PDA

View Full Version : Blažen među ženama !?

duda
08.01.2004., 12:21
Moj sin je jedna velika maza i to mi se baš ne sviđa. Čim se ujutro ustane uvuće mi se u krevet, zagrli me, počne me ljubiti i umiljavati se. Preko dana često mi se zna uvući u krilo, poljubiti me i tražiti da ga mazim. Navečer ista stvar; obuće pidžamu i opa u moj krevet... Ima 7, 5 godina i mislim da bi već bilo vrijeme da malo očvrsne. Kada mu kažem da će postati mamina maza on kaže da ga nije briga. Pokušavam mu na nježan ali odlučan način reći da je dosta i da pretjeruje ali ne pomaže. On odrasta uz mene i sestru od 14 godina i bojim se da mu fali muško društvo i muški razgovori. Ponekad se stvarno blesavo osjećam kad gleda kako nas dvije lakiramo nokte, razgovaramo o depilaciji i sl.
Neki dan je poželio gledati nogometnu utakmicu ali kada je skužio da nas to uopće ne interesira niti on je više nije želio gledati :( Onda sam se pokušala uključiti nekim komentarima ali to je zvučalo tako bezvezno da sam odustala. On me pitao o nekim igračima a ja kao tuka pojma nisam imala :(
Možda se samo bespotrebno brinem jer se pomalo osjećam kriva što ne odrasta uz oca, pa ako netko ima slična iskustva...
:confused:

Denys
08.01.2004., 13:47
duda kaže:
Moj sin je jedna velika maza i to mi se baš ne sviđa. Čim se ujutro ustane uvuće mi se u krevet, zagrli me, počne me ljubiti i umiljavati se. Preko dana često mi se zna uvući u krilo, poljubiti me i tražiti da ga mazim. Navečer ista stvar; obuće pidžamu i opa u moj krevet... Ima 7, 5 godina i mislim da bi već bilo vrijeme da malo očvrsne. Kada mu kažem da će postati mamina maza on kaže da ga nije briga. Pokušavam mu na nježan ali odlučan način reći da je dosta i da pretjeruje ali ne pomaže. On odrasta uz mene i sestru od 14 godina i bojim se da mu fali muško društvo i muški razgovori. Ponekad se stvarno blesavo osjećam kad gleda kako nas dvije lakiramo nokte, razgovaramo o depilaciji i sl.
Neki dan je poželio gledati nogometnu utakmicu ali kada je skužio da nas to uopće ne interesira niti on je više nije želio gledati :( Onda sam se pokušala uključiti nekim komentarima ali to je zvučalo tako bezvezno da sam odustala. On me pitao o nekim igračima a ja kao tuka pojma nisam imala :(
Možda se samo bespotrebno brinem jer se pomalo osjećam kriva što ne odrasta uz oca, pa ako netko ima slična iskustva...

Ja ipak mislim da se ti bespotrebno brines.
Imam i ja jednog takvoga kod kuce. Sad mu je 9,5 godina. U njega ta faza plazenja po meni traje vec koju godinu. U zadnje vrijeme je malo oladija. Sad samo kaze da bi me najradje ozenija i otisa sa mnom na pusti otok.
Inace imao je i period kad me je zvao "obozavana mamice" tad me je dnevno ljubija X puta.
Nisam znala kako da se odbranim, tako da sam mu jedan dan rekla da je u opasnosti da mu narastu brkovi i brada pa da ce mu se djeca u skoli smijati.
Jer da me je i tata puno ljubija pa se sad mora brijati.
To ga je zabrinulo pa se ogranicija na 3 puta dnevno.
Sto se tice ulaska u moj krevet; on ide ranije na spavanje pa nema shanse a ujutro se obicno zajedno dizemo. Ponekad nedjeljom ujutro se uvale on i sestra mu i u tom ne vidim nista losega.
Sta se tice nogometa, budi sritna!
Moj muz gleda sve moguce utakmice dok mali ne shljivi nogomet 5%. Ima puno drugih i pametnjih stvari i sportova kojima se moze zainteresirati musko djete.
Tvoj sin je osjetljiv i mekan iznutra isto kao moj.
Da bi se mentalno zdravo razvijao trazi oslonac u tebi. To je samo faza u razvoju. Nemoj ga odgurniti od sebe jer te treba. Njemu treba paznja ali samo u dozi normale.
Vidis da nema nikakve veze raste li musko djete s ocem ili ne.
Znam i jednog drugog sad je vec momak.
Prema njemu se "mama" ponasala kao da je bolestan zato sto nije rastao s ocem. To je bilo opravdanje za sve.
Rezultat....vrlo,vrlo ruzan.

