PDA

View Full Version : Hernija diska - operacija kralježnice - da ili ne? [OBVEZNO PROČITAJTE PRVI POST!]

stranice : 1 [2] 3 4 5

Godiva
16.02.2010., 14:07
Ovisi tko ti daje epiduralni injekciju i na koji nacin...

Nisam lijecnik, ali svojim (mogu slobodno reci bogatim) iskustvom imam obavezu nekome pomoci... Ako ne mogu drukcije, onda barem savjetom na osnovu stotina strucnih clanaka koje sam procitao, i na osnovu stotina tudjih iskustava s kraljesnicom kojim sam posvjedocio sto uzivo, sto na forumima, sto na vlastitoj kozi.

OK, ako ti sebe za smatraš tako kompetentnim za probleme kralježnice, bilo bi pošteno da ljudima kojima dijeliš savjete napomeneš da nisi liječnik.

Glede epiduralne injekcije: i najbolji mogu pogriješiti, i početniku se može posrećiti da to učini dobro. Rizik UVIJEK postoji i to je nepobitna činjenica.

P.S. Ne zamjeri mi na komentaru, ali moram: u hrv. standardnom jeziku postoji samo imenica osnova, a ne i osnov, pa se, sukladno tome, ne kaže na osnovu, nego na osnovi.

GSM
16.02.2010., 14:24
Cuj, rizik postoji i hodajuci ulicom... Ne znas hoce li ti na glavu past nesto sa zgrade, ili ce te udariti auto na zebri.

Komentari su ti u najmanju ruku smijesni.

peruskod
16.02.2010., 14:28
jeee to sam cekao...pocela su prepucavanja...jeeeeeeeeeeeeee.....ajmo jos ajmo jos...da ne bude dosadno, jebes bolove u ledjima samo se vi prepucavajte da se ja mogu smijati malo :)))
hahaha osnova,osnovi,osnovu....ajmo kako idu padezi dalje...???...hahaha

Godiva
16.02.2010., 14:34
jeee to sam cekao...pocela su prepucavanja...jeeeeeeeeeeeeee.....ajmo jos ajmo jos...da ne bude dosadno, jebes bolove u ledjima samo se vi prepucavajte da se ja mogu smijati malo :)))
hahaha osnova,osnovi,osnovu....ajmo kako idu padezi dalje...???...hahaha

Daj se i ti uključi, nemoj samo promatrat... možda pomogne protiv bolova, bolje od tablete. :D

Godiva
16.02.2010., 14:39
Cuj, rizik postoji i hodajuci ulicom... Ne znas hoce li ti na glavu past nesto sa zgrade, ili ce te udariti auto na zebri.

Komentari su ti u najmanju ruku smijesni.

Vidiš što je dobra paralela. :top:

Jednako je neizbježno hodati ulicom i dati da ti zabadaju igle u kičmu.

crveno-crno
16.02.2010., 15:44
Naprosto je predivno kada se dva nemedicinara prepucavaju na temelju članaka koje su pročitali na internetu. Ajmo sada ukinuti 20 i nešto godina školovanja i postaviti tezu da je dovoljno završiti bilo kakvu školu i pročitati 200 on-line izdanja razno-raznih medicinskih časopisa, članaka ili istraživanja i time steći titulu nekoga koji može liječiti isto kao i doktor ili u najmanju ruku dijeliti savjete o zdravstvenim problemima.
GSM, Godiva, dajte, ohladite malo. Ako imate kakav savjet za ljude u problemima koji se temelji na vlastitom iskustvu, uvijek je dobrodošao. Rasprave u vidu rizika epiduralne anestezije ili blokade su van vašeg znanja i dometa.
Peruskod, ja sam operirala kralježnicu, znam dosta o preoperacijskoj i postoperacijskoj rehabilitaciji. Javi se slobodno na pp ako te zanimaju konkretni savjeti. I, btw, iako se i sama potpisujem titulom dr u stvarnom svijetu, nisam neurokirurg, pa sigurno neću nagađati o stvarima koje su van moje profesionalne domene i specijalizacije.

Godiva
16.02.2010., 17:02
Ali čini mi se da ni ti ni ja nismo ni liječnici ni fizioterapeuti, pa bi mogli oboje prestati s mudrim savjetima. ;)

Naprosto je predivno kada se dva nemedicinara prepucavaju na temelju članaka koje su pročitali na internetu. Ajmo sada ukinuti 20 i nešto godina školovanja i postaviti tezu da je dovoljno završiti bilo kakvu školu i pročitati 200 on-line izdanja razno-raznih medicinskih časopisa, članaka ili istraživanja i time steći titulu nekoga koji može liječiti isto kao i doktor ili u najmanju ruku dijeliti savjete o zdravstvenim problemima.
GSM, Godiva, dajte, ohladite malo.

Nemam baš običaj sama sebe citirati, ali mislim da ti je ovo promaklo.

GSM
16.02.2010., 17:27
crveno-crno, slazem se vise manje s vama. Medjutim mislim da je bolje kad biste mu pomogli savjetom na forumu, kako bi te informacije ostale arhivirane za ostale clanove.

peruskod
16.02.2010., 18:59
da mozete tu objaviti vasu pricu i kako je sve to proslo :D

crveno-crno
16.02.2010., 21:48
Ukratko: nakon dugogodišnjih problema konačno sam došla do doktora koji ne samo da je znao, već je i htio pozabaviti se mojim problemima. Svaki čovjek ima svoje dijagnoze i probleme i ne postoji univerzalno rješenje niti univerzalni savjet.
Ono što je meni bilo najbitnije je to da sam liječena od čovjeka koji je uvijek imao odgovor na sva moja pitanja, koji nije skrivao neznanje ili neiskustvo iza nekakvog bahatog stava i koji mi je dao sve moguće linkove i upute gdje i kako se informirati o 1001 pitanju koje sam postavila i kada on više nije imao vremena za odgovarati.
Kad je on rekao-operacija, ja jednostavno nisam imala potrebe preispitivati njegovu odluku. Da je rekao ima jedna op, ali ja je još nikada nisam napravio, ja bih rekla go for it!
Jedna stvar je ista za sve.Sa ili bez operacije najbitnije je sagraditi zid od mišića oko bolesne kralježnice. Boli? Pa ja sam nebrojeno puta pila analgetike da bih mogla vježbati. Onda ide.Ne boli toliko. Ali koje vježbe? To opet ovisi od situacije do situacije. Moja i vaše nisu iste i nebih se upustila u bilo kakva nagađanja, dali bi vježbe koje radim ikome od vas pomogle ili ne.
Zato postoje doktori, stručnjaci, čije je to područje i koji će nakon pregleda svakom pacijentu znati reći što i kako je za njih najbolje, koji su rizici, postotci uspješnosti i što mogu očekivati od određene terapije. A ako neće- bježite od njih jer ne znaju.

peruskod
17.02.2010., 11:54
a reci mi kako je prosla operacija,koji dio si operirala,kako ti je sada itd???

Ninuška18
17.02.2010., 13:20
U
Jedna stvar je ista za sve.Sa ili bez operacije najbitnije je sagraditi zid od mišića oko bolesne kralježnice. Boli? Pa ja sam nebrojeno puta pila analgetike da bih mogla vježbati. Onda ide.Ne boli toliko. Ali koje vježbe? To opet ovisi od situacije do situacije. Moja i vaše nisu iste i nebih se upustila u bilo kakva nagađanja, dali bi vježbe koje radim ikome od vas pomogle ili ne.
Zato postoje doktori, stručnjaci, čije je to područje i koji će nakon pregleda svakom pacijentu znati reći što i kako je za njih najbolje, koji su rizici, postotci uspješnosti i što mogu očekivati od određene terapije. A ako neće- bježite od njih jer ne znaju.

Meni je sestra u bolnici, dan prije nego sam trebala ići doma pokazala desetak vježbi koje se izvode ležečki, neke na leđima, a neke na trbuhu. Već sam i zaboravila neke, ne mogu se pohvalit da ih radim svaki dan, iako u početku jesam.

Moram napomenuti da kad se leži na trbuhu (bilo da se vježba ili spava) nije dobro koristit kušin. Tj jastuk :D Tako da ja od operacija kad spavam na trbuhu maknem kušin. No to vjerojatno znate već :D

A na rehab sam isto naučila neke vježbe za leđa, također se sve izvode ležečki. Možda i ja počnem opet vježbati...ne traje to dugo zaista, 10 min, više manje..

dragona1
17.02.2010., 16:42
Moram napomenuti da kad se leži na trbuhu (bilo da se vježba ili spava) nije dobro koristit kušin. Tj jastuk :D Tako da ja od operacija kad spavam na trbuhu maknem kušin. No to vjerojatno znate već :D
A na rehab sam isto naučila neke vježbe za leđa, također se sve izvode ležečki. Možda i ja počnem opet vježbati...ne traje to dugo zaista, 10 min, više manje..
Iz mog iskustva, položaj spavanja na trbuhu je NAJGORI položaj i za zdravu i za operiranu kralježnicu.
Nisam sigurna koji bi to dr preporučio.
Što se tiče spavanja sa jastukom, ja od operacije, evo već 30 godina, spavam bez jastuka. Ali sad dolazi moja trenutna dijagnoza. Imam MS, a za nju ima novih preporuka tj da treba podići uzglavlje ležaja kako bi radi ispravne cirkulacije krvi iz mozga bilo dobro uzglavlje podići 10tak cm.
Inače operiana sam na neurokirurgiji na Rebru (Paladino je bio specijalzant kod dr. koji me operirao)
nekoliko godina prije operacije sam prolazila blokade, toplice, fizioterapiju i ništa nije pomoglo, a imala sam 20g. Tad nije bilo niti MR niti CT, samo RTG na kojem se tek sa kontrastnim snimanjem ustanovilo da je disk L5-S1 vani. Bolovi u lijevoj nozi nepodnošljivi i od tada ne osjetim površinski mjesta gdje na potkoljenici do stopala prolazi ishijatikus. Da sam prije operirana i to vjerojatno ne bi ostalo trajno.

Nakon operacije više nikada nikakvih problema, dvije trudnoće, dva vaginalna poroda i sve OK (do ove šugave MS, a koja s tim nema veze) Dakle moje iskustvo je REŽI (jer ja sam bila u takvom stanju da bi da su bolovi još malo potrajali rezala žile)

Sandstorm
17.02.2010., 20:07
Već dulje vrijeme imam bolove u križima. Bolovi su se potkraj prošle godine proširili na desnu nogu. Jedno vrijeme su bili toliko jaki da sam jedva hodao, te sam 5 dana dobivao injekcije i trošio ibuprofene, a prije dok su bolovi bili slabiji zaldiar i diclo duo. Nakon otprilike tjedan dana bolovi su počeli popuštati i stanje se opčenito lagano počelo popravljati. Nakon desetak dana prestao sam trošiti lijekove i počeo sa terapijama koje su trajale 3 tjedna. Nakon terapija stanje mi se dodatno popravilo, bolovi su gotovo nestali iako nikad ne u potpunosti, jedino što nisam mogao sjediti dulje od pola sata jer bi se nakon toga bolovi počeli pojačavati u križima i potkoljenici desne noge. Oko 5 dana nakon završenih terapija stanje mi se ponovno počelo pogoršavati tako da sam za par dana završio na hitnoj zbog jakih bolova u križima, a i pao mi je krvni tlak te sam imao jaku vrtoglavicu. Dobio sam injekciju i infuziju, te su bolovi nakon kakvih 5 sati popustili. Počeo sam ponovo trošiti tablete protiv bolova i obavio ct kralježnice. Dijagnoza je: Lumboishialgia lat. dex (M53.27), Protrusio disciL4/L5 dorsolateralis dex (M51.1). Danas sam posjetio neurokirurga koji kaže da mi je iskočio disk i to za 7 mm, te preporuča operaciju jer kaže da nema nade da se disk vrati na mjesto. Zanima me ima li netko od vas na forumu tko je imao sličan problem i da li da se odlučim za operaciju sad ili da ju što dulje odgađam s obzirom da sad dok trošim tablete bolovi nisu strašni? Svaki savjet je dobrodošao, a naročito ako ovdje ima netko sa istom dijagnozom ili možda netko iz područja medicine s tog područja.

peruskod
17.02.2010., 20:58
imam jedno pitanje...meni hernija l4/l5 viri 9mm van i onako cesto dok hodam osjecam tu tupu bol...sad mene zanima dali nakon 5 god sta mi je takvo stanje...ako se to i operira dali bi bol isto ostala zbog dugogodisnjeg pritiska na mozdinu ili bi bol odlutala...hvala...

peruskod
17.02.2010., 21:49
sandstorm evo ovako...ja trpim te bolove u krizima vec godinama i mogu ti reci da mi se to nije povuklo 9 mm vani...tako da odluka je na tebi dali ces operirat ili ne...pozdrav

Ninuška18
17.02.2010., 22:36
Iz mog iskustva, položaj spavanja na trbuhu je NAJGORI položaj i za zdravu i za operiranu kralježnicu.

Doktor mi to spavanje na trbuhu nije ni spomenuo, samo ta sestra u bolnici. Inače najviše volim spavati na boku, a to nije sigurno dobro mi za kičmu, zato se trudim najviše na leđima spavati, a kad mi dojadi okrenem se na trbuh i maknem jastuk. Kad sam na leđima spavam s jastukom, ali ne pašu mi bilo koji. Ako je onaj veliki, napuhani onda mi smeta.

Nakon operacije više nikada nikakvih problema, dvije trudnoće, dva vaginalna poroda i sve OK (do ove šugave MS, a koja s tim nema veze) Dakle moje iskustvo je REŽI (jer ja sam bila u takvom stanju da bi da su bolovi još malo potrajali rezala žile)

Drago mi je čut ovo s porodom da je sve bilo u redu!! Jer i ja jednog dana želim rodit naravno i rado bih vaginalnim putem. Nije mi dosta što imam epilepsiju, nego i zeznutu kičmu hahah:)) Ali, ne brinem se, bit će sve ok kad za to dođe vrijeme. :)

BTw, bolovi su i meni bili strašni i zaista ih ni najgorem neprijatelju ne bih poželjela. A ja sam bome trpila puna 2 mjeseca ležeći u krevetu bez ikakvih tableta i bez ijedne injekcije! Ponosna na sebe:) Imam visok prag tolerancije na bol, čini mi se.

peruskod
18.02.2010., 15:41
2 mjeseca??? meni je to vec godinama...samo vjerovatno je tebe jako stislo i to onda boli previse...tako je mama meni mjeseca dana lezala,ona ima l5/s1...a meni to nije doslo naglo...mene je malo pomalo to boljelo i eto sad sam tu di jesam...
al stvarno sam "jako zahvalan" svojoj doktorici koja me slala na plivanje i nije htjela uputit neurokirurgu jer ipak...svakog bole ledja...cccc...no coment....,da sam znao od prije sta je diskus hernija bi se bio vjerovatno vise pazio...jbga...poz svima :)

ring-ring
18.02.2010., 22:25
operirala sam kralježnicu zbog skolioze i svatkom ko ima kakvih problema s kralježnicom preporučila bib da paze ko im postavlja diagnozu,ko ih liječi ili operira...jedini specijalist za bolesti kralježnice je dr.Kovač u novoj bolnici.

GSM
18.02.2010., 22:27
Dr. Kovac je dobar doktor, najbolji "majstor" u RH za kirursko lijecenje skolioze, takodjer jedini u RH radi prednju (ALIF) fuziju.

anguis
18.02.2010., 23:00
Mama ima HD, L4-L5, operaciju joj ne preporučuju jer je slučaj navodno prekompliciran i premlada je za nju (55god.). Problem su ti strašni bolovi, na Lumidolu je i svjesna da nemože cijeli život bit na jakim lijekovima. Ima li netko iskustva s akupunkturom?? I još jedno pitanje-Ambulanta za bol, je li netko bio, iskustva?

Zahvaljujem!

GSM
19.02.2010., 00:01
Pozdrav, pa operiraju se i ljudi stari samo 20 godina... Svakako bih preporucio drugo misljenje, i preporucam ti da prosurfas na temu - minimalno-invazivna kirurgija kraljesnice.

Akupunktura pomaze kod raznih bolnih stanja, moze pomoci cak i kod diskogene boli koju je inace kod kraljesnice najteze lijeciti. Treba probati.
Sto se ambulante za bol opcenito tice, imam dosta iskustava, medjutim kao sto samo ime kaze... ona lijeci bol, i nista drugo...

Godiva
19.02.2010., 10:15
Drago mi je čut ovo s porodom da je sve bilo u redu!! Jer i ja jednog dana želim rodit naravno i rado bih vaginalnim putem. Nije mi dosta što imam epilepsiju, nego i zeznutu kičmu hahah:)) Ali, ne brinem se, bit će sve ok kad za to dođe vrijeme. :)

Nemoj rodit vaginalnim putem. Ja sam imala zdravu kičmu (ili sam barem mislila da je zdrava, jer me nikad nije boljela), a nakon trudnoće i vaginalnog poroda nastalo je generalno sranje s lumbalnim dijelom moje kičme i sad sam poluinvalid do tko zna kad.

ring-ring
19.02.2010., 12:05
operirala sam kralježnicu i rodila bez ikakvih problema prirodnim putem

anguis
19.02.2010., 12:39
Pozdrav, pa operiraju se i ljudi stari samo 20 godina... Svakako bih preporucio drugo misljenje, i preporucam ti da prosurfas na temu - minimalno-invazivna kirurgija kraljesnice.

Akupunktura pomaze kod raznih bolnih stanja, moze pomoci cak i kod diskogene boli koju je inace kod kraljesnice najteze lijeciti. Treba probati.
Sto se ambulante za bol opcenito tice, imam dosta iskustava, medjutim kao sto samo ime kaze... ona lijeci bol, i nista drugo...

