sat koji će mu govorit koliko je sati. I njemu i prijateljima.
Zapravo kurac, kupit ću mu pojam vremena, nek mali odluči koliko je sati. :D

ma dobro, al isto si omekša. :cerek: :hekla:

Nope. I dalje blagajnica ne smije imat klince.

proVINCI'jalka
01.04.2008., 15:41

je, sad se samo praviš da ne bi ispalo da si popustija :hekla:

Drito Konj
01.04.2008., 15:41
Ne znam da li ljudi znaju, no svi stanovnici nekadašnje Austrougarske, u što i mi spadamo, imaju pravo na besplatno školovanje u Austriji, ako me sjećanje ne vara.

Ne vara te.

kukuriku
01.04.2008., 15:43
Mislim da je kod nas znak veće/bolje pomoći kupnja stana, a ne ulaganje u obrazovanje. Stan možeš opipati/prodati, a faks je nešto fluidno. Kod nas se, na žalost, ne cijeni znanje, već stan/auto/veze kojima se treba izboriti za mjesto u društvu.

Pa dobro. Možda si za većinu ljudi u pravu. Al bude to došlo na svoje. Vjerujem. Kad isplivamo iz "prvobitna akumulacija kapitala-narodnjak-brand" faze.

Nisam znala.
Ozbiljno?

Modesti
01.04.2008., 15:45

Jap. Imaju. Jedini uvjet je poznavanje engleskog jezika.
nema prijemnog, ideš na razgovor na kome pričaš o svemu i svačemu od politike do hobija.
Uplatiš 380 Eura koje ti poslje vrate, smejštaj je u domu koji je super duper , a fakultet opremljen da boli glava.
Nastava ti je na engleskom.

kukuriku
01.04.2008., 15:45

A domaćica?
Ta, jebote, baš niš ne zarađuje.:eek:

edit: ah, znam, muž mora bit budžovan.ok, ok. :D

Drito Konj
01.04.2008., 15:46
Jap. Imaju. Jedini uvjet je poznavanje engleskog jezika.
nema prijemnog, ideš na razgovor na kome pričaš o svemu i svačemu od politike do hobija.
Uplatiš 380 Eura koje ti poslje vrate, smejštaj je u domu koji je super duper , a fakultet opremljen da boli glava.
Nastava ti je na engleskom.

Kako za koji faks.

Drito Konj
A domaćica?
Ta, jebote, baš niš ne zarađuje.:eek:

Ak on zarađuje, zašto ne? :D

baja
Pokaži mi vrijednost te onlajn diplome. Daj mi primjer savršenog violončelista koji se obrazovao preko neta. :D
ne znam za vilončeliste (ponajmanje savršene) ali mo'š se kod majkrosofta onlajn obrazovat, i vrijedi, ukucaju ti u radnu knjižicu :D
uostalom, ovaj tvoj montažer se i ne mora oficijelno obrazovati; bitno je da pokupi znanje (a toga onlajn ima!!!) kojim će biti u stanju napraviti super proizvod
takav će proizvod potražnja tržišta prepoznati ne zanimajući se otkud je diploma

kukuriku
01.04.2008., 15:47
ne znam za vilončeliste (ponajmanje savršene) ali mo'š se kod majkrosofta onlajn obrazovat, i vrijedi, ukucaju ti u radnu knjižicu :D
uostalom, ovaj tvoj montažer se i ne mora oficijelno obrazovati; bitno je da pokupi znanje (a toga onlajn ima!!!) kojim će biti u stanju napraviti super proizvod
takav će proizvod potražnja tržišta prepoznati ne zanimajući se otkud je diploma

vidi se tko govori iz iskustva.:mig:

baja
01.04.2008., 15:47
a ne može ni na more! :D

Modesti
01.04.2008., 15:48
E da, zaboravila sam pripomenuti da je smještaj u domu 250 eura u što idu i sve režije osim neta koji plaćaš 3 eura.
U domu imaš i teretanu, praonicu veša, prostoriju sa frižiderima u kojima možeš držati svoju hranu, , svaki student ima svoju sobu, a kuhinju, kupaonu dijeli sa još jednim studentom.

cinober
01.04.2008., 15:48
Imat će još zlatniji sat koji će mu govorit koliko je sati. I njemu i prijateljima.
Zapravo kurac, kupit ću mu pojam vremena, nek mali odluči koliko je sati. :D

i kupiš mu zlatni sat, a on trči na susjedovu potrganu i zmazanu vekericu vidit koliko je sati.
ovo o čem ti pričaš bi djetetu pružilo dojam zaštićenosti od tebe i izoliranosti od okoline. ili ćeš se skampat sa todorićima da se mali ima s kime igrat.
a malom bi najbolji frend vjerovatno bio blagajničin sin.

kukuriku
01.04.2008., 15:49
a ne može ni na more! :D

ajme, jadne blagajnice.
stalno su nam po ustima.:D
ko i mumov miško.

