PDA

View Full Version : Grijanje na pelet

stranice : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

ramzay
16.02.2012., 12:00
Najvažniji parametar koji pokazuje iskoristivost peći je temperatura dimnih plinova i višak kisika u dimnim plinovima ( lambda)

Ako je temeratura u ložištu 1000 C a dim izlazi sa 300 C onda je samo 700 C iskorišteno , a 700 od 1000 je 70% i to ako je kisika točno koliko treba , ako je kisika dva put više nego što treba naprimjer LAMBDA=2 , što je jako dobar rezultat za sve peći tipa centrometal Feroli itd, onda je temperatura u ložištu 850 C pa je stupanj djelovanja ispod 60 %.

Kad na terenu dobijem 60-70 % zadovoljan sam jer je to korisniku vreća peleta manje na dan. Vrlo često susrećem kotlovnice koje su pustili u pogon ovlašteni serviseri, bez opreme ,bez instrumenata sa LAMBDOM 5-6.

Kad dođem u neku kotlovnicu prvi alat koji rabim je Aku bušilica i borer 8 mm , da napravim rupu za šnjofalicu od instrumenta .

Do sada ni jedna , ali zaista ni jedan kotlovnica nije imala izbušenu rupu na cijevima , a bez te rupe se ne može napraviti analiza dimnih plinova niti izmjeriti temperatura dima, a bez toga je sve štelanje suludo i rad napamet.

Tko od vas odveze auto vulkanizeru i zamjeni gume bez balansiranja , nitko , a kako bi bilo da vulkanizer uzme lopatu stavi kotač na nju i zavrti i kaže dobra je guma i montira je na auto. A lopata je alat s kojim se nešto radi , naravno ali se ne balansiraju gume s njom .

Da li je itko od vas vidio da "serviser" iz koferića izvadi Lap Top ili analizator plina ,ili onaj termometar kojim se mjeri temperatura piceka u roru.

Drugi vrlo bitan parametar za stupanj djelovanja kotlova na pellete je gubitak kroz pepeo, naime prevelika količina zraka koja se upuhuje kroz pelete odnosi neizgorele sitne čestice piljevine u pepoeo.

Po boji i količini pepela se nešto može konstatirati ali bez toga da se 100 grama pepala odžari u lončiću i ponovo odvagne nakon žarenja teško da se išta može napraviti u tom smislu.

Stalne pritužbe na račun kvalitete peleta lako riješite , očistite peć, lijepo usisivačem , podkurite 100 kilograma peleta i nakon par dana ponovno očistite peć , pepeo na vagu , ako bude više od 2 kile pepela onda se trebate zabrinuti i napraviti probu odžarivanja pepela.

Treći vrlo bitan parametar je korištenje peći trajno ako vam peć na radi 16 -20 sati dnevno onda je predimenzionirana i radi sa lošim parametrima , ako se peć pali i gasi desetak puta u satu onda je tom katastrofa. ako se pali dva puta na sat onda je sve ok.

I vjerujte mi za sve poteškoće nisu krivi peleti

ckb 30
16.02.2012., 12:15
pozdrav

poslušao sam savjete te sam smanjio snagu kotla na 20 Kw,te stavio temp na 77 c, međutim potrošnju ne mogu spustiti ispod 75kg peleta na dan. Ovaj tjedan su temperature bile oko -15. Zanima me kolika treba biti razlika u temperaturi kod povratnog voda. Naime odlazna temp u sistem mi je oko 55-66 c, dok mi povrat nije preko 40 c. Miš ventil mi je između 6 i 7 položaja. Štelanje ventilatora se ne usudim napraviti jer nisam baš siguran kako to ide.
Imam dimnjak fi 200, a klapna je gotovo zatvorena. (ako je to faktor u štelanju ventilatora)
Čini mi se da se temperatura prebrzo pada u kotlu nakon gašenja plamenika. Praktički se plamenik pali nakon 6,7 minuta nakon gašenja. Temperatura u tom razdoblju padne sa 80 na 70c. Dok se plamenik razgori bude 65 c.
Ne znam kojim redosljedom krenuti u optimizaciju plamenika i cijelog sistema.
(ili je to normalna potrošnja na -15 c) ha ha
Hvala na prijašnjim savjetima.

@ramzay

Znači da mi je ovlašteni serviser pri prvom puštanju u pogon morao napraviti analizu dimnih plinova. (a nije).
Svako štelanje plamenika je beskorisno bez analize dimnih plinova?

dxer
16.02.2012., 12:21
Koliki bi optimalno trebali biti dimni plinovi na izlazu iz peći , nekakav okvir od-do za peći snage nekih 25 kW ?

europe2seoul
16.02.2012., 12:26
jedino sto su to cijene za kes, www.metel.hr

Bas gledam taj metel.hr i imaju pelete i gledam cijene:

975 kg = 65 vreca = 1625 kuna + 23% PDV = 1999 kn + 200kn dostava = 2200 kn.

To znaci da je cijena 2.05 kune po kilogramu.

Ove peci koje vi gledate samostojece cca 10-12kw trose 1-3 kg / h ovisno o snazi dakle dnevno ako se grije od 6-22h = 16h to znaci da potrosi ili 16 ili 48kg peleta.

Odnosno od 33 do 98.50 kn dnevno.

Dakle mjesecno to iznosi od 984 Kn do 2955kn.

Pa kaj nije jeftinije nabaviti pec na drva, sjekiru i kuriti na drva? Kubik drva dodje 350kn. Ako imas pec samostojecu na drva sa staklom naprijed, dakle konkurencija ovih, nemres potrositi vise od 2 kubika drva mjesecno. A pelet ti je to na minimum-u snage. Ili uzmes kaljev pec pa slabo kuris, drva stedis sto na sat i potrosis svega par prostornih metara drva po sezoni, toplo ti je a pec kosta kao i ova na pelet.

Gdje je ekonomska ili bilo koja racunica peleta???

kety66
16.02.2012., 12:28
Ne bi bilo tu neke uštede:D
Npr. U jednu rupu trebaš stalno donositi 1 kubik pijeska po satu (gubici topline tvoje kuće). Hoćeš li to raditi u tačkama svakih 5 minuta (plamenik se pali svakih pet minuta) ili lopatom stalno bacati (plamenik radi stalno) to je svejedno.

Jedino se možeš "igrati" sa temperaturom kotla prema vanjskoj temperaturi i režimu noć/dan.

Zahvaljujem na odgovoru.Ovu zimu budemo prezimili nadam se toplijim temperaturama.Hvala svima na pomoći!

stmat
16.02.2012., 15:43

Ove peci koje vi gledate samostojece cca 10-12kw trose 1-3 kg / h ovisno o snazi dakle dnevno ako se grije od 6-22h = 16h to znaci da potrosi ili 16 ili 48kg peleta.

Pa kaj nije jeftinije nabaviti pec na drva, sjekiru i kuriti na drva? Kubik drva dodje 350kn. Ako imas pec samostojecu na drva sa staklom naprijed, dakle konkurencija ovih, nemres potrositi vise od 2 kubika drva mjesecno. A pelet ti je to na minimum-u snage. Ili uzmes kaljev pec pa slabo kuris, drva stedis sto na sat i potrosis svega par prostornih metara drva po sezoni, toplo ti je a pec kosta kao i ova na pelet.

e sad,
naravno da je ekonomska računica na strani drva,
al nešto sitno je i na strani peleta:
ako moram napustiti posao da bih ložio drva jer nikoga nema doma,
djeca dolaze u različito vrijeme, žena radi u smjenama,
ah da i okućnica ako odbijem kuću je 272m2
računica je naravno drugačija.

pa komocija sa peletima da moram samo jednom dnevno ili jednom u dva dana u kotlovnicu nije zanemariva.

itd. itd.

ramzay
16.02.2012., 16:08
@ramzay

Znači da mi je ovlašteni serviser pri prvom puštanju u pogon morao napraviti analizu dimnih plinova. (a nije).
Svako štelanje plamenika je beskorisno bez analize dimnih plinova?

Upravo tako i otprintati mali protokol i zalijepiti na kotao , tako da onaj koji dođe poslije njega zna šta je bilo kad je bilo. i sa kojim parametrima je kotao pušten u pogon.

Da ako pogledaš u papire od svog kotla onda piše da je potreban cug dimnjaka od 20 paskala , da se plamenik poštela da daje 10-13 CO2 i da pri tome CO bude do 1000 ppm i da je temperatura dimnih plinova recimo 200 C.

Temperatura dimnih plinova treba biti što niža ispod 200 C , a često je preko 350 C

LUPAJO
16.02.2012., 17:10
Bok
Imam jedno pitanje ima li itko peć na pelete BOSCH K32-1 SW61 32kw
i koja su iskustva.Hvala:)

ramzay
16.02.2012., 20:24
Bok

Zanimljiva kombinacija , prije par dana sam detaljno pogledao jedan plamenik identičan ovo koji se nudi , Montiran je na jednom FEROLI kotlu , kako ne podnosim gusnate kotlove tako o feroliju mogu reći sve loše, ali o breneru moram biti fer i reći da je ok .

U kombinaciji sa BOSCH kotlom kojeg sam dosta nahvalio na stranicama foruma o centralnom grijanju , to bi moglo dobro raditi.

Premalo je informacija o načinu ugradnje ono što me brine je pregrijavanje gornje površine kotla kad se upali baklja od peleta zračenje će pregrijavati nehlađeni poklopac kotla .

stmat
16.02.2012., 20:53
Bok

i mene interesira,

prvi moj dojam je loš

boschova peć na drva
(na pelete su peći ipak drugačije konstruirane ili barem imaju nekakve dodatke za pelete)

ferolijev plamenik,
takvo nešto nijemci ni u ludilu ne bi prodali u svojoj zemlji,
to mi govori i to da ta kombinacija nije dovoljno testirana,

automatika na plameniku, može biti ok ali mi se ne sviđa

ali ako netko ima iskustva volio bih i ja znati

europe2seoul
16.02.2012., 21:38
e sad,
naravno da je ekonomska računica na strani drva,
al nešto sitno je i na strani peleta:
ako moram napustiti posao da bih ložio drva jer nikoga nema doma,
djeca dolaze u različito vrijeme, žena radi u smjenama,
ah da i okućnica ako odbijem kuću je 272m2
računica je naravno drugačija.

pa komocija sa peletima da moram samo jednom dnevno ili jednom u dva dana u kotlovnicu nije zanemariva.

itd. itd.

Hm....pa onda je cjenovno tu i plin isto tako konkurentan. A ne trebas nabavljati, skladistiti ili uopce i ici u kotlovnicu ako se grijes na plin.

Nije da zagovaram plin, nego eto....ako cemo o komforu.

P.S Zimi nema posla oko okucnice :)

axe11
16.02.2012., 22:31
Vrlo često susrećem kotlovnice koje su pustili u pogon ovlašteni serviseri, bez opreme ,bez instrumenata sa LAMBDOM 5-6.

Kad dođem u neku kotlovnicu prvi alat koji rabim je Aku bušilica i borer 8 mm , da napravim rupu za šnjofalicu od instrumenta .

Do sada ni jedna , ali zaista ni jedan kotlovnica nije imala izbušenu rupu na cijevima , a bez te rupe se ne može napraviti analiza dimnih plinova niti izmjeriti temperatura dima, a bez toga je sve štelanje suludo i rad napamet.

Da ja sebe postedim muka koliko bi uzeo da dodjes u Zadar montirat i pustit u pogon pec :)) Ako imas kojeg kolegu tu blizu preporucit slusam :)

markole
17.02.2012., 02:09
i mene interesira,

prvi moj dojam je loš

boschova peć na drva
(na pelete su peći ipak drugačije konstruirane ili barem imaju nekakve dodatke za pelete)

ferolijev plamenik,
takvo nešto nijemci ni u ludilu ne bi prodali u svojoj zemlji,
to mi govori i to da ta kombinacija nije dovoljno testirana,

automatika na plameniku, može biti ok ali mi se ne sviđa

ali ako netko ima iskustva volio bih i ja znati

Pozdrav svima na forumu.
Pošto se prvi put pojavljujem s porukom red je da se predstavim
Marko, Leskovac, Srbija.
Imam moralnu obavezu da s vama podelim svoja iskustva, jer sve što sam naučio o peletu i grejanju na isti je pokupljeno s ovog i jednog našeg foruma.
Ja sam od ove sezone krenuo baš sa ovim kotlom samo je 25kw.
I kod nas se nudi u kombinaciji sa Ferolijem ali sam se ja odlučio za ECOM2 gorionik.
I ja sam se kolebao oko istih stvari koje i Vi iznosite sa gornjom pločom ali je prevagnula površina lima koji je pod vodom i vertikalne promaje. Na ploču sam ispod poklopca postavio meku kamenu vunu 5cm. tako da ploča ne zagreva mnogo.
Ono što je veća prednost te ploče je čišćenje. Ceo kotao za max.15min. ja to radim - nedeljom - izmedju dva gašenja gorionika
i kotao uvek čist i efikasan.
Objekat 160m2 p+1 unutrašnje stepenište, izolacija 8cm(25gr) krovna ploča isto, i Pvc stolarija -znači solidno.
Svi radijatori termo glave samo 2 kupatila i hodnik bez.
S obzirom da grejanje imam 30 god (na čvrsto gorivo) nisam lajik, moja iskustva su neočekivano pozitivna.
Na spoljnim temp.-10do-20 potrošnja maximalna 5 vreća 75 kg za 2 dana, znači 37/38 kg na dan. Podešeno od 06h-24h. Kad je radio i noćni režim samo 3 dana potrošnja bila 45kg/dan ali unutra već pretoplo. Temperature svuda 22-23, sem kupatila gde je možda i 26.
Do ovog hladnog talasa, znači na temp. do -5 potrošnja od 20-25 kg dnevno. Po svemu sudeći zimu ću završiti sa 4,5 tona kupljenih na početku grejne sezone po ceni od 150e/t.

I imam pitanje za Remzy-ja... Štelovanja sam vršio samo sa dig.term. na izlazu u sredini dimovodne cevi. Temp. gasova kad je kotao očišćen na plamenu 3, koji je 21kw raste do max 125C i ne prelazi. Kad dodje na plamen 1, temp gasova 90-95C. Za 7 dana usled zaprlanosti dolazi do 135 a donja do 105. Imam postavljena dva turbulatora u drugu i treću komoru.
Ja veću temp. dobijem jedinu na plamenu 35kw kad ide od 160do max170C samo sam probao ali mi ta snaga nije potrebna.
Remzy, da li mislite da je to uredu i šta mislite o potrošnji.
Inče ranijih godina trošio od 15-20m3 hrasta, zavisno od zime.
Neznam da li se pominje ECOM2 gorionik kod vas ali je razlika što plamena cev ne ulazi u kotao a to je meni najveća prednost tog gorionika na Boschu. I ja sam potpuno zadovoljan izabranom kombinacijom.

ckb 30
17.02.2012., 09:21
Upravo tako i otprintati mali protokol i zalijepiti na kotao , tako da onaj koji dođe poslije njega zna šta je bilo kad je bilo. i sa kojim parametrima je kotao pušten u pogon.

Da ako pogledaš u papire od svog kotla onda piše da je potreban cug dimnjaka od 20 paskala , da se plamenik poštela da daje 10-13 CO2 i da pri tome CO bude do 1000 ppm i da je temperatura dimnih plinova recimo 200 C.

Temperatura dimnih plinova treba biti što niža ispod 200 C , a često je preko 350 C

@ramzay

kakva je vjerojatnost da sa Vama dogovorim pregled i štelanje peći.
Nalazim se u Sisku, gdje baš nema neka servisna podrška vezana za Centrometal.
To kažem iz razloga što mi je ovlašteni serviser za Centrometal za Sisak pustio pelet set u pogon,a da nije obavio ama baš nikakva mjerenja.

Bio bih zahvalan kada bi mogli to odraditi, naravno uz vašu cijenu.

pozdrav

Piksi11
17.02.2012., 09:28
Novi sam na temi pa ću pitat par početničkih pitanja.
Dali se može na kota od centralnog na drva ugradit nastavak za pelete?
Dali se može na peć na običnu peć na drva ugradit nastavak za doziranje peleta?

ramzay
17.02.2012., 10:33
Novi sam na temi pa ću pitat par početničkih pitanja.
Dali se može na kota od centralnog na drva ugradit nastavak za pelete?
Dali se može na peć na običnu peć na drva ugradit nastavak za doziranje peleta?

koji kotao?? koja peć ??

malo_autra
17.02.2012., 10:45

Ne bih se baš u potpunosti složio ....

Slažem se da su drva jeftinija od peleta, ali razlika nije velika...

Prvo,računica je da za peć na drva ti treba jedna dobra sjekira i dosta znoja...
Dođeš doma,naložiš, dok se kuća zagrije prođe još sat , dva .... sve u svemu dosta zajeb.... imao sam peć na drva pa znam o čemu govorim...

Kod peći na pelete, ideš doma, pošalješ SMS, dođeš doma, peć je već zagrijala... jednostavno, puno,puno veća komocija...

Drugo, mislim da tvoja računica nije baš realna...

Moja peć (etažno grijanje, 11,5 kW, prosječna temperatura oko 24 stupnja, deklarirana potrošja između 0,7 i 2,5 kg/h) u prosjeku troši oko 1kg peleta na sat (stan 60 m2 , dobro izoliran, peć predimenzinirana jer može grijati bez problema 100m2) . Prosječno grijem oko 15 sati dnevno, što bi bilo 15 kg/dan.

Istini za volju, ovih dana kada je temperatura bila non stop u minusu trošilo se i 40% više, ali isto tako bilo je i dana kada se peć povremeno i gasila jer je bilo prevruće pa je gorila 6-7 sati na dan.... mislim da je realna računica sa vrećom (15 kg) / dan.

E sada, cijena peleta koje ja kupujem iznosi 1,5 kn/kg tj. 1500 kn/tona.
Dostava je još 180 kn /paleta (na paleti je 70 vreća, tj 1050 kg) što ukupno daje cijenu do mene doma od 25 kn/vreća.

To bi ti iznosilo oko 750 kn/mjesečno..., i to da si svaki dan doma cijeli dan...

ramzay
17.02.2012., 11:01
Pozdrav svima na forumu.
Pošto se prvi put pojavljujem s porukom red je da se predstavim
Marko, Leskovac, Srbija.
Imam moralnu obavezu da s vama podelim svoja iskustva, jer sve što sam naučio o peletu i grejanju na isti je pokupljeno s ovog i jednog našeg foruma.
Ja sam od ove sezone krenuo baš sa ovim kotlom samo je 25kw.
I kod nas se nudi u kombinaciji sa Ferolijem ali sam se ja odlučio za ECOM2 gorionik.
I ja sam se kolebao oko istih stvari koje i Vi iznosite sa gornjom pločom ali je prevagnula površina lima koji je pod vodom i vertikalne promaje. Na ploču sam ispod poklopca postavio meku kamenu vunu 5cm. tako da ploča ne zagreva mnogo.
Ono što je veća prednost te ploče je čišćenje. Ceo kotao za max.15min. ja to radim - nedeljom - izmedju dva gašenja gorionika
i kotao uvek čist i efikasan.
Objekat 160m2 p+1 unutrašnje stepenište, izolacija 8cm(25gr) krovna ploča isto, i Pvc stolarija -znači solidno.
Svi radijatori termo glave samo 2 kupatila i hodnik bez.
S obzirom da grejanje imam 30 god (na čvrsto gorivo) nisam lajik, moja iskustva su neočekivano pozitivna.
Na spoljnim temp.-10do-20 potrošnja maximalna 5 vreća 75 kg za 2 dana, znači 37/38 kg na dan. Podešeno od 06h-24h. Kad je radio i noćni režim samo 3 dana potrošnja bila 45kg/dan ali unutra već pretoplo. Temperature svuda 22-23, sem kupatila gde je možda i 26.
Do ovog hladnog talasa, znači na temp. do -5 potrošnja od 20-25 kg dnevno. Po svemu sudeći zimu ću završiti sa 4,5 tona kupljenih na početku grejne sezone po ceni od 150e/t.

I imam pitanje za Remzy-ja... Štelovanja sam vršio samo sa dig.term. na izlazu u sredini dimovodne cevi. Temp. gasova kad je kotao očišćen na plamenu 3, koji je 21kw raste do max 125C i ne prelazi. Kad dodje na plamen 1, temp gasova 90-95C. Za 7 dana usled zaprlanosti dolazi do 135 a donja do 105. Imam postavljena dva turbulatora u drugu i treću komoru.
Ja veću temp. dobijem jedinu na plamenu 35kw kad ide od 160do max170C samo sam probao ali mi ta snaga nije potrebna.
Remzy, da li mislite da je to uredu i šta mislite o potrošnji.
Inče ranijih godina trošio od 15-20m3 hrasta, zavisno od zime.
Neznam da li se pominje ECOM2 gorionik kod vas ali je razlika što plamena cev ne ulazi u kotao a to je meni najveća prednost tog gorionika na Boschu. I ja sam potpuno zadovoljan izabranom kombinacijom.

Drago mi je kad neki Samovac kao Marko ima ovako dobre rezultate i iskustva . Plamenik ECOM-2 mi je poznat i sviđa mi se mogućnost paralelnog rada sa drvima . Mislim da ste dobro odabrali , sviđa mi se upravo ta kombinacija , dobar kotao na drva i pametan rezon sa izoliranjem gornje plohe kotla, pretpostavljam da vam oni tutleki iz servisa to nisu predložili nego ste do toga sami došli.

Ima boljih materijala za izolaciju , kamena vuna , ima u sebi kao vezivo smolu koja brzo izgori pa se vuna saspe., na tom bi se mjestu čak mogao staviti siporex debljine desetak centimetara, i možda tanki inox lim da reflektira zračenje natrag ka rostu. Mislim da bi i rost mogao brzo stradati jer je blizu buktinje , a nije hlađen.

Na forumu o centralnom grijanju je SASASE pokrio izgoreli rost šamotom i dobio novu dimenziju u kvaliteti rada kotla.

Temperature dima koje navodite su super , znači visoki stupanj djelovanja što je i za očekivati od kotla tog tipa. Ne znam kakav je dimnjak ali bi mogao nastradati zbog kondenzacije ako je od cigle.

Turbulatori su original ili ste ih radili sami , može fotka ????

ramzay
17.02.2012., 11:24
Ne bih se baš u potpunosti složio ....

Slažem se da su drva jeftinija od peleta, ali razlika nije velika...

Prvo,računica je da za peć na drva ti treba jedna dobra sjekira i dosta znoja...
Dođeš doma,naložiš, dok se kuća zagrije prođe još sat , dva .... sve u svemu dosta zajeb.... imao sam peć na drva pa znam o čemu govorim...

Kod peći na pelete, ideš doma, pošalješ SMS, dođeš doma, peć je već zagrijala... jednostavno, puno,puno veća komocija...

Drugo, mislim da tvoja računica nije baš realna...

Moja peć (etažno grijanje, 11,5 kW, prosječna temperatura oko 24 stupnja, deklarirana potrošja između 0,7 i 2,5 kg/h) u prosjeku troši oko 1kg peleta na sat (stan 60 m2 , dobro izoliran, peć predimenzinirana jer može grijati bez problema 100m2) . Prosječno grijem oko 15 sati dnevno, što bi bilo 15 kg/dan.

Istini za volju, ovih dana kada je temperatura bila non stop u minusu trošilo se i 40% više, ali isto tako bilo je i dana kada se peć povremeno i gasila jer je bilo prevruće pa je gorila 6-7 sati na dan.... mislim da je realna računica sa vrećom (15 kg) / dan.

E sada, cijena peleta koje ja kupujem iznosi 1,5 kn/kg tj. 1500 kn/tona.
Dostava je još 180 kn /paleta (na paleti je 70 vreća, tj 1050 kg) što ukupno daje cijenu do mene doma od 25 kn/vreća.

To bi ti iznosilo oko 750 kn/mjesečno..., i to da si svaki dan doma cijeli dan...

Sa zanimanjem pratim ovu debatu , u pravu ste obadvojica , pišete ispravno i svaki sa svojih pozicija ima pravo .

Hajde da povučemo jednu graničnu crtu recimo na 10 kilovata onda vaša diskusija ima smisla .

Ispod 10 kilovata su peleti egal sa plinom , ako ga imamo , mislim onaj gradski koji dolazi iz sibira , noćna tarifa struje je tu negdje , a toplinska pumpa je mmmmmmm.

Iznad 10 kilovata pa do 20 kilovata je nekakva siva zona gdje kotao na cjepanica sa spremnikom topline ipak ima prednosti nad peletima , ali se uspješno mogu primijeniti oba sustava , plus neka solarna perspektiva, za oba sustava ako se ima spremnik .

Iznad 20 kilovata je veličina kotla , kotlovnice i spremnika besmisleno velika i chips ima nesumljivu prednost , pogotovo što se trežište chipsa stabilizira .

Uzmite ovu moju upadicu kao dobronamjernu konekciju tri sustava.

LUPAJO
17.02.2012., 11:44
Zanimljiva kombinacija , prije par dana sam detaljno pogledao jedan plamenik identičan ovo koji se nudi , Montiran je na jednom FEROLI kotlu , kako ne podnosim gusnate kotlove tako o feroliju mogu reći sve loše, ali o breneru moram biti fer i reći da je ok .

U kombinaciji sa BOSCH kotlom kojeg sam dosta nahvalio na stranicama foruma o centralnom grijanju , to bi moglo dobro raditi.

Premalo je informacija o načinu ugradnje ono što me brine je pregrijavanje gornje površine kotla kad se upali baklja od peleta zračenje će pregrijavati nehlađeni poklopac kotla .

Ja planiram postaviti cjeli set za grijanje u kuću pa me zanima koliku buku proizvodi peć kada radi.
Kaj mi možeš preporučiti neki drugi dobar set za grijanje na pelete.HVALA

Piksi11
17.02.2012., 12:02
koji kotao?? koja peć ??

Pa jos se nisam odlucija, uglavnom iman centralno na loz ulje ali bi uzea sad neki polovni kota na drva ili kucnu pec na drva.
Pa bih za rezerve jos stavia pelet, tako da me zanima jeli opce mocuce imat taj nastavak

axe11
17.02.2012., 14:22
@ramzay pošalji mi mail adresu pretinac na forumu ti je krcat :)) pitam se zasto

dankobo
17.02.2012., 17:56
E sad pitanje za malo_autra; Tko Vam je podešavao peć? Mislim, ima li na ovom našem području netko tko to radi kako treba, onako kako to ramzey piše. Čuo sam dosta hvale na dečke iz Dimša. No, da li oni to rade odokativno ili mjere i po tome podešavaju parametre? Ima li tko iskustva?

stmat
17.02.2012., 19:18
Hm....pa onda je cjenovno tu i plin isto tako konkurentan. A ne trebas nabavljati, skladistiti ili uopce i ici u kotlovnicu ako se grijes na plin.

Nije da zagovaram plin, nego eto....ako cemo o komforu.

P.S Zimi nema posla oko okucnice :)

plina nemam :D
samo je pitanje vremena kada će plin imati tržišnu cijenu kao na zapadu,
možda za godinu, možda za dvije a možda za ...

a kakva je cijena plina na zapadu dovoljno govori da je tamo jeftinije grijanje na lož ulje

markole
17.02.2012., 20:51
Drago mi je kad neki Samovac kao Marko ima ovako dobre rezultate i iskustva . Plamenik ECOM-2 mi je poznat i sviđa mi se mogućnost paralelnog rada sa drvima . Mislim da ste dobro odabrali , sviđa mi se upravo ta kombinacija , dobar kotao na drva i pametan rezon sa izoliranjem gornje plohe kotla, pretpostavljam da vam oni tutleki iz servisa to nisu predložili nego ste do toga sami došli.

