View Full Version : Građevinska dozvola
Imam na raspolaganju cca 45.000 Eura (10.000 je na knjižici, živa lova, a za ostatak bih dignuo kredit). Stan već tražim godinu dana i sve više razmišljam o kući. Može i montažna, drvena, ciglasta, staklena, bilo kakva. Doduše ne znam koliko bi koštala niti zelja i komunalije, ali me zanima taj postupak izdavanja građeviske dozvole i koliko bi ona koštala. Kako se to računa? Lokacija je Zagreb i okolica. plz hlp:s :s :s
potkrala se greska
... ne znam koliko bi koštala niti zelja i komunalije, ....
Treba stajati ... ne znam koliko bi koštala niti zemlja i komunalije, ...zemlja
Za odgovore na neka od tvojih pitanja pogledaj
http://www.forum.hr/showthread.php?s=&threadid=16211
Btw, sama građevinska ne košta ništa, možda nešto taksi jer je izdaje državna uprava, ali košta komunalni doprinos koji plaćaš lokalnom šerifu i koji varira od jednog brijega do drugog. On se plaća po m3 (a ne po m2) građevine i obično je za obiteljsku kuću oko 2000-3000 EUR.
Ponovo jedna tema oko prepisa cijena itdd..
Može li mi netko reći koliko košta izlazak onih što dolaze iz općine pozabijaju kočiće i izmjere recimo plac i to unesu u knjige (oko 2000 m kvadratnih)itdd.
Imam osjećaj da ću platit više nego što drugi plaćaju.:D POGODITE ZAŠTO?;)
I dali mogu zatražit izuzeće svog dijela zmeljišta iz recimo neke industriske zone.
Izgleda da sam na odmoru našao pogrešne ljude koji trebaju neke stvari da mi urade po zakonu ništa ovako ili onako.
A sve mi se čini da oni žele ovako onako a po zakonu nikako.
I nitko neće da ti kaže točnu informaciju gdje kako što itdd.
Ako netko nešto zna neka mi kaže kako je bilo kod vas i kako bi moglo biti kod mene
jer mjeranje zemljišta radi geodet.
a sad, meni je geodet sličnu stvar naplatio 4000 kn prije tri četiri godine.. (područje st-a)
(ako to ovo što pomaže..)
Mjerenje radi geodet, može i privatnik. Ne znam zašto se ne bi mogao raspitati za cijene kod različitih geodeta. Kod nas je to navodno oko 1500 kn.
Građevinska dozvola se plaća prema odluci Općine ili Grada i to mora biti objavljeno u službenom glasniku. Traži da ti to daju.
Moraš još platiti i komunalnu taksu,a koja se plaća prema m3 prostora - prema projektu. Koliko je cijena m3 trebalo bi pisati u Pravilniku o građenju za tvoju općinu. Ja sam za svoju općinu našla na netu. Komunalna taksa je 30 kn/m3.
kako gradjevinska ne kosta nista? a ko ce ti je napraviti? a struja, voda, staticki proracun, pa sve se to placa i to poprilicno, komunalna naknada je najmanji problem i stavka.
primjera radi;neki dan dosla je ponuda za obiteljski kucu od 100-ak kvadrata, za dobiti dozvolu arhitekt trazi 50 000kn.
tilla kaže:
kako gradjevinska ne kosta nista? a ko ce ti je napraviti? a struja, voda, staticki proracun, pa sve se to placa i to poprilicno, komunalna naknada je najmanji problem i stavka.
primjera radi;neki dan dosla je ponuda za obiteljski kucu od 100-ak kvadrata, za dobiti dozvolu arhitekt trazi 50 000kn.
Evo sa weba moje županije
Građevna dozvola
Ovaj dokument izdaje se za gradnju obiteljske kuće, stambene građevine i građevine ostalih namjena, odnosno zahvata u prostoru koji je Zakonom definiran kao gradnja (rekonstrukcija).
Troškovi postupka:
20 kn biljega za podnesak i općom uplatnicom 0.50 ‰ odnosno 0.25‰ od građevinske vrijednosti građevine.
Trajanje postupka : Najviše 30 dana od dana predaje urednog i kompletnog zahtjeva.
Uvođenje struje, vode, kanalizacije ... ne spada u građevinsku dozvolu. Njih normalno tražiš i plaćaš za to nadležnim firmama i to se kreće oko par tisuća EUR. Projekt plaćaš arhitektu, otprilike 10 EUR/m2. Komunalnu naknadu plaćap po m3 svojoj lokalnoj općini/gradu. Sama građevinska dozvola ne košta ništa vrijedno spomena.
uvodjenje struje, plina i vode se posebno placa i ne spada pod gradjevnu dozvolu.
ali da ti platis tih 70 kn biljega trebas donijeti nekakav projekt (kako ce ti kuca izgledati, moras imati staticki proracun, itd)koji se sluzbeno zove glavni projekt kojeg radi arh., a instalacije potpisuju elektricari. nacrt vode i kanalizacije takodjer radi arh. (svi moraju biti ovlasteni). sve to kosta cca. 50 000kn (za kucu od 100 kvadrata), a na temelju toga se izdaje gradjevna dozvola.
istina,samo izdavanje gradjevinske kosta nesto biljega, ali doci do nje je puno, puno skuplje
za kraj, kud srece da je izdavanje 30 dana...
prije ce biti min. (u praksi) 30 dana
ali da ti platis tih 70 kn biljega trebas donijeti nekakav projekt (kako ce ti kuca izgledati, moras imati staticki proracun, itd)koji se sluzbeno zove glavni projekt kojeg radi arh., a instalacije potpisuju elektricari. nacrt vode i kanalizacije takodjer radi arh. (svi moraju biti ovlasteni). sve to kosta cca. 50 000kn (za kucu od 100 kvadrata), a na temelju toga se izdaje gradjevna dozvola.
Zvuči kao da se žališ na brojku od 50.000kn. Ipak za te novce netko će do tvoje kuće dovući struju, netko raskopati teren i dovući vodu i spojiti teren na kanalizaciju, netko će dizajnirati vanjski i unutrašnji izgled kuće DO DETALJA, napraviti projekt za temelje, odrediti kud će ići koja instalacija.... Netko će za tebe trčati po raznoraznim uredima i vaditi suglasnosti i dozvole... Mislim, ima tu puno posla, zar ne? I hvala bogu da svi ti ljudi moraju biti ovlašteni, pa ne grade se kuće od lego kockica :D
nece se dizajnirati vanjski i unutarnji zid do detalja (na projektu vidis di je prozor, a ne od cega je).
niko ne kopa za te pare, ponavljam samo papir, naravno jeftinije je ako onaj ko radi dozvolu izvodi i radove, za velike stvari skoro je dobijes besplatno (dozvolu mislim).
naravno, hrpa birokracije i to mora neko, ali ti to radis, a ne arhitekt , ti moras nabaviti dokumente (dobro, on ti kaze sto).
p.s. ne zalim te pare, ali moglo bi i jeftinije,
dizajniranje prostora i gl. projekt nemaju nista zajednicko, a i posebno se placa, nacelno znas di ce ti biti krevet, a di kuhinja u gl. projektu.
ponavljam ne zalim pare, ali gradjevinske
stvarno mogu biti drame.
za ovlastenog arhitekta i ostale mogla bi jos svasta napisati, ali ne blatim struku s kojom radim.
tilla kaže:
nece se dizajnirati vanjski i unutarnji zid do detalja (na projektu vidis di je prozor, a ne od cega je).
niko ne kopa za te pare, ponavljam samo papir,
Onda nemam riječi, brojka je prevelika. A da promijeniš arhitekta :D
ne bi vjerovao, ali cijena se svi drze manje-vise, i uvik je neki zaheb.
ono sto bi tribalo biti, nekako nije ono sto si htio i trazio.
ova cijena (od 50 000)se moze rusiti pod uvjetom da znas kako, recimo mogao bi doci do 35-40 000kn.
ali prevec je...
mogla bi se raspisato o biserima na izdavanju gradjevinskih, ali to je predugacka tema.
za kraj, osim te naknade od 70-ak kn na odjelu za izdavanje gradjevnskih nisu napisali koliko zivaca i posebnih propisa trebas doniti.
i da nisu meni naplatili ti cifru, za 50 000kn bi trebao biti zlatni uvez
tilla kaže:
ne bi vjerovao, ali cijena se svi drze manje-vise, i uvik je neki zaheb.
ova cijena (od 50 000)se moze rusiti pod uvjetom da znas kako, recimo mogao bi doci do 35-40 000kn.
Možda bi ti od pomoći bila ova rasprava na Komori arhitekata i ostale projektantske ekipe. Evo izvadak
2. Zbog manjeg obima ukupnog projektantskog posla i poslova stručnog nadzora, zbog smanjenih investicija u RH, a vezano i za inflaciju novih projektantskih tvrtki odnosno ovlaštenih inženjera nisu se ostvarila očekivanja “novopečenih projektanata i nadzornjaka”, a budući se nikada prije nisu niti bavili tim poslom na natječajima dolazi do nuđenja projektantskog posla i poslova stručnog nadzora ispod cijena definiranih Pravilnikom o cijenama. Taj trend snižavanja definiranih cijena u pravilu su započeli ovlašteni inženjeri i projektne tvrtke nedavno osnovane.
3. Posebna priča su tvrtke registrirane kao d.o.o. na čelu kojih se ne nalaze članovi Komore već ekonomisti, pravnici, tehničari itd. a bave se projektiranjem i imaju zaposlene ovlaštene inženjere. Investitorima nude cijenu ispod cjenika Komore, a zaposleni ovlašteni inženjeri u njima kažu da oni s tim nemaju ništa budući ponude i ugovore o takvom poslovima potpisuju direktori koji nisu članovi Komore pa nisu obvezni niti poštivati akte Komore.
Cijeli tekst je na
http://www.hkaig.hr/forum/ispisporuka.php?rbr=11&kat=1
Sve što treba je da nađeš firmu (a ne ove što su svaki za sebe) koja radi ispod cijene :D
covjek postavio konkretno pitanje a vi se tu svadjate...ccc, sram vas bilo!
remoh, buduci da si rekaoMože i montažna, drvena, ciglasta, staklena, bilo kakva
pogledaj ovaj prijedlog (koristim ujedno ovaj tvoj topic da cujem i misljenja drugih jer o ovome ozbiljno razmisljam vec neko vrijeme & btw, svadjalice, pogledajte cijenu gradjevinske dozvole :eek: ):
Obiteljska YTONG® kuća tip 123 je šesterosobni stan (prizemlje i potkrovlje) s kuhinjom i blagavaonicom, te dvije kupaonice
- Osnovne dimenzije kuće su 8,5 X 10,4 m
- Ukupna netto korisna površina kuće iznosi 123,33 m2 + 12,48 m2 garaže, tj. sveukupno 135,81 m2
- Ugradbom dodatnih ulaznih vrata u prizemlju kuća se može podjeliti u dva potpuno odvojena stana: dvosobni prizemni i trosobni u potkrovlju. Položaj garaže moguče je mijenjati ovisno o uvjetima na parceli.
- Cijena YTONG® materijala za konstrukciju iznosi:
99.000,00 kn s PDV-om
ZA TU CIJENU DOBIVATE:
- YTONG® blokove i ploče za sve nosive i pregradne zidove, uključivu garažu
- YTONG® profile za betoniranje nadvoja i serklaža (bez oplate)
- Elemente “bijelog stropa / krova” za međuetažnu ploču i krovne ploče (bez letava i crijepa) uključivo konstrukciju ravnog krova garaže
- Tankoslojni mort za zidanje svih zidova i za gletanje konstrukcije bijelog stropa / krova
PORED TOGA U PAKETU YTONG® KUĆE DOBIVATE:
GRATIS:
- Tehnička dokumentacija (projekti sa statikom i instalacijama vodovoda, kanalizacije, jake i slabe struje i gromobrana) za ishođenje građevinske dozvole u 5 primjeraka prilagođenu vašoj parceli (nagib terena,orjentacija, otvori i dr.)
- Alat i pribor za gradnju
- Videokasetu s uputama za samogradnju
- YTONG® instruktora koji dolazi na vaše gradilište i pokazuje kako se pravilno gradi - 2 dana
- Manje promjene iI preinake tipskog projekta prema želji kupca
vise o tome pogledaj na http://www.ytong.hr
istina, tvojih 45000 eurica bi za ovo bili nategnuti (misleci na sve troskove do zavrsetka gradnje i useljenja) no postoji i solucija "B" koja se meni osobno manje svidja:
Osnovne dimenzije kuće su 7,20 X 7,70 m
- Ukupna netto korisna površina kuće iznosi 93,00 m2
- Cijena YTONG® materijala za konstrukciju iznosi:
77.000,00 kn s PDV-om
Ja gradim kuću u okolici Zagreba i mogu ti reči da je to jako skup sport. Mislim da bi ti definitivno bilo bolje kupiti kuću, nego ići graditi novu.
E pa ovako:
Ja sam građevnu (sve što u sklopu nje ide - prenamena zemljišta i sl.) platila jako puno. Navodno se sad građevna plaća nešto malo, ali se zato kod arhitekta plaća jako puno.
A što se tiće priključaka, vodu sam platila 7.000,00 Kuna,
plin zasad pola (tj. do kuće) oko 4.000,00 i još moram otprilike toliko. Priključak struje idem na elektru ganjati sljedeći mjesec, a koliko znam to će me koštati između 12 i 15.000,00 Kuna.
Što se tiće građevnih radova, koliko me to koštalo ne želim se ni sjetiti. Šoder, cement, vapno, željezo, cigla, gredice, dimnjaci, grede. rogovi. crijep, lim.....
Bolje kupi gotovu kuću, jer da ja sad idem prodavati svoju nemam nikakve šanse dobiti ni približno koliko sam do sad uložila.
Pozdrav!
Trošak na koji se misli kad se govori o građevinskoj dozvoli službeno se zove komunalni doprinos. Evo citata sa službene gradske stranice:
VISINA KOMUNALNOG DOPRINOSA OVISI:
a) o zoni u kojoj se nalazi građevinska čestica na kojoj se gradi građevina:
- područje Grada Zagreba dijeli se, ovisno o pogodnosti položaja, na sedam zona - granice zona sastavni su dio Odluke o komunalnom doprinosu,
- jedinični iznos komunalnog doprinosa utvrđuje se prema zonama tako da iznosi za:
I. zonu 180,00 kuna po m3
II. zonu 160,00 kuna po m3
III. zonu 135,00 kuna po m3
IV. zonu 100,00 kuna po m3
V. zonu 73,00 kuna po m3
VI. zonu 37,00 kuna po m3
VII. zonu 20,00 kuna po m3;
b) o obujmu, odnosno m3 (prostornom metru) građevine koja se gradi na građevnoj čestici:
- način utvrđivanja obujma građevine za obračun komunalnog doprinosa utvrđen je Pravilnikom o načinu utvrđivanja obujma građevine za obračun komunalnog doprinosa (Narodne novine 23/00).
Iznos komunalnog doprinosa koji je obveznik dužan platiti utvrđuje se množenjem jedinične vrijednosti za pojedinu zonu i obujma (m3) građevine koja se gradi.
Ne znam točan raspored zona. Više o svemu na:
http://www.zagreb.hr/DOKUMENT.nsf/VPD/8d89b48e79ba435bc1256a0d0031449c?OpenDocument&ExpandSection=1
Priključak struje idem na elektru ganjati sljedeći mjesec, a koliko znam to će me koštati između 12 i 15.000,00 Kuna.
imam info da se radi za cifru od 7000kn. nije sad luda razlika, ali covjeka nakon svega veseli.
[QUOTE]zvm kaže:
[B]Trošak na koji se misli kad se govori o građevinskoj dozvoli službeno se zove komunalni doprinos. Evo citata sa službene gradske stranice:
a ja te pozivam da odes informativno u arhitektonski biro i da pitas koliko kosta glavni projekt bez kojeg ne mozes uplatiti komunalni doprinos. vecina ljudi gl. projekt zove gradjevinskom.
uplata komunalnog doprinosa je puno niza od cijene gl. projekta.
uplatom komunalnog doprinosa se dobija uporabna dozvola.
tilla kaže:
imam info da se radi za cifru od 7000kn. nije sad luda razlika, ali covjeka nakon svega veseli.
Nažalost cifra će biti ipak oko 12.000,00.
Elektra dere tarifu ovisno o jačini potrebne struje, što opet ovisi o kvadraturi kuće,a i još mi trebaju dva stupa.
tilla kaže:
[QUOTE]zvm kaže:
[B]Trošak na koji se misli kad se govori o građevinskoj dozvoli službeno se zove komunalni doprinos. Evo citata sa službene gradske stranice:
a ja te pozivam da odes informativno u arhitektonski biro i da pitas koliko kosta glavni projekt bez kojeg ne mozes uplatiti komunalni doprinos. vecina ljudi gl. projekt zove gradjevinskom.
uplatom komunalnog doprinosa se dobija uporabna dozvola.
Izvor je www.cheming.hr :
- projektna dokumentacija ( arhitektonski i građevni projekti i projekti instalacija ) za ishođenje građevinske dozvole ( cca 10,00 €/m2 )
Meni to ne izgleda vise od komunalnog doprinosa. Koji je u u SESTOJ zoni cca 12 €/m2(cca 5 €/m3).
Prijatelj mi upravo zavrsava kucu. Ne sjecam se da mu je trosak projekta bio veci od troska za komunalni doprinos. Mozda grijesim.
Bilo kako bilo, slazem se da ni trosak projekta nije zanemariv i treba ga ukljuciti u "cijenu građevinske dozvole".
istina, 10 eura je sluzbeno ali uvijek se nekako izvuce vise. ovisi koliko posla ima za zadanu lokaciju.
i ja radim neke adaptacije, tako da san upoznata s cijenama iz prve ruke.
moram priznati da prvi put cujem da je komunalni doprinos bio nizi cijenom od gl. projekta (a i arhitekti izlaze u susret pa malo smanje kvadraturu), sto ne znaci da ne moze biti tako.
tilla kaže:
moram priznati da prvi put cujem da je komunalni doprinos bio nizi cijenom od gl. projekta (a i arhitekti izlaze u susret pa malo smanje kvadraturu), sto ne znaci da ne moze biti tako.
