PDA

View Full Version : Traktorska kosilica


stranice : [1] 2 3

amater_total
25.04.2008., 09:36
Napokon, nako dosta razmišljanja te čitanja i pisanja po forumu - kupio sam traktorsku kosilicu. Htio sam kupiti MTD Spider 91 kod Peveca, ali bili su toliko neljubazni i odvratni, da sam izašao van. Taj Spider košta 7.999 kn, ali oni ti još naplate sastavljanje i ulje pa to ispadne dodatnih 400+100 kuna. Pitam mogu li sastaviti sam- ne može; gubi se garancija. Pitam za dostavu, plača se posebno. Potrošio sat vremena čekajući na prodavača i na kraju izašao van.
Otišao u Merkur i tamo kupio Mtech 175/107 T. To MTD radi za merkur pod tim (smiješnim ) imenom. U sebi ima Briggsa 17.5 ks u I/C izvedbi i u svim tehničkim rješenjima pljunuti je MTD osim lima oko motora koji je nešto drugačiji i srebrne je boje.Košta 10.499 kn. Montaža je naravno besplatna. Dostava je naravno besplatna (po cijeloj hrvatskoj). Uz isporuku na livadu dobiješ i kratki tečaj košnje. Garancija je 3 godine (uz dva obvezna servisa). I šlag na kraju, došavši na blagajnu udijelili mi oko 400 kn bodova koje mogu potrošiti kod njih.
I kad rezimiram, Spider od 11 ks bi me koštao oko 9.ooo ovaj od 17.5 ks ispadne oko 10.000. Mislim da se isplati. Tim više što su servisi identični kao za MTD (motorama, krun i sl..)
Čekam još koji dan da mi stigne (isporuka je oko tjedan dana tam na moju stranu) pa javim dojmove....

champ
25.04.2008., 12:58
Čestitam novome vlasniku traktorske kosilice! Dobro si prošao, iako još nisam vidio sve detalje tvoje mašinerije!

Kad sam ja prije 3-4 godine kupovao MTD 125/96, u cijenu od 8.499 kn bila je uračunata i montaža (ne znam čega, osim akumulatora), isporučen je s uljem, i to je bila konačna cijena. A sad se i osobno uvjeri kakvo je zadovoljstvo i lakoća raditi s tim strojem!

Btw, pripazi na površinama koje ćeš kostiti, nema li nekih niskih panjeva, na kojima ćeš zapeti s kučištem kosilice! Znam to po sebi, kad imaš traktorić, upuštaš se u košenje onoga što nikad ranije nije bilo košeno. Ja sam imao šumicu, u kojoj su rasle koprive i korov, a sada je tamo engleski travnjak!

Što se servisa tiče, održavam ga sam. Ulje mijenjam jednom na godinu, nabrusim noževe, na jesen skinem akumulator i ponekad ga malo dopunim. Remen sam kupio kod vulkanizera, a ne kod ovlaštenog servisera. Skinuo sam mu odmah onaj bočni štitnik- deflektor kod bacanja trave, tako da ne pravim redove - hrpu pokošene trave. Napravio sam i autoprikolicu po njegovoj mjeri, tako da ga mogu odvesti gdje god mi zatreba. Kupovne autoprikolice su preuske (i predugačke).

amater_total
25.04.2008., 13:27
Za panjeve znam. Prošao sam ih flaksericom tri puta prošle godine i nema ih puno. Obilježit ću ih štapovima (kao i kamene međaše).
Za pevec ti je tako kako sam i rekao. Valjda iz te love plačaju ljude koji tamo na kosilicama rade. Niti imam nešto protiv peveca niti želim favorizirati merkur, ali činjenice stoje. U pevecu čak sklapanje običnih kosilica počeli naplačivati. Košta oko 30-40 kuna a za tu lovu ti valjda stave ručke u usparavan položaj i stegnu dva vijka...
Deflektor i ja razmišljam skinuti, isto sam napravio na običnoj kosilici na guranje iz istih pobuda koje si naveo...

dizzy_boy
25.04.2008., 20:58
A kupit ću ga i ja jednog dana pa kud puklo! :usama: Mislim da bi mi se isplatio za ovih mojih cca 3500 kvadrata.

species8472
28.04.2008., 12:40
Pozdrav,

Ja bih kao totalni neznalica koji je došao u situaciju da mora pokositi 2500m2 zarasle ravne livade zamolio ekipu za odgovor da li može traktorska kosilica kao ovaj MTD 91D sto se nudi u Pevecu u travu/korov visine jedno 1.5m ili bi se to moralo prvo proći sa strižnom kosilicom?
Panjeva nema sigurno e sad za kamenje ne znam, bila je to oranica nekad davno.

Zvon
28.04.2008., 12:53
Champ, kaj veliš na ovoga?
http://i246.photobucket.com/albums/gg81/ZJ_HR/mP3125825.jpg

Kawasaki V2 motor, 22 ks, kotači na kugličnim lagerima, tri noža, vario remen) mjenjač s tempomatom, košnja u rikverc...vrijedi li to za kupiti?

champ
28.04.2008., 13:17
Zvon, kaj da ti velim - ne znam kolika je cijena, ja svog MTD-a testiram i opterećujem na zahtjevnim terenima, i za sada nije pokazao još nijedan nedostatak. Jedino što ne kosi u rikverc, zbog ugrađene blokade pogona. Ta blokada lako se može maknuti, tj. žica prebrikati ili pak odspojiti sa kleme prema masi..

Ovaj sa tvoje slike vjerojatno je još kvalitetniji, samo je pitanje hočeš li ga ti dovoljno iskoristiti, odnosno dali imaš potrebe sa nečim što je dvostruko ili više puta skuplje od "običnog". MTD-a.

Tempomat se može koristiti na nogometnom igralištu, ili velikom travnjaku koji se redovito kosi. Ja u sličnoj situaciji odaberem brzinu koja najbolje odgovara terenu, gas je uvijek "navijen" do daske u toku rada, i jednom rukom držim volan. Pogon je transmatic, a to znači da se brzine mijenjaju u pokretu, bez kuplunga. Variomatic je vjerojatno još bolji, ali važno je znati - kada se naiđe na veliku ili gustu travu, dobro je usporiti, ili čak i zastati na tren, kako bi noževi stigli pokositi i izbacati svu travu iz kučišta.

Znači, ipak je važan i vozač, a ne samo tehnologija stroja.

@speciales - 1,5 metara visoko raslinje - ja osobno bih se upustio i u tako nešto, za početak s maksimalno visoko podignutim kučištem kosilice. U prvom prolazu rezultati sigurno nebi bili savršeni, ali s dva ili tri prolaza moglo bi se to dobro srediti.

Prošle godine kosio sam poljski put, na kojem je bila gusta gusta gusta zelena isprepletena trava cca 50 cm visine. U tri prolaza potukao sam je do zemlje, iako su noževi bili na granici gušenja, tj. jedva su uspjeli izbaciti svu tu zelenu masu. U takvom slučaju treba prolaziti vrlo sporo, na kuplungu u 1. brzini

amater_total
28.04.2008., 16:51
Hej ljudi. Prvo sam ljude iz Merkura molio da mi traktor dostave u subotu- ali ne mogu jer ne rade dostavljači. Onda me tip zove u nedjelju- jel bi mogao (zbog velike gužve) sad (u nedjelju) dostaviti traktor. Ajd reko- super. Uglavnom striček je bio točan i ok, a trava na mjestima već jako visoka ( 70-ak cm). Pitam ljubaznog stričeka dal da prvo poflaksam pa... ili da probam s traktorićem. Probaj veli...
I tak.... Krenem ja... I ide... Prvo sam potrošio sav svoj benzin ( oko 1,5 lit.) a zatim sam potrošio i susjedov( oko 0,5 lit) . Sva sreća da je pao mrak... Još bih kosio...
Uglavnom, ak imate velike gruntove-kupite si traktorsku kosilicu...

amater_total
28.04.2008., 16:53
Pozdrav,

Ja bih kao totalni neznalica koji je došao u situaciju da mora pokositi 2500m2 zarasle ravne livade zamolio ekipu za odgovor da li može traktorska kosilica kao ovaj MTD 91D sto se nudi u Pevecu u travu/korov visine jedno 1.5m ili bi se to moralo prvo proći sa strižnom kosilicom?
Panjeva nema sigurno e sad za kamenje ne znam, bila je to oranica nekad davno.

Vjerojatno bi išlo. Ali zakaj spider kad za šaku kuna više možeš imati jači i sposobniji stroj. ...

amater_total
28.04.2008., 17:02
Zvon, a kaj misliš o ovome http://www.motorama.hr/prodaja/traktori/ml4220ym.html
I ostane ti 10-ak tisuća u džepu...

amater_total
28.04.2008., 17:12
A kupit ću ga i ja jednog dana pa kud puklo! :usama: Mislim da bi mi se isplatio za ovih mojih cca 3500 kvadrata.

Čekao sam godinu dana, buksao lovu i "obrađivao" ženu.
Isplatit će ti se...

Lee Champa
29.04.2008., 08:26
Vidi traktorčić GRILO na www.agro-dom.hr, ali ne pitaj za lovu:s
predviđena je za veće kosine!

champ
29.04.2008., 08:50
Kod ovih Climbera ne sviđa mi se to što ima samo jedan nož. Motor ima podmazivanje pomoću uljne pumpe, ali to isto ima i svaki MTD... Čim se podigne poklopac motora, na vrhu motora piše PRESURE LUBRIFIKATION, uostalom ja ga na kosinama najviše i koristim.

Jedino što bih od Grilo-a uzeo je blokada diferencijala, makar na skliskom i strmom terenu niti to ne znači previše. Dezen guma je takav da će prije ili kasnije oba kotača prokliziti na velikoj strmini. Tu jedino mogu pomoći lanci na kotačima.

amater_total
29.04.2008., 10:31
Najjeftiniji climber s 13,5 ks i širinom košnje od 78 cm stoji 35.000 kuna. A to je tri puta skuplje od mog Mtecha sa 17,5 ks i širinom košnje 107 cm. Jest da je on namijenjen za veće strmine ali pitanje je kak to u praksi funkcionira. Pa tko voli nek izvoli...

champ
29.04.2008., 11:16
Odgovorno tvrdim :rofl: da bih s odgovarajućim lancima na zadnjim kotačima kosio jednako strme terene kao i taj Climber, iako se mora priznati da on ima traktorski profil guma na svim kotačima.

Climber je baš dizajniran za nagnute terene, stoga njegov nož ne zahvaća takvu širinu kao "obični" traktorići..

amater_total
29.04.2008., 17:01
evo slike mog stroja ako koga zanima. To je ovaj prvi s naslovne strane http://www.merkur.eu/fileadmin/datoteke/hrv/dokumenti/SSP_04_2008.htm
Još da je lijepo vrijeme pa da mogu kositi....

champ
29.04.2008., 20:24
Još da je lijepo vrijeme pa da mogu kositi....

Na muci se poznaju junaci, ili po narodski - čekaj magare da trava naraste... :rofl:

amater_total
30.04.2008., 09:00
Bome će biti prava muka nakon ovih kiša. Trava oko metra...

champ
30.04.2008., 10:17
Ako ćeš jednog dana raditi oko održavanja korita kosilice (čišćenje, premazivanja bojom) - evo ti najnoviji savjet, iz osobnog iskustva: korito kosilice se vrlo lako skida, obješeno je preko 4 poluge na sam traktorić. Prvo se skine remen, zatim se izvuku 4 osigurača, i korito lako ispadne dolje.

Kad je demontirano, možeš raditi što god poželiš - okretati ga, prati, brusiti, bojati temeljnom bojom, lakirati....

amater_total
30.04.2008., 10:27
Hvala na savjetu. Još je sve novo ali doći će i to na red vrlo brzo. Uzgred, koristiš li ti onu slavinicu (nastavak) za pranje kosišta (na koju se stavi crijevo i pusti voda) ?

champ
30.04.2008., 11:19
Ponekad koristim i to, iako će uvijek ostati nešto nečistoće na stjenkama kosilice nakon takvog pranja! Pazi samo s čime stružeš nečistoću, da ti se originalni lak zadrži što duže! Prije ili kasnije će ga kamenčići i sl. stvari malo po malo načeti, zato ponekad treba iznova prefarbati kosilicu iznutra!

Ruda
30.04.2008., 13:01
evo slike mog stroja ako koga zanima. To je ovaj prvi s naslovne strane http://www.merkur.eu/fileadmin/datoteke/hrv/dokumenti/SSP_04_2008.htm

vauuuu, pa s time možeš bez problema i na shpitzu...koja šminka:top:

amater_total
02.05.2008., 09:05
vauuuu, pa s time možeš bez problema i na shpitzu...koja šminka:top:

Kad idem kroz selo "komadi" trče za mnom. Moram ubaciti u šestu i po plinu...

amater_total
02.05.2008., 10:21
Za one koji nisu pri lovi i ne trebaju previše zahtjevan stroj (a imaju ravan teren), postoji u bauhausu traktorska kosilica hurricane za 6.890 kn. Ima briggsa 12,5 ks u I/C izvedbi, i kao što je netko (Zvon?) pisao, čak ima kvalitetniji prijenos od MTD-a. Mislim da je njezin jedini minus to što nije za veće nagibe od 5%. Tak barem piše u prospektu...

champ
05.05.2008., 08:08
Blokada koja na MTD-u automatski isključuje motor, ako se vrte noževi i prešalta se u rikverc, isključuje se vrlo lako! Dovoljno je odspojiti - izvuči kabelsku stopicu, koja se kod mojeg modela nalazi pokraj lijevog kotača, u neposrednoj blizini mjenjača smjera naprijed -stop- natrag.

S time se povećavaju manevarske sposobnosti kosilice, jer "mrtvi kut" neke parcele možete pokositi tako da se vratite u rikverc, nakon što je već započeto košenje prema naprijed.

jeronimo
05.05.2008., 14:58
Volio bih jednog dana imati traktorsku kosilicu , već se vidim ko glavna faca u selu...
A kad bi tek subotom došao s njom na kavu , eh...

amater_total
05.05.2008., 20:00
Blokada koja na MTD-u automatski isključuje motor, ako se vrte noževi i prešalta se u rikverc, isključuje se vrlo lako! Dovoljno je odspojiti - izvuči kabelsku stopicu, koja se kod mojeg modela nalazi pokraj lijevog kotača, u neposrednoj blizini mjenjača smjera naprijed -stop- natrag.

S time se povećavaju manevarske sposobnosti kosilice, jer "mrtvi kut" neke parcele možete pokositi tako da se vratite u rikverc, nakon što je već započeto košenje prema naprijed.

Champ ti si doktor za te traktorice !

amater_total
05.05.2008., 20:01
Volio bih jednog dana imati traktorsku kosilicu , već se vidim ko glavna faca u selu...
A kad bi tek subotom došao s njom na kavu , eh...

U pravu si ! A možeš , za nuždu, nekaj i pokositi njome:rofl:

jeronimo
05.05.2008., 20:04
U pravu si ! A možeš , za nuždu, nekaj i pokositi njome:rofl:

A ne ja bi s njome isključivo bario komade :lol:
i prikolicu bi kupio prvom prilikom

amater_total
05.05.2008., 20:10
A ne ja bi s njome isključivo bario komade :lol:
i prikolicu bi kupio prvom prilikom

E onda treba obratiti pažnju i na odijevanje. Obavezno kaubojske čizme i slamnati šešir ( po zimi dok radiš ralicom može kožni)...

champ
05.05.2008., 20:33
Champ ti si doktor za te traktorice !

Hebiga, tri godine sam poštovao zamisli proizvođaća, a tek sam danas prvi puta kosio bez blokade kod hoda u nazad. Naravno da je ovako sve brže i lakše, jer ako ti ostane malo nepokošene trave, lakše se vratiti u nazad, nego se okretati, ili čak isključivati pogon noževa..