Ima boljih materijala za izolaciju , kamena vuna , ima u sebi kao vezivo smolu koja brzo izgori pa se vuna saspe., na tom bi se mjestu čak mogao staviti siporex debljine desetak centimetara, i možda tanki inox lim da reflektira zračenje natrag ka rostu. Mislim da bi i rost mogao brzo stradati jer je blizu buktinje , a nije hlađen.

Na forumu o centralnom grijanju je SASASE pokrio izgoreli rost šamotom i dobio novu dimenziju u kvaliteti rada kotla.

Temperature dima koje navodite su super , znači visoki stupanj djelovanja što je i za očekivati od kotla tog tipa. Ne znam kakav je dimnjak ali bi mogao nastradati zbog kondenzacije ako je od cigle.

Turbulatori su original ili ste ih radili sami , može fotka ????

@ramzay... hvala na brzom odgovoru i iznetom mišljenju. Možda nekom pomogne u odlučivanju pri kupovini, jer su to veliki novci i kod nas i kod Vas ako bi se zeznuli u kupovini. Inače je kod nas Centrometal veoma prisutan i dobro prodavan set ali su iskustva veoma različita.
Dimnjak je Shidel 180, sa termo izolacijom i ciglom okolo, tako da neverujem da ću imati problema.
Prilikom montaže i servisera, naravno NIŠTA od onog što Vi radite, ali ja sam - kažem već bio spreman s informacijama s ovog foruma i sam krenuo u avanturu. Prvo naštelovati plamenove koji odgovaraju vašem sklopu i peletu, a zatim temperature prema vanjskim kako dodje do promene i imate celu sliku vašeg sistema za nadalje...
Turbulatore ću slikati u nedelju kad budem čistio. Inače sam ih napravio prema njihovom već postojećem koji Bosch stavlja u kotao od 32kw. To je običan flah poredjan horizontalno sa malim zakošenjima. Tako da i nisu pravi turbulatori ali čim sam ih stavio i uključio rad, nisam mogao da verujem koliko je sistem dobio na brzini zagrevanja i efikasnosti. Od 25 min koliko je trebalo da se voda (od startovanja) sa 23C zagreje na 55C kad otvara pumpa to vreme je došlo na 15min. U ovom kotlu je velika površina lima koji je pod vodom i na malom prostoru, izložen vatri i vrućem vazduhu.

Što se tiče gornje izolacije tu ste upravu, moram odraditi nešto bolje za sledeću sezonu.
Ramzay Vi sigurno znate ali zbog drugih da kažemo Bosch kotao nije nikakva novina - to je model koji se radi 30 god. DAKON DOR, BUDERUS, JUNKERS pa sad BOSCH jedan isti kotao, da može bolje verovatno bi napravili bolje, do sad.
Pitanje...
Ja sad razmišljam, ako za ovu sezonu potrošim 4,5t sa ovim setom,
kakvu bi potrošnju imao sa originalnim kotlom na pelet reda 3-4000e
neverujem više od 0,5tona uštede.
Da li sam u pravu ili su te peći mnogo štedljivije.
Pozdrav svima.

ramzay
17.02.2012., 21:45
MARKO

Naravno da znamo za DAKONA , na našem drugom forumu kojeg od milja zovem drvosječe ( centralno grijanje na drva ) detaljno smo secirali tog BOSCH a 2000 B , ja sam ga čak proglasio najboljim , i njjeftinijim u toj nižoj klasi.

Odokativno uštedio bi pol tone goriva , tonu ne bi nikako. Ajde da prepolovimo uštedio bi 100 eura godišnje , za deset godina 1000 eura. A deset godina ne bude izdržao ni jedan kotao jer se više limovi ne rade od švedskog čelika iz Kirune nego kinezi sašrotaju auto zajedno sa gumama , akumulatorom , aluminijem , i sad si misli koja je to legura od koje se prave kotlovi.

Problem tvog kotla odnosnog tog tipa kotlova je u tome da je Bundestag već donio zakon do kada se smiju koristiti kotlovi tog tipa ,a to je blizu za dvije godine , nakon toga se postrožuju uvjeti za emisiju monoksida i pepala u atmosferu.

Dakle neminovno dolaze nove generacije kotlova sa Lambda sondama i Fuzzy regulacijom .

ramzay
17.02.2012., 22:19
Pa jos se nisam odlucija, uglavnom iman centralno na loz ulje ali bi uzea sad neki polovni kota na drva ili kucnu pec na drva.
Pa bih za rezerve jos stavia pelet, tako da me zanima jeli opce mocuce imat taj nastavak

U principu se može svaki kotao preraditi na pelet , kao što je prije tridesetak godina bila moda da se kotlovi sa ugljena prevode na ložu , tako sad ide pelet no ne za dugo.

Piksi11
18.02.2012., 07:38
U principu se može svaki kotao preraditi na pelet , kao što je prije tridesetak godina bila moda da se kotlovi sa ugljena prevode na ložu , tako sad ide pelet no ne za dugo.

Ima te li ikakvu shemu, video, slike, link da vidim kako to izgleda idali se u to isplati investirat.

ramzay
18.02.2012., 07:51
Ima te li ikakvu shemu, video, slike, link da vidim kako to izgleda idali se u to isplati investirat.

Odeš u bilo koji dućan gdi se prodaju Centrometalovi kotlovi na pelete i pogledaš jedna i druga vrata . Na jednima je probijena rupa i montiran pelet set , a druga su ona obična za loženje sjepanica . Zar misliš da se kod nas prodaje neki kotao specijalno rađen za pelete , ja još takvog kod nas nisam vidio .

Ipak smo mi na Balkanu, brdovitom i šumovitom, i sigurno je sigurno , a to je cjepanica.

Piksi11
18.02.2012., 09:34
Pa dobro di se more nabavit zaj dodatni dio, na netu nos bas vidija takvih dijelova.

markole
18.02.2012., 11:44
MARKO

Naravno da znamo za DAKONA , na našem drugom forumu kojeg od milja zovem drvosječe ( centralno grijanje na drva ) detaljno smo secirali tog BOSCH a 2000 B , ja sam ga čak proglasio najboljim , i njjeftinijim u toj nižoj klasi.

Odokativno uštedio bi pol tone goriva , tonu ne bi nikako. Ajde da prepolovimo uštedio bi 100 eura godišnje , za deset godina 1000 eura. A deset godina ne bude izdržao ni jedan kotao jer se više limovi ne rade od švedskog čelika iz Kirune nego kinezi sašrotaju auto zajedno sa gumama , akumulatorom , aluminijem , i sad si misli koja je to legura od koje se prave kotlovi.

Problem tvog kotla odnosnog tog tipa kotlova je u tome da je Bundestag već donio zakon do kada se smiju koristiti kotlovi tog tipa ,a to je blizu za dvije godine , nakon toga se postrožuju uvjeti za emisiju monoksida i pepala u atmosferu.

Dakle neminovno dolaze nove generacije kotlova sa Lambda sondama i Fuzzy regulacijom .

Bundestag doneo odluku ali kao što kaže sledeći post "Ipak je ovo Balkan, šumovit i brdovit"... Tako da, do lambde i Fuzzy treba se grejati dobro i što jeftinije - zato i služe ovakvi forumi da razmenimo iskustva i uštedimo tamo gde možemo.
Sve najbolje.

ramzay
18.02.2012., 21:52
http://img706.imageshack.us/img706/6141/viesman.jpg

PIKSI 11

Nije to jedan dio , to je sklop koji je na ovoj fotki ofarban tirkizno , Znači nešto što se zove Pelet set i košta cca 1000 oira, te se namontira na vrata nekog postojećeg kotla i pretvori ga u kotao na pelete.

Ova fotka neka posluži kao uvod u temu kako treba ili kako ne treba raditi , budem to ovih dana, koliko stignem, malo detaljnije evaluirao.

miran18
19.02.2012., 14:09
Kolege još niste iskomentirali Toplingov kotao na pelete onaj sa ložištem od vatrostalnog betona i sa izmjenjivačem topline u kojem su turbulatori povezani sa jednim zajedničkim mehanizmom koji se pomoću jedne poluge podiže i tako jednostavno otresa pepeo sa torbulatora i stijenki cijevnog izmjenjivača. Automatika je opremljena lambda sondom te se sama korigira. Kod nas je pod trgovačkim imenom Junko.Ili iz nekog drugog razloga nema komentara.

Tamarind
19.02.2012., 15:18
Jel to TOPLING d.o.o. Prnjavor? Video sam jedan kod prijatelja u MK, ima ga nekih 2 godine i zadovoljan je.

ramzay
19.02.2012., 17:57
http://img20.imageshack.us/img20/2788/vvrata.jpg

Detalji kotlovnice sa posta 1532.

Ono što me jako ljuti to su neki lokalni šerifi napuhani ko zagorski purani , neobrazovani i puni sebe .

Ako je 20 godina servisirao kotlove na lož ulje , tako da je s vremena na vrijeme stavljao nove dizne i pomoću njuha i sluha rekao " u jebo te što dobro radi " , a zapravo je sve bilo definirano tlakom pumpe i diznom.

Taj isti šerif mrtav hladan montira Pelet set , i ostavi svoju vizit kartu na kotao, kao da je agent 007.

A kako je montirao pogledajte , da je bar stavio nove dihtunge , da je bar pokrpao rupe na vratima , ali ne , za pol sata je montirao Pelet set , kao ovlašteni serviser Centrometala , nafrljio 35 kilovata snage , uzeo lovu , i ciao ragaci.

A ja i moj suradnik smo se 4 sata prčili da to sranje dovedemo u neke okvire da čovjek dočeka proljeće i baci stari kotao, a nije bio problem da se kupi novi kotao samo da je to meštar sugerirao.

Da netko ne bi pomislo da smo mi istresli vreću pepela po novom Pelet setu, nismo , samo otvorili i poslikali.

ramzay
19.02.2012., 18:25
http://img844.imageshack.us/img844/3867/vturbulatori.jpg

Kotao je VIESSMAN nemam pojma koji model , ali nije stariji od mene. Tipični sa velikim ložištem za formiranje velike baklje i dve male rupice za prolaz dimnih plinova.

Rupice 30 x150 mm još zatrpane sa nekim turbulatorima , i pepelom , naravno

ramzay
19.02.2012., 18:47
http://img341.imageshack.us/img341/1008/vpoetno.jpg

Nakon čišćenja i krpanja pukotina između vrata i kotla probni lauf sa parametrima koji su bili zatečeni , puna snaga plamenika , zraka ko u prići , a tek monoksida
dobro pa sam na vrijeme isključio pumpanje pa se instrument nije izblesirao i ostalo mi je 500 eura u lisnici.

ramzay
19.02.2012., 18:54
http://img845.imageshack.us/img845/7299/vzavrno.jpg

Nakon četiri sata mrdanja i isprobavanja režima rada plamenika dobiveni podnošljivi rezultatati što se tiče kvalitete izgaranja , ali neodrživi što se tiče ekonomike loženja .

Dimni plinovi pretopli često iznad 300 C , snaga reducirana na 20 kilovata što skoro da nije dosta za zagrijavanje kuće, ali taj naftni kotao jednostavno ne ide sa drvima nikako.

Zašto ovo sve pišem

ZATO DA UPOZORIM LOKALNE ŠERIFE DA SE NE ZAJEBAVAJU SA OVAKVIM IMPROVIZACIJAMA I FUŠEVIMA. OD OVOGA NE DA BOLI GLAVA MOŽE BOLITI I GUZA KAD SE DOBIJE PAR GODINA LEPOGLAVE.

Da dimnjak nije samostojeći izvan kuće ni u ludilu ne bih ostavio temperaturu dimnih plinova od 286 C, a kad smo došli zatekli smo 380 C i sav snjeg oko dimnjaka siv ili otopljen . Da nešto nije u redu shvatili su i investitori po krovištu ponom pepala i naravno po potrošnji peleta.

A lokalni MACAN je to sve zboksao za pol sata i ponosno nalijepio svoju vizit kartu na rezervoar Pelet seta.

Svaka ti čast i svaka ti dala MAJSTORE.

zlayo83
19.02.2012., 19:03
http://img20.imageshack.us/img20/2788/vvrata.jpg

Detalji kotlovnice sa posta 1532.

Ono što me jako ljuti to su neki lokalni šerifi napuhani ko zagorski purani , neobrazovani i puni sebe .

Ako je 20 godina servisirao kotlove na lož ulje , tako da je s vremena na vrijeme stavljao nove dizne i pomoću njuha i sluha rekao " u jebo te što dobro radi " , a zapravo je sve bilo definirano tlakom pumpe i diznom.

Taj isti šerif mrtav hladan montira Pelet set , i ostavi svoju vizit kartu na kotao, kao da je agent 007.

A kako je montirao pogledajte , da je bar stavio nove dihtunge , da je bar pokrpao rupe na vratima , ali ne , za pol sata je montirao Pelet set , kao ovlašteni serviser Centrometala , nafrljio 35 kilovata snage , uzeo lovu , i ciao ragaci.

A ja i moj suradnik smo se 4 sata prčili da to sranje dovedemo u neke okvire da čovjek dočeka proljeće i baci stari kotao, a nije bio problem da se kupi novi kotao samo da je to meštar sugerirao.

Da netko ne bi pomislo da smo mi istresli vreću pepela po novom Pelet setu, nismo , samo otvorili i poslikali.

ISTINA!! Ja sam živi svjedok....
A ramzay i suradnik su potvrdili moj prvi dojam stečen na forumu da su TOP majstori. Koji ne samo da imaju pregršt iskustva, nego su vrhunski obrazovani i k tome normalni i skromni ljudi. :s:top::ziba:

axe11
19.02.2012., 21:35
zasto ne zadugo?

ramzay
20.02.2012., 07:38
Zato što je zakonom kojeg je Bundestag davno usvojio a stupa svake godine ponešto od tog zakona , lijepo napisano do koje godine se mora napraviti to i to. Do kada se mora skinuti emisija štetnih tvari u atmosferu , ili se mora staviti filtere na dimnjak.

Ono što je problem skinuli su donju granicu na 4 kilovata . Ako se do sada ovakve slučajeve kao gore opisana kotlovnica moglo tretirati kao uređaje od 14 kilovata , jer su oni iznad 15 pod kontrolom , sada nema šanse da mrcinu od 35 kilovata netko postavi na kotao i kaže ja radim sa 4 kilovata.

Sad budimo realni nije Bundestg naše zakonodavno tijelo ali su našim vrlim sabornicima rukice vezane nevidljivim nitima i kad Merkelica namigne oni podignu svoje rukice i nas uvaljaju u još veći drek.

Kod pelet sustava se traži stupanj djelovanja 90 % i emisija štetnih tvari u atmosferu kao da kurimo plin .

Zapravo za godinu dvije ni jedan od ovih kotlova o kojima sad pišemo na ovom forumu neće moći dobiti neku uporabnu dozvolu, neko vrijeme ćemo to preskakati i pokušavati smuljati , slično kao što je bilo sa eko testom za aute , a onda će nam za 5 godina biti normalno da cinkamo susjeda jer mu se iz dimnjaka vije crni dim i pepeo , jer taj dim ne truje njega nego vas , vama pada u dvorište ne njemu.

ramzay
20.02.2012., 08:02
http://www.dustconf.com/CLIENT/DUSTCONF/UPLOAD/S4/BEHNKE_D.PDF

Evo tu ima nešto o tome što pišem .

ramzay
20.02.2012., 08:23
1. BImSchV Verordnung über kleine und mittlere Feuerungsanlagen ... www.buzer.de/gesetz/9187/index.htm

A ovdje su nam ga sunuli do balčaka

malo_autra
20.02.2012., 09:02
E sad pitanje za malo_autra; Tko Vam je podešavao peć? Mislim, ima li na ovom našem području netko tko to radi kako treba, onako kako to ramzey piše. Čuo sam dosta hvale na dečke iz Dimša. No, da li oni to rade odokativno ili mjere i po tome podešavaju parametre? Ima li tko iskustva?

Dečki iz DIMŠA su stvarno dobri, ali mislim da oni rade isključivo CM i Edilkamin.
Oni stavljaju tvorničke parametre, ali po potrebi reguliraju rad ventilatora za ispuh plinova, osjetljivost sondi...

Veće modifikacije tvorničkih postavki ne rade.

Malo tko se upušta u igru sa parametrima...

ckb 30
20.02.2012., 09:20
@ramzey

ostavio broj na pp, ali za sad nema odgovora.

lp

malo_autra
20.02.2012., 09:55
To je stvarno preskupo...
Koliko znam cijene se sa pdvom se kreću od 1,5 do 1,8 kn/kg.

Danas sam se čuo sa jednim dilerom iz Rijeke koji ima u ponudi i Viševicu i Finvest pelete. Pošto još doma imam peleta od Drvenjače (doduše i ta se zaliha dosta istopila) odlučio sam uzeti 2 vreće od svakog proizvođača i napraviti blic test .

Plan je očistiti peć i izgoriti 2 vreće, nakon toga čišćenje, pa onda ispočetka...
Trebat će mi cca 6-7 dana da isprobam sve 3 vrste peleta.

Kada napravim test javim se sa dojmovima. najviše me zanimaju:
količina pepela, informacije o radu peći, potrošnja... i naravno to sve usporediti sa cijenom....

Evo da se javim malo...

Napravljen je mali test, kao što sam napisao u postu gore, uzeo sam po 2 vreće FINVEST i VIŠEVICA peleta. Cijena je ista u oba slučaja 1,80 kn/kg bez dostave FCO Čavle.
Također, u testu je bila i DRVENJAČA (nju inače koristim...) ona me koštala 1,68 kn/kg (sa dostavom doma).

Odmah moram napomenuti kako je većinu opaski oko peleta iznjela moja bolja polovica jer ja sam često odsutan. Tako da je ovo manje - više njezin test.
Htio sam da test bude popraćen sa fotkama, ali njoj se nije dalo zaj... sa tim.

Po izgledu su FINVEST i DRVENJAČA su jako slični, dok VIŠEVICA izgleda drukčije (tamniji peleti, što mislim da ima veze sa sastavom).

DRVENJAČA ima najviše prašine (ali nisam siguran dali je to povezano sa tim što je pelet iz 2010.)

Ovo su ocjene koje bi dao svakom od ovih pelete ( od 1 do 10, )

FINVEST VIŠEVICA DRVENJAČA
Izgled 8 6 8
Prašina 8 8 6
Potrošnja 8 7 8
Zaprljanost stakla 7 8 7
Nečistoće u gorioniku 7 8 7
Pepeo 7 7 7
Cijena 7 7 9

Sve u svemu, moja gospođa kaže da je sve to vrlo slično i da nema neke velike razlike...

LITO
20.02.2012., 11:32
u pelet od VISEVICE ideti 70 posto bukve i 30 posto jele, i to je to a drugi proizvođaci znaju stavljati adetive da bude izgledom drukciji pelet

ckb 30
20.02.2012., 12:34
da li netko zna od kuda su peleti koje prodaje firma pelet.hr na Buzinu, Zagreb

dxer
20.02.2012., 13:03
Mislim da su od Šišarke.

damso cbr
20.02.2012., 14:45
Pozdrav svima!
Kako se moze isprobati kvaliteta peleta?Ako se nevaram u postovima dosta unatrag je pisalo,nemogu vise pronaci,
stavljanjem peleta u vodu ako potone dobarje ili obrnuto!Koliko je to tocno?
Hvala...

afd1987
20.02.2012., 15:23
Cijenjeni forumaši!

Budući ne znam puno o grijanju,a i nov sam na forumu, molio bih vas sve (a koliko sam mogao pročitati iz svih ovih 80-tak stranica vidim da vas ima koji stvarno znate puno o grijanju na pelete) koji bi mogli odgovoriti na nekoliko mojih pitanja. Kao što rekoh, apsolutan sam laik općenito po pitanju sustava grijanja tako da sam čitav protekli vikend čitao i proučavao ovu i slične teme. Stvarno su mi pomogle da sagledam nekakve osnovne stvari tako da sam bar donekle dobio uvid što i kako.

E sad, kod mene je sljedeća situacija:

U fazi sam ugradnje sistema grijanja za obiteljsku kuću u izgradnji. Želja mi je ugraditi sustav centralnog grijanja koji bi se sastojao od dva kruga: klasičan krug radijatora kao i još jedan krug podnog grijanja. Također, želja je u isto vrijeme imati i sustav grijanja potrošne tople vode za domaćinstvo sa 4 člana. Kuća je novogradnja, sastoji se od podruma u suterenu u kojem bi se smjestila kotlovnica (podrum za sada nije u planu za grijanje), prve etaže-prizemlja (uglavnom dnevni dio) te druge etaže-visokog potkrovlja koje uz galeriju sadrži i tri spavaće sobe te jedno kupatilo. Tlocrtne dimenzije podruma su 10x10m, prva etaža ima površinu cca. 85 m2, dok je druga etaža brutto tlocrtne površine 100 m2, ali na način da postoji galerija tako da bi kod računanja kubature prve etaže trebalo dodati i kubaturu dijela druge etaže, a koji se odnosi na galeriju. Kuća je zidana od betonskih blokova debljine 25 cm, na vanjsku fasadu je zaljepljen stiropor debljine 10 cm, krovna ploča je betonska i iznad nje je postavljena termo izolacija (vuna) debljine 10 cm (iako nisam siguran, možda je i 15cm, ne mogu se sjetiti). U pod bi još išao stiropor prikladne debljine. Nadalje, u planu je spuštanje knauff-om svih plafonskih ploha za 5 cm te bi se u taj međuprostor uguralo još termoizolacije. Unutrašnji zidovi su standardno ožbukani. Stolarija je PVC peterokomorna s low-e staklima, međutim sami prozori nisu standardnih dimenzija već se radi o ''francuskim'' prozorima koji sežu da poda i ima ih previše (malo duga priča zašto i kako, samo ću spomenuti da je za to ''zaslužna'' moja draga supruga u paktu s rođakom arhitektom). Rolete su aluminijske. Ukupna površina vanjskih pročelja je cca. 270 m2 od kojih se 50-tak odnosi na te ogromne prozore i vanjsku trostaznu kliznu stijenku od toplog alu R profila.Čitava prva etaža bi se grijala podnim grijanjem (baš zbog tih nezgodnih prozora i nemogućnosti montiranja radijatora na potrebnim/prikladnim mjestima) dok bi se druga etaža grijala radijatorskim krugom. Što se tiče boravka u kući i potrebnog dnevnog režima grijanja, ne bi trebalo grijati od 7.00 do 16.30, jer za sada kroz to vrijeme ne bi nikoga bilo u kući. Napominjem da se kuća nalazi u dalmatinskoj zagori (okolica Sinja) gdje su klimatske prilike stvarno specifične, a što se tiče grijanja katastrofalne. Noći, jutra i večeri su izrazito hladne s temperaturam u dubokom minusu, dok je preko dana (dok ima sunca) sasvim pristojno ugodno toplo pa čak i malo pretoplo.

Okviran proračun grijanja koji je napravio projektant arhitekt je u najmanju ruku presmješno-premalen za naše podneblje. Po njemu bi trebalo grijati 12., 1. i do sredine 2. mjeseca, dok bi se ostatak vremena samo po potrebi dogrijavalo. Čak se malo i uvrijedio kad sam mu rekao da tim izračunom može d... obrisati (ženin je rođak pa sam bio malo slobodniji) budući se kod nas počinje grijati na početku studenog i peći se ne gase do travnja, a često i do svibnja (kroz jutro i večer). Ja sam nekim svojim grubim izračunom dobio vrijednost od 39,65 kW, ali sam uzimao s rezervom od 10%. Majstor centralnog grijanja koji je bio u obilasku objekta je odmah onako odokativno ispalio 30-35 kW i dodao da neću moći grijati donju etažu samo podnim grijanjem već da bi bilo potrebno ubaciti još koji radijator. Također, u planu je i ugradnja kamina na drva koji bi se palio ponekad kad bi bilo dovoljno vremena za očistit ga i naložit, ali on bi više služio zbog ugođaja.

Pitanja su slijedeća:

1 Čitajući ovu temu, vidim da bi zapravo bilo bolje imati malo poddimenzioniran kotao, pa me zanima kolika bi zapravo trebala biti njegova snaga za moj slučaj? Bar približno da bi se dobilo najbolje iskorištenje.

2. Za sad imam ponudu sa centrometalovim kotlom od 35 kW, ali čitajući ovu temu, ne sviđa mi se to stalno paljenje i gašenje kotla. Još najbolje da i grijač zbog tog češće crkava, no što je, tu je. Ima li proizvođača kotla u tom cjenovnom rangu sa sretnije rješenim održavanjem minimalnog plamena? Nisam siguran (ispravite me ako griješim), mislim da sam negdje na početku teme pročitao da viadrus kotao ima tu mogućnost, a kako baš kod nas u Sinju postoji ovlašten serviser, taj kotao bi mi mogao biti zanimljiv.

3. Ako ima tko iz ovih krajeva, kakva je mogućnost nabavka peleta u Dalmaciji, jer ako je zaj.. da treba tražiti i na kraju masno plaćati i transport, onda mi to ne igra.

4. Također, ako ima netko iz ovih ili sličnih klimatskih krajeva, kolika mu je nekakva prosječna potrošnja peleta? Čisto onako da znam orijentacijski.
5. Da li ugraditi pufer ili ne? Čuo sam oprečna mišljenja, svatko ima neki svoj razlog, a vidim da se to pitanje provlači i kroz ovu temu (jako susretljiv gospodin iz Centrometala svakako mi preporučuje akumulacijski spremnik). Što bi se u mojem slučaju dobilo puferom, da li bi veću korist od njega imalo podno ili radijatorsko grijanje (budući je podno niskotemperaturno, a radijatorsko visokotemperaturno grijanje)? Ili uopće ne bi bilo koristi?

6. Na kraju, da li je grijanje peletima uopće prikladno za sustav grijanja prema ovim mojim zahtjevima ili je bolje ići na neki drugi energent, a razliku u cijeni opreme ulupati eventualno u solarni sustav dogrijavanja PTV. (evo npr. u ferotermu ima nekakav sustav za cca. 14 k kn)? Ovo pitanje o prikladnosti grijanja peletima baziram na tome da nas (supruge i mene) sukladno našim poslovima doista najmanje ima kod kuće, dok su dijeca još malena i većinu vremena dok smo mi na poslu provedu kod bake i djeda? Također, ako cijeli posao oko grijanja peletima, a to uz nabavu i samo održavanje ubrajam i pouzdanost kao meni najvažniji čimbenik, iziskuje mnogo vremena i živaca koje bi trebalo utrošiti, onda neovisno o najjeftinijem energentu morat ću nažalost ipak razmisliti o nečemu drugome: plin-ogavna bačvetina oko kuće, loža-bankrot, sačuvaj bože.