FFE
08.01.2004., 13:50
I ja mislim da se nepotrebno brines, tvoj sincek trazi tvoju paznju i u tvojemu krilu se dobro osjeca. To je super, trebas znati da ima djece koja nikada ne traze roditeljsko krilo, mene takvi brinu.

Septembar
08.01.2004., 15:24
duda, zar mali ne srece oca redovno?

magic
08.01.2004., 15:52
Moj Junior ima 15 godina.

Josh uvijek se zna zavuci u moj krevet ili ujutro iz njegove sobe zachujem 'maaaaaaaaamaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....'

....tada ja 'ritualno ljuta' ulazim, bacam se skup s psom na njegov krevet i pochinje borba...

Kajjaznam....meni ne bi bilo normalno da je drugachije.

magic
08.01.2004., 15:53
Septembar kaže:
duda, zar mali ne srece oca redovno?

A bash...

Kao shto je pisala da mala izrichito vishe ne zheli ocu, a poslije pishe da je oboje djece kod oca na vikendu...mah...:cool:

Reebok
08.01.2004., 16:43
Vidim, majke ovo ne zabrinjava ni malo...

Bas me zanima kak ce to komentirat neki tata :E :D

magic
08.01.2004., 16:49
Moj bivshi muzh urlao je tri dana na mene da mu sina pravim pederom jer sam dopushtala da mali hoda u mojim satenskim pernatim shlapicama s petom.

Mali je tada imao 3 godine. Potajno sam dopushtala i da se shminka, kad je trazhio.

Danas ima 15 i nije peder.

debelakrava
11.01.2004., 23:13
ali to je sve tako slatko...
i to kad muzevi popizde da ce im sinovi postati pederi...a kad oni odvedu kcerku i zacathaju je o nogometu i autima...to moze?
0pa sta i ako budu gay...nek su zivi,zdravi i pametni

diadora
13.01.2004., 00:25
Duda, relax
Uzivaj u svom sinu dok mozes jer vrijeme tako brzo ide i dok se okrenes nece vise biti ni mazenja, ni uvlacenja u krevet ni bezbroj poljubaca dnevno...
I zapravo zar nema ljepse stvari nego se zavuci u roditeljski krevet i da ti mama i tata /mama/tata griju noge...?

diadora
13.01.2004., 00:29
magic kaže:
Moj bivshi muzh urlao je tri dana na mene da mu sina pravim pederom jer sam dopushtala da mali hoda u mojim satenskim pernatim shlapicama s petom.

Mali je tada imao 3 godine. Potajno sam dopushtala i da se shminka, kad je trazhio.

:D :D :D
Ja mislim da svi klinci bez obzira na spol OBOZAVAJU hodati u maminoj ili tatinoj obuci i trackati se maminom sminkom.
Sjecam se moga sina koji se sa negdje 3 god. pojavio jedno popodne iz kupatila u punim ratnickim bojama. Baka je naime bila u posjeti i ostavila kozmeticku torbicu na polici u visini njegovih ociju...Sljedeci dan smo isli u kupovinu nove kozmetike:D

Dav
14.01.2004., 02:28
Ma, mislim da je to sve ok. Dijete trazi bliski kontakt, malo topline i ljubavi i nemoj ga odbiti. Je on veliki, ali je jos uvijek i mali. Mislim da se taj tip odgoja zove attached parenting, tako nekako. Probaj potrazit po netu. :)

Budha
14.01.2004., 20:32
Ne dajmo djeci da se uvlace u nas krevet Subotom ujutro. Ne dajmo im da nas ljube, da nam sjede u krilu, da se maze. Treba da postanu jaka. Treba da nam sinovi ocvrsnu i postanu ratnici. Da budu jaki i surovi. Ne daj boze da zaplacu nakon 2 godine zivota. I onda svi recimo "boze, sta bi od onoga finog djeteta?!" kad' nam sinovi dodju kuci izbrijanih glava i pokazu istetoviranu svastiku na ramenu. Ili naprave par cijevnih bombi u garazi pa raznesu pola skole. Ili prebiju djevojku sa kojom se zabavljaju. Ili uzmu vojnicki remen pa izudaraju nase unuke. Jer su ih tako njihovi roditelji naucili. Da budu cvrsti. Pravi muskarci. :flop:

Ako ce moja ljubav da nacini moga sina pederom, neka bude peder. Neka i ja postanem peder. Bolje da bude peder nego bandit i siledzija. Ako je dobra osoba ja se za njegovu buducnost ne plasim. Jer sve ono sto vrijedi se nalazi u nama samima.