Pa, nije!
Ja upravo tvrdim da komunalni doprinos ima visu cijenu od glavnog projekta. I da je najveci pojedinacni "nevidljivi" trosak.
U predzadnjem postu si napisala:
tilla kaže:
..pa mi sad nije jasno sto tvrdis!?
Po meni, oba troska treba uzeti u obzir i to je "cijena gradjevinske dozvole".
pa krivo san napisala. tribala san napisati da prvi put cujem da je komunalni visi od gl. projekta. zeznuh se, samo to.
i dalje tvrdim da je gl. projekt cijenom visi od komunalnog doprinosa, a negdje na pocetku san i nabrojala zbog cega i zbog cega se moze dobiti jeftinije.
svakako da sve se mora uzeti u obzir u cijenu gradjevinske jer se ljudi nemalo iznenade koliko se na kraju sve skupi za platit.
dado1977
09.03.2004., 20:35
Gdje mogu naći koji dokumenti su mi potrebni za građevinsku dozvolu i lokacijsku dozvolu?
Za lokacijsku - kaktastarski ured. Za grasđevinsku su meni rekli da će mi sve reći projektant - on kao to mora znati.
alfred stokes
15.03.2004., 17:51
Dobro su ti rekli, građevinsku dozvolu ne možeš dobit bez(među ostalim) glavnog projekta, a to ti može napravit samo proj. biro, odnosno ovlašteni projektanti. Oni će ti sve napravit, objasnit, naplatit :D i to je to.
ovako, na zemlji mi se nalazi kucica od 47 kvadrata registrirana kao kuca zao odmor. sad bi ja na toj zemlji za cca par godina gradio kucu za stanovanje od cca 120 kvadrata povrsine etaze. sad me zanima koji je najjeftiniji nacin za dobit valjanu gradjevinsku dozvolu? jel mogu preformulirat dozvolu postojece gradjevine da joj se samo dopise razlika u kvadratima i namjena pa da se doplati razlika ili moram bas vadit novu dozvolu? nesto sam nacuo da se moze nesto zmuljat kroz adaptaciju, al razlika izmedju 47 i cca 120 kvadrata pod izlikom adaptacije i nije bas za popusit...
preporucite mi nesto da prodjem sto jefitinije a legalno (ne bi htio da mi je dodju zrusit nakon sto se uselim)...
hvala
Littlefoot
29.08.2004., 20:04
Može se, naravno. Nešto slično smo mi napravili. Tijek radnji je otprilike ovakav: prvo odeš u odgovarajući birokratski brlog u svojoj županiji i izraziš želju. Oni će reći "može" ili "ne može". Ako ne može, onda je lako - ili ništa ne radiš, ili radiš bespravno. Ako može, slijediš njihove upute. Dovedeš na grunt arhitektu kojem objasniš što hoćeš (postojećem skinuti krov, izbiti staru stolariju i staviti novu na drugim mjestima, dograditi uokolo sa sjevera i zapada i još dignuti potkrovlje na poluetaži, npr.). Dok on to crta, ti riješiš ostale zahtjeve (prethodne suglasnosti od komunalca, elektre, bla bla) i - kad sve skupiš - odeš opet u brlog s brdom papira te dobiješ lokacijsku dozvolu. Pa skupiš još ponešto, onaj crtež se uobliči u glavni projekt, sve skupa se stavi u veeeeliku hrpu papira i opet ode u brlog. Ako je sve OK, dobiješ građevnu dozvolu i - nakon što postane izvršna - možeš graditi.
Istina, tako je bilo 1999. Trebalo nam je doslovno punih 9 mjeseci da to napravimo, korak po korak, bez odugovlačenja s naše strane. Ali, što su ti birokratski crvi u stanju raditi, toga nigdje nema. Strašno nešto ... stoga, skupi strpljenje, brdo love i kreni. Nama je uspjelo :)
alfred stokes
30.08.2004., 01:59
Postupak je isti kao za građevnu dozvolu kad se radi iznova s tim da glavni projekt koji je potreban za građ. dozvolu treba sadržavat i prikaz postojećeg stanja (prema prethodnoj građ. dozvoli). Dakle ako je postojeća građevina izvedena nešto drukčije u odnosu na postojeću dozvolu i to se prikazuje pod novo stanje. Tu se nema šta muljat jer prilikom izdavanja nove dozvole staru vade iz arhive i uspoređuju s prikazanim postojećim stanjem. Komunalije se naplaćuju na novo stanje i to je to otprilike. Može se otići sam pogledat ili ako se nema vremena u neki projektni biro i oni će izvidit jel uopće tamo nešto možeš nadograđivat i gradit.
Nema nikakvih preformuliranja ni dopisivanja ni pod razno.
Cijeli postupak ide iznova sa kompletnom novom projektnom dokumentacijom. Za građ. dozvolu to je glavni projekt. On sadrži arhitektonski i građ. dio, projekt hidroinstalacija i projekt elektroinstalacija.
To je to.
Ušteda je samo ukoliko postigneš dobru cijenu za projektiranje i poslije građenje. Nikakvog drugog načina osim gore navedenog nema ako želiš legalan objekt.
a jel znate kako bi ja otprilike mogao izracunati koliko bi me dosla dozvola? ima kakav cjenik, ovisno o stajaznam, kvadraturi, kubikazi bla bla....?
Littlefoot
01.09.2004., 08:21
Sama dozvola nije skupa. Više te košta živaca nego novaca. Potrošiš na, recimo, mjernika, gruntovni izvadak i kopije katastarskog plana (biljezi), dobivanje različitih suglasnosti od već navedenih davatelja komunalnih usluga (tada - 1999. - je to bilo oko 200 kn), relativno masno platiš arhitektu, ali ono što su nas najviše odrapili je bila uplata prema Aktu o komunalnom doprinosu pri Upravnom odjelu grada. Taj dokument, odn. iznos uplate se računa prema kvadraturi kuće i njenom položaju (dio grada, budući da doprinos nije svugdje jednak). Možda ima i još neki parametar - ne bih znao.
Uglavnom, za naših 150-ak kvadrata stambene površine ispalo je nešto više od 15.000 kn. Moglo se platiti odjednom (uz 10% popusta) ili na 12 rata (prva u iznosu od 40% ukupne svote).
Sve je to OK ... ali, ono što me ždere bile su uplate kojima ne vidjeh smisla. Recimo, donijeli smo cash (tih 14.000, otprilike) i još 70 kn "pristojbe". Ma koje vražje pristojbe?!?
Pa pita dotični pristav II. vrste zvanja (a ti znaj što se iza toga krije) dal' je projektirano sklonište. Nije? tipk-tipk po digitronu - e, plati još 4500 kn! A, projektirano je ... (nakon čega slijedi razočaran pogled i dubok uzdah s njegove strane. A i moje). Koliko sam čuo, sklonište više nije uvjet.
Pa kad smo kompletirali čitavu dokumentaciju (navest ću je malo kasnije), trebalo je platiti još 168 kn za upravnu pristojbu u korist državnog proračuna.
Mislim, stvarno poticajno, nema što. Do faze u kojoj zapikneš prvu lopatu u zemlju ostaneš bez par tisuća eura. Užas!
Dakle, trebalo je skupiti:
- 3 primjerka glavnog projekta
- akt o plaćenoj naknadi promjene namjene poljoprivrednog u građevinsko zemljište (budući da smo kuću (do)gradili na klijet u vinogradu)
- akt o komunalnom doprinosu
- suglasnosti od Komunalca, Elektre i Civilne zaštite
- izvadak iz zemljišne knjige
- kopiju katastarskog plana
- programsku skicu (ovo mi je misterij ... imaju tri (3) glavna projekta, a treba im još i skica?!? Pa tko tu koga ...?).
Nakon što smo predali papirologiju i platili što je trebalo, 40 dana je prošlo prije nego što smo dobili građevnu dozvolu, te još dva tjedna prije nego što je dobila i klauzulu izvršnosti (žig na kojem piše da je građevna dozvola izvršna). Tu može proći i više vremena ako, recimo, susjedi ne daju svoju suglasnost tvojim namjerama. Ako su u pravu (recimo, hoćeš kuću na međi), mogu te dobro zeznuti i onemogućiti takvu gradnju. Ako nisu u pravu nego iz čistih dobrosusjedskih odnosa zajebavaju, ne mogu ti ništa ali potroše još nešto vremena dok se spor ne riješi.
Eto.
alfred stokes
02.09.2004., 14:55
Ove cifre i procedura od littlefoota su ti otprilike ovakvi i danas. Komunalni doprinos se za razliku od onda sada plaća po metru kubnom objekta. Plaća se po tarifi koju određuje lokalna samouprava i po novom zakonu će navodno bit uvjet za izdavanje građ. dozvole, što do sada nije bio slučaj. Izrada projekta u proj. birou ti je od cca 10 eura po metru kvadratnom na gore. Elektroprivredi plaćaš nešto ispod 2000 kn po predviđenom kilovatu priključka. Skloništa nisu više obavezna. Usluge geodeta su poprilično poskupile zadnje vrijeme, tako da će i njegove usluge mogu izać nekoliko tisuća kuna.
Littlefoot
03.09.2004., 07:39
što do sada nije bio slučaj
Ne znam za Rijeku (mada, logično bi bilo da je na nivou države isto, zar ne?), ali ja građevnu (u Koprivnici) nisam mogao dobiti ni u ludilu, a da ne platim komunalni doprinos.
alfred stokes
03.09.2004., 08:34
Kod nas to do sad nije bio slučaj.
Doduše nije se moglo izbjeć plaćanje jer bi završio na sudu i ganjali bi te dok ne platiš, ali nije bio uvjet za izdavanje to da je plaćeno. Dakle mogla se dobit dozvola i pravomoćnost bez dokaza o uplati. Ali na kraju su isto svi morali platit. U biti nije neka velika promjena. Plaćalo se prije, sad će se platit koji dan ranije i to je to.
Littlefoot
03.09.2004., 10:24
Dakle, prije prije, a sad ranije :)
alfred stokes
04.09.2004., 09:36
Plaćalo se prije, sad će se platit koji dan ranije i to je to.
Malo sam nepismeno ovo sročio :o
Dakle komunalni se je plaćao obavezno i prije donošenja novog zakona, ali je sada stvar u tomu da će se morat platit nekoliko dana ranije u odnosu na postupak po starom zakonu, odnosno prije samog izdavanja građ. dozvole
Littlefoot
05.09.2004., 09:49
Razumio sam, nije u tome stvar. Jedino, ispalo je štosno :)
Prije nekoliko minuta sam razgovarao sa Hr i brat mi reče da su građevinske dozvole poskupjele i da se sad nešto drugačije obračunava i da je sad skuplje nego prije.
Nisam u HR i neznam točno, ali mnogo sam puta čuo na TV i čitao da se ide na pojeftinjenje i da se već nešto uradilo na tom planu, ali izgleda da je to samo mrtvo slovo na papiru ili mi je brat pogrešno informiran..
I koliko može koštati dozvola za kuću od jedno 180 kvadrata prizemnica bez podruma.. Naravno otprilike i koliko je priključak vode, struje i kanalizacije.
Jer onako kako govore pa to je crnje nego prije što je bilo i za mene koji sam u CH je previše a kamo li za one u HR koji zarađuju 4000 kuna.
A opet sa druge strane ljudi grade na sve strane.
Postavlja se pitanje, kako grade i kako plaćaju sve te komunalije, jer bez vode i struje nemože nitko.
Bio bih zahvalan da mi netko ukratko objasni ovih par stvari i ako ima neki link na netu na tu temu..
Nadam se da nije toliko crno..
Hvala unaprijed.
Codegun
29.06.2005., 09:25
pred 3-4 mjeseca dobio sam građ. dozvolu .
Cijena komunalnih doprinosa (a to je zapravo ono što se naziva cijenom građ. dozvole) je u mom slučaju 100 kn / m3.
Računa se koliko kuća ima m3 u vanjskim gabaritima i za svaki m3 plačaš cca 100kn. Cijena m3 (100kn u mom slučaju) ovisi o zoni gdje se nalazi budući objekt.
Ovo gore važi za stambeni prostor.
Podrum i potkrovlje se računaju s 50% volumena , terase 25%, natkrivene terase 50%, terase otvorene samo s jedne strane 75%. Garaža se ne računa (nisam siguran).
Podrum mora biti sa pola volumena ukopan da bi bio podrum.
Cijene komunalija jako ovise o postojećoj infrastrukturi a ja ti otprilike mogu reći kako bi to bilo u mom slučaju:
Voda cca 4000 kn, kanalizacija recimo do 10000kn (sad je nema a kad bi se nas 20-tak skupilo recimo da bi to bila cijena po parceli), struja cca 13000 kn za 6,6 kW priključak.
Kod izdavanja građ. dozvole još platiš hrpu taksi (biljega) a mene je to došlo još cca 1000 kn.
I to bi bilo to, samo moraš imati nekog da ti to malo i pogura kad su papiri u općini...
Još moraš platiti arhitektu da ti sve priredi za predaju zahtjeva a to je neka druga priča...
Samoborac
30.06.2005., 11:00
S obzirom da se pripremam za gradnju zanima me ova druga priča sa arhitektom!
Možeš mi malo objasniti kako oni naplačuju,ima li koja caka da što ušpara,itd.
I ako možeš preporučiti kojeg povoljnog bilo bi jako lijepo!:s
Hvala:W
Codegun
30.06.2005., 11:49
Samoborac kaže:
S obzirom da se pripremam za gradnju zanima me ova druga priča sa arhitektom!
Možeš mi malo objasniti kako oni naplačuju,ima li koja caka da što ušpara,itd.
I ako možeš preporučiti kojeg povoljnog bilo bi jako lijepo!:s
Hvala:W
arhitekti su kako sam rekao posebna priča. Kao i u svemu drugome ima ih svakakvih po svakakvim cijenama. Okvirno cijene su od cca 10 € / m2 pa na više. Moraš se cijenkati i na kraju sve završi nekom pogodbom za određeni iznos bez obzira na kvadrate.
Mene je za cca 355 m2 brp posao arhitekte koštao 3200 € s tim da sam svoju kuću sam nacrtao a arh. je sve samo "uglazbio". Zbog toga što sam donio kompletno idejno rješenje cijena je bila niža za cca 1000€. Ovih 3200 € je sa izvedbenim projektom koji ti je svakako potreban za bilo kakvu kuću koja nije samo 4 zida.
Codegun najljepse ti hvala na odogovru..
Sad je mnogo tog jasnije, nije jeftino ali nije ni pretjerano skupo, ako se malo sami potrudimo...
Jos jednom hvala na odgovoru..:top:
KatarinaJ
03.07.2005., 22:48
k, pm! :)
andreaz
10.01.2006., 07:06
molim jedno pojašnjenje. Neki dan sam imala prilike vidjeti elaborat koji se daje za dobivanje građevinske dozvole za moju zgradu. Ispalo je da je elaborat poprilično drukčiji od stvarnog stanja. na primjer, tamo piše manji broj stanova od stvarnog, a čini mi se da se treći kat na kojem živim i ne spominje, samo 1. , 2. kat i tavan. Upisano je sve u ZK i ja sam prije godinu i pol dala zahtjev za upis (kad sam kupovala stan, od advokata sam prethodno dobila zeleno svjetlo). Prijašnji vlasnik normalno je bio upisan u zemljišne knjige. Sad me muči jer zgrada nikad neće dobiti uporabnu dozuvolu, ali da li mogu biti još neke posljedice kad stvarno stanje odstupa od tehničkog elaborata? hvala na odgovorima.
franka72
19.01.2006., 09:10
evo podizem ovaj topic i mene stvarno interesira
Trebalo bi radit novi projekt (koji odgovara stvarnom stanju) i predat zahtjev za izmjenom građevinske dozvole, skraćeno - legalizacija objekta. Dozvolu ćete dobit ako takav novi projekt zadovoljava uvjete propisane prostornim planom.
Npr., ako je katnost po prostornom planu na tom području 3 etaže, a kod vas ima 4, ta 4. se ne može legalizirat. Trebalo bi je rušit. Isto vrijedi i za druge gabarite (maks. visina, krovna kosina, % izgrađenosti na parceli, dozvoljen broj stanova...).
U ovakvoj situaciji uporabnu možeš zaboravit, a nažalost postoji čak i mogućnost da se dio zgrade niti ne može legalizirati (na gor opisani način). Zašto? Zato što investitori uvijek traže građevinsku dozvolu za maksimalno dozvoljenu visinu, maks. dozvljeni broj etaža i stanova, i sl. (više stanova, veća dobit).
do koliko m2 ne treba gradjevinska dozvola za izgraditi neku malu kucicu
Putnik92
16.04.2006., 18:14
Koliko je meni poznato, uvijek treba. Lokacijska bi trebala biti dovoljna samo za vrlo ograničen broj zahvata u prostoru...
do 50m2 bruto.
mora biti prizemno.
jel to sigurno, znači za ovo mi ne bi trebala dozvola?
http://www.marles.hr/apartman%20AP%201.htm
pitanje
recimo da imam građevinsko zemljište, slože mi gore ovakvu kučicu, platim komunalne naknade za sve priključke i to je to ili mi ipak nešto fali?
da li bi mi priključili struju i vodu bez građevinske dozvole?
do 50m2 bruto.
mora biti prizemno.
Samo u specijalnom slucaju, inace ne moze bez dozvole :)
jel to sigurno, znači za ovo mi ne bi trebala dozvola?
http://www.marles.hr/apartman%20AP%201.htm
pitanje
recimo da imam građevinsko zemljište, slože mi gore ovakvu kučicu, platim komunalne naknade za sve priključke i to je to ili mi ipak nešto fali?
da li bi mi priključili struju i vodu bez građevinske dozvole?