Potražila je ona ne samo drugo nego i treće mišljenje, nitko nije za operaciju, rekli su joj neka trpi i izvlači se s plivanjem i toplicama koliko god može. Bolovi su kao što sam rekla neizdrživi, ne može normalno funkcionirati, a Lumidol sve manje djeluje. Vjerojatno će probati s akupunkturom... A u ambulantu je naručena za 2 tj.

peruskod
19.02.2010., 15:19
a reci mi koja je tocna dijagnoza tvoje mame da joj se stvarno "ne moze" pomoci?!?!???...

dragona1
19.02.2010., 17:38
peruskod, sad sam baš skužila za tebe jednu dobru stvar, pošteđen si dileme roditi ili ne:D

peruskod
19.02.2010., 18:21
istina je...premda dijete treba i napraviti :) a sa ovakvom kicmom...malo teze...hehehe :))))

ema007
20.02.2010., 09:05
peruskod a zašto ne probaš (naravno ako ti financije to dopuštaju) otići kod dr. Peharca u Pulu. Više ljudi mi je potvrdilo da su k njemu otišli sa dijagnozom ekstruzije diska i da funkcioniraju potpuno normalno, ali oni koji su prestali vježbati sve im se vratilo. Mislim da k njemu idu samo neoperirani. Uglavnom raspitaj se malo o tome

ema007
20.02.2010., 09:14
Sparina nedavno sam pročitala da je za polineuropatiju dobra barokomora, obnavlja živce. Neka ti mama proba to zatražiti od neurologa (iako je to jako skupo i ne znam prepisuju li to)

peruskod
20.02.2010., 12:20
ema hvala ali ja sam iz pule i bio sam vec kod peharca...pomoglo mi je nesto za lumbalni dio ali za torakalni nije ni malo...ali hvala jos jednom :)

Ninuška18
20.02.2010., 13:14
2 mjeseca??? meni je to vec godinama...samo vjerovatno je tebe jako stislo i to onda boli previse...tako je mama meni mjeseca dana lezala,ona ima l5/s1...a meni to nije doslo naglo...mene je malo pomalo to boljelo i eto sad sam tu di jesam...
al stvarno sam "jako zahvalan" svojoj doktorici koja me slala na plivanje i nije htjela uputit neurokirurgu jer ipak...svakog bole ledja...cccc...no coment....,da sam znao od prije sta je diskus hernija bi se bio vjerovatno vise pazio...jbga...poz svima :)

Da, 2 mjeseca me konstantno baš jako jako bolilo. I ležala sam cijelo vrijeme u krevetu. Ali prije toga me znalo na mahove uhvatit jača bol, jače bi me bolilo par minuta, onda kad bi prošetala malo manje, ali sam bila jedno 2 tjedna šepuckala konstantno i onda me jedno jutro to tako jako uhvatilo da više nisam mogla na fax, jedva iz kreveta van, onda su me doveli doma (moja kuća je u drugom gradu, tu sam bila podstanar) i eto, nakon 2 - 3 mjeseca sam morala pauzirat godinu faxa i tako....

Plivanje je jako dobro za kičmu, ali zaista, treba otići i na pregled ako su bolovi tako jaki. Ne volim takve neodgovorne doktore!! Drukčija je to bol kad te "samo" bole leđa i kad te boli zbog hernije.

Ninuška18
20.02.2010., 13:17
Nemoj rodit vaginalnim putem. Ja sam imala zdravu kičmu (ili sam barem mislila da je zdrava, jer me nikad nije boljela), a nakon trudnoće i vaginalnog poroda nastalo je generalno sranje s lumbalnim dijelom moje kičme i sad sam poluinvalid do tko zna kad.

Ja bih baš htjela izbjeći carski rez, ako je moguće, ali vidjet ćemo kad dođe vrijeme kako će biti. Ima svakakvih slučajeva, evo ovaj dolje...:)

operirala sam kralježnicu i rodila bez ikakvih problema prirodnim putem

Nadam se da će tako biti i meni kad dođe vrijeme. :)

peruskod, sad sam baš skužila za tebe jednu dobru stvar, pošteđen si dileme roditi ili ne:D

Bar nešto dobro :D

istina je...premda dijete treba i napraviti a sa ovakvom kicmom...malo teze...hehehe )))

Ništa, ti lezi, a cura neka radi :P

ema007
20.02.2010., 13:50
peruskod mislim da je torakalni inače najkompliciraniji dio za lijećiti (iako možda se varam). Ja imam problema s vratnom ali se bolovi odražavaju i na torakalni dio, gdje nemam problema. A da ti ipak provjeriš (ct ili mr) u kakvom ti je stanju vratna kralježnica pa ako tu nešto ne štima počneš vježbati vježbe za taj dio pa se možda povuku i problemi u torakalnom. To je samo prijedlog

dragona1
20.02.2010., 13:53
Ja bih baš htjela izbjeći carski rez, ako je moguće, ali vidjet ćemo kad dođe vrijeme kako će biti. Ima svakakvih slučajeva, evo ovaj dolje...:)
Nadam se da će tako biti i meni kad dođe vrijeme. :)

Moram priznati mada sam rodila prirodnim putem, da sam tada umirala od straha da će nešto poći loše za kralježnicu, no sve je bilo u redu. Da se onda moglo kao danas roditi u privatnoj klinici i tražiti carski, sigurno bi to napravila.
No kako je sve prošlo u redu i drugi porod (ali tek 8 g. nakon prvog) je bio isto vaginalni i opet sve u redu. Važno je ojačati leđne mišiće duž kralježnice jer oni tad preuzimaju dio tereta na sebe. I ne se puno uprasiti u trudnoći (lakše reći, nego učiniti :D)

Otkačiška
20.02.2010., 14:07
Strašni bolovi su bili prisutni. Sada ih ne osjetim, ali mi stopalo desne noge trne. Konstantno.Osjetljivo je na dodir. S vremena na vrijeme mi zna trnuti i desna ruka. Do lakta. Jako rijetko imam mucnine i vrtoglavice. Kažu da je sve to povezano. Moja primarna dijagnoza je hernija diska i lumbaloishijalgija. Neurokirurg je rekao da je operacija neizbježna kroz nekih par godina. Radim vježbe za lumbalnu i vratnu. Dosta se krećem.

Za sada sam u komadu i imam namjeru takva i ostati

Sretno svima

:top:

peruskod
20.02.2010., 14:32
@ema....neznam ema jer meni se na magnetskoj vidi hernija u tor dijelu...tako da neznam bas dali mi je to od vrata jer sa vratom nemam problema...:) ali hvala na prijdlogu vjezbe ionako radim :))

Ninuška18
20.02.2010., 17:03
No kako je sve prošlo u redu i drugi porod (ali tek 8 g. nakon prvog) je bio isto vaginalni i opet sve u redu. Važno je ojačati leđne mišiće duž kralježnice jer oni tad preuzimaju dio tereta na sebe. I ne se puno uprasiti u trudnoći (lakše reći, nego učiniti :D)

Hehehe, bome, treba pazit na dobivanje kila u trudnoći, da...:/ I te vježbe za kičmu...:) Moram se natjerat to počet opet radit...:) Šta mi je to , 10 minuta dnevno..čas posla:)

Adnan_np
25.02.2010., 18:06
Premlad si da bin se mučio, tebi definitivno preporučam operaciju! I ja sam mlada, i operirala sam se kad sam imala 21 godinu i sve je ok sada.

Nemoj se bojati operacije, to su njima zaista rutinske operacije već i traju oko 2 sata. Rez je jako mali (bar je moj). Naravno da se i pri takvim operacijama može dogodit nešto nepredviđeno, ali zaista se nemoj bojati!

Ja sam u jednom trenutku jedva čekala da odem na operaciju jer me tako sve bolilo da mi je bilo preko glave te boli. I sada sam na miru:)

Eto bio sam u u beogradu i rekli su mi da sam za operaciju...tj da imam elemente za operaciju...e sad nisu hteli da me operisu jer kazu da sam jako mlad i da im je zao...jos sam u razvoju...rekli su mi da nastavim sa terapijama i sad sam u holandiji...noga me manje boli dosta a ledja vise...mada kazu bolje je ledja kad bole nego noga....sve u svemu, jos cu ovo da probam...ako ne uspe idem na operaciju...

P.S. Izvinjavam se sto kasnim

GSM
25.02.2010., 20:22
Bio si u VMA?

stihowy
25.02.2010., 20:58
poz svima , ja sam sjebo ledja jako mlad, sa 13 god, prvo me je boljela lijeva noga i onda sam vrsio neke pretrage
pa su mi rekli da ostanem u bolnici, bolila me lijeva noga zbog kraljeznica (ispao je disk) , isao sam svaki dan na terapiju 3-4 mjeseca u bolnicu, nakon par mjeseci u toplice, tako iduce godine isto u toplice po 3 tjedna , izostao bi od skole i to....
samo da kazem da sam vrsio i magnetsku rezonancu i sve pretrage , doktoru su me htjeli i poslat na operaciju ali ja nisam htio jer jako mlad sam...
sad imam 16 god, u zadnje vrijeme me boli, recimo kad se sagnem ( idem prat zube recimo i stojim par sekundi nagnuto ukoce mi se ledja i tesko mogu se vratit u pocetni polozaj i kad sjedim dugo) i neznam sad treba bi opet ic u toplice ali puno triba cekat opet par mjeseci da sve to srede oni da mogu otic....
i to mi nije jedini problem sa zdravljem jbg imam jos neke ozbiljne....ko zna sto ce biti sa menon za 10 god sa ledjima jbg....tek mi je 16

Ninuška18
25.02.2010., 21:07
Eto bio sam u u beogradu i rekli su mi da sam za operaciju...tj da imam elemente za operaciju...e sad nisu hteli da me operisu jer kazu da sam jako mlad i da im je zao...jos sam u razvoju...rekli su mi da nastavim sa terapijama i sad sam u holandiji...noga me manje boli dosta a ledja vise...mada kazu bolje je ledja kad bole nego noga....sve u svemu, jos cu ovo da probam...ako ne uspe idem na operaciju...

P.S. Izvinjavam se sto kasnim

Sve u redu :D

Sve mi se čini da ćeš kad tad završit na operaciji, ako su ti rekli da jesi za operaciju. Zaboravih koliko imaš godina, ispričavam se ovim putem :D
Ja sam isto mlada operirala, s 21 godinu (3 dana nakon rođendana haha) i nije mi žao. Nikakve terapije ne mogu taj disk vratit na mjesto :/

poz svima , ja sam sjebo ledja jako mlad, sa 13 god, prvo me je boljela lijeva noga i onda sam vrsio neke pretrage
pa su mi rekli da ostanem u bolnici, bolila me lijeva noga zbog kraljeznica (ispao je disk) , isao sam svaki dan na terapiju 3-4 mjeseca u bolnicu, nakon par mjeseci u toplice, tako iduce godine isto u toplice po 3 tjedna , izostao bi od skole i to....
samo da kazem da sam vrsio i magnetsku rezonancu i sve pretrage , doktoru su me htjeli i poslat na operaciju ali ja nisam htio jer jako mlad sam...
sad imam 16 god, u zadnje vrijeme me boli, recimo kad se sagnem ( idem prat zube recimo i stojim par sekundi nagnuto ukoce mi se ledja i tesko mogu se vratit u pocetni polozaj i kad sjedim dugo) i neznam sad treba bi opet ic u toplice ali puno triba cekat opet par mjeseci da sve to srede oni da mogu otic....
i to mi nije jedini problem sa zdravljem jbg imam jos neke ozbiljne....ko zna sto ce biti sa menon za 10 god sa ledjima jbg....tek mi je 16

Mislim da ćeš ti i prije tih 10 godina morat na operaciju, ako te i sad toliko boli, a doktori su te već htjeli poslati. 13 godina je zaista rano, ali očito da se događa :/

Ja sam isto mlada operirala kičmu, s 21 i nikad požalila. Ne bih mogla bez, ja zaista sam mogla samo ležat i trpit bolove :D

peruskod
25.02.2010., 21:39
ja sad idem u toplice i ko fol se nadam da ce mi to pomoci...ali ne kuzim zasto je taj disk tako tesko vrati na mjesto...ni neide mi se u toplice jer nekako imam filing da ce mi biti isto...kakve sam do sada sve terapije proso pa opet nish...

GSM
25.02.2010., 21:41
Prouci na internetu anatomiju diska, jednom kad disk izadje, male su teoretske sanse da se vrati. Vanjska ovojnica diska koja je kao neka "lamela" s vise razina je popustila ili cak pukla. Nema tih terapija koje to mogu vratiti.

peruskod
25.02.2010., 21:46
cemu onda daju ljudima TOPLICE...prodavanje magle ili sto...no comment...

GSM
25.02.2010., 21:48
Pa ne, konzervativna terapija je prethodnica i uvijek prije skoro svake operacije kraljesnice. Ovdje ne bih rekao toplice, nego ciljana fizikalna terapija, no sto je tu je... Probaj s toplicama.

Cilj toga nije izljecenje tvog problema, nego jacanje ledjne i trbusne muskulature kako bi se kraljesnica rasteretila.

peruskod
25.02.2010., 21:54
a probat cu naravno...16.03 idem u crikvenicu,ali mi je od svega toga najveca nada 8.03 Zagreb :) pa cemo vidjet sto i kako dalje :)

GSM
25.02.2010., 21:55
U dobrim si rukama ;)

peruskod
25.02.2010., 22:01
i hope so...:)

Ninuška18
25.02.2010., 23:12
a probat cu naravno...16.03 idem u crikvenicu,ali mi je od svega toga najveca nada 8.03 Zagreb :) pa cemo vidjet sto i kako dalje :)

Ja bila u Crikvenici 3 mjeseca nakon operacije i bila sam 3 tjedna, preko vikenda sam išla doma.

Prvo mi je bilo muka što sam bila okružena puno starijima od sebe i bila sam tamo najmlađa, bilo je zaista malo mladih ljudi, ali moram priznati da sam se super skompala sa starijim ženskama i družila se s njima u bazenu, pričala za ručkom i tako :D

U sobi sam prvo bila s jednom ženom od kojih 50-ak god i bila je odlična, ali je nakon 2 dana išla, pa sam dobila drugu, malo sariju žensku, možda oko 6 god, ali je bila ok. Malo smiješna ali ok :)

Ok, sad sam skrenula s teme. :)

Tamo se svaki dan vježbaju vježbe za kičmu normalno, svako jutro po pola sata, onda nakon ručka se ide na bazen, isto imaš oko pol sata vježbe s trenerom, a nakon toga možeš sat vremena plivat u bazenu. I još ideš na magnete, ali to mi nije bilo svaki dan.

peruskod
26.02.2010., 15:39
ma znam da nesto sam se informirao o tim toplicama, ali hvala svejedno...vjezbe ionako doma radim svaki dan,uz bol naravno ali se forsiram...u svakom slucaju mislim da vjezbanje ne moze odmoci tako da...:)

Ninuška18
26.02.2010., 21:17
Krivo vježbanje može odmoći :D Hehehe! :)

sparina123
26.02.2010., 23:49
Sparina nedavno sam pročitala da je za polineuropatiju dobra barokomora, obnavlja živce. Neka ti mama proba to zatražiti od neurologa (iako je to jako skupo i ne znam prepisuju li to)

hvala ema,raspitat ću se o tome :top:

Ninuška18
27.02.2010., 12:51
Mene baš nešto ovih dana bole leđa, skroz donji dio...ali dobro, nije niš strašno, samo me to nervira. :D

Bar danas nisam ja spremala krevet, hahah! Malo šetnje i odmah je bolje.

GSM
27.02.2010., 12:53
hvala ema,raspitat ću se o tome :top:

Jeste probali Lyricu?

san25
16.03.2010., 15:12
e fala,iako kad sam pitao onu svoju sestru sa fizikalne,kaze da nije bas preporucljivo prije nego se vidi Ct,ali jbg ga...ja cu to raditi polagano

Pozz!

Imam IDENTIČAN problem kao što si ti imao. :( Daj mi pliz reci dal ti je prošlo nakon svih tih vježbi, jer ja više ne znam šta ću. Svaki put super odtreniram al kada treba ući u sprinterice, VIŠE NE IDE.
Hvala unaprijed! :confused:

GSM
16.03.2010., 18:49
Dijagnoza?

ayla ri
20.03.2010., 13:28
pozdrav.... imam 2 diskus hernije u lumbalnom dijelu.... preporučena mi je operacija prije poroda jer se kasnije stanje samo pogoršava.... zanimaju me iskustva onih koji su imali lasersku operaciju? koliko traje oporavak, koliko traje zahvat, dali se plača i koliko??? hvala vam

GSM
20.03.2010., 14:19
Pravilno indiciran PLDD ima postotak uspjesnosti od 80-90%. Ja nemam osobno iskustvo, ali imam neposredno iskustvo s 20-ak pacijenata. U vecini slucajeva potreban je postedni rezim neka 2 tjedna, na posao se moze ici za 4-5 tjedana. Procedura s pripremom traje do 1 sat.

PLDD u potpunosti pokriva HZZO, no lista cekanja je malo duza jer se zahvati rade jednom tjedno. Inace je 15 000 kuna.

ayla ri
20.03.2010., 17:31
super hvala na informacijama, naručena sam na pregled kod dr. saftiča pa ču vidjeti ako je moguće uopćee izvest tu operaciju kod mene il ču morat klasično. malo sam čitala na forumima i neke članke o tome pa sam pročitala da drugi dan se odmah može doma ič? to bi mi bilo super, a i oporavak je puno krači......

GSM
20.03.2010., 18:20
Dobar izbor doktora!
Nakon lasera se u pravilu i po svjetskim standardima kuci ide nakon 2 sata! Medjutim, mislim da je bolje kako se radi kod nas, a to je hospitalizacija od 1-2 dana.

Takodjer, ako nisi kandidat za laser, onda si vrlo vjerojatno kandidat za operaciju METRx metodom tj. sustavom, koji je takodjer vodjen principima minimalno-invazivne kirurgije.

ayla ri
20.03.2010., 18:34
a može pitanje kako vi znate toliko toga o diskus herniji i postupcima? pa vidjet ču na pregledu, jer su me ovdje nakon MR-a odmah htjeli na program staviti al nisam bila psihički spremna pa idem sad po još jedno mišljenje

GSM
20.03.2010., 18:35
Recimo da imam i vise nego bogatog osobnog iskustva... Ni slucajno ne idite na program nikome koji ne radi minimalno-invazivnu kirurgiju kraljesnice (Googlajte: MISS ili Minimally-invasive spine surgery).