Tennesie
14.01.2004., 23:15
Budha kaže:
Ne dajmo djeci da se uvlace u nas krevet Subotom ujutro. Ne dajmo im da nas ljube, da nam sjede u krilu, da se maze. Treba da postanu jaka. Treba da nam sinovi ocvrsnu i postanu ratnici. Da budu jaki i surovi. Ne daj boze da zaplacu nakon 2 godine zivota. I onda svi recimo "boze, sta bi od onoga finog djeteta?!" kad' nam sinovi dodju kuci izbrijanih glava i pokazu istetoviranu svastiku na ramenu. Ili naprave par cijevnih bombi u garazi pa raznesu pola skole. Ili prebiju djevojku sa kojom se zabavljaju. Ili uzmu vojnicki remen pa izudaraju nase unuke. Jer su ih tako njihovi roditelji naucili. Da budu cvrsti. Pravi muskarci. :flop:

Ako ce moja ljubav da nacini moga sina pederom, neka bude peder. Neka i ja postanem peder. Bolje da bude peder nego bandit i siledzija. Ako je dobra osoba ja se za njegovu buducnost ne plasim. Jer sve ono sto vrijedi se nalazi u nama samima.

neko jutro grlim se sa sinom u krevetu i
kazem mu ti si moja ljubav ..on suti...
itam ga ,kao i svaka mama, a jesam li ja tvoja ..on suti..
ja cekam ,iznova ga itam ...on mi sane ...ne smijem ti reci
a zasto ,itam ga ja zacudjena.... kaze on tata mi rekao da je to sramota reci ,da sam ja decko i da ja takve stvari ne govorim.

:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

viky
15.01.2004., 00:13
Budha kaže:

Dobar post, definitivno dobar :top:

magic
15.01.2004., 08:29
Tennesie kaže:
a zasto ,itam ga ja zacudjena.... kaze on tata mi rekao da je to sramota reci ,da sam ja decko i da ja takve stvari ne govori

Ovo je tako istinito i realno :(

Koliko parovat TEK kad dobiju djecu skuzhe da se zapravo ne slazhu oko njihova odgoja.

Septembar
15.01.2004., 12:04
magic kaže:
Koliko parovat TEK kad dobiju djecu skuzhe da se zapravo ne slazhu oko njihova odgoja. zato sto je lako teoretizarati: ja cu ovako ili onako, ja nikad ne bi to ili to...
SVI smo prekrsili ono sto smo MISLILI sa suigurnoscu da nikada necemo/sigurno hocemo
zato tek kad se pristupi praksi, dakle kad je dijete vec tu
prvo sami sebe iznenadimo, a onda i druge.... i obrnuto :rolleyes:

Vincent V
15.01.2004., 12:44
magic kaže:

:bonk: :bonk: :bonk:

Rajna
15.01.2004., 15:11
Ma ja mislim da sve to uopce (mazenje) ne ovisi toliko o spolu djeteta, koliko o naravi.

Evo ja imam dvije curice, od kojih se jedna od rodjenja ne da posteno pomaziti, a druga je poput mace koja ti je stalno oko nogu. :) Ovu mladju najcesce i dok kuham drzim u narucju, uvijek hoce da me "jubi" (prije je govorila "nubi" :D ), grli, siri ruke i govori kako me "voli iko" (voli ovoliko). :)

Ma sve je to do naravi pojedinog djeteta i ako imaju zelju za mazenjem, bilo da su decki ili curice, ja im to ne bih uskratila. :)

diadora
15.01.2004., 20:06
Tennesie kaže:
a zasto ,itam ga ja zacudjena.... kaze on tata mi rekao da je to sramota reci ,da sam ja decko i da ja takve stvari ne govorim.

Pa jesi imala razgovor sa muzem i objasnila mu neke stvari?