Unaprijed zahvaljujem svakom tko je bar imao živaca pročitati ovaj post do kraja te kad bi još odgovore...

dxer
20.02.2012., 16:25
Ajme dugackog posta...
Ja ti imam podno grijanje prizemlje i potkrovlje (cca ukupno 180 m2). Trenutno još potkrovlje nije niti uređeno niti grijano, niti je ispod krova bilo kakva izolacija. Također još nemam niti fasadu, samo je znači cigla. Ispod podnog je nekih 4 cm stiropora. Grijem samo i iskljucivo na podno grijanje , a peć je na pelet Thermoflux Pelling 40. U isto vrijeme se grije i topla voda. Peć radi 6-11 i 17-22 i time se kod minusa (cca -10) zadrzava 20-21 C u stambenom prostoru, a preko noći padne za 2-4 stupnja (4 kada puše hladan vjetar).
Peć radi na snazi 4 od 5, ali sa time da je dozator peleta smanjen sa 3,2 s na 2,5 s po doziranju u P4. Peć kada dostigne svoju temperaturu i kada dovoljno zagrije temp u sistemu , onda većinom radi na snazi 1 i 2 (cca 15-20kW). Potrošnja je tijekom tih minusa bila cca 2 i pol vreće dnevno. Sada kada je temperatura iznad nule je potpuno drugačija situacija i potrošnja je ispod 2 vreće, a čak dolazi i do automatskog gašenja peći tijekom intervala timera. I ja bih ustvari volio da ona stalno radi, ali da malo potroši. Ne znam koliko bi bilo dovoljno peleta da održava plamen, a opet da temperatura ne raste. To bi se dalo štelati doziranjem, ali bi doziranje ovisilo opet o vremenskim uvjetima vani što bi bila velika gnjavaža.

naciljak
20.02.2012., 17:42
Bog čovik. Što se tiče grijanja a u dalmaciji si, iskoristi ono čega ima najviše. Stavi lipo podno u cilu kuću solarne panele na krov i za rezervu da struju. Tako češ se 70% zime grijati gotovo mukte, jest da je u startu malo skuplje ali mislim da se posle jako isplati jer sunce neće poskupiti a makar ga kod nas ima.
ja tek sada vidim da sam falija što nisam tako napravija i sad nakon nekoliko godina dolazim u napast da vadim kompletan parket ploćice i podlogu i da sve preuredim. Samo još moram osmisliti način da nagovorim bolju polovicu na takav podhvat jer to sad nije jeftino.
Ima mi jedan poznanik podno u kombinaciji sa strujom grije oko 100m2 i troši oko 600 kn mjesečno oa sad razmisli da još ima i solarno a dovoljna temperatura vode ja 40°c.
Uz to nemoraš se misliti di ćeš staviti rezervar za: ložu,plin ili di sa peletima.
Najvjerovatnije es sa mnom neće složiti neki ali kad staviš sve na papir plus komoditet ima tu za razmisliti i ti i ja.
ps. država prošlu godinu davala poticaj za solarno a ja kasno vidija.

stmat
20.02.2012., 17:43
afd1987

uzimajući sve u obzir što si napisao zaključujem sljedeće.

ti veliki prozori ako se okrenuti na južnu stranu i ako su punjeni onim plinom (ne mogu se sjetiti točnog naziva) za tvoje podneblje mogu biti pun pogodat.

sve ide naprijed pa tako i tehnologija, građenje i razmišljanje u novim objektima.
nemoj potcjenjivat arhitekte velika većina zna nekog vraga.

mislim da je ideja bila akumulacija topline u kuću i širenje topline preko galerije preko dana i zadržavanje topline u prostoru uz dobru izolaciju koju ti imaš.

samo malo dana u godini neće to funkcionirat.

oko peleta ima stvarno posla, nadopunjavanje, čišćenje peći ako na to nisi spreman onda nemoj uzimati pelete.

solarno bi odlično rješenje za tebe uz pomoć kotla na nekakav energent (plin, el. energijan pa i pelet). samo solarno je jako skupo i ima otplativost tek nakon puno godina 10g do 15g. mislim da je cijena solarnih kolektora puno veća od ove koju si ti naveo, možda je to kolektor koji samo grije sanitarnu vodu.
ima i više vrsta solarnih kolektora koji određeni kvalitetom.

ako samo griješ na pellet za tvoje sustave ne treba akumulacija. mislim da bi slaba korist bila od toga osim što bi imao veću potrošnju peleta.

još nisam vidio kuću u kojoj ne funkcionira podno grijanje, tak da bih razmislio da li bih uzeo tog tvog majstora. ako ima malo površine za postavit podno grijanje onda se cijevi postavljaju sa manjim razmakom i tako se dobija na snazi (kod mene susjedi u kupaoni stavljaju na primjer 11cm razmak između cijevi, sobe 15-27cm)

ja imam viadrusovu peć na pelete i ona ima stvarno veliku iskoristivost ali im automatika za kujac. trebao bi onda drugu automatiku koja bi pokretila dva kruga grijanja i toplu vodu.

stmat
20.02.2012., 19:31
Ajme dugackog posta...
Ja ti imam podno grijanje prizemlje i potkrovlje (cca ukupno 180 m2). Trenutno još potkrovlje nije niti uređeno niti grijano, niti je ispod krova bilo kakva izolacija. Također još nemam niti fasadu, samo je znači cigla. Ispod podnog je nekih 4 cm stiropora. Grijem samo i iskljucivo na podno grijanje , a peć je na pelet Thermoflux Pelling 40. U isto vrijeme se grije i topla voda. Peć radi 6-11 i 17-22 i time se kod minusa (cca -10) zadrzava 20-21 C u stambenom prostoru, a preko noći padne za 2-4 stupnja (4 kada puše hladan vjetar).
Peć radi na snazi 4 od 5, ali sa time da je dozator peleta smanjen sa 3,2 s na 2,5 s po doziranju u P4. Peć kada dostigne svoju temperaturu i kada dovoljno zagrije temp u sistemu , onda većinom radi na snazi 1 i 2 (cca 15-20kW). Potrošnja je tijekom tih minusa bila cca 2 i pol vreće dnevno. Sada kada je temperatura iznad nule je potpuno drugačija situacija i potrošnja je ispod 2 vreće, a čak dolazi i do automatskog gašenja peći tijekom intervala timera. I ja bih ustvari volio da ona stalno radi, ali da malo potroši. Ne znam koliko bi bilo dovoljno peleta da održava plamen, a opet da temperatura ne raste. To bi se dalo štelati doziranjem, ali bi doziranje ovisilo opet o vremenskim uvjetima vani što bi bila velika gnjavaža.

ovako to izgleda kod viadrusa

MIN MAX Tvornička jedinica

P150 Interval faze pripravnosti* 200 1200 300 sec
P160 Rad dozatora plamenika-faza prpravnosti* 2,0 10,0 5,0 sec
P170 Rad dozatora spremnika-faza prpravnosti* 2,0 20,0 5,0 sec
P180 Rad ventilatora-faza pripravnosti * 10 40 15 sec

to je zimski režim rada kad nema potrebe za gašenjem peći,
znači kad je kotao dostigao zadanu temperaturu prelazi u fazu pripravnosti

ako kod tebe takve mogućnosti nema dalo bi se to složiti relejima,
ali elektroničari bi mogli vjerojatno sa manje novaca složiti dodatak za tvoju elektroniku

Rak11
20.02.2012., 20:37
ISTINA!! Ja sam živi svjedok....
A ramzay i suradnik su potvrdili moj prvi dojam stečen na forumu da su TOP majstori. Koji ne samo da imaju pregršt iskustva, nego su vrhunski obrazovani i k tome normalni i skromni ljudi. :s:top::ziba:

Vidim da nam je isti šerif naljepio reklame baš mu i nejde u korist.probal sam ti poslat poruku ali nekaj ti šteka.

zlayo83
20.02.2012., 21:02
Vidim da nam je isti šerif naljepio reklame baš mu i nejde u korist.probal sam ti poslat poruku ali nekaj ti šteka.

ha ha ha.... da isti šerif....
a jesi ti uspio riješit kaj sa svojim kotlom?

brle1
20.02.2012., 22:17
Bok Mogu li dobit kakav koristan savijet za kombinaciju buderus logano g 211 i centromatal pelet set. Kuča mi ima 270m2 neto prostora sve grijem cca 20-25 stupnjeva i od 20.09.2011 do sad sam potrošio oko 5tona peleta. jeli to puno malo ili?

afd1987
20.02.2012., 23:06
Unaprijed da zahvalim svima na već postanim odgovorima & sorry narode na prijašnjem predugačkom postu ali što mogu kad sam se tek sad počeo interesirat za ovu tematiku, a pitanja je i previše.

@ dxer
Prosječna potrošnja od dvije vreće (30 kg) peleta po danu mi je na osnovu svih pročitanih postova s ove teme nekako realna. Znači nekih 900 kg mjesečno x cca. 6 mjeseci = 5,4 tone x 2 kn/kg (ajmo reći da peleti s dostavom toliko koštaju) = 11 800 kn. Neka se još potroši pola tone peleta za grijanje tople vode van sezone grijanja, dođemo do iznosa cca 13 k kn. Je da je to još uvijek skoro duplo veći trošak od grijanja drvima (kod nas ljudi spraše 15-20 kubika drveta po 350 kn/m3), ali je meni taj iznos za grijanje i potrošnu toplu vodu prihvatljiv. O komoditetu da ne govorimo.
Pelling 40 znači isto nema tu nekakvu stand by mogućnost. Meni to nije bitno zbog same potrošnje već zbog pouzdanosti grijača odnosno manjeg ciklusa paljenja-gašenja istog.

@ naciljak
Ej prika moj živio ti meni. Dalmatinska zagora s ostatkom regije ima sličnosti samo u nazivu. Sve ostalo se poprilično razlikuje, a pogotovo naša specifična mikroklima. Mi vlaji tek kad se spustimo ispod Klisa možemo reći da smo došli u područje mediteranske klime. Ostatak je Sibir. Svaki dan se vozim u st na posao i razlike u temperaturi su min 7-8 stupnjeva, a često je hladnije i više od 10 C.
Ja se u potpunosti slažem s tobom da bi bilo najbolje staviti solare na krov (samo da nisu još uvijek preskupi) i po potrebi dogrijavat strujom. Imao sam prilike vidjeti koliko mi jedan prijatelj relativno malo potroši na grijanje strujom odlično izoliranog stana površine 120 m2 (preko noći kad je niža tarifa raspali centralno na struju, a preko dana dnevni dio dogrijava klimom).
Što se tiče poticaja, lani je splitsko-dalmatinska županija raspisala natječaj kojim je subvencirala ugradnju solara s 40% ili maksimalno 12 500 kn. Navodno će i ove godine ići isti poticaji pa se nemoj zaboravit javit.

@stmat
Općenito nemam običaj nikoga potcjenjivat, ali sam se isto dobro nasmijao kad mi je arhitekt predočio izračun. Ma nema te izolacije nama smrtnicima dostupne koja može dugotrajno sačuvati toplinu kad je vani -5, a uz to buretina dere. I tako danima, a kad nema bure, onda su noćne i jutarnje temp. oko -15.
Velikih prozora ima na svim stranama kuće, čak je i na sjevernoj jedan dok ih je prema jugu orijentirano najviše. Imaš pravo i projektant arhitekt je spominjao to akumuliranje energije.
Mjesta za postavljanje cijevi za centralno ima i viška, ali je ovaj moj majstor mišljenja da neće moći dobiti dovoljnu snagu za zagrijavanje cijelog tog prostora samo podnim grijanjem pa na koliko god malen razmak stavili cijevi. Zbog toga bi on ugurao negdje i radijatore, a to mi baš i ne odgovara, ali ako je to jedini način onda ok. Inače, na gornju etažu ne bih stavljao podno grijanje zbog parketa, jer ne želim riskirat hoće li ti parketi biti dovoljno suhi ili ne. Znam da ih ima po deklaraciji koji mogu ići iznad podnog grijanja, ali ipak mi se ne riskira. Zato bih na donju etažu stavio keramiku i podno grijanje, a na gornju u spavaće sobe s parketima bih išao na radijatore, a u kupatilo bih stavio podno grijanje i onaj rešetkasti radijator. Ovaj tjedan mi dolazi još jedan majstor centralnog grijanja (baš ovaj ovlašteni viadrusov serviser) u obilazak objekta na osnovu kojeg će dati svoje prijedloge i svoju ponudu.
Da li se solarno grijanje može efikasno kombinirat s podnim grijanjem budući je ono niskotemperaturno? Kako bi u tom slučaju izgledao taj sistem? Znači, primarno bi bilo grijanje najvjerojatnije peletima, a onda bi sve to dogrijavali solarima. Vidio sam da kod Centrometala postoje spremnici koji se istovremeno griju kotlovskom vodom i solarnim kolektorima, ali su preskupi, a nemam pojma kolika im je zapravo iskoristivost. Ako bih ugrađivao solarno grijanje, onda bi njime grijao toplu vodu, a super bi bilo kad bi ono moglo efikasno doprinijeti i podnom grijanju. Ovaj set što sam spomenuo koji je trenutno na akciji u feroterma za 14k kn uključuje između ostalog dva solarna kolektora (mislim da su bosch), oventrop regulaciju te bojler od 300 litara za potrošnu sanitarnu toplu vodu.

Sorry na gnjavaži i ''pilanju'', ali još bih te zamolio da mi odgovoriš ima li viadrusov kotao na pelete mogućnost održavanja tog minimalnog plamena (vidim da si dxeru odgovarao nešto u tom stilu, ali ja to još ne kužim) i koja bi to automatika bila potrebna da regulira rad viadrusova kotla s dva različito temperaturna kruga grijanja i PTV (nisam siguran da lije netko već spominjao da je to nekakva buderusova)? Da li to znači da uz viadrusovu automatiku moraš imati još jednu dodatnu ili viadrusovu možeš baciti, a da sve regulira samo ta druga?

Oprostite na još jednom rekorderski predugačkom postu, ali što mogu, jedanput u životu gradim kuću pa da bar nešto ne zaj... odmah u startu.

naciljak
21.02.2012., 00:24
afd1987

Ups sorry dalmatinska zagora je stvarno nešto drugo u odnosu na primorije,neznam baš kako će funkcijonirati ti različiti sistemi ali ja nemogu prežaliti što prije nekoliko godina kad sam bija u izgradnji nisam stavio podno.
Svi majstori koji su bili rekli su da nema problema koji kod sistem oču ili radijatore ili podano kuča je na kat sobe i jedna kupaona su na katu a sve ostalo prizemno, ali nijedan meštar mi nije savjetova da kombiniram sisteme.Tako da sam se iz nekog nepoznatog razloga odlučio za radijatore.
Sad se trenutno grijem na pelete i po mojoj matematici i nemam neku uštedu naspram struje sve vrijeme do sad sam na struji i nikad problema osim što bi volija da je podno.
Potrošnja pelete je dvi vreče u 24 sata sad kad nije baš hladno,izračunao sam da ću u mjesec dana u prosjeku trošiti 1600 kn, to je što sam kupio pelet za 1,75 kn po kili. dok struje placam za grijanje 1900 kn na njesec i nemam popratnih obaveza. ispada mi da ču se dosta načekati dok vratim uložena sredstva.
U startu je izvedba sa strujom jeftinija za napravit jer kotao tj.protočni bojler košta oko 7tkn u mom slučaju jedini problem je bio što je na kuču išao novi priključak struje pa te elektra uredno odere zbog limitatora.
ali bez obzira ja se sljedeću zimu vraćem na struju ako ženu ne nagovorim da izkopamo podove pa onda jovo nanovo.

ramzay
21.02.2012., 07:14
afd 1987

Prvi zajeb si već učinio pozivajući servisera Viadrusa , dakle da ponovim jednu poštapalicu sa foruma o centralnom grijanju.

Jebeš kotao kome se sunce vidi kad pogledaš kroz rost prema dimnjači.

stmat
21.02.2012., 10:58
afd 1987

Prvi zajeb si već učinio pozivajući servisera Viadrusa , dakle da ponovim jednu poštapalicu sa foruma o centralnom grijanju.

Jebeš kotao kome se sunce vidi kad pogledaš kroz rost prema dimnjači.

dosad si nas učio da je jedino mjerodavno mjerenje pomoću čarobnog instrumenta :D:D

stmat
21.02.2012., 11:44
afd1987

nisam znao da je kod vas tako oštra zima, pozitivno je to što dan zna biti jako topao (osim kad je bura, a ni to nije valjda više od recimo dva tjedna godišnje po zimi) i dovoljno da se toplina akumulira u kući.

solarno bi bilo idealno rješenje da nemaš radijatore na katu jer oni trebaju veću temperaturu.

roletne koje imaš jako pomažu, imam iste pa znam, prije spavanja ili ranije sve spustiš dole i manji su gubitci, osjeti se to.

podno grijanje mora biti dovoljno, za podno grijanje se ne isplati smanjivati temperaturu dok ste na poslu ti žena, jer je puno tromije za zagrijavanje od radijatora, znači i u tom periodu bi trebalo raditi podno grijanje. imam susjeda koji ima odličnu izolaciju i podno grijanje, grije se na lož ulje i stvarno ne troši puno ali će on na ljeto ugraditi solarne kolektore i za grijanje.

http://obnovljivi-izvori.hr/images/arhiva/p4_peleti.pdf
negdje pred kraj imaš shemu spajanja sa solarnim kolektorima baš tako kako ti želiš.
prema ovoj shemi interesantno je to što je polaz u kotla dole a povrat gore čime se smanjuje mogućnost kondenzata kotla.

viadrus peć u zimskom režimu rada se ne gasi nego održava vatru, kod mene je to postavljeno tako da svakih 20min ubacuje 2sec pelete i ventilator radi 40sec.

viadrusova elektronika ostaje za kontrolu kotla i pokretanje motora puževa.
puno tvrtki ima elektronike za pokretanje ostalog što ti treba, budreus, vissmann, bosch, vailant itd itd.

na viadrusovoj peći osjetnik temp. ispušnih plinova treba prebacit na drugo mjesto a ne tamo gdje proizvođač zahtjeva. al to ti budemo rekli ak se za nju odlučiš. viadrusova shema spajanja akumulacijskog spremnika mi se ne sviđa i smatram da nije ispravna.

uff za sad toliko

sjenka1
21.02.2012., 11:52
Moze li slika gdje treba taj osjetnik da bude?

stmat
21.02.2012., 12:18
Moze li slika gdje treba taj osjetnik da bude?

da ne objašnjavam zašto i kako,
osjetnik treba montirati naprijed na peć ne mjestu gdje je ono staklo,
staklo izvadit , montirati hilznu temperature i u nju ugurati osjetnik.
zahvaljujem agt-u na odličnoj ideji.

afd1987
21.02.2012., 13:54
@naciljak
Samo jedno pitanje, kod koga nabavljaš pelete?
Kod mene otpada mogućnost centralnog grijanja na struju budući nisam uzeo trofazni priiključak struje već monafazan (hep naplaćuje priključak prema snazi, a mišljenja sam da je za običnu obiteljsku kuću, sukladno današnjim potrošačima, prikladnije imati mogućnost da iz mreže trenutno možeš povući npr. 1x9 kW snage nego 3x3=9kW snage). Ovaj prijatelj što se grije na struju je stvarno pedantan, tako da gotovo svakodnevno bilježi potrošnju struje ovisno o vanjskoj temperaturi. Mogu ga pitati kolika mu je bila potrošnja ovih proteklih dana.

@ramzy
Izrazito cijenim tvoje mišljenje, vidim da si pravi stručnjak vezano uz ovu tematiku. Znači po tebi bi unatoč svemu bilo bolje ići na CM kotao i njihovu automatiku i regulaciju (za koji, bajdvej, već imam ponudu za cjelokupan set)? Morat ću se raspitat kako stoje sa servisnom mrežom u mom kraju. Ovaj majstor za centralno što mi treba doći u obilazak objekta živi nedaleko mene i u prvom redu je instalater s 30-god iskustvom, a uz ostalo je i ovlašteni serviser za viadrus pa mi je baš zbog eventualnih, ne daj bože, zastoja/kvarova koji bi se mogli pojavit zanimljiva ta opcija s viadrusom. Bitno mi je da može relativno brzo i nadam se učinkovito reagirat. A sad što se tiče tih nekakvih konstrukcijskih ''nedostataka'', ja sam samo najobičniji korisnik koji nema pojma o kotlovima, regulacijama... samo se trudim skupit što više korisnih podataka i informacija izravno iz prve ruke od svih vas i zaista vam hvala na tome.

@stmat
Je, to je baš ta shema sustava kakav bi ja želio imati, samo uzimajući u obzir cijenu, čini mi se da će prije biti ona jednostavnija opcija prikazana stranicu prije.
E to sam htio čuti da viadrus stalno ne gasi-pali plamenik barem u zimskom režimu rada. Ajde još bih te molio da napišeš koja bi ta dodatna automatika (proizvođač i tip te ) mogla ići, čisto da mogu instalatera izbombardirat pitanjima (spomenem mu i položaj tog osjetnika temperature ispušnih plinova da vidimo malo kako diše po tom pitanju).
Znači, samo podno grijanje bez dodatnih radijatora bi trebalo biti dovoljno. Kolika se maksimalna snaga po m2 može dobiti podnim grijanjem s najgušće složenim cijevima? Kažeš da imaš susjeda koji s ložom i podnim grijanjem prolazi više-manje ok. Mene isto tako nekoliko ljudi uključujući i oca te punca (ali oni su pravi old school) nagovaraju da idem na tu opciju lože i podnog te da razliku u cijeni opreme uložim u solarno grijanje/dogrijavanje kroz neko vrijeme.

malo_autra
21.02.2012., 14:55
Pozdrav svima!
Kako se moze isprobati kvaliteta peleta?Ako se nevaram u postovima dosta unatrag je pisalo,nemogu vise pronaci,
stavljanjem peleta u vodu ako potone dobarje ili obrnuto!Koliko je to tocno?
Hvala...

Staviš ih u peć i promatraš....:) mislim da je to najbolja proba...

nero81
21.02.2012., 16:34
pitanje za one koji su uzimali pelete iz finvesta. zvao sam finvest i rekli mi cijenu 1.80kn ,a nalaze se u cavlima blizu rijeke. surfajuci sam nasao da je i u cabru/gerovu jedan finvest corp. jel to ista firma? da li se u pilani (gerovo) moze uzet pelete jeftinije? i ako ko zna da mi opishe put do finvesta sa rijecke strane. na pm ako moze.

ramzay
21.02.2012., 17:10
dosad si nas učio da je jedino mjerodavno mjerenje pomoću čarobnog instrumenta :D:D

Častim rundom pića ako taj Viadrusov serviser kad bude puštao kotao u pogon ponese i obični termometar za mjerenje temperature piceka u roru ( košta 10 eura).

afd 1987
Bez obzira što ti je majstor serviser u susjedstvu , nemoj uzimati Viadrusov kotao , jer nije primjeren peletima , nema dovoljno površine za strujanje dimnih plinova i ima zbog toga loš stupanj djelovanja. Više od jedne trećine goriva , energije baca van kroz dimnjak.

Centrometal je ipak bolji.

E sad malo računice , znam da je ta jebena matemetika teška ali ipak ljudi sami si iskalkulirajte .

1 litra lože daje 10 kilovatsati energije i košta 7,15 kuna

a 10 kilovstati jeftine, noćne struje košta 4,6 kuna.

2 kile peleta koštaju 3,5-4 kune i daju 10 kilovatsati energije

1 metar 3 plina onog iz velike boce košta 21 kunu i daje 10 kilovatsati energije.

LOŽA NI U LUDILU LJUDI BOŽJI KAJ VI NE ZNATE DA JE NOĆNA STRUJA JEFTINIJA I OD PELETA

ribe
21.02.2012., 17:38
pitanje za one koji su uzimali pelete iz finvesta. zvao sam finvest i rekli mi cijenu 1.80kn ,a nalaze se u cavlima blizu rijeke. surfajuci sam nasao da je i u cabru/gerovu jedan finvest corp. jel to ista firma? da li se u pilani (gerovo) moze uzet pelete jeftinije? i ako ko zna da mi opishe put do finvesta sa rijecke strane. na pm ako moze.

ista firma cjena je jednaka

stmat
21.02.2012., 18:03
@afd1987

http://www.termocommerce.hr/grupaproizvoda/379:kotlovi
ovo ti je link gdje su prikazane dvije vrste automatika tip buderus koje se nadograđuju prema potrebama. to su Logamatic 2000 i 4000.
nazovi ih i objasni što trebaš oni će ti dati najjeftinije rješenje.
radi se o vrhu automatika po kvaliteti.
može se naći vjerojatno i jeftiniji automatika možda se netko javi tko se time bavi pa ti savjetuje nešto jeftinije.

http://www.energija-projektiranje.eu/?page_id=668
tu se javi za izračun podnog grijanja do sljedeće zime imaš još vremena :D

bilo bi šteta da ne montiraš solarni dodatak kad imaš sunca i po zimi.
naravno da sve to puno košta.
ostaje problem radijatorskog grijanja koje baš i ne ide uz solarno.
ali ima ljudi koji su se tome dosjetili.
ne vjerujem baš da ćete stručnjaci tome savjetovati ali to funkcionira.

pošto imaš galeriju kroz kuću koje vjerojatno ima dodira sa svim sobama na katu, što znači da ti je podno grijanje glavno, zbog toga što je topli zrak lakši i uvijek ide prema stropu odnosno galeriji tako da radijatori na katu nikad neće morati raditi punom snagom.

ja sam prošlog ljeta stavio stiropor 10cm, krivulja grijanja u buderusovoj automatici (referent temperuture) mi je bila postavljena na 60C prije fasade.
što u prevodu znači da temperaturni polaz (radijatori) moraju biti imati 60C na vanjskoj temperaturi -10C da bi se održavala temperatura na 23C u prostoru.

sada kad imam fasadu referent tempearture je na 45C, što bi značilo da na vanjskoj temperaturi od -10C radijatori moraju imati temp. 45C da bi u prostoru bilo 23C. i stvarno čitavu zimu su radijatori mlaki a temperatura u prostoru 23C a navečer 24C što mene živcira jer mi je prevruće a naravno moju ženu jako raduje :D

vidiš da je temperatura radijatora blizu temperaturi podnog grijanja koje je max 40C. pošto imaš u prizemlju podno grijanje a galeriju u kući, radijatori po sobama će raditi smanjenom temperaturom dovoljno je da malo radijatore predimenzioniraš tako da je veća površina isijavanja topline a manja temperature vode tako da bi i solarno to moglo pokriti.

loža je dosta škakljiva, ne može nitko predvidjeti cijenu u bližoj budućnosti a kamoli u dužoj. možda loža i može ako odmah montiraš solarne panele za grijanje (ne samo za toplu vodu).

i da svakako stavi podno grijanje u kupaoni na katu.

ajme jesam se raspisao

stmat
21.02.2012., 18:17
Častim rundom pića ako taj Viadrusov serviser kad bude puštao kotao u pogon ponese i obični termometar za mjerenje temperature piceka u roru ( košta 10 eura).

naravno da su viadrusovi serviseri trube i nemaju nikakvih instrumenata , meni su dva puta doma dolazili viadrusovi serviseri iz češke koji su trube na kvadrat i naravno da nemaju instrumente.

i ja mislim sad da sam možda trebao uzeti peć od centrometala, samo ne mogu tvrdit i nekoga ubjeđivat da je bolja CM kad doma imam viadrusovu.
samo dajem svoja iskustva o peći koju imam i koju sam sam morao štelati provodeći sate i sate u kotlovnici.

kada sam ja kupovao peć (ovo mi je 4 zima) centrometal tada nije imao shemu spajanja peći. zbog toga sam odustao od nje

nisi me dobro skužio, ja sam mislio da ti svoj čarobni instrument staviš na viadrusovu peć pa da nam onda kažeš o potrošnji i svemu ostalom.
jer instrument ne laže :P

otvor tam otvor vam, bitna je potrošnja

naciljak
21.02.2012., 20:32
Peleti su od šišarke,jedino sam te i koristio jer druge nisam imao ni prilike koristiti tako da pojma nemam o drugima.
Priključak struje od 9kw monofazne ili trofazne po mom mišljenju je malo tribaš razmisliti kakve i koliko potrošaća češ koristiti da sa nebi dešavalo da svako malo izbacuje limitator,a pametan električar to sve lipo rasporedi na trofaznu jer kad izbaci onda je to samo jedna faza. Ja imam priključak od 25kw a po svakom kilowatu je 1600kn bilo prije 5 godina a mislim da za trofaznu je minimum oko 11kw ali to stvarno nisam siguran. Samo jednom mi je izbacio limitator.