Pozdrav

ema007
21.03.2010., 16:56
Za žene koje nisu još rodile je minimalno invazivna kirurgija svakako bolja jer se štede a ne režu mišići. Iako uvijek treba tražiti više mišljenja od više neurokirurga i iz različitih bolnica

Godiva
22.03.2010., 15:33
Za žene koje nisu još rodile je minimalno invazivna kirurgija svakako bolja jer se štede a ne režu mišići. Iako uvijek treba tražiti više mišljenja od više neurokirurga i iz različitih bolnica

I iz više različitih država. Osobno sam od jednog neurokirurga u Sloveniji u pet minuta saznala ono što mi sedam hrvatskih neurokirurga nije bilo u stanju objasniti u pet sati.

ayla ri
23.03.2010., 02:21
ema 007 da to definitivno.... al sam isto tako našla jednu informaciju da žene koje su operirane u području L4-L5 nemogu primati epiduralnu tjekom poroda.... meni osobno to nije neki bed jer bi se samo htjela rješiti bolova i da mogu u miru planirati trudnoču....

peruskod
03.04.2010., 22:30
i tako...vratih se ja iz crikvenickih toplica,za koje mogu samo reci rijeci hvale :) ali sve po starom...ne vidi se faking napredak...tako da ...idemo dalje :) po nova rješenja :)

ema007
04.04.2010., 09:36
Godiva meni nisu bili u stanju objasniti godinama, toliko o sposobnostima naših neurokirurga. O svemu sam se sama informirala i naučila preko interneta, i sve pretrage si sama platila

yeehawyaw
04.04.2010., 12:38
prije 2 god. sam dizao dosta teškog tereta(premještao više od 15 tona ja sam - dnevno), i nekim čudom ozlijedih kralježnicu. donji desni dio me počinje probadati kad npr. rukama pokušavam dotaknuti tlo.
i kad npr. legnem i stavim lijevu nogu u visinu na neki oslonac, mogu prstima dotaknuti stopalo, ali kad desnu nogu stavim u zrak i to pokušam, počinje probadanje..
inaće nemam problema sa tim, ne smeta mi uopće pri svakodnevnom radu, mogu sve raditi normalno. da li da idem doktoru zbog toga, i biste li od oka preporučili operaciju? btw. imam 22 god. ako je to bitno uopće

GSM
04.04.2010., 14:34
i tako...vratih se ja iz crikvenickih toplica,za koje mogu samo reci rijeci hvale :) ali sve po starom...ne vidi se faking napredak...tako da ...idemo dalje :) po nova rješenja :)

Neuspjela prikladna fizikalna (konzervativna) terapija je izmedju ostalih jedna od indikacija za operativne zahvate... Nadam se da ces proci bez toga, no svakako vodi racuna o sebi i svojoj kraljesnici.

GSM
04.04.2010., 14:35
prije 2 god. sam dizao dosta teškog tereta(premještao više od 15 tona ja sam - dnevno), i nekim čudom ozlijedih kralježnicu. donji desni dio me počinje probadati kad npr. rukama pokušavam dotaknuti tlo.
i kad npr. legnem i stavim lijevu nogu u visinu na neki oslonac, mogu prstima dotaknuti stopalo, ali kad desnu nogu stavim u zrak i to pokušam, počinje probadanje..
inaće nemam problema sa tim, ne smeta mi uopće pri svakodnevnom radu, mogu sve raditi normalno. da li da idem doktoru zbog toga, i biste li od oka preporučili operaciju? btw. imam 22 god. ako je to bitno uopće

Tesko je to ovako reci... Moras redom - doktor opce prakse - fizijatar - terapije - eventualno specijalista za kraljesnicu...

greensiki
04.04.2010., 20:52
Pozdrav svima!
Ja sam jos jedna 21 godisnjakinja sa isijasom(bar je tako rekao doktor). Danas je tocno 18-i dan sto lezim.
Sve je pocelo u teretani, imala sam dug i naporan trening, posto sam htijela smrsaviti i oblikovati tijelo--vjezbala sam dnevno po 3 sata, sat vremena cardiofitnessa i 2 sata rastezanja :eek:
To je sveukupno trajalo jedno 2 mjeseca, dok nisam pocela bit preumorna i tijelo mi je nekako bilo izforsirano. Tada sam odlucila trenirati 3 puta tijedno--da mi misici malo odmore. Nastavila sam tako jos 2 mjeseca. Bilo je sve ok, dok nisam jednog dana od bolova u ledima, tocnije ispod lopatice,mogla ruku podignuti, tako da sam odlucila malo stati sa treninzima. Isla sam na masaze i polako se smirilo. Nastavila sam trenirati, i nakon dva dana nisam vise mogla. Opet sam stala sa treninzima, i jedno jutro se produdim i kako sam se digla iz kreveta, sam osjetila kao neku iglu u doljnjem djelu leda.
Ta lagana bol je trajala jedno pet dana.Sepala sam.Ja nisam htijela trenirati jer nisam znala sta je, mislila sam da je doslo do pretreniranosti, pa mi sad misici popustaju, i zato odmarala. Mislila sam ,ajde necu trenirati, ali cu bar malo hodati.... Jedno dva dana sam hodala, u pocetku sam sepala, a kad se misic zagrijao ,bi jos osjetila bol, ali bi normalnije hodala. Treci dan se nisam mogla dignuti iz kreveta Nekako otisla do doktora, on je rekao da je vjerojatno ukljesten zivac i prepisao mi DICLORAPID kapsule i to je to. Nisu mi bas pomogle. Prva sam 3 dana imala grc u cijeloj desnoj nozi(od kriza-do lista)....uzas!
nisam mogla se pomaknut, a ni do wca otic. Poslje grca vise nije bilo, samo neka tupa bol(isto kroz cijelu nogu-do lista). Zvala sam doktora i rekao je da moram samo lezati, da inekcije mi nece dati jer nema smisla i da je jedino rijesenje lezanje!!
Danas je 18 dan, ja sam jos uvijek u lezecem polozaju....manja je bol(sada mogu se bar malo smijati, kihnuti, kasljati-stvari koje prije nisam mogla od bola)..mogu hodati na stakama, stim da sto manje hodam(samo za wc). Cak sam prije 2 dana isla do doktora da mi pokaze neke vijezbe za leda,jer sam pocela imat grceva od lezanja.Rekao mi je da je to isijas. A sta ako je hernija diska? koja je razlika? ..
Uglavnom ,u groznoj sam situaciji, misici su mi kao puding :mad: lezim 18 dana i pitam se dali cu moci uskoro normalno hodati i kad ce ta bol nestati. Pocinjem raditi 17.4. ... a neznam dali ce mi proci do tada, a radim samo sezonski pa mi je posao ono sto najvise cekam tokom godine.

Sta da radim???
(doktor kaze da samo lezim, a meni se to nimalo ne svida)

Hvala ,nadam se da ce mi netko moc savjetovat sta da napravim...(kod doktora nemogu otic, jer nemogu hodat-zvala sam ga i kaze da lezim-odkad sam ga nazvala (je proslo 5 dana)situacija je ista i neznam sta cu, dali je to normalno .. ?)
pomocccccc HITNO:eek::(

Godiva
07.04.2010., 14:24
Greensiki, na tvom mjestu probala bih shiatsu masažu i manualnu terapiju.
Ne znam u kom si gradu, za Zg i Poreč ti mogu dati preporuke na PM, ako te zanima.

greensiki
09.04.2010., 20:11
Greensiki, na tvom mjestu probala bih shiatsu masažu i manualnu terapiju.
Ne znam u kom si gradu, za Zg i Poreč ti mogu dati preporuke na PM, ako te zanima.

tek sad vidjeh odg. hvala. u rovinju sam ,Porec je blizu-moze!

ALEN111
09.04.2010., 22:10
Može malo o priraslicama poslije operacije i jeli potrebno priraslice opet i opet operirati i postoji li neki kirurški zahvat ili neka sredstva ili tvari koje se mogu ugraditi na mjesto gdje su odstranjene priraslice kako bi se spriječo rast istih te stvaranja problema gorih nego što su bili prije prve operacije diska.

ALEN111
09.04.2010., 22:12
Ako postoji takvo nešto,tko to radi ili kome se može obratiti.

greensiki
18.05.2010., 16:50
evo mene opet,da vam se javim.. prosla 3 mjeseca...situacija se promjenila vec par puta :D ugl. isla sam kod fizijatra, poslao me na emng-tamo su mi rekli da nije samo jedna strana kraljeznice ostecena nego obe, nakon toga me fizijatar poslao na slikanje, i terapije. nakon par dana terapije, se malo poboljsalo-hodala sam bez staka, skoro pa pravilno, pa opet nakon par dana sam ostala lezat doma--ma zivi show samnom :eek: jutros sam bila na magnetsku (1600kn :eek: -privatno, ili cekat 9 mjeseci :D ) i uglavnom rezultati: HERNIJA DISKA L4-L5 --grozno. idem u 18:00 na kontrolu kod fizijatra--pa cemo vidit sta on kaze?! ugl ,sad sam opet na stakama, i opet boli kao prvi dan. uzas. vidjet cemo sta bu ,bu ;)
.. pozz

GSM
19.05.2010., 13:24
Ti moras ici kod neurokirurga.

greensiki
20.05.2010., 12:19
narucena za subotu!
idem kod dr. marina stancica u Zagrebu.
ima li netko iskustva snjim? cula sam sam pohvale o njemu :)

GSM
20.05.2010., 12:20
Ja osobno, i jos 2-3 osobe s kojima sam u kontaktu imamo katastrofa iskustvo. Nadam se da ces ti imati bolje.

Otkačiška
21.05.2010., 13:00
Pozdrav svima.

Ja sam ona sa lumbaloishijalgijom i hernijeom diska koja nemjerva aostati u komadu.

Prošla je skoro godina dana od "kočenja" i definiranja problema.

Noga i dalje trne. Ponekada i ruke. Ne obazirem se puno na to u smislu da me zamara.
Skinula sam 15 kg. I osjecam se bolje i psihički i fizički. Psiha svoje odradi.

Svaki gram je opterećenje za kraljeznicu i pogorsava ionako tesko stanje.

Neki nemaju visak kilograma pa opet imaju problema. Individualno. Jako.

Ja sam imala tu srecu u nesreci da sam ih imala. Pa sam njehoeom eliminacijom umanjila "kočenja".

Lijepi pozdrav svima. Čuvajte diskove. Teško ćete kupiti nove. Sreno svima koji moraju na operaciju. Sretno svima koji leze. Brz oporavak zelim.

greensiki
21.05.2010., 14:01
Ja osobno, i jos 2-3 osobe s kojima sam u kontaktu imamo katastrofa iskustvo. Nadam se da ces ti imati bolje.

sad me plasis, stvarno. sta bi?
..ma necu moran operirat, kazu da je zivac samo povrsno ostecen i da ce se tijelo izborit da to sam po sebi popravi--ako pazim,ne :)

sutra idem kod dr Stancica, eto samo na pregled, pa cemo vidit kak izgleda taj covijek ;) .... pa na meni je (ako mi bude trebala operacija) izabrati njega ili nekog drugog.
pozz

GSM
21.05.2010., 14:04
Ti imas herniju diska, sto znaci da je zivac vjerojatno i dalje pritisnut i da ga daljnja kompresija dalje ostecuje.

greensiki
23.05.2010., 09:36
ekipo!
bila sam jucer kod dr. Marina Stancica (neurokirurga) , pogledao je sliku magnetske i rekao da ne vidi nikakvu herniju diska...phahahha.....
ispricala sam mu svoju pricu--patnje koje sam prosla, a on je reko da je to obicna lumboishijalgija.. neznam sta rec..?!
ostat cu na njegovo misljenje, danas mi je ok, opet hodam bez staka (stavljam led na zivac..pomaze :p )
pozz svima

GSM
23.05.2010., 15:02
Ne znam sto reci, ali znam sto bih ja napravio... Otisao bi po jos jedno misljenje. Nista te ne kosta, a biti ces sigurnija.

greensiki
23.05.2010., 22:10
Ne znam sto reci, ali znam sto bih ja napravio... Otisao bi po jos jedno misljenje. Nista te ne kosta, a biti ces sigurnija.

naravno da idem, sta je sigurno, je sigurno. a da nista ne kosta, nije istina :p .. hhahaa -- ali za zdravlje sve, normalno.. :mig:

Bubica30
26.05.2010., 19:14
ekipo!
bila sam jucer kod dr. Marina Stancica (neurokirurga) , pogledao je sliku magnetske i rekao da ne vidi nikakvu herniju diska...phahahha.....
ispricala sam mu svoju pricu--patnje koje sam prosla, a on je reko da je to obicna lumboishijalgija.. neznam sta rec..?!
ostat cu na njegovo misljenje, danas mi je ok, opet hodam bez staka (stavljam led na zivac..pomaze :p )
pozz svima

draga ja sam t operirala kraljeznicu ima godinu i pol...imala sam herniju, osim tog odlomio mi se komad diska i pritisnuo zivac sa druge strane....u bolinici kad sam zavrsila dobila sam morfij(bolovi ocajni)...
moja preporuka ti je, da ti nitko ne masira donji dio ledja!!!!!
led je ok, to sam i ja stavljala, teretana da, ali u laganoj mjeri....

operacia ne dolazi u obzir dok hodas, jedino ako ti se jave smetnje mokrenja i stolice , trk kod neurokirurga!

ak te nesto zanima slobodno pitaj

GSM
26.05.2010., 19:18
Ovo je velika greska, postoje tipovi hernije i poremecaji diska koji ne uzrokuju neuroloske deficite, a znacajno utjecu na kvalitetu zivota... i sto se duze ceka na rjesenje tog problema, vece su sanse za poslijedice i/ili uspjesnost zahvata. Znaci, odluka o operaciji nema veze s hodanjem nego o nizu faktora koje pacijent mora raspraviti sa svojim doktorom naravno.

Disperadun.
26.05.2010., 20:18
Dal je netko probao dekompresijsku terapiju? Vidim da to nude http://www.nadocentar.hr/
Meni je prosle godine na MR dijagnosticirana HD na L4-L5 5.5mm al sad mi stvara vise problema pa je moguce da je disk jos vise "izbio". Volio bih da je ta neoperativna terapija stvarno nekom pomogla pa da i ja probam...

GSM
26.05.2010., 22:05
To je u svijetu poznata metoda koja pomaze kad je indicirana odnosno kad se primjenjuje na preporuku specijaliste za bolesti kraljesnice. Meni je specijalista to preporucio i probat cu (za vratnu kraljesnicu).

ayla ri
23.07.2010., 13:51
evo i ja se javljam nakon nekih 4 mjeseca....
uglavnom... na kraju sam ipak išla na operaciju, u Rijeci, klasična operacija kod dr. STANKOVIĆA I dr. ESKINJE... i prezadovoljna sam... moja dg je bila diskus hernije L4-L5 I L5-S1... zasada smo riješili ono što je jako smetalo, jer da se išlo sve čistiti trebali bi mi vjerovatno fiksatori pa smo za sad pričekali s tim :)
danas je 20-i dan nakon operacije a ja se osječama fantastično.. poslije operacije nisam niti jednu tbl protiv bolova popila... ništa me ne boli, napokon mogu spavat.... ma da sam znala išla bi ranije .....
odmah drugi dan nakon operacije te dignu iz kreveta i uglavnom mogu skoro sve... nesmijem sjediti, pregibati se i penjati po stepenicama....
i to je to... ja sam happy.... i prezadovoljna sa svojim doktorima :D

lahor
24.07.2010., 01:22
Dal je netko probao dekompresijsku terapiju? Vidim da to nude http://www.nadocentar.hr/

Vrlo NOT evidence based. No, nekima pomogne.

GSM
24.07.2010., 09:30
@ayla ri
Jako dobre vijesti... Znaci radili su ti diskektomiju na te 2 razine? Znas li kojom metodom?

p.s.
Vidim da dosta olako pricas o fiksatorima... Budi jako oprezna, jer ako do toga dodjes ishod je izrazito nepredvidljiv. Maksimalno "radi" na tome da ti ostane ovako dobro... Znaci - promjena nacina zivota, evantualno posla, redovito vjezbanje, itd.

ayla ri
24.07.2010., 13:45
koliko su meni objasnili radilo se nekom novom metodom - pod rengenom cijelu operaciju... da je to sad jedna od najpreciznijih.. više od toga neznam :confused:
a fiksatori.. ne pričam olako al gledam na to kao nešto normalno ako budem morala jedan dan.. ja se nadam da neču.. bapravit ču sve da ne dođe do toga.. ali i sad sam se trudila pa sam morala pod nož...:) al ja sam sad happy... evo danas ova promjena vremena pa sve pomalo bolucka al to je sve super i normalno...

annarella
25.07.2010., 17:13
Ja bih vas molila da mi netko da odgovor, pogotovo ako se prepozna u simptomima i sl.

Riječ je o o mom tati (65). Priča počinje prije tri godine kad je pao i slomio dva kralješka u lumbalnom dijelu. Operirao ga dr. Eškinja u Rijeci i nakon toga se odlično oporavio, pogotovo nakon varaždinskih toplica. Prije 7 mjeseci počela su ga boliti leđa, a nakon redovite fizikalne terapije bolovi su se pogoršali. Sve je bilo podnošljivo do 5. mjeseca kad sam ga svaki drugi dan vozila na hitnu po koktel inekciju (volt. i dexa.). Nakon nekoliko posjeta hitnoj hitno je otišao na neurokirurgiju gdje mu je drugi dr odstranio pločice i šipke i rekao da bi trebalo biti ok, jer je rentgen pokazao da je sve ok. I sada, mjesec i pol nakon operacije opet imam situaciju da on trpi neizdržive bolove. Bili smo na pregledu, dr mu je prepisao zaldiar (3x1) i poslao ga na MR.
Bolovi su u mišićima na obje str leđa prema ramenu, a desna noga mu je jako oslabila.
S obzirom da se na MR - samo proceduru u RI bolnici čeka 2 do 3 tjedna nisam pametna da li da ga vodim privatno pa da to odnesem dr ili da čekamo i da se on kljuka s zaldiarima (dupla doza) i voltarenima.