Lavanda
15.01.2004., 22:31
Ojoj, tako su mi tuzne te price o odgoju. I da, Magic, tako istinite. Ali ipak, moram se zapitati, pa zar se ti totalno razliciti stavovi u odgoju ipak nisu mogli primjetiti prije braka. Naime, ima li takav stav prema odgoju muskog djeteta, vjerojatno ima i slican stav prema svemu ostalom. Mozda grijesim, ali meni se nekako cini da se nikad ne bih mogla zaljubiti u takvog covjeka. Ne osudjujem nikog, naravno.
Mislim da je to tesko kasnije promijeniti, nemoguce. I zamislite samo kako je tesko djetetu koji ne smije reci mami da je voli.

AgentScully
16.01.2004., 07:58
Moguce je. Ali to tek shvatis kada gledas unatrag. Kas si mlad, vid ti je dosta ogranicen zbog zaljubljenosti i zivotnog neiskustva.

AgentScully
16.01.2004., 08:01
I moj se mali od 4,5 godine voli puno mazit. Samnom najvise, a tata dodje na red tek kad mene nema doma.

oona
16.01.2004., 13:40
...ja sam jednu "bebu" upoznala sa njegovih 15 godina; nakon moga useljenja u njegov dom, prvo me je vece poljubio pred spavanje i to je redovito radio dok u njegov zivot nije usla jedna djevojcica......onda se to malo prorijedilo, jer je on jednom "postao velik muskarac"!.........sada se ljubimo i volimo kada njemu to odgovara, nekada u kuci, nekada na cesti, nekada pred mojim roditeljima, nekada pred svima, nekada na samo jer je on "velik"...........sve je drugacije svaki puta, ovisno o njegovoj glavi, ja ga uglavnom ne forsiram, ako me nesto zamoli da ucinim, moja je placa uvijek po neki poljubac i te njeznosti nikako ne prestaju.....ovo ljeto na moru nije nas previse "sljivio", ni svog oca ni mene, vidjeli smo ga max 1 puta dnevno, iako smo bili soba do sobe, pa sam vec pomislila da ce tako i ostati (da ga gubim!)..........no, sada ponovno kod kuce stvari su po starom, ljubim se i uvijek ga u prolazu pomazim, nekada reagira i negativno: "Ma pusti me, pa ja sam velik! Vi stalno mislite da sam ja mali!" Onda se svi smijemo njegovoj reakciji, pa ga tata dobro izljubi i njegov otpor ubrzo prestane........on je sada jako samostalan, svoj, odgovoran, izuzetan ucenik, zavrsava dvije godine faksa u jednoj..........ali se i dalje mazimo i volimo bez obzira na njegove godine, usao je u 21..........

I nista mi nije cudno jer sam i sama odrasla u takvoj porodici, moji se i dan-danas ljube i maze izmedju sebe i mene, naravno, a u braku su preko 40 godina.........

diadora
17.01.2004., 01:52
...kako lijepo...:top:

Vojky
18.01.2004., 01:26
duda kaže:
Neki dan je poželio gledati nogometnu utakmicu ali kada je skužio da nas to uopće ne interesira niti on je više nije želio gledati :(

I sada tebe zabrinjava što ti sin ne želi gledati kako 22 pretplaćena, dlakava i znojava muškarca naguravaju kožnatu mješinu preko travnjaka?

E ljudi moji, zbog čega se sve neki brinu...

duda
19.01.2004., 14:59
Malena je bila drugačija od njega u tim godinama, već je pomalo postajala velika i nije se dala previše maziti i sliniti pa mi je to možda zato neobično :confused:
Ovom temom sam željela vidjeti da li postoji razlika u ispoljavanju nježnosti i emotivnosti kod muškog djeteta koji odrasta uz žene (majku i sestru) od onoga koji odrasta i uz oca. U par postova je navedeno da je obično otac taj koji sputava takvo ponašanje kod sina i naziva ga sramnim i nedoličnim.
Da li će on imati veće predispozicije da odraste u muškarca koji neće imati potrebu skrivati svoje emocije jer to kao nije muški ili to ovisi jedino i isključivo o samom djetetu :confused:
A što se tiče nogometa, nije meni čudno što ga on ne želi gledati, već mi je žao što taj užitak gledanja nogometa ne može podijeliti samnom jer sam potpuni laik što se tiče nogometa i ne mogu s njim komentirati i aktivno učestovati u gledanju utakmice a vidim da on to želi i da mu to nedostaje. Znam da je tako jer kada dođe kod mog brata i svojih bratića utakmica je nešto što ga posebno veseli jer onda oni svi skupa uživaju gledajući i komentirajući uglas.

magic
19.01.2004., 15:18
To mozhe biti i samo 'imitacija' ostalih, narochito odraslih, a ne ljubav prema sportu odnosno nogometu.

