View Full Version : Povrće na 1001 način
daklem
ja sam svejed
ali za povrćem ludujem, ono je osnova moje prehrane
i totalno se raspametim sad kad ima svega friškog i šarenog za kupiti
pa bi ja molila ako ima tko za podijeliti kakav fini recept za povrćkice
nekaj malo drugačije od uobičajenih stvari (čušpajza i lešada)
ali bez puno orijenta u sebi i bez žitarica
mislim, možete vi ovdje i te recepte sipat, ali vodite računa o mojim željicama
a i poriluk možete izostaviti :zubo:
fala :)
naravno da bum i ja ponešto tipnula ;)
bluebox
06.05.2008., 13:51
Evo nešto vrlo jednostavno (i tako samo takva jela radim :zubo:)
Kuhani karfiol s krušnim mrvicama
Cijeli karfiol se skuha.
Posebno se na malo ulja isprže krušne mrvice i na to doda vrhnje za kuhanje. Ta se tekućasta smjesa prelije preko karfiola i :klopa:
ciganche
06.05.2008., 21:24
gravče na tavče :s
daklem
ja sam svejed
ali za povrćem ludujem, ono je osnova moje prehrane
i totalno se raspametim sad kad ima svega friškog i šarenog za kupiti
pa bi ja molila ako ima tko za podijeliti kakav fini recept za povrćkice
nekaj malo drugačije od uobičajenih stvari (čušpajza i lešada)
ali bez puno orijenta u sebi i bez žitarica
mislim, možete vi ovdje i te recepte sipat, ali vodite računa o mojim željicama
a i poriluk možete izostaviti :zubo:
fala :)
narežeš tikvice na tanke fete uzdužno,to narežeš sa gulilicom za krompir.mariniraš ih u malo maslinovog ulja,soli i papru ,u ricotta sir staviš malo masl.ulja,prepržene pinjole i svježi bosiljak i to dobro izmiješaš.staviš malo sira na rub tikvice i zarolaš.i to je to.probaj,fino je i malo drugačije.
bluebox
07.05.2008., 10:06
daklu možda blesavo pitanje :zubo: ali jel se tikvice prvo skuhaju ili su sirove? Ne znam ako se sirove mogu jesti :misli: :ne zna:
Evo nešto vrlo jednostavno (i tako samo takva jela radim :zubo:)
Kuhani karfiol s krušnim mrvicama
Cijeli karfiol se skuha.
Posebno se na malo ulja isprže krušne mrvice i na to doda vrhnje za kuhanje. Ta se tekućasta smjesa prelije preko karfiola i :klopa:
I onda ga ubaciš u pećnicu na nekih pola sata, da se to sve fino zapeče. Može se i malo sira naribati.:cerek: Ja tako pripremljen kafriol volim sa zelenim mauhanama na leso ali reče polly, da ne pišemo o povrću na lešo.:mig:
ali reče polly, da ne pišemo o povrću na lešo.:mig:
rekla sam da možete, ali da vodite računa i o mojim željama :mig:
ja karfiol s prezlicama jedam sam, vrhnje bi mi bilo previše
a mahune su mi najbolje ašmalcane na način siromašnih zagoraca :D što bi bilo mahune i krumpir skuhani na slanoj vodi i bačeni na malo poprženog luka
uz to šš :D (no treba li to uopće spominjati)
a gore spomenute tikvice sa sirom su mi super u obliku musake s fetom, a i popečci sa svježim sirom su takaj super :klopa:
ma meni je puno toga super :D
aeariel
07.05.2008., 19:48
meni je odlicna karfiol u besamelu pa to zapeceno. njami.
ili popecki s tikvicama i kravljim sirom. ili odresci od kelja.
skuha se malo kelj, nasjecka,ocijedi i pomijesa s jajima i kruhom. to se onda sve pomijesa i przi. (je znam, masno jer je przeno, al je tak dobro :D )
@tikvice kuhane u slanoj vegetiranoj vodi,rezane na deblje kriške,bačene na češnjak-maslinovo ulje,meni odličan prilog uz sve@
@na luku dinstana mrkva i celer,dodano malo paprike,250 grama šampinjona i 1 manja konzerva prethodno zdrobljenih pelata i 2 režnja gnječenog češnjaka,moj vrhunski vegetarijanski prilog uz rižu ili zelene rezance@
@tikvice na kockice umiješane u gušće tijesto za palačinke i pečene kao iste,no bucmastije i u manjoj tavici@
daklu možda blesavo pitanje :zubo: ali jel se tikvice prvo skuhaju ili su sirove? Ne znam ako se sirove mogu jesti :misli: :ne zna:
samo se mariniraju.ne vidim razloga zašto se nebi mogle jesti sirove.ako možeš jesti carpaccio od bifteka,od brancina,orade,srdela,ako možeš celer jesti sirov ili rajčicu onda možeš i tikvicu.nemaš bada.:)
bluebox
08.05.2008., 09:48
meni je odlicna karfiol u besamelu pa to zapeceno. njami.
ili popecki s tikvicama i kravljim sirom. ili odresci od kelja.
skuha se malo kelj, nasjecka,ocijedi i pomijesa s jajima i kruhom. to se onda sve pomijesa i przi. (je znam, masno jer je przeno, al je tak dobro :D )
Sve što se prži ili poha, može se staviti na mastan papir pa u rernu. Izgleda isto kao da je prženo/pohano, nije masno :D nije ni tako fino kao prženo :zubo: ali je dobra alternativa :)
daklu havala na informacijama :) fakat nisam nikad čula da se tikvice jedu sirove, probat ću :klopa: praktičan pristup spremanju jela :top:
u tom svijetlu :D
a i zato kaj nešto tražim po kompu pa sam naletila na neke ostatke prošlosti
MUSAKA OD TIKVICA I BUKOVAČA
Tikvice uzdužno narežite na šnite. Posolite ih i nakon ½ sata lagano ocijedite. Ispecite ih na gril tavici. Nemojte ih upotrebljavati sirove jer puste previše vode.
