PDA

View Full Version : Pomoc-biti uz zivotinju do kraja

Partfiš
05.01.2004., 12:21
Macka mi umire. Stara je, jako stara i jako mi puno znaci u zivotu. Kako se sve vise muci izgleda da ce biti neophodno pomoci joj da zavrsi svoj zivot. kako ne zelim da ga skonca na veterinarskom stolu kojeg se oduvijek grozila, usprkos tome sto mi se srce para pri samoj pomisli da to moram uciniti, htio bih joj sam pomoci tj. uspavati je doma u njenom stanu medju ljudima koje poznaje i okruzenoj mirisima koji ju smiruju. Ima li netko iskustva kako to napraviti?

Roko
05.01.2004., 16:58
Hm veterinari cesto znaju dati da ustede neki tekuci detrdzent intrakardijalno i zivotinja dobije emboliju i ugine.Narvno poslije dobro naplate Lovci to rijesavaju puskom u okruzenju poznatom lovackom psu. Probaj sa eterom na krpi mada ako si jako meka srca ti ne bih preporucio jer ces si poslije predbacivati da si ubio zivotinju.

Toco1980
05.01.2004., 17:20
Najjednostavnija metoda. Dati joj (u hranu ili piće) veliku dozu apaurina (ili bilo kakvog drugog jakog sredstva za spavanje/smirenje). Jednostavno će zaspati, bez boli, muke....

xxGaladrielxx
05.01.2004., 17:48
a zakaj ne nazoves veterinarsku ambulantu i to isto pitas?

traxdata
05.01.2004., 22:37
da, kao sto je roko rekao, nemoj bas pretjerano vjerovati veterinarima, jedino ako ces biti uz macku.

Partfiš
06.01.2004., 09:31
Naravno da bih bio s njom. Mislim da bi bili krajnje sebicno da ju ostavim tamo. Mislim da su apaurini najbolja solucija a ako je istina to o veterinarima mogu samo reci :bljak:

Old Yeller
06.01.2004., 11:20
Veterinar će ti doći na kuču i to obaviti.Čak i ne naplate ništa više.Traži od njih to,to svaki radi.Nemoj je voditi tamo jer je životinjama puno lakše ako skončaju kod kuće.
Ne znam za to sa deterđentima,apaurinima i slično,ali ima lijekova(otrova)koji djeluju momentalno i nije ništa strašno,pa se nemojte zezati sa tim.
Ako je stvar takva,nemoj puno ćekati da se ne pati bez potrebe.
I još nešto dobro pazi da ti ne šmugne negdje,jer životinje(posebno mačke,manje psi)to znaju napraviti i odu da umru negdje na samo da ih nitko ne gleda.To bi joj samo produžilo agoniju.
I nemoj bit tužan,najviše šta možeš napraviti za nju i šta si dužan je baš to da je humano eutanaziraš.

traxdata
06.01.2004., 12:49
Old Yeller kaže:
Veterinar će ti doći na kuču i to obaviti.Čak i ne naplate ništa više.Traži od njih to,to svaki radi.Nemoj je voditi tamo jer je životinjama puno lakše ako skončaju kod kuće.

to je najbolje, pozvati veta doma..

Partfiš
06.01.2004., 15:00
Da...veterinar doma ali opet ta neizbjezna injekcija koje se toliko bojala i grozila za zivota tako da ju je po cetvero ljudi drzalo......

Winona
06.01.2004., 18:34
to mi je bio jedan od najbolnijih dogadjaja u zivotu. Moj otac tada nije zelio dati uspavati psa, nadao se da ce mu lijekovi pomoci i da ce ozdraviti.

Poskrivecki sam ga odnjela u svoju sobu, dala mu deku i sjedila cijelu noc kraj njega na podu i plakala. I on valjda. Cvilio je onako gotovo necujno cijelu noc.

