PDA

View Full Version : Okupljanje za prvu hrvatsku udrugu razvedenih - da ili ne?

antibarbarus
05.05.2008., 23:22
Evo, već nas je troje zainteresiranih za osnivanje nacionalne udruge razvedenih... Premda je to prema Zakonu o udrugama dovoljno za osnivačku skupštinu, osobno mislim - a i iz iskustva s nacionalnom humanističkom udrugom znam - da bi bilo pametno pričekati da nas bude barem dvanaestak. U redu, uzimam na sebe prirediti nacrt Statuta i organizaciju onivačke skupštine, imam u tome poprilično iskustva, ali molim sve zainteresirane da pomognu svojim prijedlozima, sugestijama oko naziva udruge, ciljeva i načina ostvarivanja ciljeva, unutrašnje organizacije, razumije se i oko logotipa...

žalosna sova
06.05.2008., 10:46
Za početak: Uključiti nevažeći Zakon o ravnopravnosti spolova. Podjednaki broj muških i ženskih aktivista na osnivanju i radu u udruzi.

vjabac01
06.05.2008., 15:22
Jel možem i ja koja nisam još razvedena :D:D

antibarbarus
06.05.2008., 16:04
Jel možem i ja koja nisam još razvedena :D:D

E, da, zaboravih, ako si ozbiljno zainteresirana, molimo te da se javiš koordinatoru preko gumba Kontakt na Portalu Humanitas. Po mogućnosti i da napišeš par riječi. Posebno, ako bi se htjela u jednoj takvoj udruzi angažirati u nekoj dužnosti - predsjednica, tajnica, blagajnica - ili koordinatorica, ako se odlučimo za strukturu sa samo jednom - ali vrijednom - osobom na odgovornoj dužnosti (što ima i svojih nedostataka ali i svojih prednosti, naročito u uvjetima udrugarstva na hrvatski način).

antibarbarus
06.05.2008., 16:08
Za početak: Uključiti nevažeći Zakon o ravnopravnosti spolova. Podjednaki broj muških i ženskih aktivista na osnivanju i radu u udruzi.

Je, diskriminacija je i ako se uvjetuje podjednaki broj mušaraca i žena, bez obzira na to koliko ima kojih zainteresiranih biti članovima. Pa ne možemo članstvo uvjetovati spolom zbog poželjnosti podjednakog broja pripadnika oba spola.

žalosna sova
06.05.2008., 19:31
Je, diskriminacija je i ako se uvjetuje podjednaki broj mušaraca i žena, bez obzira na to koliko ima kojih zainteresiranih biti članovima. Pa ne možemo članstvo uvjetovati spolom zbog poželjnosti podjednakog broja pripadnika oba spola.
Ne članstvo. Upravu. U jednom razvodu braka je točan omjer muškaraca i žena - 50:50 posto. U statut se ubaci poštivanje načela ravnopravnosti spolova. U izvršnom odboru, uredu, nadzornom odboru, odnosno, u tijelima uprave udruge, načelo ravnopravnosti spolova treba podupirati iz jednog jedinog razloga - jer je 50 posto rastavljenih muškaraca i 50 posto žena.
Do sada me je ženska zastupljenost u razvodu koštala djeteta (soc. radnica, psihologinja, moja odvjetnica, sutkinja...), te muška zastupljenost općenito u državi (predsjednik države, predsjednik vlade, predsjednici vrhovnog i ustavnog suda, predsjednik sabora i većina saborskih zastupnika...)
Želim poduprijeti svaku pozitivnu inicijativu u bilo kojem segmentu, ali moju angažiranost uvjetuje stanje same inicijative i mogućnost diskreditacije iste na osnovi nečega tako banalnog, kao što je ravnopravnost spolova. Jer smatram da moderan muškarac može biti izvrstan kuhar, perač i roditelj, a moderna žena može biti odlična u karijeri i društvenom napredovanju - i obratno.
No, osnivačima na volju. :)

antibarbarus
09.05.2008., 00:19
Višesatnim večerašnjim pretraživanjem Interneta i baze podataka o hrvatskim udrugama došao sam do tri hrvatske udruge koje su namijenjene odnosno koje se bave razvedenima:

1. Udruga rastavljenih i usamljenih (Osijek) http://www.osijek031.com/viewtopic.php?t=6424
2. Udruga rastavljenih i nesastavljenih (Varaždin)
3. Udruga rastavljenih i sastavljenih (Zagreb) http://www.urs-zagreb.tk/ (web nije u funkciji)

Koliko god te udruge, barem prema informacijama do kojih sam uspio doći, nisu ono što mislim da bi trebale biti, ne vidim svrhe za pokretanjem i četvrte udruge za razvedene, makar i ambicioznije.

Odustajem, stoga, od svog daljnjeg angažiranja na osnivanju udruge razvedenih te ću svoju inicijativu ograničiti isključivo na Portal Humanitas. Premda, pitanje je koliko i to ima smisla nastaviti jer to bi trebale raditi tri postojeće udruge razvedenih (na žalost, ne rade).