PDA

View Full Version : Erste banka i stambeni krediti


Bajki1
09.01.2004., 16:51
Ukoliko Boga znate i želite si uštediti živaca ,novaca i uzalud potrošenog vremena IZBJEGAVAJTE Erste banku u širokom luku barem po pitanju stambenih kredita .

Ja sam čekala na njihov odgovor 3 mjeseca.
Predala zahtjev početkom 10 mjeseca . U međuvremenu ih kontaktirala ,kao njihov redovit klijent , velik broj puta . Mjenjali su uvjete kredita bar svaki mjesec jednom .

Za kupovinu novog stana tražila sam određeni iznos za što
njihovi uvjeti nude kredit bez procjene u vrijednosti kupoprodajnog ugovora . Zato su me i privukli !

U ova tri mjeseca nakon prve procjene da uvjete ispunjavam;
-tražili su depozit pa kasnije povukli taj uvjet
-policu životnog osiguranja na ČAK 60 % iznosa kredita i na to sam pristala
-dva jamca - najprije jednog pa onda još jednog
-pa njihove papire skupljali još mjesec dana
-pa opet na kraju tražili IPAK procjenu o mom trošku
PROCJENA je pokazala da stan vrijedi VIŠE
ali opet još mjesec dana čekanja

na konačan odgovor koji je ODBIJENICA bez obrazloženja ????!

Procedura predugačka i neprofesionalna

Mislim da osoblje jednostavno nije dovoljno obučeno i za sve se traže odgovori iz nekog Bjelovara gdje je centrala i to sve traje mjesecima .

Zanima me ima li netko od vas sličnog iskustva i što ja mogu napraviti po tom pitanju ?
Zar se inače procjena stana NE traži kao uvjet za procjenu iznosa već odobrenog kredita ( odn. klijenta koji ispunjava uvjete )
a ne kao jedan od uvjeta za odobravanje ?

Ipak sam u sve to uvukla i prodavatelja koji me čekao mjesecima i kaparu koju sam već dala i sad ne znam kako se iz svega toga spasiti a da mi netko povjeruje da me banka tako "išetala"kao kretena .

Ja definitvno mjenjam banku od ponedjeljka . Zatvaram sve svoje račune kod njih !
:flop:

magdalena1999
09.01.2004., 20:30
:eek:

Koliko se sjecam prije nekoliko mjeseci kada je bila aktualna rasprava o bankama i stambenim kreditima, zvucala si zadovoljno.
Ili se mozda radilo o nekom drugom liku?

Moram provjeriti, ali ovo je fakat uzasno.
Koliko ja znam, tko god je digao kredit stambeni u ZaBA bio je vise manje zadovoljan, barem su to iskustva mojih poznanika.
Imas uvjete, koje moras ispuniti i to je to.

Znaci ostala si bez kredita?
Zelim ti puno srece unaprijed, javi kako ide.

:)

Bajki1
10.01.2004., 10:02
Da. Bila sam oduševljena pred tri mjeseca kad sam krenula u odabir odgovarajuće banke .
Odlučila sam se za Erste upravo zato jer su jedini nudili omjer kredita 1:1 za novi stan . To je predstavljao jedan od njihovih uvjeta kojim su mene kao korisnika i privukli da se odlučim baš za njih.
Kasnije sam na svojoj koži otkrila da je to uvjet na papiru - lažan uvjet da privuku klijente .

Ono što želim napomenuti je :
-da su me u proceduri izlagali putem troškovima ( koji nisu bili predviđeni prvotnim uvjetima banke na koje sam ja u početku pristala )

-Pa su na kraju nakon dva mj. krenuli od toga " kako oni mogu znati da je stan nov ???"
-pa valjda od građevinske dozvole - bio moj odgovor...ne znam ...nisam vam ja pisala te uvjete ????

- Priložila sam im bila uz Kupoprodajni ( odmah na početku ) i tada i građevinsku iz koje se vidi da je stan tek sagrađen.....

- Pa su razmišljali pa na koncu prosinca ipak i zatražili PROCJENU stana u moje ime naravno ??? :rolleyes: mada u uvjetima kredita naglašavaju da za NOVI stan NE traže procjenu !

- Pa sam i na to pristala

Stan je na moju radost - procjenjen VIŠE od cijene koju bi ja trebala platiti odn. svote koliko sam ja tražila kredita od njih

-Pa sam i taj uvjet ispunila

- Pa im je opet trebalo mjesec dana - da konačno odgovore - da njih IPAK taj kredit ne zanima ????:rolleyes:

-------------

Ja ne ulazim u njihovo pravo da odbiju klijenta
ALI -

----zar banke ne odlučuju ODMAH koji klijent odgovara uvjetima prilikom predaje formulara -jer ukoliko ne zadovoljavaš po primanjima neće ni prihvatiti tvoj zahtjev , zar ne ?

---u ovim slučajevima kad je očito da je NETKO IZ BANKE -neprofesionalno ,sporo ,nestručno , uz pronalaženje uvijek novih prepreka ( dokumenata ) drugim riječima fušerski
odradio posao IGRAJUĆI se sa tako važnim pitanjem kao što je kupovina stana

OŠTETIO moje interese kao klijenta -
-ubacujući me u nepotrebne troškove
-ubacujući me u neprilike sa investitorom koji je stan već mogao
( od potpisivanja kupoprodajnog ugovora sa mnom do danas ) prodati već 10 puta
- postavljajući me u poziciju obmane jer su TRI mjeseca odlučivali hoće li ili neće dozvoliti kupovinu stana na hipoteku , a zato mi vrijeme stalno davali poruke -strpite se još malo ...mi ne odlučujemo - treba nam još ovaj odgovor iz Bjelovara pa još onaj ....

Ja se danas pitam o ozbiljnosti te Banke ? Erste banke !

U istoj zgradi od 6 stanara je 5 stanara u međuvremenu već diglo kredit u roku od razumnih 20 dana ( kod druge banke naravno )
samo sam ja pustila da me tako veslaju ---a prevarilo me jer su cijelo vrijeme bili izuzetno ljubazni :rolleyes:

Ali k vragu - danas vidim da bi mi bilo draže da su se manje smješkali a profesionalnije odradili svoj posao.

Na tome u svakom slučaju NE završava.
Ja zatvaram sve svoje račune i selim se u drugu banku ( ozbiljniju i veću ).

A od njihove ću Uprave TRAŽITI odgovor na pitanje - zar imaju pravo klijenta zavlačiti tri mjeseca i 10 dana i onda ga odbiti bez obrazloženja jer sa moje strane nema NIKAKAV razlog da bi me odbili !:flop:

sailor
10.01.2004., 10:12
Bajki1 kaže:


Ja zatvaram sve svoje račune i selim se u drugu banku ( ozbiljniju i veću ).Traži ozbiljniju i MANJU

Bajki1
10.01.2004., 10:16
sailor kaže:
Traži ozbiljniju i MANJU

Mogu si misliti kako bi tek prošla da odem u neku manju banku kad Erste koja spada u neke srednje ovako posluje .

magdalena1999
10.01.2004., 10:42
Bajki1 kaže:A od njihove ću Uprave TRAŽITI odgovor na pitanje - zar imaju pravo klijenta zavlačiti tri mjeseca i 10 dana i onda ga odbiti bez obrazloženja jer sa moje strane nema NIKAKAV razlog da bi me odbili !:flop:


Imas svako pravo da se ljutis, ovo je izvan svake pameti.
Isto bih ucinila, trazila od Uprave odgovore na sva pitanja, medjutim, ne znam kolika ce ti to satisfakcija biti, jer ocito to je njihov nacin rada i tebi kao klijentu preostaje samo da se s time pomiris.
Moze se dogoditi da ti se ispricaju, ali, ako su oni u stanju da te, nakon tri mjeseca i silne dokumentacije koju si im prilozila, ukljucujuci i procjenu koja sasvim sigurno puno kosta, bez ikakvog razumnog obrazlozenja, odbiju, onda od njih ne mozes ocekivati da ce ti priznati kako su neprofesionalni i pokusati na neki nacin kompenzirati sve neugodnosti kroz koje prolazis.

Ne zelim sada reklamirati ZaBu, ali koliko je meni poznato, iz primjera mojih poznanika koji su dizali kredite, dokumentacija se provjerava odmah kod podnosenja zahtjeva za kredit i u najkracem mogucem roku (recimo tjedan do 10 dana) sve je rijeseno. Ako ne zadovoljavas uvjete, tocno se zna razlog. Dobro, bilo je slucajeva da se neke stvari zakompliciraju, ali nekako imam dojam da je Zg banci stalo da kredit plasira, eto.

Ja pak imam dosta dobra iskustva sa RBA bankom, premda s jedom drugom vrstom kredita.

A ovo da se Erste tri puna mjeseca sama sa sobom nije uspjela dogovoriti, spada u sam vrh aljkavosti i neprofesionalizma.

U svakom slucaju, zahvaljujuci tvom primjeru, a i mnogih drugih koji su se opekli s raznoraznim bankama, stvoriti ce se kakva takva negativna reklama, pa ce im se, iskreno se nadam, ovakve stvari obiti o glavu dvostruko.
I tko im je kriv, kada se ponasaju kao kauboji, u Austriji (ili odakle je vec ta Erste banka), ovako nesto mislim da nije moguce. Vec je vrijeme da se neke stvari iskristaliziraju, pa nek zaradjuju najkvalitetniji.

:cool:

verica
10.01.2004., 10:59
Bajki, užasno mi je žao :( Što ćeš sad, hoćeš li tražiti kredit kod nove banke?