Rak11
21.02.2012., 20:32
ha ha ha.... da isti šerif....
a jesi ti uspio riješit kaj sa svojim kotlom?

Kaj bi riješil guta ko lud ako se situacija sa još jednim štelanjem ne popravi drugu zimu idem na drva pa ko se oče grijat taj bu i kuril i ovak me zaj.. da brojim pelete u kotlovnici.

Lee Champa
21.02.2012., 20:35
...vidiš da je temperatura radijatora blizu temperaturi podnog grijanja koje je max 40C. .....

:504: Po 101 put, otkuda taj podatak:mad::503:

TEMPERATURA POLAZNE VODE ZA PODNO GRIJANJE NE OVISI O NEČIJOJ ŽELJI I MIŠLJENJU, VEĆ JU ODREĐUJE KONSTRUKCIJA PODNOG I IZOLACIJA KUĆE!

RAMZAY!
E sad malo računice , znam da je ta jebena matemetika teška ali ipak ljudi sami si iskalkulirajte .

- litra lože daje 10 kilovatsati energije i košta 7,15 kuna
Točno! Plus "infrastruktura" oko 1000 kuna.
- a 10 kilovstati jeftine, noćne struje košta 4,6 kuna.
Možda točno - ako nemaš limitator:D, a cijena "infrastrukture". Dokup snage 1kW=1700 kuna + kotao.
- 2 kile peleta koštaju 3,5-4 kune i daju 10 kilovatsati energije
Točno! A cijena "infrastrukture"!:lol: Kotao komplet 25.000 kuna
- 1 metar3 plina onog iz velike boce košta 21 kunu i daje 10 kilovatsati energije. Gdje nači plamenik za kotao?
Za ovu cijenu nisam baš siguran 1m3=21 kunu:ne zna: (1 kg=12 kuna=1,8 litara u tekučem stanju)
LOŽA NI U LUDILU LJUDI BOŽJI KAJ VI NE ZNATE DA JE NOĆNA STRUJA JEFTINIJA I OD PELETA
Da to prolazi za "golu" energiju:kava:

stmat
21.02.2012., 21:56
:504: Po 101 put, otkuda taj podatak:mad::503:

TEMPERATURA POLAZNE VODE ZA PODNO GRIJANJE NE OVISI O NEČIJOJ ŽELJI I MIŠLJENJU, VEĆ JU ODREĐUJE KONSTRUKCIJA PODNOG I IZOLACIJA KUĆE!

tebi stvarno nema pomoći sry,
naravno da automatika određuje temp. polaznog voda za podno grijanje, ja sam napisao da je ta temperatura max (maksimalno, možda ovo nisi skužio).

po onome što ti pišeš izgleda ovako:
konstrukcija podnog i izolacija kuće (nije bog zna što) zahtjeva temperaturu polaznog voda podnog grijanja 80C

jel to može?

ti si stvarno izgorio po glavi :kava:

brle1
21.02.2012., 22:19
U podno nesmije više od 40 stupnjeva zbog glazure. temp poda nesmije biti viša od cca 30 stupnjeva a RTL ventili to je sranje.

vinogradnik1
22.02.2012., 08:14
Pozdrav, novi sam na forumu, malo sam pregledavao temu grijanje na pelete, možda se je oko toga več i pisalo, ja to nisam pronašao, pa bi vas zamolio za neki komentar, odnosno mišljenje.
Ineresira me kotao centrometal, centroplus 25 sa setom za pelete, znači to je dvoložištni kotao, odvojena ložišta za drva odnosno pelete, grijemo dvoetažno kuču, površina grijanja 180 m2, kuča se nalazi u Slo, Brežice, znači jednaka ili slična klima kao u Zagrebu, odnosno u tom djelu Hrvatske, molio bi vas za neke savjete i mišljenja, jer sam baš u toj nekoj fazi odlučivanja o nabavci, pa je još puno dilema i nedoumica, tako da mi svaki savjet, pogotovo onaj iz vlastitih iskustava dobro dođe, još da napomenem, sada grijemo na kombiniranu peč drva / lož ulje Helios BiH, zadnjih 10 godina samo drva, zna se iz kojih razloga, ali je ta peč i dosta potrošna, tako da je i to jedan od razloga za zamjenu.
Hvala i lp.

ramzay
22.02.2012., 09:11
Pozdrav, novi sam na forumu, malo sam pregledavao temu grijanje na pelete, možda se je oko toga več i pisalo, ja to nisam pronašao, pa bi vas zamolio za neki komentar, odnosno mišljenje.
Ineresira me kotao centrometal, centroplus 25 sa setom za pelete, znači to je dvoložištni kotao, odvojena ložišta za drva odnosno pelete, grijemo dvoetažno kuču, površina grijanja 180 m2, kuča se nalazi u Slo, Brežice, znači jednaka ili slična klima kao u Zagrebu, odnosno u tom djelu Hrvatske, molio bi vas za neke savjete i mišljenja, jer sam baš u toj nekoj fazi odlučivanja o nabavci, pa je još puno dilema i nedoumica, tako da mi svaki savjet, pogotovo onaj iz vlastitih iskustava dobro dođe, još da napomenem, sada grijemo na kombiniranu peč drva / lož ulje Helios BiH, zadnjih 10 godina samo drva, zna se iz kojih razloga, ali je ta peč i dosta potrošna, tako da je i to jedan od razloga za zamjenu.
Hvala i lp.

Pogledaj moje dopisivanje sa stepskim unatrag 2-3 tjedna . On koliko znam od forumaša jedini ima dvoložišni kotao .

Da ja taj kotao dobar ne bi ga on odmah preradio i šamotirao ložište dijela za drva .

Bolje je imati dva odvojena kotla , ali se ti moraš odlučiti koji ti je sustav glavni.

Svaki centrometalpov kotao može ići na drva kad se skinu vrata sa pelet setom i postavi normalna vrata.

Lee Champa
22.02.2012., 09:36
tebi stvarno nema pomoći sry,
naravno da automatika određuje temp. polaznog voda za podno grijanje, ja sam napisao da je ta temperatura max (maksimalno, možda ovo nisi skužio).
po onome što ti pišeš izgleda ovako:
konstrukcija podnog i izolacija kuće (nije bog zna što) zahtjeva temperaturu polaznog voda podnog grijanja 80C
jel to može?

A što ako može :D(možda ne toliko, ali može biti i 50-60C)!
Ako je konstrukcija podnog sjebana, ako su gubici prostorije preveliki, ako....., u tom slučaju moraš "podignuti" temperaturu vode polaza da bi u prostoriji bilo onih 20-21C ili pod oko 27C!

Isto tako, ako imaš automatiku za svaku prostoriju (krug), što češ regulirati sa 40C :ne zna:.
Temperatura vode u podno tada mora biti viša da brže nadoknadi pad temperature koji je javio senzor u prostoriji. Time se smanjuje tromost podnog grijanja!

ramzay
22.02.2012., 09:38
U podno nesmije više od 40 stupnjeva zbog glazure. temp poda nesmije biti viša od cca 30 stupnjeva a RTL ventili to je sranje.

Temperatura podnog ne zavisi od nas energetičara , nego je onako kako kažu liječnici , a oni kažu da je optimum 25-27 C . Naše je da sa puno kvadrata poda izvučemo neku energiju na bazi razlike temperature od 27 C na površini poda i okolnog zraka od 18 C.

Temperatura vode u cijevima što se mene tiče može biti i 70 C zavisi kakva je toplinska vodljivost materijala od cijevi pa do površine poda .

Ako je estrih betonski 4 cm debljine i keramika na njemu onda je i 35 C previše, ali ako je estrih perlitni , a preko njega stavljen termički obrađen brodski pod ili parket onda treba 50 -55 C u cijevima .

Ta energija koja se upumpava sa 50 C u betonsku deku ili pod nije izgubljena , ona je tu oko nas u prostoru samo je zarobljena , akumulirana.

Problem je psihološke prirode , a ne energetske , jebeš grijanje kad tri dana griješ ko mutav , a tebi je hladno , teško je objasniti obitelji da se mora grijati tri dana unapred.

Jednostavnije je zapaliti ognjište na sred sobe odmah je toplo, malo karikiram ali je tako.

stmat
22.02.2012., 09:44
A što ako može :D(možda ne toliko, ali može biti i 50-60C)!
Ako je konstrukcija podnog sjebana, ako su gubici prostorije preveliki, ako....., u tom slučaju moraš "podignuti" temperaturu vode polaza da bi u prostoriji bilo onih 20-21C ili pod oko 27C!

Isto tako, ako imaš automatiku za svaku prostoriju (krug), što češ regulirati sa 40C :ne zna:.
Temperatura vode u podno tada mora biti viša da brže nadoknadi pad temperature koji je javio senzor u prostoriji. Time se smanjuje tromost podnog grijanja!

@brle1

evo već idemo naprijed,
znači ipak postoji nekakva granica,
izgleda da nikad nisi programirao podno grijanje onda bi znao kolika je ta maksimalna granica,
ti misliš da je možda 50C ili možda 60C a možda i nije
a ja znam da je u svakoj automatici maksimalna 40C

heksogen
22.02.2012., 11:17
Kod podnih grijanja ne smije se prekoračiti srednja temperatura 55 C za duže vrijeme.
Ramzay je gore lijepo opisao.
Podno grijanje nije baš tako jednostavno, puno toga prije treba izračunat, da bi to dobro funkcioniralo.
Evo tu imate tehnike primjene od Viege
http://www.viega.hr/xbcr/hr-hr/643812_AWT_Band3_Fonterra_Export_HR_net.pdf

Lee Champa
22.02.2012., 20:06
evo već idemo naprijed,znači ipak postoji nekakva granica, izgleda da nikad nisi programirao podno grijanje onda bi znao kolika je ta maksimalna granica, ti misliš da je možda 50C ili možda 60C a možda i nije
a ja znam da je u svakoj automatici maksimalna 40C

Ovak Podno sam napravio negdje 198 i neke po papirima firme Velta (nekima sam ih i poslao) pa o tome mogu i pričati (neizolirana kuća i izolirana kuća).

u svakoj automatici maksimalna 40C, a prema ovome, izvini, nemaš pojma o mjerenju, regulaciji i automatici.

stmat
22.02.2012., 20:19
Ovak Podno sam napravio negdje 198 i neke po papirima firme Velta (nekima sam ih i poslao) pa o tome mogu i pričati (neizolirana kuća i izolirana kuća).

u svakoj automatici maksimalna 40C, a prema ovome, izvini, nemaš pojma o mjerenju, regulaciji i automatici.

pa moram ti otkriti tajnu, da je se puno promijenilo od 198 i neke do danas.
ti si izgleda ostao zarobljen u vremenu.

kad ja nemam pojma onda možeš mislit gdje si ti.

stmat
22.02.2012., 21:07
@Lee Champa
tvoj post 02.02.2007 u 9:26

1. podno grijanje povisuje pod i do 10 cm.
2. ono što nude trgovci i majstori nije ono što zadovoljava. U jednoj prostoriji zagrijavanje poda ovisi o prozorima, balkonskim vratima, položaju namještaja i sl.
Znaći gustoća polaganja cijevi nije ista: uz prozor/vrata balkonska ide i do 10 cm, ispod namještaja (koji će uvijek tu stajati) samo do zida ispod ništa, na sredini sobe razmak i do 20 cm.
Tako planiran razmak se ne može postići polaganjem cijevi u plastične šablone.
3. na pod se postavlja izolacija (nije potrebna ako je ispod grijana prostorija) i plastićna folija. Na to postavimo mrežu za armiranje (4x100x100)mm. Na mrežu polažemo cijevi prema gore navedenom rasporedu. Cijevi ućvršćujemo plastičnim vezicama-ne žicom jer možda će uslijed rastezanja precvikati cijev. Kakve cijevi? Trgovci će reči specijalne, za podno! NE! Najobićniju plastićnu cijev fi 20 za vodovodnu instalaciju, nekad zvanu alkaten!
Kupljeni bunt cijevi treba spojiti na vodovodnu instalaciju (najjednostavnije je) i provjeriti nepropusnost-da nebi bilo nisam znao!
Cijevi se polažu kružno prema sredini prostorije i ponovno vraća uz polaznu.
4.podno grijanje ja tromo. Kao i svi naćini prelaza topline! Kada se jednom uravnoteži-izbalansira, nije potrebno više čaćkati po ventilima!
5. ako postoji više grana u jednoj prostoriji, termometri za uravnoteženje se postavljaju na povratni vod (polazni vodovi imaju temp iz kotla-istu).
Temperaturu kotla ne mjenjamo ćesto, kada se jednom postavi to je to i zbog tromosti i balansiranja sustava nije potrebna regulacija - miš ventil.
6.temp. poda-ne vode u cijevima koja može biti 55/45 C, ne smije prelaziti 27 C - uoćena je pojava vena na nogama.
7.PRAŠINA KOJU DIŽE PODNO PROBLEM JE LIJENE GAZDARICE

a sad ja

1. ja sam gradio kuću 1994 pa mi je bez podnog grijanja glazura bila 10cm to je 13 godina prije tvog posta.

2. takvo razvođenje grijanja prema namještaju u svom životu nisam čuo, to bi značilo da se namještaj nikad više ne smije razmještat:rofl: cijevi ne polagati po šabloni ???? nego kako se kome ćefne hehehehe

3. na pod se ne stavlja izolacija, može i ne mora, pa ti mora da se šališ:cerek:
ne postoje cijevi za podno grijanje nego se stavlja najobičniji alkaten, ja moram da sam sa marsa pao :503: interesantna je i tlačna proba koju ti provodiš spajanjem buntova na gradski vodovod, ja sam mislio da se tlačna proba radi poslije montaže a prije glazure:504:

ne da mi se više pisat :kava:

isprike svima i obećajem svima da je ovo zadnji post kojem mu se obraćam

heksogen
22.02.2012., 22:14
stmat ovo sto je lee objavio

1. točno, ukoliko se izolacijski prekida sa etažom niže ili prva deka iznad temelja
2. uglavnom točno
3. točno ono osim sa alkatenom i hidro probom, vrlo teško radit moj savjet mekane cijevi jer se lakše motaju, promjer i dužina kruga po proračunu
4. prijelaz topline trom,točno
5. presloženo za iskomentirat
6. točno temperatura poda ne smije prelazit 27 C
7. male temperature ne dižu prašinu, pogledajte si radijatore

Tlačna proba se radi poslije postavljanja prije izrade glazure. Načina i proizvođača ima puno. Može se dosta improvizirati i uštedjeti. Dobra kombinacija uz fen kojlere. Vrlo nepogodno za hlađenje zbog pojava rosišta. Izbjegavat spojeve u glazuri.

evo tehnički priručnik http://www.pipelife.hr/media/hr/pdfs/Podno_grijanje.pdf

stmat
22.02.2012., 23:30
stmat ovo sto je lee objavio

1. točno, ukoliko se izolacijski prekida sa etažom niže ili prva deka iznad temelja
2. uglavnom točno
3. točno ono osim sa alkatenom i hidro probom, vrlo teško radit moj savjet mekane cijevi jer se lakše motaju, promjer i dužina kruga po proračunu
4. prijelaz topline trom,točno
5. presloženo za iskomentirat
6. točno temperatura poda ne smije prelazit 27 C
7. male temperature ne dižu prašinu, pogledajte si radijatore

Tlačna proba se radi poslije postavljanja prije izrade glazure. Načina i proizvođača ima puno. Može se dosta improvizirati i uštedjeti. Dobra kombinacija uz fen kojlere. Vrlo nepogodno za hlađenje zbog pojava rosišta. Izbjegavat spojeve u glazuri.

evo tehnički priručnik http://www.pipelife.hr/media/hr/pdfs/Podno_grijanje.pdf

malo si pobrkao brojeve al ajd

1. Zašto bi grijao etažu ispod kroz strop? možda nema nikoga dole, možda nekoga neće biti par mjeseci itd. itd. suludo
2. nisam ni rekao da je sve netočno, al baš da on zna bolje od onih koji proizvode i ulažu mnogo u istraživanja, ne može biti, mislim na cijevi i stiropor kao izolaciju i na stručno svjetovanje
3. sa dva zajedno, nađi mi jedan nacrt gdje se vidi obilazak ormara jedan jedini (osim kuhinje)
4.da je prijelaz topline trom valjda zna i moja baba jer toplina mora proći kroz glazuru i podnu oblogu
5. slažem se sa tobom
6. nije točno, ovo je točno sa linka koji si dao
zona boravka max. 29°
rubna zona max. 35° C
kupaonica max. 33°
7. prašina se diže i bez podnog grijanja

heksogen
23.02.2012., 00:38
[QUOTE=stmat;38238184]

3. sa dva zajedno, nađi mi jedan nacrt gdje se vidi obilazak ormara jedan jedini (osim kuhinje)

Može se raditi obilazak kada ormar nije uz vanjski zid, ili ispod bračnog kreveta, ali nema onda seljenja namještaja pa se zato izbjegava.

ramzay
23.02.2012., 16:56
http://img233.imageshack.us/img233/7017/stolovipodno2.jpg

Ovaj se forum sve više pretvara u forum o podnom grijanju , pa evo i moj mali kamenčić u taj kamenjar.

Da nebi robovali nekim formama i ovo je podno grijanje , samo je dignuto na visinu stola da ne bole križa dok se radi sa cvijećem.

Da se biljke nebi pregrijavale stavljene su stiropor ploče na cijevi , a preko stiropora tegle sa cvijećem , Tola voda je regulirana tako da temperatura korjena biljke bude veća od 12 C .

Toplina od cijevi se prenosila prema dolje i gore i zagrijavala zrak , defakto su biljke bile u jednom zračnom balonu koji se nije mogao odvojiti od biljaka jer lišće nije dalo.

Ima stotine takvih slučajeva gdi se cijevima grije direktno beton pa onda on služi kao akumulator topline, ili se cijevi ukopaju pol metra u zemlju i zagrijava tlo koje se inaće obrađuje motokultivatorom.

Ispitivanja su pokazala da se nakon par dana uspostavi ravnoteža i da toplina ne prodire dublje od metra , i tada je metar zemlje akumulator topline.

Dakle ako se betonska deka sa donje strane obloži ukrasnim stiroporskim stropom , otpada žbukanje stropa , što je velika jebada , a cijela deka je niskotemperaturni akumulator topline.

Znači u takav pod može ići voda od solarnog i kad nema sunca , može ići voda od toplinske pumpe sa faktorom iskorištenja 4-5 , ili voda od centralnog grijanja ona koja je potrošena u radijatorima.

Ako je vani fasada od 10 cm stiropora onda ta toplina nije izgubljena , ona je tu među namama, i djeluje vrlo dobro jer ja masa betona ogrooooooomna.

Ono što piše po prospektima to je norma , standard i proizvođaći se toga moraju držati i projektanti naravno , ali ovo je otvorena debata -forum i svatko radi po svojoj pameti.

duh22
24.02.2012., 21:52
Da li se u toj frekvenciji trešnje pojavljuje vatra ili dim iz neke rupe na kotlu , ili kad par milimetara otškrineš vrata kotla.

kad pocne drhtat plamen je puno duzi,do zadnjeg zida kotla ...

stepski
26.02.2012., 16:33
Malo je potrajalo, ali evo, lopute za zatvaranje ventilatora plamenika kad taj ne radi, razlika u dimnjaku je sada kad je vani 8 stepeni caa. 15 stupnjeva...( otvoreno-zatvoreno)...

http://shrani.si/f/Z/c/3nhsckPw/005.jpg

http://shrani.si/f/40/vu/19wNkl3n/006-4.jpg

http://shrani.si/f/2k/Vs/23Wl6ZTc/010.jpg

ramzay
26.02.2012., 18:43
VAUUUU !!!!!!!!! Belimo servo motor , koja je cijena toga u Sloveniji

ramzay
26.02.2012., 18:47
kad pocne drhtat plamen je puno duzi,do zadnjeg zida kotla ...

To je efekat pulsirajučeg izgaranja monoksida , previše goriva , ili premalo zraka pa se izgaranje u primarnoj fazi ne završava na CO2 nego na mješavini CO2 + CO . a onda kad dobije zraka kroz odškrinuta vrata monoksid grune.

Možda ti je dimnjak premal , zaštopan, nemaš dobar cug .

stepski
26.02.2012., 19:39
Ovaj je LF 230 i cjena mu je tačno 158,41 eura :504: a vezao sam ga na venitlator kao što si predložio, i kad je pod naponom on se otvara odnosno je otvoren, kad se ventilatoru uzme struja i preko toga Belimu, ga u početnu poziciju vrača poluga...( vzmet, feder)... Gledao sam i Seletronove i Firštove, motore (pogone) 100eu i na gore, a tamo bi trebao još koji rele, sa cjenom bi opet bio tu negdje i još bi morao nekog moliti da mi saveže elektrikom (pošto sam o tome nemam blage veze :facepalm:) a i samo povezivanje motora i lopute bi bilo mnogo komplikovanije... kod Belima stvarno je jednostavno i sve možeš uraditi sam...

I još ovo izvan teme, kod mene so forum otvara neverovatno sporo, i ne samo danas :503:, još dobro da je nedelja pa imam vremena :D

Lee Champa
26.02.2012., 19:58
Belimo servo motor , koja je cijena toga u Sloveniji

Imaš i Siemens GEB 331.1E:kava:

stepski
26.02.2012., 21:16
Našao sam jednu cjenu za Geb u Njemačkoj 141,75 eura... ali kod otvaranja je ravno pola sporiji 150sek, a kod zatvaranja neču ni pominjat... 25 protiv 150...

zmajdin
26.02.2012., 22:44
To je efekat pulsirajučeg izgaranja monoksida , previše goriva , ili premalo zraka pa se izgaranje u primarnoj fazi ne završava na CO2 nego na mješavini CO2 + CO . a onda kad dobije zraka kroz odškrinuta vrata monoksid grune.

Možda ti je dimnjak premal , zaštopan, nemaš dobar cug .

Bez ikakve sumnje zaštopan je dimnjak i to, takođe bez ikakve sumnje, ne po celoj dužini već samo pri vrhu, odnosno pri vrhu mnogo više nego u onom delu niže prema peći, pa dimnjak radi kao svirala/frula. Četku u ruke, ili dimničara/odžačara za uvo/uho!

afd1987
27.02.2012., 13:56
Budući sam u fazi prikupljanja ponuda za opremu, dobio sam jednu koja uključuje kotao Propel 25.

Na netu sam pronašao slijedeće:
http://www.mitraka.com/cms/files/prospekt%20propel%2025%20_6.pdf

Ukoliko ste upoznati s tim kotlom, molio bih vas da komentirate malo.

ivanojan
27.02.2012., 16:02
Dobar dan gospodo noov sam na forumu, ime mi je Ivica i iz Gline sam.
Planiram ove godine uvesti grijanje na pelete pa me zanimaju vaša iskustva i mišljenja. Grijana je površina 150m2 od toga je 30m2 tzv. ljetna kuhinja koja je u sklopu kuće. Peć bi se nalazila 20m od same kuće u dvorišnoj zgradi koja je spojena s kućom. Kuća je dobro izolirana termo žbuka na kući i dvorišnoj zgradi od 7cm i 5cm. Kolike snage bi mi trebala peć i kolika bi mi cca bila godišnja potrošnja.

stmat
27.02.2012., 18:21
Budući sam u fazi prikupljanja ponuda za opremu, dobio sam jednu koja uključuje kotao Propel 25.

Na netu sam pronašao slijedeće:
http://www.mitraka.com/cms/files/prospekt%20propel%2025%20_6.pdf

Ukoliko ste upoznati s tim kotlom, molio bih vas da komentirate malo.

molim te kad skupiš sve ponude, stavi nam tu cijene da imamo orijentaciju.

Lee Champa
27.02.2012., 19:27
Grijana je površina 150m2 od toga je 30m2 tzv. ljetna kuhinja koja je u sklopu kuće...... Kuća je dobro izolirana termo žbuka na kući i dvorišnoj zgradi od 7cm i 5cm. Kolike snage bi mi trebala peć i kolika bi mi cca bila godišnja potrošnja.

Ok termožbuka 7 cm, a zid: od čega i koliko debeo....a plafon: od čega i koliko debeli pojedini materijali, ima li izolacije i koliko.....a pod: od čega i koliko debeli pojedini elementi, izolacija ....a prozori:kakvi, koliko stakala, kolika površina...a vrata:kolika površina...a topla voda..a:ne zna::D:D.

Prema onim podacima koje si naveo 25-30kW, dobro, možda sam fulao 30%:lol:

ivanojan
27.02.2012., 20:50
Zid je klasična cigla jer kuću je radila obnova pos. rata zato sam išao malo jače sa termožbukom, prozori su drveni sa izo staklima i u dobrom su stanju. Zidovi i plafon su strojno žbukani debljine 3cm, podovi su dobro izolirani stiropor 10cm i glazura na to od 10cm, plafon u potkrovlju knauf a na njega 25cm staklena vuna i folija. Krov daska, izolacija, letva i vinkoavčki crijep. Prizemlje se sastoji od hodnika i stepenica, kupaonica 5m2, kuh., blaga. i dnevni sve spojeno 55m2, potkrovlje dvije sobe od15m2, jedna od 20m2 i od 12m2 te kupaonica od 6m2. Naravno uz to bi grijao i vodu. Majstor mi je rekao da mi je za to dovoljna peć od 35kw, ali mene je malo "strah" jer ipak treba proć do kuće 20m (dvije prostorije koje se ne griju) i uz to grijati ljetnu kuh. od 30m2, naravno cijevi bi bile dobro izolirane, Da nebz sve grijao osim kuće jer to nije mala investicija i ne radi se za jednu godinu pa da se možeš zaje.. Sada trošim lože sa toplom vidom kroz cijelu godinu cca 2500-3000l. Pa me zanimaju vaša mišljenja jer vidim da imate iskustva sa peletima čitajući sve vaše postove, neko kaže da je odlično dok drugi pljuju po tome čovjek više ne zna ni sam šta bi napravio.

ramzay
27.02.2012., 23:33
IVAN

Daj definiraj pojam termožbuka , što ti je to ???????

afd1987
28.02.2012., 09:07
molim te kad skupiš sve ponude, stavi nam tu cijene da imamo orijentaciju.