Eto, ako ima netko, ja bih bila zahvalna

E da pitanje bi bilo, jesu li to simptomi hernie disca ili to nema veze jedno s drugim?

ayla ri
25.07.2010., 18:49
lako moguče da mu se odlomio komad diska i da mu sad pritišče živac... i onda ima te užasne bolove...
za mr-- bit če dobro ako če ga tako brzo napraviti u bolnici.. jer kao bolnički pacijent čekaš oko 4-5 dana... aovako se čeka od 6-8 mjeseci... u mediku znam da ga rade i dođe 1600kn...

annarella
25.07.2010., 21:32
Hvala. Evo upravo se vratili s hitne. Tramal i dexamethason u infuziji. Noćas će barem malo spavati.

GSM
25.07.2010., 21:34
A gdje ima bolove? U ledjima ili?

annarella
26.07.2010., 21:29
Ima bolove s obje strane kralježnice, slabine, pa sve do lopatica. Lijevu nogu ne može samostalno dići prilikom ustajanja. Sutra smo naručeni na MR privatno, rekao neurokirurg da dođemo odmah po dobivanju nalaza. Pretpostavljam za dan-dva nakon pregleda.

ayla ri
27.07.2010., 02:02
da to bi mogli biti diskovi....
kod kojeg neurokirurga idete?
mislim da bi nalaz mogao biti i isti dan...

annarella
27.07.2010., 12:56
Nalazi bili odmah. Idemo kod dr. Eškinje. Na nalazu piše:znakova discus hernie se ne diferencira.

...rubna spondilofitoza uzrokuje umjereno sužavanje obostrano, prostori L1-L3 (tu je bio lom, fiksacija i ekstripacija alenteze) izrazito degenerativno promijenjeni.

Osteoartritis apofiziranih zglobova doprinosi foraminalnom sužavanju.

Ima li tko iskustva s nečim sličnim??

Bubica30
27.07.2010., 21:24
Nalazi bili odmah. Idemo kod dr. Eškinje. Na nalazu piše:znakova discus hernie se ne diferencira.

...rubna spondilofitoza uzrokuje umjereno sužavanje obostrano, prostori L1-L3 (tu je bio lom, fiksacija i ekstripacija alenteze) izrazito degenerativno promijenjeni.

Osteoartritis apofiziranih zglobova doprinosi foraminalnom sužavanju.

Ima li tko iskustva s nečim sličnim??

I sto mu je rekao?
JA sam imala odlomljeni dio kraljeska, koji je pritisnuo zivac.Hitno operirana u bolinic(26 g tad)...
Slicbe bolove ko otac ti ali donjem dijelu..da nisu prirasllice?:ne zna:

GSM
27.07.2010., 21:28
Ma nisu to priraslice, pa napisao je covjek sto je. Njemu problem stvaraju kosti tj. suzenja u kostanom sustavu. Foraminalna suzenja se rjesavaju foraminotomijom (ako to uopce jeste izvor boli), a spondilofitoza fuzijom najcesce.

ayla ri
28.07.2010., 14:19
iako te degenerativne promjene se baš ne mogu liječiti to je postupno propadanje diskova, to i ja imam

GSM
28.07.2010., 14:24
Naravno da se moze lijeciti, samo u RH to rade 2 osobe, i to tek par mjeseci.

ayla ri
28.07.2010., 23:05
ma kako se mogu liječiti i ko to radi?

GSM
28.07.2010., 23:33
Prosurfaj slijedece termine: selektivna endoskopska diskektomija, perkutana laserska dekompresija diska, biakuplastika... Nesto od toga radi dr. Robert Saftic, nesto dr. Drazen Kvesic. U svakom slucaju, degenerativne promjene diska vise nisu tolika nepoznanica za lijecenje jer je razvojem minimalno-invazivne kirurgije kraljesnice nastalo nekoliko metoda koje mogu pacijentu pomoci da odgodi fuziju ili potpuno izbjegne fuziju/umjetni disk kao do sada krajnje metode lijecenja-

ayla ri
29.07.2010., 13:35
baš ču malo vidjeti.. ja kad sam bila kod Saftiča mi je rekao da on to ne želi dirati jer sumnja da bi mogao šta napraviti...

annarella
29.07.2010., 14:25
I sto mu je rekao?
JA sam imala odlomljeni dio kraljeska, koji je pritisnuo zivac.Hitno operirana u bolinic(26 g tad)...
Slicbe bolove ko otac ti ali donjem dijelu..da nisu prirasllice?:ne zna:

Sutra ujutro idemo na pregled - napisat ću što je rekao.

marinaaa
02.08.2010., 16:16
Da li je netko uzimao neurobion forte(B Vitamini) tablete ako je je li ima kakvih rezultata.ILI možda znate Koji je proizvod od B vitamina najbolji jer mi je preporućeno zbog oštečenja živac L5 i S1 da se regeneriraju uzimati B vitamine ali neznam koje.

ema007
02.08.2010., 17:57
marina Lyrica je navodno bolja od neurobiona za obnovu živaca

lili43
02.08.2010., 21:59
Ja nemam prozurziju diska a leđa me strašno bole već godinama.Nekad malo bolje nekad gore.Ali uglavnom sam ograničena u poslovima.Teško mi se sagnuti a kamoli šta drugo...

Htjela sam vam reći za proturziju diska da u Dubrovnik svako dva mjeseca dođe ekipa specijalista iz više država budu tri dana i otiđu i tako po ostalim zemljama i na neki svoj naćin "operiraju diskus herniju" .Napisala sam pod navodnicima jer je to kao neka vrst operacije.Namjeste diskuse uvođenjem nekih igala .Traje 15 minuta i može se kući Ne bude se pod narkozom nego se dobije inekcija pa umrtvi taj dio.Mora se dosta čekat na red i nije baš jeftino.Koliko sam čula mnogo ljudi su spasili.Ako ne mogu pomoći (ako je stanje toliko loše) kažu odmahne rade i i nisu stvarno nikakvi šarlatani.Meni susjeda je imala dvi diskus hernije nije mogla od bolova a sada je ko leptirica i još radi u vrtiću Možda bih i vama pomoglo

marinaaa
02.08.2010., 22:06
ema007
Šta je to Lyrica jesu to neki vitamini ili šta.Malo mi objasni molim te
Hvala

GSM
02.08.2010., 22:38
O Dubrovniku je vec dosta ispricano, posebice na Kraljeznica.com forumu. Ukratko - izbjegavajte odlazak tamo, to je je iznimno prijateljski savjet. Kod prof. Binija koji radi u sklopu Odjela za Neurokirurgiju se svakako isplati otici jer je to strucnjak na svjetskom glasu, ali on nazalost ne radi minimalno-invazivne operacije. Na ekipu iz Izraela ne vrijedi trositi rijeci. Prosurfajte internetom i sve ce vam biti jasno.

Isto to se moze napraviti slicnom tehnikom koja je duze prisutna (od 1986. godine) i za koju je na vise studija dokazano da daje rezultate. U KB Sestre Milosrdnice, a radi se o laserskoj dekompresiji diska.

ema007
03.08.2010., 10:48
ema007
Šta je to Lyrica jesu to neki vitamini ili šta.Malo mi objasni molim te
Hvala

Lijek za obnovu živaca (noviji na tržištu, oko 250 kn, plača se i sa receptom), ne znam sastav lijeka, navodno netko zna imati nuspojave od njega ali sve je to individualno. Prepisuje ga Neurolog pa ti je najbolje za savjet pitati neurologa, meni je bio prepisan ali ga nisam uzimala.

ema007
03.08.2010., 10:50
O Dubrovniku je vec dosta ispricano, posebice na Kraljeznica.com forumu. Ukratko - izbjegavajte odlazak tamo, to je je iznimno prijateljski savjet. Kod prof. Binija koji radi u sklopu Odjela za Neurokirurgiju se svakako isplati otici jer je to strucnjak na svjetskom glasu, ali on nazalost ne radi minimalno-invazivne operacije. Na ekipu iz Izraela ne vrijedi trositi rijeci. Prosurfajte internetom i sve ce vam biti jasno.

Isto to se moze napraviti slicnom tehnikom koja je duze prisutna (od 1986. godine) i za koju je na vise studija dokazano da daje rezultate. U KB Sestre Milosrdnice, a radi se o laserskoj dekompresiji diska.

Potpuno se slažem sa GSM-om. IZBJEGAVATI Dubrovnik i ekipu iz Izraela.

GSM
03.08.2010., 11:09
Koliko ja znam Lyrica je lijek prvenstveno za pacijente s epilepsijom. U Prilog tome ide i cinjenica da je samo za takve pacijente besplatan.

S vremenom se primjena i indikacija prosirila. Sada se daje pacijentima s neuropatskim tegobama, diskogenom boli, itd.

Nuspojava ima, i to podosta...

ayla ri
03.08.2010., 15:25
da se i ja javim malo opet... hmm ne baš s dobrim vjestima. na kontroli prije 8 dana bilo sve super, al 3 dana nakon toga( u petak) me počela boliti lijeva noga. nisam mogla stati na nju.. užas.. malo je popustilo u sbotu i bilo je boolje.. al opet se vračaju stari simptomi, noga mi trne, ti bolovi.. čini mi se da mi opet nešto pritišče živac... ma užas... sutra sam naručena na pregled... ne sviđa mi se to:(

ema007
07.08.2010., 09:54
Meni je Lyrica bila prepisana za diskogenu bol, ali ju nisam uzimala. Za nuspojave sam čula ali ne bih osobno znala tvrditi

GSM
07.08.2010., 12:37
da se i ja javim malo opet... hmm ne baš s dobrim vjestima. na kontroli prije 8 dana bilo sve super, al 3 dana nakon toga( u petak) me počela boliti lijeva noga. nisam mogla stati na nju.. užas.. malo je popustilo u sbotu i bilo je boolje.. al opet se vračaju stari simptomi, noga mi trne, ti bolovi.. čini mi se da mi opet nešto pritišče živac... ma užas... sutra sam naručena na pregled... ne sviđa mi se to:(

I?

TincH
07.08.2010., 12:42
Imam pitanje za ljude s hernijom diska.
Koliko vi vježbate, i je li moguće da se unatoč vježbama, ulošcima, kretanju i 100% pic-pic ponašanju svejedno može desit da se završi pod nožem?

Meni je odlično kad vježbam, loše je samo kad zauzimam položaje koji mi škode, ili predugo sjedim.
Doktori misle da ću tako moći čitav život. Nije problem, samo ne bih htjela da se pogorša. U vježbanju sam jako disciplinirana.

Moja hernija je specifična jer bol ne osjećam samo kad - hodam :D
Ili izvodim bilo koje koordinirano umjereno gibanje.
Tako da je meni ležanje besmisleno.
Postoji li još tko s takvom hernijom?
Moj otac ima jednaki problem.

Također, imam pitanje za žene koje su s hernijom rodile ili misle rodit. Imate li ikakve informacije koliko ta bol može otežati porod?

EDIT:

Aha, našla sam :D

Nemoj rodit vaginalnim putem. Ja sam imala zdravu kičmu (ili sam barem mislila da je zdrava, jer me nikad nije boljela), a nakon trudnoće i vaginalnog poroda nastalo je generalno sranje s lumbalnim dijelom moje kičme i sad sam poluinvalid do tko zna kad.Isuse, ovo mi se ne sviđa :(
Ako ću rađati, želim da to bude definitivno vaginalnim putem.

Moram priznati mada sam rodila prirodnim putem, da sam tada umirala od straha da će nešto poći loše za kralježnicu, no sve je bilo u redu. Da se onda moglo kao danas roditi u privatnoj klinici i tražiti carski, sigurno bi to napravila.
No kako je sve prošlo u redu i drugi porod (ali tek 8 g. nakon prvog) je bio isto vaginalni i opet sve u redu. Važno je ojačati leđne mišiće duž kralježnice jer oni tad preuzimaju dio tereta na sebe. I ne se puno uprasiti u trudnoći (lakše reći, nego učiniti :D)E ovo je utješno :top:
Znači, ako budem dovoljno predano vježbala, mogu izbjeći probleme kod poroda? :)

TincH
07.08.2010., 12:57
Ovo je istina živa.
Leć na trbuh je meni = instant bol.
Lakše mi je u svim drugim pozama i svim drugim radnjama.

TincH
07.08.2010., 13:03
opearcija diskus hernije je doslovno vaganje i to u velikom dijelu prepušteno pacijentu. Što se tiče medicinske indikacije tu neurokirurg bez odgađanja indicira operaciju samo u slučaju ispada motorike potkoljenice i/ili stopala ili u slučaju sindroma caude equine (problemi s mokrenjem i stolicom)...sve ostalo je dosta subjektivno, kako neko podnosi bol, koliko mu to remeti kvalitetu života itd...liječnik sam, imam 27 godina i dijagnosticiranu discus herniju L5-S1 koju sam vjerojatno zaradio nepravilnim držanjem, košarkom, biciklizmom itd...naurokirurg je vidio nalaz, vidio mene i rekao mi doslovno da sam odlučim hoću li se operirat s obzirom na to koliko to utječe na kvalitetu mog života, jer nalaz je tu, neko s takvom kralježnicom je prikovan za krevet a neko, kao ja, tu i tamo zaigra i košarku. Odradio sam fizikalnu, odustao od brojnih hobija (što mi je psihički najteže palo) no stanje nije bilo bolje, dapače, pogoršalo se, ustajanje nakon predavanja je bilo bolno, trčanje nemoguće, voltaren svako malo (a u životu ga nisam popio skoro nikad, niti nakon otvorenog prijeloma podlaktice)...sve u svemu, odlučim se za operaciju jer smatram da to nije kvalitetan život za jednog 23ogodišnjaka, dobijem termin za nekih 4-5 mjeseci kad nemam predavanja i nekim čudom kako se taj termin približavao imao sam sve manje bolove i tako sam naposljetku i odustao od operacije (kod mladih se to često dogodi jer disk ima veću koncentraciju vode nego kod starijih, tako da je bol najveća u početku, no nakon nekog vremena kad se iz iskliznutog diska resorbira tekućina, stanje se poboljša jer se smanji pritisak...no nisam napravio kontrolni CT za tu potvrdu)....bilo kako bilo, zadnej 4 godine nemam većih problema, bolovi se tu i tamo jave ali ne u tom intenzitetu da trebam lijekove ili bolovanje, osjetim bolove u pregibanju pa ih izbjegavam,.... opet igram košarku, nogomet, skijam, vozim biciklu iako ne bi smio...većih problema nemam i nadam se da ću ostat sretnik koji se izvukao bez operacije...no vrati li se opet stanje kakvo je bilo, siguran sam da idem pod nož, čuo sam svakavih iskustava, od jako loših (ipak većina neuspjeha je kod onih koji su jako dugo čekali tako da su im mišići i živci propali), do onih savršenih kad čovjek drugi dan nakon operacije hoda, a nakon par mjeseci kao nov...zbilja se ne isplati živit u svakodnevnim bolovima, jer kvaliteta života je jako bitna, ljudi u bolovima propadaju i fizički i psihički, i mislim da se operacijom u tom slučaju nema šta izgubitIskreno, čudno mi je da nisi prestao igrati košarku.
To je betonska/tvrda podloga, puno skokova, naskoka, sve horizontalni pritisci na lumbalni dio kičme.
I trčanje, bože, pa meni su to doktori PRVO zabranili.

Jebiga, ni ja se više ne smijem baviti s puno toga što sam voljela, ali odabrala sam tako.
Doduše, okej, i operacija je neki izbor, s time se slažem.

Glede kvalitete života, to si u pravu. Malo je tužno osjećati se ko baba i ne moći izvoditi stvari koje normalno izvode i stariji od tebe :(
No, zasad sam ja odlučila izbjeći nož, a kako ću dalje neka vrijeme pokaže.

nesmiju biti bolne??? dali je to uopce moguce ako imas diskus herniju...mislim da nije...ja recimo dok plivam u bazenu ledjno...kriza ni ne osjetim...al zato ovo gore me UBIJA,ko da me neko nozem reze...al sta ces...trpi i bok :) bit ce bolje nadam se :))) pozdrav...
Moguće je, čovjek koji mi je pokazivao neke vježbe pokušao mi je dati sve i svašta. Ono što je bolilo smo izbacili, ono što nije smo ostavili.

@Godiva, Nisam baš sigurna koliko je mirovanje okej, kratkoročno da, ali dugoročno se mora vježbati, jačati dodatno trbuh i leđa, i kretati se skladno, bez trzajeva, naglih pokreta, savijanja.

Što više čovjek miruje, to je tim gore kad se jednom lati kretanja ili nošenja tereta. Ali taj trenutak dođe kad-tad.

Mislim da većina hernija nastane kao kombinacija krivog držanja, krive kičme (ja npr. imam lordozu, koju sam još pojačala nekim krivim aktivnostima), i vjerojatno dugim periodima sjedenja koja su presjecana naglim količinama kretanja. Tipa, čitav tjedan sjedim za radnim stolom, i onda nedjeljom izvodim ne znam što. Mislim da je najvažnije svakodnevno kretanje, svakodnevne vježbe, sve umjereno, ali u kontinuitetu.

Da ne ispadne da blebećem bezveze, ovo su sve riječi liječnika.

ayla ri
07.08.2010., 22:49
meni se sad napravio unutarnji edem( bar tako kažu) dobila 3 koktela i sad je ok.. ne boli al trne i dalje

ayla ri
09.08.2010., 00:44
i da usput sad opet imam one krize odvikavanja od dexe.. koma stvarno... mrzim te dane... kakvo je vaše iskustvo s tim???

Godiva
10.08.2010., 17:15
E ovo je utješno :top:
Znači, ako budem dovoljno predano vježbala, mogu izbjeći probleme kod poroda? :)

Porod je uvijek i na svaki način posao visokog rizika.

Godiva
10.08.2010., 17:19
@Godiva, Nisam baš sigurna koliko je mirovanje okej, kratkoročno da, ali dugoročno se mora vježbati, jačati dodatno trbuh i leđa, i kretati se skladno, bez trzajeva, naglih pokreta, savijanja.

Za kičmu si apsolutno u pravu, ali ja nažalost imam i drugih dijagnoza, a imala sam i veliki problem sa zdjelicom zbog kojeg je dugotrajno mirovanje bilo nužno.