Da sam barem ja imao nekog "champa" na početku priče, ne bih se morao učiti na vlastitim mukama.. :mig:

jeronimo
05.05.2008., 20:44
E onda treba obratiti pažnju i na odijevanje. Obavezno kaubojske čizme i slamnati šešir ( po zimi dok radiš ralicom može kožni)...

hebeš amere :D, ja bi onako u balkanskom stilu, razbarušena kosa, širok osmeh -zlatan zub, raskopčana košulja da se vidi ljubavni tepih i i na nogama japanke
:rofl: :lol:

champ
05.05.2008., 20:57
hebeš amere :D, ja bi onako u balkanskom stilu, razbarušena kosa, širok osmeh -zlatan zub, raskopčana košulja da se vidi ljubavni tepih i i na nogama japanke
:rofl: :lol:

Uz balkanski stil više će ti pasati ručna kosa, prebačena preko ramena! Nakon više godina stažiranja, možda napreduješ do trimera. A mi s traktorićima smo ti Akademija nauka i umjetnosti, pa ti sad vidi koliki te put još čeka! :ne zna:

jeronimo
06.05.2008., 09:20
No dobro , očito je moja šala gleda balkana malo krivo shvaćena :p .
Kod mene stvar po pitanju te sitne poljomehanizacije izgleda otprilike ovako :
Imam kuću na selu , s velikim voćnjakom uokolo, tipični travnjački voćnjak SZ Hrvatske s voćkama visokostablašicama. Nekada se isti kosio za sijeno odnosno na njemu je pasla stoka. Pokojni otac kosio je taj voćnjak s strižnom kosilicom IRUS ( god. proizvodnje 1963. , - trenutno čeka na red da ju obnovim , nadam se i savjetima cijenjenih forumaša ).
Kako meni više nije potrebno sijeno dam si truda da dotični voćnjak pokosim 2puta godišnje da isti ne zaraste u korov i kupinu, (tokom ratnih godina bio zapušten - imao sam važnijih briga) , travu ostavljam na tlu...
Od 1996. do prošle godine koristio sam trimer JONSERED GT 32 L ; opći dojam vrlo dobar mada za moje potrebe ( površina ) ipak malo preslabi stroj.
Prije desetak dana kupio sam čistač HUSQVARNA 335 RX ; jako dobra poluprofesionalna izdržljiva i snažna mašina, za sada oduševljen. Namjenjena za dugotrajni rad , ne zamara korisnika , rad s njom lagan i brz.
Za ravne djelove voćnjaka koristim rotacionu kosilicu MTD T 51 kupljena 2003. god. Iskustva ; šrot, najeftinija na tržištu , kupio je jer mi je hitno trebala a tada nisam bio pri nekoj lovi . Za moju površinu preslaba a osim toga klimava, plastični kotačići , osjetljiva... Zbog svaga tog umjesto nje planiram kupiti traktorsku kosilicu , želja mi je isključivo Husqvarna ili Jonsered jer mi ti traktorčići djeluju nekako najkompaktnije i najsigurnije. Uzeo bi neki model s bacanjem trave unatrag, košaru možda nebi uopće koristio , služila bi mi za košnju po ravnom i blago nagnutom dijelu ostali strmi dio i dalje s trimerom :).
E sad molim iskusne korisnike traktorčića što bi mi preporučili od ova dva proizvođača - MOLIM PREPORUKE.
Također prijatelj mi je pred neki dan bacio bubu u uho : zašto kupovati skupu traktor kosilicu , kupi polovni Tomo Vinković a otraga zakači rotacioni malčer, širine 100 cm, kosi travi a ujedno služi i za sječenje granja koje pada na tlo ( ili nakon obrazivanja voćki ) . Nije ni to loša ideja :rolleyes:.

champ
06.05.2008., 09:35
jeronimo, ja sam na tvoju šalu samo odgovorio sa drugom šalom, sorry ako si se time našao osobno pogođen!

A sad na samu stvar - ti u startu pucaš visoko, Husqvarna ili Jonsered sigurno su odlični traktorići.. Ja imam vrlo sličnu situaciju, kosim voćnjak na nagnutom terenu, a kosim i još neke druge površine. Odabrao sam MTD, ali nakon tri sezone korištenja još uvijek nema baš nikakvih znakova slabosti, kako na motoru, tako i na kotačima, pogonu ili bilo čemu drugome. Rekao bih da sam odabrao proizvod koji odlično zadovoljava moje potrebe, a opet je dovoljno robustan i solidne je kvalitete.

Tomo Vinković mogao bi biti isto jedno od rješenja, ali u cijenu, nabavu i njegovo stanje ne bih ulazio. Ja granje pokupim nakon proljetnog orezivanja, a one sitne i suhe grane koje padu kasnije ne predstavljaju nikakav problem, noževi sve to samelju.

Budući da si se ti u startu odlučio za Husqvarnu ili Jonsered, nadam se da ćeš pronači nešto čime ćeš biti zadovoljan, i što će te dugo služiti.

jeronimo
06.05.2008., 10:03
ma sve OK :top:
Za pravo teško je i dati ovako preko foruma neku preporuku, jer ipak je to investicija od nekih 10 - 15000 kn pa tu treba odvagnuti masu stvari.
Bilo bi idealno kad bi stroj mogao isprobati na par dana na dotičnoj površini ALI ...
Znam par ljudi koji imaju traktorčiće no oni ih koriste za idealne uvjete, fina sijana trava, površina ravna i glatko ko biljarski stol - koliko sam primjetio nije da im je traktorčić baš potreban više da su ga kupili onako radi sela i susjeda :rolleyes: .
U Karlovcu imamo dva vrlo kvalitetna trgovca i servisera COLIBRI i MATEŠU, pa kad dođe traktorčić na red nadam se njihovim savjetima , možda i kakvoj "probnoj vožnji" ali kažem ipak bi najradije izabrao nešto MADE IN SWEDEN :top:

dizzy_boy
06.05.2008., 10:11
ma sve OK :top:
Za pravo teško je i dati ovako preko foruma neku preporuku, jer ipak je to investicija od nekih 10 - 15000 kn pa tu treba odvagnuti masu stvari.
Bilo bi idealno kad bi stroj mogao isprobati na par dana na dotičnoj površini ALI ...
Znam par ljudi koji imaju traktorčiće no oni ih koriste za idealne uvjete, fina sijana trava, površina ravna i glatko ko biljarski stol - koliko sam primjetio nije da im je traktorčić baš potreban više da su ga kupili onako radi sela i susjeda :rolleyes: .
U Karlovcu imamo dva vrlo kvalitetna trgovca i servisera COLIBRI i MATEŠU, pa kad dođe traktorčić na red nadam se njihovim savjetima , možda i kakvoj "probnoj vožnji" ali kažem ipak bi najradije izabrao nešto MADE IN SWEDEN :top:

Kad sam u Colibriu kupovao rotacionu, pitao sam čovjeka da mi pošteno objasni razliku između Husqvarne i Jonsereda, meni su strojevi izgledali prilično isti. Čovjek se malo počešao po bradi i rekao: "Više manje samo po boji ..."

champ
06.05.2008., 10:23
jeronimo, što se tiče same površine, tj. stanja terena - na nagnutim terenima najvažnije je da je podloga što više suha. U protivnom na strmijim terenima kotači hoće prokliziti, ali to se događa kod malo večih nagiba. Baš sam jučer popodne kosio takav teren, ali budući da par dana nije bilo ozbiljnije kiše, košnja je išla brzo i bez problema.

Nemam iskustva sa stražnjim bacanjem trave, ali se bojim da bi kod večih količina trave to mogao biti problem! Ipak se ta trava treba podignuti, i proči kroz nekakve kanale, gdje bi moglo dolaziti do štopanja. Još ako ima i zemlje, suhog lišća i slično.. Za dobro košenje važno je da noževi budu što bolje nabrušeni, i to treba raditi relativno često. Traktorići se u večini slučajeva koriste na zahtjevnijim terenima, pa se i noževi brže zatupe, nego na travnjaku s mekanom sijanom travicom, kakve obično rastu po dvorištima.

Lee Champa
06.05.2008., 10:51
"Potrošio" sam nekoliko rotacionih kosilica. I gurajućih i samohodnih.
Sada sam tehnikom "sam svoj majstor" na samohotku Gorenje Muta nakalemio (tamo gdje se spajaju freza plug, strižna kosa i sl.) motor B&S od 5 KS sa nožem od fifi 60 cm koje samohotka gura:top:
Sve skupa je nisko i lako prolazi ispod voćaka, pustiš i prićekaš sa druge strane!

amater_total
06.05.2008., 10:57
Traktori sa skupljanjem trave u košaru su za njegovanu travicu. Čovjek iz motorame mi je (kad sam mu objasnio svoj teren) rekao da svakako kupim s bočnim bacanjem. Pogotovo ova prva saftna trava znade začepiti kanal kojim trava dolazi u košaru, pa stalno moraš čačkati i odštopavati, što je i opasno.
I na ovaj se traktor može ugraditi malčer kit. Košta dodatnih 400 kn.
Ako si pročitao moj prvi post na ovu temu, shvatio si da ide i u travu od 70-ak cm. Znači nije samo za biljarske stolove.
I meni se sviđa husqvarna. Jako. Samo mi je bila skoro 4k kuna skuplja i s malo slabijim motorom (15 vs. 17.5 ks).
Uzgred, kad sam kupovao motorku ništa nije dolazilo u obzir osim husqvarne. Kupio malu (jer mi takva treba) 137 e i zadovoljan..

amater_total
06.05.2008., 11:02
"Potrošio" sam nekoliko rotacionih kosilica. I gurajućih i samohodnih.
Sada sam tehnikom "sam svoj majstor" na samohotku Gorenje Muta nakalemio (tamo gdje se spajaju freza plug, strižna kosa i sl.) motor B&S od 5 KS sa nožem od fifi 60 cm koje samohotka gura:top:
Sve skupa je nisko i lako prolazi ispod voćaka, pustiš i prićekaš sa druge strane!

Ti to hoćeš reći da imaš kosilicu s dva motora (jedan za pogon a drugi za košnju) =???

champ
06.05.2008., 11:31
A malčer kit, čemu to inače služi? To su nekakvi noževi drukčijeg oblika, ili kaj? Na eBay-u mogu se dosta povoljno kupiti!

amater_total
06.05.2008., 11:41
A malčer kit, čemu to inače služi? To su nekakvi noževi drukčijeg oblika, ili kaj? Na eBay-u mogu se dosta povoljno kupiti!

Čak i ne znam točno. Rekli mi u motorami da kad to stavim, travu noževi isjeckaju i nabiju u zemlju (zbog , valjda, strujanja zraka koji je ne bacaju na stranu nego pod nož i na zemlju). Vjerojatno noževi drukčijeg oblika...

amater_total
06.05.2008., 11:47
http://www.mtdcanada.com/oem-results.asp?TypeID=1Možda je jasnije ovako

champ
06.05.2008., 12:22
Super je ovo stranica, tamo postoje i lanci za kotače! A malčer noževi usitnjavaju travu puno sitnije, tak da brže istrune, i služi kao hrana travnjaku.

amater_total
07.05.2008., 21:06
Mislim da ću si priuštiti malčer set, tek toliko da probam, čim se riješim ove metarske trave i dovedem travnjak u koliko-toliko normalno stanje...
Nego doktore champ, pitanje: Budući da mi je striček iz servisa rekao da bi prvo ulje trebao baciti nakon 4 sata rada, ima li neki adekvatan alat da to učinim; budući da mi je na čepu ulja dugi muški firkant. Pa nebum valjda papagajkama...

champ
07.05.2008., 21:59
Pa taj muški firkant otpušta se običnim viljuškastim ključem 12 ili 13, ne znam sad napamet točno! Ak je firkant - to znači da ima dva paralelna brida, a dosta slično ti je i na ključu. :rofl:

Šalim se malo, ja sam prije par tjedana zamjenio ulje, treba jedino paziti kod utakanja novog, da se ne natoči previše. Ulju treba vremena da se posjedne na dno kartera, a kad se posjedne, često ga zna biti i više na šipki nego što bi trebalo biti.

Zvon
07.05.2008., 22:22
Kad sam u Colibriu kupovao rotacionu, pitao sam čovjeka da mi pošteno objasni razliku između Husqvarne i Jonsereda, meni su strojevi izgledali prilično isti. Čovjek se malo počešao po bradi i rekao: "Više manje samo po boji ..."

Nije razlika samo u boji, već i u izvedbi.
Husqvarna, kao premium brand ima bolje i jače motore (Kohler i Kawasaki), dok Jonsered koristi B&S motore. Šasija je vjerojatno ista, no Huski ima kontinuiranu promjenu visine košnje...

amater_total
08.05.2008., 08:19
Pa taj muški firkant otpušta se običnim viljuškastim ključem 12 ili 13, ne znam sad napamet točno! Ak je firkant - to znači da ima dva paralelna brida, a dosta slično ti je i na ključu. :rofl:


Ne volim viličaste ključeve jer nekako uvijek ostane trag na šarafu. Kad sam picajzla, ne mogu si pomoći...
Ali ak ne ide drukčije, budemo tako...

Zvon
08.05.2008., 10:26
Ne volim viličaste ključeve jer nekako uvijek ostane trag na šarafu. Kad sam picajzla, ne mogu si pomoći...
Ali ak ne ide drukčije, budemo tako...

Samo naj na silu. Zemi veći čekić :mig::top::lol:

champ
08.05.2008., 12:24
Ne volim viličaste ključeve jer nekako uvijek ostane trag na šarafu. Kad sam picajzla, ne mogu si pomoći...
Ali ak ne ide drukčije, budemo tako...

Nisam se sjetio pogledati kakav je navoj na tom čepu, dali je colni ili metrički. Ako ti je toliko žao tog firkantnog čepa, možeš umjesto njega staviti kratak vijak, sa 6-terokutnom glavom. Ispod vijka možeš staviti i bakrenu pločicu, pa ćeš moći koristiti gedoru ili okasti ključ...

Meni je dobar i firkantni vijak, ak ga jednog dana previše izglođem, budem smislio nešto pametnije.

Zvon
08.05.2008., 12:55
Meni je dobar i firkantni vijak, ak ga jednog dana previše izglođem, budem smislio nešto pametnije.
Nesmiješ toliko mijenjati ulje. Kosilica služi za košnju, a ne za mijenjanje ulja :mig: :lol:

dizzy_boy
08.05.2008., 21:22
Nije razlika samo u boji, već i u izvedbi.
Husqvarna, kao premium brand ima bolje i jače motore (Kohler i Kawasaki), dok Jonsered koristi B&S motore. Šasija je vjerojatno ista, no Huski ima kontinuiranu promjenu visine košnje...

Trebao sam biti malo precizniji.
H:
http://www.hajster-servis.hr/proizvodi/kosilice/modeli/model_opsirnije.aspx?modelID=71
J:
http://www.hajster-servis.hr/proizvodi/kosilice/modeli/model_opsirnije.aspx?modelID=66

Iako je ovdje linkana Jonsered nije ista kao moja po izgledu, ova moja je i izgledom skoro pa identična Husqvarni.
Evo i prave slike:
http://www.jonsered.com/Storage/Jonsered/product/pim/J310-062_cslarge.gif
Skoro je ista kao i
http://www.hr.husqvarna.com/storage/Husqvarna/product/large/J_55S_H310-0172_6915.jpg

Imaju H i J još takvih "paralelnih modela" kao npr.:
http://www.hajster-servis.hr/proizvodi/trimeri/modeli/model_opsirnije.aspx?modelID=52
i
http://www.hajster-servis.hr/proizvodi/trimeri/modeli/model_opsirnije.aspx?modelID=82
itd.

Zvon
08.05.2008., 22:01
Trebao sam biti malo precizniji.
H:
http://www.hajster-servis.hr/proizvodi/kosilice/modeli/model_opsirnije.aspx?modelID=71
J:
http://www.hajster-servis.hr/proizvodi/kosilice/modeli/model_opsirnije.aspx?modelID=66

Iako je ovdje linkana Jonsered nije ista kao moja po izgledu, ova moja je i izgledom skoro pa identična Husqvarni.
Evo i prave slike:
http://www.jonsered.com/Storage/Jonsered/product/pim/J310-062_cslarge.gif
Skoro je ista kao i
http://www.hr.husqvarna.com/storage/Husqvarna/product/large/J_55S_H310-0172_6915.jpg

Imaju H i J još takvih "paralelnih modela" kao npr.:
http://www.hajster-servis.hr/proizvodi/trimeri/modeli/model_opsirnije.aspx?modelID=52
i
http://www.hajster-servis.hr/proizvodi/trimeri/modeli/model_opsirnije.aspx?modelID=82
itd.

OK, ja sam mislil na traktorčiće, kao u naslovu teme. Imaš pravo, u guralicama ima paralelnih modela.:top:

amater_total
11.05.2008., 09:13
Šteta što nisu zastupljene i kod nas. A o cijeni da ne govorim...http://www.popularmechanics.com/home_journal/gardening/1767746.html?page=1

amater_total
11.05.2008., 10:45
Nabavio bih si ovo http://www.jackssmallengines.com/hour_meter.cfm

Zvon
12.05.2008., 13:28
Šteta što nisu zastupljene i kod nas. A o cijeni da ne govorim...http://www.popularmechanics.com/home_journal/gardening/1767746.html?page=1

Istina, Husqvarna je tam' badava prema cijenama ovdje...
Kubota...ima ih i kod nas, samo ko bi ju platil?!

amater_total
13.05.2008., 21:18
Danas sam kosio ono što mi nije preraslo i čeka flaksericu, naravno traktorićem. Ljudi, to je stvarno iskustvo. Pokosio sam jedno 2000 kvadrata u šusu, kružno, bez stajanja. treba vidjeti. Nogometno igralište. A tek oni kružni tragovi koji ostaju ...

amater_total
13.05.2008., 21:23
Istina, Husqvarna je tam' badava prema cijenama ovdje...
Kubota...ima ih i kod nas, samo ko bi ju platil?!