Mislim da nema brige.

Uostalom, pisala si da posjecuje oca, sad spominjesh brata, josh ako je tu neki djed ili susjed, nije bash da ne postoji nijedna mushka figura u blizini.

magic
19.01.2004., 15:23
I moj je zdushno navijao kad je bio u toj dobi, a sad ne podnosi nogomet.

duda
19.01.2004., 15:32
Ma bit će on frajer i pol ;) zna se čovjeku zavući pod kožu :) i sve ga sestrine frendice obožavaju a on uživa u njihovoj pažnji. Jednostavno moram prihvatiti da je drugačiji od sestre i ne očekivati od njega da bude onakav kakav ja mislim da bi trebao biti.
Baš je to divno kod djece; da su onakvi kakvi sam mislila da će biti ne bi mi bili niti upola zanimljivi kao što su sada. Ne možeš zamisliti takvo divno dijete, koliko je ono u stanju da bude još divnije. Zašto onda od njih nešto očekivati i tako ih ograničavati u njihovim mogućnostima da budu sve ono što želimo i još puno više od toga. :)

Vojky
19.01.2004., 22:08
duda kaže:

Ovom temom sam željela vidjeti da li postoji razlika u ispoljavanju nježnosti i emotivnosti kod muškog djeteta koji odrasta uz žene (majku i sestru) od onoga koji odrasta i uz oca. U par postova je navedeno da je obično otac taj koji sputava takvo ponašanje kod sina i naziva ga sramnim i nedoličnim.

Jednom sam čitao da je neko istraživanje pokazalo da muška djeca koja odrastaju bez oca imaju 3x veću statističku mogućnost da u životu postanu homoseksualci.

No, vjerujem da - ako je taj podatak točan - to nije posljedica samo života uz majku kao jedinog roditelja, već pogrešan odnos majke prema sinu, kojeg predugo smatra za "dečkića" i odnosi se prema njemu kao prema djetetu.

ADEX
20.01.2004., 03:24
Vojky kaže:
Jednom sam čitao da je neko istraživanje pokazalo da muška djeca koja odrastaju bez oca imaju 3x veću statističku mogućnost da u životu postanu homoseksualci.

No, vjerujem da - ako je taj podatak točan - to nije posljedica samo života uz majku kao jedinog roditelja, već pogrešan odnos majke prema sinu, kojeg predugo smatra za "dečkića" i odnosi se prema njemu kao prema djetetu. Ma to i nema nikakve veze sa odgojom kod samohrane majke.

Ono sto je problem kod samohranih majki je da previse "cuvaju" svoju djecu. Nemaju sklonosti ka riziku, sigurnost je ono za cim zude.
Ocevi su ti koji to omogucavaju daju vise slobode.

Ono sta ja dopustam svojim curicama kada ih izvedem, majci ne bi palo ni u ludilu.

A isto tako nevidim razloga zasto Duda nebi malo se i potrudila oko nogometa ili dopustila da on pozove nekog prijatelja da gledaju skupa ili neka zovne svo drustvo na gledanje tekme.

Isto tako nemislim da je bas zgodno da se pred malim prica o depilaciji ili sminki. Nemojte me krivo shvatiti imam dvije djevojcice i o tome se neprica ili pokazuje pred njima iz prostog razloga da ne bi ova starija dosla u iskusenje da sama uzme stvar u svoje ruke i igra se 'depilacije". Neka se potrude malo, neka "otkriju" sta to muski rade :D

magic
20.01.2004., 08:56
Vojky kaže:

Zanimljivo da su sva tri homoseksualca koje osobno poznajem rasli u najnormalnijim obiteljima uz mamu i tatu...

Vojky
20.01.2004., 09:55
hobbit kaže:
Ma to i nema nikakve veze sa odgojom kod samohrane majke.
Ono sto je problem kod samohranih majki je da previse "cuvaju" svoju djecu.