Nadam se da nije protivno pravilima foruma, zato sam crop-a samo cijene.
Evo nekoliko ponuda od prošlog tjedna za gotovinsko plaćanje:

Ponuda 1:
http://i41.tinypic.com/jfxpbn.jpg

Ponuda 2:
http://i40.tinypic.com/3587v55.jpg

Ponuda 3:
http://i42.tinypic.com/16nymp.jpg

Ponuda 4:
http://i39.tinypic.com/xq9v0y.jpg

I za usporedbu ponuda - lož ulje:
http://i42.tinypic.com/2uze1df.jpg

Imam još dvije ponude (jedna je s CM bojlerom STEB 300, a druga s CM akumulacijskim spremnikom CAS 1000 BS, također u te ponude su uključeni i solarni kolektori) koje bi prvo trebalo scanirati pa ako vas zanima, postam ih drugom prilikom.

stepski
28.02.2012., 12:21
Propel je barem za dva ranga iznad Centrometala ili Viadrusa, tako da neznam dal je opšte moguča usporedba, normalno sve se na kraju plača...

ivanojan
28.02.2012., 14:09
IVAN

Daj definiraj pojam termožbuka , što ti je to ???????

Termo žbuka služi za termo izolaciju vanjskih i unutarnjih zidova, ima slična svojstva kao i stiropor samo šta se drugačije nanosi, netko će reć da je stiropor puno bolji, ali ja se ne bi s tim složio zato što stiropor kroz godine gubi svoja svojstva i propada, a termo žbuka svoja zadržava bez gubljenja. Nalazi se u vrećama od 50l i nanosi se se na zid kao i obična žbuka (na špric mort), sloj nanošenja ne bi smio biti deblji od 20-30mm, potom se žbuka suši par dana ovisi o površini i vrem. uvjetima zatim se nanosi drugi sloj. Žbuka se mora dobro osušiti prije stavljanja sepa ili ko šta već misli staviti. Žbuka ti je suha kad potpuno pobijeli i nema tragova mokroga na njoj. Ja sam super zadovoljan sa termožbukom šta se tiče toplinske izolacije i opet bi je stavio bez razmišljanja. To su ti neke osnove tž.

ramzay
28.02.2012., 23:27
ivanojan

nisam te pitao za tehnološki postupak nanošenja termožbuke , pitao sam te što je to , ili što ti zoveš termožbuka , što je u njoj stiroporske granule ili perlit , od toga jako zavisi koeficijent toplinske vodljivosti .

Potpuno je pogrešno stavljati 10 cm stiropora na pod , a termožbuku na zidove , a o tome da stiropor fasada ne valja nebih diskutirao , stotine tisuća kuča je tako napravljeno.

ivanojan
29.02.2012., 13:32
ivanojan

nisam te pitao za tehnološki postupak nanošenja termožbuke , pitao sam te što je to , ili što ti zoveš termožbuka , što je u njoj stiroporske granule ili perlit , od toga jako zavisi koeficijent toplinske vodljivosti .

Potpuno je pogrešno stavljati 10 cm stiropora na pod , a termožbuku na zidove , a o tome da stiropor fasada ne valja nebih diskutirao , stotine tisuća kuča je tako napravljeno.

Ne zovem ja to termožbukom nego se to tako zove, u njoj se nalaze cement, vapno, agregati, razni aditivi i granule storopora. Svatko "misli" da zna šta je njemu bolje pa neka tako ostane.
Ne znam zašto je to tebi potpuno pogrešno stavljati tž na zidove i stiropor na pod, meni tu ništa nije pogrešno, a i uvjerio sam se da je to odlična toplinska izolacija.

naciljak
29.02.2012., 13:42
Ovu sezonu grijanja sam probao na pelet i moj zaključak je da sve ovo nema smisla jer nisam ostvario nikakvu ušteda naspram struje. Kako god okreneš cantralno grijanje je luksuz koji treba platiti i to nebitno na koji energent.

Svaka čast vama ljudi kad imate volje i vremena gotovo svakodnevno provoditi u kotlovnici i brojiti pelete doštelavati kotlove i ostalo a uz to opet poprilično košta bolje je to vrijeme provesti sa obitelji ili makar više pažnje posvetiti kučnom ljubimcu ko ga ima. Jer ipak ispada da je loža plin i struja daleko jednostavnije iako su loža i plin dosta skuplji.

Za stiropol fasadu sam ugrubo izračunao još dok sam bio u izgradnji da bi za moju kuču to koštalo između 95 i 100 tisuča kuna i da bi mi trebalo sa razlikom potrošnje nekog enargenta gotovo 45 godina da vratim uložena sredstva. uopče me nije briga kako ču se grijati kad budem imao preko 80 godina a ako budem uopče i živ najvjerovatnije ču biti i nekom domu za penzionere. Uz to nepoznam nikog da ima stiropol fasadu tako dugo a i što sam vidio neke stare dvadesetak godina su gotovo u komi.

Prodajem peč na pelete i od dobivenog novca kupujem psa iz nekog vrhunskog legla bolje svaki dan posvaćivati vrijeme i njemu nego isto gubiti u kotlovnici.

ps: j.... centralno koje nemožeš ostaviti 4-5 dana bez nadzora i bezbrižno biti van objekta

mranderson
29.02.2012., 13:44
Ivanojan, imaš ti pojma tko je gospodin ramzay, si ti siguran da se sa gospodinom ramzayem želiš 'tući' na tom 'polju' izolacije ;) ??
Ivanojan, moj savjet, dati si puuuuuuuuuuuuuuuno vremena, pročitati što više, preporučujem sve postove od gospodina ramzaya, pa tek onda pričati 'priče'...
ps. oprostite svi, ali nisam mogao odoljeti...

naciljak
29.02.2012., 13:48
uz peč poklanjam cca 500 kg peleta moram točno viditi koliko ih jaš ima

mranderson
29.02.2012., 13:53
Ovu sezonu grijanja sam probao na pelet i moj zaključak je da sve ovo nema smisla jer nisam ostvario nikakvu ušteda naspram struje. Kako god okreneš cantralno grijanje je luksuz koji treba platiti i to nebitno na koji energent.

Svaka čast vama ljudi kad imate volje i vremena gotovo svakodnevno provoditi u kotlovnici i brojiti pelete doštelavati kotlove i ostalo a uz to opet poprilično košta bolje je to vrijeme provesti sa obitelji ili makar više pažnje posvetiti kučnom ljubimcu ko ga ima. Jer ipak ispada da je loža plin i struja daleko jednostavnije iako su loža i plin dosta skuplji.

Za stiropol fasadu sam ugrubo izračunao još dok sam bio u izgradnji da bi za moju kuču to koštalo između 95 i 100 tisuča kuna i da bi mi trebalo sa razlikom potrošnje nekog enargenta gotovo 45 godina da vratim uložena sredstva. uopče me nije briga kako ču se grijati kad budem imao preko 80 godina a ako budem uopče i živ najvjerovatnije ču biti i nekom domu za penzionere. Uz to nepoznam nikog da ima stiropol fasadu tako dugo a i što sam vidio neke stare dvadesetak godina su gotovo u komi.

Prodajem peč na pelete i od dobivenog novca kupujem psa iz nekog vrhunskog legla bolje svaki dan posvaćivati vrijeme i njemu nego isto gubiti u kotlovnici.

ps: j.... centralno koje nemožeš ostaviti 4-5 dana bez nadzora i bezbrižno biti van objekta
Razumijem tvoju frustraciju naciljak skroz, iako nemam kotao na pelete, ali koliko vidim, to zbilja nije neka igraćka. Najveći problem je mislim taj da ne velim neku ružnu riječ ti ovlašteni 'dečeci' koji su bili na jednom predavanju namaju blage veze kak kotao treba poštelati :( ali eto to je naša realnost, sadašnjost. Tko zna što nas u budućnosti čeka... Ali čisto ono, da pitam, naciljak si ti siguran da možeš ostaviti grijanje na struju 4-5 dana bez nadzora i biti 100% siguran da se neće ništa desiti?! Ja osobno, ne mogu. Velim svatko zna što je nekome dobro, na što će potrošiti svoje novce, a ako tebe naciljak veseli pas, pa kupi si psa, tko ti brani... Ovo sa provedenim vremenom u kotlovnici, je također istina :( Nažalost svi mi provodimo puno previše vremena u tim da ne velim 'prokle_im' kotlovnicama, ali ako te to naciljak nešto uopće tješi je to da nisi jedini :(

ivanojan
29.02.2012., 14:47
Ivanojan, imaš ti pojma tko je gospodin ramzay, si ti siguran da se sa gospodinom ramzayem želiš 'tući' na tom 'polju' izolacije ;) ??
Ivanojan, moj savjet, dati si puuuuuuuuuuuuuuuno vremena, pročitati što više, preporučujem sve postove od gospodina ramzaya, pa tek onda pričati 'priče'...
ps. oprostite svi, ali nisam mogao odoljeti...

Ne želim se "tuči" ni sa kim na nikakvom "polju". Gledaj ja sam možda jedini koji je sve postove pročitao i uključio u razgovor, ali sam primjetio od prije pročitanih postova da vi čim se netko novi pojavi prvo ga napadate, kritizirate u svemu ko da se bojite nekog novog da ne bi rekao nešto što vam se ne svidja i da samo vi sve znate i da ste najpametniji.
Ne pričam ja priče, a one jel ti znaš ko je taj to su mi ko dječje igrice moj je tata jači od tvog. Kako ti možeš o nekom reć nešto a ne znaš zapravo ništa o njemu i kako ti znaš da ja ne znam ništa o izolaciji kada baš možda to i radim.
Nisam se došao ovdje svadjati i prepirati nego sam došao po savjet u svezi peleta (koliko kw peć bi mi trebala i cca godišnja potrošnja) ali vidim da je to ovdje izgleda nemoguće dobiti
Gradjevinarstvom se bavim 35 god. i jako dobro poznajem stare i nove tehnologije pa me nitko ne treba učiti šta je dobra, a šta ne i kako se šta radi i nisam jedan objekt izolirao s ovim ili onim nego kako ti pišeš puuuuuuuuuuuuuuuuuno više njih
Ne guraj nos tamo gdje mu nije mjesto.
Hvala i bez ljutnje, ti si me naveo na ovo obrazloženje.

ramzay
29.02.2012., 17:13
Ne zovem ja to termožbukom nego se to tako zove, u njoj se nalaze cement, vapno, agregati, razni aditivi i granule storopora. Svatko "misli" da zna šta je njemu bolje pa neka tako ostane.
Ne znam zašto je to tebi potpuno pogrešno stavljati tž na zidove i stiropor na pod, meni tu ništa nije pogrešno, a i uvjerio sam se da je to odlična toplinska izolacija.

Ispala je cijela polemika oko jednostavnog pitanja što je to termožbuka , sad znamo da su kao izolator granule stiropora u tvojoj termo-žbuci , i možemo na bazi toga izvršiti procjenu gubitaka.

Mogu ti reći iz iskustva jednog energetičara koji sa termovizijskom kamerom ili laserom prati toplinske gubitke na objektima da ti je neko lijepo uvaljao zadnji šrot od izolacije, i da u proračunu gubitaka možeš slobodno zaboraviti da imaš toplinsku izolaciju. Kod tog tipa termoizolacije granule stiropora su umotane u betonske opne koje sve zajedno čine jadan veliki toplinski most .

Već sam navodio jedan primjer, na nekom forumu, da je jedan čelični čavao zabijen kroz stiropor u beton toliko veliki vodič topline , toplinski most , da kroz njega izlazi energija kao kroz kvadratni metar stiropora. Ti nemaš zabijen čavao ali imaš zabijen komad betona debeo ko ruka kroz koji iz zida pići toplina van.

Glede 10 cm stiropora na podu i preko toga 10 cm glazure , a nemaš podnog grijanja , ne čini mi se to osobito pametan zahvat. Tih 10 cm betona ima tako velik toplinski kapacitet da je taj beton uvijek hladan i od njega zebu noge.

A slažem se da svatko "misli" da zna kako mu je najbolje , ali ima i ljudi koji su gulili klupe studirali i radili u raznim istraživačkim institutima , eksperimentirali i učili na tuđim pogreškama , i danas imaju neko znanje i opremu za mjerenje i ispitivanje i to dobronamjerno žele dati i podijeliti sa ljudima za boljitak, a protiv drumskih razbojnika koji ljudima lažu i prodaju muda pod bubrege.

ramzay
29.02.2012., 17:43
http://img600.imageshack.us/img600/425/lambdaco.jpg

http://img12.imageshack.us/img12/6379/lambdaeta2.jpg

Danas smo se malo igrali sa Lmbda3 i Centrometalom , pokušavali smo nagurati Centrometala u okvire njemačke norme 2015, ali baš nebu išlo , malo je to frau Merkel tijesno skrojila, vjerojatno po nekoj svojoj mjeri.

Možda bi se još dalo nešto poraditi na ložištu ali očito ne u varijanti Sam Svoj Majstor već zasukati rukave naoštriti olovku i staviti čisti bijeli hamer na kulmana , i krenuti iz početka.

Za one mlađe koji su rođeni u vrijeme interneta Hamer je kvalitetni debeli snježno bijeli karton za crtanje , a imao je vodeni žig u donjem desnom kutu uderen čekićem -hamerom. A Kulman e to je posebna priča.

ramzay
29.02.2012., 18:02
Da zaboravio sam reći da Lmbda3 dok dođe do Zagreba košta cca 350 oira pa sad tko voli nek izvoli netko će kupiti đukelu , a netko Lambdu

miran18
29.02.2012., 18:23
http://img600.imageshack.us/img600/425/lambdaco.jpg

http://img12.imageshack.us/img12/6379/lambdaeta2.jpg

Danas smo se malo igrali sa Lmbda3 i Centrometalom , pokušavali smo nagurati Centrometala u okvire njemačke norme 2015, ali baš nebu išlo , malo je to frau Merkel tijesno skrojila, vjerojatno po nekoj svojoj mjeri.

Možda bi se još dalo nešto poraditi na ložištu ali očito ne u varijanti Sam Svoj Majstor već zasukati rukave naoštriti olovku i staviti čisti bijeli hamer na kulmana , i krenuti iz početka.

[COLOR="black"][COLOR="black"]Za one mlađe koji su rođeni u vrijeme interneta Hamer je kvalitetni debeli snježno bijeli karton za crtanje , a imao je vodeni žig u donjem desnom kutu uderen čekićem -hamerom. A Kulman e to je posebna priča.
A što je paus ? nakon današnjeg teškog dana ovo je briljantno mislim da sam se malo i nasmijao. Kolega PP adresu i šaljem poklon za zabavu ovo moram nagraditi.

stnovska1
29.02.2012., 19:26
Ovako zanima me ima li tko bilo kakvih iskustava ili bilo sto zna o kotlovima na pelete biojunko

naciljak
29.02.2012., 20:03
mranderson
normalno da mogu ostaviti i to sam radio nebeojeno put do sad samo je na sobnom termostatu stavim na eco princip rada i to je sve, možeš slobodno doči kod mene pa se uvjeriti svakih cca 15 dana samo bacim oko na pritisak u sistemu. Moji kumovi imaju grijanje na ložu 110kw i samo na kraj sezone grijanja pozove dimnjačara a lik ima ogroman rezervar tako da rijetko koju zimu mora nedopunjavati nego isti izdrži cilu zimu on kaže da uopće nema pojma kako to sve radi i da ga nije ni briga, samo da grije.

ramzay
Što ti je to "đukela":confused: ako je bernski planinski pas to kako ti nazivaš onda svaka čast ali nema vaze ovo nije forum o psima,kako sam rekao za psa tako je moglo biti bili što!!!!

miran18
29.02.2012., 20:21
Ovako zanima me ima li tko bilo kakvih iskustava ili bilo sto zna o kotlovima na pelete biojunko

Ma ja sam već pitao ali se mudro šuti neznam zašto ako ne valjaju treba reći zašto ako su dobri treba reći opet zašto . Ja sam pustio u pogon nekoliko tih kotlova oni imaju nekoliko dobrih riješenja to su nepobitne činjenice ali nemam dovoljno povratnih informacija . Taj kotao ima ugrađenu lamda sondu i regulacija je vrlo jednostavna primjerena je običnom puku koji se ne voli previše zamarati sa nečim što ne zna. Konstrukcija ložišta i VBR- a je dosta dobra sistem turbulatora je isto zadovoljavajući mislim da se za razliku od konkurencije koja je uglavnom preinaka kotlova na kruto gorivo mogu svrstati u jedan viši rang kotlova nego sve dosada spomenute preinake .

ramzay
29.02.2012., 20:59
JUNKO u prvi mah sam po boji i imenu pomislio da je to JUNKERSOVO cedo, ali me je brzo razuvjerila neka teta iz JUNKA koja je na prezentaciji citala ono sto pise na video zidu , a mi smo ko majmuni gledali u njeno dupe jer je vecina od nas na toj promociji bila pismena.

http://img201.imageshack.us/img201/9000/junkobrener.jpg

Otvorena vrata u punom pogonu , lijepo se vidi samotirano loziste, jedna samotna cigla je na vratima. Ocekivao sam vise barem upuhivanje zraka s donje strane , i neku regulaciju sekundarnog zraka .

Nema taj kotao ni L od lambda regulacije , niti kooperantska firma iz slovenije ima gotovu Lambda regulaciju, a po konstrukciji lozista treba tu jos jako puno raditi, da bude dobro.

http://img836.imageshack.us/img836/2351/junkoturbulatori.jpg

Lijepo rijeseno ciscenje turbulatora , nisam imao vremena pogledati sto kaze nova EU norma ili neki anex norme , ali cijevi kroz koje ide dim i u kojima su turbulatori nemaju rupu od 40 mm nego 32 mm, sto nije u redu.

Ovlasteni serviser je pustio kotao u pogon sa rukama u dzepovima, ustvari lazem stisnuo je gumb ON, a mi blecki smo se prcili dva dana da ga dovedemo u red.

Malo neozbiljna konstrukcija senzora temperature PT 100 kupljen u CONRADU za 4 oira, i onda zicice lotane obicnim lotom i provedene do kontrolera.

soryy ya ovaj teks ali mi je racunalo samo preslo na ovu divlju tipkovnicu.

stnovska1
29.02.2012., 21:24
Ramzay jel to slika od kotla biojunko

stnovska1
29.02.2012., 21:32
jel se taj kotao isplati kupiti

ramzay
29.02.2012., 21:51
jel se taj kotao isplati kupiti

BIO JUNKO

Još nisam stigao proanalizirati rezultate prvih ispitivanja, osim toga nam je bio pun kufer JUNKA i njegove automatike dok smo skontali što mu je, i zašto ne radi kako treba , kotao je bio sav zasran iznutra naslagama pepla , tako da sve to što se nama dešavalo nije dobro za jednu fer ocjenu, pogotovo ne istu večer nakon smrzavanja u kotlovnici.

Nas je prčila ta beznačajna sitnica , senzor temperature dima , koji je davao lažnu informaciju o temperaturi.

Budemo do kraja tjedna to obišli i pokušali poštelati do kraja kako treba , ono što mi se već sada ne sviđa je to seljačko rješenje dovoda primarnog zraka , koji jednostavno puše kroz rupice iznad peleta , i on je u biti i primarni i sekundarni , a to NE VALJA, zato smo i morali imati lambdu 3,5 da bi držali monoksid ispod 1000 ppm, a to opet nije dobro , uz sve to zbog relativno malih cijevi i male površine za izmjenu topline dimni plinovi su preko 200 i stupanj djelovanja je ispod 80 %.

Moj savjet sačekati dok vidim točno što se događa sa tim kotlom, a očekivao sam JAKO PUNO OD NJEGA, i slažem se sa većinom onog što je MIRAN napisao, JUNKO i PELING su kotlovi nove generacije kotlova , koji nisu nastali krpanjem ili prekrajanjem kotlova na cjepanice.

stnovska1
29.02.2012., 22:14
majstor mi je ponudio junko, bio sam zainteresiran za viadrus ili centrometal, pa sam dobio ponudu za kozlosan tako nesto, sad junko pa vise na kraju neznam nista, ako imas kakav savjet slusam

miran18
29.02.2012., 22:18
Meni osobno smeta i položaj grijača za potpalu peleta posebno na bio junko 25 gdje je mala komora za zrak kao i kada je kotao postavljen da radi bez termostata po programu koji se programira na samom kotlu jer se dešava da se zbog dobrog dimnjaka koji ima dobar cug podhladi ložište što kasnije prouzroči prekrcavanje i to nije dobro treba preštelati delta te od dimnih plinova i postaviti veću vrijednost na parametru 116 koliko se sjećam .A nisam primjetio da se temperatura dimnih plinova diže preko 180C možda zato što je bio jako prljav kotao .

zmajdin
29.02.2012., 22:29
@Ramzay

I onda, kako se pokazao LMBD3 u analizi izgaranja peleta?

ramzay
29.02.2012., 22:38
@Ramzay

I onda, kako se pokazao LMBD3 u analizi izgaranja peleta?

Ima detalja i bude ih još više na forumu sa divljim imenom , na kom se bavimo regulacijom kotlova. Forum Ds18s20

zmajdin
29.02.2012., 23:05
Ima detalja i bude ih još više na forumu sa divljim imenom , na kom se bavimo regulacijom kotlova. Forum Ds18s20

Taj forum koji mi preporučujete, nažalost, prevazilazi moje skromno (ne)znanje, ama zanima me, jer vidim da se rezultati merenja na onom "hand" instrumentu, za koji pretpostavljam da je "Testo", skoro pa poklapaju sa onima na ekranu, koji su parametri zadati LMBD-i. Konkretno - parametar "A", parametar "B" i "FF". Takođe, da li taj "hand" instrument za koji pretpostavljam da je "Testo" ima "ugrađene" postavke za pelet, ili ih vi sami postavljate. Ako je ovo drugo, koje su njihove vrednosti?

ramzay
01.03.2012., 11:12
Taj forum koji mi preporučujete, nažalost, prevazilazi moje skromno (ne)znanje, ama zanima me, jer vidim da se rezultati merenja na onom "hand" instrumentu, za koji pretpostavljam da je "Testo", skoro pa poklapaju sa onima na ekranu, koji su parametri zadati LMBD-i. Konkretno - parametar "A", parametar "B" i "FF". Takođe, da li taj "hand" instrument za koji pretpostavljam da je "Testo" ima "ugrađene" postavke za pelet, ili ih vi sami postavljate. Ako je ovo drugo, koje su njihove vrednosti?

Postavio sam na forum Ds18s20 neku tupažu na temu postavljenog pitanja

stnovska1
01.03.2012., 19:27
BIO JUNKO

Još nisam stigao proanalizirati rezultate prvih ispitivanja, osim toga nam je bio pun kufer JUNKA i njegove automatike dok smo skontali što mu je, i zašto ne radi kako treba , kotao je bio sav zasran iznutra naslagama pepla , tako da sve to što se nama dešavalo nije dobro za jednu fer ocjenu, pogotovo ne istu večer nakon smrzavanja u kotlovnici.

Nas je prčila ta beznačajna sitnica , senzor temperature dima , koji je davao lažnu informaciju o temperaturi.

Budemo do kraja tjedna to obišli i pokušali poštelati do kraja kako treba , ono što mi se već sada ne sviđa je to seljačko rješenje dovoda primarnog zraka , koji jednostavno puše kroz rupice iznad peleta , i on je u biti i primarni i sekundarni , a to NE VALJA, zato smo i morali imati lambdu 3,5 da bi držali monoksid ispod 1000 ppm, a to opet nije dobro , uz sve to zbog relativno malih cijevi i male površine za izmjenu topline dimni plinovi su preko 200 i stupanj djelovanja je ispod 80 %.

Moj savjet sačekati dok vidim točno što se događa sa tim kotlom, a očekivao sam JAKO PUNO OD NJEGA, i slažem se sa većinom onog što je MIRAN napisao, JUNKO i PELING su kotlovi nove generacije kotlova , koji nisu nastali krpanjem ili prekrajanjem kotlova na cjepanice.

Ramzay ajde mi iz svog iskustva predloži koji bi se kotao na pelet isplatio kupiti do jedno 35 kw, jel koliko sam shvatio manje više svi imaju nekakvu manu, zadnja mi je ponuda bila biojunko

ramzay
01.03.2012., 20:07
Ramzay ajde mi iz svog iskustva predloži koji bi se kotao na pelet isplatio kupiti do jedno 35 kw, jel koliko sam shvatio manje više svi imaju nekakvu manu, zadnja mi je ponuda bila biojunko

Ipak bih stavio na prvo mjesto Centrometal , koliko god imao loše mišljenje o njihovim kotlovima na cjepanice.

Ove zadnje fotke zbog kojih sam popušio crveno- žuti karton objavljene na paralelnom forumu Ds18s20( koje krasno ime za forum ), pokazuju visoku iskoristivost , kod niske lambde , stabilno izgaranje , ugodno smo iznenađeni i ja i moji suradnici sa tim rezultatima

Pitanje je da li ti treba 35 kilovata , ja bih se kladio da imaš pol snage viška.

stnovska1
01.03.2012., 22:37
Ipak bih stavio na prvo mjesto Centrometal , koliko god imao loše mišljenje o njihovim kotlovima na cjepanice.

Ove zadnje fotke zbog kojih sam popušio crveno- žuti karton objavljene na paralelnom forumu Ds18s20( koje krasno ime za forum ), pokazuju visoku iskoristivost , kod niske lambde , stabilno izgaranje , ugodno smo iznenađeni i ja i moji suradnici sa tim rezultatima

Pitanje je da li ti treba 35 kilovata , ja bih se kladio da imaš pol snage viška.

svaki majstor ima svoj kotao i kw od 25 do 40, zena mi sad govori da uzmemo junko, koliko se isplati

ramzay
01.03.2012., 23:19
svaki majstor ima svoj kotao i kw od 25 do 40, zena mi sad govori da uzmemo junko, koliko se isplati

Ja nisam ni majstor , ni centralaš i nemam svoj kotao , nemam favorita , samo realno pišem po savjesti , iskustvu sa terena , i naravno znanju koje imam .

A ako ti se žena bavi termodinamikom ili fizikalnom kemijom daj je nama u tim , dobro došla.

Lee Champa
02.03.2012., 09:05
...A ako ti se žena bavi termodinamikom ili fizikalnom kemijom daj je nama u tim , dobro došla.

Ma može i bez te komplicirane termodinamike (koju su položili samo pravi studenti) i fizikalne kemije (koju pola đaka i studenata nije razumjelo):lol:

stnovska1
02.03.2012., 20:31
Ja nisam ni majstor , ni centralaš i nemam svoj kotao , nemam favorita , samo realno pišem po savjesti , iskustvu sa terena , i naravno znanju koje imam .