Ujutro je bio mrtav. Svaki put kad se toga sjetim pocnem plakati, ukljucujuci sad. Sto sam isla uopce otvarati ovaj topic...

viky
06.01.2004., 18:55
Kada je moj pas vec postao stariji i bolesniji grozili smo se trenutka kada bi eventualno morali donijeti ovakvu odluku. Koliko god mi je bilo bolno kada je uginuo zahvaljivala sam Bogu da nije puno patio prije toga i da nisam morala odlucivati o tome da ga se uspava.
Mozda joj veterinar moze dati i nesto drugo, a ne injekciju. Stvarno ne znam, ali pitaj ga.

debelakrava
07.01.2004., 00:00
mislim da je ova winonina metoda, kako najbonija tako i najbolja za zivotinjicu...ona umire premda u bolovima ( a tko zna mozda i ne) ali uz osobu koju je cijelog zivota voljela i mazila. mazite ih po glavici pricajte mu ljepe rijeci...eto i ja sad placem:(

Partfiš
07.01.2004., 09:15
Srce mi se para a knedla mi stoji u grlu. Kada to kazem nekome tko nema zivotinju dobijem fantasticnu izjavu "pa zakaj si u komi, pa to je samo zivotinja" tako da komunikaciju ogranicavam na prijatelje koji imaju ljubimca da ne bi zadavio nekoga ma da mi je tih ljudi zao.... Dizao sam se cijelu noc i odlazio do nje.....totalno sam shrvan...cim se prisjetim sto smo sve zajedno prosli suze mi krenu na oci a u grudima mi se nesto stisne...
Jedino toj zivotinjici sam mogao uvijek, bas uvijek i bas sve reci, jedino me ona uvijek ogrebala kada me nije htjela, polizala kada je htjela, mjaukala kada je htjela hranu i okrenula dupe kada ju nije htjela. Beskonacna iskrenost kakve nema kod ljudi i zahvalnost za svaki dodir.....
Ma................................................ .................................................
.................................................. .................................................. ...
.................................................. ..................................................
.................................................. ..................................................
.................................................. .................................................. .
.................................................. .................................................. .
.................................................. .................................................. ..

Winona
07.01.2004., 11:32
:grli: znam da ti je tesko. Mogu samo reci da ce biti lakse s vremenom. Zaboraviti neces. Ni ljubimca ni bol. Ne mogu ti nazalost pomoci....

dk - ma vraga moja metoda, ja sam pretuzna svaki put kad se toga sjetim, a sjetim se redovito, nikako da zaboravim a ima tome vise od 10 godina vec. Rado bi da sam tada mogla nesto drugo uciniti za zivotinju.

debelakrava
07.01.2004., 16:18
winona, tvoja metoda jest najtuznija moguca za vlasnika al cini mi se najbolja moguca za zivotinjicu koja je ipak u tom trenu najvaznija...
partfis...cuvaj je i mazi...svi smo s tobom:grli:

viky
07.01.2004., 23:11
Partfis i od mene :grli:
Meni je jos sve jako svjeze jer mi je pas uginuo 30.05.
Igrom slucaja sam udomila jednu kujicu u kratkom roku nakon toga iako mi se cinilo da nisam u stanju za novog ljubimca.
I nema dana kada ne spomenemo naseg uginulog ljubimca, za njega ce uvijek ostati posebno mjesto u srcu, srecom ima ga dovoljno i za ovu malenu.
Istina je, vrijeme ce odnijeti dio bola, ali uvijek ce ostati dovoljno da se javi kada te netko ili nesto podsjeti.:(

*cactus*
07.01.2004., 23:15
partfš žao mi je. :(
moj savjet ti je ostani uz mačku.....do zadnjega....mazi ju i privij ju k sebi...
....iako je to ''samo životinja'' kako bi netko rekao....
(meni osobno je to gadna tvrdnja ljudi koji ne razumiju....)
....ona ima osjećaje i znat će to cijeniti.....
...a i ti ćeš biti s njom u njenim zadnjim trenucima....