Ma znam da ima i Husqvarni i Kubota samo di je tu:
1. Ferguson
2. John Deere
3. Toro
4. I masa ostalih...

Zvon
15.05.2008., 07:51
Nisu problem ti strojevi, problem je da nema tržišta za njih. Vidio sam par JD kosilica pri nama. Uglavnom su stigli kao rabljeni iz Njemačke. Bolje ne pitaj koliko bi koštal novi ovdje.

sasase
15.05.2008., 12:15
ajd malo informacije koliko trose ti mali traktorcici posebno me zanima za mtd i champ do kojeg nagiba nateravas svoj strojcek

laci
15.05.2008., 13:48
Nabavio bih si ovo http://www.jackssmallengines.com/hour_meter.cfm

I ja sam nedavno uzeo traktor, taj isti, ali kod Peveca.
Htjeli su me zavaljati s montažom za 400 kn, a kad sam skužio da mi za te pare zašarafe sjedalo, volan i onu plastiku za izbacivanje trave sa strane, te da mi natoče kiselinu u akumulator, bilo je lagano :2up:

... i ne za to se ne gubi garancija.

Trebalo mi je cca sat vremena da to sve sam napravim :frajer:

Brojač radnih sati kod nas jedva da možeš nabaviti. Imaju ga samo specijalizirani dućani za brodove, a tam to košta 700 - 1.000 Kn :bang:

Lijepo sam otišao na ebay, otvorio si account na paypal-u i kupio u dućanu iz engleske za 20 GBP (cca 180 kn) prošli četvrtak ovo (http://cgi.ebay.com/12v-Hourmeter-2-Boat-Engine-Hour-Meter-Dial-gauge_W0QQitemZ220231389612QQihZ012QQcategoryZ1526 3QQtcZphotoQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l126 2). Troškovi slanja bili su 4 GBP (cca 35 Kn), a pošiljka mi je stigla jučer :lux:

E sad, s čim ispiliti takvu veliku rupu na limu da to montiram (promjer je 2")? :ne zna:

Zvon
15.05.2008., 13:56
ajd malo informacije koliko trose ti mali traktorcici posebno me zanima za mtd i champ do kojeg nagiba nateravas svoj strojcek

10ks 2-3 litre na sat, ak ga teretiš punom snagom

champ
15.05.2008., 20:20
ajd malo informacije koliko trose ti mali traktorcici posebno me zanima za mtd i champ do kojeg nagiba nateravas svoj strojcek

"Odgovorno tvrdim" :rolleyes: da moj MTD 125/96 ne potroši gotovo ništa više benzina, nego kad bi tu isto površinu pokosio kosilicom na guranje (s kojom se kosi 3-4 puta duže)!

Za jedan sat rada potrošit će 1,2 - 1,5 litara, s time da je gas uvijek do kraja, a za jedan sat može se pokositi zbilja dosta velika površina. Potrošnja goriva je stvarno zanemariva stavka, o tome uopće ne moraš brinuti!

Što se kosina ili nagiba tiče, ograničavajući faktor je stanje podloge. Ako je suho tlo, traktorić će se penjati i do 40 stupnjeva, a da mu kotači neće proklizavati. Kod tako velikih nagiba najbolje je kositi nizbrdo po najvećoj strmini, a vraćati se gore nekim manjim nagibom (ako postoji).. Postoje i lanci za pogonske kotače, vjerujem da bi oni dosta pomogli na kritičnim mjestima.

sasase
15.05.2008., 20:42
champ
daj jos reci kakve su mu kocnice..kocnica

champ
15.05.2008., 21:08
Traktorić koči više nego solidno, iako se tu ne radi o takvim brzinama kod kojih bi bio dugačak zaustavni put. Ako se do kraja nagazi na papučicu, stat će gotovo na mjestu.

amater_total
16.05.2008., 11:01
I ja sam nedavno uzeo traktor, taj isti, ali kod Peveca.
Htjeli su me zavaljati s montažom za 400 kn, a kad sam skužio da mi za te pare zašarafe sjedalo, volan i onu plastiku za izbacivanje trave sa strane, te da mi natoče kiselinu u akumulator, bilo je lagano :2up:

... i ne za to se ne gubi garancija.

Trebalo mi je cca sat vremena da to sve sam napravim :frajer:

Brojač radnih sati kod nas jedva da možeš nabaviti. Imaju ga samo specijalizirani dućani za brodove, a tam to košta 700 - 1.000 Kn :bang:

Lijepo sam otišao na ebay, otvorio si account na paypal-u i kupio u dućanu iz engleske za 20 GBP (cca 180 kn) prošli četvrtak ovo (http://cgi.ebay.com/12v-Hourmeter-2-Boat-Engine-Hour-Meter-Dial-gauge_W0QQitemZ220231389612QQihZ012QQcategoryZ1526 3QQtcZphotoQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l126 2). Troškovi slanja bili su 4 GBP (cca 35 Kn), a pošiljka mi je stigla jučer :lux:

E sad, s čim ispiliti takvu veliku rupu na limu da to montiram (promjer je 2")? :ne zna:

Dobili smo još jednog traktoristu. Čestitke !
Baš ti je fora taj instrumentić. Malo ti zavidim.
Mislim da bi se rupa trebala bušiti stepenastim svrdlom, iako je taj lim dosta tanak pa ima možda i drugih načina. Rupica do rupice pa okrugla turpija ili čak ubodnom pilom pažljivo...
A da na baviš kučište pa sve smontiraš negdje "gore"...

amater_total
16.05.2008., 11:11
Upravo me zvao susjed s grunta i kaže da mi je prazna prednja lijeva guma. Izgleda da sam je uspio probušiti. Genijalac
:ne zna:!
Champ kak se skida kotač. Samo odvrnem jedan šraf ili ima neka fora....

champ
16.05.2008., 11:27
Da, samo se odvrne onaj vijak na sredini felge, i kotač je dolje! Iako ja za to do sada još nisam imao potrebe...

sasase
16.05.2008., 17:07
evo ja danas isprobo stroj i to prvo pa po muski u najvecu travu cirk.70cm natocio tocno 2 litre goriva da mu vidim potrosnju i ucinak i posle ovog nije mi zao investicije ubiti ne trosi nista vise neg trosi nekakva samohodna kosilica sa motorom od 6.5 hp stim da je poso znatno brze i sa manje muke obavljen

laci
16.05.2008., 17:22
fala, fala... :w

moram priznati da sam se preporodio otkad grunt kosim s traktorićem... :top:

Iako je ravan teren, nije baš bilo ni ugodno ni lako pokositi cca 5.000 m2 s kosilicom i trimerom

Razmišljao sam da instrumentić stavim u neku kutijicu i monitiran na konzolu, al nekak mi se čini da bi to izgledalo kao "šaka u oko".

Kaj se tiče potrošnje ja tu cijelu površinu pokosim s jednim rezervoarom (cca 4 litre) s tim da travu kosim svaka dva tjedna na visinu 3

sasase
16.05.2008., 18:13
laci
zemi mali borer tam oko 2mm nacrtaj krug i polako strplivo zbusi u krug i sa borerom prerezi ono kaj je ostalo izmedu rupa pobrusi sa okruglom turpijom i dobices ljepu rupu u limu za tvoj brojac sati

champ
17.05.2008., 12:02
Društvo traktorista sve se više širi, čestitam obojici na novoj "teškoj mehanizaciji" - što nas više ima, bolje ćemo razmjenjivati iskustva i informacije! :top:

amater_total
18.05.2008., 09:31
Da, samo se odvrne onaj vijak na sredini felge, i kotač je dolje! Iako ja za to do sada još nisam imao potrebe...

Hvala. Pa kad sam ja genijalac pa uspijevam napraviti i nemoguće:bonk:

josip radnik
18.05.2008., 22:53
Ljudi! Zakon ste! :top:

Gledao ja, gledao te traktorčiće ali kad pogledam u novčanik, odmah se vratim na zemlju i na neko vrijeme zaboravim na svoju skrivenu želju, o kojoj nisam smio baš svakome ni govoriti jer su odmah padali komentari tipa: što će ti to? pa je si l' vidio da to u selu netko ima?... Upravo zbog toga, što traktorčić za kosit travu nitko u selu još nema, nisam se mogao niti informirati o tim strojevima. Koji tip kupiti? Cijene su različite. Ako pitaš trgovce, oni odmah znaju preporučiti onaj skuplji model, jer je taj navodno puno bolji. I tada slučajno naiđoh na vaša cijenjena razmišljanja. To mi je puno pomoglo. Shvatio sam neke stvari. Tako sam jednom rekao dosta je bilo hodanja za kosilicom. Skupih i posljednji novčić i zaputih se kupit jedan rabljeni traktorčić. Kad sam ga ugledao izgledao je zanimljivo, ali čudne je marke MURRAY. Nema na njemu previše šminke. Samo ono najnužnije, ali to mi je i dosta. Travu baca u stranu. Motor je Briggsov 17,5 KS. Dosta, mogu vam reći. Proanalazirao sam sve i shvatio da je ostalo čista mehanika. Stroj izgleda kao nov. Niti ne vidi se da je radio. Osim toga ni cijena mu nije bila previsoka. A još mi stane i na autoprikolicu. Sada ga imam već četiri dana. Pokosio sam s njim dosta. Na uređenim površinama je košnja s njim pravo uživanje, ali izlazi on na kraj i sa travom od metra visine iz koje se stroj niti ne vidi. Još sam pod dojmovima, ali mislim da je kupnja traktorčića bio odličan potez. Sada će vjerujem moji travnjaci biti najljepši u selu. Nema više visoke trave, a u selu sam makar na trenutak bio glavna faca. Ali svako čudo tri dana.

Dakle, još se jedan ponosni traktorist priključuje forumu. I da! Da ne zaboravim: kosim i u rikverc. Thanks Champ! Odspojio sam žice s prekidača kod mjenjača i tako unaprijedio manevarske sposobnosti traktorčića.

Edgar
18.05.2008., 23:24
imao svojedobno Murray-a, doduše ne traktorsku, već samohodnu kosilicu.

Platio je bio 3700kn 2002g, 5KS B&S motor. Motor naravno dobar, Briggsov je, ali kučište se počelo raspadati nakon 2 godine, a kosim na ravnom uređenom travnjku, bez kamena, bez uzvisina i padina. Prestrašno. Prvo je doslovce otpala prednja osovina, onda je pukla ručka na kojoj su komande za gas i poogon, pa je počelo hrđati, pa je pukla osovina na kojo se drži zadnji kotač. ukratko, sranje živo. Ko da sam u ratu s njom bio, a ne na travnjaku.

prošle godine nakon 5 godina korištenja, kupio sam novo MTD kučište i prebacio motor. Zasad sve OK :D

Ukratko taj Murray nije bozna šta, nadam se da ćeš imati više sreće.

sasase
19.05.2008., 09:43
josip radnik

i ja sam ti na selu pa su malo cudno gledali kaj ce mi takva igracka al kako si sam reko dosta je hodanja i navlacenja kosilica makar one bile samohodne kosnja je sad postala zabava

laci
19.05.2008., 12:36
Tek kad sam uzeo traktorić, i meni se je košnja iz tlake pretvorila u zabavu :)
Ne mogu vjerovati da sad već jedva čekam da trava naraste da ga mogu malo provozati... Četvrtak ako ne bude kiše :D

dizzy_boy
19.05.2008., 13:39
.... jedva čekam da trava naraste da ga mogu malo provozati... Četvrtak ako ne bude kiše :D
E pa čekat ćeš još malo jer je u četvrtak Blagdan Tijelova, jednog od četiriju zapovijedanih blagdana Katoličke crkve. :moli:
Ja se već 15 dana zajebavam s tim blagdanima - u nedjelju je bio Presveto Trojstvo, prošlu Duhovi ... nikak na zelenu granu, ili bolje reći travu.
Krenem ja vuć kosilicu van, a kad ono :rospija: (punica) :nono: - kaj si ti lud! pa kaj ne znaš da je danas taj i taj blagdan. Ukratko ja na to :mad: poludim, ali ne valja s babama previše posla imati.

By the way, koliko vi svi ovdje prisutni vodite računa o tome? Ja recimo ipak izađem van i oslušnem malo i ak je u selu mir i tišina ipak popustim i odustanem.

champ
19.05.2008., 13:47
By the way, koliko vi svi ovdje prisutni vodite računa o tome? Ja recimo ipak izađem van i oslušnem malo i ak je u selu mir i tišina ipak popustim i odustanem.

Jučer je bilo Sv. Trojstvo, što je u mojem mjestu oduvijek proštenje, tj. taj blagan posebno se slavi kod nas. Okupila se tom prilikom poveća grupa naših gostiju, i nakon ručka, pijače i ugodnog čavrljanja, neki su izrazili želju da vide moj traktorić.

Čim sam ga izvezao na dvorište, pala je i želja da se gosti (žene posebno) malo za probu provozaju na njemu. Pošto iza dvorišta imam manju šumu (koja sada izgleda kao park), vozale su se tako žene na traktoriću, na blagdan Sv. Trojstva.. :rofl:

To im je bilo zanimljivije nego novi Pasati i Toyote..

dizzy_boy
19.05.2008., 14:27
J.... i nakon ručka, pijače i ugodnog čavrljanja, neki su izrazili želju da vide moj traktorić....
:zivili:

Mogu si misliti na kaj je to ličilo :D

Ne znam zakaj, ali su mi na pamet pale teta Anka i Jadranka sa sindikalnog izleta ...

sasase
19.05.2008., 15:49
By the way, koliko vi svi ovdje prisutni vodite računa o tome? Ja recimo ipak izađem van i oslušnem malo i ak je u selu mir i tišina ipak popustim i odustanem.


tu negde sad kad sam tu a dok smo bili jos u zagrebu j... ga ostaje ti sam vikend za napravit tad il nikad a sad si splaniram da imam se sa cim zanimat da ne kvarim velikim vjernicima :rolleyes:veselje

Verso
19.05.2008., 20:27
prvo, pozdrav svima...a drugo, molim savjet.
Isplati li se ovo kupiti za 9900 kn.

Tehnički podaci:
Motor
Motor Briggs and Stratton
Tip motora Intek AVS OHV
Snaga 13.5 KS i 17,5 KS
Električni start
Tank goriva 7 L
Zadnji pogon
CVT 9+R
Brzina 2.3 do 9.2km/h
Prednje gume 15 x 6.00-6
Zadnje gume 18 x 8.50-8
Radijus okretanja 75cm
Širina košnje 102cm
Visina košnje 23 to 90mm
Kapacitet spremnika za travu 300L
Težina 255 kg
Dimenzije 238 x 106 x 110cm

..molim brzo mišljenje...

...hvala unaprijed..

champ
19.05.2008., 21:28
Isplati se, jedino što ovaj ima spremnik za travu... al može se valjda kositi i bez tog spremnika.

Zvon
19.05.2008., 21:37
Ali onda izbacuje travu iza ... a netko reče da se mokra hoće štopati...

champ
19.05.2008., 21:45
Mokru travu inače nije preporučljivo kositi, ako zbog ničeg drugog - nalovi se puno zemlje u kučištu, skupa s vlagom i travom... Ne vidim veliki problem ako travu baca iza, pogotovo kad se donekle redovito kosi, i nema jako puno zelene mase.

josip radnik
19.05.2008., 22:37
Edgar, nadam se da ću s traktorčićem imati više sreće nego ti sa onom samohodnom kosilicom. Radi se otprilike o ovakvom traktorčiću: http://www.murray.com/products/product.asp?pfid=425001X8&CYear=True
Za sada se je sve OK, a ako se nešto počne raspadati, zavarivat ćemo i usavršavati stroj. Nekoliko godina neka služi, a onda ću tražit bolji. Možda mi se do tada popravi situacija s kućnim budžetom.

Verso
20.05.2008., 07:26
Isplati se, jedino što ovaj ima spremnik za travu... al može se valjda kositi i bez tog spremnika.

...hvala Vam puno...eto, idem u nabavu i ulazim u klub traktorskih kosača...

...što se tiče košare, drugačiju kosilicu ne bi ni kupovao jer mi je travnjak od cca 2000 m2 tretiran i do sada košen sa samohodnom sa košarom od 50 l i nije bilo problema, osim prve košnje naravno...

...na traktorsku sam se odlučio jer mi se vikend u vikendici počeo svoditi na košnju u subotu ujutro i finiširanje u nedjelju predveče...

..hvala još jednom svima...

champ
20.05.2008., 07:53
Verso, nek ti je sretno, vjerujem da ćeš biti zadovoljan sa novim strojem! Tih 2.000 kvadrata pokosit ćeš za sat vremena lagane vožnjice, a dosadašnji napor pretvorit će ti se u pravu rekreaciju i užitak!

Očekujemo tvoje izvješće, kako si zadovoljan strojem i njegovim učinkom!

amater_total
20.05.2008., 13:32
Edgar, nadam se da ću s traktorčićem imati više sreće nego ti sa onom samohodnom kosilicom. Radi se otprilike o ovakvom traktorčiću: http://www.murray.com/products/product.asp?pfid=425001X8&CYear=True
.