Drito Konj
01.04.2008., 15:49

Dakle svejedno je završim li tečaj ili faks? Ono, i jedno i drugo ide u radnu knjižicu. ;)

cap_insanio
01.04.2008., 15:50

hoće, u onoj mojoj državi u kojoj će se kontrolirat ko može imat djecu:D

Alexis
01.04.2008., 15:51
E da, zaboravila sam pripomenuti da je smještaj u domu 250 eura u što idu i sve režije osim neta koji plaćaš 3 eura.
U domu imaš i teretanu, praonicu veša, prostoriju sa frižiderima u kojima možeš držati svoju hranu, , svaki student ima svoju sobu, a kuhinju, kupaonu dijeli sa još jednim studentom.

Idem ponovo u klupe :eek: :D

baja
01.04.2008., 15:51
'bate! :cerek:
a mislila sam da me je prošla volja za formalnim obrazovanjem...

Drito Konj
01.04.2008., 15:52
i kupiš mu zlatni sat, a on trči na susjedovu potrganu i zmazanu vekericu vidit koliko je sati.
ovo o čem ti pričaš bi djetetu pružilo dojam zaštićenosti od tebe i izoliranosti od okoline. ili ćeš se skampat sa todorićima da se mali ima s kime igrat.
a malom bi najbolji frend vjerovatno bio blagajničin sin.

Nema šanse da se druži s tam nekim zmazancem koji nema ni za versače majicu.

Alexis
01.04.2008., 15:52
Povedemo familije s nama na faks u Beč :zubo:

Drito Konj
01.04.2008., 15:53

Kako za koji faks, jebemu. :D :D :D
Da je svugdje tak, pol nas bi sad tam studiralo onak, BILOKAJ, samo da možemo brijat tam. :D

baja
Dakle svejedno je završim li tečaj ili faks? Ono, i jedno i drugo ide u radnu knjižicu. ;)
si :mig:
imam završen faks i diplomom si mogu zamoitati 20 dkg janjetine
zarađivam solidne novce znanjem prikupljenim kroz posao, uglavnom onlajn :D

kukuriku

matere mi, vas je sve komunizam zadojia.
ja odgovorno tvrdim da baja zna šta priča.
iz prvoručnog (:D) iskustva.

DA, postoje firme u kojima je bitno ŠTO ZNAŠ i KAKO RADIŠ, a ne ono što vam piše na diplomi.
Ne rade svi u državnoj upravi.:rolleyes:

Alexis
01.04.2008., 15:55
Da je svugdje tak, pol nas bi sad tam studiralo onak, BILOKAJ, samo da možemo brijat tam. :D

Pa ako i nije za SVE, nego samo za JEDAN (a nije), super je stvar. I u ovako usranim uvjetima, ima znači mogućnosti za nekakvo kvalitetnije školovanje. Odnosno, ne gleda se poklonjenom konju u zube toliko Drito. Ti uvijek izgleda briješ ili sve ili ništa, što je poprilično fatalistički i ne baš pametno. Kompromis je majka mudrosti. :D

Modesti
01.04.2008., 15:55

Što si probo nešto studirati pa nije bilo.
Ovo ja govorim za Wiener Neustadt oli ti ga Bečko Novo Mjesto.
Ne znam kako je drugdje.

Drito Konj
01.04.2008., 15:56
si :mig:
imam završen faks i diplomom si mogu zamoitati 20 dkg janjetine
zarađivam solidne novce znanjem prikupljenim kroz posao, uglavnom onlajn :D

Pa super, ja nemam završen faks, pa mi se nudi super lova. :D
Slažem se da je papir nebitan, ali mislim da je obrazovanje bitno. I zato mislim da će obrazovani montažer uvijek bit bolji od neobrazovanog, čisto zato kaj je savladao zanatske cake preko kojih će se ovaj spoticat.

matere mi, vas je sve komunizam zadojia.
ja odgovorno tvrdim da baja zna šta priča.
iz prvoručnog (:D) iskustva.

DA, postoje firme u kojima je bitno ŠTO ZNAŠ i KAKO RADIŠ, a ne ono što vam piše na diplomi.
Ne rade svi u državnoj upravi.:rolleyes:

Pa i ja sam čuo da postoje. :D Priča se. I onda ti te firme daju 6 i pol soma plaću i ti kao moraš bit sretan s tim. :D

baja
01.04.2008., 15:57
di ti živiš? :D
zašto ne bi prodao vrhunski proizvod? u kapitalizmu smo; čak i kao jedinka imaš pravo odabrati između crvljivog i friškog sira
ne znam zašto bi netko namjerno kupio crvljivi!?

kukuriku
01.04.2008., 15:58
Pa ako i nije za SVE, nego samo za JEDAN (a nije), super je stvar. I u ovako usranim uvjetima, ima znači mogućnosti za nekakvo kvalitetnije školovanje. Odnosno, ne gleda se poklonjenom konju u zube toliko Drito. Ti uvijek izgleda briješ ili sve ili ništa, što je poprilično fatalistički i ne baš pametno. Kompromis je majka mudrosti. :D

zašto bi studiranje u selendri poput bečkog novog mesta (a tamo nam pobiše i znamenite rvate:rolleyes:) bilo nužno kvalitetnije nego, rečmo pmf ili etf u zagrebu?
ne kontam.

Modesti
01.04.2008., 15:58
Evo više informacija na www.fhwn.ac.at

Modesti
01.04.2008., 15:59
zašto bi studiranje u selendri poput bečkog novog mesta (a tamo nam pobiše i znamenite rvate:rolleyes:) bilo nužno kvalitetnije nego, rečmo pmf ili etf u zagrebu?
ne kontam.