TincH
11.08.2010., 22:13
Porod je uvijek i na svaki način posao visokog rizika.Znam to, ali ipak ne bih htjela da me zapadne carski. Ne znam. Možda bolje da nikad ne rodim :ne zna:

Za kičmu si apsolutno u pravu, ali ja nažalost imam i drugih dijagnoza, a imala sam i veliki problem sa zdjelicom zbog kojeg je dugotrajno mirovanje bilo nužno.Jebiga, žao mi je onda. Nadam se da je sad bolje.

ninator
12.08.2010., 19:27
prošlo je 9 mjeseci od 2.operacije lumbalne kralježnice i osjećam se KATAJEBENOSTROFALNO LOŠE!!!!!
jačina bolova iz dana u dan sve jača i u kičmi i u nozi i u kuku....sad jedva čekam kontrolu u vinogradskoj i nasmijano lice neurokirurga dok bude govorio MA SVE ĆE TO BIT SUPER....ŠIC

ninator
12.08.2010., 19:28
a nalaz MR koma....ma,niš bez kredita i dok nekog dobro ne podmažem da me složi kak se "šika"

GSM
12.08.2010., 20:35
Tebi je to bila druga operacija? Sto kaze MRI sada?

marinaaa
13.08.2010., 13:01
Ne znam tko te je operirao,ali sam čula da je dr.Paladin najbolji neurokirurg u Zagrebu.Možda da odeš kod njega.Meni je jedan doktor iz Zagreba rekao samo u njegA.
A tko zna možda i ni on nije nešto posebno.

GSM
13.08.2010., 23:04
Uza svo duzno postovanje, prof. Paladino nije strucnjak za bolesti kraljesnice.

marinaaa
13.08.2010., 23:12
Uza svo duzno postovanje, prof. Paladino nije strucnjak za bolesti kraljesnice.

Za što je Paladin onda stručnjak.
Reci mi molim te čega je on specijalista

marinaaa
13.08.2010., 23:24
meni se sad napravio unutarnji edem( bar tako kažu) dobila 3 koktela i sad je ok.. ne boli al trne i dalje

Koje si koktele dobila.Ovdje kažu da se više ne daju kokteli,I to već odavno.Baš me zanima koje si inekcije dobila

ayla ri
14.08.2010., 00:02
ja dobivam Voltaren-Ketonal, dexu i apaurin...
a Paladino je stručnjak za glavu... za kralježnicu ne baš....
imate Saftiča u Vinogradskoj on je jedan od vodečih stručnjaka za kičme u ovom dijelu Europe

solar
14.08.2010., 11:37
i ja preporučujem dr. saftića iz vinogradske :top:

ema007
14.08.2010., 12:05
i ja preporučujem dr. saftića iz vinogradske :top:

:top: i ja isto ali za lumbalni dio.

GSM
14.08.2010., 13:11
I na vratnoj ima jako dobre rezultate i koristi inovativne tehnike te rezultate prezentira na referentnim kongresima (minimalno-invazivna foraminotomija vratne kraljesnice na vise razina, DCI dinamicki vratni implatant, itd).

ninator
14.08.2010., 14:40
Tebi je to bila druga operacija? Sto kaze MRI sada?

discus hernia,priraslice,presječen dio korijena živca,tarlova cista....

GSM
14.08.2010., 19:31
Katastrofa...

d.theman
15.08.2010., 04:08
Moje iskustvo.

Sa 30 g. imao sam velikih problema sa lumbalnom hernijom na L3-L4 koja je pritiskala živac (same lumbalne bolove sam imao od 20 i koje). Bol dok sjedim, dok hodam (blago šepao!), dok ležim. Blaže trnjenje jedne noge. To je trajalo godinu-dvije sa blagom progesijom. Idealne težine i prosječne visine. Sportski tip. Iboprufen je pomagao.

Već nekoliko godina nemam nikakvih problema. Kako?

1. Svako jutro radim fizijatrijske vježbe cca. 10-15 min u ležećem položaju koje jačaju mišiće kralježnice. Otišao sam kod jedne fizijatrice i pokazala mi je što treba. Desetak vježbi, pet se radi na leđima, pet na trbuhu. Mislim da se zovu McKenzi vježbe. Rade se doživotno.

2. Spavanje. Većina nas spava uglavnom na jednom ramenu. To nužno rezultira lateralnom deformacijom kralježnice. Prisilite se zaspati i spavati na drugom ramenu. S vremenom će biti lakše. I bolovi će ubrzo jenjati. A. nakon par desetljeća (!) kralježnica će se ispraviti.

3. Uspravno sjedenje.

4. Uspravno hodanje, stajanje i platvus.

Meni se nevjerojatnim čini koliko mi te vježbe i spavanje na drugom ramenu pomažu. Vježbe su mi pomogle već nakon 2 tjedna. Nikakvi lijekovi ili zahvati. Bio sam praktički invalid, a sad sam bolji nego sa 25.

Nadam se da će netko poslušati moj savjet. :)

Kala3
15.08.2010., 13:47
Nadovezujem na temu hernije diska. Imam 37 godina, prvi put pred par mjeseci završila na neurologiji zbog nesnosnih bolova i nemogućnosti hodanja. Pila tablete, obavila trotjednu rehabilitaciju u toplicama... mr pokazao HD u L4-L5 6mm i u L5-S1 11mm. Preporučena mi operacija bez alternative. Obzirom mene sad NE BOLI, pokretna sam, subjektivno se dobro osjećam, vježbam...ne mogu se odlučiti operirat je. A opet, bojim se, dođe li do kakvih neuroloških deficita, što onda?

GSM
15.08.2010., 13:51
Prvo dijagnostika (vidjeti koja hernija ti uzrokuje probleme), pokusati mozda opet s terapijama (u dogovoru sa specijalistom naravno), ako ne bude bolje - operacija. Rijetki su slucajevi koji poput d.theman prodju tako dobro i kojima hernija "nadje mjesto" da ne uzrokuje tegobe. Kod diskus hernije koja vrsi kompresiju, sto se duze ceka na operaciju manje su sanse da dugorocni uspjeh operacije.

ninator
15.08.2010., 13:51
Nadovezujem na temu hernije diska. Imam 37 godina, prvi put pred par mjeseci završila na neurologiji zbog nesnosnih bolova i nemogućnosti hodanja. Pila tablete, obavila trotjednu rehabilitaciju u toplicama... mr pokazao HD u L4-L5 6mm i u L5-S1 11mm. Preporučena mi operacija bez alternative. Obzirom mene sad NE BOLI, pokretna sam, subjektivno se dobro osjećam, vježbam...ne mogu se odlučiti operirat je. A opet, bojim se, dođe li do kakvih neuroloških deficita, što onda?

nikad nije kasno....prije bi rekla da je najčešće prerano za operaciju....ali ja nisam neurokirurg....ja sam samo jedna bolna i nadrkana pacijentica....

ninator
15.08.2010., 13:56
Katastrofa...

misliš li da se i dalje mogu nadati normalnom životu?!?!?!?!?!
dosta često hvališ i preporučaš vinogradsku (DODJOH,VIDJEH,NAJEBAH):D,ja sam živi dokaz da se zajebi dogadjaju po svuda....

GSM
15.08.2010., 13:59
Jedino ovo za presjecen zivac je dosta zeznuto... Ostale se stvari mogu rijesiti. Potrebno je puno volje, strpljenja i razumijevanja lijecnika. Ponekad i jako puno novca jer se neke stvari jos ne rade u HZZO sistemu. Tko te je operirao, nisam primjetio da si napisala?

Ja Vinogradsku preporucam silom prilika. To je jedina ustanova koja radi minimalno-invazivnu kirurgiju kraljesnice, i to je sve. Ona je "izmisljena" da se ne bi desilo to sto se desilo tebi.

Kala3
15.08.2010., 14:26
Jedino ovo za presjecen zivac je dosta zeznuto... Ostale se stvari mogu rijesiti. Potrebno je puno volje, strpljenja i razumijevanja lijecnika. Ponekad i jako puno novca jer se neke stvari jos ne rade u HZZO sistemu. Tko te je operirao, nisam primjetio da si napisala?

Ja Vinogradsku preporucam silom prilika. To je jedina ustanova koja radi minimalno-invazivnu kirurgiju kraljesnice, i to je sve. Ona je "izmisljena" da se ne bi desilo to sto se desilo tebi.

Ispad diska uzrokuje i oštećivanje živca, tj. slabljenje, nije li tako? Dakle rizik je skoro pa isti: čekati da ga ošteti disk ili u malom broju slučajeva neurokirurg? Ah, ne sviđa mi se ni jedno od toga

Godiva
16.08.2010., 21:27
misliš li da se i dalje mogu nadati normalnom životu?!?!?!?!?!
dosta često hvališ i preporučaš vinogradsku (DODJOH,VIDJEH,NAJEBAH):D,ja sam živi dokaz da se zajebi dogadjaju po svuda....

Žao mi je što si tako nadrapala. :(

Operacije na kralježnici uspješne su u cca 50 posto slučajeva, a rizik je ogroman.
Na tvom mjestu, ne bih išla na treću operaciju.

Inače, mene su u Vinogradskoj sredili u rodilištu, a kolegica ima sina koji je na istoj adresi zbog liječničke greške ostao bez oka. Glava me zaboli na samu pomisao na tu bolnicu.

Godiva
16.08.2010., 21:36
I na vratnoj ima jako dobre rezultate i koristi inovativne tehnike te rezultate prezentira na referentnim kongresima (minimalno-invazivna foraminotomija vratne kraljesnice na vise razina, DCI dinamicki vratni implatant, itd).

Jesi li mu maznuo CV? :confused:

lili43
16.08.2010., 22:42
je li itko od vas pokušao ikad sa kiropraktikom mogu li se tu postići kakvi rezultati

GSM
17.08.2010., 00:05
Operacije na kralježnici uspješne su u cca 50 posto slučajeva.

Ako govorimo o operacijama hernije diska, onda je ovaj postotak priblizno tocan (iskljucivo ako govorimo o klasicnim operacijama za herniju diska). Inace, ne mozes tako opcenito nekome dati odgovor i postotak, jer ima jako puno operacija za jako puno dijagnoza...

GSM
17.08.2010., 00:10
je li itko od vas pokušao ikad sa kiropraktikom mogu li se tu postići kakvi rezultati

Cuj, vjerojatno ima smisla probati, ali ne svatko... Sad pitanje je koliko pomaze, a koliko je pacijentu u glavi. Nedavno sam razgovarao s jednim pacijentom s unutrasnjim poremecajem diska (degenerativna bolest diska, annular tear). Znaci, to je stvar koju kiroprakticar niti ne moze dodirnuti rukom, a kamoli ukloniti ili ublaziti kompresiju i slicno. Medjutim, pacijentu je nakon svake terapije kod kiroprakticara na cca. mjesec dana bilo sasvim dobro :confused::confused:

lahor
17.08.2010., 00:18
Imam pitanje za ljude s hernijom diska.
Koliko vi vježbate, i je li moguće da se unatoč vježbama, ulošcima, kretanju i 100% pic-pic ponašanju svejedno može desit da se završi pod nožem?

Meni je odlično kad vježbam, loše je samo kad zauzimam položaje koji mi škode, ili predugo sjedim.
Doktori misle da ću tako moći čitav život. Nije problem, samo ne bih htjela da se pogorša. U vježbanju sam jako disciplinirana.

Moja hernija je specifična jer bol ne osjećam samo kad - hodam :D
Ili izvodim bilo koje koordinirano umjereno gibanje.
Tako da je meni ležanje besmisleno.
Postoji li još tko s takvom hernijom?
Moj otac ima jednaki problem.

Također, imam pitanje za žene koje su s hernijom rodile ili misle rodit. Imate li ikakve informacije koliko ta bol može otežati porod?

EDIT:

Aha, našla sam :D

Isuse, ovo mi se ne sviđa :(
Ako ću rađati, želim da to bude definitivno vaginalnim putem.

E ovo je utješno :top:

Mene kad uhvati u križima, pomaže samo i isključivo hodanje. Tako da, nisi jedina. Što se tiče trudnoće i poroda - sve je vrlo individualno. Trudnoća obično pogorša probleme sa lumbalnom kralješnicom, no nema razloga da porod bude carskim rezom samo zbog toga. Može sve završiti normalnim vaginalnim porodom. Bez straha.

cabon
17.08.2010., 01:35
Žao mi je što si tako nadrapala. :(

Operacije na kralježnici uspješne su u cca 50 posto slučajeva, a rizik je ogroman.
Na tvom mjestu, ne bih išla na treću operaciju.

Inače, mene su u Vinogradskoj sredili u rodilištu, a kolegica ima sina koji je na istoj adresi zbog liječničke greške ostao bez oka. Glava me zaboli na samu pomisao na tu bolnicu.
hm sredjena si ti u rodilistu ali jednom drugom prilikom

d.theman
17.08.2010., 08:59

Ja sam pokušao nekoliko puta. Gubitak novaca i vremena. Hernija diska nije dislokacija kralježaka pa kiropraktika nemože biti kvalitetno rješenje. Iako navodno može smanjiti pritisak na diska na živac. Meni nije pomogla ni najmanje.

Meni su pomogle "McKenzi" fizijatrijske vježbe koje radim svako jutro 10-15 min, kao i spavanje na kontra ramenu tijekom noći.

TincH
17.08.2010., 09:11
Moje iskustvo.

Sa 30 g. imao sam velikih problema sa lumbalnom hernijom na L3-L4 koja je pritiskala živac (same lumbalne bolove sam imao od 20 i koje). Bol dok sjedim, dok hodam (blago šepao!), dok ležim. Blaže trnjenje jedne noge. To je trajalo godinu-dvije sa blagom progesijom. Idealne težine i prosječne visine. Sportski tip. Iboprufen je pomagao.

Već nekoliko godina nemam nikakvih problema. Kako?

1. Svako jutro radim fizijatrijske vježbe cca. 10-15 min u ležećem položaju koje jačaju mišiće kralježnice. Otišao sam kod jedne fizijatrice i pokazala mi je što treba. Desetak vježbi, pet se radi na leđima, pet na trbuhu. Mislim da se zovu McKenzi vježbe. Rade se doživotno.

2. Spavanje. Većina nas spava uglavnom na jednom ramenu. To nužno rezultira lateralnom deformacijom kralježnice. Prisilite se zaspati i spavati na drugom ramenu. S vremenom će biti lakše. I bolovi će ubrzo jenjati. A. nakon par desetljeća (!) kralježnica će se ispraviti.

3. Uspravno sjedenje.

4. Uspravno hodanje, stajanje i platvus.

Meni se nevjerojatnim čini koliko mi te vježbe i spavanje na drugom ramenu pomažu. Vježbe su mi pomogle već nakon 2 tjedna. Nikakvi lijekovi ili zahvati. Bio sam praktički invalid, a sad sam bolji nego sa 25.

Nadam se da će netko poslušati moj savjet. :):top:
DOdajem da je meni odlično spavanje i na leđima.
I ja saniram platvus, ulošci stvarno popravljaju stanje :s

ema007
17.08.2010., 09:38
Za vratnu kralježnicu nikako ne idite kiropraktičaru, ja sam si samo pogoršala stanje (herniju diska)

GSM
17.08.2010., 13:26
Ja sam bio na ekstenzijama vratne kraljesnice (na profesionalnom stolu) i mogu vam reci da mi je pomoglo. Ali to osjetim tek sada nekon mjesec dana.

ema007
17.08.2010., 13:36
GSM jesi li imao herniju na vratnoj kralježnici?

GSM
17.08.2010., 13:37
Imam je jos uvijek. Takodjer imam dehidrirana 4 diska, ali nemam velike tegobe i ne zalim se. Na ekstenzije sam otisao po preporuci specijaliste.

Godiva
17.08.2010., 13:55
Ako govorimo o operacijama hernije diska, onda je ovaj postotak priblizno tocan (iskljucivo ako govorimo o klasicnim operacijama za herniju diska).

Da, mislila sam na operacije hernije diska. Neprecizno sam se izrazila, u pravu si, ali budući da je ovdje tema hernija diska i opercija, mislila sam da je dovoljno jasno.

Godiva
17.08.2010., 13:57
hm sredjena si ti u rodilistu ali jednom drugom prilikom

Hm, taj put sam po svoj prilici sređena još ranije. :D

Godiva
17.08.2010., 13:58
Imam je jos uvijek. Takodjer imam dehidrirana 4 diska, ali nemam velike tegobe i ne zalim se. Na ekstenzije sam otisao po preporuci specijaliste.

Koliko često se, okvirno, ta terapija preporučuje za HD u lumbalnoj kralježnici?

GSM
17.08.2010., 14:10
Ekstruzija je kontraindikacija. Contained hernijacije bi sve trebale "proci", ali svaki specijalist ima svoju politiku, tako da je jako tesko dati odgovor...

dorotea :)
17.08.2010., 19:29
bok :)
imam 13 godina i dijagnozu L4-L5 i L5-S1.predlazu mi operaciju ali moji roditelji se ne slazu s tim.idem na fizikalnu terapiju koja mi je malo pomogla,ne znam sto dalje ? :s

ako znate nekoga sa mojim godinama i s bar slicnom dijagnozom neka se javi

ema007
17.08.2010., 20:01
Potraži više mišljenja od više neurokirurga. Ako nije hitna, operacija je uvijek zadnje rješenje

GSM
17.08.2010., 20:28
Uf zeznuto... Nisam siguran tko je u RH specijaliziran za pedijatrisku neurokirurgiju. Provjerit cu ti, i javiti se.

Godiva
17.08.2010., 22:17
Ekstruzija je kontraindikacija. Contained hernijacije bi sve trebale "proci", ali svaki specijalist ima svoju politiku, tako da je jako tesko dati odgovor...

OK, hvala.

lahor
17.08.2010., 23:45
Ja imam podijeljen stav o tim ekstenzijama, odnosno takvom načinu dekompresije. Kolegica to ima u svojoj privatnoj praksi i nekim pacijentima je bilo još gore.

lili43
18.08.2010., 11:22
Ja sam bio na ekstenzijama vratne kraljesnice (na profesionalnom stolu) i mogu vam reci da mi je pomoglo. Ali to osjetim tek sada nekon mjesec dana.

