View Full Version : Avione, slomicu ti krila!
Ame®icano
15.01.2003., 23:20
Sjedim tako na poslu i drndam po internetu, gledam neke slike aviona pa mi pade na pamet jos jedna glupost. I onda sam se bacio u racunanja i smisljanje odgovora u nemogucnosti da odgovor nadjem po kojekakvim knjigama i netu.
Brojke su proizvoljne i sluze samo za primjer. Recimo da avion ima nosivost od 1000 kg, i da ga napunite pticama koje zajedno teze 1005 kg, znaci nesto preko limita. U ovom slucaju avion bi imao problema sa polijetanjem. Medjutim, sto bi se desilo kada bi na neki nacin sve ptice natjerali da lete unutar aviona i da li bi avion i tada imao problema sa polijetanjem?
Eto vidite kakve meni gluposti padaju na glavu. :D Imam neke ideje za odgovore, ali bih zelio procitati vase misljenje. Ako nista, bar se mozemo nasmijati pitanju. Ja se jos uvijek smijem. Grohotom. :D
i još da svaka ptica ima mali JET-PACK na leđima...
a da vi moderatori urgirate pa da više ovi serveri ne seru, ni da ne gledam "database error" više, kak bi to bilo?
Ame®icano
16.01.2003., 18:48
Hajde da mi letece ptice useru po avionu, ali sto vi to radite po mome topiku? :D :D :D Samo navali, mozda neko slucajno dodje na ovaj topik i napise odgovor, onako usput.
ili sam ja poludio totalno ili tu fali par postova.
Ame®icano
17.01.2003., 17:27
Fali par postova. Svejedno, ludilo ostaje. :D
Ame®icano
18.01.2003., 21:03
Pa zar niko nije ni pokusao odgovoriti na pitanje?
Stribor cumez
20.01.2003., 10:26
Mislim da ne bi imalo utjecaja jer je masa aviona ostala konstantna, bez obzira na to sto ptice lete unutar njega. Ukupna rezultantna sila koju treba avion savladati da ne pocne padati ostaje ista.
nešto mi je tu smrdilo od samog početka, a nisu ptičja govna.
AMERICANO, ZAKAJ SI KO NAZIV TOPIKA STAVIO STIHOVE ONOG ČETNIKA?
sram te bilo i stid. :flop:
Eh, zakoni fizike kazu da nije isto, jebiga.
Jerbo ptice nose svoju tezinu, makar letjele UNUTAR aviona.
Ja kao profesor engleskog ovo odgovorno tvrdim.
:cool: :D :)
Stribor cumez
24.01.2003., 16:29
Ne nose ptice svoju tezinu vec razlika tlaka na njihovim krilima.
Ako ptice u nekom trenutku pojure prema podu aviona, on će za to vrijeme prividno izgubiti na težini, proporcionalno masi ptica i brzini njihovog kretanja prema podu, također i visini sa koje su startale unutar avionske prostorije.
Onda će 'tice lijepo zabiti kljunove u pod. To će dati impuls (sraza), ovoga puta suprotnog smijera. I gurnuti avion prema dolje. Dakle, na kraju ne profitiraju.
Onda 'tice povade lijepo svoje kljunove iz poda i ne jurcaju prema plafonu, osim ako nije avion - kabriolet, što otvara mogucnosti za potpuno nove špekulacije...
U dosta puta viđenom primjeru iz crtića, gdje junak puhanjem u jedro vlastite splavi zaplovi, stvar ne štima. Akcija - reakcija.
Onaj žec što ufrkne svoje uši i potom poleti kao zrakomlat na sreću, teoretski, ima pravo.
Sjetio sam se jednog pitanja iz mehanike, vjerojatno ga još uvijek postavljaju:
Kada vagon vozi, koji se njegov dio uvijek giba u suprotnom smijeru?
uhmm... kočnica za slučaj opasnosti?
ptice će padanjem prema podu sabijati zrak i tako praviti svojevrstnu oprugu...nije tocno da nece djelovati na pod do sraza....
unatrag se krece onaj dio tocka koji je ispod nivo tracnice tj ispod tangente...koji sluzi kao osigurać da tocak ne iskliže van tračnice...zbog veceg promjera...
zbog veceg opsega, taj djelić se u jednom kratkom periodu kreće unatrag u odnosu na tracnicu...to kretanje unatrag kompenzirat ce brzim kretanjem od vlaka kad je taj dio na vrhu tocka.....točak svojom dodirnom točku, u biti stoji u odnosu na zemlju tj tracnicu...temeljni zakon kotrljanja...
ulix kaže:
Ako ptice u nekom trenutku pojure prema podu aviona, on će za to vrijeme prividno izgubiti na težini, proporcionalno masi ptica i brzini njihovog kretanja prema podu, također i visini sa koje su startale unutar avionske prostorije.
izgubit ce na tezini , prividno sam dok ubrzavaju..kad kretanje postane jednolicno, tezina je opet na popisu...to se najbolje vidi u brzim liftovima...kao onaj olimpijski toranj u minhenu....dok ubrzava osjeca se visak tezine kad brzina postane kovnstantna tezina je normalna. kad usporava onda se osjeca manjak tezine..sve, naravno ako lift ide gore...
da bi imali bestezinsko stanje trebamo imati ubrzano kretanje ka centru gravitacije sukladno gravitaciji...slobodan pad u zraku nije bestezinsko stanje, jer ipak nekakvu "težinu" osjećamo zbog otpora i trenja zraka...
adriatic
03.02.2003., 13:29
Ame®icano kaže:
Medjutim, sto bi se desilo kada bi na neki nacin sve ptice natjerali da lete unutar aviona i da li bi avion i tada imao problema sa polijetanjem?
Da se ne mučiš s pticama evo ti jednostavne suspstitucije. Natovariš avion bazenima i sve ribe u njima natjeraš da plivaju (ni jedna se ne smije odmarati na dnu:D ) pa ga tako olakšaš. Ista priča kao i sa pticama, samo nešto vlažnija. :D ;) :)
Tako je DK, međutim ostavi sabijanje zraka, ako to učine usporiti će padanje prema podu. Pojednostavljeno: Visi 1005 kg ptica glavačke, kao šišmiši i - sklopljenih krila padnu prema podu... slično rade neke grabljivice.
Ono sa "glajzom" se još uvijek radi... znao sam. Mudrost je vječna. ;)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.