Kao prvo jebeno je jeftinije , imaš daleko više mogućnosti, a ruku na srce daleko je lakše.

cap_insanio
di ti živiš? :D
zašto ne bi prodao vrhunski proizvod? u kapitalizmu smo; čak i kao jedinka imaš pravo odabrati između crvljivog i friškog sira
ne znam zašto bi netko namjerno kupio crvljivi!?

ah, imala sam dojam da ne govorimo o rijetkim izuzecima koji daju vrhunske proizvode, već o prosjeku:ne zna: :mig:

Drito Konj

Nije samo za jedan, ali nije ni za sve. Ma ok, sad je to super stvar i da je to sve tak postojalo prije 10 godina i da sam ja imao prije 10 godina uvjete koje imam sad, definitivno bi išao tam studirat. Točnije, Graz.

Što si probo nešto studirati pa nije bilo.
Ovo ja govorim za Wiener Neustadt oli ti ga Bečko Novo Mjesto.
Ne znam kako je drugdje.

Nisam, nisam imao uvjeta za otputit se ikamo, ali su mi pričali oni koji su uvjete imali. :D

Drito Konj
01.04.2008., 16:01
ne kontam.

Zato jer JEST kvalitetnije, jeftinije, lakše i usmjerenije. I ako je cilj studiranja studirat, a ne drkat kurac i lokat tih par godina, tj. odgađat odrastanje, ne vidim razlog za ostajanje ovdje.

Alexis
01.04.2008., 16:02
ne kontam.

Ozbiljno pitaš? Zašto su fakulteti vani uglavnom bolji od naših? :D

Ma da imamo najbolje fakultete, ako imate mogućnost i vaši klinci žele otići studirati izvam mjesta stanovanja, omogućite im to. Pogotovu ako govorimo o inozemstvu jer će steći takvo životno iskustvo, kakvo njihovi vršnjaci koji studiraju od doma, neće.

Da sam ja poslodavac i primam pripravnike, uvijek bi mi prednost imala osoba koja je kroz studij otišla ili na praksu ili možda vani nekaj završila. Znači da je poduzetna, samostalna i naučila je oslanjati se na sebe puno više nego osobe kojima mame kuhaju i peru tijekom studija. :D

kukuriku
01.04.2008., 16:03
Pa i ja sam čuo da postoje. :D Priča se. I onda ti te firme daju 6 i pol soma plaću i ti kao moraš bit sretan s tim. :D

Za nekoga to i jest super plaća.
Za nekoga nije.
Jebga, nsimo svi isti.
Nit jednako pametni, nit jednako sposobni, nit jednako produktivni, nit jednako debli/mršavi blabla.
Ako tržište nekoga tvog kalibra vrednuje 6 i pol tisuća onda točno toliko i trebaš zarađivat.
Ako netko drugi istoga kalibra zarađuju više, evo t na tržišta pa se natječi za mjesto koje se plaća više.
U čemu je problem?

Modesti
01.04.2008., 16:03
Nisam, nisam imao uvjeta za otputit se ikamo, ali su mi pričali oni koji su uvjete imali. :D

Nikad nije kasno.
Postoje mogućnosti samo treba tražiti, kada sam ja išla na studij nije ni bilo interneta:D, u odnosu na danas ono je bilo jebeno kameno doba.
No eto moja prijateljica koja je sasvim pristojno igrala tenis pisala je pisma u Ameriku i dobila stipendiju pod uvjetom da za njih igra. Naravno ona je tamo i ostala jer je već na trećoj godini faksa bila pokupljena od firme.
Od naših prijatelja sin isto studira u Americi, ima sportsku stipendiju ( košarka) i sasvim je pristojan student. Ovdje nije baš briljirao na studiju.
Kad se ja sjetim kakve sam ja nepotrebne pizdarije za svoj posao morala bubati napamet muka mi dođe.

Drito Konj
01.04.2008., 16:05
Za nekoga to i jest super plaća.
Za nekoga nije.
Jebga, nsimo svi isti.
Nit jednako pametni, nit jednako sposobni, nit jednako produktivni, nit jednako debli/mršavi blabla.
Ako tržište nekoga tvog kalibra vrednuje 6 i pol tisuća onda točno toliko i trebaš zarađivat.
Ako netko drugi istoga kalibra zarađuju više, evo t na tržišta pa se natječi za mjesto koje se plaća više.
U čemu je problem?

Nisam uzimao sebe za primjer, nego frenda. No dobro.
Ljudi su većma užasno inertni i kad dođe do pitanja odlaska na drugo radno mjesto, nerado odlaze, iako su uvjeti koji im se nude bolji. Moć navike. Jebiga, ne znam, ja sam uvijek odlazio tamo gdje mi je bilo bolje. :D

cinober
01.04.2008., 16:06
Nema šanse da se druži s tam nekim zmazancem koji nema ni za versače majicu.

za ˝versače˝bi imao:mig:

Modesti
01.04.2008., 16:07

Ja se s ovim skroz slažem, a moram napomenuti da su lakši nego naši.
Ovo možda zvuči kontradiktorno, ali nije.
Mi još uvijek napamet bubamo hrpu nepotrebnih podataka. Bubanje je bilo potrebno onda kada je informacija bila nedostupna, no danas u doba kada je informacija dostupna svima daleko je bolje učiti kako te informacije primjeniti u praksi.
Ovako imamo ekonomske stručnjake koji znaju kolika je bila proizvodnja žita u Gvatemali 1971 g, ali nemaju pojma kako podignuti ekonomiju.