Sitno sjeckan luk popržite da pozlati. Dodajte bukovače narezane na rezance i sitno sjeckan svježi paradajz. Dinstajte da tekućina ispari. Začinite solju, peršinovim listom, češnjakom i paprom.
Složite musaku u vatrostalnoj posudi, red tikvica, red bukovača, na vrhu neka budu tikvice.
Jaja i vrhnje razmutite pa zalijte složenu musaku.
Pokrijete alu folijom i stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon ½ sata skinite foliju i zapecite.
Ukoliko ne jedeta jaja, može te ih izostaviti.
Kod slaganja možete umetnuti i šnite sira i cijelu musako posuti sirom.
bilo bu još toga :klopa:
"MAFFFINI" OD POVRĆA
U slanoj vodi prokuhajte razno povrće sitno narezano. Poriluk, mrkva, kelj, mahune, karfiol,….grašak, kukuruz
Kuhano povrće dobro ocijedite.
Stavite u kalupe za maffine do 2/3 visine. Istucite jaja (opet, može i bez njih)sa vrhnjem i žlicom brašna, zalijte povrće i pospite bogato sirom.
Zapecite u zagrijanoj pećnici.
.
PATLIDŽANI BRUSKETE
Patlidžane uzdužno narežite na šnite. Nasolite.
Sitno sjeckan luk popržite tako da pozlati, dodajte papriku narezanu na kockice i još malo popržite. Dodajte sitno rezan paradajz i dinstajte da tekućina ispari. Začinite solju, češnjakom, paprom, peršinovim listom.
Šnite patlidžana ocijedite i položite na podmazanu protvu. Na svaku stavite nadjev i sir po ukusu (mozzarella, svježi, gaudu, fetu,..) zapecite u pećnici.
BIJELE TIKVICE
Tikvice uzdužno prepolovite. Izdubite i posolite.
Sitno narezane šampinjone prodinstajte tako da ispari tekućina i da ostanu svijetli.
U šampinjone umiješajte svježi sir, nadrobljenu fetu, ribanu gaudu, mozzarellu, malo vrhnja i jaje (po izboru).
Napunite tikvice, po vrhu malo posolite parmezanom.
Pokrijte alu folijom i stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon ½ sata skinite foliju i zapecite.
ZAPEČENI PORILUK
Poriluk očistite i narežite na tanke rezance. Prokuhajte ga u slanoj vodi i dobro ocijedite.
Sitno sjeckan luk ispržite da pozlati, dodajte sojine mrvice i ispržite do kraja. Umiješajte žlicu dvije ukuhanog paradajza i začinite solju i paprom.
U vatrostalnu posudu stavite pol poriluka, sve meso i pokrijte ostatkom poriluka.
Jaja izmiješajte sa vrhnjem i izlijte po poriluku. Možete posuti i ribanim sirom
Dalje, klasika - folija, rol, bez folije, dobar tek :klopa:
KORABA LAZANJE
Ogulite korabice i narežite na šnite. Prokuhajte ih u slanoj vodi i dobro ocijedite.
Sjeckani luk popržite da pozlati, dodajte sojine mrvicei ispržite do kraja. Umiješajte malo ukuhanog paradajza, papra, češnjaka.
Slažite lazanju, red korabe, red mesa, na vrhu mora biti koraba.
Izmiješajte jaja sa vrhnjem i zalijte lazanju. Zapecite u pećnici.
PARADAJZ PUNJEN PATLIĐANOM
Izdubite paradajz.
Patlidžan ogulite i narežite na kockice, posolite i nakon ½ sata ocijedite.
Sitno sjeckan luk popržite, dodajte malo svježe paprike, izdubljeno meso paradajza i patlidžan. Dinstajte dok tekućina ne ispari. Začinite solju i paprom.
Napunite paradjaz, na vrh stavite veliku žlicu vrhnja i zapecite
POPEČCI OD BLITVE I ŠPINATA
Blitvu i špinat skuhajte i sitno nasjeckajte. Luk naribajte na tanke rezance. Izmiješajte blitvu, špinat i luk sa jajem, 1 velikom žlicom ribanog parmezana i prezlama po potrebi, posolite i začinite po ukusu (češnjak, papar,...)
Oblikujte popečke i ispržite ih.
IMAM BAYLDI
Patlidžan položite, na gornjoj strani urežite šnite na dubinu 2/3 patlidžana, tako da dobijete lepezu s gornje strane.
Na ulju popržite sitno kosani luk, dodajte malo sitno kosane svježe paprike, sojine mrvice i propržite. Umiješajte malo koncentrata paradajza, posolite, dodajte češnjak i sjeckani peršinov list.
Patlidžan položite u vatrostalnu posudu, između šnita stavite nadjev pokrijte alu folijom i stavite u zagrijanu pećnicu.
Nakon ½ sata skinite foliju i zapecite.
ROLADICE OD PATLIDŽANA
Patlidžane uzdužno narežite na šnite. Malo ih posolite i nakon sat vremena pažljivo ocijedite.
ispecite ih na grill tavi.
Popržite luk da pozlati, dodajte sjeckanu papriku i paradajz, popržite tako da tekućina ishlapi.
Začinite solju, paprom i češnjakom.