Pa ovaj je "skoro" ljepši od mojega. A uvijek sam govorio da je izgled jako važan za traktorsku kosilicu..
Pozdravljam sve novopridošle traktoraše i čestitam svima !

amater_total
20.05.2008., 13:34
Eto nove informacije. Pala cijena mom traktorčiću na 9.999 kn. Nije mi žal za tih 500 kn, pa već sam dvaput pokosio grunt...
http://www.merkur.eu/fileadmin/datoteke/hrv/dokumenti/SSP_06_
2008.htm (http://www.merkur.eu/fileadmin/datoteke/hrv/dokumenti/SSP_06_2008.htm)
Strana 6, nisam uspio direktno linkati nju...

amater_total
20.05.2008., 13:46
Verso otkrij nam koja je to kosilica...

laci
20.05.2008., 14:22
Kupio sam za svog traktorića onu brzu spojnicu koja se montira na rezno kućište. Na nju se spoji crijevo, pusti voda i kućište se samo čisti od zaostale trave. Kad se sve dobro opere, ostavim noževe da vrte na prazno minutu-dvije i kućište je čisto i suho...

Ma divno - em sjedim i kosim, em se poslije svega ne moram zavlačiti ispod i čistiti kućište. Mali sve sam radi :cerek:

E sad kveščn: Smije li se cijeli traktor prati vodom? Par puta sam već kosio i kak je stroj nov nekak bi htio da takav bude što duže, pa bi ga tu i tamo cijelog oprao...

Verso
20.05.2008., 15:08
Verso otkrij nam koja je to kosilica...


...evo...moj fićek s odlikama ferrarija...:mig:

http://www.foton-perkins.com/lawnmover-hr.htm

laci
20.05.2008., 15:35
Uf, ova ergela traktora stvarno nije loša...
... pa eto i mene sa linkom (http://www.mtd-garden.eu/Brand_Viewdetails.aspx?brand=MT&csp=se&id=121&lang=en) na moju pilu :driver:

Možda da osnujemo neki klub ? :)

champ
20.05.2008., 17:29
E sad kveščn: Smije li se cijeli traktor prati vodom? Par puta sam već kosio i kak je stroj nov nekak bi htio da takav bude što duže, pa bi ga tu i tamo cijelog oprao...

Naravno da se smije prati, ja ga povremeno operem, jedino što pazim da ga poslije dobro posušim na suncu i toplome, prije nego ga spremim u garažu.

Brza spojnica (od metala) bila je već gore kad sam kupio MTD-a, ali ja to baš ne koristim često. Nakon jedne kampanje košenja dignem ga pomoću lančane dizalice, skinem i nabrusim noževe, a kučište očistim drvenom lopaticom.

champ
20.05.2008., 17:36
Ovo je model kakvog ima Laci - tj. nova linija:

http://gardenshop.pl/images/MT_LG175.jpg

Za ljubitelje klasične glazbe i klasičnih linija dizajna, tu je moj MTD:

http://www.novator.sk/showimage.php?filename=admin/_files/v-2006-rs125-20070315-220557.jpg&width=350&height=400

Verso
20.05.2008., 17:48
Ovo je model kakvog ima Laci - tj. nova linija:

http://gardenshop.pl/images/MT_LG175.jpg

Za ljubitelje klasične glazbe i klasičnih linija dizajna, tu je moj MTD:

http://www.novator.sk/showimage.php?filename=admin/_files/v-2006-rs125-20070315-220557.jpg&width=350&height=400


...stvarno dobre pile...mogli bi posložit lijepu galeriju...moj je priznajem najgrđi, al u mojem selu ni puce nisu najlepše, tak da bu dobar...samo mi se vi nemojte pojavit s vašim šminkerima...:mig:

sasase
20.05.2008., 17:57
kaj kukas ti imas dve lampe a mi sam jednu:rofl:
ja sam isto na klasiki ko champ

laci
20.05.2008., 18:12
Tnx champ za info :top:

Ma ove nove linije su samo malo aerodinamičnije. Sve ostalo je manje-više isto. :five:

E, jel možda netko od vas koristi kakve priključke za traktorić? Na Motoraminim stranicama ima cijelo čudo stvari koje se mogu zakačiti - od prikolice, valjaka, prozračivača do kolica za rasipanje umjetnog gnojiva...

Od svega toga mislim da bi mi možda jedino koristio valjak da mogu poravnati krtičnjake.

Kakva su vaša razmišljanja po pitanju priključaka? Jel to valja čemu ili je sve to napravljeno samo da se poveća prodaja (čitaj: zarada)?

amater_total
20.05.2008., 19:09
...evo...moj fićek s odlikama ferrarija...:mig:

http://www.foton-perkins.com/lawnmover-hr.htm

Pa za tu lovu em intek motor em košara, nije loše uopće...

amater_total
20.05.2008., 19:11
Ja se spremam kupiti valjak...

amater_total
20.05.2008., 19:15
Uf, ova ergela traktora stvarno nije loša...
... pa eto i mene sa linkom (http://www.mtd-garden.eu/Brand_Viewdetails.aspx?brand=MT&csp=se&id=121&lang=en) na moju pilu :driver:

Možda da osnujemo neki klub ? :)

Tvoj i moj traktor su tehnološki identični, samo ja imam taj lim drugačiji oko motora. Eh da, i metalik boja :rofl:
A ja sam isto za klub, samo bojim se da nismo blizu jedni drugih.
Zamisli si dođemo s tri traktora na grunt i naparavimo posao, preselimo se kod drugoga pa njemu isto...

Verso
20.05.2008., 19:36
Pa za tu lovu em intek motor em košara, nije loše uopće...

...hvala..hvala...:)

Verso
20.05.2008., 19:39
Tvoj i moj traktor su tehnološki identični, samo ja imam taj lim drugačiji oko motora. Eh da, i metalik boja :rofl:
A ja sam isto za klub, samo bojim se da nismo blizu jedni drugih.
Zamisli si dođemo s tri traktora na grunt i naparavimo posao, preselimo se kod drugoga pa njemu isto...

...evo ti link da ne linkaš cijeli katalog...

http://www.nakupovanje.net/parkovni-traktor-mtech-m-175107t-pr-1167282

Zvon
20.05.2008., 19:41
Pa za tu lovu em intek motor em košara, nije loše uopće...

Bojim se da je to kineski Intek...

Verso
20.05.2008., 19:47
Bojim se da je to kineski Intek...

...misliš da u današnje vrijeme postoji nešto što se ne radi u Kini...:mig:

...ma šalim se...upravo ti je ovaj motor nutra...

http://www.northerntool.com/webapp/wcs/stores/servlet/product_6970_200305357_200305357

champ
20.05.2008., 19:59
Kakva su vaša razmišljanja po pitanju priključaka? Jel to valja čemu ili je sve to napravljeno samo da se poveća prodaja (čitaj: zarada)?

Mene osobno ovi priključci za travu za sad ne interesiraju, jer kod mene se više radi o livadi, nego o travnjaku.. Zanima me najviše ralica za snijeg, imam ravno dvorište i dosta površine za čišćenje, vjerujem da bi se moglo dobro i brzo s daskom očistiti snijeg.

Što se tiče druženja i okupljanja - ja sam ZA, pretpostavljam da bi neka lokacija oko Zg svima odgovarala? Ja sam iz Vž.

Svakako bih htio osim vas traktorista sresti i upoznati Zvona, on je dobri duh - guru mehanizacije na ovom forumu! :top: :s

amater_total
20.05.2008., 20:07
Baš bi mogli jednom nekaj organizirati...
Bez Zvona nikako, slažem se. Kad sam kupio trimer čovjek mi je bio od presudne pomoći.
A da pozovemo i uplakanog, njemu bi to sigurno bilo zabavno:mudri:!!

champ
20.05.2008., 20:27
Traktoristi su poljoprivrednici široke duše, svatko je dobrodošao u naše društvo! :driver:

Zvon
20.05.2008., 21:15
...
Svakako bih htio osim vas traktorista sresti i upoznati Zvona, on je dobri duh - guru mehanizacije na ovom forumu! :top: :s

Dečki, hvala Vam na povjerenju. Primate me u klub, a nemam traktor-kosilicu??? Svaka vam čast!

(zapravo imam, jednog od 45ks sa strižnom kosilicom i jednoga od 70ks ponekad s roto-kosilicom i jednoga s dva kotača sa strižnom od 1m i 8ks, no niti jedan od ta tri nemaju kosilicu ispod trbuha).

ZG mi odgovara...

PS
Ako kupim OVOGA (http://www.oglasnik.hr/oglasi/dom_ured/vrt/ponuda/oprema/oglas-8499435.html) budem li punopravni član kluba ili mora biti novo kupljen? :D

champ
20.05.2008., 21:29
Zvon, više nego ravnopravan! Ti i kod tih malih pucaš visoko, Jonsereda si opet nekako nanjušio! :top:

Zvon
20.05.2008., 21:35
A čuj; poslije Jonsereda GT32L, GR2036, 670Champion...a imam čak i Jonsered kacigu sa štitnikom za lice i uši...kaj mi drugo preostaje? Čak mi je i veči traktor crveni... ;)
Onoga žutoga (YardMan, 23ks Kawasaki 2cil) nemogu nikak zaboraviti, no ne slaže mi se s bojom kacige (čitaj preskup je).

Budem nazval oglas sutra pa da čujem kaj je to i koliko se da spustiti cijena.

champ
20.05.2008., 22:06
Ne znam dali je to 4x4 front rider ili traktorska kosilica, makar u oglasniku piše ovo drugo!

http://homelandgarden.co.uk/images/LT_2115_J311-053_193.gif

Zvon
20.05.2008., 22:13
Ne znam dali je to 4x4 front rider ili traktorska kosilica, makar u oglasniku piše ovo drugo!

http://homelandgarden.co.uk/images/LT_2115_J311-053_193.gif

Jonsered ne nudi front ridere, već samo Husqvarna.
Ima interesantan mjenjač: 6brzina i invertor na istoj ručici.

Iako mi se više sviđa onaj remenski varijator na YardMan-u.

krun
20.05.2008., 22:17
8500 kn za ovaj Jonsered, pazi samo da nije vruča roba, zna se dogoditi takvih oglasa u oglasniku,

Zvon
20.05.2008., 22:21
8500 kn za ovaj Jonsered, pazi samo da nije vruča roba, zna se dogoditi takvih oglasa u oglasniku,

Tim bolje, znači da mogu dobiti još i 50% popusta :lol:

sasase
20.05.2008., 23:12
jedino kaj bi ja stavljo na stroj je rolba za snjeg, daska ili ralica mislim da nebi donela zeljenog efekta jer su to ipak prelagani strojevi

josip radnik
20.05.2008., 23:24
Netko jednom reče: "Bolje bilo kakav red, nego nered". Mislim da su svi koji su si kupili traktorčić za košenje trave (i potrošili i posljednju lipu) pravi entuzijasti. Nije to profitabilan šport. Treba im dat priznanje zaslužnih građana jer se brinu da im grunt pa tako i cijela domovina bude još ljepša i urednija. Znači ujedinjeni smo (oko iste stvari) iako smo raštrkani na razne strane svijeta. Živjeli traktoristi! Nema povlačenja, nema predaje! Za ljepši i uredniji okoliš! A čiji je traktorčić ljepši, manje je bitno. Bitno da oni kose dugo, dugo...

champ
21.05.2008., 05:54
daska ili ralica mislim da nebi donela zeljenog efekta jer su to ipak prelagani strojevi

Nemoj kuditi konja kojeg nisi jahao! :mig:

http://www.youtube.com/watch?v=GuXk2-mEGWw

laci
21.05.2008., 08:37
zvon majstore, obzirom da si toliki zaljubljenik u švedsku mehanizaciju mislim da bi stvarno bilo u redu da ti uz prvi slijedeći stroj, a kolko vidim radi se o traktoru :), poklone jednu pravu šveđanku :cice:


Zamisli si dođemo s tri traktora na grunt i naparavimo posao, preselimo se kod drugoga pa njemu isto...

Pa da kaj bi tome falilo? Radilo bi se po formuli 3G (gorice, gemišt, gulaš)

laci
21.05.2008., 08:59
Ja sam isto za da se nađemo... :Pivo: Metropola kao destinacija mi paše.

Eh, da rider bi bio idealno rješenje, samo on košta ko jedno 3-4 traktora, a nekako sumnjam da je tolko puta kvalitetniji i izdržljiviji od ergele koja je tu predstavljena.

Jedino za što skidam kapu su njegove manevarske mogućnosti, pogotovo oko voćaka i ukrasnog grmlja (koje moja bolja polovica nemilice sadi po gruntu :cheer:)

champ
21.05.2008., 09:15
J... manevarske mogućnosti, pogotovo oko voćaka i ukrasnog grmlja (koje moja bolja polovica nemilice sadi po gruntu :cheer:)

Kaj traktor zna što je cvijeće i ukrasno grmlje, on pokosi sve što mu smeta na trasi prolaska.. :rofl: :mig:

laci
21.05.2008., 10:03
To je istina, ali nakon toga slijedi :horor::azdaja::zmaj:

amater_total
21.05.2008., 10:26
Kad trpate kosilicu na prikolicu nemojte nikada ovakohttp://www.youtube.com/watch?v=res8Qtx-MHE
Usput, primjećujete li da je ova pljunuta moja. Ima čak iste limove oko motora...Baš me zanima pod kojim se to imenom prodaje...

amater_total
21.05.2008., 10:32
Pa da kaj bi tome falilo? Radilo bi se po formuli 3G (gorice, gemišt, gulaš)

Možemo i po formuli 3P (pokosimo, popijemo par gajbi pive i pečemo roštilj....

champ
21.05.2008., 10:39
Odmah na početku videa bilo je jasno da će se preokrenuti na tako strmoj podlozi! Kad se kosi uzbrdo na strmijim terenima, treba biti oprezan - jer ponekad se osjeti lagano podizanje prednjih kotača, stoga treba izbjegavati naglo puštanje kuplunga, i treba se nagnuti što više prema naprijed.

champ
21.05.2008., 10:41
Možemo i po formuli 3P (pokosimo, popijemo par gajbi pive i pečemo roštilj....

Što još nedostaje da bi formula 3P narasla do 4P? :mig:

amater_total
21.05.2008., 11:30
4P bi bilo : pospremimo za sobom !

laci
21.05.2008., 11:38
4P bi bilo : pospremimo za sobom !

Ma daj kaj ti je? To posle :klopa:...

Možda :raspa: :cheer: :cice: ???
Ako je to to, onda je prvi P neizvediv, a drugi malo vjerojatan

Šta drugo reći osim - Volim formule :zubo:

champ
21.05.2008., 13:01
Laci, na dobrom si tragu - to je pravi P! Ako se on izvede o svim pravilima struke, onda svi ostali P dođu kao nagrada, a ni košnju trave nije preteško savladati! :kava:

laci
21.05.2008., 13:30
Potpisujem!
Samo neka :raspa: :cheer: :cice: dođu sa svojim traktorima...

Edgar
21.05.2008., 19:28
držite se teme, ovo nije chat topic

josip radnik
21.05.2008., 23:54
Ljudi, ja danas ipak neću kositi. Ipak je Tijelovo zapovijedani blagdan. Trava mi još nikad nije pobjegla. Vjerujem da će me i ovog puta sačekati.

Volim kositi, ali nije mi teško ni odmarati :kava:

Verso
23.05.2008., 07:31
Može li me neko uputiti u čari CVT prijenosa. Meni se ono mijenjanje na žgance čini malo grubo, neče li se oni zupčanici brzo zglodati?

Zvon
23.05.2008., 22:54
Može li me neko uputiti u čari CVT prijenosa. Meni se ono mijenjanje na žgance čini malo grubo, neče li se oni zupčanici brzo zglodati?

Imaš dvije vrste na tim kosilicama: HST hidrostatički prijenosnik na skupljim modelima i varijator s remenom na jeftinijim. Ukratko, varijator ti ima dvije dvodjelne klinaste remenice. Jednu skupa stišče feder s jedne strane, a drugu ti stiščeš pedalom. Kak se duljina remena nemože promijeniti, kad se remenica s pedalom stišće, ona druga (pogonska) se širi, savladavajući silu opruge.

amater_total
25.05.2008., 22:32
Držmo se teme (naravno da sam shvatio kaj je 4 P...) . Ostala mi dva dana godišnjeg. Sutra moram pokrpati gumu i krećem u akciju. Valjda se zemlja posušila da ne bu proklizavanja....

amater_total
25.05.2008., 22:35
Netko jednom reče: "Bolje bilo kakav red, nego nered". Mislim da su svi koji su si kupili traktorčić za košenje trave (i potrošili i posljednju lipu) pravi entuzijasti. Nije to profitabilan šport. Treba im dat priznanje zaslužnih građana jer se brinu da im grunt pa tako i cijela domovina bude još ljepša i urednija. Znači ujedinjeni smo (oko iste stvari) iako smo raštrkani na razne strane svijeta. Živjeli traktoristi! Nema povlačenja, nema predaje! Za ljepši i uredniji okoliš! A čiji je traktorčić ljepši, manje je bitno. Bitno da oni kose dugo, dugo...