Trebas gradjevinsku dozvolu.
To što sam ja rekao je u svakom slučaju tako kad se radi o pomoćnim građevinama, dakle na parceli na kojoj već postoji kuća.
Za ovaj konkretan slučaj ne znam, valja se raspitati u urbanizmu.
Nedavno je bio članak o kamenim montažnim kućama koje će uskoro u proizvodnju, oko 20m2. Pisalo je da neće trebat građevinska...
Lee Champa
18.04.2006., 10:47
Za "pokretnu nekretninu" (nešto kao američka kuća na kotačima) ne treba dozvola.
Nekad je vrijedilo da i za 12 m2 ne treba dozvola.
alfred stokes
18.04.2006., 11:30
Za pomoćne objekte do 50 kvadrata ne treba građevinska dozvola, ali i za njih ide lokacijska (u ovom slučaju kao konačni akt)
Pošto znamo da je dugotrajniji put dobit lokacijsku dozvolu put do papira se nešto skraćuje, ali ne puno ;)
Inače lokacijska se izdaje i za objekte do 12 kvadrata (npr. kiosci)
Nema nikakvog zahvata u prostoru bez izdavanja dozvola
Za pomoćne objekte do 50 kvadrata ne treba građevinska dozvola, ali i za njih ide lokacijska (u ovom slučaju kao konačni akt)
Pošto znamo da je dugotrajniji put dobit lokacijsku dozvolu put do papira se nešto skraćuje, ali ne puno ;)
Inače lokacijska se izdaje i za objekte do 12 kvadrata (npr. kiosci)
Nema nikakvog zahvata u prostoru bez izdavanja dozvola
o cemu ti zuboris?
za kiosk (do 12m2) ne treba lokacijska, niti gradjevinska
i naravno da ima zahvata u prostoru za koje ne treba dozvola, procitaj si zakon o prostornom planiranju i zakon o gradnji, ne salji dezinformacije ljudima
do koliko m2 ne treba gradjevinska dozvola za izgraditi neku malu kucicu
do BRP 50m2 i visine sljemena do 4m, ako se gradi na gradjevinskoj parceli objekta za koji je izdana gradjevinska dozvola i to je onda pomocna gradjevina (garaza, drvarnica, spremiste)
ako planiras graditi stambeni objekt bez obzira na kvadraturu treba ti i lokacijska i gradjevinska
do BRP 50m2 i visine sljemena do 4m, ako se gradi na gradjevinskoj parceli objekta za koji je izdana gradjevinska dozvola i to je onda pomocna gradjevina (garaza, drvarnica, spremiste)
ako planiras graditi stambeni objekt bez obzira na kvadraturu treba ti i lokacijska i gradjevinska
to sam i ja bio rekao gore, ali me stokes malo zbunio...
alfred stokes
19.04.2006., 20:09
o cemu ti zuboris?
za kiosk (do 12m2) ne treba lokacijska, niti gradjevinska
i naravno da ima zahvata u prostoru za koje ne treba dozvola, procitaj si zakon o prostornom planiranju i zakon o gradnji, ne salji dezinformacije ljudima
Slušaj meštre koji jesi da jesi
U gradu Rijeci smještenom u PGŽ u Republici Hrvatskoj sam ja osobno radio proj. dokumentaciju za dobivanje lokacijske za kiosk do 12 kvadrata smješten na javnoj površini.Lokacijska je bila konačni akt, dobivena je i to je to. Nisam imao više od jednog slučaja tako da nisam expert po pitanju kioska, ali lokacijska im treba i :amen:
Šta se tiče 2. djela posta
1. Nemoj pisat tako s visoka. i kao 2. nemoj doslovno hvatat za riječ jer se zna na šta se konkretno misli u ovom topicu.
Ako misliš da si nešto stručan jer si na netu pročitao zakon onda se varaš ;)
Dakle da rezimiramo nikakav poslovni/pomoćni/stambeni prostor se ne može montirat/izgradit legalno bez prateće dokumentacije.
Dakle - barem lokacijska dozvola
Hvala na razumijevanju
:zubo:
alfred stokes
19.04.2006., 20:33
Evo nenchi za ove objekte sam ja osobno (zakon je pravit se pametan boldajuć text :D ) radio proj. dokumentaciju za lokacijske dozvole
Malo ću i pejstat točno iz zakona da budem čim više pametan ;)
Dakle...– pomoćnih građevina namijenjenih redovitoj uporabi obiteljske kuće ili stambene zgrade koje se grade na zemljišnoj čestici obiteljske kuće ili stambene zgrade za koju je izdana građevinska dozvola kao što su garaža, spremište, drvarnica i sl. razvijene tlocrtne (bruto) površine do 50 m2 i visine sljemena do 4 m od razine okolnog tla; staklenik za smještaj bilja tlocrtne (bruto) površine do 12 m2 i visine vijenca do 4 m od razine okolnog tla; vrtna sjenica ili nadstrešnica; cisterna za vodu; septička jama,
– gospodarskih građevina tlocrtne (bruto) površine do 100 m2, raspona konstrukcije do 6 m i visine vijenca do 4 m od razine okolnog tla namijenjenih isključivo za poljoprivrednu djelatnost, te gospodarskih građevina većih od 100 m2 namijenjenim isključivo za poljoprivrednu djelatnost koje se grade prema tipskom projektu iz članka 70. ovoga Zakona,
– potpornog zida građevinske visine od 0,8 do 1,5 m,
– kioska i druge građevine gotove konstrukcije do 12 m2 građevinske (bruto) površine,
– samostalnoga reklamnog panoa 6 m2 - 12 m2,
– ograda visine 1,20 do 1,80 m od niže razine okolnog tla,
Dakle ne treba građevinska, ali treba malo ''jače'' idejno i lokacijska je konačan akt
Slušaj meštre koji jesi da jesi
U gradu Rijeci smještenom u PGŽ u Republici Hrvatskoj sam ja osobno radio proj. dokumentaciju za dobivanje lokacijske za kiosk do 12 kvadrata smješten na javnoj površini.Lokacijska je bila konačni akt, dobivena je i to je to. Nisam imao više od jednog slučaja tako da nisam expert po pitanju kioska, ali lokacijska im treba i :amen:
Šta se tiče 2. djela posta
1. Nemoj pisat tako s visoka. i kao 2. nemoj doslovno hvatat za riječ jer se zna na šta se konkretno misli u ovom topicu.
Ako misliš da si nešto stručan jer si na netu pročitao zakon onda se varaš ;)
Dakle da rezimiramo nikakav poslovni/pomoćni/stambeni prostor se ne može montirat/izgradit legalno bez prateće dokumentacije.
Dakle - barem lokacijska dozvola
Hvala na razumijevanju
:zubo:
koje godine si radio tu projektnu dokumentaciju?
moj savjet s visoka- procitaj si pravilnik o odredjivanju zahvata u prostoru za koje se ne izdaje lokacijska dozvola, sve pise
a po pitanju strucnosti i citanju zakona na netu, polozih strucni ispit prije pola godine pa se pitam kad si ti ako si
Evo nenchi za ove objekte sam ja osobno (zakon je pravit se pametan boldajuć text :D ) radio proj. dokumentaciju za lokacijske dozvole
Malo ću i pejstat točno iz zakona da budem čim više pametan ;)
Dakle...
Dakle ne treba građevinska, ali treba malo ''jače'' idejno i lokacijska je konačan akt
ti ne odustajes? u zakonu o gradnji nabrajaju se objekti za koje ne treba gradjevinska dozvola, a u pravilniku...za koje ne treba lokacijska
pa se neki i poklapaju (na pr kiosci do 12m2) za koje ne treba ni gradjevinska ni lokacijska!
Putnik92
20.04.2006., 19:49
Čini mi se da je prvotni upit bio za kućicu, što bi valjda trebalo značiti za boravak ljudi, a pomoćne građevine to baš i nisu... Ili?
alfred stokes
21.04.2006., 01:56
ti ne odustajes? u zakonu o gradnji nabrajaju se objekti za koje ne treba gradjevinska dozvola, a u pravilniku...za koje ne treba lokacijska
pa se neki i poklapaju (na pr kiosci do 12m2) za koje ne treba ni gradjevinska ni lokacijska!
OK
Ja ne radim u proj. birou svaki dan već skoro 5 godina
Također ne znam šta sam radio zadnjih par godina i izmišljam stvari za pisat po forumu. :misli:
Ukratko lud sam ko šlapa :zubo:
Dakle....
Napisao sam da sam radio jedan jedini kiosk i to odavno i dobili smo lokacijsku
Možda je stvarno bio veći od 12 kvadrata, al mi se stvarno to neda tražit u arhivi jer nije bitno
A za nenchi ću preformulirat možebitno sporan dio mog prvog odgovora
''Nema nikakvog zahvata u prostoru s kojim dobivamo stambeni prostor, a bez izdavanja dozvola''
Eto, valjda je sad jasnije :misli:
Ali....ključno pitanje
Kakve veze ima ovo inzistiranje na tom jebenom kiosku i terminu ''svaki zahvat u prostoru'' kad čovjeka uopće nisu mučili ti problemi ????
Dao sam konkretan odgovor iz kojeg se jako fino da zaključit da nema gradnje ničega što se koristi za stanovanje bez prateće papirologije. A bome ni gradnje ičega ostalog šta ljudi mogu naknadno uz muljanja koristit za boravak
Sad kad smo to rezimirali vraćam se svakodnevnoj praksi i stojim na usluzi za konkretna pitanja
Molim trollove da me se okane.
Hvala
:s
alfred stokes
21.04.2006., 01:59
Čini mi se da je prvotni upit bio za kućicu, što bi valjda trebalo značiti za boravak ljudi, a pomoćne građevine to baš i nisu... Ili?
Pa od kad je bitno šta pita pokretač topica :D
Bitno je lovit se za slamke, sitnije greškice, a ponekad i pravopisne pogreške i radit se mudar po forumu. To valjda diže rejting :misli:
Nije bitno da izlijevanje mudrosti nema veze s temom topica
:bang:
OK
Ja ne radim u proj. birou svaki dan već skoro 5 godina
Također ne znam šta sam radio zadnjih par godina i izmišljam stvari za pisat po forumu. :misli:
Ukratko lud sam ko šlapa :zubo:
Dakle....
Napisao sam da sam radio jedan jedini kiosk i to odavno i dobili smo lokacijsku
Možda je stvarno bio veći od 12 kvadrata, al mi se stvarno to neda tražit u arhivi jer nije bitno
A za nenchi ću preformulirat možebitno sporan dio mog prvog odgovora
''Nema nikakvog zahvata u prostoru s kojim dobivamo stambeni prostor, a bez izdavanja dozvola''
Eto, valjda je sad jasnije :misli:
Ali....ključno pitanje
Kakve veze ima ovo inzistiranje na tom jebenom kiosku i terminu ''svaki zahvat u prostoru'' kad čovjeka uopće nisu mučili ti problemi ????
Dao sam konkretan odgovor iz kojeg se jako fino da zaključit da nema gradnje ničega što se koristi za stanovanje bez prateće papirologije. A bome ni gradnje ičega ostalog šta ljudi mogu naknadno uz muljanja koristit za boravak
Sad kad smo to rezimirali vraćam se svakodnevnoj praksi i stojim na usluzi za konkretna pitanja
Molim trollove da me se okane.
Hvala
:s
glavno da si ti zadovoljan samim sobom!:klap:
SETRA Samoborček
21.04.2006., 16:12
Mislim da je neka fora do 39? m2 da možeš izgradit u vinogradu P>=1000m2 ili voćnjaku P>=2000 m2
Ali nisam siguran
alfred stokes
21.04.2006., 20:11
Mislim da je neka fora do 39? m2 da možeš izgradit u vinogradu P>=1000m2 ili voćnjaku P>=2000 m2
Ali nisam siguran
Ovo šta ti pišeš se najčešće primjenjuje na gospodarske objekte čija je gradnja je dozvoljena izvan građ. područja
Veličina parcele potrebna za takvu izgradnju je obično 2-3000 kvadrata - ovisno o prostornom planu koji je na snazi
Ali ni ovo ne ide bez lokacijske
NEMA OVAKVOG TIPA GRADNJE BEZ PAPIROLOGIJE
:amen:
;)
pomoćne građevine
nebi ljudi tu boravili
ali zanima me i za boravak ljudi u kućicama
ali nisam znao da to postoji
pitanje......
imam pravomocnu izmjenu gradevinske dozvole...u kojoj se mijenjaju investirori.prvo je bio u.g. a sad se mijenja na dvije osobe u.g. i u.m.
zemljiste glasi na u.g.
meni sad nije jasno zasto se mijenjala ta dozvola....i da li meni to igra ulogu jer ja kupujem teren od u.g. da li mi u.m. moze ometati nesto....s obzirom da je on sad investitor????
GuardianAngel
30.08.2006., 00:25
pitanje......
imam pravomocnu izmjenu gradevinske dozvole...u kojoj se mijenjaju investirori.prvo je bio u.g. a sad se mijenja na dvije osobe u.g. i u.m.
zemljiste glasi na u.g.
meni sad nije jasno zasto se mijenjala ta dozvola....i da li meni to igra ulogu jer ja kupujem teren od u.g. da li mi u.m. moze ometati nesto....s obzirom da je on sad investitor????
Oho, zasebni topic na istu temu... Pa da ponovim....
Sve mi se to čini kao neka mućka. Ako u.g. zna da kupuješ zemlju od njega, zašto dodaje i u.m. na postojeću dozvolu? To je isto postupak koji se mora provesti u Županijskom uredu.
proveli su postupak...zvala asm ja i referenta koji je potpisao izmjenu gradevinske dozvole.....
pretpostavljam da su to ucinili kako bi dobili prvaomocnu grad dozvolu odnosno izmjenu novijeg datuma....odnosno od 24.8. ...
uglavnom receno mi je da ce se taj ugovor o ortaklu sporazumno razriješti prije potpisivanja kupoprodajnog ugovora samnom...i naravno da cu dobiti primjerak....
pošto uzimam kredi od banke....predani su mi svi papiri u preslici....da bih podnije la zahtjev....i kod davanja kapare i potpisivanja tog predugovora cu dobiti original papire....
da je neka muljaza ne bi mi dali papire takvom lakocom...ako nis drugo zbog banke....
sta ti velis andele cuvaru mili
GuardianAngel
31.08.2006., 20:26
Kasnija pravomoćnost Građevinske dozvole nema smisla, jer Građevinska dozvola nema ograničeni rok trajanja kao Lokacijska dozvola.
Zapravo, u roku od dvije godine se mora započeti s radovima (obično je dovoljno samo prijaviti početak radova), i onda Građevinska dozvola vrijedi zauvijek, ili do ishodovanja Uporabne dozvole.
Tako da mi još uvijek nisu jasni pravi razlozi promjene imena investitora.
Padrone
08.09.2006., 14:30
dali ima negdje on line da pogledam za sto je izdana odredena gradevinska dozvola? znaci imam klasu i ur. broj
kilkenny
11.09.2006., 12:10
dali ima negdje on line da pogledam za sto je izdana odredena gradevinska dozvola? znaci imam klasu i ur. broj
E to bi htio vidjet :)
GuardianAngel
11.09.2006., 17:43
Jedino ako ti izraz "on line" znači "preko veze" ;)
Imam tavan u obiteljskoj kući. Kod zidova je visina 4 cigle. Dali je potrebna građevinska dozvola za podizanje tih postraničnih zidova i smanjenje nagiba krova. Sljeme krova nebi mjenjalo visinu?
Pri adaptaciji bi stavio i nekoliko prozora u obliku kučica, jeli za sve to potrebna gradevinska ili bilo kakova druga dozvola?
Hvala.
Putnik92
14.09.2006., 20:41
Treba ti građevinska.
GuardianAngel
15.09.2006., 01:00
Treba ti građevinska.
:top:
Najprije lokacijska :kava:
GuardianAngel
16.09.2006., 22:16
Najprije lokacijska :kava:
Da bi došao do građevinske, prvo lokacijska, ofkors. Izvinjavam se, mislio sam da se to podrazumjeva.
Bilobrkster
05.01.2007., 23:47
možda malo glupo pitanje ali treba li drvena kuća građevinsku dozvolu? Odnosno da li o materijalu ovisi potrebnost građ.dozvole?
šta npr. da mene pukne napravit kuću od staklenih boca? ili od pleksiglasa? bi li mi trebala građ.dozvola?
možda malo glupo pitanje ali treba li drvena kuća građevinsku dozvolu? Odnosno da li o materijalu ovisi potrebnost građ.dozvole?
šta npr. da mene pukne napravit kuću od staklenih boca? ili od pleksiglasa? bi li mi trebala građ.dozvola?
a na osnovi čega bi platio komunalne doprinose i vodnu naknadu?
ako misliš graditi iz početka, od nule onda ti treba dozvola bez obzira od čega,
dozvola ti jedino ne treba za gražae, šupe i slične objekte.
ako misliš na već postojeću drvenu kuću pa si u nedoumici da li je legalizirati ili ne....onda ovisi koiko je stara, mislim da za sve kuće, objekte za stanovanje izgrađene prije, nisam siguran, 1960g...ne treba građ. dozvola.
Bilobrkster
06.01.2007., 13:17
ako misliš graditi iz početka, od nule onda ti treba dozvola bez obzira od čega,
ako misliš na već postojeću drvenu kuću pa si u nedoumici da li je legalizirati ili ne....onda ovisi koiko je stara, mislim da za sve kuće, objekte za stanovanje izgrađene prije, nisam siguran, 1960g...ne treba građ. dozvola.
na ovo mislim :top:
Bilobrkster
06.01.2007., 13:20
a na osnovi čega bi platio komunalne doprinose i vodnu naknadu?