Slažem se, tj. ima veze s potpuno pogrešnim odgojem, tipa kada majka klipanu od 17 godina kida meso na male komadiće da ovaj stavlja komad po komad u usta bez da mora rezati...

Prijateljica mi je dugo godina radila kao socijalni radnik, kaže da je svašta vidjela. A da spavanje već odraslog muškog djeteta u sobi s majkom i ne spominjem.

Vojky
20.01.2004., 09:57
magic kaže:
Zanimljivo da su sva tri homoseksualca koje osobno poznajem rasli u najnormalnijim obiteljima uz mamu i tatu...

Pa, i 44% stanovništa Hrvatske ima osnovnu školu i manje, a sumnjam da pola tvojih poznanika i prijatelja nije završilo niti dva razreda srednje za neki PKV...

Jako je pogrešno generalizirati na osnovi osobnih opažanja. Kažem, samo sam pročitao, ne znači da je istinito, ni da je provjereno drugim istraživanjima.

magic
20.01.2004., 10:34
Vojky kaže:

Prijateljica mi je dugo godina radila kao socijalni radnik, kaže da je svašta vidjela. A da spavanje već odraslog muškog djeteta u sobi s majkom i ne spominjem.

Mozhda te je prijateljica zaboravila dodatno izvjestiti da vecina samohranih majki u Hrvatskoj NEMA RJESHENO stambeno pitanje.

Pa sad osim da netko od njih spava na balkonu, ukoliko zhive u unajmljenoj garsonijeri, ne znam kako da rjeshe problem.

magic
20.01.2004., 10:34
Vojky kaže:

Jako je pogrešno generalizirati na osnovi osobnih opažanja. Kažem, samo sam pročitao, ne znači da je istinito, ni da je provjereno drugim istraživanjima.

Nisam generalizirala :)

A osobno opazhanje i iskustvo smatram najdragocjenijim nachinom spoznavanja.

duda
20.01.2004., 10:42
Idealno bi bilo da dijete ima svoju sobu, ali ako je to nemoguće uvijek se da jedan dio sobe pregraditi ormarom i na taj način vizualno odvojiti dio sobe za ležaj i radni stol za dijete. Tako da djeljenje sobe s majkom ne gledam kao veliki problem. Bolje da su skupa u jednoj sobi nego da žive odvojeno :rolleyes: samo zbog neadekvatnog životnog prostora.

Vojky
20.01.2004., 12:10
duda kaže:
Idealno bi bilo da dijete ima svoju sobu, ali ako je to nemoguće uvijek se da jedan dio sobe pregraditi ormarom i na taj način vizualno odvojiti dio sobe za ležaj i radni stol za dijete.

Naravno da se uvijek može nešto napraviti. Ali stvari idu do toga da bude i spavanja u istom krevetu, a za to nema nikakvog opravdanja - uvijek se madraci mogu razdvojiti.

Na žalost, o tim stvarima - kao i recimo npr. o nasilju u obitelji - se jako malo govori kod nas.

deatwin
20.01.2004., 13:46
Svjetska istraživanja pokazala su da homoseksualizam "nastaje" još u majčinoj utrobi, kada genetsku informaciju o spolu djeteta ne prati i hormonska informacija, koja nastaje u sredinom drugog tromjesečja trudnoće.

A u NAŠOJ sjebanoj koječime zemlji nije napravljeno niti jedno pošteno istraživanje na koji način NAŠI samohrani roditelji postaju samohrani roditelji, u kojem trenutku se odlučuju na taj korak, što je sve prethodilo toj odluci, a ponajmanje kako se emotivno i financijski kasnije nose sa tom "titulom" samohrani roditelj.

Ta i takva istraživanja trebala bi se provesti na osnovu SAMO NAŠEG uzorka i to razdijeljeno na županije. Jer vjeruj mi, nije isto biti samohrani roditelj u Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Slavonskom Brodu (a da o manjim mjestima koja gravitiraju navedenim gradovima - da i ne govorim).

Samo SKUP OSOBNIH OPAŽANJA pojedinaca koji su tu priču iskusili na vlastitoj koži može biti uzeto kao uzorak na temelju kojeg se radi istraživanje.

Ne želim umanjiti ili obezvrijediti iskaz tvoje prijateljice koja je dugi niz godina radila kao socijalna radnica, ali nekako mi je čudno da od svega što se nagledala i naslušala radeći taj posao, izdvaja spavanje roditelja i djeteta u istoj sobi, odnosno u istom krevetu. Sve ono što prethodilo je takvom stanju, SIGURNA SAM (JA) da bilo je puno strašnije od toga.

Duda,
ljubi i mazi svoga sineka, koliko god godina imao, kad god on to želi, kad god to ti želiš (a on, tako veliki, pristane :) ), uz nogometne utakmice ili bez :)

Dea

Vojky
20.01.2004., 14:13
deatwin kaže:

Ne želim umanjiti ili obezvrijediti iskaz tvoje prijateljice koja je dugi niz godina radila kao socijalna radnica, ali nekako mi je čudno da od svega što se nagledala i naslušala radeći taj posao, izdvaja spavanje roditelja i djeteta u istoj sobi, odnosno u istom krevetu.

Ta mi je priča pala na pamet, bilo ih je dosta koje sam čuo. Kaže također da je incesta puno više nego što se kod nas misli.

No, činjenica je da kada dijete od recimo 14-15 godina spava u krevetu s roditeljem suprotnog spola, postoji izrazito velika vjerovatnost poremećaja njegovog seksualnog ponašanja u bilo kojem smjeru!

I ne bih želio da se na iti jedan način moj post protumači da homoseksualce smatram "bolesnim"; inače ovog ljeta sam se uvelike svađao s nekima na Politici kao pobornik legalizacije istospolnih zajednica.

Samo želim reći da kod života djeteta samo sa majkom postoji opasnost da majka svog sina od 12-16-20 godina i dalje smatra i ponaša se prema njemu kao da je dijete od 6. To je s jedne strane razumljivo - obično je tim ženama nakon brojnih trauma dijete centar svijeta, ali to zna biti jako štetno za samo dijete, kao i svako pretjerivanje u životu...

magic
20.01.2004., 14:15
Vojky kaže:
Samo želim reći da kod života djeteta samo sa majkom postoji opasnost da majka svog sina od 12-16-20 godina i dalje smatra i ponaša se prema njemu kao da je dijete od 6.

A ako se ponasha samo kao da je i dalje njeno dijete, bez obzira na godine? Jel i to shtetno?

Vojky
20.01.2004., 15:24
magic kaže:
A ako se ponasha samo kao da je i dalje njeno dijete, bez obzira na godine? Jel i to shtetno?

Pa, ako se ponaša recimo na način da svojoj kćerki prije odlaska na maturalno putovanje u osmom osnovne ne objasni dvije-tri o začeću, zaštiti i sličnom, jer je to "njena mala djevojčica koja se još nije ni poljubila", onda jest štetno. Izuzetno.

magic
20.01.2004., 15:26
U tome jednako, ako ne i vishe grijeshe cijele obitelji.

Majke koje zhive same s djetetom daleko su 'naprednijih' pogleda shto se odgoja tiche.

Jer su pod dvostrukom lupom.

Kad se s djetetom iz kompletne obitelji dogodi neshto loshe, onda svi kazhu - kakva shteta, tako divni roditelji, a kakvo sranje je ispalo.

A kad se s nashima neshto dogodi onda kazhu - nije ni chudo, kad ga sama majka tko zna kako odgaja.

duda
20.01.2004., 15:35
Ne samo to, nego se i čude "Kako su ti dobra djeca, ne mogu vjerovati nakon svega što su prošla" :rolleyes:
Kao da se od moje djece očekuje da budu problematična :flop:

ADEX
20.01.2004., 22:58
magic kaže:
.

Majke koje zhive same s djetetom daleko su 'naprednijih' pogleda shto se odgoja tiche.

Mozes li mi malo objasniti koji su to napredniji pogledi?

magic
21.01.2004., 10:23
hobbit kaže:
Mozes li mi malo objasniti koji su to napredniji pogledi?

Propustio si primjetiti navodnike.

A odgovor je ishao na ovo

Pa, ako se ponaša recimo na način da svojoj kćerki prije odlaska na maturalno putovanje u osmom osnovne ne objasni dvije-tri o začeću, zaštiti i sličnom, jer je to "njena mala djevojčica koja se još nije ni poljubila", onda jest štetno. Izuzetno.

Jasnije?