Potpisujem od A do Ž:top:

amater_total
25.05.2008., 22:52
Ljudi, ja danas ipak neću kositi. Ipak je Tijelovo zapovijedani blagdan. Trava mi još nikad nije pobjegla. Vjerujem da će me i ovog puta sačekati.

Volim kositi, ali nije mi teško ni odmarati :kava:

Podržavam!
Samo nadodajem-meni trava tak pobjegne da je čudo!
Začas sam kak indiana jones kad idem s traktorom kroz šikaru !

vixana
25.05.2008., 23:25
Traktoristi pozdrav!
Ja (još) nemam traktorrčić, ali kad vas vidim ovak sretne i ja bi jedan...:rofl: Nego, zanima kolko vi ljudi imate kila? Važem cca 105kg pa me zanima kak jaki stroj bi meni "posal"? Teren je brdovit s nagibom od nekih 15%

champ
26.05.2008., 07:28
vixiana, prilično si "mršav", u usporedbi s mojom kilažom.. ;) Ja imam MTD-a s 12,5 KS, i nikad nisam primjetio nedostatak snage kod košenja na nagnutom terenu. Možeš bez straha odabrati traktorić te snage, a tvoja težina bit će uteg, kojeg inače neki moraju stavljati na traktorić radi boljeg gripa, tj. boljeg kontakta kotača i podloge..

laci
26.05.2008., 14:01
Bok ekipa! Eto završio je produženi vikend na gruntu.
Uf al je bilo dobro...:D
Malo se kosilo (ali ne u četvrtak :) nego tek u subotu), tako da imanje sad sija i blista :zubo:
...pa su navratili frendovi, a onda je pao i roštilj :klopa:

Ovaj puta sam i mjerio potrošnju - površina koju kosim je nekih 5000 m2 i potrošio sam nepuni rezervoar goriva (nekih 3,5 l, a u rezervoar mi stane oko 4 l). Doduše trava nije bila jako vioska (zadnji puta sam kosio prije dva tjedna) tako da sam poprilično zadovoljan s potrošnjom :top:

champ
26.05.2008., 14:41
Drago mi je da sad i ostali pišu o maloj potrošnji, jer kad sam ja tvdio da bih s običnom kosilicom na guranje potrošio jednaku količinu benzina, valjda je mnogima to zvučalo nevjerojatno. Još ako se uzme u obzir da traktorić usput uzbrdo i nizbrdo vozi 100++ kg vozača, ispada da troši kao upaljač.

sasase
26.05.2008., 20:04
j... kak da zmerim potrosnju kad sad ne stignem na red za kosit sad se mi klinci cerupaju ko ce kosit a prije je bil nos do poda
iskreno i kad bi vise goriva potrosil na kosnju neg sam do sad nebi mi bilo zal

laci
26.05.2008., 20:27
j... kak da zmerim potrosnju kad sad ne stignem na red za kosit sad se mi klinci cerupaju ko ce kosit a prije je bil nos do poda
iskreno i kad bi vise goriva potrosil na kosnju neg sam do sad nebi mi bilo zal

Gle, dva traktora su bolja neg jedan :mig:

amater_total
26.05.2008., 23:57
Pokosio danas brdo kvadrata (3000 sigurno). Al nije to, nego se rješavam panjeva. A to je posel, kaj je-je. Stukel sam ih jedno 5-6 a sutra nastavljam.
Guma na Mtechu bila prazna, čak navratio i vulkanizer, veli da su te gume na traktorićima drek i da se skoro uopće nedaju krpati jel da nemaju mesa i kad pošlajfa podlogu da ne ostane ništ za krpati. Ajd dobro. Napumpao sam gumu, puštala je na malu rupicu, kao da je zbušena na trn od ruže. Našpricao sam nutra trećinu spreja za krpanje guma (68 kn, ak nekog zanima) i provozao se kroz selo (vele da je to dobro i da se guma treba okretati dok se suši). Za sada sve u redu iako me zbunila napomena na bočici: "Ovako krpana guma ne bi se smjela voziti preko 50 km/h". Tak da malo pazim sa gasom....
Eh da, veli vulkanizer da metnem nutra šlauh i da bu to-to. Da ovaj šlauhloss nije baš bogznakaj...
Tješi me da champ još nikad nije zbušil gumu pa ću možda i ja ubuduće imati više sreće...
Naprijed traktoristi !!!

amater_total
27.05.2008., 00:07
Drago mi je da sad i ostali pišu o maloj potrošnji, jer kad sam ja tvdio da bih s običnom kosilicom na guranje potrošio jednaku količinu benzina, valjda je mnogima to zvučalo nevjerojatno. Još ako se uzme u obzir da traktorić usput uzbrdo i nizbrdo vozi 100++ kg vozača, ispada da troši kao upaljač.

Više sam goriva trošio dvotaktnim trimerom nego traktorskom kosilicom! Amen !

Verso
27.05.2008., 08:43
IZVJEŠTAJ s prve košnje:

...pokošena trava u visini od cca 40cm i to s košarom...

...napravljena piramida od trave u visini 3m....

...za sve to potrošeno 2h vremena i 4l benzina...

...svo vrijeme se uživalo i kao što je već netko rekao, ostalo i meni nešto vremena od vikenda,da počupam 5 panja,koje ne stignem riješiti već 3 godine....

...panjeve čupao s traktorčićem...mraaaaak...

...utabao igralište, pogodite, s traktorčićem....

...i danas došao na posao, prvi puta nakon pet godina, friški, a ne mrtav umoran...

champ
27.05.2008., 08:55
Verso, svaka čast za izvještaj, dobili smo još jednog zadovoljnog traktoristu! :top:

amater_total, ne znam kaj da ti velim za probušenu gumu! Dosad sam kosio po raznim terenima, moj susjed nažalost "uzgaja" na svojoj parceli džunglu od agacije, tako da moram prolaziti vrlo blizu nje, ako ne želim da se ona proširi na moj vočnjak. Često sam znao priječi i preko mladih agacija, jedino pazim na one debele grane, s velikim trnjem.

Takav trn probušio bi i automobilsku gumu, a ti očito nisi imao sreće.. Nebi li se probušena guma mogla zakrpati s TipTop krpicom iznutra?

Panjeve inače rješavam s motornom pilom, otpilim ih na 0 cm, i problem je riješen zauvijek...

sasase
27.05.2008., 13:37
problem tih guma je u tome kaj je u njima vise plastike neg gume pa jih je zato tesko zakrpat stavis zracnicu u njih i resena stvar i kod mene je jedna ko pustala i sad misterijozno drzi

Zvon
27.05.2008., 16:47
problem tih guma je u tome kaj je u njima vise plastike neg gume pa jih je zato tesko zakrpat stavis zracnicu u njih i resena stvar i kod mene je jedna ko pustala i sad misterijozno drzi

A ima li takvih zračnica za kupiti? Naime, dimenzije su malo čudne.

sasase
27.05.2008., 22:58
A ima li takvih zračnica za kupiti? Naime, dimenzije su malo čudne.


sad si me naso iskreno nisam se za sad interesiro o tome al predvidam da ima budem pito prijatelja on se bavi sa uvozom guma i svaceg slicnog

amater_total
28.05.2008., 22:42
Ne znam za zračnice, vulkanizer mi tako rekao, ali kad malo razmislim, stoji da je dimenzija čudna. Za sada drži sprej...
Jučer sam promjenio ulje. Stanu točno dvije bočice (2x0,6 lit) da na šipki bude do maksimuma (iako piše u uputstvu da stane 1.42 lit., a u Pevecu ti kažu da stanu tri bočice). Ulje original briggs 30 W. 29 kn bočica. Ne znam zašto ne bi bilo bolje stavit imultigradno. Vjerojatno zbog pumpe ??!
I naravno nisam šarafio viličastim ključem:cerek: (champ??) , dobro ide cjevastim 14 mm (onaj sa zvjezdastim utorima) + produžetak 15 cm + račna 1/2 ( još bolje bi bilo 3/8) cola. Samo treba malo okrenuti kotače u stranu da ona šipka kaj okreće kotače ne smeta.
I filter malo ispuhao. I to je to . Spremni smo za daljnje akcije ....

champ
28.05.2008., 22:49
Mali motori sa zračnim hlađenjem najviše "vole" SAE-30 ulje, vjerojatno njemu manje padne viskozitet, kad se mašina zagrije.. Što se količine tiče, ja prvi dan nalijem samo na grubo, pa onda sljedećih dana dotačem pomalo, sve do gornje crte na šipki.

Kod prve izmjene sam previše žurio s ulijevanjem, pa sam kasnije višak morao ispuštati..

amater_total
28.05.2008., 22:52
Mali motori sa zračnim hlađenjem najviše "vole" SAE-30 ulje, vjerojatno njemu manje padne viskozitet, kad se mašina zagrije.. Što se količine tiče, ja prvi dan nalijem samo na grubo, pa onda sljedećih dana dotačem pomalo, sve do gornje crte na šipki.

Kod prve izmjene sam previše žurio s ulijevanjem, pa sam kasnije višak morao ispuštati..

Onda bumo točili tu 30-ku i nema frke....

kiko1833
29.05.2008., 09:45
pozdrav ekipa...prijavio sam se ovdje na ovaj forum nakon što sam kupio traktorsku kosilicu za razliku od vecine koja dode na forum pa onda kupi traktorsku kosilicu...inace tema je ful zanimljiva

kiko1833
29.05.2008., 09:57
bećari...čitam na forumu da gazite i u visoku travu...ja sam naime uspio napravit 12 sati rada na traktoriću u 48 sati gazeći po travi od ne znam...skoro metar. iskustvo je s oštrim nožem da je efekat mali ak se ne provedu sati na terenu naročito kad je trava ispočetka veća i sad pitanje ;

kako to da se nitko nije požalio da mu se trava suče i valja ? imam takav problem
inace imam stvar od 12,5 ks b&s motor s kosarom...naravno skidam je na velikim povrsinama

da li sam propustio nesto u uputama da li treba što štelat za bolji efekat košnje. stoji sam da mora biti lagano nagnuta prema naprijed za 1 cm.

hvala

champ
29.05.2008., 10:14
Pozdrav kiko, dobrodošao u klub traktorista! :)

Kod košenja tako visoke trave (pretpostavljam da je ona tvrda, žilava i već napola suha), najbolje je prvi prohod obaviti sa visoko podignutim kučištem kosilice. U prvoj brzini, s maksimalnim gasom. Moraš priznati da to ipak nije normalno stanje travnjaka, i takva trava ne može se riješiti samo s jednim prohodom. Ovisno o gustoči i stanju trave, bit će potrebna najmanje dva, a možda i tri prohoda.

champ
29.05.2008., 10:21
Onda bumo točili tu 30-ku i nema frke....

Ja koristim multigradacijsko ulje INA Delta 5 SAE 20W-50, kojeg ima na večini pumpi, i motor radi sasvim normalno.

Za zimu bi vjerojatno trebalo neko dosta rjeđe ulje, ali za sada po zimi niti ne palim traktorić.

kiko1833
29.05.2008., 11:28
lijepo je biti dobrodošao i to sa savjetom iz rukava, champ. vidite vi što je pravi kolega s foruma. hmm....nema sijena u njoj sam je velika. I još jedna stvar po mom iskustvu do sada;

kosim strminu i bolje maže poprečnom košnjom nego gore-dolje. dakako opasno se naginjem i nekad pristupim pod lakšim kutom nego da mi koslilica sjedi na kućištu noža.

ovo je samo uvertira moram se pomirit s tim što si rekao jer takvi strojevi nisu za travu od metra iako je ona bila glavna motivacija da kupim traktorić.vjerujem da će biti ljepša kad je skratim i održavam od bilo koje kosilice. pogled u budućnost :)

s obzirom da mi piše da se ulje mijenja na 25 radnih sati SAE-30 uvidom u ovo isporučeno primjetio bih da je poprilično rijetko...SAE-30 troše i guralice jel da? poprilično sam precizan što se ulja tiče ovo u njemu isporučeno bi trebalo možda već i mijenjat jel...? just for safety....

amater_total
29.05.2008., 11:59
Bog kiko. Dobro nam došao! Većina nas kaj tuče visoku travu ima bočno izbacivanje. To ti je velika razlika. Bez obzira kaj skidaš košaru, transport trave je drugačiji, pa se trava dosta petlja.
Ja sam htio kupiti model s košarom, ali kad sam dečkima iz motorame objasnio o kakvom se terenu radi, rekli su "...ni slučajno !!!..."
Sva sreća ...

champ
29.05.2008., 12:10
Ulje je prvi puta trebalo biti zamjenjeno već nakon pet sati rada! Dalje se ulje mijenja svakih 25 radnih sati, ili jednom godišnje, najbolje prije sezone radova.

Budući da se ti sad boriš s jako visokom travom, moraš primjenjivati "razne tehnike" košenja. Kad je trava niža, gotovo da nema razlike u košenju, kako god prolaziš po strmini. Jedino kod košenja nizbrdo traktor ima tendenciju ubrzanja, pa prohod može biti brži nego što noževi stignu kositi. Zbog toga kod nizbrdice ja lagano kočim s nogom.

Većinu livade pokosim u smjeru gore-dolje, jedino na krajevima (kod okretanja) kosim poprečno. S obzirom da sada napokon imaš traktorić, valjda se više neće dogoditi da imaš travu izraslu do maksimalne visine. Takvu travu noževi jednostavno ne stignu odrezati, usitniti i izbaciti iz kučišta, nego se ona jednim dijelom namata oko osovina.. A i to se dosta može promijeniti ako noževi na početku idu što više od zemlje.

Verso
29.05.2008., 12:11
...pozdrav Kiko;

...kao što je amater_total rekao sasvim je druga stvar ova naša košnja s košarom ili bez nje, jer neminovno je da se kroz onaj tunel od skoro metar, trava zaštopa, pogotovo ako je imalo vlažno...

...kosilice s košarom su svakako za uređene travnjake, ali zato, nakon problematične prve košnje, sve druge će ti pričinjavati ultimativno zadovoljstvo, a pogled na sam travnjak podsjećati na Wembley...

...uživaj...

amater_total
29.05.2008., 12:15
Ulje je prvi puta trebalo biti zamjenjeno već nakon pet sati rada! Dalje se ulje mijenja svakih 25 radnih sati, ili jednom godišnje, najbolje prije sezone radova.


Joj kiko pa kaj si zaboravil promijeniti prvo ulje. Iako se nikaj ne bu dogodilo, rađe ga hiti van!

champ
29.05.2008., 13:11
Dok nisam donekle redovito kosio, i ja sam imao baš tu vrstu "trave" s kakvom se kiko trenutno bori - visoka, debela i tvrda.. Ali redovito košenje polako mijenja strukturu trave na livadi, sad se konačno uspjela ukorjeniti zelena mekana travica, koja nema takve potencijale rasta.. :rolleyes:

kiko1833
29.05.2008., 13:22
danas cu zamjenit "prvo" ulje i naoštrit noževe. dal da ga dignem na dvi fosne pa zavirim ispod njega i skinem ili kako to neki kod mene sugeriraju prevrni ga na stranu...pa operiraj, neće njem bit niš ko ga jebe mašina ko mašina alaaa? hmm...

amater_total
29.05.2008., 14:34
Nemoj ga okretat na stranu...

champ
29.05.2008., 15:17
Ne smiješ ga čak niti naginjati previše, jer iz akumulatora će ti se proliti kiselina, i usput nagristi kučište u kojem je smješten. Ja sa odmah nakon kupnje nataknuo cjevčicu na odušak akumulatora, tako da višak kiseline ne curi po limu.

Za skidanje noževa koristim lančanu dizalicu, obješenu na granu. Tko ima auto grabu, njemu je još lakše. Moguće je napraviti i nekakvu rampu za njega, ovisi što netko odabere i kako misli da mu je najbolje.

josip radnik
29.05.2008., 22:44
Skidanje noževa je kod mene sasvim jednostavna stvar. Poluga za reguliranje visine košenja se spusti do dolje tako da kućište noževa nalegne na zemlju. Tada se skinu 4 osigurača, 1 opruga i 1 remen i kućište s noževima se izvuče u desnu stranu. Tada možeš noževe skidati i oštriti kako hoćeš a da ti ne treba ni kanal ni dizalica ni prevrtat traktor.

Brzo i jednostavno. :mig: A i ja sam lupao glavu, kako to najjednostavnije učiniti.