Na šnitu patlidžana položite šnitu sira, premažite nadjevom i zarolajte. Roladice poslažite u vatrostalnu posudu. Poškropite razrijeđenim ukuhanim paradajzom pospite peršinovim listom ili svježim bosiljkom i zapecite.
ŠTRUKLE OD PORILUKA
- ½ pakiranja lisnatog tijesta
- 20 dkg poriluka – samo zeleni dio
- 30 dkg svježeg sira
- 1 dl masnoće (ulje, putar, mast, margarin)
- 4 jaja
- češnjak, sol papar
Poriluk očistite, uzdužno prerežite i dobro operite. narežite ga na rezance. Češnjak malo popržimo na masnoći i dodamo poriluk. Zdinsatamo ga. U ohlađen umiješamo 3 jaja i sir.
Tijesto razvaljamo i poškropimo sa masnoćom. Premažemo sa 1 jajem i stavimo smjesu poriluka, jaja i sira. Zavijemo u roladu.
Štruklu zamotamo u dobro namašćenu alu foliju. Kuhamo ju u slanoj vodi 30-tak minuta.
E sad se vidi pravi omjer snaga - polly postavi pitanje, a onda nam mora sve nacrtati i odgovoriti sama sebi jer mi ne znamo. Sve me je sram.....
A što se teme tiče, može parmiggiana na sto načina. Kod nas bi se to prevelo kao musaka od patlidžana, s tim da se patlidžani prvo narežu na šnite i sprže na tavi, a onda se slažu u protvan naizmjence s paradajzom, sirom i nadjevom. A nadjev mogu biti kuhana jaja, ili dinstano faširano meso, ili neko treće povrće (recimo paprika), ili žganci ili tijesto..... I na kraju se po vrhu nariba parmezan i sve zapeče.
Meni tako bude premasno pa patlidžane ne pržim nego ih našnitane stavim u pečnicu na desetak minuta (tamad na povenu).
Talijani inače rukolu i radić ne koriste samo za salate nego ih i kuhaju.
Pa mi se jako sviđa tjestenina s radićem i friškim sirom (najčešće kao tortelini), ili malo prepržena rukola u tavi pa gore jaja (kao fritaja sa šparogama).
I nešto što sam nedavno probala i oduzela se - zapečeni radić u špeku i lisnatom tijestu. Ajoj.............
Za to se koristi radić Trevisano koji ne oformljuje glavu neko izgleda kao krakovi od lignje. Njega se zamota u špek, pa u lisnato tijesto (ali tako da napol viri van) i speče u pećnici. Po želji se posluži s nekim umakom (od gljiva, bešamelom,....)
Ili rižoto s radičem. Riža se kuha normalno kao za rižoto, podlijeva s juhom i vinom, i pred sam kraj (5 minuta, samo da se pofuri) se doda radić narezan na sitnije, i eventualno malo dimljene mocarele (da poboljša okus i da se sve počne rastezati).
A što sam sada gladna a ručak je dalekoooooooo................
E sad se vidi pravi omjer snaga - polly postavi pitanje, a onda nam mora sve nacrtati i odgovoriti sama sebi jer mi ne znamo. Sve me je sram.....
................
:misli: :confused: :ne zna:
nije mi plan bio takav
pitala sam ali sam i rekla da ću i ja staviti neke recepte, što baš i ne bi trebalo biti čudno jer sam ih ostavila na forumu puno
pošto sam lijena pisati, na to bi se dost dugo čekalo, pa je današnje roštanje po kompu i pronalazak par fajlova s receptima koji čuče zaboravljeni već koju godinu, ispalo super prigoda da ih copy/pastam
ima toga jooš, samo kaj me sad prošla volja
Ma nisam ja to ni mislila ni shvatila kao uvredu, žao mi je ako je tako.........
Meni dođe smiješno što ti od nas tražiš pomoć. To mi dođe k'o da me Šumaher traži da ga prebacim do grada jer mu se ne da voziti.
Sve tvoje teme dobro pročitam, većinom kopi/pejstam- ti si ovdje ..... hm,... a-ha, über-guru za kuhanje!
Još jednom se ispričavam, i rado bi vidjela kakve još ideje imaš s povrćem.
PS. Izgleda da ću morati početi stavljati smajliće da me se bolje skuži, a kaj mogu kad mi idu na živce.
ma zezam se samo
PS. Izgleda da ću morati početi stavljati smajliće da me se bolje skuži, a kaj mogu kad mi idu na živce.
a i meni
pa su me nakritizirali, pa ih keljim, pa se nađe i krivih :rofl:
bum ja još toga pokeljila :)
Uf, ajde dobro, već me bilo strah da sam te otjerala. A ti si mi jedina nada da (određeno) povrće postane jestivo (barem donekle).
A kad smo već kod pridržavanja pravila - nisi li sama tražila "bez poriluka"?
I kakve su onda ono strukle? Ha?
I ne kužim - lisnato tijesto se skuha u alu foliji? Kak to onda ispadne?
A kad smo već kod pridržavanja pravila - nisi li sama tražila "bez poriluka"?
I kakve su onda ono strukle? Ha?
a jesam :brukica:
meni ti je svo povrće tak lijepo
i porjak mi se sviđa
onak uspravan, pa bijelo-zelen,.. :cerek:
pa povremeno imam napade da ga učinim sebi privlačnim za jelo
još mi nije uspjelo :tuzni:
ima i patliđana koje isto ne jedem, alergija
no bu to već nekome ovdje poslužilo svrsi
kaj se štruklice tiče, može se ona i speć u protvi
ovak je više prilog uz safteke
a kaj se brojnosti recepata tiče, pa vidi kolko let imam :mig:
a počela sam kuhati još u nižim razredima osnovne
Što se godina tiče, nisam baš shvatila koliko ih je (nit mi je bitno), a znam da nisam ni ja jutarnja rosa.
