View Full Version : Začepljeno uho / uši
trebala bih neki svajet,
ne znam u kojem trenutku je kod ovog problema potrebno ici lijecniku.
naime, mene nista ne boli ali je jako neugodan osjecaj, javlja mi se povremeno. Zacepi mi se lijevo uho ali kad nagnem glavu unazad ono se odcepi...!?
kada ga nakapam ok je dan-dva i opet isto...mislim to sad sve skupa traje tjedan dana, dakle nije strasno, mozda i prodje...
usput da pitam, cula sam da oni stapici za usi i nisu bas dobri tj. da ih nije dobro cesto koristiti jer vise stete nego koriste...netko cuo sta slicno?
Ma kakav doktor, trebas vodoinstalateru :D
Shalim se, ne znam ti nista pametno napisati. Nemam niti iskustva s tim niti znanja.
Glede stapica - isto sam i ja cula. S tim se samo potiskuje cerumen unutra.
Cialenga
26.10.2003., 20:58
Cerumen (vosak u usima) moze ocistiti lijecnik. Uho moze biti "zacepljeno" izvana, ako je zacepljen vanjski zvukovod (stapicima se cerumen samo pogurne unutra gdje se stvrdne i tako zacepi zvukovod). Moze biti zacepljeno i "iznutra", u slucaju upala ili alergija.
Postoje kapljice koje pomazu odcepiti zvukovod, mogu se kupiti u apoteci, ali bilo bi dobro da prije upotrebe kapljica lijecnik pogleda da li postoji upala uha ili je samo nakupljeni cerumen zacepio zvukovod.
hm, hm
a ja sam kapi vec upotreblajvala, nadam se da nisam nis 'pokvarila'
hvala vam puno...a nis morat cu doktoru-vodoinstalateru :D
patka kaže:
trebala bih neki svajet,
naime, mene nista ne boli ali je jako neugodan osjecaj, javlja mi se povremeno. Zacepi mi se lijevo uho ali kad nagnem glavu unazad ono se odcepi...!?
kada ga nakapam ok je dan-dva i opet isto...mislim to sad sve skupa traje tjedan dana, dakle nije strasno, mozda i prodje...
usput da pitam, cula sam da oni stapici za usi i nisu bas dobri tj. da ih nije dobro cesto koristiti jer vise stete nego koriste...netko cuo sta slicno?
Gledaj patka, uho se ne kapa!!!!! Nemaš što kapati u uho.
A ovo o čemu ti pričaš je začepljenje slušnog kanala (Eustahijeva truba). Vjerojatno si primijetila da na to uho slabije čuješ. Imaš osjećaj ko da ti je voda u uhu, a vode zapravo nema. Kad glavu nagneš naprijed, uho se odčepi, a kad glavu nagneš unatrag, uho se začepi. Uz sve te senzacije, ponekad čuješ šumove.
Idi i kupi obične kapljice za nos (Operil će biti sasvim dovoljan). Nakapaj u nosnicu na strani koje uho te zeza, te legni na tu stranu i čekaj par minuta. Nakon toga začepi nos i par puta što je moguće jače puhni u njega (naravno ne tako da te boli). Ako se ništa ne dogodi...strpljenja, možda je slušna cijevčica malo i upaljena. Ono što bi ti se trebalo dogoditi je senzacija pucanja u uhu i odčepljenje slušne cijevčice.
PS Slušna cijevčica se i nakon toga može začepiti opet. Ponavljati radnju dok si sigurna da cijelo vrijeme dobro čuješ i da ti se uho ne začepljuje više...
Shroom Fairy
27.10.2003., 13:52
Ja sam imala sličam problem.
Naime,desno uho mi je bilo začepljeno,ali čim se odčepilo,lijevo se začepilo :confused: .I tako naizmjence.
Čudna pojava.
Prošlo je samo od sebe.
Hallon kaže:
Gledaj patka, uho se ne kapa!!!!! Nemaš što kapati u uho.
Kako ne, pa cemu onda sluze kapi za uho koje sam kupila u apoteci???
Hallon kaže:
A ovo o čemu ti pričaš je začepljenje slušnog kanala (Eustahijeva truba). Vjerojatno si primijetila da na to uho slabije čuješ. Imaš osjećaj ko da ti je voda u uhu, a vode zapravo nema. Kad glavu nagneš naprijed, uho se odčepi, a kad glavu nagneš unatrag, uho se začepi. Uz sve te senzacije, ponekad čuješ šumove.
pa tako nesto slicno da, samo je meni obratno, glava naprijed zacepi se a nazad odcepi...no dobro ne znam jel ima to kakve veze :confused:
hvala za savjete probat cu onda s operilom.
mozda to ima kakve veze, bas sam se i prehladila nesto prije nego je to s uhom pocelo, ali nisam kapala nos nego sam si kupila nekakav sprej ?
patka kaže:
Kako ne, pa cemu onda sluze kapi za uho koje sam kupila u apoteci???
Nemoj to koristit. Općenito će ti svaki otorinolaringolog reći da se bez nadzora ne kapa uho. Ako je uho upaljeno, liječi se antibioticima. Ako imaš čep u zvučnom kanalu, onda te se šalje na ispiranje uha. Kapi za uho se upotrebljavaju samo za liječenje bubnjića. I ne bez nadzora otorinca.
patka kaže:
mozda to ima kakve veze, bas sam se i prehladila nesto prije nego je to s uhom pocelo, ali nisam kapala nos nego sam si kupila nekakav sprej ?
Da, to se obično zna pojaviti nakon preboljele prehlade, upale grla ili upale uha. Može se pojaviti i do dva tjedna nakon što se preboli prehlada ili kakva upala.
Stručno objašnjenje je ovakvo: Uslijed upale, sluznica slušne cijevčice naotekne, te djelomično ili potpuno začepi slušni kanal. Osim nateknuća, slušni kanal se može začepiti i od sluzi. Prilikom začepljenja, tlak u srednjem uhu i u nosu nisu isti, pa zbog te razlike, bubnjić nije u prirodnom i neutralnom položaju, zbog čega se slabije čuje. Kapljice djeluju na sluznicu, a puhanjem u nos se izjednačavaju tlak u srednjem uhu i nosu - otud i senzacija pucanja u uhu...
Ovaj sprej može biti Gnadion...uglavnom se koristi kod alergija, ali ima i antibiotsko djelovanje, tako da ga neki lječnici prepisuju umjesto kapi za nos. Osim toga, blaži je nego kapi za nos, pa se može koristiti duže vrijeme.
Pošto nisi kronično bolesna, obične kapi za nos će biti sasvim dovoljne.
Znam da to zna biti prilično neugodno, no s kapima za nos se to rješava sigurno u roku par dana!
Pa ja Gnadion (ili Flixotide ili Flixonase) ne bih koristila duze vrijeme, ipak je to sprej koji sadrzi kortikosteroide.
I ima antiupalno djelovanje, ne znam bas da ima antibiotsko djelovanje.
lahor kaže:
Pa ja Gnadion (ili Flixotide ili Flixonase) ne bih koristila duze vrijeme, ipak je to sprej koji sadrzi kortikosteroide.
I ima antiupalno djelovanje, ne znam bas da ima antibiotsko djelovanje.
:top: Slažem se... mea culpa, bio sam u dvojbi da li su u pitanju kortikosteroidi! Taj Gnadion već dugo nisam vidio...
lahor, radi se o uništavanju sluznice nosa. Kapljice za nos su tu jako gadne i nisu tolko pogodne. Da kortikosteroidi štete, to valjda i vrapci na grani znaju, ali ja pravo pitanje što izabrati od dva zla!
Pa najbolje nista :)
Ali to je tesko izvedivo kad imas problema.
Za nos je ok i fizioloska ili one otopine tip Sterimar i sl.
Za uho je vec druga stvar, to stvarno nemam pojma.
Hvala jos jednom za sve savjete.
evo stigla sam kuci napokon idem sad isprobati kapi...za nos. :)
ove za uho dakle da ne koristim vise.
Hallon kaže:
Ovaj sprej može biti Gnadion...
ovaj moj se zove Nasivin-oxymetazolinum
inace izbjegavam kapi za nos jer nakon par puta koristenja totalno izgubim osjet mirisa i ne volim ih bas...kad sam cula za sprej odmah sam ga kupila i za prehladu mi je skroz brzo pomogao...ali sad ova neugodnost sa uhom....
a valjda ce i to proci....
sad si vec svasta brijem....mozda ce vam biti cudno ali negdje prije 2 godine mi je usao mrav u to uho :eek:...nadam se da nije nista unistio pa da sad trpim posljedice :rolleyes:
uf...kad se sjetim tog filinga sve me trnci prolaze...brzo je izasao pa nisam tome pridavala veliku paznju....
Ma nije ti mrav nista napravio :D
Daj odi doktoru kad te vec muci to uho, ionako pregled ne boli, a onda neces vise razmisljati o mravima i kapima :D
patka kaže:
Hvala jos jednom za sve savjete.
evo stigla sam kuci napokon idem sad isprobati kapi...za nos. :)
ove za uho dakle da ne koristim vise.
Ajde, samo ti probaj to... Ako ne pomogne, k doktoru!
A kaj se tiče osjeta njuha... i ja ga izgubim kad trošim kapljice za nos, tak da...
Pokusacu ti odgovoriti prakticno.
Uho se zacepi iz 2 moguca razloga , koje su ti naveli prije .
1. Ako je upala ona se mora ljeciti i to je stvar ljecnika.
2. Mehanicko zacepljenje . Znaci uslijed nekog fizioloskog razloga uho luci vise cerumena nego sto moze evaquirati prirodnim putem.
U tom slucaju bi trebalo to cistiti.
Nacini ciscenja .
1. Ovisno o kolicini i potrebi , uho cistiti 1 ili vise puta na , na dan ili tijedan , dok ne dodjes do potrebnog balansa izmedju lucenja i ciscenja.
2. Tehnika stapica . Kao prvo tocno je da umijesto da uho ocistis , mozes ga jos vise zacepiti.
Ali to se dogadja samo onim koji ne znaju sto tocno treba napraviti.
3. Za one koji to zele sami rijesiti i imaju malo strpljenja i znanja , to se moze napraviti i DIY.
4. Prvo tocno morate utvrditi koja je velicina vaseg usnog kanala . To cete najlakse napraviti da stapicem probate njezno opipavati koliko ima lufta kad ga uvucete u uho i onda micete naprijed nazad i gore dole .
Kad utvrdite koliki vam namot pamuka treba , a mora biti za pola manji od promijera kanala , onda lagano pocmete cistiti malo po malo. Nikako ugurati sve skupa do kraja, jer onda nabijete cijeli sadrzaj unutra. Ako je sadrzaj vec osusen , tad cete sigurno uho zacepiti.
5. Da nebi uho zacepili , a ipak ga ocistili , potrebno je smeksati masu u n njemu.
To se moze na vise nacina .