OT: (ajmo se malo igrat)
kupiš najjači jebeni agregat, iskopaš rupu u zemlji, betoniraš ju, unutra metneš taj agregat i prekriješ deeeeebelim slojem nečega (radi buke) agregat spojiš na onaj ogromni tank od plina i voila = evo struje!!!
iskopaš jebeno veliku rupu, betoniraš i naručiš 3-4 cisterne vode i voila = nema vodne naknade!!!
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
sky cruiser
06.01.2007., 13:47
:bonk:
OT: (ajmo se malo igrat)
kupiš najjači jebeni agregat, iskopaš rupu u zemlji, betoniraš ju, unutra metneš taj agregat i prekriješ deeeeebelim slojem nečega (radi buke) agregat spojiš na onaj ogromni tank od plina i voila = evo struje!!!
iskopaš jebeno veliku rupu, betoniraš i naručiš 3-4 cisterne vode i voila = nema vodne naknade!!!
:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
ti ne znaš ni šta je komunalni doprinos ni vodna naknada.
1968.
za pomoćne građevine do 50m2 bruto ne treba dozvola samo ako je na čestici već izdana građevinska dozvola za stambeni objekt.
1968.
za pomoćne građevine do 50m2 bruto ne treba dozvola samo ako je na čestici već izdana građevinska dozvola za stambeni objekt.
pa...na to mislio.....pa nećeš valjda na čestici napraviti garažu i do kuće udaljene 300m pješačiti
1968.
pa...na to mislio.....pa nećeš valjda na čestici napraviti garažu i do kuće udaljene 300m pješačiti
maksica6
07.01.2007., 20:17
Za sve gradevine koje su sagradene do 15.02 1968 godine nije potrebno vaditi gradevinske dozvole -jer se nisu ni izdavale tako da sve sto je do tog roka izgradeno racuna se kao da ima gradevinsku dozvolu.U katastru mozete zatraziti te podatke od kad vam je kuca sagradena.
Za sve gradevine koje su sagradene do 15.02 1968 godine nije potrebno vaditi gradevinske dozvole -jer se nisu ni izdavale tako da sve sto je do tog roka izgradeno racuna se kao da ima gradevinsku dozvolu.U katastru mozete zatraziti te podatke od kad vam je kuca sagradena.
da? a kak oni to znaju, po meni mogu znati samo kad su je ucrtali 8ak je uopće i ucrtana)
1968.
ali treba potvrda glavnog projekta, a to je skoro pa isto
NEMA GRADNJE BEZ DOZVOLE ILI POTVRDE (OSIM NEKIH IZUZETAKA - grobnice, spomenici .... )
ali treba potvrda glavnog projekta, a to je skoro pa isto
NEMA GRADNJE BEZ DOZVOLE ILI POTVRDE (OSIM NEKIH IZUZETAKA - grobnice, spomenici .... )
i za grobnice i spomenike treba ti dozvola
GuardianAngel
08.01.2007., 00:42
da? a kak oni to znaju, po meni mogu znati samo kad su je ucrtali 8ak je uopće i ucrtana)
Postojanje objekta prije 1968. g. dokazuje se Aerofotogrametrijskim snimkom ili kraće avio-snimkom. Postoji snimak iz aviona koji je rađen 1968.g. za cijelu Hrvatsku, pa prema tome ako je taj objekt na tom snimku, kuća je postojala 1968.g. a ako nije - nije postojala.
Aerofotogrametrijski snimak za određeno područje dobije se u Katastru.
Postojanje objekta prije 1968. g. dokazuje se Aerofotogrametrijskim snimkom ili kraće avio-snimkom. Postoji snimak iz aviona koji je rađen 1968.g. za cijelu Hrvatsku, pa prema tome ako je taj objekt na tom snimku, kuća je postojala 1968.g. a ako nije - nije postojala.
Aerofotogrametrijski snimak za određeno područje dobije se u Katastru.
hebem ti, vidiš kak smo bili napredni...........
i za grobnice i spomenike treba ti dozvola
gdje ti to piše?
to što ja kažem nije građevinska dozvola kojoj prehodi lokacijska, arhitetki i ostale gluposti
no ipak ti treba dozvola za izvršavanje radova na groblju
pa kud bi došli kad bi svatko došao na groblje s mješalicom i par vreća cementa i radio kaj mu paše (iako doduše ima i toga)
konkretno, na ulazu u mjesno groblje kod mene, ima tabla na kojoj je ispisan kućni red. između ostalog piše da se za izođenje radova treba obratiti komunalnom pogonu općine koja upravlja tim grobljem
nije niš komplicirano, odeš tamo kažeš što bi, onda ti daju dozvolu koju platiš neku tešku siću (par desetka kuna ili koja stotina, ne sječam se više)
ali poanta je - opet ti treba dozvola, ne toliko obuhvatna poput građevinske, ali opet dozvola da oni znaju da se ti muvaš s mješalicom po groblju i tam nekaj betoniraš.
maksica6
08.01.2007., 15:44
Znaju o tome sto je snimano iz zraka do te godine .Posto sam ja trazio podatak za staru kucu koju sam kupio i pitam ja u urbanistickom uredu da mi daju podatak kad je kuca sagradena kad mi vele da oni te podatke ne izdaju vec 2 godine (upitao sam ih u 12 mjesecu prosle godine) nego da upitam u katastru ,upitam ja u katastru i vele nema problema ,podnio sam zahtjev i za 5 dana dodem i podignem papir na kojem pise da je kuca sagradena 1915 godine, koja ima 90 m2 za oju nije potrebna gradevinska ni lokacijska dozvola. A ak bas zelite slike svoje kuce koja je sagradena prije 1968 godine veli mi gospoda da moram ici u ZG u njihovu centralu da mi daju slike.
to što ja kažem nije građevinska dozvola kojoj prehodi lokacijska, arhitetki i ostale gluposti
no ipak ti treba dozvola za izvršavanje radova na groblju
pa kud bi došli kad bi svatko došao na groblje s mješalicom i par vreća cementa i radio kaj mu paše (iako doduše ima i toga)
konkretno, na ulazu u mjesno groblje kod mene, ima tabla na kojoj je ispisan kućni red. između ostalog piše da se za izođenje radova treba obratiti komunalnom pogonu općine koja upravlja tim grobljem
nije niš komplicirano, odeš tamo kažeš što bi, onda ti daju dozvolu koju platiš neku tešku siću (par desetka kuna ili koja stotina, ne sječam se više)
ali poanta je - opet ti treba dozvola, ne toliko obuhvatna poput građevinske, ali opet dozvola da oni znaju da se ti muvaš s mješalicom po groblju i tam nekaj betoniraš.
a na to si ti mislio...ok, nismo se baš razumjeli
naravno da se mora dobiti dozvola gradske firme koja održava groblja - u stvari tamo gdje su stvari sređene grobna mjesta mora izvesti firma koja brine o grobljima, pa ih onda prodavati
a na to si ti mislio...ok, nismo se baš razumjeli
naravno da se mora dobiti dozvola gradske firme koja održava groblja - u stvari tamo gdje su stvari sređene grobna mjesta mora izvesti firma koja brine o grobljima, pa ih onda prodavati
da, oni bi trebali napraviti betonski okvir, ali ako misliš kamen navlačiti opet moraš do njih po dozvolu
da, oni bi trebali napraviti betonski okvir, ali ako misliš kamen navlačiti opet moraš do njih po dozvolu
da da dobro, u pravu si, no kad već piliš - ja bih to prije nazvala suglasnošću, jer dozvola kod gradnje se dobro zna šta je
ivica.matanović
15.04.2007., 16:35
koliko se čeka građevinska dozvola (cca) za običnu kuću??
zlatko1234
15.04.2007., 17:42
koliko se čeka građevinska dozvola (cca) za običnu kuću??
To ti zavisi od mjesta u kojem je predaš. Ne znam u kojem gradu si predao ili ćeš predati zahtjev.
U Zagrebu je ogromna razlika od ureda u Novom Zagrebu, do recimo Ureda u Samoboru ili Zaprešiću.
Prema članku 101. Zakona o građenju, Zakonski rok za rješavanje građevinske dozvole je 30, odnosno 60 dana od dana predaje urednog zahtjeva.Međutim, rijetko gdje se pridržavaju tog Zakonskog roka. Zato je bitno da se tvoj projektant pobrine da Glani projekt i tvoj zahtjev budu uredni sa svim potrebnim dokumentima, kako te ne bi morali zvati ili rastezati.Malo dosađuj telefonski referentu, ponekad odi osobno i požuruj. Birokracija je lijena ako je ne pritisneš malo.
Provjeri si u Zakonu o građenju narodne novine 175/03 (ukucaj u tražilicu Zakon o građenju), koje dokumente trebaš predati uz zahtjev za građevnu dozvolu da bi bio uredan. Jer referent na urudžbenom će ti primiti zahtjev a neće te upozoriti što mu fali (nije njegov posao), to će ti tek reći referent kojem će zahtjev biti dat u rad,a koji je jedini ovlašten pregledati zahtjev i postupati po njemu.
djevica
08.10.2007., 22:27
da li bi mi neki arhitekt mogao navesti sto sve treba sadrzavati lokacijska, a sto gradevinska dozvola te koja je razlika izmedu idejnog, glavnog i izvedbenog nacrta, tj. koji se radi za koju dozvolu. HVALA!!!
Stari Zeke
09.10.2007., 10:58
da li bi mi neki arhitekt mogao navesti sto sve treba sadrzavati lokacijska, a sto gradevinska dozvola te koja je razlika izmedu idejnog, glavnog i izvedbenog nacrta, tj. koji se radi za koju dozvolu. HVALA!!!
Pogledaj starije postove, puno je pisano o ovome. I jedna napomena: 1.10. stupio je na snagu novi zakon o gradnji, isto imaš dosta rasprava na ovoj temi. Novost je u tome sto za stambene objekte do 400m2 nema više lokacijske/građevinske - po novom zakonu, trazi se Rjesenje za građenje.
georgehrri
10.10.2007., 12:33
400m2 i dva stambena prostora
Ziggy11
05.01.2008., 18:24
evo ljudi da vas pitam....imam građevinsku dozvolu za prizemnicu s podrumom,veličine 145m2...i sad ...tjekom gradnje ja sam podigao još jedan kat,tako da sad imam prizemlje,kat i krov....bez podruma,taj kat nije ucrtan ugrađevinskoj dozvoli,pa me zanima...imali ikakva mogučnost...i koje su to sve da ja uknjižim i taj gornji kat kuće u građevinsku dozvolu!
Stari Zeke
06.01.2008., 18:37
evo ljudi da vas pitam....imam građevinsku dozvolu za prizemnicu s podrumom,veličine 145m2...i sad ...tjekom gradnje ja sam podigao još jedan kat,tako da sad imam prizemlje,kat i krov....bez podruma,taj kat nije ucrtan ugrađevinskoj dozvoli,pa me zanima...imali ikakva mogučnost...i koje su to sve da ja uknjižim i taj gornji kat kuće u građevinsku dozvolu!
Pa odi tamo gdje si ishodio dozvolu i pitaj ih. Nadam se da znaš kako kod gradnje nisu dozvoljena odstupanja od projekta.
spoki007
07.01.2008., 08:52
izmjena i dopuna gradjevinske dozvole...
Partfiš
07.01.2008., 08:58
Samo odi u opcinu i kazi im da ste se slucajno zaletili i dok ste skuzili da gradite prebrzo kat je vec bio tu. To navodno prolazi....uz biljege 90 kn...:kava:
tomicaX
13.01.2008., 11:19
Pozdrav svima.
Da vidimo moze li mi netko odgovoriti ...
U dvoristu kuce se nalazi nekadasnja stala dimenzija 3*6 metara sa klasicnim krovom. Ista je u ocajnom stanju i htio bih ju srusiti i napraviti objekt istih dimenzija i visine, samo bi krov bio nesto manje strmine.
Stari objekt je gradjen prije 1968. godine i uveden je u svim papirima (katastar, gruntovnica), pa me zanima mogu li slobodno napraviti ovu "rekonstrukciju" ili je potrebno ishoditi neke dozvole?
Zelim sve imati cisto jer se objekt nalazi na samom rubu parka prirode Medvednica, pa da ne bi bilo problema ...
Samo da kazem nesto
13.01.2008., 12:25
Ako je samo rekonstrukcija normalno ne! Ali opet raspitaj se urbanom odjelu!
maksica6
13.01.2008., 19:48
potrebno je ishoditi dozvolu za rekonstrukciju.
I ja bih trebala napraviti balkoncic i vanjske stepenice uz kucu od podruma do krova. da li i meni treba gradevinska i kome da se obratim?
Zahvaljujem
Ne volim otvarat nove teme ako nije potrebno, pa ako me treba negdje premjestiti...slobodno!
Uglavnom, moja situacija je toliko komplicirana da ja sama ne znam gdje da krenem!
Moj deda je prije puno puno godina kupio zemljište, međutim to zemljište nikada nisu prenjeli na sebe! Na tom zemljištu izgrađena je mala kuća...prije 1968 tako da građevinska za tu malu kuću nije ni potrebna!
Prije nekih 25godina vodio se sudski proces oko utvrđivanja vlasništva jer su bivši vlasnici umrli :rolleyes:
Presuda je u korist mog dede, ali zbog plačanja poreza (tada) prijenos opet nikada nije napravljen! Na mjestu te male kuće izgrađena je današnja kuća od 100m2. Prije 25godina...
naravno, meni to sada stvara sve probleme, a iskreno ne znam gdje da počnem!
U katastru je sve čisto i svi prijenosi su napravljeni, ali gruntovnica nije sređena.
Ja bi danas trebala platiti porez od prije 25godina da napravim prijenos, ne znam kako uopće nabaviti građevinsku (jeli to uopće moguće) i izvaditi stambeni!
Mene zanima... kolika je kamata na taj porez, u međuvremenu je bila i ona velika inflacija (iskreno nemam pojma koliko je porez)... koliko dugo moram čekati na prijenos...
što je sa građevinskom, dali mi je potrebna građevinska za cijelu kuću ili samo za razliku kvadrata od stare i nove kuće???
Što mi je uopće sve potrebno od dokumenata???
Naime, kuća je mog tate, ali poznavajući njega on nikada neće sređivati papire a meni je potreban stambeni kredit da uredim sebi potkrovlje.
Za bilo kakvu pomoć od srca hvala!
Tompa-lompa
28.04.2008., 10:21
Bok!
Cuo sam da ne treba gradjevinska ako objekt nema temelja.
Konkretno, napravio bih nesto kao sjenicu, 30 - 40 m2, i obio fosnama ili daskama. Cijela konstrukcija bi stajala na željeznim cijevima zabijenim u zemlju.
Da li treba građevinska i lokacijska za takav objekt?
Hvala i pozdrav
Tomislav
demosten
28.04.2008., 12:32
Bok!
Cuo sam da ne treba gradjevinska ako objekt nema temelja.
Konkretno, napravio bih nesto kao sjenicu, 30 - 40 m2, i obio fosnama ili daskama. Cijela konstrukcija bi stajala na željeznim cijevima zabijenim u zemlju.
Da li treba građevinska i lokacijska za takav objekt?
Hvala i pozdrav
Tomislav
Ja to još nisam čuo da je nekaj vezano uze temelje...
Čim nije pokretno to je kuča kaj ne- bez obzira na temelje ili ne...
BTW cijevi ne bi imale temelje u kaj bi se zapiknule;)
Tompa-lompa
28.04.2008., 13:10
ma iskopas rupu, postavis cijevcugu unutra i zalijes betonom. na vrhu cijevi je zavarena ploca na koju sarafis drvene grede...
demosten
28.04.2008., 13:24
ma iskopas rupu, postavis cijevcugu unutra i zalijes betonom. na vrhu cijevi je zavarena ploca na koju sarafis drvene grede...
to ti je onda kuča...
btw rađe pogledaj u zakon ako to možeš sprovesti kao pomoćni objekt ili objekt namijenjen poljoprivrednoj djelatnosti?!
ali misli da ti je onda ograničenje na 25m2...
tradicev
28.04.2008., 16:01
malo proguglaj. mislim da sam u nekom zakonu pročitao za sjenice do 15 m2 ne treba građevinska
McGrubi
28.04.2008., 16:30
do 50m2 ide samo lokacijska
do 15m2 ide bez papira (ali uz postojeću kuću, kao spremište i sl.)
Gradio bi garažu dimenzija 12 x 6 metara, što mi sve od dokumentacije treba?
grunjac_
05.05.2008., 15:27
do 50m2 ide samo lokacijska
do 15m2 ide bez papira (ali uz postojeću kuću, kao spremište i sl.)
Znači ja bi htio napraviti kuću od 49 m2 na selu u dalmatinskoj zagori, po ovome mi treba samo lokacijska (Ili se ovo odnosi samo na sjenice bez temelja i sl, jer ja bi napravio "normalnu" kućicu do 50 m2, sa temeljima i sve to). I sad malo istražujem pa kaže na netu sljedeće:
Ako je riječ o građevini za koju nije potrebno ishoditi građevnu dozvolu, zahtjevu se prilaže:
idejni projekt u smislu posebnog propisa,
- dokaz o pravu vlasništva građevine ili ugovor, odnosno akt nadležnog tijela na temelju kojega je podnositelj zahvata stekao pravo izvođenja zahvata u prostoru
Moram priznat da mi ni prvo ni drugo nije jasno. Kakav "idejni projekt u smislu posebnog propisa"? Jel se misli na standardni idejni projekt? I šta se podrazumijeva pod "dokazom o pravu vlasništva građevine"? Mislim, ako tek idem graditi građevinu, imam tek vlasnički list parcele i slično, zar ne? Ili sam u zabludi? :ne zna:
Tnx
McGrubi
05.05.2008., 21:15
postoji razlika između kuća za stanovanje i spremišta, garaža..
kuće moraju imati dodatne projekte (statika, protupožarna, toplinski gubici, buka, vodovodne inst.elektroinst...)
spremišta/garaže trebaju samo zadovoljiti propise statike (dakle dodatni projekt statike)
Idejni projekt za ove objekte je "obogaćen" projektom statike, štop "obični" Idejni projekt nema
dokaz vlasništva: vlasnički list, kupoprodajni ugovor, ugovor o pravu građenja..