Nego, poriluk - samo jednom sam ga jela da mi je bio odličan (sve ostalo rađe zaboravljam).
To je u stvari bila pita i poriluka je bilo prilično malo. Znači, prhko tijesto u protvan, speći na pola, frknuti gore malo prodinstani poriluk (ali zbilja malo), pobacati gore par nasjeckanih badema i speći do kraja.
Čisto jestivo!
FemaleGuybrush
08.05.2008., 19:57
hm... moja majka uvijek napravi fini poriluk... :ne zna: (hocu reci, meni bude fin)
i meni je dobro ispao kad sam ga kuhala s jecmom....
Ja ću pošiziti...... Nakon što sam pisala pola sata, računalo mi se "smrzne" i zaključi da ja u stvari nisam ništa napisala. Pa sad krećem ispočetka.
ZAPEČENI ŠAMPINJONI
Uzeti šampinjone velikih klobuka, otkinuti im stapke i nasjeckati s češnjakom, dodati peršin, sol, papar i malo maslinovog ulja i masu vratiti nazad u klobuke. Sve poslagati u protvan, gore naribati malo blagog sira (može mocarela), staviti peći pokriveno alu folijom na 20 minuta, nakon toga maknuti foliju i posuti s malo parmezana (ali malo da ne preuzme okus) i zapeći još 10 minuta.
RATATUJ
Patlidžane, papriku, paradajz, tikvice, luk i češnjak narezati na veće komade, staviti u protvan i začiniti sa soli, paprom, maslinovim uljem, grančicama ružmarina i majčine dušice i pokriveno staviti u pećnicu na 20 minuta. Maknuti foliju, oprezno promiješati povrće i vratiti otklopljeno na još 20 minuta u pećnicu. Vrijeme mođže varirati ovisno o pećnici, jedino je bitno da se povrće ne raspadne.
KOŠARICA OD FETE I POVRĆA
200 g fete
2 krumpira
3 tikvice
1 feferon
1 žlica kapara
1 režanj češnjaka
peršin, origano, sol, papar
maslinovo ulje
Krumpir narezati na kockice i skuhati na pola. Fetu narezati na kockice i po potrebi ostaviti u hladnoj vodi da se "odsoli" (isto kao i kapare). Tikvice i feferon narezati na kolutiće, češnjak nasjeckati. Pomiješati sve sastojke (masline odkoštiti), posoliti (ako je potrebno), popapriti, staviti dosta origana i peršina, i zaliti s malo maslinovog ulja.
U protvan/vatrostalnu posudu staviti veliki komad papira za pečenje, na njega istresti smjesu i dobro zatvoriti.
Staviti u pećnicu na 200 C 20 minuta.
KLAFUTIS OD POVRĆA
400 g luka (ne znam koja je to vrsta, nije mladi, ali ima super male glavice - veličine rotkvica)
500 g mrkve
80 g dimljenog špeka
3 jaja
80 g parmezana
2 dl slatkog vrhnja
1,2 dl mlijeka
60 g putra
1 dl juhe od povrća (po želji)
sol, papar
Očišćeni luk pofuriti na 2 minute u vrućoj vodi, a onda ga zažutiti zajedno s mrkvom na putru (5-6 minuta). Pripremiti preljev - pomiješati jaja, vrhnje, mlijeko, juhu, ribani sir, sol i papar žicom za snijeg dok smjesa ne postane glatka. Prepržiti špek.
U namašćenu vatrostalnu posudu (jednu ili više manjih) staviti luk i mrkvu, posipati špekom, a gore zaliti preljevom. Staviti peći na 180 C 25-30 minuta (dok se površina ne zažuti), ostaviti da odstoji 5 minuta a onda poslužiti.
TORTA OD KARFIOLA
2 kg karfiola
500 g tikvica
100 g kuhane šunke
100 g čvršćeg sira
1 paradajz (ili par žlica pasate)
3 režnja češnjaka
2 žlice prezla
lovor, sol, papar, peršin, šnita limuna
maslinovo ulje
Karfiol razdijeliti na "cvjetiće" i staviti ih kuhati na 4 minute u vodu s limunom i lovorom. Dobro ocijediti.
Tikvice, šunku i sir narezati na kockice. Tikvice staviti u tavu na jaku vatru, zajedno s malo ulja i češnjakom. Posoliti i popapriti. Dodati paradajz i ostaviti još 5-6 minuta na vatri. Dodati šunku, sir i prezle.
Dobro namastiti protvan za bombu, i pokriti ca cijelom površinom sa "cvjetićima". Napuniti nadjevom i po vrhu poslagati ostatak "cvjetića". Malo stisnuti da nema šupljina.
Stavit peći na 180 C 25 minuta. Pričekati još 15-ak minuta prije nego se izvrne na tanjur/tacu/podložak.
KREM JUHA OD BUĆE S GLJIVAMA
500 g buće
120 g svježeg sira
120 g friških vrganja
80 g putra
30 g špeka
bijelo vino
juha u kocki (ako može od gljiva)
majčina dušica, bijeli papar, sol
Narezati bući na kocke i kuhati u mikrovalnoj 5 minuta. Nakon toga ju zažutiti na putru, zaliti s pola čaše vina, i kad ispari dodati pola litre vruće juhe od kocke. Kuhati 10 minuta. Izmiksati da bude glatko i još malo kuhati da se ugusti. Dodati sir, posoliti, još malo izmiksati i vratiti na vatru. Narezati špek na kockice, zažutite ga u tavi i dodajte malo majčine dušice i narezane vrganje.