6 Sa vodom . Stapic lagano namakajte u mlaku vodu i polako skidajte naslage.
7. Sa uljem , i to maslinovim, isto kao gore
8. Sa vodom ispiranje. U spricu , kao one od inekcije usisajte mlake vode i na vrh sprice stavite plasticnu mekanu cijevcicu promijera 2 mm . Pazljivo jer radite na vlastitom uhu , i tocno znate gdije je granica boli , isperite uho vise puta dok se ne otvori.
9. Isto kao 8 ali sa maslinovim uljem.
10. nakon ispiranja uho pazljivo ocistite sa suhim stapicima , i drzite nagnuto na onu stranu na kojoj vam je uho , tako da eventualna tekucina iscuri van , na krpu i vidijet cete jeli nesto ostalo i jeli treba jos cistiti.
11. Ako je Uho jako osuseno triba u apoteci kupiti , e sad sam zaboravio tocan naziv ali znaju , za otapanje smole u uhu.
12 Poslije otapanja oprati uho na nacin 8 ili 9.
Ovaj postupak preporucam SAMO onim koji znaju tocno sto rade i onim koji su iskusili nesposobne medicinske sestre ili ljecnike, koji ovo neznaju ili ih nije briga za pacijenta i kako se on osijeca prilikom ciscenja uha .
bodul kaže:
1. Ako je upala ona se mora ljeciti i to je stvar ljecnika.
Upala se osjeti. Čovjek ne može živjet. Da ima upalu znala bi istog momenta!! Dvije najgore boli: upala bubrega i upala uha.
2. Mehanicko zacepljenje . Znaci uslijed nekog fizioloskog razloga uho luci vise cerumena nego sto moze evaquirati prirodnim putem.
Ne objašnjava fenomen začepljivanja i odčepljivanja uha kod micanja glave. Cerumen je relativno tvrd.
A što se tiče čišćenja uha štapićima... Nakon kupanja, onda čep odmekne, pa se uho lakše i očisti! Inače se uho uopće ne bi smjelo čistit. Ali ako netko ima problema s tim...
Imao sam s takvim stvarima problema ko u priči. Kad sam bio klinac, po zimi u prosjeku 2-3 upale uha. Užas. Sad se to smirilo, ali svejedno me potegne tu i tam (na par godina jednom). Nedaj bože da dobijem upalu grla... automatski dobivam i upalu uha.
Ove seznacije o kojima govori patka sam isprobao nebrojeno puta. Malo se prehladim i ode sluh u kukuruz...
Prvo što se dogodilo dok sam ko klinac došao specijalisti: Otorinac vikao na majku da što ima ona nešto kapati u uho. Da se to ne radi, osim u iznimnim slučajevima. Naime, postoje kojekakve tehnike ublažavanja upale i boli s uljima - u narodnoj medicini, baš ko što to i bodul priča. Kad je ovaj čuo što smo izvodili, maltene nas nije izbacio iz ordinacije. Slažem se, pretjerano, ali eto valjda ima nešto u tom pretjerivanju. Kaže da se time uništava prirodna elastičnost bubnjića i umjetno izaziva nagluhost.
patka kaže:
trebala bih neki svajet,
Ako te ništa ne boli mislim da nije riječ o upali. Nisu ti potrebne nikakve kapi, nego odi kod doktorice i sestra će ti sa špricom očistiti uho. Odmah će ti sve proći i preporoditi ćeš se. Ja uho redovito čistim jednom godišnje, lijevo ili desno, a obično mi se začepi kad se kupam u moru.
cini mi se da je danas sve ok...poslusala sam Hallonove savjete i cini se da je pomoglo :s :s tnx
prvi pokusaj je bio bezuspjesan, ali eto ponovila ga jos par puta...kolko sam mogla izdrzati kapi za nos(max 2x dnevno) i danas je ok...ali ponovit cu opet veceras da ne bi bilo....
definitivno znam da nisam imala upalu kad me nista nije bolilo...samo zacepljeno i to povremeno
sad bar ne moram glavu stalno naginjatii unazad :)
vitta kaze:
... nego odi kod doktorice i sestra će ti sa špricom očistiti uho. Odmah će ti sve proći i preporoditi ćeš se.
Da ovo ako je sve u redu moze proci bezbolno , ali ako ti cisti sa spricom i metalnim nastavkom , i jos ti je uho bolno ili osijetljivo , i jos je sestra slampava , ili ne pogodi dobro smijer , mozes lose proci.
Bio jedanput i nikad vise , oni ciste na principu pretlaka i turbulencije , a ja na principu istjerivanja , rasprsivanja i istiskivanja cepa . Ko se razumije u dinamiku fluida znace u cemu je stvar.
vitta kaze:
Ja uho redovito čistim jednom godišnje, lijevo ili desno, a obično mi se začepi kad se kupam u moru.
Znas li zasto ti se zacepi u moru?
Zato jer more dijeluje kao otapalo smole i onda smola poveca volumen kad se natopi vode i onda se kanal zatvori, sve upucuje na to da imas osusene smole u uhu koju si trebala ranije ocistiti.
Autsajderica
07.01.2004., 13:57
Please pomozite..prehlađena san i nos mi je konstantno začepljen. OK, to još i mogu podnit ali mi je začepljeno i uho. Osjećan se ka da me neko stavija u bačvu.. znan da je to povezano sa nosom ali me zanima jel postoji kakva "narodna" shema za to riješit pošto kapi (za nos) baš i ne pomažu..please..anyone??!!:kava:
Amalthea
07.01.2004., 14:06
Autsajderica kaže:
Please pomozite..prehlađena san i nos mi je konstantno začepljen. OK, to još i mogu podnit ali mi je začepljeno i uho. Osjećan se ka da me neko stavija u bačvu.. znan da je to povezano sa nosom ali me zanima jel postoji kakva "narodna" shema za to riješit pošto kapi (za nos) baš i ne pomažu..please..anyone??!!:kava:
Ne znam da li će ti pomoći, ali možda začepljenje uha nije direktno povezano s prehladom, nego je samo slučajno nastupilo u isto vrijeme.
Meni se prošle godine začepilo uho i kod liječnika su mi ga isprali. Još mi je doktorica rekla da ne smijem korisiti vatirane štapiće, jer oni guraju -e, sad se ne mogu sjetiti kako se zove - ono žuto u uhu prema bubnjiću dok se potpuno ne zatvori prolaz.
Ipanema
07.01.2004., 14:28
Kao prvo, odi doktoru. Najvjerojatnije će ti dati prvo neke kapi koje ćeš kapati pa će ti to "kipiti i cvrljiti" u uhu par dana da ti se to rastopi i onda ćeš doći na ispiranje.
No može biti i povezano sa sinusima što je puno veći problem... no ne želim te plašiti. Onda prvo k doktoru :)
Michaela
07.01.2004., 17:42
Meni se prošle godine začepilo uho i kod liječnika su mi ga isprali. Još mi je doktorica rekla da ne smijem korisiti vatirane štapiće, jer oni guraju -e, sad se ne mogu sjetiti kako se zove - ono žuto u uhu prema bubnjiću dok se potpuno ne zatvori prolaz.
To se zove CERUMEN. A začepljene uha, Cerumen Obturans. prilično neugodno. Ali vrlo izlječivo.
Bluegirl
07.01.2004., 20:18
Najvjerojatnije se ti je zbog infekcije zacepila eustahijeva tuba (to je komunikacija izmedju uha i nosa). Za normalno djelovanje srednjeg uha treba zrak, a kako se zbog zacepljenja ne moze obnavljati, dolazi do slabljenja sluha. Kad prodje prehlada i odcepi se komunikacija, popravit ce ti se sluh.
Autsajderica
07.01.2004., 21:56
Nemojte me plašit :horor: događalo mi se to već prije skupa s prehladom samo šta se odavno nisan ovako razbolila pa mi je čudno šta ovako dugo traje.:(
Obično su kapi za nos pomagale zato šta je taj neki eustahije kriv.. ali san mislila da ko ima kakav trik za zeznit ga..:p
Ako ne prođe.. brrrrrr... mene tog ispiranja strah..:cry: :cry:
Autsajderica
07.01.2004., 21:57
Forgot to say... hvala svima na savjetima :)
Amalthea
07.01.2004., 22:07
Autsajderica kaže:
Ako ne prođe.. brrrrrr... mene tog ispiranja strah..:cry: :cry:
Ma, ako je to, onda je to najlakše riješiti. Pa to uopće ne boli!
Michaela, hvala. Cerumen. Ma, nekad mozak baš zablokira.
Bluegirl
08.01.2004., 07:50
Autsajderica, ako ti je zacepljena eustahijeva tuba, nema ispiranja. Sam pocekas da prodje prehada, da se ovo cudo odcepi i to ti je to. Zacepljena ti je, jer je zbog infekcije sluznica natecena, pa se zatvori ulaz.
E ak ti je zastopfan vanski sluhovod sa cerumenom, onda ce te ispirat. I ne boli, samo susti u uhu ;) .
Autsajderica
08.01.2004., 13:06
Ma ovo nikako da prođe.. nikako se natirat ostat doma ležat dva dana da se doveden u red tako da i dalje samo ponavljan " alo, hjuston, ne čujemo se" :D :D
Inače naman običaj otić do doktora.. ne znan why.. :confused: ..pa i dalje sama nagađan šta mi je
Mon O Ton
03.12.2005., 22:40
Neke metode za uspješno odčepljavanje?
Zatvoren nos i prisilno puhanje ne pomaže, trešnja glavom i stoj na jednoj nozi također.
ps: unaprijed šaljem u ***** šaljivđije.
odi u apoteku po kapi za odcepljivanje, ako si tezi slucaj odi dr opce prakse i isprat ce ti to za 2 min
Fish 1968
05.12.2005., 12:53
Mon O Ton kaže:
Zatvoren nos i prisilno puhanje ne pomaže, trešnja glavom i stoj na jednoj nozi također.
ps: unaprijed šaljem u ***** šaljivđije.
Ima jedna stara metoda još od naših baka za čišćenje ušiju.
Nije baš skroz jednostavno, ali nije ni komplicirano ako radiš po "uputama", a pogotovu kada se ispraksiraš.
Potrebno je:
1. trakica duljine oko 30-40 cm, širine oko 2-3 cm. Najbolje od neke pamučne tkanine (stara plahta ili kuhinjska krpa koja nije previše debela).
2. voštena svijeća, obična bijela
3. stara posuda u kojoj ti nije "žao" topiti vosak
4. grafitna olovka, najbolje obična i malo duža
Prva faza:
Otopiš vosak u posudi i u njega namočiš trakicu. Dok je sve još "toplo" namataš trakicu spiralno oko olovke, tako da dobiješ "obavijenu olovku". Kada se to malo ohladi, izvučeš olovku i dobiješ ustvari cjevčicu od voska.
Druga faza:
Legneš na krevet bočno sa bolesnim uhom prema gore. Šuplju cjevčicu od voska zabodeš u uho da stoji okomito, i na vrhu zapališ.
Treća faza:
Ležiš tako i čekaš da cjevčica izgori do dna. Naravno da je dobro da je netko pored tebe da ti se nedajbože zapali kosa ili sl.