A ako ti se žena bavi termodinamikom ili fizikalnom kemijom daj je nama u tim , dobro došla.

zbog iskustva sam te i pitao sto kupiti

stmat
02.03.2012., 20:35
zbog iskustva sam te i pitao sto kupiti

pitao si i čovjek ti odgovorio, što bi više?

ako hoćeš da se svi složimo sa tvojom ženom, nema problema

evo ja ti kažem, uzmi onaj što žena kaže,
mir u kući nema cijenu :503:

stnovska1
02.03.2012., 20:52
pitao si i čovjek ti odgovorio, što bi više?

ako hoćeš da se svi složimo sa tvojom ženom, nema problema

evo ja ti kažem, uzmi onaj što žena kaže,
mir u kući nema cijenu :503:

u pravu si, samo bi volio da netko nesto vise napise o tome junko iz prnjavora

ramzay
02.03.2012., 21:07

Kako ide ona pjesma" nema te više Alija ",

Tako isto više nama analiza , studija ni fotki od RAMZAYA, neka sad piše studije ono derište koje se potpisuje sa DeeJay Dee koje mi je dalo crveni karton, zbog fotki visoke rezolucije hrvatskog proizvoda u hrvatskoj kotlovnici.

odi na Forum Ds18s20 ili destak stranica unazad mojih postova tamo ti je Centrometalov kotao kojeg preporućam po drugi put, ali je problem što je boja tirkizna , a tvoja žena voli žutu.

stmat
02.03.2012., 22:42
, ali je problem što je boja tirkizna , a tvoja žena voli žutu.
:D:D:D

nemoj nam nestat, tek smo se navikli na tebe, čekamo tvoje štivo kao djeca "Harry Potter"

pusti djecu, znaš onu narodnu "ko sa djecom spava bude popišan"

ramzay
03.03.2012., 10:04

Ova ludorija oko izbacivanja sa foruma mi je oduzela dosta vremena i umjesto da analiziram rezultate ispitivanja JUNKA ja sam utrošio desetke sati kopajući po smeću .

Ovako , ova sezona je skoro pri kraju pa se grij koko si i do sada. Junko je kotao koji puno obećava , to je prvi kotao kojeg sam vidio i ispitao , a da je pravi kotao za pelete , znači da ni pod razno u njega ne možeš staviti cjepanice, ima dosta šamota i malo glupo napravljen dovod zraka.

Budem ga ispitao tijekom idućeg tjedna i pokušao skinuti Lambdu i monoksid , ali ono što je neumitno taj kotao ne ispunjava važeći Hrvatski standard, a to je velićina kanala za prolaz dimnih plinova .

Bez obzira što pisalo u papirima i normama EU , pred sudom je važeći JUS ( Jugoslovenski standard ) sve dok ga nekim aktom nadležno tijelo u hrvatskoj ne ukine sud mene kao projektanta sudi po tom standardu koji je sa obaveznom primjenom , a nije preporuka kao EU norma.

Problem je kako tko tumači zakon i tko drži batinu u ruci.

Ja ću ići u Prnjavor i razgovarati sa ljudima tamo , šteta da dobar projekat propadne zbog nečije omaške.

A možda i ja griješim , nitko nije bezgriješan , hajde ljudi ispravite me nađite gdje piše da može biti rupa manja od 40 mm

stnovska1
03.03.2012., 10:19
Ova ludorija oko izbacivanja sa foruma mi je oduzela dosta vremena i umjesto da analiziram rezultate ispitivanja JUNKA ja sam utrošio desetke sati kopajući po smeću .

Ovako , ova sezona je skoro pri kraju pa se grij koko si i do sada. Junko je kotao koji puno obećava , to je prvi kotao kojeg sam vidio i ispitao , a da je pravi kotao za pelete , znači da ni pod razno u njega ne možeš staviti cjepanice, ima dosta šamota i malo glupo napravljen dovod zraka.

Budem ga ispitao tijekom idućeg tjedna i pokušao skinuti Lambdu i monoksid , ali ono što je neumitno taj kotao ne ispunjava važeći Hrvatski standard, a to je velićina kanala za prolaz dimnih plinova .

Bez obzira što pisalo u papirima i normama EU , pred sudom je važeći JUS ( Jugoslovenski standard ) sve dok ga nekim aktom nadležno tijelo u hrvatskoj ne ukine sud mene kao projektanta sudi po tom standardu koji je sa obaveznom primjenom , a nije preporuka kao EU norma.

Problem je kako tko tumači zakon i tko drži batinu u ruci.

Ja ću ići u Prnjavor i razgovarati sa ljudima tamo , šteta da dobar projekat propadne zbog nečije omaške.

A možda i ja griješim , nitko nije bezgriješan , hajde ljudi ispravite me nađite gdje piše da može biti rupa manja od 40 mm

Ok, hvala, ja sada koristim centralno na plin sto bi i ostavio kao pomocno, a pelet planiram uvesti kroz jedno mjesec do dva dana, za sad samo skupljam ponude, a prvenstveno bi uzeo samo kotao samo na pelet bez cjepanica

ramzay
03.03.2012., 14:18
Ok, hvala, ja sada koristim centralno na plin sto bi i ostavio kao pomocno, a pelet planiram uvesti kroz jedno mjesec do dva dana, za sad samo skupljam ponude, a prvenstveno bi uzeo samo kotao samo na pelet bez cjepanica

Ok, to sam i pretpostavio da se grijete na neki način , nisam znao da je to plin, jer to bitno mijenja smjer razmišljanja . Naime cijena pelata po kilovatu energije je izjednačena sa cijenom plina. Tako da peleti gube smisao kao energent tamo gdi ima plina.

Po nicku bih zaključio da ste iz Novske , znači spojeni na ruski plin.

Ja bih debelo razmislio i dobro zbrojio i oduzeo razloge za i protiv, i drago mi je da ste se javili sa problemom jer je ton tipični slavonski slučaj, znam to jer su mi korijeni u slavoniji.

Odmah u startu bih proširio temu kamin protiv peleta i solar protiv peleta , naravno da se ne zarati u Iranu i ne presjeku plinovodi , jer smo ga onda svi naje..... .

Pratite slijedećih dana na glavnom forumu ( centralno grijanje na drva) moje postove vezane za jedan solarni sustav sa spremnikom topline.

p.s. čujem da ne smijem reklamirati drugi forum i da zbog toga mogu dobiti žuti karton , e nabijem na ...... nekoga zbog toga.

stnovska1
03.03.2012., 16:56
Ok, to sam i pretpostavio da se grijete na neki način , nisam znao da je to plin, jer to bitno mijenja smjer razmišljanja . Naime cijena pelata po kilovatu energije je izjednačena sa cijenom plina. Tako da peleti gube smisao kao energent tamo gdi ima plina.

Po nicku bih zaključio da ste iz Novske , znači spojeni na ruski plin.

Ja bih debelo razmislio i dobro zbrojio i oduzeo razloge za i protiv, i drago mi je da ste se javili sa problemom jer je ton tipični slavonski slučaj, znam to jer su mi korijeni u slavoniji.

Odmah u startu bih proširio temu kamin protiv peleta i solar protiv peleta , naravno da se ne zarati u Iranu i ne presjeku plinovodi , jer smo ga onda svi naje..... .

Pratite slijedećih dana na glavnom forumu ( centralno grijanje na drva) moje postove vezane za jedan solarni sustav sa spremnikom topline.

p.s. čujem da ne smijem reklamirati drugi forum i da zbog toga mogu dobiti žuti karton , e nabijem na ...... nekoga zbog toga.

budem pogledao sto ce se pisati, no za sada dolaze u obzir samo palete, imam svoj prijevoz i dva proizvodaca peleta u krugu 20 km(mozda bude i treci) tako da ipak samo pelet
znam da su pelet i plin po cijeni tu negdja, ali mi ovdje putin ne odlucuje o grijanju

ramzay
03.03.2012., 18:40
Bio je nekidan u hotelu Antunović stručni skup o biomasi , usput je prezentirana nova knjiga o biomasi, bilo je dosta predavanja , a u uvodnoj riječi je iznesen jedan frapantan podatak.

Država hrvatska , znači i ja i ti kao poreski obveznici , subvencionira proizvodnju peleta , a 90 % peleta se izvozi.

Usput se koristi jedan trik , trupce bukve ili hrasta se ne može izvoziti, moraju biti prerađeni , izrezani na daske. Po tom zakonu piljevina sprešana u brikete ili pelete može, i ajmoooooo dečki drobilice amo i oderi, pretvori trupac u piljevinu , a onda ga sprešaj u pelete.

A struju i ovako uvozimo iz Bosne i Srbije i ko šljivi one tamo koji se truju sa sumporom iz ugljena , bitno je da se pobere poticaj .

E sad gledaj zašto bi moji unuci cijepali drva , a tvoja se djeca grijala na pelete , a ja ih plaćam , makar u o,ooooo1 % od vrijednosti.

Da li bi ti trpio da je obrnuta situacija ili bi nastojao kao ja da se stvari postave kako treba i da se subvencije ukinu , pa kom obojci , kom opanci.

A da budu stvari jasne za tonu peleta se troši cca 50 kilovatsati elektro energije.

Za proizvodnju 50 kilovatsati elektro energije se troši 250 kilovatsati krutog goriva ( ugljena na Kosovu ili Bosni ) cca 50 lilograma.

Ukupni troškovi proizvodnje tone peleta ne prelaze 50 eura , sa svim davanjima radnicima državi , amortizacijama , i slično, a država to još i subvencionira , a cijena peleta je ????????????

Ajmoooooo dečki da vas čujem.

stnovska1
03.03.2012., 19:02
e sad ga

ramzay
03.03.2012., 19:41
e sad ga

reci slobodno , sad ga ser...., ali govorim iz osobnog iskustva radio sam na projektiranju ,servisu , i održavanju strojeva za briketiranje i peletiranje cca 10000 tona iskustva.

stnovska1
03.03.2012., 19:59
reci slobodno , sad ga ser...., ali govorim iz osobnog iskustva radio sam na projektiranju ,servisu , i održavanju strojeva za briketiranje i peletiranje cca 10000 tona iskustva.

nisam bas tako misli, ja sam svoju racunicu nekako nasao u peletu, bil bi malo jeftinije od plina, za solarno su mi prevelika ulaganja, a drva problem skladistenja i lozenja jel je kuca zbog posla preko dana prazna a da mi mala djeca loze nije bas pouzdano

ramzay
03.03.2012., 20:09
nisam bas tako misli, ja sam svoju racunicu nekako nasao u peletu, bil bi malo jeftinije od plina, za solarno su mi prevelika ulaganja, a drva problem skladistenja i lozenja jel je kuca zbog posla preko dana prazna a da mi mala djeca loze nije bas pouzdano

Da imam plin u kući , Ozidao bih kamin kao alternativu ako Putin pobudali i ako država dođe k sebi i kaže no no dečki nema više subvencija i nema više drobljenja trupaca u pelete.

Kad to ukinu nebude peleta , firme če riknuti , i ostaju nam cjepanice .

Vjeruj mi da se borim svim silama da se subvencije i drobljenje trupaca ukine ,
zašto , ZATO DA OSTANE NEŠTO ŠUME I ZA MOJE UNUKE.

stnovska1
03.03.2012., 20:49
Da imam plin u kući , Ozidao bih kamin kao alternativu ako Putin pobudali i ako država dođe k sebi i kaže no no dečki nema više subvencija i nema više drobljenja trupaca u pelete.

a ja samo pitao koji kotao kupiti

ramzay
03.03.2012., 21:03
a ja samo pitao koji kotao kupiti

A ja sam ti po svojoj savjesti i velikom iskustvu odgovorio, a ti biraj potpunu ovisnost od ljudi gmazova ili parcijalnu ili nikakvu.

Živio nam veliki cenzor Bo(r)g.

markole
04.03.2012., 16:01
@ramzay... Turbulatori su original ili ste ih radili sami , može fotka ????.

Juče čistio kotao i poslikao kako je to kod mene.
Izvini za čekanje ali je bitno ispoštovati...
Pozdrav.

markole
04.03.2012., 16:11
Juče čistio kotao i poslikao kako je to kod mene.
Izvini za čekanje ali je bitno ispoštovati...
Pozdrav.

Zašto ne mogu da postavim slike veličine 90 kB.

F@@hrenheit
04.03.2012., 17:20
Bio je nekidan u hotelu Antunović stručni skup o biomasi , usput je prezentirana nova knjiga o biomasi, bilo je dosta predavanja , a u uvodnoj riječi je iznesen jedan frapantan podatak.

Država hrvatska , znači i ja i ti kao poreski obveznici , subvencionira proizvodnju peleta , a 90 % peleta se izvozi.

Usput se koristi jedan trik , trupce bukve ili hrasta se ne može izvoziti, moraju biti prerađeni , izrezani na daske. Po tom zakonu piljevina sprešana u brikete ili pelete može, i ajmoooooo dečki drobilice amo i oderi, pretvori trupac u piljevinu , a onda ga sprešaj u pelete.

A struju i ovako uvozimo iz Bosne i Srbije i ko šljivi one tamo koji se truju sa sumporom iz ugljena , bitno je da se pobere poticaj .

E sad gledaj zašto bi moji unuci cijepali drva , a tvoja se djeca grijala na pelete , a ja ih plaćam , makar u o,ooooo1 % od vrijednosti.

Da li bi ti trpio da je obrnuta situacija ili bi nastojao kao ja da se stvari postave kako treba i da se subvencije ukinu , pa kom obojci , kom opanci.

A da budu stvari jasne za tonu peleta se troši cca 50 kilovatsati elektro energije.

Za proizvodnju 50 kilovatsati elektro energije se troši 250 kilovatsati krutog goriva ( ugljena na Kosovu ili Bosni ) cca 50 lilograma.

Ukupni troškovi proizvodnje tone peleta ne prelaze 50 eura , sa svim davanjima radnicima državi , amortizacijama , i slično, a država to još i subvencionira , a cijena peleta je ????????????

Ne samo da izvozimo pelete i brikete,nego naša sječka ide u izvoz po cijeni od 35 EUR/t...Slovenci proizvode struju sa našom sječkom,a mi struju uvozimo...
U Ukrajini je proizvodnja biomase isto stimulirana od strane države,ali poticaj se dobiva samo za proizvodnju agropeleta...

stmat
04.03.2012., 19:15

a što da nas čuješ,
trenutno nam država tako funkcionira na svim razinama.

pitanje je što mi to možemo učiniti?
ja mislim, jako malo

ramzay
04.03.2012., 20:37
Zašto ne mogu da postavim slike veličine 90 kB.

ovdje ti je opasno sa slikama pazi da ne popušiš crveni karton kao ja .

ribe
04.03.2012., 22:36

Putin je već odljepio i u to nema sumnje, ako ( MADA JAKO TEŠKO ) država i dođe sebi lijepo nek se ljudi organiziraju u manje skupine i kupe peletirke zajedničim snagama ( cca 10000 - 15000 kn ako se ne varam a proizvode cca 200 kg/h peleta uz nekih 3 kw/h struje ) pa umjesto cijepanja neka skupljaju drva po šumi i rade si pelet
e to se zove onda obnovljiva energija...
ili se varam???

ckb 30
04.03.2012., 22:52
@ramzay

pozdrav

sukladno našem dogovoru prije cca 10 dana Andreas je kod mene štelao peć.Nisam bio te sreće da prisustvujem štelanju (posao) pa je taj dio odradio čaća. Andreas me tražio da stavim rezultate mjerenja potrošnje na forum i da priložim slike koje je on poslikao. (tako mi je prenio čaća.)
Pošto sam bio u gužvi nisam stigao obaviti tu dužnost, niti se zahvaliti tebi ni kolegi centralašu pa to činim javno ovim putem.

1. test (zatečeno stanje)

227 C
17,5 A
550 CO
2,4 lambda
4000 CO
14 O2
78 ETA

2. test

210 C
12,6 A
240 CO
2,2 lambda
700 CO
11 O2
86 ETA

Kad je peć radila na P4 (25 Kw) trošila je cca 50 - 55 kg pelata u 24 sata (temperatura je varirala od -6 do 5 C). U tom režimu radu u sat vremena plamenik je radio 23 min, a ugašen je bio 33 min. Miš ventil na 6 položaju, povrat voda oko 55 C.

Na P3 (20 Kw) pri istoj vanjskoj temperaturi u 24 sata potrošeno je cca 30 kg, te je plamenik u sat vremena radio 25 min, a ugašen bio 27 min. Miš ventil također u položaju 6, ista temperatura povratnog voda.

ne mogu staviti slike javlja mi neki eror

ckb 30
04.03.2012., 22:59
kakav udio u potošnji peleta uzima priprema tople vode.

Kada dolazi do velike potrošnje tople vode (navečer kupanje svih ukućana), plamenik se upali i odradi svoje. Međutim na cirkulacijskom vodu na sigurnjaku dolazi do isticanja cca 3dcl vode. Zašto se to dešava i kako spriječiti?

Kako regulirati temperaturu preko miš ventila, da temperatura povratnog voda bude oko 55C (optimalno zbog kondenzacije ) i da u kući ne bude prevruće?
Ne mogu to izbalansirati

ramzay
05.03.2012., 07:20
Na prvo pitanje je odgovor lak i to si može svatko sam izračunati i procijeniti realne troškove kupanja.

Pretpostavimo da se za kupanja potroši 300 litara vode, ima tu sad neka matematika koliko je to po glavi kućanstva i td, Voda iz vodovoda dolazi sa temperaturom oko 10 C , a nama za kupanje treba 42 C , zbog neke rezerve možemo uzeti da je razlika tempoerature 35 C

Potrebna energija za zagrijavanje vode je

300 kg vode x 35 C x1= 10500 Kcal, a tome odgovara između 2,5 i 3 kilograma peleta. Sve ovisi o kvaliteti izgaranja u peći , to je onaj eta , koji je sad kod tebe 86%.

Možda ste primijetili da ja koristim stare jedinice , ne koristim wate i kiliowatsate, ne zato što to nebih znao izraziti u Watima , nego iz protesta .

Nama energetićarima su oduzeli temeljnu jedinicu caloriju i prislilili nas da koristimo nešto neprirodno kilowatsat.

Ako kažemo da neko gorivo ima kaloričnost 4000 Kcal onda i moja baba zna koliko vode može zagrijati to gorivo jer je kalorija definirana kao energija potrebna za zagrijavanje kiograma ( litre) vode za jedan stupanj C.

U ovom slučaju 100 litara vode za 40 C.

A ako na vreći sa peletima piše da je ogrijevna vrijednost 18 MJ , e tu se mogu i ja slikati bez digitrona.

Na drugo pitanje , mogu samo pretpostaviti da nemaš expanzionu posudu na linini ulazni ventil , bojler potrošne tople vode i tuš. Hladna voda koja uđe u bojler , dok se zagrije poraste, proširi se , i to jen tih 2 deci koje iscuri.

Treće pitanje , je jednostavno, na proljeće zovi centralaša da ti to postavi kako treba , ili razmisli o spremniku , koji je već obvezatan pribor u kotlovnici na pelete.

davorcek
05.03.2012., 14:30
pozdrav,
obzirom da se dosta odgovora na ovoj temi svodi na kcal, kw i slične jedinice, molio bih nekoga da mi izračuna koliko bi u kunama (po sadašnjoj cijeni) bila potrošnja peleta za sustav centralnog grijanja (dakle, grijanje vode za radijatore i vode za kupanje):

obiteljska kuća od 2 etaže po 75m2, fasada je 8cm stiropor + žbuka.
4 člana obitelji
željena temp u sobama (kad je vani -10) je 24-25 stupnjeva

ako netko ima volje za ovakav proračun, molio bih da mi ga izvede, hvala:)

F@@hrenheit
05.03.2012., 17:24
Putin je već odljepio i u to nema sumnje, ako ( MADA JAKO TEŠKO ) država i dođe sebi lijepo nek se ljudi organiziraju u manje skupine i kupe peletirke zajedničim snagama ( cca 10000 - 15000 kn ako se ne varam a proizvode cca 200 kg/h peleta uz nekih 3 kw/h struje ) pa umjesto cijepanja neka skupljaju drva po šumi i rade si pelet
e to se zove onda obnovljiva energija...
ili se varam???

Ja bih rado kupio takvu peletirku,ali bojim se da ista ne postoji...
Već sam pisao o tome prije...za proizvodnju kvalitetnih peleta potrebno je kompletno postrojenje,a za takvo nešto treba imati priključak struje min 50kW...

ramzay
05.03.2012., 20:10
Ja bih rado kupio takvu peletirku,ali bojim se da ista ne postoji...
Već sam pisao o tome prije...za proizvodnju kvalitetnih peleta potrebno je kompletno postrojenje,a za takvo nešto treba imati priključak struje min 50kW...

nešto si pobrkao , iz iskustva znam , realno izmjereno , a pootvrđeno kroz literaturu da za 1 tonu treba 50 kilovat sati .

Ako tu tonu radiš 10 sati trebaš cca 5 kilovata motor , zbog lošeg stupnja djelovanja pužnih reduktora koje koriste Kinezi snaga motora se penja do 7,5 kW i to je negdje realno.

Kod kineza je problem loš materijal i loša obrada dijelova , tako da se peletirka saspe za 100 sati rada.

A nije to samo pobrati granje pa sprešati , treba mlin ako se nema piljevina, hoblovina ne može ,direktno u stroj , a treba i sušara , nabere se toga.

dudicivica
05.03.2012., 22:18
Pozdrav svima ja sam novi i naravno krecem sa istim pitanjima.Imam kucu od 120m² hteo bih ugraditi podno grijanje kotao na pelet kuca je nova zidana termo blok 25 i dolazi stiropor fasada 80mm kolika KW treba pec

F@@hrenheit
06.03.2012., 00:21
nešto si pobrkao , iz iskustva znam , realno izmjereno , a pootvrđeno kroz literaturu da za 1 tonu treba 50 kilovat sati .

Ako tu tonu radiš 10 sati trebaš cca 5 kilovata motor , zbog lošeg stupnja djelovanja pužnih reduktora koje koriste Kinezi snaga motora se penja do 7,5 kW i to je negdje realno.

Kod kineza je problem loš materijal i loša obrada dijelova , tako da se peletirka saspe za 100 sati rada.

A nije to samo pobrati granje pa sprešati , treba mlin ako se nema piljevina, hoblovina ne može ,direktno u stroj , a treba i sušara , nabere se toga.
Nisi shvatio što sam htio reći...
Za kompletnu liniju za proizvodnju peleta potrebna je priključna snaga električne energije(trofazna struja) od 50kW...znači početna investicija od min 20 000 EUR-a samo za priključak struje...
Tu ne mislim na neke šit kineske strojeve što se prodaju po njuškalu,nego na ozbiljne pelet linije,koje baš i nisu jeftine...

ramzay
06.03.2012., 07:09
Nisi shvatio što sam htio reći...
Za kompletnu liniju za proizvodnju peleta potrebna je priključna snaga električne energije(trofazna struja) od 50kW...znači početna investicija od min 20 000 EUR-a samo za priključak struje...
Tu ne mislim na neke šit kineske strojeve što se prodaju po njuškalu,nego na ozbiljne pelet linije,koje baš i nisu jeftine...

ma tu si potpuno u pravu , ali u prethodnom postu je netko spominjao peletirku za par hilajada eura,

Slažem se potpuno stobom i ti si čak jako skroman u odabiru snage , ja bih prije gledao snage iznad 160 kilovata čak 320 .

Što je veći promjer Ring Matrice to je povoljniji režim rada , ali time raste i moment odnosno snaga .

Ove male igračke sa akisjalnim matricama kao na mašinama za meso to može poslužiti za igru , ali ne i za proizvodnju,

Ako ima interesa možemo malo temu proširiti, na peletirke.

ramzay
06.03.2012., 08:39
Pozdrav svima ja sam novi i naravno krecem sa istim pitanjima.Imam kucu od 120m² hteo bih ugraditi podno grijanje kotao na pelet kuca je nova zidana termo blok 25 i dolazi stiropor fasada 80mm kolika KW treba pec

Najmanja koja postoji , ako hoćeš gledat vatricu onda neka mala kaminka na pelete imaš mojih postova i fotki unatrag mjesec dana , a ako želiš pravi kotao onda centrometal 14 kilovata pogledaj moje postove Darkova kotlovnica.

LaraFabian
06.03.2012., 15:04
Lijep pozdrav!

I mene, naravno, zanima da li se isplati u mom slučaju preći na pelet sa drva... stanje je takvo da bismo grijali oko 140 kvadrata (doduše, visoko potkrovlje!), sa 12 cm stiropol fasade, estrihom od nekih 6 cm možda, svi prozori su PVC velux, a krovna izolacija je najkvalitetnija moguća vuna, te neke paropropusne-nepropusne (šta-ti-ja-znam), sve najskuplje i najefikasnije je kupovano (muž inženjer pola godine samo se bavio proučavanjem izolacije na krovu da bismo imali najkvalitetnije moguće) - mislim da je izolacija debela čak 40 cm ili više...

Nas doma ne bi bilo od 7.30 do oko 15.30 (dakle, namjestili bismo da se grije možda sat ranije), a predvečer bismo smanjili sa nekih 23 na 19 stupnjeva...
Ovako se grije po cijeli dan, od jutra do kasno navečer netko loži, uvijek je prevruće iako se navodno sve samo podešava po željenoj temperaturi... i naravno, mora se ložiti cijeli dan... ne možeš naložiti jednom ujutro, pa opet malo predvečer...

Iskusni, što mislite što se više isplati?

dxer
06.03.2012., 16:25
..........sa 12 cm stiropol fasade, estrihom od nekih 6 cm možda, svi prozori su PVC velux, a krovna izolacija je najkvalitetnija moguća vuna, te neke paropropusne-nepropusne (šta-ti-ja-znam), sve najskuplje i najefikasnije je kupovano (muž inženjer pola godine samo se bavio proučavanjem izolacije na krovu da bismo imali najkvalitetnije moguće) - mislim da je izolacija debela čak 40 cm ili više...

a predvečer bismo smanjili sa nekih 23 na 19 stupnjeva...

Mene zanima kako ti sa tolikom izolacijom, pa makar vani bilo -10 C, uopce mozes izgubiti 4 C preko noci ? Ja ne vjerujem da tebi preko noci moze past za vise od 1 C. Ja nemam jos nikakvu izolaciju sa niti jedne strane niti krova pa mi na takvim minusima preko noci ne padne za vise od 3 C, a tajmer na peci za pelet je od cca 07-11 i 17-22h.

F@@hrenheit
06.03.2012., 17:37
ma tu si potpuno u pravu , ali u prethodnom postu je netko spominjao peletirku za par hilajada eura,

Slažem se potpuno stobom i ti si čak jako skroman u odabiru snage , ja bih prije gledao snage iznad 160 kilovata čak 320 .

Što je veći promjer Ring Matrice to je povoljniji režim rada , ali time raste i moment odnosno snaga .

Ove male igračke sa akisjalnim matricama kao na mašinama za meso to može poslužiti za igru , ali ne i za proizvodnju,

Ako ima interesa možemo malo temu proširiti, na peletirke.

http://www.novapellet.it/inglese/macchine.htm
Ovdje je vidljivo da strojevi veće snage troše duplo manje struje po proizvedenom kg peleta...
To su za razliku os kineskih ipak kvalitetnije ,trajnije,robustnije i nekoliko puta skuplje igračke...

Lee Champa
06.03.2012., 20:11
grijali oko 140 kvadrata (doduše, visoko potkrovlje!), sa 12 cm stiropol fasade, estrihom od nekih 6 cm možda, svi prozori su PVC velux, a krovna izolacija je najkvalitetnija moguća vuna, te neke paropropusne-nepropusne (šta-ti-ja-znam), sve najskuplje i najefikasnije

Nas doma ne bi bilo od 7.30 do oko 15.30 ...., od jutra do kasno navečer netko loži, uvijek je prevruće iako se navodno sve samo podešava po željenoj temperaturi... i naravno, mora se ložiti cijeli dan... ne možeš naložiti jednom ujutro, pa opet malo predvečer...

