View Full Version : Šum zvučnika
carlton
06.01.2004., 12:36
Imam technics liniju, i problem se javlja kada slušam primjerice cd jako tiho pa čujem pozadinski šum koji dolazi iz zvučnika koji me pomalo nervira!!
U čemu je problem?u pojačalu ili zvučnicima?linija je inače stara oko 1.5 godina!
vjerojatno je stvar pojacala....znam da technics radi vrhunske komponente, ali najcesce je stvar u tome da se klasa pojacala ne slaze sa klasom na papiru....ako je slaba klasa, logicno je da unosi sum....zvucnici nemogu unositi sum, jer oni dobivaju vec takav signal.
manager
06.01.2004., 18:35
Sum se prilikom tihog slusanja reprodukcije javlja radi nekvalitetnog pojacala, ili pretpojačala, nikako radi zvucnika ako su pasivni naravno.
Ako sum koji cujes ima frekvenciju kao recimo sum vjetra onda je sigurno to, a ako je dublji onda ti vjerovatno nesto nestima sa napajanjem.
Probaj kao test promjeniti uticnicu ili produzivac u koju ti je ukljuceno pojacalo.
Takodjer si provjeri na kojem polozaju ti stoje BAS i TREBLE potenciometri. Ako su okrenuti do kraja onda ih stavi na sredinu. Takodjer provjeri dali ti je LOUDNESS ukljucen ili nije. Ako je ukljucen probaj slusati bez njega.
Ajd pozdrav!
MilkyWay
06.01.2004., 18:37
sL! kaže:
....ako je slaba klasa, logicno je da unosi sum....
Kakva je to "slaba" klasa??? :confused:
Jel šum pravilan ili nepravilan. Moguće je da ti kroz žice nešto izvana ulazi. Iako je možda samo u pitanju nekvalitetna linija - pojačalo.
slaba klasa, mislio sam na klasu B, C, D.....cak i B klasa ne unosi neki znacajan sum!!!
SL...s izvinjenjem ti pojma nemaš......nemoj davati savjete jer nemaš osnovno znanje o izlaznim stupnjevima i radu istih...
Što se tiče šuma ...jel ružičasti, bjeli i jel na oba kanala ravnomjerno ?
Opiši malo rijećima šum , jel to uvjek..... kakav potenciometar..klasični okretni ili up-down..
ja nisam neki filozofcina, i neznam SVE, niti pokusavam znati....znam da svaki dio pojacala moze unijeti sum! jacina suma, ovisi o vrsti tranzistora, odnosno IC-a ukoliko je integrirano....zato i imamo klase pojacala A, AB, B, itd. ja sam covjeku rekao sta mu moze unesti sum...a ako mu ti oces strucno objasniti , samo izvoli.....
i nemoj govorit da pojma nemam....imam neko osnovno znanje, sta je za mene i sasvim nego dovoljno...
"ja nisam neki filozofcina, i neznam SVE, niti pokusavam znati....znam da svaki dio pojacala moze unijeti sum! jacina suma, ovisi o vrsti tranzistora, odnosno IC-a ukoliko je integrirano....zato i imamo klase pojacala A, AB, B, itd. ja sam covjeku rekao sta mu moze unesti sum...a ako mu ti oces strucno objasniti , samo izvoli.....!
Ovo treba zapisati i uokviriti za naraštaje koji dolaze da vide kako su bili obrazovani njihove nonići.
Majko...ti sigurno radiš u Škveru kao sistem inžinjer ili glavni elektronički dizajner.., zar ne ?
MilkyWay
07.01.2004., 08:17
HANS :top:
Nemam volje se svađat više, ionako se već previše kačim s laicima na ovom IMF-u.
Thurgood
07.01.2004., 08:46
carlton kaže:
Imam technics liniju, i problem se javlja kada slušam primjerice cd jako tiho pa čujem pozadinski šum koji dolazi iz zvučnika koji me pomalo nervira!!
U čemu je problem?u pojačalu ili zvučnicima?linija je inače stara oko 1.5 godina!
carlton kaže:
ekipa-čitaj i plači!!!toshiba plasma screen-102cm=69000kn,technics a/v receiver 5x100w=11000kn,bose 5.1 sustav 9800kn!!!a di ste sad??
:misli: :vidiga: :lol: :rofl: :D
:lol: :lol: :lol:
Pa, Technics receiver od 11000kn je takav sajns fikšn, da mora šumit... to on u biti hvata i pojačava zvuk rasta tratinčica na Marsu...
dobro je hans, u redu!!! ti si najpametniji ti sve znas i na kraju opet nisi nista rekao....A sad PReKINI!!!
sL! kaže:
....znam da technics radi vrhunske komponente, ali
....ali technics ustvari radi lose komponente, koje ni po cemu nisu vrhunske, osim sto su relativno pristupacne po cijeni i mogu se kupiti u gotovo svakoj samoposluzi.
no, sto je tu je, covjek je kupio sto je kupio, sumi, a nebi trebalo sumiti, pa bio to i techics. provjeri napajanja, prikljuci na neki drugi izvor struje, ako treba i u drugom stanu/kuci, npr. kod frenda ili cure. poigraj se sa ulazima, zamjeni cd sa aux ili koje vec imas, jer mozda nesto ne stima sa uzemljenjem. posudi neki drugi player pa prikopcaj, jer mozda tvoj player radi smetnje. uglavnom experimentiraj pa ces vidjet. pazi da te struja ne sprzi.
jos da dodam, mozda ti od cd-a ocekujes savrsenstvo ali on to niposto nije. SVAKI cd koji ima oznaku AAD (analog-analog-digital) sumi, otprilike kao nekad kaseta. da ne govorim ako slusas mozda "bugare" ili nedajboze cd-e pravljene iz mp3ca. u tom slucaju se sum podrazumjeva. stavi neki original novije produkcije koji ima oznaku DDD (digital-digital-digital), taj ima zanemariv sum, tj. gotovo ga i nema.
I tako citam ja danas ovo o sumu (i dobro se nasmijah sto sumi receiver od 11 000 kn :lol: ), dodjem doma, idem vidit dal moje djubre sumi. Sama linija (za 1700 kn) uopce ne sumi, ali pri spajanju preko kompa (80% vremena vrti se sve s kompa, igre, glazba....) vrlo cujno sumi. Dakle, nesto je sa kompom. I tak ja sve opcije preprckam po winampu, i samom volume-u racunala. Nista, sumi. Krenem u Advanced opcije za zvuk. I prckao sam po opcijama, smanjivao pojedine, palio, gasio i otkrio (za mene) cudo. Likvidirao sam u potpunosti sum iz kompa, tako da sam potpuno iskljucio opciju za mikrofon. On ima jos neko, ne znam jel softversko, ili hardversko pojacanje za 20 dB, i prckanjem po tome osjeti se razlika. A kao sto rekoh, kad potpuno iskljucim volume za mikrofon, sav sum je nestao. Odmah je ugodnije. Ne znam ima li tko takvih sumova, ali samo da izlozim svoje rjesenje. :lux:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.