Inače, ja bih sa svojim traktorčićem ušao i u najveću moguću travu i pokosio je njime. Jedino se ne bih usudio kositi nepoznati teren za koji ne znam da li ima panjeva, cigli... A visina trave i nije neki problem. Iskustvo mi tako veli. Traktorčić mi izbacuje travu u stranu i u 2-3 prolaza raščišćava sve. U prvom prolazu kosim najviše što mogu, u prvoj brzini i s punim gasom. U drugom prolazu već kosim na željenoj visini i u drugoj brzini (obično idem u suprotnom smjeru u odnosu na prvi prolaz), a za eventualni treći prolaz koristim i treću nrzinu. Ipak, nadam se da više neću imati posla s travom od metra. Uostalom, zato je raktorčić i nabavljen :)

kiko1833
30.05.2008., 08:33
zamijenio sam ulje....peace of cake! noževe sam također nabrusio. skinuo sam ih na način da sam postavio dvije daske i lagano se popeo na njih dok se visina od tla do kosišta nije povećala za rukovanje sa dvije ruke. povukao ručnu i skidanje sam obavio račvom i gedorom u roku 25 sek. brusio sam finijim lamelastim diskom na fleksi pod istim tvorničkim kutom niz nož. prepravio donje uši na nožu koje se stvore od udarca u tvrdo da se ne bi nož rascvjetao ili cak nakrcnuo što mi se znalo dogoditi na guralici ili cak na trimeru sa šajbom. vratio nazad sve, pali i goni. :driver:

amater_total
30.05.2008., 08:48
Ne smiješ ga čak niti naginjati previše, jer iz akumulatora će ti se proliti kiselina, i usput nagristi kučište u kojem je smješten. Ja sa odmah nakon kupnje nataknuo cjevčicu na odušak akumulatora, tako da višak kiseline ne curi po limu.


Ovo s cjevčicom je dobra ideja. Moram provjeriti kak je kod mene...

amater_total
30.05.2008., 08:54
Kiko, pa nisi nam rekao kakav to točno stroj imaš. Hoćemo detalje:moli:

kiko1833
30.05.2008., 09:43
ma roba koja se možeu bauhausu kupit za 10.990 kn

HURRICANE 12,5 KS B&S MOTOR
ŠIRINA REZANJA 92
6 BRZINA
ROS MODE
250 L KOŠARA.
INDIKATOR PUNOG KOŠA.
IZBACIVANJE TRAVE SA SJEDALA.
KUKA ZA PRIKOLICU
S PRIPREMOM ZA RALICU
DUŽINA BEZ KOŠA JE 192CM S KUKOM (-12 CM)....ZNAM JER SAM PREVOZIO ...
PALJENJE NA ALNASER
E GUME NE ZNAM IM MJERU ALI SU VEĆE...

ne znam što bih ja tu još napisao... e da....MADE IN USA... :)

amater_total
30.05.2008., 09:49
Vidio sam je tamo jer sam i sam gledao Hurricane. Te su kosilice navodno dosta dobre. Gledao sam onu s bočnim bacanjem i skoro sam je kupio. Koštala je ispod 7000 kn. Stvarno jeftino. Na kraju sam se ipak odlučio za malo jači motor pa je to presudilo u izboru...

kiko1833
30.05.2008., 10:14
brže ---> više ---> jače!!! je naravno bolje...efikasnije...izdržljivije...i naravno dugoročno isplativo... odustao sam od kupovine strojeva takvog tipa ili motorke i sl..na principu ma može proć, bit će to meni dobro, znaš ono za moje potrebe dovoljno. LJUDI NIŠTA OD TOGA! bar po mom pitanju. kupiš stvar a onda i imaš stvar i ta se stvar mora sagledati kao dugoročna investicija. uvijek naravno možeš kupiti za 699 kn guralicu marke nepoznate relacija pevec - bauhaus od 4,75 ks i krepat će. krepat će sigurno meni je takva druga ošla za jednu sezonu... jedino vrijedi uvijek...nije skupa pa ajd još jedn pa još jednu..i tak do onih 10.990,00 kn...

stroj treba sam održavat i šparat će ti i noge, kičmu, koŽu I žlijezde znojnice a da ne spominjem vrijeme... dosta sam aktivan i uvijek u pokretu tak da je učinak u kraćem vremenu kod mene prioritet.

stari bi ljudi rekli ponekad samo ljenčina žuri napravit posao što prije jer mu se sutra opet ne da isto raditi ili neće radit uopće a razumjet će oni koji imaju tzv. grunt prek 6000 m2 velika dvorišta van urbane zone (čitaj u mom slučaju provincije).

sve je puno kine i vraća se u modu kvaliteta umjesto kvantiteta...što je uzrok valjda ovaj rast standarda u stanovništva....iskreno ne znam za standard...znam za potrebu i kreditnu sposobnost u najmanju ruku...pa kad ljudi kupuju na rate onda bi i da valja...

amater_total
31.05.2008., 14:11
Za velike gruntove, to smo se već svi ovdje složili, traktorić je odlično rješenje.
Što se tiče kine i kvalitete, i sam sam sklon kupiti kvalitetniju stvar, iako ponekad i nekaj jeftinije posluži svrsi, pa nisi pametan .
Lako je kupiti bušilicu za 59 kuna. Ak radi bušiš njome rupe, ak ne, hitiš je u smeće. Al kad kupuješ nešto skuplje, tu treba biti oprezan...
Ja sam razmišljao i o skupljoj kosilici (Husqvarna, Kubota...) ali moraš napraviti neki kompromis...

3007
02.06.2008., 01:05
...E sad, s čim ispiliti takvu veliku rupu na limu da to montiram (promjer je 2")? :ne zna:

Znam da je dva tjedna prekasno i malo OT, ali možda kome pomogne ideja... najlakše, najbrže i najurednije bi bilo tu rupu probiti (proštancati) alatom kojim se buše rupe u koritima sudopera, majstori koji se bave kuhinjama mogli bi imati taj alat (ili znati tko ima), sam postupak je začas gotov. Danas su standardni odvodi najčešće veći, ali viđao sam i 50mm.

kiko1833
02.06.2008., 07:39
bećari...što mi se događa traktoriću...? kosio sam prekjučer i ugasio sam ga...pa onda jučer idem malo i nemrem palit...pogledam što bi moglo biti kad ono osigurač pregorio. nađem još 10-ak takvih osigurača i stavim jedan i upali...kad sam ga ugasio i isao palit on opet krepan i ne pali...stavim opet novi i upali...ugasim ga i pokusam ponovo kad on opet krepan... OK uhvatim se posla, možda je negdje kratki spoj. skinem samo top otraga promrdam žice...pregledam i promrdam kleme,stavim osigurač on pali...sam sam ostao bez goriva pa je sam verglao i tako par puta a da nije osigurač crknuo...idem se ja pohvalit ženi kak je možda nešto u žicama bio problem i pred njom koja bruka, neće a prije toga sam ga verglao nekoliko sekundi. da nije možda crknuo elektropokretač???

sve u svemu znam da se to može dogodit da crkne...al ne mislim da sam ga bas isforsirao jer je bio na hladno bar minutu između verglanja.

imam ti ja ispitivač napona, kratkog spoja....ovo te ono...i aparat (jednu pipalicu) stavim na masu na akomulator drugu na šasiju i tuli...OK. masa je tu...
stavim pipalicu na + pa na šasiju a ono tuli!!!! ŠTA JE SAD? znam da ne smijem imati + na šasiji... jelda da to znači da nije elektropokretač crkao neg ja negdje stvarno imam kratki spoj?

napon akomulatora je kod prve provjere bio 13,09 V...a nakon 25 min 13,15 V. bit će da se akomulator grije pa povećava napon dok ne pocne curit kiselina od zagrijanosti... nista sad sam na poslu i grizem se...ne znam kak ću izdrzat na poslu a da ne mislim na svog ljubimca. skinuo sam jednu klemu just for safety...ima tko kakav prijedlog...e i još nešto...onaj swich ispod sica me ž ivcira

champ
02.06.2008., 08:30
Čudno, ja na mojem MTD-u niti ne znam gdje su mu osigurači, niti sam ikad nešto slično doživio. Na njemu svjetla fara stalno gore, čim se motor upali, i po meni to je dobra stvar za alternator i ispravljač, jer struja se uvijek troši, dakle alternator ne radi skoro u prazno.

Koliko sam shvatio, ti upališ motor, i kosilica dalje radi, a u međuvremenu ti izgori osigurač preko kojeg se starta anlaser? Probaj izmjeriti napon na klemama akumulatora dok motor radi. Moguće je da alternator proizvodi previsok napon, ili pak je neki kvar u instalaciji.

champ
02.06.2008., 09:00
Prekidač ispod sjedala (koji gasi motor ako se digneš) ipak nije tako loša stvar, ako bi ispao s traktorića, on bi ugasnuo i stao. Na MTD-u ako se zategne "ručna" (tj. prešalta u "nulu"), može se diči sa sjedala i traktor će dalje nastaviti normalno raditi..

A u vezi izgaranja osigurača, moguće je da ti u radu negdje na instalaciji dolazi do kratkog spoja. Dugoročno gledano, to ti može uništiti alternator, ili nešto slično. Pogledaj dali ti kabel ili klema akumulatora usljed vibracija ne dolazi u kontakt s okolnom masom. MTD ima dobro zaštićenu plus klemu, a sam akumulator je gumenom trakom s kopčom prikopčan i osiguran od pomicanja i poskakivanja usljed vibracija. Ne znam kak je na drugim modelima.

Zvon
02.06.2008., 09:29
Dečki, kaj velite na ovoga?
http://i246.photobucket.com/albums/gg81/ZJ_HR/e0c48e63.jpg

kiko1833
02.06.2008., 09:44
ovak....morao sam doma i malo pregledat traktorić....ja doista imam i + i - na šasiji....užas...pa ja mislim da tak ne bi trebalo biti....a osigurač mi ne gori....sad je uredu...pa da je kratki spoj otpror je mali a struja je velika i automatski mora gorit...

dovodim sebe u dilemu....relej za paljenje prek kojeg su spojeni svi prekidači koji iskapčaju rad motora ili kosilice ili bravica za ključ..

što kažete...?

champ
02.06.2008., 09:56
Dečki, kaj velite na ovoga?

Odličan je za velike površine, ali u mojem voćnjaku taj nebi mogao skoro ništa napraviti, ili bi potrgao sve granje s kabinom..

ovak....morao sam doma i malo pregledat traktorić....ja doista imam i + i - na šasiji....užas...?

Da bi tako nešto ustanovio, prvo moraš otpojiti akumulator, pa onda mjeriti impedanciju ili ohme prema masi. Ako imaš svjetla stalno spojena, otpor prema masi bit će ti manji zbog žarulja u lampama. Radije dobro pregledaj instalaciju, možda naideš na neku izglodanu žicu, ili mjesto gdje nešto povremeno šlusira na masu.

Zvon
02.06.2008., 10:31
Odličan je za velike površine, ali u mojem voćnjaku taj nebi mogao skoro ništa napraviti, ili bi potrgao sve granje s kabinom..

Ma ovo je šala...jednog Engleza. Ovaj je traktor definitivno prevelik za ovu malu kosilicu iza njega (za koju treba 20-30ks).

kiko1833
02.06.2008., 10:32
champ...ajd probaj skinut relej pa zaverglaj...

champ
02.06.2008., 10:41
champ...ajd probaj skinut relej pa zaverglaj...

Pa naravno da ništa bez releja, prvo on mora uključiti glavni krug, da bi struja uopće došla do anlasera. Ali greška ne mora biti baš na releju, tim više što tebi motor upali..

Uostalom, traktorić ti je pod garancijom, pa traži da ti oni uklone kvar!

kiko1833
02.06.2008., 10:45
ma ak je bilo šlusa jučer ,ajd recimo da je jer je osigurač gorio, danas nema, ajmo reci šlusa jer osigurač ne gori. možda sam sa ona 3-4 osigrača koji su gorili imao kvar na releju i sad je on krepao a ovaj 5 osigurač koji je na njemu nov je čitav. prema šemi bi bilo da prek releja ide sve...od bravice prek sica, prek prekidača za košaru pa tek onda do osigurača pa do anlasera

champ
02.06.2008., 10:45
Ma ovo je šala...jednog Engleza. Ovaj je traktor definitivno prevelik za ovu malu kosilicu iza njega (za koju treba 20-30ks).

Vidio sam nedavno nešto slično, kosilicu na vinogradarskom traktoru. Ne znam na kojem su principu noževi, ali kosilica je izgledala kao ručni rad, solidno izrađena. Dali se radi o malčeru, ili rotacijskoj kosi za sijeno - to nisam stigao ustanoviti...

Jedan moj susjed kupio je nedavno novi Goldoni dizel kultivator, s malom "prikolicom" na kojoj se vozi, upravljajući kultivatorom. Iza kultivatora (ispred prikolice) na kardan je spojena nekakva rotacijska kosilica. I fino je to radilo, da bih za koji dan čuo kako mu je nož zahvatio i ozljedio prste na stopalu..

champ
02.06.2008., 10:57
ma ak je bilo šlusa jučer ,ajd recimo da je jer je osigurač gorio, danas nema, ajmo reci šlusa jer osigurač ne gori.

Shema spoja instalacije je malo složenija od toga da se nekome tko nema puno iskustva s autoelektrikom može opisati u jednoj rečenici. Ako osigurač sad nije izgorio, to ne znači da neće za 5 ili 10 minuta kad počneš kositi, posebno ako se radi o "kvaru" koji ovisi o vibracijama, ili slično.

Nemoj se ljutiti, ali autoelektrika je ipak neka struka, koja ima neka svoja pravila. Relej teško da može izazivati šlus, on spaja ili ne spaja neki strujni krug. A za sve ostalo je poželjno da imaš nešto alata, znanja i iskustva...

kiko1833
02.06.2008., 11:56
bio sam opet doma i isao provjeriti relej na živo i radi..štrocka fino...ostaju mi bravica i prekidač na sicu....

Zvon
02.06.2008., 12:00
Jedan moj susjed ... da bih za koji dan čuo kako mu je nož zahvatio i ozljedio prste na stopalu...

A čuj, svašta se može dogoditi, poput ovoga:
Nožem traktorske kosilice pogodio ga u prsa (http://www.glas-slavonije.hr/rubrika.asp?rub=8&ID_VIJESTI=92361)

KAPELA - Tijekom košnje trave u Bilogorskoj ulici 51 teško je ozlijeđen 44-godišnji Branko M. iz Kapele, doznajemo iz PU bjelovarsko-bilogorske. Naime, dok je u subotu poslijepodne Petar B. (67) traktorom na kojem je bila priključena roto-kosa kosio livadu svog susjeda, nesretnog je Branka nož kose u jednom trenutku pogodio u prsa. Sa za život opasnim ozljedama prevezen je u Opću bolnicu Bjelovar, a kasnije je prebačen u Kliniku za plućne bolesti "Jordanovac" u Zagrebu gdje je i operiran.
Nakon operacije život mu, kako se doznaje, više nije ugrožen. Bjelovarska policija o ovoj je nesreći izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo.

champ
02.06.2008., 12:24
bio sam opet doma i isao provjeriti relej na živo i radi..štrocka fino...ostaju mi bravica i prekidač na sicu....

Ili ti se otpojila neka žica, ili ti se izglodala izolacija negdje, ili ti šlusira na klemi akumulatora.. Ili je miš ušao u traktorić, i imao fini obrok nove instalacije.. :ne zna:

kiko1833
02.06.2008., 12:50
pazi ovo... osigurač je čitav. sjedim na sicu. guram ključić i bravu zakrećem stupanj po stupanj i PALJENJE....nece. suti samo suti....ni zaverglaj. ni zuc....prazno...ni sile ni tereta...a jucer je gorio osigurac...hmm....pojest cu se....e blizu mene je rijeka....lagano sizim...jos fali samo da puknem od muke i potrgam odjecu i kroz mjesto gol se bacim u rijeku...izađem i z nje i nastavim urlati

champ
02.06.2008., 13:14
Pa kaj fali kupanju u rijeci, mnogi bi bili sretni da su u takvoj situaciji, kao što si ti! :mig:

Da bi otklonio sumnju u ispravnost anlasera, uzmi deblju žicu, spoji je na plus klemu i direktno na klemu anlasera. Ako zavrti, znači da je greška u bravici ili u releju. Ako ne zavrti uopće, moguće je da je anlaser rekao pa-pa...

kiko1833
02.06.2008., 13:25
držim da nitko ne bi bio sretan da je u situaciji kao što sam ja! :) no dobro prijedlog je ok....treba probat....tako je to kad si u proviniciji i nemaš majstora ni servisera a prvi je na 150 km...a sam znaju dici cijene nekretnina i reci placa ti je 2500 kn....

amater_total
02.06.2008., 21:21
Znam da je dva tjedna prekasno i malo OT, ali možda kome pomogne ideja... najlakše, najbrže i najurednije bi bilo tu rupu probiti (proštancati) alatom kojim se buše rupe u koritima sudopera, majstori koji se bave kuhinjama mogli bi imati taj alat (ili znati tko ima), sam postupak je začas gotov. Danas su standardni odvodi najčešće veći, ali viđao sam i 50mm.