Drito Konj
01.04.2008., 16:07
Nikad nije kasno.
Postoje mogućnosti samo treba tražiti, kada sam ja išla na studij nije ni bilo interneta:D, u odnosu na danas ono je bilo jebeno kameno doba.
No eto moja prijateljica koja je sasvim pristojno igrala tenis pisala je pisma u Ameriku i dobila stipendiju pod uvjetom da za njih igra. Naravno ona je tamo i ostala jer je već na trećoj godini faksa bila pokupljena od firme.
Od naših prijatelja sin isto studira u Americi, ima sportsku stipendiju ( košarka) i sasvim je pristojan student. Ovdje nije baš briljirao na studiju.
Kad se ja sjetim kakve sam ja nepotrebne pizdarije za svoj posao morala bubati napamet muka mi dođe.

Pa ja sam dobio parcijalnu stipendiju jednog privatnog faksa u londonu i nisam išao jer nisam imao ostatak love, ali lijepo mi je bilo vidjet da mi daju lovu. :D I da, bio sam prilično razočaran i sjeban kaj ipak nemrem ić, al ono, pomiriš se s tim i čekaš bolju priliku. I tko je rekao da neću ić? :) Trebao sam bit tamo pa, ovih dana, pa mi je sad uletila prilika za vlastitu nekretninu, a bio bi moron kad ne bi žrtvovao manje od godine dana za priliku da imam svoj stan. :)

Modesti
01.04.2008., 16:09
Nisam uzimao sebe za primjer, nego frenda. No dobro.
Ljudi su većma užasno inertni i kad dođe do pitanja odlaska na drugo radno mjesto, nerado odlaze, iako su uvjeti koji im se nude bolji. Moć navike. Jebiga, ne znam, ja sam uvijek odlazio tamo gdje mi je bilo bolje. :D

Nekima je i neugodno.
To uglavnom starijoj generaciji.
Osjećaju se kao da izdaju firmu:rolleyes: odlaskom na drugo radno mjesto.
To je u biti ostatak onoga režima koji se teško u glavama mjenja.
Nekada ti je bio veliki minus ako si češće mjenjao radna mjesta jer su se ljudi većinom uhljebili u jednoj firmi pa do penzije.

kukuriku
01.04.2008., 16:09

Ma da imamo najbolje fakultete, ako imate mogućnost i vaši klinci žele otići studirati izvam mjesta stanovanja, omogućite im to. Pogotovu ako govorimo o inozemstvu jer će steći takvo životno iskustvo, kakvo njihovi vršnjaci koji studiraju od doma, neće.

Da sam ja poslodavac i primam pripravnike, uvijek bi mi prednost imala osoba koja je kroz studij otišla ili na praksu ili možda vani nekaj završila. Znači da je poduzetna, samostalna i naučila je oslanjati se na sebe puno više nego osobe kojima mame kuhaju i peru tijekom studija. :D

Ok, slažem se za mjesto stanovanja/životno iskustvo.
Baš sam nešto i kontala da će mi bit ža mojih klinaca ako će studirat u ZG.
Di sam doduše i ja, al daleko od mame.

Ali opcija inozmestva kao rješenje?
Ne znam.
Ko bi studira ovdi ako svi odu vanka?
Ko bi se uopće vratia?

Drito Konj
01.04.2008., 16:11
Nekima je i neugodno.
Nekada ti je bio veliki minus ako si češće mjenjao radna mjesta jer su se ljudi većinom uhljebili u jednoj firmi pa do penzije.

Mom bratiću je tip u siemensu, kad je odlazio, prodavao spiku ko da ovaj maltene izdaje obitelj jer prelazi u drugu firmu. :D

Drito Konj
01.04.2008., 16:11
Ne znam.
Ko bi se uopće vratia?

Možda nitko. :D
Ah, da mi je vidjet hrvatsku pustu i jadnu. :D

Modesti
01.04.2008., 16:16
Ne znam.
Ko bi se uopće vratia?

Rješenje je da se naše školstvo poboljša.
Nije rješenje da ti dijete studira i da uči tri puta više nego što bi to morao vani, a sve još po sistemu ti slušaš dok ja govorim, a onda te ja pitam ne da bi vidio koliko znaš već koliko ne znaš, a da onda nema niti posla.
Svaki čovjek je gospodar svoje sudbine, ja znam da bi mnogi i za puno manje pare radili ovdje kada bi im se osigurali uvjeti normalnog života.
Moj bratić i njegova žena su oboje radili u Ruđeru. Otišli su raditi vani no ne zato jer su im vani plaće puno veće već poradi uvjeta.
Dakle uvjeti rada su im bolji, ne moraju misliti o stvarima o kojima ne bi trebali misliti , npr gdje će spavati kad odu na neki znanstveni skup.
No kako imaju djecu planiraju povratak kući. Nije im problem što će kući imati puno manju plaću no posao je već problem.