...meni su mačku otrovali i više joj nije bilo spasa...
...umrla mi je na rukama.... :(

..užasno mi je žalostan ovaj topic :(

drži se... :grli: :kiss:

Partfiš
08.01.2004., 09:47
Hvala vam plemeniti ljudi. Bas sam se sjetio jednog prijatelja kojeg sam nagovarao da uzme doma neku zivotinju pa mi je objasnio da ju on nikada nece uzeti jer se onda covjek previse veze pa je rastanak od nje jednoga dana previse bolan. Ja bih bez obzira sto mi je sada tako tesko uvijek napravio isto i uvijek cu ljude nagovarati da spase te jadne zivotinje koje auti nemilice gaze a ljudi koji se nisu u stanju nositi s vlastitim osjecajima, nemilice tjeraju iz svojih dvorista.
Zao mi je sto sam vas rastuzio ovim topicom....:( nije mi to bila namjera a stvarno se bolje osjecam nakon vasih postova :grli: :K:love:

debelakrava
08.01.2004., 23:13
partfis...samo se ti javaljaj..zato smo tu...ok?!:w
javljaj sta se dogadja s macom...kako se ponasa...pusa

Cruela
09.01.2004., 09:58
jadna maca.ljudi uvijek ne razumiju tugu zbog ljubimaca ali onaj tko stvarno voli zivotinje moze shvatiti.znam kako ti je.budi uz macu do kraja,zasluzila je da ne umre sama:grli:

SuzA
09.01.2004., 12:24
Mislim da jos mogu razumijeti ljude koji uspavaju zivotinju da bi joj skratili muke.
Kod mene u kvartu zivi pudlica koja ima 21 g., otpala joj je potpuno dlaka i muci se, ali je ne zele uspavati.
Meni je to mucenje puno uzasnije od injekcije.
Jedino ne mogu razumijeti ljude koji bi uspavali stene iz razloga sto ima neki poremecaj ili hendikep.
Vec sam pisala na topicu da mi se Dalmatinerica okotila.
Jedan od stenaca je gluh i jos uvijek nismo pronasli dom za njega.
Drugi su sretno udomljeni jer su bili zdravi, a Antonio trazi svugdi pomoc. Gdje god smo se obratili dobili smo odgovor da takvog psa treba uspavati.
Ja nemam srca uciniti takvo nesto i najvjerovatnije ce Tony ostati kod nas....

djidjimidji
09.01.2004., 12:27
Partfiš kaže:
Macka mi umire. Stara je, jako stara i jako mi puno znaci u zivotu. Kako se sve vise muci izgleda da ce biti neophodno pomoci joj da zavrsi svoj zivot. kako ne zelim da ga skonca na veterinarskom stolu kojeg se oduvijek grozila, usprkos tome sto mi se srce para pri samoj pomisli da to moram uciniti, htio bih joj sam pomoci tj. uspavati je doma u njenom stanu medju ljudima koje poznaje i okruzenoj mirisima koji ju smiruju. Ima li netko iskustva kako to napraviti?

Ne znam kaj bi rekao, ali vjerujem da je u pitanju tvoj brat ili sestra ili čak tvoj prijatelj/-ica... vjerujem da bi tada tražio način da ga liječiš do samog kraja... a patnje bi mu olakšavao lijekovima... jesi li razmišljao o takvom pristupu ovom problemu?

djidjimidji
09.01.2004., 12:29
SuzA kaže:
Mislim da jos mogu razumijeti ljude koji uspavaju zivotinju da bi joj skratili muke.
Kod mene u kvartu zivi pudlica koja ima 21 g., otpala joj je potpuno dlaka i muci se, ali je ne zele uspavati.
Meni je to mucenje puno uzasnije od injekcije.
Jedino ne mogu razumijeti ljude koji bi uspavali stene iz razloga sto ima neki poremecaj ili hendikep.
Vec sam pisala na topicu da mi se Dalmatinerica okotila.
Jedan od stenaca je gluh i jos uvijek nismo pronasli dom za njega.
Drugi su sretno udomljeni jer su bili zdravi, a Antonio trazi svugdi pomoc. Gdje god smo se obratili dobili smo odgovor da takvog psa treba uspavati.
Ja nemam srca uciniti takvo nesto i najvjerovatnije ce Tony ostati kod nas....

... ali razumiješ ljude koji svoje bližnje jednako tako "muče" pa čak i doslovno muče po bolnicama do u nedogled... eh, to se zove ne vidjeti posvemašnju dvoličnost koja nas okružuje...