Mi smo se od početka odlučili za ZaBu, prije svega zato što oni imaju najpovoljnije uvjete za kreditnu sposobnost - naime, i muž i ja smo jamci a ja i sudužnik u drugim kreditima, a u ZaBi na to najblagonaklonije gledaju. Ja nisam još došla do zathjeva a kamoli realizacije kredita, ali moram reći da mi je ZaBa i na prvi pogled bila najuvjerljivija, naime službenica nas je primila, odmah naim izračunala i rate i kreditnu sposobnost i jako je otvoreno s nama razgovarala a i dala nam nekoliko korisnih i pametnih sugestija. U drugim bankama je muž bio sam i bio je zgrožen kako su ga primili - u RBA su mu samo uvaljivali prospekte za stambenu štedionicu a u Erste jedva da su mu dali neke informacije.

magdalena1999
10.01.2004., 11:11
verica kaže:
Bajki, užasno mi je žao :( Što ćeš sad, hoćeš li tražiti kredit kod nove banke?

Mi smo se od početka odlučili za ZaBu, prije svega zato što oni imaju najpovoljnije uvjete za kreditnu sposobnost - naime, i muž i ja smo jamci a ja i sudužnik u drugim kreditima, a u ZaBi na to najblagonaklonije gledaju.

Jamci ste i suduznici u drugim kreditima-mislis na druge kredite u ZaBi ili u nekoj drugoj banci?
Zasto mislis da blagonaklono gledaju? Ja sam bila uvjerena u suprotno. Da je to zapravo veliki minus, ako si vec nekome jamac ili suduznik u istoj ili nekoj drugoj banci.

Podpitanje: postoji li nacin provjere, odnosno, moze li Zaba recimo provjeiti jesam li ja nosioc kredita u nekoj drugoj banci, ili jamac nekome? Mozda preko racunovodstva u mom poduzecu?

Namjeravam u ZaBi dignuti stambeni kredit (ako ikada dobijem ugovor za stalno u firmi), a vec imam jedan namjenski u RBA (sa suduznicima i jamcima naravno), a i jamac sam u Zabi (za nenamjenski). :rolleyes: :rolleyes:

sailor
10.01.2004., 11:14
magdalena1999 kaže:
Podpitanje: postoji li nacin provjere, odnosno, moze li Zaba recimo provjeiti jesam li ja nosioc kredita u nekoj drugoj banci, ili jamac nekome? Mozda preko racunovodstva u mom poduzecu?Zapravo ne, danas još možeš slobodno lagati, ali radi se na jedinstvenom registru kredita i crnim listama, pa ti vidi :p

Bajki1
10.01.2004., 12:56
magdalena1999 kaže:

A ovo da se Erste tri puna mjeseca sama sa sobom nije uspjela dogovoriti, spada u sam vrh aljkavosti i neprofesionalizma.

u Austriji (ili odakle je vec ta Erste banka), ovako nesto mislim da nije moguce. Vec je vrijeme da se neke stvari iskristaliziraju, pa nek zaradjuju najkvalitetniji.

:cool:


Imam namjeru tražiti odgovor od same Uprave , baš iz centrale .

Pa ću vidjeti koliko im je istinita reklamna poruka -
Vi ste nam na prvom mjestu !

Razmišljam i o pismu čitatelja tiražnim hrvatskim novinama s ciljem informiranja javnosti o poštovanju banaka u odnosu prema klijentima pojedincima .

verica
10.01.2004., 14:33
magdalena1999 kaže:
Jamci ste i suduznici u drugim kreditima-mislis na druge kredite u ZaBi ili u nekoj drugoj banci?
Zasto mislis da blagonaklono gledaju? Ja sam bila uvjerena u suprotno. Da je to zapravo veliki minus, ako si vec nekome jamac ili suduznik u istoj ili nekoj drugoj banci.

Podpitanje: postoji li nacin provjere, odnosno, moze li Zaba recimo provjeiti jesam li ja nosioc kredita u nekoj drugoj banci, ili jamac nekome? Mozda preko racunovodstva u mom poduzecu?Zato što ti u ZaBi za jamstvo oduzimaju 10% rate kredita za koji si jamac od tvoje kreditne sposobnosti (za sudužništvo 30%), a u drugim bankama i za jamstvo 30%. Osim toga, čini mi se - ali nisam 100% sigurna, da su i za samu kreditnu sposobnost uvjeti povoljniji. Koliko znam Zaba može provjeriti jamstvo samo za svoje kredite, ali kod mene u firmi napišu sve kredite u kojima si jamac ili sudužnik kad ti daju potvrdu - tako da to ovisi o firmi (kod mog muža to ne rade)

magdalena1999
10.01.2004., 18:25
verica kaže:
Zato što ti u ZaBi za jamstvo oduzimaju 10% rate kredita za koji si jamac od tvoje kreditne sposobnosti (za sudužništvo 30%), a u drugim bankama i za jamstvo 30%. Osim toga, čini mi se - ali nisam 100% sigurna, da su i za samu kreditnu sposobnost uvjeti povoljniji. Koliko znam Zaba može provjeriti jamstvo samo za svoje kredite, ali kod mene u firmi napišu sve kredite u kojima si jamac ili sudužnik kad ti daju potvrdu - tako da to ovisi o firmi (kod mog muža to ne rade)

Cekaj, da vidim jesam li dobro shvatila.

Znaci, ako ja u ZaBa dizem kredit stambeni, s mjesecnom ratom recimo 1000 kuna.
Vec sam jamac u ZaBa za kredit s mjesecnom ratom recimo 1000 kuna.
Znaci, moja placa morala bi biti minimalno:
1800 kn+1000 kn (rata mog kredita) + 1000 kn (rata od mog jamca) - 100 kn (10% od 1000kn).

Ukupno: 4700 kuna?

:misli:

verica
10.01.2004., 18:32
Ne, nego 1800 Kn + 1000 Kn + 100 Kn (10% rate kredita u kojemu si jamac)

magdalena1999
10.01.2004., 18:52
verica kaže:
Ne, nego 1800 Kn + 1000 Kn + 100 Kn (10% rate kredita u kojemu si jamac)

Cekaj. Nemoguce. Sigurna u ovo?

Znaci ovako:
1800 kn + 1000 kn (moja rata stambenog kredita) + 100 kn (10% od rate kredita kojem sam jamac)

:misli:

Totalno sam zbunjena

verica
10.01.2004., 18:57
Da, sigurna sam. Ja sam jamac u jednom malom kreditu i sudužnik u jednom većem - moja plaća mora biti rata + 1800 + 10% rate kredita u kojemu sam jamac + 30% rate kredita u kojemu sam sudužnik - tako ja u Zabi sa svojom nevelikom plaćom mogu biti jedini nosioc kredita tj. ne moram imati sudužnika, pa mi muž može biti jamac za kredit.

magdalena1999
10.01.2004., 19:01
verica kaže:
Da, sigurna sam. Ja sam jamac u jednom malom kreditu i sudužnik u jednom većem - moja plaća mora biti rata + 1800 + 10% rate kredita u kojemu sam jamac + 30% rate kredita u kojemu sam sudužnik - tako ja u Zabi sa svojom nevelikom plaćom mogu biti jedini nosioc kredita tj. ne moram imati sudužnika, pa mi muž može biti jamac za kredit.

Ja sam faaaakat neznalica.
Tko ce me spasiti kada pocne ta petljancija s kreditom?

Ovo je super vijest.
:kiss: :lux:

Hvala hvala
:s :s

Lei
10.01.2004., 21:10
Verica, jesi sigurna da ti suprug moze biti jamac za kredit kojem si ti nosioc?

Naime, mi smo dizali nedavno kredit od Zabe (dom do 35) i na pocetku smo odmah pitali da li ce biti problem sto oboje radimo u istoj firmi. Pitali su nas da li smo ozenjeni i kad smo rekli da nismo tete su rekle - onda super. To su nas kasnije pitali jos jednom i napomenuli da smo ozenjeni ne bi si mogli medjusobno biti jamci, samo suduznici.

Sto se tice Zabe i kredita zbilja su jako profesionalni. Mi smo imali par teskoca (diskvalificirali su nam jednog jamca jer je bio prestar (da se odmah obranim - nisu spomenuli uvjet da godine+otplata kredita <=75, a imaju ga)), ali inace je sve bilo u redu.

Malo me ljutilo to sto su bili sporiji (za svaki rok koji su rekli rastezali su ga do maximuma, recimo procjena je trebala izaci izmedju tjedan-dva, naravno da su dosli zadnji dan), tako da nam je za sve skupa trebalo oko 2 mjeseca. Od toga smo u banci bili samo jedan nepotrebni put - kad smo nosili papire od drugog jamca.