proVINCI'jalka
Nekima je i neugodno.

ja sam dobila tijekom ovih pet godina koliko sam u ovoj firmi već x puta ponudu radit u drugoj, za veće pare. ali ostala sam gdje jesam jer mi apsolutno sve savršeno odgovara. je da bi plaća mogla bit veća, ali kad stavim na vagu sve šta bi odlaskom odavde izgubila (a izgubila bi puno više privatnog vremena, na primjer) plaća mi prestaje bit toliko bitna. doduše, sad je i faktor para i ovđe krenuo nabolje. :cerek:

kukuriku
Možda nitko. :D
Ah, da mi je vidjet hrvatsku pustu i jadnu. :D

Nu tebe nedomoljubna.:eek:

Alexis
01.04.2008., 16:17
Ja se s ovim skroz slažem, a moram napomenuti da su lakši nego naši.
Ovo možda zvuči kontradiktorno, ali nije.
Mi još uvijek napamet bubamo hrpu nepotrebnih podataka. Bubanje je bilo potrebno onda kada je informacija bila nedostupna, no danas u doba kada je informacija dostupna svima daleko je bolje učiti kako te informacije primjeniti u praksi.
Ovako imamo ekonomske stručnjake koji znaju kolika je bila proizvodnja žita u Gvatemali 1971 g, ali nemaju pojma kako podignuti ekonomiju.

Ne treba idealizirati, no u nas je situacija katastrofa. Previše studenata, premalo pravih zvanja, studenti su uglavnom samo broj.

I ono kaj je najgore ovoj zemlji nikaj konkretnog i ne treba. Kakvu mi to industriju imamo? Tako da netko tko ode na strojarstvo i brodogradnju jer to voli i želi, pristaje na životarenje ako ostaje tu i pokušava raditi u struci. Sramota, faks jako težak i zanimljiv, no nama nepotreban.

kukuriku, a zašto ne otići van? U ovoj zemlji, političarima i svima onima koji mogu nešto promijeniti, ljudi zapravo i ne trebaju. Oni bi bili najsretniji da nikog nema i da ne moraju i ovo malo brinuti :D

Dajmo klincima šansu da mogu postati svjetski građani, pa nek isprobaju sve varijante. Ako baš žele, neg' žive i ovdje. :D

kukuriku
01.04.2008., 16:19
Rješenje je da se naše školstvo poboljša.

Da.
I meni se to čini ka bolji izbor.odnosno rješenje.
S inozemstvom je jebeni problem to što se radi o inozemstvu.
Kako god krasno bilo, u njemu si stranac.
Ja ne volim bit stranac.

Modesti
01.04.2008., 16:21
ja sam dobila tijekom ovih pet godina koliko sam u ovoj firmi već x puta ponudu radit u drugoj, za veće pare. ali ostala sam gdje jesam jer mi apsolutno sve savršeno odgovara. je da bi plaća mogla bit veća, ali kad stavim na vagu sve šta bi odlaskom odavde izgubila (a izgubila bi puno više privatnog vremena, na primjer) plaća mi prestaje bit toliko bitna. doduše, sad je i faktor para i ovđe krenuo nabolje. :cerek:

To je nešto sasvim drugo, ti si zaključila da je tebi tu bolje, novac nije jedini parametar boljeg.
Ja recimo ne bi mogla živjeti dalje od mora.
Ubi me, ne bi.
Dobro bi da moram, al bi bila nesretna.
Meni je ljepota jedan od bitnih faktora u životu i nema tih para koje bi ju nadoknadile.
Naravno ne želim reći da što ja znam Zagreb nije lijep.
Vjerojatno je onome ko se u njemu rodio prekrasan. No meni nije.
Dakle svako po svojim prioritetima.
No ostajati u jednoj firmi zbog inercije, a u biti biti nezadovoljan je meni nerazumljivo .
Moja sveki se ozbiljno naljutila na mog muža kad je prvi puta dao otkaz jer da ča će reć ...taj i taj.
:rolleyes:

proVINCI'jalka
01.04.2008., 16:24
Dakle svako po svojim prioritetima.
No ostajati u jednoj firmi zbog inercije, a u biti biti nezadovoljan je meni nerazumljivo .

naravno. nigdje ne treba ostajati nezadovoljan. ni u podstanarstvu (jebote, koliko sam ih se ka studentica naminjala :s samo zbog seljakanja znam zagreb bolje od mnogih zagrepćana :D) ni u vezama, ni na poslovima...

Modesti
01.04.2008., 16:25
Da.
I meni se to čini ka bolji izbor.odnosno rješenje.
S inozemstvom je jebeni problem to što se radi o inozemstvu.
Ja ne volim bit stranac.

Stranac si svugdje osim kod kuće.
No studiranje u inozemstvu daje i jedno iskustvo više. Ne treba to gledati kao nešto negativno.
Upoznaješ druge ljude, druge kulture, a uvijek se možeš vratiti.
ja sam se na žalost naputovala po zemaljskoj kugli, kažem nažalost jer ja uopće ne volim putovati i svaki put sam poljubila zemlju kad sam se vratila kući.
No sve to te oblikuje kao osobu.
Ne treba prihvaćati sve bez ikakvih kriterija no i od stranaca se jako puno može naučiti.