Iz ovoga se može zaključiti:
1. da centralno grijanje nema spremnik topline:ne zna:
ili nešto gadno ne štima sa tako ugrađenom izolacijom i stalniom loženjem

propuh5
07.03.2012., 00:12
Pozdrav ljudi!!
Čitam vasa pisanja o grijanju na pelete pa me zanima
dal boschova pec na pelete valja razmisljam uzeti ovo ljeto
pec na pelete pa da vidim sto mi mozete reci o boschovoj?
hvala

ramzay
07.03.2012., 06:44
Pozdrav ljudi!!
Čitam vasa pisanja o grijanju na pelete pa me zanima
dal boschova pec na pelete valja razmisljam uzeti ovo ljeto
pec na pelete pa da vidim sto mi mozete reci o boschovoj?
hvala

Ima li ta tvoja peć ime i prezime, i nemoj molim te reći da je ofarbana sivo, jer mi svi odmah znamo koja je to peć.

Koliko kvadrata , u kojoj regiji , kakva je izolacija , prozori , daj nemoj kao padobranac upadati , a da nisi vidio ni jedan post ranije.

Jako je važno i koji je plamenik na toj peći , jer ni peć ni plamenik nisu vidjeli BOSCH a .

ramzay
07.03.2012., 08:20
http://www.novapellet.it/inglese/macchine.htm
Ovdje je vidljivo da strojevi veće snage troše duplo manje struje po proizvedenom kg peleta...
To su za razliku os kineskih ipak kvalitetnije ,trajnije,robustnije i nekoliko puta skuplje igračke...

Nije mi želja da reklamiram neku firmu , ali kad smo se već dotakli peletirki treba pogledati na guglu Amandus Kahl peletirke , nije da mi je taj proces peletiranja nešto omiljen , ali ove male preše kineske , su umanjene verzije KAHL a.

ribe
07.03.2012., 09:38
neka cca cijena ove n-micro ako tko zna ? ili neka kineza a da je ekvivalentna ...

propuh5
07.03.2012., 09:42
P719000001 PELET BRENN 14-34kW
2 P719000003 PELET TANK 195L
3 P719000011 VRATA
K32-1 SW61-HR (BOSCH)
Solid 2000 B
EAN 4047416153216

zivim pokraj v.gorice zidana kuca cigla i obicna sep fasada ali u planu je kroz koji mjesec stiropor fasada 10cm
grijem 80m2 kata i u prizemlju 1 prostoriju stolarija pvc dosada trosio 2500 litara loz ulja pa trazim alternativu nesto jeftinije jer se vise nemoze pratiti cjena nafte

eto nadam se da je sad jasnije

hvala

F@@hrenheit
07.03.2012., 10:06
neka cca cijena ove n-micro ako tko zna ? ili neka kineza a da je ekvivalentna ...

N-micro košta oko 15-tak tisuća eura,znači pellet mill i mlin za usitnjavanje prije peletiranja...
Kinez nije nijedan ekvivalentan,jer se bu raspal nakon nekoliko dana...

LaraFabian
07.03.2012., 10:06
o ne, ne, krivo sam se izrazila... ta izolacija je u novoj kući, a mi smo sad u staroj u kojoj se lože drva, ali planirano je da obje kuće budu priključene na tu istu peć na drva... ja mislim da se nama u novoj to neće isplatiti obzirom na predobru izolaciju i vrijeme koje bismo proveli u kući...

ramzay
07.03.2012., 11:00
o ne, ne, krivo sam se izrazila... ta izolacija je u novoj kući, a mi smo sad u staroj u kojoj se lože drva, ali planirano je da obje kuće budu priključene na tu istu peć na drva... ja mislim da se nama u novoj to neće isplatiti obzirom na predobru izolaciju i vrijeme koje bismo proveli u kući...

Malo stara kuća , pa malo nova kuća , i sad se ti snađi druže moj , trebao bih ti čitati misli ili ??????.

Daj pusti muža inženjera da postavlja inženjerska pitanja , da ne traćimo vrijeme na odgonetavanje tvojih misli.

Gledaj ja znam sigurno da nemate spremnik. Sama si tako opisala režim grijanja u staroj kući , stalno vam je prevruće , ne bi bilo da imate spremnik , bilo bi vam ugodno , a ti mi u privatnoj poruci pišeš da valjda imate spremnik, najgore je što ne znaš što je to jer je to gromada tri put veća od kotla.

ramzay
07.03.2012., 11:01
N-micro košta oko 15-tak tisuća eura,znači pellet mill i mlin za usitnjavanje prije peletiranja...
Kinez nije nijedan ekvivalentan,jer se bu raspal nakon nekoliko dana...

:Pivo:

Lee Champa
07.03.2012., 13:47
Kaj, si puknul ili PMS poslije drma..ratora:ne zna:
Najprije handriš jadnog drmatora, a sad našu Laricu!
Si ne skužil, gdo ima vojke vruke?

LaraFabian
07.03.2012., 14:08
Malo stara kuća , pa malo nova kuća , i sad se ti snađi druže moj , trebao bih ti čitati misli ili ??????.

Daj pusti muža inženjera da postavlja inženjerska pitanja , da ne traćimo vrijeme na odgonetavanje tvojih misli.

Gledaj ja znam sigurno da nemate spremnik. Sama si tako opisala režim grijanja u staroj kući , stalno vam je prevruće , ne bi bilo da imate spremnik , bilo bi vam ugodno , a ti mi u privatnoj poruci pišeš da valjda imate spremnik, najgore je što ne znaš što je to jer je to gromada tri put veća od kotla.

o čovo moj, ne bih je primijetila ni da je velika kao cijela ložionica jer još nikad nisam otišla naložit vatru... nemam pojma kako to izgleda...

propuh5
07.03.2012., 17:22
P719000001 PELET BRENN 14-34kW
2 P719000003 PELET TANK 195L
3 P719000011 VRATA
K32-1 SW61-HR (BOSCH)
Solid 2000 B
EAN 4047416153216

zivim pokraj v.gorice zidana kuca cigla i obicna sep fasada ali u planu je kroz koji mjesec stiropor fasada 10cm
grijem 80m2 kata i u prizemlju 1 prostoriju stolarija pvc dosada trosio 2500 litara loz ulja pa trazim alternativu nesto jeftinije jer se vise nemoze pratiti cjena nafte

eto nadam se da je sad jasnije

hvala

dal vam ti podaci sa ponude ista znace i dal mi mozete reci dal to valja?

markole
07.03.2012., 22:59
dal vam ti podaci sa ponude ista znace i dal mi mozete reci dal to valja?

Naravno da znače...
To je ponuda za Bosch pelet komplet (Lepo kaže ramzay@ ni jedno ni drugo nisu videli Bosch-a) ali kotao je dobar...
Inače su 27 i 32kW isti kotlovi, kao što su 20 i 24 kW isti, razlika je samo u šamotnim ciglicama koje dolaze uz odredjeni.
Ja koristim taj kotao od 27kW (za 160m2), ako si pogledao 10-tak stranica ispred mogao si da vidiš iskustva. Za tvoju kvadraturu moj savet ti je 20 ili 24kW, postoji dobar razlog - zbog manje prednje komore koju ćeš bolje iskoristiti... sve ostalo iz ponude ti treba (vrata, magacin) I NE PREPORUČUJEM TI -feroli- nego brener koji odmah od vrata ubacuje plamen (ja imam ECOM2).
I za ovo postoji dobar razlog a možda ramzay@ ima drugi predlog za brener- ne znam šta kod Vas ima u ponudi a da nije preskup.
Pozdrav.

ramzay
08.03.2012., 07:28
U svakom slučaju ECOM2 samo što ne znam da li ga tko prodaje u hrvatskoj. Sad je sezoma grijanja gotova , a do slijedeće zime se isplati potražiti ECOM 2.

Testirao sam Ferolija , ne mogu reći da je loš , ALI !!!!!!!!!

Ne znam kako to Talijani zamišljaju , gdi im je pamet , njegova kontrolna jedinica je na plameniku i sad se moraš sagnut i klečat na betonu pol sata da nešto poštelaš, a tipkice su male ko na ručnom satu i moraš ih stiskat s onom olovkom što ima gumicu na drugom kraju, a i displej su marnuli sa nekog sata . i sad ti budi serviser toga . Ali s druge strane opet kad se poštela radi.

Sve je to neka sitotinjska varijanta isto kao i Centrometal , nema razdvojen primarni od sekundarnog zraka i uskoro nebu mogao u Evropu, nema ni zrnce šamota u sebi , sve neki limići, nježno , filigranski napravljeno .

Čak mi se Centrometalova kontrolna jedinica više sviđa može se ljepše poštelati , Sad kad je sezona obvezatnog grijanja gotova , idu probe usavršavanja centrometala .

Da i zaboravio sam najvažnije kombinacija BOSCH 2000B + ECOM jedini dozvoljava da u jednoj minuti , bez preštelavanja u kotao nabacate stari ormar u kotao i podkurite . mmmmmmmm.

MARKO LE da li kuriš na drva svoju makinu, a turbulatori ??????

propuh5
08.03.2012., 12:25
znaci bosch 2000B je ok ali mora ici u kompletu sa tim ECOM2?
Dal mi mozes reci koja je cjena ECOM2?

Marko le koliko trosis sa tom boschovom peci ?

djulica
08.03.2012., 19:19
Bok dečki ili zdravo drugari, sapatnici u grejanju. Prvi put sam na ovom forumu i sve pohvale. Želim bar malo da pomognem korisniku pod imenom stnovska1.
Moj kum je kupio kotao biojunko 25 (ili Vam biotopling 25) i instalirao ga u devetom mesecu. Greje 160 kvm ,blok na 25cm, stirodur fasada 5cm, drveni prozori solidne izrade. Do danas je potrošio 4300 kg peleta i računa da će potrošiti još oko 900 kg do kraja sezone. Ni jedan jedini problem nije imao sa ovim kotlom, sem na početku dok nije naštelao rad ventilatora. Svaka tri do četiri dana povlači neku ručku za čišćenje. U dnevnom boravku ima termostat koji je bio naštelovan na 24c a sada zadnjih 10 dana kako je otoplilo stavio ga je na 22c. Ja se trenutno grejem na Junkers superklas 24kw , ugalj kameni , 160 kvm , potrošiću 6 tona i nagutati se dima i prašine u nadi da ću već sledeće sezone i ja imati taj pelet. Ukoliko su potrebne još neke informacije o radu bio junka tu sam.
Pozdrav iz Beograda!

markole
08.03.2012., 20:36
znaci bosch 2000B je ok ali mora ici u kompletu sa tim ECOM2?
Dal mi mozes reci koja je cjena ECOM2?

Marko le koliko trosis sa tom boschovom peci ?

Bosch 2000B i to varijanta SR-tropromajni i nemoj veći od 20kW.
HR- je dvopromajni nemoj taj uzimati.
ECOM2 slovenački kod, nas plaćen 1380e i 2 god. garancije jedino taj tip gorionika iskorišćuje i prvu komoru kod Boscha a to se pokazalo veoma važno u potrošnji. Kod nas ima dosta korisnika tog seta sa ferolijem ali su im potrošnje prilično veće.
Da ne bih ponavljao imaš 10-tak stranica ispred sve napisano pa pročitaj...
- ukratko 160m2, grejanje 16-18h dnevno, kupljene 4,5 tone trenutno imam 675kg. Znači, možda neću potrošiti ni cele 4,5tone.

P.S. Žalosno je samo što reklamiramo nečije proizvode "badava" ali eto i to moramo da bi pomogli jedni drugima. Inače mi se uopšte ne reklamira niko jer sve to debelo platimo, pa još i džabe reklamiramo.
Pozdrav.

markole
08.03.2012., 20:49
U svakom slučaju ECOM2 samo što ne znam da li ga tko prodaje u hrvatskoj. Sad je sezoma grijanja gotova , a do slijedeće zime se isplati potražiti ECOM 2.

Testirao sam Ferolija , ne mogu reći da je loš , ALI !!!!!!!!!

Ne znam kako to Talijani zamišljaju , gdi im je pamet , njegova kontrolna jedinica je na plameniku i sad se moraš sagnut i klečat na betonu pol sata da nešto poštelaš, a tipkice su male ko na ručnom satu i moraš ih stiskat s onom olovkom što ima gumicu na drugom kraju, a i displej su marnuli sa nekog sata . i sad ti budi serviser toga . Ali s druge strane opet kad se poštela radi.

Sve je to neka sitotinjska varijanta isto kao i Centrometal , nema razdvojen primarni od sekundarnog zraka i uskoro nebu mogao u Evropu, nema ni zrnce šamota u sebi , sve neki limići, nježno , filigranski napravljeno .

Čak mi se Centrometalova kontrolna jedinica više sviđa može se ljepše poštelati , Sad kad je sezona obvezatnog grijanja gotova , idu probe usavršavanja centrometala .

Da i zaboravio sam najvažnije kombinacija BOSCH 2000B + ECOM jedini dozvoljava da u jednoj minuti , bez preštelavanja u kotao nabacate stari ormar u kotao i podkurite . mmmmmmmm.

MARKO LE da li kuriš na drva svoju makinu, a turbulatori ??????

Pozdrav ramzay@
planirao sam da ložim drva kad potrošim pelet ali imaću pelet do kraja sezone, tako da nisam probao a i vala nemoram ovako je bolje...
Poslao sam ti na mail slike turbulatora, jesi li ih dobio???

ramzay
09.03.2012., 07:00
MARKOLE , dobio sam fotke i to je ok , defakto jedino moguće tješenje .

Naše pisanje ne doživljavam kao reklamu , više kao otvaranje očiju kupcimana što da gledaju. Evo taj nesretni FEROLI da su konstruktori klečali ili puzali po podu prljave kotlovnice , onda bi znali da treba staviti displej tako da se vidi pod 60 stupnjeva , stavili bi normalne tipke i velike brojke. Ovako su napravili sranje .

Gospodo iz Ferolija pa nismo mi svi mladi da klečimo , i da vidimio te buhice.

Drugo što je zanimljivo nisi prvi koji je kupio kotao na drva i pelet , a drva nikad nije zakurio u njemu , to je zanimljiva pojava , i informacija.

propuh5
09.03.2012., 10:50
aha ovaj brener u ponudi koju sam dobio u boschu je FEROLI?
jel bi potrosnja bila drasticno veca sa tim FEROLI brenerom?
ima neki link za trazenje ECOM2 brenera?
markole koja je razlika SR-TROPROMAJNI ILI HR-DVOPROMAJNI?

ivanmonte
09.03.2012., 18:56
Pozdrav svim forumasima

Citam dugo ovu temu i bas ima korisnih saveta.

Planiram da kupim kamin za centralno na pelet MARBELLA proizvodac Termo Klima BiH.

U pitanju je ova pec

http://www.termoklimadoo.com/

Da li neko od vas ima iskustva ili je cuo kako se pokazala u praksi ova pec, jer je od skora u prodaji?

Imam kucu od 130 m2.Molim Vas da mi date savete i naka vasa iskustva jer moram da odlucim za par dana sta da radim sa grejanjem.Inace ta mi pec izgleda prihvatljivo jer mi odgovara da stoji u dnevnoj sobi(nemam pom. prostorija).Cena je oko 2100 e.
Unapred veliko hvala.HITNO mi treba savet.

markole
09.03.2012., 22:22
aha ovaj brener u ponudi koju sam dobio u boschu je FEROLI?
jel bi potrosnja bila drasticno veca sa tim FEROLI brenerom?
ima neki link za trazenje ECOM2 brenera?
markole koja je razlika SR-TROPROMAJNI ILI HR-DVOPROMAJNI?

Izvini za permutaciju 2000B jesu tropromajni, samo se negde nadju oznake SR a kod vas vidim HR... to je OK.
2000H je dvopromajni a to je već razlika to ti ne preporučujem.
ECOM ima svoj sajt u sloveniji proguglaj a kod nas je http://www.ekonatim.rs
Već sam ti rekao ranije da ima korisnika tih setova (pogledaj malo forum u srbiji). Taj gorionik neiskorišćuje prvu komoru a to ti je sigurno +20% veće potrošnje iz uporedjivanja potrošnje njihove i moje kombinacije. I razdvoji kotao i gorionik to nema nikakve veze da bi bilo u kompletu ili se odluči za neku varijantu samo na pelet. Kod mene ispada a tog mišljenja je i ramzay@ i da sam kupio neki original pelet set reda 3500e, ne bih potrošio manje od 4 tone a platio bi 50% skuplje.
Ovako uvek ima alternativa ako zagusti, tu su drva zlu netrebalo.
Pozdrav.

zmajdin
11.03.2012., 10:08
Nema baš veze sa ovom temom, ali ima sa ovim forumom: kad god otvorim ili "riloudujem" ovaj forum, u kompjuter mi se ušunja Trojanac (Trojan: JS/Iframe.AP). Pitam se događa li se to još kome, kome da prijavim?

pecinjo
11.03.2012., 12:02
Da i meni već par dana KAV izbacuje Trojan.Script.Iframer

sjenka1
12.03.2012., 21:55
Evo da se javim opet.Konacno postavljen gorionik na viadrus u22 od 17 kw.Gorionik je home made po uzorku na ecom2.Doduse ecom 2 nismo nikada vidjeli ali otprilike po slikama da je njemu najslicniji.Elektronika je slovenska.Poslije par dana stelanja uspjeli smo u modularnome rezimu napraviti tem.izduvnih plinova oko 130 stupnjeva dok je u procesu paljenja hladne peci dolazila i do 220 stupnjeva.Nadam se da cu uspjeti postaviti par slikica da vidite kak to i izgleda.

nikmik
13.03.2012., 09:55
Evo pitanje za sve forumase.
Sta mislite o ugradnji seta za pelet na kotao WVTerm MVS. Sta mislite o njegovoj konstrukciji, a vezano za iskoristenost i potrosnju peleta?

Slika i konstrukcijia kotla:http://www.sajcommerce.rs/documents/MV_MVS_srpski.pdf

Hvala.

ramzay
14.03.2012., 06:11
Evo pitanje za sve forumase.
Sta mislite o ugradnji seta za pelet na kotao WVTerm MVS. Sta mislite o njegovoj konstrukciji, a vezano za iskoristenost i potrosnju peleta?

Slika i konstrukcijia kotla:http://www.sajcommerce.rs/documents/MV_MVS_srpski.pdf

Hvala.

Isto kao Centrometalov kotao na pelet , to je isti princip kotla. Pitanje je da li možeš montirati pelet set na donja vrata , zbog veličine istog. Ako montiraš na gornja vrata onda gubiš puno energije jer se neće formirati pravilna baklja i bitno je smanjena površina kotla koja dobija energiju IC zračenjem.

dostan
14.03.2012., 22:59
Pozdrav svima!
Prvi post na ovom forumu, pratila sam postove prije kupovine peći na pelet, odlučeno, kupljena Biodom 27, savršeno funkcionisala, bili smo prezadovoljni do sinoć!
Naime poslije redovnog čišćenja i punjenja spremnika i paljenja peći došlo je do tri manje eksplozije u peći, što je rezultiralo probušenom zadnjom stranom ložišta!
Pročitala sam otprilike sve postove i vidim da niko nije imao sličan problem, serviser je oaviješten i čekamo odgovor. Interesuje me da li neko može da predpostavi uslijed čega je došlo do ovoga??? Ljudi sa kojima smo dosad kontaktirali nisu naišli na ovakvu situaciju!
Inače kao što sam i napomenula, peć je savršeno funkcionisala, termostatom smo određivali temperaturu u kući, punjena je svaki 4. dan, čišćena na 7 dana, potrošnja je bila zadovoljavajuća, 30-45kg na dan zavisno od temperature napolju.

ramzay
15.03.2012., 08:05
Kako to misliš probušenom zadnjom stranom ložišta , daj neku fotku .

Monoksid i katranske pare mogu eksplodirati u ložištu , ali tada lete vrata van ili se napuhne neki komad lima, ali da baš probuši lima ???????

Dimnjak ti nije dobar , zaštopan ti je , ili je legla garež u cijevima dimnjače, pa koato nema dovoljno kisika i razvija monoksid koji voli kresnut.

nikmik
15.03.2012., 08:18
Da li je neko od forumasa upoznat sa gorionikom Pelltech PV20a ili PV30a?
Neke osnovne karakteristike ili kako se pokazao u praksi...

agt
15.03.2012., 12:11
Pred par dana ugradio sam i jedan Slimpel 40 KW od Kozlusana. Mogu reći da je u odnosu na ove druge kotlove koje imam ovaj jako pametan i izuzetno štedljiv. Što se tiče čišćenja, zanemarivo u odnosu na kotao koji je do sad bio na njegovom mjestu.

stmat
15.03.2012., 12:35
Pred par dana ugradio sam i jedan Slimpel 40 KW od Kozlusana. Mogu reći da je u odnosu na ove druge kotlove koje imam ovaj jako pametan i izuzetno štedljiv. Što se tiče čišćenja, zanemarivo u odnosu na kotao koji je do sad bio na njegovom mjestu.

a bio je viadrusov?

agt
15.03.2012., 12:55
a bio je viadrusov?

Ne bio je Kozlusan 49 KW, klasične koncepcije.
Slimpel-ova automatika i način rada je nešto sasvim drugo u odnosu na ovog dosadašnjeg, pa i u odnosu na Viadrusa.

maconic
15.03.2012., 16:23
dobar dan

da li mi netko može okvirno reći kolika bi bila investicija za grijanje na pelet

ja trenutno renoviram svoju kuću katnicu pa moram raditi centralno grijanje sve na novo

podno grijanje bi postavljali po cijeloj kući

kuća se nalazi u zg u gornjoj dubravi

dimenzije kuće su 10x9
znači prizemlje ,kat, potkrovlje
kuća je ozidana sa sitnom ciglom debljine zida 30cm(cigla i pol)
u projektu je predviđen stiropor 10cm na fasadu
stolarija pvc ove specifikacije:

izvedba sa petkomornim PVC profilima bijele boje Inoutic / German Profiles, Elite-Arcade (Thyssen)
• ostakljenje sa IZO staklom 4+16+4 mm Low E
• okov prozora je u skladu WK 1 prema DIN V ENV 1627 ff proizvođača Siegenia-Aubi

izolacija krova sa 20cm kamene vune

bar neka okvirna cijena?

hvala

klf
15.03.2012., 17:35
kaže=bbcerin01;36300686[/COLOR][/U][/B][/B]]ja sam na centrometalovu peć na lož ulje eko sup 35 kw ugradio ferolijev plamanik na pelete , uz male preinake vrata inače su mi u centrometalu rekli da to neće raditi dobro ali mi nisu znai reći zašto a jedini razlog je po meni što onda nebi prodavali svoje peći tako skupo ... sve radi savršeno kao razorvar za pelete mi služi rastepač za umjetno gnojivo koji mi ionako ne treba po zimi , dimnjak ne treba biti visok ( kod mene je visok jedan metar i stavio sam koljeno da mi na pada kiša unutra) jer će inaće vući toplinu van (podtlak dimnjaka) iz peći kad plamenik ne radi ...[/QUOT[/FONT]
[/B],[/PHP]PHP][/PHP]

Pozdrav
ja imam istu peć eko cup m3 bg, ali me interesira imaš li kakvih slika i kakvih još
bitnih informacija da bi mi mogle poslužit.Našo sam ferroliev plamenik
na pelete sun p7 za 5.200 kn.
lp.

stari1
15.03.2012., 18:29
Pozdrav
ja imam istu peć eko cup m3 bg, ali me interesira imaš li kakvih slika i kakvih još
lp.[/QUOTE]

Gdje ima tih plamenika po toj cijeni?

Rijeka555
15.03.2012., 20:05
Štovani,

citam danima ( tjednima ?) ovu i "konkurentsku" temu - CG na drva. Taman kad pomislim da sam se dovoljno "usavrsio" za moj izbor odnosno za postaviti konkretno pitanje (!) - uleti neka promjena i proradi crv sumnje. Dakle, da prekinem svoje muke i krenem s mojim predradnjama bolje odmah pitati. Za pocetak nemojte se ljutiti sto postam, u biti isto, pitanje na dva mjesta. Ima veze i sa jednim i sa drugim. Definitivno.

Objekt se sastoji od starine u primorju (okolica Rijeke ali referentne vrijednosti temperature su uvijek cca 4 C

nize od Rijeke) na koju je nadogradjen kat prije dvadesetak godina i gdje je uvedeno CG. Nedavno smo zapoceli s preuredjenjem donjeg dijela i namjera je bila tu staviti "neko" grijanje. MAlo po malo dosli smo do ideje dole montirati etaznu pec na pelete (Idroflexa) i tri radijatora (krivac Dankobo). Tu bi dolazili samo vikendom pa mi je trebala neka automatika da se to potkuri da nakon 4-5 dana negrijanja ipak dodjemo u toplo a ne potrositi vikend na ugrijavanje hladnih zidova.
U medjuvremenu, kako to biva, ideja je "nadogradjena" pa sam jedno vrijeme razmisljao o spajanju postojeceg "gornjeg" CG sa novim radijatorima. Ehhh, blazeno neznanje i naivnost i neperfekcija...
Punica se grije na lozu kojqa je definitivno preskupa a potrosili su ove zime cca 2.500 lit za 120 m2. Razmisljajuci, sve sam blize bio tome da mi je glupo dati 18-20.000 kn za etaznu pec u mom prostoru (za vikend koristenje) a pustiti njih da bacaju novac kroz prozor tijekom cijele zime. Kad mi je to sjelo u glavu odlucio sam pokusati domacu zadacu napraviti kako spada i ...evo mene tu.

Sadasnja ideja (nadam se moja finalna) je slijedeca (bit cu opsiran da mi netko ne prigovori da nista ne zna o problemu pa da ne moze dati niti idejno rjesenje):
FASADA
- u dogovoru sa izvodjacem iduci tjedan odluciti o novoj fasadi (8-10 cm stiropor) na postojecu i termoizolacija AB ploce na "punicinom" plafonu s tavanske strane. Sadasnja situacija KAT je: zidovi zidani supljom opekom. Sjever, istok su dupli 20 cm zidovi sa 5 cm praznine izmedju (bura). Zapad i jug 25. Sve sa minimalnim slojem termo zbuke. Plafon - krov bez izolacije. Stolarija mijesano. Neki prozori plastika a neki jos DIP Delnice drveni s izo staklom 20 godina. Na sjevernom zidu 2 mala otvora, Istok 1, jug dvije balkonske stijene i zapad dva veca prozora.
PRIZEMLJE Sa sjevera ukopano u zemlju, jug vrata i dva poveca prozora, istok jedan manji - kupatilo. Zidovi debeli kameni 70 cm. Fasada ide na komplet kucu kat+pr. m2 cca 65.

TAVAN: Dovoljno visok da se moze hodati, ima izlaz na malu terasu gdje se moze naknadno postaviti solar (Svidja mi se PLUS-ov). Po tavanu razvedenne cijevi CG za kat (Punicu) izolirane.