Oprosti,što su to ekstenzije i kako se to izvodi na koji način

lili43
18.08.2010., 11:41
Je li netko možda zna šta je to STENOZA LATERALNOG RECESUSA?

murtila
18.08.2010., 12:07
Mene zanima da li kiropraktičari mogu (naravno ne neki šarlatani)
pomoći kod pritiska diska na živac tako da se smanji taj pritisak ili da se pomakne živac :ne zna:
već sam na drugoj temi pisala o mom problemu...pa da ne ponavljam
ali ukratko, do danas sam bila 10-ak puta kod fizioterapeuta
bolovi su počeli prije dva mjeseca kroz cijelu nogu i naravno da sam zanemarila to i nastavila funcionirati kao i do tada sa stalnim saginjanjima i svim ostalim što,
sada znam, da nisam smjela i
tek kad se više nisam mogla oslanjati na nogu sam krenula na terapije,
DG je syndroma lumbosacrale chr.
Lumboischialgia
napravila sam samo RTG na kojem se vidi suženje L5S1
naručena sam za MR

mirujem cijelo ovo vrijeme terapije i tada ne osjećam bol, čim se ustanem...moram se osloniti na nešto jer je bol u listu nemoguća
od jučer se malo bolje osjećam odnosno mogu biti na nogama malo duže

opet sam se raspisala.....ali eto zanimaju me kiropraktičari

universe_king
18.08.2010., 14:41
Mene zanima da li kiropraktičari mogu (naravno ne neki šarlatani)
pomoći kod pritiska diska na živac tako da se smanji taj pritisak ili da se pomakne živac :ne zna:
već sam na drugoj temi pisala o mom problemu...pa da ne ponavljam
ali ukratko, do danas sam bila 10-ak puta kod fizioterapeuta
bolovi su počeli prije dva mjeseca kroz cijelu nogu i naravno da sam zanemarila to i nastavila funcionirati kao i do tada sa stalnim saginjanjima i svim ostalim što,
sada znam, da nisam smjela i
tek kad se više nisam mogla oslanjati na nogu sam krenula na terapije,
DG je syndroma lumbosacrale chr.
Lumboischialgia
napravila sam samo RTG na kojem se vidi suženje L5S1
naručena sam za MR

mirujem cijelo ovo vrijeme terapije i tada ne osjećam bol, čim se ustanem...moram se osloniti na nešto jer je bol u listu nemoguća
od jučer se malo bolje osjećam odnosno mogu biti na nogama malo duže

opet sam se raspisala.....ali eto zanimaju me kiropraktičari

Ja imam herniju diska L4-L5 i redovito idem kod kiropraktičara već skoro dvije godine. U početku sam išao često, sada otprilike svaka 3-4 mjeseca jer mi je stanje puno bolje.
On mi je odmah rekao da mi ne može izlječiti herniju, ali da mi može olakšati tegobe, i stvarno je. Prije sam imao trnce i grčeve u nogama, više ih nemam. Za mene je i to veliki pomak na bolje.

Naravno, sve je individualno - kako već dugo idem tamo vidim i da nekim ljudima ne pomaže kiropraktika, ali smatram da vrijedi pokušati - ali obavezno kod pravog kiropraktičara.

I da, isto tako iz vlastitog iskustva tvrdim da se neće nakon prvog tretmana dogoditi čudo, meni je bilo bolje tek nakon nekoliko njih.
Neki će reći da je to bacanje novaca, ali evo ja samo govorim o svom iskustvu.

lili43
19.08.2010., 15:39
Ja imam podijeljen stav o tim ekstenzijama, odnosno takvom načinu dekompresije. Kolegica to ima u svojoj privatnoj praksi i nekim pacijentima je bilo još gore.

Je li mi možeš reći šta su to ekstenzije i kako se to izvodi.Je li bolno i je li se izvode u donjem dijelu leđa
Hvala

lili43
19.08.2010., 15:42
Je li netko zna dobrog kiropraktičara,samo da nije neki šarlatan jer ih danas ima mali milijun.
Ako neko ima vlastitog iskustva sa kiropraktikom može mi poslati ime kiropraktičara i na pp
Hvala

Godiva
19.08.2010., 16:39

Negdje sam čula da je to dobro samo za sportske tipove i ljude s dobro razvijenom muskulaturom, a za mlitavce da je preopasno.

GSM
19.08.2010., 18:40
Ovo je referentni svjetski centar za bolesti kraljesnice, pisu ga i odrzavaju doktori, takodjer i provjeravaju jedni druge. Procitajte nesto o trakciji (ekstenzijama) kraljesnice, za sada iskljucivo na engleskom jeziku:

http://www.spineuniverse.com/treatments/therapeutic-spinal-traction

http://www.spineuniverse.com/conditions/neck-pain/spinal-traction

http://www.spineuniverse.com/conditions/back-pain/low-back-pain/relieve-back-pain-5-popular-non-surgical

GSM
20.08.2010., 11:34
bok :)
imam 13 godina i dijagnozu L4-L5 i L5-S1.predlazu mi operaciju ali moji roditelji se ne slazu s tim.idem na fizikalnu terapiju koja mi je malo pomogla,ne znam sto dalje ? :s

ako znate nekoga sa mojim godinama i s bar slicnom dijagnozom neka se javi

Javi se dr. Safticu, KBSM. Pozdrav.

Kala3
23.08.2010., 19:46
Je li ikog od vas operirao dr.Kovač iz KBSM?

ninator
24.08.2010., 08:23
Je li ikog od vas operirao dr.Kovač iz KBSM?

operirao me dr.Kovač Damir iz KBSM:mad:

ema007
24.08.2010., 08:51
Jednu poznanicu je operirao i također je razočarana dr. Kovačem, ali ne znam ništa detaljno.

ninator
24.08.2010., 09:08
njega više zanima gdje ti radi mama,tata,suprug,žena...ma cijela imovinska kartica nego diskovi,kralježnica,gubitak na kvaliteti života i bolovi koji te dovode do pomisli na samoubojstvo....on je kujac,a ne vrhunski neurokirurg!
nakon operacije ležim u šok-sobi i uopće ne osjećam nogu,a on me pita kad će doći suprug kod njega!

Idući mjesec bi morala k njemu na kontrolu....mislim da ću si popit nešto za smirenje da ga ne zadavim golim rukama!

GSM
24.08.2010., 14:29
Prijateljica je bila njegov pacijent par godina. Bol u ledjima koja je ostala kao posljedica operacije diskus hernije je okarakterizirana kao psiholoska, sto naravno nema veze sa zdravom pamecu.

ema007
24.08.2010., 19:23
Prijateljica je bila njegov pacijent par godina. Bol u ledjima koja je ostala kao posljedica operacije diskus hernije je okarakterizirana kao psiholoska, sto naravno nema veze sa zdravom pamecu.

Takvi liječnički komentari su mi najbolji :rigo:

Kala3
26.08.2010., 18:45
Uzrokuje li skolioza herniju diska? I neće li je i nakon operacije uzrokovati ponovo?

d.theman
27.08.2010., 00:13
Negdje sam čula da je to dobro samo za sportske tipove i ljude s dobro razvijenom muskulaturom, a za mlitavce da je preopasno.

Ja sam zbog hernije na L4-L5 išao dva puta na ekstenzije kod privatnog doktora po preporuci (Zagreb, blizu Vinogradske). Nije mi pomoglo ni najmanje. Tip je uzimao, držite se, 400kn za 45 minuta! Nakon prvog puta sam znao da ništa od toga, ali očajan čovjek se hvata za slamke. Ja se cijeli život bavim sportom i u solidnoj formi sam.

Još jedna stvar koja nije pomogla: bioenergetičar. Ovaj je uzimao "samo" 300kn/sat. Kao što rekoh, očajan čovjek se...

Mene su spasile fizijatrijske "McKenzi" vježbe koje radim svako jutro 10-15 min. To i spavanje na drugom ramenu od onog na kojem sam spavao cijeli život. :klap:

Sad sam se sjetio: fizijatrica mi je tada (prije cca. 2 g.) rekla da je moj slučaj na skali od 1 do 10 po težini 7 (na bazi MR snimka). I da je sa ovim vježbama rješavala devetke! :)

lili43
27.08.2010., 13:13
Ja sam zbog hernije na L4-L5 išao dva puta na ekstenzije kod privatnog doktora po preporuci (Zagreb, blizu Vinogradske). Nije mi pomoglo ni najmanje. Tip je uzimao, držite se, 400kn za 45 minuta! Nakon prvog puta sam znao da ništa od toga, ali očajan čovjek se hvata za slamke. Ja se cijeli život bavim sportom i u solidnoj formi sam.

Još jedna stvar koja nije pomogla: bioenergetičar. Ovaj je uzimao "samo" 300kn/sat. Kao što rekoh, očajan čovjek se...

Mene su spasile fizijatrijske "McKenzi" vježbe koje radim svako jutro 10-15 min. To i spavanje na drugom ramenu od onog na kojem sam spavao cijeli život. :klap:

Sad sam se sjetio: fizijatrica mi je tada (prije cca. 2 g.) rekla da je moj slučaj na skali od 1 do 10 po težini 7 (na bazi MR snimka). I da je sa ovim vježbama rješavala devetke! :)

je li negdje imaš kako se izvodee "McKenzi" vježbe i koga pitati.Je li te vježbe preporuča privatni fizijatar ?Kod ovih u bolicama se ne rade te vježbe

laki5
27.08.2010., 13:24
Iskreno, čudno mi je da nisi prestao igrati košarku.
To je betonska/tvrda podloga, puno skokova, naskoka, sve horizontalni pritisci na lumbalni dio kičme.
I trčanje, bože, pa meni su to doktori PRVO zabranili.

Jebiga, ni ja se više ne smijem baviti s puno toga što sam voljela, ali odabrala sam tako.
Doduše, okej, i operacija je neki izbor, s time se slažem.

Glede kvalitete života, to si u pravu. Malo je tužno osjećati se ko baba i ne moći izvoditi stvari koje normalno izvode i stariji od tebe :(
No, zasad sam ja odlučila izbjeći nož, a kako ću dalje neka vrijeme pokaže.

Moguće je, čovjek koji mi je pokazivao neke vježbe pokušao mi je dati sve i svašta. Ono što je bolilo smo izbacili, ono što nije smo ostavili.

Što više čovjek miruje, to je tim gore kad se jednom lati kretanja ili nošenja tereta. Ali taj trenutak dođe kad-tad.

Mislim da većina hernija nastane kao kombinacija krivog držanja, krive kičme (ja npr. imam lordozu, koju sam još pojačala nekim krivim aktivnostima), i vjerojatno dugim periodima sjedenja koja su presjecana naglim količinama kretanja. Tipa, čitav tjedan sjedim za radnim stolom, i onda nedjeljom izvodim ne znam što. Mislim da je najvažnije svakodnevno kretanje, svakodnevne vježbe, sve umjereno, ali u kontinuitetu.

Da ne ispadne da blebećem bezveze, ovo su sve riječi liječnika.

Malo kasnim al' sam tek danas pročitao temu.
Prije dvadeset godina sam priuštio svojoj kičmi, kako bi rekli dr, traumu te me prije deset izdala. (L4/L5-S1)
Jadna doktorica je gledala snimke i kaže "ha puko' amortizer?" (ona mi je barem zdravoseljački dočarala što mi se dogodilo)

Nisam mogao hodati, ma ni ležati, obavio sve rehabilitacije i fotkanja, da bi mi na prvom pregledu kirurg rekao "ovo je za operaciju jeste li vi?".
Odbijam i još pokušavam s toplicama i jačanjem ....uzalud, više ne mogu spavati niti na leđima ni na bokovima.
Idem kirurgu i kažem spreman sam...
Oporavak cca 6 mjeseci, nije ugodno , ne ožeš se sagnuti, dignuti dijete .... koma.
Prošlo je deset godina i nedavno sam odigrao par basketa, naravno s ekipom koja je mrvicu pokretljivija nego ja, al sam odigrao i nisam se ni malo štedio.
Njabolje od svega je bilo da drugo jutro nisam imao nikakve bolove osim upale ne kih mišića.

Htio sam reći da svako ponaosob najbolje osjeti što može.

Zeljko34
27.08.2010., 17:58
Pozdrav svima!
Tek sam danas počeo čitati temu, naravno potaknut već dužim tegobama. počelo je neke tamo 2003. kada sam imao prvu herniju diska L4-L5. Tada sam obavio sve pretrage, EMNG, MR, CT, densitometrija i nakon konzultacije s neurokirurgom ustanovili da nije operabilno zbog blage osteopenije.
U međuvremenu me "zaštekalo" svake godine, no uglavnom bi se riješilo kiropraktikom ili terapijom prema uputi liječnika. Naravno, sve te godine sam se pazio samo kad bi se stanje pogoršalo i nakon što bih "ozdravio" vratio se na stari obrazac ponašanja. Dakle, zadnja upala desila se prije 6 tjedana i još uvijek traje, a što je najgore stanje se iz dana u dan unatoč terapijama i tri ture injekcija te pregršt raznih lijekova pogoršava. Ponovno je napravljem EMNG i ustanovljeno je da se hernija spustila na S1. Trenutno je stanje stvari takvo da duž cijele noge trajno osjećam bol u obliku grča, a ponajvše u listu. U predjelu kuka povremeno se bol pojačava, a u stopalu je ovisno o vremenskim prilikama, mojim aktivnostima i još nekim faktorima javljaju trnci koji graniče s osjećajem pečenja. Na fizikalnim terapijama sam već sveukupno 5 tjedana s jednom pauzom od tjedan dana. Uključuju struju i vježbe te pokoji magnet. Što se fizioterapeuta tiče imam samo riječi phvale i stvarno se trude napraviti sve ne bih li izbjegao operaciju kao zadnju opciju. Moram javno pohvaliti ekipu sa Sv. Duha jer su osim što su stručnjaci, beskrajno ljubazni i strpljivi. Da čovjek ne povjeruje da su zaposleni u javnoj ustanovi.

Nego, sad kad sam istresao svoje ne baš lijepo iskustvo s kralježnicom i bolovima i tegobama koje može prouzročiti, želio bih upozoriti i sve entuzijaste koji bi nabavili loptu za vježbanje u svrhu sjedenja, neka prije toga svakako konzultiraju fizijatra. Naime što? Svi mi koji imamo problema s kralježnicom u to smo stanje došli iz nekog razloga, a između ostaloga tu je i oslabljena mišićna struktura u predjelu oštećenog dijela. Sama lopta je super za ljude koji pravilno vježbaju, ali ne i za nas, barem dok se stanje stvari ne promijeni. Lopta je nestabilna i ako nemate dobru mišićnu strukturu oko kralježnice, veća je vjerojatnost da ćete pogoršati stanje nego ga istom popraviti. Svakako je i za izvođenje bilo kakvih vježbi potrebno konzultirati stručnjaka i u pravilu sve što dovodi do osjećaja povećanja boli nije dobro.

Vraćam se na svoj problem. Trenutno je stanje takvo da se ništa ne mijenja na bolje i teško je pronaći položaj u kojem bolovi u potpunosti nestanu. U dva navrata mi se desila i pareza stopala, a jednom sam izgubio ravnotežu i na cijeloj nozi. Na MR sam naručen 11.9. i do tada mi je preporučeno mirovanje, a nakon toga i konzultacija s neurokirurgom. Bez obzira na sve i dalje ćemo pokušavati riješiti stvar bez operacije, ali kako stvari stoje sumnjam da će proći bez iste.

i još jedna zanimljiva stvar koja bi mogla koristiti svima koji namjeravaju skinuti kile na neki od brzih načina. NE ČINITE TO SVOJOJ KRALJEŽNICI! Tamo negdje prije 10ak godina naglo sam skinuo 12 kg uvjeren da si činim dobro jer sam vježbao i nisam smanjivao unos hranjivih tvari. Na ovom zadnjem pregledu me fizijatar pitao kada sam skinuo kile jer je isto vidljivo na kralježnici. Dakle, kod naglog gubitka kilograma kralježnica se odjednom nađe u situaciji na koju nije navikla i desi se nekakav "prijelom" koji je na mojoj lijepo vidljiv.
Dakle pazite što radite i svakako konzultirajte fizijatra prije bilo kavih radnji koje preporuča netko kome je pomoglo ovo ili ono.

d.theman
27.08.2010., 20:14
je li negdje imaš kako se izvodee "McKenzi" vježbe i koga pitati.Je li te vježbe preporuča privatni fizijatar ?Kod ovih u bolicama se ne rade te vježbe

Meni je to pokazala (samo jedan jedini dolazak!) prijateljica od moje mame koja radi kao fizijatar u nekoj bolnici, ne sjećam se kojoj. Moguće da je ta tehnika netipična jer vidim da na ovom forumu nitko o tome nema iskustva. Nisam siguran da se ime tih vježbi tako ispravno piše, to ja više po Vuku. Probaj nazvati više fizijatara i pitati ih da li to prakticiraju. Nije valjda ova moja jedina koja to zna. :)

GSM
27.08.2010., 20:51
...kada sam imao prvu herniju diska L4-L5. Tada sam obavio sve pretrage, EMNG, MR, CT, densitometrija i nakon konzultacije s neurokirurgom ustanovili da nije operabilno zbog blage osteopenije.

Molim??? Tko ti je to rekao?

Ponovno je napravljem EMNG i ustanovljeno je da se hernija spustila na S1.

Ne moze se hernija spustiti. Ako imas problem na S1 razini, onda ti je L5-S1 disk izletio ili nesto drugo uzrokuje kompresiju S1 diska. Bol u listu odgovara S1 dermatomu tako da ocigledno tamo imas nekakav problem.

U dva navrata mi se desila i pareza stopala, a jednom sam izgubio ravnotežu i na cijeloj nozi. Na MR sam naručen 11.9. i do tada mi je preporučeno mirovanje, a nakon toga i konzultacija s neurokirurgom.

Kljucna rijec je kvalitetno neurokirursko misljenje, zatim po potrebi i drugo misljenje. Ttakodjer jako je bitno napomenuti da razmotris minimalno-invazine opcije lijecenja.

Godiva
27.08.2010., 22:11

Može li ime te fizijatrice?

Zeljko34
28.08.2010., 07:40
Molim??? Tko ti je to rekao?

Neurokirurg kod kojeg sam tada bio. U međuvremenu sam ponovio densitometriju i sad je nalaz dobar.