Zaba :top:

ZUJAN_BJ
11.01.2004., 00:35
Bajki1 kaže:
nekog Bjelovara gdje je centrala :flop: [/B]
I nije neki Bjelovar več Bjelovar!
A jebiga valjda budeš bolje sreče sa nekom drugom bankom,svima ista poruka,ak niste zadovoljni sa svojom bankom,zatvarajte račune u dotičnoj i otarajte u nekoj drugoj!To je vaše pravo!
A ovo sa uvjetima dobivanja kredita u HR,u normalnom zapadnom svijetu bi bilo smijuruja,mislim 30% pologa ili kak se več zove a da nejde u kredit,pa jamci.............Mislim u nekim normalnim sistemima nemre fizička osoba biti jamac,jamac je nekretnina koju kupuješ jer ak nemreš otplačivati,banka jednostavno proda nekretninu i fino se tu namiri,jebemu miša pa zato rade i procijene tih nekretnina valjda.......oprostite al ne razumijem:rolleyes:
A kakvi su uvjeti ak tražiš krediti za napr. poslovni prostor ili tak nešt?
Jel tu isto trebaju jamci???Ili je jamac nekretnina koju več posjeduješ???:confused:
Ovak je meni bilo ovdije kada sam ja kupovao stan...........fino izabrao banku,nazvao ih,oni mene vele da če poslati čovjeka doma,samo nek javim vrijeme.........covjek došao u točno zakazano vrijeme,donio sve papire,fino sve objasnio,popio kavicu,i sve je to uzelo oko dva sata..............zatim su oni odobrili sumu koju možemo posuditi (usput rečeno duplo su nam odobrili nego smo mislili potrošiti na stan)
Imali smo 10% predujma i sve što mi je trebalo je pismo od poslodavca kolika mi je plača.
Onada fino u potragu za stanom,kada smo ga našli obavijestili banku i oni napravili procjenu i advokata da provjeri sve što bi moglo biti od koristi napr. vlasničko stanje stana,da li opčina misli graditi nešto u ulici u slijedečih par godina ili možda rovati nešt u blizini zgrade da li je ikada ikad bilo primjedbi gdje na stanare (opčina,policija) pa čak i to di je smještena gradska kanalizacija pa ak' pukne cijev jel' budu rovali u blizini zgrade,ma sve. Advokat i banka srede sve,ja na kraju samo dobijem papire na potpis.
Nakon što smo dogovorili cijenu i javili banci koliko nam fali keša banka je sve sama sredila zajedno sa advokatom
Fino čovjek ponovo došao kad nas doma da potpišemo ugovor o kreditu i to bi bilo to.....................ma koji jamci,računanje nekih ludih postotaka............toliko jednostavno da je to mislim ljudima u HR nepojmljivo!
Čak ni u banku nisam morao ići niti jednom,a od svih papira samo mi je trebalo potvrda o mojoj plači!Jednostavno!Jebiga valjda se radi ovakvih stvari mislim vrnuti doma što prije!

verica
11.01.2004., 10:34
Lei kaže:
Verica, jesi sigurna da ti suprug moze biti jamac za kredit kojem si ti nosioc?Službenica u banci nam je rekla da može. Mi smo htjeli biti sudužnici, a imali smo drugog jamca, a ona je rekla da nema za tim potrebe (kad je izračunala kreditnu sposobnost) nego da ja mogu biti nosioc kredita a suprug jamac.

No, ja sam bila samo na informativnom razgovoru - nismo još našli stan pa još nismo dizali kredit. Tako da, ako je službenica lagala mene i ja lažem vas ;).

Bajki1
11.01.2004., 10:58
ZUJAN_BJ kaže:
A ovo sa uvjetima dobivanja kredita u HR,u normalnom zapadnom svijetu bi bilo smijuruja,mislim 30% pologa ili kak se več zove a da nejde u kredit,pa jamci.............Mislim u nekim normalnim sistemima nemre fizička osoba biti jamac,jamac je nekretnina koju kupuješ jer ak nemreš otplačivati,banka jednostavno proda nekretninu i fino se tu namiri,jebemu miša pa zato rade i procijene tih nekretnina valjda.......oprostite al ne razumijem:rolleyes:
A kakvi su uvjeti ak tražiš krediti za napr. poslovni prostor ili tak nešt?
Jel tu isto trebaju jamci???Ili je jamac nekretnina koju več posjeduješ???:confused:
Ovak je meni bilo ovdije kada sam ja kupovao stan...........fino izabrao banku,nazvao ih,oni mene vele da če poslati čovjeka doma,samo nek javim vrijeme.........covjek došao u točno zakazano vrijeme,donio sve papire,fino sve objasnio,popio kavicu,i sve je to uzelo oko dva sata..............zatim su oni odobrili sumu koju možemo posuditi (usput rečeno duplo su nam odobrili nego smo mislili potrošiti na stan)
Imali smo 10% predujma i sve što mi je trebalo je pismo od poslodavca kolika mi je plača.
Onada fino u potragu za stanom,kada smo ga našli obavijestili banku i oni napravili procjenu i advokata da provjeri sve što bi moglo biti od koristi napr. vlasničko stanje stana,da li opčina misli graditi nešto u ulici u slijedečih par godina ili možda rovati nešt u blizini zgrade da li je ikada ikad bilo primjedbi gdje na stanare (opčina,policija) pa čak i to di je smještena gradska kanalizacija pa ak' pukne cijev jel' budu rovali u blizini zgrade,ma sve. Advokat i banka srede sve,ja na kraju samo dobijem papire na potpis.
Nakon što smo dogovorili cijenu i javili banci koliko nam fali keša banka je sve sama sredila zajedno sa advokatom
Fino čovjek ponovo došao kad nas doma da potpišemo ugovor o kreditu i to bi bilo to.....................ma koji jamci,računanje nekih ludih postotaka............toliko jednostavno da je to mislim ljudima u HR nepojmljivo!
Čak ni u banku nisam morao ići niti jednom,a od svih papira samo mi je trebalo potvrda o mojoj plači!Jednostavno!Jebiga valjda se radi ovakvih stvari mislim vrnuti doma što prije!


Pretpostavljam da je tako . I to mi je normalan tretman klijenata .

Ovo što nama rade je ludilo .Od uvjeta što traže . I kad sve to skupe i natjeraju te da potrošiš novaca i novaca onda te još imaju obraza odbiti ( bez da ti navedu razloge ???).

Uvjeti u Hrv ( Erste) :
Banka traži :

1. hipoteku na to što kupuješ ; raspitivali su se i da li imam još nešto od nekretnina na moje ime pa da i to dam u hipoteku
2.dva jamca i sve papire vezane uz njihov kreditni status i status poduzeća u kojima oni rade
3. moj kreditni status su imali i sami u uvid jer je to moja poslovna banka znači nisam im došla sa ulice -već 2 g.posliujem sa njima
4.policu životnog osiguranja u korist banke u visini 60% iznosa odobrenog kredita
5.policu osiguranja stana ( sve na moj trošak naravno)
6. sve papire ovjerene kod bilježnika iz porezne i inih službi
7.dokaz da nigdje ništa državi ne dugujem
8.procjenu vrijednosti te hipoteke koju sam ja morala platiti
9.10 % pologa da ostane kod banke do konačne isplate kredita

i još toga -ali se sada sve ni ne sjećam jer je sve trajalo preko 3 mjeseca ne računajući sve redove koje sam pročekala da skupim sve te dokumente

Lei
11.01.2004., 19:43
Zaba (do 35) trazi sve to isto, osim pologa od 10% (nema pologa, ali procjena mora biti 1:1.35), te od osiguranja trazi samo osiguranje nekretnine i osiguranje od nesretnog slucaja.

Ako si u drzavnoj firmi onda je jednostavnije jer od papirologije ne treba nista (samo pecatirani obrazac), za d.o.o traze listice od place za prethodne dvije godine ovjerene od porezne uprave (sto se, zanimljivo, u Rijeci ne placa, ali u Zagrebu da !?), te BON2 (i za jamce i za nosioca).

Od onoga sto smo iskesirali dodatno je obrada kredita (1% iznosa kredita ili po novom manje za korisnike paketa 1zaSve), procjena stana (oko 2.5Eu/m2), solemizacija kredita (2800 kn), novac koji smo ostavili biljezniku da bi upisao hipoteku banke u vl. list, osiguranje nekretnine i protiv nesretnog slucaja (hm, ovo ne znam koliko je doslo jer smo uzeli zivotno osiguranje usput), interkalarna kamata (ovo ovisi o tome kad je isplata kredita). BON2 je nesto sitno (oko 50 kn).

U svakom slucaju, kad se jos zbroji agencijska provizija, te porez na promet nekretninama, utukli smo oko 5000 Eu na birokraciju :eek:

ZUJAN_BJ
12.01.2004., 09:51
Bajki1 kaže:

Uvjeti u Hrv ( Erste) :
Banka traži :

1. hipoteku na to što kupuješ ; raspitivali su se i da li imam još nešto od nekretnina na moje ime pa da i to dam u hipoteku
2.dva jamca i sve papire vezane uz njihov kreditni status i status poduzeća u kojima oni rade
3. moj kreditni status su imali i sami u uvid jer je to moja poslovna banka znači nisam im došla sa ulice -već 2 g.posliujem sa njima
4.policu životnog osiguranja u korist banke u visini 60% iznosa odobrenog kredita
5.policu osiguranja stana ( sve na moj trošak naravno)
6. sve papire ovjerene kod bilježnika iz porezne i inih službi
7.dokaz da nigdje ništa državi ne dugujem
8.procjenu vrijednosti te hipoteke koju sam ja morala platiti
9.10 % pologa da ostane kod banke do konačne isplate kredita

ma nemrem bilivit......................jel tak kod svih banaka...............čini mi se da banke polaze sa stajališta da građanstvo postoji radi banaka,a ne obrnuto...........užas!
Pa ovdije se banke polome koja če mi dati kredit,spuštaju interes daju bolje uvjete od one druge samo da bi me privukle,ma ja to nekak nemrem razumijeti!:(

Bajki1
12.01.2004., 13:32
ZUJAN_BJ kaže:
!
Pa ovdije se banke polome koja če mi dati kredit,spuštaju interes daju bolje uvjete od one druge samo da bi me privukle,ma ja to nekak nemrem razumijeti!:(

to i ja ne razumijem .

jer bankama je INTERES da plasiraju što VIŠE KREDITA , zar ne ?

ovdje nas tretiraju kao ( neka mi oproste prisutni crnci :) ) ovdje nas tretiraju kao crnce u Apartheidu