Bitno je izdržati što dulje, jer su učinci ove "tehnike" najbolji pri dnu tj. kada je plamen blizu uha. Dobro je staviti neku krpu na uho da ne bude previše vruće i da se može što duže izdržati.
Četvrta faza:
Ugasiš plamen i izvučeš maleni ostatak cjevčice iz uha. U njemu će se nalaziti nečistoće iz uha.
Ovaj recept funkcionira na foru dimnjaka, tj. izvlači nečistoće i smolu iz uha koja se grijanjem otapa.
Postupak možeš ponoviti nekoliko puta tj. dok se uho ne očisti (3-4)...:)
CHE-Guerrilla
05.12.2005., 15:09
Mon O Ton kaže:
ps: unaprijed šaljem u ***** šaljivđije. odi doktoru imaš cerumen i treba ga isprati :kava:
smiljana
05.12.2005., 18:02
fish 1968 kaže:
Ima jedna stara metoda još od naših baka za čišćenje ušiju.
Nije baš skroz jednostavno, ali nije ni komplicirano ako radiš po "uputama".......
ima u ljekarnama i DM-u za kupiti u paketu tuljce od voska o kojima fish priča. Paket košta oko 35-40 kn(u dm-u, u apoteci oko 50). Imaš i upute pa probaj..:)
3 Stupid Dogs
06.12.2005., 22:13
imaš tih "Otosan" tuljaca u ljekarnama, dosta su efektni (ček samo da vidiš kolko smeća iz uha će ti povuć, da ti se život smuči) i koštaju 50-ak kuna 2 komada. Daju baš ugodan filing kod korišetnja.
ima i kapi vodikovog peroksida za kupit, nakapaš u uho pa ti unutra kao "vrije", no nisu toliko efektne.
i naravno ispiranje sa konjskom špricom kod doktora - vrlo neugodno.
ne bih preporučio ove home - made čiribučiriba sa voskom.
becky_maro
07.12.2005., 14:49
Meni je pomoglo ovo - kupila sam u ljekarni tekućinu koju nakapaš u uho(veliš im tamo da ti treba za ispirat uho). Moraš pričekat par minuta, to se jako zapjeni. I onda uzmeš špricu srednje veličine (isto kupiš u ljekarni), napuniš ju toplom vodom i svom snagom istisneš u uho. Ne znam, ja ne bi eksperimentirala sa vatrom, ali kak ti paše. Ak niš od ovog ne uspije - odi doktoru. :)
Mon O Ton
07.12.2005., 22:42
hvala svima na infou, trenutno sam na 30 posto slušanosti, prelijen sam za išta od ponuđenog, waiting for the miracle to come.
Mon O Ton
10.12.2005., 01:21
sve se riješilo, samo od sebe, ipak, zahvaljujem svima na vrlim idejama i infou.:top:
i svakako Leonardu na stihu.
supersonični majstor
21.02.2006., 10:45
probudim se danas ujutro, izležavam se u krevetu i primjetim da mi je začepljeno desno uho. Ono, baš začepljeno, puno više nego kad putujem pa dođe do promjene tlaka.
I sad ja mislio to će proć začas, al je trajalo jednih dobrih 20 minuta....:( I prošlo je tek kad sam uzeo štapić za uši i malo pročačkao...
Šta bi moglo biti.? bojim se da se ne ponovi, osjećaj nije nimalo ugodan...
Higijenu održavam redovito, e sad jedino šta mi pada na pamet je to šta većinom spavam na desnom boku pa mi je to uho skoro cijele noći na jastuku, al opet...
Michaela
21.02.2006., 11:03
Odi doktoru pa nek' ti ga očisti. Onda ćeš biti preporođen
:-)
ime hana
03.03.2006., 00:41
neki ljudi imaju više sekreta u ušima od drugih.Imam i ja isti problem,a on je rezultat toga što kad sam bila mala sam imala stalne upale uha.To ti nije nikakav problem,samo nemoj nikako kopati duboko,nego kad ti se to desi odi kod doktora opće prakse.On će ti isprati uho sa mlazom vode.
p.s..nemoj ga čačkati jer ga možeš ozljedit,a to ti može uzrokovati upalu,a onda si tek u sranju viruj mi.
Ja sam imao zausnice/mumps sa 14 godina i ponovo sa 28 i 30 godina...poslijedice za stalno ostale su sa uhima ...promjenio mnoge doktore /specijaliste/snimio i glavu/jer mi je ostalo kao nateceno ispod uha...celjust...isto nisu izvadili vazu iz uha ...dok se nisam svadio da je ostala unutra...i izvadili nakon tri tjedna...
ukratko ne smijem stavljati nikakove kreme ili tekucinu u uho....isto sam kazan ne cistiti sam vax...moj ode cisto na drum i zaljepi se ...ne moze doktor opce prakse ocistiti...nego mora specijalista sa instrumentom is-sukati i staviti antibiotik ako je potrebno.
Tako da imam svaka tri mjeseca redovitu posjetu za cistiti...koliko treba ili ne.
Jos je veci problem imam Apneu pa disem na mashinu koja isto puse zrak iz nutarnje strane...pa i to mozda doprinese problemu.
:cool:
pozdrav
ovaj ponedjeljak sam bio u toplicama i naravno većinu vremena provodio u vodi ili skakanjem u istu tijekom picigina...
e sad moj problem je da mi je nakon kupanja lijevo uho ostalo "začepljeno" kao da ima vode u njemu, ali ona ne izlazi van, također konstantno čujem lagano zvonjenje u lijevom uhu, dok je desno sasvim u redu...pokušao sam očistiti sa štapićima za uši ali ne pomaže...
isprva sam mislio da će prestati nakon dan-dva, ali već se polagano bojim da mi tako ne ostane, pa me zanima dal netko zna za kakav lijek, kapljice ili nešto slično što bi moglo pomoći...
hvala...
možda ti je nabubrio od vode cerumen u zvukovodu. trebao bi na ispiranje kod svog doktora ili ORL.
Ili ukapati čisti alkohol, koji će onda oduzeti vodu. ali to je samo privremeno rješenje, a može iziritirati kožu zvukovoda.
hm...idem ja radije sutra do doktora, pa ako on ne može to riješiti onda do ORL-a...
ne bih baš pokušavao s alkoholom...možda da je ista stvar s grlom.. :D
Antonija E.
19.07.2006., 21:57
Postoje ti kapi (ulje) imenom Cerustop za ispiranje cerumena iz uha možda bi ti one pomogle. Moj sin je imao zaštopano uho i one su pomogle.
Zlatokosa
19.07.2006., 22:06
normison
kapi za njegu ušiju s dubinskim djelovanjem. Preporučuje se nakon kupanja za sprječavanje učestalih upala i kod pojačanog svrbeža
-progooglaj
da, nadao sam se da postoje neke kapi...makar sumnjam da se daju na recept (ili da su jeftine :D)...
našao sam u kući neke kapi za oko i uho: Dexamethason-Neomycin, pa sam probao malo tih kapnuti u uho (iako im je rok trajanja do 06/2006) i zasad još nema učinka...
1. Omeksaj stapic , valjajuci ga sa prstima .
2. zavuci stapic dok ide polako.
3. Dok je stapic u uhu pritiskaj korijen uha sa prednje strane , iz smijera oka.
4. dok ovo radis , neka je uho okrenuto prema podu.
5. Ponavljaj vise puta .
6. Pipaj sa usnom dali je stapic vlazan.
7. Pomaze u 99% slucaja .
8. Ako neide idi ljecniku.
ne bih baš preporučio guranje štapića u uho. tako se može cerumen zagurati u koštani dio zvukovoda, a odande ne može sam izaći. Dexa-neo pomaže kod upale, kod začepljenja čisto sumnjam.
Da tocno , ako ne cistis usi redovno , onda se nakupi , pa nemoj cistiti.
Ali ako cistis redovno , onda nema sto zagurati , nego samo ti more ili voda , moze omeksati eventualne manje nakupine cerumena i sve ces ocistiti sa stapicem.
Lapulapu
20.07.2006., 23:12
Idi svom liječniku nek ti ispere uho :)
dođoh danas u čekaonicu i to na samom početku radnog vremena (13:01), a već unutra preko 10 ljudi...rekoh si da nema šanse da čekam, jer to bi značilo preko sat i pol vremena potrošiti u čekaonici...idem radije na kraju radnog vremena, možda imam više sreće... :D
ove Dexamethason niš ne pomažu...ako nešto, onda su mi samo odmogle, jer mi se čini da mi je još više začepljeno... :rolleyes:
Majstore, uzmi vodikov peroksid 3 % (ima ga svaka apoteka uglavnom za te svrhe). Napuni uho, ostavi ga sve dok ti šumi u uhu i onda isperi, pa jope i tako dok se ne odštopa.
CHE-Guerrilla
21.07.2006., 23:18
Majstore, uzmi vodikov peroksid 3 % (ima ga svaka apoteka uglavnom za te svrhe). Napuni uho, ostavi ga sve dok ti šumi u uhu i onda isperi, pa jope i tako dok se ne odštopa.
:flop: nikako ako ne želiš nadražiti sluznicu uha koja je najvjerojatnije već i nadražena..dakle možeš probati jedino sa Cerustopom, a još bolje je da odeš liječniku opće prakse koji će ti isprati uho, a ako ti ni to neće pomoći onda će te poslati specijalistu koji će ti s pincetom i ostalim priborom izvući ako se radi o tvrdokornom ćepu...i tek nakon toga će ti s navedenim Dexamethason-Neomycin malo namazati zvukovod...
otišao sam još u petak k doktoru pa mi je propisao kapi za uho (upravo s 3% vodikovog peroksida kao što je kumek rekao) i sad moram s time 3x na dan kapati oba uha...
čudno je bilo da je rekao da mi je desno još više začepljeno nego lijevo, iako na njega sasvim normalno čujem... :confused:
ma, kaj ja znam...glavno da sam u ponedjeljak naručen za ispiranje pa da se napokon riješim tog zvonjenja... :rolleyes:
CHE-Guerrilla
23.07.2006., 19:02
otišao sam još u petak k doktoru pa mi je propisao kapi za uho (upravo s 3% vodikovog peroksida kao što je kumek rekao) i sad moram s time 3x na dan kapati oba uha...
čudno je bilo da je rekao da mi je desno još više začepljeno nego lijevo, iako na njega sasvim normalno čujem... :confused:
ma, kaj ja znam...glavno da sam u ponedjeljak naručen za ispiranje pa da se napokon riješim tog zvonjenja... :rolleyes:
eto klasičan primjer doktora ignoranta..vodikov peroksid se već preko 10 godina čak i u RH zaobilazi..ali što očekivati od opće prakse..dobro da ti nije varikinu dao :rolleyes:
eto klasičan primjer doktora ignoranta..vodikov peroksid se već preko 10 godina čak i u RH zaobilazi..ali što očekivati od opće prakse..dobro da ti nije varikinu dao :rolleyes:
Manemoj, a zašto to vodikov peroksid nije dobar za ovakve stvari?