Ne moze se hernija spustiti. Ako imas problem na S1 razini, onda ti je L5-S1 disk izletio ili nesto drugo uzrokuje kompresiju S1 diska. Bol u listu odgovara S1 dermatomu tako da ocigledno tamo imas nekakav problem.

Uglavnom, dosadašnji nalazi pokazivali su herniju na segmentu L4-L5, a sada je problem i na S1, očigledno kad se pojavljuju simptomi...

Kljucna rijec je kvalitetno neurokirursko misljenje, zatim po potrebi i drugo misljenje. Ttakodjer jako je bitno napomenuti da razmotris minimalno-invazine opcije lijecenja.

U svakom slučaju ću ovaj puta tražiti dva mišljenja, a i meni je bitno da pokušam riješti problem na što manje invazivan način. Zadnja opcija biti će kirurgija, ali ako neće drugačije... kroz zadnjih šest tjedana dobio sam nekoliko tura dexića, koktel pa neki njemačku injekciju i sve dok je u tijeku terapija istima bilo je dobro. Nakon toga upala se ponovno vraća i tako je io sad. No, čekam MR pa da vidimo kaj se desilo. Sljedeći tjedan ponovit će mi EMNG jer se pareza desila nakon pretrage, a i prsti na nozi me baš ne slušaju u zadnje vrijeme

d.theman
29.08.2010., 18:58
Može li ime te fizijatrice?

Pokušao sam ti poslati privatnu poruku ali dobio sam error:
"Godiva has exceeded their stored private messages quota and cannot accept further messages until they clear some space." :confused:

A ne želim ostavljati privatni mob na forumu...

laki5
29.08.2010., 23:45
Pozdrav svima!
Tek sam danas počeo čitati temu, naravno potaknut već dužim tegobama. počelo je neke tamo 2003. kada sam imao prvu herniju diska L4-L5. U predjelu kuka povremeno se bol pojačava, a u stopalu je ovisno o vremenskim prilikama, mojim aktivnostima i još nekim faktorima javljaju trnci koji graniče s osjećajem pečenja.
U dva navrata mi se desila i pareza stopala, a jednom sam izgubio ravnotežu i na cijeloj nozi. Na MR sam naručen 11.9. i do tada mi je preporučeno mirovanje, a nakon toga i konzultacija s neurokirurgom. Bez obzira na sve i dalje ćemo pokušavati riješiti stvar bez operacije, ali kako stvari stoje sumnjam da će proći bez iste.

.

Ne želim plašiti, ali predugo odlaganje može donijeti više štete nego koristi. Kolegi se upravo dogodilo to da se odlučio za operaciju tek kad mu je palo stopalo, a tada je prekasno.

30.08.2010., 18:31
Javi se dr. Safticu, KBSM. Pozdrav.

Hvala,ali mi bismo voljeli bi da dodemo do nekog djecjeg neurokirurga.Moja hernija je dosta opsežna i traje vec dosta dugo.Pokusavamo sve da ne dode do operacije.Koliko smo uspjeli saznat djecji neurokirurzi ne postoje u Hrvatskoj. :ne zna:

GSM
30.08.2010., 18:40
Kao sto sam rekao da cu provjeriti, provjerio sam. Doktor Saftic minimalno-invazivnim metodama operira i djecu. Javi mi se na PM ako trebas dodatnu pomoc.

30.08.2010., 20:29
Kao sto sam rekao da cu provjeriti, provjerio sam. Doktor Saftic minimalno-invazivnim metodama operira i djecu. Javi mi se na PM ako trebas dodatnu pomoc.

Mi smo u dubrovniku nama je sve to problem,ako se odlucimo za Zagreb trazili bi vise misljenja.Vec smo bili kod dokt.Vukića sa Rebra.Ali svakako cemo trazit jos misljenja.Probem je sto mi jos nismo dosli do nikog sa ovakvom dijagnozom moje dobi ili nekog slicnog iskustva.

Hvala :D

laki5
30.08.2010., 21:39
Mi smo u dubrovniku nama je sve to problem,ako se odlucimo za Zagreb trazili bi vise misljenja.Vec smo bili kod dokt.Vukića sa Rebra.Ali svakako cemo trazit jos misljenja.Probem je sto mi jos nismo dosli do nikog sa ovakvom dijagnozom moje dobi ili nekog slicnog iskustva.

Hvala :D

Jeste li bili na pregledu kod prof.dr. Vladimira Kovača na Ortopediji KB Dubrava. Pomenuti doktor operira djecu koja imaju skoliozu, kifozu, lordozu... i ne znam koje još probleme. Možda može pomoći.

31.08.2010., 16:08
Jeste li bili na pregledu kod prof.dr. Vladimira Kovača na Ortopediji KB Dubrava. Pomenuti doktor operira djecu koja imaju skoliozu, kifozu, lordozu... i ne znam koje još probleme. Možda može pomoći.

Čuli smo za njega..Pokusali smo kontaktirat ali nas je lagano od.... -.-

annarella
03.09.2010., 20:00
Radi se o mome tati koji je prije tri godine lomio kralješak L2 i nakon umetanja fiksatora i toplica bio je super do prije 6 mjeseci kad su bolovi počeli i kulminirali u 5 mjesecu. U lipnju mu drugi neurokirurg vadi fiksatore, ali nakon toga bolovi postaju stravični. Nije se mogao sam ustati, a kretati na jedvite jade. Kada su vidjeli da mu emg nogu ne mogu napraviti smjestili su ga u bolnicu i vidjeli da je stradao i sljedeći segment uz sužavanje kanala. Čekali smo odluku o vrsti operacije. ALI slikali su mu pluća i vidjeli smanjeni kapacitet pluća i ODUSTALI od operacije. Navodno ga šalju kući u utorak. Mi smo izvan sebe jer se on jedva kreće uz pomoć dva fizioterapeuta. Odluka je bila - operacija je prerizična, bolje da ga boli nego da ostane na stolu.
Moje je pitanje ako ima koga sa sličnim iskustvom i jel netko našao drugačiji put da si je barem malo olakšao kakav takav kvalitetan život?

ema007
03.09.2010., 20:07
Anarela odi na forum Kralježnica.com , tamo imaš takvih iskustava a i fizijatrica i Neurokirurg odgovaraju na pitanja (naravno kad stignu)

Blues Dada
04.09.2010., 13:57
McKenzie vježbe su jako korisne.
Ja sam pred dva mjeseca slomio L3 kraljeznjak, i mada imam 70 godina, sada mi je puni bolje, gotovo nikakovi bolovi.

Sve o McKenzie vjezbama:

http://www.google.com/search?q=mckenzie+exercises&sourceid=ie7&rls=com.microsoft:en-gb:IE-SearchBox&ie=&oe=&rlz=1I7GGLL_en-GB

d.theman
04.09.2010., 19:10
Ja sam pred dva mjeseca slomio L3 kraljeznjak, i mada imam 70 godina, sada mi je puni bolje, gotovo nikakovi bolovi.

Sve o McKenzie vjezbama:

http://www.google.com/search?q=mckenzie+exercises&sourceid=ie7&rls=com.microsoft:en-gb:IE-SearchBox&ie=&oe=&rlz=1I7GGLL_en-GB

:top:
To i ja kažem. Čudi me da skoro nitko o njima ne govori ovdje na forumu.

GSM
04.09.2010., 19:31
Ne govori se jer se za pisanje po forumu najcesce odluce ljudi pred operaciju ili vec operirani koji pate of FBSS-a.

annarella
04.09.2010., 21:12

Sve o McKenzie vjezbama:

Da, ali koliko sam shvatila, ove vježbe je nemoguće raditi dok boli, a zbilja boli. Bol je tolika da smo došli u fazu kretanja uz pomoć dviju osoba.

Moj bi tata trebao biti operiran, ali ne žele zbog kapaciteta pluća.

lili43
04.09.2010., 22:05

Sve o McKenzie vjezbama:

Je li u redu ovaj link jer ga ja nikako ne mogu otvoriti

Blues Dada
05.09.2010., 12:19
Link radi, bar kod mene: evo Mckenzie jednostavno na You Tube:

http://www.youtube.com/watch?v=wBOp-ugJbTQ

Mene zabrinjava sto u HR ima previse operacija (zivim u Britaniji) i daje se puno tableta - covjek od toga mora biti bolestan.

Lom kraljeska meni se je dogodio u Americi, jedan doktor je predlozio operaciju, no ja sam otisao kod kiropraktora (doktor medicine) za savjet i on je kazao ni govora operacija, to ce samo zarasti, samo vjezbajte, takodjer je kazao sto manje tableta protiv bolova. Nisam mogao u prva 2-3 tjedna hodati, ali morao sam vjezbati ( po 45 minuta u bazenu, a poslije Mckenzie vjezbe).

Annarella, pokusajte da tata vjezba bar malo.

Ja pisem blog o zdravlju, ima tamo nekih savjeta:

www.zdravljeinfo.blogspot.com

annarella
06.09.2010., 21:14
Imam pitanje - jel istina da ortoza može biti fizička zamjena za fiksator kralježnice??? Tatu mi neće operirati jer ima KOPB ali mi danas neurokirurg reče kako je ortoza umijesto fiksatora. I kako fizikalnom terapijom i vježbama može koliko toliko unormaliti život. Jal tko čuo za to??

GSM
06.09.2010., 21:16
Tko ti je to rekao?

ema007
06.09.2010., 21:47
anarela daj pitaj još nekog neurokirurga za mišljenje.

Fizijatra pitaj dal bi tati pomogao tens da ga kupite

annarella
07.09.2010., 14:04
Tko ti je to rekao?

Neurokirurg.

Lost_Cojones
08.09.2010., 01:06
Čitajući ovu temu ispada da su svi ljudi za operaciju...ako se mene pita to je obićna pizdarija...Mckenzie je metoda procjene i tretmana osoba s discus herniom, ono što je meni super kod te metode je što ima vrlo jednostavnu logiku i ujedno i procjenu. Ako nakon pokreta/vježbe bol se povećava onda je preporuka taj pokret izbjegavati neko vrijeme, odnosno dok se simptomi ne povuku ili poprilićno smanje. Ako nakon pokreta/vježbe bol se smanjuje odnosno centralizira (povlaći iz ekstremiteta prema kralježnici) onda je to smjer u kojem bi trebala krenuti terapija. Ovo je neka okvirna logika same tehnike. Što se tiće kiropraktike ja priznajem jedino ljude koji su školovani u Americi sve ostalo je bacanje novaca. Nadalje prije nego se odlućite letati po neurokirurzima (al s pretpostavkom da ste se sjetili riješavat problem prije nego li je prekasno/inkontinecija/viseće stopalo itd) probaj te sa fizikalnom terapijom. Samo jedan savjet jaaako se dobro proispitajte kod koga će te ići, jer kvaliteta i znanje terapeuta i fizijatra jaako varira čak unutar jedne bolnice. Što se tiće dr bieni iz dubrovnika koliko ja znam on radi laparoskopske operacije diskus hernije. Imao sam jednog pacijenta koji je on htio operirati, odnosno po njemu je bio za operaciju. Sva sreća da je taj pac odbio operaciju i odlućio krenuti na fizikalnu. Nakon misec dana bio je sposoban za rad ( bio je na bolovanju) i to je napisao sam dr Bieni. Tako da pričekaj te s operacijom, al nemoj te ne raditi ništa. Samo da bude jasno ovo nije bila samopromocija, nego ćisto jedna primjer u kojeg sam 100% siguran. Toliko od mene pozz
P.S. ja sam inaće po zanimanju fizioterapeut...da nebi bilo nismo znali:D

annarella
10.09.2010., 14:46
anarela daj pitaj još nekog neurokirurga za mišljenje.

Fizijatra pitaj dal bi tati pomogao tens da ga kupite

Jel taj TENS aparat zamjena za analgetike??? recimo za osobu koja je trošila tramale ili voltarene, zaldiare i apaurine???Nama bi to bio spas jer je od silnog ležanja i medikamenata postao ošamućen, nesabran, a da ne govorim o depresiji.

Lost_Cojones
11.09.2010., 19:52
[/B]

Jel taj TENS aparat zamjena za analgetike??? recimo za osobu koja je trošila tramale ili voltarene, zaldiare i apaurine???Nama bi to bio spas jer je od silnog ležanja i medikamenata postao ošamućen, nesabran, a da ne govorim o depresiji.

Tens je zamjena. Koliko dobra varira od osobe do osobe. Nekom dosta pomogne a nekom ne. Aparatic mores kupiti u ortopedskim ducanima a cijena se krece od 500 pa nadalje.

ema007
13.09.2010., 11:30
[/B]

Da, kolegica koja je operirala lumbalnu kralježnicu i trošila tramale je jako zadovoljna tensom a ništa drugo joj nije pomagalo

fizikala
16.09.2010., 23:14
evo pošto sam nova tu, imam pitanje!. Ako neko ima iskustava sa minimalno invazivnom operacijom, da mi javi dojmove.

Inače idem sutra kod neurokirurga da ga umolim da me operira.
Radi se o protruziji L5-S1, lani je na MR pokazno 5,5mm dorzomedijalno, nakon fizikalne 3 miseca, bolovi popustili. I sad se sve ponovno vratilo još gore, bolovi ajme , nikakav lijek ne pomaže, grčevi u potkoljenici, bol isijava dužinom cijele noge, noćima ne spavam, nemogu sjedit duže od 15min., onda hodam , pa onda brzo u horizontalu. Ovo čovika dovede do ludila, tako da na momente mi dođe da zovnem hitnu i da me isti tren vode....

Moj doktor kaže da se strpim sa operacijom ali ne vidim ja ništa dobrog od tog čekanja, po meni isti problem se predugo odlaže sa strane a kad se dogodi ono najgore, e onda- di si bio do sada!!!
Sad je već i pareza peroneusa krenila tako da neznam dal može pomoc MISS I ko to radi u Hrvatskoj? Koja bolnica ? I koliko košta??? :s

GSM
16.09.2010., 23:38
Neuspjela fizikalna terapija i nastavak bolnog sindoroma su neke od indikacija za operaciju.

Iz osobnog iskustva i puno istrazivanja, preporucam ti da izbjegavas klasicnu operaciju (mikro-operaciju, mikro-diskektomiju i varijacije na temu).

MISS za herniju diska se radi samo u KB Sestre Milosrdnice u sustavu HZZO-a. Izvan njega poliklinika Vertebralis (iznimno napredne metode) i poliklinika Lumbago (nesto manje zastupljene metode koje mogu pomoci).

fizikala
17.09.2010., 01:38
eeeeeeeeeeeee konačno jedan pametan odgovor!!!! s kojim se slažem i čekala sam potvrdu onog šta sam naslućivala!!!

HVALA-Hvala GSM!!!

>Eto sto je žalosno da sam i sama zdravstvani djelatnik, i kad boli virujte mi da da ništa neznate i to što znate da bi tribalo, ne radite i zaboravite i ne držite se slipo sta knjiga kaže jer to često nije tako!!! (Uvjerila se!)
I onda evo završita na forumu jer čačkam jel ima iko to što i ja pa da vidim iskustva koja su najbolji dokaz!!!
A svega se naslušate ko ovi doli ispod sta se vataju na Mc Kenzia, ma ljudi moji mene upropastio, da ga bar nikad nisam radila, kad sam tribala mirovat eto pametnih kolega daj vamo mi ćemo tebe riješit i evo lipo su me riješili!!!:mad: Neću da ispadne da koga blatim ali kad boli probaš sve,pa i otrova, a znate da nebi tribali!! Danas se bavi svak sa svacim, ljudima triba novaca pa eto nisu ni svijesni koliko je to opasno.

ALI moram primijetit još jednu stvar GSM, !!! nemojte mi zamjeriti ali ne čini se bas da ste vi laik,ili "ne medicinar" kako ste napisali u postu prije.
Imate odgovor na sve , a teme su toliko delikatne i cini se da niste ni liječnik opće prakse, jer mene moj kad vidi sa vrata viče : Koju ćeš sad uputnicu??:ne zna:
Tako eto lipo od vas, šta imate strpljenja i vrimena biti tu za nas ove kojima triba savijet ili bar da ne lutamo po Zagrebu, jer kako bilo na šalteru smo svi isti, niko te ne pita jesi možda kolega iz drugog grada pa da ti se pomogne recimo sa nekim ranijim terminom na neki pregled, a zajedno pomažemo ljudima! i u istom smo sustavu ali kako bilo bitan je pozitivan ishod svega!!

GSM
17.09.2010., 10:01
Nazovi KBSM, termin kod dr. Saftica se ceka neka 2 tjedna.

Lost_Cojones
17.09.2010., 13:57
eeeeeeeeeeeee konačno jedan pametan odgovor!!!! s kojim se slažem i čekala sam potvrdu onog šta sam naslućivala!!!

HVALA-Hvala GSM!!!

>Eto sto je žalosno da sam i sama zdravstvani djelatnik, i kad boli virujte mi da da ništa neznate i to što znate da bi tribalo, ne radite i zaboravite i ne držite se slipo sta knjiga kaže jer to često nije tako!!! (Uvjerila se!)
I onda evo završita na forumu jer čačkam jel ima iko to što i ja pa da vidim iskustva koja su najbolji dokaz!!!
A svega se naslušate ko ovi doli ispod sta se vataju na Mc Kenzia, ma ljudi moji mene upropastio, da ga bar nikad nisam radila, kad sam tribala mirovat eto pametnih kolega daj vamo mi ćemo tebe riješit i evo lipo su me riješili!!!:mad: Neću da ispadne da koga blatim ali kad boli probaš sve,pa i otrova, a znate da nebi tribali!! Danas se bavi svak sa svacim, ljudima triba novaca pa eto nisu ni svijesni koliko je to opasno.

ALI moram primijetit još jednu stvar GSM, !!! nemojte mi zamjeriti ali ne čini se bas da ste vi laik,ili "ne medicinar" kako ste napisali u postu prije.
Imate odgovor na sve , a teme su toliko delikatne i cini se da niste ni liječnik opće prakse, jer mene moj kad vidi sa vrata viče : Koju ćeš sad uputnicu??:ne zna:
Tako eto lipo od vas, šta imate strpljenja i vrimena biti tu za nas ove kojima triba savijet ili bar da ne lutamo po Zagrebu, jer kako bilo na šalteru smo svi isti, niko te ne pita jesi možda kolega iz drugog grada pa da ti se pomogne recimo sa nekim ranijim terminom na neki pregled, a zajedno pomažemo ljudima! i u istom smo sustavu ali kako bilo bitan je pozitivan ishod svega!!