Alexis
01.04.2008., 16:25
Mene sve više plaši ova anarhija u nas i kvazi pravosuđe, koje je potpuno korumpirano i koje štiti zapravo kriminalce, a mi obični ljudi smo naježili ako padnemo njima šaka.

Eto, i policija priznaje kako ne može ništa navijačkoj "subkulturi" za koju se izmišlja i poseban zakon (Zakon o navijačima, ako niste znali) jer oni su posebni. Njih kad nekog probiju nožem ne smijemo u zatvor jer ćemo oštetiti njihov psihofizički razvoj :bljak:

Možda jedna Švicarska nema more, no ima uređeno društvo u kojem se zna di je čije mjesto i u kojem ljudima ne pada na pamet graditi kuću bez građevinske dozvole, ovo je neki naš debil napravio tamo, pa ga poslali na psihijatrijsko vještačenje za početak, pisalo po novinama. :D

Rado bi mijenjala ove naše prirodne "ljepote" za jednu skandinavsku uređenost :tuzni:

Smart_bitch
01.04.2008., 16:27
U kojim smo sad vodama? :kokice:

kukuriku
01.04.2008., 16:28
kukuriku, a zašto ne otići van? U ovoj zemlji, političarima i svima onima koji mogu nešto promijeniti, ljudi zapravo i ne trebaju. Oni bi bili najsretniji da nikog nema i da ne moraju i ovo malo brinuti :D

Dajmo klincima šansu da mogu postati svjetski građani, pa nek isprobaju sve varijante. Ako baš žele, neg' žive i ovdje. :D

Kužim što hoćeš reći, ali ne doživljavam se manje svjetskim građaninom (što god to značilo:)) zato što studirah doma.
Pade mi na pamet jedan primjer mame koja je svom sineku osigurala jebenu priliku da postane "svjetski građanin", u vidu super stipendije za odlično američko sveučilište.
Mali se nakon godinu i po vratia doma.
Reče da je ta amerika grozna i da nije moga tamo više ni dni izdržat.
Mater mu još i sada zamjera jer je protrajba taku priliku, i to nakon što je ovdi završio dva fakulteta.:D

Glede dice i kasnije.
Aaaa vidiću.
Šta bude biće.

proVINCI'jalka
01.04.2008., 16:30
čini mi se da san s osamnajst mogla na kraj svita. a sad bi me samo đava moga natirat odavde. :ne zna:

Zli Mali Medo
01.04.2008., 16:30
U kojim smo sad vodama? :kokice:

Sada pricamo o studiranju. :kokice:

kukuriku
01.04.2008., 16:31
Stranac si svugdje osim kod kuće.
No studiranje u inozemstvu daje i jedno iskustvo više. Ne treba to gledati kao nešto negativno.
Upoznaješ druge ljude, druge kulture, a uvijek se možeš vratiti.
ja sam se na žalost naputovala po zemaljskoj kugli, kažem nažalost jer ja uopće ne volim putovati i svaki put sam poljubila zemlju kad sam se vratila kući.
No sve to te oblikuje kao osobu.
Ne treba prihvaćati sve bez ikakvih kriterija no i od stranaca se jako puno može naučiti.

Ma naprotiv.
Ne gledam to kao negativnost.
Samo mi se ne čini kao rješenje "ajmo svi vanka studirat"
Mislim, ipak tu živimo.
I tu bi stvari trebale funkcionirati, ne?

(Glede ljubljenja zemlje, meni bi većtamo negdi, čim bi vidla gate s natpisom zagreb, zatitrala suza u oku:mig:)

Smart_bitch
01.04.2008., 16:32
Sada pricamo o studiranju. :kokice:

Daj probaj to prekinut, tu nemam šta za reć :D :D :D

baja
01.04.2008., 16:33
Ja ne volim bit stranac.
ja, ponekad, totalno volim biti stranac :cerek:
volim istraživati, volim novo... i da, bila bi rado studirala negdje vani, više zbog životnog iskustva nego što bi diploma više ili manje vrijedila
jedino, nisam sigurna da bi željela živjeti negdje vani

Alexis
01.04.2008., 16:34
Kužim što hoćeš reći, ali ne doživljavam se manje svjetskim građaninom (što god to značilo:)) zato što studirah doma.
Pade mi na pamet jedan primjer mame koja je svom sineku osigurala jebenu priliku da postane "svjetski građanin", u vidu super stipendije za odlično američko sveučilište.
Mali se nakon godinu i po vratia doma.
Reče da je ta amerika grozna i da nije moga tamo više ni dni izdržat.
Mater mu još i sada zamjera jer je protrajba taku priliku, i to nakon što je ovdi završio dva fakulteta.:D
Aaaa vidiću.
Šta bude biće.

Kao što ti je Modesti napisala, jako je dobro i to upravo za domoljublje, otići i vidjeti svijeta. Ne nužno studiranjem. Na taj način se vidi koliko smo bolji ili gori od drugih i što trebamo i moramo mijenjati. Nema gore nego se uljuljkati u samodopadnost i uvjerenost "kako nigdje ovog na svijetu nema, što mi imamo".

Nisu svi klinci za otići iz gnijezda, pa makar i do Zagreba, no roditelj je taj koji im treba, ako procijeni da oni to mogu, probati omogućiti. Odgovorni roditelj će znati prepoznati da li je taj potez bio uzaludan i zaustaviti godine bezveznog studiranja koje su samo trošenje novca i gubitak vremena.