Kao da će mi banke otplaćivati kredit a ne ja !:rolleyes:


Potrošači svih zemalja zauzmite se za sebe !:D

cybernaut
13.01.2004., 14:54
A sta reci o nasim bankama nego da su lihvarske. Samo jedan primjer kako se to radi na zapadu: ja sam hrvatski drzavljanin i imam boravak u HR. Radim za americku firmu i u americkoj banci imam otvoren racun. I kupovao ja jedan auto i falilo mi love za carinu (nije neka velika svota, radilo se o nekih 5000$). I nazovem ja svoju (americku) banku i pitam jel mogu ja kao stranac sa boravkom u stranoj zemlji podici kredit. Nisam u to vjerovao ni 2% ali reko: ajd da probam. I faxira meni zenska formulare i ja to ispunim i faxiram nazad zajedno sa zadnjim odreskom od place i za 2 dana ti oni mene nazovu i pitaju: na koji racun zelite da vam stavimo lovu, na tekuci ili na stedni? Ja sam skoro pao u nesvijest od nevjerice. Jedan tel. poziv i fax i kredit rjesen. :)

Bari Kent
13.01.2004., 18:22
Evo i mene. Prije svega, osobi koja je otvorila topic: iskreno mi je žao, vjeruj gotovo potpuno suosjećam s tobom, kažem gotovo jer ja sam imao sretan epilog cijele stvari - a to uistinu od srca i tebi želim!
Imao sam iskustvo kao ti ali sa Splitskom bankom. Zavlačili, otezali, prtljarili preko 2 mjeseca i na kraju - odbijenica bez objašnjenja. Platio procjenu, sad mi čak i šalju nekakve promete po tekućem računu kojeg su mi otvorili automatski kad sam podnio zahtjev (tako oni tvrde) iako ja nisam potpisao ništa i ne mogu shvatiti takav bezobrazluk. Još ćemo se izgleda po sudu razvlačit.
Onda sam krenuo s drugom bankom i dobio kredit nakon 50 dana, a ta banka je - Erste banka! Opet ponavljam - žao mi je zbog tvog iskustva, ali ja o ESB mogu reći samo dobro. Izuzev nekih sitnijih stvari a to je da na početku obećavaju da je sve gotovo za 15ak dana...ma čisti SF ali čovjeka smeta kad mu ne kažu istinu...u svakom slučaju, nemam jamca niti sudužnika, hipoteka mi je 1:1 i time sam vrlo zadovoljan, dok mi je kamata 7,85% i to me malo žulja...ali šta je tu je....
Moj savjet: kreni s drugom bankom odmah, a od ESB traži objašnjenje, buni se, reci sve što osjećaš, da ne zaslužuješ da te tretiraju ko smeće, traži svoja prava...naravno čovjek ne smije prijeći neke granice ali treba se zauzeti za sebe..l. opet govorim iz iskustva jer mislim da nisam dovoljno ispljuvao Splitsku kad sam došao tamo...a na kraju me gotovo istjerala iz banke uz zlatno objašnjenje koje i ti spominješ 'Banka može odbiti i ništa nije dužna objašnjavati!' Da čovjek poludi. :mad: :mad: :mad:
Nadam se da ti je stan još u igri...puno sreće s nekom drugom bankom! :top:

ZorcJ
13.01.2004., 20:07
Ja bih sve objavio u novinama i to najvjerojatnije u Novom listu - mislim da bi oni najradije objavili nesto tako o Erste banci iz Rijeke (pardon Bjelovara ;)

Bajki1
13.01.2004., 22:26
Bari Kent kaže:
Imao sam iskustvo kao ti ali sa Splitskom bankom. Zavlačili, otezali, prtljarili preko 2 mjeseca i na kraju - odbijenica bez objašnjenja.

Onda sam krenuo s drugom bankom i dobio kredit nakon 50 dana, a ta banka je - Erste banka! Opet ponavljam - žao mi je zbog tvog iskustva, ali ja o ESB mogu reći samo dobro. Izuzev nekih sitnijih stvari a to je da na početku obećavaju da je sve gotovo za 15ak dana...ma čisti SF ali čovjeka smeta kad mu ne kažu istinu...u svakom slučaju, nemam jamca niti sudužnika, hipoteka mi je 1:1 i time sam vrlo zadovoljan, dok mi je kamata 7,85% i to me malo žulja...ali šta je tu je....Drago mi je da si uspio :)

Evo ja sam danas bila u Zagrebačkoj Banci čiji nisam klijent . Pregledali papire i rekli ok. ispunjavate uvjete :)
donesite to i to i to . Uplatite procjenu i čim je procjena gotova ( dva do tri tjedna ) slijedi isplata.

Želim reći da sam otkrila da su uvjeti puno povoljniji u ZG Banci . Recimo jedna stvar koja mi nije bila jasna je razlika u vlasništvu nad stanom.
Erste banka odmah stavi fiducijarno vlasništvo dok Zg ide na hipoteku . Erste ti automatski konfiscira stan . Lihvarski .

Ovako -ja sam bila i u Erste Banci i jasno progovorila o tome što ja mislim o takvoj njihovoj poslovnoj politici i da ću tome posvetiti dostojnu pažnju na način da ću informirati Upravu u Austriji te neke tiražne hrvatske medije jer je to moja građanska dužnost .;)

Želim reći - da je odgovor bio ZAPREPAŠTUJUĆE brz . Odmah su pristali da mi IPAK riješe kredit pozitivno i to u roku od sedam dana samo da ta dva jamca sa prosječnom plaćom zamijenim jednim sa većom .
( izlaz iz nužde ili volja za kompromisom - ne znam -odlućite sami )

Zahvalila sam se na zakašnjelom razumijevanju i rekla da ću razmisliti .

I razmislila :)
Otišla u Zagrebačku i otkrila između ostalog da će mi rata biti kod njih čak i povoljnija .

Željela sam ovo podijeliti sa vama . I na neki način pomoći nekom drugome .

Bajki1
13.01.2004., 22:28
ZorcJ kaže:
Ja bih sve objavio u novinama i to najvjerojatnije u Novom listu - mislim da bi oni najradije objavili nesto tako o Erste banci iz Rijeke (pardon Bjelovara ;)


Zorc :)
ova tvoja lokacija jel to ona reklama Idem tamo gdje je sve po mom :D

Bari Kent
14.01.2004., 09:32
Bajki1 kaže:


Erste banka odmah stavi fiducijarno vlasništvo dok Zg ide na hipoteku . Erste ti automatski konfiscira stan . Lihvarski .


Meni su npr. upisali hipoteku, dakle pod C a ne pod B. Ali to možda ovisi i o tipu kredita...Ali da su lihvari kao i sve banke, to stoji.


Bajki1 kaže:

Ovako -ja sam bila i u Erste Banci i jasno progovorila o tome što ja mislim o takvoj njihovoj poslovnoj politici i da cu tome posvetiti dostojnu pažnju na nacin da cu informirati Upravu u Austriji te neke tiražne hrvatske medije jer je to moja gradanska dužnost .;)

Želim reci - da je odgovor bio ZAPREPAŠTUJUCE brz . Odmah su pristali da mi IPAK riješe kredit pozitivno i to u roku od sedam dana samo da ta dva jamca sa prosjecnom placom zamijenim jednim sa vecom .
( izlaz iz nužde ili volja za kompromisom - ne znam -odlucite sami )


Bravo! Mislim iako je ružno to što su ti napravili, barem im nije svejedno za ugled. Dok su ovi cigani iz Splitske banke meni bahatim i arogantnim stavom dali do znanja da im se živo fucka za ugled i mišljenje klijenata...a novine da su moje pravo, nemaju oni ništa protiv...totalna flegma, ono...ili možda ja nisam bio dovoljno uvjerljiv a ti jesi...

Puno srece sa ZaBo-m, ja sam isto cuo od dosta ljudi da su oni OK, iako meni nisu odgovarali zbog 1:1,35 ali svi mi imamo svoje uvjete.

ZorcJ
14.01.2004., 13:49
Bajki1 kaže:
Zorc :)
ova tvoja lokacija jel to ona reklama Idem tamo gdje je sve po mom :D

;) :W

Bari Kent
22.01.2004., 14:57
Jesi li uspjela? Je l te stan još čeka?
Ak ti se ne da pisat, samo ti želim dat podršku!:top:

Bajki1
23.01.2004., 15:53
Hvala ,što misliš na to :)

Stan me još čeka . Hvala na dobroj sreći što još ima susretljivih i dobrih ljudi poput ovog što meni prodaje stan . Ne bi me svak tako dugo čekao .

A prekjučer su bili iz Zane na procjenu . I sad čekam da pošalju elaborat.
Svaka im čast na brzini .Nisam ih čekala ni tjedan dana na dolazak .

Obavijestit ću što se dešava . Jooooj -znaš - toliko mi je stalo ! JAKO JAKO JAKO da to riješim .

Dođe mi da prinesem žrtvu bogovima al, mnogobožac sam pa ne znam kome :D da mi se oni drugi ne uvrijede .

Izbjegavam ljestve, crne mačke i ine ...

BlueBird
03.02.2004., 15:19
Bok

Ja sam podigao pred 6 mjeseci kredit (dom do 35) u ZABI. Išlo je sve više manje glatko a smetale su me sljedeče stvari (konkretno u mom slučaju, nije generalno pravilo):

1. Nisu sve službenice na šalteru za kredite jednako informirane. Imao sam par specifičnih pitanja na koje su mi žene odgovorile samouvjereno da je jedno a ispostavilo se da je vrijedilo drugo. Ne smeta me kaj ne znaju (iako bi trebale) nego kaj mi tvrdi da je sigurna a onda se ispostavi da nije u pravu (Radilo se o interkalarnoj kamati). Igrom slučaja nisam ali sam vrlo lako mogao zbog toga imati trošak par tisuča kuna veći.

2. ZANE je stvarno brza na procjeni ali da loše procjenjuju to je isto točno. Nije reklama ali iskustvo kolega sa posla PBZ Nekretnine su puno bolje u procjeni. Pod "bolje" mislim povoljnije za onog tko uzima kredit.
Još jedna stvar: procjenitelji neznaju koliki kredit tražite pa slobodno "slučajno" spomenite koliko će te platiti stan (ili čak više). Ne može smetati a možda popravi tržišnu vrijednost stana koju napišu.

3. Službenica koja mi je radila kredit je otišla na godišnji bez da me je nazvala prije toga(po dogovoru) i javila mi da mi fale neki papiri. Tako je ispalo da sam ja njih čekao nekih tjedan dana a oni su čekli mene. I meni je gorilo pod petama zbog godišnjeg pa sam tada šizio ali realno nije bio neki jako veliki problem.

Ja nisam uzima cijeli iznos na kredit ali loša procjena ZANE-e + faktor 1,35 + moje neznanje da dio stana u otkupu se odbija od vrijednosti stana ispalo je da sam uzeo vrijednost kredit u euro točno koliko sam mogao iako sam računao da imam "lufta".

Bari Kent
03.02.2004., 15:35
ESB ima svoju listu procjenitelja s koje si ti sam možeš odabrati. Ima i firmi i samostalnih. Moje iskustvo s procjenom je jako dobro.
Preporučujem birati samostalnog i koliko god da ste platili nikakone reći da je cijena stana koju ste platili manja od cijene koju biste minimalno trebali u procjeni.

Lei
03.02.2004., 21:11
BlueBird kaže:

1. Nisu sve službenice na šalteru za kredite jednako informirane. Imao sam par specifičnih pitanja na koje su mi žene odgovorile samouvjereno da je jedno a ispostavilo se da je vrijedilo drugo. Ne smeta me kaj ne znaju (iako bi trebale) nego kaj mi tvrdi da je sigurna a onda se ispostavi da nije u pravu (Radilo se o interkalarnoj kamati). Igrom slučaja nisam ali sam vrlo lako mogao zbog toga imati trošak par tisuča kuna veći.


Ista stvar je bila kod mene, nama su propustili reci informaciju za dobnu starost jamca, tako da su nam kad je sve bilo gotovo i papiri skupljeni - diskvalificirali jednog. Takodjer su vrlo samouvjereno rekle da smiju i jamac i duznik biti iz iste firme (to smo cak tri puta provjeravali), no i drugog jamca su htjeli diskvalificirati. Na kraju ipak nisu, i sve se sretno zavrsilo.


Još jedna stvar: procjenitelji neznaju koliki kredit tražite pa slobodno "slučajno" spomenite koliko će te platiti stan (ili čak više). Ne može smetati a možda popravi tržišnu vrijednost stana koju napišu.


E ovako, ZANE obicno ne zeli da kupac uopce dolazi kad je procjena stana. Tako su nama rekli. No, kad je teta iz ZANEa nazvala da bi dosla i pitala da li slucajno imamo nacrt (a imali smo ga, onako nacrtanog iz glave), rekla je da dodjemo i da joj donesemo i - predugovor (iz kojeg je uredno mogla vidjeti i cijenu). Teta je bila za 5, fino smo si popricali, nacrt ju je odusevio, dali smo joj i CD s fotkama, pitala je koliki kredit uzimamo i procjena je dosla puno vise nego sto nam je trebalo.


Ja nisam uzima cijeli iznos na kredit ali loša procjena ZANE-e + faktor 1,35 + moje neznanje da dio stana u otkupu se odbija od vrijednosti stana ispalo je da sam uzeo vrijednost kredit u euro točno koliko sam mogao iako sam računao da imam "lufta". [/B]

E, za ovo o otkupu si se trebao raspitati tu na forumu kao i ja :D

Bajki1
04.02.2004., 07:26
Evo i mene sa svježim vjestima .

Uglavnom bila procjena ZANA . I sad ova procjena od Zane kad je uporedim sa vrijednosti one procjene stana koju sam morala napraviti za Erste -ispada za 10 000 Eura manja .?
Prilična razlika ,zar ne ?

Baš me to čudi . Isti stan a jedna ga banka procjeni 75 000 Eura a druga 65 000 Eura . I sad bogtepitaj kako i zašto .Ja sam iapk zadovljna da se stavri miču naprijed pa makar korak pa nek ostane još mali koračić koji ću nekako riješit kad dođe vrijeme da ga riješim . Jer nakon onog iskustva sa Erste bila sam u šoku .

Uglavnom ,radujte se sa mnom :) sve je uskoro gotovo . Nemam za pun iznos kredita ali će me vlesnik za tu razliku još malo sačekati.
Božji čovjek :) Ispao mi je u ovoj situaciji bolji od najuže rodbine .

Iz mog se iskustva , uporedivši ratu kredita i dužinu procedure , da naučiti da je Zagrebačka još uvijek na području bankarastva zakon.
Još kad bi im procjena bila bolja -gdje bi im bio kraj :)

DJ_SOS
04.02.2004., 08:17
Ne znam na što misliš na dužinu procedure, ali moji papiri za kredit su u Zabi od 11.12.2003. Ne znam da li je to dugo ili ne. :confused:

Prije 10 dana sam platio troškove kredita. Ne znam koliko treba vremena da dodje do potpisivanja ugovora o kreditu. :cry:

Meni se ne čini da je to baš neka brzina...:mad:

Lei
04.02.2004., 08:39
Dj, a jel ti odobren kredit?

Nama je nakon odobrenja proslo nekih tjedan dana do solemizacije. Nakon solemizacije se cekalo jos da banka upise hipoteku i onda smo radili isplatu.

Ako ti jos nije odobren, mozda se ceka da se sastane komisija?

DJ_SOS
04.02.2004., 08:50
Pa, ako su trazili da platim troskove kredita, pretpostavljam da je odobren.

Takodjer preko e-zabe, vidim da imam otvoren kreditni racun...

Mozda su moje pretpostavke krive:confused:

Lei
04.02.2004., 09:14
Bo :confused: Mi smo troskove kredita uplacivali prilikom predaje papira, dakle prije odobrenja. Mogli su nam komotno odbiti kredit, a tih 1% za obradu zadrzati.

A da nazoves banku? Mi smo nakon tjedan dana cekanja nazvali i saznali da nam je odobren, ali da teta ima veliku guzvu pa ce nas zvati kad dodjemo na red. Kako nam je bila tada frka jer smo morali i na sluzbeni put pitali smo da li moze pozuriti i objasnili razloge. I pozurila je :s

DJ_SOS
04.02.2004., 11:08
Budem danas otišao do banke. :mad: :azdaja: :zmaj:

Jedino ne znam zašto bi otvorili kreditni račun, a da kredit nije odobren. :confused:

Ali, poučen iskustvom, ne treba očekivati previše logike u svemu ovome.
:eek:

DJ_SOS
05.02.2004., 07:54
Bio sam jučer u Zabi. Kažu da je ugovor o kreditu u izradi. Trebalo bi biti gotovo za par dana. Najkasnije do kraja sljedećeg tjedna.

Budemo vidjeli...

Bajki1
05.02.2004., 08:13
mogu oni to brže ako im se da .

budi uporan , fin ali dosadan :)
svaki drugi dan ih podsjeti na sebe.
nek im se kosa digne na glavi kad im zazvoni telefon :))))

ja sam ih bila pustila da na miru rješavaju tri mjeseca pa sam vidjela da je to bio pogrešan pristup .

DJ_SOS
05.02.2004., 13:36
Izgleda da cu morati doci tamo kao
:clint:
i nekoga :tuctuc: ;)

Ah, nadam se da ce se sve uskoro sretno zavrsiti, pa da mozemo :Pivo:

Bajki1
06.02.2004., 22:48
Čujem često u amričkim :D filmovima da ljudi dignu DRUGU hipoteku na kuću ....zna li netko to objasniti ?
Naime kod nas ti jedva daju nedostatan iznos za kupovinu a uzmu hipoteku - pa bi cjenila da mi netko tko zna pojasni tu razliku -između prve i druge hipoteke .:)

Bajki1
12.02.2004., 14:19
G O T O V O :) :) :)

Primam čestitke :)

Hvala Hvala Hvala :)

Živjela Zagrebačka Banka :top:

Erste banka - fuj :flop:

DJ_SOS
12.02.2004., 14:24
I ja sam jučer realizirao kredit. :D Trebam odnijeti u gruntovnicu papire iz banke (ugovor o kreditu i zahtjev za uknjižbom).

Zanima me koje papire trebam donijeti iz gruntovnice nazad u banku. Novi gruntovni izvadak / vlasnički list - sa upisanom hipotekom ili još nešto?

Bari Kent
12.02.2004., 14:26
DJ_SOS kaže:

Zanima me koje papire trebam donijeti iz gruntovnice nazad u banku. Novi gruntovni izvadak / vlasnički list - sa upisanom hipotekom ili još nešto?

Da, a uz to ćeš dobiti i još jedan papir 'Rješenje' o uknjižbi banke u zemljišne knjige.
Bajki1.......ČESTITAM!!!:top:
ufff znam koje je to olakšanje....!

Bajki1
12.02.2004., 17:55
Bari Kent kaže:
Bajki1.......ČESTITAM!!!:top:
ufff znam koje je to olakšanje....!

:) Jako sam sretna :)i ponosna

Lei
12.02.2004., 18:44
:zivili: :Pivo:

DJ_SOS
13.02.2004., 20:01
Eto, da se ne desi da bar nešto prođe glatko, pobrinuli su se u gruntovnici. Naime, traže da banka (radi se o Zabi) da uvjerenje da su njihovi službenici koji su potpisani u ugovoru o kreditu ovlasteni da zastupaju banku. :eek:

Kada sam u banci zatrazio takvo uvjerenje, začudili su se - kao nitko ih do sada još nije tako nešto tražio. :eek:

A kako sam u Osijeku, potrajat će cca tjedan dana da takvo uvjerenje dobiju iz Zagreba.

Show must go on...:bonk:

Bari Kent
16.02.2004., 10:14
Mene kad su poslali iz ESB sa tim papirima za uknjižbu u gruntovnicu, tamo je eksplicitno pisalo da službenica ta i ta je opunomoćenik banke i zastupa banku u ovom slučaju...pa nisam morao ponovo nazad i zafrkavat se...
Ali to je samo detalj, već smo zaključili da svaka banka ima svojih prednosti i mana...:rolleyes:

DJ_SOS
16.02.2004., 10:36
Piše to i kod mene na ugovoru o kreditu. Ali to im očigledno nije dovboljno, nego trebaju još neko dodatno uvjerenje.

Rekli su da će ga dobiti do kraja ovog tjedna. Poučen dosadašnjim iskustvom, bude to malo duže trajalo...

:(

Bajki1
16.02.2004., 13:18
Koliko je vas došla koštati ovjera kod bilježnika ?

Ono: gotov kredit ..itd...

DJ_SOS
16.02.2004., 13:29
Kod mene je situacija malo specificna. Uzimao sam dva kredita. Jedan preko PSŠ (10000 EUR), a drugi komercijalni "5 po 5" (20000 EUR). Kod biljeznika sam ovjeravao ugovore za oba kredita. Uz ugovore o kreditu ovjeravaju se jos neki papiri za upis u gruntovnicu, izjave o obustavi i zapljeni place za korisnika kredita i jamca. I mozda jos neki - ne sjecam se vise - bilo je dosta toga.

Uglavnom, sve skupa, ovjera kredita kod j.b. me izasla 2350 kn. (Mozda bi bilo manje da se radi o jednom kreditu od 30000 EUR).

Da li je to puno - ne znam. Meni se cini da je to dosta novaca :eek: - ali izgleda da su takve cijene.

Lei
16.02.2004., 13:49
Nas je solemnizacija i ovjere potpisa dosla sve skupa oko 2500 kn (kredit od 46000 eu).

No nije mi jasno - zasto sami nosite papite u gruntovnicu? Nama je to nosio javnobiljezicki ured kod kojeg smo raditi solemnizaciju, stvar je bila gotova za par dana (upis hipoteke) i taj ured je sam proslijedio novi vlasnicki u banku (Zaba).

DJ_SOS
16.02.2004., 13:53
Nisam znao da i oni to rade.

Anyway, papiri su u gruntovnici. Sve je OK, samo sto gruntovnica zahtjeva to neko uvjerenje da bankovni sluzbenici koji su potpisani u ugovoru o kreditu imaju pravo zastupanje banke.

I kad bude gotovo, opet cu ja nositi papire iz gruntovnice u banku. Nije mi to problem. A tako imam i bolji uvid u tijek i dinamiku dogadjanja.

Bari Kent
16.02.2004., 13:59
Lei kaže:
Nas je solemnizacija i ovjere potpisa dosla sve skupa oko 2500 kn (kredit od 46000 eu).

No nije mi jasno - zasto sami nosite papite u gruntovnicu? Nama je to nosio javnobiljezicki ured kod kojeg smo raditi solemnizaciju,

Ma banda lopovska javnobilježnička...Toliko para ti uzmu za tu blesavu solemnizaciju i onda ti još niti ne ponude da oni to odnesu nego moraš trčkarat tamo amo, a oni samo fino poberu lovu. Tak se to kod nas radi.:mad:

DJ_SOS
16.02.2004., 14:03
Potpuno si u pravu. Kada sam bio kod biljeznika pricao je kako nas banke "gule" sa kamatama, a nije se sjetio kakvi su oni gulikože :mad:

A ljudi su sretni kad odlaze od bilježnika. Većina njih je nešto riješila, pa je sretna. Manje ih boli javnobilježničko "guljenje"...:hebemu:

DJ_SOS
16.02.2004., 14:08
A i banke bi mogle biti opskrbljene sa potrebitom dokumentacijom, a ne da se mora čekati dok im uvjerenja dođu iz Zagreba. :mad:

Bari Kent
16.02.2004., 14:31
Da, svi primjećuju da nas netko drugi guli ali ne oni sami...
Npr. zovem u banku radi dogovora za solemnizaciju ugovora - kažem da je malo nezgodno ugovoriti vrijeme jer moj prodavatelj inzistira da bude prisutan njegov odvjetnik (što je po meni OK, ipak se stan daje 'na povjerenje' pod hipoteku, čovjek mora znati šta potpisuje). A na to će meni referentica iz banke: Ma recite vi prodavatelju da odvjetnika ne treba dovoditi, jer samo će joj uzet novce...
A koliko vi tek uzimate lihvari jedni...:mad: mislim si ja ali naravno ne govorim...;) :D

DJ_SOS
19.02.2004., 09:20
Eto, dobio sam i uvjerenja o pravu zastupnja. Dostavljeno u gruntovnicu. Sada je sve OK. Ipak je kraće trajalo nego što sam mislio. :)

Za koji dan bih trebao dobiti papire iz gruntovnice. (Rekli su da će sutra biti gotovo).

Valjda će sada sve ići glatko.

Alopex
22.04.2004., 16:49
uskoro bih trebala uci u stambeni kredit i prosla sam sve banke i skoro se vec odlucila za ZABU, a sad je erste uletio s ovom pricom i kreditom u francima.

zanimaju me vasa iskustva s erste bankom (opcenito), a i sto mislite o svemu tome.

fala
:)

StetoCina
22.04.2004., 17:06
ako si vec razgovrala sa ovima iz zabe onda im bar napomeni da se sada razmisljas preci kod erste ;)

Bankei
23.04.2004., 07:34
Alopex kaže:
zanimaju me vasa iskustva s erste bankom (opcenito), a i sto mislite o svemu tome.
fala
:) +

Imam njihov tekući, Internet banking, oročenja, nema zamjerke. Ali za kredite sam ČUO da jako kompliciraju, puno više od Zabe. Imaš o tome u starim temama ovog foruma, pa potraži. Vjerojatno zavisi i gdje dođeš, oni su pripojili Riječku banku, pa ako dođeš u neku ex-poslovnicu Riječke možda ćeš dobiti mnogo slabiju uslugu nego u "original Erste" poslovnici.

Inače ja iskreno mislim da su ti krediti običan reklamni trik u cilju dobijanja jeftinog publiciteta, inače zašto ograničenje do 31.8.?

Bari Kent
23.04.2004., 08:11
Ja sam dobio kredit kod ESB pa ti mogu prenijeti svoj iskustvo.
Ukupno čekanje do isplate kredita bilo je 50 dana.
1. Predao sam dokumentaciju (potvrdu o plaći, predugovor, bla bla..)
2. Moralo se čekati da, nakon što sam postao klijent, sjedne moja prva plaća i tek to je onda službeni početak kredita (od tog dana sam i računao kad sam rekao 50 dana)
3. Prije te prve plaće obavio sam procjenu vrijednosti stana tak da sam i tu malo dobio na vremenu. Procjena im je za 70m2 inače 100€+PDV dok je kod drugih puno više (ne znam zakaj:confused: )
4. Onda sam čekao da se kredit odobri.
5. Kad je odobren, čekao sam da sastave ugovor o kreditu i pozovu nas sve na solemnizaciju
6. Nakon solemnizacije predaje se dokumentacija u gruntovnicu da bi se banka upisala u zemljišne knjige (to je trajalo točno 7 dana)
7. Nakon novog vlasničkog isplata odmah sutradan
--------------
Sve u svemu:
- 50 dana, mislim da je to OK
- procjenitelj vrlo vrlo korektan (treba odabrati pravog sa njihove liste, meni se eto posrećilo :) ), lijepo je procijenio
- malo me smeta kaj su me prvo muljali u banci 'ma bit će to za par dana, brzo to ide' a znao sam da ne može biti za par dana, to mi je onak malo ciganski
- jamac nije trebao, supruga sudužnik, hipoteka 1:1

E sad za ovo novo u CHF nemam pojma, izgleda mi jako lijepo, mala kamata.
Inače sam kod ESB prije dizao nenamjenski kredit i bio sam vrlo zadovoljan njihovom profesionalnošću, kao i sada.
Sretno! :top:

duda
23.04.2004., 08:25
Digla sam prošle godine kod njih stambeni bez jamaca i sa hipotekom 1:1 i nemam zamjerke. Vrlo ljubazni osobni bankar, obrada kredita je trajalalo točno koliko su rekli; uglavnom sve OK :)
Koristim i njihov Netbankig s kojim nisam skroz zadovoljna jer nisu baš ažurni i stalo nešto prčkaju po njemu tako da je često nedostupan. :(
Preporučujem ih ! Ovo s malim kamatama i nije toliko povoljno koliko se u prvi trenutak čini jer za tu kamatu moraš dati 10% učešća za kredit, ako se ne varam. Ali da su uzdrmali kreditno tržište, jesu :top:

Alopex
23.04.2004., 09:23
fala svima :kiss:

ovo što reklamiraju (4.99 tj EKS 5,64) stvarno i nije tako povoljno kao što izgleda na prvu. ili možda bolje reći predobro izgleda na prvu, a zapravo nije.

mene zapravo zanima bez pologa, bez jamaca, bez procjene (nova nekretnina) ali je zato 1:1,2 i nema interkalarne kamate za isplate od 1.-5. u mjesecu. i to je sve s EKS 5,73! tj. 5,49 godisnje.

moram priznati i meni je bilo malo blesavo s tim do 31.8. ali oni nemaju neke zalihe pa su odredili kolicinu CHFa i USD-a koju planiraju pustiti u kredite i kad to potrose to je to! makar bilo za dva tjedna

a omjer kako ga sada vidim je 45 000E u erste=40 000 u ZABI

bari, jesi li mogao odluciti kada ce ti biti isplata kredita, mislim tocan datum?