U zdjelu izlijte juhu, na sredinu stavite vrganje i sve malo popaprite.
Mauna, super su ti recepti, samo povedi računa da je riječ o podforumu Kuhinja bez mesa.:mig: Nema ni šunke, ni špeka.:mudri:
...............
fala :kiss:
Mauna, super su ti recepti, samo povedi računa da je riječ o podforumu Kuhinja bez mesa.:mig: Nema ni šunke, ni špeka.:mudri:
to ona zbog mene :mig:
A jesam prava........
Tek sam sad skužila da bi trebali recepti biti bez mesa.
Sori........
A i moram se dodvoriti polly kad sam ju jučer zvređala.
Ma, nema veze, nije strašno.:mig: Lako mi izbacimo šunku ili jaja, ko već sta (ne) jede. :D
Ipak, nije bilo nešto tipa "musaka od patilidžana i mljevenog mesa".:zubo: Mada to je moja mama super pravila, pitaću za recept, pa umjesto mesa ubacimo sojine ljuspice, možda može i bez toga.:ne zna:
Silvi sibenik
09.05.2008., 14:26
Potrebno jedan karfiol, jedno manje pakovanje svježeg sira u čaši od
(MILSA), jedna ribana mrkva, malo peršina, luka jedno jaje, kesica
parmezana. Karfiol treba skuhati ali samo cvjetove i onada napraviti pire
zatim dodajemo sir, jaje mrkvu parmezan ili začćine po želi i peći uu tavi
polpete koje gotove stavljamo na papir da upiju masnoću.
Dobar tek
Patlidžan sa mozarelom
Iseći parlidžan na krugove debljine prsta i odmah ih peći na plotni, ili na teflonu bez kapi ulja, dok ne dobiju braonkastu koricu.
U vatrostalnu posudu sipati malo maslinovog ulja, i redjati red patlidžana, red šuga od paradajza ( na maslinovom ulju propržiti malo belog luka, paradajz pelat i tomatelo, dodati so , biber, origano i svež bosilljak ili list celera) red mozarele. Završiti sa mozarelom. Zapeći dok sir ne dobije braonkastu boju.
Jede se toplo, mada je odlično i hladno.
Testenina sa tikvicama
Tikvice iseći na kockice, i propžiti na vrlo malo ulja, nekoliko minuta, samo da dobiju žućkastu boju, a zatim skloniti sa vatre
Napraviti šugo od paradajza na maslinovom ulju, sa dva čena belog luka (ne seckati luk, samo ga prepoloviti da jelu da aromu), i dodati začine - so, biber, peršun ili bosiljak- Dodati tikvice i pomešati, preliti vrelo preko obarene testenine. Začiniti parmezanom.
GIBANICA OD BROKOLIJA
Obariti brokoli, u vatrostalnu posudu sipati malo maslinovog ulja, i sipati obareni brokoli preliven smesom za gibanicu - izdrobljeni beli kravlji sir, jaja, pavlaka, so, biber Zapeći u rerni.
Služi se vruće, ili hladno, uz paradajz salatu
Spageti sa sampinjonima i spanacem
Na maslinovom ulju propžiti iseckane šampinjone i beli luk, i dodati šaku opranog svežeg spanaća. Posoliti i pobiberiti, i kad spanać malo “klone“, dodati jedno pakovanje slatke pavlake (250 ml). Skloniti sa vatre i preliti preko skuvanih špageta.
Mus od patlidzana
2 velika patlidzana ispeci u rerni. Izvaditi meso patlidžana, i izmiksati ga sa maslinovim uljem, belim lukom, i limunom – dodati so, biber i origano.Služiti hladno , na prepečenom hlebu sa kriškom fete .
RATATUJ
Patlidžane, papriku, paradajz, tikvice, luk i češnjak narezati na veće komade, staviti u protvan i začiniti sa soli, paprom, maslinovim uljem, grančicama ružmarina i majčine dušice i pokriveno staviti u pećnicu na 20 minuta. Maknuti foliju, oprezno promiješati povrće i vratiti otklopljeno na još 20 minuta u pećnicu. Vrijeme mođže varirati ovisno o pećnici, jedino je bitno da se povrće ne raspadne.na koliko stupnjeva:D?
200?
Kod mene se sve peče na "okomito". A mislim da bi to bilo 180-200 stupnjeva.
Sataraš
Potrebno :
2 patlidžana
1 tikvica
6 srednjih paprika
4 srednja paradajza
1 srednja glavica luka
3 mrkve
sol, biber ,vegeta
Priprema:
Sve namirnice operite i isjeckajte. Na zagrijanom ulju stavite luk da se prodinsta, dodajte mrkvu i papriku pa ih malo propržite, zatim dodajte patlidžan i tikvicu i na kraju oguljen paradajz. Ostavite da se peče još oko 30 minuta,uz postepeno dodavanje vode.Pri samom kraju kuhanja dodajte začine.
Zapečeno povrće
http://www.coolinarika.com/recept/zapeceno-povrce
najviše od povrća volim kad povrće isjeckam, stavim na masni papir, pokrijem folijom i pečem.Pred kraj pečenja dignem foliju. Nekad u to ubacim rižu i vodu i pečem.Bude suuupeeer
Ma nisam ja to ni mislila ni shvatila kao uvredu, žao mi je ako je tako.........
Meni dođe smiješno što ti od nas tražiš pomoć. To mi dođe k'o da me Šumaher traži da ga prebacim do grada jer mu se ne da voziti.
Sve tvoje teme dobro pročitam, većinom kopi/pejstam- ti si ovdje ..... hm,... a-ha, über-guru za kuhanje!
Još jednom se ispričavam, i rado bi vidjela kakve još ideje imaš s povrćem.
:confused:Ideje???? Hm. Ima. Ima ludih ideja. Baš mi je pala jedna na pamet.
Ima dosta otrovnog bilja. Treba izabrati ono naj (kukuta, beladonna..) Prokuhaš sitno sjeckano malo brašna. Začin kanabis i riješen problem. Više nikada nemaš problema s kuhinjom i apetitom....
Kupila tijesto,ne jedu nam se lasagne bolognese.
Tražim rp za lasagne povrće,nema.
Ima li netko da zna?
Hvala!:)
bluebox
15.06.2008., 12:11
Lazanje od povrća:
s paprikama (http://www.coolinarika.com/recept/vege-lasagne-s-paprikama)
sa špinatom i pinjolima (http://www.coolinarika.com/recept/lazanje-sa-spinatom-i-pinjolima)
s tikvicama i sirom (http://www.coolinarika.com/recept/lazanje-s-tikvicama-i-sirom)
vegetarijanske lazanje (http://www.coolinarika.com/recept/vegetarijanske-lazanje)
Ne da mi se kopi-pejstat više :zubo:
Na toj stranici ima masu recepata, lako je naći pomoću tražilice :mig:
Ja sam radila neke s povrćem i žitaricama, čine se super, meni je ispalo presuho :tuzni:
:w
fala,fala.
U nedjelju su ipak pale mesne.
Drugi put radim vegetarijanske.
Lao-chan
19.06.2008., 19:43
Aaaaa...koliko ideja ste mi dali...^^
Patkica_ST
22.06.2008., 10:11
Testenina sa tikvicama
Tikvice iseći na kockice, i propžiti na vrlo malo ulja, nekoliko minuta, samo da dobiju žućkastu boju, a zatim skloniti sa vatre
Napraviti šugo od paradajza na maslinovom ulju, sa dva čena belog luka (ne seckati luk, samo ga prepoloviti da jelu da aromu), i dodati začine - so, biber, peršun ili bosiljak- Dodati tikvice i pomešati, preliti vrelo preko obarene testenine. Začiniti parmezanom.
Ovo i ja kuham. Ukusno, brzo i jeftino. :top:
evo jedan moj recept :mig:
sastojci:
ulje
bundevine sjemenke
tikvice
luk crveni (ili mladi luk)
dinkel
mrkva
vrhnje za kuhanje
sol
Sjemenke bundeve malo se zdrobe i bace na suhu tavu, na vatru, kad počnu puckati, maknu se s vatre i polako se na tavu dolije ulje za dinstanje. Kad se ulje "smiri", na njega se baci crveni luk (ili mladi luk skupa s narezanim perjem) i to se vrati na vatru da se dinsta.
Kad se luk izdinsta, dodaju se tikvice koje ste prethodno narezali na kolutiće i koje ste posolili. Dakle, prije nego što ih bacite na tavu, malo ih procijedite. Poklopite i dinstajte dok ne puste vodu.
Prije svega toga pripremite dinkel i mrkvu. Dinkel se kuha oko sat vremena, a pola sata nakon što ga stavite kuhati, ubacite u vodu i nekoliko mrkvica. Kad se to shuha, ubacite u prodinstane tikvice (možete skupa s vodom ukoliko se dinkel ne ukuha).
Malo promiješajte i pustite da se otklopljeno kuha dok voda ne ispari, a zatim umiješajte jedno vrhnje za kuhanje.
Možete jesti s pogačicama ili s tjesteninom. Ja jedem bez ičega i prefino mi je. :s
Evo i slika
http://img126.imageshack.us/img126/7281/dsc00182ky2.jpg
bluebox
23.06.2008., 15:04
krsnik čini se zanimljivo i super izgleda :top:
Samo... :confused: što je dinkel i gdje se to kupi?
Hvala :)
dinkel je žitarica koja je jako dobro probavljiva. slična je pšenici.
i sam sam je otkrio prije par mjeseci kada sam pročitao recepte jedne gospođe u jednim novinama. :cerek:
iako ne volim pretjerano žitarice, dinkel me osvojio. stavljam ga skoro u sva jela sad. dan ranije ga skuham i onda ga samo po potrebi ubacim u jelo koje pravim.
kupio sam ga u ljekarni.
Dinkel imaju i u DM-u, tamo kod zdrave hrane, pahuljica, sokova i sl.
dinkel je žitarica koja je jako dobro probavljiva. slična je pšenici.
i sam sam je otkrio prije par mjeseci kada sam pročitao recepte jedne gospođe u jednim novinama. :cerek:
iako ne volim pretjerano žitarice, dinkel me osvojio. stavljam ga skoro u sva jela sad. dan ranije ga skuham i onda ga samo po potrebi ubacim u jelo koje pravim.
kupio sam ga u ljekarni.
Dinkel je njemacki naziv za pir (Triticum spelta).
Ovdje ga puno koriste, dugo sam mislila da je rijec o obicnoj neoljustenoj psenici :D
Ali ja mogu prosetat s ovog topica, moj muz nis od ovog ne bi ni probao, mogu se slikat, nemrem tri rucka radit :D
Rick Lee
10.07.2008., 13:15
recepti su vam bomba:s
može li tko pojasniti koja je caka u pečenju povrća na tom masnom papiru. vidim da se to negdje posebno naglašava, a nikad nisam kuhao na takav način:ne zna:
Echoplex
19.08.2008., 06:59
Imam kesicu prosa i neznam što bih s tim :rofl: Zna li netko nekakav recept... možda polpete i sl? :kava:
Poriluk oprati i narezati nakolutove debljine cca pola cm. Zagrijati maslinovo ulje, na vruće ulje dodati jedan sitno sjeckani češnjak, narezani poriluk, posoliti,popapriti, poklopiti posudu, smanjiti vatru na najmanje i dinstati cca 15-ak minuta. Poslužiti uz neku žitaricu (dinkel i riža meni nekako najviše odgovaraju) i salatu po izboru (u ovo doba godine meni paše taratur). :s
Svježe krastavce oguliti i narezati na kockice veličine cca 1x1cm. Posoliti, popapriti (bijeli papar), dodati češnjaka po želji i zalijati sve sa kiselim mlijekom. U to dobro paše koji listić mente, a u nedostatku iste može i bosiljak. Jede se žlicom. :cerek:
bluebox
20.08.2008., 16:13
Imam kesicu prosa i neznam što bih s tim :rofl: Zna li netko nekakav recept... možda polpete i sl? :kava:
Jel proso isto što i ječam? :misli::zubo:
Ako, da onda možeš napraviti ričet :cerek:
Ispirjaš luk i malo bijelog luka, na to dodaš kuhani ječam i kuhani grah, zaliješ vodom i dodaš paradajz sosa + začine.
Ne znam omjere :o
Al ispadne fini čušpajz :klopa:
Jel proso isto što i ječam? :misli::zubo:
Ako, da onda možeš napraviti ričet ..
Proso NIJE isto što i ječam. Priprema se slično kao i riža, s tim da ga je dobro prvo lagano prepržiti na suhoj tavi pa tek onda zalijati vodom (ili temeljcem) i kuhati. Rijetko ga pripremam, moji favoriti među žitaricama su raž i bulgur. :klap:
Echoplex
22.08.2008., 08:14
Evo napravila sam nekakvu kombinaciju proso - tikvice.... Proso se prvo kuha dok se ne pretvori u kašu, zatim tikvicu naribam, dodam začine... sve se pomiješa i oblikuje u polpete... jednostavno i hranjivo, kombiniram uz umak od rajčica i pečene paprike:cerek:
atlantis
31.08.2008., 11:30
ladjice :)
veliki krumpir skuhajte do poal u ljusci (moze i sirovi ali je onda pecenje puno duze i teze ga je izdubiti)
prerezite ga na pola i izdubite, skinite ljusku
meso krumpira nasjeckajte pa na malo ulja prodinstajte s povrcem po zelji (tikvice, paprika, poriluk, rajcica, patlidjan, mrkvica, grasak, kukuruz)
kad omeksa smjesom punite krumpire
na svaki krumpir stavite zlicu vrhnja i zapecite
dobar tek :)
Zenabr1
07.10.2008., 04:53
cure dajte nešto sa mahunama,a da nije varivo:mig:
patientia
07.10.2008., 10:07
Mahune s mrvicama - skuhas mahune, ocijedis, na zlici ulja preprzis krusne mrvice pazeci da ne izgore, dodas zacine po zelji, na to bacis mahune, dobro izmjesas, dodas soja sos ako ti pase.
Zenabr1
07.10.2008., 10:19
hvalaaaaaaaaa
bluebox
07.10.2008., 10:48
cure dajte nešto sa mahunama,a da nije varivo:mig:
Salata od mahuna
Skuhaš mahune, dodaš bijelog luka i začiniš kao salatu :klopa:
Zenabr1
10.10.2008., 17:00
jeste li pripremali grah sa porilukom sve zapečeno u pečnici,fantazija:top: poriluk prodinstati,na njega staviti kuhani grah ,začine,i dinstati sa malo vode,dok se voda ne pokuha,sve staviti u vatrostalnu zdjelu,zaliti sa 1dcl ulja,i zapeči u pečnici,pred kraj možete odozgora staviti kobasice:mig:
patientia
10.10.2008., 20:51
Vegetarijanske kobasice, naravno ;)
Swordgirl
10.10.2008., 23:36
Zdravo povrćarci! Evo nabujak od karfiola:
(i/ili nekog drugog povrća)
nabujak: 8 žlica brašna, 2 jaja, 1 kiselo vrhnje, mlijeko, sol- sve to pomiješati u smjesu malo gušću od one za palačinke
karfiol- kratko prokuhati (ja ga ponekad ne prokuham, pa je ok)
tepsiju premazati uljem (ili nešto slično), posipati krušnim mrvicama, poslagati karfiol (i/ili neko drugo povrće), preliti smjesom i peći na 15o dok ne dobije lijepu zlatnu boju-ili cca 30-ak min. Ja po boji odredim kada je kraj.
Fino fino. Njami njami...:klopa:
Osnovni sastojak - šampinjoni.
Narezati ih na listiće, baciti na vruće ulje , posoliti , smanjiti vatru na minimum i dinstati ih u vlastitom soku 10-ak minuta. Posipati brašnom (1-2 male žličice na vrh) i podlijati mlijekom. Kratko prokuhati da se umak zgusne na željenu konzistenciju. Začiniti po želji (papar, peršin ili što tko voli). I to je to.
Dok se priprema umak, za to vrijeme skuhajte tjesteninu ili rižu ili bulgur ili....nešto...