Pozdrav
Namjeravam kupit kuću , ali nema građ. dozvole.
Ima lokacijsku i vlasnički list, e sad zanimam me kolki su troškovi ishodovanja građ. dozvole i koji je postupak?
grunjac_
06.05.2008., 10:10
postoji razlika između kuća za stanovanje i spremišta, garaža..
kuće moraju imati dodatne projekte (statika, protupožarna, toplinski gubici, buka, vodovodne inst.elektroinst...)
spremišta/garaže trebaju samo zadovoljiti propise statike (dakle dodatni projekt statike)
Idejni projekt za ove objekte je "obogaćen" projektom statike, štop "obični" Idejni projekt nema
dokaz vlasništva: vlasnički list, kupoprodajni ugovor, ugovor o pravu građenja..
I šta mi ti preporučaš? Napravio bi kućicu do 50m2, ne za stanovanje već tek da imam di prespavat na selu. Dovoljno mi je i 40m2. Da li mi je za to potrebna klasična uporabna dozvola ili se mogu nekako "izvuć" sa lokacijskom ili nečim sličnim jednostavnijim? Imam u blizini očevu kuću iz koje bi mogao razvuć struju, vodu i slično (niti 20 metara udaljenosti).
Hvala na trudu.
McGrubi
06.05.2008., 19:37
možeš napraviti poljoprivredno spremište, ako ti je teren van građevinskog naselja, ili spremište - samo Lokacijska dozvola
mislim da nećeš dobiti struju i vodu.. no nisam sigurna
nema na čemu
McGrubi
06.05.2008., 19:39
nećeš dobiti građevinsku dozvolu
nego Potvrdu izvedenog stanjam, i platiti ćeš kaznu za bespravnu gradnju u iznosu od 50% komunalne
kuća odgovara nacrtima iz Lokacijske dozvole?
mora u odgovarati u 1 cm
anushka
07.05.2008., 08:40
McGrubi, moze li i meni mala pomoć???
Ja sam kupila plac 360 m2, gradjevinska izdana 1980.Gradnja zapoceta ali nije nikada dovršena. Ja bih sad od tog zapocetog dijela iskoristila nekih 40 m2 za neko spremište. Da li mogu priključiti vodu i struju na temelju te građevinske dozvole??
grunjac_
07.05.2008., 09:46
možeš napraviti poljoprivredno spremište, ako ti je teren van građevinskog naselja, ili spremište - samo Lokacijska dozvola
mislim da nećeš dobiti struju i vodu.. no nisam sigurna
nema na čemu
:top:
Pretpostavljam da nije građevinsko naselje, to ti je selendra. Di da provjerim to, u katastru? Vidim da si iz Šibenika, jel možda znaš jel ja za Miljevce (općina Drniš) trebam u Šibenik ili mi je sve u Drnišu?
McGrubi
07.05.2008., 11:48
Drniš ima svoj ured za dozvole
ja ti ne poznam taj plan, pa ti ne mogu pomoći, pogledaj na službenim stranicama grada Drniša, možda imaju Prostorni plan za download
McGrubi
07.05.2008., 11:49
McGrubi, moze li i meni mala pomoć???
Ja sam kupila plac 360 m2, gradjevinska izdana 1980.Gradnja zapoceta ali nije nikada dovršena. Ja bih sad od tog zapocetog dijela iskoristila nekih 40 m2 za neko spremište. Da li mogu priključiti vodu i struju na temelju te građevinske dozvole??
možeš zatražiti vodu i struju
grunjac_
07.05.2008., 15:56
Drniš ima svoj ured za dozvole
ja ti ne poznam taj plan, pa ti ne mogu pomoći, pogledaj na službenim stranicama grada Drniša, možda imaju Prostorni plan za download
Na stranici županije ima nekakav plan, ali ne mogu precizno utvrdit jel mi baš ta parcela upada u bojom označeno područje kao građevno. Onaj dio sela di su kuće je označen jednom bojom, a ova parcela meni važna je taman di kuće završavaju, preko puta, tako da mi je teško reć di spada. :ne zna:
I za ne falit sad vidim da je u planu nekakva pruga Gračac-Šibenik točno tu di mi je ta parcela. Nevjerojatno, prvi put čujem (vidim) tu informaciju.
bruger_dk
18.05.2008., 23:00
Planiram kupiti gradjevinski plac na moru 400 m2, gdje je dozvoljeno graditi na 30 % placa. Znaci ca. 120 m2.
Sta to tocno znaci?
Jel to bruto ili neto kvadratura. I jeli to sve ukupo ili po spratu/temelju? Jel imam pravo graditi 120 m2 po spratu ili 120 sve ukupno svejedno jel jedan sprat 2 ili 3.
Molim za pomoc ili link gdje mogu vise procitati. Citao sam prostorni plan opcine ali nista detaljnije nepise.
Brutto, brutto po etaži:D, a računaj da zidovi pojedu oko 20%. O broju etaža ćeš se informirati u lokalnom GUP-u jer ponekad ni u istoj ulici ne možeš svugdje raditi isti broj etaža.
tradicev
19.05.2008., 08:34
Planiram kupiti gradjevinski plac na moru 400 m2, gdje je dozvoljeno graditi na 30 % placa. Znaci ca. 120 m2.
Sta to tocno znaci?
Jel to bruto ili neto kvadratura. I jeli to sve ukupo ili po spratu/temelju? Jel imam pravo graditi 120 m2 po spratu ili 120 sve ukupno svejedno jel jedan sprat 2 ili 3.
Molim za pomoc ili link gdje mogu vise procitati. Citao sam prostorni plan opcine ali nista detaljnije nepise.
TO znači da tlocrtno ne smije izgađenost biti veća od 30 %, a ne ukupno. Možda je forumaš prije mislio na obračun koji se koristi pri izračunu koji primjenjuju majstori pri gradnji ? Ne znam. Katnost svakako trebaš provjeriti u urbanizmu u svojoj općini.
bruger_dk
19.05.2008., 09:19
hvala puno na informaciji, iako je to "banalna" stvar, tesko je doci do potrebnih informacija na netu.
Znaci ako mi je plac 400 m2 i dozvoljena gradnja maks 30 %, smijem graditi tlocrt kuce od 120 m2 bruto (kad bi imao novaca :) ).
Znaci ako imam dozvolu Po + P + 2, mogu graditi 120 bruto po etazi.
Kao sto vidite na slici, u zoni III gdje se nalazi plac mogu graditi Po + P + 2, jel to znaci podrum, prizemlje i dva sprata. Jeli to jedan sprat i potkrovlje ili 2 spratai potrkovlje?
http://img221.imageshack.us/img221/7778/dozvoljenogradjenjedi7.th.jpg
http://img221.imageshack.us/my.php?image=dozvoljenogradjenjedi7.jpg
Tomica74
19.05.2008., 13:21
hvala puno na informaciji, iako je to "banalna" stvar, tesko je doci do potrebnih informacija na netu.
Znaci ako mi je plac 400 m2 i dozvoljena gradnja maks 30 %, smijem graditi tlocrt kuce od 120 m2 bruto (kad bi imao novaca :) ).
Znaci ako imam dozvolu Po + P + 2, mogu graditi 120 bruto po etazi.
Kao sto vidite na slici, u zoni III gdje se nalazi plac mogu graditi Po + P + 2, jel to znaci podrum, prizemlje i dva sprata. Jeli to jedan sprat i potkrovlje ili 2 spratai potrkovlje?
http://img221.imageshack.us/img221/7778/dozvoljenogradjenjedi7.th.jpg
http://img221.imageshack.us/my.php?image=dozvoljenogradjenjedi7.jpg
To je podrum, prizemlje i dva kata (bez potkrovlja).
Obratiti paznju na Kis (koeficijent iskoristivosti) od 0,8. U konkretnom slucaju znaci 0,8x400=320m2 ukupno na svim etazama, a ne 4x120=480m2.
Pozdrav
Tomislav
La_LuNa
05.01.2009., 18:20
pozdrav svima..
vec nekoliko dana poput spuzve upijam teme po ovom podforumu, i sto vise citam, to mi se cini da manje znam i sve sam zbunjenija..
krenut cu dakle s pitanjima ovdje.
zemljiste imamo (tj, imaju deda i baba, sto bi oni nama drage volje dali, sad, ako netko slucajno zna, jel se to moze sredit da oni to samo prepisu na nase ime, ili su tu neke vece procedure??), zemljiste je gradjevno, u samom centru jednog mjesta koje spada pod grad Dugo Selo. moje pitanje jest sto mi sve tocno treba do temelja, ako mi netko tocno moze navesti stavke i cijene (barem okvirne) kako to sve funkcionira, geodeti, razmjeravanja, prikljucci, dozvole? da barem okvirno znam kolik mi novac treba do pocetka same gradnje. kucica bi bila montazna i ne veca od 100m2, najvjerojatnije prizemnica.
hvala unaprijed!
petar_malic
05.01.2009., 22:28
pozdrav svima..
vec nekoliko dana poput spuzve upijam teme po ovom podforumu, i sto vise citam, to mi se cini da manje znam i sve sam zbunjenija..
krenut cu dakle s pitanjima ovdje.
zemljiste imamo (tj, imaju deda i baba, sto bi oni nama drage volje dali, sad, ako netko slucajno zna, jel se to moze sredit da oni to samo prepisu na nase ime, ili su tu neke vece procedure??), zemljiste je gradjevno, u samom centru jednog mjesta koje spada pod grad Dugo Selo. moje pitanje jest sto mi sve tocno treba do temelja, ako mi netko tocno moze navesti stavke i cijene (barem okvirne) kako to sve funkcionira, geodeti, razmjeravanja, prikljucci, dozvole? da barem okvirno znam kolik mi novac treba do pocetka same gradnje. kucica bi bila montazna i ne veca od 100m2, najvjerojatnije prizemnica.
hvala unaprijed!
Pozdrav,
Što se tiće babe i dede i prepisivanja zemljišta na vas, jednostavno rješite darovnim ugovorom, to ti je ujedno i prvi korak koji morate napraviti, stvar je jednostavna (kupiš u trafici 6 primjeraka daronog ugovora, koje ispunite, i sa time idete kod javnoga bilježnika, trošak cca.250kn bilježničke takse i to je to, naravno to predajete u općinski sud koji u roku mjesec dana donosi rješenje, koje vam se šalje na kućnu adresu,svakome po jedan primjerak).
Slijedeće je znači provjeriti u gup-u koja su urbana pravila, tj.da li, što i koliko smijete graditi na tome zemljištu.
Kada to provjerite nađete stručnu osobu (arhitekt), koji vam radi projekt za tu kuću, na temelju toga projekta, traže se prethodne suglasnosti nadležnih tijela (HEP,gradska plinara,vodovod i odvodnja,telekomunikacije,mup.....), te nakon što je projekt zadovoljio sve prethodne uvjete, izdaju vam se suglasnosti nadležnih tijela,potom lokacijska dozvola,te POTVRDA NA GLAVNI PROJEKT (novi termin usvojen novim zakonom o građenju koji je donesen 1.10.2008.g.), tu je plaćanje vodovodnog doprinosa, te komunalnog doprinosa,priključci za vodu, plin i struju.
Što znači bez idejnog rješenja, tj.projekta nema dozvole za građenje.
Sad cijena same papirologije ti opet ovisi o više faktora, ali ajmo reći da projekt za kuću od cca. 100m2 dođe
2000eura.
La_LuNa
05.01.2009., 22:39
eh, da, obzirom da bismo mi radili montaznu kucu, nama projekt radi firma za koju se odlucimo, i to ulazi u cijenu kuce, tako da znam da ce projekt kao takav ovisiti o kuci i firmi za koju se odlucimo.
mene vise zanimaju cijene ove ostale papirologije, prikljucaka, dozvola i to, dakle sto sve trebam poplacati do gradnje temelja. znam da varira, ali okvirno barem, radi se o zagrebackoj zupaniji, opcina dugo selo.
inace, hvala ti puno za objasnjenje ovoga s darovnim ugovorom!
petar_malic
05.01.2009., 22:51
eh, da, obzirom da bismo mi radili montaznu kucu, nama projekt radi firma za koju se odlucimo, i to ulazi u cijenu kuce, tako da znam da ce projekt kao takav ovisiti o kuci i firmi za koju se odlucimo.
mene vise zanimaju cijene ove ostale papirologije, prikljucaka, dozvola i to, dakle sto sve trebam poplacati do gradnje temelja. znam da varira, ali okvirno barem, radi se o zagrebackoj zupaniji, opcina dugo selo.
inace, hvala ti puno za objasnjenje ovoga s darovnim ugovorom!
Papirologija (projekt, te dozvole) ulaze u cijenu projektne dolumentacije, to je zasebna cijelina, dok komunalni doprinos, vodoprivredni doprinos, te priključci za struju,plin te vodu su drugi dio ali ajmo reći koliko sam upućen u stanje o dugome selu to bi bilo cca.40000 tisuća kuna.
La_LuNa
05.01.2009., 22:58
Papirologija (projekt, te dozvole) ulaze u cijenu projektne dolumentacije, to je zasebna cijelina, dok komunalni doprinos, vodoprivredni doprinos, te priključci za struju,plin te vodu su drugi dio ali ajmo reći koliko sam upućen u stanje o dugome selu to bi bilo cca.40000 tisuća kuna.
znaci 40k kn bi me dosli prikljuci i doprinosi za njih, a ostatak su dozvole i projekt? oprosti, pitanja su mozda glupa, ali osjecam se totalno zbunjeno i neupuceno..
petar_malic
05.01.2009., 23:03
znaci 40k kn bi me dosli prikljuci i doprinosi za njih, a ostatak su dozvole i projekt? oprosti, pitanja su mozda glupa, ali osjecam se totalno zbunjeno i neupuceno..
Da 40k kn bi te došao priključak za struju (cca.1000ojra), plin (cca.1000-1500ojra) voda (cca 1000ojra) i cca 2.500-3000 komunalni doprinos.
La_LuNa
05.01.2009., 23:09
znaci, 40k kn prikljuci, projekt kolko ce vec biti po kvadraturi i svemu i to je to od para prije temelja? ili ima jos nesto a da mi je promaklo? ;D
eh, i vidim da si upucen, pa da iskoristim priliku, znas li mozda te cijene prikljucaka su vise manje fiksne ili ima neke veze cinjenica da cemo mi uzimat monofaznu a ne trofaznu struju, zatim cinjenica da na tom podrucju nema kanalizacije vec cemo morati kompati septicku?
petar_malic
05.01.2009., 23:13
znaci, 40k kn prikljuci, projekt kolko ce vec biti po kvadraturi i svemu i to je to od para prije temelja? ili ima jos nesto a da mi je promaklo? ;D
eh, i vidim da si upucen, pa da iskoristim priliku, znas li mozda te cijene prikljucaka su vise manje fiksne ili ima neke veze cinjenica da cemo mi uzimat monofaznu a ne trofaznu struju, zatim cinjenica da na tom podrucju nema kanalizacije vec cemo morati kompati septicku?
Hm, ima ali to nek ode netko u područni ured za graditeljstvo u Dugom Selu, se raspitati i dobili bute prave informacije. Ja ovako mogu samo davati napamet informacije, ali nije prikladno da vas ne bacim u trans, stoga put pod noge i u Selo se informirati malo.
La_LuNa
05.01.2009., 23:16
da, naravno, hvala ti puno. smao pokusavam u glavi sloziti neke okvirne cifre, da znamo na cemu smo i koliko nam treba. otprilike. jer pokusavam dragome docarati da se vise isplati podici svoju montaznu kucicu i biti svoj na svome, nego dogradjivati potkrovlje iznad roditelja, jer ivako ionako placamo dozvole, iovako ionako necemo prejeftino i bez kredita proci niti s tim pothvatom, a s kucicom smo svoji na svome.
hvala ti jos jednom!
akademik
04.04.2009., 18:41
Molio bih pomoć...nakon dobivanja riješenja o uvjetima gradnje koliki je vremenski rok za početak gradnje?
bonaca55
04.04.2009., 19:18
Članak 222.
(1) Rješenje o uvjetima građenja prestaje važiti ako investitor ne pristupi građenju u roku od dvije godine od dana pravomoćnosti rješenja.
(2) Važenje rješenja o uvjetima građenja produžuje se na zahtjev investitora jednom za još dvije godine ako se nisu promijenili uvjeti utvrđeni u skladu s odredbama ovoga Zakona i drugi uvjeti u skladu s kojima je izdano rješenje.
akademik
15.04.2009., 16:29
Da li se kod predaje zahtjeva za riješenje o uvijetima građenja predaje i suglasnost susjeda ili se suglasnost traži za početak radova?
bonaca55
15.04.2009., 17:38
meni su trazili :
-imena i adrese susjeda medasnika..i to prije nego izda "Rjesenje o uvjetima Gradnje":D
ja mislim da je to:
Članak 218.
(1) Osoba koja se odazove pozivu nadležnoga upravnog tijela za uvid dužna je dokazati da ima svojstvo stranke.
(2) Stranci koja se odazvala pozivu za uvid nadležno upravno tijelo može na njezin zahtjev odrediti rok od najviše osam dana u kojemu se stranka dužna izjasniti o idejnom projektu.
(3) Ako se stranka ne izjasni o idejnom projektu u roku iz stavka 2. ovoga članka, smatra se da je stranci pružena mogućnost uvida.
(4) Ako se stranka ne može odazvati pozivu za uvid iz opravdanih razloga, uvid se može izvršiti i naknadno, ali najkasnije u roku od osam dana od zadnjeg dana određenog pozivom za uvid, u kojem je slučaju stranka dužna dokazati opravdanost razloga zbog kojih se nije mogla odazvati pozivu.
(5) Osobi koja ne dokaže svojstvo stranke nadležno upravno tijelo uskratit će mogućnost uvida o čemu će donijeti zaključak.
McGrubi
15.04.2009., 17:57
možaš poslati adrese susjeda sa nekon potvrdom da su oni vlasnici (izvadak iz zemljišnje knjige) ili ovjerenu suglasnost (kod javnog bilježnika)
akademik
15.04.2009., 22:07
ok.hvala na pomoći.
akademik
27.04.2009., 23:46
Kuća nije napravljena u skladu s građevinskom dozvolom,odstupanja nisu velika ali ipak nije u skladu.Traže me rješenje o izvedenom stanju da bi legalizirali građevinu.Koja je procedura za rješenje o izvedenom stanju,tko ga izrađuje i koja je cijena?
McGrubi
29.04.2009., 12:43
treba ti:
-geodetski snimak
-arhitektonski snimak
-dokaz stabilnosti
pozdrav svima,
vec par dana po netu trazim, i nikako da nadem, pa bi bilo najbolje pitat vas. kuća je već izgrađena ali bez građevinske dozvole, u prizemlju je dućan, i automehaničarska radiona, a na katu je obiteljski stan. Sada ovo područje gdje je bio dućan žaljelji bi iznajmljivati, ali za to je potrebna građevinska dozvola. Koliko bi koštala građevinska dozvola i svi ostali potrebni papiri uz nju??
help plzz:confused:
djoomla
18.08.2009., 23:20
pozdrav,
imam jedno pitanje pa se nadam da bi netko znao odgovor.
jedan mi kolega ima za prodati plac na moru , nekih 1000 m2 po jako povoljnoj cijeni ali jos uvijek nije građevinsko.na tom dijelu ima vec dosta kuca koje su izgradjenje bez papira , a prve legalne kuce su mozda na 30 m od toga placa.
sad me zanima jel mi se isplati kupovati to, posto je cijena nekih 15 000 eura ?
nesto si mislim da bi kroz par godina trebalo se i to urbanizirati.
do koje se velicine smije napraviti nekakav pomocni objekat ako nista drugo ?
hvala
McGrubi
20.08.2009., 22:18
za poljoprivredna 'spremišta' su najmanje 3 000 m2, u nekim planovima i više od toga
trebaš nali tekst plana
proširenje građevinskog može biti i za 5 godina ... ili više .. šta su rekli u općini kad će raditi novi plan?
nikola83
01.03.2010., 22:50
zanima me legalizacija šupe, pokraj kuce koja ima sve dozvole...otac tvrdi da je šupa gradjena prije 1968, mada mozda je i koju godinu poslije...neznam sta mi je od dokumentacije potrebno i koliko bi kostalo??kod nas je 12 kuna doprinos za dobijanje dozvole.....
trazio sam po sajtu ministarstva prostornog uredjenja, a tamo se snaci.... bolje rade ovi ljudi po forumu, nego oni sto su placeni....
kako sam cuo vrsi se neka procjena materijala od cega je objekat gradjen(za objekte do 1968)???a posto je zidana s betonskim blokom, neznam da li je tada taj blok postojao....otac tvrdi da se tada pojavio taj blok...
GuardianAngel
01.03.2010., 23:13
Ako je izgrađena prije '68. tada bi se trebala nalaziti u avio snimku koji se je radio te godine. Odi na katastar, i zatraži fotogrametrijski snimak ili avio snimak za tvoju parcelu. Platiš nešto sitno.
Ako je šupa tamo snimljena, legalna je, ako nije snimljena, nije.
dario1806
01.03.2011., 14:06
da se nadovežem na ovu temu
zamislio sam graditi montažnu kuću na zemljištu koje je od mojih staraca,a nalazi se na površini koja je ucrtana kao građevinsko zemljište,molim vas da me uputite koji je postupak, znači od nule pa do tog časa kad bi mogao zalijati temelje,što je sve potrebno i kolika su novčana ulaganja?
da napomenem da bi objekt bio do 100m2 maksimalne kvadrature sa terasom
unaprijed hvala
mallena28
04.03.2011., 14:45
Hello! Pitanje : Da li se skica da se vidi da li je neka nekretnina ucrtana može vidjeti samo na katstru ili ina neka web stranica di se to može provjerit? tnx....
Da li netko zna koliko bi koštao projekt vode i odvodnje (kuhinja i dvije kupaonice), te projekt struje za obiteljsku kuću do 400m2 .
To mi je potrebno kao dio glavnog projekta, arhitekt mi je rekao da on to ne radi (nema ovlasti), pa ako znate nekoga tko to radi može preporuka na pm.
marion56
17.03.2011., 11:46
Da li netko zna koliko bi koštao projekt vode i odvodnje (kuhinja i dvije kupaonice), te projekt struje za obiteljsku kuću do 400m2 .
To mi je potrebno kao dio glavnog projekta, arhitekt mi je rekao da on to ne radi (nema ovlasti), pa ako znate nekoga tko to radi može preporuka na pm.
kak ne radi?
on mora biti glavni projektant i imati kooperante koji će ostale projekte napraviti?
ili se ja varam:ne zna:
McGrubi
17.03.2011., 21:06
kak ne radi?
on mora biti glavni projektant i imati kooperante koji će ostale projekte napraviti?
ili se ja varam:ne zna:
u pravu si
pa kako taj radi? u Glavnom projektu su obavezne potpisane i pečatom ovjerene izjave arhitekta da su projekti elektroinstalacija, konstrukcija,vodovoda, kanalizacije .. (koje rade druge firme, ako nema svoje zaposlene ) da su ti projekti u skladu sa Arhitektonskim glavnim projektom
kako misli isporučit Glavni projekt bez pratećih projekata?
investitor plaća Glavni projekt (koji mora sadržavati sve navedeno) arhitektu, a ovaj preko računa firme isplaćuje kooperantima
Marica Carica
15.07.2011., 16:57
aloha
s obzirom na trenutacno stanje na trzistu nekretnina, gradi se dosta manje nego prije par godina.
e pa mene zanima, s obizirom da je broj zaprimljenih predmeta znatno manji, koliko sada trenutacno treba vremenski da bude odobren glavni projekt (znaci do pred placanje komunalnih naknada).
drugim rijecima: koliko se ceka na `dozvolu`.
konkretno radi se o crikvenici
pa ako ima netko upucen ili sa nedavnim iskustvom polaganja glavnog projekta u crikvi, rado molim odgovor
hvala
Idejni projekt obiteljske kuće ~300m2:
- predaja projekta početkom kolovoza 2010
- na projekt nije bilo primjedbi
- općina je ispostavila račun u lipnju 2011.
Marica Carica
15.07.2011., 19:26
jeli u crikvenici ili negdje drugdje?
Crikvenica.
Za utjehu: tijekom tog razdoblja primili su nove ljude jer se stara ekipa osula pa će možda sada ići brže.
McGrubi
16.07.2011., 12:24
ček, tebi treba Potvrda glavnog projekta?
to ne bi smjelo trajati duže od 3mj (6 maximum)
-trebaju samo pregledati jel projekt usklađen sa lokacijskom i poslati na naplatu komunalnog i vodnog
Marice Carice,
nije tajna , ali diskrecije radi poslat ću podatke na pm.
Edit: Kad sandučić bude prazan
gmrkulja
08.09.2011., 12:20
Imam par pitanja. Nadam se da nisam promašila thread i da ovakvih tema nema od ranije. Malo sam u žurbi i ne stignem prelistavati sve.
Situacija je ovakva:
Moja majka bi sagradila malu kućicu (samo prizemlje, sobica, kuhinja + dnevni, wc i to je to) na selu, na svom imanju gdje prethodno već imaju neku oronulu staru kuću, štalu i tako.
Ona se informirala o građ. dozvoli i navodno se plaća 10000 kn.
Je li to točno da se traže toliki novci, odnosno, da li se uopće plaćaju građ. dozvole ako se neš gradi na selu (kontinentalni dio Hrvatske) gdje već postoje neki izgrađeni objekti.
Mislim, kako to ide?
Hvala.
Perica79
09.09.2011., 02:16
Imam na raspolaganju cca 45.000 Eura (10.000 je na knjižici, živa lova, a za ostatak bih dignuo kredit). Stan već tražim godinu dana i sve više razmišljam o kući. Može i montažna, drvena, ciglasta, staklena, bilo kakva. Doduše ne znam koliko bi koštala niti zelja i komunalije, ali me zanima taj postupak izdavanja građeviske dozvole i koliko bi ona koštala. Kako se to računa? Lokacija je Zagreb i okolica. plz hlp:s :s :s
Mislim da se s 45 000 eura ne može izgraditi gotovo ništa! Čak ni drvenjara. Eventualno kućica cirka 30m2. Budući zemljišta dođu barem 20 000 eura pa sve dozvole. na kraju ti ostane možda 15 tisuća eura. Što s tim možeš?
izgradnja kuce na zemljistu povrsine 550 m2 te bruto kvadrature od 160 m2 cuo sam da ne treba gradjevinska dozvola jer je na zemljistu kvadrature manje od 600 m2 te je uk povr objekta (kuce) manja od 400 m2, jel to istina ili netko zaj***a ? :rofl:
Mislim da se s 45 000 eura ne može izgraditi gotovo ništa! Čak ni drvenjara. Eventualno kućica cirka 30m2. Budući zemljišta dođu barem 20 000 eura pa sve dozvole. na kraju ti ostane možda 15 tisuća eura. Što s tim možeš?
ja zemljiste 550 m2 platio 12000 €, i to mirno stambeno naselje. moze se nabaviti i za jeftinije barem ovdje u valpovu
mene kuca od 160 m2 izgradnja do kraja kostala 40 000 €, ali sam sam vodio izgradnju..
homosapiens
20.10.2011., 08:30
izgradnja kuce na zemljistu povrsine 550 m2 te bruto kvadrature od 160 m2 cuo sam da ne treba gradjevinska dozvola jer je na zemljistu kvadrature manje od 600 m2 te je uk povr objekta (kuce) manja od 400 m2, jel to istina ili netko zaj***a ? :rofl:
To nije istina.
McGrubi
20.10.2011., 18:24
točno
ne treba ti građevinska dozvola
treba ti dozvola koja se zove: Riješenje o uvjetima građenja
isti postupak kao i za lokacijsku + naplata doprinosa
max1984
22.10.2011., 19:47
Pozdrav svima, može li mi netko reći treba li mi građevinska dozvola za montažnu kuću cca 130 m3 na zemljištu velič. 1200 m3, Zemlja se nalazi u okolici samobora. I ako mi treba koliko bi me to moglo koštati? :mig:
Hvala! :)
točno
ne treba ti građevinska dozvola
treba ti dozvola koja se zove: Riješenje o uvjetima građenja
isti postupak kao i za lokacijsku + naplata doprinosa
hvala na informaciji. samo jos jedno pitanje, dali je za to rjesenje o uvjetima gradnje potrebna cjelokupna projektna dokumentacija (sa svime, od nacrta, materijala za nosace, do elektroteh radova, strojarskih, odvod dovod, zastita na radu, protupoz dokumentacija i to sve)
ja kazem da je potrebna a svom bratu ne mogu to dokazati, po njemu je dovoljno idejno rjesenje koje sada jedino ima kod sebe :rofl:
:facepalm:
Pozdrav svima, može li mi netko reći treba li mi građevinska dozvola za montažnu kuću cca 130 m3 na zemljištu velič. 1200 m3, Zemlja se nalazi u okolici samobora. I ako mi treba koliko bi me to moglo koštati? :mig:
Hvala! :)
mislim da je ovako:
ukoliko je objekat manji od 400 m2 ne treba ti gradjevinska dozvola.
ukoliko je parcela do 600 m2 ne treba lokacijska.
doduse bez obzira na sve treba ti:
geodetska podloga (geodet snima topografiju terena-vazno za projektnu dokumentaciju)
vlasnicki list (kojim dokazujes da si vlasnik zemljista bilo po kuporodajnom ugovoru, bilo po nasljedstvu..)
izvod iz katastarskog plana
kad to sve imas, napravis idejni projekt, mozes i sam (ak ne znas odes kod arhitekta, 1000 kn bi trebala biti fer cijena)
zatim odes u Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša i trazis:
Zahtjev za izdavanje rješenja o uvjetima gradnje.
ja nisam tako radio :rofl: iako sam pravno i zakonski dobro postupio platio sam vise jer sam uzimao posebno lokacijsku i posebno gradjevinsku dozvolu koju nisam trebao. na temelju te dvije dozvole, te onih prethodnih dobio sam dozvolu za gradnju tzv rjesenje za gradnju. :rofl:
kad to imas (moras biti unesen u zemljisnim knjigama kao vlasnik parcele) mozes poceti graditi, no moras Upravnom tijelu nadležne uprave prostornog uređenje, građevinskoj inspekciji i inspekciji rada najkasnije u roku od 8 dana prije početka građenja prijaviti da pocinjes s gradnjom. i ako gradnja stane na 3 mj ponovo ih obavjestiti o tome.
mislim da znas to sve. no i racunaj da je montazna kuca u prosjeku 700-800 €/m2 dok je obicna gradjena opekom oko 350-500 €/m2 cak i manje ukoliko jednostavnije radove (podovi stolarija krecenje obavis sam i sam nabavljas materijal)
McGrubi
23.10.2011., 20:08
hvala na informaciji. samo jos jedno pitanje, dali je za to rjesenje o uvjetima gradnje potrebna cjelokupna projektna dokumentacija (sa svime, od nacrta, materijala za nosace, do elektroteh radova, strojarskih, odvod dovod, zastita na radu, protupoz dokumentacija i to sve)
ja kazem da je potrebna a svom bratu ne mogu to dokazati, po njemu je dovoljno idejno rjesenje koje sada jedino ima kod sebe :rofl:
:facepalm:
za dobivanje dozvole je dovoljno Idejni projekt
ali da bi gradio mora imati Glavni projekt i nadzornog inženjera
kad to sve imas, napravis idejni projekt, mozes i sam (ak ne znas odes kod arhitekta, 1000 kn bi trebala biti fer cijena)
:facepalm::facepalm::facepalm: samoubit cu se :504:
Tako je, moje je zemljište oko 500 kvadraga i kuća manja od 400 BRP.
Bio je potreban naravno idejni projekt, s kojim se išlo na općinu da se dobije rješenje o uvjetima građenja.
Naravno, onda je išla izrada glavnog projekta, projekata el.instalacija, vodovoda i odvodnje,statike i još svega što treba(ne znam sad napamet, imam hrpetinu papira).
Prije toga je napravljeno i geodetsko snimanje podloge, ja sam radila i geomehanički elaborat(bušili smo sa sondama zemljišgte) jer je blaga kosina, pa radi sigurnosti.
Tek onda se može u gradnju, uz nadzornog inžinjera i naravno geodetskog iskolčenja prije same gradnje.
Možda sam nešto i zaboravila u postupku, bilo je to prije par godina, pa se ne mogu sjetiti svakog detalja...
:facepalm::facepalm::facepalm: samoubit cu se :504:
onda idi ubij se. idejni projekt nema ni statike ni odabirani vrst materijala, vec samo glavne mjere i to vanjske, nesto malo unutarnje, pregradni i nosivi zidovi, dali je na kat i to, te se navodi tip temelja ovisno o konfiguraciji tla. u Glavnoj projektnoj dokumentaciji se nalazi sve ostalo, proracun statike, tocan materijal, detalji temelja, elektroteh instalacije, dovod odvod, strojarski radovi, vodoinstalaterski radovi, zastita na radu, itd.. a toga svega nema u idejnom projektu)
idejni projekt mozes i sam napraviti ako imas imalo znanja i arh ti samo treba to provjerit i izmjeniti/sugestirati ako nesto mora biti promjenjeno.
no ako si nesposoban, nema ti pomocim ja bi takvima napratio 5000 € idejni projekt.
za dobivanje dozvole je dovoljno Idejni projekt
ali da bi gradio mora imati Glavni projekt i nadzornog inženjera
nadzorni inzenjer da, ali to ne rjesavas i ne placas ti nego bi to trebao ovlasteni invenstitor koji gradi po tvom projektu, bez obzira koji dio, bili to temelji ili zidanje same kuce. oni po zakonu moraju imati inzenjera da bi uopce mogli raditi to sto rade..
McGrubi
25.10.2011., 14:11
ovlašteni investitor?
aj molin te definiraj to
ja sam sasvim odustala od komentiranja ovih baljezgarija sto je on napisao.
cak sam mislila pisat modu da pobrise post da ljude ne dovodi u zabludu u toj mjeri, ak vec i ostane njegova misao da je cijena idejnog 1000 kn.
baustelac99
25.10.2011., 16:27
onda idi ubij se. idejni projekt nema ni statike ni odabirani vrst materijala, vec samo glavne mjere i to vanjske, nesto malo unutarnje, pregradni i nosivi zidovi, dali je na kat i to, te se navodi tip temelja ovisno o konfiguraciji tla. u Glavnoj projektnoj dokumentaciji se nalazi sve ostalo, proracun statike, tocan materijal, detalji temelja, elektroteh instalacije, dovod odvod, strojarski radovi, vodoinstalaterski radovi, zastita na radu, itd.. a toga svega nema u idejnom projektu)
idejni projekt mozes i sam napraviti ako imas imalo znanja i arh ti samo treba to provjerit i izmjeniti/sugestirati ako nesto mora biti promjenjeno.
no ako si nesposoban, nema ti pomocim ja bi takvima napratio 5000 € idejni projekt.
AJME
ČOVJEČE VEČINA TVOJIH POSTOVA JE U BITI TROLANJE
Kad dođeš na Vir onda vidiš objekte koje je radila "ekipa koja zna malo o arhitekturi, pa su sami napravili idejni" i to na komadu vreće od cementa.
Ja sam građevinar i mogu na temelju idejnog napraviti glavni i izvedbeni, ali idejni ne mogu napraviti jer nemam dovoljno znanja o arhitekturi (a imam ga sigurno više od tebe).
teže je napraviti suvslo idejno rješenje nego od toga napraviti glavni projekt.
ja sam svoj idejni projekt napravio sam, odnio ga arhitektu, naplatio mi 1000 kn i on ga doradio i promjenio sto je trebalo. kao sto sam i rekao. nabrojao sam sto sve ima glavni projekt a idejni projekt nema. jedino je problem ako imas podrum, tada je teze, ali opet sve ono iznad podruma mozes sam napraviti..
evo posto sad nemam nista pametno za raditi, napraviti cu idejni projekt za azmisljenu kucu. ono sto sam ja mislio reci jest to da sam mozes odrediti vanjske dimenzijke kuce, dimenzije temelja, raspored prostorija, a samim time i raspored vodoinstalacija i elektricnih instalacija, odvoda, dovoda. to odneses arhitektu i das mu da ti napravi idejni projekt, objasnis mu kako zelis pozicionirati objekt na placu a on ti da kako je dozvoljeno ovisno o konfiguraciji terena, iako je i tu dozvoljeno manevrirati, recimo mozes metar od medje graditi ako susjed pristane i potpise. ali nebitno. puno toga oko idejnog projekta mozes sam napraviti, i da te ne kosta 20 000 kn nego manje, dapace da ti arhitekt naprali oko 1000 kn, ukoliko ne trazis stalno neke izmjene i zajebavas ga sto ljudi obicno rade.
ako je idejni projekt tako tesko napraviti, zasto se onda za idejni projekt ceka 5 dana a za glavni projekt 3 mjeseca?
Glavni projekt mora sadrzavati SVE od materijala temelja do zastite na radu! a idejni projekt ne mora sadrzavati puno tih stavki, samo osnovne o tome kako ce izgledati to sto zelimo graditi, zato se i zove idejni projekt!
i da boli me neka stvar za Vir, ja gradim u Slavoniji na ravnoj zemlji dobre nosivosti, za specijalne slucajeve kada samo temelji za 100m2 kostaju 50 000 € jer zemlja rahla podlozna vlazi mala nosivost, to treba naravno dati projektantu u ruke da rijesi, ti mu napravis samo raspored prostojija i vanjske dimenzijei to je to.
kad gradis u slavoniji u novoj ulici gdje ima 10 novih kuca napravljeno unazad 2 godine i ti pored njih gradis svoju, raspitas se kako su gradili, i tako napravis i ti, ili slicno. ugl ne filozofiras previse i odes projektantu koji htio nehtio mora rec da to valja jer da ne valja onda ni onih drugih 10 kuca ne valjaju. ako projektant sere, nadjes drugog koji ne filozofira jer nije ni svki projektant isti.
thomascat
25.10.2011., 23:13
koja hrpa gluposti... Doslovno svaka rečenica.
Ako ja iako nisam građevinar to vidim, kako li je tek ljudima iz struke:facepalm:
ako ti se ne svidja prijavi moje postove moderatorima i problem rijesen..
max1984
26.10.2011., 13:43
Ajme evo rasprave, :503: samo sam tražio savjet,nemojte napadat čovjeka on je jedini koji se javio i napisao nešto, :kava: recite i vi ostali onda što kako trebam napravit. :) Imam posebnu geodetsku podlogu i imam vlasnički list, znači kako sad krenut kud prvo? :ne zna:
Meredith G.
26.10.2011., 14:05
Sad trebaš naći arhitekta koji će ti napraviti idejni projekt, nakon toga s idejnim projektom javiti se u Ured za graditeljstvo (ovisno o području u kojemu gradiš) i onda kreće provjera projekta, ishodovanja suglasnosti, plaćanje komunalnih i vodnih doprinosa i izdavanje Rješenja o uvjetima građenja.
U mom slučaju to je trajalo cca godinu dana (sam postupak dobivanja Rješenja).
I također, kod mene je idejni projekt bio jako detaljan, referentica je tražila još neke sitne dodatne izmjene i to je sve radila u kontaktu s arhitektom.
da ali ipak sam mozes odrediti gdje zelis da ti ti bude polozaj kuce na parceli, kako okrenut, dimenzije kuce, raspored prostorija, raspored elemenata u kupatilu i kuhinji, mjesto za dimnjak itd itd. puno toga mozes sam.. posaljes to arhitektu i on ce ti predloziti izmene koje on misli da treba napraviti, ali nemoras pristati na to ako ti se ne svidja te ce napraviti izmejne koje se moraju napraviti. npr kuca mora biti min 6 m odmaknuta od prilaznog puta, pregradni nosivi zidovi da se poklapaju s onima na katu ako je to uvijet za statiku, debljina nosivih zidova ovisno o materijalu koji planiras koristiti (arhitekt ce vjerojatno traziti od tebe i ponuditi dostupne materijale od kojih mozes graditi te ce ih dimenzionirati na nacin kako treba. ima tu puno dogovora, no pravilo je jasno, sto bolje i kvalitetnije napravis svoje ideje na papiru i sto manje budes mjenjao to ce te manje kostati arhitekt..
Flagellum Dei
26.10.2011., 20:57
koja hrpa gluposti... Doslovno svaka rečenica.
Ako ja iako nisam građevinar to vidim, kako li je tek ljudima iz struke:facepalm:
Ja san iz struke. Crkajen od smija. Zabavan dečko.:lol::lol:
Ja san iz struke. Crkajen od smija. Zabavan dečko.:lol::lol:
ajde sta me zaje**s sta sam to krivo reko???? ajde struko reci jbmu
Pa naravno da te arhitekt pita, da surađujete u izradi idejnog, ipak je to vaša kuća.
Ali itekako tu ima posla ako se misli sve izvesti vrlo kvalitetno, jer na temelju idejnog, nakon što ga prihvate u općini i odrede iznos kom. i vodnog doprinosa, idu izrade detaljnih projekata struje, vode, statike... i ako je idejni kvalitetan, sve ide poslije kako treba.
A položaj kuće, max. izgrađenost čestice, veličina iste, kakva mora biti garaža(ako je kosina u pitanju) i još hrpa detalja, sve stoji u uvjetima za tu česticu bez koje arhitekt niti ne počinje izradu idejnog, u tim uvjetima sve piše što se smije.
Plus naravno snimak geodetske podloge, da bi se moglo početi s izradom.
Ima tu dosta posla, ja ne navijam za nikoga, u ulozi sam bila investitora, ali sam bila u stalnom kontaktu sa svojim arhitektima i vidjela sam koliko tu detalja ima, koliko se treba paziti da bi idejni bio kvalitetan.
Ali ako je napravljen po propisu, onako kako se nalaže za vašu česticu po uvjetima, nemate problema da vam ga prihvate na općini, meni je sve išlo dosta brzo i kako treba, upravo zbog kvalitetnih arhitekata.
A sve to ima i svoju cijenu.
Čisto sumnjam da bi itko ozbiljan radio tako nešto za tih tisuću kuna što se spominje, to još nisam čula da je netko toliko malo platio...
zbunjenixx
28.10.2011., 09:58
Nisam našao neku sličnu temu pa ću tu pitati.
bruto građevinska površina, kako se obračunava?
dali je to površina zemljišta na kojem leži objekt (dakle sa zidovima i svim ostalim "izgubljenim" površinama ili je to zbroj površina prostorija kolike jesu u naravi?
Neto površina- dali je to zbroj površina prostorija u naravi, ili zbroj površina prostorija pomnožen sa koeficijentom?
Za bruto pogledaj na ovom linku:
http://www.poslovni-savjetnik.com/propisi/graditeljstvo-gradnja/pravilnik-o-nacinu-obracuna-povrsine-i-obujma-u-projektima-zgrada-ur-0
Neto korisna površina stana ili zgrade (NKP) je zbroj svih podnih površina računajući od unutarnje ivice ulaznih vrata pomnožen odgovarajućim koeficijentom određenim HRN U.C2.100.
U površinu se obračunavaju i sve površine podova u nišama prozora, radijatora, ugrađenog namještaja i drugo. Uračunavaju se i površine balkona, lođa, terasa, koje pripadaju stambenoj jedinici. U površinu se ne uračunavaju niše vrata, pragovi, čija je širina manja od 0,16 m, a za veće širine se obračunava razlika površine iznad širine 0,16 m sa koeficijentom pripadajuće prostorije.
Ako želiš više prouči i gradivo s linka u nastavku:
http://hgk.biznet.hr/hgk/fileovi/16593.pdf
hondaCBR
02.11.2011., 11:57
Dali bi trebao vaditi dozvole za dograđivanje 29m2 uz kuću koja ima sve potrebne dozvole, tj. na 1. etaži (prizemlje) se nalazi nastrešnica koju bi srušio i umjesto nje nazidao 29m2 stambenog prostora. Visina objekta bi bila nekih 2.5-3m??? A ako bi trebao vaditi dozvole koliko bi cca. koštale za tu veličinu objekta?
Da. Dozvola za dogradnju, odnosno rekonstrukciju ako se nešto ruši, je upravni akt koji se u ovom slučaju zove rješenje o uvjetima građenja. Zahtjevu za izdavanje rješenja prilaže se idejni projekt i dokaz vlasništva. U trošak idejnog projekta treba računati i trošak za geodetsku podlogu tako da će sve zajedno biti min 10 000kn. Troškovi komunalnog doprinosa uvelike ovise o lokaciji i podatke o tome treba potražiti na općini.
Pišem neke stvari napamet jer nemam točne mjere, ali me zanimaju opcije tj. mogućnosti.
Sada imam jednu parcelu na kojoj je obiteljska kuća koja ima uredne papire, dozvole, priključke i sl. Kupio bi dodatnu parcelu na kojoj je neka kuća koja je napravljena još 80tih (samo zidovi i krov...čak bez prozora). Ta kuća dozvole osim (čini mi se) lokacijske nema. Parcela je po važećim standardima preuska da bi se dobila građevinska dozvola (tako mi reče vlasnica). Mene zanima ako ja kupim tu parcelu i spojim ju sa svojom parcelom tada dobijem potrebne širine, ali što kad na svojoj parceli imam već kuću? Kakva je tu situacija?
S druge strane, ajde da i ne vadim građevinsku pa se bogu molim da "ne proradi pravna država" i ne sruši to par cigli...da li ja smijem iz svoje kuće dovući do te druge kuće vodu, struju, telefon i da se to nekako riješi da ima zasebna mjerila?
vjeujem da čudnovata situacija, ali tko puta ne skita :-))
Hvala na odgovorima...
Nenuphar
18.12.2011., 18:31
Pozdrav!
Može li me netko uputiti u procedure, koje su dozvole potrebne i cijene ako želim nadograditi na postojeću kuću (sa strane) još 2 kata?
Neime, kuća ima kat i tavan, a uz prizemlje je garaža. Na garažu bi nadogradili još dva kata (svaki cca 20ak m2) i uredili 2 stana.
Nemam iskustva s tim pa ne znam ni gdje početi :ne zna:
McGrubi
18.12.2011., 18:56
Kupio bi dodatnu parcelu na kojoj je neka kuća koja je napravljena još 80tih (samo zidovi i krov...čak bez prozora). Ta kuća dozvole osim (čini mi se) lokacijske nema. Parcela je po važećim standardima preuska da bi se dobila građevinska dozvola (tako mi reče vlasnica). ...
1 kupi
2. stavi prozore i vrata
3. legaliziraj tu kuću
u legalizaciji nije bitna širina parcele, nego samo pristup na cestu
kad je legaliziraš, onda će ta kuća dobiti svoje priključke, do tada možeš je priključiti na tu drugu kuću
McGrubi
18.12.2011., 18:58
Pozdrav!
Može li me netko uputiti u procedure, koje su dozvole potrebne i cijene ako želim nadograditi na postojeću kuću (sa strane) još 2 kata?
Neime, kuća ima kat i tavan, a uz prizemlje je garaža. Na garažu bi nadogradili još dva kata (svaki cca 20ak m2) i uredili 2 stana.
Nemam iskustva s tim pa ne znam ni gdje početi :ne zna:
ovisi
da li će kuća sa nadogradnjom premašiti 400m2 ukupne bruto površine
Nenuphar
18.12.2011., 18:59
neće...
homosapiens
18.12.2011., 19:04
Koliko dugo vrijede "uvjeti o građenju" kad se izdaju za kuću manju od 400m2
bonaca55
18.12.2011., 19:14
dvi godine
Koliko dugo vrijede "uvjeti o građenju" kad se izdaju za kuću manju od 400m2
Dvije godine... No možeš produžiti valjanost na još dvije godine, uz poseban zatjev za produženje nadležnom tijelu koje je izdalo dozvolu. Zahtjev za produženje valjanosti treba podnijeti prije datuma kad ti ističu prve dvije godine. Nakon još tih 2 god (ukupno 4 god) moraš početi s radovima, produživanje više nije moguće.
McGrubi
21.12.2011., 21:13
Dvije godine... No možeš produžiti valjanost na još dvije godine, uz poseban zatjev za produženje nadležnom tijelu koje je izdalo dozvolu. Zahtjev za produženje valjanosti treba podnijeti prije datuma kad ti ističu prve dvije godine. Nakon još tih 2 god (ukupno 4 god) moraš početi s radovima, produživanje više nije moguće.
ukoliko ne dođe do izmjene prostornog plana po kojem je izdana dozvola, tada se ne može produžiti, nego se mora prijaviti gradilište i naliti bar temelje
bluexena76
26.12.2011., 19:24
Hi, kao prvo da se izvinim ako isto pitam, ali sve citam prijasnje razgovore i samo se zbunjujem.
Evo, samo pred dvije sedmice smo razmisljali i odlucili nadograditi na maminoj kuci, jer navodno da ce biti puno skuplje kad i ako udemo u EU.
Jesam li dobro shvatila da do 400m2 ne treba platiti gradevinsku dozvolu? Ako da, zasto je to?
Ovako, mama ima podrum nekih 45m2 i prvi sprat 70m2 (cirka), ja znam da cemo moci nadograditi visoko potkrovlje, ali bi radje ako je moguce jos jedan kat i potkrovlje. To bi bilo u Zupi Dubrovackoj i posto gleda na more voljela bi sto vise velikih (French) prozora.
Da li netko zna koliko bi to otprilike kostalo? Imamo nekih 20-tak tisuca Eura za pocetak?
Ako me netko moze savjetovati sto vise, bila bi zahvalna.
Svima Skupa Zelim Srdacne Bozicne Blagdane.
:)
Commandos_
03.01.2012., 21:07
Pozdrav svima, imam građevnu dozvolu dvojnog objekta cija povrsina iznosi 399 m2 ( moja kuca je prizemna a susjedova prizemnje + kat ) , on se po projketu triba naslonit na moju garazu ali nije to je njegovo problem.
Zanima me sad ja mislim dizat svoju kucu na kat ali onda po dozvoli ona premasuje 400 m2 i jel ja moram trazit lokacijsku dozvolu za taj "dvojni" objekt ili sto ?
Hvala na odgovoru !
imam jedan komad poljoprivrednog zemljista na kojem bih se malo poceo baviti poljoprivredom pa bih si napravio neku supu, odnosno spremiste. Zemljiste je na brijegu pa bih objekat radio tipa
- podrum, beton, spremiste
- gornja etaza neka drvena supa ili samo sjenica il itako nekako, da moze posluzit kao garaza.
dakle dvije etaze ali kako je na kosini, u podrum bi se islo s donje strane a garaza bi bila s gornje, povrsina bi bila cca 30 do 40 kvadrata. Zanima me tocna procedura ako bih to zelio odraditi "legalno", dakle postujuci svu proceduru i pravila.
hvala
Commandos
Da , po zakonu, za kuće veću od 400m2 (ako se takva smije graditi na toj lokaciji) moraš tražit lokacijsku dozvolu, onda potvrdu glavnog projekta i još napraviti i izvedbeni projekt.
sveps
Najprije treba vidjeti u prostornom ili drugom urbanističkom planu koji pokriva tu lokaciju što je dozvoljeno graditi na toj parceli. Prostorni planovi su uglavnom na internetu, ali ako nadležna općina plan nije stavila na internet onda uvjete treba pogledati (ili službeno uz izvadak katastra ili posjedovni list zatražiti) u urbanističkom uredu. Ako je gradnja dozvoljena mora se u skladu s uvjetima napraviti idejni projekt i s dokazom vlasništva predati na općinu zahtjev za rješenje o uvjetima građenja. Nakon toga slijedi izrada glavnog projekta i građenje....
Dogradili bi mali balkon (tj. malu betonsku deku) od par kvadrata sa stražnje strane zgrade. Treba li građevinska i kasnije i uporabna dozvola? ili bolje ići na legalizaciju, koja je sada popularna?
baustelac99
04.03.2012., 23:14
Kako je misliš dograditi a da ne padne? Zovi statičara prije nego išta pipneš!
koliko je stara zgrada i koji kat?
1. kat, 80-e. pa ne bi sam gradio, ali ne znam odakle krenuti, a da bude što jednostavnije.
ako ima koja dobra duša da mi još jednom objasni jer ja sam se pogubila... pokušavam si ugrubo izračunati cijenu svih papira potrebnih za izgradnju kuće, ali nemam blage više što to sve uključuje... znači kupljen plac i što sad?? :) Osijek, kuća bez podruma donji dio 73m2 a gore je podignuto za jedno 5 blokova znači nije odmah krov na ploči. što se sve mora napraviti prije same gradnje? znam da je pisano o tome, ali ako može još netko da mi sve na jednom mjestu napiše ili uputi gdje da pročitam jer stvarno više nisam sigurna što to sve obuhvaća
hvala!
cerveza
04.05.2012., 21:25
pozdrav,
molim pomoć znalaca zakona o građevinskim dozvolama...
