View Full Version : priključnice na zvučnicima
U fazi nabavke sam zvučnika za kućno kino , pa sam primjetio da neki modeli samostojećih front zvučnika imaju po 4 priključnice od kojih se po dvije mogu kratko spojiti , molim objašnjenje , pročitao sam nešto o dvostrukom ožičenju ali nisam baš doma ...
Lovro kaže:
U fazi nabavke sam zvučnika za kućno kino , pa sam primjetio da neki modeli samostojećih front zvučnika imaju po 4 priključnice od kojih se po dvije mogu kratko spojiti , molim objašnjenje , pročitao sam nešto o dvostrukom ožičenju ali nisam baš doma ...
da mogu se po dvije spojiti. ali nisu za to predvidjene. predvidjene su za to da bi iz izlaznog pojacala isla van dva kabla od kojih ces svaki spojit na jedan par prikljucnica na zvucnicima. to je bi-wiring iliti dvostruko ozicenje.
bi-wiring poboljsava kvalitetu zvuka time sto smanjuje interferenciju izmedju pojacala, kabla i zvucnika. posto je glavni razlog distorzije zvuka u kablu elektromagnetska interferencija, cilja bi-wiringa je zasebno izolirati magnetska polja visokotonaca i dubokotonaca. dakle jedan set kablova ide iz pojacala u zvucnike na prvi par prikljucnica (recimo za visokotonce), a drugi set takodjer iz pojacala na drugi par prikljucnica (na dubokotonce).
ovako:
http://www.wireworldaudio.com/newimages/biwire.jpg
no ako ti se neda s time zajebavati samo izvuci jedan kabel iz pojacala a zatim na kraju spoji prikljucnice na zvucnicima medjusobno i radit ce ti svi zvucnici premda neces imati bi-wire.
a opet ako ti se da - samo izvoli :-)
Jango Fett
04.01.2004., 03:08
Još samo da dodam da je temeljni cilj bi-wiringa, osim spomenutog smanjenja interferencija, bolje odvojiti visoke i niske frekvencije zvuka, tako da obje budu jasnije izražene. To je usko povezano sa onim šo je Scotty spomenuo: izoliranjem od interferencija ujedno se bolje naglašavaju visoke i niske frekvencije - sve zajedno donosi bolje rezultate. Ipak, ne mora bi-wiring uvijek biti doprinos kvaliteti - neki zvučnici bolje rade sa single-wire. Stvar je sa procjenom kvalitete između single i bi-wiringa je subjektivne prirode. Na nekim skupljim modelima zvučnika, npr. tvrtki T+A ili Avalon, može se naći i tri-wiring.
Stereo pojačalo može samo već na sebi imati portove za bi-wiring (ukupno 8 priključaka, 4 na svaki kanal, po 2 za svaki pol), ali najčešće to nije slučaj, pa se bi-wiring koristi samo bi-wire kablovima i bi-wire sposobnim zvučnicima.
Zahvaljujem na kvalitetnim objašnjenjima , još bih zamolio čisto fizički opis dotičnih spojeva , odnosno koje izlaze iz yamahinog RX-V440 AV recivera spojiti na koje priključnice magnatovih motion 990 zvučnika.
Hvala.
Thurgood
04.01.2004., 14:09
u ovom slučaju od bi-wiringa nemaš koristi, jer receiver ima obične izlaze. kupi "običan" zvučnički dvožilni kabel, a na zvučniku je više-manje svejedno na koji terminal spojiš - ali spoji na donji ;)
Jango Fett
04.01.2004., 15:51
Lovro kaže:
Zahvaljujem na kvalitetnim objašnjenjima , još bih zamolio čisto fizički opis dotičnih spojeva , odnosno koje izlaze iz yamahinog RX-V440 AV recivera spojiti na koje priključnice magnatovih motion 990 zvučnika.
Hvala.
Taj reciever (inače, čestitam na dobrom recieveru) nema posebne portove za bi-wiring, tako da se u tom slučaju koriste kablovi koji sa jedne strane imaju klasične jednostruke priključke, a s druge strane imaju dvostruke, za bi-wiring.
Iako, kod tog AV recievera kvaliteta zvuka nije toliko na razini pravog skupljeg stereo Hi-Fi-a da bi se čula razlika. Možda malo...
Thurgood
04.01.2004., 17:11
ma ništa od toga... ako se baš teži nekom hi-fiju obrati se na hr.fido.hifi news grupi pa pitaj one freakove za savjet - navedi komponente i pitaj koje kablove preporučuju
moja preporuka je ne šparati na tome, ali ni najskuplji ne mogu čuda napraviti ako je prostor loš - orijentacija koju sam negdje pročitao je da kabel treba koštati maksimalno 10% cijene pojačala i zvučnika
Pošto je komplet zvučnika 5.0 bez sub-a , a prednji su sastavljeni od 2X100mm + 1X25 + 1X200-sub , mislio sam da li mogu nekako koristiti izlaz za sub na reciveru , i onako mi ostaje prazan.?
Opss , zaboravio sam pitati za preporuku u presjeku kablova za pojedine grupe zvučnika tj. prednji 140/250W , zadnji 50/100w ,
centar 75/150w a impendancija je kod svih 4-8 ohm.
Hvala.
Thurgood
04.01.2004., 18:31
ne možeš ga koristiti, izlaz za sub na receiveru je predizlaz - na njega se spaja aktivan sub (ima ugrađeno pojačalo u sebi)
presjek kabla za centar i prednje treba biti veći... pogotovo za prednje, koji će jedini zapravo drukati bas. u setupu ćeš vjerojatno i centar staviti na "small" da bas sa njega preusmjerava na prednje. ovisno o duljini za prednje bih preporučio 1,5 do 2,5 mm2, stražnje 0,5 do 1 mm2. otprilike. na stražnje zvučnike ionako basa gotovo da i ne ide :)
činiš mi se kao friški u tome - za početak kupi u Hami njihov audio kabel i uživaj :). imam ga i ja pa radi... ionako (još) nemam neku vrhunsku opremu. one audiofilske perverzije još stigneš isprobavati ;)
dobro izgleda (http://www.magnat.cz/cinema990.htm) :top:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.