Partfiš
09.01.2004., 15:25
djidjimidji kaže:
Ne znam kaj bi rekao, ali vjerujem da je u pitanju tvoj brat ili sestra ili čak tvoj prijatelj/-ica... vjerujem da bi tada tražio način da ga liječiš do samog kraja... a patnje bi mu olakšavao lijekovima... jesi li razmišljao o takvom pristupu ovom problemu?

A mi se poznajemo?
Ti znas nesto o meni ili mojoj macki?
Mislim da ne, pa onda nemoj nagliti i davati savjete na osnovi pretpostavki. Ako te zanima-pitaj, pa cu ti reci da je na lijekovima koje vise ne mogu povecavati, da su joj neki organi pred otkazivanjem....ima jos toga puno ali tebe to ne zanima.
Jer nisi dosao nesto podijeliti s nekim niti savjetovati ili traziti savjet nego kritizirati.

:flop:

A SuzU vjerojatno dobro poznajes pa zato dobro znas i njeno misljenje o eutanaziji....

viky
09.01.2004., 18:51
Tko nije prosao patnju sa ljubimcem ne moze ni zamisliti kako je to. Moj pas, onaj koji je uginuo, je bio tesko bolestan prije nekih 7-8 godina. Takvo jaukanje i cviljenje je bilo strasno i srce ti se kidalo. Jednom prilikom mi je pozlilo dok sam ga slusala, a bas nisam osoba kojoj pozlije tek tako. Stvar je bila u tome da mu je veterinar jos uvijek davao sanse da se izvuce i izvukao se. Ozdravio je i nikada sebi ne bih oprostila da sam ga dala uspavati (kao sto bi neki napravili, ali ne vjerujem da je to itko od ljudi koji posta ovdje).
Sada pokusavam zamisliti situaciju kada vidis takvu patnju i nema sanse da ce se zivotinja izvuci i ozdraviti (ili bar da ce joj biti lakse). Sto kada ljekovi vise ne olaksavaju? Ne bih povlacila analogiju s ljudima, ne zato sto ih stavljam na neko uzviseno mjesto, nego zato sto je to rasprava koja bi nas odvukla od teme.
Sasvim je jasno da bi Partfis bio najsretniji da moze izlijeciti macu i da ne bi ni razmisljao o tome da je uspava. Radi se o tome da koliko god on to zelio, zna da nije moguce. Pa covjek joj zeli olaksati te posljednje trenutke i ide do te mjere da bi htio izbjeci injekciju koje se macka tako bojala oduvijek. Meni ovo jako puno govori.
Partfis uzasno mi je zao sto ti ne mogu napisati nista sto bi ti olaksalo, ali znaj da ima ljudi koji te mogu potpuno razumjeti i prosli su toliko sretnih, ali i beskrajno bolnih trenutaka sa svojim ljubimcima. I kada ljudi gore kazu da im ova tema izvlaci bolne uspomene i tjera suze na oci zele ti reci da je to jedna od onih stvari koja uvijek ostavlja trag u nama. Isto tako ti zele reci da su ti na neki nacin bliski iako te ne poznaju.
Na zalost, olaksati ti ne mozemo, ali razumijemo te, znamo sto prozivljavas i zao nam je.:(

Potala
10.01.2004., 00:20
Djidjimidji, a da uzmeš eutanaziju u obzir? I za životinje i za ljude.
Ako se neko biće toliko muči i znaš da mu nema pomoći i da samo trpi groznu bol i mučenje, zar nije najhumanije rješenje uspavati ga i prekratiti mu muke?
Partfiš, drži se, znam da ti je grozno:(

maca papucarica
14.01.2004., 22:18
partfis, a jesi me rasplakao ovim svojim postom.
i sama sam udomila 2 pesa i ne mogu zamisliti kakav bi mi zivot bio bez njih. Jako mi je zao sto je maci lose, mazi ju i tepaj joj i pusa joj puno daj, i sjeti se svaki put da je maca imala lijep i sretan zivot s tobom. mi tu suosjecamo s tobom...