To ti je spiralno svrdlo, ali hvala kaj pratiš:top:

amater_total
02.06.2008., 21:32
držim da nitko ne bi bio sretan da je u situaciji kao što sam ja! :) no dobro prijedlog je ok....treba probat....tako je to kad si u proviniciji i nemaš majstora ni servisera a prvi je na 150 km...a sam znaju dici cijene nekretnina i reci placa ti je 2500 kn....

Znam da ti je panika, ali probaj se skulirati. Stroj je nov, garanacija ti vrijedi i zato stisni zube, kontaktiraj servisera (možda ti i telefonski mogu pomoći) pa rješavaj sve po redu...
Ak sam ti u blizini nudim se da ti pokosim travu dok ne riješiš stvar. :top:

3007
02.06.2008., 23:29
To ti je spiralno svrdlo, ali hvala kaj pratiš:top:

OFF
Nisam mislio na spiralno svrdlo. Radi se o dva komada čelika, rezni žig koji probija s gornje strane i kontrakomad (recimo matrica) s donje strane, stežu se međusobno vijkom kroz rupu probušenu u centru željenog otvora i tako izrezuju skoro idealnu rupu velikog promjera u relativno tankom limu.

ON TOPIC
Kak ne bi pratil, zanimljiva mi je tema i korisno je čuti iskustva iz prve ruke (iako vjerojatno do daljnjega ostajem vjeran svojoj samohotki).
Netko je spomenuo korištenje na max nagibu 40°; nije li to ipak malo preoptimistično - radi se o nagibu preko 80%?

kiko1833
03.06.2008., 05:20
Znam da ti je panika, ali probaj se skulirati. Stroj je nov, garanacija ti vrijedi i zato stisni zube, kontaktiraj servisera (možda ti i telefonski mogu pomoći) pa rješavaj sve po redu...
Ak sam ti u blizini nudim se da ti pokosim travu dok ne riješiš stvar. :top:

svaka čast amater_total! evo logirao sam se ranom zorom da javim da sam jučer riješio stvar

Zvon
03.06.2008., 06:43
svaka čast amater_total! evo logirao sam se ranom zorom da javim da sam jučer riješio stvar

A kaj je bilo?

kiko1833
03.06.2008., 08:23
kak sam imao ispred sebe šemu i pregledavao žicu po žicu i konektor po konektor skinuo sam tank i tak redom. i utvrdio sam sljedeće.

STARTER SOLENOID... a to bi bilo kao bombina....(zavojnica za indukciju veće struje) je blizu releja po defaultu što mi je držalo relej u početnom položaju zbog magnetske indukcije prilikom paljenja i obratno i nije bilo starta.
relej sam skinuo i pojedinačno ispitao i radi. a na predviđenom položaju nije radio. premjestio sam relej i fiksirao ga na udaljenije mjesto...sve je na dugom konektoru tak da sam mogao gotovo bilo gdje pričvrstiti komplet relej i konektor žica.

pošto sam vršio provjeru struje (žito se samo vrši al nema veze)..obavljao provjeru imao sam sve na šasiji i + i - što bi moglo opravdati onaj gore navedeni failure. sada je sve uredu. radi besprijekorno. pali besprijekorno...

mislim da je to to jer sam stvar 2 puta provjerio i prinoseći relej k bombini nije palio a na malo većoj udaljnosti je upalio ali ROS je uvijek radio tak da sam mogao kosit u rikverc i bez da upalim na ROS. NA releju je sva struja...od kontakta na bravici do paljenja i položaj mjenjača...sve...tak eto... smiješno ali moguće-...danas je sve moguće... bito je da ja nisam morao ništa mijenjati kao naprimjer alternator ili anlaser... to je najbitnije. pozdrav bećari

sasase
03.06.2008., 08:49
napon akomulatora je kod prve provjere bio 13,09 V...a nakon 25 min 13,15 V. bit će da se akomulator grije pa povećava napon dok ne pocne curit kiselina od zagrijanosti... nista sad sam na poslu i grizem se...ne znam kak ću izdrzat na poslu a da ne mislim na svog ljubimca. skinuo sam jednu klemu just for safety...ima tko kakav prijedlog...e i još nešto...onaj swich ispod sica me ž ivcira

kak mislis curit kiselina? elektrolit se u akomulatoru nikako niti pretace niti curi
a ako ti curi van onda ti alternator prepunjava akomulator

laci
03.06.2008., 08:50
Bok ekipa...
Nije me bilo par dana - izletio je neki službeni put...
Znam da je malo kasno, al dobrodošao kiko1833 :W

Eh da i hvala 3007 & amater_total na korisnom savjetu. :top:
BTW još nisam ugradio instrumentić, ali čim ugradim budem pofotkao pa šaljem report.

Kad se mijenja ulje, čep od kartera mi je iznad šasije pa prilikom promjene ulja zasvinjim pol traktora. Malo sam improvizirao i uzeo sam komad stare cijevi za vodu od vodokotlića i uzdužno je prerezao. To mi je riješilo problem, ali ne u potpunosti. Kakva vi koristite rješenja?

champ
03.06.2008., 09:11
Bok ekipa...
Kakva vi koristite rješenja?

Možeš napraviti "kanalicu" od običnog lima, kojeg saviješ u V profil i staviš ispod otvora za ispuštanje ulja. Ja koristim lijevak koji mi po dimenzijama taman paše, a ispod stavim krpu, koja upije par kapi ulja koje prođu mimo ljevka.

kiko1833
03.06.2008., 09:29
na svom modelu imam ventil s L uklopom/isklopom. skinem s njeg a čep. nabijem pol metra prozirnog 1/2" crijeva koji taman paše na usnik, crijevo uperim u flašu od jamnice ili u prazne kanisteriće od ulja. zakrenem ventil i ono curi....gore okrenem čep za koji krug da bolje curi a poslije kad iscuri nalijevam pol deci novog ulja da i ono proteče. poslije zakopčam ventil skidam crijevo i stavljem čep i to je ispust ulja kod mene. peace of cake....:driver:

amater_total
03.06.2008., 09:56
OFF
Nisam mislio na spiralno svrdlo. Radi se o dva komada čelika, rezni žig koji probija s gornje strane i kontrakomad (recimo matrica) s donje strane, stežu se međusobno vijkom kroz rupu probušenu u centru željenog otvora i tako izrezuju skoro idealnu rupu velikog promjera u relativno tankom limu.


Bravo, to sam jednom vidio ali sam potpuno zaboravio. Dobro si se sjetio :top:

amater_total
03.06.2008., 10:03
Kad mijenjam ulje, nagnem traktorić prema naprijed (stavim ga na kosinu), pa mi ulje curi malo po šasiji, ali onda je tu odmah rupa (na šasiji) pa curi kroz nju. Pobrišem tih 5 cm i nema frke.

3007
03.06.2008., 10:18
A za one koji nisu vidjeli, potražiti pod "blechlocher". Kod nas ima Schachermayer, ali je cijena oko 50€ :flop:, tak da dolazi u obzir samo ako se može posuditi.

čisto informativno:
http://www.preisroboter.de/ergebnis9779685.html

amater_total
03.06.2008., 11:18
A za one koji nisu vidjeli, potražiti pod "blechlocher". Kod nas ima Schachermayer, ali je cijena oko 50€ :flop:, tak da dolazi u obzir samo ako se može posuditi.

čisto informativno:
http://www.preisroboter.de/ergebnis9779685.html

Taman paše rupa !!!

champ
03.06.2008., 11:42
Moderni današnji traktoristi ujedno su i techno-freakovi, vrlo im je važan brojač radnih sati na traktoriću! Moj "unutarnji sat" zna da neću godišnje raditi s njime više od 25 r.s., dakle bit će dovoljna jedna izmjena ulja.

Možda bi korisnije bilo ugraditi navigaciju, koja pamti vrijeme vožnje, brzinu i pokošenu površinu?

amater_total
03.06.2008., 11:49
Meni nije tak jako važan ali mi je fora. Naravno da može bez njega, ali htio bih ga imati, čisto iz fore. Kad skupim jedno 1.000 rs da postanem pravi traktorist...

amater_total
03.06.2008., 11:51
Možda bi fora bila ugraditi radio. Ne toliko dok kosim, nego dok poslije roštiljamo...

amater_total
03.06.2008., 11:54
kak sam imao ispred sebe šemu i pregledavao žicu po žicu i konektor po konektor skinuo sam tank i tak redom. i utvrdio sam sljedeće.

STARTER SOLENOID... a to bi bilo kao bombina....(zavojnica za indukciju veće struje) je blizu releja po defaultu što mi je držalo relej u početnom položaju zbog magnetske indukcije prilikom paljenja i obratno i nije bilo starta.
relej sam skinuo i pojedinačno ispitao i radi. a na predviđenom položaju nije radio. premjestio sam relej i fiksirao ga na udaljenije mjesto...sve je na dugom konektoru tak da sam mogao gotovo bilo gdje pričvrstiti komplet relej i konektor žica.

pošto sam vršio provjeru struje (žito se samo vrši al nema veze)..obavljao provjeru imao sam sve na šasiji i + i - što bi moglo opravdati onaj gore navedeni failure. sada je sve uredu. radi besprijekorno. pali besprijekorno...

mislim da je to to jer sam stvar 2 puta provjerio i prinoseći relej k bombini nije palio a na malo većoj udaljnosti je upalio ali ROS je uvijek radio tak da sam mogao kosit u rikverc i bez da upalim na ROS. NA releju je sva struja...od kontakta na bravici do paljenja i položaj mjenjača...sve...tak eto... smiješno ali moguće-...danas je sve moguće... bito je da ja nisam morao ništa mijenjati kao naprimjer alternator ili anlaser... to je najbitnije. pozdrav bećari

Super si ti to otklonio. Jedno mi nije jasno kak su to oni u proizvodnji zaribali. Pa onda je problem na svakom !!??

champ
03.06.2008., 12:09
Moram priznati da ja na MTD-u za sada niti ne znam gdje se nalaze osigurači, relej i ostatak instalacije.. Osim skidanja akumulatora po zimi, nije bilo razloga da bilo što čeprkam po struji..

kiko1833
03.06.2008., 12:55
Super si ti to otklonio. Jedno mi nije jasno kak su to oni u proizvodnji zaribali. Pa onda je problem na svakom !!??

prvi dan nisam niš skužio...nije bilo beda...vec drugi dan...cupka u radu ...treci gori osigurac... kad traktor dronca onda se to sve mrda...al sad je super. bio bih ga morao vozit na servis a 150 km su daleko...a da docekam da oni dodu meni...hmm...bitan je i novac...nema za bacanje...

znam jedan stos...kolika je carina na gotov proizvod....velika! ...a kolika na dijelove---nema carine..sam paušalna trošarina.-..oni u bauhausu to slože ti imaš samo namontirat sic i volan i staviti košaru....na servis moraš ići da ti stave kleme i odšerafe feraf kraj sajle gasa da možeš davat gas i to je to... i sad tko je to montirao nije pazio...a montiraju studenti i tak a ne majstori...

kada vidim kolika je cijena prije i sada razlika u cijeni RUC je velika...CARINA...i trošarine a ne NATO...moj je stav

laci
03.06.2008., 14:26
Meni nije tak jako važan ali mi je fora...

To ti uopće nije tako skupa igračka, a i ja sam ga uzeo zato jer mi je baš fora (nije da mi je to baš nužno neophodno). :mig:

Moram priznati da ja na MTD-u za sada niti ne znam gdje se nalaze osigurači, relej i ostatak instalacije...

Ista situacija i kod mene :D al zato je kiko1833 diplomirao na instalacijama :top:

laci
03.06.2008., 14:42
Taman paše rupa !!!

Al brate za jednu rupu platiti 50 EUR - to je da se :bang: kad uzmeš u obzir da me je cijeli instrumentić s dostavom iz Engleske koštao 210 Kn... :bonk:

Budem vidio u Pevecu imaju li nekaj sličnog. A kak izgleda to spiralno svrdlo?

OT: Iako, mogao bi ga recimo kupiti i kad svi vi pokupujete instrumentiće, onda imamo razlog da se kod svakog nađemo na ugradnji instrumenta uz primjenu 3G/4P formule :rofl:

champ
03.06.2008., 16:51
Draga djeco, a sada zadatak za domaću zadaću! Slikajte vaše površine koje kosite, kao i vaše strojeve!

Evo, ja ću početi prvi... Ovo je šumica iza dvorišta, koja je još do prije koju godinu bila više u korovu, a manje u travi. Tlo neravno, kao što i je u večini šuma..

http://i136.photobucket.com/albums/q169/palomas_2006/MTD%2003%2006%202008/IMG_0232.jpg

http://i136.photobucket.com/albums/q169/palomas_2006/MTD%2003%2006%202008/IMG_0233.jpg

http://i136.photobucket.com/albums/q169/palomas_2006/MTD%2003%2006%202008/IMG_0234.jpg

Razlika između dvije parcele gotovo da se ne vidi... :mig:

http://i136.photobucket.com/albums/q169/palomas_2006/MTD%2003%2006%202008/IMG_0235.jpg

A ovo je ta teška mehanizacija

http://i136.photobucket.com/albums/q169/palomas_2006/MTD%2003%2006%202008/IMG_0239.jpg

http://i136.photobucket.com/albums/q169/palomas_2006/MTD%2003%2006%202008/IMG_0240.jpg

http://i136.photobucket.com/albums/q169/palomas_2006/MTD%2003%2006%202008/IMG_0241.jpg

kiko1833
03.06.2008., 18:08
hehej!!! dobro izgleda! još da susjed s kojim međuš malko pokrči!
champ jel ti to viksa ili tu i živiš? doima se kao čista čista priroda...prekrasno...i lijepo ti imanje....sviđaju mi se oni betonski ornamenti kao podloga....ručni rad? ja bi svoje izlijevao pa slagao.

pardon na pitanju...koliko imaš godina? ja imam 24 za koji dan. e i mašinerija super izgleda....kod mene nije tak otvoren...više je zatvorena mašina i ima naprijed onaj klasični luft i malo sa boka. ako bog da poslikam pa vidite :mig:

laci
03.06.2008., 19:20
champ imanje ti je mrak... :top::top:

sam sam malo surfao po svojim fotkama, ali nisam našao niti jedan set slika koji bi bio ko tvoj... U nedjelju idem na grunt pa ću poslikati imanje koje kosim i naravno tešku mehanizaciju :cerek:

Zvon
03.06.2008., 19:59
A za one koji nisu vidjeli, potražiti pod "blechlocher". Kod nas ima Schachermayer, ali je cijena oko 50€ :flop:, tak da dolazi u obzir samo ako se može posuditi.

čisto informativno:
http://www.preisroboter.de/ergebnis9779685.html

Ovi sa šarafom su sranje. Izbušiš par rupa i navoj je gotov.
Dečki, koliki promjer rupe trebate?
Donesem ja hidraulički probijač (ako imam odgovarajući promjer) nekam do ZG-a.

laci
03.06.2008., 20:25
Zvon majstore ja sam bio pitao s čime bi bilo dobro probušiti lim na konzoli od traktorića u koju bi onda ugradio brojač radnih sati. To je okrugli instrument 2" u promjeru. Mislim da debljina tog lima ne prelazi 1,5 - 2 mm.

champ
03.06.2008., 20:33
champ jel ti to viksa ili tu i živiš? doima se kao čista čista priroda...prekrasno...i lijepo ti imanje....sviđaju mi se oni betonski ornamenti kao podloga....ručni rad? ja bi svoje izlijevao pa slagao.


Hvala na komplimentima, to mi je dvorište oko kuće i šumica iza dvorišta.. To inače izgleda ovak nekak:

http://i136.photobucket.com/albums/q169/palomas_2006/zelina%202008/IMG_0012.jpg

http://i136.photobucket.com/albums/q169/palomas_2006/zelina%202008/IMG_0007.jpg

Krajolik i priroda su ovdje stvarno lijepi i pitomi, ne živim u gradu, a opet sam svega nekoliko km od grada.. Prva polovica dvorišta popločena je s tlakovcima, dalje je trava. Njih su postavljali meštri iz firme koja se time bavi.

Zvon
03.06.2008., 22:17
Zvon majstore ja sam bio pitao s čime bi bilo dobro probušiti lim na konzoli od traktorića u koju bi onda ugradio brojač radnih sati. To je okrugli instrument 2" u promjeru. Mislim da debljina tog lima ne prelazi 1,5 - 2 mm.

znači fi 51mm. Nemam tak velikoga :rofl:
Najveći je fi 42, mislim

Zvon
03.06.2008., 22:24
...Krajolik i priroda su ovdje stvarno lijepi i pitomi, ne živim u gradu, a opet sam svega nekoliko km od grada.. Prva polovica dvorišta popločena je s tlakovcima, dalje je trava. Njih su postavljali meštri iz firme koja se time bavi.