Alexis
01.04.2008., 16:37
volim istraživati, volim novo... i da, bila bi rado studirala negdje vani, više zbog životnog iskustva nego što bi diploma više ili manje vrijedila

Ima nešto lijepo u osjećaju da počinješ ispočetka tamo gdje te nitko ne zna, di nemaš prtljage, a ako je to još uređeno i bogato društvo, što na žalost u odnosu na naše i nije teško, di ćeš primamljivije stvari. :D

Da ne spominjem kako te u nekim zemljama bolje prime, nego u nas kad odeš iz jednog kraja zemlje u drugi :zubo:

Zli Mali Medo
01.04.2008., 16:38
Daj probaj to prekinut, tu nemam šta za reć :D :D :D

Dapace, imas otvorenu opciju besplatno studirati u Austriji. A kaj bi studirala kada bi studirala? :D

Zli Mali Medo
01.04.2008., 16:39
Odgovorni roditelj će znati prepoznati da li je taj potez bio uzaludan i zaustaviti godine bezveznog studiranja koje su samo trošenje novca i gubitak vremena.

Onda bi trebala ukinuti Filozofski faks kao takav. :D

baja
01.04.2008., 16:41
Onda bi trebala ukinuti Filozofski faks kao takav. :D
sikter :D

kukuriku
01.04.2008., 16:43

meni je super otić van na tjedan dva.
zahvaljujući poslu, upoznala sam ljude doslovno odsvakuda.
indije, japana, arube, koreje, arapskih zemalja, svih mogućih -stanova i sl.
osobno me ne fasciniraju zemlje, već ljudi.ili zemlje kroz ljude.
ono, fućka mi se za muzeje i sajt-siinge.
imam dojam da sam u dva sata provedena u razgovoru s tipom iz omana naučila više o toj zemlji nego da sam tjedan dana tamo turističila.
doduše, nije da bi mi ikad palo na pamet tam ić u turizam.:rolleyes:

svejedno, doma mi je najljepše.

Smart_bitch
01.04.2008., 16:44
Dapace, imas otvorenu opciju besplatno studirati u Austriji. A kaj bi studirala kada bi studirala? :D

Dramsku umjetnost isključivo, zato i nisam studirala ništa drugo.

Možda bi se trebala osjećat zakinutom, ali o tom još moram razmisliti.

Iako, trenutno se osjećam tako jer ne mogu sudjelovati u razgovoru. :mad:

baja
01.04.2008., 16:49
meni je super otić van na tjedan dva.
nism ja na to mislila nego baš na privremeno življenje negdje; bilo kao student ili (u goroj verziji) kao gastarbajter
zbog ovoga;
Ima nešto lijepo u osjećaju da počinješ ispočetka tamo gdje te nitko ne zna, di nemaš prtljage..da sebe stavim u kontekst nekog drugog društva u kojem nemam korjene koji me obilježavaju, da funkcioniram doslovno kao jedinka
ono, čisto da se ne uobrazim; lako je biti šerif u svom selu iz kojeg nikad nisi povirio nosom :mig:

kukuriku
01.04.2008., 16:50
Dramsku umjetnost isključivo, zato i nisam studirala ništa drugo.

Možda bi se trebala osjećat zakinutom, ali o tom još moram razmisliti.

Iako, trenutno se osjećam tako jer ne mogu sudjelovati u razgovoru. :mad:

ne zajebaji.
to ne postoji.
mislim, tema na kojij ne b mogla sudjelovat u razgovoru.
Rečimo, kakvi su tvoji promišljaji o tomu di će potencijalno dite potencijlano studirat?
I kak ti to misliš platit?
I misliš li platit?
I tako.

kukuriku
01.04.2008., 16:50
nism ja na to mislila nego baš na privremeno življenje negdje; bilo kao student ili (u goroj verziji) kao gastarbajter

jok ja.
nije mi privlačno.
bar sad.

alexxx
01.04.2008., 16:51
No, ultimativno roditeljstvo ne bi svakome trebao biti cilj. Kao što reče netko gore - djeca skapavaju od gladi u Africi, ali roditelji su sretni jer imaju pravo na djecu :rofl:da. ajmo gladnim ljudima afrike uskratit pravo na djecu. nahranit ih, obrazovat, osigurat im kontracepciju i druge blagodati medicinske skrbi koju mi imamo manjeviše zabadava. baš me zanima bi li se žalili. :kava:

svaki 18godisnjak u svakoj zemlji moze nac posao.
svaki covjek moze nac posao.
ako zeli radit i zivjet od svog trudaok, recimo da da.
može li u hrvatskoj, zemlji u kojoj su bolonjcima predavanja obavezna, svaki osamnaestogodišnjak koji želi studirati, raditi i živjeti od svog truda to i ostvariti?

Fakulteti ne koštaju ni približno toliko koliko koštaju vani.školarina za većinu državnih fakulteta se može zaradit preko ljeta, da.
Na mnogima se može raditi uz studij, i uzdržavati se? s obaveznim predavanjima, sa hrpom stvari koje trebaš napraviti van predavanja - seminari vježbe..
uostalom postoji i izvanredno studiranje upravo za takve.na kojim faksevima?

Dijete s downovim ili autista bi bez pitanja financirala do kraja života, a ovo drugo dijete koje je KARAKTERNO drugačije od onoga što ti želiš NE BI. To je licemjerje. to nije licemjerje, nego je retardiranost cijeli život financirat dijete koje se ne želi financirat samo. ne da ne može, nego ne želi. parazitira. ono, neće ići.

Drito Konj
01.04.2008., 16:55
to nije licemjerje, nego je retardiranost cijeli život financirat dijete koje se ne želi financirat samo. ne da ne može, nego ne želi. parazitira. ono, neće ići.

Dobro, tko je rekao CIJELI ŽIVOT, tko je rekao da to dijete ništa ne radi, tko je rekao da bi ja u POTPUNOSTI financirao nerad? Rekao sam da bi financirao INTERESE. Zaboga fakat, dal sam ja tu pisao na kineskom, koji kurac?

Smart_bitch
01.04.2008., 16:56
ne zajebaji.
to ne postoji.
mislim, tema na kojij ne b mogla sudjelovat u razgovoru.

Jebomater, dobar zaključak. Ti si jako pametna :cerek: :D

Rečimo, kakvi su tvoji promišljaji o tomu di će potencijalno dite potencijlano studirat?
I kak ti to misliš platit?
I misliš li platit?
I tako.

Potencijalna mačka može ljenčarit do mile volje.
Nepostojeće dijete ne.

Potencijalno može studirat šta hoće, jedini uvjet jest da postane bogata i slavna i kao Madonna i kupi mi sve što ja hoću :cerek:

Ne mislim ništa platit :mad:

Nemam novaca za to. :mad:

Nek ide radit, i ja sam :mad:

Smart_bitch
01.04.2008., 16:58
Dobro, tko je rekao CIJELI ŽIVOT,

Pročitaj svoj quote, ti si sam rekao da je Xena licemjerna ako bi cijeli život financirala autistu, a zdravo dijete ne.

kukuriku
01.04.2008., 16:58
Potencijalna mačka može ljenčarit do mile volje.
Nepostojeće dijete ne.

Potencijalno može studirat šta hoće, jedini uvjet jest da postane bogata i slavna i kao Madonna i kupi mi sve što ja hoću :cerek:

Ne mislim ništa platit :mad:

Nemam novaca za to. :mad:

Nek ide radit, i ja sam :mad:

Q.E.D.:D

kukuriku
01.04.2008., 17:01
Dobro, tko je rekao CIJELI ŽIVOT, tko je rekao da to dijete ništa ne radi, tko je rekao da bi ja u POTPUNOSTI financirao nerad? Rekao sam da bi financirao INTERESE. Zaboga fakat, dal sam ja tu pisao na kineskom, koji kurac?

Ako se ti moš pravit da ne razumiš rvacki, što ne b mogli i drugi pročitat baš onako kako je napisano.

Drito Konj
01.04.2008., 17:02
Pročitaj svoj quote, ti si sam rekao da je Xena licemjerna ako bi cijeli život financirala autistu, a zdravo dijete ne.

Ne, napisao sam da bi financirao tj. potpomagao dijete koje je zbog karaktera koji ne razumijem izabralo branšu koju ne razumijem. Gdje je tu nerad? Postoji branša ležanja na kauču i gledanja televizije?

Drito Konj
01.04.2008., 17:05
Ako se ti moš pravit da ne razumiš rvacki, što ne b mogli i drugi pročitat baš onako kako je napisano.

Oćemo vadit rečenicu po rečenicu iz konteksta RASPRAVE? Ako da, jebeš tolike stranice rasprave, ajmo svest stavove u jednu rečenicu i jebeš poantu foruma.

Smart_bitch
01.04.2008., 17:06
Ne, napisao sam da bi financirao tj. potpomagao dijete koje je zbog karaktera koji ne razumijem izabralo branšu koju ne razumijem. Gdje je tu nerad? Postoji branša ležanja na kauču i gledanja televizije?

Nije točno. Tvoj komentar na Xenu je bio da je licemjerna jer bi cijeli život financirala autistu, a cijeli život ne bi financirala zdravo dijete. Drugo, rekao si da bi financirao njegove interese. Što ako su djetetovi interesi ležanje na kauču i gledanje televizije jer je takav njegov karakter kojeg ne razumiješ, a zdravo je? Okej, možemo dodati i uzgajanje mravi na mravljim farmama. :D :D

betiboop
01.04.2008., 17:07
Ma ne bi kurac. Da si na ulici i da ti dijete nema krov nad glavom, itekako bi.
Žene. :rolleyes:

nisu takvi slucajevi ulazili u te stanove nego grabezljivci kojima je neki rodjak dosa na vlast ili blizu vlasti. nisu bili na ulici ali su se pobrinuli da im dijete ima krov nad glavom, da se ne naguravaju u jednom stanu :D pa tako su i komunjare radile svojevremeno, sve je to nas vrli narod, normalnog vrijednosnog sustava nikad nigdje :flop: da je to drzava smislila neki pravni nacin da se stanovi cetnika nekako prisvoje i daju onima koji stvarno nemaju krov nad glavom, ne bi imala nis protiv.