A zašto bi to nadraženost vodikovim peroksidom bila lošija od mehaničkog nadraženja mlaza vode za sluznicu?
CHE-Guerrilla
24.07.2006., 21:51
A zašto bi to nadraženost vodikovim peroksidom bila lošija od mehaničkog nadraženja mlaza vode za sluznicu?
zato jer kapanje vodikovim peroksidom traje bar 2 dana a ispiranje uha vodom najviše 30 minuta (u ekstremnim slučajevima)..i svaki specijalist ti nakon ispiranja namaže uho Dexamethason-Neomycinom upravo zbog tog nadraživanja...s druge strane u većini slučajeva otitis externa je popratna pojava cerumena i kao takav je totalno kontraindicirano davati vodikov peroksid..dakle ako se već kapa onda se kapa s gorenavedenim Cerustopom ili kad nije nista dostupno nekim od ulja..pa čak i parafinskim..a sigurno ne nečim nadražujućim jer nikada ne znaš da li je upala ispod cerumena itd.... je li kumek sad zadovoljen :p
zato jer kapanje vodikovim peroksidom traje bar 2 dana a ispiranje uha vodom najviše 30 minuta (u ekstremnim slučajevima)..i svaki specijalist ti nakon ispiranja namaže uho Dexamethason-Neomycinom upravo zbog tog nadraživanja...s druge strane u većini slučajeva otitis externa je popratna pojava cerumena i kao takav je totalno kontraindicirano davati vodikov peroksid..dakle ako se već kapa onda se kapa s gorenavedenim Cerustopom ili kad nije nista dostupno nekim od ulja..pa čak i parafinskim..a sigurno ne nečim nadražujućim jer nikada ne znaš da li je upala ispod cerumena itd.... je li kumek sad zadovoljen :p
Jep iako kumek nikad nije zadovoljen.;) Anyway, ako nema upale no harm done. Ja sam to spizdio sa 4-5 ispiranja u toku par sati.
bio sam jučer na ispiranju oba uha i sada je sve ok...savršen sluh se povratio... :)
a i doznao sam da je korisno barem jednom mjesečno kapati uši s onim kapljicama koje sam dobio da se spriječi nastanak začepljenja... :top:
vukovarac69
26.07.2006., 19:04
drago mi je da si rješio problem..
Imam jedno pitanje, a na uputama za Cerustop ne pise: Koliko cesto se mogu(smiju) koristiti te kapi?
jozooooo
21.02.2007., 16:36
Dakle... Mama me stalno upozorava da pazim na zdravlje, ALI NE, ja u glupim starkama po kiši van idem, i prehladim se.
Od kada imam začepljen nos i uho mi je začepljeno, čak i kada mi se malo nos smiri, uho mi je začepljeno. Mislim da je sa lijevim sve u redu, ali desno je začepljeno užasno. Zbog prehlade je sve, još sma prehlađen.
Pitanja:
1. Postoji li način da ubrzam očepljenje uha?
2. Moram li kod doktora?
3. Jel pomaže coldrex i ostali anti-cold alati? Aspirin?? :D
4. Općenito, što mi je činiti...?
hvala unaprijed!
Kapi za nos. Redovito koliko piše.
Jer su uho i nos povezani.
Samantha
28.06.2007., 16:02
Od subote imam jake bolove u lijevom uhu.Odem kod usnog i po ko zna koji put otitis externa,nekakav cir u kanalu il mozda vise njih...nisam sigurna sta mi je rekao,dao mi antibiotike,stavio neku trakicu napotpljenu crnom mascu u uho...
Nakon dva dana kaze cir pukao...otok manji,al ostalo mi zacepljeno uho,zuji,sumi...uzas,toliko iritantno da udara na zivce.
Pozalim mu se na tu zacepljenost,a on mi nesto drsko odgovori...pa sto bi htjela da i to expresno prodje...da to mora biti...al dokle?
U subotu imam zakazano kod nekog boljeg ORL,a dotad cu izludit.
Kako da otcepim ovo uho?
ante dumbledore
28.06.2007., 17:58
čuj čir(to si napisala?)na vanjskom zvukovodu? jel dao empirijski antibiotik il su radili antibiogram? koji antibiotik piješ? piješ neki analgetik?
Samantha
28.06.2007., 21:04
da cir.
nisu radili antibiogram
Primam inekcije Garamycina
protiv bolova Novalgetol
bolovi su se smanjili,al zacepljenost i zujanje me izludjuje.
deep in the sun
01.09.2008., 15:02
bio sam jučer na ispiranju oba uha i sada je sve ok...savršen sluh se povratio... :)
a i doznao sam da je korisno barem jednom mjesečno kapati uši s onim kapljicama koje sam dobio da se spriječi nastanak začepljenja... :top:
kojim kapljicama, cerustopom ili tri postotnim peroksidom?
i, tko ti je to rekao, otorinac ili opći?
tnx
če gore kaže da peroksid nepotrebno iritira, i čini mi se da je u pravu, a doktori opće prakse ga i dalje uredno preporučuju
znam da siiigurno vec na forumu ima i više nego jedna ovakva tema al meni treba brza pomoć..
radi se o mom uhu!! začepljeno je i ne znam kak da ga odštopam...a sad mi se ne ide na hitnu zbog toga... al me izluđuje to kaj ne čujem i kaj mi zvoni...
inaće imam problema sa čestim upalama, otitis externa svakih par mjeseci i to...hvala bogu sad ne boli, samo sam gluha...
i sama sam kriva za ovo jer sam glupača gurnula štapić u uho iako sam znala da se to ne smije, al svrbilo me i jednostavno sam bila glupa....aaaaa
help.....:mad:
znam da siiigurno vec na forumu ima i više nego jedna ovakva tema al meni treba brza pomoć..
radi se o mom uhu!! začepljeno je i ne znam kak da ga odštopam...a sad mi se ne ide na hitnu zbog toga... al me izluđuje to kaj ne čujem i kaj mi zvoni...
inaće imam problema sa čestim upalama, otitis externa svakih par mjeseci i to...hvala bogu sad ne boli, samo sam gluha...
i sama sam kriva za ovo jer sam glupača gurnula štapić u uho iako sam znala da se to ne smije, al svrbilo me i jednostavno sam bila glupa....aaaaa
sad lijepo u krevet i prespavaj noć, za to ti je svejedno dal si gluha ili ne. a sutra fino doktoru da ti ispere uho i pogleda bubnjić. štapićem si vjerojatno duboko nagurala cerumen i to te zaglušilo. ništa strašno ti se neće dogoditi.
to se i meni dogodilo ovo ljeto nakon mora, skoro 2 tjedna sam bila gluha, al sad je sve ok.
a da, i nemoj sad sama ništa dalje pokušavat da još ne pogoršaš stvar
hihi...a baš dolazim u napast... al neću...
navikla sam i ja na probleme s ušima, puno gore od ovoga samo kaj ovo izluđuje...
hvala ti :)
ante dumbledore
10.11.2008., 23:45
bit ću dobar pa ništa neću sad upozoravat tj kartonirat, al moli se pučanstvo Foruma da se u buduće drži pravila, i ne piše, ponavljam ne piše u naslovima tema nejasne tekstove, tipa ovog ovdje školskog primjera
oke oke, ne bum više... ispričavam se...
pomutilo mi je ovo uho pamet...još jednom sori... :)
Ivanicapeca
11.11.2008., 09:21
Kupi si u DMu ili apoteci tuljke kaj se zataknu u uho pa zapale. Stvarno pali:top:
sylar86
11.11.2008., 11:11
Ja sam pak cuo da ti tuljci nisu dobri, moze ti se bubnjic ostetit s njima.
Kupi u ljekarni hidrogen kapi/šumeće kapi za uho/ drži ih 10 minx 2 dnevno
scarletlemur
11.11.2008., 11:49
sylar, sjedi 1. poslušaj ivanicapecu i kupi te tuljke-za dm ne znam, ali u ljekarni koštaju 50kn-točan naziv je otosan tuljci za higijenu uha. pomoći će ti više nego ispiranje uha kod liječnika ili peroksidne kapi koje je bubazu spomenula, makar ne bi bilo loše da prvo nakapaš 3% hidrogenom, a onda zapališ tuljac
meni se to često događa jer mi se abnormalno skuplja taj vosak... uši čistim 2-3 put tjedno al ipak svaka 2-3 mjeseca dođe do začepljenja :zubo: pa ostanem mal gluha... jednom mi nisu uspjeli isprat pa su mi rekli da si odem u ljekarnu kupit te kapi (koje su stvarno jeftine - 4 kune, al su jednokratne mislim :misli:) i nakon toga je sve išlo bez problema...
nikakva hitna :D samo svojoj doktorici :)
eto, bila sam kod doktorice, prvo su mi stavili one kapi kaj šume u ušima i škakljaju, a onda su mi isprali... dobila sam neke ogromne XL antibiotike jer su mi oba uha jako upaljena... i rekla mi je da ako svrbež nakon antibiotika ne prođe da dođem da mi uzme bris jer se onda ipak nešto čudno događa s mojim ušima... (znam da sad nije bilo za hitnu al par puta sam završila na hitnoj zbog nesnosnih bolova)... i da, rekla mi je da obilno kapam nos sa operilom... a eto, sad sam ok, što je najbitnije čujem i ne zvoni više, samo malo tu i tamo zasvrbi... hvala svima na savjetima... probat ću i sa ovim tuljcem...
sylar86
12.11.2008., 14:16
sylar, sjedi 1. poslušaj ivanicapecu i kupi te tuljke-za dm ne znam, ali u ljekarni koštaju 50kn-točan naziv je otosan tuljci za higijenu uha. pomoći će ti više nego ispiranje uha kod liječnika ili peroksidne kapi koje je bubazu spomenula, makar ne bi bilo loše da prvo nakapaš 3% hidrogenom, a onda zapališ tuljac
Na tim tuljcima kao vidis sta je sve izaslo iz uha, ali to je obicna smola iz samog tuljca, probaj zapalit u casi taj tuljac isto ce izac hrpu smole.
Cuo sam da se znao vosak ekipi zalijepit na bubnjic pa su morali kod doktora da to sastruze itd, moze biti komplikacija.
Ivanicapeca
12.11.2008., 17:36
Na tim tuljcima kao vidis sta je sve izaslo iz uha, ali to je obicna smola iz samog tuljca, probaj zapalit u casi taj tuljac isto ce izac hrpu smole.
Cuo sam da se znao vosak ekipi zalijepit na bubnjic pa su morali kod doktora da to sastruze itd, moze biti komplikacija.