Imaš još koji traktor osim MTD-a?

champ
04.06.2008., 05:57
Imaš još koji traktor osim MTD-a?

Imam, VTZ - "berba 1996. Evo ga u berbi, došao je odvesti grožđe:

http://xs128.xs.to/xs128/08233/img_2076490.jpg

amater_total
04.06.2008., 08:37
Budem vidio u Pevecu imaju li nekaj sličnog. A kak izgleda to spiralno svrdlo?


Ma prvi put (str.3) sam napisao ispravno, sad sam napisao krivo: nije spiralno (skoro sva su spiralna) nego STEPENASTO !
http://images.google.hr/imgres?imgurl=http://www.deni.hr/images/rezni_mjerni/tum/1tum.jpg&imgrefurl=http://www.deni.hr/rezni%2520i%2520mjerni%2520alati.htm&h=100&w=333&sz=8&hl=hr&start=1&um=1&tbnid=eMEBVLORP_P09M:&tbnh=36&tbnw=119&prev=/images%3Fq%3Dstepenasto%2Bsvrdlo%26um%3D1%26hl%3Dh r%26sa%3DN
Jedino kaj ni ono nije jeftino !

Zvon
04.06.2008., 08:43
Ma prvi put (str.3) sam napisao ispravno, sad sam napisao krivo: nije spiralno (skoro sva su spiralna) nego STEPENASTO !
http://images.google.hr/imgres?imgurl=http://www.deni.hr/images/rezni_mjerni/tum/1tum.jpg&imgrefurl=http://www.deni.hr/rezni%2520i%2520mjerni%2520alati.htm&h=100&w=333&sz=8&hl=hr&start=1&um=1&tbnid=eMEBVLORP_P09M:&tbnh=36&tbnw=119&prev=/images%3Fq%3Dstepenasto%2Bsvrdlo%26um%3D1%26hl%3Dh r%26sa%3DN
Jedino kaj ni ono nije jeftino !

To ti se zove MRKVA. Imam ih nekoliko.
I teško da ćeš naći za fi 50, jer su obično do 35.

Ovi promjeri se "buše" krunskim pilama. Videl sam ih u Pevcu za relativno male novce (za metal, naravno).

amater_total
04.06.2008., 09:12
:rofl:Mrkva

laci
04.06.2008., 09:16
A onda mi ne preostaje ništ drugo nego danas posle posla pravac Pevec po jednu krunsku pilu za metal...

Dečki, fala na dobrim savjetima. :top:

amater_total
04.06.2008., 09:50
Laci, jel ima taj instrumentić neki dosjed, šalicu ili tak nekaj. Kak buš ga pričvrstio kad zbušiš rupu ?

amater_total
04.06.2008., 10:05
Dobra ova champova inicijativa sa stavljanjem fotki. Pridružujem se i ja:
http://i291.photobucket.com/albums/ll286/amater_total/barba044.jpg
Ovo je zimska fotografija, kad još nisam imao traktorić i kad sam sve kosio trimerom. Trava se taman umirila. Ovih dana napravim nove slike pa stavim....

laci
04.06.2008., 13:50
Laci, jel ima taj instrumentić neki dosjed, šalicu ili tak nekaj. Kak buš ga pričvrstio kad zbušiš rupu ?

Instrumentić se učvršćuje na konzolu sa plosnatim željeznim komadom u obliku slova "U". Taj učvrščivač dugačak je kao tijelo instrumenta, a sa obje strane širi cca 2mm od tijela instrumenta. Na kraju instrumenta izlaze dva vijka na koja se taj "U" natakne i s maticama dotegnu krakovi koji se upiru u konzolu od traktora. To bi valjda bila neka vrsta šalice, kaj ne?

Tu me jedino brine da od vibracija s vremenom ne popusti stisak šarafa, pa razmišljam da jednom kad dotegnem instrument, da na svaki navoj našarafim još jednu maticu s kojom bi dotegnuo tj. zacvikao prvu da se ne odšarafi.

kiko1833
04.06.2008., 20:47
Evo redom slike...gdje se god vidi da je pokoseno to kosim s traktoricem...i ona njiva dolje...
http://i284.photobucket.com/albums/ll39/kiko1833/Slika158.jpg
http://i284.photobucket.com/albums/ll39/kiko1833/Slika159.jpg
http://i284.photobucket.com/albums/ll39/kiko1833/Slika160.jpg
http://i284.photobucket.com/albums/ll39/kiko1833/Slika161.jpg
http://i284.photobucket.com/albums/ll39/kiko1833/Slika162.jpg
http://i284.photobucket.com/albums/ll39/kiko1833/Slika163-1.jpg

amater_total
04.06.2008., 21:35
Instrumentić se učvršćuje na konzolu sa plosnatim željeznim komadom u obliku slova "U". Taj učvrščivač dugačak je kao tijelo instrumenta, a sa obje strane širi cca 2mm od tijela instrumenta. Na kraju instrumenta izlaze dva vijka na koja se taj "U" natakne i s maticama dotegnu krakovi koji se upiru u konzolu od traktora. To bi valjda bila neka vrsta šalice, kaj ne?

Tu me jedino brine da od vibracija s vremenom ne popusti stisak šarafa, pa razmišljam da jednom kad dotegnem instrument, da na svaki navoj našarafim još jednu maticu s kojom bi dotegnuo tj. zacvikao prvu da se ne odšarafi.

Sve jasno. Umjesto dvije matice možeš staviti maticu protiv odvrtanja (onu s plastičnim umetkom) pa ti se ništa neće odvrnuti. Samo naprijed....

champ
04.06.2008., 21:49
Evo redom slike...gdje se god vidi da je pokoseno to kosim s traktoricem...i ona njiva dolje...

Odlično kiko1833, vjerojatno je to prije nabave traktorića izgledalo sasvim drugačije!

Ja ću ovih dana otići kositi u vinograd, pa bude fotki prije i poslije košnje.

amater_total
04.06.2008., 21:49
Bravo kiko. Tak se održava travnjak. Primjećujem da si proširivao vikendicu (kuću što već). Ja se spremam na gradnju pa me zanima, kaj ti ono s početka nije bilo dost....

laci
05.06.2008., 09:22
Kiko1833 imanje ti je posve dobro...:top:

kiko1833
05.06.2008., 09:24
da to mi je kuća...u prvoj zoni na vrhu brda...oko 220 m nadmorske visinie i oko 150 m relativne visine...dolje gledam u mjesto kao da mi je na dlanu...kad padne magla jer je u blizini rijaka mjesto se ni ne vidi a ja odozgora kao da mogu hodati po toj magli....lijepo je i položaj je istok-zapad. uvijek lijepo osunčano u prilikama lijepog vremena.

da..nadograđivao sam i sređivao i potkrovlje tak da je sada rasloploživo 150 m2 stambenog prostora...pa ozenio se....poslije i beba...tak da nam je 42m2 bilo malo... placa ima dosta pa smo se tak odlučili...inače imamo veliko imanje...a tek za kosit...uh...tak da se dotičem ove teme o kupnji traktorske kosilice...

jedna strana kuće gleda na mjesto kak se vidi a druga u šumarak koji je također naš i strmo se spušta u padinu...taj dio treba malo sriktat al ne skroz tak da ima onaj pravi prirodni štih....i s te strane je moguća gradnja dvorišnih zgrada...

ma meni je taj položaj za 5... ovdje u mjestu kažu da živim na elitnom položaju...a evi što su elita i u mjestu u stambenoj zgradi to ne žele priznat...skroz jer lijepo...kao na samoborskim bregima...fazani i srne su česta pojava u mom dvorištu.

do mjesta kad se spustim pjesice treba mi 2 min....tak da je položaj uvjetno rečeno strm i ima asfalt i zimi služba mora dobro čistit što im se često ne da...

dobio sam nedavno i bandere za struju...one betonske uuuuuuu...pa bi trebala i rasvjeta...al nekako neki ljudi nisu zainteresirani da to gore stave kao ni asfalt do mene jer ne znam....znam te ljude i radim s njima pa ima tu i ljubomore...al ljudi ne znaju da je život u kućnom gospodarstvu velik trošak ali i užitak...oko kuće uvijek ima posla i življe je neg u zgradi ai zbog bebe. gore sam praktički sam sa jednom susjedom;kuća do...i vele pa ne treba vama rasvjeta...a komunalna naknada je do maksimuma i plaćamo je...a smeće si poneseš u autu kad ideš u grad kad ti je usput jer je zima...pa mene zanima koliko traje ta zima a sad već ljeto a ni da kantu kupim da dođu po nju,a ispred zgrada treba biti rasvjeta i sve sve...tak ti je to...još se kućimo ...lani smo počeli pa sam i zadovoljan i sve u skladu s mogućnostima.

jeronimo
05.06.2008., 10:27
Kiko vidim da si svoj grunt pošteno ogulio... :)
Skoro identična situacija je kod mene, nas na brijegu ima 5 kuća ( zaseok ) , svi imamo velike okućnice... Ja imam oko kuće na sve 4 strane voćnjak koji se nekad kosio s strižnom kosilicom za sijeno .
Danas mi sijeno više nije potrebno pa susjed u tom voćnjaku napasa ovce koje dosta dobro počiste, ali ipak dam si truda da sav teren barem jednom godišnje temeljito pokosim da se suzbije izbijanje korova, kupine... Kosim s trimerom i rotacionom kosilicom na guranje.
Razmišljam o kupnji traktorske kosilice za košnju ravnijih djelova grunta, htio bi nekaj kvalitetnije i s košem tako da bi travu koristio za kompostiranje ( imam izbetoniranu gnjojnu jamu - pa nek trava trune unutra ).
I ovdje na forumu čuo sam dosta negativnih mišljenja o traktorčićima s košem - skupljačem trave ( kao zna se zaštopati i sl. ) .
Zanimaju me tvoja iskustva, vjerojatno kosiš i višu travu, kako se nosiš s nagibom terena, koja je to marka traktora, jel snaga zadovoljava obzirom na neravan teren ?
Sorry ak si to već negdje objašnjavao jednostavno nisam imao vremena pregledat cijelu temu...

kiko1833
05.06.2008., 12:20
kupio sam ga u bauhausu za 10.990 kn. hurricane 12,5 ks.

koš skineš i zabarviš indikator koša koji ti onemogućuje košnju bez košare...njega stisneš kao da je košara otraga...ubaciš nešto da drži i to je to...travu mi rasipava u snopu kao gliser na jedno 10-15 m s punim gasom...

snage ima dovoljno...imaj obzira da sam težak 120kg pa kad ja traktor stisnem o tlo on mora ići...bitno je da ne proklizuje...proklizat će ti na vlažnoj pokošenoj travi preko koje prelaziš uzastopnom košnjom trave jer prvi puta nemreš pokosit odjednom neg moraš više puta proći po istom traku...i ako je tlo vlažno...kako je to etko već spomenuo u gumama ima više plastike neg gume...

ak imaš prostora za manevar tada možeš kosit...i primjenjivat različite metode košnje....nekad imaš pun gas u 4 brzini da izađe iz neke strane da ne zaglavi, nekad ne....uglavnom prvi put je naporno...a još dok stekneš iskustvo i naviku kako gdje prilaziš ulaziš okrećeš se i sl...kad dižeš kosu...gdje je busen zemlje...i sl...nakon prvog puta sve već znaš napamet...

manevarski prostor ti je jako bitan jer se stvar mora moći okrenuti...kod mene sa spuštenom kosilicom je to teško jer kosim na strmini i moram pazit...kad uletim u trak e to je onda to ....spuštaš nož na visinu koju želiš ili ne...ukapčaš i gas...prvi put naravno prvom, a kasnije samo deri! ak ideš oko voćki trebaš manevarski prostor da ti sukanje volanom ne bude muka već morš imat plan kak ćeš od koje do koje i kojom metodom...u riverc, naprijed, uz brdo..niz brdo...recimo ja se nemrem ni popet sa svojim traktorićem u voćar jer je teren povišen s nule na ne znam..40 cm....pa onda malo improviziram....kad voziš voziš kao i s bilo kojom drugom traktorskom kosilicom i loviš u radu kosilice na što ekonomičniji način što više površine...dal se vrtiš u krug ili ideš naprijed pa voziš u rikverc...sve su to opcije koje savladaš...kad počne jedan od kotača proklizivat nagnem se cijeli na tu stranu i kotač hvata...moraš se čuvat od kočenja u rikverc niz brdo da ne odeš na leđa kao i gasa uzbrdo da ne odeš na leđa...te skretanja ak voziš poprečno kao i o brzini...

što se štopanja tiče nemam problema s tim ak poneseš štapić od 50 cm sa sobom u blizini...štopa se kad je mokra trava, kad voziš naprijed sa sporim okretajima noža pa se sve zaplića a ništa ne odsijeca...isto ti je tako sa vožnjom u rikverc...radije iskopčaš kosilicu pa se voziš sporije....na neko odredište . nož najefikasnije reže kad je u punom gasu...al nije ekonomično...pa kombiniraš. inače s tim da još imaš i koš za dvorište il tak nešto...sve je čista petica! naravno imaš trimer pa popraviš iza traktora neke ćoškove što nisi mogao proć jer se nemreš okrenut i sl...

champ
05.06.2008., 12:48
jeronimo, ako ćeš imati traktorić, tada se pretpostavlja da ćeš redovitije kositi, i da će ti biti dovoljan samo jedan prohod za košenje. kiko ti objašnjava košenje zapuštene livade, kad je trava previsoka da bi u jednom prohodu dobio sasvim nisko i lijepo pokošeni travnjak.

Kad je trava manja, tada možeš koristiti košaru za travu, jer je upravo za takvu situaciju traktorić i predviđen..

laci
05.06.2008., 13:06
Uf, meni je malo daleko da bi ga svaki dan jahao, obzirom da je u goricama, a ja u ofisu :(

No, eto sutra je petek :zubo: i posle šljake crta u gorice :crta:

champ
05.06.2008., 13:23
Ja sam odmah nakon što sam kupio traktorić pristupio izradi autoprikolice, po mjeri za njega. Držim ga doma u garaži, a koristim ga i doma i u vinogradu. Servisiram i sređujem ga doma, a prikolica nema rege, jer Police u vinograd gotovo nikad ne navraća, jedino na :kava: :mig:...

jeronimo
05.06.2008., 19:05
HVALA KIKO, HVALA CHAMP !
Što vas više slušam ( čitam ) sve više dobijem volju da iz ovih stopa idem i kupim makinu. No još sam u pregovorima s svojim osobnim financ. ministrom ( ministricom ) ali nadam se da će se pregovori uskoro uspješno okončat ( kod mene to zna potrajat nešto kao Hrvatska - EU ).
U svakom slučaju ako ne ove - sljedeće sezone kosim s traktorčićem , a obzirom na veličinu površine i konfiguraciju terena biti će posla i za njega i za trimer i za rotacionu...
Poz...

Edgar
06.06.2008., 18:29
bez chata molim

postovi obrisani, ovaj puta (još) bez kartona

amater_total
06.06.2008., 21:30
Edgar ti si naš anđeo čuvar. Oprosti ako se na forumu o traktorskim kosilicama zapričamo i o vremenu. Laci kaže kosit ću, ja kažem možda nećeš jer će padati kiša.
Stvarno kakve to veze ima s traktorskim kosilicama ??!!
U pravu si...
Čovjek hoće kupiti traktorsku kosilicu, pa čita temu "kupio traktorsku kosilicu" pa mu ja kažem da mora taktizirati sa ženom oko financija i ti obrišeš post.
Pa ponovo se pitam kakve to sve skupa ima veze s traktorskom kosilicom...
Hvala što pomažeš da ova tema zamre. Tko hoće kosit će, tko neće neće...
Mi ćemo dalje po svom, s forumom ili bez njega, s tobom ili bez tebe...

laci
06.06.2008., 22:17
amater_total eto taman sam pisao post na tu temu, al si ti bio brži...
Anyway, nemam ništa za dodati (ni oduzeti)

Edgar, Sve štima, nije OK da se na ovoj temi počnemo začetavat jer pravila ovog pdf-a su jasna, ali kaj nisi mogo postove preselit negdje pod razno u off-topic ili nekam slično gdje bi ovakav nastavak bio dozvoljen?

kiko1833
07.06.2008., 09:57
da zaista...misli da je bog i batina...nek pogleda druge postove pa nek vidi što se radi...a nas nekoliko i svega nekoliko koji i pišu ove postove i gledaju ih maltretira...
on sigurno nema nikakvu kosilicu vec pije pivu i gleda tv u slobodno vrijeme...te govorikak mu je placa mala...

champ
07.06.2008., 10:22
Traktorska kosilica koristi se za malo veće površine, ne vidim apsolutno niti jedan razlog zašto su obrisani postovi koji su prikazivali imanja forumaša, kojia se održavaju sa tim strojevima?

Ako je jedini razlog to što se nekome to osobno ne sviđa, onda svaka čast. Kriterij i dosljednost za vola ubiti.. :lol: