View Full Version : Xserver problem
MilkyWay
11.01.2004., 10:30
Hm evo jednog problema na koji još nisam uspio naći odgovor.
Naime, pokušavam ugasiti, ubiti, uništiti Xserver, ali mi se on svejedno restarta nakon toga.
Očito ima još neki proces koji pazi na Xserver.
Dakle, kako ubiti Xserver na RH9 da se on više ponovo ne restarta?? :confused:
Okinawa
11.01.2004., 10:47
Cini mi se (nisam siguran, jer pricam po sjecanju) da na RH9 imas gdm ili kdm (gnome- kde- display manager) procese koji imaju nesto kao respawn, pa trebas i njih pokokat.
A ako se hoces spustit u konzolu, trebalo bi radit i "init 3"
MilkyWay
11.01.2004., 16:42
Okinawa kaže:
A ako se hoces spustit u konzolu, trebalo bi radit i "init 3"
Ali ovaj init 3 radi i nešto više od spuštanja u terminal. Izgleda da uništava gnome session. Možda je moguće da uništava i Xserver. No to ću isprobati dok se skinem s neta.
MilkyWay
11.01.2004., 19:00
Yessss, init 3 skine X windows sustav.
No, imam još dodatno pitanje, relativno komplicirano.
Što je Xinerama i kako se koristi. Nije baš objašnjena na netu.
Navodno bi Xinerama trebala koristiti za menađment više video kartica i više monitora. Skinuo sam novi drajver s nvidia.com i uspio složiti TVOut. Međutim u konfiguracijskoj datoteci postoji opcija MetaModes. Kad mi se dignu X-i, uvijek se uključi prva opcija, recimo 1024x768,NULL koja i ujedno dobro radi. Da testiram TV-Out, probao sam NULL,800x600. Isto radi, no neznam kako promijeniti mode za prikaz s dignutim X-ima. Recimo da imam
Option "MetaModes" "1024x768,NULL;NULL,800x600"
Navodno da upravo tome služi Xinerama extension, ali je pravo pitanje kako se Xinerama koristi???
MilkyWay
13.01.2004., 08:05
Što nitko nezna ništa o Xinerami???
Shadowman
13.01.2004., 16:34
Nikad nisam koristio kompjuter s više od jednog monitora (nemam mjesta za dva), pa stoga nikad nisam koristio ni Xineramu. Ali evo našao sam ovaj HOWTO (http://www.tldp.org/HOWTO/Xinerama-HOWTO/index.html). Možda ti pomogne.
MilkyWay
13.01.2004., 19:50
Joj to sam već i ja našao. Maltretira me kako pokrenuti taj extension u Gnome-u ili može i u konzoli. Samo da mogu promijenit MetaMode bez da gasim X-e.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.