Ne radi se o smoli nego o podtlaku koji se stvara sagorijevanjem tuljca i na taj način se odčepi uho.
hej ljudi evo mene opet... nakon što sam popila kutiju antibiotika lekoklar XL umjesto da mi bude bolje mene je tek sad počelo opasno bolit uho. iako mi je ispirala prije tjedan dana, danas je doktorica morala opet jer mi je bilo prepuno cerumena. kaže vjerojatno imam neku bakteriju. sutra moram dat bris oba uha. dobila sam garason kapi za uši. ima netko stručan ili sa iskustvom ko bi mi mogao reć o čemu bi mogla bit rijec? jel netko davao bris uha? kak to ide i jel boli? hvala vam unaprijed. :(
nemrem ja bez otitis externe više od pol godine :(
mikica17
17.11.2008., 23:01
meni se je desila slicna situacija prije mozda par mjeseci....kupi si kapi za usi koje se zovu neosporin i ugodna zena u apotekarni e ti reci koliko puta da ih stavljas...nakon nekog vremena (par dana) bit ce ti bolje...nemoj da se brines i da ides kod doktora jer ce to biti nepotrebno:D:D
Imam prijatelja koji je prije vise godina dobio jaku upalu uha i imao slicnih problema, da bi se na kraju ustanovilo da ima streptokoku u uhu. Jos uvjek se maltrerira sa time, jer nije u startu to lijecio nego se zavlacio. Zato obavezno doktoru neka ti uzmu bris i nek vide kakva je bakterija i ne cackaj puno stapicima.
Soon Li
17.11.2008., 23:08
nemoj slučajno otić doktoru koji ti sigurno neće pomoći kao mi,forumaši.:kava:
ups...moj grijeh... več sam bila kod doktora XD
i to 2 puta... ups... :D
jel zna tko dal uzimanje brisa boli pogotovo ak imaš upalu?
bossnup
20.11.2008., 19:34
ak imas problema sa uhom odi na merkur (orl 3kat) i potrazi dr.zoran lajtman..
definitivno najbolji u tom djelu medicine..
niposto nejdi na orl salata...
moj savjet ti je da to pocnes ljecit sto prije jer vjeeruuj mi da ce poslje biti prekasno!
to su stvari u blizini mozga i mozes imati kobne posljedice ako neces to kontrolirati!
ak imas problema sa uhom odi na merkur (orl 3kat) i potrazi dr.zoran lajtman..
definitivno najbolji u tom djelu medicine..
niposto nejdi na orl salata...
moj savjet ti je da to pocnes ljecit sto prije jer vjeeruuj mi da ce poslje biti prekasno!
to su stvari u blizini mozga i mozes imati kobne posljedice ako neces to kontrolirati!
hmm... već sam si ja domaća na merkuru na orl-u...bila sam nekoliko puta tamo, al na hitnom prijamu i ako se ne varam primio me dr. Rak... i nisam baš zadovoljna, bio je prilicno grub s mojim uhekom, i nekak je to sve na brzinu napravio... :(
imam problema s ušima dugo, oduvijek, al kad sam bila mala to su bile blage i prolazne upale jednom na godinu, a zadnjih par godina imam kroničnu otitis externu...išla sam jučer na mikrobiologiju na bris oba uha, jer trenutno imam upalu oba i ne znam koje jače boli,i nisam sposobna za ništa, jer boli i čeljust i vrat, a antibiotici mi nisu pomogli... pa kad vide o čem se radi nadam se da će nać i odgovarajuću terapiju za mene da to napokon riješim....:ne zna:
inaće, ako nekog ikad bude zanimalo, bris uha ne boli, malo je samo neugodan ak ti dotakne bubnjić ko meni :rolleyes:....
hvala još jednom svima na savjetima :s:s
bossnup
20.11.2008., 22:35
hmm... već sam si ja domaća na merkuru na orl-u...bila sam nekoliko puta tamo, al na hitnom prijamu i ako se ne varam primio me dr. Rak... i nisam baš zadovoljna, bio je prilicno grub s mojim uhekom, i nekak je to sve na brzinu napravio... :(
imam problema s ušima dugo, oduvijek, al kad sam bila mala to su bile blage i prolazne upale jednom na godinu, a zadnjih par godina imam kroničnu otitis externu...išla sam jučer na mikrobiologiju na bris oba uha, jer trenutno imam upalu oba i ne znam koje jače boli,i nisam sposobna za ništa, jer boli i čeljust i vrat, a antibiotici mi nisu pomogli... pa kad vide o čem se radi nadam se da će nać i odgovarajuću terapiju za mene da to napokon riješim....:ne zna:
inaće, ako nekog ikad bude zanimalo, bris uha ne boli, malo je samo neugodan ak ti dotakne bubnjić ko meni :rolleyes:....
hvala još jednom svima na savjetima :s:s
da rak je inace ok al nekak djeluje hmm..koda mu se neda il umorno il tak nekak..ponekad kao uuuzdignutog nosa..al zna on dosta dobro radit svoj posao za razliku od ostalih...
samo se javi dr.u zoran lajtman te mu reci da zelis iskljucivo njega..
vjeruj mi neces pogrijesit jer je u rh najbolji..(bar mislim da je bio il je jos..)
mislim da je cak primarius docent tak nekaj uglavno jedan od glavnih na odjelu
eee al kakav liik!odlican odnos sa pacijentima:)
u svakom slucaju izbjegavaaj salatu u siiirokom luku..
da rak je inace ok al nekak djeluje hmm..koda mu se neda il umorno il tak nekak..ponekad kao uuuzdignutog nosa..al zna on dosta dobro radit svoj posao za razliku od ostalih...
samo se javi dr.u zoran lajtman te mu reci da zelis iskljucivo njega..
vjeruj mi neces pogrijesit jer je u rh najbolji..(bar mislim da je bio il je jos..)
mislim da je cak primarius docent tak nekaj uglavno jedan od glavnih na odjelu
eee al kakav liik!odlican odnos sa pacijentima:)
u svakom slucaju izbjegavaaj salatu u siiirokom luku..
ockee!! mislim da ću kad dobim nalaze brisa i morat na ORL... zapisujem ime i pamtim... na šalatu me neće ni puškom natjerat :p
ma joj sam da ovo prestane bolit više, mislim da sam postala otporna na tablete za bolove jer mi ne pomažu više...
hvala ti puuuunoooo :s
bossnup
21.11.2008., 00:24
ma joj sam da ovo prestane bolit više, mislim da sam postala otporna na tablete za bolove jer mi ne pomažu više...
hvala ti puuuunoooo :s
ee imas i jednu biljku koja ti u trenu zaustavi bol u uhu..istrgnes list iscjedis sok u zlicicu i nalijes u uho sam kaj sam zaboravio kak se zove:( al cu ti javit...
došli su mi nalazi od brisa... piše pseudomonas aeruginosa... zna li netko nešto o tome, kaj je to?
bossnup
26.11.2008., 16:47
došli su mi nalazi od brisa... piše pseudomonas aeruginosa... zna li netko nešto o tome, kaj je to?
to ti je infekcija...vjerovatno si dobila antibiotike i sad nebi smjela mocit uho dok se ne izljecis..i pazi na propuh i hladnocu...
ja sam se priladio i nakon par dana samo od sebe sam čuo kako mi se uho začepilo, neznam zašto, nisam bio u doticaju s nikakvom vodom, doslovno iz čista mira se zaćepilo livo uho hmhmh
dali je to radi prilade ili
jel ko zna?????????????????
a nedami se ići u ambulantu
Ivanicapeca
20.01.2009., 21:49
ja sam se priladio i nakon par dana samo od sebe sam čuo kako mi se uho začepilo, neznam zašto, nisam bio u doticaju s nikakvom vodom, doslovno iz čista mira se zaćepilo livo uho hmhmh
dali je to radi prilade ili
jel ko zna?????????????????
a nedami se ići u ambulantu
Kupi u DMu voštane tuljke koji se zataknu u uho i zapale:top:Mene spasilo
izgleda mi to belje nego da mi dotur tura inekciju u uvo
fala
pozdrav.. imam jedno pitanje. jutros me počelo boljeti lijevo uho, a kasnije i čeljust također s lijeve strane.. probala sam maloprije nakapati kapi, ali nejde.. jednostavno ni kap neće ući u uho, i čim se uspravim kapi mi se sliju niz uho.. to mi se još nikad nije dogodilo.. kaj da radim?
Azaleja
23.01.2009., 15:28
pozdrav.. imam jedno pitanje. jutros me počelo boljeti lijevo uho, a kasnije i čeljust također s lijeve strane.. probala sam maloprije nakapati kapi, ali nejde.. jednostavno ni kap neće ući u uho, i čim se uspravim kapi mi se sliju niz uho.. to mi se još nikad nije dogodilo.. kaj da radim?
Da ti možda ne raste umnjak? Ili da ti nije uho začepljeno ili upala uha.
Da ti možda ne raste umnjak? Ili da ti nije uho začepljeno ili upala uha.
umanjak mi raste već godinu i pol..
probala sam i danas nakapati uho, ali opet ista stvar. :(
sinoć sam jedva uspjela zaspati, i probudila sam se oko 5 ujutro jer me glava rasturala.. :ne zna: a sad me boli i ispod lijevog oka, kao da ću dobiti ječmenac. nemam pojma koji mi je vrag
Azaleja
23.01.2009., 19:19
Umnjak radi jako velika sranja. Ali odi na hitnu ili kod doktora.
imam jedno pitanje..
jučer ujutro me počelo boljeti lijevo uho, i začepilo se. kasnije me počela i čeljust boljeti sa te strane.. probala sam nakapati uho ali ni kap mi nije mogla proć, i čim bi se uspravila samo bi mi se slila niz uho..
noćaš me k tome i glava rasturala, a danas kad sam se probudila počelo me boljeti ispod lijevog oka. a sad mi se to malo napuhnulo, kao ječmenac.. i dalje ne mogu nakapati uho jer je toliko začepljeno da niti 1 kap ne može proći.
kaj da radim? :(
imam jedno pitanje..
jučer ujutro me počelo boljeti lijevo uho, i začepilo se. kasnije me počela i čeljust boljeti sa te strane.. probala sam nakapati uho ali ni kap mi nije mogla proć, i čim bi se uspravila samo bi mi se slila niz uho..
noćaš me k tome i glava rasturala, a danas kad sam se probudila počelo me boljeti ispod lijevog oka. a sad mi se to malo napuhnulo, kao ječmenac.. i dalje ne mogu nakapati uho jer je toliko začepljeno da niti 1 kap ne može proći.
kaj da radim? :(
odi doktoru
odi doktoru
hehe :D hvala na pomoći.. pošto doktor ne radi, sutra idem na hitnu pa nek oni vide kaj mi je..
Nakapaj malo fiziološke otopine u nos. Ili neke druge kapi za nos dobro će doći. Kako je sve to ( nos, sinusi, srednje uho ) povezano...možda će ti pomoći ako "odčepiš" nosnice....ako boli, krkaj analgetik koji ti je pri ruci....sve to naravno, tek kao prva pomoć dok se ne dohvatiš nekog liječnika.