Dakle kao što sam već napisao ima terapeuta šarolikog znanja i pameti. To što je netko pohađao McKenzie tečaj (koji ima nekih 4-5 stupnjeva) ne mora značiti da zna raditi, jer nema nikakve provjere usvojnog znanja. Nadalje kao što si sama napisala nisi baš se pridržavala vježbanja dakle krivnja spada i na tebe. Operacija će ti riješiti simptome, al ne i problem, ako tebe to zadovoljava tvoja stvar.

GSM
17.09.2010., 17:18
Kako mislis da operacija nece rijesiti problem? Sad govorimo generalno za herniju diska koja je najcesca bolest.

Lost_Cojones
17.09.2010., 19:12
Kako mislis da operacija nece rijesiti problem? Sad govorimo generalno za herniju diska koja je najcesca bolest.

Ispravak krivog navoda uzrok problema. Hernija diska je simptom a ne uzrok.

fizikala
17.09.2010., 22:08
Eh, evo mene opet... ma nećemo uopće raspravljati o tome kako tko radi! Po meni bi tribalo svake godine u zdravstvu polagat dio praktični koji radimo, svi primaju istu plaću i oni koji rade i znaju i oni koji malo manje ulažu u svoje znanje i isto tako manje rade, odnosno rade na manje iscrpnim mistima.
A niko ti neće dignit spomenik zato sto si se satra na poslu nego će se još i podsmijavat i kao što mene sad komentiraju, a ti upri kad si luda.:ne zna:

Današnji nalaz govori o tome da se protruzija povećala ali i ne samo to nego sam sj.... i još jedan e pa sad ......

Opet sve iznova, MR, EMG, Zaldiar,Apaurin, itd..... joooooooojjj dok dočekam sve termine iskočit će njih još!!!!:o
Ja virujem da bi operacija koja je na vrime obavljena, tribala odklonit problem!
I koliko god mi negirali i ne želili taj nož, na kraju većina ode i uradi šta triba. Ali opet kažem koga ovo nije bolilo nezna šta je!! U knjizi nikad nisam doživila bol, i na ispitu me nije niko pita da vrisnem koliko odprilike boli hernija... Tako teorija .......

Lost_Cojones
18.09.2010., 00:02
Eh, evo mene opet... ma nećemo uopće raspravljati o tome kako tko radi! Po meni bi tribalo svake godine u zdravstvu polagat dio praktični koji radimo, svi primaju istu plaću i oni koji rade i znaju i oni koji malo manje ulažu u svoje znanje i isto tako manje rade, odnosno rade na manje iscrpnim mistima.
A niko ti neće dignit spomenik zato sto si se satra na poslu nego će se još i podsmijavat i kao što mene sad komentiraju, a ti upri kad si luda.:ne zna:

Današnji nalaz govori o tome da se protruzija povećala ali i ne samo to nego sam sj.... i još jedan e pa sad ......

Opet sve iznova, MR, EMG, Zaldiar,Apaurin, itd..... joooooooojjj dok dočekam sve termine iskočit će njih još!!!!:o
Ja virujem da bi operacija koja je na vrime obavljena, tribala odklonit problem!
I koliko god mi negirali i ne želili taj nož, na kraju većina ode i uradi šta triba. Ali opet kažem koga ovo nije bolilo nezna šta je!! U knjizi nikad nisam doživila bol, i na ispitu me nije niko pita da vrisnem koliko odprilike boli hernija... Tako teorija .......

Baš radi te rečenice: "Nitko ti neće dignut spomenik" ti i ljudi poput tebe idu na operaciju. Predivna ostavština iz predhodnog sistema Al to je sad off topic.

GSM
18.09.2010., 12:33
Prema 10-ak velikih istrazivanja, hernija diska koja urokuje radikulopatiju (sto je budimo jasni najcesci problem, zato o tome i govorim) mora se operirati u prosjeku nakon 4.6 mjeseci. Nakon toga, znatno se umanjuje sansa za dugorocni uspjeh operacije i tada sve one statistike tipa "90% uspjesnost zahvata" sve manje i manje vrijede.

Ako ti se je hernija sad i povecala, mozda je doslo i do eksturzije koja nazalost gotovo uvijek zavrsi operacijom...

GSM
20.09.2010., 10:54
Prije 10-ak dana je doktor Saftic otvorio svoje internet stranice i Twitter racun. Pretpostavljam da mozete relativno lako doci do njega i zamoliti za savjet, eventualno drugo misljenje.
www.dr-saftic.com/blog
www.twitter.com/rsaftic

fizikala
28.09.2010., 17:24
Mr. GMS !!! možete mi prevest što je "širi i plići dorzomedijalni "bulging" i.v. diska"

fizikala
29.09.2010., 00:10
:):):top: oooo super pogledana stranica, ugodno izneneađenje, ovako izgleda super samo da ne boli .....

GSM
30.09.2010., 15:33
Pogledaj kako to izgleda na: http://www.chirogeek.com/001_tutorial_birth-of-bulge.htm

Tekstove nemoj citati, prenapredni su i zbunit ces se.

fizikala
01.10.2010., 00:39
hvala na uputi !!! evo nije dao vrag mira pa me malo interesiralo pa prošvrljala po tekstu...:D

moj MR izgleda puno gore od ovog na slikama... mada opet kažu čekaj jošššššš...

A šta da čekam brate dok se ne oduzmem.... osim što se na očigled vidi da mi je mišić ( m.gastrocnemius) atrofirao, bol ide sad i uz leđa PVM...

EMG samo spontane reakcije....... ma neznam....:ne zna:

Godiva
02.10.2010., 14:51
Pogledaj kako to izgleda na: http://www.chirogeek.com/001_tutorial_birth-of-bulge.htm

Tekstove nemoj citati, prenapredni su i zbunit ces se.

Definitivno najbolja stranica za problematične kralježnice na koju sam uspjela nabasati. :top:

Naročito mi je bila korisna kad sam za isti MR LS kralježnice od devet neurokirurga dobila devet različitih interpretacija iste slike :rofl:, uz preglede koji su trajali uglavnom cca 10 minuta i komentar: "znate, vi imate jako netipične simptome za diskus herniju". Na pitanje što bi moglo biti ako nije hernija, nitko nije predložio nikakvu alternativu. Nakon gotovo godinu dana obilaženja naših najcjenjenjenijih neurologa, ortopeda, neurokirurga i dr. specijalista (ukupno 30-ak), fizioterapeutica mi je na masaži rekla: "Joj, kako su ti tvrdi piriformisi, pogotovo desni!". Potom sam sama tražila od ortopeda da me pregleda i vidi bi li piriformis mogao biti problem, pa opet neurologu na EMNG i tako se nakon 10 mjeseci bolova, obilaženja doktora i novaca u vrijednosti jednog manjeg novog auta potrošenog na dijagnostiku i uzaludne tretmane u Hrvatskoj ispostavilo da su moji netipični simptomi za malu centralnu herniju tipični za - piriformis sindrom. Nitko od naših uvaženih liječnika koji su svoje desetminutne preglede naplaćivali po 400 i više kuna (ne držeći se pritom niti jednog suvislog protokola) nije bio u stanju provjeriti drugi najvjerojatniji uzrok žarećih bolova u nogama iliti pritisnuti šakom po sredini gornjeg dijela svakog guza i provjeriti pipa li se tu kakvo zadebljanje i šalje li takav pritisak bol u nogu.

Ako među vama ima netko s netipičnim simptomima za diskus herniju, a ovi naši doktorčići ga šetaju kao mladog majmuna, pokušajte si sami napraviti ovaj test, jer oni čije neznanje i traljavost masno plaćate neće se tome dosjetiti po svoj prilici nikada.

Kala3
04.10.2010., 09:55
Lijep pozdrav! Molim savjet onih koji su operirali L5-S1 što koristi, a što smeta nakon operacije? Iskreno, u bolnici sam od fizijatra dobila jako šture upute kako nek se ponašam kod kuće: dal mirovati, ležat na boku il leđima, šetati, sjediti... pa rekoh... netko tko je to prošao zna što mu je pomoglo, a što ne. Hvala, unaprijed!

Kala3
04.10.2010., 10:04
evo pošto sam nova tu, imam pitanje!. Ako neko ima iskustava sa minimalno invazivnom operacijom, da mi javi dojmove.

Inače idem sutra kod neurokirurga da ga umolim da me operira.
Radi se o protruziji L5-S1, lani je na MR pokazno 5,5mm dorzomedijalno, nakon fizikalne 3 miseca, bolovi popustili. I sad se sve ponovno vratilo još gore, bolovi ajme , nikakav lijek ne pomaže, grčevi u potkoljenici, bol isijava dužinom cijele noge, noćima ne spavam, nemogu sjedit duže od 15min., onda hodam , pa onda brzo u horizontalu. Ovo čovika dovede do ludila, tako da na momente mi dođe da zovnem hitnu i da me isti tren vode....

Moj doktor kaže da se strpim sa operacijom ali ne vidim ja ništa dobrog od tog čekanja, po meni isti problem se predugo odlaže sa strane a kad se dogodi ono najgore, e onda- di si bio do sada!!!
Sad je već i pareza peroneusa krenila tako da neznam dal može pomoc MISS I ko to radi u Hrvatskoj? Koja bolnica ? I koliko košta??? :s

hvala na uputi !!! evo nije dao vrag mira pa me malo interesiralo pa prošvrljala po tekstu...:D

moj MR izgleda puno gore od ovog na slikama... mada opet kažu čekaj jošššššš...

A šta da čekam brate dok se ne oduzmem.... osim što se na očigled vidi da mi je mišić ( m.gastrocnemius) atrofirao, bol ide sad i uz leđa PVM...

EMG samo spontane reakcije....... ma neznam....:ne zna:

Operirana L5-S1 minimalno-invanzivnom metodom pred mjesec dana u KB Sestara milosrdnica. Nakon operacije popila možda 2-3 tablete protiv bolova. Mogu hodat, stajat, čučnut... A ispad mi bio 11 mm, pokušala sam prije operacije fizikalnom u toplicama popravit stanje, al nije išlo. Obzirom sam vidjela kakav je postoperacijski oporavak u onih koji su odgađali operaciju 10-ak godina, svakom bih preporučila da ne čeka s tim. Čuda se ne dešavaju, a nešto što se skupljalo 10-ak godina u 10 dana ne prođe

GSM
04.10.2010., 12:48
Lijep pozdrav! Molim savjet onih koji su operirali L5-S1 što koristi, a što smeta nakon operacije? Iskreno, u bolnici sam od fizijatra dobila jako šture upute kako nek se ponašam kod kuće: dal mirovati, ležat na boku il leđima, šetati, sjediti... pa rekoh... netko tko je to prošao zna što mu je pomoglo, a što ne. Hvala, unaprijed!

Što više hodati. Prošao ti je prvi najrizičniji period... Sjediti samo kad se mora... Prva tri mjeseca budi disciplinirana jer su oni presudni za disk...

Kala3
05.10.2010., 17:51
Što više hodati. Prošao ti je prvi najrizičniji period... Sjediti samo kad se mora... Prva tri mjeseca budi disciplinirana jer su oni presudni za disk...

Hvala:

Valente
06.10.2010., 13:29
Bok ljudi! Ja imam herniju diska od 5 mjeseca ove godine. Bol mi se iz kičme proširila na lijevu nogu (najjača bol je u butu kod stražnjice). Išao sam u razne poliklinike gdje su mi laganim masažicama htjeli smanjit bol i onda me poslat na vježbanje. To nije davalo rezlutata pa sam se odlučio otići u Nado centar zdravlja koji novim metodama dekompresacije (mislim da se tako kaže :) ) rješavaju upravo probleme hernije diska,a i ostalih problema sa kralježnicom.
Terapija se sastoji od toga da vam prvo zagriju mišiće putem neke sprave i onda legnete na neki specijalni krevet koji vam lagano rasteže kralježnicu kako bi se živac vratio na svoje mjesto.Uglavnom imam puno toga za pričat o svojim problemima sa hernijom,ali da kucnem u drvo nakon odlazaka u nado centar osjećam se ko nov. Sad mi slijedi redovito vježbanje trbušnih i leđnih mišića.
Za kraj hoću reći da se nikako ne date na operaciju!!!
Ako koga zanima nešto u vezi hernije i slično neka mi se javi...novi sam na forumu pa predpostavljam da mi možete poslat poruku na profil.

BTW...imam 23 godine (vidim da nisam napisao napočetku)

GSM
06.10.2010., 14:17
Sve to stoji, trakcija kod malih hernijacija je OK i moze pomoci. Ali tvoj zakljucak:
Za kraj hoću reći da se nikako ne date na operaciju!!
mogu samo nazvati smiješnim...

ema007
06.10.2010., 14:50
Zbog čega je to smiješno, meni je i nakon 2 operacije puno gore.

Nisam pobornik toga da se čeka zadnji tren ali malo je uspješnih operacija

GSM
06.10.2010., 14:56
Zato sto treba sagledati svaku situaciju, svakog pacijenta posebno, njegove simptome i trajanje. Reci da se netko "ne da" na operaciju je neodgovorno i moguce je dezinformiranje ljudi kojima je operacija mozda i jedino rjesenje. Svakako da treba odmah s hernijom pod noz, vecini pomogne fizikalna ili toplice, nekima vjezbe, nekima trakcija, ali nazalost oko 10% ljudi mora na operaciju. Da ne govorim o ekstruziji kada je operacija gotova sigurna i svako odgadjanje, pogotovo mladim osobama, je suludo i moze ostaviti trajne posljedice...

GSM
06.10.2010., 15:19
Evo sad sam dobio inf. da je dr. Saftic dezuran 13.10. na nekakvom telefonu onog magazina Doktor u Kuci. Nisam siguran koji je broj, ali sigurno puno vas zeli nazvati....

ema007
06.10.2010., 16:31
Evo sad sam dobio inf. da je dr. Saftic dezuran 13.10. na nekakvom telefonu onog magazina Doktor u Kuci. Nisam siguran koji je broj, ali sigurno puno vas zeli nazvati....

Ovo je vrlo korisna informacija :top:

family.A
11.10.2010., 18:25
čitala sam postove na preskokce...
meni je 1.put pokočilo kad sam prijen 3 god rodila. Dr mi dala lijekove za bol i opuštanje mišića i rekla da je to posljedica poroda i ida će proći. Ali nije prošla, bila sam i kod kirca i kod dr.peharca u puli, ali ništa.
neko vrijeme je ok, ali se bol onda opet vrati. sad sam rodila drugo dijete i evo me u agoniji. bole leđa, krene kroz stražnjicu do koljena. možete zamisliti kako je dojiti s tom boli. Evo idem ponovo kod dr,pa ću da vidim što će reći.
imate savjeta?

ema007
11.10.2010., 22:19
čitala sam postove na preskokce...
meni je 1.put pokočilo kad sam prijen 3 god rodila. Dr mi dala lijekove za bol i opuštanje mišića i rekla da je to posljedica poroda i ida će proći. Ali nije prošla, bila sam i kod kirca i kod dr.peharca u puli, ali ništa.
neko vrijeme je ok, ali se bol onda opet vrati. sad sam rodila drugo dijete i evo me u agoniji. bole leđa, krene kroz stražnjicu do koljena. možete zamisliti kako je dojiti s tom boli. Evo idem ponovo kod dr,pa ću da vidim što će reći.
imate savjeta?

Mom prijatelju su pomogli u Vertebralisu, vrhunski su stručnjaci ali privatnici naravno.

Meli1
15.10.2010., 07:54
Ja se javljam prvi put, nova sam na forumu, trenutno sam u velikoj brizi za mog supruga,pa bi ako neko ima slicnih iskustava da mi odgovori. Moj muz se javio doktoru prvo zbog bola u kicmi,koji je trajao 4-5 dana,(doktor mu dao tablete), poslije je bol nestao,a pojavilo se trnjenje desne noge cijelom duzinom s donje strane. Posto mu je trnjenje(bez bolova) trajalo vise od 3 tjedna,dr.ga je poslao u magnetnu rezonansu i tamo su vidjeli hernija diska, ne znam se dobro izraziti ali jedan dio mu pritiska nerv i doalzi do trnjenja. Medjutim dr. nije vidio samo to ,nego su otkrili i mali tumor za koji dr. kaze da je 99 % dobrocudni(u kicmenoj mozdini) jer na tom mjestu gdje je kod njega u 99 % slucajeva su dobrocudni,a to sa sigurnoscu moze znati nakon operacije nekih 7 dana. Moj muz se treba pocetkom Studenog operirati,znaci 2 operacije. Dr.i opet kazu da su rutinske operacije itd. ali strah je prisutan. Pomozite nam sa svojim iskustvima i napisite ako neko nesto zna. Hvala vam unaprijed! Jos to,muz mi je pokretan,radi,nema bolove nikakve, jos zadnjih 7 dana kaze 30% noga manje trne.To sve traje oko mjesec i po.

Meli1
15.10.2010., 08:55
Postovani GSM, mozete li mi vi dati ikakav odgovor na moje pitanje, evo jutros sam ga postavila na Forum,pa se nadam da ce nam neko odgovoriti i reci nesto o tome.

ucitelj49
15.10.2010., 10:31
meli, imam slične probleme kao i tvoj muž. pogledaj ovu stranicu www.bolnica-du.hr/clanak1.php?...,tamo ćeš nači i broj za kontakt. 20.10. dolazi najveći stručnjak za operacije kralježnice iz izraela. kontaktirao sam s nekoliko pacijenata koji su operirani kod njega i svi su super zadovoljni. ja na žalost ne stignem na taj termin jer sam naručen na magnet iza tog datuma.

Meli1
15.10.2010., 10:34
Hvala,pogledacu! A recite mi jeste li vi operirani ili cekate operaciju?

Meli1
15.10.2010., 10:39
Ako hocete mozete mi pisati i na meli_rozic@hotmail.com ili na Forum.Ja bih bila zahvalna!