Bari Kent
23.04.2004., 09:33
Alopex kaže:
bari, jesi li mogao odluciti kada ce ti biti isplata kredita, mislim tocan datum?

Vlasnički sam donio 29. u mjesecu, a pošto sam s prodavateljem već prešišao sve rokove moralo je bit što prije tako da je dogovoreno sutradan tj. 30. Platio sam neku siću interkalarne kte jer je mjesec imao 31 dan. O odabiru datuma isplate nemam pojma, bilo mi je najvažnije da lovu dobim što prije.

Ne žimku zakaj se svi toliko boje interkalarne kamate. Pa to uopće nije nikakav trošak, treba malo razmisliti. Evo 2 primjera:
1) Kredit isplaćen 31. 5.
- interkalarne nema, prva rata dolazi na naplatu 1.7.
2) Kredit isplaćen 1.6.
- interkalarna se plaća za razdoble do 1.7, a budući da je stopa ista kao rate, to iznosi točno jednu ratu, jedino kaj ju plaćaš odmah a ne 1.7, ali opet je onda duža pauza.
- prva rata kredita dolazi na naplatu 1.8.
I opet si na istom, kaj ne?
Jedino ako postoji ta spika da je od 1 do 5 u mjesecu oproštena interkalarna kamata, onda je važno moći odabrati datum isplate.
Ak te još kaj zanima, samo pitaj :)

Arion
23.04.2004., 12:06
Sve je to lijepo, divno i krasno. No treba uzeti u obzir i činjenicu da na kredite koji imaju kamatu ispod 6% se ne može dobiti porezna olakšica.

korisnik
23.04.2004., 12:46
netocno, porezna olaksica se moze dobiti. Na kredite sa kamatnom stopom ispod 6% dignutih prije 1.1.2003 se ne moze dobiti porezna olaksica jer su to subvencionirani krediti.

Alopex
23.04.2004., 13:15
korisnik kaže:
netocno, porezna olaksica se moze dobiti. Na kredite sa kamatnom stopom ispod 6% dignutih prije 1.1.2003 se ne moze dobiti porezna olaksica jer su to subvencionirani krediti.

:s pao mi je kamen sa srca! samo bi mi jos i to trebalo! imala sam osjecaj da je na topicu o stambenoj štednji vec netko to rekao, ali kad sam procitala Arionov post, smrznula sam se.

na sajtu od erste mozes izracunati cijelu tablicu otplate kredita (sto je definitvno vrlo :top: ) i s jucerasnjim datumom interkalarna kamata bi bila oko 80 - 90 CHF, ne sjecam se bas tocno. u svakom slucaju, nije da je interkalarna nesto neplativo, jedino mi je to da ne zelim platiti nista vise nego sto moram.
uh sto prokleto zvucim, ali s cifrom love koju trosim na stan, ne zelim jos placati i banci da od mene dobivaju lovu.

ali, zato kad odem u svoj stancic, uf:lux: :cerek: sve to mi se cini kao puno manji problem

tilopa
01.05.2004., 16:58
Sve pohvale Erste banci. Evo moje iskustvo:
Predala sam svu dokumentaciju 22. 04. Kaže mi savjetnica da ću za odobrenje čekati 20-ak dana. Kad ono 27. 04, zovne ona mane da mi kaže da je kredit odobren! Nisam mogla vjerovati. Evo sad još malo i ulazim u svoj novi stan! Jeeee!!!
I još su mi kamate 6,49 što je manje nego sam planirala, kad smo u veljači počeli tražiti stan.
Eto, mislim da ako imate "čiste" papire neće biti nikakvih problema. Erste rula

Alopex
01.05.2004., 17:55
idem u ponedjeljak u erste da probam nesto i sluzbeno dobiti. nadam se da ce mi odobriti kredit, a sad vidim da je i zagrebacka banka spustila kamate :mad:
ma, zaba mi je i onako zadnja na listi banaka s kojim zelim imati posla

tilopa, cestitam :top:

duda i bari, u kojoj poslovnici ste dogovarali kredit? imate li mozda neko ime za preporuku? ili barem poslovnicu? :)

duda
03.05.2004., 08:22
Ja sam digla u Španskom.

Bari Kent
03.05.2004., 08:30
Alopex kaže:

duda i bari, u kojoj poslovnici ste dogovarali kredit? imate li mozda neko ime za preporuku? ili barem poslovnicu? :)

Poslovnica Sesvete (Zg). Kod njih sam dizao i nenamjenski isto i bio sam zaovoljan profesionalnošću.
Glede imena, svakako bih preporučio procjenitelja koji je meni obavio procjenu. Kad ti daju listu procjenitelja, kod mene je bio pod brojem 12. Prezime mu počinje na H i ima značenje riječi koju ćeš mu uputiti nakon što obavi procjenu...:)

LeoNT
10.05.2004., 09:14
Bok...

Koliko sam skuzio s njihovih stranica, nije moguce dobiti kredit bez jamca, a da se ne da 10% depozita. Jel to tocno?

Jel moguce uopce dobiti kredit bez jamaca, a da se ne da neki depozit?

Bari Kent
10.05.2004., 14:16
Alopex kaže:
u svakom slucaju, nije da je interkalarna nesto neplativo, jedino mi je to da ne zelim platiti nista vise nego sto moram.
uh sto prokleto zvucim, ali s cifrom love koju trosim na stan, ne zelim jos placati i banci da od mene dobivaju lovu.


Još jednom: interkalarna kamata nije ništa, ne mislim time reći da je mala nego ništa. Kad dobiješ kredit plaćaš kamatu od prvog dana njegovog korištenja. Samo što se za prvi komad (tj. dio mjeseca, ne cijeli) to zove interkalarna kamata a za svih ostali n to se zove rata kredita, koja se sastoji od glavnice i kamate.
Tak je svejedno kojeg datuma ti je isplaćen kredit.

Hannah
10.05.2004., 15:18
sorry, al ovo nije točno!!!
taj dio interkalarna kamata ili "dio rate" kako je ti nazivaš, nije dio rate. jer, nakon što isplatiš interkalarnu kamatu koja je dio rate ili maksimalno jednaka iznosu jedne mjesečne rate, ostaje čitav broj rata predviđenih kreditom za otplatiti.
tako da NIJE baš NIŠTA, nego još jedna stavka plus u svim tim davanjima...i svakako je bitan datum isplate u cijeloj toj priči jer se prema njemu računa iznos interkalarne kamate.

Hannah
11.05.2004., 07:31
ispravak iz prethodnog posta (ne da mi editirati ga). umjesto:

nakon što isplatiš interkalarnu kamatu koja je dio rate ili maksimalno jednaka iznosu jedne mjesečne rate, ostaje čitav broj rata predviđenih kreditom za otplatiti.

treba stajati:
nakon što isplatiš interkalarnu kamatu koja je po iznosu jednaka dijelu rate ili maksimalno iznosu jedne mjesečne rate, ostaje čitav broj rata predviđenih kreditom za otplatiti.

duda
11.05.2004., 08:34
LeoNT kaže:
Bok...

Koliko sam skuzio s njihovih stranica, nije moguce dobiti kredit bez jamca, a da se ne da 10% depozita. Jel to tocno?

Jel moguce uopce dobiti kredit bez jamaca, a da se ne da neki depozit?
Ja sam prošle godine digla kod njih kredit bez jamaca i bez depozita, u EUR-ima, sa hipotekom 1:1. Da li taj model još postoji ne znam.

LeoNT
14.05.2004., 10:25
Postoji neki model sa hipotekom 1:2 i zivotnim osiguranjem u vrijednosti 40% kredita.

Meni je problem ova hipoteka 1:2 :-(

tilopa
14.05.2004., 17:24
LeoNT kaže:
Bok...

Koliko sam skuzio s njihovih stranica, nije moguce dobiti kredit bez jamca, a da se ne da 10% depozita. Jel to tocno?

Jel moguce uopce dobiti kredit bez jamaca, a da se ne da neki depozit?


Kad sam ja dizala kredit postojao je kredit za mlade bračne (i izvanbračne) parove bez depozita i jamaca, ali je kamata bila mislim 7.49% Najbolje da odeš do njih i pitaš.

elegant
30.04.2008., 13:16
da malo oživim topic :mig:

iz banke su mi javili da nam je odobren stamnebi kredit ... od predaje dokumentacije do povratne info 5 radnih dana ... za svaku pohvalu :top:

no, čini se da njihovoj pravnoj službi treba cca 5 dana dok naprave ugovore ... ajd dobro .... i onda na solemizaciju bilo kojem javnom bilježniku.