Nakapaj malo fiziološke otopine u nos. Ili neke druge kapi za nos dobro će doći. Kako je sve to ( nos, sinusi, srednje uho ) povezano...možda će ti pomoći ako "odčepiš" nosnice....ako boli, krkaj analgetik koji ti je pri ruci....sve to naravno, tek kao prva pomoć dok se ne dohvatiš nekog liječnika.
bila sam danas na hitnoj.. imam jaku upalu uha pa me zato i boli čeljust, a ovo kaj mi je nabubrilo ispod lijevog oka je vjerojatno zbog sinusa.. tak da sam dobila analgetike, kapi za uši (koje i dalje neće ući u uho), i sprej za nos.. i u ponedjeljak moram na snimanje sinusa..
Dustflower
25.01.2009., 11:15
tuljci su super, ali se ne preporučaju za vrijeme upale ili infekcije.
Bogu hvala uho mi se nekako zašepilo iz ćista mira, ali iz ćista mira se očepilo
nisan stavlja kapi i nisam iša u doktora ali slava Ocu Nebeskom,:s zamolijo sam ga i prošlo mi je
sad sam ko novi:top:
dorica505
30.01.2009., 22:47
Bok :)
Danas me pocelo boliti uho,ali nije bol koliko agonija,i zacepljeno je,kao da sam privremeno izgubila sluh. . .
Sad,citala sam na netu da moze biti i od vjetra i od zubobolje,mene zub i bolio ovih dana,ali ne tako strasno,stoga ne vjerujem nekako da bi to dvoje moglo biti povezano.Nikad prije nisam imala upalu uha,pa ne bih znala tu bol. . .
Ako itko zna ikakve druge informacije,voljela bi da ih podijeli sa mnom ;)
Unaprijed hvala ;)
Azaleja
31.01.2009., 12:15
Bok :)
Danas me pocelo boliti uho,ali nije bol koliko agonija,i zacepljeno je,kao da sam privremeno izgubila sluh. . .
Sad,citala sam na netu da moze biti i od vjetra i od zubobolje,mene zub i bolio ovih dana,ali ne tako strasno,stoga ne vjerujem nekako da bi to dvoje moglo biti povezano.Nikad prije nisam imala upalu uha,pa ne bih znala tu bol. . .
Ako itko zna ikakve druge informacije,voljela bi da ih podijeli sa mnom ;)
Unaprijed hvala ;)
Dajte ljudi odite k doktoru, a tebi se vjerojatno začepilo srednje uho, koje će treba kapati par dana pa isprati. A i zub hoće raditi razne pizdarije
a toje naj pametnije "ajte doktoru" ali mnogima je teret ići doturu, npr meni ne teret nažalost, ali ipak judi ajte doturu volija bi van pomoći s nekim pametnil kućnin savjetom ali ja ga neznam, znam samo da sam molio Duha svetoga ako želi da me izljeći to što mi se uho začepilo, odnosno nisam čup par dana na njega,a sada je sve super, jer vjerujem da je uslišio moju molitvu :moli:
bossnup
24.03.2009., 04:11
ako je upala trebas pit antibiotike da se smanji ako ti je zastopano(ovisi kako zastopano) kapaju se posebne kapi ili fizioloska...nemojte trpat u uho sve i svasta...to mora biti odredjena kolicina tocno odredjenih ljekova...nije vam problem otici kod specijaliste da vam pogleda...gore sam vec i napisao koji je naj...jer si lako sa uhom mozete sjeat buducnost....mada zvuci neznam kako...ako imate probleme sa zubom otidite prvo popraviti zube jer zubi imaju VEELIKOG utjecaja na uho...
nemam-iksicu
14.04.2009., 16:30
ono kaj bi ja rekla o tim voštanim tuljcima, koristila sam ih dosta puta sve dok mi zadnji put taj vruči vosak nije upo u uho i skurio bubnjić.
odmah sam otišla u merkur i reko mi je gospon doktor da samo radim nepotrebne probleme tim tuljcima i da više ne stavljam to u uši nego da rađe idem isprat kod doktora ak baš moram...
vjerovatnoekonom
22.06.2009., 13:07
Pozdrav!
Ovako,uho mi se začepilo prije 2 dana i to od morske vode.Malo slabije čujem na to uho,ali ipak čujem.Kako imam dosta obaveza na faxu,pa mi se tako ni ne da čekati u tim dugim redovima-dali postoji mogućnost da se to samo od sebe odštopa? i dali,ipak,moram hitno djelovati i otići kod doktora ili mogu otići za 20-ak dana kad se gužva na faxu smiri?
...ako ko zna odgovore..hvala
Pozdrav!
Ovako,uho mi se začepilo prije 2 dana i to od morske vode.Malo slabije čujem na to uho,ali ipak čujem.Kako imam dosta obaveza na faxu,pa mi se tako ni ne da čekati u tim dugim redovima-dali postoji mogućnost da se to samo od sebe odštopa? i dali,ipak,moram hitno djelovati i otići kod doktora ili mogu otići za 20-ak dana kad se gužva na faxu smiri?
...ako ko zna odgovore..hvala
Jednom se i meni tako začepilo. Desno uho. Ali meni je bilo strašno jer inače ne čujem na lijevo uho, pa nisam ništa čula, odnosno čula samo neke nejasne šumove uz bol glave.
Ja sam koristila kapi (sad ne znam koje) za uho koje mi je prepisao liječnik. Općenito kapi za uho se teško kupuju u ljekarni bez recepta. A usput koristila i biljku iz kuće radinosti tzv. "ćuvarkuću". Uglavnom, prošlo je par dana, otčepilo se.
Moj je savjet, potraži pomoć liječnika. Previše je 20 dana čekanja.
vjerovatnoekonom
26.06.2009., 20:14
ej hvala eshyy:)) bio sam kod doktora i riješilo se:))
Ice_Cube
17.07.2010., 11:26
Prije nekih tjedan dana sam bio na moru,pa mi se začepilo lijevo uho,sljedeće jutro i desno uho se začepilo.Bio sam kod doktora i on je rekao da se ne moram brinut, da če mi se odčepit za neka dva-tri dana,ali ništa,nema poboljšanja.
Postoji li nekakve kapi koje bi mogle odčepit uši?
Ice_Cube
17.07.2010., 16:20
Šta nitko ne zna?:cry:
zdenka27
18.07.2010., 15:52
Ne bi baš bilo mudro kapati kapi u uho na svoju ruku. Pretpostavljam da je prilično neugodan osjećaj?
Kako to traje već tjedan dana, mislim da bi bilo dobro ponovo liječniku pa ili neka ti "ispere" uho ili neka te šalje specijalisti! NEmoj s tim odugovlačiti i nemoj se dati otpiliti ( ako to liječnik opće prakse pokuša )
električni_zec
19.07.2010., 11:19
Imao sam isti problem, samo su prije liječnici to ozbiljnije shvaćali. Na jednom testiranju sluha odmah su napravili ispiranje. To je posljedica pojačanog lučenja "smole" u uhu, koja, kad se natopi, npr. prilikom kupanja, u potpunosti začepi uho. I nije to stvar koja je posljedica neredovite higijene, redovitog pranja ušiju, jer se u svakodnevnoj higijeni i ne primjenjuje "dubinsko" pranje, kao niti štapićima, a nekima je to i prilično neugodno.
Ja sam osobno stvar riješavao tako da povremeno sam sebi isperem uši: nabavio sam veliku špricu (bez igle naravno), blaga otopina sapuna u puno tople vode (otprilike tjelesne temperature ili samo malo više), i odmjereno ubrizgavam mlaz u uho. To zna potrajati, jer ne nakupina puno (stvarno se čovjek iznenadi koliko toga bude), a najbolje je odmah po nastanku problema, kao to kod kupanja, jer su nakupine tada omekšale i lakše ih je isprati. Može se prethodno u uho uliti malo otopine hidrogena, ali sve uz liječnika. Zato moraš insistirati kod svoga da te pošalje specijalisti, ili on izvrši ispiranje (što je njima tlaka). Tek tada ćeš znati kolikim intenzitetom treba ubrizgavati vodu (otprlike do škakljanja bubnjića ili podražaja na kašalj). Poslije "tretmana" čujem ko šišmiš...
Nezgodno je što se nakon ispiranja pojavljuje pojačano izlučivanje te smole u uhu, jer je to prirodna reakcija organizma u cilju zaštite osjetljivog dijela ušnog kanala, pa nije poželjno učestalo ispirat uši (stari liječnici su uvijek govorili da se u uho ne gura ništa uže od lakta).
Dakle, pravac liječnik, tražiti ispiranje, i to kvalitetno, a to zna potrajati i preko pola sata, ako nastaje upala tražiti specijalistu.
Ovo što ja radim, radim na vlastitu odgovornost, i zbog toga što su kod nas liječnici aljkavi i ne žele s time bakčati, nikad mi nisu stvar napravili do kraja.
justme11
07.10.2010., 18:45
jooj ljudi pomozte....jučer sam isla kod doktorice koja mi je ispirala uho jer je nest bilo zbog ceg mi je pucketalo u njemu..
no da bi priča bila bolja ona je to meni dva put isprala obicnom vodom iz pipe.. :( i nakon tog mi se uho totalno zacepilo... :tuzni:
i danas ja opet odem kod nje da mi pogleda i kaze ona ja je sve ok al meni je i dalje zacepito.. :mad:
neznam vise sta da radim sinoc nisam mogla spavat :zzz:
uzasni osjecaj..
dali imate takva iskusta ili neke savjete...
:jumping:
3% H2O2, nakapati i ostaviti da očisti nakupljeni cerumen.
i promijeniti doktora, jebote led, ako ne zna riješiti problem začepljenog uha, kako će bilo što drugo? :mad:
justme11
07.10.2010., 18:50
3% H2O2, nakapati i ostaviti da očisti nakupljeni cerumen.
i promijeniti doktora, jebote led, ako ne zna riješiti problem začepljenog uha, kako će bilo što drugo? :mad:
jooj ja se to bojim stavit :lol::lol:
da neozljedim bubnjic :ne zna::ne zna::ne zna:
justme11
07.10.2010., 18:52
e a popizdic cu vise.... :(
jooj ja se to bojim stavit :lol::lol:
da neozljedim bubnjic :ne zna::ne zna::ne zna:
nemaš se čega bojati, ja to trenutno koristim zbog istog problema kojeg i ti imaš. samo, nakon kapanja, 3 puta dnevno trebala bi opet doktoru da ti ispere uši, jer, može ti ta masa koja ti je začepila uho, omekšati, ali je bez doktora i ispiranja ne možeš izvaditi.
preporučam ti da kapkaš kapi za uši neke ne antibiotske što možeš kupit u ljekarni 2 puta dnevno par kapi, i da kapkaš u nos operil........i onda se naoružaj strpljenjem i lekadolima ako boli.i ništa uho dirati i čistiti...tako je meni pomoglo;)
a ako imaš osjećaj da ti nije dobro očistila uši i ne boli te,onda mislim da bi ti cerustop kapi pomogle?
prilika
09.10.2010., 16:12
Mislim da bi ti bilo najbolje da odeš kod otorinolaringologa na pregled i tamo će ti medicinska sestra sigurno bolje isprati uho nakon što ga doktor pregleda. Voda kod ispiranja uha mora biti mlaka, nikako ne smije biti hladna jer se neće moći dobro isprati uho. Uho se i ispire običnom vodom.