Mislim da je cheshci sluchaj tretiranja 'vjechnom djecom' u obiteljima nego kod samohranih majki.

Nasha su djeca, vrlo chesto naprosto prisiljena ranije odrasti, jer uglavnom same vodimo brigu o svemu.

ADEX
21.01.2004., 23:17
magic kaže:
Propustio si primjetiti navodnike.

A odgovor je ishao na ovo

Jasnije?

Mislim da je cheshci sluchaj tretiranja 'vjechnom djecom' u obiteljima nego kod samohranih majki.

Nasha su djeca, vrlo chesto naprosto prisiljena ranije odrasti, jer uglavnom same vodimo brigu o svemu. Pa i nije neki razlog ili argument.

Tretiranje djece kao "vjecitom djecom" je relativna stvar.
Moze se desiti u porodici ili kod samohranih majki. Nema pravila.
Ranije odrastanje, nije nuzno, neko moze dijete natjerati da ranije odraste na razlicite nacine. Neko opet ima potrebu da se brine stalno jer nema nista drugo u zivotu cime bi se bavilo.
Ako pod ranije odrastanje podrazumjevas spremanje, oblacenje, pranje pa i to je relativna stvar. Ako pod ranijim odrastanjem podrazumjevas to da mama stalno dovodi neke cike koji su dragi ali nesto ne ostaju dugo. Ili je ranije odrastlo sto je naucilo da samo sebe spremi za skolu i ode samo i vrati se.

magic
21.01.2004., 23:42
Na 'cike' nisam ni pomishljala, vidish nije mi palo napamet da na tako neshto ciljash.

Mislila sam na podijelu obaveza u kuci, pomoc, samostalno uzimanje obroka pa i pripremu hrane dolazak i odlazak u shkolu, shkolske obveze.

ADEX
21.01.2004., 23:46
magic kaže:
Na 'cike' nisam ni pomishljala, vidish nije mi palo napamet da na tako neshto ciljash.

Mislila sam na podijelu obaveza u kuci, pomoc, samostalno uzimanje obroka pa i pripremu hrane dolazak i odlazak u shkolu, shkolske obveze. Nisam nista lose mislio sa tim chikama.

Spremanje po kuci, samostalno uzimanje obroka i sve to. Opet zavisi nije to bas samo kod samohranih majki.

duda
22.01.2004., 09:00
Osamostaljivanje djece mislim da je ipak brže u obiteljima s jednim roditeljem jer je to neminovno i potrebno.
Mogu navesti svoj primjer. Odrasla sam, silom prilike, uz bake koje su imale puno vremena za mene. Ujutro kad sam se ustala imala sa gotov doručak (nisam morala prvo u trgovinu i onda si sama spremiti jelo kao moji klinci), dok sam doručkovala baka mi je spremila krevet (nije to tražila od mene kao što ja tražim od svojih klinaca), kada sam se vratila iz škole čekao me je topli ručak (moji klinci si ga moraju podgrijati u mikrovalnoj), pomagala mi je napisati zadaću (moji sami napišu a ja kada dođem sa posla samo pregledam i eventualno im pomognem oko onoga što nisu znali) nisam morala paziti da ne izgubim kljuć od stana jer je baka stalno bila doma itd. Ona je radila onako kako je mislila da je najbolje za mene ali imala je izbor. Mogla me je pustiti i da budem odgovornija i samostalnija ali nije. Dok ja nemam izbor, moji klinci moraju biti odgovorni i samostalni jer jedino tako možemo normalno funkcionirati.

Vojky
23.01.2004., 17:18
magic kaže:
Jer su pod dvostrukom lupom.

U obitelji s oba roditelja uvijek postoji prednost da kada dođe do nekog patološkog ponašanja jednog od roditelja drugi to može primijetiti.

No, mislim da obitelj s jednim roditeljem kao voziti avion kojemu je stao jedan motor - dobar pilot će se snaći sigurno (s)letjeti, a s lošim nije sigurno ni kada rade oba. Naravno, u prvom slučaju je jednostavno potreban dodatni napor da bi sve prošlo kako treba.

Brunda
02.02.2004., 16:57
duda kaže:

Da barem takva djeca i kada odrastu ostanu takva. Jednog dana kada se oženi, da bude tako pažljiv i umiljat. :grli: :K To je baš super, a takvih je puuuuuno manje od onih "tvrdih".