Pitanje je da li svi javni bilježnici isto naplaćuju solemizaciju ili ne?

radi se o kreditu od 100.000€

thnx

oscar13
02.05.2008., 08:28
Pitanje je da li svi javni bilježnici isto naplaćuju solemizaciju ili ne?

radi se o kreditu od 100.000€


Mislim da postoji neki cjenik, oliti odredjena javnobiljeznicka tarifa, po kojoj se javni biljeznici moraju ravnati. Daklem, kod svih bi moralo doc isto. A sama visina solemnizacije ti ovisi o visini kredita. Posaljem ti pp za detalje.:)

may21
22.01.2009., 08:16
da malo oživim temu.
da li je netko dizao stambeni kod erste u posljednje vrijeme? zanima me jer ja sada dižem kredit i na knap sam kreditno sposobna, pa me zanima koliko su strogi i koliko im vremena treba za obradu?

Demonique
24.01.2009., 17:33
Pričekaj još par dana, upravo čekamo odobrenje kredita kod njih, navodno zadovoljavamo (ja i muž) sve uvjete, bila je i procjena željene nekretnine, prodavatelj nas čeka dosta dugo već. Nadamo se brzom odobrenju i još brzoj realizaciji. :)

rokas
27.01.2009., 08:51
Zapravo ne, danas još možeš slobodno lagati, ali radi se na jedinstvenom registru kredita i crnim listama, pa ti vidi :p

EEE NE MOŽEŠ LAGATI VEĆ DUGO VREMENE. POSTOJI SUSTAV RAZMJENE MEĐU BANKAMA I UKUCAJU TVOJ MATIČNI I SVE VIDE.....

nixa-zg
27.01.2009., 09:47
da malo oživim temu.
da li je netko dizao stambeni kod erste u posljednje vrijeme? zanima me jer ja sada dižem kredit i na knap sam kreditno sposobna, pa me zanima koliko su strogi i koliko im vremena treba za obradu?

Ja sam dizala kod njih stambeni prije 6 mj,sve je bilo gotovo za desetak dana,drže se nekih pravila kojih moraju,ali mislim da se sve nekako može dogovoriti. Mislim da je osnovno da ti kad uzmu ratu kredita s plaće,mora ostati još 2000 kn,obavezno računaj i na terete ako si nakome jamac!
Važna je i poslovnica,tj. osobni bankar kod kojeg dođeš,ja sam imala sreću i sve sam realizirala u Ilici 102,dalje neću reklamirati!:top:
Kao dodatak moraš računati i na dodatne troškove koji nisu uzeti iz kredita(obrada kredita,neka osiguranja,javni bilježnik...),na cifru od 80000 eura,mi je bilo oko 10000 kn!:flop:

margarita03
27.01.2009., 12:42
Pričekaj još par dana, upravo čekamo odobrenje kredita kod njih, navodno zadovoljavamo (ja i muž) sve uvjete, bila je i procjena željene nekretnine, prodavatelj nas čeka dosta dugo već. Nadamo se brzom odobrenju i još brzoj realizaciji. :)

Javi molim te, jer sam i ja htjela dići st.kredit preko njih...

Demonique
09.02.2009., 20:57
Evo javljam svima da su nam prije neki dan odobrili kredit i jako smo sretni zbog toga, a do realizacije će proći još maksimalno 2 tjedna. Tako su rekli u banci. Dakle, mi Erste banku toplo preporučujemo. Mi nismo neki bogataši, ali imamo pristojna primanja (čitaj: dovoljna) i nismo na crnoj listi pa nisu komplicirali. 'Recesija' je malo usporila tempo kreditiranja ali ne vjerujte pričama po novinama. Osim o Vašoj kreditnoj sposobnosti, sve ovisi i o referentu na kojeg naletite, tj. koliko je informiran i uslužan. Sretno svima... mi danas slavimo jer ćemo otplaćivati ipak nešto SVOJE. :top:

pistacija
10.02.2009., 09:40
Banka kao banka nista ne garantira pismeno, samo usmeno ...Sve moze, lijepo se smjeskaju, predas sve papire i onda zapne.
Cijela procedura jednog kredita ovisi samo o referentu koji vam vodi kredit.


Dakle, ako ste SVE papire predali u banku i proslo 7 dana a od procjene ni P odmah se treba aktivirati i biti dosadan i inzistirati na procjeni. Znaci na dolazak procjene otpada 4-7 dana. Procjeni treba 4-5 dana da elaborat o procjeni dostavi zu banku. Tad opet treba nazvat bankaricu i pitati kolika je procjena i sto dalje. Nakon 7-10 dana od tada bankarica treba klijentu javiti da im je kredit odobren i da sve to ide u pravnu sluzbu na ssastavljanje ugovora o kreditu i na potpis kod direktora. U roku jos 7-10 dna banka mora zvati klijenta kako bi klijent sa svim tim ugovorima isao na solemnizaciju. NAkon solemnizacije gruntovnici treba jos 7-12 dana da upise hipoteku na stan. Nakon sto se banci dostavi upisana hipoteka na stan i Rjesenje o upisu iste moze ici isplata. Sa bankaricom treba vidjeti jos jedino kad je interkalarna najmanja ili je uopce ni nema (obicno ako ide isplata krajem mjeseca) ali kazem to treba sa bankaricom vidjeti nakon sto se upise hipoteka na stan.
Cijeli kredit u pravilu traje 30-45 dana maximalno, osim evo kao sto vidimo ima iznimki, kad referenti ocito pojma nemaju.

Kako vidjeti da referent pojma nema? :)
Pa ako je stan novogradnja a on pored vlasnickog lista i gradjevinske dozvole trazi jos glavni projekt, elaborat i jos 100 cudesa;) Ili ako je stan u starogradnji a pored vlasnickog lista hoce jos gradjevinsku uporabnu ... Dakle, od takvih referenta bje-zi-te :cerek:

pistacija
10.02.2009., 09:49
Sve je to lijepo, divno i krasno. No treba uzeti u obzir i činjenicu da na kredite koji imaju kamatu ispod 6% se ne može dobiti porezna olakšica.

Da? od kad to?

Demonique
02.04.2009., 11:19
Javljam samo da je sve rijeseno..prodavatelji su dobili neki dan pare na racun, stan je nas. Jos neke admin. detalje moramo rijesiti. Jako je dugo to sve trajalo, jer nam je referentica bila dosta nedostupna, malo na bolovanju, malo godišnji, malo seminari, a malo su nas i praznici Bozicni dotukli... eto 3 puna mjeseca od zahtjeva do realizacije. Previse. Sretni smo da je sve gotovo. IMAMO STAN :)))) :top:

bitchy-as-usual
02.04.2009., 11:48
zar sve banke traze jamca za stambeni kredit..???? radi se o kreditu za mlade ???

Demonique
02.04.2009., 12:14
To ovisi o raznim faktorima da li treba jamac... da li imas dovoljnu placu (iznos na koji si prijavljena, koji ti stize na racun-ne na ruke), tj. da ti najvise 1/3 od ukupne place ide na kredit, ipak moras od neceg zivjeti. Tako banka gleda na stvari, a tako bi i ti... drugo, jako je vazno u kakvoj firmi radis, tj. kako firma financijski stoji, da li je u dugu. Tu naravno imaju prednost državni službenici, ali ne mora uvijek biti. Banke su ti danas povezane i sve zivo provjeravaju... da snose sto manje rizika. Moj muz ne radi u drzavnoj firmi, ali prije svega se raspitao medju kolegama da li je tko dizao kredite i da li je bilo problema. Nije nam trebao jamac, s time da se kao i kod vecine stambenih kredita, banka upisala kao teret na stan, tj. hipoteku. Odi po bankama i raspitaj se... koliko vidim Erste banka je poprilicno 'normalna' sto se tice uvjeta za stambene kredite, ne trazi ne znam sto, kao npr. Zagrebacka banka. Sretno...

bitchy-as-usual
02.04.2009., 12:36
mlada sam jako mlada :zubo: i htjela bi uzet kredit za mlade.. radi se o drzavnoj firmi..posao jako jako stabilan.. placa je 6000 kn.. stan koji bih kupila kosta cca 55 000 eura s time da vec imam kredit u otpu od 5000 eura pa sam to mislila sve spojiti u jedan kredit od 60 000 eura...

kako stoji raiffeisen banka???

bitchy-as-usual
02.04.2009., 12:37
ehh da kredit bi dizala ja sama...nemam muza i sl.. zelim se osamostaliti i imat svoj stancek od 35 kvadrata :zubo:

dit
30.09.2009., 08:27
čekam odobrenje kredita kod erste banke i kažu da će biti ovaj tjedan,uvjeti koje sam morao zadovoljiti, radi se o kreditu 1:1, s ostakom vrijednosti 20%,a ja sudjelujem s gotovinom 25% nije uvjet,jedino je malo bed što se mora polica osiguranja života platiti za prvu godinu odjednom cca 6000 kn a ostalo mi se čini ok i naravno primanja prebaciti kod njih,kreditna sposobnost anuitet + 2250 kn...kredit na 15 god.

sretnaponovno
06.09.2011., 13:39
sa ovako lošm bankom nisam dugo imala prigodu poslovati. Uzela sam stambeni kredit kod njih i čekala na odobrenje 3 mjeseca...kad sam ga dobila morala sam prebaciti plaću na njihov tekući i zvali su me tri puta dnevno da jesam li to već jednom napravila, a ja već 3 mjeseca primam plaću na njihov j... račun, a bankomati su im svakih 50 kilometara, a to koliko su staromodni neću ni komentirati:504:...
U svakom slučaju..bježite od njih dok vam nije kasno!