Partfiš
15.01.2004., 10:22
maca papucarica kaže:
partfis, a jesi me rasplakao ovim svojim postom.
i sama sam udomila 2 pesa i ne mogu zamisliti kakav bi mi zivot bio bez njih. Jako mi je zao sto je maci lose, mazi ju i tepaj joj i pusa joj puno daj, i sjeti se svaki put da je maca imala lijep i sretan zivot s tobom. mi tu suosjecamo s tobom...

Svasta smo mi zajedno prosli, stara je 20 godina...
Jos smo zajedno ali necemo jos dugo, sve joj je teze i sve je umornija...
Kako je meni necu ni spominjati ali to mi sada i nije bitno.
Hvala ti:grli:

Cats
15.01.2004., 12:33
Partfis,

pomazi malo macu i u moje ime. I drzi se, znam kako ti je tesko.

:grli:

Billi
15.01.2004., 13:28
djidjimidji kaže:

e, kad bi se o eutanaziji za ljude mislilo, bilo bi manje muke na svijetu :(

(znam o cemu pisem jer smo imali slucaj patnje u obitelji)

Billi
15.01.2004., 13:30
nas ovcar je imao problema s kicmom i znalo se desavati da smo da danima nosili na rukama van da se olaksa a vec je imao 11 godina. a on je samo lezao a kad se kretao vukao bi noge za sobom.
presudno je bilo kad mu noge nisu izdrzale pa je pao u ono sto je ispustio :(
iz postovanja smo ga dali uspavati. :(

maca papucarica
18.01.2004., 16:24
Partfis, kak je maci???

Perzefona
18.01.2004., 16:35
Ja ću vam ispričat našu tužnu priču...
U lito 2000 smo u šumici kraj plaže našli malo smeđe čupavo klupko...
Neki tip nam je procjenio da je pas star oko 7 dana...jadan sam, bez mame, bez spize, al ajde, makar ostavljen tako da ga neko nađe i pokupi...
I smilovao se nama stari iako je vrištao da ga ne uzimamo da on ima samo tužna i ružna iskustva (kasnije ćete skužit i zašto je bio protiv uzimanja).
I tako naš mali Gizmo je svaki dan s nama išo u valu (tamo smo imali restoran), vozio se brodom i autom, plivao ko veliki, doma je spavao prvo u kadi kasnije u kućici (napravio moj stari drvenu, lipu...) na terasi, vezali bi ga samo noću da ne uteče...
Završilo lito, mi bili stalno doma, šetali ga, išo je s nama vanka non stop, stari bi ga uzeo sa sobon kad bi išo na večernju kavu, mater ga dresirala tako da bi mu (kad bi se vratili iz šetnje) rekla: "Gizmo, šporak si", on bi odma uletio u kadu i čekao tuširanje (bio je najčišći pas na svitu, obožavao se kupat)...
I jedan dan smo ga zaboravili vezat...nije ga bilo cilo jutro, cili dan, i cilu noć...
Sutradan oko podne, mater je na terasi primjetila kaplje krvi, al se nije previše brinula jer je mislila da je to naš "borbeni" mačak koji je svaki drugi dan bio krvav (šta od borbe, šta od ptica koje je jeo )
Al smo skužili da tragovi vode do njegove kućice i išli pogledat...
E, dragi moji, imali smo šta vidit...
Gizmo je bio unutra, treso se ko prut, jedno oko mu je iscurilo van, a donja vilica je bila puknuta po pola i visila samo na jednom zubu..

Bila je nedija...veterinarska stanica je u Starom gradu, radi tek od sutra, a nama auto pokvaren...
Zvali smo jednu curu koja je završavala veterinu da nam ga dođe pogledat. I kad je došla, samo se rasplakala i rekla da njemu nema spasa.
Ako mu i platimo operaciju vilice (oko 900 kuna ) nema šanse da on kasnije može grist, pogotovo kosti (a to je samo patnja za jednog pasa, koji nakon toga ne bi ni bio pravi pas), te da neće imat tog jednog oka...
Ja san plakala ko kišna godina i samo molila boga da brzo dođe drugi dan, makar da ga uspavamo kako spada.
E, ali, kaže žena, ako čekate do jutra, rane će se ohladit i jadan će umirat od bolova...
I sad se ti misli...auta nema, nema nam ko dat inekciju, ne možemo čekat do ujutro, šta da radimo???
I onda smo ga ja i stari odveli sa brodom, stavili u vriću i utopili...
Znan da van ovo zvuči strahovito krvnički, ali mi smo samo mislili na to kako mu olakšat patnje...
Plakali smo satima u brodu, stari je reka da tako nije ni za svojin starcima plaka...a ja san se nakon toga zarekla da nikad više neću beštijicu u kuću donit...
Tu u Zg-u imamo dvi stare kuje, umorne od života, gluhe, ćorave, laju na mrave, živciraju sve žive, al ja san nekako oglušila na njih...
Svaki put kad vidin pasa, sitin se moga Gizmota, pasa najmilijeg pogleda na svitu, umiljatog, čistog, pametnog....(nadan se da nam je oprostio...)

Grli je i ljubi dok ne umre sama, to e najbolji svajet, jest da će je bolit i bit joj teško, ali makar si ti uz nju, a tebe voli i pozna...
:kiss:

IMF
18.01.2004., 18:17
Joj, zbilja grozna i tuzna prica Perzefona.
Zaista to zvuci krvnicki , pa zar nije bilo nekog drugog nacina nego li utapljanje? :(

Npr. da ste pokusali pricekati do sutra i biti uz njega pa tek onda ako krene na gore nesto poduzeti?

Utapljanje je po meni jos gora smrt nego sto bi je on eventualno imao.

Ne smijem citati vise ovaj topic, previse je tuzan :(

Perzefona
18.01.2004., 18:31
Ma znam da je krvnički...znam...grizem se, ne prođe dan da ga se ne sitim...
Ali, s druge strane...pustit ga da mu se rane ohlade, da ga boli (jebem mu miša, ipak mu je oko iscurilo i vilica mu pukla)...kako da ga držim takvog?
Kako da mu produžim agoniju svjesno?
Jest da je to u tom momentu bilo grozno, lai ja sam duboko uvjerena a je to bio jedini način...
Ma pusti...i sad plačem kad se toga sitim...volila san ga više nego sve prijatelje zajedno..:( :( :(

djidjimidji
18.01.2004., 18:40
Perzefona kaže:
Ma znam da je krvnički...znam...grizem se, ne prođe dan da ga se ne sitim...
Ali, s druge strane...pustit ga da mu se rane ohlade, da ga boli (jebem mu miša, ipak mu je oko iscurilo i vilica mu pukla)...kako da ga držim takvog?
Kako da mu produžim agoniju svjesno?
Jest da je to u tom momentu bilo grozno, lai ja sam duboko uvjerena a je to bio jedini način...
Ma pusti...i sad plačem kad se toga sitim...volila san ga više nego sve prijatelje zajedno..:( :( :(

Eto, to meni nije jasno. Kako čovjek može tako postupiti prema životinji, a prema čovjeku ne bi. OK, za sve postoji opravdanje, eutanazija ima smisla... radi se o teškim stvarima i ljudi koji se ovdje javljaju svakako da pokazuju iznimno veliku količinu suosjećanja i ljubavi (za razliku od tipova koji životinju izbace na ulicu)... no misterij je kako unatoč svoj ljubavi - čovjeka kojem je vilica rasturena i oko procurilo ne bismo išli udaviti u vodi dok to iz samilosti i želji da smanjimo patnju - činimo životinjama. to je svakako nešto čudno u prirodi ljudskoj... ne mislite li?

Perzefona
18.01.2004., 22:42
Ne. Ja ipak u tim stvarima ne mogu poistovjetit čovika s beštijama.
Mislim da smo evolucijom ipak, barem malo napredovali i izdigli se iznad drugih "vrsta"...

Partfiš
19.01.2004., 09:33
maca papucarica kaže:
Partfis, kak je maci???

Iscrpljena, jede kada ju nagovaras ali mislim da ne trpi toliko da bi bio siguran da cu joj olaksati.....
Ovaj post gore mi je sledio krv u zilama...uopce ne zelim komentirati da se ne upletem u rasprave do kojih mi trenutno nije bas....

djidjimidji
19.01.2004., 09:44
Perzefona kaže:
Ne. Ja ipak u tim stvarima ne mogu poistovjetit čovika s beštijama.
Mislim da smo evolucijom ipak, barem malo napredovali i izdigli se iznad drugih "vrsta"...

paaa, znaš, ja kad vidim kako neki ljudi postupaju prema životinjama (i to onima koje su primili u svoju kuću) nekako nemam dojam da smo se izdigli iznad njih...

Perzefona
19.01.2004., 10:51
Jebi ga, điđimiđi, ja govorim općenito a ne o pojedincima...
Ne znam zašto se opće kačimo oko ovog...ja san već rekla kako mi je grozno bilo, i kako mi je još uvik grozno, a najmanje šta mi triba je da mi neko stavlja sol na ranu...
:(

Ruža
19.01.2004., 14:13
Veliki sam ljubitelj životinja, moja djeca imaju psa kojeg svi obožavamo, ali ponekad je upravo čin ljubavi pomoći onome koga volimo da više ne pati.

Zato ne gledam sa zgražanjem na čin osobe koja je utopila psa, to je učinila samo zato jer je njena ljubav prema životinji bila velika. teško se nositi sa saznanjem da smo bili prisiljeni ubiti životinju koju smo toliko voljeli na tako okrutan način, ali neolakšavanje muka zato jer mi to ne možemo podnijeti nije izraz ljubavi.
Oprostite, ali meni po mali zvuči sebično kada netko kaže da ne može uspavati životinju, jer to ne može podnijeti. Ovdje je naglasak na "ja ne mogu podnijeti da moj ljubimac umre", a ne "ja ne mogu podnijeti da se voljeno biće muči, iako će njegova smrt biti za mene užasna". Ljubav se, isto kao prema ljudima, treba pitati: radimo li (ili ne radimo) nešto zbog naših osjećaja ili iz koristi za onoga koga volimo.

Razumijem svu bol Partfiša, ali razmisli, je li tvoja maca zaslužila da umire u mukama, ili joj ti možeš omogućiti dostojanstven kraj. Svatko kome je i netko blizak umirao u strašnim mukama, molio je Boga da ga uzme što prije, jer je patnja preteška.

djidjimidji
19.01.2004., 14:31
Perzefona:

nemam namjeru stavljati ti sol na ranu, jer ionako učimo cijelog života... i ja bih sebi mogao predbacivati slične stvari. nije stvar u tome da si predbacuješ, stvar je u tome da učiš živjeti onako kako ćeš biti zadovoljna sama sa sobom. samo to. i nikako sebi nešto predbacivati. od toga nema koristi nitko.
ni partfiš si nema kaj predbacivati. radi kaj misli da je najbolje. i tako je najbolje. ja kad pišem, mislim da je najbolje da malo "ubadam" kad je ova tema u pitanju... zato jer ima dosta ljudi koji uopće ne razmišljaju o tome kaj rade ili imaju dvostruke kriterije, a da toga nisu niti svjesni.

Ruža:

drago mi je da si velika ljubiteljica životinja. nadam se da jednako kao i životinje, ljubiš i ljude. i znam kako teško ljudi mogu patiti prije smrti... i jasno da se onda moliš da Bog takve patnike prije uzme k sebi... sve to međutim nema veze s onim kaj ja pričam - ljudi za drugog čovjeka mole Boga, a za životinju preuzimaju ulogu Boga u svoje ruke. samo je tu razlika. ok, ako se slažeš s eutanazijom (ja se slažem, da budemo na čisto) onda je sve ok. i vjerujem da bi svakog svog ukućana dala "uspavati" kad bi patio toliko koliko pate životinje koje daješ "uspavati"... u tom slučaju, potpuno te razumijem (to ne činiš jer ljude po zakonu ne smiješ "uspavati")... ali svejedno ne razumijem taj zakon... no to nadilazi naše mogućnosti...