Ovako, imam problem začepljenih ušiju koji traje već dosta dugo (oko 2 ili 3 mjeseca). čitao sam puno po forumu i nisam našao ništa slično, svi imaju konstantno začepljene uši i jednom ih "odčepe".. ja imam problem da uši odčepim (začepim nos i puhnem, mogu ih "odčepiti" i bez da nešto radim drugačije, jednostavno nešto čudno napravim s ušima i kao odčepe se), a stvar je u tome što ja to mogu stalno raditi, znači odčepljivati uši, i one su zapravo uvijek začepljene i nikad se ne odčepe do kraja. npr kad nisam udubljen u nešto, stalno pokušavam odčepiti uši ali jednostavno ne ide. ja sam pokušao objasniti najbolje što sam mogao jer mi je to stvarno čudno. ako mi možete dati neki savjet, iskustva ili slično stvarno bi vam bio zahvalan, ili da jednostavno idem kod otorinolaringologa? i da, taj osjećaj se pojavljuje kad progutam slinu....
manchild
17.06.2011., 00:47
Ovako, imam problem začepljenih ušiju koji traje već dosta dugo (oko 2 ili 3 mjeseca). čitao sam puno po forumu i nisam našao ništa slično, svi imaju konstantno začepljene uši i jednom ih "odčepe".. ja imam problem da uši odčepim (začepim nos i puhnem, mogu ih "odčepiti" i bez da nešto radim drugačije, jednostavno nešto čudno napravim s ušima i kao odčepe se), a stvar je u tome što ja to mogu stalno raditi, znači odčepljivati uši, i one su zapravo uvijek začepljene i nikad se ne odčepe do kraja. npr kad nisam udubljen u nešto, stalno pokušavam odčepiti uši ali jednostavno ne ide. ja sam pokušao objasniti najbolje što sam mogao jer mi je to stvarno čudno. ako mi možete dati neki savjet, iskustva ili slično stvarno bi vam bio zahvalan, ili da jednostavno idem kod otorinolaringologa? i da, taj osjećaj se pojavljuje kad progutam slinu....
odi kod doktora na ispiranje uha
Big Paulie
05.07.2011., 14:02
Kao prvo, odi doktoru. Najvjerojatnije će ti dati prvo neke kapi koje ćeš kapati pa će ti to "kipiti i cvrljiti" u uhu par dana da ti se to rastopi i onda ćeš doći na ispiranje.
No može biti i povezano sa sinusima što je puno veći problem... no ne želim te plašiti. Onda prvo k doktoru :)
Najvjerojatnije se ti je zbog infekcije zacepila eustahijeva tuba (to je komunikacija izmedju uha i nosa). Za normalno djelovanje srednjeg uha treba zrak, a kako se zbog zacepljenja ne moze obnavljati, dolazi do slabljenja sluha. Kad prodje prehlada i odcepi se komunikacija, popravit ce ti se sluh.
Da, da s ovim ja imam problema..sinusi, eustahijeva cijev, začepljene uši, idem doktoru da mi isperu uši. Mislim da će biti bolje :top:
piko9872
13.02.2012., 16:19
Pozdrav!
Dakle danas sam se pripremao za izlazak sa curom,kupanjac i sve prije kao i obicno,medutim,u sred kupanja mi se zacepilo desno uho,neznam stvarno u cemu je problem,mozda je voda usla ili?Inace kao manji sam imao kronicne upale uha i znalo mi se to dogoditi ali ne pod tusem,nego od upale,medutim od upala ni traga vec 5-6 godina,ovo mi se dogadalo i na moru par puta i trajalo je po par dana,ali me uzasno iritira i molio bi ako neko ima nekakav savjet,iskustva ili bilo sta,da podjeli!
Hvala :)
Daxter_02
01.03.2012., 14:48
Ovako, cura mi ima problem sa začepljenim uhom (nije prehlada), nije od vode jer traje već neko vrijeme i sve je gore i sve manje čuje na to uho...
Probali smo neke fore sa uljem, i te neke bezopasne fore, ali ništa.
I najbolja je mislim solucija da se ode doktoru: e sada, živimo trenutno u Zagrebu, a tu nemamo svoje doktore, pa me zanima kolika bi bila cijena ispiranja uha u Zagrebu? (otprilike ako treba)
manchild
02.03.2012., 00:35
Ovako, cura mi ima problem sa začepljenim uhom (nije prehlada), nije od vode jer traje već neko vrijeme i sve je gore i sve manje čuje na to uho...
Probali smo neke fore sa uljem, i te neke bezopasne fore, ali ništa.
I najbolja je mislim solucija da se ode doktoru: e sada, živimo trenutno u Zagrebu, a tu nemamo svoje doktore, pa me zanima kolika bi bila cijena ispiranja uha u Zagrebu? (otprilike ako treba)
u vingradskoj nekih 130 kn
Red_bullet
26.04.2012., 19:37
Ja se unaprijed ispricavam ako ova tema vec negdje postoji. Imam problem. Naime, vec neko vrijeme kada se umivam, tj perem usi, zacepim si lijevo uho. Obicno to traje po pol sata, mozda sat vremena, i uho se odcepi. Pred 2-3 dana ponovno ista stvar, sa razlikom tom sto mi se od tad uho vise nije odcepilo. Moram naglasiti da ne koristim stapice za usi! Doktorica mi sutra radi suprotnu smjenu nego sto mogu otici kod nje, a vikend dolazi. Pocinjem biti nervozan jer samo s jednim uhom jako lose cujem i to me nervira. Ima li tko strucan kakav savjet kako bih si mogao odcepiti to uho? Probao sam i sa uljem, nije pomoglo. Pretpostavljam da je rijec o vodi, kako sam prao usi.. Ima tko kakav savjet? Tnx :ne zna:
E konacno se pojavilo nesto sto je skroz efikasno. Isao sam kod doktora na ispiranje, i osim sto je to neugodno, tu su jos procedure oko zakazivanja, a kvalitet ispiranja zavisi od medicinske sestre na koju se naleti.
Sa Acu life specijalno dizajnirom spricom, ispiranje je bolje nego kod doktora jer voda ne ide direktno u bubnjic nego postoje tri mlaza koji idu na zidove kanala, a na vrhu su tri velike rupe kroz koje prolazi voda i necistoce tj. cerume. Ispiranje je jedno 100 puta ugodnije nego kod doktora. A najbolje je, da se prije ispiranja sipa jedno 15 minuta parafinsko ulje (koje se moze kupiti u apoteci) i onda ispira toplom vodom, a ako je bas, bas....veliko zacepljenje, onda sipati parafinsko ulje 3-4 dana pa isprati sa spricom, ali sa toplom vodom....otprilike 37 C.
http://ecx.images-amazon.com/images/I/51MvNLCTNtL.jpg
Bok..ljudi odjednom sam osjetio zacepljeno desno uho...i onda sam vidio da je to prist u uhu., ali bas pravi prist.. Sad neznam sto da radim na desno uho cujem na pol..
pomozite..!!
Bok
Imam problem sa zacepljenom eustahijevom tubom
Godinama mi se začepljivala i otčepljivala sama od sebe (kad jako zijevnem otčepi se) a sad je stalno začepljena.
Kad zatvotim nos i puhnem desno uho reagira (osjetim pomak bubnjiča) ali lijevo nikako.
Ušni kanali su čisti i nema cerumena.
Uha me ne bole, nemam upalu (mislim da ju nikad nisam niti imao), kad gutam ne puca mi u bubnjicima.
Što mi je raditi?
Neke kapi za nos mozda?
pokusao sam sa operilim ali nije pomoglo, tj. mozda krivo radim, ode mi tekucina u grlo kad nakapam.
hvala
pozz
manchild
01.09.2012., 16:38
Bok
Imam problem sa zacepljenom eustahijevom tubom
Godinama mi se začepljivala i otčepljivala sama od sebe (kad jako zijevnem otčepi se) a sad je stalno začepljena.
Kad zatvotim nos i puhnem desno uho reagira (osjetim pomak bubnjiča) ali lijevo nikako.
Ušni kanali su čisti i nema cerumena.
Uha me ne bole, nemam upalu (mislim da ju nikad nisam niti imao), kad gutam ne puca mi u bubnjicima.
Što mi je raditi?
Neke kapi za nos mozda?
pokusao sam sa operilim ali nije pomoglo, tj. mozda krivo radim, ode mi tekucina u grlo kad nakapam.
hvala
pozz
odi kod doktora na ispuhivanje uha - potpuno bezbolno
odi kod doktora na ispuhivanje uha - potpuno bezbolno
aj objasni o cemu se radi?
a ceka se na red 2 mjeseca a lud sam vec jer ne cujem
jeli ikako moguce kakvim preparatima iz ljekarne kod kuce napraviti?
manchild
02.09.2012., 00:58
aj objasni o cemu se radi?
a ceka se na red 2 mjeseca a lud sam vec jer ne cujem
jeli ikako moguce kakvim preparatima iz ljekarne kod kuce napraviti?
?! znači imaš gripu i moraš čekati na red 2 mjeseca? onda promjeni doktora
dođeš doktoru i sestra koja radi kod njega ti to obavi za 1 minutu
probaj kupiti vodik-preoksid u ljekarni
?! znači imaš gripu i moraš čekati na red 2 mjeseca? onda promjeni doktora
dođeš doktoru i sestra koja radi kod njega ti to obavi za 1 minutu
probaj kupiti vodik-preoksid u ljekarni
mislio sam da moram u ORL ambulantu
manchild
03.09.2012., 01:10
mislio sam da moram u ORL ambulantu
ma ne, kod svog obiteljskog liječnika - gotovo za 1 minutu
Dulcinea4
15.09.2012., 00:21
Imam pitanje. Negdje oko 1. ili 2. mjeseca ove godine sam imala upalu lijevog uha. Doktorica mi je propisala neke kapi za uho. Nakon mjesec dana upala mi se vratila pa sam dobila za nos kapi. Medjutim, rekla sam joj bila da slabije cujem na to uho,kao da je zacepljeno, a ona je pogledala i rekla da je cisto (u smislu da nema nakupljenog cerumena koji bi uzrokovao zacepljenost). E sad, nekoliko mjeseci poslije ja i dalje na to uho slabije cujem :(
Pomalo sam to zanemarila jer sam imala dosta privatnih problema i sad mi je zao. Jel zna netko sto bi moglo bit uzrok i moze li se to kako lijecit?
Planiram u utorak kod doktorice po uputnicu za daljnji pregled, al svaka informacija bi dobro dosla
manchild
15.09.2012., 01:39
Imam pitanje. Negdje oko 1. ili 2. mjeseca ove godine sam imala upalu lijevog uha. Doktorica mi je propisala neke kapi za uho. Nakon mjesec dana upala mi se vratila pa sam dobila za nos kapi. Medjutim, rekla sam joj bila da slabije cujem na to uho,kao da je zacepljeno, a ona je pogledala i rekla da je cisto (u smislu da nema nakupljenog cerumena koji bi uzrokovao zacepljenost). E sad, nekoliko mjeseci poslije ja i dalje na to uho slabije cujem :(
Pomalo sam to zanemarila jer sam imala dosta privatnih problema i sad mi je zao. Jel zna netko sto bi moglo bit uzrok i moze li se to kako lijecit?