Na gradskom zemljištu/parceli na kojem je zgrada u kojoj živim želio bih staviti montažnu limenu garažu na betonsku podlogu koju sam već pripremio,dimenzije garaže bi bile 4x6 m.
Da li mi za tu garažu tih dimenzija treba građevinska dozvola ili postoji neka granica u dimenzijama za koju ne treba dozvola???
Suglasnost susjeda imam...
Molim vas pomagajte...
cerveza
04.05.2012., 23:01
njuškam po netu i našao sam ovo...ne znam da li je ovo zastario zakon:ne zna: ili po tome ne moram tražiti dozvolu...zakon je iz 2004.g.
Članak 116.
Građevinska dozvola nije potrebna za:
....
4. građenje sljedećih jednostavnih građevina:
– pomoćnih građevina namijenjenih redovitoj uporabi obiteljske kuće ili stambene zgrade koje se grade na zemljišnoj čestici obiteljske kuće ili stambene zgrade za koju je izdana građevinska dozvola kao što su garaža, spremište, drvarnica i sl. razvijene tlocrtne (bruto) površine do 50 m2 i visine sljemena do 4 m od razine okolnog tla; staklenik za smještaj bilja tlocrtne (bruto) površine do 12 m2 i visine vijenca do 4 m od razine okolnog tla; vrtna sjenica ili nadstrešnica; cisterna za vodu; septička jama,
– potpornog zida građevinske visine od 0,8 do 1,5 m,
– kioska i druge građevine gotove konstrukcije do 12 m2 građevinske (bruto) površine,
– dječjeg igrališta,
– nadstrešnice za sklanjanje ljudi u javnom prometu,
– samostalnoga reklamnog panoa 6 m2 - 12 m2,
– građevina javnog prometa namijenjenih ulazu i izlazu putnika (peroni i uređene površine oslonjeni cijelom površinom na tlo, pristupni putevi i sl.),
– ograda visine 1,20 do 1,80 m od niže razine okolnog tla,
Ne treba. Ipak, pitaj u Gradu, možda izdaju nekakvu potvrdu.
Treba, treba, ovo je stari zakon, novi je u NN 76/07, 38/09, 55/11 i 90/11. Po novom pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima bez dozvole može se graditi samo nadstrešnica uz postojeću kuću veličine do 15 m2.
cerveza
08.05.2012., 11:34
Treba, treba, ovo je stari zakon, novi je u NN 76/07, 38/09, 55/11 i 90/11. Po novom pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima bez dozvole može se graditi samo nadstrešnica uz postojeću kuću veličine do 15 m2.
fala ti,f@ye:top:
odustajem od te avanture sa dozvolom,ne da mi se natezati sa papirologijom i izgubiti vrijeme...napravit ću lijepu drvenu sjenicu u dozvoljenim gabaritima,staviti ogradu od pletiva do metar visine okolo, tipa kao malo dvorište do 40 m2 sa sjenicom unutra i to je to.
ima li netko iskustva sa ovakvim primjerom ?
Naime, posjedujem kuću na moru koja ima donju etažu i samo gornju betonsku deku i urednu građevinsku dozvolu od 1977 godine, kada je i sagrađena. U toj građevinskoj dozvoli nalazi se nacrt te kuće, u kojoj je ucrtan krov, ali ga moj deda nije stavljao. I sada, ja zelim nadograđivat tu kuću,i stavit taj još jedan gornji kat. Na moj upit što trebam učinit da počnem zidati, znači trebam li ikakvu dozvolu za to, rečeno mi je sljedeće : ....da mi nije potrebna nikakva građevinska dozvola, niti rješenje o uvjetima građenja..nego važno je da je na građ.dozvoli od 1977. ucrtan gornji kat. E sad javlja se problem, na toj dozvoli nema ucrtanog gornjeg kata, nego samo krov, nakon te betonske deke. I sad zbog idejnog projekta iz 1977. ja ne mogu nadogradit još jedan kat. Mislim, postoji li ikakvo rješenje za to ? Možda preinaka građevinske dozvole ? ili nesto slično ?
Hvala na odgovorima.
ima li netko iskustva sa ovakvim primjerom ?
Naime, posjedujem kuću na moru koja ima donju etažu i samo gornju betonsku deku i urednu građevinsku dozvolu od 1977 godine, kada je i sagrađena. U toj građevinskoj dozvoli nalazi se nacrt te kuće, u kojoj je ucrtan krov, ali ga moj deda nije stavljao. I sada, ja zelim nadograđivat tu kuću,i stavit taj još jedan gornji kat. Na moj upit što trebam učinit da počnem zidati, znači trebam li ikakvu dozvolu za to, rečeno mi je sljedeće : ....da mi nije potrebna nikakva građevinska dozvola, niti rješenje o uvjetima građenja..nego važno je da je na građ.dozvoli od 1977. ucrtan gornji kat. E sad javlja se problem, na toj dozvoli nema ucrtanog gornjeg kata, nego samo krov, nakon te betonske deke. I sad zbog idejnog projekta iz 1977. ja ne mogu nadogradit još jedan kat. Mislim, postoji li ikakvo rješenje za to ? Možda preinaka građevinske dozvole ? ili nesto slično ?
Hvala na odgovorima.
Radiš nadogradnju u kojoj ti priznaju prizemlje i potkrovlje iz stare građevinske, a plaćaš razliku kata koji gradiš.
Radiš nadogradnju u kojoj ti priznaju prizemlje i potkrovlje iz stare građevinske, a plaćaš razliku kata koji gradiš.
vidi, ali na starom nacrtu nema uopće potkrovlja, znači nije ucrtan, kužiš ?
zvao sam općinu i rekli su mi da ne mogu nikako gradit, ako nije na građ. dozvoli ucrtan g. kat. I sad mene zanima da li je stvarno tako,da ja zbog idejnog nacrta iz 1977. nemam pravo nadograđivati svoj apartman ?
Pa pročitaj kaj piše u dozvoli, kakva je etažnost objekta. Je prizemnica, visoka prizemnica ili kaj...
Pa pročitaj kaj piše u dozvoli, kakva je etažnost objekta. Je prizemnica, visoka prizemnica ili kaj...
u ono vrijeme se pisalo izgradnja stambena zgrada bez skloništa, uzmi u obzir da je to 1977, a sa druge strane u projektu je nactana samo donja etaža i krov, ali krov da odmah ide na betonsku deku, tako da je najveca visina unutar krova 1 m, što nikako ne može biti visoka prizemnica. i tu je problem..
u ono vrijeme se pisalo izgradnja stambena zgrada bez skloništa, uzmi u obzir da je to 1977, a sa druge strane u projektu je nactana samo donja etaža i krov, ali krov da odmah ide na betonsku deku, tako da je najveca visina unutar krova 1 m, što nikako ne može biti visoka prizemnica. i tu je problem..
Uopce ne vidim problem! Ako imas dozvolu za ovo sto je napravljeno, ides na Rjesenje o uvjetima gradjenja i nadogradis to sto zelis (naravno sve prema prostornom planu!!!). U obracunu komunalne neces platiti za postojecu kucu, vec samo za nadogradjeni dio.
Uopce ne vidim problem! Ako imas dozvolu za ovo sto je napravljeno, ides na Rjesenje o uvjetima gradjenja i nadogradis to sto zelis (naravno sve prema prostornom planu!!!). U obracunu komunalne neces platiti za postojecu kucu, vec samo za nadogradjeni dio.
e to sam i ja mislio, i prvi put su mi tako rekli..samo da pribavim rjesenje i smijem graditi još taj jedan kat gore. Međutim danas sam opet zvao i žena je rekla da kako piše u građ. dozvoli od 1977, tako moram postupiti, i još jedna stvar ne posjedujem 500 m2 parcele koliko je najmanje potrebno za dizanje kata.
Malo mi je to nejasno.
Vidjela sam ohoho dozvola iz tih godina i uvijek je bila navedena katnost. Čak se i u evidencije o izdanim dozvolama upisivala katnost objekta, tak da možda da detaljnije pročitaš izreku dozvole. Po ovom napisanom ja mislim da imaš dozvolu za visoku prizemnicu.
U svakom slučaju ideš na rješenje o uvjetima građenja za dogradnju, treba ti idejni projekt, ako ne izlaziš van tlocrtnih gabarita ne treba ti geodet nego se situacija radi na kopiji katastarskog plana. Doprinose plaćaš samo za novonastalu kubaturu, projektant ti je taj dio dužan izračunati i prikazati u projektu.
Vidjela sam ohoho dozvola iz tih godina i uvijek je bila navedena katnost. Čak se i u evidencije o izdanim dozvolama upisivala katnost objekta, tak da možda da detaljnije pročitaš izreku dozvole. Po ovom napisanom ja mislim da imaš dozvolu za visoku prizemnicu.
U svakom slučaju ideš na rješenje o uvjetima građenja za dogradnju, treba ti idejni projekt, ako ne izlaziš van tlocrtnih gabarita ne treba ti geodet nego se situacija radi na kopiji katastarskog plana. Doprinose plaćaš samo za novonastalu kubaturu, projektant ti je taj dio dužan izračunati i prikazati u projektu.
evo čitam građ. dozvolu i nigdje ne piše katnost objekta. E i ja sam mislio da mi treba samo rješenje o uvjetima građenja ( znači idejni projekt na pgp-u i vlasnički list )
ima li razlike u rješenju o uvjetima građenja i rješenju o uvjetima građenja za dogradnju ?
Pojavio se problem.
Naime, građevinska dozvola koja datira iz '50tih godina proglašena je ovih dana nevažečom!!!
Naime, dvorište se sastoji od dvije čestice, jedna je široka recimo 20m a druga je uža I šrioka svega, recimo 5 m. Prema projektu/nactu, koji je uredno poštambiljan, lijepo je nacrtan objekt veličine 10x10m, naravno, na ovoj, većoj čestici na kojoj se objekt I fizički danas nalazi, sve u sklau s nacrtom.
Međutim, neka budala koja je pisala samu građevinsku dozvolu u samom tekstu navodi da se izdaje za objekt 10x10m, koja mora biti izgrađen na ovoj drugoj, užoj čestici.
Naravno, taj lapsus nitko nije primjetio, čitavih 60 godina, sve do neki dan, kad se arhitekt kojeg sam angažirao nedavno da mi izradi projekt radi legalizacije u međuvremenu naograđenog dijela, nije išao nešto raspitivati na Uredu za graditeljstvo gdje mu je rečeno da je ovkova moja građevinska dozvola nevažeća.
To što se objekt širine 10m po njoj ima izgraditi na čestici širokoj 5m i što isto nema veze s mozgom naše vrle birkokrate nije briga, jer kao nemaju pravu osnovu ovakovu građevinsku dozvolu proglasiti važečom.
Šta učiniti? Jel ima netko kakvu pametnu ideju?
Da znam, mogu sad sve legalizirati po novom Zakonu, ali moram onda (opet) platiti nešto što je još moj djed platio 50tih, čak štoviše imam i orginal račune, izdane u jugoslovenskim dinarima…..
Mogu isto tako pokušat objekt progurat kao onaj izgrađen prije ’68, pa je automatizmom legalan, ali I ta priča košta…..
Dajte neku ideju kak postojeću građevinsku dozvolu ‘legalizirati’ tj. izmijeniti da se odnosi na česticu na kojoj je kuća zbilja I izgrađena I koja je navedena u nacrtu.
I usput jel mogu koga tužiti? Mislim ak moram sve ponovo plaćati, hoću da mi vrate pare koje je moj djed platio prije 60 godina, uvećano za zateznu kamatu.
To bi moralo biti dosta para da ostatak života provedem na nekom mirnom otočiću usred Pacifika.
Mogu isto tako pokušat objekt progurat kao onaj izgrađen prije ’68, pa je automatizmom legalan, ali I ta priča košta…..
:confused: jesi siguran da to nešto košta?
Naravno da košta.
prvo moraš vaditi potvrdu iz katastra da se vidi jel objek ucrtan ili nije, to je nekih 12okn
onda ako nije, onda moraš da DGU vaditi avionsku sliku, to košta 500kn + biljezi. Ako imaš sreću i objekt je vidljiv na slikama, onda samo predaš dokumentaciju i platiš tam još nešto za upis.
e sad, ako nije vidljiv na slikama, onda moraš platiti sudskog vještaka, naći dva još uvijek živuća svjedoka koji će svjedočiti da je objekt stvarno postojao u to doba.
problem nastaje, jer je sve legalno do '68, a moje područje je slikao '61...šta sa tih 7 godina između?
Inače, u katastru je kuća ucrtana,ali ne ova sadšnja s ovom sada nevažećom dozvolom, već ona koja je bila na tom mjestu prije nje........
Pored toga naravno moraš imeti neki projekt i geodetski elaborat s smještajem kuće na čestici....kak će je inače ucrtati....
Ako je jasno da je greška nastala prilikom pisanja dozvole onda se izvadi i kopira cijeli spis iz arhive, odnese u nadležni ured za graditeljstvo i oni rade rješenje o ispravku greške po službenoj dužnosti. Zapravo se jako često dešavalo da se prilikom prijepisa nacrta dozvole zamijene brojevi čestica ili napiše nepostojeća.
Ako je jasno da je greška nastala prilikom pisanja dozvole onda se izvadi i kopira cijeli spis iz arhive, odnese u nadležni ured za graditeljstvo i oni rade rješenje o ispravku greške po službenoj dužnosti. Zapravo se jako često dešavalo da se prilikom prijepisa nacrta dozvole zamijene brojevi čestica ili napiše nepostojeća.
Poanta priče je da upravo Ured za graditeljstvo tvrdi da građevinska dozvola nije valjana i da nemaju pravne osnove tu građevinsku dozvolu priznati kao valjanu.
jeli to sigurno da oni mogu izdati to rješenje o ispravci greške? Mislim jel oni samo muljaju da nemogu ništa (pa ono kao hoće si onda neku pinkicu uzeti pa onda može sve)?
Pazi, ova greška je stara cca 60 godina, građevinska je izdana za vrijeme SRH/SFRJ a ne RH
kevin love
12.11.2012., 17:01
Zanimalo bi me šta je u biti dvojna građevina. Naime, kod mene je sitaacija ovakva: imamo jednu samostojeću kuću na jednoj parceli, i drugu kuću na drugoj parceli (susjednoj). A između te dvije kuće nalaze se garaže, znači kuće su spojene garažama. Je li se tu radi o dvojnom objektu ili se svaka kuća može gledati za sebe? Bitno mi je jer želim dizati potkrovlje na svojoj kući, a dosta su stroži uvjeti za dvojne objekte nego za samostojeće.
Da budem malo precizniji ide ovako: kuća(dva kata)-jedna garaža (zid te garaže je međašnji)-jedna pomoćna prostorija-druga garaža-kuća (dva kata)
Dakle kuće nisu spojene, ali garaža i ta pomoćna prostorija na drugoj parceli su spojeni, zid je točno na međi. Pa ako može neko mišljenje, jer dobijam različita mišljenja pa ništa nisam siguran.
Imam pitanje: znači, posjedujemo staru kuću (prizemnicu) građenu prije 40-ak godina, možda i više, koju namjeravam preurediti. To je trenutno niska prizemnica, ja bi sve tlocrtne gabarite ostavio iste, znači tlocrtno bi bila potpuno iste veličine. Jedino bi promijenio krovište (koje je ionako u lošem stanju i treba ga promijeniti) pa bi si uredio potkrovlje, znači kuća bi bila malo viša nego je sad jer se trenutno jedva može hodati po tavanu.
Zanima me dal mi za to treba kakva posebna dozvola? Ako da, koja (koje)?
Hvala.
steiner
23.11.2012., 11:36
mislim da ništa ne treba jer se radi o rekonstrukciji i to spada pod Pravilnik o jednostavnim građevinama
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_02_21_465.html
Imam pitanje: znači, posjedujemo staru kuću (prizemnicu) građenu prije 40-ak godina, možda i više, koju namjeravam preurediti. To je trenutno niska prizemnica, ja bi sve tlocrtne gabarite ostavio iste, znači tlocrtno bi bila potpuno iste veličine. Jedino bi promijenio krovište (koje je ionako u lošem stanju i treba ga promijeniti) pa bi si uredio potkrovlje, znači kuća bi bila malo viša nego je sad jer se trenutno jedva može hodati po tavanu.
Zanima me dal mi za to treba kakva posebna dozvola? Ako da, koja (koje)?
Hvala.
McGrubi
24.11.2012., 21:46
podiže tavan u potkrovlje to znači promjenu visine kuće i automatski je potrebna dozvola
a sve ovisi da li postojeća kuća ima ikakvu legalnost
A ako ne mijenjam visinu građevine nego samo oblik krova?
I da, postojeća kuća je sasvim legalna.
McGrubi
26.11.2012., 21:39
ista stvar
mjenjaš vanjski izgled kuće
gle, ja ti samo kažem šta zakon kaže
a ti kako hoćeš
istina je da snimka od 1968 ima samo tlocrt kuće ucrtan, ali 2011. je opet napravljen snimak pa se vidi položaj sljemena kuće
Okej, ajmo onda ovako: pretpostavimo najgoru situaciju za mene, da mi trebaju sve dozvole i projekti.
Koje su to sve dozvole i projekti i kolko košta otprilike ishođenje istih?
Da znam o kojoj odokativnoj ukupnoj cifri se radi i da vidim dal mi se to isplati.
Zanima me vec duze vrijeme jedna stvar....pa ako tko zna, sta recimo ako gradim objekat koji nebi sluzio ni za stanovanje, ali ni kao pomocni objekat (niti garaza, drvarna, staja, farma i sta ja znam sta jos), nego sam recimo zaljubljenik u westere pa zelim na svojem dvoristu imati npr repliku nekog saluna iz nekog western filma ili recimo neku zemunicu, kucicu vjestice iz ivice i marice, bzvz govorim :D itd itd...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.