GRIJANJE IDEJA:
Zadrzati postojeci krug CG na katu i lozu kao backup. Dograditi kotlovnicu sa novim dimnjakom (mora se) i kombinirati drva i pelete (zato obje teme postam). Dosadasnje opcije iscitavajuci ovu i srodnu temu su mi se nametnuli 1) BOSCH 2000B u kombinaciji s ECOM2 (krivci za ovo su markole i ramzay) ili Centroplus kombinirani (kriv je stepski). Problem s Boschom je iskustvo gdje stvari pucaju kod novih (krivac ili resetka ili sasase) odnosno koje loziste obzirom na snagu. Postujuci ramzay princip (manje je bolje) meni bi trebalo cca 20 kw snage ali obzirom na dimenzije lozista bolje bi mi bilo bar onaj od 25 kw (46 naspram 61 l) da ne cjepam sa dlijetom. Naravno, (krivci svi sa teme: ramzay,plus, zvon, sasase, zor, spoki, nike, lee da ne nabrajam i izvinjam se ako sam koga zaboravio a znam da jesam :() isao bi puffer cca 1.000 l i automatika. to su ustvari i moja pitanja
Kad se kuca gleda s gornje strane onda je kat ustvari prizemlje jer je pravo prizemlje sa sjevera ukopano u zemlju. Dakle nova kotlovnica i dimnjak bi bili (na katu) ustvarnosti u prizemlju a puffer (nemam vise od 6 m2 za novu kotlovnicu) na tavanu pored postojecih cijevi.
Za razvod bi se koristilo postojece cijevi na tavanu (za kat) a busenjem tavanske deke i punicinog poda kroz njen stan bi dosao i do prizemlja (visina od vijenca do poda prizemlje cca 6,5 m).
Zasto ovako ? Roditelji od supruge su stariji i navikli na komoditet s naftom i ne mogu cijepati, loziti i sl. Peleti mi daju mogucnost da: ako nema drva imam kakvo takvo doziranje i "komoditet" ako su bolesni i ne moraju kuriti drvima moje peci dan prije ako dolazim vikendom. Zasto i drva ? Jer ih imam i mogu povoljno doci do njih (maltene besplatno) i ako su zdravi i pokretni jos uvijek, relativno cesto, mogu i oni loziti kad su doma. I da, (opet ramzay kriv) sto ako/kada i peleti polude s cijenom ili im ukinu skrivene poticaje :)

PTV bilo bi lijepo koristiti CG i za pripremu PTV ali kako ? Da se ne diraju previse postojece vodovodne instalacije i da se "skrati" put toploj vodi i ,gubitku (i vode i topline) ako ide s centralnog mjesta, ugraditi dva kombinirana bojlera u kupatilima na katu i prizemlju ili... Sa tavana gdje ce biti akumulacijski spremnik koji bi eventualno bio spojen na buduce solarno, dovoditi vertikalu (bar do kata a u prizemlju kombinirani spojen kao jos jedan radijator). Prednosti, nedostaci, konkretne ideje, zamjerke i savjeti su dobrodosli. Ukoliko smatrate da trebam dopuniti (bolje negoli da me upamte kao ONOG koji je odprve poslao najduzi post) s nekim podatkom - ucinit cu to :).

hvala,

klf
15.03.2012., 20:31
stari1;38498961]Pozdrav
lp.[/QUOTE]

Gdje ima tih plamenika po toj cijeni?[/QUOTE]

petrokov

ispravak mpc 5.315,62 sa 10 % popusta,dobio ponudu 13.03.2012

ramzay
15.03.2012., 22:09
Da li je neko od forumasa upoznat sa gorionikom Pelltech PV20a ili PV30a?
Neke osnovne karakteristike ili kako se pokazao u praksi...

Nisam ga ispitao , ali mi se ne sviđa.

Obrati pažnju da je ona surla od brenera 300 mm unutar kotla mjereno od vrata.

Koji kotao ima tu dubinu i tako velika vrata da se to može otvoriti , pogledaj u uputama za montažu oni daju skicu pantografa na vratima , to su specijalna vrata .

Nema nikakvog opravdanja za onaj motor s reduktorom i pužniciom koja transportira gorivo kroz surlu u brener.

Zaista ne kužim konstruktora , nije mi jasno što je to pjesnik htio reći.

ramzay
15.03.2012., 22:14
KLF kaže

[QUOTE=klf;38498336]kaže=bbcerin01;36300686[/COLOR][/U][/B][/B]]ja sam na centrometalovu peć na lož ulje eko sup 35 kw ugradio ferolijev plamanik na pelete , uz male preinake vrata inače su mi u centrometalu rekli da to neće raditi dobro ali mi nisu znai reći zašto a jedini razlog je po meni što onda nebi prodavali svoje peći tako skupo .../QUOTE]

To se kaže Pederi , mislim za takve likove koji kategorično tvrde da kotao ne bude radio, ali ne znaju zašto.

Pa svaki njihov, Centrometalov, kotao je prvo kotao na naftu, to mu je u genima, a onda su pokušali prodavati kotlove za naftu kao za loženje s drvima , i zajebali mnoge kupce , i onda se hvala bogu izvukli iz dreka s peletima.

saso
16.03.2012., 06:53
POZDRAV svima,procitao sam mnogo komentara i svidja mi se sto se uzajamno potpomazete informacijama. Meni treba mala pomoc.

Ovih dana kupujem Centrometalov kotao na pelet CK P 20-35kw. Verovatno je vec bilo dosta pisano o njemu,ali meni trebaju svezije informacije-zabolele me oci vise od citanja komentara iz 2008-2010 god.Molio bih ako neko zna i ne mrzi ga da ponovo pise isto da mi da odgovore na sledeca pitanja:
1.Da li ovaj model ima tulburator?
2.Da li se sada isporucuje sa novijim softverom 2.78 i po cemu je on bolji od predhodnog softvera?
3.Ne razumem bas najbolje prednost sobnog termostata jer ja mislim da termo glave vrse funkciju,uz ostavljanje dva radijatora bez ventila.Ne shvatam bolji ucinak kotla sa instaliranim sobnim termostatom koji iskljucuje i ukljucuje pumpu za vodu?
4.Grejacu 130m2 po potrebi a konstantno 65m2.Da li ce da se gusi pri grejanju 65m2(posto je ovaj model jace snage 20-35kw) i da li je potrebno stano stelovanje programa pri prelasku grejanja sa 65 na 130m2.

5. Kakvog je kvaliteta pelet iz Vuckovice?

Unapred hvala na odgovorima.

saso
16.03.2012., 07:09
Predhodno sam razmisljao o kupovini kraljevackog kotla na pelet TKAN1 ali sam dobio informacije od njihovog servisera da trosi do 20% vise peleta u odnosu na ostale. TKAN1 ima puza koji doprema pelet a sam pelet se ucauri prilikom gasenja kotla tokom noci,pa ga je tesko ocistiti.Zato se preporucuje da nocu bude u stendbay rezimu koji aktivira vece doziranje peleta na svakih 20 min. kako se ne bi ugasila vatra, a samim tim to utice na potrosnju. Steluju mu temperaturu vode u kotlu na 45-55 stepeni,sto po meni utice na trajnost kotla-zbog kondenzacije- mozda i gresim. Inace nema pepeljaru pa se mnogo dize pepeo-prasina prilikom ciscenja. Duplo je tezi od Centrometalovog sto mozda govori o boljem kvalitetu kotla. Nekom mozda budu korine ove informacije.

Na forumu nema komentara o njemu.

dostan
16.03.2012., 11:23
[QUOTE=ramzay;38490718]Kako to misliš probušenom zadnjom stranom ložišta , daj neku fotku .

Monoksid i katranske pare mogu eksplodirati u ložištu , ali tada lete vrata van ili se napuhne neki komad lima, ali da baš probuši lima ???????

Dimnjak ti nije dobar , zaštopan ti je , ili je legla garež u cijevima dimnjače, pa koato nema dovoljno kisika i razvija monoksid koji voli kresnut.[/QUOTE

Hvala na odgovoru, i mi smo pomislili na takvo sto, međutim kad smo sve otvorili našli smo sve cisto sa jako malim procentom prašine. Kakogod serviseri su upućeni i riješavaju problem, moram priznati da su ažurni i detaljni.
Pokusala sam sliku postaviti al mi ne uspijeva inače je puklo u obliku zareza dugog 7-8cm.
Postaviću post o razvoju situacije čim se situacija riješi, kako bi i drugi mogli znati za ubuduće.
Kvar će se naravno riješiti, nama je najveći problem uslijed čega je to došlo, da nam se ne ponovi.
A zanemarujući ovu sadašnju situaciju (koja i nije baš bezazlena)svima bih preporučila ovu peć i ovaj način grijanja ( kao što smo i preporučivali), muž je bio oduševljen - nema svakodnevnog gutanja prašine i prljavštine svakog jutra. A mi smo se izračunali da bismo isto novca potrošili da smo se grijali na ugalj, samo što je peć u startu skuplja.
Ako nekoga nimaju detalji prostora i potrošnje, rado ću odgovoriti da ne dužim sa ovim postom.
Još jednom hvala

maconic
16.03.2012., 15:47
pozdrav
da li netko zna gdje ima za kupit mala peć na pelet
za cca 40m2

u zg

hvala

maconic
16.03.2012., 23:10
pozdrav

da li netko ima ovu peć eco spar
Tip Auriga,snage 23 Kw
kakva su iskustva
i ako je može ramzay malo prokomentirati sa njegove doktorske strane
da li je to čemu ili čista kina?:ne zna:

hvala

ribe
17.03.2012., 00:29
ima negdje na ovoj temi baš o aurigi. Neka gospođa iz istre ju je kupila i nažalost joj se i pokvarila, no ni to nije bio toliki problem da nisu tek nakon više od mjesec dana došli serviseri otkloniti kvar i to nakon što se morala preseliti kod sestre jer su joj se i djeca razboljela od hladnoće, a muž joj je izgubio preko tjedan dana god. odmora jer je uzimao slobodne dane da dočeka servisere danas , sutra , preksutra pa nikako da dođu.
Ja sam isto bio zaiteresiran za nju ali nakon tog posta nisam želio baš neki takav rizik mada uz peć na pelet ili neku drugu uvjek treba imati drugi izvor topline ( najbolje drva ) , a puno njih to savjetuje. Druga stvar koja me odvrtatila je jeda frend koji je uvidom u spec. peći samo glatko rekao " malo je lagana za takvu jačinu..." iz čega se da zaključiti da materijali vjerovatno niu na neko razini i kvaliteti.
Uglavnom za mojih 90m2 ( 7 radijatora i kombi bojler ) uzeo sam edilkamin idroflexa 11,5kw snage ( preporuka nekih puno pametnijih od mene i ovim putem im se zahvaljujem ). Servisna podrška kako spada a sa duplo manje snage teži cca. 200 kg a o estetici da ne pričam uživo izgleda triput bolje nego na slici

agt
17.03.2012., 07:57
Prijatelj koji je prošle godine u desetom mjesecu ugradio Ferolija, kaže da je stao jer je izgorila neka cijev na plameniku. Navodno da je nema kod nas već je treba naručiti izvana. Zna li možda netko kakvog servisera koji to ima na lageru?

dankobo
17.03.2012., 12:47
Bravo Ribe!
Drago mi je da sam na neki način pomogao iako je moje iskustvo bilo više teoretsko nego praktično. I ja sam čvrsto odlučio uzeti Idroflexu za slijedeću zimu. Očekujem tvoje (nadam se pozitivne) utiske i savjete.

maconic
17.03.2012., 23:45
ramzay
da li si provjerio onu malu vidrus peć na pelete
rekao si da ćeš objaviti rezultate kad je pogledaš

ramzay
18.03.2012., 11:12
http://http://img708.imageshack.us/img708/9717/ferolirost.jpghttp://img836.imageshack.us/img836/9372/ferolicomoraizgaranja.jpg

FEROLI detalj plamene cijevi, komore izgaranja , i rosta .

Po mome je gornja strana plamene cijevi sklona progaranju i vertikalni dio rosta zato štu je tu strašan vrtlog vrlo vrelih plinova , koji nemaju apsolutno nikakvo hlađenje.

ramzay
18.03.2012., 11:17
Prijatelj koji je prošle godine u desetom mjesecu ugradio Ferolija, kaže da je stao jer je izgorila neka cijev na plameniku. Navodno da je nema kod nas već je treba naručiti izvana. Zna li možda netko kakvog servisera koji to ima na lageru?

ima fotka tog dijela ????

djulica
18.03.2012., 18:29
Pozdrav svima,

Pre neki dan sam video poboljšanu verziju biojunka 25. Elektronika je danfus a ložište je čelično , istog oblika samo što su sa zadnje strane ostavljeni tuneli koji usmeravaju vazduh kroz ložište i odozdo i sa strane. Pretpostavljam da se sa ventilatorom dozira količina vatduha. Zanima me šta ramzy misli o ovome i da li ima nekih novina u vezi biojunka koji je puštao u rad.

maconic
18.03.2012., 22:21
pozdrav

da li ima kakva informacija koliko je potrošeno peleta u darkovoj kotlovnici za ovu sezonu
s obzirom da se radi o peći centrometal 14kw i 250m2 grijanog prostora

sezona grijanja je već gotova

agt
19.03.2012., 08:27

Ne bih rekao. Moje će peći raditi barem još mjesec dana.

ramzay
19.03.2012., 08:34
ramzay
da li si provjerio onu malu vidrus peć na pelete
rekao si da ćeš objaviti rezultate kad je pogledaš

Nisam gubio vrijeme na to jer smo testiranjem Ferolija zaključili da bez turbulatora u onim kanalima prije dimnjače nema ništa od onoga što traži Merkelica i Bundestag .

Nema šanse da se ispuni Njemačka norma 2015 godine, a ako se to ne može ispuniti , onda ne treba ni kupovati takve kotlove, ni gubiti vrijeme na ispitivanje .

Sada smo tenutno angažirani na Centrometalu od 25 kilovata sa spremnikom od 850 litara vode. U planu je niz ispitivanja tog plamenika i usavršavanje ili izrada sasvim novog plamenika na novim principima koji će u kotlovima tog tipa , a to znači i svim postojećim kotlovima na ložu omogućiti stupanj djelovanja iznad 90 % i monoksid ispod 300 ppm.

ramzay
19.03.2012., 09:06
Ne bih rekao. Moje će peći raditi barem još mjesec dana.

gdi je taj izgoreli Feroli, baš me zanima.

ramzay
19.03.2012., 09:06
pozdrav

da li ima kakva informacija koliko je potrošeno peleta u darkovoj kotlovnici za ovu sezonu
s obzirom da se radi o peći centrometal 14kw i 250m2 grijanog prostora

ide večeras inventura po tjednima.

brle1
19.03.2012., 23:19
e ja sam padobranac čitam čitam pa uletim s nekim meni se jako sviđa ovajhttp://www.sht.at/index.php?id=380 kotao pokušal sam dvaputa mailom kontaktirat proizvođača u vezi cijene ali nisam dobio odgovor pokušati ču nazvati kroz par dana pa ču je javit a vi pišite kako van se sviđa koncept.

brle1
19.03.2012., 23:19
joj kak sam nepismen

ramzay
20.03.2012., 08:16
joj kak sam nepismen

Ja ne uspijevam skinuti taj link , ako netko kuži neka ga poplavi.

bob4
20.03.2012., 08:21
http://www.sht.at/

ekona
20.03.2012., 12:40
Pozdrav svima,
Čitam da se i n avašem forumu pojavljuje ECOM2 gorionik. Ja znam dosta o njemu, mogu reći skoro kao i sam proizvođač tog gorionika. Ugradi osam ih 18 komada. Dosta o njemu pišem na srpskom forumu. Imate mane više sve o njemu nasajtu ekonatim.rs. Tu je čak i urađeno par videa. I galerija na par kotlova i jedan je i BOSHOV. Kod vas nisam siguran da ga ima, ali bio bi veoma zainteresovan da uspostavim sanekim vašim kontakt i omogućimo i Vama mogućnost korisštenja ovog gorionika, pošto zajedno u saradnji sa proizvođačem stalno ispitujemo nove opcije, tj stalno ga bombardujem novim informacijama da bi doveli taj gorionik do približnog savršenstva u tom opsegu gorionika. Sada ispitujemo opcije čak i na rad na agropelet. Nisam nezadovoljan ali uvek može bolje, mada novčano poskupljuje osnovnu verziju o kojoj je bila reč. Svi oji budu zainteresovani za ovaj gorionik biću na raspolaganju.

Gigi75
20.03.2012., 13:28
Kazu susjedi sa istoka da progori inoxani dio za cca 2 sezone grijanja, pa si mislim da bi buduci kupci toga "proizvoda" trebali znati za tu anomaliju.
Istu informaciju imaju i Slovenci, Zagorje i Slavonija zasad se nečuju, valjda cjepanice rade svoj posel.
Srdačan pozdrav,
Gigi75

Tamarind
20.03.2012., 13:47
e ja sam padobranac čitam čitam pa uletim s nekim meni se jako sviđa ovaj http://www.sht.at/index.php?id=380 kotao pokušal sam dvaputa mailom kontaktirat proizvođača u vezi cijene ali nisam dobio odgovor pokušati ču nazvati kroz par dana pa ču je javit a vi pišite kako van se sviđa koncept.

To ti je sigurno preko 10K Euro za TDA 25kw.

ramzay
20.03.2012., 21:01
Kazu susjedi sa istoka da progori inoxani dio za cca 2 sezone grijanja, pa si mislim da bi buduci kupci toga "proizvoda" trebali znati za tu anomaliju.
Istu informaciju imaju i Slovenci, Zagorje i Slavonija zasad se nečuju, valjda cjepanice rade svoj posel.
Srdačan pozdrav,
Gigi75

Da li govorimo o istom plameniku , na onom kojeg sam testirao sve je od gusa .

Gigi75
20.03.2012., 23:08
Da li govorimo o istom plameniku , na onom kojeg sam testirao sve je od gusa .

Izgleda da ne govorim o istom plameniku, nesmijem reklamirati druge forume jer ce me opet poklopit, na onom forumu bele rade ima najvise price o tome.

ramzay
21.03.2012., 07:40
Izgleda da ne govorim o istom plameniku, nesmijem reklamirati druge forume jer ce me opet poklopit, na onom forumu bele rade ima najvise price o tome.

Pa gdi nam je nestala naša ljubimica naša tratinčica, nabavila Ferolija i sad gušta s njim , tko sad šiša drvosjeće.

a ti Gigi prste k sebi, no no , ne reklamirati druge forume, već imaš par žutih kartona , a i koji crveni. ha ha,

Gigi75
21.03.2012., 07:59
Pa gdi nam je nestala naša ljubimica naša tratinčica, nabavila Ferolija i sad gušta s njim , tko sad šiša drvosjeće.

a ti Gigi prste k sebi, no no , ne reklamirati druge forume, već imaš par žutih kartona , a i koji crveni. ha ha,

Pa koliko sam vidio barata materijom bolje od svih muških tamo, pretpostavljam da ima dobrog učitelja. Zgodno mi je kak sama sebe naziva "preduzetna baba".
Enivej taj mali feroli od parsto eurića se više neće prodavati u sloveniji baš zbog te cjevulje koja rikne odmah poslje isteka garancije.
Tak bar tvrde zastupnici u Slo.

ramzay
21.03.2012., 08:07
Predhodno sam razmisljao o kupovini kraljevackog kotla na pelet TKAN1 ali sam dobio informacije od njihovog servisera da trosi do 20% vise peleta u odnosu na ostale. TKAN1 ima puza koji doprema pelet a sam pelet se ucauri prilikom gasenja kotla tokom noci,pa ga je tesko ocistiti.Zato se preporucuje da nocu bude u stendbay rezimu koji aktivira vece doziranje peleta na svakih 20 min. kako se ne bi ugasila vatra, a samim tim to utice na potrosnju. Steluju mu temperaturu vode u kotlu na 45-55 stepeni,sto po meni utice na trajnost kotla-zbog kondenzacije- mozda i gresim. Inace nema pepeljaru pa se mnogo dize pepeo-prasina prilikom ciscenja. Duplo je tezi od Centrometalovog sto mozda govori o boljem kvalitetu kotla. Nekom mozda budu korine ove informacije.

Na forumu nema komentara o njemu.

Ne bih htio da ovaj post ostane bez komentara, ali vidim da je sunce granulo i tko šiša grijanje.

TKAN 1 nisam vidio u živo , ali poznam taj tip ložišta , i moje prvo ložište napravljeno prije petnajstak godina je bilo na tom principu.

U žargonu to zovemo krtičnjak jer gorivo izvire odozdol i volatili moraju iz donjih slojeva proći kroz gornje užarene , što dovodi do potpune razgradnje i vrlo kvalitetnog izgaranja,

Dok nađem szatre fotke stavit ču jednu fotku sa nekog simpozija gdi se jako lijepo vide sve tri faze izgaranja u krtičnjaku.

Problem sa tim tipom ložišta nastane u trenutkju gašenja , odnosno prelaska na čekanje. Bez obzira što dimnjak ima cug ili što usisni vemtilator radi ili ne radi, vatra, žar polako ali sigurno dođe u puž i deformira ga.

Postoje dva načina rada da se to izbjegne , stalni rad sa smanjenom snagom , tako da se žar drži uvijek visoko daleko od puža , ali tada su loši parametri izgaranja ( visok monooksid).

Stalni rad sa optimalnom snagom i punjenje spremnika topline , tako da kotao radi tri četiri sata neprakidno. Prije gašenja bi trebala ona rotirajuća pregrada biti isključena tako da više ne hrani transporter , a ostatak goriva izgurati nasilno van ( punom rotacijom puža) tako da se žar jednostavno izgura zajedno sa nesagorelim peletima , ali ipak ostane pol kile peleta u pužu, i opet se upali od usijanog rosta - retorte.

Najveći problem kod tog kotla je vodom hlađeni rost kroz koji gori buktinja iz retorte. Plamen se naglo hladi , katran se kondenzira . Prenisko je taj rost , buktinji treba pol metra da se formira, taj rost bi gušio i plamenik na ložu.

I na kraju to je skupo rješenje za pelet , za sječku sa vlagom većom od 35 % idealno , ali oni ga nude kao kotao na pelet.

ramzay
21.03.2012., 08:45
http://img36.imageshack.us/img36/1686/feroli3.jpg

http://img220.imageshack.us/img220/7361/feroli1.jpg

http://http://img109.imageshack.us/img109/8862/feroli2.jpg

FEROLI o kom govorim .

Nije prošao moja interna ispitivanja , jer ovakvo stanje izmjenjivača topline nije u redu , a temperatura dimnih plinova je previsoka, Napravljeni su turbulatori za njega i budemo ga probali utjerati u red , ali mi se to sve skup NE SVIĐA .

U bosni imaju poslovicu za to " ne pravi se pita od govana"

ramzay
21.03.2012., 08:47
http://img109.imageshack.us/img109/8862/feroli2.jpg

nisam znao da ne prima tri fotke za redom???

Ovakvo katadstrofalno stanje izmjenjivača je i zbog toga što je kotao radio na nekom smanjenom opterećenju , iz fotki se vidi da je hidraulika napravljena kao da se grije na ložu, pumpa na toploj vodi i ožeži.

Sad ide rekonstrukcija kotlovnice , CTV 60( 90) za podizanje polazne temperature na 90 C i pufer od 1000 litara , te miš ventili u krugovima grijanja.

stmat
21.03.2012., 15:24
http://http://img220.imageshack.us/img220/7361/feroli1.jpghttp://img109.imageshack.us/img109/8862/feroli2.jpg

nisam znao da ne prima tri fotke za redom???

Ovakvo katadstrofalno stanje izmjenjivača je i zbog toga što je kotao radio na nekom smanjenom opterećenju , iz fotki se vidi da je hidraulika napravljena kao da se grije na ložu, pumpa na toploj vodi i ožeži.

Sad ide rekonstrukcija kotlovnice , CTV 60( 90) za podizanje polazne temperature na 90 C i pufer od 1000 litara , te miš ventili u krugovima grijanja.
http://img805.imageshack.us/img805/8862/feroli2.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/805/feroli2.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

http://img521.imageshack.us/img521/7361/feroli1.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/521/feroli1.jpg/)

http://img832.imageshack.us/img832/1686/feroli3.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/832/feroli3.jpg/)

ckb 30
22.03.2012., 12:09
ramzey

da li imate kakva iskustva o kotlu na pelet coolwex basic 20 kw.
Zanima me kako se peć ponaša u upotrebi.
Peć je u cjenovnom razredu do 5000 e. (ispravi te me ako nije točno)
Pošto sad imam Centrometal pelet set zanima me da li se isplati razmišljati o zamjeni za ovaj kotao. (manja potrošnja, lakša regulacija, manje brige oko čišćenja)
pozdrav

ramzay
23.03.2012., 09:14
ramzey

da li imate kakva iskustva o kotlu na pelet coolwex basic 20 kw.
Zanima me kako se peć ponaša u upotrebi.
Peć je u cjenovnom razredu do 5000 e. (ispravi te me ako nije točno)
Pošto sad imam Centrometal pelet set zanima me da li se isplati razmišljati o zamjeni za ovaj kotao. (manja potrošnja, lakša regulacija, manje brige oko čišćenja)
pozdrav

Vauuu, koji kotao . mmmmm.

Skoro sam svršio kad sam vidio one lijepe rupice pri vrhu retorte za sekundarni zrak , Tooooooooo se traži , samo je cijena paprena. ufffff.

Ne nisam ga vidio u živo , ali je sigurno pri vrhu ljestvice , ostaje nejasno kako prazni pepeo iz retorte, i kako , na koji trik je izbjegao izgaranje same retorte nakon godinu dana rada.

Onaj detalj u filmiću kad se plamen diže gore , a dimni plinovi vračaju pored njega dolje i odlaze u VBR je jako važan , ta recirkuulacija zraka , dima , je jako bitna , o tome nisam ništa pisao , valjda bude vremena da malo o tome pišem, ali taj detalj diže taj kotao u sam vrh ljestvice.

rmcobet
24.03.2012., 12:00
Nisam ga ispitao , ali mi se ne sviđa.

Obrati pažnju da je ona surla od brenera 300 mm unutar kotla mjereno od vrata.

Koji kotao ima tu dubinu i tako velika vrata da se to može otvoriti , pogledaj u uputama za montažu oni daju skicu pantografa na vratima , to su specijalna vrata .

Nema nikakvog opravdanja za onaj motor s reduktorom i pužniciom koja transportira gorivo kroz surlu u brener.

Zaista ne kužim konstruktora , nije mi jasno što je to pjesnik htio reći.

Ja imam PV30a, "surla" ukazi u kotao(viadrus U22 6 clanaka) 150mm(mereno od vrata). Ti si verovatno gledao vece modele PV100 ili nesto drugo,ali za njih je i kotao veci ili dublji. Primera radi viadrus sa 9 clanaka je za 30cm dublji,pa taj veci gorionik mu dodje verovatno na isto kao i ova moja kombinacija.
Pozdrav!

sjenka1
24.03.2012., 15:03
Ja imam PV30a, "surla" ukazi u kotao(viadrus U22 6 clanaka) 150mm(mereno od vrata). Ti si verovatno gledao vece modele PV100 ili nesto drugo,ali za njih je i kotao veci ili dublji. Primera radi viadrus sa 9 clanaka je za 30cm dublji,pa taj veci gorionik mu dodje verovatno na isto kao i ova moja kombinacija.
Pozdrav!

Kako si zadovoljan tim gorionikom,kakva ti je potrosnja?Ako moze malo vise o toj kombinaciji?

stepski
24.03.2012., 19:08
Coolweksova kopija...

http://www.kovan.ba/EkoLINE_HOME.html

Tamarind
24.03.2012., 22:43
Galerija slika izgleda kao da je kotao radjen u garazi.

Nego sta mislite o ovom kombi kotlu VIGAS DP18 http://www.geotermal.si/index.php/kombi-kotel-peleti-polena c.4K euro. Slovacki.