Planiram u utorak kod doktorice po uputnicu za daljnji pregled, al svaka informacija bi dobro dosla
to ti je posljedica prehlade! uzmi uputnicu za otorinu
http://ecx.images-amazon.com/images/I/51MvNLCTNtL.jpg
da li je netko ovo probao koristiti za ispiranje uha?
imam namjeru to kupiti pa me zanima "za" i "protiv".
puno hvala na odgovoru.
hajflaj
01.03.2013., 05:43
Bog
Molio bih za savjet...nalazim se u inozemstvu , u Aziji pa mi doktor trenutno nije opcija....
na put sam krenuo prehlađen , zaćepljenih sinusa...prilikom slijetanja u avionu sam osijetio jaku bol u ušima ( veću nego uobićajenu u avionu)....zaćepile su mi se uši , u lijevom sam uspio izjednaciti tlak puhanjem u nos dok mi je desno ostalo zaćepljeno...inace i iz desne nosnice mi je puno vise curilo i ona mi je bila više zaćepljena...sad je prehlada pri kraju , nos je uglavnom prohodan , međutim i nakon dva dana uho je još uvijek zaćepljeno , imam osjećaj da je unutar uha tekućina koja se prelijeva kako ja pomićem glavu.....probao sam razne naćine , puhanje ,skakanje , trešnjom glavom ništa ne pomaže....ova zaćepljenost i zatupljenost je prilično iritantna.....
molio bih za savjet , eventualno bi otišao u apoteku i zatražio neke preparate - samo koje?
unaprijed hvala
zaboravio sam napomenuti da me uho ne boli , samo sam zaglušen i čujem tekučinu koja se prelijeva unutar uha
Nezahvalno se igrati doktora, pa te molim da jos malo proguglas ili cekas nekog iskusnijeg, ali meni su kapi za nos (operil) pomogle da mi se usi odcepe. Naspricao ih jutros i do podneva opet cujem.
electro cute
01.03.2013., 14:16
bog ljudi. prehlađen sam i bojim se da mi je prilikom puhanja nosa sluz ušla u lijevo uho. začepilo se i blago me bolilo jedan dan, no nakon toga bol je prestala i uho više nije bilo tako začepljeno no u uhu je nešto ostalo - imam tinitus i kad pušem nos čujem piskutanje. ne boli me ništa, ali je jako neugodno. nemam zdravstveno osiguranje pa me zanima kod kojeg bi privatnika u zagrebu to mogao pregledati jer me strah da se ne zakomplicira. hvala.
manchild
02.03.2013., 03:37
zaboravio sam napomenuti da me uho ne boli , samo sam zaglušen i čujem tekučinu koja se prelijeva unutar uha
probaj si u ljekarni kupiti vodik peroksid
hajflaj
06.03.2013., 10:41
kupio u ljekarni neke štapiće koje zabiješ u uho i zapališ , sad ćujem i previše
hvala na savjetima
Basshunter™
13.05.2013., 14:20
Pozdrav ekipa.
Znači imam problem koji mi se počeo događati neki dan.
Ujutro kad ustanem, osjetim začepljenost uha (najprije jednog a sada oba) nakon čega ga pokušavam prstima i vodom malo "pročistiti" da začepljenost prođe. To je čak i pomagalo do jučer, kada sam ustao i osjetio začepljenost oba uha te ih pokušao "pročistiti" ali se ništa nije događalo. Osjećaj je vrlo gadan a i sam problem sa sluhom nije dobar.
Molio bi vas da mi pomognete jer buđenje sa začepljenim ušima postaje noćna mora.
body halleck
13.05.2013., 14:54
Pozdrav ekipa.
Znači imam problem koji mi se počeo događati neki dan.
Ujutro kad ustanem, osjetim začepljenost uha (najprije jednog a sada oba) nakon čega ga pokušavam prstima i vodom malo "pročistiti" da začepljenost prođe. To je čak i pomagalo do jučer, kada sam ustao i osjetio začepljenost oba uha te ih pokušao "pročistiti" ali se ništa nije događalo. Osjećaj je vrlo gadan a i sam problem sa sluhom nije dobar.
Molio bi vas da mi pomognete jer buđenje sa začepljenim ušima postaje noćna mora.
Za početak, najviše si možeš sam pomoći i to na mnogo načina, od kojih su neki:
-Prestani uši ispirati vodom. Velika je vjerojatnost kako si time poprilično pogoršao postojeću situaciju.
-Kupi kapi za nos (operil, olynth i sl. i probaj koristiti kroz par dana, 5-7max.)
-Danas, najkasnije sutra posjeti nadležnog liječnika radi kliničkog pregleda te procjene o potrebi daljnje lab. i dr.dijagnostike te event.konzultacije specijaliste za uho,grlo,nos.
Opisane tegobe mogu progredirati do trajnog oštećenja sluha, tinitusa (trajnog šuma/zvuka u ušima) i značajno umanjiti kvalitetu života.
A za to nema potrebe.
Dakle, ozbiljno shvati stanje i čim prije konzultiraj nadležnog liječnika.
Jesi li ranije imao kakvih problema sa upalama sinusa, prehladama, alergijama, traumama glave?
Uzimaš li kakvu terapiju na redovnoj i/ili povremenoj bazi?
Basshunter™
13.05.2013., 14:56
Za početak, najviše si možeš sam pomoći i to na mnogo načina, od kojih su neki:
-Prestani uši ispirati vodom. Velika je vjerojatnost kako si time poprilično pogoršao postojeću situaciju.
-Kupi kapi za nos (operil, olynth i sl. i probaj koristiti kroz par dana, 5-7max.)
-Danas, najkasnije sutra posjeti nadležnog liječnika radi kliničkog pregleda te procjene o potrebi daljnje lab. i dr.dijagnostike te event.konzultacije specijaliste za uho,grlo,nos.
Opisane tegobe mogu progredirati do trajnog oštećenja sluha, tinitusa (trajnog šuma/zvuka u ušima) i značajno umanjiti kvalitetu života.
A za to nema potrebe.
Dakle, ozbiljno shvati stanje i čim prije konzultiraj nadležnog liječnika.
Jesi li ranije imao kakvih problema sa upalama sinusa, prehladama, alergijama, traumama glave?
Uzimaš li kakvu terapiju na redovnoj i/ili povremenoj bazi?
Često sam prehlađen i ne uzimam nikakvu terapiju.
body halleck
13.05.2013., 15:13
Često sam prehlađen i ne uzimam nikakvu terapiju.
Onda postoji velika vjerojatnost kako imaš i nekakvu diferentniju problematiku sa paranazalnim šupljinama (sinusima), a možda i sklonost alergijskim reakcijama.
Po navedenom, kandidat si za pregled i obradu ORL-a čim prije, naravno uz prethodnu konzultaciju i elementarnu obradu po nadležnom liječniku.
Odradi to čim prije.
Dojavljuj nam kako se stvari odvijaju :mig:
Basshunter™
13.05.2013., 17:57
Onda postoji velika vjerojatnost kako imaš i nekakvu diferentniju problematiku sa paranazalnim šupljinama (sinusima), a možda i sklonost alergijskim reakcijama.
Po navedenom, kandidat si za pregled i obradu ORL-a čim prije, naravno uz prethodnu konzultaciju i elementarnu obradu po nadležnom liječniku.
Odradi to čim prije.
Dojavljuj nam kako se stvari odvijaju :mig:
Otišao sam u ljekarnu, kupio kapi za uši (one kaj šume) i već osjećam boljitak :D
Samo me jutro brine :|
body halleck
13.05.2013., 18:32
Otišao sam u ljekarnu, kupio kapi za uši (one kaj šume) i već osjećam boljitak :D
Samo me jutro brine :|
OK, kapi za uši (predmnijevam, hidrogen 2%) si kupio i sad si malo "počistio" dio uha koji je "otvoren" prema vanjskom svijetu.
No, mene brine, što vrlo vjerojatno nisi riješio problem time :confused:
Kapi za nos nemaju u ljekarni? :ceka:
Jutro te ne treba brinuti, ionako ideš svom liječniku razriješiti situaciju :mig:
Basshunter™
13.05.2013., 19:04
OK, kapi za uši (predmnijevam, hidrogen 2%) si kupio i sad si malo "počistio" dio uha koji je "otvoren" prema vanjskom svijetu.
No, mene brine, što vrlo vjerojatno nisi riješio problem time :confused:
Kapi za nos nemaju u ljekarni? :ceka:
Jutro te ne treba brinuti, ionako ideš svom liječniku razriješiti situaciju :mig:
Kapi za nos mi nisu djelovale sigurno.
Liječniku ne idem jer je na godišnjem a frajer koji ga mijenja je žešći alkoš :rofl:
tanveer
13.05.2013., 21:57
Kapi za nos mi nisu djelovale sigurno.
Liječniku ne idem jer je na godišnjem a frajer koji ga mijenja je žešći alkoš :rofl:
nos i uši su anatomski povezani sistem u glavi. kapi za nos (ili sprej za nos) trebaš primjeniti u nos, jer ćeš usput otčepiti i kanalić koji ih spaja (sjeti se pritiska u ušima koji se osjeća prilikom mijenjanja nadmorske visine - olakšava se tako da se zijeva i žvače guma - zato jer je to povezano).
ovo što opisuješ je upalni proces. gotovo je sigurno da imaš infekciju, koja se treba liječiti antibioticima, a ne ispiranjem vodom (ili bilo čime drugim).
ako ne odeš kod doktora, riskiraš nepovratno oštetiti sluh. bez obzira na to kakav je liječnik, nemoj zanemariti ovo.
...
dire Dawn
14.05.2013., 07:39
meni uho nije začepljeno, ali nisam htjela otvarat novu temu, možda se netko i ovdje susreo sa ovim što mene "muči".
jučer sam se probudila sa naotečenim uhom iznutra. školjka je zadebljana, ali se to ne vidi na oko, nego osjeti na dodir. također me i boli (od 1 do 10 bi rekla 4-5; smanjilo se tokom dana sa 7-8) na dodir i još koju minutu poslije dodirivanja. ako pritisnem uho cijelom dužinom s vanjske strane onda osjetim vrlo laganu bol, znači baš je problem "unutra", ali ne u kanalu nego u školjci. ako ga ne diram ne boli me, nego kao da ga lagano "osjetim", dok naravno drugo uho ne osjetim.
nikad u životu nisam imala upalu uha i jedini problemi s ušima koje sam imala je to što su mi se često znale "začepit" za vrijeme prehlade/gripe (doktor upoznat s time), jednom su mi ih ispirali jer mi više nikakve kapi nisu pomagale da se uši odčepe.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.