Dobar tek! :klopa:
LEPTIRIĆI SA ŠPINATOM I MASCARPONEOM
300 gr leptirića tjestenine
250 gr mascarpone sira
2 dcl mlijeka
2 dcl vrhnja za kuhanje
1 češanj bilog luka
sol, papar, muškatni orašćić
http://gastrodiva.bloger.hr/post/leptirici-sa-spinatom-i-mascarponeom/1235842.aspx
http://gastrodiva.bloger.hr/post/paprike-punjene-krompirom-/846144.aspx
PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM
http://gastrodiva.bloger.hr/post/pogaca-sa-povrcem/828904.aspx
POGAČA SA POVRĆEM
Najbolji recepti Lidije Kralj
Uzrečica "Tko na srcu ima feler, mora jesti celer" nije bez osnove: odličan je izvor vitamina C, što nam je iznimno dragocjeno na kraju zime, a sadrži i specijalne komponente koje održavaju stabilan krvni tlak. I okus je pravo osvježenje!
Krem-juha od celera
Sastojci (za 4 osobe):
* 40 dag korijena celera
* 2 dl vrhnja za kuhanje
* 2 dl mlijeka
* 10 dag brašna
* mekani tost
* maslinovo ulje
* sol
* papar
* muškatni oraščić
* kopar
Priprema:
Na ulju lagano zagrijte brašno, nasjeckani celer i začine. Zalijte vodom i kuhajte. Dodajte mlijeko i vrhnje. Na kraju ispasirajte da biste dobili krem-juhu.
ovchica
19.02.2009., 22:47
Evo jednog ljetnog recepta koji obožavam (ni dobro baš kad paradajzi nisu u sezoni jer su prevodeni). Ne znam kak se zove, eto nazvat ću ga ljetna pita.
5 većih krumpira skuhajte u kori i ogulite. Zgnječite ih s onim za pire.
1 veći luk sitno nasjeckajte i dobro ispržite na luku. Dodajte ga na krumpir.
1 šalicu brašna (ja koristim integralno) dodajte na krupir i luk.
Začinite sa solju, paprom, ljutom paprikom po želji
Dodajte malo tekućine (ja to sve od oka pa ne znam točno) i mijesite dok se sastojci ne smiješaju. To će izgledati ko neka gruba, neuredna, dosta čvrsta smjesa.
Protvan pouljite i malo posipajte prašnom. Tu hrgu tijesta hitite nasred protvana pa je laganim tiskanjem raširite do rubova.
3 (otprilike) paradajza nasjeckajte na kriške debljine 1,5 cm i poredajte po tijestu.
2 trokuta gorgonzole (ili nekog drugog mekog sira koji se topi - može i mozarella) rasporedite po kriškama paradajza i oko njih kaj vam ostane.
Možete malo zaliti maslinovim uljem i dodati maslina.
To se peče u pećnici na 200 stupnjeva jedno 40 minuta. Tijesto će i dalje biti dosta mekano, ali pazite da vam se sir ne skuri.
Dobar tek!
Sitno narezati luk, u tavu s uljem da se zaprži, za to vrijeme očistiti poriluk i narezati ga, promjer pol cm-a do 1 (ja volim deblje jer ga volim osjetiti posli, pogotovo zelene dijelove, mmmm :D), potom staviti u tavu na luk bijeli dio poriluka, nakon što se on malo opusti, dodati i ovaj zeleni dio. Čekati da sve lagano splasne. Zatim dodati rižu na sve to, a onda i vodu da prekrije poriluk i rižu, miješati da se ne zaljepi, dodati sol, vegetu i po želji muškatni oraščić.
savršeno i meni najbolje jelo s porilukom, najgore mi je kad ga radim za više ljudi jer onda ne ide sve meni:rofl:
Bon apetit!
u arubi ovo je stvarno bez rijeci, hvala na receptu :top:
jedino sam stavil pola povrtne kocke umjesto vegete, valjda je blizu to dvoje
Hvala :D
Znači dva jaja razbiti, narezati poriluk, a može i mladi luk (presavršeno!!!), dodati soli, vegete, sve to lagano izmiješati i staviti na tavu s uljem.
U biti kajgana s porilukom. Za doručak, mljac!
bluebox
08.09.2009., 12:57
Nedavno isprobano :klopa:
Patliđan s umakom od jogurta i češnjaka
2 patliđana
1 zrno bijelog luka
jogurt
maslinovo ulje
sol
krupnije mljeveni papar
Patliđan se izreže na 0.5cm debele šnite, posoli i ostavi da pusti gorčinu.
Nakon toga se malo posuši papirnatim ručnikom, stavi na masni papir u tepsiju, pošprica maslinovim uljem i peče u rerni na 180 dok ne uhvati boju :)
(Može se i normalno popržiti u tavi, ali ja sam ljubitelj masnog papira i ne previše masne hrane, pa mi je pećnica draži izbor :))
U jogurt se doda sitno isjeckano zrno bijelog luka, sol, krupno mljeveni papar i žličica, dvije maslinovog ulja - to sve zajedno se istuče pjenjačom (kao da je kajgana :D).
Pretpostavljam da se može i samo izmiješati, u originalnom receptu piše ostući pjenjačom, pa sam se držala uputa :ne zna:
Po gotovom patliđanu se prelije jogurt-umaka po želji.
To je to :)
Tikvice, krumpir, paradajz
Nasjeckati luk te ga staviti da se izdinsta malo, staviti na to paradajza nasjeckanog na kockce, moze i koncentrirana rajcica, no ja vise volim svjezu, mozete i oguliti kozicu ako vam smeta, posoliti, vegeta, papar, nakon 10ak minuta dodati proso i vodu, ja to sve od oka stavljam.
Narezati na ploske krumpir i tikvice te posoliti. U posudu slagati red krumpira pa onda ono sto smo dinstali preliti pa onda krumpir pa opet tikvice, dinstano, krumpir i tako dok ne potrosimo sve. a izmedu zalijevati s izmiksanim jajima i mlijekom da bude fino socno. zapeci na pola sata 200 stupnjeva. PREMLJAC!!
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.